Een ongewenste economische vluchteling…

James Hardie was de grootste producent van asbest in Australië en is verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle asbestslachtoffers in dat land. Door het moederbedrijf in Nederland te vestigen, ontloopt de multinational schadeclaims van duizenden asbestslachtoffers in Australië, aangezien Nederland geen aansprakelijkheidsverdrag heeft met dat land.

FNV en SP voeren actie!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 15 september 2004 :: 18.52 uur

18 Comments

18 reacties

 1. off-topic:
  miljoenennota uitgelekt :

  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2004/09_september/15/binnenland/0915_Miljoenennota_lekt_uit_1845.xml

  Reactie door Ronald — woensdag 15 september 2004 @ 20.08 uur

 2. In Nederland wordt toch alles gedaan om het criminelen en personen met smerige handen naar de zin te maken.
  Drugshandel
  Bush
  zwarte handel
  om maar een paar voorbeelden te noemen.
  Nee Donner en Zalm zullen wel mee profiteren van het geld dat Hardie in zijn zak houdt!

  Reactie door Sinne — woensdag 15 september 2004 @ 20.16 uur

 3. Goeie zaak om actie te voeren tegen asbestproducenten die jarenlang hun werknemers hebben blootgesteld aan asbest terwijl al bekend was dat asbest kankerverwekend is. Tijdens de zomerschool van 2 weken geleden gaf Bob Ruers daar een mooie uitleg over.

  Reactie door Cas — woensdag 15 september 2004 @ 21.48 uur

 4. SCHANDE!!!
  Dit gevalletje laat weer eens zien hoe A-sociaal ze daar te werk gaan
  in Den-Haag. Hoezo?? NORMEN en WAARDEN??
  Ik zeg het maar weer eens, HAND in eigen boezem “LEIDERS”
  Van roken krijg je KANKER…..Van asbest zeker niet he??
  Ik wordt strontmisselijk van die lui.

  Reactie door Eef — woensdag 15 september 2004 @ 23.15 uur

 5. Tsja dat krijg je met het gunstige vestigingsklimaat in Nederland. Dit is wel het bewijs dat met onze economische positie niets mis is!

  Reactie door Renske — woensdag 15 september 2004 @ 23.26 uur

 6. economische CONCURRENTIE positie, bedoelde ik natuurlijk

  Reactie door Renske — woensdag 15 september 2004 @ 23.27 uur

 7. We zijn er weer!

  Al sinds de VOC staat Nederland vooraan als er iets te verdienen valt, waar ook ter wereld, legaal of illegaal, ethisch of on-ethisch. Drugshandel. Wapenhandel. Mensenhandel. Illegale arbeid-voor-een-prikkie handel. Handel in CO2-uitstoot-quota. Handel in verrijkt Uranium. Handel in chemische wapens. Witwas-praktijken.

  Nederland Gidsland? Laat me niet lachen!

  Reactie door Olav ten Broek — donderdag 16 september 2004 @ 8.07 uur

 8. eerder nederland gritsland.. het schijnt in ons bloed te zitten.. gelukkig is dat gen bij mij en m’n spruit nog niet gevonden..

  Reactie door Kurai — donderdag 16 september 2004 @ 14.18 uur

 9. Lekker schijnheilig! Altijd op hun achterste poten als een asielzoeker wordt geweigerd, maar als iemand geld heeft is het een ongewenst persoon.

  En dan verdomme nog actie voeren ook! Om iemand NIET in Nederland te krijgen. Het is wel origineel, dat moet ik jullie nageven.

  Groeten,
  Enrico

  Reactie door Enrico — vrijdag 17 september 2004 @ 18.40 uur

 10. Ik meende te horen dat vluchtelingen, die zich schuldig hebben gemakt aan crimineel gedrag in het land van oorsprong niet welkom waren in Nederland. Maar deze persoon heeft zich meer dan alleen maar aan crimineel gedrag schuldig gemaakt. Zelfs bepaalde criminelen zijn in staat medelijden te hebben met hun slachtoffers. Deze man vertoont het meest criminele en asociale gedrag wat een mens kan vertonen. Deze man is een ware psychopaat. Deze man heeft zijn medewerkers aan stoffen bloot gesteld, die kanker kunnen veroorzaken en hebben veroorzaakt. En tot overmaat van ramp wil deze man zijn slachtoffers ook niet schadeloos stellen.

