JS, Dwars en ROOD

Dit zijn de jongerenorganisaties van PvdA, GroenLinks en de SP.
Vanmorgen overhandigden zij aan Wouter Bos, Femke Halsema en mij hun Peper-manifest.

Ze zijn het inhoudelijk over belangrijke uitgangspunten eens geworden, en ze willen dat de drie partijen hun voorbeeld volgen en kijken hoe de samenwerking verstevigd kan worden.

Niet als doel op zichzelf, maar om een zo krachtig mogelijk blok te vormen tegen de rechts, conservatieve coalitie die het nu voor het zeggen heeft.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 23 september 2004 :: 10.31 uur

58 Comments

58 reacties

 1. Fantastisch idee jan: Nu aan de drie fractieleiders van de linkse partijen om over hun verschillen heen te stappen en dit kabinet te torpederen…………….. Op naar het eerste linkse nederlandse kabinet!!!!!!!

  Reactie door Opa-Buiswater — donderdag 23 september 2004 @ 10.44 uur

 2. Verstandige jongeren…

  Samenwerking is een belangrijk iets…precies dezelfde gedachten als Opa-Buiswater. Fractie leiders ga samenwerken, zorg dat er een hecht vertrouwen komt tussen jullie. Nee ik doel niet op een 2 partijen stelsel. Maar je kan wel vreselijk goed samen gaan werken.

  Reactie door MAD — donderdag 23 september 2004 @ 11.02 uur

 3. Bram-Peper-manifest ;)

  Ze zijn het wel eens over 1 ding, dat ze verdeeld zijn. Altijd eerst zoeken naar de overeenkomsten dan de obstakels uit de weg ruimen. Ik heb het gevoel dat een hecht blok nooit gevormd gaat worden. Daar zijn de voormannen en -vrouwen te ijdel en te zelfingenomen voor.

  Reactie door MPL — donderdag 23 september 2004 @ 11.26 uur

 4. goed plan,
  een gezamelijk links front is het beste wat dit land kan overkomen. Onderlinge verschillen mogen er best zijn maar de lijn en ideologie moet hetzelfde zijn, en als je enigzins het lef hebt om je links te noemen dan is samenwerken en saamhorigheid een van je basisprincipes.
  Samen komen we er (links) wel !!

  Reactie door JP — donderdag 23 september 2004 @ 11.31 uur

 5. MPL

  Ze zullen wel moeten, ik hoor dezelfde geluiden bij de Pvda en Groenlinks aanhangers. En kunnen ze dat niet waarmaken dan zullen ze daar op afgerekend worden zo simpel is het. Dus ik verwacht dat die 3 partijen hun stinkenende best gaan doen. En zoals mijn mentor altijd zei ‘neuzen naar 1 kant’. Ze roepen zelf steeds ‘respect voor anders denkende’…mogen ze dat nu zelf gaan waarmaken.

  Reactie door MAD — donderdag 23 september 2004 @ 11.36 uur

 6. Dit zou een historisch moment kunnen worden als de drie linkse partijen gezamelijk de komende ( heel gauw dus) verkiezingen in gaan. Duidelijk voor de kiezer, immers die weten dat ze voorlopig geen rechtse uitzuigers en leugenaars meer in het kabinet zullen krijgen………….

  Reactie door Opa-Buiswater — donderdag 23 september 2004 @ 11.40 uur

 7. Kijk hier: http://rood.sp.nl/nieuws/art/040923110113
  voor een vernieuwd verslag, met foto’s!

  Reactie door Renske — donderdag 23 september 2004 @ 11.49 uur

 8. Goed plan!! Nederland verdient beter!

  Reactie door Han — donderdag 23 september 2004 @ 12.14 uur

 9. Ik ben hier heel enthousiast over. Als Agnes Kant nu eens ophoudt met zeiken over Paars (dat was in de prehistorie) dan moet dat lukken.

  Reactie door karin — donderdag 23 september 2004 @ 12.47 uur

 10. @Karin: het wordt tijd dat iedereen ophoud met zeiken over paars! Op naar de toekomst……..

  Reactie door Opa-Buiswater — donderdag 23 september 2004 @ 12.54 uur

 11. Petje af voor de jongerenorganisaties van PvdA, GL en de SP.

  Als de linkse oppositie beter samenwerkt, en een krachtig blok kan vormen tegen deze rechtse coalitie, kan Nederland daar alleen maar beter van worden.

  Reactie door Michel Smit — donderdag 23 september 2004 @ 13.21 uur

 12. Ben benieuwd hoe lang het duurt. “…en kijken hoe de samenwerking verstevigd kan worden…” Beetje laat; gebeurde dat nog niet dan?

  Reactie door Cees — donderdag 23 september 2004 @ 13.21 uur

 13. Een geweldige aanzet naar een sociaal kabinet.
  Maar toch een beetje terughoudend gezien het verleden.
  Ik ben tenslotte niet voor niets lid van de SP geworden, en niet van een andere partij.
  Maar de aanzet is er, maak er wat van.

  Reactie door leen — donderdag 23 september 2004 @ 13.31 uur

 14. @Karin
  Paars prehistorie? Balkenende cs zijn nog maar net begonnen met hun eigen afbraakbeleid. Tot voor kort was het gevoerde wanbeleid nog steeds paars. Niet meer over lullen om Wouter Bos gunstig te stemmen? Beetje opportunistisch.

