‘Kanzler der Reichen’

Leipzig

Bondskanselier Schröder (SPD) heeft het zwaar te verduren. Overal komt het verzet op gang tegen zijn plannen die bekend staan onder de verzamelnaam Hartz IV. Gisteren waren er in veel steden in Duitsland weer méér mensen dan op de maandag-demo van vorige week.

De leuze ‘Das Volk sind wir’ duikt weer op. En dat steekt, want deze slogan werd gebruikt door de Oost Duitsers toen ze vijftien jaar geleden Erich Honnecker en zijn trawanten verjoegen.

De mensen zijn woedend over de arrogantie van Der Kanzler en zijn SPD. De verslechteringen (in de sociale zekerheid en de sociale voorzieningen) zijn dan ook niet misselijk.

De SPD maakt nu dezelfde krisis door als de PvdA in de jaren negentig. Gerhard – ‘Kanzler der Reichen’ – Schröder gedraagt zich als de Wim Kok van Duitsland.

(Reserveer vast: 2 oktober in Amsterdam!
Wat de Duitsers kunnen, kunnen wij óók, toch?)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 24 augustus 2004 :: 0.38 uur

33 Comments

33 reacties

 1. Ben benieuwd of de protesten zullen uitgroeien tot een ware volksopstand zoals 15 jaar geleden. Ik denk het niet overigens, want dat was toch een iets fundamentelere kwestie destijds. Het zijn overigens vooral de voormalige “Ossies” die de straat op gaan; een flink deel van hen hadden zich op materieel gebied wel iets meer voorgesteld van “die Wende”.
  Maar wat moeten de Duitsers nu stemmen, de komende verkiezingen ? De huidige regering is een coalitie van sociaal-democraten en Grünen,, veel linkser kan het niet !

  Reactie door Henk — dinsdag 24 augustus 2004 @ 1.02 uur

 2. @Henk

  Je hebt ook nog de PDS, die schijnt ook nog wel populair te zijn. Het zijn de voormalige communisten uit de DDR.
  Maar over het algemeen, is er in Duitsland weinig keus voor de fijnproever. Komt ook door de kiesdrempel.

  Reactie door ReneR — dinsdag 24 augustus 2004 @ 1.41 uur

 3. tja… als je aan de weg wil timmeren. Moet het schijnbaar, als het om de economische,sociale zekerheid en de sociale voorzieningen gaat, op korte termijn resultaaten opleveren.

  Ik weet niet hoe dat precies zit met Schroder en Kok. Maar, stel je hebt een plan dat 10 jaar duurt maar daarna pas 150 jaar iets oplevert. Zal je nooit slagen in je missie. De ambts termijn is te kort voor zoiets. Ik vergelijk het met een lekke sloep. Je wil ergens komen. Dan kun je eerst hozen en de gaten dichten en dan gaan roeien of je hebt zo’n haast dat waneer de boot half leeg is je snel gaat roeien tot je weer moet hozen.

  Een fenomeen wat verbonden is met democratie. Een generatie wil geen 10 jaar offeren ( is niet in verhouding met de lengte van het leven ).

  Reactie door Greasle — dinsdag 24 augustus 2004 @ 3.20 uur

 4. ik vind het wel heel makkelijk om weer met de vinger te gaan wijzen naar de sociaal-democraten. een van de redenen dat de economische situatie in duitsland zo slecht is, is de deplorabele staat waarin de voormalige socialistische heilstaat is achtergelaten. dus daar graag ook een analyse over jan.

  Reactie door jsmn — dinsdag 24 augustus 2004 @ 8.07 uur

 5. commentaar op Jsmn

  Dat de staat van de voormalige socialistische “heilstaat” niet het beste was klopt zeker. Maar wij zijn nu al 14 (in worden veertien) jaren verder, beste JSMN.

  Ooit was Oostduitsland een top 10 industrienatie (en zij hebben in de WK ’74 de West-Duitse “trauma” elftal verslaan). Maar met de “Wende” was de industrieproductie gehalveerd (1990), drie jaar later was dat Onderzoeks- en ontwikkelingspotentieel verdwenen uit Oostduitsland, eind jaar ’90 was ongeveer 1 miljoen oostduitsers geemigreerd (en niet alleen in de NL bouw, dat grootste gedeelte tussen 20 – 50 jaar oud). Ik kan verder gaan. Het was (onder Kohl) en is (onder Schroeder) “foute” neo-conservatieve politiek de oorzaak voor de problemen in Oostduitsland. Maar ik weet ook niet of iemand anders (PDS) een betere antwoord op de vragen van VANDAAG, niet op vragen van 14 jaar geleden heeft.

