Kroes, de markt en Bill Gates

Neelie Kroes, die binnenkort Europees Commissaris van Mededingingszaken wordt, prees Bill Gates in 1996 nog voor zijn monopoliepositie met Windows.’
(Bron: WebWereld)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 23 augustus 2004 :: 15.25 uur

36 Comments

36 reacties

 1. Tja, 1996, da’s ook net geleden. 8 jaar geleden stemde ik nog D66. Ben inmiddels 2 partijen verder. Kweeniet wat ik hier nu weer mee moet.

  Is het zo vreemd dat een business school als Nijenrode blij is dat een man als Gates een bezoekje brengt en dat de rector van die school dan wat aardige woorden spreekt?

  Op zich is het ook geen slechte prestatie denk ik zo. Bij de manier waarop M$ zijn dominante martkpositie bereikt heeft vallen veel vraagtekens te stellen, en ook is de operating software (is daar een NL woord voor?) markt geen vrije markt meer. Dat zou moeten veranderen, maar gaan SP’ers het daar met me eens zijn?

  Overigens is Gates een van ‘s werelds grootste filantropen aller tijden. Zijn stichting beheert 27 miljard en doet daar prijzenswaardig werk mee. Ik geloof dat ze per jaar ongeveer een miljard weggeven voor allerlei goeie doelen.

  [Nee, ik ben geen Gates fan, en ook ik vind dat de meeste M$ software zuigt, maar ik denk, speel eens advocaat van de duivel/laat de andere kant van de medaille eens zien]

  Reactie door Nepkarel — maandag 23 augustus 2004 @ 15.41 uur

 2. Ik heb het ff opgezocht. NL geeft 3.8 miljard uit aan ontwikkelingshulp.
  [link]
  Bill Gates geeft in zijn eentje dus een kwart daarvan uit…..

  Reactie door Nepkarel — maandag 23 augustus 2004 @ 16.02 uur

 3. Zie ook deze gouwe ouwe:
  http://www.sp.nl/db/nieuws/kamernieuwspage.html/124

  Reactie door Ellie — maandag 23 augustus 2004 @ 16.04 uur

 4. Het valt mij trouwens erg op dat de integriteit van politici van rechtse signatuur vooral afhangt van het baantje dat ze aangeboden krijgen. De voorganger van Neelie in het europarlement onze vriend Frits was een van neerlands grootste tegenstanders van de EU, totdat hij zijn eerste riante salarisstrook ontving en zijn nog riantere onkostenvergoeding!!En maar vreemd vinden dat de interesse voor de politiek zo afneemt en dat de jeugd zich ook niet voor politiek interesseert. Grootgraaiers zijn het, die zich vooral inzetten om hun eigen portemonnee te vullen en hun netwerk te vergroten zodat hn vriendjes ook weer op de goede plaatsen terechtkomen. En mocht je ooit eens uitgerangeerd raken, dan kun je via datzelfde incestueuse (schrijf ik het zo goed?) netwerk binnen de kortste keren aan een baantje als commissaris van de koningin ( May Weggen) of burgemeester ( Jorritsma) geholpen worden. En de rest van de bevolking mag intussen uitgeknepen worden als een citroen!!

  Reactie door Opa-Buiswater — maandag 23 augustus 2004 @ 16.19 uur

 5. “linkse” politici zijn ook niet vies van geld. Wim Kok als vakbondsman bewijst dat ook maar eens. Misschien is hebzucht gewoon een menselijk kwaaltje en niet afhankelijk van of je nu een links of rechts politicus of politica bent. Mischien kan Kok nu een links netwerkje opzetten en dan kunnen uitgebluste socialisten lekker bijgraaien tot hun “welverdiende” pensioen.

  Bill Gates heeft het gewoon slim gedaan. Met niets beginnen, je eerste ms-dos versie gratis weggeven aan iedereen en dan binnenlopen op de software die alleen daar op draait. slimme strategie die geprezen dient te worden.

  Reactie door MPL — maandag 23 augustus 2004 @ 16.28 uur

 6. @Opa-Buiswater
  IK BEN HET HELEMAAL MET JE EENS!!
  SCHIJTBAKKEN ZIJN HET!!
  MAAR JA, WAAR POEN ZIT MOET POEN BIJ…………..HE??????