  Reactie door Rik — donderdag 23 september 2004 @ 13.38 uur

 15. @Rik (14)
  Lijk iedereen te zijn vergeten dat paars bestaat uit 2 kleuren??
  Naar mijn bescheiden mening zat de vvd ook in paars en is het nu ook de vvd die het hardst tegen het voormalige ‘paarse’ kabinet uit haalt.. die partij draait met de wind mee zodra het hun uitkomt. Dat het huidig kabinet de linkse partijen onderuit probeert te halen door de fouten van het paarse kabinet te bekritiseren is grote onzin, paars was namelijk helemaal niet links !! Laat de drie linkse partijen maar samenwerken en laten zien waartoe ‘links’ echt in staat is

  Reactie door JP — donderdag 23 september 2004 @ 13.52 uur

 16. @rik: de jeugd geeft in ieder geval het goede voorbeeld door vooruit te kijken; laten wij dat ook eens proberen………

  Reactie door Opa-Buiswater — donderdag 23 september 2004 @ 13.59 uur

 17. In principe is samenwerking tussen linkse partijen natuurlijk een goede zaak, zeker in deze barre tijden. Maar de SP moet er wel tegen waken belangrijke uitgangspunten en politieke items te verloochenen. Bij de eventuele vorming van een progressieve coalitie zal het onderhandelen, geven en nemen, zijn. Allerminst eenvoudig! Kiest de huidige PvdA trouwens wel voor een progressieve coalitie, in plaats van toch weer met het CDA (of zelfs de VVD!) in zee te gaan? En aanvaardt ze daarvan de politieke consequenties (geen neo-liberaal beleid)? Ik moet het allemaal nog zien!

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 23 september 2004 @ 13.59 uur

 18. Rik

  Ik zelf vindt het ook niet echt slim om steeds die verdeeldheid van links naar voren te sleuren. Schaad je de SP mee maar ook een linkse coalitie en speelt de tegenstander in de kaarten. Principes zijn leuk, maar je moet ook realistisch blijven. Anders hoef ik dus niet meer links (SP) te stemmen, want de eikels kunnen niet eens een front produceren. Wat moet ik dan nog met links…dan krijgen ze dus ook me stem niet meer. Zo simpel ligt het Rik.

  Reactie door MAD — donderdag 23 september 2004 @ 14.00 uur

 19. Olav verwoordt de redenen voor mijn terughoudendheid prima. Ik ben het in principe met jullie eens, maar na zich zestig maal aan dezelfde steen gestoten te hebben wordt zelfs deze ezel wat achterdochtig… (voor alle duidelijkheid: ik bedoel mezelf)

  Reactie door Rik — donderdag 23 september 2004 @ 15.13 uur

 20. Rik
  Ja zit ook wat in…

  Reactie door MAD — donderdag 23 september 2004 @ 15.27 uur

 21. 1)
  De drie linkse partijen zullen ooit samengaan, en al helemaal nooit een kabinet vormen. De reden daarvoor is dat de PvdA relatief de meest rechtse is, en de grootste en in zo’n coalitie constant door GL en de SP onder druk gezet zou worden om linkser te worden. Bij de eerstvolgende verkiezingen daarna zal dat hard afgestraft worden, en zullen Gl en de SP winnen ten koste van de PdvA (nog afgezien van de correctie naar rechts die waarschijnljik tegelijkertijd gemaakt wordt).

  Kortom: door mee te doen aan een linkste coalitie graaft de PdvA haar eigen graf.

  2)
  Verder moet de SP zich goed beseffen dat als er een linkse partij onstaat door de onderlinge verbonden, de SP haar eigen graf graaft. Ten eerste zullen de scherpe SP kantjes verdwijnen, en ten tweede zal de politiek zich snel ontwikkelen tot een 2 partij systeem. Olav heeft het goed door.

  Maw: die linkse coalitie komt er nooit, want zowel de PvdA als de SP kiezen liever voor hun eigen belang.

  Reactie door Nepkarel — donderdag 23 september 2004 @ 15.47 uur

 22. De drie linkse partijen zullen NNNNNNNNNNNooit samengaan
  dus…

  Reactie door Nepkarel — donderdag 23 september 2004 @ 15.48 uur

 23. nepkarel
  ROOD en de andere jongere organisaties willen alles behalve samengaan met elkaar, maar wél samenwerken op overeenkomstige punten. Dat is wat ze ook aan de moederpartijen vragen!

  Reactie door Renske — donderdag 23 september 2004 @ 15.55 uur

 24. @nepkarel
  Ik ben het met Renske eens, er is een groot verschil tussen samengaan en samenwerken. Als de linkse partijen dezelfde grove lijn hebben dan is dit een goed concept en natuurlijk moeten de partijen ervoor waken hun eigen identiteit te behouden.
  Vooral de PvdA heeft er slechte ervaringen mee gezien het paarse kabinet toen ze behoorlijk naar rechts zijn verschoven, maar persoonlijk denk ik dat het ook voor de PvdA gunstig is omdat ze zo hun oude linkse imago terugkrijgen

  Reactie door JP — donderdag 23 september 2004 @ 16.02 uur

 25. @Nepkarel,
  Voor die andere partijen kan en wil ik niet spreken, maar voor ons is het eigen belang gelijk aan het algemeen belang. De SP is ons middel, niet ons doel. Ik denk alleen niet dat vergaande samenwerking dat doel dichterbij brengt. Eerder doet vervagen.

  Reactie door Rik — donderdag 23 september 2004 @ 16.58 uur

 26. @ Renske 23 en de rest:

  Goeie samenwerking leidt op den duur tot hetzelfde. Dat krijg je de Frans/Duitse vorm van het 2 partij systeem. Er zijn wel meer partijen, maar slechts 2 coalitie mogelijkheden: een links of een rechts blok. De kiezer kan dan nog kleine accentverschillen aangeven door de vernhouding van de partijen binnen die blokken een beetje aan te passen, maar verder komt het op hetzelfde neer.

  Ik ben overigens benieuwd wat er op 2 oktober gaat gebeuren. en of de regering er zich ook maar iets van aantrekt.

  Ik vond bij een krant een aardige column van de altijd zure Ephimenco…
  http://www.trouw.nl/nieuwsenachtergronden/columnisten/artikelen/1095915995942.html
  (ben benieuwd hoe lang de link blijft staan)

  Reactie door Nepkarel — donderdag 23 september 2004 @ 19.17 uur

 27. Samenwerken is wel noodzakelijk, zeker met de regering aan het roer, maar ik ben nog niet vergeten dat de PVDA zo vaak van mening wisselt. Dat vind ik toch behoorlijk onbetrouwbaar. Nu ze zelf ook “machteloos” aan de zijlijn staan, is het niet vreemd dat ze weer wat linkse wind gaan waaien.
  Maar hoe waait het bij de PVDA, als de rollen weer zijn gekeerd?

