In gesprek…

Jan de Wit aan de telefoon

De Troontelefoon: Het was ‘n groot succes.
Elk moment vanaf 14.00 uur waren alle telefoons in geprek.
Honderden mensen hebben we gesproken.

Renske in gesprek

Wat opviel:
De mensen maken zich niet alleen druk over hun eigen situatie en toekomst.
Men maakt zich nóg meer zorgen over de toekomst van anderen en het land.

Mensen zijn niet meer – zoals vorig jaar – vertwijfeld.
De mensen ziin vooral verontwaardigd, boos en strijdbaar.
Velen putten hoop uit de hoge opkomst op de demonstraties,
maar ook uit de alternatieven van de oppositie.

(De eerste interne notitie naar aanleiding van de Troontelefoon)

Er zijn bijna 1000 meldingen binnengekomen

Dwarsdoorsnee opmerkingen:

De modale inkomens (twee werkenden) krijgen het steeds meer voor hun kiezen. Hier wordt steeds meer bij weggehaald onder het mom van: tweeverdieners hebben genoeg en dat kan wel minder. Waanzin! Het is anno 2004 geen luxe, maar broodnodig om je hoofd als gezin met kinderen financieel boven water te houden!

Heb na de MULO vanaf mij 16e gewerkt. Ben rijksambtenaar. Vele reorganisaties meegemaakt en er zullen nog veel volgen. Ook dit is slopend. Dacht met mijn 62e verjaardag mijn werkzame leven af te kunnen sluiten. Kan ik wel vergeten, moet tot ik 65 ben, terwijl mijn zoon van 28 jaar niet aan werk kan komen. Het is een bezuinigingsoperatie zonder uitzicht op iets beters.

Mooie woorden tijdens de verkiezingen die achteraf larie koek blijken. Hoewel het met de Nederlandse economie beter kan , wordt het wel heel erg slecht voorgeschilderd. En wie moet daar weer voor bloeden, jawel de kleine man. Terwijl via commissies blijkt dat het rijk met miljoenen strooit voor zaken als de hsl-lijn en de betuwe, worden belangrijkere zaken overgeslagen omdat niemand in den haag z’n kop wil stoten aan de echt belangrijkere vraagstukken.

Ze maken alles kapot wat onze Grootouders hebben opgebouwd met veel bloed zweet en tranen Ze moesten zich schamen

het nieuwe zorgstelsel dit ga ik ook in mijn beurs voelen
Je kan dus niet gewoon naar de huisarts .

Werknemers die al van af 15/16 jaar zwaar werk doen (bouw bijvoorbeeld) moeten EERDER KORTER kunnen gaan werken. Want na ongeveer 40 jaar zwaar werk kan je eigenlijk niet (ook al wil je graag)meer een volle week werken.

Geen kinderbijslag voor mensen die boven de €3000,00 verdienen Dit is een zakcentje voor hen.

Het enige wat ze doen is de economie om zeep helpen en mensen de afgrond injagen. Ohnee, toch niet iedereen. Als je extreem veel verdient mag je nog meer profiteren van allerlei voordelen.

Het is te gek voor woorden,eigenlijk wil ik weg uit dit land, terwijl ik toch een redelijke woning heb in een allerliefst dorpje. Hoe is het mogelijk, dat een kabinet, dat er nooit had mogen komen er nog zit? Het is een schande. Het enige wat mij vandaag vrolijk heeft gemaakt, waren de vuur spuwingen en de vuurschietende ogen van ONZE Jan.

De tweedeling in de samenleving wordt groter, sociale zekerheden worden onderuit gehaald, het onderwijs wordt er niet beter op, de zorg gaat achteruit (straks nog meer door de WMO). Bovendien zal door het bezuinigingsbeleid de economie niet groeien.

Je moet wel oorstoppers, oogkleppen en een muts tot over je ogen aanhebben om te kunnen zien dat dit nou niet bepaald is waar Nederland voor gekozen heeft.

Dit kabinetsbeleid zorgt voor een harde egoïstische samenleving, waarin enkel nog het recht van de sterkste geldt en de mensen met een uitkering tweederangsburgers worden. Bovendien koersen we af op het rampjaar 2006, waarin de arbeidsmarkt wordt overspoeld door onbemiddelbare werkzoekenden komende uit de wao (vooral de 50+), wordt de bijstand een waterhoofd en ook onbetaalbaar, neemt de corruptie en misdaad toe en kunnen we het sociale gezicht van Nederland, dat is opgeofferd aan Europa, HSL, Betuwelijn én JSF-project, ten grave dragen. Vertrouwen zal er enkel zijn bij multinationals en rijke mensen van cda en vvd.

Het kabinet liegt ons voor over de stand van zaken. Het gaat helemaal niet zo slecht met nederland als het kabinet zegt.