  Reactie door Besa — dinsdag 24 augustus 2004 @ 9.29 uur

 6. @Besa

  Lees ook eens:

  http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200010/duitsland.stm

  Reactie door RM — dinsdag 24 augustus 2004 @ 9.31 uur

 7. Ik heb op 1 mei meegelopen op een demonstratie in Berlijn, en op bijeenkomsten van de PDS geweest. Het verheugt mij ten zeerste dat die actiebereidheid zich niet beperkt tot de Dag van de Arbeid.
  De “Vrije Markt” en het neoliberalsme/neoconservatisme lopen langzaam maar zeker naar hun einde, als een kies dan van binnenuit rot, tot er uiteindelijk alleen nog maar een fragiel laagje glazuur over is, wat bij een klein tikje zal instorten. Een pijnlijk proces, en Duitsland (en de rest van de Westerse wereld) doet er goed aan om maar snel bij een tandarts langs te gaan.

  Reactie door Jan Breur — dinsdag 24 augustus 2004 @ 9.41 uur

 8. Respect voor de Duitse arbeiders en uitkeringsgerechtigden.
  Wat die vent wil kan natuurlijk niet.
  Waren we in Nederland maar zo opstandig.
  Ik denk dat het joch Balkenende in z’n broek deed.
  Ik zou bijna willen oproepen Hollanders verzamelt u!
  Naapen mag

  Reactie door hans — dinsdag 24 augustus 2004 @ 10.10 uur

 9. 2 oktober is de dag van de waarheid in Nederland! Niet zeuren, gewoon komen……….!!!!!

  Reactie door Opa-Buiswater — dinsdag 24 augustus 2004 @ 10.42 uur

 10. Deze bezuinigingswoede van Schroeder is precies dezelfde als die van Italië, Spanje, Portugal, Groot Britannië, Frankrijk, België en Nederland. Het maakt binnen Europa dan ook volgens mij niet meer uit of er een “linkse” of “rechtse” regering aan het bewind is in een land. EUROPA dwingt deze koers af en alle regeringen doen er braaf aan mee: afbraak van sociale voorzieningen, langer werken tegen “lager” loon, meer betalen voor de gezondheidszorg (verzekeringen, no claim, nominale premies en verkleinen van het pakket), meer betalen voor openbaar vervoer en tegelijk het duurder maken ervan en het verkleinen van het aanbod (Rotterdam bv). Kortom, malaise alom en vrijwel niemand is bereid zijn kop boven het maaiveld uit te steken en te zeggen: STOP, jullie gaan te ver. De demonstraties in Duitsland zullen niets uithalen, evenmin als de demonstraties hier. Bovendien krijg je amper 10.000 mensen ervoor op de been en dat bij een bevolking van ruim 16 miljoen. Vergeet daarbij ook niet dat het merendeel van de bevolking ook nog eens zo apathisch is dat ze niks willen doen. “We zien wel waar het schip strandt en ik stem toch niet meer.”, is de leuze van een groeiende groep mensen. Oh, de mensen worden wel degelijk boos, maar ze vinden ook dat een ander het voor ze moet opknappen, want zelf steken ze vinger uit ervoor. Tegelijk STAAN ze op hun rechten, maar vergeten ze gemakshalve hun plichten en een daarvan is opkomen voor jezelf en je medemensen. Wat klinkt dit droevig en cynisch, maar zo denk ik er echt over. En toch blijf ik vechten. Niet alleen wil ik niet anders, ik kán niet anders meer. Ik moet opkomen tegen deze decadentie en lamlendigheid.