  Reactie door Helma — donderdag 23 september 2004 @ 20.16 uur

 28. @NepKarel
  Volgens mij hebben we al een 2 partijen systeem hoor, kan mij iemand even vertellen wanneer het voor het laatst is geweest dat zowel de PVDA en CDA niet in de regering zaten?
  Ik kan het me iniedergeval al niet meer herinneren.

  Reactie door Ronald — donderdag 23 september 2004 @ 21.41 uur

 29. De PVDA/D66/CDA allemaal 1 pot nat, alleen hun onstaans achtergrond is anders, voor de rest allemaal midden partijen.
  Zie nog eerder dus een ‘goede’ samenwerking tussen de deze 3 parijen als tussen de de 3 linkse partijen, en simpel omdat de meeste CDA stemmers, eigenlijk middenstemmers zijn met een vleugje rechts, en vica versa voor de PVDA stemmers.
  Dus de term de PVDA naar links laten kijken kan dus allen naar groenlinks omdat de gemiddelde pvda stemmer zich meer tot het groenlinks dan de SP aangetrokken voelt.
  Net zoals de meeste CDA’rs nog wel begrip op kunnen brenngen voor de VVD maar niet vor de SGP end dergelijke.
  De SP is op links wat de SGP en dergelijke op rechts zijn, leuk dat ze er zijn maar er is geen grote partij die met ze wil regeren.
  (tenzij ze hun principes laten varen en heel deel opschuiven naar het midden.)

  Reactie door Ronald — donderdag 23 september 2004 @ 21.47 uur

 30. Laten we eens kijken naar de uitslagen als er nu verkiezeingen zouden worden gehouden, zie http://www.politiekebarometer.nl

  Welke coalities zijn er NU mogelijk?

  Rechtse coalitie LPF-VVD-Wilders: 33 zetels: rechts is zwaar in de minderheid….
  Huidige colalitie VVD-CDA-D66: 63 zetels, dikke minderheid.
  Paarse coalitie PvdA-VVD: 80 zetels, mogelijk, maar hee, we vonden paars toch niet zo’n succes?
  Centrumlinkse coalitie CDA-PvdA: 83 zetels, goed mogelijk.
  Linkse coalitie PvdA-SP-GL: 75 zetels, helaas nog net niet mogelijk.
  Links-liberale coalitie PvdA-SP-GL-D66: 79 zetels: goed mogelijk.

  Algemeen rechts (LPF-VVD-Wilders) dus 33 zetels
  Christelijke partijen (CDA-CU-SGP) 38 zetels
  Gematigd linkse partijen (PvdA-D66) 56 zetels
  Progressief linkse partijen (SP-GL): 23 zetels.

  Nepkarel, die coalitie van linkse partijen is onvermijdelijk, in de komende regeerperiode. “Rechts” is stabiel maar in minderheid, “Christelijk” is sterk op z’n retour, “Links” wint stevig terrein.

  Nog even wachten tot de peilingen nog wat mooier uitvallen voor links, en dan laten vallen dit rampenkabinet…

  Reactie door Olav ten Broek — vrijdag 24 september 2004 @ 2.42 uur

 31. @ Ronald 29: Flauw antwoord: nu, PdvA zit er niet in. Waarom trouwens niet de VVD in je lijstje?

  @ Ronald 30: Denk niet dat je gelijk heeft. Volgens mij regeert de SP al in een paar gemeentes (Oss). Daar blijkt dat best te werken. Het is wel zo dat de SP de meest linkse partij is, maar als ze doorgroeien en groter worden dan de PvdA, zoals in sommige gemeentes, dan kunnen ze best meeregeren. Al zal het niet snel met de group Wilders of de LPF zijn.

  @ Olav 31: Je weet net zo goed als ik dat peilingen volstrekt irrelevant zijn. Volgens mij is er nog geen verkiezing geweest waarbij welke peilingbureau dan ook goed zat met zijn voorspelling (inclusief de eigen aangegeven foutenmarge). Peilingen geven trends aan, maar uiteindelijk stellen ze geen donder door. Wat je nu in de peilingen ziet is dat mensen niet zo goed begrijpen wat er allemaal gebeurd, en erg ongerust zijn over de toekomst, al dan niet aangewakkerd door de schrikbeelden die de linkse partijen en de vakbonden ze voorhouden. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou het totaal aantal stemmen voor links afnemen tov CDA en VVD.

  Vergeet niet wat het motto van dit kabinet is: eerst het zuur, dan het zoet. Wedden dat de linkse partijen moord en brand over kiezersbedrog en omkoping gaan schreeuwen als over een jaar of zo het beloofde zoet komt?

  Het enige wat voor dit kabinet belangrijk is, is dat het niet valt. Dan zijn VVD en vooral CDA de klos. Maar ook dan denk ik niet dat de PvdA zich zal laten verleiden tot een linkse coalitie, omdat dan heel duidelijk zal worden dat ze geen echte linkse arbeiderspartij meer zijn. De PvdA zal nooit in een landelijke coalitie gaan zitten waarin ze de meest rechtse partij is.

  Reactie door Nepkarel — vrijdag 24 september 2004 @ 4.50 uur

 32. Sjonge jonge, ik woon te lang in de VS: heeft/have, groep/group, welk/e bureau.
  Ik schaam mij.

  Reactie door Nepkarel — vrijdag 24 september 2004 @ 4.53 uur

 33. Nepkarel
  Dat beloofde zoet is niet door Balkenende en zijn bezuinigingen, mochten die komen. Het zoet is meer een natuurverschijnsel dan een succes van regeren. Zelfde als, op de zoveel tijd is het ff rechts en dan wordt het weer links, natuurverschijnsel….niets meer niets minder.