Dit kabinet staat te ver af van de maatschappij, te veel mensen die het toch al moeilijk hebben worden onevenredig gepakt, ik maak mij ernstige zorgen om het hele sociale stelsel wat zo goed als om zeep geholpen.

Ik mis visie en bezieling. Bezuinigen vind ik niet erg, meer werken ook niet – maar ik zie niet dat het ergens toe leidt. De top van het bedrijfsleven heeft de afgelopen decennia lopen graaien; van bedrijfsaandelen hebben ze een soort pyramidespel gemaakt. En nu de pyramide instort, moeten de werknemers bezuinigen. Maar waarom? Waar leidt dat toe? Dat incompetente ondernemers en politici (ambtenaren) kunnen volharden in hun a-sociaal gedrag.

Suggesties voor verandering

Investeren in de economie (onderwijs, koopkracht) en bezuinigen op parade paardjes zoals: Joint Strike Fighter, Betuwe lijn, Defensie, Uitgaven EU, etc.

Geen no- claimregeling voor ziekenfondsverzekerden, goede zorg in stand houden, goed en gratis onderwijs voor iedereen, prepensioen handhaven, de WW niet korten met ontslagvergoedingen, meer sociale huurwoningen, stoppen met het bouwen van snelwegen, Betuwelijn, HSL etc. korten op defensie, uit de JSF stappen etc.

Dingen waar we absoluut niet op zouden moeten bezuinigen o.a. zorg, onderwijs, sociale zekerheid: strenger worden is niet erg, maar zorg dan dat mensen die het ook echt verdienen hun deel krijgen.

Solidariteit moet terug in de samenleving. In de gezondheidszorg, in de pensioenen. Er mogen vragen gesteld worden over het verplaatsen van werk naar lage lonen landen, waar werknemers worden uitgebuit. Is dat goed voor onze economie? Wie wordt daar eigenlijk beter van ?

Allereerst zou ik Minister A.J.de Geus het nederlanderschap ontnemen. Zo’n man hoort thuis in Amerika, dus afleveren bij het Amerikaanse consulaat. Als ex-vakbondsman kun je deze asociale ingrepen in de sociale zekerheid toch niet voor je rekening nemen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 21 september 2004 :: 20.44 uur

54 Comments

54 reacties

 1. Als het op lange termijn denken wordt gebruikt om op korte termijn de boel af te breken, zetten ze vruchten die ze dan zouden gaan plukken opzij voor de vergrijzing in een fonds, ik dacht het niet, ze hebben dan wel weer andere lul verhalen om de boel te misleiden.

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 21 september 2004 @ 22.07 uur

 2. En dan vinden ze het gek dat er mensen zijn die ministers willen opruimen hahaha. Dat maken ze er ook wel naar, wij snappen het niet, wij zijn dom, hun snappen alles. En dan die misselijkmakende arrogante muilen…brrrr… oja en vertrouwen moet je verdienen…

  Reactie door MAD — dinsdag 21 september 2004 @ 22.14 uur

 3. Hoe was de telefonische opkomst?

  Reactie door Lambert — dinsdag 21 september 2004 @ 22.25 uur

 4. Wellicht zou het beter zijn als een kabinet eens aan de mensen (alle burgers van Nederland) zou vragen wat ze echt willen het komende jaar, wat hun wensen en idealen zouden zijn… en dan al deze gegevens zouden verzamelen en het gemiddelde er van zouden laten uitrekenen door de rekenkamer (of een andere onafhankelijke team wiskundigen). Waarna de dan dit verwerken tot beleid. Dan heeft het beleid ook eens echte draagvlak in de samenleving.

  De politiek kan geen echte oplossingen bieden voor de problemen, het kan hooguit in de weg staan. Aangezien de mensen indien ze de kans krijgen toch zullen doen wat ze zeggen zal door al deze individuele handelingen samen (ongeveer) hetzelfde gemiddelde zal opleveren die is uitgerekend. Dan pas het beleid van de overheid dus bij de richting waarin de samenleving zich beweegt.

  Klinkt wellicht extreem… Lees het boek “The Wisdom of Crowds” voor inspiratie.

  Reactie door Gideon — dinsdag 21 september 2004 @ 22.40 uur

 5. Ik heb ooit eens een boek gelezen over een economische recessie, het kwam hierop neer…Door alle bezuinigingen en massa ontslagen zegden mensen hun aankopen af, toen men dat eenmaal doorhad ging men terug in de keten,en gaf de eerste die zijn ijskast annuleerde 500 dollar.Die kocht de ijskast waardoor de winkel weer inkomsten kreeg en zijn geannuleerde vakantie weer boekte enz, enz….Zou het zo simpel zijn??

