NU toeslaan!

Net als veel andere mensen heb ik gisteren met verbijstering de massale spreekkoren gehoord bij ADO – Ajax.

‘Joden aan het gas’
Ik kan, wil en zal er niet aan wennen.

Dit soort spreekkoren maar ook de beledigingen en verwensingen aan het adres van individuele spelers vind ik de perken te buiten gaan. Ik ben geen mietje en ook geen watje, maar fatsoensnormen horen het uiteindelijk wel te winnen van respectloos, onbeschoft gedrag.

Jaren hebben we dit toegelaten. Niet alleen bij ADO, overal.
Maar nu is het moment om er ‘n streep onder te zetten. De verontwaardiging is nu zo groot, dat ik alle betrokkenen oproep van het momentum gebruik te maken door een daad te stellen. De overgrote meerderheid van de mensen is het meer dan zat dat voetbal een slechte naam wordt bezorgd door dit soort uitwassen.

Laat die daad niet over aan de eenling: scheidsrechter, trainer, speler of burgemeester. De evaring leert dat dat niet werkt. Men is gewoon bang, helaas.

De KNVB zal hier het voortouw moeten nemen en straf opleggen aan clubs die zich aan dit soort wandaden schuldig maken. Er is een arsenaal aan maatregelen te bedenken. De eerste keer: thuis spelen zonder publiek.
De tweede keer: puntenaftrek.
De derde keer: verwijderen uit de competitie.

Maar ook alle andere betrokkenen zouden ‘ns ‘n daad moeten stellen en stoppen met net doen alsof er niks aan de hand is. Scheidsrechters, spelers, coaches, clubbobo’s, en alle andere betrokkenen moeten zich uitspreken, en handelen (de wedstrijd staken en/of stoppen) als er weer zo iets gebeurd.

We hebben te lang onze oren laten hangen naar opvattingen als ‘Ja, maar het is zo moeilijk om er iets tegen te doen’.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 13 september 2004 :: 16.21 uur

87 Comments

87 reacties

 1. Ik vindt het dus raar dat de politiek…met uitzondering van de SP, daar dus niet gelijk boven op duikt. Ze doen het om de meest onzinnige dingen…en bij voetbal wordt het stil. Inderdaad nu gelijk de kop indrukken en aanpakken. En anders gewoon zeggen, jammer dan geen voetbal… Er is geen plaats voor dit soort gedrag….waar blijftie Balkenende nou toch…..

  Reactie door MAD — maandag 13 september 2004 @ 16.29 uur

 2. over wormen in naarden gesproken, Jan!

  ik vind sowieso het hele gedoe om voetbal heen een soort normverlagende invloed hebben. afreageren van allerlei onzin? ik dacht – heel naief? – dat het nog steeds om een aardig spelletje ging en samenwerken en meer van die “onzin”….

  Reactie door joal — maandag 13 september 2004 @ 16.44 uur

 3. Ik vraag mij af waarom de spelers niet gewoon van het veld af lopen?

  Dat de aanvoerder zegt: “ dit is niet menselijk en zo laten wij onze collega’s niet behandelen”.
  Stel je eens voor hoe jij je zou voelen als een half gevuld stadion over jou persoonlijk of over een van jou naasten de vreselijkste dingen naar je hoofd slingerde. Dan hoop jij toch ook dat iemand tegen jou zegt kop op man ik sta achter je en dit pikken we niet. Ze komen toch om voetbal te kijken laat ze zich daar dan ook mee bezig houden. Zo niet, heb dan het lef om dan als team te zeggen. Tot hier en niet verder.

  Reactie door Bianca — maandag 13 september 2004 @ 17.33 uur

 4. Ik vind dat dit een aardige weerspiegeling is van één van de kwalen van de maatschappij; gebrek aan betrokkenheid. Meeste mensen zullen dit soort gedrag afkeuren, maar er is niemand die optreedt tegen dit soort wangedrag. Iedereen houdt zijn mond wel, want ze zijn bang voor de gevolgen. De wedstrijd wordt niet gestopt vanwege angst voor rellen en/of commerciële belangen. Op zo’n manier is er maar 1 winnaar: een klein groepje miscreanten, die het verziekt voor de massa.

  Wie heeft er nog zin om te voetballen als je geconfronteerd wordt met dit soort wangedrag? Wie staat er nog ‘gezellig’ in een stadion met dat soort tuig? Hoe kan je als supporter, als coach, als wedstrijdorganisatie of als KNVB dit gewoon toelaten en doen alsof het overwaait?

  Zo’n wedstrijd moet je gewoon stilleggen en het publiek naar huis sturen. En als een aantal supporters dit als aanleiding neemt om de boel te verbouwen mogen ze van mij best wel worden getrakteerd op een paar ferme tikken met een wapenstok.

  Reactie door Rogier — maandag 13 september 2004 @ 17.37 uur

 5. Ikzelf ben fanatiek aanhanger van Feyenoord, en ga/ging iedere wedstrijd op de fanatieke zijde (gele zijde, vak X).
  Ook bij “ons” (Feyenoord) snapt het merendeel, dat “hamas, hamas…” niet door de beugel kan, en elk weldenkend mens snapt dit natuurlijk, helaas is het iedere keer een kleine groep mensen die het verpest voor de rest, en dit is echt waar, ik erger mij eraan dat zoveel mensen denken dat het hele voetbalgebeuren “verrot” is. Dat is niet zo!
  Wél vindt ik dat ook Ajax zélf een eigen verantwoordelijkheid heeft (bij “eigen verantwoordelijkheid” krijg ik normaal gesproken de kriebels), tenslotte gebruikt de Ajax aanhang zélf de geuzennaam “joden” sinds jaar en dag.
  Hier kan men dus wel reactie op verwachten (in ludieke zin vindt ik dat dat nog moet kunnen ook), maar zoals soms gebeurt gaat dat inderdaad te ver.

  Toch vindt ik het iets hebben van verontwaardiging over dat er een weer een zoveelste fiets gestolen wordt, iedereen weet dat het gebeurt, niemand kijkt er meer van op, maar wel gaan schreeuwen dat er weer een “fiets gestolen” is.
  Overigens vond ik de reactie op de spreekkoren gisteren wel enigzins overtrokken, want in verhouding met dat “gehamas” wat stelt “Silvie is de hoer van Amsterdam” dan eigenlijk voor?

  Dus wat ik zeggen wil; er is zeker een grens, maar we moeten niet gelijk met z’n allen gaan huilen als er per ongeluk het woordje “hoer” wordt gezongen tov. de tegenstander ofzo, ik vindt nog altijd die ongeregeldheden van een half jaar geleden bij Jong Ajax – Jong Feyenoord veel erger, en daar horen we niks meer over, en Ajax doet daar ook niks aan!

  Reactie door Anton Schuurmans — maandag 13 september 2004 @ 17.37 uur

 6. Ik vind het ook niet ok als spelers / scheidsrechters / trainerstaf persoonlijk aangevallen worden, maar dat hele normen en waarden gedoe wordt soms toch wel heel zielig toegepast. Als het aanhoudend gebeurt moet er tegen op getreden worden, maar als soms iets geroepen wordt, moet je daar gewoon boven staan.

  Reactie door jabba — maandag 13 september 2004 @ 17.49 uur

 7. Anton Schuurmans

  Gelijke monniken gelijke kappen…. Want daar zijn ze in de voetbal goed in, ‘wijzen’. Als we daar nu eens mee stoppen en gewoon 1 regel handhaven voor alles en iedereen. Overigens vindt ik het vreemd dat KNVB dit moet regelen, zijn dat wetshandhavers ? nee lijkt mij niet. Gewoon hoogste in rang van de politie laten bepalen wat er gebeurt. Die zijn daar toch aanwezig. En die kunnen de leiding van die voetbal zooi opdracht geven, boel plat te leggen.

  Reactie door MAD — maandag 13 september 2004 @ 17.53 uur

 8. Ik moet Anton Schuurmans volkomen gelijk geven, beter kun je het niet verwoorden. Je kunt ook TE zielig gaan doen in een stadion. En vergeet niet, voetbal is ook emotie, dus er zal altijd “wat” geroepen worden. Al moet je er tegen optreden als het anhoudelijk gebeurd.
  Ik ben het trouwens ook niet helemaal met Jan eens, want wat wil je hier nou tegen doen. We weten allemaal welke Silvie in die spreekkoren bedoelt wordt, maar haar hele naam zeggen ze niet en er zal echt wel een prostituee in Amsterdam rondlopen wiens voornaam ook Silvie is. Daar sta je dan…

  Reactie door jabba — maandag 13 september 2004 @ 18.07 uur

 9. zouden jullie (mensen van de politiek) zich niet beter met andere dingen bezig houden ??

  en ajax zingt toch zelf joden ! logisch krijg je een tegenreactie

  de groeten

  Reactie door ralf — maandag 13 september 2004 @ 18.19 uur

 10. jemig kunnen jullie jezelf schoonlullen zeg…ongelooflijk…. Hoezo niet kritisch durven kijken….raar hoor..

  Reactie door MAD — maandag 13 september 2004 @ 18.45 uur

 11. Mad(1) volkomen met je eens.Laat de burgemeester die hele hap maar stoppen met dergelijke spreekkoren.Dit heeft toch niets meer met sport te maken?

