De actie gaat door!

Op het Plein vanmiddag...

Op het moment dat buiten het kamergebouw gedemonstreerd werd tegen de No Claim-plannen van het kabinet, besloten CDA, VVD en D66 binnen de plannen dóór te laten gaan. Welliswaar is de huisarts uitgesloten (succesje voor de heer Buijs), het principe blijft overeind.

Een slechte zaak: Ziek betaalt immers voor gezond, en er wordt weer ‘n hoop nieuwe bureaucratie in het leven geroepen.
Daarom: de actie gaat door!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 12 oktober 2004 :: 14.46 uur

138 Comments

138 reacties

 1. Vandaar dat ik niet zoveel zie in nieuwe onderhandelingen. Moeten we blij zijn met hier-en-daar een verslechtering ietsje bijschaven? Laten we niet vergeten dat het de laatste twintig jaar er al niet bepaald beter op is geworden voor de gewone mensen. Laten we de algemene onvrede proberen te kanaliseren tot een echt tegenoffensief. Al is het alleen maar om de huidige werknemers weer het gevoel te geven dat ze een onmisbaar onderdeel van de samenleving vormen. Na jarenlang te hebben gehoord ‘voor jou tien anderen’zijn velen daar ook in gaan geloven.

  Reactie door Rik — dinsdag 12 oktober 2004 @ 15.02 uur

 2. De onzin blijft maar doorgaan…

  Is dat trouwens een vermomde Agnes Kant onder dat mooie blauwe hoedje?

  Groetjes,

  Reactie door Enrico — dinsdag 12 oktober 2004 @ 15.12 uur

 3. Als je het mij vraagt is het kabinet op bureaucratie uit i.p.v. het terug te dringen, want deze bureaucratie levert veel op namelijk dat de armen steeds armen worden. Een splitsing in de samenleving, daar zijn ze op uit. De laatste centen van de minst draaagkrachtigen worden nog afgesnoept want zij hebben nergens meer recht op dan hun mond houden, brood eten en te- vreden zijn met wat ze nog krijgen! En wat ze financieel te kort komen dat zoeken ze maar uit!

  De armoede die er nu is in ons land, is al vele malen groter dan destijds toen Muskes zijn mond nog open trok! En het zal steeds meer toenemen met het beleid van dit kabinet!

  Armoede wordt doodgezwegen, mensen als Muskes durven hun nek niet meer uit te steken misschien. Er moet toch zeker één christelijke vertegenwoordiger zijn die zijn mond durft open te doen!

  Eén maar… die roept God heb medelijden met dit arme volk!
  Want van de regering hoef je niets te verwachten nu, die zitten nog met hun oogkleppen op en hun proppen in de oren weeer druk te bedenken hoe ze de ene leugen weer met de andere kunnen verhullen. Wie trapt daar nog in, alleen zij zelf geloven in hun leugens en draaikonterij.

  Er is geen denktank voor nodig om armoede en onrecht aan de kaak te stellen en te voorkomen…daar is daadkracht voor nodig!!!

  Inderdaad we zullen DOORGAAN!

  Reactie door krul — dinsdag 12 oktober 2004 @ 15.13 uur

 4. Het wordt met de dag droeviger in nederland, met een kabinet dat werkelijk overal schijt aan heeft en gewoon doorgaat met machtsspelletjes!! Het wordt verschrikkelijk tijd dat dit kabinet ploft waarna de linkse partijen kunnen beginnen met het terugdraaien van alle ellende in de sociale sector en gezondheidszorg. Alles ongedaan maken en gewoon weer helemaal overnieuw beginnen.

  Reactie door Opa-Buiswater — dinsdag 12 oktober 2004 @ 15.22 uur

 5. Jaaaaaaa Ckers gaan we door !!!
  Dit zijn toch geen akkoorden meer ! We gaan notabene nog meer betalen ook…pfffffff

  Reactie door Gerard van Sprundel — dinsdag 12 oktober 2004 @ 15.37 uur

 6. Agnes had geen hoedje op. Ze had een leuk zwart jasje aan en een hele hippe spijkerbroek. Ze zag er leuk en sportief en modieus uit. Harry van Bommel was er bij, Jan Marijnissen was er bij en Agnes, maar ook Femke Halsema van GroenLinks. En ze waren allemaal heel goed benaderbaar. Even later zagen we met een bloedgang, alsof hij de Tour de France moest winnen, Donner voorbij racen op zijn stevige, degelijke CDA fiets.
  En koud dat het was daar! Maar ik was er. En ik dacht een Christopher Reeve, die hier zeker zijn goedkeuring aan had gegeven, en ik dacht aan mijn vriendin die nu revalideert en ik dacht aan Henk en de brandweerwagenbemanning uit Geldrop/Mierlo en ik dacht aan Olav Meijer en aan MAD en aan iedereen die niet kon komen. Ruim 60.000 handtekeningen en dit is het begin. We gaan door.
  Iedereen die het ermee eens is, teken alsjeblieft die kaart, of vraag er een aantal aan, deel ze uit onder familie en vrienden, laat ze tekenen en stuur ze zelf terug naar de SP. We hebben er nu 60.000, dat kunnen er best 600.000 worden. En meer misschien.

  Reactie door Lydia — dinsdag 12 oktober 2004 @ 17.02 uur

 7. Amerikaanse ouderen prijzen Nederlands stelsel

  UTRECHT – Bejaarden zijn nergens beter af dan in Nederland. Dat heeft de Amerikaanse ouderenorganisatie AARP na vergelijkend onderzoek vastgesteld. AARP, met 35 miljoen leden ‘s werelds grootste ouderenorganisatie, prijst het Nederlandse pensioenstelsel en het beleid in de gezondheidszorg waarbij een stringente controle op kosten een belangrijke rol speelt. Verder zijn de Amerikanen goed te spreken over de gratis-treindagen voor 65-plussers. “Beter kan het niet worden”, aldus de organisatie dinsdag in een commentaar op het onderzoek.

  Op de ranglijst van AARP wordt Nederland gevolgd door Australië en Zweden. De Amerikanen onderzochten zestien landen op allerlei voorzieningen voor ouderen. Die zijn het slechtst in Italië. Net iets beter zijn die in Duitsland en de Verenigde Staten.

  Reactie door Ron — dinsdag 12 oktober 2004 @ 17.06 uur

 8. Tja…heb vandaag van een vrouwelijke collega; die 52 jaar is; dat mensen nu straks ook eerst al hun spaarcenten mogen opmaken; voor ze die AOW mogen krijgen. Eigen huis etc dus ook eerst maar opeten en vervolgens in een aanleunhuisje gaan wonen met een hoge huur. het wordt inderdaad met de dag gekker.

  kunnen we deze zogenaamde volksvertegenwoordigers niet beter voor ontoerekeningsvatbaar verklaren en afvoeren?

  Reactie door ReneR — dinsdag 12 oktober 2004 @ 17.11 uur

 9. #12 Ron

  In principe moet ik je nog gelijk geven.
  maar in theorie is het niet onmogelijk. In Duitsland moet je volgens de laatste Tribune eerst de studie-centen van de kids opmaken alvorens je daar bijstand mag krijgen. (Plan Hartz). Hier kunnen ze er nog door worden geinspireert. W.B. Beatrix geef ik je ook gelijk. Maar de S.P. heeft ook wel een plan op dit vlak ten aanzien van de kinderbijslag en de hypotheekaftrek; maar dan wordt er vanaf de rechterkant weer moord en brand geschreeuwd…..

  Of vind jij ook; dat Beatrix haar hypotheekjes van de belasting mag blijven aftrekken?

  Reactie door ReneR — dinsdag 12 oktober 2004 @ 17.27 uur

 10. Hoezo succes voor Siem Buys ? ex huisarts .Bezuiniging van 4% op huisartsenzorg is door VVD afgedwongen . In 2005 een gedifferentieerde no claim voor iedereen, wordt zeer ingewikkeld en onoverzichtelijk.Behalve de patient betaalt de huisarts nu mee aan het no claim systeem . Geweldige vondst van Siem , bedoel je dat met succes Jan ?

  Clara Blaauw , Almelo

  Reactie door clara blaauw — dinsdag 12 oktober 2004 @ 17.35 uur

 11. Uhm….laat ik mijn mening over wat Bea allemaal mag aftrekken maar voor me houden :) :)
  En v.w.b. kinderbijslag en hypotheekrenteaftrek…heel simpel…afschaffen! (te samen met al die andere geldrondpompmechanismen…mooi scrabble woord overigens…)

  Reactie door Ron — dinsdag 12 oktober 2004 @ 17.41 uur

 12. Een tip voor alle mensen die straks met de WAO herkeuring gezond of gedeeltelijk gezond verklaard worden. Ga tegen deze beslissing in beroep. In eerst instantie wordt deze klacht behandeld door een commisie van het UWV zelf, natuurlijk zal er tengunste van het UWV besloten worden. Daarna kan u het geschil aan de rechter voorleggen.
  Velen zijn u voor geweest en hebben alsnog hun gelijk bij de rechter gehaald. Daar komt bij dat wanneer iedereen dat doet de UWV grote problemen krijgt.
  Ook kunt u ten alle tijden over u dossier beschikken, dit zijn persoonsgevens. N.a.v. de Wet Bescherming persoonsgegevens kunt u de gevens opvragen en aanpassen. Ook hier zie ik wel een aardig gevolg als een paar honderduizend mensen hun dossier gaan opvragen.
  Voor meer informatie raad ik de site
  http://www.wao-wet-weetjes-advies.nl/ aan.
  Die btw niet van de UWV is.

  Reactie door rommel — dinsdag 12 oktober 2004 @ 18.06 uur

 13. Ja mensen, stel je toch eens voor dat artsen menen dat je (gedeeltelijk) gezond bent! Je moet er toch niet aan denken?!

  Doodziek en op sterven na dood, dat is waar wij als rechtgeaarde socialisten naar streven…toch?
  Met minder nemen wij geen genoegen! Nee tegen BII en NEE tegen GEZOND!

  Reactie door Ron — dinsdag 12 oktober 2004 @ 18.18 uur

 14. 16,
  mijn vrouw heeft zo haar recht gekregen, was 65-80 afgekeurd en is weer naar 80-100 terug gezet, maar het is wel geduld hebben.
  Zoals eerder opgemerkt de de verzekering stuurt geen eens een afgevaardigde naar de rechtbank je bent een nummer.

  17,
  Een collega van ons was ernstig ziek en probeerde met tijd en wijle weer een poging om aan de slag te gaan.
  Toen hij weer naar een keurings arts moest komen liet deze in bedekte termen merken dat hij wel geen zin zou hebben, 3 maande later was hij OVERLEDEN laat dat maar eens tot je doordringen als altijd maar gelijk moeten en willen hebben.

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 12 oktober 2004 @ 19.00 uur

 15. De beslissing aanvechten als men uit de WAO gezet driegt te worden is prima. Maar zorg dat je mensen hebt die je kunnen en willen helpen. Het is nl heel enerverend en veel mensen hebben de kacht niet ervoor of worden er letterlijk nog zieker van.
  Sociaal raadslieden kunnen je op weg helpen. Altijd doen. Ook al is het vermoeiend.

  Reactie door Lydia — dinsdag 12 oktober 2004 @ 20.26 uur

 16. Beste Jan,
  Wat een ketellapperswerk, dit soort zaken is toch geen politiek handjeklapspelletje. Denkt er nou niemand na, hoe net als in het bedrijfsleven, als de kostprijs te hoog wordt, hoe je die dan moet kunnen verlagen. Dit kan, door de vergoedingen die de zorginstellingen en de artsen ontvangen te verlagen. Dit kan, want er is ruimte genoeg voor een meer efficiënte werkwijze in de zorg. – Kan de premie die de verzekerde betaalt omlaag en zijn we allemaal blij. Wie dat bereikt wint de volgende verkiezingen.
  Nog even over mevrouw Beatrix. Leden van het “koninklijk huis” kunnen en mogen niets op hun belastingaangifte in mindering brengen, simpelweg, omdat zij geen belasting hoeven te betalen, ook geen AOW-premie. Misschien kan hier ook iets bezuinigd worden.
  Amita.