  Reactie door Lambert — dinsdag 21 september 2004 @ 22.51 uur

 6. Wordt het niet tijd om links en desnoods ex-treem links te mobiliseren voor protests akties?
  Burgemeesters zijn daarin vrij soepel met de vrijheid van meningsuitingen.
  Zie ook eens de burgemeester van Leeuwarden!
  Ook wij linksen mogen onze mening laten horen!

  Reactie door Henk — dinsdag 21 september 2004 @ 22.58 uur

 7. Henk
  Extreemlinks is door links vaak in het verdom hoekje gedrukt uit populistische overwegingen, die lenen zich daar niet meer voor. Foutje van links. Als je maar een vuist in de lucht stak, dan werd je door links en rechts al uitgemaakt voor terrorist….eigen schuld dikke bult. Die hanteren nu wel een eigen agenda.

  ———

  Dit kabinet heeft de ‘hitlerjugend’ theorie opnieuw uitgevonden. Ja je kan lullen wat je wilt dat ik dat niet mag zeggen, maar het is toch wel vreselijk frapant dat echt alles nu richting jongeren gespeelt wordt. Hoorde een trut van D66 zeggen dat ze de jongeren miste bij het protest….hitlerjugend theorie…simpel

  Reactie door MAD — dinsdag 21 september 2004 @ 23.14 uur

 8. Volgens mij ligt het boek ‘mein kampf’ op het nachtkasje van een van die ministers. ter aanvulling…okay…begin maar met zeiken :)

  Reactie door MAD — dinsdag 21 september 2004 @ 23.17 uur

 9. @ 4. Lambert: er hebben vele honderden mensen gebeld. We begonnen om 14:00 uur en om 19:30 uur hadden meer dan 500 mensen een reactie gegeven. In de anderhalf uur daarna dat de lijnen nog open stonden, is ook flink gebeld, maar hoeveel precies, dat weten we morgen. We hebben in ieder geval een goede illustratie gekregen van de stemming in het land!

  Reactie door Barry Smit, Mediacoördinator SP — woensdag 22 september 2004 @ 0.30 uur

 10. Ik heb hier domweg geen woorden voor. Nog geen twee jaar geleden konden wij vrij riant leven van het enkele (!) salaris in dit gezin, nu moeten we elke laatste week van de maand weer zien uit te vogelen hoe we het gaan redden (inderdaad, dat is deze week!).
  Waarom worden de dubbelverdieners niet aangepakt: die kunnen nog altijd 2-3 keer per jaar op vakantie? Die kunnen tenslotte best met een beetje minder, maar nee, die groep blijft lekker riant leven. Het lijkt hier godverdomme de Verenigde Staten wel, zo a-sociaal zijn de plannen van dit rariteitenkabinetje.

  Reactie door missgien — woensdag 22 september 2004 @ 7.34 uur

 11. missgien

  Dat is precies het doel van dit kabinet, veramerikaniseren. De houding hebben ze al, de regeltjes volgen. Terroristen eenheden, wetsveranderingen, a-sociale politie optredens, preventief fouilleren, geen verantwoording aan de burgers willen afleggen over hun eigen doen en laten, zelf hun eigen loon opschroeven, wachtgeld, lekker graaien aan de top. Het is een 1 richtings verkeer. Wij alle regels en dan krijgt de politie een paar miljard om ons te onderdrukken. Ik heb in mijn hele leven nog nooit zulk repressief gedrag zien ontstaan in nederland.

  Reactie door MAD — woensdag 22 september 2004 @ 8.01 uur

 12. Jack van Zundert

  Ben zelf ook voor een dienstplicht, alleen wil ik de militaire dienstplicht weer. Sociale dienstplicht kilt banen. Want je gaat dan altijd jongeren sturen en wederom krijgt een oudere groep dat weer op hun brood. Afschaffing dienstplicht is in mijn ogen de schuld aan ongewenst gedrag van jongeren. Je zou het bezuinigen van het leger goed kunnen combineren met een militaire dienstplicht.

  Reactie door MAD — woensdag 22 september 2004 @ 9.34 uur

 13. Beste Jan,

  Gaat de Sp via de media mensen nog oproepen naar de Dam te komen?
  500.000 is toch beter dan 100.000?

  Reactie door Joost — woensdag 22 september 2004 @ 10.41 uur

 14. Wat een achterlijk land maken ze er van. Spelen met kleurencodes voor aanslagen. Wanneer bedenkt een idioot dat je er geen of toch op zijn minst minder last van zal hebben als je niet slaafs amerika achterna loopt …. “mijnheer bush, heeft u nog f16 vliegtuigen nodig, grondtroepen misschien?” Ze hhoeven het neiet eens te vragen. WE BIEDEN HET WEL AAN. En de reden? Defensie zal teveel moeten inleveren en zal geen bestaansrecht hebben als er geen missies in het buitenland zijn. Ze draaien er op en soms laten we dan maar een genocide gebeuren en komen de millitairen met alleen hun onderbroek terug omdat ze van alles beroofd zijn!

