CvK met 10 bijbanen

De fractie van de SP in Provinciale Staten van Noord Brabant wil deze week een spoeddebat met Commissaris van de Koningin May-Weggen over haar bijbanen.

Vorige week werd via het Brabants Dagblad bekend dat May maar liefst tien bijbanen heeft. En dat niet alleen, verschillende bijbanen zijn bezoldigd én bij bedrijven als ING, een bank waar de provincie zelf zaken mee doet.

Daar bleef het niet bij: Ze had die laatste bijbaan ook niet openbaar gemaakt…
En nu zijn de rapen gaar en de poppen aan het dansen.

Oplossing: Geen bijbanen meer voor burgemeesters, wethouders, CvK’s en gedeputeerden. Alleen banen uit hoofde van de functie of samenhangend met de functie zijn te verdedigen. Extra beloningen dienen te worden afgestaan.

By the way:
Alders (PvdA, Groningen) heeft acht betaalde bijbanen, oa bij de Gasunie en Aedes.
Franssen (VVD, Zuid Holland) heeft er 24 functies bij, waaronder bij ‘n bouwbedrijf en Deloitte en Touche.
Staal (D66, Utrecht) spant de kroon: Hij zit oa bij VNU, ONVZ, ANWB, Nestlé en Twijnstra en Gudde.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 01 november 2004 :: 10.35 uur

35 Comments

35 reacties

 1. Ik ben het eens met je oplossing.
  Het is van de gekke.
  Een arbeider kan er geen banen bij hebben, soms een enkele klus, omdat hij na 36 uur werken voor een relatief klein loon te weinig energie heeft voor nog eens ook maar één baan er naast.
  Deze mensen, die hun energie voor hun beroep moeten inzetten voor het algemeen belang en daar ook nog eens door ons zeer goed voor betaald worden, schijnen tijd genoeg te hebben om naast die baan, wat toch een volle baan zou moeten zijn, stevig bij te klussen en dan ook nog vaak met een riante vergoeding. Kennelijk betalen wij ze te veel en is zo’n baan kennelijk ook geen volle baan of ze gooien er met de pet naar, wat nog kwalijker is. En als dat je hele leven al zo gaat dan weet je niet beter je kunt tot op hoge leeftijd doorwerken, energie kost het niet en slijtend is het al helemaal niet, Brinkhorst.

  Als dan ook nog de onafhankelijkheid van deze functionarissen in de knel kan komen, immers het lobbyen wordt aanmerkelijk gemakkelijker als de beslissings bevoegde al gelieerd is aan je onderneming, dan is het helemaal een schande.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — maandag 1 november 2004 @ 11.19 uur

 2. Velen zouden hun handen dichtknijpen als ze een baan hadden, over een baanbij dus helemaal maar te zwijgen.

  de verhoudingen zijn toch wel erg zoek in dit zieke land.

  Reactie door krul — maandag 1 november 2004 @ 11.24 uur

 3. Er zijn nogal wat ‘arbeiders’ die er bij klussen op zaterdagen en avonden.

  Reactie door stephan — maandag 1 november 2004 @ 11.50 uur

 4. Ben het helemaal eens met je oplossing. Bijbanen (en vooral gesubsidieerde of betaalde) kunnen belangentegenstellingen veroorzaken, hetgeen ongewenst is voor het (goed) functioneren van mensen met een overheidstaak, met daaraan gekoppelde bevoegdheden. Misschien iets om een initiatief wetsvoorstel voor in te dienen, waarbij dit voor eens en altijd verboden wordt.
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 1 november 2004 @ 11.55 uur

 5. p.s.
  Vergeet niet je computerklok een uur terug te zetten
  Groetjes
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 1 november 2004 @ 11.57 uur

 6. Een mooie reactie van de zakkenvullers is vaak: het is een goede manier om als bestuurder met beide benen in de samenleving te blijven staan. Gek genoeg kiezen ze echter nooit voor een bijbaan in de Thuiszorg, bij de Hoogovens of bij de groenvoorziening. Of is dat werk niet respectabel genoeg voor onze notabelen?