  Reactie door MAD — vrijdag 24 september 2004 @ 6.37 uur

 34. Uiteindelijk kiest men in Nederland met het verstand. Dus zal Links nooit een coalitie kunnen vormen. In peilingen een meerderheid hebben is makkelijk, maar dat na een verkiezing werkelijk hebben is heel iets anders.
  Heeft men in de jaren zeventig niet ook geprobeerd om een links blok te vormen? Volgens mij hebben we toen een van de slechtste kabinetten gehad, het kabinet Den Uyl, een vechtkabinet dat niets totstand heeft gebracht, omdat PvdA-ers en CDA-ers vechtend over straat gingen.

  Reactie door Ricardo Kamperveen — vrijdag 24 september 2004 @ 9.11 uur

 35. @Ricardo Kamperveen
  dus als men zijn verstand gebruikt dan komt er geen links blok?!
  Dat lijkt me enigzins belachelijk, juist als men zijn verstand gebruikt komt er een links blok!!
  En om een kabinet van PvdA en CDA als voorbeeld te gebruiken slaat natuurlijk nergens op, bovendien was dat heel wat jaren terug. De enige reden dat links niet aan de macht is gekomen is omdat de rijken natuurlijk rechts stemmen want ze willen hun centen behouden en omdat de minder intelligente in het land alleen maar horen dat rechts de grenzen willen sluiten en niet dat ze in hun eigen portemonnee worden geraakt!! En als voorbeeld kun je kijken naar de aanhang van de LPF, maar ook de VVD werkt zo … De SP is tenminste een partij die niet schijnheilig doet maar gewoon zegt waar hij voor staat en aan iedereen denkt in de maatschappij en niet gewoon een meerderheid probeert te krijgen !!!!

  Reactie door JP — vrijdag 24 september 2004 @ 10.26 uur

 36. Ricardo Kamperveen

  Daarom juist nu wel, omdat jullie het zo graag zien mislukken. maar don’t worry dat gaat prima lukken. Het volk gaat weer regeren!!!

  Reactie door MAD — vrijdag 24 september 2004 @ 10.46 uur

 37. @ Ricardo Kamperveen (36):

  Als je meent historische argumenten aan te kunnen voeren moet je wel juiste feiten gebruiken! Tijdens het kabinet-Den Uyl bestond het CDA nog niet eens (is officieel pas in 180 opgericht). Dat kabinet (waarvan ik jouw kwalificatie overigens niet deel) bestond uit PvdA, KVP, ARP en PPR. Bovendien zegt die tijd niets over nu. Toen bestond b.v. GroenLinks nog niet en was de SP niet zo ontwikkeld als nu. Het is dus gewoon een slag in de gebakken lucht van jou.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 24 september 2004 @ 11.15 uur

 38. In 39: “180″ moet natuurlijk zijn: 1980!

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 24 september 2004 @ 11.56 uur

 39. Het volgende kabinet zal bestaan uit PVDA, VVD en groenlinks.

  Reactie door Ronald — vrijdag 24 september 2004 @ 17.03 uur

 40. @ Ronald 45: Dat lijkt me lachen!

  Reactie door Nepkarel — vrijdag 24 september 2004 @ 18.13 uur

 41. Er komt geen coalitie van linkse partijen. Ten eerste omdat macht corrumpeert. De PvdA zal -als het er op aan komt- toch kiezen voor een meer stabiele samenwerking met VVD of CDA. Vanuit de oppositie is het lekker makkelijk stenciltjes printen, maar meer dan wat ludiek gezwam mag het toch eigenlijk niet worden.

  Ten tweede vind ik het nogal lachwekkend hoe sommigen in deze context het huidige stemgedrag even naar echte verkiezingen vertalen. Zo gaat dat in de praktijk natuurlijk niet. Vanuit een zekere mate van onvrede geeft men nu makkelijker aan links te stemmen, maar als er over enkele jaren weer een knop moet worden ingedrukt, zullen veel mensen -net als de PvdA- toch weer naar het midden opschuiven.

  Ten derde onderschat men graag een toekomstige partij van Geert Wilders. Ik verwacht dat hij i.s.m. de Edmund Burke stichting in een nieuwe conservatieve partij gaat plaatsnemen. Hij is een potentiële nieuwe Fortuyn, omdat hij simpelweg de stem van veel kiezers vertegenwoordigt.

  Ten slotte zal bij de volgende verkiezingen een groot deel van Nederland hebben ingezien dat het huidige kabinetsbeleid wellicht niet direct bij IEDEREEN tot goede resultaten leidt, maar de kans is groot dat Nederland bij de volgende verkiezingen weer in een positieve economische situatie verkeert, waardoor de vergevingsgezindheid onder het publiek weer zal toenemen.

  Groetjes,

  Reactie door Enrico — vrijdag 24 september 2004 @ 18.47 uur

 42. @ Enrico 47: Ik had het niet beter kunnen zeggen.

  Ben benieuwd of die partij van Wilders wat wordt. Het hebben met de CD, AOV en LPF gezien dat het best lastig is om een nieuwe partij zomaar uit de grond te stampen. Zelfs fusies, waarbij er al een heel partijapparaat is, pakken altijd lastig uit, zie GL en de CU.

  Toch zou het interessant zijn om in NL ook een echte harde rechtse partij te hebben. Al is het maar om te laten zien hoe links de VVD is ivm andere rechtse partijen in de rest van de wereld (VK, VS, Australie, DL, Ierland etc).

  Zoals gezegd, ik woon nu een tijdje in de VS, en dan leer je pas wat echt rechts is. Als ik hier de NL politieke verhoudingen uit moet leggen dan zeg ik altijd maar dat de voorstellen van de VVD (rechts in NL) hier waarschijnlijk weinig kans zouden hebben, ook niet bij de democraten (links hier). Anders gezegd: Amerika leeft een heel stuk rechts van Nederland, en Nederland ligt een heel stuk links van Amerika.

  Sorry, ik dwaal af.