  Deze regering heeft geen meerderheid, stelt zijn bevolking nodeloos bloot aan aanslagen en wil vooral in het buitenland scoren en het beste jongetje van de euklas zijn.
  Maar wij mogen er wel voor bloeden. Ze hebben allang geen meerderheid meer. Ze luisteren niet en ze liegen ons voor en iedereen moet financieel maar bloeden voor het wanbeleid van onze minister van financien van de afgelopen 10 jaar. Maar in het volgende kabinet geven zij zichzelf wel een loonverhoging van 30%
  want ze verdienen te weinig. Daar heb ik alle begrip voor natuurlijk want met 120 duizend euro per jaar met toeslagen kom ik net als de Geus ook niet rond!

  Onnodige projecten worden er in stand gehouden. De HSL met een minimale tijdwinst vanaf de grens naar Amsterdam maar miljarden kostend. De betuwelijn die nooit rendabel zal worden en maar niet te spreken over de JSF waar miljarden ingestoken wordt, waar geen compensatieopdrachten zijn en waar je zelf straks de vliegtuigen nog moet kopen. De enige plek waar we straaljagers gebruiken is in het buitenland en dat levert dan wel weer een absurde gejatte kleurencode van Remkes op van een mogelijke aanslag.

  Mensen mogen niet meer roken op de kamer maar wat doet die groningse idioot van een Remkes en balletje Zalm? juist zij mogen wel roken want ze hebben een speciale luchtfilter in de kamer. ZIJ PLAATSEN ZICH BOVEN DE WET. En dat zouden jij en ik eens moeten proberen. Door rood licht lopen is straks voldoende om een bon te krijgen (ALS JE AL BLAUW OP STRAAT ZIET) Ze hebben het al in de begroting opgenomen. In het komende jaar worden er 20% meer bekeuringen uitgeschreven. Het blijkt maar weer eens. Ze hebben weinig competentie als je dit soort verwachtingen in je boekhouding gaat opnemen.

  Reactie door Adriaan — woensdag 22 september 2004 @ 10.56 uur

 15. Nog een belangrijk punt: GEEN VERLAGING VAN DE VENNOOTSCHAPSBELASTING! Deze werd een aantal jaren geleden al verlaagd, zodat de winsten konden stijgen. Eigenlijk dus: weer terug naar het oude niveau.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 22 september 2004 @ 10.57 uur

 16. Wie liegt er nu het Nibud of dit Kabinet?
  Er zit namelijk nogal wat verschil in.

  1. Jan Modaal (+ 2 kinderen
  € 29.500,-, huurhuis): – € 21,- ( -1,1%)
  2. Anderhalf verdiener ( + 2 kinderen
  € 44.250,- + € 14.750,- koophuis ): – € 27,- (-0,7%)
  3. Tweeverdiener
  (€ 59.000,- + € 29.500,-, koophuis ): – € 58,- ( -1,2%)
  4. Alleenstaande in WAO
  (€ 17.000,-): – € 20,- (-1,9%)
  5. Echtpaar, alleen AOW (2 x € 7046,-
  huurhuis ): – € 15,- (- 1,1%)
  6. Alleenstaande 65+, AOW + € 7700,- pensioen,
  koophuis afbetaald ): + € 16,- (+ 1,1%)

  http://www.nibud.nl

  Reactie door leen — woensdag 22 september 2004 @ 10.59 uur

 17. @MAD
  Ik denk dat militaire dienstplicht niet werkt, wat werd daar geleerd, blowen, zuipen en rondhangen.
  Sociale dienstplicht zou de enorme druk die er is op de zorg kunnen verlichten, tergelijkertijd zien jongeren dat de wereld niet alleen maar halleluja is. Volgens mij is voorbeeldgedrag hierbij erg belangrijk, ik heb dan liever dat jongeren gedrag overnemen van mensen die werken in zorg en welzijnsinstellingen dan van militaien.
  Maar ik denk dat dienstplicht niet meer relevant is in het toekomstdenken van balkie en zalm, jongeren zijn in hun ogen goed om de te werken als het goed gaat met de arbeidsmarkt en weer uitgekotst worden in slechte tijden.
  ja dat noemen ze marktprincipe bij de VVD

  Reactie door Jack van Zundert — woensdag 22 september 2004 @ 11.02 uur

 18. @ Aanvulling op 19: Dit scheelt miljarden vor de staatskas!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 22 september 2004 @ 11.08 uur

 19. Het NIBUD wordt betaald door de ministeries. Christine Groenewegen was destijds HET gezicht van het Nibud. Ze vertelde telkens dat de berekeningen van het Nibud correct waren/zijn. Zodra ze ontslag genomen had kwamen de werkelijke cijfers boven water en bleke de Nibud cijfers op zijn zachtste gezegd geflatteerd waren, om niet direct te zeggen dat ze onjuist waren. Het Nibud is nog steeds in dienst van de Staat en produceert nog steeds cijfers en ik zet er nog steeds vraagtekens bij.

