De spanning loopt op…

Vandaag was ik gastspreker op ‘n bijeenkomst van de Maat is Vol.
In een ruim gevulde zaal overlegde men over de aanstaande acties en het vervolg ná 2 oktober.

Een sterke vakbeweging is een zegen voor ‘n land. De vakbonden hebben altijd – hier en elders – de rol gehad van ‘het sociale geweten der natie’.
Sterk, strijdbaar en solidair.

Dankzij de inzet van de bonden én haar leden hebben vorige generaties – met veel offers – sociale vooruitgang en beschaving kunnen bevechten.
Het resultaat: Een land mét sociale voorzieningen, mét fatsoenlijke lonen, uitkeringening en arbeidsomstandigheden, en mét mooie collectieve voorzieingen.
We zijn hen veel dank verschuldigd.

Dat alles is door Paars en Balkenende I en II op het spel gezet door onverantwoord om te springen met de resultaten van die jarenlange, harde strijd.

Het wordt tijd…het IS tijd om nú in actie te komen.
Dat kan de komende tijd altijd en overal!

(Uit het SP-lied)
Blijf niet mokkend aan de kant staan.
Stel ‘n daad en toon je moed.
Laat je woede hand in hand gaan
Met het goede dat je doet.

MAAK NEDERLAND BETER!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 12 september 2004 :: 18.59 uur

29 Comments

29 reacties

 1. Beste Jan,

  Blijf niet mokkend aan de kant staan.
  Stel ‘n daad en toon je moed.
  Laat je woede hand in hand gaan
  Met het goede dat je doet.

  Enne………….
  Verschuil je niet achter de vakbeweging. Doe het zelf.

  Reactie door Fred — zondag 12 september 2004 @ 20.27 uur

 2. Couplet uit de internationale: (Tekst Henriette Roland Holst)

  De staat verdrukt; de wet is logen
  de rijkaard leeft zelfzuchtig voort
  Tot ‘t merg wordt d’arme uitgezogen
  en zijn recht is een ijdel woord
  Wij zijn ‘t moe naar and’rer wil te leven
  Broeders! hoort hoe gelijkheid spreekt:
  Geen recht waar plicht is opgeheven
  geen plicht leert zij waar recht ontbreekt

  Refrein

  Makkers! ten laatste male
  tot de strijd ons geschaart
  en de Internationale
  zal morgen heersen op Aard’

  Reactie door C.Tilyx — zondag 12 september 2004 @ 20.50 uur

 3. Goed om vanmiddag bij Buitenhof te horen dat steeds meer jonge mensen weer lid worden van de vakbonden. Natuurlijk vergrijzen de bonden – de hele samenleving vergrijst en die bonden vergrijzen mee, maar de stelling van de regering dat de bonden alleen de oudere werknemer vertegenwoordigen, raakt kant nog wal. Dat zullen ze merken ook, op 2 oktober!

  Reactie door Barry — zondag 12 september 2004 @ 20.51 uur

 4. @ fred

  Jan Marijnissen is politicus,noemt u dat “mokkend aan de kant staan”of “verschuilen”?Bovendien is samenwerken ook heel iets anders dan verschuilen toch?

  Reactie door Sietse — zondag 12 september 2004 @ 22.14 uur

 5. Laat ik nu net even op teletekst kijken en daar lezen dat er per jaar 20 miljoen wordt besteed aan het schoonmaken van graffiti.
  En nu willen ze statiegeld heffen op spuitbussen!!

  Kijk, het is altijd zo geweest dat ouderen niet openstonden voor uitspattingen van jongeren. Lang haar, roken… allemaal geschiedenis.

  Maar misschien moeten de normen en waarden van de oudere Nederlandse regeringsfunctionarissen toegeschreven worden aan de cultuur van hun tijd, en de graffiti gewoon maar aan de cultuur van deze tijd. Gewoon lekker laten gaan. Ooit zal Nederland volgekalkt zijn en het tot norm worden, en daarna wordt het vanzelf weer kaal en schoon. Reactie-tegenreactie.

  Wat kan mij die graffiti schelen als mensen de broodnodige zorg moeten ontberen!!