  Reactie door Amita — dinsdag 12 oktober 2004 @ 20.27 uur

 17. @5 Opa, dat vind ik het enige minpuntje hier…ik heb Jan meerdere keren hier gevraagd of hij het terug zou draaien als ie kon…Geen antwoord ontvangen..Slecht teken………

  Reactie door Lambert — dinsdag 12 oktober 2004 @ 20.31 uur

 18. De pest is dat veel mensen in de WAO wel kunnen werken, maar het per se niet willen. Omdat de uitkering in combinatie met de permanente zwartklus-opdrachten een maandinkomen oplevert dat nooit behaald zou worden met wit werk.

  En nu niet zeggen dat dit onzin is, want ik kan je ze zo aanwijzen.

  Ik ben voor een gedegen sociaal vangnet. Als iedereen -op wat voor manier dan ook- alleen als daadwerkelijke noodzaak een beroep hierop zou doen, zou er geen enkel probleem zijn met de voorziening voor degenen die het echt nodig hebben en dus ook verdienen.

  Daarom is streng controleren een absolute noodzaak. Op WAO, maar ook op zaken als WW, bijstand etc.

  Groetjes,

  Reactie door Enrico — dinsdag 12 oktober 2004 @ 20.44 uur

 19. Enrico
  Wijs ze dan aan… ben erg benieuwd naar die fraude praktijken, desnoods hang ik ze wel op. Ik citeer ‘De pest is dat veel mensen in de WAO wel kunnen werken, maar het per se niet willen. Omdat de uitkering in combinatie met de permanente zwartklus-opdrachten een maandinkomen oplevert dat nooit behaald zou worden met wit werk.’ Veel ? waar haal je die wijsheid vandaan ? van die aantal mensen die jij dat heb zien doen ? En hoe weet jij dat ze dat doen, een sociaal rechercheur is behoorlijk lang bezig met een observatie, observeer jij de hele dag ? of is het van horen zeggen ? Er zullen best voorbeelden te vinden zijn, maar echt niet ‘veel’.

  Reactie door MAD — dinsdag 12 oktober 2004 @ 21.13 uur

 20. @ MAD

  Om te beginnen al drie Antillianen in mijn voormalig honkbalteam. “Lekker badkamertje betegelen…” D.w.z. als ze niet op Schiphol vastzaten wegens drugssmokkel.

  Daarnaast een ex-buurman, die mij letterlijk vertelde allerlei werk te kunnen doen, maar 60% WAO-uitkering kreeg vanwege een lastige schouder.

  En wat te denken van mijn schoonmoeder. Al twintig jaar bijstand, maar er mankeert haar niks. Maar niet solliciteren. Geen enkele consequentie.

  Geloof me MAD, ik kan nog wel even doorgaan. Het is niet voor niks dat ik regelmatig aanvaringen heb met mensen die het sociale vangnet misbruiken.

  Groetjes,

  Reactie door Enrico — dinsdag 12 oktober 2004 @ 21.25 uur

 21. Enrico
  Dan geef je ze toch aan, zijn strafbare feiten. Andere mensen, die je op deze site dus ook vind worden daar door gestigmatiseerd, jij had dus 5 x het verschil kunnen uitmaken. Opzich ben ik tegen verlinken, maar als je je eraan stoort moet je de daad bij het woord voegen en aangeven.

  Reactie door MAD — dinsdag 12 oktober 2004 @ 21.31 uur

 22. “Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken zegt dat 150.000 tot 200.000 mensen ten onrechte aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De CDA’er noemde de cijfers gisteren tijdens een verkiezingsdebat met Kamerlid Agnes Kant. Beiden zagen in de hoogte van deze aantallen geen reden de WAO uitkeringen te verlagen.

  Het aantal nieuwelingen dat in 2002 een WAO-uitkering aanvroeg, is tien procent lager dan het jaar ervoor. Wel is het zo dat nog steeds meer nieuwe mensen een beroep doen op de WAO dan er mensen uitstappen die de uitkering niet meer nodig hebben.
  Kant en De Geus stonden gisteravond tegenover elkaar in het televisieprogramma Nederland Kiest.”

  Reactie door Ron — dinsdag 12 oktober 2004 @ 21.55 uur

 23. @Lambert
  Ik denk dat als het mocht gebeuren dat SP, PVDA, Groenlinks de volgende verkiezingen winnen en een coalitie vormen er van de uitgevoerde of uitvoerende plannen van dit kabinet helemaal niks terug gedraaid gaat worden.
  Misschien zullen er voor de schijn een paar voorstellen komen om het terug te draaien maar dit zal onder de noemer onuitvoerbaar snel verwateren.
  Hooguit zal er een doekje voor het bloeien komen, misschien in de vorm van een ‘Marijnissensnip’. Maar denk je nou echt dat ze b.v. zullen zeggen alle gekeurde wao’s gaan weer terug in hun situatie van voor de balkelendekabinet. Terugdraaien van alle ellende in de sociale sector en gezondheidszorg. Alles ongedaan maken en gewoon weer helemaal overnieuw beginnen.
  Forget it. Het blijft politiek.
  Watch my words.

  Reactie door rommel — dinsdag 12 oktober 2004 @ 21.59 uur

 24. Uit de PZC, ergens op internet gevonden:
  —————–
  Koningin Beatrix ontvangt vanaf volgende week vrijdag, 31 januari (2003), AOW. Op die dag wordt ze 65 jaar. Ze zal het maandelijkse bedrag van 906,14 euro schenken aan goede doelen.
  —————–
  Wat is ze gul!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Alle NL’ers zijn in dit geval gelijk dus krijgt dit soort volk ook een uitkering. Uiteraard zijn niet alle NL’ers gelijk als het gaat om belasting betalen, Nederlanderschap verkrijgen, geen voorrang geven als je een uitrit verlaat etc. etc. Bah!

  Reactie door cees — dinsdag 12 oktober 2004 @ 22.01 uur

 25. @ cees

  “Dit soort volk…” Je hebt het over onze koningin man. Een beetje respect zou je niet misstaan. Bovendien: ze geeft het geld toch weg? Wat is daar nou weer mis mee?

  Je kunt ook zeiken om het zeiken, Cees.

  Groetjes,

  Reactie door Enrico — dinsdag 12 oktober 2004 @ 22.08 uur

 26. Hahaha
  vooral die 14 cent achter de komma.
  Laat dat duitse inteelt zooitje lekker opzouten.

  Reactie door rommel — dinsdag 12 oktober 2004 @ 22.10 uur

 27. @31
  Pffrrt
  HAHAHAHA!!!

  Reactie door rommel — dinsdag 12 oktober 2004 @ 22.11 uur

 28. @Rommel 39

  I watch your words. Met andere woorden: Misschien kan je de standpunten van de SP er eens op nalezen, zodat je weet dat de SP er echt iets aan zal doen. En dat je niet meer van zulke domme opmerkingen zal maken…

  Reactie door Cas — dinsdag 12 oktober 2004 @ 22.13 uur

 29. Net op het journaal: Zalm is 20% goedkoper geworden!
  Nou, je kan lullen wat je wil, maar Zalm geeft wel het goede voorbeeld in deze barre tijden :)

  Reactie door Ron — dinsdag 12 oktober 2004 @ 22.16 uur

 30. @34
  Toppie!
  We zullen zien wat er van uit komt.
  Ik hoop dat dit kabinet morgen op zijn bek gaat. En meteen stemmen.

  Reactie door rommel — dinsdag 12 oktober 2004 @ 22.17 uur

 31. @ 38 Giel

  Als er aan iemand de oorlog is verklaard, dan wel aan het groepje profiteurs, die over de rug van degenen die het WEL nodig hebben dit land onbetaalbaar maakt.

  Groetjes,

  Reactie door Enrico — dinsdag 12 oktober 2004 @ 22.39 uur

 32. Amerikaanse bejaarden vinden ons land een “paradijs” voor bejaarden? Dat zegt meer over de V.S. dan over ons land dat hevig probeert een minikopie van de VS te worden, of nog erger, een 52ste staat van de VS. Brrrr. Al krijg ik een drie weekse vakantie cadeau in dat land, la’ mij maar lekker in Europa blijven. Engeland, Ierland, Schotland, mooi zat daar, vriendelijke mensen genoeg en geen BUSH fanaten… Aaahhhh, zo heeerrrrlijk rrustig… jaja

  Reactie door Lydia — dinsdag 12 oktober 2004 @ 22.43 uur

 33. Ben je er wel eens geweest Lydia..?
  Naar je bekrompen reactie te oordelen, niet dus…

  Reactie door Ron — dinsdag 12 oktober 2004 @ 22.47 uur

 34. Lydia
  Thanx dat je aan me gedacht hebt :)

  Een van me fav. bands, Rammstein heeft een leuk nieuw nummer ‘Amerika’, op diverse forums in de states werd dit nummer als een gek neergeknalt + amerikaanse vlag…helaas Rammstein bedoelde het sarcastische :) alleen hadden ze dat niet door hahaha.

  Wir bilden einen lieben Reigen
  Die Freiheit spielt auf allen Geigen
  Musik kommt aus dem Weißen Haus
  Und vor Paris steht Mickey Maus

  We’re all living in Amerika
  Amerika ist wunderbar
  We’re all living in Amerika
  Amerika
  Amerika

  We’re all living in Amerika
  Coca-Cola, Wonderbra
  We’re all living in Amerika
  Amerika
  Amerika

  This is not a love song
  This is not a love song
  I don’t sing my mother tongue
  No, this is not a love song

  Ron
  Miljoenen mensen vreten daar gewoon uit vuilnisbakken. Fatastisch land hoor, the american dream wow.

  Reactie door MAD — dinsdag 12 oktober 2004 @ 23.22 uur

 35. Ben je er wel eens geweest MAD..?
  Naar je bekrompen reactie te oordelen, niet dus…

  Reactie door Ron — dinsdag 12 oktober 2004 @ 23.25 uur

 36. Maar meer dan 200 miljoen mensen hebben een prima leven in de Verenigde Staten.

  “Miljoenen vreten uit vuilnisbakken”.

  Zucht…

  Reactie door Enrico — dinsdag 12 oktober 2004 @ 23.29 uur

 37. Ron
  Nee, maar lees veel Amerikaanse forums en mijn vrienden zijn er geweest en allemaal hoor ik verhalen over het extreme verschil tussen arm en rijk. En dat die American dream vaak tot stand komt door een stukje rijden met een liedje ‘born to be wild’ van Steppenwolf….veel meer is het niet, soort luchtkasteel. Ik durf zo zonder meer te stellen dat wij Nederlanders beter zijn.

  Reactie door MAD — dinsdag 12 oktober 2004 @ 23.30 uur

 38. “Ik durf zo zonder meer te stellen dat wij Nederlanders beter zijn.”

  Wat een arrogantie!

  Reactie door Ron — dinsdag 12 oktober 2004 @ 23.34 uur

 39. Ron
  Ja wij zijn beter, maar goed ik ben erg nationalistisch ingestelt. Mijn land is altijd beter. Punt uit. Daarom ben ik ook tegen de zaken die dit kabinet uitvreet, dat is onnederlands, dat is gewoon Amerika nadoen. Hier zorgen wij voorelkaar, in Amerika laten ze je doodgaan. Rijk land, en toch iedere winter, miljoenen mensen in de kou. Kortom Amerika is in mijn ogen 100% butt en waardeloos…. wij zijn gewoon beter…

  Reactie door MAD — dinsdag 12 oktober 2004 @ 23.58 uur

 40. @ MAD:
  Waarmee maar weer eens bewezen is dat arrogantie & vooroordelen de zelfde moeder hebben: ONWETENDHEID

  Reactie door Ron — woensdag 13 oktober 2004 @ 0.18 uur

 41. @ 47 MAD

  “Wij zijn gewoon beter”, is de typische houding die dit land naar de verdoemenis helpt. Het misplaatste gevoel van superieur zijn doet ons afdalen naar de welvaartskelder van Europa.

  Ik ben blij dat dit kabinet zijn nek uitsteekt en orde op zaken stelt. In plaats van minachtend neer te kijken op het buitenland, zouden we ons even kunnen afvragen hoe het mogelijk is dat een land met een enorm hoge belastingdruk geld tekort komen om oma’s in het verzorgingstehuis fatsoenlijk bij te staan.

  Alle ellende in zorg, onderwijs en de faliekant mislukte inburgering van vreemdelingen zijn niet door dit kabinet veroorzaakt. Alleen met een degelijke lange-termijnplanning komen we er bovenop en voorkomen we dat we het lachertje in Europa worden.