  Reactie door Nepkarel — zaterdag 25 september 2004 @ 1.45 uur

 43. @ Nepkarel

  Het probleem van Nederland is dat het is overgeciviliseerd. Het polderlandschap leidt tot een soort warsheid. Niemand accepteert meer problemen. Iedereen bemoeit zich met alles; specialisten worden niet meer vertrouwd. Het is de gekte van de collectiviteit, in de hand gewerkt door partijen als SP, PvdA en helemaal GroenLinks. We zijn verwend geraakt. De minimum levensstandaard in Nederland is veel hoger dan het minimum in Spanje, Griekenland, Portugal en zelfs België. Maar dat wil niemand weten. Door decennialang iedereen in de watten te leggen, zijn de verwachtingen dermate hoog, dat bij de minste of geringste tegenslag de woede een uitweg zoekt via knullige vakbonden, demonstraties en ludieke acties. Alles moet kunnen. En zelfs als alles niet meer kan, moet het toch kunnen. De taarten worden vast besteld, de rotte tomaten gaan vast in de zak. We gaan protesteren. Dat ELKE familie in Nederland een kleurentelevisie heeft, dat ELKE familie in Nederland een wasmachine heeft, dat ELKE familie in Nederland een Cd-, Dvd- en videospeler heeft… het doet er allemaal niet meer toe. Meer, meer, meer, is het devies. Laat ik duidelijk stellen dat ik weet dat veel mensen het heel moeilijk hebben om rond te komen en dat ik daar groot respect voor heb. Maar je kunt niet vooruit zonder je verantwoordelijkheid te nemen. Elke burger heeft rechten, maar ook plichten. Het zou de SP sieren als zij een stellig onderscheid zou maken tussen zij die wel willen maar niet kunnen en zij die wel kunnen maar niet willen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Met het devies ‘iedereen die weinig heeft moet meer en iedereen die veel heeft moet inleveren’ maakt links Nederland zich er niet alleen goedkoop vanaf, maar ontloopt het ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid.

  Groetjes,

  Reactie door Enrico — zaterdag 25 september 2004 @ 11.30 uur

 44. Wat hebben Enrico, Ronal en Nepkarel met elkaar gemeen? Ze hebben het alledrie goed en willen het nog beter hebben op de rug van duizenden armen. Zij bedonderen jullie met hun frases, waar zij zogenaamd het belang voor de verbetering van de totale economie. Niets is minder waar.
  Waar zij met de frase “eerst het zuur, dan het zoet” komen nemen zij zoet en willen nog meer zoet. Het zuur moeten de zwakkere groepen maar nemen. In de toekomst zal er geen zoet voor terug gegeven aan deze groepen, want wat afgebroken is zal nooit meer terug gegeven worden.
  Het waren juist de rechtse partijen, die met regelingen aankwamen om bedrijven subsidies te geven om te verhuizen naar lagelonenlanden, waardoor veel banen verloren zijn gegaan in Nederland.
  Neem zo toch niet serieus en negeer deze lui. Als jullie lot in hun handen lag, dan negeerden ze jullie totaal en hoefden jullie niet te rekenen op hun genade.

  Reactie door Hendrik — zaterdag 25 september 2004 @ 12.52 uur

 45. @ Hendrik

  “Negeer deze lui.” Ik zou bijna veronderstellen dat jij linkse politiek aanhangt. Want dat is exact de kop-in-het-zand methode die Groen Links, SP en PvdA uitdragen. Tot zover ook de linkse democratie; ben je het niet met me eens, dan ga ik je negeren.

  En je hebt het helemaal mis, beste Hendrik. Jouw argumentatie -nou ja, wat daarvoor moet doorgaan- is dat ‘wij’ (ik ken Ronald en Nepkarel niet) de zwakkeren in de samenleving zouden negeren. Op basis waarvan beweer je dat?

  Ook je aantijging dat ik wil profiteren van duizenden armen slaat nergens op. Je zwamt maar wat, omdat je geen argumenten hebt. Jij weet ook wel dat je linkse ideologie weliswaar leuk bedacht en menslievend is, maar in de praktijk onuitvoerbaar.
  Overigens, menslievend is dan maar een hol begrip, want mocht er ooit een coalitie PvdA/SP/GL komen, dan is binnen de kortste keren de ruilhandel weer terug in dit land.

  Je bent agressief naar andersdenkenden. Teksten als “Zij bedonderen jullie met hun frases”… waar haal je het vandaan man!? Geef dan eens concreet aan waar ik ongelijk heb. Of lukt je dat niet? Waarschijnlijk niet; ik ben namelijk wel degelijk begaan met de zwakkeren in de samenleving, maar alleen met diegenen die hun eigen verantwoordelijkheid nemen voor zover ze daartoe fysiek in staat zijn. Is dat nu zo asociaal?

  Groetjes,

  Reactie door Enrico — zaterdag 25 september 2004 @ 13.07 uur

 46. Wouter Bos? Is dat een leider of een lijder?
  Ik vind hem in elk geval een “ambtenaar” zonder ruggegraat.
  Wat moet je met zo iemand?