  Rik, veel leden mogen teleurgesteld zijn geweestb in de vakbonden en misschien was dat wel terecht, maar iedereen wil wel gebruik maken van de CAO’s die zijn bedongen mede door die vakbonden. Ik blijf dus bij mijn stelling: hekel aan vakbonden en een CAO loon e.d., ga nou gauw weg! Geen lid van de vakbond en toch gebruik mogen maken van de CAO geeft de verplichting dat je niet kettert op de vakbonden.

  Reactie door Lydia — woensdag 22 september 2004 @ 11.14 uur

 20. 23 Lydia

  Het kabinet stelde dat niemand er meer op achteruit zou gaan dan 1% of heb ik het mis.
  Het Nibud komt met hogere cijfers, toch?

  Reactie door leen — woensdag 22 september 2004 @ 11.28 uur

 21. @Gideon
  In Den Haag zal men zeggen, “we vragen alle burgers van Nederland” toch wat ze echt willen? Daar zijn de verkiezingen toch voor elke 4 jaar?

  In mijn ideale wereld zouden inderdaad alle burgers van Nederland in een soort referendum mogen aangeven wat hun wensen en idealen zouden zijn. Op deze manier zou het beleid inderdaad eens echt draagvlak hebben in de nederlandse samenleving.

  Dan hadden we die miljarden niet verspild aan Betuwe/HSL/JSF etc

  Aan de andere kant krijg ik bij het woord “referendum” spontaan kots neigingen, want dan zie ik die slapjanussen van d’66 voor me…………

  Reactie door Michel Smit — woensdag 22 september 2004 @ 11.33 uur

 22. Inderdaad Adriaan, op dezelfde manier is dit dociele kabinet
  bezig zijn invloed op de Antillen (nog altijd een kolonie blijkbaar) aan te wenden om de Amerikanen van dienst te zijn met
  vliegbases die zij hen aanbieden, zogenaamd tegen de drugsoorlog
  in Colombia, maar dat klopt absoluut niet gezien het Amerikaanse zwarte geld dat omloopt in de coke-handel.
  Nee, het is om de Amerikanen straks beter te kunnen bedienen in hun plannen om de democratische regering Chavez in Venezuela omver te werpen, die Antillen zijn strategisch gelegen op steenworpsafstand van dat land.
  Misschien mag Nederland straks dan wel als eerste met een petroleumkan bij de Venezuelaanse jaknikkers die door Bush tot pompen worden gemaand.

  Reactie door Harke Boer — woensdag 22 september 2004 @ 11.37 uur

 23. Even op mijn eigen vakgebied.
  De voorgenomen verlaging van de vennootschapsbelasting is echt een cadeautje voor alle werkgevers.

  De schatkist ontvangt jaarlijks tussen 14,4 en 15,6 miljard euro aan vpb. Door deze verlaging loopt de schatkist dus ruwweg tussen de 1,7 en de 1,9 miljard mis.

  En buitenlandse bedrijven komen zich hier echt niet vestigen, omdat de vpb laag zou zijn. Met onze werkgeverslasten kunnen wij namelijk niet concurreren met andere europese landen.

  De volgende stap is dat ondernemers met een eenmanszaak hun onderneming weer gaan inbrengen in een BV-vorm, omdat dat nu weer lonend wordt. (beetje technisch verhaal) Ondernemers met een eenmanszaak betalen inkomstenbelasting over hun winsten; ondernemers met een BV betalen vpb over hun winsten.

  De schatkist zal door deze verlaging dus meer mislopen dan alleen de genoemde 1,7 of 1,9 miljard euro.
  Dat geld zouden we goed kunnen gebruiken in de zorg, in het onderwijs en voor de sociale zekerheid……………

  Reactie door Michel Smit — woensdag 22 september 2004 @ 11.51 uur

 24. @Lambert
  Zo simpel is het niet helemaal, maar het werkt natuurlijk wel ongeveer zo. Hoe krijg je in een economische recessie de boel weer op gang?

  Niet door te bezuinigen (lees: door de burger meer geld uit zijn zak te kloppen) waardoor mensen hun geld eerst alleen aan eerste levensbehoeften gaan uitgeven.

  Daardoor worden namelijk de belastinginkomsten van de overheid lager (Omzetbelasting en Accijnzen samen nu bijna 43 miljard euro), waardoor je verder moet snijden in je uitgaven. Dat wordt een enorme vicueuze cirkel, waarbij alles minder wordt.

  Het had zo simpel kunnen zijn. Hoe zou Nederland er uit hebben gezien als we zouden investeren in economie, onderwijs, zorg en koopkracht in plaats van geld verslinden aan de Betuwe-lijn, de HSL-lijn, het JSF-project en de inrichting van het UWV gebouw?