  Reactie door Eef — maandag 23 augustus 2004 @ 16.30 uur

 7. De hoofdreden van de rampzalige gevolgen van malware (virussen, wormen, adware, spyware, etc) is een monocultuur van software implementaties. De overheid zou, als ze de digitale snelweg inderdaad zou willen beschermen, maatregelen moeten nemen zodat geen enkele software hardware in het netwerk meer dan 20% van het netwerk zal omvatten.

  Met een marktaandeel van 20% voor Microsoft Windows zal een MS Virus of Worm veel (al gauw 20 keer) langer er overdoen om zich te verplaatsen, waardoor het effect zich over een veel langere tijd uitspreiden en beter te beheersen zijn, want we hebben dan meer tijd om een goede bescherming te bedenken.

  Absolute veiligheid is natuurlijk niet mogelijk maar de huidige situatie is onredelijk onveilig.

  Dit klinkt radicaal maar dat valt op zich wel mee. We, overheid voorop, moeten standaardiseren op open protocollen en dan de marktwerking van concurrerende implementaties hun werk laten doen.

  Wat al die liberalen zouden moeten weten is dat in een gezonde markt, met echte marktwerking, heeft geen enkele markt partij meer dan 20% in handen. De software markt is echter nog jong, en hoewel het met de tijd vanzelf gezond zal worden, zou de overheid veel kunnen doen om dit process te versnellen.

  Voorbeeld: Men zou vennootschapsbelasting afhankelijk kunnen maken van het marktaandeel van hun implementatie van de protocollen. Op die manier zou het in het belang van de aandeelhouders worden om bedrijven die te groot worden op te delen, voor starters zou het speelveld daardoor veel vlakker worden en het bedenken van nog nieuwe incompatible proprietary protocollen (die allemaal hetzelfde regelen) zal er door worden ontmoedigd, net als het geheimhouden van protocollen (aangezien dit direct leidt tot een markt aandeel van 100%).

  Decentralisatie is echter niet populair bij de meeste politici: men praat liever met het bestuur van 1 bedrijf met 5000 werknemers dan het geschikt maken van de omstandigheden voor 10000 1-mans bedrijven.

  Reactie door Gideon — maandag 23 augustus 2004 @ 16.38 uur

 8. @MPL: Een inkoppertje zo zoetjes aan om met Kok te komen. Niet erg origineel; ik weet er nog wel meer maar daar gaat het niet om. Iedereen, de rechtse partijen voorop waren het er over eens dat het afgelopen moest zijn met de achterkamertjespolitiek en het voordragen van vriendjes en alles moest in de openheid gebeuren! En juist uit die kringen waar het hardst gepiept werd over achterkamers en vriendjespolitiek komen nu de kandidaten voor de mooie baantjes!!!

  Reactie door Opa-Buiswater — maandag 23 augustus 2004 @ 16.42 uur

 9. Opa, je weet toch ook wel dat stinkend rijk en ok “gewoon” rijk nooit genoeg hebben? Als ze wat kwijt zijn raken ze in paniek. Dat heet heel toepasselijk het Dagobert Duck Syndroom. Bestaat echt, niet uit mijn duim gezogen. Misschien zou het heilzaam zijn om al die lui vijf jaar op bijstand te zetten en net als alle bijstandsgerechtiden beginnen met de helft van het maximaal toegestane vermogen. Na 3 jaar zitten ze met de handen in het haar qua financiën, maar een enkeling zal erdoor gelouterd worden. Er is meer dan heel veel geld tussen hemel em aarde, “Horatio”

  Reactie door Lydia — maandag 23 augustus 2004 @ 17.01 uur

 10. @ Gideon 7:
  Blij dat we het eens zijn over de dominante positie van bedrijven. Ik ben geen econoom, ds of die 20% redelijk is weet ik niet, maar het klopt dat in een echte vrije markt geen enkele speler de markt kan domineren.

  Het feit dat de EU hier strenger optreedt dan de VS doet me trouwens goed. Ik hoop dat Kroes die lijn doortrekt. Ik moet overigens zeggen dat vele Amerikanen dat met me eens zijn, en dat de vele overheden die M$ wegens monopolisme hebben aangeklaagd ook goed naar Europa kijken hoe we dat aanpakken.