  Reactie door Medi — maandag 13 september 2004 @ 18.54 uur

 12. Is men vergeten hoe schandalig Louis van Gaal bejegend werd na dat zijn vrouw was overleden.
  Men moet niet zo makkelijk zeggen er zijn zo veel Sylvies,
  het is duidelijk wie er mee bedoeld werd ja de vriendin van.
  Zowel Feyenoord en Ajax (supporters) hebben boter op hun hoofd
  Zelf heb ik van een Den Haag supporter nog geen reactie hier gelezen want daar gebeurde het toch.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 13 september 2004 @ 18.59 uur

 13. Tja het is niet fraai maar hier in de reacties blijkt menigeen hetzelfde lot Israel toe te wensen alleen wordt het dan wat fraaier verwoordt.

  Reactie door rommel — maandag 13 september 2004 @ 19.08 uur

 14. #5 -gebrek aan betrokkenheid.- Ach ik zou zeggen lees de reacties is op het log ‘Barbarij’ van 4 september j.l. Dan weet je hoe ver de betrokkenheid reikt van de meeste bezoekers hier.

  Reactie door rommel — maandag 13 september 2004 @ 19.13 uur

 15. @ Rommel:

  Waar maak jij uit op dat bepaalde personen, wat? toewijzen aan Israel?

  Je lult uit je nek!

  Reactie door Anton Schuurmans — maandag 13 september 2004 @ 19.20 uur

 16. toe te wensen… toe te WENSEN.. Roep Helga ff, die kan je wel helpen in je gelijk.

  Reactie door rommel — maandag 13 september 2004 @ 19.26 uur

 17. :) Toe WENSEN bedoel ik idd. ha ha, tikfout van mijn kant.

  Maar ff niet om de vraag heendraaien, wat denk jij dan dat bepaalde supporters Israel nu echt toewensen?

  Het is serieus alleen maar omdat de supporters van Ajax zich als geuzennaam “joden” hebben toegeeigend hoor.

  Natuurlijk moeten verwensingen met kanker ervoor, en dat gehamas niet getolereerd worden, en “gelukkig” is hier dan ook maar een klein deel verantwoordelijk voor, en is niet iedere voetbalsupporter verrot.

  Iedereen praat gewoon weer mee met deze mediarel, iedereen wordt dagelijks voor “hoer” uitgemaakt etc. en daar hoor je niemand over, en ik durf te wedden dat jij eens in je leven ook weleens iemand voor “hoer” hebt uitgemaakt of iets anders desnoods, relativeren dat is het!

  Reactie door Anton Schuurmans — maandag 13 september 2004 @ 19.31 uur

 18. Elk begin van het seizoen is het weer hetzelfde verhaal, spreekkoren, slopen, vechten etc. Iedereen schuift weer alles naar elkaar toe en iedereen weet wie verantwoordelijk is, en vooral dat ze het zelf niet zijn. Toen de eerste keer hondelul werd geroepen sprak iedereen er schande van, nu wordt er verlangend teruggekeken toen er alleen nog maar hondelul werd geroepen. Hoer valt wel mee etc. Er moet gewoon eens een grens getrokken, tot hier en niet verder. Iedereen rolt nu weer over elkaar heen met goede plannen en oplossingen, maar er gebeurt helemaal niks. Snap de supporters ook niet, je kan toch ook een lied bedenken om je club aan te moedigen i.p.v de tegenstander belachelijk te maken. Weet dat een paar seizoen geleden een scheidsrechter (volgens mij Luinge) een wedstrijd stil legde vanwege spreekkoren. Hij werd helemaal belachelijk gemaakt, omdat een andere scheidsrechter bij dezelfde spreekkoren door liet spelen. Niemand steunde de scheidsrechters, die nu dus ook geen beslissingen meer nemen.
  Het is gewoon een soort ‘walgelijk’ ritueel wat aan het begin van elk seizoen weer over wordt gedaan. Na een zomer van fantastische sport, fantastisch publiek (op een gekke priester na dan) is het voetballen weer begonnen. Met alles wat erbij hoort.

  Reactie door BJ — maandag 13 september 2004 @ 19.52 uur

 19. Ik geloof ook niet dat het letterlijk bedoeld wordt…Maar is het dan juist niet des te dommer om dit soort dingen te roepen? Ik kan me voorstellen dat iemand verblind door haat zoiets roept, maar je zou van een redelijk doorsnee normaal mens toch wel mogen verwachten dat ze begrijpen dat dit soort dingen een ietsje eh… beladen zijn. Dat je mensen kwetst ofzo? Is een voetbalwedstrijd een vrijkaartje om als een beest te keer te gaan? Ik vraag het me maar af…

  Reactie door Kees — maandag 13 september 2004 @ 19.53 uur

 20. ‘HIER in de reacties’ c.q. vroegere reacties. Niet die achterlijken op de tribunies. Ongezien durf ik te beweren dat de reacties op een Palastina-Israel thema op dit platform de staat Israel zullen afbranden of afgebrandt hebben. En nee, ik kan me niet herrineren het scheldwoord ‘hoer’ ooit tegen een vrouw gebruikt te hebben. Is zo weinig creatief.

  Reactie door rommel — maandag 13 september 2004 @ 19.54 uur

 21. Verschoon het voetbal van het geld en laat het weer echte sport worden alsjeblieft. Ik heb een gruwelijke hekel aan voetbal gekregen door alles wat er de laatste 20 jaar gebeurd is. Graaiende spelers, spelers die mensen doodrijden en een meisje van 16 met een groep vrienden verkrachten en daarvoor nooit gestraft zijn, arrogante grote bekken met teveel geld en bovendien heeft de Nederlandse taal ernstig te lijden onder de vreemdsoortige uitlatingen van een meneer Cruyf. “Hun hebben” komt van hem af. Het is zo erg inmiddels dat 90% van de Nederlanders niet eens meer weet hoe het wel moet. Dat noem ik verloedering. Om op de spreekkoren terug te komen: zo rond half zes hoorde ik een kort interview op de radio met de voorzitter van de supportersclub van ADO Den Haag. Die meneer vond dat er helemaal niks aan de hand was. Prima wedstrijd, maar 3 arrestaties. Er schijnt iets geroepen te zijn over iemands vrouw en die man werd natuurlijk boos. De voorzitter zei, dat het om jaloezie ging en dat de man niet boos had mogen worden, maar lekker ‘savonds bij zijn vrouw in bed moest stappen met het idee: Ziezo, maar ze is wel MIJN vrouw! Verloedering en decadentie en doordat de sport zo naar voren geschoven is dat het lijkt alsof dat het allerbelangrijkste in het leven is, zijn veel zwakkere geesten niet in staat sport van ernst te onderscheiden en kunnen ze zich niet inhouden en gaan dan heel grof beledigingen lopen schreeuwen. Ik was verbijsterd over het commentaar van die voorzitter die alles goed praatte. Zo ver zijn we dus al gezakt in de beschaving. Walgelijk. Ik heb zelf veel gesport vroeger en er een levenslange blessure aan overgehouden. Een van de eerste dingen die we leerden was dat we de tegenstander overeind hielpen als die viel door ons toedoen. Binnen de grenzen van de spelregels mocht bijna alles, maar zodra je daarbuiten ging was je onsportief. Ik denk er nog steeds zo over. Als je je niet wenst te gedragen zou je niet in een stadion mogen komen. Clubs, supportersclubs en politie schieten rijkelijk tekort, zo te merken. Verder hoop ik op een sportkanaal dat ik dan compleet van MIJDEN als de spreekwoordelijke PEST. Dit is het allerlaatste dat ik over sport kwijt wil.

  Reactie door Lydia — maandag 13 september 2004 @ 20.16 uur

 22. voetbal moeten ze afschaffen, kost alleen maar geld.

  Reactie door Ronald — maandag 13 september 2004 @ 20.26 uur

 23. Probleem is dat ze allemaal iets in de melk te brokkelen willen hebben terwijl het eigenlijk heel simpel is. Niemand heeft een fuck in de melk te brokkelen, het valt gewoon onder ‘orde handhaving’. Dus je zoou dat aan een burgemeester moeten overlaten.

  Rare is…waarom wordt voetbal anders behandeld dan b.v. een metal concert ? Heb ze wel zien lopen hoor van de gemeente met meet gevallen om de DB’s te meten..legde zo een hele party plat.

  Reactie door MAD — maandag 13 september 2004 @ 20.27 uur

 24. Wat ik duidelijk wil maken is dat we zo’n ophef maken nu over het woordje “hoer” van gisteren, terwijl we met z’n allen, allemaal weleens lopen te vloeken of te schelden op iets of iemand, of een bepaalde groep personen (in de auto, of waar of wat dan ook!) dus ik vindt dit gehuil dan allemaal vrij hypocriet overkomen, zo’n woordje wat stelt dat nu precies voor zeg, kom op!

  En nogmaals nee, dat gekanker en gehammas, dat keur ook ik niet goed! Zeg wel dat het zou helpen als de Ajax supporters zich zelf ook geen joden meer zouden noemen, maar goed, verantwoordelijkheid van alle kanten natuurlijk, snap ook ik wel. Ikzelf denk dat het beste als maatregel zou helpen als je punten van een club aftrekt vanwege ongeregeldheden oid.
  Dus in dit geval bijv. Ado Den Haag -1 punt.