  Reactie door Lydia — dinsdag 24 augustus 2004 @ 10.51 uur

 11. Beste heer Breur, die PDS waarvan u de bijeenkomsten bezoekt, is niets anders dan een communistische partij die gebouwd is op de restanten van het DDR-communisme. Denk toch niet dat de mensen daarnaar terugverlangen. Ben eens reëel, een economische crisis doet het economisch bestel niet wankelen. Verreweg het grootste deel van de bevolking heeft het goed, heel goed, zowel hier als in Duitsland. Kijk eens rond, veel gezinnen hebben twee auto’s, de kinderen hebben een eigen TV+DVD-speler en een eigen computer, men gaat op zomervakantie én op wintersport én in het voorjaar een tripje naar London, ach velen verzuipen in de welvaart. Toegegeven, er is ook een groep van pakweg 10-15% van de bevolking die het echt zwaar hebben, voor wie maandelijks rondkomen een hels karwei is. Daarnaast is er nog een groep die niet rondkomt omdat ze veel te veel uitgeven aan allerlei luxe-lifestyle producten.
  Waren de mensen maar een beetje gelukkiger, want dát heeft alle welvaart ons nog niet kunnen brengen, lijkt me zo.
  Verder is het zo dat de bedrijven alweer drie jaar bezig zijn om werknemers te ontslaan en zo hun arbeidsproductiviteit te verhogen en daar ligt vervolgens weer de kiem van het economisch herstel. En het systeem, heer Breur, zal gewoon blijven bestaan. Wat is het alternatief ? Het communisme heeft bijna nergens de 20e eeuw overleefd, of het moet Noord-Korea zijn, maar dat willen we toch ook niet !

  Reactie door Henk — dinsdag 24 augustus 2004 @ 11.32 uur

 12. De SPD ers in Duitsland zijn net zo verrot geworden als de PvdA ers hier in Nederland. het heeft geen zin hen op te hemelen. Ze hebben zich evenals hier, zich verpand aan alles wat commercieel is. Verder zal ik een stukje uit het gastenboek aanhalen van mijn hand, over het begrip “demonstreren”.

  Reactie door ReneR — dinsdag 24 augustus 2004 @ 11.37 uur

 13. 15-08-2004

  Graag wil ik reageren op de vele geluiden van onvrede en de vele oproepen tot “actie actie”. Ik weet, demonstreren is een middel om deze kliek te laten weten, dat je het er niet mee eens bent. Maar in mijn ogen zinloos als ik de mentaliteit van de afgelopen regeringen nog eens na ga. Alleen de N.S. die zal z’n handen wringen. Ik wil wel komen, maar alleen als we met z’n allen optrekken naar Den Haag en gewoonweg dat vuile kapitalistische en gereformeerde zootje van hun pluche trekken. De M.E. zal voor ons gaan staan. Dat is dan jammer. Dan is het ons, of de M.E. Dan is het de verdergaande verrotting van dit land, of het wèrkelijke herstel van normen en waarden. En bij de vele ontevredenen, die wel gaan protesteren; maar intussen wel vaak de S.P. in de steek lieten bij welke verkiezingen dan ook, zeg ik: Dom, dat je voor de moeilijkste weg kiest, om verandering teweeg te brengen. Want de stembus is de gemakkelijkste weg; tenzij je daar je verstand niet gebruikt en stemt; zoals je ouders altijd deden, of omdat die kandidaat er zo charmant uitziet. Mijn advies: Kom consequent van je luie stoel en ga naar die stembus; het bespaart je mischien een reis naar het Malieveld.
  ReneR

  Kortom: ik ben niet van plan om voor Jan-lul te gaan lopen demonstreren. Ik ben niet voor een brave-burger actie. Als de maat vol is, laat dan ook echt dat een keer merken op een manier, waar ze niet meer van terug zullen hebben. In 1917 is het mislukt, tijd om het weer te proberen.

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 24 augustus 2004 @ 11.44 uur

 14. In Duitsland op vacantie geweest, het land is best goed in orde,
  qua infrastructuur en milieu, kan Italië nog wat van leren.
  Jammer dat Schröder opgezadeld zit met het enorme werkloosheidsprobleem als erfenis van de hereniging, want ik waardeer Schröder zeer vanwege zijn ant-Irakopstelling waarvoor hij nu nog wordt gestraft ook, de yanks-troepenweg uit Duitsland, funest voor de welvaart, al vind ik het prima dat de Amerikanen daar oprotten, wij hebben als Europeanen toch ook geen bases in de USA?
  De mensen die tegen Herr Schröder demonstreren moeten wel beseffen dat de christenrechtse Stoiber al klaar staat om het
  roer over te nemen en dan zal er nog steeds werkloosheid zijn plus weer een uiterst rechts regime geschoeid op de leest die Franz Jozef Strauss heeft nagelaten, lees Günter Wallraff er maar op na.

