Oktoberscholing

Eén maal per jaar (in de weekenden van oktober) treffen de voorzitters van de afdelingen en ik elkaar. We spreken elkaar natuurlijk ook op de partijraden en de congressen, maar op de oktoberscholing in een meer ontspannen sfeer ergens in een mooi oord in het land. Dit jaar op de Utrechtse Heuvelrug.

We bespreken de actuele politieke situatie, de stand van zaken in de afdelingen en de taken die voor ons liggen. Dit jaar hebben we het natuurlijk over de actie ‘NEE tegen BII’, de alternatieven van de oppositie, maar bijvoorbeeld ook over de gemeenteraadsverkiezingen in 2006.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 09 oktober 2004 :: 9.07 uur

17 Comments

17 reacties

 1. Dan wens ik jullie heel veel sterkte en ontspan af en toe ook maar even, dat hebben jullie met deze puinhoop hard nodig.Groetjes Ineke

  Reactie door ineke — zaterdag 9 oktober 2004 @ 9.20 uur

 2. Bespreek ook wie er straks minister gaat worden, want dat linkse kabinet gaat er echt komen hoor.

  Reactie door karin — zaterdag 9 oktober 2004 @ 14.14 uur

 3. @KArin, ja hoor, maar wel pas over 2 jaar.

  Reactie door Ronald — zaterdag 9 oktober 2004 @ 14.45 uur

 4. Vanwaar de term “oktoberscholing”?
  Is afdelingvoorzittersoverleg niet een betere uitdrukking?

  Reactie door Kees Huizenga — zaterdag 9 oktober 2004 @ 17.41 uur

 5. Vanwege de oktober revolutie denk ik.

  Reactie door Ronald — zaterdag 9 oktober 2004 @ 18.15 uur

 6. @ Kees Huizinga: omdat het een scholing is en geen overleg

  @ Ronald: omdat het deze maand oktober is!

  P.S. Iedereen die er heen gaat veel plezier toegewenst!

  Reactie door Eelco Eikenaar — zaterdag 9 oktober 2004 @ 19.12 uur

 7. @ ronald #4
  Reken er maar op dat er eerder verkiezingen komen. Maar dan kun je gewoon weer stemmen op één van de rechtse partijen hoor.

  Reactie door karin — zaterdag 9 oktober 2004 @ 20.07 uur

 8. @Karin, als je de kleine lettertjes bij het stemmen gelezen had, dan wist je dat door je stem uit tebrengen je 4 jaar lang vast zat aan de uitkomsten van die verkiezingen.
  Alleen diegene die nergens op gestemd heeft kan oprecht zeggen dat ze niet voor dit kabinet gekozen hebben.

  Nou ff iets serieuzer, wat zou in godsnaam dit kabinet kunnen laten vallen? (binnen de grenzen van de wet uiteraard.?).
  Sterker nog zelfs al zou dit kabinet vallen dat wil nog niet zeggen dat er ook automatisch nieuwe verkiezingen komen.
  Er kan ook een andere coalitie onstaan he.

  Reactie door Ronald — zaterdag 9 oktober 2004 @ 20.20 uur

 9. Karin, waarom denk je dat er eerder verkiezingen komen? Bij de huidige peilingen heeft toch geen enkele regeringspartij er belang bij om het kabinet te laten struikelen.
  Ik zou graag zien dat deze arrogantelingen opkrassen maar heb geen idee hoe dat mogelijk gemaakt kan worden. Dus bij elke peiling die de laatste tijd verschijnt ben ik banger dat ze de rit uitzitten.

  Reactie door Twijfelaar — zaterdag 9 oktober 2004 @ 21.54 uur

 10. @ Ronald (8). Wat een kromme redenering: ‘Alleen diegene die nergens op gestemd heeft kan oprecht zeggen dat ze niet voor dit kabinet gekozen hebben’.
  Dus door mijn stem op de SP heb ik voor dit kabinet gekozen??? Je snapt kennelijk het idee van democratie en evenredige volksvertegenwoordiging niet. Ik mag dan wel vastzitten aan dit asociale kabinet, maar ik heb er zeker niet voor gekozen!!! Overigens voelen veel mensen die wél op een partij uit deze coalitie hebben gestemd zich inmiddels bekocht en mogen die zich – met recht – afvragen of ze de juiste keuze hebben gemaakt, zich ertegen verzetten. Helaas hebben ze pas bij de volgende verkiezingen de kans te laten zien wat ze er inmiddels van vinden. Of moet je nadat je een stem hebt uitgebracht je er vier jaar lang aan committeren? Mag je tussentijds niet van mening veranderen wanneer je ziet dat jouw stem verkwanseld wordt…?!
  Misschien is een beetje scholing voor jou wel raadzaam…(-;

  Reactie door Hanny Palmen — zondag 10 oktober 2004 @ 12.08 uur

 11. @Hanny, door deel te nemen aan het stemmen heb je er ook mee ingestemd om de uitkomst te accepteren, hoe die uitkomst ook is.
  Dus ja door op de SP te stemmen heb ook jij indirect dit kabinet met jou instemming mogelijk gemaakt.
  En je wist dat de uitkomst voor deze stemronde in principe voor 4 jaar vast staat, maar je mag rustig van mening veranderen, maar dat wil nog niet zeggen dat dan de ‘overeenkomst’ dan ineens maar veranderd mag worden om jij je mening veranderd hebt.