  Reactie door van Groningen. F.H. — zaterdag 25 september 2004 @ 13.37 uur

 47. @Enrico

  Als jij alleen maar oog heeft voor het belang van het grootkapiaal en hier als spreekbuis daarvan fungeert dan is negeren niet zo’n onverstandige oplossing. Uit je reactie’s blijkt al genoeg welk belang je dient. Ik weet niet of je uit eigen houtje of in opdracht van iemand anders hier de dogma’s van rechts hier komt verkondigen, maar dat het rechtse dogma’s zijn staat als een paal boven water.
  Ik hang inderdaad linkse politiek aan en ik meende dat dit ook de politiek is van de SP en dit weblog ook van iemand van de SP is. Volgens mij zijn we hier altijd nog netter tegenover “rechtsen” dan jullie op jullie website’s tegen ons zijn. Bespaar me dus je tirade.
  Je support aan James Hardie was zeker ook gezwam. Ik raad iedereen een paar voorafgaande reactie’s van jou te bekijken, waaronder die onder de kop “een ongewenste vreemdeling” om te zien wat een kwade inslag Enrico eigenlijk wel heeft.
  Zelfs de meest fanatieke kapitalist zegt begaan te zijn met het lot van de zwakkeren. Dit is helaas een holle frase want echter in zijn ogen zijn hebben alle zwakkeren schuld aan hun positie en bestaan zij uit “profiteurs”, “fraudeurs” en “luie donders” en nemen niet hun eigen verantwoordelijkheid om uit die ellendige positie te geraken. Echter de benamingen ellendige positie bestaat niet in de ogen van Enrico, want iemand die aan de onderkant van de maatschappij leeft, heeft een luxe luie leventje. Waar je zelf nooit ingaat op argumenten van mij, durf je mij ervan te beschuldigen niet op je argumenten in te gaan.
  Vervolgens claim je het gelijk te hebben aan je zijde, laat me je iets duidelijk maken Enrico. Het mag wel jou gelijk zijn, maar niet mijn gelijk.
  Verder zeg je dat een coalitie van PvdA/SP/GL (en dus links) ons binnen de kortste keren in de ruilhandel brengt. Waar haal je zulke onzin vandaan. De “relatieve” welvaart van zwakke groepen zoals de werknemer hebben wij juist te danken aan linkse personen, die dit hebben afgedwongen door hun strijdbaarheid en niet doordat kapitalisten nou zo begaan zijn met ons lot.
  Ik denk echter dat een coalitie bestaande enkel uit rechtse partijen ons terug zullen brengen naar de negentiende eeuw overgeleverd aan kinderarbeid, bittere armoede, honger en ziektes. Wie denkt dat de kapitalisten van deze tijd niet over dezelfde apathie hebben voor hun medemens en verblind zijn voor de noden van hun medemensen zoals de werkgevers van de negentiende eeuw die leeft in een droomwereld. Mensen met kapitaal zijn qua karakter vanaf dat de mensheid bestaat hetzelfde geweest en zal er altijd strijd zijn vanuit de andere kant nodig zijn om hun waardigheid te behouden.
  Verder meende ik in voorafgaande reactie’s voldoende argumenten naar voren te hebben gebracht, dat ik ze hier niet meer wil herhalen alleen maar omdat je de voorafgaande negeerde.

  Reactie door Hendrik — zaterdag 25 september 2004 @ 15.19 uur

 48. @ Hendrik 50:
  Klopt. Ik heb het goed. Ben daar tot mijn 28e voor naar school gegaan. Nu woon ik in de VS en verdien lekker. En qua vangnet: oh ik heb NIKS. Als ik mijn baan hier verlies, heb ik tien dagen om het land te verlaten en in NL krijg ik geen bijstand. Vertel me dus niet dat ik dikke kussen heb om op terug te vallen, want er is simpelweg NIETS.

  Je leest mijn bijdragen ook niet goed. Ik vind een sociaal vangnet heet goed, maar wil af van het sociale donzen kussen dat we op dit moment hebben. Daar liggen veel mensen op die heel goed op hun eigen benen kunnen staan, en in feite de uitkeringen van mensen die het WEL echt nodig hebben aantasten.

  Ten tweede heb ik inderdaad niet zoveel met genade. Iemand die chronisch ziek is, moet gewoon geholpen worden. Da’s geen genade, maar fatsoen. Mensen die echter leven op kosten van de samenleving en wel kunnen werken, horen dat ook te doen en niet tegengehouden te worden door bijstandsfuiken en luxe uitkeringen. OOk dat is fatsoen.

  Gatfer is voel me bijna CDA’er met al dat gelul over fatsoen.

  @ Enrice 51: Nou, zo klink je wel een beetje arrogant hoor.

  @ Hedrik 52: Ik vind het zo grappig dat vaak gesuggereerd wordt, dat de ‘rechtse’ stemmen hier in opdracht van iemand anders handelen. Daarin schuilt impliciet het ongeloof dat je echt achter je mening staat, of hem zelf bedacht hebt. En ook dat de mensen die wel die meningen hebben of bedenken hier niet zouden durven komen.

  “in zijn ogen zijn hebben alle zwakkeren schuld aan hun positie en bestaan zij uit “profiteurs”, “fraudeurs” en “luie donders” en nemen niet hun eigen verantwoordelijkheid om uit die ellendige positie te geraken. ”

  Je raakt hier de kern van het meningsverschil. Op een woordje na. “Rechts” denkt inderdaad dat niet ALLE zwakkeren schuld hebben aan hun positie. “Rechts” denkt dat onze luxe uitkeringen het voordelig maken voor “profiteurs” om lekker achterover te leunen en probeert die UIT de uitkeringen te gooien zodat er genoeg geld over blijft voor de mensen die het echt nodig hebben. “Links” echter behandelt IEDEREEN die een uitkering heeft als een zielepoot die er nooit vanzelf meer uit kan komen en daarom meer hulp nodig heeft. Bovendien ontkent “links” dat er ook maar een “profiteur” tussen die miljoenen uitkeringsgerechtigden zit. ‘Want zo oneerlijk zijn mensen niet.’

  Ik snap niet hoe je er tegen kunt zijn om de “profiteurs” uit de uitkeringen te gooien om diezelfde uitkering te waarborgen voor diegenen die het echt nodig hebben.

  En zeg nou niet dat er geen “profiteurs” zijn. In A’dam blijkt uit onderzoek dat een KWART van de bijstandsaanvragen frauduleus is. Dwz mensen vullen opzettelijk verkeerde gegevens in met als doel een uitkering te krijgen waar ze eigenlijk geen recht op hebben. Stel je eens voor dat al dat geld dat de afgelopen jaren (toen er niet gecontroleerd werd) niet wasuitgegeven, maar gebruikt was om mensen die WEL eerlijk waren beter te helpen. Wouw, wat waren die mensen er dan beter aan toegeweest.

  Reactie door Nepkarel — zaterdag 25 september 2004 @ 19.25 uur

 49. Alle prietpraat over links en rechts op een stokje, gezien de huidige peilingen en trends kán een linkse meerderheid, als nu verkiezingen worden gehouden, nu een coalitie vormen.

