ACTIE HELPT!

Nu al – de acties moeten nog op stoom komen – willen de drie coalitiepartijen voor 1 miljard wijzigen in de kabinetsplannen. Was gisteren nog het commentaar ‘We moeten het beleid beter uitleggen, de mensen begrijpen het niet goed’, nu ziet men zich genoodzaakt toch te luisteren en te handelen.

De wijzigingen die CDA, VVD en D66 in de kabinetsplannen willen aanbrengen zijn allemaal verbeteringen.
Maar waar halen ze dat miljard vandaan om de gaten te dichten?

Weer een sigaar uit eigen doos?
Dat gaan we ‘ns goed in de gaten houden!

Maar ACTIE HELPT!, zoveel is nu al duidelijk.
Dit is het begin…

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 22 september 2004 :: 18.10 uur

87 Comments

87 reacties

 1. Het is een begin hopen op een goed einde!

  Bezint voordat gij begint zei mijn oma altijd en dat lijkt me op dit kabinet uitstekend van toepassing.

  Reactie door marc — woensdag 22 september 2004 @ 18.17 uur

 2. Ja Jan, geschrokken door het geringe vertrouwen van de bevolking in de regering (slechts 20 % volgens peilingen) wil het kabinet nu “beter gaan communiceren”. Maar wat rot is kan je nu eenmaal niet verkopen, zoals rotte bananen gewoon in de winkel blijven liggen! In de nieuwe aanpak past het praatje van minister Rutten (VVD) voor Radio 1 vandaag (“Standpunt.nl”):

  “De vakbeweging en de PvdA vertellen niet het hele verhaal. Hier ligt een taak voor hen. Uiteindelijk hebben we hetzelfde doel, op lange termijn. Wij (de regering) staan schouder aan schouder met de demonstranten.”! En nog meer van dit fraais. Hoe autistisch kan je zijn, hè?

  Actie helpt! (Zie je wel Heraclitus VII?). Maar we zullen ons niet om de Haagse Hoftuin laten leiden!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 22 september 2004 @ 18.26 uur

 3. “Democratie is de noodzaak om af en toe te buigen voor de mening van anderen.”

  – Winston Churchill

  Ze leren het wel… :)

  Reactie door Soca — woensdag 22 september 2004 @ 18.32 uur

 4. Als we nu maar doorzetten. De onvrede is nu zo groot dat we echt druk kunnen gaan zetten om de taart eens echt te gaan verdelen. Waar ik zo bang voor ben is dat Terpstra en De Waal over een paar weken akkoord gaan met een wat gematigdere verslechtering en dat als overwinning gaan verkopen. Je hebt altijd bepaalde punten in de tijd waarin je echt iets kunt veranderen, maar je moet er wel bij zijn anders ben je te laat. Ik heb het gevoel dat dit zo’n beslissend moment wordt…winnen of weer een paar jaar aan de kant gezet worden. Ik voel wel voor winnen.

  Reactie door Rik — woensdag 22 september 2004 @ 18.33 uur

 5. Dat miljard kunnen ze mooi bij de sociale zekerheid & gezondheids zorg weghalen, daar wordt 95,1 Miljard aan uitgegeven terwijl er maar 65,6 miljard aan premies binnenkomen.
  Is toch een mooi verschil van 29,5 mijard euro, lijkt mij een mooi idee dat we eens net zoveel geld uitgeven dat er binnenkomt voor bepaalde zaken.

  p.s. 29,5 miljard is meer dan ze binnenhalen aan loonbelastingen in dit land.

  Reactie door Ronald — woensdag 22 september 2004 @ 18.36 uur

 6. Wel handig wat kabinet doet, ze geven de grootste groep demonstranten een sigaar en de wat kleinere groepen laten ze vinketering genieten. Verdeel en heers tactiek. Nu kijken of iedereen daar in stinkt. Want het wapen wat hun vreselijk vinden is ‘solidariteit’. Dat trachten ze zo te vermoorden. Hoef je ook niks uit te leggen.

  Reactie door MAD — woensdag 22 september 2004 @ 18.50 uur

 7. @Rob, denk eens na man, ik betaal niet alleen belasting om dat maar in die bodemloze put, genaamd sociaal stelsel, ik wens ook nog ander voorzieningen van dat geld.
  Wegen, defensie, OV, politie, etc etc etc.

  Je hoeft echt geen wonderkind zijn om te snappen dat we dit niet nog eens 50 jaar vol houden.

  Ik heb een beter voorstel, laten we de sociale premie’s verhogen totdat inkomsten en uitgaven kloppend zijn en de rest van de belastingen verlagen, moet je dan nog maar eens aan iemand vragen of er nog draagvlak is voor een sociaal stelsel als deze.
  De meeste mensen weten niet eens dat er zoveel extra belasting geld naar toe gaat, 6 van 10 mensen denkt dat de sociale premies voldoende zijn om de rekeningen te betalen.

  Als er 4 miljard binneghaald wordt op autobelastingen dan is een fatsoenlijk wegennet toch wel het minste wat je mag verwachten.

  En in deze berekening is nog niet eens het geld meegenomen wat de gemeenten aan sociale voorzieningen betalen, want als je die meerekent gaat dat bedrag OVER de 100 miljard euro.

  Ik vraag me af of de actie bereidheid nog zo hoog zou zijn als de gemiddelde nederlander eens zou in zien dat zowel zijn sociale premies en loonbelasting elk jaar wordt uitgegeven aan het sociale stelsel.
  Denk het dus niet.

  Reactie door Ronald — woensdag 22 september 2004 @ 18.54 uur

 8. @Rob,
  Nou sorry hoor, maar iemand die dat van zichzelf zegt neem ik niet serieus.

  Wil je weten waar ze in het verleden goed op hadden kunnen bezuinigen?

  Op jou schoolgeld, want dat is zo te zien echt weg gegooid geld.

  Reactie door Ronald — woensdag 22 september 2004 @ 19.33 uur

 9. Blijkbaar is de rug van de coalitie niet zo sterk. Geef ze 2 oktober een goeie schop na en we zullen zien wat het resultaat is! En als dat nog niet genoeg is: Doorgaan tot het bittere eind, wat in dit geval de val van Balkenende II is… 8)

  Reactie door Mirella — woensdag 22 september 2004 @ 19.49 uur

 10. De figuur Ronald (8) heeft er niets van begrepen.
  Je moet leren délen met anderen, zélfs het stuk snelweg dat jij voor jezelf opeist omdat je meent er belasting voor te hebben betaald.
  Je Ratelbandwijsheden slaan hier niet aan Ronald, je moet eerst
  leren dat niet iedereen automatisch opzijgaat als jij bralt:
  `Opgelet, ik kom eraan.!’
  Ik wens je genoeg pijnlijke leermomenten toe om tot gezonder karma te komen.

  Reactie door C.Tilyx — woensdag 22 september 2004 @ 19.54 uur

 11. Nee, Hier trappen we toch niet in zeker?
  Verslechter alles wat je maar kunt bedenken, doe 1 of 2 dingen eraf en ze zijn weer tevreden…ROT TOCH OP..

  40 jaar (of leeftijd 59 jr)gewerkt=VUT. Bij ontslag de oude regeling handhaven, voor elk jaar werk 1 maandsalaris als handdruk.
  Looneis-2 a 3%+hetzelfde voorzaken als studie etc
  Geen stijging ministersalarissen.

  Dit als beginnetje………..

  Reactie door Lambert — woensdag 22 september 2004 @ 19.56 uur

 12. @ SOCA

  “My country wrong,my country right,….my country” !

  -Winston churchill-

  Reactie door mark — woensdag 22 september 2004 @ 20.02 uur

 13. Lambert,#16
  doe je zelf niet tekort, of je het krijgt is wat anders.

  http://uw.pensioenplatform.nl/Thema/Gouden_handdruk/Gouden_Handdruk_Berekenen/

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 22 september 2004 @ 20.10 uur

 14. @C. Tylix,
  ooit als eens gehoord van EERLIJK delen,
  miscchien moet ik het anders voor je uitleggen :
  Als jij met je hele buurt besluit om elke maand ieder 33 euro te betalen voor Gas/Water/Licht voor de hele buurt ( dus 33 euro voor gas, 33 euro voor water en 33 euro voor licht).
  En omdat jullie gezamelijk inkopen is het beter en goedkoper geregeld.
  Maar nu komt het, iedereen in de buurt begint een gezin en het water verbruik loopt in verhouding tot gas en licht
  proportioneel op, waar door het nuts bedrijf op een geven moment zegt, alles leuk en aardig, maar nu gaat er 66 euro naar water en nog maar 33 euro naar gas & licht.
  Voel je de bui hangen?

  EERLIJK delen is niet erg, maar eerlijk is ver tezoeken in dit sociale stelsel.

  Reactie door Ronald — woensdag 22 september 2004 @ 20.12 uur

 15. Ronald
  En dat wil je vergelijken met een sociaal stelsel ? Het inkopen van gas, water en licht. Raar vergelijk, want in een sociaal stelsel spelen veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel meer factoren mee Ronald, dan alleen dom delen.

  Reactie door MAD — woensdag 22 september 2004 @ 20.37 uur

 16. @Mad, nee dat si niet te vergelijken met het sociaal stelsel maar wel met de ongelovelijke scheef groei in dit land, zoals ik al eerder zei, zowel je sociale lasten als je loonbelasting gaat op aan het sociale stelsel, en dat klopt gewoon niet.
  Of vind jij het normaal dat men zegt we heffen loonbelasting/wegenbelasting etc etc om daar dingen als fatsoenlijke publieke diensten, fatsoenlijke OV en Wegen en dergelijke.
  O nee dat kan niet want het sociale stelsel zit met een gat van 29!!!! miljard.

  Dus de ‘normale’ man betaald niet alleen sociale lasten voor het sociale stelsel, nee indirect betaald ie er ook nog voor via de loonnelasting, wegen belasting etc etc etc.

  En dan komen de oppositie partijen met begrotingen waar NOG meer bezuinigt wordt op de overige uitgaven zodat er nog meer geld in die bodemloze put gestort kan worden.
  Maar die overige dingen moeten eigenlijk wel gedaan worden dus drukken ze ergens anders weer extra belasting op (of schaffen de hypotheek rente af) en wie draait er uiteindelijk weer voor de kosten op, juist ja.