  Reactie door Anton Schuurmans — maandag 13 september 2004 @ 20.30 uur

 25. Het is een typisch Nederlands probleem. Ik kan nu heel makkelijk roepen dat het de verloedering van de maatschappij is, waarvoor ik vijftien jaar geleden al waarschuwde. En dus doe ik dat maar even: het is de verloedering van de maatschappij, waarvoor etc.

  Ik ben seizoenkaarthouder bij Borussia Dortmund. A.s. zaterdag is de thuiswedstrijd tegen Bayern München. De meest kwetsende songteksten? “Zieh den Bayern die Lederhosen aus, Lederhosen aus, Lederhosen aus!” en “Alle koennen ficken, nur der Hoeness nicht, alle koennen ficken, nur der Hoeness nicht”.

  Ik bedoel maar… ook in Italië -vaak door Nederlandse journalisten gekarakteriseerd als racistisch bolwerk- zijn teksten a la ADO niet aan de orde. Spanje evenmin. Engeland? Mwoah, eigenlijk ook niet.

  Wedstrijden zonder publiek spelen. Dan is het snel afgelopen!

  Groeten,
  Enrico

  Reactie door Enrico — maandag 13 september 2004 @ 20.46 uur

 26. Zo kan het ook, wat moppen van het moppenweb

  er is nu ook feijenoordslagroom:
  makkelijk te kloppen
  feijenoord bestek is ook
  nieuw,dat is makkelijk af te drogen

  Hoe kan je zien of een auto oud is = als er achter op de auto staat Ajax is kampioen.

  een jongetje zit met zijn hondje naar ajax-sparta en ajax verliesd.dat hondje begint te huilen en een man vraagt aan het jongetje waarom huilt ie.zegt het jongetje nou ajax heeft verloren.zegt de man en wat doet ie als ajax wint?????zegt het jongetje weet ik niet ik heb hem pas 3 jaar!!!!!!!

  waarom krijgen feyenoord suporters altijd een porno video band mee naar huis?

  dan hebben ze te minste nog hoogte punten om naar te kijken!

  Reactie door folkert de lepper — maandag 13 september 2004 @ 21.30 uur

 27. Gebrek aan liefde.

  Reactie door Akie Dekker — maandag 13 september 2004 @ 22.20 uur

 28. @ (26) Enrico:

  Wat een onzin, doen alsof dit een typisch Nederlands probleem is. Wat ik heb gehoord in buitenlandse stadions.

  Massaal ‘Sieg Heil’ Bij Lazio
  ‘Knee deep in Finian blood’ bij Glasgow Rangers
  ‘Kill, kill, kill the jids’ bij Leeds
  ‘We’re gonna kick yer heads in’ bij Chelsea
  ‘Everyone hates Pakis’ bij Stoke City
  Om over de apengeluiden in Belgie en Oost-Europa maar te zwijgen.

  In Nederland valt het RELATIEF nog mee.

  Overal is er een minderheid die loopt te zieken. En daar loopt een groep pubers achteraan. Deed ik ook toen ik 15 was. Vis die aanstichters er uit en geef ze een stadionverbod met meldingsplicht, dan ben je overal van af.

  Punten in aftrek, ook dat is een optie. Dan houdt het snel genoeg op omdat supporters als ik dan zelf wel corrigerende tikken zullen uitdelen aan eikels die ermee doorgaan.

  Maar laten we niet te puriteins worden, er moet ruimte zijn voor grappige, creatieve en provocerende teksten die op het randje gaan. Een klassiekers als “Ze gaan met de trekker weer naar huis” blijft lachen.

  Wie daar te gevoelig voor is, gaat maar naar het ballet.

  PS Forza AZ!

  Reactie door Rogier A — maandag 13 september 2004 @ 22.43 uur

 29. Zelf net als Jan groot liefhebber van het spel wat voetbal heet, maar ook feyenoord supporter en er zijn meer clubs waar ik sympathie mee heb. Utrecht omdat ik er vlakbij woon bijv. De laatste keer dat ik geweest ben was bij Utrecht Feyenoord. Ten eerste kwamen we door het fouilleren 10 minuten te laat binnen en stond in het Utrecht vak. Wat ik te horen kreeg een uur lang een gek die bleef schreeuwen Frasier kankerlijer je bent dood en nog meer erachter aan. Doodziek was ik ervan spreekkoren met verwensingen die je niet op schrift zet. Eigenlijk snapte ik niet wat ze nou konden roepen over de vriendin van v.d. Vaart, maar vanavond op het journaal werd het ondertiteld weergegeven .Of het een zaak voor de politiek is, weet ik eigenlijk niet; maar er moet wel wat gebeuren wat v Gaal indertijd overkwam was nog erger. Het lijkt wel of we lijden aan collectieve gekte. Wedstrijden zonder publiek lijkt mij de beste oplossing, maar waar ligt de grens?

  Reactie door Harry Sangers — maandag 13 september 2004 @ 22.51 uur

 30. Balkenende was er als de kippen bij toen Dick Advocaat er van langs kreeg…..’en nu is het zo stil aan de overkant’. Hoe komt dat nou….Zullen vast belangen meespelen dat nu opeens de ‘normen en waarden’ ridder, Balkenende zo stil is. Of is het speeltje Nederland niet meer interresant genoeg, is het spelen in de zandbak van Europa leuker geworden….het is wel opvallend.

  Reactie door MAD — maandag 13 september 2004 @ 23.24 uur

 31. Jullie van de SP zouden eens de moed op moeten brengen om je af te vragen WAAROM al die misukkelingen dit soort kreten slaken bij niet alleen voetbalwedstrijden, maar ook in cafe’s en op gezellige verjaardagen na een paar borrels.
  HEEL SIMPEL: men herkent zich totaal niet meer in de huidige samenleving en de manier waarop dit land wordt geregeerd.
  En de uitlaatklep die vroeger het communisme en daarna Pim Fortuijn schonk is ook verdwenen.
  Ik denk dat de tijdbom die onder dit gedrag ligt wel eens veel gevaarlijker kan zijn dan Bin Laden c.s.
  En de politiek, incl. de SP doet er niks aan dan het veroordelen en ontkennen.
  Alles is weer zoals in het pre-PIM-tijdperk.
  De maatschappij is niet meer leefbaar en menselijk. De impact van zoiets als het verbieden van het roken bijna overal, wordt volkomen onderschat.
  De rol van de Islamieten en de houding daar tegenover sinds de aanslagen idem. De zakkenvullerij van de directeuren ook en de overschrijdingen bij grote bouwwerken eveneens.
  En ondertussen doet iedereen (incl. de SP) maar of er niks aan de hand is. En lult BAlkie over normen en waarden wat op zich HET onderwerp is waar alles om draait, op een middeleeuwse manier.
  DOE IETS SP. JAN WORDT WAKKER EN AGRESSIEF. Anders komt er binnenkort een tweede Hitler, daarvan ben ik overtuigd!

  Reactie door Gerardenmia — maandag 13 september 2004 @ 23.32 uur

 32. Er is echt een arsenaal aan maatregelen te bedenken.
  De eerste keer: thuis spelen zonder publiek, een flinke geldboete en de betreffende supporter een stadionverbod met meldingsplicht.
  De tweede keer: idem als 1 plus puntenaftrek.
  En de ultieme straf zal dan zijn verwijdering uit de competitie.

  Het “alles-moet-kunnen” tijdperk is echt voorbij.
  Hard optreden werkt uiteindelijk!
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  We worden in dit geval weer eens geregeerd door een hele kleine minderheid, waartegen je hard dient op te treden.

  Als er 25 duizend mensen in een stadion zitten,
  zitten er misschien 100 slechte honden tussen.

  Reactie door Michel Smit — dinsdag 14 september 2004 @ 0.05 uur

 33. Waar ik me nog het meest aan erger is dat je tijdens de discussies op TV, als je goed oplet, personen er op kunt betrappen dat ze het woord “joden”, op zich, als een scheldwoord zien.

  Reactie door Greasle — dinsdag 14 september 2004 @ 1.19 uur

 34. oops..

  als je het woord jood als scheldwoord ziet. Ben je aan het discrimineren. of zie ik dat fout ?
  chinees/papoa/fransoos/christen/duitser/nederlander/moslim zijn toch ook geen scheldwoorden. !!!

  Reactie door Greasle — dinsdag 14 september 2004 @ 1.25 uur

 35. Ze moeten er vooral veel aandacht aan besteden… dan gaat het zeker door.
  Het vak ontruimen ziet dat soort types ook als geintje (nog meer
  aandacht !).
  Nee, dan moet je ontruimen en collectief drie maanden het stadion niet meer in.
  Bij een volgende gelegenheid kijken of er figuren van de vorige
  ontruiming bijzitten en die dan een half jaar buitensluiten, daarna een jaar en daarna definitief.
  Op die manier gaat de groep ook zichzelf corrigeren…

  Grove spreekkoren, sisgeluiden, oerwoudgeluiden, enzovoorts… Het maakt niks uit bij welke club het gebeurt, het moet afgelopen zijn.

  Ter voorkoming dat ‘men’ toch weer het stadion inkomt:
  Op momenten dat er gespeeld wordt persoonlijk melden bij een politiebureau en voor iedere keer dat men dat niet doet 100 Euro boete ?

