100.000 Irakezen

Wel even iets om bij stil te staan,
zo aan de vooravond van de verkiezingen…

Wil je nog meer weten, kijk dan hier.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 01 november 2004 :: 17.24 uur

35 Comments

35 reacties

 1. En dat alles in naam van de “democratie” En dat de familie Bush er met een olieprijs van $50 er wel bij vaart is mooi meegenomen; of zou die hele oorlog daar soms om begonnen zijn??

  Reactie door Opa-Buiswater — maandag 1 november 2004 @ 18.07 uur

 2. Natuurlijk zijn deze mensen, vooral vrouwen en kinderen, en ook niet-strijdende mannen, “terroristen” die het zelf over zich hebben afgeroepen….. Moeten er weer net zo veel slachtoffers vallen als toentertijd in Vietnam voordat de Amerikaanse regering bij zinnen komt?

  Reactie door Olav Meijer — maandag 1 november 2004 @ 18.51 uur

 3. Waarschijnlijk hebben de Amerikanen tegen deze 100.000 Irakezen gezegt : jullie snappen het niet….

  Goh..waar heb ik dat eerder gehoort…

  Reactie door MAD — maandag 1 november 2004 @ 19.34 uur

 4. Mjah ik sta heelveel stil ……. als ik zie wat daar allemaal gebeurd wat het aan mensenlevens kost …….. ik vraag me af of iemand nog wel weet waarom dit allemaal gebeurd?

  En ik hoor de radio en hoor de mensen op de tv …….. allemaal willen we Kerry …… maar helaas (hoewel helaas) we zijn geen Amerikanen en hebben niets te kiezen.
  Ik vrees het ergste ……. nog 4 jaar ellende en wij worden weer het Bush ingestuurd :(

  Reactie door waiter — maandag 1 november 2004 @ 19.35 uur

 5. De Amerikaanse agressie weet van geen ophouden, vandaag is door Bush Cuba genoemd als een volgend doel, een land dat geen enkele bedreiging vormt voor de Verenigde Staten.
  Ik ga ervan uit dat de Cubanen zich in dat geval verdedigen en daarin steun krijgen van Europeanen die ook vinden dat de grens is getrokken.

  Reactie door C.Tilyx — maandag 1 november 2004 @ 19.53 uur

 6. Bush hoort in het gekkenhuis.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 1 november 2004 @ 19.59 uur

 7. Het is uiteindelijk het belijdend lid van de christelijke kerk George Bush die beslissingen heeft genomen die geleid hebben tot die 100 000 doden! En voor mij is ieder van die 100 000 doden van geen enkele meerwaarde ten opzichte van George Bush.
  Allemaal geboren, vrolijk, pijn lijden, sterven en poepen en piesen.
  Ik hoop dat als George Bush vanavond in zijn bed stapt en zijn avondgebedje doet waarin hij ongetwijfeld God zal vragen om morgen de verkiezingen te mogen winnen om nog meer te strijden voor de naam van de Here Jezus hij ter plekke zal worden gestraft. Concreter wil en kan ik niet worden. De vuile schijnheilige huichelaar!.

  Reactie door Gerardenmia — maandag 1 november 2004 @ 20.04 uur

 8. in en in triest….
  Mijn hart krijgt een steek als ik denk aan al die ellende…en al die kindjes in die ellende….

  Reactie door chantal — maandag 1 november 2004 @ 20.05 uur

 9. Gerardenmia
  Here jezus zou dit gedrag in iedere vorm afkeuren, hoef je niet eens de bijbel voor te hebben gelezen.

  Reactie door MAD — maandag 1 november 2004 @ 20.15 uur

 10. Als straks per Kruis men roept om Plicht,
  dan zal ik dromen hoe het was,
  in vrijheid, vrede en zonlicht,
  tussen de bloemen in het gras.

  Reactie door j.meinardi — maandag 1 november 2004 @ 20.48 uur

 11. Elke bevrijdingsstrijd vergt offers…helaas :-(

  Reactie door Ron — maandag 1 november 2004 @ 20.52 uur

 12. Je hoort de voorstanders van de oorlog al denken: toch mooi dat die 100.000 mensen in vrijheid begraven konden worden…

  Reactie door Jan Vincent — maandag 1 november 2004 @ 21.07 uur

 13. MAD (11).

  Met je eens, geen bijbel voor nodig, alleen gezond verstand.
  Het “lieve” zoontje moest afmaken waar vadertje “lief” gebleven was.
  En op wat voor een manier, met grote leugens.
  Voor dat die Bush de oorlog begon, was het al bekend dat hij grote leugens vertelde, maar die doeddel moest zijn zien hebben.
  100 000 levens afgenomen door gemeene leugens