  En dit kabinet doet eindelijk wat ze 12 jaar geleden al hadden moeten doen, paal en perk stellen aan de uitgaven aan het sociale stelsel.

  Reactie door Ronald — woensdag 22 september 2004 @ 20.50 uur

 17. “GOEIEMORRUGE, meneer Balkenende! Hoe is het vanmorgen? Ik zie dat u uw boterhammetje niet hebt opgegeten? Hmmm, vind u die Aldiworst niet lekker? Tja, ik zal het doorgeven aan de keuken maar ik denk niet dat er iets anders te krijgen is. En die thee? Geen dorst? Draait u zich eens even om want ik moet uw temperatuur opmeten. Oeps, was dat iets te hard? Ja, ik moet opschieten want er liggen nog 40 patiënten te wachten. U vindt het vast niet erg dat ik over een paar uur terugkom om uw billen te wassen? Die teenalady kan nog wel even mee. Ja, ik weet het, dat is lastig maar ja, we hebben geen tijd om steeds maar met alle patienten naar de wc te gaan. Wordt tegenwoordig wel vaker gedaan hoor, die teenalady’s zijn een uitkomst voor ons. Die uitslag gaat vanzelf wel weer over. De dokter zal vanmiddag of morgen wel even langskomen wanneer hij zich kan losrukken van al dat papierwerk op zijn bureau. Straks komt de middagdienst en die zullen een nieuw verbandje om uw voet leggen. Doet het nog zeer? Hier nog een pilletje tegen de pijn en dan kunt u er weer even tegen. Nou, ik ga naar de volgende, als u iets nodig hebt dan drukt u maar op het belletje. Wat zegt u? Dan komt er niemand!? Tsk, tsk, tsk, het is ook wat tegenwoordig…”

  Reactie door Coqui — woensdag 22 september 2004 @ 20.59 uur

 18. Ronald, ik ben zelfs voor een sociaal dwangstelsel: confisquatie van de honderden vierkante kilometers golfbaan in dit land, met goed uitgeruste rode taskforce-eenheden, om met de aldus verkregen grond recreatiemogelijkheden te verschaffen aan mensen die om financiële redenen moeilijk op vakantie kunnen.

  Reactie door C.Tilyx — woensdag 22 september 2004 @ 21.11 uur

 19. @C. Tilyx, gelukkig hebt u niks te zeggen in dit land anders kan iedereen binnekort naar zulks door u gecreerde recreatie parken, want dan heeft neimand nog geld om normaal op vakantie te gaan.

  Reactie door Ronald — woensdag 22 september 2004 @ 21.19 uur

 20. #japie, de reden dat je moet betalen voor maatregelen waar je het niet mee eens bent is omdat de sociale lasten in dit land zo veel geld op verbruiken dat er voor andere dingen verdomt weinig overblijft.

  De reden dat jou en mijn sociale zekerheid verdwijnt is omdat al het geld dat we voor onze sociale zekerheid betalen opgesoupeerd wordt door mensen die NU gebruik maken van onze sociale zekerheid, er is geen geld voor jou uitkering als ontslagen wordt omdat dxat geld al naar andere uitkeringsgerechtigden gaat.

  Die winstbelasting verlaging hoeft niet noodzakelijker wijs naar de rijken te gaan, dat geld dat bij grote bedrijven of rijken daardoor vrijkomt wordt over het algemeen weer geinvesteerd (dividend uitkeren aan de aandeelhouders is namelijk een signaal afgeven dat het niet slim is om in dat bedrijf te investeren, en dat doe je dus alleen bij een krimpende markt en dergelijke, andere opties zijn, het geld in interne projecten steken of in externe projecten steken), want dood geld (op bankrekening is duur geld).
  En da’s weer goed nieuws voor de economie en dus iedereen.

  Reactie door Ronald — woensdag 22 september 2004 @ 21.40 uur

 21. Waarschijnlijk is Jomanda langs geweest bij de coalitiepartijen en hebben zij het licht gezien; in een dag wordt er een miljard aan ombuigingen gevonden waar tot twee dagen daarvoor totaal geen rek meer was. hoe ze de boel gaan financieren is er nog niet bij verteld, maar dat het een sigaar uit eigen doos is, is zeker. Als het niet zo droevig was, zou ik nog kunnen lachen om deze heren, waar het na de vakbondsakties en opiniepeilingen nu dun door de broek loopt. Zeker na de ahndige uitspraken van De Geus en Brinkheurst; zij tonen nog steeds de ware aard van dit kabinet! We worden nog steeds belazerd waar we bij staan en het feit dat er nu ineens, zo maar uit de lucht mogelijkheden zijn tot ombuigingen maakt voor mij dat dit kabinet totaal niet te vertrouwen is en subiet op dient te sodemieteren. Ik hoop ook dat de vakbonden zich door de coalitiepartijen niet laten belazeren en 2 oktober keihard ertegen aan gaan voor een rechtvaardig sociaal stelsel en zich niet af laten schepen met 2 jaar verruiming van de prepensioenregeling en het feit dat er miljoenen naar de nederlandse film gaan ter subsidie!! Daar zullen al die WAOers die al 100% afgekeurd waren en nu zo nodig herbeoordeeld moeten worden zodat ze de bijstand in gesodemieterd kunnen worden heel blij mee zijn; dat Theo van Gogh daar een film van kan maken met susidie van Gerrit Zalm!

  Reactie door Opa-Buiswater — woensdag 22 september 2004 @ 21.41 uur

 22. Beste Jan,Beste Sp Kamerleden en lezers van dit weblog,
  Als je nog eens mocht twijfelen waarom je in de Tweede Kamer zit lees dan vanavond een de reacties op http://www.waoplein.nl
  En help alstublieft mee aan een goede opkomst op 2 oktober en een goede WW en WAO.
  Bedankt Jan en iedereen die zich inzet tegen de politiek van de “Grote Rechtse Bek”.
  Succes!

  Reactie door Pieter — woensdag 22 september 2004 @ 21.41 uur

 23. @Ronald; je hebt geen idee hoeveel geld er in de WAO en WW pot zit! En al die bezuinigingen dienen er alleen maar voor dat Zalm straks uit die pot zijn financieringstekort kan dekken; met geld dus waar jij en ik premie voor betaald hebben en tegen die tijd dat jij of ik onze hartinfarct hebben gehad, kunnen zowel jij als ik de moord steken met ons huis, onze kinderen en onze financiele verplichtingen want dan heeft Zalm de centen al uitgegeven en de sociale verzekeringen afgeschaft!

  Reactie door Opa-Buiswater — woensdag 22 september 2004 @ 21.44 uur

 24. Confused???

  ‘Kabinet nog lang niet klaar met WW’
  De ingrepen in de WW betekenen niet dat de werkloosheidsuitkering nu met rust wordt gelaten. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) zegt dat vandaag in een landelijk ochtendblad.,,Over de WW praten we door, daarover zijn in het kabinet afspraken gemaakt.”Uit de woorden van Brinkhorst is af te leiden dat het daarbij niet blijft. ,,Dit kabinet is nog lang niet klaar met de hervorming van de verzorgingsstaat. We staan pas aan het begin.”De uitlatingen van Brinkhorst staan haaks op de bewering van zijn collega De Geus (Sociale Zaken) begin deze maand dat de bezuinigingen op de sociale zekerheid zijn afgerond.Volgens Zalm loopt De Geus “mischien wel” voor de muziek uit.

  Reactie door Lambert — woensdag 22 september 2004 @ 21.49 uur

 25. @ C.Tilyx,(24)

  Geef even een seintje wanneer je dat doet dan kom ik ZEER zeker even een balletje slaan !
  Goed uitgerust ? ja dat zul je dan wel zijn na al dat staken ..oh bedoel je dat niet?
  Je bedoelt waarschijnlijk met van die gasten met bivak mutsen en jassen waarop je nog kunt zien waar de asbak heeft gestaan.
  Met helmpjes en rode vlaggetjes en zo en ondertussen nog even proletarisch winkelen in het clubhuis en zo meer?
  Vergeet verder niet om boomhutten te bouwen in de bossen met stukken plastic en ander bouwafval om de boel te bezetten (wat nog decennia blijft rondslingeren) en dikke spijkers in die bomen te slaan om erin te klimmen (zodat de bomen langzaam dood gaan) en lekker met verfbommen te gooien (waar de natuur nog tientallen jaren voor nodig heeft om dat af te breken)
  Mischien kun je van de “bunkers” op de golfbaan wel een Atlantic wall-achtig iets bouwen met behulp van een hoop oude banden die je in de fik steekt (ook zo goed voor het millieu) en met beddematras spiralen om de boosaardige kapitalist te weren.
  Ook kun je nog proberen om je vast te ketenen aan de golfvlaggetjes of aan de buggies.
  Werkt dat niet dan kun je altijd nog een caddy gijzelen of zo.

  Waarom ga je niet naar Noord-Korea of naar Cuba voor je vakantie.
  Daar heb je de socialistische heilstaat die je zoekt.

  Wat ……oh dat was dan je laatste vakantie?…ook niet in eigen land (Cuba)
  Nee.. maar voor de rest is alles goed geregeld!

  Fijn zo!

  Reactie door mark — woensdag 22 september 2004 @ 21.52 uur

 26. @Opa buiswater :

  Uitgaven totaal € 187,7 miljard
  Zorg € 36,9 miljard
  Rijk (exclusief Sociale zekerheid en Zorg) € 92,6 miljard
  Sociale zekerheid € 58,2 miljard

  Inkomsten totaal € 175,0 miljard
  Belastingen € 109,4 miljard
  Premies € 65,6 miljard (voor opa buiswater : WW / WAO / Gezondheidszorg, dit bedrag is dus de TOTALE opbrengst van ALLE Sociale premies (M.U.V. pensioen)).

  Er wordt uitgeven : 58,2 + 36,9 aan sociale zekerheid en zorg (dus WW, sociale uitkeringen WAO etc etc etc)

  Klein rekensommetje leert dat er dus elk jaar 29,5 Miljard meer uit aan sociale lasten uitgegeven wordt dan dat er binnenkomt, dus dan mag u mij vertellen welke WAO WW pot, die is er namelijk niet, dat is een fabeltje.