  Reactie door Ronald — zondag 10 oktober 2004 @ 12.25 uur

 12. Vreemd is dat toch. Mensen gaan niet stemmen en zeggen dan dat ze niet voor dit kabinet gekozen hebben en toch verdedigen ze dit kabinet mij wat al te vaak. Ik heb op de SP gestemd, juist om verandering proberen te veroorzaken. Dat wil niet zeggen dat ik DIT kabinet gekozen heb. NIEMAND heeft DIT kabinet gekozen, buiten de heer J.P. Balkenende c.s. die niet anders wilden dan zo. Ik heb gekozen voor de Tweede Kamer. Helaas is er gekozen voor CDA/PvdA en wilde de heer Balkenende absoluut niet in zee met de PvdA, maar uitsluitend met de VVD. Omdat ze geen meerderheid konden krijgen (de VVD had – terecht – fors verloren) is men gaan zoeken. Men probeerde Christen Unie en de SGP, hoewel die hun fundamentalistische en daarvoor maar al te vaak discriminerende mening doorgevoerd wilden hebben in het regeringsbeleid. Uiteindelijk koos men voor D66 die een ommezwaai van 180º maakten na eerst vierkant geweigerd te hebben aan zo’n kabinet mee te werken. D66 is omgekocht. De VVD wilde maar wat graag en het CDA heeft een “waardenfluisteraar” ingehuurd die dit kabinet op ramkoers met het overgrote deel van de bevolking leidt. Iedereen met gezond verstand, tot aan liberalen aan toe, zien dat het de verkeerde kant op gaat. Daarom kunnen mensen van mening veranderen en proberen we bij de coalitiepartijen begrip te krijgen zodat misschien dit kabinet pootje gelicht kan worden. Hoe eerder hoe liever wat mij betreft. Wat ze doen is tweedeling veroorzaken en onrust en de rijke(re) jonge(re) en gezonde mensen gaan hier vrolijk in mee want het levert hun geld op. De mensen die niet rijk zijn, maar vaak zelfs bijna arm tot arm en de minder gezonde tot zieken en gehandicapten en de ouderen worden nu afgeschilderd als de boze lieden waardoor jong en gezond Nederland misschien minder over houdt in de portemonnee. Hoe laag kan je gaan? Het zou te verteren zijn als al deze egoïstjes alle belastingen en premies zelf gingen betalen, geen gebruik maken van CAO’s en uitkeringen, als het zover mocht komen, maar zichzelf daarvoor verzekeren. Prima, betaal dan niets, maar klaag niet als er iets gebeurt waardoor je eigenlijk het liefst in galopt naar het CWI zou willen rennen voor je uitkering. Want die krijg je ook niet. ook een ziekenfonds, geen AOW, geen Kinderbijslag en geen ouderschapsverlof en geen zorgverlof en al die dingen. Daar willen jullie niet voor betalen? Prima, maar dan mag je daar ook niet aan meedoen.
  Ik word een beetje beroerd van die klagers die vinden dat de leeftijdgenoten van hun ouders het slecht gedaan hebben. Hun ouders vast niet hè? Krijgen ze AOW? Of misschien WAO? En krijgen jullie zelf kinderbijslag en ouderschapsverlof? HOUDT DAN JE SNATER. Dan heb je geen enkel recht van spreken.

  Reactie door Lydia — zondag 10 oktober 2004 @ 14.02 uur

 13. Ouderschapsverlof betaal je helemaal zelf hoor lydia.
  En ja door door te stemmen ben je akkoord gegaan met een systeem dat dit kabinet mogelijk heeft gemaakt.
  Hoe kun je in godsnaam beweren dat het volk voor een coalitie van PVDA/CDA gekozen heeft, kun jij in het hoofd van alle mensen kijken die op het CDA gestemd hebben dat die op het CDA gestemd hebben om met de PVDA te gaan regeren.
  Dat is dus complete onzin van de bovenste plank, net als dat 300.000 (voor mijn part 3 miljoen) niet de meerderheid van het nederlandse volk is.

  Ons systeem houd in dat wie een meerderheid kan vormen mag gaan regeren, en dit keer waren er toevallig meerdere mogelijkheden.

  Ik zeg het nogmaals, door te stemmen geef je dus nadrukkelijk persoonlijk toestemming voor ons huidige kiessysteem, en dit huidige systeem heeft dit kabinet mogelijk gemaakt.

  Reactie door Ronald — zondag 10 oktober 2004 @ 14.40 uur

 14. Oja zorgverlof betaal je ook zelf, CAO’s worden ons door de strot geduwd, en voor WAO/Werkloosheid ben ik al particulier verzekerd omdat je anders bijna geen hypotheek meer krijgt.
  Ik ben ook al particulier tegen ziekenkosten verzekerd, en mijn pensioen heb ik ook al zelf geregeld, dus wat zeur je nu?

  Reactie door Ronald — zondag 10 oktober 2004 @ 14.44 uur

 15. Is deze ontmoeting niet een stiekeme manier om een gratis weekendje Sporthuis Centrum te hebben?

  Reactie door Jacob Bakker — zondag 10 oktober 2004 @ 16.01 uur

 16. @ Eelco Eikenaar (nr. 6): De term “scholing” komt naar mijn gevoel nogal eenzijdig en patriarchaal over.

  Zoals de inleiding van bovenstaand weblogbericht reeds suggereert: de “oktoberscholing” is een informeel en ontspannen overleg van de afdelingvoorzitters met Jan Marijnissen (en de SP-top?)over de actuele politieke situatie in Nederland, etc.

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 10 oktober 2004 @ 19.35 uur

 17. Doe de groeten alvast aan Peter Verschure. Dat ie maar een beetje vaart mag zetten aan een afdeling hier in mijn gemeente.

  Reactie door ReneR — zondag 10 oktober 2004 @ 21.04 uur