  Groetjes,

  Reactie door Enrico — woensdag 13 oktober 2004 @ 0.29 uur

 42. @Enrico, de problemen met zorg, onderwijs en inburgering zijn veroorzaakt door lubbers, paars en balkenende 1/2. Niet door klein-maar-groeiend-links.

  Hiernaast wil ik je er op wijzen dat de Amerikanen zèlf vinden dat hun systeem superieur is aan welk systeem dan ook. Ze geloven bijvoorbeeld dat hun rechtssysteem (willekeurige burgers in een jury beslissingen laten nemen over schuld en onschuld, leven en dood) veruit te verkiezen is boven meerdere rechters naar een zaak te laten kijken zoals we hier in Nederland doen.

  Reactie door PsiesDrom — woensdag 13 oktober 2004 @ 2.38 uur

 43. De ellende in de zorg, het onderwijs en de toenemende tweedeling tussen arm en rijk zijn inderdaad niet veroorzaakt door dit kabinet, maar de plannen van dit kabinet verergeren eerder de problemen die er al zijn in de zorg en het onderwijs dan dat het deze problemen oplost. Met het gevolg dat de gezondsheidzorg die we nu hebben en ook bijv. het middelbaar en hoger onderwijs steeds moeilijker toegankelijker worden voor groepen die het financieel toch al niet breed hebben. Als dit de voorspelbare gevolgen zijn van de lange-termijn politiek die dit kabinet wil uitdragen, dan is dat nog geen reden om dat ook als een onveranderbaar gegeven te accepteren. Er zijn, en niet alleen voor de SP maar ook voor andere partijen en organisaties, steeds meer redenen om de keuzes die het kabinet in zijn te voeren lange-termijn politiek wil maken af te wijzen. En dat niet alleen omdat de SP die keuzes als zodanig verwerpt, maar ook omdat er alternatieve keuzes gemaakt kunnen worden. Alternatieve keuzes die, als dit kabinet díe zou maken, uiteindelijk beter uitpakken voor de mensen die nu op alle fronten de rekening gepresenteerd krijgen voor te ver doorgeschoten marktwerking in publieke diensten en voor een bureaucratie daarbinnen die in zijn omvang tegelijk verstikkend en verlammend is geworden.

  Volgens het ‘marktprincipe’ moet alles wat in de uitverkoop is, wég. Het kabinet heeft zichzelf inmiddels al in de ‘uitverkoop’ gezet, gelet op de plannen en de toekomstvisies die het in zijn beleid verdedigt en op het zeer geringe vertrouwen dat het nog bij de Nederlandse bevolking geniet. Niemand, geen partij of organisatie geeft nog om zijn plannen, behalve het kabinet zelf (en het VNO-NCW – dat een soort schaduwkabinet is geworden). Eigenlijk is het kabinet al failliet. Failliet, maar nog niet weg. Iets wat overigens moeilijk te rijmen is met het door het kabinet zo omarmde marktliberale denken.

  Het kabinet zou moeten inzien dat een boom die te veel en te vaak op dezelfde plaatsen wordt gesnoeid niet alleen geen vruchten meer zal dragen, maar ook langzaam zal doodgaan.

  Reactie door David Tompot — woensdag 13 oktober 2004 @ 4.06 uur

 44. En Hansje werkt alweer aan zijn volgende plannetje (wat hem betreft valt de huisarts in de toekomst toch wel onder de no claim-regeling).
  Als iedereen onder dezelfde basis-verzekering valt, gaan ‘we’ leeftijdscategorieën invoeren. Wie binnen de leeftijdscategorie weinig ziektekosten heeft, krijgt korting; wie meer dan gemiddeld uitgeeft, moet een hogere premie te betalen.
  Zoals ik eerder schreef: Solidariteit wordt solirariteit.

  Het gaat economisch minder en er zullen stapjes terug moeten worden genomen (sorry Jan, daar zullen berichten in The Economist niets aan veranderen). Maar wat wordt het ? Wie laten zich tegen wie uitspelen ? Monopoly of Zwarte Pieten ?
  Of zou een linkse regering toch voor andere spelletjes kiezen…

  Reactie door Heraclitus VII — woensdag 13 oktober 2004 @ 5.02 uur

 45. Enrico
  Ik ben fel tegen Europa dus het zal mij een worst zijn wat Europa vindt. En gelukkig ben ik daar niet de enigste in. Europa zal net als dit kabinet aan zijn einde komen. Ik wil niet verder denken dan mijn landsgrenzen, dat politici dat zonodig willen doen, is ook alleen maar voor het baantje. Wat hier in Nederland gebeurd vindt ik veel boeiender dan dat er in een ander land gebeurt.

  Juist mensen zoals die nu in de regering zitten, laten het toe dat ons land ingenomen wordt door een ‘onbekende macht’ genaamd Brussel of Europa. Ik vind dat hoogverraad, die figuren zou je na hun regerings periode ook moeten oppakken en veroordelen uit naam van het Nederlandse volk. Zij denken helemaal niet aan de toekomst, zij verzieken ons land met leugens.

  Reactie door MAD — woensdag 13 oktober 2004 @ 8.16 uur

 46. Nee, ik ben er niet geweest, maar heb er heel veel over gelezen, gezien en gehoord. Er zijn geweldig fijne en hartelijke mensen in de VS. Het land zelf is schitterend qua natuur. Toch zal ik elk aanbod blijven afwijzen. Zolang er in een land tientallen miljoenen mensen voor een klein vergrijp voor soms tientallen jaren in een ontstellend beroerde gevangenis worden opgesloten en zolang er tientallen miljoenen mensen zo arm zijn dat ze alle hoop verloren hebben, zolang er ruim 6,5 miljoen daklozen waarvan 2,5 miljoen KINDEREN (grote grutten!) en zolang dat land miljarden uitgeeft aan een oorlog die niet terecht was en ook nog niet te winnen valt en men de halve wereld de eigen politieke mening en handelverplichtingen opdringt, is dat land voor mij NIET vrij. Gebeuren er in dat land zoveel meer vreselijke dingen dan hier en zijn wij met ons allen VERPLICHT om onze STINKENDE best te blijven doen om het peil van onze beschavinf vast te houden en niet af te zakken dat dat Amerikaanse peil van vooral de Bush-administration. Ook hier is het eigenlijk al te ver gezakt en verkopen we onze ziel aan de meneer Sjors Boesj. Een ziel verkoop je alleen aan een duivel. Ik ga niet zeggen dat Bush een duivel is, maar hij lijkt er wel aardig door geïnspireerd. Beschavind is dat je ervoor zorgt dat de mensen een gegarandeerd minimum krijgen als ze niet meer meekunnen en zo toch kunnen blijven participeren in de maatschappij op maatschappelijk en sociaal vlak en soms een beetje op economisch vlak. De mensen die frauderen worden uiteindelijk wel gevonden. Waar ik woon, wonen mensen waarvan ik denk dat er iets mis kan zijn. Maar ik weet dat niet zeker en heb er geen bewijzen van. Verder zal ik nooit tot verraad overgaan. Ik vind dat elk mens zijn eigen verantwoordelijk moet kennen en nemen. Doe je dat niet, dan gaat het misschien een tijd goed, maar uiteindelijk loop je, hier in Rotterdam dan, wel eens tegen de “Blauwe Verrassing” aan. Dan zijn de raapjes goed gaar. Het gaat mij eigenlijk gewoon om eenvoudige en keurige beschaving. Niets meer.

  Reactie door Lydia — woensdag 13 oktober 2004 @ 9.15 uur

 47. Ik las in de Volkskrant vandaag dat voor 72% van de Amerikanen het van belang is dat de president een man van de Kerk is. Scheiding van Kerk en Staat in Joenaaited Steets? Welnee, moral majority-hysterici en apparatsjiks van het brandende kruis zetten de toon.
  De Republikeinen zijn er dominant als fundamentalistische neocon-extremisten, die hun evangelische inteelt zelfs over de hele wereld sturen als missionarissen van het gidsland Gods.
  Deze perverselingen van de eenpartijendemocratie en patriotten van de zwarte kerk met hun hysterische fatsoensteven geloven echt, met Bush voorop, dat Dobbeljoe door God is uitverkoren om de Wereld te redden van de Antichrist en Ammageddon.
  Help, laat Lucifer zijn licht ontsteken.
  Het zou me geen bal kunnen schelen als we er hier in Nederland niet zo’n lást van hadden, nu het Balkhoutkabinet zich laat commanderen door deze sekte. En straks krijgen we weer net als begin jaren zeventig een invasie van Amerikaanse jongeren nu de geruchten van een op handen zijnde dienstplicht (in US 32 jaar geleden afgeschaft) sterker worden.

  Reactie door C.Tilyx — woensdag 13 oktober 2004 @ 9.55 uur

 48. @ 53 Lydia:

  Mooi verhaal, Lydia. Ik ben het er grotendeels nog mee eens ook. Maar het verkopen van de ziel aan George Bush kan ik niet onderschrijven. De VS zoals jij die beschrijft heeft trouwens zojuist gedurende 8 jaar onder leiding van een democratische president gestaan.

  Van de exacte plannen van George Bush en zijn regering om de problemen in de VS te verhelpen, weet ik onvoldoende. Omdat ik me er niet in heb verdiept. Ik ben een aantal keer naar de VS geweest en heb daarmee heel goede ervaringen gehad. Natuurlijk is het vervelend als je bij de douane op de luchthaven een paar uur moet wachten. Of als politieagenten van twee bij twee meter je zwaarbewapend vragen wat je komt doen in de VS. Maar ik kan daarvoor wel begrip opbrengen.

  @ 52 MAD:

  Het is natuurlijk je goed recht om niet in “Europa” te geloven. Ik ben ook geen ras-Europeaan, hoewel ik al wel in een aantal verschillende Europese landen heb gewoond en gewerkt. Emotioneel vind ik het ook niks. Doe mij om te beginnen de gulden maar weer terug; ik blijf omrekenen!

  Verstandelijk denk ik wel dat een goed-werkende Europese Unie voor op sociaal en economisch vlak een goede ontwikkeling is. Dat het je niks kan schelen wat er in andere landen gebeurd, vind ik wel wat kortzichtig, omdat die ontwikkelingen direct van invloed zijn op de Nederlandse situatie, met of zonder “Europa”.

  Ons land wordt niet ingenomen door Brussel, zoals je dat beschrijft. Maar je commentaar hierop past wel in je denken dat Nederland een superieur land is. Dat is het niet. Twintig jaar geleden was je als zieke beter af in een Nederlands ziekenhuis dan in, in mijn geval relevant, Italië. Nu is dat helemaal andersom. Nederland is een goede middenmoter. Het land heeft een gezonde werkethiek en op basis van de opportunistische mentaliteit van de bevolking zal Nederland het wel redden.

  Wel moet er meer inzicht voor de bevolking komen m.b.t. wat er in Brussel wordt bekokstoofd. Het is nu een ver-van-mijn-bed-show. Wil men de handen voor “Europa” echt op elkaar hebben, dan moet het publiek beter worden geinformeerd.

  Groetjes,

  Reactie door Enrico — woensdag 13 oktober 2004 @ 10.07 uur

 49. @ 54 C. Tylix

  Soms weet ik niet zeker of je nou serieus bent of dat je alleen maar loopt te fokken…

  Je gelooft toch zelf allemaal niet wat je schrijft. Als dat wel zo is, dan heb je zo’n enorm gefrustreerd brein, dat van enigszins normaal redeneren geen sprake meer kan zijn.

  Verder zijn je tekstjes wel grappig hoor.

  Groetjes,

  Reactie door Enrico — woensdag 13 oktober 2004 @ 10.11 uur

 50. Over uitleg gesproken, weer wordt er niets uitgelegd.

  Wat is nu de enorme “toegift” van het kabinet, dat we het heugelijke feit moeten vieren dat de huisarts uit de no claim is en er een leeftijdscategorie wordt ingesteld.
  Kan iemand mij dat nu duidelijk maken.
  Is het dat als je in de categorie: oud, ouder, oudst en chronisch ziek, gehandicapt, ernstig gehandicapt, minima, de no claim toch terug krijgt? Of betaal je dan toch een hogere premie of gaat het toch van de no claim af. Wat is het voordeel van in catagoriën indelen en wat is het nadeel voor de bovenstaande mensen?