  En dan is in dit rekensommetje nog niet eens de gemeentelijke sociale voorzieningen meegenoemn want als dat gedaan zou worden zou het bedrag ruim over de 100 Miljard gaan.

  Net als dat nu mensen roepen dat de vergrijzing geen probleem is omdat de pensioen fondsen zulke reserve’s hebben, die reserve’s zijn bedoeld voor het geval als de pleuris uitbreekt en de complete economie instort er toch nog wat geld is om de gepensioeneerden van geld te voorzien en dus niet om de vergrijzing mee op tevangen.

  Oja die staatschuld die niet zo erg was voilgens de meesten kost ons dit jaar ruim 14 miljard euro aan rente!!!

  Reactie door Ronald — woensdag 22 september 2004 @ 22.01 uur

 27. Ronald

  Jemig man….dat we nog niet met zijn alle een gore dood zijn gestorven…..puhhh Nederland is in nood… Onze nieuwe held is Ronald, gelukkig hij kan als enigste nederlander rekenen, de rest lult uit zijn nek. Ik denk dat we jou maar een standbeeld moeten geven naast PF in r’dam Ronald. Ben blij met jouw Ronald, want nu worden alle SP’ers rechts en ziet Marijnissen af van zijn verzet en gaat nu het kabinet steunen.

  Ronald jij hebt het rode gevaar gestopt!!!! goed van jou…ga nu maar weg, ja ? je hebt in alles gelijk…pls wil je nog geld toegeven ook, als je maar weg gaat.

  Reactie door MAD — woensdag 22 september 2004 @ 22.17 uur

 28. Ronald#22

  Dus de ‘normale’ man betaald niet alleen sociale lasten voor het sociale stelsel, nee indirect betaald ie er ook nog voor via de loonnelasting, wegen belasting etc etc etc.

  Je kan je autootje ook wegdoen hoeft je daar al niet meer aan mee tebetalen.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 22 september 2004 @ 22.18 uur

 29. Defensie
  kosten 7,7 miljard, baten : het middel om je grote bek over bijv Darfour en dergelijke waar te kunnen maken, maar al zouden we die compleet opheffen (wat niet kasn omdat we dat uit de europese unie en de navo gekegeld worden vanwege verplichtingen).
  Ik heb nog een leuke spreuk voor je Rik, “Slaap zacht rik”

  Dan nog komen we 21,8 miljard tekort, kunnen we als we toch bezig zijn, alle lopende infastructurele project schrappen (de rekenig krijgen we daar over 10 jaar wel voor, maar ja wie dan leeft wie dan zorgt he).

  feit blijft dat we op het gebied van sociale voorzieningen gezien gewoon op te grote voet leven en dat gaat ons opbreken als we er nu niks aan doen.
  Zolang we meer uitgeven dan er binnenkomt voor sociale zekerheid zal het nooit goed komen in dit land, dus ik stel voor dat we de sociale lasten eens flink omhoog schroeven zodat het volk eens werkelijk kan zien wat deze grap kost, eens kijken of er dan nog steeds zoveel maatschappelijk draagvlak is voor dit stelsel.

  En voor wat betreft de rest van het geld (buiten de sociale premies) rik, ik wens wel andere dingen voor dat geld (loonheffing, wegenbelasting, kwartje van kok) dus als jij sociale zekerheid wilt sluit je maar een verzekering af, want ik stel wel prijs op een fatsoenlijke weg waarover ik fatsoenlijk en op tijd op mijn werk kan verschijnen.

  Reactie door Ronald — woensdag 22 september 2004 @ 22.32 uur

 30. sorry rik moet uiteraard rob zijn

  Reactie door Ronald — woensdag 22 september 2004 @ 22.32 uur

 31. P.S. er wordt geen geld van ontwikkelingshulp voor vredesmissies gebruikt, dit geld wordt door defensie opgehoest.

  Reactie door Ronald — woensdag 22 september 2004 @ 22.33 uur

 32. k dit wordt me allemaal te stoffig, moet je nageven Ronald, ik vindt je dan afentoe een pain in the ass… je bent wel een volhouder. Je zou haast een SP’er kunnen zijn… Ik ga maffen en dromen van je getallen Ronald :) mzl

  Reactie door MAD — woensdag 22 september 2004 @ 22.37 uur

 33. eehh, Ronald, en wat moeten we dan nu met de doorrekening door het CBS van de alternatieve programma’s van de oppositie-partijen die bewezen dat het echt beter kan als hun oplossingen worden gebruikt in plaats van die van het huidige kabinet? Of bazelt dat CBS dan ook uit zijn nekharen, volgens jou?
  Elke keer weer, als de SP met een alternatief programma op de proppen komt, wordt dat eerst door het CBS doorgerekend en altijd weer blijken de oplossingen van de SP beter te zijn voor ons land en de bevolking. Elke keer weer blijkt dat CDA en VVD geen programma’s laten doorrekenen door het CBS. Ze zijn nooit “klaar”, of “men” vindt het niet zo nodig. Waarop ik denk: dan kloppen jullie berekeningen dus niet. Anders laat je het heus wel doorrekenen en kom je er met dikke, vette schocoladeletters mee op de voorpagina van De Telegraaf! Maar het gekke is dat ze dat nooit doen. Overigens, als je met cijfers gaat goochelen, kom je dan ook met de bron daarvan? Heb ik ooit ‘s geleerd in een cursus. Hoi Rik!

  Reactie door Lydia — woensdag 22 september 2004 @ 22.41 uur

 34. @Ronald: dank je voor je berekeningen, je zult begrijpen dat ook ik nu het licht gezien heb en acuut VVD ga stemmen. Tjonge, wat ben ik stom geweest dat ik altijd had gedacht dat er reserves waren voor de WAO en WW. Maar ik zal er niet meer over zeuren Ronald; misschien een ideetje maar zou jij er iets voor voelen om in een volgend kabinet op financien te gaan zitten??? En nogmaals, fijn dat jij ons hier het licht laat zien!

  Reactie door Opa-Buiswater — woensdag 22 september 2004 @ 23.10 uur

 35. @Lydia, die doorberekeningen van het CBS van de plannen van de SP en andere partijen kloppen ook wel, maar dat zijn allemaal korte termijn plannen, dat doet het nu goed, maar daar krijg je de rekening over 10 of 20 jaar voor gepresenteerd.

  Net even snel de beterbegroting van de PVDA doorgelezen, komt er simpel op neer, dat alle miljarden die hun ombuigen komen voornamelijk weer terecht komen bij modaal en hoger en niet te vergeten sneaky regeltjes zoals iemand die door een leven hard werken zijn huis compleet (of bijna) heeft afbetaald hier in de toekomst nog steeds extra belasting (forfait) over mag betalen.

  Lease auto’s nog duurder (25% bijtelling) maken, en er zijn meer leaseauto’s in dit land als menigeen denkt, dus daar krijgt jan modaal met zijn lease golf gewoon een ordinaire verhoging van de bijtelling met 3% (waar door meer mensen zullen kiezen voor de eigen auto en de lease auto wegdoen wat op korte termijn geld oplevert maar op langere termijn geld kost omdat deze mensen hun reiskosten gaan aftrekken en dergelijke.)

  “Verhoging dieselaccijns (360 mln)
  Dieselauto’s fiscaal gelijk behandelen als benzineauto’s. De helft van het bedrag komt voor de rekening van gezinnen, de andere helft bij bedrijven.”
  Nee dit is goed voor de economie he, wie denk je dat uiteindelijk de rekening hier voor krijgt door berekent, juist ja de consument.
  En uiteraard het ziekenvervoer wordt duurder want het wordt gewoon door berekend door de taxibedrijven hoor.

  “LPG zwaarder belasten dan benzine (60 mln).
  LPG heeft geen milieuvoordeel meer ten opzichte van benzine. De helft van het bedrag komt voor de rekening van gezinnen, de andere helft bij bedrijven.

  diegene die dit met droge ogen durft te beweren is of echt heel dom of heeft een lobotomie ondergaan.

  “BPM-toeslag op diesel (115 mln).
  De helft van het bedrag komt voor de rekening van gezinnen, de andere helft bij bedrijven.”
  JAAAAAAAAAAA er zit gelukkig al 40!!!! procent BPM op een auto, worden 2de hands auto’s nog duurder en onbetaalbaarder voor de minima.

  “Afschaffing accessoireregeling BPM (140 mln).
  BPM betalen over alle accessoires. ”

  Zie bovenstaande reactie

  “Landing en take-off heffing (400 mln).
  Heffing op vliegverkeer. De helft van de kosten komen terecht in het buitenland. Dit is een klein stapje om ook in het vliegverkeer de vervuiler te laten betalen

  Nee hierdoor zal veel vliegverkeer naar omliggende landen uitwijken, goed voor het mileu, slecht voor de werkgelegheid op schiphol, schiphol moet concureren met grote vliegvelden op relatief (voor vliegtuigen) korte afstanden.

  “Motorrijtuigen belasting voor grijze kentekens verhogen (400 mln).
  De PvdA verhoogt de Motorrijtuigenbelasting in één jaar voor auto’s met een grijs kenteken, omat er veel misbruik wordt gemaakt van het grijze kenteken.”

  Dit kabinet is gewoon zo eerlijk om het dan gewoon helemaal afteschaffen, nee de pvda kiest ervoor om het te laten bestaan maar het gewoon net zo duur te maken als het gele kenteken.
  En het dan te preesenteren dat ze het grijs kenteken niet willen afschaffen.


  AWBZ: iedereen betaalt mee (220 mln).

  Iedereen betaalt mee aan de AWBZ over het hele inkomen, dus niet alleen over de eerste schijf. Per saldo gaan hoge inkomens hierdoor meer meebetalen aan de AWBZ., daarom levert dit 225 miljoen op. In de andere schijven wordt de verhouding belastingen/premies aangepast, maar blijven per schijf de totale premies gelijk.

  Vermogenstoets AWBZ (150 mln).

  Mensen met voldoende vermogen moeten dit eerst aanwenden voor AWBZ-zorg, voordat zij gebruik kunnen maken van de collectieve financiering.

  Eigen bijdrage intramurale GGZ (30 mln).