  Reactie door C.Tilyx — dinsdag 24 augustus 2004 @ 12.23 uur

 15. Het is duidelijk dat het zaakje (kapitalisme) vast aan het lopen is. Ik hoop echter dat socialisten beseffen dat we het samen zullen moeten doen. Soms denk ik wel eens, hoe dichter bij de waarheid, des te minder mensen gaan zien.

  Reactie door Peter Hoopman — dinsdag 24 augustus 2004 @ 14.59 uur

 16. @ Henk 11:

  Eens.

  Reactie door Nepkarel — dinsdag 24 augustus 2004 @ 15.58 uur

 17. @renner, nee hoor 1917 was prima geslaagd, heeft slechts ongeveer 100.000.000 doden wereldwijd veroorzaakt (schatting is nog aan de lage kant hoor).
  Hebben ze toch mooi zoveel kapitalisten kunnen ‘omscholen’ tot sociale mensen.

  Nog beter als stemmen zou zijn als iemand zelf mag kiezen voor welke sociale zekerheid hij wil betalen (en hoeveel), dan worden de dingen waar mensen geen behoefte aan hebben afgeschaft en de dingen die ze wel belangerijk vinden krijgen dan meer geld.

  Reactie door Ronald — dinsdag 24 augustus 2004 @ 16.35 uur

 18. Precies Henk (11). Zou ReneR jouw bijdrage niet hebben gelezen?

  Reactie door Bert B — dinsdag 24 augustus 2004 @ 17.27 uur

 19. Opnieuw revolutie. En dan? Dan komen er een stel wijze mensen die ons gaan vertellen dat we alles moeten delen. En als ik vertel dat ik het daar niet mee eens ben, ben ik dan anti-revolutionair, of mag ik gewoon alles blijven zeggen. Revolutie is echt zo’n loze kreet. En op 2 oktober kan ik niet.

  Reactie door BJ — dinsdag 24 augustus 2004 @ 18.27 uur

 20. @ BJ Kàn je niet op 2 oktober of wìl je niet?

  Reactie door Bert B — dinsdag 24 augustus 2004 @ 19.26 uur

 21. 2 oktober is begint Leidens ontzet. Ben zelf of 3 oktober geboren en in Leiden, dus daar kan ik niet ontbreken. Heel Nederland zal actievoeren (schijnt) maar ik denk dat ze Leiden beter over kunnen slaan.

  Reactie door BJ — dinsdag 24 augustus 2004 @ 20.03 uur

 22. René Rook(13)

  Ook ik ga niet voor Jan-Lul demonstreren, want het heeft geen enkele zin bij deze clownskoppen. Hoe meer protest tegen deze Pipo’s, hoe volharder ze worden met hun absurde ideën. En inderdaad, ook ik ben niet voor een brave-burger actie. Het liefste geef ik Zalm, Balkenellende en de rest van die kliek een keiharde trap onder hun poepert. Misschien kunnen ze bij een pretpark solliciteren als CLOWN. Balkenellende is een natuurtalent(hoeft zich niet te sminken en om te trekken.)
  En inderdaad René, ik ken er genoeg die op PVDA stemmen, omdat Wouter Bos er zo leuk uit ziet en zo ook Halsema van Groen(SLINKS(). DOM DOM DOM. En weet je waarom we zoveel moeten bezuinigen? Dat komt, omdat Zalm zo’n grote bek tegen Duitsland en Frankrijk heeft gehad over die 3%. Die Zalm wil koste wat koste niet voor lul staan bij z’n ambtsgenoten.