  Dan hoeft de PvdA niet meer over de grond te rollen met de Christen-Democraten en ook geen hol regeerakkoord te schrijven met de liberalen, want dan is er in Nederland een serieus links draagvlak.

  De vraag is alleen nog: wanneer staat links in de peilingen zo ijzersterk dat bij de volgende Balkenende-blunder of Zalmfraude het kabinet ten val kan worden gebracht door een kamermeerderheid? Zelfs de regeringspartijen becommentariëren nu het kabinet. Ik denk dat we de volgende lente naar de stembus kunnen.

  En dan heeft Nederland, voor de eerste keer, een zuiver linkse regeringscoalitie. Met VVD, CDA en natuurlijk Geert Wilders in de oppositie.

  Reactie door Olav ten Broek — zaterdag 25 september 2004 @ 22.08 uur

 50. Als het over Paars gaat wordt altijd in één adem de PvdA genoemd. De VVD en D66 zaten er ook in hoor. Als Gerrit Zalm kritiek levert op Paars dan zeurt hij over zichzelf want hij was 2 paarse kabinetten de minister van Financiën.
  En inderdaad als de PvdA in de regering zou zitten zou er ook veel bezuinigd worden maar dan wel op een veel eerlijkere manier. Het is namelijk vooral een kwestie van keuzes maken. En dit kabinet maakt een heel bewuste keuze om de zwakkeren en de middeninkomens het hardste aan te pakken.

  Reactie door Karin — zondag 26 september 2004 @ 11.22 uur

 51. @Nepkarel 54

  Je bent naar de VS gegaan, nadat je op kosten van gemeenschapsgelden kon studeren in Nederland om vervolgens uit te wijken naar de VS om daar met jouw opleiding meer te verdienen dan in Nederland. Van het geld wat de Nederlandse gemeenschap in jou heeft geïnvesteerd plukt de VS daar nou de vruchten van. Kijk, dat vind ik pas echt het gedrag van een “profiteur”.
  Ik ben benieuwd waar je je kinderen laat studeren. Eerst misschien in Nederland op kosten van de staat en dan na afloop van hun opleiding adviseren te gaan werken in de VS?
  Wat betreft die cijfers over “bijstandsfraudeurs” in Amsterdam heb je waarschijnlijk pas, nadat deze mensen opgespoord en aangepakt werden. De “witteboordencriminelen” van het zakenleven en de politiek worden niet eens opgespoord en mocht de zaak toevallig toch rollen, dan krijgt de fraudeur een gouden handdruk of wordt ergens een commisarjaatje aangeboden.
  Het is ook zo voorspelbaar de argumenten van “rechts” als het over minima gaat. Dan komen zij ineens aan dat de “regels in het voordeel van de werknemer uitvallen”, dat uitkeringsgerechtigden uit “frauders” en “luierikken” bestaan. Maar ze zullen nooit over de misdaden van werkgevers en rechtse politici iets zeggen.
  Met ingestudeerde en clichéachtige rechtse teksten komen zij op linkse webfora hun propaganda afdraaien in de hoop dat het zal aanslaan.

  Reactie door Hendrik — zondag 26 september 2004 @ 13.13 uur

 52. Trouwens wat heet bijstandsfraude. Vaak gebeurt dat iemand onbewust een fout in zijn formulier(en) maakt, waardoor het aangemerkt wordt als fraude.

  Reactie door Hendrik — zondag 26 september 2004 @ 13.16 uur

 53. @ Henrik (58):

  Helemaal mee eens. De beschrijving van “links” en ” rechts” van Nepkarel in 54 is flauwekul. Links is ook tegen fraude, maar dan ook van grote ondernemers e.d. Daar hoor je Nepkarel, Ronald, Enrico, Carel de Win enz. niet over. En dan die uitdrukking: “onze luxe uitkeringen” ! Kennelijk toch te lang uit Nederland, Nepkarel?

  @ Enrico:
  47: Dit heet wensdenken.
  49: Mispoes! Ik heb geen dvd-speler! :)

  Reactie door Olav Meijer — zondag 26 september 2004 @ 17.32 uur

 54. @ Nepkarel

  Natuurlijk gaan die praktijken nog altijd door. Want hoe meer controleurs fraudeurs betrappen, hoe minder er te controleren is. En dus: minder werk.

  Of je te maken hebt met de sociale dienst, de belastingdienst of wat voor overheidsdienst ook, je bent hier vaak overgeleverd aan types die nauwelijks tot tien kunnen tellen, maar met een machtswellust van heb ik jou daar.

  Groetjes,

  Reactie door Enrico — zondag 26 september 2004 @ 20.57 uur

 55. @ Enrico 62:
  Da’s wel erg cynisch. Maar een beetje gelijk heb je wel.

  Wat erg grappig was, was dat ik indertijd op een gegeven moment 5% gekort werd op mijn uitkering omdat om de een of andere reden mijn inschrijving bij het arbeidsbureau verlopen was. Beetje vaag. Alsof je dat merkt als je iedere maand vrij willekeurige bedragen op je rekening gestort krijgt, die de maand erna weer gecorrigeerd worden.

  Maar wat mij betreft: fraude = flinke boete. Want naar wat ik nu begreep wordt de uitkering gewoon niet toegekend, en de zaak daarmee afgedaan. Ja, dan sta ik zelfs de volgende dag weer bij de sociale dienst om het nog een keer te proberen….

  Reactie door Nepkarel — zondag 26 september 2004 @ 22.35 uur

 56. @Nepkarel 61

  In tegenstelling wat je beweert in reactie 61 vind ik bijstandsfraude helemaal niet o.k. Ook deze vorm van fraude moet worden bestreden. Het stoort mij alleen dat rechts te vaak hier tendentieus op wijst en dingen kritiekloos aanneemt als het om dit onderwerp gaat, terwijl witteboorden criminaliteit wordt gebagatelliseerd.
  Het lijkt wel alsof in rechtse ogen iedere bijstandsgerechtigde een fraudeur is.
  Verder ben ik het met Enrico wel eens dat of je nou met de belastingdienst, Sociale dienst of UWV Gak je te maken hebt met incompetente machtswellustingen te maken hebt, deze personen zich totaal niet kunnen verplaatsen in degene, die aan hun overgeleverd zijn en kennelijk er plezier in hebben om hem of haar te treiteren.