  Reactie door Michel Smit — woensdag 22 september 2004 @ 12.05 uur

 25. Gisteren mochten de ministers Wijn (CDA) en Rutten (VVD) en staatssecretaris Van der Laan (D66) in NOVA optreden (naast CNV-er Blokland, studentenleidster Hofmijster en een ondernemer). Wateen vleesgeworden arrogantie, die bewindslieden! Ze hebben werkelijk geen enkel reëel besef van de situatie waarin de mensen met lagere lonen en uitkeringen zijn komen te verkeren. In de peilingen staan de coalitiepartijen nu op 55 zetels, 80 % heeft volgens enquêtes geen vertrouwen in het kabinet, en ze drammen maar door! Kneus De Geus zegt nu ook moeilijk (bol)rond te kunnen komen met zijn ministerssalaris, en ook dat het geen ramp is je baan te verliezen. Let wel: dat zegt de minister van (godbetert!) Sociale Zaken! In wat voor operetteland zijn we onderhand terecht gekomen? Dit soort vaudeville-politici moet zo gauw mogelijk op de mestvaalt van de geschiedenis worden gedumpt!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 22 september 2004 @ 12.52 uur

 26. 30 @Olav: Gisteren ook een stukje gezien van betreffende uitzending. Wat mij vooral ergerde was de betuttelende manier waarop men met de studenten omging. Als kleine kindertjes werden die behandeld door dat stelletje, in mijn ogen, arrogante snotneuzen!!Zum kotzen om het maar even plastisch uit te drukken. Overigens wordt het hele nederlandse volk zo behandeld door de coalitiepartijen; als snotneuzen die niets begrijpen van het hogere doel dat het kabinet nastreeft. Alsof iedereen achterlijk is in nederland behalve het kabinet; ik heb toch stellig de indruk dat het andersom is!!

  Reactie door Opa-Buiswater — woensdag 22 september 2004 @ 13.05 uur

 27. Heb gisteravond Borsato met zijn arrogante kop op tv gezien. Wat die knaap aan inkomsten heeft, daarvan kan hij 10 weeshuizen in Roemenie onderhouden. Hij weet van gekkigheid niet wat hij met zijn geld aan moet. Daarom laat hij regelmatig een kapper/visagist zijn vrouw onderhanden nemen voor € 750,- per dag. Als je nu een paar van zulke mensen hebt kunnen heeeeel veeeel mensen gewoon doorleven.
  Ook moesten grote bedrijven die winst (maar minder) blijven maken, verboden worden om mensen te ontslaan. Ze willen alleen hun eigen kas spekken. En continudiensten (=ploegen_ afschaffen. Ik weet dat dit bedrijven veel geld kost, maar mag dat ook eens een keer? Het hoeft niet altijd van de onderkant te komen!
  Joke

  Reactie door Joke — woensdag 22 september 2004 @ 13.07 uur

 28. Leen, de cijfers zijn inderdaad hoger. Daarin heb je gelijk. Ik heb de afgelopen weken eens zitten turven hoeveel ik als alleenstaande bijstandsgerechtigde moet inleveren. En toen schrok ik even. Heel wat meer dan 1% hier en 1½% daar en nog eens een half procentje ergens anders. Ik kom uit rond de 20%. De bijstand is netto achteruitgegaan met enkele euro’s. We leveren links en rechts rond de 1% in, die opgeteld op tenminste 4 tot 5% bedragen. De huur is met 3,2% verhoogd en de huursubsidie is met € 12,- verlaagd en dan de klapper: de verouderingsaftrek voor oudere huurwoningen is afgeschaft. In mijn geval was dat 14% vorig jaar, waarschijnlijk 15% nu. Ik ben zeker niet alleen met deze zaken. Daarom heb ik geen geloof in deze regering of in hun Nibud.

  Reactie door Lydia — woensdag 22 september 2004 @ 13.40 uur

 29. Staatssecertaris Rutten (VVD) voor Radio 1 vandaag (“Standpunt.nl”):

  “De vakbeweging en de PvdA vertellen niet het hele verhaal. Hier ligt een taak voor hen. Uiteindelijk hebben we hetzelfde doel, op lange termijn. Wij (de regering) staan schouder aan schouder met de demonstranten.”! En nog meer van dit fraais. Hoe autistisch kan je zijn?

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 22 september 2004 @ 13.59 uur

 30. Olav Meijer

  Als een product kut is, kan je zoveel er over kletsten als je wilt, het blijft kut. Alleen snappen ze dat nog niet in denhaag. Hun product is gewoon kut…en mensen motten het niet.