  Volgens mij is er niets veranderd en wordt het probleem gewoon naar de categoriën verlegd.

  Voortdurend laat dit kabinet het volk met vragen zitten,tijd rekken noem je dat, om vervolgens met een tegemoetkoming te komen, die geen tegenmoetkoming is.

  Het is een ilussie, een fatamorgana, gebakken lucht, kortom een drol in een potje!

  Reactie door krul — woensdag 13 oktober 2004 @ 10.41 uur

 51. @ Ron (28):

  Zo, Ron, minister De Geus (of all people!) noemt maar even een aantal van 150.000 tot 200.000 mensen, die ten onrehte aanspraak zouden maken op een WAO-uitkering, en jij gelooft dat meteen! Deze man, die zou aftreden maar toen puntje bij paaltje kwam het niet deed, die zei van z´n ministerssalaris ook moeilijk rond te kunnen komen, die zo geloofwaardig is als G.W. Bush op een preekstoel, die eigenlijk als minister lachwekkend is…… Als er één bron is die ik niet zou vertrouwen, is hij het wel!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 13 oktober 2004 @ 10.59 uur

 52. @ Ron (41 en 43):

  En Ron, wat is dat nou voor kutargument: “Ben je wel eens in de VS geweest?” Moest ik vroeger eerst in Vietnam zijn geweest, voordat ik tegen die oorlog protesteerde? Mocht ik niets over de Apartheid zeggen, voordat ik in Zuid-Afrika was geweest? De reactionairen beweerden toen natuurlijk van wel. Toevallig ben ik wel in de VS geweest, zij het een bijzonder en afwijkend stukje daarvan: New York. Een fantastische stad! Internationaler kan het niet!(Ik zou er graag weer heen gaan).En natuurlijk zijn gewone Amerikanen in het algemeen ook in principe goede mensen. MAAR HET POLITIEK-ECONOMISCHE SYSTEEM DEUGT DAAR NIET, EN DAT MAAKT DE MENSEN, SPECIAAL DEGENEN DIE VEEL MACHT EN GELD HEBBEN, CORRUPT. Miljoenen armen en mensen die onder de armoedegrens moeten leven, zijn het gevolg. Daklozen, noem maar op. Om verder maar te zwijgen over de enorme criminaliteit e.d. Nee, ik zou graag meer van het land willen zien, het heeft overweldigend mooie natuur, maar er wonen? Never! Daarin geef ik Lydia en MAD gelijk.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 13 oktober 2004 @ 11.22 uur

 53. @ Lydia (9):

  Toen jullie in de kou demonstreerden, liep ik door de nauwe en bochtige straatjes van de “medina” in Tanger…(Ik ben zeer bevoorrecht deze vakantie te kunnen genieten). Toen de klok 10 uur sloeg waren mijn gedachten even bij jullie (want het tijdsverschil is door te zomertijd nu twee uur). Tot eind oktober kom ik onregelmatig, af en toe, even op dit weblog langs. Ook om indirect op de hoogte te blijven van wat er gaande is. We gaan door met de strijd!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 13 oktober 2004 @ 11.28 uur

 54. Amerika zorgt ook heel slecht voor hun militairen die gewond, getraumatiseerd terugkeren uit de oorlogen. Oorlogen die de regering wil!

  Een mens betekend in Amerika iets als hij over geld beschikt, zoniet zoek het uit.

  Allen kiezers tellen! Mensen niet!

  Is dat ons grote voorbeeld? De natuur maakt dat niet goed hoor!

  Reactie door krul — woensdag 13 oktober 2004 @ 11.40 uur

 55. WEBMASTER WAAR IS MIJN BIJDRAGE??????????? Waarom censuur over iets dat geen censuur behoeft? Niet beledigend, niet schokkend. Wel netjes. Toch niet geplaatst???

  Reactie door Lydia — woensdag 13 oktober 2004 @ 11.43 uur

 56. Laat maar. Er zat kennelijk een vertraging op de lijn. Excuses!

  Reactie door Lydia — woensdag 13 oktober 2004 @ 11.44 uur

 57. Staking asociaal

  Het doel heiligt alle middelen. Daar lijkt het inmiddels wel op.
  De acties van morgen kunnen de aanzet zijn tot het verliezen van alle ratio. Chaos en anarchie liggen op de loer en het faillissement van het “Poldermodel” is aangevraagd.
  Met de voorgestelde en zelfs min of meer “door de strot gedrukte” maatregelen van de regering ben ik het ook niet eens.
  Een psycholoog kan zien dat “de regering” reeds begint te twijfelen en tracht gesprekken opnieuw aan te gaan, ook al waren de eerste pogingen gespeend van elke schoonheid. (v.d. Knaap)Men had hier vanuit de bonden en oppositiepartijen intelligenter mee moeten omgaan.
  Het effect dat men denkt te beogen met een massale staking van het openbaar vervoer is een overkill en schiet uiteindelijk in eigen voet.
  Het gevaar dat bestaat dat de Werkgeversbonden (die tot op heden ook wat te stil waren) zich meer gaat schuilen onder de regeringsparaplu is niet denkbeeldig.
  Helemaal dan geen actie?
  Natuurlijk wel. Een nationale korte werkonderbreking had meer effect geressorteerd en was minder schadelijk en meer solidair en dus sociaal geweest.

  Reactie door Jacob Bakker — woensdag 13 oktober 2004 @ 11.45 uur

 58. @Lydia63

  Als jij alles gelooft wat Micheal Moore zegt en schrijft ben jij net zo naief als mensen die Bush geloven.
  Micheal Moore zegt zelf dat zijn doel is om de herverkiezing van Bush te voorkomen en dat daarbij alle middelen -ook leugens- geoorloofd zijn.

  Reactie door Ricardo Kamperveen — woensdag 13 oktober 2004 @ 11.57 uur

 59. Jan,

  Waarom is het niet meer mogelijk een reactie te plaatsen op een logje of 2 terug dat van 11 oktober?

  Er staat dat het reactieformulier momenteel is afgesloten.

  Heeft dit een reden want ik heb nog niet eerder meegemaakt dat er een log werd afgesloten voor bijdrage’s

  Gr

  Reactie door waiter — woensdag 13 oktober 2004 @ 12.01 uur

 60. Voorlichter Marco van Noord van FNV Bondgenoten geeft toe banger te zijn voor supporters die boos worden dat er geen trein rijdt, dan voor studenten.

  “Als ik eerlijk moet zijn, is dat wel zo. Er zijn een hoop afwegingen die je moet maken als je zo’n dag gaat plannen.

  Lekker dan, oude mannen van de vakbond staken voor hun eigen toekomst maar de jeugd wordt mooi in de steek gelaten vanwege een potje voetbal.

  Reactie door MPL — woensdag 13 oktober 2004 @ 12.29 uur

 61. Het schijnt dat de rekening van de staking van morgen voornamelijk bij de werknemers terecht gaat komen en niet bij bedrijven.

  Ook Railion bereid al een schadeclaim voor voor de vakbonden, de minimale schade die ze verwachten (1 miljoen euro) zijn ze van plan te gaan verhalen op de FNV en consorten.

  Reactie door Ronald — woensdag 13 oktober 2004 @ 12.50 uur

 62. @Ronald: Dat is maar goed ook dan kunnen de werkgevers misschien ook eens hun bek open gaan trekken tegen dit kabinet. Tot nu toe hoor je daar niks van maar wel een schadeclaim bij de vakbonden indienen…..triest hoor. Ik hoop dat ze nog veel meer gaan staken dan voelen ze het in hun portomonee dat lijkt nog het enige wat werkgevers van grote bedrijven voelen. Dat hun werknemers zich zwaar ongelukkig voelen bij het nieuwe kabinetsbeleid lijkt niet genoeg te zijn.

  Reactie door sulis — woensdag 13 oktober 2004 @ 13.01 uur

 63. @Sulis, op zich heb je gelijk, maar staken over de rug van werkgevers is ook niet netjes.
  Als ik ruzie met jou heb is het toch ook niet normaal om een buitenstaander die er niks mee temaken heeft dan maar op zijn/haar gezicht te slaan.

  @MAD, je ‘helden’ achter de Ddos op de overheidssites zijn achterhaald en sites als http://www.geenstijl.nl gaan proberen de daders kaal te plukken (overigens achter geenstijl gaan waarschijnlijk journalisten van de Telegraaf schuil) dus niet zo’n hele slimme actie van die gasten.

  Reactie door Ronald — woensdag 13 oktober 2004 @ 13.15 uur

 64. @Ronald: Werkgevers hebben hier niks mee te maken? Zij hebben ook een verantwoording ten opzicht van hun werknemers dacht ik zo….. Wie niet horen wil moet maar voelen! Bovendien kunnen zij heel wat meer druk op het kabinet leggen dan werknemers maar ik heb het gevoel dat de regelingen hun wel lekker uitkomen en dat ze daarom hun mondje houden. Dan denk ik, voel het maar! En als wij ruzie hebben dan sla ik je zelf wel op je bek…. GEINTJE ;)

  Reactie door sulis — woensdag 13 oktober 2004 @ 13.40 uur

 65. Ronald zegt: `staken over de rug van werkgevers is ook niet netjes’ (72)

  Gaan we het staken nu ook al op normen en waarden beoordelen?
  Wat ik zelf heb meegemaakt aan gebrek aan fatsoen en respect bij een aantal werkgevers tart elke beschrijving!
  Staken moet! Dat zal ze leren, de hufters onder hen.
  Alleen door te staken is er zoveel bereikt wat nu afgebroken wordt.
  Europa, een tovertuin voor ondernemers? Eerst fatsoenlijk loon
  betalen, dan schade op de regering verhalen!

  Reactie door C.Tilyx — woensdag 13 oktober 2004 @ 13.43 uur

 66. @Sulis, nee zo bedoelde ik het niet, de werkgevers zijn helemaal geen partij in de ruzie tussen kabinet en vakbonden.
  Tuurlijk hebben zij verantwoording voor hun werknemers, maar ze geen verantwoording voor de daden van dit kabinet.

  En zoals ik al zei, de werkNEMERS worden voornamelijk de dupe van de staking, hetzij doordat zij noodgedwongen een dag vrij moeten nemen of als ze niet naar het werk kunnen komen een dagsalaris mislopen.

  Reactie door Ronald — woensdag 13 oktober 2004 @ 13.45 uur

 67. @ C.Tilyx: Helemaal mee eens!!!!

  Reactie door sulis — woensdag 13 oktober 2004 @ 13.46 uur

 68. @Tilyx, als jij ruzie hebt met je werkgever is staken geoorloofd ja, niet als je ruzie met iemand anders hebt.

  Of zoals ik het al eerder zei, als ik ruzie met Sulis heb mag ik jou dan slaan?

  Reactie door Ronald — woensdag 13 oktober 2004 @ 13.46 uur

 69. @Ronald: Ik heb er een snipperdag voor over hoor om voor een sociaal Nederland te vechten!!! Degene die hier om lopen te zeuren hebben waarschijnlijk of geen idee wat ze boven het hoofd hangt of horen tot de groep met mensen waar het beleid geen gevolgen op heeft.

  De werkgevers zijn wel degelijk een partij in de ruzie tussen het kabinet en de vakbonden. Ik hoop dat ze dat na morgen ook voelen en eindelijk iets gaan doen. Anders gaan we gewoon verder staken en dan maken ze nog meer verlies. Net zolang tot ze begrijpen dat wij niet onder deze voorwaarden de toekomst in willen gaan. Heel jammer voor alle werkgevers die er zogenaamd niks aan kunnen doen. Dan weten ze waar ze moeten zeuren: BIJ DIT K***** Kabinet!

  Reactie door sulis — woensdag 13 oktober 2004 @ 13.50 uur

 70. @Ronald: Je schreef: Of zoals ik het al eerder zei, als ik ruzie met Sulis heb mag ik jou dan slaan?
  Wel als het een ongelijke strijd is! Daar is nu toch wel sprake van zou ik zo zeggen. Als praten geen zin meer heeft maar er worden zoveel mensen gedupeerd en een derde zeer invloedrijke partij houdt laf zijn mond dan moet je weleens hard zijn.