  Reactie door Leo 3 — maandag 1 november 2004 @ 21.07 uur

 14. Opvallend hoe bepaalde lieden nu krokodilletranen plengen, waar zij in het recente verleden de andere kant opkeken toen hun vriend Sadam naar hartelust (politieke) tegenstanders uit de weg mocht ruimen…

  Reactie door Ron — maandag 1 november 2004 @ 21.15 uur

 15. Bush wint deze nacht, gaat daarna Cuba en Iran aanvallen en gaat door met zijn kruistocht.
  Europa krijgt zijn eigen republikeinen, de christendemocraten, de liberalen en de socialisten worden de democraten en wij krijgen ook onze strijd van seculieren tegen gelovigen.
  Als Europa verder seculeert zullen we ons verder verwijderen van de VS en de VS zal niet meer zijn voor ons als als China of Japan.
  De VS als voorbeeld zal na Bush voorbij zijn, wij moeten maar 1 ding heel goed in de gaten houden, dat wij ons autonoom zullen moeten bewapenen tegen zo’n gek als Bush, en dan niet met Amerikaanse wapens maar met Europese……………

  Reactie door Jack — maandag 1 november 2004 @ 21.23 uur

 16. Wederom hebben “burgers” de prijs van het geweld moeten betalen.
  Slachtoffers van de Amerikaanse politiek om anderen hun wil op te leggen, – om op een “liberale” manier te domineren en alles wat daarbij in de weg staat gewoon te vernietigen.
  Laten we hier s.v.p. niet verder aan mee doen en de Nederlandse bijdrage aan de strijdkrachten in Irak onmiddellijk terug halen.
  S.Houssein is ons voorgehouden als een tyran, maar was hij wel zo erg als men ons wil doen geloven? De Amerikaanse boycot van Irak heeft dit land al onnodig veel leed bezorgd, door gebrek aan voedsel en medicijnen. Maar wie stopt Amerika?
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 1 november 2004 @ 21.52 uur

 17. Toen bekend werdt dat amerikaanse militaren Irakese gevangenden mishandelden was de reactie van balkenende, we vertrouwen erop dat de amerikanen wel wat hier aan gaan doen.
  Jeetje wat een slappe reactie was balkendende vond ik dat.
  Als er nu een programma zou zijn van “De grootste slappeling aller tijden”, dan maakt balkenende volgens mij wel goede kans om te winnen.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 1 november 2004 @ 21.55 uur

 18. Tsja,

  Het bewijst eens te meer dat moderne oorlogsvoering – alle geklets over ‘preciezie aanvallen’ ten stijt – vooral onder de burgerbevolking slachtoffers maakt. In een moderne oorlog kan je – als je je in de omgeving van een slagveld bevindt – beter een soldaat dan een burger zijn.

  Verder n.a.v. wat hierboven staat nog het volgende:

  In de New York Times van 17 oktober j.l. verscheen een artikel van de hand van Ron Suskind onder de titel “Without a Doubt”. Het geeft mij een uitermate onbehaaglijk gevoel. Er komt een beeld in naar voren van een G.W. Bush die zichzelf bezig ziet met een soort van “door God gezonden missie”.

  Het artikel is op internet ook beschikbaar onder de titel ‘On a mission from God’. Mij bekruipt het gevoel dat we in niet onaanzienlijke mate met een christelijk fundamentalische engbo te doen hebben.

  Wederom: Denk na over wat ons te doen staat nu (zeer waarschijnlijk) deze man en zijn entourage nog 4 jaar aan de macht blijft in een land dat elk ander land op aarde, waar, wanneer en zo hard het maar wil, kan raken.

  Mazzel & broge, Evert

  PS: Als overmorgen (3/11) mijn sombere vermoedens uitkomen dan heb ik al een stukje klaarstaan dat dan meteen op m’n website en m’n weblog zal verschijnen onder de titel “Voor een antwoord op regressie”.

  Reactie door Evert Wesker — maandag 1 november 2004 @ 22.24 uur

 19. 100.000 burger slachtoffers, dat zijn volgens de onderzoekers exclusief de doden die in Fallujah zijn gevallen. Als die erbij worden geteld, komt het totaal zo rond 200.000 volgens de Lancet studie.