  Reactie door MAD — woensdag 22 september 2004 @ 14.09 uur

 31. Het lijkt er sterk op dat de VS als ideaal wordt beschouwd. Lekker met z’n allen 1800 uur werken per jaar, kinderopvang wordt niet vanuit de staat bevorderd, en als je niet kan werken ben je uitschot. Met andere woorden welkom in de 19e eeuw.

  Reactie door kamperman — woensdag 22 september 2004 @ 14.37 uur

 32. Overal waar TE voor staat is never goed….zei mijn oude wijze oma al…

  Reactie door MAD — woensdag 22 september 2004 @ 14.42 uur

 33. dit asociale kabinet moet weg t begint hier op amerikaanse toestanden te lijken “only the strongest survive”

  Reactie door aaron33 — woensdag 22 september 2004 @ 15.53 uur

 34. Geheel off topic, maar kan echt niet anders:

  MAD, is het soms zo dat je in grijs uniform op 20 september in Rotterdam een pamflet bij de brandweerwagen van de SP hebt gelezen?

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 22 september 2004 @ 16.00 uur

 35. Olav Meijer

  Grijs staat me niet :)

  Reactie door MAD — woensdag 22 september 2004 @ 17.05 uur

 36. Snappen jullie het nog het kabinet draait voor 1 miljard op de kortingen terug.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 22 september 2004 @ 17.29 uur

 37. bezuinigen terug gedraaid

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 22 september 2004 @ 17.33 uur

 38. het is een beetje rommelig 44-45

  Coalitie vertimmert voor miljard
  DEN HAAG (ANP) – De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 hebben woensdag een akkoord bereikt over wijzigingen in de kabinetsplannen voor volgend jaar. In totaal gaat het om een bedrag van ongeveer een miljard euro.

  In het pakket zitten het behoud van het grijs kenteken, het schrappen van de onderwijsbezuinigingen, versoepeling van prepensioenmaatregelen en het halveren van de bezuiniging op de kunst (10 miljoen). Daarnaast is er extra geld vrijgemaakt voor de jeugdzorg (10 miljoen) en voor de stimulering van de Nederlandse film (20 miljoen).

  De financiële dekking vinden de drie partijen door onder meer de verdere aanpak van bureaucratie en fiscale maatregelen om het bedrijfsleven milieuvriendelijker te laten werken.

  wordt je nu besodemierd of niet, ja toch

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 22 september 2004 @ 17.40 uur

 39. We werden altijd besodemieterd hoor, ook dit jaar weer :

  Kan iemand mij vertellen wat er niet aan dit lijstje klopt?

  Uitgaven totaal € 187,7 miljard
  Zorg € 36,9 miljard
  Rijk (exclusief Sociale zekerheid en Zorg) € 92,6 miljard
  Sociale zekerheid € 58,2 miljard

  Inkomsten totaal € 175,0 miljard
  Belastingen € 109,4 miljard
  Premies € 65,6 miljard (voor de duidelijkheid, dit zijn ALLE sociale premies, dus ook gezondheidszorg e.d.)

  Reactie door Ronald — woensdag 22 september 2004 @ 18.19 uur

 40. Ronald,
  je wil zeggen een tekort van 12,7 miljard.
  Nu dat kan makkelijk aan gevuld worden door minder aan
  luchtkastelen uit te geven.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 22 september 2004 @ 19.04 uur

 41. Nee folkert, we geven ruim 95 miljard uit aan sociale zekerheid en gezondheidszorg, terwijl er maar 65,6 miljard aan premies voor deze dingen binnenkomt.
  Dat is er wat er niet klopt in dit land

  Reactie door Ronald — woensdag 22 september 2004 @ 19.07 uur

 42. Ronald,
  ja inkomsten en uitgaven blijven toch het zelfde.
  Anders kopen ze er toch maar oorlogstuig voor, dan maar aan de gezondheiszorg en sociale premies die 29,4 miljard, daar mag dan het tekort van 12,7. miljard wel af om het huishoudboekje sluitend te maken.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 22 september 2004 @ 19.22 uur

 43. ja folkert, doeken we ook gelijk de politie e.d. op, want dat moet ook ergens van betaald worden he, terug naar de zandwegen.

  lijkt me leuk

  Reactie door Ronald — woensdag 22 september 2004 @ 19.29 uur

 44. @folkert, die 12,7 miljard kan alleen van die 29,4 miljard af als we dus inderdaad de uitkeringen gaan beperken, begint er een misschien al een heel klein lampje te branden.