  Kinderen die psychiatrische behandeling nodig hebben zitten in een gevangenis en worden strenger gestraft dan een verkrachter!
  Mensen die de schoolboeken van hun kinderen amper nog kunnen betalen.
  Verlamden die hun eigen laxeermiddelen moeten betalen en dan ook nog moeten gaan werken, want telefoneren kunnen ze nog.

  Gaan ze 20 miljoen besteden aan het schoonwassen van muren, terwijl oude van dagen en minder validen niet gedouched kunnen worden!!

  Ja, de spanning loopt op!!! Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

  Reactie door Molly — zondag 12 september 2004 @ 22.16 uur

 6. Jan, ik weet bijna zeker dat veel RET-ers NIET aan de kant willen staan. Maar nu al zo’n drie weken lang merk ik dat trambestuurders er nauwelijks iets van weten dat op 20 september actie gevoerd gaat worden. Dan moeten de bonden toch bij de remises gaan staan en die lui opwachten en een folder in de hand duwen? Wa’s dit nou? De RET, net als de ROTEb is een gemeentelijk bedrijf. Of weten de andere gemeente bedrijven er ook te weinig vanaf?? We hebben nog een week. En ik kan zelf niet uren gaan staan op uren die niet goed voor mij zijn. Bovendien denk ik dat de ABVA KABO hier moet gaan folderen en uitleggen. Waarom gebeurt dat dan niet?

  Reactie door Lydia — zondag 12 september 2004 @ 22.24 uur

 7. Volgens mij hebben de vakbonden nog nooit zo weinig leden gehad. Het moet ook maar eens afgelopen zijn. Altijd gezeik over mensen die toevallig wat meer verdienen, maar wie jankt er uiteindelijk altijd over geld?

  Weet je hoeveel belasting ik betaal? Nou, ik weet het ook niet precies, maar wel heel veel. Ik zie er relatief steeds minder van terug. Ik betaal 450 euro p.m. verzekeringspremie aan Agis. Dat is alleen ziektekosten he? En niemand in mijn gezin van 4 die iets bijzonders heeft, hoor.

  Maar hoewel ik vind dat banken en verzekeringsmaatschappijen aangepakt zouden moeten worden omdat winsten van 8 miljard per stuk enigszins scheef lopen met de harde realiteit van vandaag, is het eeuwige gezever over Balkenende ook onzin. Want er is wel eindelijk iemand die rotzooi opruimt i.p.v. maakt. Dat is ook niet onder Paars gebeurd, Marijnissen, maar al veel eerder. Met Den Uyl als grote voorvechter van het luiwammesen.

  Inderdaad, handen uit de mouwen en aan het werk. Laat je niet gek maken door brullende politici die ook alleen maar voor hun baantje knokken. Samen krijgen we de economie er weer bovenop. Dat niet iedereen drie keer per jaar op vakantie kan, so be it. De alles-moet-kunnen tijden zijn voorbij. Alleen met vereende kracht kunnen we ze laten terugkeren, op een verantwoorde wijze.

  Steun deze regering door deze moeilijke tijd!

  Enrico

  Reactie door Enrico — zondag 12 september 2004 @ 22.30 uur

 8. @ Enrico (7)

  Tuurlijk hoeft niet iedereen 3 keer per jaar op vakantie. Dat iedereen 3 keer per maand onder de douche zou kunnen zou al een flinke vooruitgang zijn.

  Jij hebt de mogelijkheid om € 450 per maand aan ziektenkostenpremie te betalen, zonder dat je iets bijzonders hebt. Gefeliciteerd! (zonder cynisme)

  Kijk eens waar jou belastinggeld aan gespendeerd wordt. HSL, Betuwelijn… Zou het je niet een beter gevoel geven als jou geld besteed zou worden aan de zorg of het onderwijs in plaats van de zakken van de bouwondernemers?

  Reactie door Cas — zondag 12 september 2004 @ 23.06 uur

 9. 2 October is slechts ” EEN BEGIN “.
  Daarna gaan we echt aan de slag.

  Reactie door Henk Wichard — maandag 13 september 2004 @ 1.48 uur

 10. De vakbond… dat waren mensen als Jaap van der Scheur (niet te verwarren met Aad van der Naad), Arie Groeneveld, Herman Bode…
  Kok was nog één van de ‘echtste’ in vergelijking met wat erna kwam. Met de nadruk op was.