  Mensen boven een bepaalde inkomensgrens leveren een eigen bijdrage aan de intramurale GGZ.

  moet ik hier werkelijk wat over zeggen?

  en nu komt het klapstuk :

  Zoals hierboven te lezen is, kiest de PvdA in de zorg voor eerlijk delen. Maar ook op andere plekken gaat de PvdA voor deze duidelijke keuze.

  Hoge inkomens sparen zelf het topdeel van hun pensioen (2,3 miljard euro)

  Iedereen met een inkomen tot 45.000 euro kan in de PvdA-plannen de betaalde pensioenpremies af blijven trekken van de belasting (omkeerregel). De PvdA wil echter dat mensen met een hoger inkomen, over dat deel van hun inkomen dat hoger is dan 45.000 euro, hun pensioenpremies niet meer kunnen aftrekken. Deze fiscale faciliteit wordt beperkt voor mensen met een inkomen boven 45.000 euro, omdat deze mensen al een heel hoog pensioen hebben gespaard en ook voldoende verdienen om over het topdeel van hun inkomen zelf nog meer apart te leggen als ze dat willen.

  Werkbonus (1,1 miljard euro)

  De werkbonus leidt tot een sterke inkomensverbetering van mensen met een laag inkomen of middeninkomen. (Dit voorstel stond ook onder ‘aan het werk’)

  Geen afschaffing huurwaardeforfait voor rijke ouderen (250 mln).

  Het kabinet wil voor huizen waarvoor de hypotheek geheel of bijna volledig is afgelost geen huurwaardeforfait meer in rekening wordt brengen. De PvdA geeft geen prioriteit aan deze lastenverlichting voor rijke ouderen. .

  Dit zijn geen rijke ouderen, dit zijn mesnen die hun leven hebben gepeesd om hun huis af te betalen en krijgen daar nu nog eens een rekening voor

  En wederom blijft het gedeelte wat het meeste geld van de begroting opslokt buiten schot (sociale stelsel) en komen ALLE lastenverzwaringewn terecht bij de werkenenden (muv de werkende minima)

  Wat de SP doet is van het zelfde laken een pak.

  Al deze begrotingen doen het leuk in de verkiezingen en om zieltjes te winnen maar op lange termijn kosten ze alleen maar een hoop geld.

  Ik heb wel een rare vraag, wat als over 10 jaar zaken als defensie helemaal wegbezuinigt zijn en het sociale stelsel nog steeds te veel kost, wat gaan we dan weg bezuinigen (de politie?)

  Ze moeten gewoon eens ophouden met het bezuinigen op de verkeerde plaatsen, en eens het werkelijke probleem aanpakken, alleen durft geen enkele politicus dat omdat er teveel stemgerechtigden ook uitkeringsgerechtigd zijn.

  Want als men dat gat van die 29,5 miljard eens structureel oplost, dan zou er wel genoeg geld zijn voor een fatsoenlijk pre-pensioen en andere zaken.

  Reactie door Ronald — woensdag 22 september 2004 @ 23.53 uur

 36. @Opa buiswater, wat u stemt moet u weten maar ik stem al 12 jaar niet meer omdat het allemaal schijterds zijn, ja ook de SP want die roept om het hardst dat ze er voor het volk zijn en voor de werkenden, nou mooi niet dus want die zien de veelverdiende werknemer (ja die zijn er) als een kip waar je lekker ongegeneerd van mag plukken.
  Of hoort een veelverdienende werknemer niet bij het werkvolk, en ja de meeste graaiers zijn ook gewoon in loondienst en zijn dus ook werkvolk.

  En mij is altijd geleerd als ik 100 euro heb om uit tegeven aan eten dan moet ik geen 120 euro uitgeven door ergens anders een gat te laten vallen, want dan kom ik onherroepelijk een keer in de problemen.
  En we kunnen dit probleem nu oplossen of wederom naar voren schuiven en het probleem groter later worden, maar ja dat laatste zal u ja niet interesteren aan de hand van uw nick zal u de tanden dan wel niet meer zeer doen he.

  De afgelopen decennia’s is er gewoon een gigantische rotzooi gemaakt en die moet maar eens opgeruimd worden.

  Reactie door Ronald — donderdag 23 september 2004 @ 0.06 uur

 37. De 1 miljard is wisselgeld dat al lang door Balkenende 2 is begroot zodat de tweedekamer-fracties van de coalitiepartijen het gezicht kunnen redden in ‘pittige’ debatten voor de bühne. Actie helpt geen fuck. Ik zou dan ook liever zien dat de sp zich opmaakt voor regeringsdeelname dan ‘kakker’ te roepen naar debielen die naar de koningin willen zwaaien.

  Reactie door PsiesDrom — donderdag 23 september 2004 @ 1.53 uur

 38. @ Olav (2)
  Actie helpt ?
  Ik vermoed dat Zalm/Balkenende wel meer dan 1 miljard hebben ingecalculeerd om de kou uit de lucht te halen. Het is zo langzamerhand een ‘stijl’ geworden.
  Je zegt eerst dat iedereen 100 Euro moet inleveren, brengt dat later terug tot 50 Euro en laat de mensen geloven dat ze er 50 Euro op vooruit zijn gegaan.

  Actie helpt, maar juich niet te vroeg.
  Daarvoor is er al te veel gebeurd (o.a. 15.000 mensen die hun thuiszorg opzegden) en gaat er nog te veel gebeuren, wanneer dit kabinet blijft zitten.

  En dat het blijft zitten, staat voor mij vast.
  Het CDA staat zo slecht in de polls dat zij het niet zullen laten vallen, de VVD kan de maatregelen doorvoeren die ze willen doorvoeren en D’66 heeft, zoals altijd, geen idee wat er werkelijk aan de hand is.
  Afhankelijk van m’n eigen stemming vind ik hen aandoenlijk of humoristisch.

  Volgende week haalt Zalm nog wat scherpe kantjes weg (pakweg nog een miljard), waarna de demonstratie op 2 oktober beneden de 100.000 demonstranten blijft.

  Ik hoop dat ik het mis heb…

  Reactie door Heraclitus VII — donderdag 23 september 2004 @ 5.54 uur

 39. Ik denk inderdaad ook dat Zalm dat zo gaat doen. Ik denk dat ze daar in denhaag ons allemaal voor het lapje gaan houden en ons gaan uitspelen. Puur om demonstraties de kop in te drukken. En wederom blijven de zwakkere in de samenleving alleen staan, nou die kan Zalm zelf wel aan want die hebben vaak een uitkering, kleine groep dus. Die arbeider die moet niet te moeilijk worden dus die gaan we paaien….

  Reactie door MAD — donderdag 23 september 2004 @ 6.17 uur

 40. @Ronald, jij gaat al 12 jaar niet meer stemmen!? Dan moet je hier ook niet gaan lullen dat het allemaal niet klopt. Jouw recht om te ‘spreken’ heb je voorbij laten gaan.

  Reactie door Han — donderdag 23 september 2004 @ 6.20 uur

 41. He’ dat valt me nu een beetje tegen van je Ronald. Zit alles en iedereen de les te lezen en nu blijkt dat je al 12 jaren aan de zijlijn staat. Dat je al 12 jaar niet mee doet aan de democratie, dat je hem voorbij laat gaan maar wel van alles over b.v. moslims te melden hebt. Leuke verhalen hoe het beter kan. Lijsten met berekeningen. Maarja je zal wel bij de mensen horen die politiek sinds 2000 hebben ontdekt, leuk he zo’n potje voetballen!!!

  Pff wat heb ik een hekel aan die wanne be politici brrrr.

  Reactie door MAD — donderdag 23 september 2004 @ 6.56 uur

 42. Hoi, Mark (33) wat laat jij je makkelijk op de kast jagen zeg. :D
  Nou gaat jouw golfclub zeker bewaking inhuren?

  En Ronald, wat hoor ik ? Al 12 jaar niet stemmen? Dan is geen enkele
  oprisping van jou aan dit forum besteed. Dit is alleen voor democraten!

  Reactie door C.Tilyx — donderdag 23 september 2004 @ 7.49 uur

 43. 12 jaar lang niet stemmen en dan hier de boel op zijn kop zetten met populistische kretologie! Als je nou gewoon was gaan stemmen was het misschien niet zover gekomen Ronald! Bovendien is niet stemmen een misselijk staaltje van ontlopen van je verantwoordelijkheid!!Einde commentaar van mijn zijde ; Dag Ronald………………….

  Reactie door Opa-Buiswater — donderdag 23 september 2004 @ 7.51 uur

 44. @C. Tilyx en alle anderen

  willen alle demonstranten zich dan ook verwijderen, ECHTE democraten proberen namelijk het beleid niet d.m.v. stakingen en demonstraties te veranderen.
  (dus JOU minderheids wil op teleggen aan een wettelijk gekozen regering)
  Dus wie is hier nou ondemocratisch, en zoals ik al eerder zei, als er niemand is waar ik op WIL stemmen dan hoef ik toch niet te gaan stemmen.
  Of moet ik gedwongen kiezen voor iemand die ik helemaal niet wil?

  Daaaaaag OPA

  Reactie door Ronald — donderdag 23 september 2004 @ 7.54 uur

 45. ROnald

  Huh…weenie hoor waar jij mee bezig bent of waar jij thuis hoort. Het volk is de democratie, dus staken is democratie. Ronald klein advies van mijn kant, geef ze niet vaak…stop met je verhalen je hebt net al je kruit in 1 x afgeschoten hier, niemand neemt je nog langer serieus. Het heeft geen zin wat je probeert te doen. Zoek gewoon je eigen clubje op waar je verhalen gewaardeerd worden, je maakt je hier alleen maar belachelijk. Het is medelijwekkend hoe je blijft doordrammen.

  Reactie door MAD — donderdag 23 september 2004 @ 8.06 uur

 46. @Mad, ja hoor demonstreren mag gewoon, maar als jij dan mij even laat zien waar in de wet staat dat een groep mensen d.m.v. demonstreren het beleid mag veranderen of zelfs het kabinet weg wil sturen.
  Als je me die wet even laat zien ben ik de eerste die je gelijk geeft.

  En helaas voor jou ga ik gelijk krijgen :

  Remkes verbiedt inzet dienstauto bij politieacties

  door Alexandra van den Bos en Rob Sebes

  DEN HAAG – Minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) verbiedt de politie om materieel, zoals dienstauto’s, in te zetten bij acties tegen de kabinetsplannen.