  Reactie door sulis — woensdag 13 oktober 2004 @ 13.55 uur

 71. @Sulis, het enige wat ze gaan doen is de schade verhalen op de veroorzaker, het zijn niet meer de jaren 70 van de vorige eeuw he.
  Veel (grote) bedrijven hebben genoeg financiele reserve’s om het heeeeeeeeel lang vol tehouden en desnoods de vakbonden kapot te procederen.
  Het enige wat je op deze manier bereikt is dat je de kleine bedrijven treft, en juist die hebben echt niks te vertellen.
  En weet je wat die gaan doen bij verlies, juist ja, mensen ontslaan.
  Als je echt wat wilt bereiken moet je proberen de bedrijven als bondgenoot te krijgen, door ze tegen je in het harnas te jagen maak je het probleem alleen maar groter.

  Of denk je dat de NS na de komende staking nog ooit zal mee werken aan acties als die treinkaartjes actie van het FNV voor de demonstratie van 2 oktober?

  Reactie door Ronald — woensdag 13 oktober 2004 @ 13.58 uur

 72. Ronald je zegt: `de werkgevers zijn helemaal geen partij in de ruzie tussen kabinet en vakbonden’.
  Dat zijn ze wel: afgevaardigden van werkgeversorganisaties zetelen in de SER en dat orgaan adviseert het kabinet over
  sociaal-economisch beleid. Bovendien hebben veel (ex)-kamerleden
  en ministers vette commisariaten bij de grote industriële spelers op het toneel, of hoge posten gehad voordat ze de politiek in gingen,of nadat ze die verlieten, neem nou Wouter Bos of Smit-Kroes. Je zou net zo goed kunnen beweren dat de vakbonden helemaal geen partij zijn in overleg tussen kabinet en werkgevers want dat zijn ze natuurlijk ook.
  Regering-werkgevers-vakbonden is een drie-eenheid net als vader, zoon en heilige geest.

  Reactie door C.Tilyx — woensdag 13 oktober 2004 @ 14.01 uur

 73. @Tilyx, daar moeten we zowiezo vanaf in dit land, dat gelul met overleg, als de werkgevers en vakbonden mee willen praten over het beleid in dit land moeten ze maar politieke partijen oprichten en zich verkiesbaar stellen.
  Vakbonden en werkgeversorganisaties zijn geen democratisch gekozen bestuursorganen en behoren dientegevolge zich alleen tot een advieserende rol te beperken.
  En een van de kenmerken van een avies is dat ze niet bindend zijn.
  Het beleid wordt door de regering gemaakt en niemand anders, zo staat het in de grondwet en als je dat niet aanstaat moet je maar zelf de politiek in gaan om die aan tepassen (fat change btw).

  Reactie door Ronald — woensdag 13 oktober 2004 @ 14.06 uur

 74. @Ronald: De grote bedrijven moeten zich misschien eens gaan afvragen waarom dit gebeurd!? Maar zoals ik al eerder zei komt dit beleid hun erg goed uit en houden ze daarom hun mond. Misschien moeten we die grote bedrijven zelf eens gaan plat leggen i.p.v. het openbaar vervoer. Bovendien denk ik dat het kabinet er ook niet beter op wordt als deze bedrijven verlies lijden door stakingen dus pak je het kabinet er ook gelijk mee.

  Ook schreef je:
  Of denk je dat de NS na de komende staking nog ooit zal mee werken aan acties als die treinkaartjes actie van het FNV voor de demonstratie van 2 oktober?

  ***Dit is misschien wel de grootste aanval, sinds de 2e wereld oorlog, op de arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen in Nederland! Het kabinet maakt het in veel gevallen onmogelijk om deze verslechteringen te repareren in onze CAO Sociale Eenheid en in andere CAO’s van NS en ProRail. Daarmee wordt de vrijheid van onderhandelen voor vakbonden fors ingeperkt.***

  [link]

  Ik denk het wel ja!

  Reactie door sulis — woensdag 13 oktober 2004 @ 14.10 uur

 75. @Sulis, nou dan moet ik je toch teleursstellen, de NS heeft al aangekondigd dat als de staking doorgezet wordt, wat hun betreft zo’n actie als voor 2 oktober nooit meer zal plaatsvinden.

  Railion wil 1 miljoen euro per dag gaan claimen en andere vervoersbedrijven willen ook schade claims gaan indienen.
  Radio538 probeert chauffeurs te mobiliseren om toch een soort van bus dienst te krijgen.
  [link]

  Je kan wel proberen een groot bedrijf te ontregelen maar het enige wat je daar mee bereikt is dat de (vaak buitenlandse) eigenaars zich gaan afvragen of ze de bedrijven nou niet maar eens echt naar lagelonen landen moeten verplaatsen.
  Veel bedrijven zijn in buitenlandse handen of hebben daar tegenwoordig hun hoofdkantoor gevestigd, die hebben echt geen boodschap aan een vakbond met 1,3 miljoen leden hoor.

  Reactie door Ronald — woensdag 13 oktober 2004 @ 14.20 uur

 76. Ronald 72
  Ze doen hun best maar…

  Geenstijl doet dat omdat geen ene sponsor in Nederland nog iets met ze te maken wil hebben. Zijn uitgepoept en willen zo nog een graantje mee pikken. Iedereen weet dat, dus behoorlijk zielig. Daarbij maken ze maar stappen die ze willen maken, hackers united he. Pak je er 1 aan, staan er weer 2 nieuwe op. Dus ze doen maar, van Libanon tot Israel kan je ze zo op je dak krijgen. Dus dit gaat nog leuk worden :) en dan ben je echt FBR!

  Reactie door MAD — woensdag 13 oktober 2004 @ 14.23 uur

 77. Waar heeft de NS dat aangekondigd dan? Bovendien komen de mensen toch wel met of zonder gratis kaartje. Ik had ook geen gratis kaartje en was er ook bij. Dus wat dat betreft kom maar op met de volgende demonstratie!

  Wat een rare actie van 538, wel fijn voor de gedupeerden daar niet van, maar dat ze zo’n actie niet eens doen voor alle gedupeerden van dit Asociale kabinetsbeleid. Is 538 ook van een buitenlands bedrijf? Dat zou verklaren waarom de solidariteit met werknemers ver te zoeken is in het bedrijfsleven. En waarom zij niet reageren op de bonden en waarom ze totaal geen band hebben met de Nederlandse samenleving. Heel goed hoor al die buitenlandse bedrijven…..NOT!

  Reactie door sulis — woensdag 13 oktober 2004 @ 14.30 uur

 78. Ronals 72,
  dat dreigen met lagelonen landen gebeurt ook wel zonder dat er gestaakt wordt, is het niet het een dan wel het ander.
  Je heb niet in de gaten hoe de angel er uitgetrokken wordt voor de werknemers, slaafsheid en bekhouden dat willen ze zien.

  Reactie door folkert de Lepper — woensdag 13 oktober 2004 @ 14.32 uur

 79. @Sulis, dat heeft een of andere top-manager van de NS gezegd in een interview naar aanleiding van de 2 oktober aktie.
  Hoorde het op de radio.

  Las net dat Sp!ts een zelfde soort actie gaat houden, die gaan zelfs bussen huren.
  http://www.planet.nl/planet/show/id=118880/contentid=515706/sc=96b714
  Het is geen rare actie van 538 en Sp!ts, uit onderzoeken (nee ik hecht er zelf weinig waarde aan onderzoeken en peilingen) blijkt dat 49% van de bevolking begrip heeft voor de staking en 49% heeft er geen enkel begrip er voor.

  Ik zeg ook niet dat het goed is die buitenlandse bedrijven maar wel de realiteit waar je mee moet leren leven, Nederland is geen eiland en er zijn maar weinig bedrijven in nederland die niet voor overname door buitenlandse bedrijven in aanmerking komen.

  Dus onze toekomst is OF meedoen met de ratrace zoals die al in de rest van de wereld gaande is, OF achterblijven (en afglijden naar 2de wereld niveau of erger)
  We hebben eigenlijk geen keuze (helaas), dus begin maar met rennen.
  1 van de duidelijkste voorbodes was toch wel dat “een baan voor het leven” niet meer bestaat.

  Reactie door Ronald — woensdag 13 oktober 2004 @ 14.46 uur

 80. @Folkert, maar een staking kan net het kleine duwtje zijn wat ze nodig hadden om te gaan verhuizen.

  En als ze al niet verhuizen komen ‘lastige’ landen als eerste in beeld bij bezuinigen om ‘weggesaneerd’ te worden, nogmaals de eigenaars van DAF (Packard uit de V.S.) zal het pre-pensioen issue in Nederland een kouwe rotzorg zijn.
  Als er door stakingen verlies wordt geleden dan wordt er gewoon gesneden, dat is de realiteit.

  Reactie door Ronald — woensdag 13 oktober 2004 @ 14.48 uur

 81. @Ronald: Tsjah en daarom moeten wij maar weer genoegen nemen met alles wat het bedrijfsleven zegt en dit kabinet? NEE dus! Ik geloof niet dat die bedrijven echt weg gaan want er valt hier nog steeds genoeg te halen. Maar doen ze dat wel dan rotten ze maar op! Dan is er ook weer meer plaats voor kleine bedrijfjes en Nederlandse bedrijven. Dus jij denkt dat niet mee willen doen aan deze ratrace gelijk ook een ondergang voor Nederland betekent? Ik dus niet dat is precies wat “men” ons wil laten denken zodat zij lekker verder kunnen gaan met hun eigen zakken te vullen. Net wat Folkert zegt slaafsheid en bek houden dat willen ze zien. Nou wat mij betreft gewoon doorgaan met deze acties. Want of die bedrijven nou weggaan of niet deze kabinetsplannen moeten stoppen omdat Nederland daar ook door naar de klote gaat.

  Even over die peilingen: blijkt dat 49% van de bevolking begrip heeft voor de staking en 49% heeft er geen enkel begrip er voor. Waarom kiest 538 dan voor die 49% die er geen begrip voor heeft?

  Reactie door sulis — woensdag 13 oktober 2004 @ 15.07 uur

 82. Ronald (88)
  Dat doen ze om meer lezers te krijgen, is allemaal uitgekauwd en onderzocht en in mooie statistiekjes gezet ‘wat als….’. Daarom, niet omdat ze zo vreselijk nobel zijn.

  Reactie door MAD — woensdag 13 oktober 2004 @ 15.13 uur

 83. @MAD: Precies! ;)

  Reactie door sulis — woensdag 13 oktober 2004 @ 15.16 uur

 84. 66.)
  Ik ben in iedergeval blij dat iedereen het met mijn stelling eens is

  Reactie door Jacob Bakker — woensdag 13 oktober 2004 @ 15.28 uur

 85. @Sulis, omdat die 49% over het algemeen meer geld heeft als die andere 49%.

  Er valt hier inderdaad nog genoeg te halen, maar dat wil niet zeggen dat die producten ook hier geproduceerd moeten worden.
  Die bedrijven gaan wel weg maar ze blijven onze markt wel overspoelen met hun producten waardoor kleine (nieuwe) bedrijfjes geen kans krijgen.
  Er komen dus geen bedrijfjes voor terug want die worden door die grotere uit het buitenland kapot geconcureerd, en als ze toch overleven worden ze opgeslokt.
  Er zijn bedrijven die bijna meer werknemers hebben als wij werklozen (bijv. boeing met over de 500.000 werknemers!!).
  Vergeet niet, de wereld kan wel zonder nederland, maar nederland niet zonder de wereld, Nederland is geen eiland.
  Als jij niet in hun tempo wil meerennen dan blijf je gewoon achter, zo simpel zit het leven in elkaar.

  Veel grotere bedrijven hebben zelfs vaak overcapaciteit in hun fabrieken gereserveerd om dit soort dingen op te kunnen vangen.
  Het enige wat een staking aan bedrijven duidelijk maakt is dat sommige fabrieken net zo goed gesloten kunnen worden omdat de andere de capaciteit wel op kunnen vangen.

  Reactie door Ronald — woensdag 13 oktober 2004 @ 15.29 uur

 86. Jacob Bakker (66) waarom hadden de vakbonden en oppositie intelligenter met het “snuffelen” van Van der Knaap moeten omgaan? Is het niet het kabinet dat steeds maar weer knullige dingen in de onderhandelingen doet. Hadden zij niet intelligenter met het hele conflict moeten omgaan. Om te beginnen zou het handig zijn geweest als zij zich aan de afspraken hadden gehouden.