  EN dan gaat het over burger slachtoffers (en dan nog, alleen doden. Verminkingen enz. zijn buiten beschouwing gelaten). De Iraakse soldaten die zijn gesneuveld bij de invasie zijn ook niet meegeteld. Ook niet de verzet.

  En de Amerikanen plannen binnen enkele dagen een grootscheepse actie in Fallujah.

  Hoeveel was de geclaimde dodental van de slager Saddam ook weer?
  300.000?
  Geef de ‘coalitie’ nog een paar weekjes en ze zitten er boven.

  Enig willekeurig ander land (het gaat in feite om Amerika, de rest is ‘window dressing’), en de wereld zou met één stem roepen: oorlogsmisdaad! Nu, een doodse stilte.

  Het gaat maar door en door en door.
  Dan lees ik vandaag in het nieuws dat Minister Bot zegt dat de Nederlandse troepen toch mogelijk langer zouden kunnen blijven dan Maart 2005. Bij ‘onvoorziene omstandigheden’ of ‘een beroep op ons van de hele wereld’…

  Ik heb helemaal geen ‘donkere dagen’ nodig om in een depressie te raken. De stakkers die daar wonen en helemaal niets te zeggen hebben over alle ellende dat op ze afkomt, mijn hart gaat uit naar hun.

  Reactie door Anja — maandag 1 november 2004 @ 22.28 uur

 20. Beste mensen, ik kijk vaak naar VARA programma’s en ik kan me niet aan de indruk ontrekken dan dat ze de VS verkiezingen promoten. Neem “West Wing Boxing Ring”, Debatplaats, Lagerhuis, “Punching for President” of VARA Laat stond donderdagavond helemaal in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen of anders lachen met Kopspijkers…
  Daar zou men over moeten discussiëren en niet altijd over de liberale en commerciele omroepen; eerst kijken dichterbij het linkse huis.
  Nog een bijdrage van R. Plasterk over de nieuwe Bijbelvertaling:
  “Sinds Pim Fortuyn wordt er trouwens nogal opportunistisch omgesprongen met homo-zaken. Stel dat die kandidaat-commissaris niet een Italiaanse katholiek was geweest maar een Turkse moslim, dan had omgekeerd het CDA die man afgewezen omdat hij in strijd was met “onze” Europese normen en waarden, en dan had Kathalijne Buitenweg van Groen Links gezegd dat we niet zo anti-Turks moesten doen en zijn opvattingen in de contekst moeten zien.
  Dit is de nieuwe Bijbelvertaling; even nazoeken, de tekst waarop Buttiglione en zijn geestverwanten zich baseren:
  (Levithicus 20, nieuwe vertaling) “Wie met een man het bed deelt als met een vrouw, begaat een gruweldaad. Beiden moeten ter dood gebracht worden en hebben hun dood aan zichzelf te danken”. Daar is geen woord Frans bij. De Statenbijbel zegt: “hun bloed is op hen”; die nieuwe versie staat wel lekker dicht bij de mensen.
  Eigenlijk majesteitsschennis om onze Koninging een boek aan te bieden dat zover van onze normen en waarden afstaat.

  Reactie door Beba — maandag 1 november 2004 @ 22.31 uur

 21. @ Ron (16)

  “Opvallend hoe bepaalde lieden nu krokodilletranen plengen, waar zij in het recente verleden de andere kant opkeken toen hun vriend Sadam naar hartelust (politieke) tegenstanders uit de weg mocht ruimen…”

  Wie bedoelt U met “bepaalde lieden”? Toch niet de Amerikaanse
  regering die Sadam ooit als een goede bondgenoot zag in de strijd met de ayatolla’s uit Iran?

  Reactie door Eduard Sorrento — maandag 1 november 2004 @ 22.34 uur

 22. Mijnheer de president, welterusten.
  Slaap maar lekker in je mooie witte huis.
  Denk maar niet te veel aan al die verre kusten
  waar uw jongens zitten, eenzaam, ver van thuis.

  Denk vooral niet aan die zesenveertig doden,
  die vergissing laatst met dat bombardement.
  En vergeet het vierde van die tien geboden
  die u als goed christen zeker kent.

  Denk maar niet aan al die jonge frontsoldaten
  eenzaam stervend in de verre tropennacht.
  Laat die weke pacifistenkliek maar praten,
  mijnheer de president, slaap zacht.

  Droom maar van de overwinning en de zege,
  droom maar van uw mooie vredesideaal
  dat nog nooit door bloedig moorden is verkregen,
  droom maar dat het u wel lukken zal dit maal.