  Het valt misschien niet op, maar de VS heeft wel degelijk geleerd van de ENRON ellende. Als je kijkt hoe de regels voor grote bedrijven en met name de persoonlijke aansprakelijkheid van CEO’s (vroeger noemden we dat nog gewoon bazen) veranderen dan slaat het klamme zweet je om het lijf. Volg de verhalen omtrend de aanklachten tegen de Shel top maar eens.

  Reactie door Nepkarel — maandag 23 augustus 2004 @ 17.06 uur

 11. M$ gaat de komende jaren 75 miljard!!!! Dollar uitkeren aan aandeelhouders, Bill Gates heeft al toegezegd dat zijn deel (3 Miljard) linea recta richting zijn liefdadigheidsstichting gaat.

  @Gideon, de digitale snelweg draait voor 90% op open source hoor.

  En zo lang de Total Cost of Ownership voor linux e.d. duurder blijft als Windows zal ik niet snel een omslag richting open source zien gebeuren binnen het bedrijfsleven en de overheid.

  Oja de meeste protocollen zijn niet uitgevonden door M$ hoor, maar bestonden al voor Windows bestond.

  Reactie door Ronald — maandag 23 augustus 2004 @ 17.08 uur

 12. Besturings systeem is de nederlandse naam voor de soort applicatie waar windows onder valt.
  Een alternatief voor windows op de pc is Linux maar dat is niet voor iedereen geschikt of je moet een i-mac nemen met Mac OS X.
  Op het gebied van web browsers domineerd IE maar Mozilla Firefox
  is in opkomst, zie http://mozbrowser.nl/, daar kan je trouwens ook een goed e-mail programma downloaden, gratis en veiliger.

  Als die Kroes voor monopoliepositie’s is (dus tegen eerlijke concurentie) dan is zij zeer ongeschikt voor de baan. Ze kunnen dan beter Mededingingszaken opdoeken, het resultaat is het zelfde, ongezonde concurentie.

  Reactie door Evert Tigchelaar — maandag 23 augustus 2004 @ 17.45 uur

 13. neelie kroes is het beste bewijs dat doorwerken tot je 65 e niet werkt !!!! laat ze maar lekker lid worden van de l.p.f. kan ze lekker graaien . tot ziens op 2 oktober . en schop je buurman uit zijn luie stoel en neem hem mee !

  Reactie door henk — maandag 23 augustus 2004 @ 17.58 uur

 14. Dat Neelie Kroes enerzijds Bill gates prijst en Bill gates anderzijds wordt veroordeeld voor bepaalde onwenselijke gedragingen van zijn bedrijf vindt ik losstaande feiten!

  Ja, Bill Gates is als zakenman lovenswaardig! Het is een forse prestatie om in een ruime 20 jaar een dergelijk bedrijf op te zetten en daarmee tien zoniet honderdduizenden mensen van een baan en inkomen te verzekeren! Daar mag hij best de erkenning voor krijgen die Mevrouw Kroes hem heeft gegeven!

  Anderzijds is het inderdaad niet juist dat Microsoft haar machtspositie misbruikt om anderen geen kans te geven op een concurrentie positie! Daar mag ook gerust wat aan gebeuren! Maar is het niet de doelstelling van ieder bedrijf om de concurrentie zoveel mogelijk te dwarsbomen en zelf zoveelmogelijk te verdienen! Het is misschien niet echt onderdeel van het socialistische gedachtegoed, maar dat systeem dwingt bedrijven en mensen wel om steeds scherp te blijven en creative oplossingen te verzinnen! daardoor is min of meer vrije markteconomie en kapitalisme ook de enige werkende economische constructie die er bestaat! Af en toe moet je een beetje ingrijpen, maar dat hoort erbij is is helemaal niet zo erg!