  Reactie door Jan Wijchers — dinsdag 24 augustus 2004 @ 20.27 uur

 23. renee r (13)die revolutie komt er wel !want al die gasten die 2 oktober geen tijd hebben of vinden dat ze voor jan lul gaan demonstreren ,die lopen straks als ze nog harder door dit kabinet genaaid worden voorop ,zeker weten!!!!! tot ziens op 2 oktober !!!!1

  Reactie door henk — dinsdag 24 augustus 2004 @ 21.01 uur

 24. Je zal zien Henk dat er voor Jan-Lul gedemonstreerd wordt, zeker weten. Het belangrijkste is: STEMMEN OP DE SP. Ik zal nooit meelopen met een demonstratie, tenzij ik een kleine hoop heb op resultaat. Maar dat kan je wel vergeten met die kliek in Den Haag, ze luisteren echt niet. Ze lachen je alleen maar uit.
  Maar dat is ieders eigen keus. Al jij je geroepen voelt om te demonstreren, moet je het gewoon doen.

  Reactie door Jan Wijchers — dinsdag 24 augustus 2004 @ 21.17 uur

 25. @Jan Wijchers

  Als we dat allemaal zouden zeggen Jan, dan zouden die klunzen in Den-Haag nooit weten dat de burger het niet met hun eens is en gaan ze helemaal hun gang. Of het wel of geen zoden aan de dijk zet, dat zien we dan nog wel.
  Ik ben er in ieder geval en ik voel me niet voor lul staan.

  Reactie door Eef — dinsdag 24 augustus 2004 @ 22.20 uur

 26. Eef,
  het trieste is dat als er verkiezingen aankomen zij net doen of ze je nodig hebben, als er gestemd is is gaan ze weer op de oude voet verder en zijn ze de kiezer vergeten.
  Welke kiezer zou op dit kabinet gestemd hebben als ze hadden geweten wat er aan zou komen aan bezuinigingen weinig denk ik.
  En politici maar roepen we zijn er voor de kiezer die op ons gestemd heeft, vergeet het maar ze vertegenwoordigen veelal andere belangen waar we geen zicht op hebben maar niet die van het volk.

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 24 augustus 2004 @ 23.17 uur

 27. @ 22
  Leidens ontzet begint op 2 oktober rond 18.00 met de Taptoe. Tijd genoeg om daarvoor naar het Museumplein te gaan. Daar pamfletten te halen en vervolgens in Leiden te verspreiden.
  Voor niet Leidenaars: De ene helft van de stad staat op straat te kijken naar de andere helft die met zijn sportclub door de straten loopt.

  Reactie door Paul Ulenbelt — dinsdag 24 augustus 2004 @ 23.46 uur

 28. Ik houd helemaal niet van massa-demonstraties, mij zul je daar niet snel meer zien. In het verleden heb ik wel eens meegelopen en dan bleek plotseling dat er leuzen gescandeerd werden waar ik me het liefst zo snel mogelijk van zou distantiëren, maar ja, je loopt mee en het voelt alsof die vreselijke leuzen of spandoeken ook uit jouw naam geuit worden.

  Reactie door Henk — woensdag 25 augustus 2004 @ 0.22 uur

 29. jan (25) ik stem al jaren sp en ben al jaren actief voor die club.maar nu een stukje politiek !! stel de 2e kamer fractie van de s.p zegt op 4 oktober tegen j.p. en zalm . heren jullie plannen deugen niet en zijn asociaal !!!!!!! het andwoord van die 2 zal zijn .ons bereiken geen signalen uit de maatschappij die uw mening staven !!!!!daarom moet iedereen op 2 oktober naar amsterdam zodat de sp kamerfractie dit kan weerleggen !met als andwoord EN DIE 150000 MENSEN OP 2 OKTOBER DAN!!!!!! HET IS NIET DE LEIDING VAN DE S.P OF BONDEN DIE HET MOETEN DOEN ,MAAR WIJ!!! DE MENSEN ! TOT ZIENS OP 2 OKTOBER

  Reactie door henk — woensdag 25 augustus 2004 @ 9.54 uur

 30. @ henk en Henk #29 en #30:
  Beetje verwarrend wie er nu iets schrijft; mischien kan het 1 en ander even worden aangepast?

  Verder: IK zou me voor lul voelen staan; omdat IK het gevoel heb, dat ik niet wordt gehoort. Ze hebben daar al heel lang een bord voor hun kop. Dan rest me niets meer dan echte harde actie.
  Wat beter helpt: Maurice de Hondt zou eens moeten peilen dat de aanhang van dit kabinet terugloopt naar 10% van de bevolking.