  Denk maar niet aan al die mensen die verrekken,
  hoeveel vrouwen, hoeveel kinderen zijn vermoord.
  Droom maar dat u aan het langste eind zult trekken
  en geloof van al die tegenstand geen woord.

  Bajonetten met bloedige gevesten
  houden ver van hier op uw bevel de wacht
  voor de glorie en de eer van het vrije westen.
  Mijnheer de president, slaap zacht.

  Schrik maar niet te erg wanneer u in uw dromen
  al die schuldeloze slachtoffers ziet staan
  die daarginds bij het gevecht zijn omgekomen
  en u vragen hoe lang dit nog zo moet gaan.

  En u zult toch ook zo langzaamaan wel weten
  dat er mensen zijn die ziek zijn van geweld,
  die het bloed en de ellende niet vergeten
  en voor wie nog steeds een mensenleven telt.

  Droom maar niet te veel van al die dode mensen,
  droom maar fijn van overwinning en van macht.
  Denk maar niet aan al die vredeswensen.
  Mijnheer de president, slaap zacht……….

  (Tekst Lennart Nijgh/Boudewijn de Groot)

  Reactie door Michel Smit — maandag 1 november 2004 @ 22.50 uur

 23. Eduard Sorrento,
  dat is het smerige van politiek, zo ben je een vriend zo ben je de vijand,Amerikanen krijgen andere informatie via hun nieuwsmedia te zien dan wat we hier te zien krijgen.
  Saddam was slecht is ons voor gehouden, maar Bush deugt ook van geen kant en voelt zich door god gezonden wat is het verschil met anderereligieuse dwazen elders in de wereld.
  Het is het volk wat de rekening gepresenteerd krijgt van hun handelen, er is geen enkel volk dat vreemde mogendheden op hun grondgebied willen die regels opstellen hoe zij moeten leven.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 1 november 2004 @ 22.55 uur

 24. 100.000 doden… als die cijfers kloppen (waar ik voor vrees) is precies de reden uitgekomen waarom zoveel mensen tegen die kutoorlog waren. Waarschijnlijk zijn Boes en zijn republikeinse/kapitalistische vriendjes en dat stelletje godsdienstfanaten in Irak erg tevreden over wat ze aanrichten in dat arme land. Irak aanvallen was het allerstomste wat men had kunnen doen; we riepen wel nee, maar niemand luisterde. Ik hoop dat de oude voorstanders van de oorlog eens wakker worden en eens een harde snuif werkelijkheid nemen. Ik hoop tevens dat die son of a Bush keihard het Witte Huis uitgetrapt wordt, alleen ben ik bang dat we nog zeker vier jaar dat ellendige schepsel voor onze kiezen krijgen.

  Reactie door Daniël O. — maandag 1 november 2004 @ 22.57 uur

 25. Michel Smit: ZO IS HET PRECIES !

  Reactie door Vrijwillige banneling — maandag 1 november 2004 @ 23.42 uur

 26. And it’s one, two, three,
  What are we fighting for?
  Don’t ask me, I don’t give a damn,
  Next stop is…?

  Hoe actueel weer.

  Reactie door frances — maandag 1 november 2004 @ 23.47 uur

 27. Dat Amerika Irak heeft aangevallen heeft voornamelijk met geld te maken. Ze zijn de oorlog begonnen o.a om de olie, maar ook om de wapenindustrie. Al het wapentuig en munutie wat ze hebben, was al weer verouderd. Dus konden(kruisraketten)en kunnen ze dat mooi allemaal afschieten op Irak. Ondertussen draaien de oorlogstuigfabrieken in Amerika weer op volle toeren en kunnen ze de wapens weer moderniseren en straks weer testen op een ander land. En zo gaat het met die militante Amerikanen steeds maar door, tot ze de absolute alleenheersers zijn. Zeer enge gedachte, vind ik.

  Reactie door JanW — dinsdag 2 november 2004 @ 0.07 uur

 28. Defensie gaat over lijken. Leent Weert zich daarvoor?
  Aan het college van
  burgemeester en wethouders van de gemeente Weert.

  Betreft: Defensie gaat over lijken.
  Leent Weert zich daarvoor?

  Weert, 1 november 2004.

  Geacht college,

  In Het Land van Weert (zie bijlage) lezen …

  Trackback door Weblog Paul Lempens — dinsdag 2 november 2004 @ 0.41 uur

 29. Folkert stipte het (volgens mij) al even aan. Bush is naar Irak gegaan om te voorkomen dat China beschikking kreeg over de olie-reserves van Irak. Bush wil invloed hebben op de hoeveelheid olie die naar China gaat. En kennelijk, mag dat wat ‘kosten’.