  Tijdens de demonstratie in Rotterdam tegen de plannen van het kabinet op 20 september heeft de brandweer zich misdragen.

  Ook heeft de VVD-bewindsman met alle werkgevers in de overheidssectoren, samen goed voor bijna 1 miljoen werknemers, afgesproken om er in de komende cao’s geen cent loonsverhoging bij te geven. Volgens Remkes konden de acties van de brandweer in Den Haag en Rotterdam afgelopen dinsdag op prinsjesdag niet door de beugel. “Iedereen heeft het recht om actie te voeren, maar wel binnen de grenzen. Er mag geen materieel worden gebruikt”, zo waarschuwt de VVD-bewindsman in een gesprek met deze krant.

  Brandweermannen rukten afgelopen dinsdag met hun brandweerauto’s op naar het Haagse stadhuis en het Binnenhof als protest tegen de voorgenomen kabinetsmaatregelen. De politie moest de protesterende spuitgasten en hun materieel tegenhouden. “Dat kan dus echt niet”, aldus de minister.


  Volgens Remkes heeft elke Nederlander, ook de ambtenaren van zijn eigen ministerie, het recht om te demonstreren maar dan wel in de eigen vrije tijd.

  Reactie door Ronald — donderdag 23 september 2004 @ 8.12 uur

 47. Ronald

  Remkes is een idioot van het eerste uur. Dit is puur onderdrukking van het volk, tenminste een poging er van. Dit komt hem duur te staan, kan ik je nu al zeggen, want dat slikken ze niet. De strijd wordt zo alleen maar harder en het geeft ook weer het overdreven burgertrutten gedrag aan. Politie zal straks niet meer ingrijpen omdat ik dat al in bepaalde kringen gehoord heb, omdat politie zich niet langer wil lenen voor uitvoer van politieke grillen tegen collega’s of burgers.

  Dit signaal van Remkes is tekenend voor deze hele toestand, maar nu moet het maar harder, gewoon nederland maanden plat gooien net zolang tot de onderdrukkers oprotten. En gaan ze niet, dan maar met geweld wat mij betreft, maar gaan zullen ze.

  Nee Ronald je hebt geen gelijk, zijn idee is niet het grote gelijk.

  Reactie door MAD — donderdag 23 september 2004 @ 8.28 uur

 48. Sinds Ronald en Mark hier schreeuwen blijft Carel de Win weg. Zou hij een paar jonge gastjes hebben ingehuurd tegen minimumloon om te spuien?
  En verder, wie niet stemt zoals Ronald zal niet spreken, wieberen dus.

  Reactie door Harke Boer — donderdag 23 september 2004 @ 8.50 uur

 49. en wie niet werkt zal geen geld krijgen, tot ziens dus

  Reactie door Ronald — donderdag 23 september 2004 @ 8.53 uur

 50. @Harke
  Nu is er nog minimumloon (wat al veel te laag is-jeugdlonen).
  De Raad van State wil het minimumloon afschaffen (Telegraaf 22 sept. j.l.).
  Een extra reden om naar A`dam te gaan!

  Reactie door Piet — donderdag 23 september 2004 @ 8.57 uur

 51. 65 @ Harke: Ronald, Carel en mark zijn volgens mij hetzelfde. En van de kreet: “de gezond werknemer” word ik een beetje misselijk. Een soort van überwerknemer of zo vrees ik………………….

  Reactie door Opa-Buiswater — donderdag 23 september 2004 @ 8.57 uur

 52. Feiten OPA feiten niks meer en niks minder.

  Feit is gewoon dat de ‘gezonde werknemer’ compleet leeg gebloed wordt in dit land.
  Feit is gewoon dat het grootste deel van de begroting naar de mensen gaat die er het minste aan bijdragen.
  Feit is gewoon dat een hele hoop belastingcentjes voor dingen wordt gebruikt waar ze niet voor bedoeld zijn.
  Feit is gewoon dat er bezuinigt moet worden (en waar dat gebeurt maakt niet uit) alleen dit kabinet verdeeld het over iedereen, terwijl jullie het wederom compleet voor de rekening van de werkenden willen laten komen.

  Reactie door Ronald — donderdag 23 september 2004 @ 9.04 uur

 53. @Ronald: Feit is dat u een hele enge meneer bent met heel gevaarlijke denkbeelden. Het engste is namelijk dat u denkt beter te zijn als een ander omdat u gezond bent!
  In de eerste helft van de vorige eeuw vonden dit soort ideologiën ook veel opgang: helaas is er te weinig aan gedaan om deze met wortel en tak uit te roeien daar zij toch nog af en toe de kop op steekt. Weliswaar bij het minder intelligente deel van onze bevolking, maar toch….. Einde discussie van mijn kant

  Reactie door Opa-Buiswater — donderdag 23 september 2004 @ 9.13 uur

 54. @OPA
  Lul niet zo dom en probeer niet te demoniseren, dat zijn heel andere denkbeelde, zette het niet voor niks tussen haakjes.

  Blijf lekker in je waan wereld dat dit sociale systeem tot in het einde der dagen betaalbaar is, ooit al eens van een pyramide spel gehoord?
  Denk daar maar eens over na

  Reactie door Ronald — donderdag 23 september 2004 @ 9.18 uur

 55. De regering voert gewoon de Lisbon Agenda 2010 van Brussel uit.
  Dan kan je je afvragen hoeveel Den Haag nog in de melk te brokkellen heeft.
  Ze bezuinigen overgens niet op 6+ miljard netto bijdrage per jaar aan Europa, met die hoge netto bijdrage heeft die “zuinige” Zalm zelf ingesteld.
  Wat is Uw mening daarover Ronald?

  Artikel Minimumloon: http://www.telegraaf.nl/binnenland/prinsjesdag2004/14085781/Raad_van_State_bepleit_afschaffing_minimumloon.html

  Reactie door Piet — donderdag 23 september 2004 @ 9.22 uur

 56. Het feit is dat er sinds dit jaar 2004 nog veel meer minima´s in de financieele problemen zijn gekomen door de bezuinigingsronden van dit kabinet. En in 2005 gaat dit nog meer gebeuren. Een kale kip nog verder leeg plukken….kom je aan bij de organen van het dier….vlees zit er niet meer aan, is al weg geteerd!

  Laat ik nu hier niets van terug kunnen vinden, dat die bezuinigingen ook terug gedraaid worden. De maatregelingen zijn van dien aard dat nu nog meer kinderen zonder eten de deur uit gaan naar school, omdat de ouders geen geld meer hebben om voeding te kopen. Je zult het niet van die mensen horen, want deze mensen schamen zich er voor(verborgen armoede) De keuze is een dak boven je hoofd houden etc. of op straat staan met als gevolg dat je je kinderen ook nog eens kwijt raakt aan de staat – onder het mom verwaarlozing.

  En een tip voor diegenen die in armoede verkeren blijf je dak boven je hoofd betalen, zie het al als een van de belangrijkste posten, die je wel moet betalen.

  De krottenwijken zijn volgens mij zo langzamerhand al in aanbouw als het aan dit Kabinet ligt.

  Reactie door chrisinactie — donderdag 23 september 2004 @ 9.25 uur

 57. Herr Ronald spuckt seien graue Galle mittels sein Gesundes Volksempfinden!
  Blut und Boden gaf hij eerder al zijn Heil. Stemmen doet hij al 12 jaar niet.
  De ondernemer als Obersturmführer, met volmacht van het Rijk om personeel te
  mennen zoals het hem goeddunkt.
  Zum Kotzen! Webmeister… Hilfe!

  Reactie door C.Tilyx — donderdag 23 september 2004 @ 9.35 uur

 58. Daar mag ook wel (heel) wat minder geld naar toe, tenzij de voordelen vanuit europa drastisch verbeterd wordt.
  Belachelijk dat ze om de zoveel tijd van standplaats verkassen.

  Weet je waar ik echt bang voor ben?
  Dat is een vorm van financieel offshoren, met andere woorden een bedrijf in nederland richt een dochterbedrijf op in zeg. b.v. Ierland en brengt daar de ‘graaiers’ in onder die dat bedrijf dan weer verhuurt aan het moederbedrijf, waardoor de nederlandse staat volledig naast alles grijpt.
  Of nog erger gewoon zoals MacAffee zijn complete europese hoofdkantoor verplaatst naar Ierland waardoor nederland echt overal naast grijpt (loonheffing, winstbelasting, werkgelegeheid etc etc.
  Las net dat Nederland alweer is gezakt op de lijst van buitenlandse investeringen (8e plek), en niet alleen ten gunste van 3de wereld landen, nee ook ten gunste van Ierland, Engeland, Duitsland.

  In de wereld heeft men niet zo’n hoge pet op van Nederland blijkbaar, vooral het imago van de nederlandse werknemer schijnt erg beroerd te zijn.
  (zeg niet DAT het zo is, maar dat beeld bestaat in het buitenland)

  Reactie door Ronald — donderdag 23 september 2004 @ 9.39 uur

 59. http://www.telegraaf.nl/binnenland/14118971/Nederland_vestigingsland_af.html

  Reactie door Ronald — donderdag 23 september 2004 @ 9.45 uur

 60. @Ronald

  Weet jij hoe je dat “offshoren” zou kunnen voorkomen?
  Bovendien als je je viruslicentie verlengt van Norton (die net als Afee in Ierland zit) betaal je als Nederlander wel 21% ierse BTW i.p.v. de Nederlandse 19%.
  In Nederland zijn ook veel postbusfirma`s, dat doen ze toch ook niet omdat de belasting hier te hoog is?