  En verder niet teveel aandacht…
  Graffiti, spreekkoren bij het voetballen… er gebeuren ernstiger dingen in dit ‘paradijs’.
  In m’n eigen stad gaan hele straten betaalbare, goede huurwoningen tegen de vlakte en kiest men ervoor om die voornamelijk (minimaal 80 %) te vervangen door duurdere (koop)woningen.
  Alleenwonende starters moeten maar buiten de stad gaan wonen… ook wanneer ze hier geboren en getogen zijn en een keurige baan hebben.
  De woningnood is weer helemaal terug…
  Dat is een onderwerp, zoals het afbreken van de zorg een onderwerp is, de teruglopende kwaliteit van ons onderwijs…

  Maar ‘de politiek’ praat liever over graffiti en spreekkoren, over ‘war on terrorism’…
  Gooit er liever nog eens een enquête tegenaan… om achteraf in vuistdikke (en dikkere) rapporten vast te stellen, dat eigenlijk niemand ergens echt schuldig van genoemd kan worden.
  En we moeten langer gaan werken, meer uren per week, meer jaren per persoon… en dat in een tijd dat de jeugdwerkloosheid oploopt en duidelijk is dat het nog wel enkele decennia zal duren voordat we de concurrentie met o.a. China aankunnen bij arbeidsintensieve productie.
  Dure dossierschuivers langer laten werken verbetert onze positie niet. En sommige ministeries (onderwijs) zijn nu al vele jaren contra-productief.

  Iemand noemde me hier een hypochonder (en vertaalde dat zelf met zwartkijker).
  Hij heeft gelijk… ik word niet vrolijk van wat er in mijn land gebeurt en dat verandert niet door wat ludieke teksten op spandoeken of t-shirts.

  Maar goed, aangezien ik hier steeds weer/meer het idee krijg in een zaal vol claques te zitten, die vol bewondering de nieuwe kleren van de keizer bewonderen, trek ik me maar weer eens terug.
  Misschien wel voorgoed (als ik verstandig ben…).

  Reactie door Heraclitus VII — dinsdag 14 september 2004 @ 5.38 uur

 36. @Gerardenmia (33),

  “De maatschappij is niet meer leefbaar en menselijk.”

  Vergeet daarbij niet dat wijzelf de maatschappij zijn. Het is te makkelijk om alles af te schuiven op de politiek, de clubs of de spelers. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor wat we wel en niet accepteren. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als 90% van de toeschouwers de 10% van de beledigende toeschouwers zouden uitjouwen, of beter nog, zouden buitenzetten?
  (De SP doet trouwens juist heel veel om misstanden aan het licht te brengen en bespreekbaar te maken.)

  Lydia had gelijk in item 22. Vroeger was men sportief en probeerde men binnen de regels te spelen. Tegenwoordig probeert men juist grenzen te verleggen, ook buiten het spelletje voetbal. En zolang we dat blijven accepteren zal dat relatief kleine groepje gestaag groeien. Een kwestie van opvoeden.

  Voetbal is allang geen spelletje meer. Er moet geld in het laatje komen. Ga maar na: Welk doel heeft een voetbalclub?
  Het gaat niet meer om het vermaak, maar om hoeveel het opbrengt. Met geld koop je spelers. (jawel, ook hier verkopen mensen hun lichaam.) Dat alles voor geld en roem.

  Reactie door Helma — dinsdag 14 september 2004 @ 7.41 uur

 37. Laat de landelijke politici aub niet komen met allerlei overdreven hypocriete verontwaardigd reacties. Die hadden ze een paar maanden gelden ook, toen Van Persie voor zijn leven moest rennen, omdat hij met de jeugd van Feyenoord tegen de jeugd van Ajax speelde, en een deel van de Ajax –ja want ook onder de Ajax aanhang zijn er Hooligans- aanhang hem dat kwalijk nam. Ook toen had iedereen in de Tweede_kamer het over de maat die vol was, en ging men over tot de orde van de dag. Dus aub laat de landelijke politiek zwijgen.
  Alle autoriteiten –clubbestuurders, KNVB, Politie, Scheidsrechter hebben reeds voldoende mogelijkheden om op treden in dergelijke gevallen. Het probleem is dat dit nooit gebeurt –men is schijnbaar te bang. De reactie van Koeman na de wedstrijd was kenmerkend. “Misschien had ik mijn elftal van het veld moeten roepen”. Iedereen heeft spijt achteraf maar ook de volgde keer zal er ook niets gebeuren.

  Reactie door ricardo kamperveen — dinsdag 14 september 2004 @ 9.25 uur

 38. Ricardo Kamperveen

  Balkenende is toch onze normen en waarden koning. Waarom geen krachtige uitspraak nu ? waarom wel met Dick Advocaat het mannetje uithangen. Ben het overigens wel met je eens, er moeten nu maar eens knopen doorgehakt worden. En nu mag wat mij betreft de regering daar best pressie op uitoefenen…

  Maar het valt wel op dat zelfs de politiek niet concreets durft te doen. Spelen natuurlijk belangen mee….kan niet anders.

  Reactie door MAD — dinsdag 14 september 2004 @ 9.32 uur

 39. @ Ronald 42, die zegt: Het echte socialisme heeft (grove schatting) een kleine 70 miljoen mensen het leven gekost, vergeet dat nooit.

  Dat was niet ‘echt’ socialisme zoals de meeste SP’ers dat voor ogen zien. En Ronald, wat dacht je van de miljoenen hongerdoden die we aan het a-morele kapitalisme te danken hebben?

  Het kapitalisme zorgt wel voor ruime mogelijkheden om je tieten te vergroten en botox in te laten spuiten, maar doet niets tegen malaria en diarree in de 3e wereld. Geen systeem is onfeilbaar, want het blijft mensenwerk, maar een democratisch socialisme heeft tenminste nog de belangen van MENSEN als uitgangspunt, in plaats het belang van het kapitaal.

  Reactie door Ellie — dinsdag 14 september 2004 @ 9.37 uur

 40. Ronald

  Als jij een vacature ziet staan ‘wij zijn opzoek naar iemand met sociale vaardigheden’ reageer je zeker niet….of ga je dan op de stoel zitten en vertellen hoe sociaal je wel niet bent ? of ga je gewoon toegeven dat je een kapitalist bent die geen zin heeft om met andere rekening te houden….

  Reactie door MAD — dinsdag 14 september 2004 @ 9.54 uur

 41. @Ellie, dat is welk waar socialisme in uitmond, een dictatuur gecreerd door die rotte appels, Lenin was ook niks anders dan een dictator die zijn eigen opvolger regelde.
  Een democratisch socialisme KAN namelijk helemaal niet want het socialisme gaat er vanuit dat er maar 1 systeem is en wat als dan de democratische meerderheid voor het kapitalisme kiest?
  Blijf bij de les, de nederlanders (althans de meerderheid) wenst een kapitalistisch systeem, zelfs de PVDA stemmers willen het kapitalistische systeem.

  //”Dat was niet ‘echt’ socialisme zoals de meeste SP’ers dat voor ogen zien. En Ronald, wat dacht je van de miljoenen hongerdoden die we aan het a-morele kapitalisme te danken hebben? “//

  Pardon?, is het onze schuld dat ze in Afrika neuken als konijnen terwijl er geen genoeg eten voor zo’n grote bevolking is?

  //”Het kapitalisme zorgt wel voor ruime mogelijkheden om je tieten te vergroten en botox in te laten spuiten, maar doet niets tegen malaria en diarree in de 3e wereld. Geen systeem is onfeilbaar, want het blijft mensenwerk, maar een democratisch socialisme heeft tenminste nog de belangen van MENSEN als uitgangspunt, in plaats het belang van het kapitaal.”//

  Euh zonder het kapitaal waren er nog veel meer mensen in Afrika en dergelijke landen gecrepeerd, soicialisme is zo als ik al eerder zij een leuk idee, maar zonder geld is het compleet waardeloos.

  Socialisme leid maar tot 1 ding, dat iedereen het in dat systeem slecht heeft, zie het nou toch eens onder ogen dat niet iedereen het zelfde kan hebben als een ander.
  Als iedereen namelijk het zelfde krijgt ongeacht prestatie klapt je hele economie in elkaar omdat iedereen dan gewoon lui wordt.

  Dus dan mag je mij uitleggen hoe jij het Socialisme dan ziet?

  Reactie door Ronald — dinsdag 14 september 2004 @ 10.00 uur

 42. Ronald

  Snap nu wat jouw probleem met Kafka.nl is….

  Pardon?, is het onze schuld dat ze in Afrika neuken als konijnen terwijl er geen genoeg eten voor zo’n grote bevolking is?

  Dat is een uitspraak die uit een bepaalde hoek komt, steek je handje maar in de lucht Ronald. Ik herken je…

  Reactie door MAD — dinsdag 14 september 2004 @ 10.08 uur

 43. @MAD, bedrijven zetten dat er alleen in omdat ze een storm van protest krijgen als ze erin zouden zetten “Wij zijn op zoek naar iemand met een enorm winstbejag die onze winst kan maximaliseren”

  Ga jij maar fijn naar de bakker en zeg tegen hem “kan ik een gratis brood krijgen omdat ik vreselijk sociaal ben?”
  Ik denk dat ik zijn reactie wel kan raden.