  Velen haten Microsoft omdat zij dit als toonbeeld van het kapitalisme zien! Maar Het kapitalisme is de enige reden dat jij binnen maximaal 13 minuten wordt opgehaald als er een ambulance gebeld wordt! vergeet dat niet! Graaierij moet aangepakt worden, maar als mensen door meer en beter werk te verzetten ook veel rijker worden dan mensen die minder initiatief tonen dan vindt ik dat juist eerlijk! Veel geld verdienen is niets mis mee, zolang je er ook maar meer en beter voor presteerd, want dan heeft iedereen er wat aan uiteindelijk!
  Bill Gates heeft als een beest gewerkt en slimme stappen gezet! Dat vindt ik heel wat respectabeler dan top-ambtenaren die voor een ommetje langs het koffiezet apparaat al evenveel verdienen als ik in een maand en er echt geen indrukwekkender prestaties voor laten zien! En dat is dan nog wel ons geld! terwijl onze oma’s hun bed niet meer uit worden gehaald!

  Kortom, dat gezeik op Bill Gates is grotendeels onterecht en puur gebaseerd op jaloezie! Pak liever mensen aan die minder doen dan ze kunnen dan mensen die meer doen dan ze kunnen!

  Reactie door Rick — maandag 23 augustus 2004 @ 18.23 uur

 15. @ rik: Ik denk dat de discussie niet over Microsoft of Shell ( die altijd de benzineprijs regelt) gaat, maar meer over het feit dat Kroes het ene moment A zegt en B moet doen in haar huidige functie. Ongeveer hetzelfde als dat je mij als pacifist ineens opperbevelhebber van de landmacht zou maken. Het punt is dat ik dan zou weigeren omdat ik vind dat je voor je mening moet staan!! Kroes draait gewoon met de windwijzer mee omdat macht nu eenmaal macht is; onverschillig onder welke vlag dan ook. Als de LPF of de SP haar gevraagd hadden in deze functie had ze het ook gedaan!

  Reactie door Opa-Buiswater — maandag 23 augustus 2004 @ 18.55 uur

 16. Hè ja, Rik, jij als opperbevelhebber van de strijdmachten. Dan worden die fluks getransformeerd in hulpverlenende troepen, heb ik zo’n idee. Zo behouden ze hun baan en werken ze voor vreedzame doeleinden. En jij in je blauw/rode shirt met je warrige kop haar ervoor. Zie je het voor je? Grandioos. Moet je doen! Alleen jammer dat het niet zo zal kunnen gaan. Het zou een hele vooruitgang zijn, denk ik.

  Reactie door Lydia — maandag 23 augustus 2004 @ 20.08 uur

 17. Nog een andere manier om er naar te kijken:

  De enige manier waarom M$ andere bedrijven uit de markt heeft kunnen drukken is omdat er geen regels waren die M$ tegenhielden. En zo zie je maar dat de VS ook geen ideale vrije markt is.

  Reactie door Nepkarel — maandag 23 augustus 2004 @ 21.17 uur

 18. Prima toch? Frits heeft het uitstekend gedaan. Neelie kennende zal ze zeker niet voor hem onder willen doen. En wat Bill Gates betreft: meer van dat soort mensen, daar wordt de wereld beter van, van arm tot rijk!

  Reactie door Bert B — maandag 23 augustus 2004 @ 21.45 uur

 19. @ Rick.

  “alleen door de marktwerking wordt je binnen 13 minuten met een ambulance opgehaald” Wat een ongelooflijke onzin! De GG&GD haalde iedereen ook netjes op tijd op, hoor, en ook de brandweer is gewoon een overheidsdienst. Juist doordat er niet aan verdiend hoeft te worden, wordt iedere cent gemeenschapsgeld ook terug besteed aan die gemeenschap.

  En dan de vrije markt. Die bestaat namelijk niet. Iedereen die gelooft, in een vrije markt te leven, is geweldig belazerd.

  Juist de grootste voorstanders (V.S., E.U., Japan) van de vrije markt houden op allerlei fronten systemen in werking om HUN markt te beschermen en ANDERE markten te verdringen. Op die manier wordt met de landbouwsubsidies omgegaan, met idiote importheffingen, met boycots, en met “bevoorrechte handelsnaties”.

  Als bijvoorbeeld de V.S. een voorstander is van de vrije markt, waarom mag dan niemand zaken doen met Cuba?
  Als de EU een voorstander is van de vrije markt, waarom gooien we die dan niet open voor Afrikaanse handel?
  Als Japan de vrije markt toejuicht, waarom kunnen onze bedrijven daar dan nauwelijks producten op de markt brengen?