  Reactie door Linda — donderdag 23 september 2004 @ 10.01 uur

 61. Ronald, ik ben het wel niet met je eens maar ik vind dat je je standpunten heel goed weet te verdedigen.
  Maar misschien kun je helpen om een paar dingen wat beter te begrijpen. Tussen 1994 en 2003 investeerde Nederland in totaal € 366 miljard in het buitenland. Daarvan ging € 18,3 miljard naar Zuidoostazie (o.a. China, Phillipijnen) en € 16,1 miljard naar Oosteuropa. Dat is toch erg opvallend wanneer je steeds weer hoort dat bedrijven dreigen hun werk naar het buitenland te verplaatsen.
  Bovendien nemen de buitenlandse investeringen in ons land, die toch al hoog zijn, nog steeds toe. Ons relatief hoge loonniveau wordt door veel buitenlandse ondernemingen zelfs als een sterk punt gezien, omdat dit wordt beschouwd als een indicator voor de hoge kwaliteit. (bron Rabo-bank)
  Zoals je weet zijn er onder paars vele miljarden “lastenverlichting” geschonken aan het bedrijfleven. Hoeveel hiervan is besteed aan investeringen en hoeveel is er in de vorm van dividend weggevloeid naar het buitenland?
  Tenslotte, de economie is cyclisch en dat heeft ten gevolge dat belastingopbrengsten sterk kunnen fluctueren. Eventuele tekorten kunnen vaak door het aantrekken van de economie binnen enkele jaren weer worden aangezuiverd. Dat is b.v. waar de USA op gokt met haar staatsschuld. Nederland kan zelf betrekkelijk weinig doen om de economie te stimuleren aangezien onze economie voor een groot deel wordt bepaald door ontwikkelingen in het buitenland. Het dan ook erg korte termijndenken wanneer nu moord en brand wordt geschreeuw over een tekort op de betalingsbalans.

  Reactie door f.baron — donderdag 23 september 2004 @ 10.06 uur

 62. @ Ronald
  In de rest van de wereld baseren ze hun mening ook best wel vaak op de feiten, dit in tegenstelling tot de Telegraaf. Die feietn geven aan dat de Nederlandse werknemer gemiddeld tot de productiefsten van de wereld behoren. En staken doen ze ook al (veel te) weinig. Je hebt helemaal gelijk wanneer je (in zo’n beetje al je postings) stelt dat de uitgaven de inkomsten niet moeten overtreffen. Maar moeten de uitgaven dan persé omlaag? Welnee, de inkomsten moeten omhoog! Zo hebben de grootverdieners begin jaren ’90 ruim twintig procent inkomstenbelasting cadeau gekregen. Ondanks alle gezwam van JP en consorten over ‘pijnlijke maar noodzakelijke ingrepen’ heeft niemand daar iets van terug gevraagd. Welnee, voor pijnlijke ingrepen hebben we de arbeiders en minima toch. En waar gaat alle geld van onze gemeenschappelijke gasbel naartoe? Shell en Esso pikken er een aardig graantje aan mee. Waarom? En waarom moeten politici en topambtenaren zo gruwelijk veel verdienen? Om kwaliteit te trekken? Werk mij een maandje in en ik doe het net zo goed. Voor half geld, met een big smile (en met mij duizenden anderen). En geloof mij: de winkelier op de hoek hangt de vlag uit als de minima honderd euri extra kunnen besteden. Waar we naartoe moeten is een systeem wat er op is ingericht dat iedereen doet wat er in zijn vermogen ligt en de opbrenst ervan redelijk wordt verdeeld. Mensen die heel veel, of hele bijdehandte dingen doen mogen best wat meer, dat motiveert, maar de absurde verschillen in welstand kweken een murw geslagen onderklasse. Mensen die hun hele leven ervaren dat het de Nederlandse samenleving worst zal wezen hoe zij de maand doorkomen. Hoeveel betrokkenheid kun je dan van hen verwachten? We moeten met zijn allen een taart bij elkaar verdienen, en gaan die dan met zijn allen opvreten. Wat nu gebeurt is dat enkelen wat kruimels uitdelen en de rest in hun vriezer leggen die al bastensvol zit. Blijf dat lang genoeg doen en die vriezer wordt geplunderd.

  Reactie door Rik — donderdag 23 september 2004 @ 10.28 uur

 63. @Ronald
  Asbestproducent Jamese Hardie uit Australie kwam in 2001 naar Nederland en betaald maar 7 procent belasting!

  James Hardie makes most of its money from the United States these days, and the Dutch authorities tax American earnings much more favourably than Australian authorities. Ms Hellicar said that the tax rate in the Netherlands can be as little as 7 per cent, revealing that the company has already achieved tax savings of more than $60 million.

  http://www.abc.net.au/cgi-bin/common/printfriendly.pl?http://www.abc.net.au/am/content/2004/s1202072.htm

  Kortom laat je niet gek maken door artikelen in de krant.
  Er zijn altijd argumenten te zoeken die bezuinigingen op WW,WAO,Ziekenfonds rechtvaardigen, maar zijn ze ook valide?De regering maakt in 4 jaar 25 miljard euro netto over naar Brussel en bezuinigd in dezelfde regeringsperiode 10 miljard euro (22 Miljard Gulden!) op de sociale zekerheid.
  Iedereen kan ziek of werkloos worden, dan is het goed dat er regelingen zijn waardoor je tijdelijk een inkomen krijgt en daarvan eten kunt kopen en de huur betalen,want meestal blijft er niets van over.Laat staan dat de uitkeringen verder omlaag zouden gaan.
  De regering (en de voorgaande) zoekt argumenten om systeemwijzigineg door te voeren die gebaseerd zijn op ideologie
  en veel minder op zakelijke argumenten.

  Reactie door Piet — donderdag 23 september 2004 @ 10.37 uur

 64. @Ronald,
  ik geef je op verschillende punten gelijkmaar leg mij nu maar eens uit dat mijn vader die vanaf zijn 12de tot aan zijn 50ste hard gewerkt heeft en zich altijd netjes aan de regels heeft gehouden nu moet boeten. Hij heeft kanker, reuma, jicht en is op dit moment zelfs stervende en tot nu toe heeft hij alleen nog maar in moeten leveren… zijn uitkering is alleen maar omlaag gegaan en hij komt er amper mee rond. En dat vindt jij normaal ?! Laatst ze niet bezuinigen op het zorgstelsel maar kijken waarom het zoveel geld kost, laat ze de fraudeurs en profiteurs harder aanpakken en laat die mensen terugbetalen wat ze van ons allen hebben gestolen !!
  Door ht snijden in dit stelsel los je het probleem niet op, je straft onschuldige mensen die altijd hard hebben gewerkt en recht hebben op die zorg. Wat nu als jij lekker rijdt op die door jou betaalde weg en een of andere gek rijdt jou aan en je wordt permanent invalide ?? Moeten we jou dan ook laten stikken omdat je buurman de boel belazert ??? Je hebt gelijk dat we onze inkomsten en uitgaven beter moeten managen maar doe adt door nu meer te investeren in het opsporen van fraude op deze manier kost het nu meer geld maar dit leverd geld op in de toekomst omdat er minder geld naar de verkeerde plaatsen gaat.

  En trouwens, vindt jij nou serieus een goede weg belangrijker dan de zekerheid dat er voor je gezorgd wordt als je iets mankeert ?? Misschien dat jou of iemand in je omgeving nog niets ernstigs is overkomen maar zodra dat gebeurt dan denk je misschien anders over je toch wel harde uitspraken..

  Reactie door JP — donderdag 23 september 2004 @ 11.20 uur

 65. Zalm is een eng ventje maar o zo voorspelbaar. Zo is het de gewoonte dat hij in het verkiezingsjaar wel een cadeautje kan geven. Hij begint nu echter wel heel vroeg met sparen. Echter deze man heeft niet echt opgelet op financien. Als je daar 10 jaar zit en je laat grote projecten als HSL en de Betuwelijn financieel helemaal uit de hand lopen dan is hij ongeschikt voor zijn werk.
  Extra kosten worden in dit geval door het ministerie van Verkeer en Wat_er_staat aan Financien gemeld en deze moeten de dekking verzorgen. Als hij deze dekking geeft is hij in hoge mate verantwoordelijk voor het financiele wanbeleid.

  Horen ministers geen beoordelingsgesprekken zoals ieder ander. De gemiddelde werknemer wordt er uitgetrapt als je zo handelt

  Reactie door Adriaan — donderdag 23 september 2004 @ 12.17 uur

 66. @ Ronald (22):

  “Afschaffen hypotheekrente”? Je bedoelt zeker afschaffen van de belastingaftrek! Eh…, had je het over schoolgeld?

  @ Coqui (23): Leuk verhaal!

  @ Mark (33):
  Ah, je hebt last van woordendiarrhee! Beterschap, Mark!

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 23 september 2004 @ 12.18 uur

 67. @ Heraclitis VII (51):

  Je hebt gelijk wat betreft het tevoren ingecalculeerde wisselgeld. Ook sigaren uit eigen doos zijn populair bij het kabinet. Zo dom ben ik niet, hoor, dat ik dat niet zie.

  Maar wedden dat er meer dan 100.000 actievoerders op 2 oktober a.s. in Amsterdam zijn?

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 23 september 2004 @ 13.09 uur

 68. @ Ronald (58):

  Daar heb je het weer: “wettelijk gekozen regering”. Als je was gaan stemmen had je misschien iets meer van staatsrecht geweten, Ronald. De Tweede Kamer wordt gekozen. Vervolgens maakt een kleine groep beroepspolitici uit, welke regeringscoalitie wordt gevormd. En wel vaak tegen de tendens van de verkiezingen in. (De grootste en meest winnende partij hoeft niet eens in de regering te komen, zoals de PvdA in 1977).

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 23 september 2004 @ 13.16 uur

 69. @ Ronald (60):

  Dat is gelul van Remkes. Staken is een in interantionale verdragen gewaarborgd sociaal recht. Wel gelden allerlei zorgvuldigheidseisen, zeker voor ambtenaren. Verder zijn stakingen gericht op beïnvloeding van politieke keuzen van politici (Kamerleden en regering), en daar is in democratisch opzicht niets mis mee. Ook lobbies werken op deze manier.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 23 september 2004 @ 13.21 uur

 70. @ JP (80):

  Helemaal met je eens. Het zou Ronald sieren als hij wat verder komt dan dat simplistische cijferfetisjisme, en zich gaat afvragen waardoor mensen werkeloos worden, in de bijstand of de WAO geraken, enz. En wat daaraan gedaan kan worden. En zich gaat realiseren dat er ook zoiets bestaat als een economische conjunctuur. En dat er machtsverschillen en tegengestelde belangen bestaan. Wie weet?