  Ik heb met één groep mensen te doen in Nederland en dat zijn de werknemers van dit bedrijf. En als niemand voor dit bedrijf wil werken, dan is onze overheid zo behulpzaam om de potentiële werknemers onder dreiging van het blokkeren of het korten van de uitkering te dwingen zich beschikbaar te stellen. En wat doen we met de Nederlandse werknemers, die in de toekomst deze vreselijke ziekte oplopen? Ach, dan verhuist het bedrijf gewoon naar een ander land, misschien wel naar de derde wereld, want daar kraait helemaal geen haan naar de slachtoffers. De ellende is daar zo groot, dat men zo’n slachtoffer als een zeurpiet gaat zien.

  En misschien zal de oplossing om het bedrijf in een derde wereld te vestigen voor veel landgenoten in goede aarde vallen. Immers, je slaat hier twee vliegen in één klap. Je houdt een economisch vluchteling in het land van herkomst door een economisch vluchteling daar naartoe te laten verhuizen.

  Reactie door Joop — zaterdag 18 september 2004 @ 11.24 uur

 11. Zijn mensen, die het een positieve ontwikkeling vinden als het bedrijf zich vestigt in Nederland bereid om voor het bedrijf te werken? En dan bedoel ik niet in een stofvrij en veilig kantoortje, maar op de plek des onheils.
  Of geldt dit alleen als anderen het werk mogen doen?

  Reactie door Joop — zaterdag 18 september 2004 @ 11.33 uur

 12. Wat gaan ze hier in Nederland doen?

  Reactie door Farshad Bashir — zaterdag 18 september 2004 @ 15.45 uur

 13. FNV protest haalt de pers in Australie:

  http://www.abc.net.au/am/content/2004/s1202072.htm

  Reactie door Joris — zondag 19 september 2004 @ 19.30 uur

 14. Ja Joris, natuurlijk haalt FNV (maar met steun van SP) de pers in Australië. Wat James Hardie aan het uitspoken is vinden wij hier misschien schandalig of crimineel, in Australië grijpt deze verhuizing heel hard in in de levens van heel veel asbestslachtoffers en hun nabestaanden. In Australië word de piek van asbestslachtoffers, net als in Nederland, verwacht rond 2025 en de deskundigen verwachten rond die tijd in totaal 45.000 slachtoffers. Australië heeft op dit moment het hoogste aantal patiënten met mesothelioom (asbestkanker). Bouwvakkers, monteurs, arbeiders in de metaal industrie, mijnwerkers, havenarbeiders, arbeiders in elektriciteitscentrales lopen allemaal het risico op termijn ziek te worden. Maar ook het grote publiek loopt een enorm risico omdat de producten van James Hardie in heel Australië zijn gebruikt.

  Tijdens de aandeelhoudersvergadering presenteerde Paul Bastion (bestuurder van de Australische vakbond AMWU) een aantal maatregelen die het vertrouwen in James Hardie zouden kunnen herstellen:
  1. zorg voor de slachtoffers
  2. richt een fonds op voor voorlichting en educatie over de gevaren van asbest
  3. neem een asbestslachtoffer op in het ondernemingsbestuur
  4. en tot slot zorg dat een aantal “topmannen” uit de raad van bestuur verdwijnen.

  De maatregelen 1 t/m 3 zouden wij hier in Nederland zo over kunnen nemen voor bijvoorbeeld onze “vrienden” bij Eternit in Goor. En punt 2 zou zelfs een mooie opdracht aan onze regering kunnen zijn. Want ook in Nederland loopt het grote publiek enorme risico’s omdat er nog steeds ondeskundig met asbest wordt omgegaan. Op heel veel plaatsen in de Nederlandse samenleving is asbest aanwezig en de risico’s worden nog steeds onderkent.