  Waarvoor bestaat de OPEC en een G7 en een Trilaterale Conventie eigenlijk? Nou, om een échte vrije markt onmogelijk te maken!

  Tot op zekere hoogte werkt concurrentie goed. Maar uit vele kleine zaakjes die elkaar allemaal kapotconcurreren en overnemen, onstaan vroeger of later enorme ondernemingen, die prijsafspraken gaan maken, kartels vormen en – dat is het ergste – de wereldpolitiek gaan bepalen. Bijvoorbeeld de politieke activiteiten van Kroes. En, ook dicht bij huis, de Bilderberg-conferenties, bedacht door prins Bernhard.

  Hieruit zijn afschuwelijke excessen voortgekomen, zoals de moorden op staatshoofden (Lumumba in Zaïre, Allende in Chili, Mossadeq in Iran), invasies en bezettingen van andere landen (Irak, Cuba, Nicaragua, Panama etc.) Allemaal voorbeelden van hoe de politiek wordt ingezet voor het grote geld. Vrije markt? Prima, maar zéér aan banden gelegd en géén politiek erbij.. Cowboys? Nee, bedankt. En we leven in het Wilde Westen. Wie het beste schieten kan, heeft de poen.

  Reactie door olav ten broek — maandag 23 augustus 2004 @ 22.58 uur

 20. @ Olav 22:

  Ik denk dat je vrije markt en corruptie aan elkaar gelijk stelt. Je denkt dat alle corruptie door de vrije markt komt.

  Maar dat is niet zo. Corruptie komt door macht. Het communisme is namelijk ook ten onder gegaan aan de corruptie van de machthebbers. Je weet wel, die varkens die dachten dat ze gelijker waren dan andere dieren.

  De kans dat Edwards in ’08 president wordt lijkt me trouwens klein. Als Kerry wint, is hij VP en blijft hij dat in ’8, tenzijn Kerry iets overkomt en Edwards hem moet opvolgen. Als Kerry verliest staat ene H Clinton te trappelen om het Witte Huis te betreden in ’8. En waarom zouden je Bolderberg lui kiezen voor de relatief onbekwame Edwards als ze Billiebill terug kunnen brengen als first husband?

  Reactie door Nepkarel — dinsdag 24 augustus 2004 @ 0.15 uur

 21. Bill Gates is een slimme jongen. Maar zijn software is als een vergiet. Linux is een alternatief; daar hoef je echt geen Mac of een ander apart apparaat voor aan te schaffen. Een kennis van me met een computerknobbel draait er ook van alles mee op een normale PC.

  Voorts zegt hij, dat er van Linux maar een beperkt aantal virussen bekend zijn.
  Dat is met Windows wel even anders! Elke dag weer tientallen nieuwe virussen erbij. Mischien zou het leuk zijn om de heer Gates eens een keer verantwoordelijk te stellen vanwege de schade via zijn inferieur Windows-systeem. Het stikt van de beveiligingsfouten. Die schade weegt niet op, tegen de royale fooien, die hij ook wel eens schijnt weg te geven.

  Voorts moet de heer Gates zich schamen, voor de wijze, waarmee hij via Windows informatie krijgt, welke programma’s mensen zoal op de PC hebben staan. Windows verstuurt automatisch deze info naar Microsoft, zonder dat je het weet! En het wordt gebruikt voor commerciele bedrijfsdoeleinden.

  Reactie door ReneR — dinsdag 24 augustus 2004 @ 1.36 uur

 22. Olav, dat was tien jaar geleden al bekend en werd duidelijk gemaakt in een documentaire serie die destijds is uitgezonden door de EO. Ik heb er nog navraag naar gedaan, maar als je juiste data en de naam niet meer weet “kunnen” ze het niet meer opzoeken en je wordt beleefd en betjes afgebekt door die “weten-het-beter” mensjes. De docu was steengoed en er werd in gewaarschuwd voor groeperingen als de Bilderberg groep. Wat gebeurt? De makers en de geïnterviewden in die docu hebben gelijk gekregen. Waar laat dat ons dan? Wel, als klootjesvolk mogen we democratisch morren tegen elkaar, maar we kunnen er helemaal niets aan veranderen. Balkenden regeert hier ook niet zelf. Hier in ons land schijnen dat zo’n 50 grootindustriëlen te zijn die hem “wijzen” wat hij moet doen en vooral wat hij moet laten. Eng he?