  Wat de staking van het OV betreft: mensen die bij het OV werken, zijn ook werknemers en hebben dus ook het recht om te staken, net als alle andere werknemers. De grote werkgevers hebben zich (behalve bij het SER-advies inzake de WAO) steeds achter het kabinet geschaard. Zij hebben zelfs toegegeven dat een groot deel van het beleid door hun geschreven zou kunnen zijn, zo eens zijn zij het ermee. Dus nu zij ook gedupeerd worden: niet zeuren!

  Amerika is een fantastisch land. Maar dat neemt niet weg, dat de sociale zekerheid in Amerika op zijn zachts gezegd op een laag pitje staat en dat dit onder de Bush-regering alleen maar erger is geworden. En het neemt ook niet weg dat Bush en de zijnen Christelijke fundamentalisten zijn. Het een (Amerika is een fantastisch land) sluit het ander (slechte sociale zekerheid en een rare regering) niet uit.

  Reactie door emma — woensdag 13 oktober 2004 @ 15.32 uur

 87. @Ronald: Dat dacht ik ook en dat zegt mij ook weer genoeg over 538 en consorten. Heel goedkoop hoor om hier op deze manier gebruik van te maken.

  Nederland is geen eiland maar ook geen klein Amerika. Daar wil men wel heen op alle fronten! Ik hoop dat er juist wel weer meer dingen hier geproduceerd gaan worden en dat we meer dingen in eigen land gaan ontwikkelen. Dan zou alles ook niet met bakken Nederland uit stromen.

  Reactie door sulis — woensdag 13 oktober 2004 @ 15.43 uur

 88. @emma, je mag ze van mij duperen, maar als ze je na de staking de straat op trappen vanwege een ‘reorganisatie’ moet je ook niet zeiken he.
  Mij heb je er niet mee als je de bedrijven dupeerd, ik probeer alleen uit te leggen dat het niet slim is om de hand die je voed te bijten.
  En nu niet aankomen met van “vroeger werkte het ook en sidderden de bedrijven”, dit is de 21ste eeuw, bedrijven hebben tegenwoordig veel meer mogelijkheden om dit soort dingen optevangen.
  De enige die je met dit soort dingen straft is het MKB en daar zullen door dit soort dingen het aantal failliete bedrijven toenemen.
  En de echte jongens waar het om gaat lachen jullie recht in je gezicht uit.

  Reactie door Ronald — woensdag 13 oktober 2004 @ 15.46 uur

 89. @Sulis, daar wil men niet heen omdat men dat zo graag wil, maar daar gaat daar heen omdat men gedwongen wordt door het buitenland, wij hebben geen enkele invloed op de wereld economie en zijn dus gedwongen om te volgen.

  De gemiddelde amerikaan, duitser, engelsman etc etc zal het echt een kouwe rotzorg zijn hoeveel mensen er in nederland werkloos/arm/ziek etc etc worden.
  Die denken ook, liever een Hollander creperen, dan ik creperen.

  Er is een gezegde “Nice people finish last”, dat geldt ook voor landen.

  Reactie door Ronald — woensdag 13 oktober 2004 @ 15.53 uur

 90. @Ronald: Dat lachen zal ze wel vergaan binnenkort!

  Reactie door sulis — woensdag 13 oktober 2004 @ 15.56 uur

 91. @Ronald: Dus wij moeten eigen verantwoording nemen terwijl we er eigenlijk helemaal geen grip op hebben? Dat maakt het nog belachelijk he…. Nee ik geloof niet in die praatjes van je Ronald. Ik denk dat we wel degelijk Nederland kunnen veranderen (verbeteren) met of zonder die bedrijven!

  Reactie door sulis — woensdag 13 oktober 2004 @ 15.58 uur

 92. Ronald, hoezo jullie? Ik ga nooit met het OV en werk er ook niet. En wie zegt dat jouw werkgelegenheid niet in gevaar is? Het is inmiddels bewezen dat het regeringsbeleid banen vernietigt. Ik ben alleen van mening dat ALLE werknemers in Nederland stakingsrecht hebben, dus ook de mensen die bij het OV werken.
  En hoezo de hand die ons voedt??? Ik wérk en daar krijg ik een vergoeding voor! De relatie werkgever/werknemer is een zakelijke en niet één van een ouder ten opzichte van een kind!
  Van die ene stakingsdag zal de economie écht niet ten onder gaan. Inmiddels is wél bewezen dat het regeringsbeleid de economie sterk vertraagt. Of nog nooit gehoord van het feit dat economie eigenlijk een zeepbel is en drijft op vertrouwen?

  Reactie door emma — woensdag 13 oktober 2004 @ 16.00 uur

 93. @Sulis, ik zie ze al echt sidderen bij de shell (terwijl ze de prijzen nog maar eens lachend verhogen).

  Jij hebt zeker ook nog de illusie dat als ze de lasten voor bedrijven verhogen (en de topmanagers 70% belasting laat betalen) ze dit niet gewoon doorberekenen aan de consument?

  Reactie door Ronald — woensdag 13 oktober 2004 @ 16.00 uur

 94. Jacob Bakker (93), geen juiste conclusie.

  Zie eerste deel van mijn stukje nr 95.

  Reactie door emma — woensdag 13 oktober 2004 @ 16.03 uur

 95. @Ronald: Nee hoor over die oplichterspraktijken heb ik geen illusies. Ik weet heel goed hoe we genaaid worden door die zakkenvullers, vandaar dat ik er stiekem wel van geniet dat ze verlies zullen maken morgen. Pakken we toch nog een beetje terug he….

  Reactie door sulis — woensdag 13 oktober 2004 @ 16.04 uur

 96. Ronald (102) Als alle mensen een week echt SOLIDAIR zijn en niet tanken, moet je eens zien wat er gebeurt!

  Reactie door emma — woensdag 13 oktober 2004 @ 16.06 uur

 97. @Emma: Dat zal helaas niet gebeuren aangezien er teveel egotrippers rondlopen die lopen te zeuren over een dagje staken.

  Reactie door sulis — woensdag 13 oktober 2004 @ 16.08 uur

 98. Eerder dan “fantastisch” is Amerika het land van de “Fantasy”
  Net als bij ons wordt er in voldoende mate kritiek gespuit op zaken als gezondheidszorg etc.
  Maar zo slecht is het daar niet als uit vaak geforceerde cijfers blijkt.
  De werkloosheid is in tegenspraak (met het welliswaar lage cijfer) zelfs veel geringer dan bij ons.
  Feitelijk is er voor iedereen werk.
  In de grote steden zijn door de eeuwen heen volkswijken en getto’s ontstaan in de grotere steden.
  Daar waar Chinese Wijken (Chinatown(s) en Italiaanse Wijken (Little Italy) zich vanuit de positie als immigrantenwijk zeer goed hebben ontworsteld aan de armoede en zelfs tegenwoordig behoren bij middle en upperclass is dit in veel mindere mate het geval bij de Latino Wijken en vooral Afro-Amerikaanse Wijken waarbij de Latino wijken, die later zijn ontstaan, men nu al reeds verder is.
  Vooral vanuit deze Afro-Amerikaanse samenleving hoort men de laatste tijd een gezond stuk zelfkritiek omdat aanwezige kaders zoals school/opleiding en opvang aanwezig zijn maar niet of niet juist worden aangewend.
  Ook bij armoede hoort zelfretrospectie vindt men hier.
  Het is ook niet waar dan Medicare voor mensen uit de lagere sociale groeperingen onbereikbaar is maar er is veelal een onvoldoende kennis van
  instanties die voor deze groepen een waakfunctie hebben.
  (Heb zelf 5 jaar in de VS gewoond en had direct met deze materie te maken)

  Reactie door Jacob Bakker — woensdag 13 oktober 2004 @ 16.08 uur

 99. @Emma, de tegenbegrotingen vernietigen ook banen, vandaag nog gelezen, de meeste bedrijven rekenen bijv. hogere brandstofprijzen direct door in de consumenten prijs.
  Dus bijv. Groen Links met een Dieselaccijns verhoging van 400 miljoen euro komt dus waar terecht?, juist ja bij de consument.

  Of zoals de SP wil, afschaffing van de vrijstelling van de EKO-taks en voor tuinkas bedrijven en de hoog-ovens zal dus gewoon door berekent worden aan? juist ja de consument.
  Ze gaan uit van 400 miljoen extra gedeeld door 16 miljoen = 25 euro per persoon extra kosten.
  Ik heb sterk het vermoeden dat het CPB de effekten niet zover doorrekend.
  Inderdaad de koopkracht gaat vooruit maar daar heb je geen flikker aan als je brood en groenten duurder worden.
  Het klinkt alleen wat leuker als de kabinets maatregelen maar het komt op precies hetzelfde uit.

  De term “De vervuiler betaald” is dus gewoon een illusie “De consument betaald” is reeler

  Reactie door Ronald — woensdag 13 oktober 2004 @ 16.09 uur

 100. Tja Ronald, laat de consument (die blijkbaar heel machtig is) eens wat slimmer worden en van deze macht gebruik gaan maken. Als de consument de produkten van de vervuilende producent niet meer koopt (omdat het te duur wordt), gaat de vervuilende producent schoner produceren zodat de producten goedkoper worden en de consument deze weer gaat kopen. Ergo: niet slechter voor de economie, wel beter voor het milieu, wat ook weer beter is voor onze kinderen. En laat dát nu de doelgroep zijn voor wie het kabinet alle (a)sociale maatregelen neemt. Maar blijkbaar hebben onze (klein)kinderen alleen maar recht op een gesaneerde staatsschuld, maar niet op schone lucht (gezien het feit dat er 80 miljard wordt uitgetrokken voor wegen).

  Reactie door emma — woensdag 13 oktober 2004 @ 16.20 uur

 101. Lieve Emma,

  Met de, zoals als ik noemde, bijna infantiele manier van benaderen door de Hr. v.d. Knaap, bedoelde ik meer dat je daar als “ouder” beter mee om moet kunnen gaan. Als een kind zich gestraft voelt en hij met je wilt praten mag je hem in mijn optiek ook niet afwijzen of zijn poging ridiculiseren.
  Daar waar ik bedoelde; “Je hoeft geen psycholoog te zijn” had ik dus ook wel “Pedagoog” kunnen schrijven.
  Op deze manier lijkt het een gemiste kans zoals ik vind dat de komende staking van morgen ook infantiel, of lees van mij part kinderlijk is.

  Reactie door Jacob Bakker — woensdag 13 oktober 2004 @ 16.25 uur

 102. @Emma, het probleem alleen is dat het juist producten betreft die heel erg belangerijk zijn, Nederland loopt op diesel, duurdere diesel, duurdere producten, dus ook gas/water/licht etc etc want ook de auto’s van de NUON en dergelijke lopen op diesel (ook vaak nog leaseauto’s).
  Je hebt niks aan schone lucht als je geen brood meer kunt kopen, ik geef toe, schone lucht is belangerijk maar dat bereik je eerder door schonere methoden te belonen en niet de huidige methoden zwaarder te belasten want daar pak je nou net de verkeerde mee.

  En voor wat betreft dat doorrekenen, als je de ‘graaiers’ aanpakt door hogere belasting en dat ze de hypotheek niet mogen aftrekken, dan bedelen ze zich zelf wel een loonsverhoging toe (en door wie betaald, juist ja).
  En dan zetten ze hun huis wel in het buitenland neer en verdwijnt al dat geld naar het buitenland.
  En wie wordt er dus weer de dupe van dit soort maatregelen, juist ja de gewone man die zich door hard werken naar de top heeft gewerkt en niet zijn eigen salaris kan bepalen.

  Alle tegen maatregelen klinken dus heel erg sociaal, maar komen bij exact dezelfde groep terecht, alleen via een omweg.
  De echte rijken nemen gewoon geen ziektekosten verzekering, gewoon omdat als ze een keer ziek worden ze de normale rekening wel kunnen betalen (ze gaan toch naar buitenlandse klinieken die niet vergoed worden.)

  En als ze de extra lasten niet door kunnen berekenen voeren ze wel een ‘kostenbesparende’ reorganisatie door (lees vliegen er mensen uit).