  Net zoals bij de grote politieke partijen kunnen de leiders van de FNV en van het VNO/NCW na een korte cursus elkaars positie overnemen. Het is een baan geworden, iets wat je in kunt vullen op je CV… onderweg naar een betere positie.
  Waarom trouwens ‘Enemies of the working class’ ? Wat is er mis met Nederlandstalige teksten…

  De afbraak begon trouwens al voor Paars en Balkenende… de SP protesteerde met ‘Als dieven in de nacht’ tegen de activiteiten van de heren Lubbers en Kok…
  Ook toen al tevergeefs… :-(
  En het gaat maar door…
  De inkt van het rapport van Hidde Kingma is niet droog of Clémence Ross komt alweer met iets nieuws: Het juridisch in orde maken dat alleenwonende dementerende bejaarden (uiteraard in hun eigen belang :-( ) tussen de bezoeken van o.a. de thuiszorg vastgebonden worden aan hun bed…
  En dan wordt iemand van ‘De Einder’ in staat van beschuldiging gesteld omdat een hoogbejaarde koos voor een waardig einde.
  Waardig…
  Waarden en normen. Ohja, die beginnen met het aanpakken van graffiti… want dat is het startpunt van alle ellende.
  Ik kan me de zorgen van dit kabinet voorstellen…
  Demonstraties zijn tijdelijk en georkestreerd, graffiti blijft letterlijk en figuurlijk langer hangen.
  Er zijn trouwens ook nog wel andere acties te verzinnen…
  maar dan wel ‘buiten de gevestigde orde’.

  ‘Stel een daad en toon je moed’ ?
  Door mee te wandelen tijdens een demonstratie ?
  Daarmee bevestig je slechts je machteloosheid, vertel je jezelf een leugen…
  De regenten wuiven vanuit hun ivoren torentjes en zij die hen daar hebben neergezet vieren hun feestjes…

  Reactie door Heraclitus VII — maandag 13 september 2004 @ 3.52 uur

 11. Wat zijn we: Makke schapen of (desnoods) de stier van Santander ?
  Oeps… niet teveel schrijven, voor je het weet word je opgehaald door Donner’s Gestapo…

  Reactie door Heraclitus VII — maandag 13 september 2004 @ 5.00 uur

 12. Jan:

  De sociale vooruitgang “op het spel gezet door onverantwoord ermee om te springen?” Volgens mij zijn we helaas al een fase verder: de afbraak is al in volle gang! Dus: “tot de strijd ons geschaard”!

  Reactie door Olav Meijer — maandag 13 september 2004 @ 9.23 uur

 13. @5

  Ik weet niet waar jullie wonen, maar graffiti is echt lelijk, in mijn buurt althans. Het wordt niet gedaan door vakkundige lieden, zeg maar. En al die “tags” overal maakt het straatbeeld ook niet uitnodigend (voor oma) om eens naar buiten te gaan. Blij dat Rotterdam het eindelijk gaat aanpakken.

  Waarom zouden vakbondsleden niet drie jaar extra kunnen werken (tot hun 65e) om de bijstandsmoeder te ondersteunen (via de belastingen)? of mis ik nu de punt van solidariteit.

  Reactie door MPL — maandag 13 september 2004 @ 9.49 uur

 14. Hebben jullie nou echt niet door dat het veel uitmaakt, Bakkie en Dondon voeren het beleid uit van de grootkapitalisten en ze doen dan onder het mom van normen en waarden en de oorlog tegen terrorisme, ben benieuwd wanneer Bakkie begint over de oorlog tegen normen en waarden.
  De repressie dient alleen maar om het grootkapitaal te beschermen, en zo is er dus niks anders als 20 jaar geleden. Er kan alleen maar structureel veranderen in ons land als Nederlanders massaal geen spullen meer kopen van Unilever, niet meer tanken bij SHELL, ESSO en Q8, Geen banken meer ondersteunen die hun werk outsourcen zoals ABN-AMRO, etc….
  Het heft weer in eigen hand nemen dus, als we dat nu niet doen zitten we over 10 jaar op hetzelfde ontwikkelingsniveau van Polen.
  In plaats van lopen gillen in Amsterdam moeten bonden cooperatieve banken beginnen, de SP niet alleen aan sociale netwerken werken maar ook aan economische, bijvoorbeeld kleinschalige winkels etc..
  Natuurlijk lacht iedereen om deze gedachte, maar als je kan uitleggen dat geld in Nederland blijft, er weer een winkel in de buurt komt waar je je boodschappen kan doen etc.. Dan verandert het misschien.
  Niet brullen dus maar actie, SP, vakbonden en alle linksen werpt het juk van de slachtofferrol eens van je af. Dat is de reden dat links nooit kan winnen omdat ze de werkelijke concurentie niet aandurft