  Reactie door T. — dinsdag 2 november 2004 @ 1.31 uur

 30. Het gevaar van godsdienst zit ‘m niet in de godsdienst zelf maar in hen die zich gebaseerd in die godsdienst macht toe-eigenen…
  Voor Wedergeboren Christenen is Bush de man die geroepen is om het werk van de Heer op aarde uit te voeren. Billy Graham staat naast hem en die kan het niet mishebben… :(
  Niet voor niets spreken veel Arabieren over kruistochten…

  Reactie door Heraclitus VII — dinsdag 2 november 2004 @ 4.22 uur

 31. Hoorde net dat Bot van Buitenlandse Zaken een verlenging wil
  van de Nederlandse missie in Irak.
  Niks troepen naar huis in maart dus, weer een misselijkmakende leugen en een valse belofte die het volk is voorgehouden, want zei Kamp niet onlangs:`Een half jaar en niet langer?’
  De Balkenbende gaat nu al weer door het stof voor Bush!
  Dit belooft weer wat, en wie daar straks tegen demonstreert moet
  volgend jaar ook nog zijn ID-bewijs bij zich hebben, anders wordt
  je opgepaktt! Wat een land.

  Reactie door harke boer — dinsdag 2 november 2004 @ 8.56 uur

 32. Ik vind dit daadwerkelijk een lastige strijd.
  Onder Saddam zijn veel mensen vermoord, en het leek erop dat hij niet van plan was om te stoppen. Natuurlijk kreeg hij daar wat hulp bij van de Amerikaanse regering, die wel brood zagen in de moorden. Toch pleit dit Saddam niet vrij.
  Als Amerika Iraq niet was ingevallen, dan moordde Sadammetje er vrolijk verder oplos. Met hulp van zijn zonen lukte dit aardig. Dat dit stuk vuil opgeruimd is alleen maar goed te noemen.
  De motieven van Bush om Iraq binnen te vallen zijn natuurlijk gebaseerd op centen. De mensen interesseert hem geen hol. Dus eigelijk hebben ze een militaire dictator verruild voor een economische dictator.
  Of dit meer Irakese levens kost, of het Irakese levens spaart is me niet duidelijk. Wel weet ik zeker dat Iraq een wespennest wordt (is), waar verschillenden groepen, die nu nog tegen de Amerikanen vechten , straks elkaar uitmoorden. Tussen deze strijd zullen nog zeer veel onschuldige mensen het slachtoffer worden voordat de zinnigheid terugkeert.
  Intussen zullen de grote corporaties hun dollars zien binnenstromen in de wederopbouw van Iraq, en Bush zoekt weer een ander Economische uitdaging.

  Alexander

  Reactie door alexander — dinsdag 2 november 2004 @ 10.11 uur

 33. En zoals het altijd met dit soort dingen is blijkt de waarheid net eventjes anders te liggen:

  On Thursday, the CBS Evening News reported, “U.S. researchers reported the war has directly or indirectly caused the deaths of about 100,000 Iraqi civilians.”

  That’s more than six times the highest estimates made even by antiwar groups like Human Rights Watch — and, as with the Rather-Mapes forged documents, the assertion failed to stand up to independent Internet analysis.

  Moreover, as the Media Research Center notes, CBS didn’t mention that the author of the study — who said he “was opposed to the war” and remains so — admitted to the Associated Press that he’d released the story “under the condition that it came out before the election.”

  In other words, what CBS billed as a scientific study was in fact yet another politically timed hatchet job from a blatantly partisan source.

  Reactie door daniel — dinsdag 2 november 2004 @ 12.50 uur

 34. Daniel, denk je dat jij wel “de waarheid” in pacht hebt? En zonder bronvermelding heb jij wat mij betreft dit stukje zelf zitten typen in je beste Engels. Als de gegevens niet zo schokkend waren, dan hoefde men zich ook geen zorgen te maken over ‘a politically timed job’ of ‘a partisan source’. Wat een arrogante houding ten opzichte van de mensen in Irak!

  Reactie door maarten nannes — vrijdag 5 november 2004 @ 1.09 uur

 35. Wat Mén(s) er voor over heeft aan inspanningen & miljarden om te vernielen & doden in plaats van verbeteren & leven doet mij als mens zijnde plaatsvervangend schamen…

  Reactie door Lezer — woensdag 5 oktober 2005 @ 21.20 uur