  Reactie door Ronald — woensdag 13 oktober 2004 @ 16.36 uur

 103. Ronald
  Zie geenstijl nog eens, daar zit geenstijl nu uit te huilen dat justitie niets tegen de hackers onderneemt. Zie je, ze kunnen alleen nog maar wat blaffen. En nu pissen ze dus ook dit kabinet af. ‘fuck de overheid’ schrijven ze nu. hahaha. Hoeveel waard ben je dan nog. Het is alleen maar blaffen en een stel puisterige pubers die mee blehren.

  Reactie door MAD — woensdag 13 oktober 2004 @ 17.09 uur

 104. De reacties van C.Tilyx geven voldoende inzicht in de ruime mate van ervaring die hij heeft in economische vraagstukken.
  Zijn, naar mijn inziens, grote expertise wordt ondersteund door de geschiedenis waar vertolkers van zijn inzichten zoals de voormalige USSR, China, Noord-Korea, Albanie en Cuba op overduidelijke wijze zijn gelijk reeds jaren terug hebben aangetoond en waar wij, van deze landen, t.a.v. welvaart en recht op vrije meningsuiting nog heel wat kunnen leren.

  Reactie door Jacob Bakker — woensdag 13 oktober 2004 @ 17.16 uur

 105. @MAD (47)

  Je schreef: “Ja wij zijn beter, maar goed ik ben erg nationalistisch ingestelt. Mijn land is altijd beter. Punt uit.”

  Dus jij bent nationaal-socialist..??

  Reactie door Ron — woensdag 13 oktober 2004 @ 17.58 uur

 106. ROn
  OH OH ROn….wat ergg… ga ik nu het verhaal van Hitler krijgen ? Ohhhh wat erg he. Ja ik ben een Nationaal Socialist. Alleen hanteer ik geen rassenscheiding. Dus stop maar weer…

  Reactie door MAD — woensdag 13 oktober 2004 @ 18.05 uur

 107. Ronals,#111
  En wie wordt er dus weer de dupe van dit soort maatregelen, juist ja de gewone man die zich door hard werken naar de top heeft gewerkt en niet zijn eigen salaris kan bepalen.

  Hahahahahaha gewone man die aan de top staat, als die daar staat wordt hij echt niet de dupe, hij kan het lekker bij zijn vroegere maatjes van daan halen die nog de gewone man zijn gebleven. .

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 13 oktober 2004 @ 18.11 uur

 108. bron: Het Parool

  AMSTERDAM – Europese landen moeten hun sociale voorzieningen beperken, opdat Europa de concurrentiestrijd met de VS aan kan, vindt Jean Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB).

  Volgens Trichet heeft het gebrek aan hervormingen het succes van de invoering van de euro getemperd.

  Met zijn uitspraken geeft Trichet impliciet steun aan het Nederlandse kabinet, dat vut- en prepensioenuitkeringen wil aanpakken, onder meer om de staatsuitgaven in de hand te houden.

  Trichet sprak gisteren op een congres in Amsterdam bij het vijfjarige bestaan van de euro als betaalmiddel. Volgens Trichet is de invoering van de eenheidsmunt succcesvol verlopen, maar zijn economische gevolgen goeddeels uitgebleven vanwege het gebrek aan sociale hervormingen.

  ”De Verenigde Staten doen het sinds 1996 veel beter dan Europa,” aldus Trichet. ”Dat is het gevolg van het uitblijven van de juiste structurele hervormingen.”

  Het beperken van sociale voorzieningen verbetert volgens Trichet de vooruitzichten voor economische groei. Overheden moeten volgens de bankpresident ‘moed en leiderschap’ tonen, ook al zullen de reacties op zulke maatregelen ‘op korte termijn’ negatief zijn.

  Door de kosten van sociale voorzieningen te beperken neemt volgens Trichet niet allen de arbeidsdeelname toe – wat weer kan leiden tot een hogere productie – maar wordt ook de staatsschuld verminderd.

  Vooral het laatste vindt Trichet belangrijk. Dat Europese lidstaten, waaronder Duitsland en Frankrijk, hun begrotingstekort laten oplopen tot boven de in Europees verband vastgelegde grens van drie procent van het nationaal inkomen, is voor hem ‘een grote zorg.’ De bankpresident pleitte in Amsterdam nogmaals voor veel strengere maatregelen tegen overtreders.

  Reactie door Ron — woensdag 13 oktober 2004 @ 18.27 uur

 109. Ronald.die argumenten van jouw hoorde ik 30 jaar geleden ook over staken en lage lonen landen.Wanneer kom je eens met een zelf bedacht argument inplaats telkens te herhalen wat al jaren geroepen word ,VErder eenieder die deze maatregelen van dit kabinet zo goed vindt voor de toekomst.Kijk eens naar het verleden de jaren dertig.Die oplossingen die ze toen bedachten.lagere lonen .lagere sociale uitkeringen Om de gouden standaard vast te houden.hielpen toen ook niet.Pas toen ze de gouden standaard loslieten ging het beter.Maar ik dacht dat jij {de jeugd}wel met oplossingen kwam gebaseerd op deze tijd.Maar tot mijn verdriet kom je niet verder als het herhalen van oude rimram .je hebt school gehad . weggegooid Geld .Opgebracht door belasting betalers in de hoop dat jij {de jeugd}ons oudjes zou laten zien hoe het beter moest.Jammer

  Reactie door hein — woensdag 13 oktober 2004 @ 18.43 uur

 110. Hein, als jij 30 jaar geleden wat beter had geluisterd naar die “verhalen” i.p.v. je in de maling te laten nemen nemen door de linkse kerk, had de generatie van Enrico nu niet met “jouw” onbetaalbare teringzooi gezeten.

  Reactie door Hein — woensdag 13 oktober 2004 @ 18.51 uur

 111. Bovenstaande (120) is trouwens van mij. Sorry voor de typo

  Reactie door Ron — woensdag 13 oktober 2004 @ 18.52 uur

 112. Ron (118)
  Daarom moeten we direct breken met europa. Door europa ontstaat er geen concurrentie maar een lomp blok van afspraakjes en bedrijven die stil blijven staan. En concurreren met de Amerikanen is een leugen van het eerste uur, dat willen ze helemaal niet. Niemand van die EU durft de Amerikanen in hun spaken te fietsen. Dus een ongeloofwaardig verhaal.

  Reactie door MAD — woensdag 13 oktober 2004 @ 19.14 uur

 113. Nee Mad, je beseft het nog niet helemaal, maar Europa breekt met JOU en soortgenoten :)

  Reactie door Ron — woensdag 13 oktober 2004 @ 19.18 uur

 114. Ik vraag mij wel eens af….wat moet Jan met al deze reacties.
  Iedereen bezondigt zich aan verkrachting van het onderwerp. Ik betrap mij daar zelf ook op.
  Ik denk dat ik nog wel eens zal kijken, maar meedoen…?
  Misschien had Anja Meulenbelt toch wel gelijk door me te blokkeren.
  Vriendelijke groetjes aan iedereen,

  Jacob Bakker

  Reactie door Jacob Bakker — woensdag 13 oktober 2004 @ 19.28 uur

 115. Ron
  De hervorming die jullie allemaal zo koesteren komt er toch niet. Op het moment dat mensen hun indentiteit moeten inleveren, breekt gewoon de pleuris uit. Of je krijgt statenoorlogen of burgeroorlogen. Het is dus niet alleen heel dom, maar ook nog vreselijk gevaarlijk wat een aantal van jullie hier zo fantastisch vinden. Vindt het altijd zo jammer als die dingen gebeuren dat de mensen die ervoor verantwoordelijk zijn vertrokken zijn of opeens aan een terminale domheid lijden.

  Reactie door MAD — woensdag 13 oktober 2004 @ 19.53 uur

 116. Misschien dat Michael Moore hier en daar wat overdrijft, maar ruim 90% van wat hij publiceert kan gestaafd worden met feiten. Feiten die je ook terug kon vinden in reportages op de BBC, Belgische TV en zelfs een enkele keer in Netwerk. Natuurlijk wil hij Bush weghebben. Alsje alleen kijkt naar wat er in de wereld gebeurd is na 9/11, door toedoen van Bush c.s. dan wil je zo snel mogelijk die man weg hebben. Die meneer die het had over Medicare, in welke staat zat u? Er zijn nl staten waar je geen Miedicare krijgt als je Welfare en/of food stamps hebt. En Kaiser krijg je dan al helemaal niet. Verder weet ik uit eerste hand hoe men met WAO -ers omgaat daar. Je moet maar al te vaak in een rechtzaak (zelf betalen) aan kunnen tonen dat je niet meer kunt werken en dus recht zou hebben S.S.D. (Social Security Disability). Als dat lukt kan je nog een hele lange weg moeten lopen voor je Medicare kunt krijgen. Kaiser is dan al helemaal niet meer bereikbaar. Voor glaucoom bv krijg je de oudste op de markt zijnde medicijnen vergoed. Die zijn het goedkoopst. Terwijl die te weinig doen. De nieuwste generatie kan het glaucoom jaren langer tegenhouden doordat het glaucoom dan maar heel langzaam door kan gaan. Jarenlang kunnen zien is een stuk goedkoper voor de staten, maar dat doen ze dus niet. Zo worden er honderden, duizenden mensen onnodig eerder blind. En als je Welfare hebt, dan ligt het aan de staat waar je woont of het voor weken, maanden of een paar jaar is. Lukt het niet om om tescholen of een andere baan te vinden, dan houden Welfare en Food stamps op en raak je dakloos. Daar komen o.a. al die 2,5 miljoen dakloze kinderen vandaan. De VS zijn het enige westerse, geïndustrialiseerde land waar S.O.S. Kinderdorpen is neergestreken en er nu al meer dan tien dorpen heeft opgericht. S.O.S. Kinderdorpen werkt alleen in derdewereldlanden vanwege de extreme armoede daar en het totale gebrek aan kansen voor kinderen. Als die in de VS gaan werken zegt dat iets over dat land. Ook dat is een reden om er niet heen te willen gaan. NO WAY!!

  Reactie door Lydia — woensdag 13 oktober 2004 @ 19.53 uur

 117. Lydia
  Zou een waslijst kunnen bedenken met VSNOWAYS :)

  Reactie door MAD — woensdag 13 oktober 2004 @ 20.08 uur

 118. Jacob (110), ik bedoelde eigenlijk dat het kabinet zich opstelt bóven het Nederlandse volk (dus in jouw visie als de “ouder”) zodat het kabinet eigenlijk de wijste had moeten zijn en het nooit zover had moeten laten komen. Ben geheel met je eens dat het wederom een “infantiele” actie van het kabinet is.
  Dus met de stakingen als infantiele tegenactie is het land weer mooi in evenwicht, ha, ha.

  Reactie door emma — woensdag 13 oktober 2004 @ 20.21 uur

 119. Voor de Amerika-discussie: vanavond komt er in Nova een item over Amerika waar 15% van de bevolking onverzekerd is en wat de consequenties daarvan zijn.

  Reactie door emma — woensdag 13 oktober 2004 @ 20.23 uur

 120. Laatste reactie op 126.) Lydia
  Voor mensen die niet weten wat je bedoelt met KAISER het volgende adres:
  http://www.kff.org

  Vriendelijke groetjes Lydia

  En veel succes met jullie discussies’s

  Reactie door Jacob Bakker — woensdag 13 oktober 2004 @ 20.34 uur

 121. @ Lydia

  Jij zegt dat 90% van de onzin van Michael Moore kan worden gestaafd met feiten. De republikeinen zeggen dat dat niet zo is. Wie heeft gelijk? Het is onzin om in dit soort situaties je gelijk proberen te halen. Als ik het fanatisme zie waarmee sommige linkse mensen de rechterzijde van het politieke spectrum bestoken, ben ik geneigd de republikeinen te geloven.

  Want dat is natuurlijk wel een verschil: als links iets niet zint, gaat men de straat op, schreeuwt men moord en brand, stakingen, protestmarsen, ludieke acties, verontwaardigdheid, schelden, tieren, demonstraties, petities, moties van wantrouwen, crisis, en meer ellende. Als rechts het niet met links eens is, volgt er… niks. Stilte. De zwakte van rechts, denk ik vaak. De waarheid zal wel weer ergens in het midden liggen. Maar wat mij betreft niet in handen van een oproerkraaier als Michael Moore. (Die tussen twee haakjes natuurlijk wel miljoenen verdient aan zijn linkse verontwaardiging – misschien dat hij wat glaucoom-patiënten kan helpen?).