  Reactie door Jack van Zundert — maandag 13 september 2004 @ 10.32 uur

 15. Idee….laten we al die zooi van die politici in denhaag gaan bekladden met graffiti. Tis mijn idee he…dus wel mijn callname gebruiken MAD.

  MPL
  Daarom niet….en dat over die bijstandsmoeders is een slap argument, ook een laf argument. Dat probeer je alleen maar zo in te pakken om het te verkopen. Solidariteit leent zich niet verkoop praatjes.

  Reactie door MAD — maandag 13 september 2004 @ 10.34 uur

 16. Jack van Zundert heeft wel wat gelijk vindt ik. Economie is voor links ook belangrijk…en waar zijn wij Nederlanders groot mee geworden…door klein en effectief te zijn. Klein hoeft helemaal geen armmoede te betekenen. Ik lach je niet uit Jack, vindt wel dat er iets in zit.

  Reactie door MAD — maandag 13 september 2004 @ 10.39 uur

 17. @ Lydia 6):

  Er wordt dus hard aan gewerkt, m.n. door de landelijke groep van kritische vakbondsleden “De Maat Is Vol!”(wat mij betreft loopt die al lang over). Gisteren ging de bijeenkomst o.a.hierover.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 13 september 2004 @ 11.19 uur

 18. @ Enrico (7):

  “…omdat winsten van 8 miljard per stuk enigszins scheef lopen met de harde realiteit van vandaag…” Hoe understated kan een understatement zijn!

  Reactie door Olav Meijer — maandag 13 september 2004 @ 11.21 uur

 19. @ Enrico (7):

  “Dat niet iedereen drie keer per jaar op vakantie kan, so be it.”
  Tallozen kunnen al lang helemaal niet meer op vakantie, Enrico!

  Reactie door Olav Meijer — maandag 13 september 2004 @ 11.23 uur

 20. @ Heraklitus VII (10):
  Wat ben je toch een hypochonder! Oftwel zwartkijker! Niemand die zijn gezond verstand gebruikt zal beweren dat we het bij deze demonstraties moeten LATEN. Maar zoals Henk Wichard terecht zegt: het is een BEGIN…

  Reactie door Olav Meijer — maandag 13 september 2004 @ 11.26 uur

 21. Bonden vertrouw ik eigenlijk niet meer. Hun leiders verwisselen mij te snel hun normen en waarden. Dezen blijken de laatste tijd namelijk te koop te zijn voor een commissariaatbaantje of een andere zitkleverige functie. De vakbondsleiders die op 2 oktober straks op de barricaden staan; zijn later zelf degenen, die met behulp van alles wat liberaal en gereformeert is, het laatste restje aan sociale zekerheid om zeep brengen. Ik vertrouw hen geen millimeter.

  We zullen het in eerste plaats zelf moeten doen; zonder die flauwe verlengde hulpstukken van de PvdA en het CDA. Het wordt tijd om een nieuwe vakbond op te richten zodat eenieder de gelkegenheid krijgt; om ook aan te geven dat de maat vol is ten aanzien van de meeloopmentaliteit van deze bonden onder de kabinetten Lubbers en Kok.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — maandag 13 september 2004 @ 15.18 uur

 22. Olav, ik weet dat alles in gang is gezet en toch heb ik vanmorgen de ABVA-KABo gebeld. Ze gaan er extra achterheen, want ze weten dat het juist de mensen van de gemeentelijke instellingen, met name de RET, zijn die goed actie kunnen en willen voeren. Zie je maandag!

  Reactie door Lydia — maandag 13 september 2004 @ 20.05 uur

 23. Jack van Zundert.
  Ik lach je zeker niet uit!
  Heb al vaker zo iets gedacht als weer een goed renderend bedrijf aan t outsourcen sloeg richting verweggistan.
  Prettig om te lezen dat er meer mensen die gedachte hadden.