  Reactie door Hendrik — maandag 27 september 2004 @ 10.36 uur

 57. @enrico en nepkarel
  links betekent helemaal niet dat je niets aan fraude wilt doen. Ik ben ook heel erg links en vind niets erger dan bijvoorbeeld bijstandsfraude en die mensen moeten hard aangepakt worden. Maar rechts wil iedereen die een uitkering heeft korten omdat er een paar rotte appels bij zitten. Zou je ook elke voetbalsupporter moeten straffen omdat er een paar raddraaiers bij zitten ?! Ik vind trouwens niet dat iemand die hoer zijn opleiding heeft genoten en zijn heil zoekt in het buitenland een profiteur is, linkse principes overschreiden landsgrenzen. Een ideologie moet niet ophouden bij een door de mens bedachte landsgrens.

  Als het zo is dat 5% van de bijstand gefraudeerd wordt dan is het niet juist om de overige 95% ook aan te pakken. Die mensen die frauderen pak je er toch niet mee want die klussen enorm bij en kunnen dat beetje geld van die uitkering wel missen…

  Persoonlijk ken ik een fraudeur die zo’n 3000 euro bijverdiend per maand en die ze niet aanpakken omdat ze hem niet aan kunnen en durven pakken. Denk je serieus dat hij het erg vind als hij 50 euro minder krijgt van zijn uitkering?? Mijn vader daarintegen moet met de huidige regeling hoogstwaarschijnlijk zijn auto in leveren omdat hij die niet meer kan betalen !! En zonder zijn auto kan hij niet naar het ziekenhuis voor zijn chemo want openbaar vervoer is nog duurder en stopt niet bij het ziekenhuis en dankzij dit kabinet is de subsidie voor ziekenvervoer ook afgeschaft… kijk dat bereik je met ‘rechtse’ ideologie !!! Mijn vader wordt gestraft omdat de overheid zelf niets durft te doen aan die fraudeur !!

  je kan er pas echt over mee praten als je in de praktijk zo’n verhaal mee maakt. Langs de zijlijn is het altijd makkelijk praten… hopelijk brengen zulke verhalen je op andere gedachte

  ik weet niet meer wie de opmerking maakte over de ‘knullige’ vakbonden maar die bonden hebben er wel voor gezorgd dat men niet 16 uur per dag hoeft te werken voor een hongerloon.
  Die bonden hebben er ook voor gezorgd dat er een pensioen is en een CAO. Als jij die bonden zo knullig vind dan moet je ook die jaarlijkse verhoging ook weigeren. Daar strijden de linkse mensen voor en rechts profiteerd daar net zo goed van !!

  Reactie door JP — maandag 27 september 2004 @ 12.00 uur

 58. @ Hendrik 64: We zijn het voor een groot deel eens. Mooi zo.

  @ JP 65:
  Ik denk niet dat rechts iedereen wil korten voor een paar rotte appels. Ik denk dat rechts de rotte appels eruit wil gooien en ook de overrijpe appels, maw de mensen die wel recht hebben op een uitkering maar dat eigenlijk niet nodig hebben.

  Wat betreft voetbal. Hier in mijn woonplaats staat een sportstadion waar meer dan 100.000 man in kunnen. Op wedstrijddagen staan er ook nog zo’n 50.000-100.000 man om het stadion te ‘tail gaten’ (feesten op de parkeerplaats). De verkeersinzet van de politie blijft beperkt tot het regelen van het verkeer. Alle andere organisatie wordt geregeld door het stadion. Zelfs als de grootste rivaal op bezoek komt worden er nauwelijks mensen opgepakt. Een paar man die echt teveel gedronken hebben, en een enkel vechtpartijtje. Zo kan het ook. Rotte appels zijn er hier nauwelijks. Waarom? Omdat die lui die wel opgepakt worden dat weten ook, inclusief fikse boete en strafblad en stadionverbod. En de goeie appels kijken niet de andere kant op als er iets mis gaat. Maar goed, da’s een ander probleem.

  Wat betreft die fraudeur die je kent. Als hij het niet erg vind om zijn uitkering te missen, waarom vraagt hij hem dan aan? En verder, als hij hem frauduleus verkrijgt, dan zou de sanctie moeten zijn: terugbetalen van het teveel ontvangen geld maal 2 of 3 (uitkeringsfraude), belasting betalen over zijn zwartverdiende geld maal 2 of 3 (belastingfraude) plus een paar maandjes hout hakken in het stadspark, liefst met een leuk fel shirtje aan met ‘FRAUDEUR’ erop. Maar dat zal er wel niet in zitten.

  Als je trouwens de kliklijn eens belt, en die fraudeur aangeeft, dan kun je meehelpen om wat geld te besparen zodat je vader wat ontzien kan worden. Helaas doen veel Nederlanders die maatschappelijke plicht niet.

  Ik geloof overigens niet dat het OV duurder is dan een auto hebben. Tenzij het een hele lange taxirit is.

  Wat de vakbonden betreft hebben ze voor veel goeds gezorgd, maar ook voor veel onzin. Toen ik promoveerde was (is er nog steeds gok ik) er een schreeuwend terkort aan promovendi in de wetenschap- en techniekhoek. In de industrie verdien je namelijk ongeveer 4 a 5 keer zoveel als promovendus en tja, wie laat dat liggen? Helaas hielden de vakbonden de mogelijkheid tegen om wetenschap- en techniek promovendi wat meer geld te geven tegen, want dat zou oneerlijk zijn tov de letteren promovendi voor wie het alternatief de bijstand was. Het gevolg is nu dat slimme Nederlandse studenten het bedrijfsleven ingaan en wetenschap- en technieksgroepen ‘goedkope’ chinezen en andere Aziaten inhuren voor hun onderzoek. Over weggegooid geld gesproken.

  Reactie door Nepkarel — maandag 27 september 2004 @ 15.14 uur