  Groetjes,

  Groetjes,

  Reactie door Enrico — woensdag 13 oktober 2004 @ 22.04 uur

 122. Bronvermeldingen zijn altijd traceerbaar. Reken maar dat dit allang gedaan is door vooral de mensen die Moore niet willen geloven. Ja, ik weet dat hij inmiddels enige malen miljonair is. Prima toch? Heeft-ie hard genoeg voor gewerkt. Bovendien, weet jij of hij iets doet voor de minder bedeelden in de VS? Nee zeker. Niemand weet iets van zijn privé leven en misschien doet hij net als Whoopy Goldberg heel veel goeds. Dan nog, wat hij zegt snijdt hout en door de bronvermeldingen kunnen zijn beweringen gestaafd worden. In tegenstelling tot verschillende weblog deelnemers lees ik, kijk ik naar reportages en documentaires op tv uit Groot Britannië, Duitsland en België en van onze eigen omroepen. Mijn informatie over de VS zal nooit compleet zijn. Het beeld dat ik ervan heb gekregen is niet goed, ondanks dat er veel mensen erg gastvrij en vriendelijk zijn. En ik zie het hier in Europa en in mijn eigen land, achteruit hollen en steeds meer op de beeldvorming uit de VS gaan lijken. Geen wonder dat ik ageer.

  Reactie door Lydia — woensdag 13 oktober 2004 @ 22.13 uur

 123. brrrr net gezien op Nova hoe het er daar aan toe gaat in de verzorging….nahhh lamaar dat hele Amerika. En dat wordt in stand gehouden door geldwolven….is toch vreselijk. Ga maar kapot, want wij willen geld. weerzinwekkend…

  Reactie door MAD — woensdag 13 oktober 2004 @ 23.08 uur

 124. Na het zien van Nova bleek een veel groter deel dan 15% van de bevolking niet verzekerd te zijn! Reden: omdat het een vrijwillige verzekering is en veel te duur. Mensen verzekeren zich niet, gaan dus veel te laat naar de dokter en kosten de samenleving dus veel meer geld! Zou dit besef, na de noodkreet uit Amerika, nu eindelijk ook eens bij de coalitie in Den Haag gaan doordringen??

  Reactie door emma — woensdag 13 oktober 2004 @ 23.18 uur

 125. emma
  nee, let maar op, dit wordt weer keihard onzin genoemt. Je zult het hier ook zien, dat is allemaal niet waar of het zijn leugens want zo is het helemaal niet in Amerika. Zo gaat het toch altijd….doof blind en achtelijk.

  Reactie door MAD — donderdag 14 oktober 2004 @ 5.54 uur

 126. Marijnissen
  Wat lees ik nu op RTL text, gaan ze mensen met een uitkering tijdelijk onder het minimum laten werken ? sporen die lui wel. Ze denken toch heus niet dat ik als ik werkeloos raak dat ik mij als derde rangs burger laat behandelen. En wat krijg je nu…al die bedrijven gaan er op in spelen… niets meer aannemen en wachten op die goedkope krachten.

  Reactie door MAD — donderdag 14 oktober 2004 @ 8.35 uur

 127. De Volkskrant kopt met: Coalitie wil lonen onder minimum, 20% minder
  voor langdurig werklozen. Tot 250 per maand minder!
  VVD-er van Aartsen spreekt van een `sociale maatregel’

  Het blijkt dus een koehandel: CDA kreeg zin met no-claim, VVD
  wil zin met afbraakloon voor wie de pech heeft gehad niet aan het arbeidsproces te hebben mogen deelnemen.

  De huidige `crisis’ lijkt bewust te zijn gecreëerd. Tot voor enkele jaren groeiden de bomen immers tot in de hemel en wist het bedrijfsleven niet waar ze het personeel vandaan moesten slepen.
  De looneisen hielden tred met het welvaartspeil, tot ergernis van de werkgevers. Dan komt een dip wel goed uit: keus genoeg, voor jou tien anderen, en de lonen omlaag.
  Van Aartsen wil geen rechtvaardige beloning, hij wil ordinaire werkverschaffing.
  Wie geen kruiwagen heeft of poenconnecties is straks de klos, reken maar uit: 20% minder loon, tot 25% huurverhoging, 20% meer aan gas en electriciteit, 20% meer aan ziekenfonds, 10% meer aan gemeentelijke
  heffingen. Is dit rechtvaardig? Okee, heren Ego,begin maar weer met zeiken.

  Reactie door C.Tilyx — donderdag 14 oktober 2004 @ 8.57 uur

 128. C.Tilyx
  Dat bedoelde ik, het kabinet geeft dus toe aan bedrijven die te gierig zijn om fatsoenlijk te betalen. En het werkt in geen enkel opzicht voor de langdurig werkeloze. Alleen al de woorden ‘laag opgeleide en langdurig werkeloze’ bah bah. (teletekst Nos) Dit is dus het creative antwoord op werkeloosheid. Hoe simpel van geest kan een mens zijn. Mijn god….

  Reactie door MAD — donderdag 14 oktober 2004 @ 9.22 uur

 129. Hey, Jacob, bedankt voor de Kaiser site tip. Alles wat ik hier nog had was een oud foldertje uit Auburn (Ca.) van drie jaar geleden. Dat kreeg ik nog van mijn toenmalige penvriendin die kort daarna helaas is overleden aan een aneurisma bij de lever. Hij barstte… Ik heb met haar gecorrespondeerd sinds 1985 en heb meegemaakt hoe zij van gezond naar erg ziek veranderde en haar trailer uit moest, omdat ze de huur niet meer kon opbrengen en ook de trailer niet meer kon onderhouden. Het aanleunwoningencomplex had een zekere mate van zorg beschikbaar en ze hoefde niet meer naar een verpleeghuis. Willie-Dale heeft een hard leven geleid en stuurde me, op mijn verzoek, folders en ook kopieën van formulieren op, zodat ik begreep waar ze mee te maken kreeg. En dan was haar WAO uitkering (SSD – Social Security Disability) nog redelijk dicht bij onze bijstand voor alleenstaanden, maar alle andere kosten zorgden ervoor dat ze vaak bij vrienden moest eten… De weg naar die uitkering was afschuwelijk. Ze wilde juist Kaiser, mocht dat niet en zat met Medicare. Nu ik de site even bezicht heb begrijp ik nog beter waarom ze Kaiser wilde. Dit is vele malen beter dan Medicare! Het was heel erf fijn om de site eens te lezen. Bedankt, Jacob. Jij weet dan inderdaad ook hoe moeilijk het is daar.

  Maar dan nog, om DAT te voorkomen in ONS land moeten we wel blijven knokken. De stakingen hebben mijn hart niet, maar wat moeten we anders? Waarom staken de ambtenaren van de ministeries niet? En de Catering en de schoonmaakdienst en de beveiliging? Dan pas hebben de kabinetsleden er hinder van. Verder hebben zij nergens last van. De nieuwste proefballon hoorde ik vanmorgen en ik verslikte me in mijn koffie. Issie nou helemaal van de pot gerukt? Strakjes werken, 40 uur per week, voor een bijstandsuitkering? Slechte secondaire arbeidsvoorzieningen, nog beroerder loon. Mensen in armoede dompelen…hoe sociaal is dat dan? Leg ‘s uit, “Korpsbal Van Aartsen?” Engerd…

  Reactie door Lydia — donderdag 14 oktober 2004 @ 9.38 uur

 130. Beveiliging zoiezo al niet Lydia, staan meestal direct onder een leidinggevende en hebben meestal ook een leidinggevende taak. Geven ze niet op, geilen veels teveel op hun nepstatus.

  Reactie door MAD — donderdag 14 oktober 2004 @ 9.45 uur

 131. sp filmster ?

  Reactie door MAD — donderdag 14 oktober 2004 @ 10.32 uur

 132. Onzin natuurlijk: zieken betalen voor gezonden. Als je niet claimt – en dus kennelijk gezond bent – dan krijg je 5 % no claim korting en betaal je dus 95 % voor de zieken. Weet je wat? Laat zieken helemaal niet betalen, dan heb je volgend jaar 100 % meer zieken en betalen de gezonden 150 %.

  Reactie door Georg H.K. — donderdag 14 oktober 2004 @ 10.54 uur

 133. @ Ronald (82):
  ” Het beleid wordt door de regering gemaakt, en niemand anders, zo staat het in de Grondwet.”
  Neen Ronald, wetten worden gemaakt door de regering (=ministers + Koninginn) en de Staten-generaal gezamenlijk. En de ministers zijn veranmtwoording schuldig aan (moeten het vertrouwen hebben vabn) de S.-G. Gelukkig is het niet zio bar als jijst stelt.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 14 oktober 2004 @ 21.13 uur

 134. (Vorig comment ging per ongeluk vóór correctie de lucht in).

  @ Enrico (131):

  Is stilte de zwakte van rechts? Nee hoor, rechts heeft het GELD en de MACHT!

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 14 oktober 2004 @ 21.15 uur

 135. @ 146 Olav Meijer

  Links moet zich niet altijd zo in de slachtofferrol drukken. Daar waar links zowel het geld als de absolute macht had, is het niet echt fantastisch gegaan. Ik denk even aan Cuba, Noord-Korea, China, Vietnam, Albanië, Sovjet-Unie…

  Of zijn er slechte en goede socialisten…?

  Ciao,

  Reactie door Enrico — vrijdag 15 oktober 2004 @ 0.24 uur

 136. Wat een snertverhaal in 131 Enrico: `Want dat is natuurlijk wel een verschil: als links iets niet zint, gaat men de straat op, schreeuwt men moord en brand, stakingen, protestmarsen, ludieke acties, verontwaardigdheid, schelden, tieren, demonstraties etc’

  Het is sowieso al kolderiek dat de enigen die het in dit weblog hebben over `Links’ en `Rechts’, bezoekers zijn die hier komen zeiken over wat het gedachtengoed van de Espee. Wat een achterhaal idee.
  Maar goed als je aandringt:
  Rechts :( stil?
  Ha, wie herinnert zich niet de poging tot welhaast staatsgreep na de dood van Pim Fortuyn? Het rechtse gepeupel trok als muitende meute, gewapend met knuppels en boksbeugels naar het Binnenhof, daar waar `linkse’ demonstranten doorgaans nog geen voet mogen zetten zonder weggejaagd te worden.

  Bovendien als rechts iets niet zint wordt daar altijd met veel geld een
  mediahype van gemaakt in spreekbuizen als de Telegraaf, SBS6, en de reactionair-populistische leesportefeuille van Privé, Panorama en Actueel.
  `Links’, ik heb het liever over `progressief’, moet soms wat hardop zeggen,
  inderdaad, want dat heeft niet zoveel mediamogelijkheden omdat geldschieters de platgetreden paden van de dom gehouden massa volgen.
  Maatschappijkritische redacteuren moeten helaas steeds meer zelfcensuur
  toepassen bij het uitbrengen van een tegendraads geluid omdat anders de aandeelhouders van de grote persconglomeraten gaan mokken.

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 15 oktober 2004 @ 9.41 uur

 137. @ 2: Nee, Agnes’ haar is langer en niet blond :)

  Reactie door IngeB — vrijdag 15 oktober 2004 @ 12.47 uur

 138. Een vriend van me is al 10 jaar 100% afgekeurd. Vanwege psychosen en het verliezen van zijn evenwicht. In die tijd is hij gescheiden en heeft daarop een schuld opgelopen bij de verkoop van zijn huis. Nu, 10 jaar later moet hij op komen draven voor een herkeuring. 24 jaar heeft hij gewerkt, dus krijgt hij indien goedgekeurd, WW. Aan werk zal hij niet komen na zo’n geschiedenis. Na de WW komt bijstand. Dat betekent dakloos worden; hij zal zijn kosten voor schuld niet meer kunnen opbrengen en wanneer je van de WW naar de bijstand verhuist krijg je het eerste jaar geen huursubsidie, want die geven ze op basis van wat je het jaar daarvoor aan inkomen kreeg. Het zal zijn dood betekenen; er is niet voldoende daklozenopvang in vlissingen en ikzelf kan hem niet opvangen,ik woon zelf bij iemand in. Thank you de Geus!

  Reactie door suzie — woensdag 9 februari 2005 @ 18.02 uur