‘Voetbal is de belangrijkste bijzaak’, zei Johan Cruijff ooit. De populariteit van de sport en vooral van de Eredivisie is groter dan ooit. De stadions zitten week na week vol. Jan Marijnissen in gesprek met Tom Egbers, de man die het gezicht is geworden van Studio Sport op de zondagavond en van onze nationale sport, voetbal.

Tom Egbers

tekst Jan Marijnissen foto Erik Hijweege

We hebben afgesproken in een etablissement in het roemruchte Olympisch Stadion, gebouwd ten behoeve van de Olympische Zomerspelen van 1928. Vanaf deze plek presenteert mijn gesprekspartner Andere Tijden Sport.
Belangrijke voetbal-, wieler- en atletiekwedstrijden vonden hier plaats. Hier won in 1962 de onlangs overleden Eusébio met zijn Benfica de finale van Europacup 1 van Real Madrid, met 5-1. Achtereenvolgens was het de thuishaven van Blauw-Wit, DWS en FC Amsterdam.

Het stadion stond ooit op de nominatie gesloopt te worden, maar het werd gered van de slopershamer en in 2000 geheel gerenoveerd en heropend. Nu vinden veel kleine ondernemers hier hun onderkomen én vinden er, natuurlijk, ook sportwedstrijden plaats. In deze winter wordt er zelfs geschaatst.

Mijn gedachten gaan terug naar een wedstrijd van Ajax tegen Feyenoord in de jaren zeventig in dit stadion. Voor de wedstrijd zag ik twee jongens in elkaar getrimd worden omdat ze een Feyenoordsjaal droegen. Later vluchtten massa’s mensen over de hekken, op de vlucht voor de meute die van de andere kant van het stadion het Feyenoordvak kwam belagen. Ik kan me niet herinneren ooit zo blij te zijn geweest met het bestaan van de ME. Het heeft jaren geduurd voor ik weer een eredivisiewedstrijd zou bezoeken.
De verwelkoming is allerhartelijkst. We houden het bij koffie en water.

Héracles of Herácles?
‘Het is Herácles. Zo is de afspraak in Almelo, al is er geen wetenschappelijk bewijs voor hoe de oude Grieken het uitspraken. Uit respect voor de club en de supporters zeg je dus Herácles. Behalve als je uit het rivaliserende Enschede komt; daar hoor je meestal Héracles.’ » Lees verder…


Popmuziek

Mijn favoriete popnummers kun je beluisteren wanneer je op de playknop drukt.

Of bekijk eerst de complete playlist.

Uitgelicht