  Helaas voor jou is de mensheid nog steeds aan de wetten van de natuur onderworpen (nee wij staan er niet boven) en daar geld nog steeds de wet van de sterkste.
  En dat is ook de reden waarom wij het nu zo goed hebben, niet omdat we vroeger zo sociaal waren maar gewoon omdat onze voorouders overlevers waren en geen jankers.

  Reactie door Ronald — dinsdag 14 september 2004 @ 10.08 uur

 44. @MAD,
  Ah ik zat er al op te wachten op de dat demoniserende vingertje van je, goh als iemand eens de waarheid verteld is ie een rechts-extremist, god wat ben jij eigenlijk een LOSER zeg.
  Zal me niks verbazen dat jij verbonden bent aan dezelfde organistaties als ene Volkert Van Der G., sterker nog jij zou het type zijn om het pistool te leveren maar te laf zijn om de trekker over tehalen.

  (demoniseren kan ik ook hoor!)

  Maar nee hoor ik heb geen probleem met Kafka hoor, maar ik durf wel gewoon de waarheid te vertellen, dat continent is gewoon niet instaat om zo’n grote bevolking te ondersteunen.
  Het heeft geen zin om maar voedselhulp e.d. in dat continent te blijven pompen, het continent is er gewoon niet geschikt voor.

  En dan kun je het kapitalisme wel de schuld geven van de hongersnood maar dat is gewoon niet waar.
  Of hebben wij tegen die lui gezegd neuk maar raak dan onderhouden wij jullie wel.

  Reactie door Ronald — dinsdag 14 september 2004 @ 10.14 uur

 45. Het recht van de sterkste hoeft geen geweld te betekenen, simpele ziel, het recht van de sterkste is ook gewoon de ene mens die een hongersnood door inventiviteit wel overleeft en de ander niet.

  Niet alles heeft met geweld te maken, ag eens een psychiater opzoeken jij bent geobsedeerd door geweld.

  Reactie door Ronald — dinsdag 14 september 2004 @ 10.16 uur

 46. EN hou op te dreigen met geweld, dat is een gebrek aan woorden.

  Reactie door Ronald — dinsdag 14 september 2004 @ 10.17 uur

 47. Ronald

  Dreigen ? recht van de sterkste Ronald….daar ben jij voor.

  Reactie door MAD — dinsdag 14 september 2004 @ 10.29 uur

 48. Nogmaals het recht van de sterkste is ook diegene die wel een bedrijf opricht, is wel iemand die iets uitvind, is wel iemand die in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien.

  Dat jij gelijk de recht van het sterkste met geweld gelijk stelt zegt meer over jou dan over de recht van de sterkste.
  Echt zoek eens een psychiater op want jij spoort echt niet

  Reactie door Ronald — dinsdag 14 september 2004 @ 10.35 uur

 49. Ronald

  Nogmaals het recht van de sterkste is ook diegene die wel een bedrijf opricht, is wel iemand die iets uitvind, is wel iemand die in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien.
  Ook diegene, ja ook en ik ben diegene die van een sterk lichaam uitgaat. Sterk, dus instaat jouw te onderdrukken…leuk toch Ronald.

  Dat jij gelijk de recht van het sterkste met geweld gelijk stelt zegt meer over jou dan over de recht van de sterkste.
  Echt zoek eens een psychiater op want jij spoort echt niet

  Nee Ronald hobbel gewoon mee in jouw eigen woorden, kan je niet hebben weet ik wel. Maar jij zegt deze dingen, niet ik!!!

  Reactie door MAD — dinsdag 14 september 2004 @ 10.45 uur

 50. @ Ronald

  Het kapitalisme heeft meer doden op haar naam dan het communisme of welke religie dan ook op haar naam. Jaarlijks sterven alleen al 60 miljoen mensen op deze aardkloot de hongerdood, doordat de neo-liberale economische wetten in hun nadeel werken.
  De rotte appels, die jij als voorbeeld gebruikt manifesteren zich veel beter in een kapitalistische maatschappij.
  Het imperialisme zoals, die door het Westen wordt gedicteerd aan de derde wereld buit de derde wereld uit en verrijkt het Westen. En dan heb ik het niet eens over de oorlogen, waar de Westerse landen (en voornamelijk de VS) een hand in hebben gehad. Ook daarbij zijn miljoenen doden gevallen. Denk aan de paar miljoen Vietnamezen, die zijn gedood omdat zij zich niet door de VS wilden onderwerpen.
  Bovendien is racisme een bewust concept wat op de maatschappij wordt losgelaten, door de kapitalistiche elite. Denk eens aan het huidige (kapitalistische)Rusland, wat een schrikbarend aantal neo-nazi’s het vandaag herbergt, die ondenkbaar waren in de Sovjet-Unie. Alleen al deze neo-nazi’s hebben al honderden doden in Rusland op hun geweten.
  Michael Parenti zei hierover: “ze geven als definitie dat racisme een ziek verschijnsel is in een gezonde samenleving, maar het is eigenlijk een gezond verschijnsel in een zieke samenleving”. Of zoals Malcolm X stelde: “You can’t have capitalism without racism”. Hij bedoelde hiermee dat het kapitalisme racisme nodig heeft om te overleven. In het kapitalisme telt enkel de winst van een kleine groep supperrijken. Zij gebruiken alle mogelijke middelen om hun positie veilig te stellen en de macht van de bevolking verder te verzwakken, door de bevolking tegen elkaar op te zetten. En racisme is een van deze middelen.
  Bovendien zal de uitbuiting in het Westen versnelt worden, doordat de angst van de neo-liberale meesters, dat de bevolking de kant van de Sovjet-Unie kiest niet meer aanwezig zijn. De elite heeft tijdens de koude oorlog bewust haar bevolking een stukje in de welvaart laten delen, om het risico te vermijden dat de bevolking voor het communisme zal kiezen.
  Ik ben geen voorstander van het communisme zoals de Sovjet-Unie die gekend heeft en ook geen fel verwerper van de markteconomie. Waar ik bezwaar tegen het huidige kapitalisme maak is dat de mens wordt gedegradeerd tot een factor om winst mee te behalen. Dus als er b.v honderd mensen zijn, die aan een pijnlijke en ongeneeslijke ziekte lijden en een miljoen aan hoofdpijn wordt in het huidige kaptalistische stelsel het middel tegen hoofdpijn ontwikkeld en op de markt gebracht. Ik zou veel liever hebben dat er een medicijn ontwikkeld werd voor de eerste groep. Met dit voorbeeld wil ik illustreren, dat de winstcijfers van multinationals voor het welzijn van de mensheid gaan.
  Het tweede bezwaar wat ik tegen dit kapitalisme maak is de dictaten van multinationals aan regeringen (eigenlijk feodalisme) en daardoor boven de regeringen staan. het derde is de vals bewering “vrije markt”. Markten zijn alleen vrij voor een klein groepje supperrijken en gelden er voor anderen heel andere wetten. Daardoor onstaat monopolievorming.

  Reactie door Joop — dinsdag 14 september 2004 @ 10.50 uur

 51. Wie heeft het in godsnaam over hun/mijn land gehad, ik had het over het continent AFRIKA, lezen is moeilijk he, ga eens een cursus volgen.
  Ik heb alleen gezegd dat dat continent dweilen met de kraan open is, of is zelfs dat al extreem-rechts in jouw optiek.
  Jij hebt echt een serieus verwrongen wereldbeeld, geen wonder dat je EX-Militair bent, waarschijnlijk ben je gewoon de straat op geschopt omdat je niet spoort.

  Waar heb jij je berg combat training dan gehad, laat me raden? bij de Kluchtmacht zeker, get lost een echte soldaat loopt niet te koop met zijn opleiding, alleen een mislukte en gefrustreerde soldaat doet dat.
  Want met het gedrag wat jij hier tentoon spreid zou jij nooit goed gekeurt worden voor ‘special forces’, geestelijk instabiel noemen ze dat geloof ik.

  En zoals ik al eerder zei, het recht van de sterkste is niet alleen geweld, maar in jou optiek dus wel, volgens mij ben jij gewoon een zwaar gefrustreerd mannetje dat staat te popelen om met geweld zijn mening te verkondigen aan eenieder die het niet met hem eens is, doe de mensheid een plezier en verdwijn want jij bent echt een gevaarlijk instabiel persoon.

  Reactie door Ronald — dinsdag 14 september 2004 @ 10.54 uur

 52. Ronald

  Hier ga ik dus niet verder op in meer, anders worden het van die ‘mijn penis is groter’ verhalen. Geen zin in. Ben duidelijk geweest richting jou. Misschien dat Joop je nog kan bijscholen.