  Reactie door Lydia — dinsdag 24 augustus 2004 @ 11.00 uur

 23. #27 Lydia

  Het credo van Wim Kok: If you can’t beat them, join them

  (Shell; KLM; ING etc)

  Reactie door ReneR — dinsdag 24 augustus 2004 @ 11.31 uur

 24. De essentie van de benoeming zit hem niet in haar standpunt inzake Bill Gates. Dit standpunt nam zij in in de vorige eeuw!

  De essentie van de benoeming van Kroes (of Bolkestein) zit hem in de achterkamertjes politiek in Brussel en Den Haag.

  Wat heeft mevrouw Kroes nog tegoed, en van wie?
  Stond er nog een rekening open binnen de VVD?

  Wat heeft Nederland nog tegoed, en van wie?
  Stond er nog een rekening open binnen Europa?

  Het is echt een incestueus (old boys) netwerk,
  waarvan er in de wereld velen bestaan.

  Reactie door Michel Smit — dinsdag 24 augustus 2004 @ 13.47 uur

 25. In amerika is echt niet alles beter, ik heb veel contact met iemand uit amerika, volgens hem is de kwaliteit van het de universiteiten wel goed maar de rest is onder de maat. Hij heeft een keer gezecht
  “America has the worse education system in the world ” en “too much political/judicial crap”. En als je b.v. een rood kledingsstuk draagt heb je kans in bepaalde delen dat je een kogel naar je hooft krijgt (ook al ben je maar vijf jaar oud).
  Nou, dan blijft ik maar lekker in nl wonen.

  ReneR, ik noemde alleen de mac omdat ik er op wij wijzen dat Linux niet het enige alternatief is voor windows. En die mooie website van jou valt ook goed te bekijken met Mozilla Firefox hoor.

  Reactie door Evert Tigchelaar — dinsdag 24 augustus 2004 @ 16.32 uur

 26. @ Evert 31:

  Als je op mij reageert: Ik zeg nergens dat alles in de VS beter is. Het leven is hier ongeveer net zo goed als in Nederland. Sommige dingen zijn beter (er is lekker veel ruimte en ongerepte natuur, Amerikanen zijn een tikkie beleefder dan NL’ers) en er zijn dingen die slechter zijn (er is nauwelijks een sociaal stelsel, en de criminaliteit loopt op sommige plekken volledig uit de hand).

  We kunnen in Nederland leren van de dingen die hier beter zijn, en als het Amerikanen zou interesseren zouden ze kunnen leren van dingen die wij beter geregeld hebben. Als we dat doen zonder vooroordelen, wordt iedereen er beter van, dat lijkt me niet slecht.

  Reactie door Nepkarel — dinsdag 24 augustus 2004 @ 16.57 uur

 27. Fijn he M$ pesten, http://www.webwereld.nl/nieuws/19320.phtml

  Tja het was een keer te verwachten dat M$ zulke stappen zou ondernemen, de hele wereld is blijkbaar tegen hun dus waarom zouden ze dan nog meehelpen aan het creeren van standaarden voor die zelfde wereld.

  Reactie door Ronald — dinsdag 24 augustus 2004 @ 17.01 uur

 28. @ 16,17 en 18
  Jullie reageren op RICK, niet op Rik. Rik ben ik en ik, Rik ben het ook oneens met Rick. Simpel toch? Er is nml niets lovenswaardig aan bij elkaar gejatte rijkdom. Gates heeft Windows gejat bij Apple, en het doet ook erg denken aan het oude geos van de C64. Verder lijkt misbruik van de monopoliepositie ook duidelijk. Vergeet daarbij ook het Wintel-gegeven niet: steeds nieuwe producten maken die snel onmisbaar zijn en nieuwe hardware vereisen. Die associatie van het kapitalisme en de ambulance raakt helemaal kant noch wal. Een ambulance kan onder elk systeem rijden. Sterker nog: het steeds harder wordende kapitalisme blijkt in de praktijk toch niet zo zalvend voor de zorg. Dank voor uw aandacht, Rik (Rik) (zonder ck, dus)

  Reactie door Rik — dinsdag 24 augustus 2004 @ 18.25 uur

 29. EN KOK WAS NIET LINKS!!!! Hij was onder werkgevers (sla de onderzoeken er maar op na) de populairste MP van de laatste twintig jaar. Kan ik me voorstellen, onder paars werden ze stinkend rijk. Wij, die het werk doen niet.