  Reactie door Ronald — woensdag 22 september 2004 @ 19.37 uur

 45. Ronald,
  dat zeg ik toch 29,4-12,7 miljard de rest voor de zorg en sociale uitkeringen voor de minder bedeelden onder ons.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 22 september 2004 @ 19.44 uur

 46. Ronald,
  zandwegen heb ook zijn voordeel er wordt niet zo gejakkerd, kinderen hebben een zandbak om in te spelen, vakanties in eigenland lijken wel wereldreizen.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 22 september 2004 @ 19.50 uur

 47. Folkert, da´s wel weer waar ;-)

  Reactie door Ronald — woensdag 22 september 2004 @ 20.28 uur

 48. @ Mad (38)

  TE rood,TE socialistisch,TE stakingsgeil,Te extreem,TE fanatiek,TE verbitterd,TE veel schoppen,TE beladen,TE ver gezocht,TE anti-kapitalistisch,TE naief,TE ver……………………………………………………………………..TE MAD

  Niet alleen jij hoor trouwens………..TE veel SP-ers

  Reactie door mark — woensdag 22 september 2004 @ 20.55 uur

 49. 56
  Mark
  Thnx voor de complimenten, zijn we toch duidelijk genoeg geweest:)

  Reactie door MAD — woensdag 22 september 2004 @ 21.15 uur

 50. TE duidelijk!!

  Reactie door mark — woensdag 22 september 2004 @ 21.20 uur

 51. OKee Mark, dan ben eindelijk TE vreden!!!! ‘t ga je goed, jochie! Doeiii..

  Reactie door Lydia — woensdag 22 september 2004 @ 22.32 uur

 52. In de tijd dat Nederland alleen maar karresporen en jaagpaden langs trekvaarten kende (tot diep in de 19e eeuw) kostte het minstens een volle dag om afstanden af te leggen tussen steden die nu op een half uurtje rijden van elkaar verwijderd zijn. In het boek “De Zomer van 1823″, een reisdagboek van Van Lennep, is te lezen dat de aanleg van een brede zandweg tussen Utrecht en Arnhem een grote vooruitgang betekende ten opzichte van de tijd die men anders voor deze ‘reis’ moest uittrekken, al nam de reis daarmee nog wel zo’n zes uur in beslag (en moest men daarbij nog wel halverwege de reis van paarden wisselen).

  Wat dat betreft is de vooruitgang die in het begin van de vorige eeuw werd geboekt en daarvoor veel groter geweest dan de vooruitgang die men nu nog wenst te boeken met de aanleg van bijv. de HSL (enkele miljarden euro’s uitgegeven voor enkele minuten tijdwinst) of met de aanleg van extra snelwegstroken.

  En de zandwegen die er nog zijn, ontvluchten mensen nu niet, maar zoeken ze eerder op. Fietspaden op de Veluwe zijn voor een groot deel aangelegd langs oude zandwegen, de handelswegen van vroeger zijn nu toeristische routes geworden, en de tolhuisjes eetgelegenheden.

  Zelf ben ik ook erg benieuwd wat er met de Betuwelijn gaat gebeuren als de aanleg daarvan voltooid is. Er zijn in ieder geval 2 mogelijkheden te bedenken.

  1. Men laat de rails wegroesten als er geen treinen rijden zodat uiteindelijk het gras en de struikbegroeiing langzamerhand bezit nemen van het spoortracé. Als dat gebeurt dan kan er in de loop der jaren een ecologische verbindingszone ontstaan tussen de Alblasserwaard en de Gelderse Poort, waarbij de tunnels dan volop huisvesting kunnen bieden aan kolonies vleermuizen. Winst dus voor de natuur. Geluidsschermen moeten dan wel weggehaald worden, maar die zijn gemakkelijk opnieuw te gebruiken.
  2. Alles wordt weer gesloopt met het doel dat dan als ongebruikt schroot door te verkopen aan een land als China. In dit geval zou de Betuwelijn misschien toch nog wat kunnen opleveren; ook hier kan de instandhouding van het gehele spoortracé (dijklichaam met alle viaducten en tunnels) uiteindelijk winst voor de natuur zijn.

  Reactie door David Tompot — donderdag 23 september 2004 @ 3.58 uur

 53. Sociale dienstplicht vind ik eigenlijk een HEEL goed idee! Eigenlijk net zo’n goed idee als het mogelijk maken van het vervolgen van zich misdragende(misdragend hebbende)bewindslieden.
  Minister Hoogervorst zou mijn eerste candidaat zijn en Hr Kok de tweede.

  Reactie door van Groningen. F.H. — zaterdag 25 september 2004 @ 13.21 uur

 54. wij vinden dit kabinet erg a-sociaal.De mensen met de minste inkomsten zijn weer de dupe.Alles wat onze ouders en grootouders hebben opgebouwd wordt gewoon afgebroken.Ze werken criminaliteit in de hand,de mensen worden agressiever,dus al met al wordt onze samenleving er niet beter op.O ja ik wist niet dat cda en vvd eenwaren geworden en dan met name het a-sociale vvd-beleid hanteren. normen en waarden? laat ze het eerst zelf maar eens leren.Deze regering is ongeloofelijk!!!

  Reactie door cees en riecky — maandag 27 september 2004 @ 10.58 uur