  Reactie door MAD — dinsdag 14 september 2004 @ 10.59 uur

 53. @Joop, volgens mij heb jij je complete huidige bestaan te danken aan dat systeem, want het systeem wat jij nu beschrijft zo werkt het al eeuwen in europa, het enige wat er ooit veranderd is dat de ‘normale’ bevolking stemrecht heeft gekregen.
  ALs het westen zou stoppen met het ‘uitbuiten’ van de 3de wereld zouden er een hele hoop mensen in het westen verhongeren.
  De enige reden dat jou brood nog een beetje betaalbaar is omdat bijv. d.m.v. olie de landbouwtrekkers grotere graanopbrengsten gerealiseerd kunnen worden, waardoor de graanprijs daalt.
  Juist dit soort dingen werkt tegen de 3de wereld maar als we het niet zouden doen zal iedereen gewoon verhongeren en zal de aarde inderdaad maar voor 3 miljard mensen voedsel kunnen voorzien, en dus zullen er dan nog zo’n beetje 2,5 miljard moeten gaan verdwijnen.
  Of denk je nou werkelijk dat die paar boeren in nederland al het voedsel voor al de nederlanders kunnen produceren?

  Reactie door Ronald — dinsdag 14 september 2004 @ 11.07 uur

 54. @ Rommel:

  Als het om Israël gaat:
  -kunnen hier altijd pro-Israël-woordvoerders hun zegje doen (wat vaak en uitgebreid is gebeurd), en
  -gebruiken degenen die het voor de onderdrukte Palestijnen opnemen altijd FEITEN en ARGUMENTEN.

  On topic: gisteravond zei scheidend hoofdcommissaris Van Riessen (Amsterdam-Amstelland) het heel helder bij Barend & Van Dorp: als er daadwerkelijk flinke sancties worden toegepast, zal het wel verbeteren (zoals hier ook al genoemd: hoge boetes, ontruimen van de tribune, publieksverbod, puntenaftrek enz.). Nou eens zien of men eindelijk eens de daad bij het woord durft te voegen…..

  @ MAD: Het is niet de moeite waard te reageren op schreeuwlelijkerds als Ronald.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 14 september 2004 @ 11.09 uur

 55. @Ronald:

  Makkelijke prater ben jij Ik geloof er niks van dat jij het recht van de sterkste zou accepteren in democratische zin, zoals in Venuzuela waar links heeft gewonnen, wat hier ook waarschijnlijk lijkt met de groei van de SP. Je ziet vaak bij rechts dat het recht van de sterkste bij verlies vertaald wordt in wapengekletter omdat er gewonnen moet worden, zoals we zien bij het weerzinwekkende smijten met modder van Amerikaanse
  Republikeinen, puur omdat conservatieven en reactionairen niet met angst voor gezichtsverlies kunnen omgegaan.

  En wat je zegt in 47 is walgelijk: `Pardon?, is het onze schuld dat ze in Afrika neuken als konijnen terwijl er geen genoeg eten voor zo’n grote bevolking.’

  Ja! Dat is de schuld van het verziekte Westen omdat voor Mac Donalds alleen duizenden vierkante kilometers vruchtbare landbouwgronden in Afrika wordt gebruikt als graasland voor runderen die hier als goedkope vleesbulk wordt verkocht om verwende consumenten vet te mesten.
  Een Hamburger staat voor 4 kilo aan mais bij effectief gebruik
  bodemgebruik van dezelfde oppervlakte.
  En verder wordt in Irak en binnenkort Sudan de bodem grootsscheeps vergiftigd met straling voor de rest van deze eeuw omdat de Amerikanen schieten met tonnen uraniumhoudend metaal.
  Voorts wordt de Afrikanen het eten onder de neus weggegrist door
  sprinkhanenplagen maar ook door wurgcontracten met Amerikaanse
  kapitaalhouders die concessies in mijnen en visserijgebieden
  voor een appel en een ei afkopen.
  Je moet je mond eens gaan spoelen met desinfecterend spul zeg!

  Reactie door C.Tilyx — dinsdag 14 september 2004 @ 11.22 uur

 56. Quote Ronald: “Een democratisch socialisme KAN namelijk helemaal niet want het socialisme gaat er vanuit dat er maar 1 systeem is en wat als dan de democratische meerderheid voor het kapitalisme kiest?
  Blijf bij de les, de nederlanders (althans de meerderheid) wenst een kapitalistisch systeem, zelfs de PVDA stemmers willen het kapitalistische systeem.”

  Nou, het kapitalisme gaat ook van één systeem uit, namelijk de dictaten van machtige belangengroepen, waaronder die van de multinationals. Alle hulpmiddelen, waaronder media worden gebruikt om de gedachten van de bevoling in één richting te sturen.
  Het merendeel van de Nederlanders kunnen wel kapitalisme wensen, maar dat doen zij ook maar omdat hun een ilussie wordt voorgehouden.

  Quote: “Pardon?, is het onze schuld dat ze in Afrika neuken als konijnen terwijl er geen genoeg eten voor zo’n grote bevolking is?”

  Zegt ook eigenlijk hoe je tegen Afrikanen aankijkt. Die Afrikanen zijn arm, omdat het Westen deze mensen jarenlang heeft uigebuit door hun te koloniseren. En vandaag de dag zet deze trend zich door ze aan wurgende economische wetten te onderwerpen (IMF). Degene die zich niet willen onderwerpen aan deze wetten hangt het zwaard van de NAVO hun boven het hoofd.

  Quote Ronald:”Euh zonder het kapitaal waren er nog veel meer mensen in Afrika en dergelijke landen gecrepeerd, soicialisme is zo als ik al eerder zij een leuk idee, maar zonder geld is het compleet waardeloos.”

  Juist, door het kapitalisme kreperen de mensen in Afrika. Kernafval, Chemisch afval worden daar gedumpt, Zëeen worden overbevist door Westerse bedrijven, waardoor kleine vissers geen vis meer kunnen vinden in de zee, ongunstige handelsbalansen, roving van grondstoffen en energiebronnen etc.

  Quote Ronald: “Socialisme leid maar tot 1 ding, dat iedereen het in dat systeem slecht heeft, zie het nou toch eens onder ogen dat niet iedereen het zelfde kan hebben als een ander.
  Als iedereen namelijk het zelfde krijgt ongeacht prestatie klapt je hele economie in elkaar omdat iedereen dan gewoon lui wordt.”

  Hoe zit het met Cuba, die ondanks een blokkade haar bevolking kan voeden en opleiden.
  Ik ben het met je eens, dat niet ieder mens dezelfde capaciteiten heeft en kan leveren, maar er moet voor iedereen de kans zijn om zijn capaciteiten in de praktijk te brengen. In het huidige kapitalisme is een klein groepje te sterk bevoordeelt.

  Quote Ronald: “Het recht van de sterkste hoeft geen geweld te betekenen, simpele ziel, het recht van de sterkste is ook gewoon de ene mens die een hongersnood door inventiviteit wel overleeft en de ander niet.”

  Dit is precies wat onder koloniaal denken wordt verstaan. De rijkdom en de technologie wordt gewijd aan de superieure gaven van de Westerlingen, die niet-Westerlingen niet zouden bezitten. Vergetend dat de Westerse wetenschap stoelt op de Arabieren, Chinezen, Perzen, Indiërs en Egyptenaren. Zonder de prestatie van deze volkeren zouden Europeanen nog steeds in de Middeleeuwen leven. Het enige wat ik me kan bedenken waar Westerlingen goed in zijn is in roven.
  Door zich meer intellectuele gaven toe te kennen (die zij zich slaechts inbeelden) dan niet-Westerse volkeren, wordt de uitbuiting van deze volkeren rechtgepraat. Weet, je nog het voorbeeld van de slavenmeester. Deze was geen meester over de slaaf, maar nam de vaderrol op zich, omdat de neger niet voor zichzelf kon zorgen.

  Qoute Ronald: “Het heeft geen zin om maar voedselhulp e.d. in dat continent te blijven pompen, het continent is er gewoon niet geschikt voor.”

  Afrika kan rijker worden dan Europa, doordat zij over voldoende landbouwgrond beschikt, grondstoffen en energiebronnen. Het is datzelfde Westen wat de ontwikkeling in de weg staat. Mugabe en Kabila zeiden al hierop: “Laat ons met rust, door onze continent op te bouwen en houd je biscuitjes” . Dat is wat het Westen doet. Schijnheilig een paar duiten geven aan marionetregime geven onder het mom van ontwikkelingshulp, die ook nog eens kan dien als omkopingsgeld, terwijl het continent leeggeroofd wordt.

  Reactie door Joop — dinsdag 14 september 2004 @ 11.23 uur

 57. Off-Topic

  In politiek Den Haag wordt de komst van de tweede grote pechhulpverlener “Route Mobiel” toegejuicht.

  VVD-Kamerlid Pieter Hofstra vindt het goed dat de ANWB wordt geprikkeld om beter te presteren: “Concurrentie is goed voor de consument en dat is het enige wat telt.”

  Kunnen wij er nog een Tweede Kamer bijkrijgen? En een Tweede Kabinet? “Concurrentie is goed voor de bevolking en dat is het enige wat telt.”

  Reactie door Michel Smit — dinsdag 14 september 2004 @ 11.49 uur

 58. Quote Michel 63 `In politiek Den Haag wordt de komst van de tweede grote pechhulpverlener “Route Mobiel” toegejuicht.’
  Moet je eens zien hoe politiek Den Haag vandaag eikelt als je vindt dat het CBR (centraal buro rijvaardigheid) aan concurrentie toe is. = nu semi-overheidsorgaan, dat vangt schandálig veel woekergeld met rij-examens, 170 euri per keer, voor rij-examens die bij klachten over willekeur geen enkele beroepsmogelijkheid hebben. Ondertussen maken ze slagen nog moeilijker en wordt het afrijden in 2006 nog 1000 euro duurder.
  Voor zelfs een minimumloon is dat niet meer te doen.