  Reactie door Rik — dinsdag 24 augustus 2004 @ 18.28 uur

 30. nepkarel (32)waarom moeten we altijd naar amerika ???? dat is toch dat land wat geld leent van china !!!!!! ik ga ieder jaar naar zweden of finland op vakantie , het leven en mentaliteit daar staat me meer aan !!! trouwens het kapitalistische systeem in amerika staat toch aan de rand van de afgrond !!! zeker weten dat je dan zo weer terug bent in nederland ,omdat wij 2 oktober gaan protesteren tegen de sociale afbraak in dit land !!

  Reactie door henk — dinsdag 24 augustus 2004 @ 21.12 uur

 31. Het merendeel van de reacties die hier staan is gebaseerd op afgunst. Bill Gates is een groot en slim ondernemer die een zeer groot deel van zijn vemogen aan goed doelen geeft. Begonnen met niets en nu een miljardenbedrijf opgebouwd, pure klasse!

  Reactie door Carel de Win — woensdag 25 augustus 2004 @ 9.32 uur

 32. CAREL (39)IK WIL GEEN MILJARDEN BEDRIJF !!HOE KAN IK DAN AFGUNSTIG ZIJN .EN IK BEN ZEKER NIET JALOERS OP ZIJN UITERLIJK .

  Reactie door henk — woensdag 25 augustus 2004 @ 9.59 uur

 33. Okee Evert; hoe meer keus hoe beter. Gelukkig is MS al verscheidene malen becritiseert om zijn agressief monopolistische handel en wandel.

  Reactie door ReneR — woensdag 25 augustus 2004 @ 12.47 uur

 34. Henk 36:

  We hoeven helemaal niet altijd naar de VS. Maar ik woon nu eenmal hier in niet in Zweden. Dus kan ik niks zeggen over dingen die beter zijn in Zweden en waar we in NL van kunnen leren, al zijn die er vast. Beleefdheid is er een.

  Overigens ben ik wel in Zweden en Noorwegen geweest. Hele fijne landen om te zijn. Jammer van de krankzinnige belasting op drank en de lange kouwe winters. Brrrr. Ik was er in mei en toen werd het bijna niet donker. Dat betekent dat het in de winter omgekeerd is. Hoorde dat veel mensen in de winter een soort ‘zonnesiesta’ nemen in de middag. Dwz die paar uur dat de zon op is, gaan ze allemaal lekker ff naar buiten.

  En Henk: als ik terugkom naar Nederland heb ik recht op: HE-LE-MAAL drie keer niks. Omdat ik in het buitenland heb gewerkt heb ik geen premies opgebouwd, en ik heb nog net te veel spaargeld om in de bijstand te komen. Dus wat dat betreft hoef ik niet terug te komen. Het enige wat ik nog doe is vrijwillige AOW premie betalen. Da’s trouwens nog best duur zeg. Poeh eh! Je mag blij zijn dat jou werkgever/uitkeringverstrekker dat voor je betaalt.

  Reactie door Nepkarel — woensdag 25 augustus 2004 @ 16.32 uur

 35. Henk,

  Ik zeg ook het merendeel van de reacties. Om deze slimme man nu weer aan te vallen op zij uiterlijk is wederom zielig. Waarom kunnen jullie bij de SP niet een tevreden zijn met hoe je het hebt en hoe het gaat? Altijd maar schoppen, dat bederft je levensgenot.

  Reactie door Carel de Win — woensdag 25 augustus 2004 @ 16.40 uur

 36. Volgens mij verdiend Bill Gates iets meer respect dan de man van de monopolieposities genoemd te worden.
  Vanuit haar toenmalige rol heeft MW Smit Kroes mi goed gehandeld. Als iemand vanuit een Nijenrode perspectief respect verdiend is het Bill Gates.

  Reactie door Peter de Haas — maandag 6 september 2004 @ 20.16 uur