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 23 september 2004 @ 13.36 uur

 71. Ronald heeft het partij programma langs zijn pc leggen en zit nonstop te vergelijken of dit strookt met zijn partij. Jezus wat een leven mannnn.

  Ik zegt gewoon wat ik zelf vindt, boeit mij dat nu of het strookt met de ideeen van de SP, grotendeels doet het dat wel en soms totaal niet, maar Ronald je mag echt als je b.v. vvd lover bent ook zelf een standpunt hebben hoor. En iedereen maar zeiken over de indoctrine van links… nou Ronald je lijkt wel gehersenspoelt door rechts.

  Reactie door MAD — donderdag 23 september 2004 @ 13.43 uur

 72. @MAD (89)
  ik ben het niet met je eens over dat ronald een vvd lover is en dat hij het partij programma daarvan langs zijn pc heeft liggen. Wel ben ik bang dat hij teveel kijkt naar zijn eigen situatie en wat voor zichzelf van belang vindt. Een typisch rechtse gedachte terwijl het principe van links ‘samen’ is. Altijd makkelijk als je zelf tot de groep van de sterkere hoort maar iedereen komt ooit een keer als zwakkere uit de bus en dan ben je blij als er maatregelen zijn genomen om je te beschermen en te helpen… dus ronald, oogklepjes af en wat meer over hebben voor je medemens anders moet je zelf ook geen gebruik maken van het sociaal stelsel als het daar ooit van komt

  Reactie door JP — donderdag 23 september 2004 @ 14.18 uur

 73. JP
  Dat mag :) maar ik zeg ook ‘b.v. een vvd lover’. Heb gewoon het idee bij hem, dat het een soort autische vorm van vastklampen is aan een andermans principes en ideeen. Ben daar gewoon geen voorstander van.

  Reactie door MAD — donderdag 23 september 2004 @ 15.31 uur

 74. @MAD
  heb je helemaal gelijk in, het lijkt wel erg erop alsof hij een bepaalde gedachtegang heeft en daar niet vanaf wil wijken, terwijl het juist belangrijk is open te staan voor andermans ideeen en gedachte. Vandaar dat gezamelijk actie voeren belangrijk is, als je het niet eens bent met het beleid dan moet je het recht hebben om dat te uiten, binnen beschaafde normen natuurlijk

  Reactie door JP — donderdag 23 september 2004 @ 15.55 uur

 75. Ach, we kunnen over Ronald zeggen wat we willen, maar anders dan sommige rare rechtse mensen hier, komt’ie meestal wel met argumenten.

  Reactie door Rik — donderdag 23 september 2004 @ 17.03 uur

 76. @ F. Baron,

  “Maar misschien kun je helpen om een paar dingen wat beter te begrijpen. Tussen 1994 en 2003 investeerde Nederland in totaal € 366 miljard in het buitenland. Daarvan ging € 18,3 miljard naar Zuidoostazie (o.a. China, Phillipijnen) en € 16,1 miljard naar Oosteuropa. Dat is toch erg opvallend wanneer je steeds weer hoort dat bedrijven dreigen hun werk naar het buitenland te verplaatsen.”

  Dat geld wordt door het bedrijfsleven e.d. daar geinvesteerd, en weet je waarom? omdat het in die landen meer rendement oplevert als in Nederland, jij brengt je geld toch ook naar een bank waar je de hoogste rente krijgt?
  We moeten er dus voor zorgen dat het lonend is voor bedrijevn en rijken om in ons land te investeren.

  “Bovendien nemen de buitenlandse investeringen in ons land, die toch al hoog zijn, nog steeds toe.”

  Lees mijn link van post 75 maar.

  AMSTERDAM – Nederland staat wereldwijd met een bedrag van 20 miljard euro achtste op de lijst van landen die zogenaamde directe buitenlandse investeringen (DBI) ontvangen. Dit is een afname van 5,9 miljard euro (23%) ten opzichte van 2002

  “Het dan ook erg korte termijndenken wanneer nu moord en brand wordt geschreeuw over een tekort op de betalingsbalans.”
  Het gaat mij nog niet eens om dat begrotings tekort, het gaat mij er om dat er geld via belastingen wordt opgehaald en dat aangewend wordt vor iets waar het absoluut niet bedoeld is.
  Het es de zelfde manier van bedrijvsvoeren als van de nieuwenhuisen heeft gedaan, we vullen het ene gat met het andere, dit klapt gewoon een keer uit elkaar en dan heeft niemand meer wat.
  Im vind het dus gewoon ordinaire diefstal, de nederlandse bevolking wordt gewoon een rad voor de ogen gedraaid en de gemiddelde nederlander denkt dat de sociale lasten die hij of zij afdraagt voldoende is om dit systeem te handhaven, terwijl er achter zijn/haar rug om ook nog eens via allerlij slinkse belastingen extra geld geind om dat stelsel te betalen.

  @piet (79)

  Iedereen kan ziek of werkloos worden, dan is het goed dat er regelingen zijn waardoor je tijdelijk een inkomen krijgt en daarvan eten kunt kopen en de huur betalen,want meestal blijft er niets van over.Laat staan dat de uitkeringen verder omlaag zouden gaan.

  En daar zit nu juistr de clou, al het geld dat de werkende nu betaald wordt al compleet opgemaakt door de grote groep uitkeringsgerechtigden die er nu als is, dus als u nu werkloos wordt is er geeneens geld voor je want dat is al op (met of zonder bezuiniging).
  Als er een grote reserve bij de WAO / WW etc etc zou bestaan dan zou ik je gelijk geven dat bezuinigingen niet mogen.
  In het verleden was die reserve er misschien maar ondertussen is die wel op hoor.
  Wist je bijvoorbeeld dat er in Duitsland maar voor 2 weken reserve is voor pensieonen, en dat als de pleuris uitbreekt de gepensioeneerden daar gewoon moeten creperen omdat er geen fatsoenlijke reserve meer is. (italie heeft zelfs helemaal geen reserve’s, nog niet voor een week).

  @JP (81), juist ja een leven lang betaald voor iets wat anderen hebben opgesoupeerd en als je het zelf nodig hebt is het op, dat geld tegenwoordig voor iedereen hoor, want als jij ziek wordt is er voor jou ook geen geld meer, en dat komt niet door de bezuinigingen, dat komt gewoon omdat er teveel mensen in dit land een uitkering hebt, als ik 100 euro over 10 mensen moet verdelen kan ik iedereen een 10tje geven, maar als ik 100 euro over 20 mensen moet verdelen…..

  “En trouwens, vindt jij nou serieus een goede weg belangrijker dan de zekerheid dat er voor je gezorgd wordt als je iets mankeert ?? Misschien dat jou of iemand in je omgeving nog niets ernstigs is overkomen maar zodra dat gebeurt dan denk je misschien anders over je toch wel harde uitspraken.. “

  Nee dat vind ik niet, maar wat ik wel vind is dat als men 4 miljard ophaalt voor wegenbelasting en ander autobelastingen, dan moet je dat ook DAAR aan uitgeven (OV kan ook nog wel) en niet maar een klein deel aan wegen e.d. en de rest voor compleet andere dingen die er niks mee temaken hebben gebruiken.
  Of vind jij het normaal dat als jij bij de bakker voor een heel brood betaald en dan maar een kwart brood krijgt?
  Dan vind jij die bakker toch ook een ordinaire dief.
  Laten ze dan eens eerlijk zijn en de overige belastingen verlagen en de sociale lasten verhogen zodat die dekkend worden voor de uitgaven, o nee dan ziet het ‘domme’ volk ineens hoeveel het sociale stelsel ECHT kost, en dat kost de heren politice stemmen.

  @MAD & JP, zoals ik al eerder zei, er is geen enkele partij die mij kan bekoren, daarom stem ik ook niet.
  Wat mij irriteert is dat ALLE partijen ons een fijne sigaar uit eigen doos geven.
  Ik ben het ook niet eens met alle maatregelen van balk en zijn clubje, maar zijn maatregelen moeten tenminste door iedereen betaald worden.
  Wat ik wel vind is dat de minima zoveel mogelijk moeten ontzien worden, maar meebetalen zullen ze, al is het maar 1 euro voor mijn rechtsgevoel.

  Zoals ik al eerder in de reactie’s aanhaalde, alle alternatieven die voor gesteld zijn komen uit de zelfde pot, namelijk die van de werknemer, want alle goede tegenbegrotingen ten spijt, die worden door 1 groep betaald, juist de werkenden.
  Simpel voorbeeldje uit het PVDA plan, Die willen de accijns op diesel (360 mln) verhogen, op zich een lovenswaardig plan voor wat betreft het mileu, maar nu komt het :
  Boer heeft diesel nodig voor zijn trekker om graan teverbouwen (1x), bedrijf heeft diesel nodig om graan naar molen te vervoeren (2x), bedrijf heeft diesel nodig om meel naar bakker te vervoeren (3x), bakker heeft diesel nodig voor zijn bedrijfs auto (4x), dus een accijns verhoging wordt in dit voorbeeld door 4 bedrijven door berekent aan wie? juist diegene die dat brood nodig heeft om op te eten, dus ELKE nederlander, kijk dat noemen ze nu echt een sigaar uit eigen doos, en oja de PVDA maar lachen want op een duurder brood krijgen ze meer BTW binnen (5x)
  Dus door 1 malig de accijns op diesel te verhogen naai je de consument een oor aan.

  Het zelfde geld voor de geweldige loze term, “de vervuiler betaald”, nee de consumnet betaald uiteindelijk de rekening, want de vervuiler berekent het gewoon door in zijn prijs.

  Dus zullen producten duurder worden en de consumenten minder uitgeven en dus gaat de economie weer naar de kloten, al met al leuke plannen voor het korte termijn, maar op lange termijn krijg je een 3 x zo hoge rekening.

  @Rob, als jij dan even een kosten baat analyse doet voor de non-actieven in dit land, en als je toch bezig bent doe ook even de polite en dergelijke.
  Kleine vraag wat ga je wegbezuinigen als defensie weg is en het gat bij het sociale stelsel nog niet gedicht is, de politie?

  Reactie door Ronald — donderdag 23 september 2004 @ 21.17 uur

 77. Ronald schreef (o.a.)
  “Als er een grote reserve bij de WAO / WW etc etc zou bestaan dan zou ik je gelijk geven dat bezuinigingen niet mogen.
  In het verleden was die reserve er misschien maar ondertussen is die wel op hoor.”