  Reactie door Harke Boer — dinsdag 14 september 2004 @ 12.24 uur

 59. Ado terug naar de eerste divisie wat mij btreft, harde acties.

  Reactie door 1337 — dinsdag 14 september 2004 @ 12.26 uur

 60. “Supporters” die zich schuldig maken aan discriminerende, haatdragende en zwaar beledigende opmerkingen/koren, dan wel rellen, moeten ze keihard aanpakken. Stadionverbod, het liefst in combinatie met een verbod op andere aangelegenheden en graag ook nog een celstraf en geldboete er bovenop.

  Maar het is een slechte zaak wanneer men de clubs aanpakt vanwege zogenaamde “supporters”; elke kwaadwillende kan dan immers uit naam van “zijn club” een sportclub deels ten gronde brengen. Het zijn de relschoppers die zich schuldig maken aan dergelijke opmerkingen, niet de clubs. Wel moeten clubs er alles aan doen om de schuldige lui op te pakken.

  Reactie door Daniël O. — dinsdag 14 september 2004 @ 13.06 uur

 61. Even iets totaal anders: vrienden van mij/ons, vluchtelingen uit Azerbeidjan, hebben een negatief bericht ontvangen betreffende dat hun aanvraag is afgewezen. Maar de ambassade van hun herkomstland, Azerbeidjan, weigert om mee te werken met paspoorten en dergelijke. Kan Nederland mensen uitzettend zonder gebruik van reismiddelen?

  Bovendien, in het verslag van de rechtszaak die ik heb doorgelezen, merk ik diverse involledigheden (staat bijvoorbeeld in dat ze 1 kind hebben ipv 2) en heeft de rechtbank dus niet geoordeeld over de feitelijke situatie van deze mensen. In de brief stond echter dat er geen rechtsmiddelen meer openstonden, maar is het niet zo dat je na de rechtbank nog eens in beroep kan gaan?

  Ik hoop dat iemand antwoord heeft op mijn vragen, want het is van uitermate groot belang.

  Reactie door Daniël O. — dinsdag 14 september 2004 @ 13.15 uur

 62. @ Daniël O. (67):

  Al een tijd lang heb ik me niet meer bezig gehouden met vreemdelingenrechtzaken, maar het is volgens mij wel zo dat:
  -ze niet kunnen worden uitgezet zonder geldige reisdocumenten (i.c. paspoorten), en
  -wellicht een kort geding nog mogelijk is.
  Maar: er moet toch een advocaat bij betrokken zijn, als de zaak voor de rechtbank heeft gediend? Geeft die geen advies?

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 14 september 2004 @ 13.37 uur

 63. Zeg schattebollekes van me,(als ik liefjes ga doen moet je oppassen met, want dan ben ik boos aan het worden) wanneer houden jullie nou ‘s op met elkaar voor rotte vis uit te maken en beginnen jullie eens constructief te discussiëren, c,q, debatteren? Wat er tijdens en rond die wedstrijden gebeurt lijkt meer op stammenoorlogen dan op het toejuichen van de eigen voetbalclub. Het ziet er naar uit dat dit fenomeen zicg vrijwel uitsluitend voordoet bij voetbal. Waar ligt dat aan? Het zijn echt niet alleen de laag opgeleiden en nauwelijks opgevoede lomperiken die zich hieraan schuldig maken. Er zitten hoog opgeleide jonge mannen bji die het erg leuk vinden eens per week “oorlogje” te voeren en flink gewelddadig te zijn. Een soort uitlaatklep misschien? Zou het dan niet verstandiger zijn dat al deze jongens en mannen iets gaan doen aan sport, waarbij ze hun negatieve energie in kwijt kunnen? Dat kan zelfs Darts zijn of Snooker, maar ook voetbal zelf of hardlopen of een soort van vechtsport. Stammenoorlogen in West Europa zijn echt uit de tijd hoor. Wordt eens volwassen!

  Hoor zojuist dat het OPENBAAR VERVOER o.a. in ROTTERDAM NIET RIJDT OP MAANDAGMIDDAG. G E W E L D I G !!! En bij de bonden is de respons enorm hoog. Goed nieuws.
  Haahhh, en Frits Bom moet stoppen met zijn reclames!!!! HOEZEE

  Reactie door Lydia — dinsdag 14 september 2004 @ 14.02 uur

 64. @ Olav Meijer: de advocaat is een deel van het probleem. Ze heeft deze mensen in de afgelopen 3 jaar slechts 2 keer gesproken, en ook nog eens op initatief van de familie zelf. Daarnaast zei de advocaat eerst dat ze “er optimistisch over was”, maar dat bleek dus onterecht. Ze zegt weliswaar nu dat ze nog steeds een lichtpuntje ziet vanwege een gebrek aan reisdocumenten, maar gezien het voorgaande ben ik nogal achterdochtig hierover. :(

  Reactie door Daniël O. — dinsdag 14 september 2004 @ 14.02 uur

 65. Ik ben niet zo kort van memorie dat er letterlijk een veldslag tussen groepen supporters buiten de stadions werd AFGESPROKEN door de meest fanatieke, ophitsende en met diverse verboden handwapens uitgeruste clubaanhang uit verschillende clubs.Er viel een dodelijk slachtoffer en verschillende gewonden.
  Laat de clubbesturen dat eerst maar eens aanpakken en die gasten het clublidmaatschap ontnemen, hen aangeven en voorkomen dat hun stadions nog langer gebruikt worden om allerlei criminele handel te drijven en bendeoorlogen te beslechten. Om die reden kom ik al jaren niet bij het profvoetbal. De clubs en de supportersorganisaties zijn veel te lankmoedig, misschien zelfs wel medeplichtig.

  Reactie door Peter — dinsdag 14 september 2004 @ 15.19 uur

 66. @Peter 71
  Je hebt echt volkomen gelijk!

  De meeste clubs en de meeste supportersorganisaties zijn echt veel te lankmoedig, misschien zelfs wel medeplichtig.

  De manier waarop bijvoorbeeld Fc Utrecht omgaat met de supportersvereniging is een voorbeeld voor hoe het wel moet.

  Veel onderling contact, scherpe onderlinge controle, zelfwerkzaamheid, verantwoordelijkheid neerleggen bij het bestuur van de supportersvereniging.
  En de verbeteringen zijn echt enorm!

  Reactie door Michel Smit — dinsdag 14 september 2004 @ 15.30 uur

 67. @ Daniël (70):
  Cliënten hebben het recht een andere advocaat te nemen! Vraag aan het desbetreffende Bureau voor Rechtshulp welke advocaten gespecialiseerd zijn op dit rechtsgebied, en wie goed bekend staat! Want zonder advocaat gaat het niet, zeker in dit stadium.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 14 september 2004 @ 16.01 uur

 68. @ Lydia (69):

  Zullen we MAD vragen het e.e.a. in goede banen te leiden? Kunnen we maandag a.s. misschien bespreken. :)

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 14 september 2004 @ 16.04 uur

 69. Leuk om weer eens iets positiefs te kunnen zeggen over de VS.

  Hier in de VS bestaat dergelijk wangedrag niet. Hier in de VS is met stil als het Canadese volkslied klinkt als een Canadees team speelt. Twee jaar geleden floten Boston fans door het Canadese volkslied heen in de play-offs. De Canadezen namen een wedstrijd later ‘wraak’ door het Amerikaanse volkslied extra hard mee te zingen.

  De grote commerciele sportbonden zijn hier slim genoeg om hun ‘product’ (goeie sportwedstrijden) fel te bewaken tegen dergelijke negatieve invloeden. De sacties zijn enorm.

  Vorig jaar hier werden twee student-sporters opgepakt wegens zakkerollen. Ze zijn door hun team uit de competitie gegooid en kunnen hun pro-cariere wel vergeten. Had hun team dat niet gedaan, dan was het team uit de competitie gegooid.

  Thuisteams krijgen ENORME boetes als er tijdens wedstrijden misdragingen zijn van fan/suporters. En na een enorme boete wordt je gewoon uit de competitie gegooid (al komt dat zelden voor). De financiele gevolgen daarvan zijn overigens ook enorm vanwege de tv rechten die je dan niet meer kunt verkopen.

  Een andere regel is dat wedstrijden niet op tv komen als het stadion niet (bijna) uitverkocht is. Dat dwingt clubs ertoe om het stadion ‘family friendly’ te houden en tuig te weren.

  Met andere woorden, het systeem er hier zo ingericht dat iedereen er belang bij heeft (sportbonden, teams en fans) dat er niks mis gaat.

  Overigens is de enige politieondersteuning die ik hier ooit bij een sportwedstrijd gezien heb, beperkt tot het afzetten van wat straten en het regelen van het verkeer rond het stadion. De rest wordt allemaal door het stadion/het thuisteam geregeld.

  De KNVB en de clubs kunnen dat heel goed zelf doen, maar moet daar wel het lef voor hebben. Ze hebben daar de overheid helemaal niet voor nodig.

  Het publiek kan de KNVB tot deze veranderingen dwingen door niet meer naar wedstrijden te gaan waar rellen plaatsvinden, en ook niet meer te kijken naar wedstrijden op tv waarbij dit gebeurd. Je brengt clubs dan in financiele problemen, en dan zullen ze wel moeten veranderen.