  DAAAAAR schrikken ze van, want dan kalft hun macht af. Dan heb je grote paniek in hun tenten; net zoals bij de opkomst van Pim Fortuyn. Tot nu toe is hen gewoonweg gebleken; dat mensen kunnen morren; demonstreren en boe roepen, maar als ze weer eens in het stemhokje staan, dan wordt gewoonweg weer het beleid van diezelfde kliek met 1 druk op de knop goedgekeurt. En daarom heeft men weer voldoende steun en mandaat voor nog eens 4 jaar leugenbeleid!

  #30 henk:
  Ik vind het zeer bewonderenswaardig; dat jullie nog de motivatie hebben om te gaan lopen. Ik hoop het beste resultaat voor jullie. Een manier om deze regering iets duidelijk te maken kan ook echter door middel van een handtekeningenacie of via internetpolls. De SP heeft beiden in het verleden gedaan; zelfs ansichtkaarten rechtsreeks richting de premier. Het mocht allemaal niet baten. Als we allen met z’n allen zeggen: “de maat is vol”, dan houd dat in, dat je nu deze kliek naar huis gaat sturen; dan geef je ze geen kans weer m nog meer rottigheid uit te halen. En dat zal niet het logische en dwingende gevolg zijn van deze demonstratie.; hoe goed bedoeld ook. Maar ik zal met jullie meeleven…hoop doet soms ook wonderen. Ik kom er in elk geval eerlijk voor uit.

  Verschillende actiegroepen zullen wel weer petjes toeters en buttons gaan uitdelen met leuzen erop door “Loesje” bedacht, maar ze motten een keer honkbalknuppels gaan uitdelen; als je echt meent; dat de maat nu ècht vol is!!!

  Jan W: Ik vrees dat je gelijk hebt! Het is pompen of verzuipen.

  #18 Ronald:

  Ga eens eerst de geschiedenisboekjes beter lezen en niet door de amerikaanse bril heen. Een inzender genaamd Joop kan je er heel wat meer over vertellen. Je moest eens weten hoeveel doden er gevallen zijn doordat de rijke bovenlagen in diverse landen de armeren hebben laten verrekken en uitgebuit. Onlangs nog in een dagblad gelezen; dat een man is doodgegaan hier, doordat het ziekenfonds zijn medicijn niet wilde vergoeden; OMDAT HET TE DUUR WAS!! ga daar maar eens over filosoferen Ronald; want dat is hier tegenwoordig de keiharde realiteit in Nederland.

  de maat is vol….dan is de bedenktijd voor deze regering al lang verstreken.

  Reactie door ReneR — woensdag 25 augustus 2004 @ 13.20 uur

 31. Ziet nu nooit eens iemand in op dit forum dat het sociale stelsel in Duitsland dusdanig uitgedijd is dat deze steeds onbetaalbaar geworden blijkt. Bovendien is ook in Duitsland sprake van vergrijzing, zodat een steeds kleinere groep actieven alsmaar meer moet ophoesten voor eens steeds grotere groep inactieven. Als zelfs een regering van SDP en Grünen zich gedwongen voelt om harde maatregelen te nemen opdat de Duitse verzorgingsstaat niet compleet vast loopt, dat zou toch te denken moeten geven. Of denken jullie soms dat de Duitse regering haar maatregelen puur uit kwaadaardigheid neemt?

  Reactie door Edwin — vrijdag 27 augustus 2004 @ 15.08 uur

 32. Ik weet het niet Edwin; ik woon niet in Duitsland, maar ik heb wel de indruk, dat ze veel te veel vakantiedagen hebben. Duitsers klagen altijd erg snel of gaan sneller over tot actie. Hier in Nederland is de aanslag op de sociale maatschappij nog erger dan daar.

  Het wordt tijd voor een goede analyse over de verschillen hier en daar. Mischien loont het zelfs nog om daarheen te emigreren.

  Reactie door ReneR — zondag 29 augustus 2004 @ 13.41 uur

 33. Magic swings, global roundabouts, Build Yor Own Helicopter iKt

  Trackback door Anoniem — zaterdag 19 november 2005 @ 16.51 uur