  Reactie door bijna_voor_de_SP — maandag 13 september 2004 @ 20.51 uur

 24. @ ReneR: het laatste restje aan sociale zekerheid…

  Ik denk dat je je vergist. En met jou tienduizenden anderen. Van overdaad naar een normaal sociaal vangnet is wat anders dan de boute opmerking die jij plaatst.

  Je zult mij niet horen zeggen dat uitkeringstrekkers het makkelijk hebben in dit land. Maar kijk goed om je heen, ook vlak naast de deur (België, Duitsland). Een stap terug is altijd moeilijker dan een stap vooruit, maar “het laatste restje sociale zekerheid”… ik vind het nogal asociaal tegenover die honderdduizenden zwervers en bedelaars die nog dagelijks langs de Europese straten trekken op zoek naar een korst brood. In Nederland blijft het sociale minimum -hoe karig soms ook- een uitkomst voor velen.

  Enrico

  Reactie door Enrico — maandag 13 september 2004 @ 20.51 uur

 25. Ik sta achter jullie,maar kan zelf niet veel doen. Ik ben ernstig ziek en overgeleverd aan Hogervorst en gevolg. Ze kunnen wat mij betreft …

  Reactie door J. van Dijk — maandag 13 september 2004 @ 22.08 uur

 26. Het CDA haalde bij de laatste 2 verkiezingen ruim 2,6 miljoen stemmen. De VVD haalde bij de laatste 2 verkiezingen eenmaal ruim 1,4 miljoen stemmen en eenmaal ruim 1,7 miljoen stemmen.

  De PVDA haalde bij de laatste 2 verkiezingen eenmaal ruim 1,4 miljoen stemmen en eenmaal ruim 2,6 miljoen stemmen.
  De SP haalde eenmaal 560 duizend en eenmaal 609 duizend stemmen.
  GroenLinks haalde 660 duizend en de laatste maal 495 duizend stemmen.

  Wat is er gebeurd met de LPF stemmers?
  De voorlaatste verkiezing ruim 1,6 miljoen stemmen en bij de laatste verkiezingen toch nog bijna 550 duizend stemmen.
  Kort door de bocht gezegd, zijn de LPF stemmers weggevloeid naar VVD en met name naar de PVDA.

  Jan, hier valt toch een grote winst te halen voor de SP?
  Hoe gaan jullie je profileren om deze zwevers te pakken?

  Volgens de Kiesraad hebben de laatste 2 keer tussen de 9,5 en de 9,6 miljoen mensen hun stem uitgebracht. Jan, hier valt toch een grote winst te halen voor de SP? Hoe gaan jullie je profileren om de niet-stemmers te motiveren voor de SP?

  Toen de SP 609 duizend stemmen haalde, waren er ruim 488 duizend voor Jan en 84 duizend voor Agnes.
  Moeten je fractiegenoten zich niet meer gaan profileren?
  Nederland kent alleen Marijnissen, Kant, Van Bommel en De Wit.

  Reactie door Michel Smit — dinsdag 14 september 2004 @ 0.34 uur

 27. Studenten in Nederland zoeken in containters al naar voedsel om aan het eind van de maand ook nog eten te hebben….(wordt gezien als een strafbaar feit)ook in Nederland heb ik persoonlijk wel zwervers overdag in prullebakken naar eten zien zoeken…Je kuint hier voor je ogen sluiten en dan zie je dit natuurlijk niet!!!

  Reactie door chrisinactie — vrijdag 17 september 2004 @ 11.12 uur

 28. Geen medelijden: zwervers zijn zelf verantwoordelijk voor het feit dat ze in het leven gefaald hebben.

  Vakbonden zijn Marxistische organisaties: het is een kwestie van tijd voordat ze helemaal geen rol meer spelen.

  Staken? Prima! Maar dan wel je week- of maandsalaris inleveren vanwege de veroorzaakte economische schade.

  Reactie door sikko — zaterdag 18 september 2004 @ 16.18 uur

 29. betfair…

  whipped Tulsa!autocracies.biconvex:Hansel seminaries.blacking constitutive odds http://www.sport-betting-site.com/

  Trackback door betfair — woensdag 17 mei 2006 @ 19.56 uur