  In Nederland is inmiddels heel veel bereikt voor de asbestslachtoffers, het is nu de hoogste tijd om eens na te gaan denken over hoe we in de toekomst slachtoffers kunnen voorkomen.

  Reactie door Tinka de Bruin — zondag 19 september 2004 @ 23.56 uur

 15. Asbest en Nederland? en met name asbest en de Nederlandse Overheid. Ik werkte zelf in een ministerie waar asbest is aangetoond. Het zou ook verwijderd moeten worden maar wat gebeurt er? NIETS: Het is in de hoek op de gang en dus niet schadelijk (alleen daar controleerden zij het dus). Na commetaar van de OR halen zij het toch maar weg (in de hoek van de gang) Maar waar het verder nog zal zitten wordt niets gedaan en zelfs niet over gesproken. Als je dan ook nog eens in een gebouw zit waar geen raam open kan is het niet vreemd dat het ziekteverzuim hoger is dan elders. Gek genoeg maken zij zich over het ziekteverzuim wel druk :S

  Conclusie:
  ———-
  Het is dan ook niet vreemd dat zo’n bedrijf zich hier kan vestigen.

  Reactie door Adriaan — woensdag 22 september 2004 @ 11.39 uur

 16. Precies Adriaan! en zolang wij in Nederland onze ogen sluiten voor de risico’s van asbest, dat overal in de samenleving aanwezig is, zal het aantal asbestslachtoffers blijven toenemen. En zolang de Nederlandse overheid niet bereid is alle asbestslachtoffers de erkenning te geven waar zij recht op hebben dan kunnen we niet verwachten dat diezelfde overheid zal optreden tegen Australische praktijken.

  Uit alle reacties blijkt wel dat we het aardig met elkaar eens zijn waar het gaat om de aansprakelijkheid van James Hardie, natuurlijk moet dit bedrijf betalen. Maar hoe gaan we daar hier in Nederland mee om? Is het in Nederland ook de vervuiler die moet betalen? In Nederland is het asbestprobleem groot en er zal een begin moeten worden gemaakt met een verplichte inventarisatie op landelijke schaal, gevolgd door een systematische sanering. De financiering van deze kostbare operatie zal in eerste instantie bij de overheid moeten liggen. Dat is nodig om de veiligheid van de mensen en kwaliteit van de uitvoering te waarborgen. Daar zal waar mogelijk het uitgangspunt “de vervuiler betaalt” moeten worden toegepast.

  De praktijk van alle dag laat zien dat we nog heel ver van dit standpunt verwijderd zijn:
  - de kosten van de sanering van asbestwegen in Twente worden niet verhaald op de vervuiler.
  - het criterium welk terrein eerst gesaneerd gaat worden, met gemeenschapsgeld!, is niet de ergste vervuiling eerst, maar de grond waar iets aan te verdienen valt eerst.
  - asbestslachtoffers die ziek zijn geworden louter en alleen door het wonen in een ernstig met asbest vervuilde omgeving hebben geen recht op schadevergoeding.

  Wanneer we daaraan toevoegen dat het op dit moment voor bedrijven die asbest verwijderen bijna onmogelijk is om hun werkzaamheden, en dus hun werknemers, te verzekeren dan mag duidelijk zijn dat asbest en de risico’s van asbest in Nederland zwaar worden onderschat.

  Reactie door Tinka — woensdag 22 september 2004 @ 13.16 uur

 17. craps

  craps Great men can’t be ruled.

  Trackback door craps — vrijdag 29 april 2005 @ 3.40 uur

 18. rake back

  rake back The infant runs toward it with its eyes closed, the adult is stationary, the old man approaches it with his back turned.

  Trackback door rake back — woensdag 1 juni 2005 @ 0.03 uur