  Reactie door Barry — maandag 1 november 2004 @ 12.08 uur

 7. Geen bijbanen meer…
  Naar aanleiding van een andere bijklussende bestuurder is er in Brabant ophef ontstaan. Commissaris der Koningin Maij-Weggen heeft tien bijbanen, waaronder een betaalde bij de ING.

  Jan Marijnissen draagt op zijn weblog een oplossing aan: “Geen bijb…

  Trackback door Weblog Yorick Haan — maandag 1 november 2004 @ 12.22 uur

 8. Dus zij houden alle banen bezet! Wat een belangenverstrengelingen en zakkenvullerij zeg het lijkt verdomme de maffia wel. :

  Reactie door Sulis — maandag 1 november 2004 @ 12.31 uur

 9. Belangenverstrengelingen, voorkennis, zakkenvullerij, prijsafspraken, corruptie, maffiapraktijken…hé dat gebeurd toch altijd buiten de grenzen van dit zelfingenomen halsstarige polderland.

  Reactie door krul — maandag 1 november 2004 @ 12.44 uur

 10. Mee eens Jan. Ik heb even een mailtje gestuurd aan de griffier van onze provincie. Ik plaats hun reactie hier.

  Groeten

  Paul Freriks.

  Geachte Griffier.

  Wat eenvoudig zou moeten zijn is het niet altijd. Ik ben op zoek op de site van de provincie Gelderland welke bijbanen onze CvdK Jan Kamminga heeft. Zou u me door kunnen geven waar ik e.e.a. kan vinden?

  Bij voorbaat dank

  Met vriendelijke groeten,

  Paul Freriks.

  Fractievoorzitter SP-Gelderland.

  Reactie door Paul Freriks — maandag 1 november 2004 @ 13.45 uur

 11. In deze economie, waar menigeen zijn baan verliest, heb je altijd nog de bestuurlijke zakkenvullers.
  Een erfenis van het managertijdperk.
  De oorzaak van alle economische ellende in alle facetten van de arbeidsmarkt.

  Reactie door sinne — maandag 1 november 2004 @ 13.55 uur

 12. Heej Paul in Gelderland zitten toch helemaal geen zakkenvullers en oplichters…. ;)

  Reactie door Sulis — maandag 1 november 2004 @ 13.56 uur

 13. Ik ben ook van mening dat er een speciale wet/regeling moet komen over (het aantal) bijbanen die een politicus/ambtenaar kan hebben. Immers, als bijvoorbeeld een grote graaier 5 keer zo veel verdient met bijbanen bij grote bedrijven dan met zijn baan als politicus, dan weet je ook wiens belangen hij eerder zal vertegenwoordigen… en dat zijn dus niet de belangen van de burgers.

  Reactie door Daniël O. — maandag 1 november 2004 @ 15.23 uur

 14. Dit zijn dus het soort berichten waardoor een bijzonder groot deel van de mensen hun geloof in de politiek al verloren hebben! Het is natuurlijk ook op geen enkele manier uit te leggen waarom iemand die in een openbaar ambt meer dan een ton per jaar verdient zonodig bijbanen moet hebben! Toch niet vanwege de bewezeb capaciteiten in dit geval, want in dat geval heb ik medelijden met betreffende bedrijven ;-) Juist mensen die CvdK zijn, of burgemeester of zelfs tweede en eerste kamerlid moet je verbieden er commissariaten of andere bijbaantjes op na te houden. Het is nooit te bewijzen dat belangenverstrengeling plaats vindt, maar je kan allicht proberen de schijn te vermijden! En liefhebbers zat voor een commissariaat bij de ING, ze kunnen mij zo bellen en net als Maij Weggen heb ik daar ook geen opleiding voor gehad!

  Reactie door Opa-Buiswater — maandag 1 november 2004 @ 15.57 uur

 15. Eerste reactie van Gelderse griffier:

  Hallo Paul, wij hebben dit als griffie al eerder gesignaleerd en onder de aandacht van de Algemeen Directeur gebracht. Ik zal dit met jouw mail nogmaals doen.
  Groet Bob R.

  Gr. Paul Freriks.