  Helaas is het Nederlandse publiek hypocriet genoeg om wel verandering te willen, maar te lui is om er iets voor te doen. En helaas springt de overheid altijd bij als clubs in de financiele problemen komen. Dat moet ook afgelopen zijn. Het is toch belachelijk dat er belastinggeld uigegeven wordt aan dergelijk immorreel gedrag?

  Het wachten is tot JP hierover eens een balletje opgooit, maar daar zal hij wel het lef niet voor hebben.

  Reactie door Nepkarel — dinsdag 14 september 2004 @ 16.26 uur

 70. He’ rare dingen komen voor me ogen, snel weer door gescrolt.

  Olav Meijer
  Ik ben duuuuuuuuuur dat wil je niet weten hahaha:) Maar zelf ik kan geen bussen laten rijden :)

  Reactie door MAD — dinsdag 14 september 2004 @ 16.32 uur

 71. Quote Joop:
  het derde is de vals bewering “vrije markt”. Markten zijn alleen vrij voor een klein groepje supperrijken en gelden er voor anderen heel andere wetten. Daardoor onstaat monopolievorming.

  Inderdaad, dit is gewoonweg de volle waarheid. Hier in Nederland spelen een klein aantal mega-bedrijven alle concurenten consequent weg door ze simpelweg op te slokken; voordat ze op die zogenaamde vrije markt een rol van betekenis kunnen spelen. En onderling gaan ze dan monopolietje spelen. Dat zie je bij de banken; oliemaatschappijen; verzekeringsmaatschappijen en ziekenfondsen. Maar ook in de detailhandel. Ga maar eens na uit welke onderdelen bijv. Een bedrijf als Blokker bestaat. Eigenaar van zowel Bart Smit als Intertoys en Toys are us. Schijnconcurrentie; laat men zich geen zand in de ogen strooien.

  De volgende stap van de banken zal zijn; dat we voor iedere pintransactie mogen dokken; net zoals monopolist Interpay dit ook al doet bij ondernemers en winkeliers.

  het is tijd voor de revolutie.

  Reactie door ReneR — dinsdag 14 september 2004 @ 16.36 uur

 72. Nee, MAD, zelfs jij kan geen bussen laten rijden en eigenlijk komt dat helemaal niet zo goed uit voor mij! Of ik zou op de fiets moeten komen, maar naar huis terug is minder lollig. De RET rijdt vanaf 11 uur al niet tot aan 4 uur ‘smiddags. Hartstikke goed natuurlijk, maar ik vind het best wel lastig. Hopenlijk blijft het droog en dan kom ik op mijn fiets met mijn stoelje hopenlijk achterop. Maar komen doe ik, b.l.&w.
  AKTIE !!! (jeetje en dat voor een jongere oudere zeg… tjonge!

  Reactie door Lydia — dinsdag 14 september 2004 @ 20.01 uur

 73. @ Olav Meijer: inderdaad; een kennis van me is ook advocaat en misschien dat hij deze familie kan helpen. Binnenkort ga ik overigens met het gezin naar hun advocaat; ik ben benieuwd wat deze advocate te vertellen heeft. Ik hoop in ieder geval dat het niet te laat is.

  Reactie door Daniël O. — dinsdag 14 september 2004 @ 21.20 uur

 74. @ BJ 81:
  En lang leve Leers! wat een held. Ik zou dat we er meer zo hadden.

  Reactie door Nepkarel — dinsdag 14 september 2004 @ 22.54 uur

 75. wennen ook niet doen!

  Reactie door jelle — woensdag 15 september 2004 @ 9.21 uur

 76. bullshit…jaren werd kezman zn moeder voor hoer uitgemaakt en word er nix over gezegd en word er nu een ker wat gezegd over eenajax spelertjes en zn vriendinnetje staat heel het land in rep en roer bah bah…en het is toch niet te stoppen….FORZA PSV

  Reactie door dennis — woensdag 15 september 2004 @ 13.10 uur

 77. Kijk het gelul is alleen maar gelul, elke keer is het iets en lullen erover kunnen we allemaal wel. Het wordt tijd dat ze daadwerkelijk wat ondernemen, en koeman ook niet zegge ja als we met 6-0 voor stonden had ik gestopt, ja de gebruikelijke smoesjes.

  Reactie door Frozen — woensdag 15 september 2004 @ 14.39 uur

 78. “Rotterdam kankerstad in de oorlog lage je plat” de meest gebruikte spreuk van de F-side!!!

  Ach wat zijn ze toch zielig!

  Reactie door alexander — woensdag 15 september 2004 @ 22.51 uur

 79. Enkele jaren geleden werkte ik voor de SOVS. In die tijd was er druk overleg met de SP over “Echte Fans”. Helaas bloedde het dood, voordat er echt iets mee kon gebeuren. Waarom? Omdat de SP haar afspraken niet nakwam t.a.v. drukwerk en de levering ervan.
  Probeer het nog een keer, zou ik willen zeggen, want de speech die Agnes gaf op onze jaarvergadering was goed!
  http://www.sovs.nl/nieuws/archief/0203/2002-10-22-1.html (en andere artikelen bij de SOVS)

  Reactie door missgien — donderdag 16 september 2004 @ 10.57 uur

 80. Begeef me nu op glad ijs maar vooruit. Ongelofelijk dat als het al tijden over joden geroepen word er niets gedaan word terwijl dit toch zeer schrijnend is. Nu word er iets geroepen over Sylvie en het hele land in rep en roer. Ik zou ook weleens die Sylvie aan de tand willen voelen maar blijkbaar is dit nog een heter onderwerp in Nederland wat beschermd word als de joden.

  Reactie door Ninka — donderdag 16 september 2004 @ 11.42 uur

 81. dennis,#85
  je heb wel gelijk , maar het blijft afkeurenswaardig gedrag.
  FORZA TJIETTJERKSTRADEEL

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 16 september 2004 @ 21.49 uur

 82. Allemaal niks nieuws. 20 Jaar geleden, vroegah toen ik nog supporter was van FC Den haag, waren dezelfde klanken te horen in het Zuiderpark. Echter (!!!) werd er toen, door o.m. de Den Haag supporters, gezongen “we gaan op joden jacht´´ omdat de harde kern van de Ajax supporters zichzelf “superjoden´´ noemden. En dit doen ze nu nogsteeds. Gelukkig waren er toen, vroegah, nog bestuurders die de overeenkomst zagen tussen die 2 feiten en daarom niet ingrepen. Tegenwoordig speelt de publieke opinie een grotere rol en de media speelt daar weer handig op in waardoor bestuurders “gedwongen´´ worden hierop te anticiperen.

  Let wel, ik wil niet recht praten wat krom is, alleen is de discussie in mijn ogen erg onzijdig en daarmee ook vruchteloos. Hiermee zal dit probleem alleen maar weer d.m.v. repressie worden opgelost. Welkom in Nederland…

  Reactie door Bram — donderdag 16 september 2004 @ 22.15 uur

 83. Ik durf te wedden dat over 10 jaar deze discussie nog steeds actueel is; namelijk dat de politiek nou eens wat moet doen tegen geweld en gescheld in voetbalstadiums… :(

  Reactie door Daniël O. — donderdag 16 september 2004 @ 23.12 uur

 84. #

  Ik durf te wedden dat over 10 jaar deze discussie nog steeds actueel is; namelijk dat de politiek nou eens wat moet doen tegen geweld en gescheld in voetbalstadiums… :(

  Comment door Daniël O. — 16 september 2004 @ 23.12
  ——————————————————————

  Wat dan? Bekeuringen uitdelen? Gevangenisstraf? Net als met terrorisme.., moet je om een probleem op te lossen altijd bij de wortel beginnen. Voetbalvandalisme, verbaal of jegens materieel, heeft oorzaken. Complexe dan wel, maar er zijn oorzaken. Politici hebben de mond vol over de rol die de VS heeft gespeelt in Irak, maar zijn kleine Bushjes in hun eigen achtertuin. Inhoudsloos meedreunen met de massa, veilig en altijd goed voor een paar zetels, waar zijn de principes gebleven.

  Reactie door Bram — vrijdag 17 september 2004 @ 0.38 uur

 85. @ Daniel O 94:

  De politiek hoeft helemaal niks te doen.

  De KNVB en de foebelclubs moeten gewoon wedstrijden stilleggen als er ranzige spreekkoren zijn. En als er rellen uitbreken tijdens wedstrijden. En gewoon niet eens beginnen als er onregelmatigheden zijn voor de wedstrijd.

  Wedstrijden worden vervolgens zonder publiek en camera’s op een onbekende datum op een onbekend trainingsveldje (af)gespeeld.

  Wedden dat met die maatregels het foebelvandalisme binnen een jaar is afgelopen?

  Reactie door Nepkarel — vrijdag 17 september 2004 @ 16.11 uur

 86. wa ver een gezaag is da ier!

  Reactie door biergiet — donderdag 30 september 2004 @ 13.48 uur

 87. 70f0
  243d40f3b4e1b26b951732ff99240eaa 0e9b7d88255272aa050786937d5a.

  Trackback door 70f0 — woensdag 16 maart 2005 @ 20.00 uur