  Je kunt de mensen die dit beweren dus gelijk geven. Er zíjn namelijk zulke grote reserves voor de WAO dat het UWV al diverse malen heeft voorgesteld om de premies te verlagen. Minister de Geus nam dit voorstel niet over. Ra, ra waarom niet? Men wil toch dat de kosten van arbeid omlaag gaan? Waarom deze premies dan niet verlagen? Omdat de reserves inderdaad bij de berekening van het EMU-saldo mogen worden meegenomen en de heer Zalm deze reserves dus nodig heeft om onder de 3% te blijven. Hij heeft er dus belang bij de premies zo hoog mogelijk te houden en de uitkeringen zo laag mogelijk.

  En waar haal je de redenering vandaan dat de kosten van de sociale zekerheid niet volledig uit de premies wordt betaald maar dat er ander belastinggeld voor wordt gebruikt? Dat geldt alleen voor de bijstand, die wordt uit de algemene middelen betaald. Het kabinet doet dus met de hervorming van de sociale zekerheid precies wat jij niet wilt: mensen overhevelen van uitkeringen waar zij voor betaald hebben met premies naar uitkeringen die uit de algemene middelen betaald worden. Je zou dus tegen dit beleid moeten zijn.

  En als je mij niet gelooft, kijk dan maar eens op de website van het UWV.

  groet, Emma

  Reactie door emma — vrijdag 24 september 2004 @ 0.26 uur

 78. Hee, dit is gewoon een oude truc!

  Eerst pak je de mensen iets af (bijvoorbeeld: u moet tot uw 67e werken), en dan geef je een heel klein beetje terug (nou vooruit dan, laten we er 66 van maken) en dan roept iedereen: we hebben gewonnen! Ze hebben ons iets cadeau gegeven!!

  Kent u het kwartje van Kok nog? Dat was ook eerst 50 cent. Maar we accepteerden daarna we dat kwartje…

  Nee hoor, we krijgen niks cadeau. Ook niet dat miljard. We zijn nog steeds voor vele miljarden bestolen.

  Mensen, trap er niet in. Het is de oudste zakentruc die er is: eerst de hoogste prijs vragen en dan een beetje zakken…

  Maar het gelag van dit kabinet blijft onbetaalbaar.

  Reactie door Olav ten Broek — vrijdag 24 september 2004 @ 2.51 uur

 79. Olav ten Broek,
  dubbie van Lubbers, en is het kwartje van Kok geen CDA plan?.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 24 september 2004 @ 8.24 uur

 80. @ronald
  je komt in ieder geval met goede argumenten en nog steeds ben ik het een groot gedeelte met je eens. De kosten van het sociaal stelsel zijn te hoog, maar dan nog lijkt het mij niet verstandig om daar dus op te bezuinigen maar de oorzaak van die hoge kosten aan te pakken.
  Bij de kosten van ons sociaal stelsel gaat er ook veel naar de bureaucratische molen waar (zoals we allemaal weten) behoorlijk veel geld verkeerd wordt geinvesteerd. Het zou mooi zijn als ze een keer konden laten zien hoeveel geld er daadwerkelijk naar de uitkeringsgerechtigden gaat en hoeveel er in overheadkosten blijft steken, laat ze daarnaast ook een schatting maken hoeveel gefraudeerd wordt en dan krijg je ineens een totaal ander plaatje… durf bijna te beweren dat van elke 10 euro die in het sociaal stelsel wordt gestoken er hooguit 5 euro daadwerkelijk bij de uitkeringsgerechtigde op de rekening verschijnt, maar dit kan ik niet met cijfers onderbouwen natuurlijk. Waar zijn de mensen die het werken in de sociale sector zien als een roeping en mensen willen helpen, er lijken nu alleen maar managers te zitten die gewoon veel geld willen verdienen ?! Trouwens er is laatst berekend dat er net zoveel in de infrastructuur wordt gestoken als er opgehaald wordt aan wegenbelasting en brandstofaccijns, daar hoef je je dus geen zorgen over te maken :)

  Reactie door JP — vrijdag 24 september 2004 @ 10.10 uur

 81. De vakbonden en de linkse partijen hebben de afgelopen dagen alles uit de kast gehaald om de manifestatie op de Grote Markt in Haarlem tegen het beleid van de regering te promoten. Na het succes van Rotterdam werd er in Haarlem een grote opkomst verwacht van arbeiders en werkelozen om massaal te protesteren tegen het a-sociaal beleid van de regering. De manifestatie begon om 14;00. Slechts een paar honderd beroepsdemonstranten namen de moeite om collectief te ageren tegen de regering. Een regenbuitje maakte dat er nog maar een enkeling over bleef. Opvallend is dat de media hier op geen enkele wijze melding van heeft gemaakt.

  Reactie door osseworst — vrijdag 24 september 2004 @ 10.36 uur

 82. Wat zit iedereen toch zielig te mekkeren over een armzalig miljardje.

  In de pensioenfondsen zit nog een klein tegoedje van meer dan honderd miljard belastinggeld. En er verdwijnen ieder jaar nog vele miljarden belastinggeld in de pensioenfondsen.

  Dit zijn geen subsidies zoals sommigen wel beweren, maar het zijn uitgestelde belastinggelden, die daar voor enige tientallen jaren opgeborgen worden.

  Stop met die idiotie van die tientallen jaren uitstel van belastingheffing. Geen enkel ander land in de wereld doet zo krankzinnig.

  Een eerset aanzet zou kunnen zijn om de belasting op de pensioen voor het grootste deel nu te innen en later bij de uitbetaling te verrekenen.

  Staatsschuld weg, geen tekorten meer, en dus: geen bezuinigingen meer.

  Reactie door R. Harthoorn — vrijdag 24 september 2004 @ 10.38 uur

 83. Beste Ronald,

  “En daar zit nu juistr de clou, al het geld dat de werkende nu betaald wordt al compleet opgemaakt door de grote groep uitkeringsgerechtigden die er nu als is, dus als u nu werkloos wordt is er geeneens geld voor je want dat is al op (met of zonder bezuiniging).”

  Dat noemen ze het omslag stelsel

  UWV adviseert lagere premie WAO en hogere premie WW in 2005
  1 juli 2004

  De reserves in het belangrijkste WAO-fonds nemen dit jaar verder toe en zijn eind 2004 naar verwachting zo groot, dat UWV adviseert de premie in 2005 te verlagen. Het vermogen van het grootste WW-fonds neemt dit jaar af, maar is eind 2004 nog zo groot, dat UWV slechts een kleine verhoging van de premie adviseert. Het totale vermogen van de fondsen die UWV beheert, neemt in 2004 af met 1.002 miljoen euro. Eind 2004 resteert een vermogen van bijna 10,5 miljard euro. Dat staat in de Juninota, die UWV naar minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gestuurd.

  http://www.uwv.nl/overuwv/nieuws_en_persberichten/persberichten/UWV_adviseert_lagere_premie_WAO.asp

  Reactie door Piet — vrijdag 24 september 2004 @ 10.38 uur

 84. Ronald. @96. Als ons bedrijfsleven in staat is om 366 miljard in het buitenland te investeren komt dat omdat ze het hier eerst hebben verdiend. Je gelooft toch niet dat ze het op straat hebben gevonden?
  Dat betekent dat het investeringsklimaat hier juist uitstekend is maar dat Nederland waarschijnlijk gewoon te klein is om zoveel geld in te investeren. Volgens de Rabo-bank stijgen de buitenlandse investeringen in Nederland (die al bijzonder hoog zijn) nog steeds en ik mag toch aannemen dat zij weten waar ze het over hebben. Dat betekent toch dat het investeringsklimaat nog steeds erg goed is? Of denk jij dat wij met India of de Phillippijnen moeten concurreren op gebied van de loonkosten?
  Jouw klaagzang over de hoogte en aanwending van de belastingen kan ik niet volgen.
  Natuurlijk zijn er zat landen waar de belastingdruk lager is dan hier. Maar het niveau van de voorzieningen is er dan ook naar. Als je het niet gelooft moet je er maar een tijdje gaan wonen.
  Vraag je je wel eens af waarom er zo weinig mensen uit Nederland emigreren en hoeveel daarvan ook weer terugkomen?

  Reactie door f.baron — vrijdag 24 september 2004 @ 16.31 uur

 85. @piet
  Volgens mij noemen ze dat een buffer om te verkomen dat bij de eerste beste ramp van nationale omvang er geen uitkeringen meer uitbetaald kunnen worden.
  Daar moet je echt vanaf blijven, anders gaan er mensen echt massaal verhongeren in zo’n situatie.

  Reactie door Ronald — vrijdag 24 september 2004 @ 16.34 uur

 86. @F.Baron, de meerderheid van dat geld wordt door investeringen in het buitenland verdiend, even voor de duidelijkheid, 52% van het BNP wordt door de staat uitgegeven, dat percentage moet omlaag.

  Reactie door Ronald — vrijdag 24 september 2004 @ 16.39 uur

 87. Van Hoof bezorgd over aantal huishoudens met schulden
  Vrijdag 24 september, DEN HAAG – Van alle huishoudens met een inkomen tot anderhalf maal het sociaal minimum kampen er tussen de 40.000 en 93.000 met problematische schulden. Die mensen kunnen hun huur of de kosten voor gas, water en licht niet meer betalen. Dat is vrijdag gebleken uit het onderzoek Schulden: een (on)draaglijke last.

  Staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) heeft de resultaten naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij noemt ze zorgelijk. De problemen doen zich relatief vaak voor bij eenoudergezinnen, gezinnen met twee of meer kinderen en huishoudens die geen inkomen uit werk hebben. Een op de zes huishoudens zoekt professionele hulp. Het is het eerste onderzoek naar de financiële positie van deze categorie huishoudens. Over drie jaar wordt het herhaald. Volgens Van Hoof ligt er een belangrijke taak voor de gemeenten bij het begeleiden van gezinnen met schulden. Ze moeten onder meer bevorderen dat hulpverlenende instanties beter samenwerken en proberen de gezinsleden aan betaald werk te helpen.

  Reactie door folkert de lepper — vrijdag 24 september 2004 @ 18.52 uur