  Reactie door Paul Freriks — maandag 1 november 2004 @ 15.59 uur

 16. Tja verschil moet er blijkbaar zijn???? En maar bezuinigen op de mini ma´s

  Reactie door chrisinactie — maandag 1 november 2004 @ 16.13 uur

 17. Natuurlijk moeten onze bestuurders voeling kunnen houden met de samenleving. Daar geld nu eenmaal hun gevoeligste plek is, ligt het voor de hand op die manier het contact te leggen. Je moet er toch niet aan denken dat er geen (smeer)geld zou zijn; zouden ze helemaal los komen te zweven…..

  Reactie door Olav Meijer — maandag 1 november 2004 @ 16.38 uur

 18. Brinkhurst zal tevreden zijn over deze bestuurders, als iedereen in Nederland nu zo productief is!

  Reactie door Opheffer — maandag 1 november 2004 @ 18.04 uur

 19. Maya bij hanen, kip met gouden ei..

  Reactie door folkert de lepper — maandag 1 november 2004 @ 18.49 uur

 20. Wie kan mij uitleggen waar ze de tijd vandaan halen? Ik ben 9 uur op m’n werk(Incl. pauze), 1 uur reizen(heen en terug), 8 uur slapen, 1 uur eten + opruimen, 1 uur douchen, tanden poetsen + scheren en dan nog 2 uurtjes aandacht voor m’n kinderen!!! Dan kom ik op 22 uur op een dag. Heb ik dus nog maar 2 uurtjes over. Lukt mij dus niet 10 bijbanen in 2 uur. Hoe krijgen ze het voorelkaar om tijd vrij te maken voor al die bijbanen? Dan vreten ze toch helemaal niets uit met hun (gewone) baan, of zie ik dit verkeerd? Kunnen ze dan nog wel goed fuctioneren om het land te besturen, lijkt mij niet!!! De één heeft 10 of meer banen en de ander kan nog niet 1 baan krijgen. Wat een contrast in deze hopeloze en alsmaar zieker landje. BAHHHHHHHHH.

  Reactie door JanW — maandag 1 november 2004 @ 21.21 uur

 21. JanW (21)
  Kijken s’morgens niet naar buiten, anders hebben zij s’middags niets te doen

  Reactie door Leo 3 — maandag 1 november 2004 @ 21.23 uur

 22. @21 Jan W.

  Goed gezien, zie ook mijn reactie onder @1

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — maandag 1 november 2004 @ 22.02 uur

 23. @ JanW: waarschijnlijk zijn het bijbaantjes van een uurtje per maand, waar ze dan een kleine honderdduizend euro per jaar voor vangen. Bovendien laten ze zich wassen en scheren door hun butler. ;)

  Reactie door Daniël O. — maandag 1 november 2004 @ 23.03 uur

 24. @Daniël O

  Bedankt voor de uitleg, nu begrijp ik het helemaal(niet dus.)

  Reactie door JanW — maandag 1 november 2004 @ 23.16 uur

 25. Hoe kunnen ze in Godsnaam die stijve; gereformeerde; mislukte CDA-trut nou neerzetten als CvdK van Brabant? De provincie van het plezier; de lange nachten en het feestvieren? Zo’n functie, dat is toch geen vuilnisbak???

  Want ik herinner me haar nog heel goed; het ene absurde plan na het andere kwam onder haar mantelpakje vandaan getoverd als minister van V&W. En in het Europees parlement heeft ze niet zo veel uitgespookt behalve haar zakken vullen en die van haar familieleden. Is die foto trouwens niet genomen in het wassenbeelden museum?

  Wat dan nog minder te begrijpen is; dat er blijkbaar 8 werkgevers zijn; die haar graag op de loonlijst willen hebben. Zijn die wel goed snik? Ik dacht dat het bedrijfsleven zo zat te schreeuwen om goed hoog opgeleid en bekwaam personeel….

  Reactie door ReneR — dinsdag 2 november 2004 @ 1.10 uur

 26. Het is duidelijk: de baan van CvdK is verworden tot een vuilnisbak

  Reactie door ReneR — dinsdag 2 november 2004 @ 1.11 uur

 27. Bijbeunen
  Op het log van Jan Marijnissen wordt gediscusieerd over de bijbanen van de commissaris van de koningin in Brabant.
  In Zuid-Holland zijn we daar ook al mee bezig geweest.
  En gezien geluiden uit andere partijen, is daar het laatste woord nog niet over …

  Trackback door Weblog Bart Vermeulen — dinsdag 2 november 2004 @ 9.17 uur

 28. Lijkt in Gelderland mee te vallen.

  Nevenfuncties
  J. Kamminga (Jan)
  Bezoldigd:

  Lid Raad van Commissarissen Noordelijke Dagblad Combinatie

  Voorzitter Raad van Commissarissen Stg. Waarborgfonds Eigen Woningen

  Raad van Advies Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten

  Onbezoldigd:

  Voorzitter Nationale Hoorstichting

  Voorzitter St. Nederlands Comité Unicef

  Lid Raad van Advies Herinneringscentrum Kamp Westerbork

  Lid Bestuur Nederland Centrum van Directeuren en Commissarissen

  Reactie door Paul Freriks — dinsdag 2 november 2004 @ 11.00 uur

 29. @26 ReneR
  “Wat dan nog minder te begrijpen is; dat er blijkbaar 8 werkgevers zijn; die haar graag op de loonlijst willen hebben. Zijn die wel goed snik? Ik dacht dat het bedrijfsleven zo zat te schreeuwen om goed hoog opgeleid en bekwaam personeel…. ”

  Rene ik zal het je uitleggen.
  Juist omdat deze figuren blijk geven van een talent om zonder echte vaardigheden een flinke duit uit de overheidsruif te krijgen. En juist omdat dat talent dus macht oplevert om opdrachten te verstrekken en de kennis hoe de samenleving te bedotten ook voor het bedrijfsleven van eminent belang is, juist daarom krijgen deze figuren dit soort baantjes.

  En niet dus om voeling met de samenleving te houden, dan zouden ze zich beter kunnen melden bij het CWI en vragen of ze zo nu en dan een weekje op de werkvloer mochten werken, wellicht kan dat niet anders dan met ongeschoold werk omdat er grote kans is dat ze voor daadwerkelijk werken geen kwaliteiten in huis hebben. Maar ze zouden zo gegarandeerd beter op de hoogte komen wat er zoal bij gewone mensen leeft. Nu zitten ze alleen maar tussen “Ons soort mensen” en doorgaans hebben die geen positieve mening over mensen die uiteindelijk de kooltjes voor hen uit het vuur halen en daadwerkelijk zorgen voor brood op de plank, ook hun brood.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — woensdag 3 november 2004 @ 15.38 uur

 30. Ze had toch toen ze in Brussel zat ook haar dochter in dienst? Ik denk dat wij buitenstaanders nog niet het topje van de ijsberg zien qua belangenverstrengeling en nepotisme in Nederland en Europa. Ik denk dat je haren je te berge rijzen als het hele netwerk van vriendjesbevoordeling ooit zichtbaar werd. Hoeveel bedrijven krijgen opdrachten van overheid door bevriende ambtenaren/politici? Je wilt het niet weten, en niemand komt er ooit achter.

  Reactie door Paul Geveke — donderdag 4 november 2004 @ 15.14 uur

 31. Nelie Kroes blijft gewoon deel uitmaken van de nieuwe europese commissie.
  Gelukkig hebben we een paar waakhonden in Europa.

  Reactie door canarie — zaterdag 6 november 2004 @ 0.31 uur

 32. Over het algemeen schaam ik me zeker niet Brabander te zijn, maar soms!!
  Afgelopen vrijdag 5 november heb ik via een interpellatiedebat Mevr Maij aangesproken op haar gedrag als “Rupsje Nooitgenoeg”, want in zo’n dure omgeving als het Provinciehuis praat je niet over zakkenvullers. Iemand als mevr Maij die 9.400 euro per maand verdient, en een gratis auto met chauffeur ter beschikking heeft, behoort zich te realiseren dat zij door de gemeenschap betaald wordt. En voor dat geld mogen wij verlangen dat zij voor de volle 100% zich voor diezelfde gemeenschap inzet. Zo iemand behoort geen tijd te hebben om met 10 bijbanen bij te beunen. Hoe aantrekkelijk dat ook is! Want laten we eerlijk zijn: Mevr Maij moet 1 dag in de maand voor de ING werken en daarvoor krijgt zij 20.000 euro, dus 1666 euro voor 1 dag werk. Verleidelijk toch?
  Daarom ben ik het ook zo ontzettend eens met Jan Marijnissen: Gewoon verbieden dat mensen met zo’n openbare functie en zo’n inkomen mogen bijklussen? Maar wat vonden de Brabantse Provinciale Staten er afgelopen vrijdag van tijdens het door de SP aangevraagde interpellatiedebat? Nou ten eerste vonden ze dat mevr. Maij haar bijbaan openbaar had moeten maken, zoals de wet voorschrijft, maar ze vonden het tegelijkertijd een veel te zware straf om een motie van de SP,waarin stond dat de staten de handelwijze van mevr Maij betreurden, te steunen. De fractievoorzitter van de PvdA zou zelf in die positie die baan nooit accepteren, Groen Links en Leefbaar Brabant vroegen Maij haar bijbaantje te “heroverwegen”, maar geen van allen steunden ze de SP-motie die Maij opriep haar bijbaantje op te zeggen!!
  Naar mijn idee een slappe reactie, maar ik begrijp het wel!
  In organen als Provinciale Staten zitten behoorlijk wat burgemeesters, wethouders, directeuren van Kamers van Koophandel en ga zo maar door. Veel van die statenleden zijn dus heel vaak zelf bijklussers. En wie gaat nou zichzelf veroordelen?
  Veel reacties spreken schande van de inhaligheid van mevr Maij.
  Helaas moet ik vanuit Brabant melden dat de werkelijkheid nog veel schandaliger is! De Brabantse provinciale politici hebben het zo voor zichzelf geregeld dat op dit moment een burgemeester in het Brabantse Grave zit, die naast zijn burgemeesterssalaris nog eens 2 jaar lang 750 euro wachtgeld krijgt, omdat hij vier jaar statenlid is geweest! De kamerleden Boelhouwer van de PvdA en van Beek van de VVD krijgen naast hun salaris van 7400 euro per maand uit Brabant ook nog eens 2 jaar lang honderden euro’s per maand aan wachtgeld! Europarlementarier Manders van de VVD krijgt naast zijn salaris als Europarlementarier jarenlang wachtgeld uit de provincie!
  Nogmaals, ik ben het hardgrondig met Jan eens, er moet politici gewoon veel meer verboden worden!

  Laten we ons over dit soort dingen kwaad blijven maken!

  Nico Heijmans(fractievoorzitter SP-statenfractie

  Reactie door Nico Heijmans — maandag 8 november 2004 @ 1.57 uur

 33. Is het weer zover. Nou, maar niet te hard aanpakken, anders gaat ze weer huilen vanwege haar eigengemaakte stommiteiten. (zie de bijlmerramp)

  Reactie door Jan — dinsdag 9 november 2004 @ 0.03 uur

 34. Alders verdient er jaarlijks 80.000/90.000 euro bij. Tel dat op bij z’n salaris als CvK en je komt uit op ruim 200.000 euro (in ouderwetse guldens uitgedrukt 440.000 gulden).

  Vraagje aan Alders: Wil jij éven uitleggen hoe het komt dat jij schaamteloos tegen de 100.000 euro kunt bijverdienen maar dat een werkwillige uitkeringsgerechtigde op z’n godvergeven lazer krijgt als-ie ‘t waagt er ook maar 1 euro bij te verdienen?

  En “meneer” Alders…………..Met zoveel bijbaantjes en het feit dat je elke dag héél erg druk bent om je steekzakken te vullen, kun je je taak van CvK nooit naar behoren uitoefenen.

  JvS

  Reactie door Jan van Schaaik — dinsdag 1 februari 2005 @ 23.12 uur

 35. Iedereen kan hier nu wel zijn ongenoegen uiten en ik zou het ook graag en van harte doen, het liefst met nog een paar flinke vloeken en/of verwensingen erbij. Maar er verandert hoegenaamd niets in dit wereldje. Waarom is de club van Jan Marijnissen samen met andere gelijkgezinde partijen niet in staat hier baanbrekend werk te verzetten? Op deze manier wordt de onvrede in Nederland steeds meer gevoed. De zakkenvullers en baantjesjagers krijgen er geen genoeg van en spelen elkaar de bal toe.

  Reactie door Willem — donderdag 1 december 2005 @ 21.45 uur