Muiderslot

Gisteren was ik te gast op het Muiderslot. De aanleiding was de presentatie van het boek ‘Muiderslot’. De auteurs hadden me gevraagd het eerste exemplaar in ontvangst te nemen.

In mijn toespraak heb ik (weer) gepleit voor meer historisch besef door middel van beter geschiedenisonderwijs. Natuurlijk heb ik ook de moord op Theo in mijn toespraak betrokken. Hoe zit het met de geschiedenis van de scheiding van kerk en staat? Waarom hebben wij vrijheid van meningsuiting? Waarom hebben wij gelijkberechtiging van man en vrouw?

Zonder begrip van de wordingsgeschiedenis van onze beschaving kun je geen antwoord geven op deze vragen. Daarom is historisch besef zo belangrijk.

(Na afloop een interview met Kruispunt van de KRO over hetzelfde onderwerp. Het wordt zondagavond uitgezonden.)

Het eerste exemplaar...

Rechts de drie auteurs...twee van hen zijn lid van de SP.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 06 november 2004 :: 11.14 uur

91 Comments

91 reacties

 1. We hebben geen gelijkberechtiging van vrouw en man hier in Nederland meneer Marijnissen! Hoe kunt u dat nog zeggen of denken? U laat vrouwen met hoofddoeken en burka’s hier lopen en weet u waar die voor staan? Onderdrukking, ook ja! U heeft niet veel geleerd van “Submission”. Ik raad u aan zich eens daadwerkelijk te verdieping in dit onderwerp. De multiculturele samenleving is waanzin geworden. En nu zal de idiotie winnen. Zo voelt het na de gruwelijke moord op Theo van Gogh.

  Reactie door Annelies — zaterdag 6 november 2004 @ 11.46 uur

 2. Annelies
  Valt ook erg veel van te leren van Submission. Eenzijdig filmpje, ineklaar geflanst door rechts extremisten, en dat is al bewezen door moslim vrouwen zelf. En weenie hoor maar ik heb Jan Marijnissen nog nooit horen roepen ‘VROUWEN MOETEN BURKA’S DRAGEN!’ wees nou eens realistisch Annelies.

  Reactie door MAD — zaterdag 6 november 2004 @ 12.05 uur

 3. IK vind dat alle lelijke vrouwen burqa’s moeten dragen ;-), alle knappe vrouwen moeten naakt ;-)

  Reactie door Ronald — zaterdag 6 november 2004 @ 12.10 uur

 4. Ronald
  hahahahahaha

  Reactie door MAD — zaterdag 6 november 2004 @ 12.16 uur

 5. Ik vind dat voortaan alle profvoetballers burqa’s moeten dragen.
  Er is dan veel meer plaats voor reclame.

  Reactie door Jacob Bakker — zaterdag 6 november 2004 @ 12.24 uur

 6. Beste Jan,

  Ik ben het er volledig mee eens dat het enorm belangrijk is dat kinderen van jongs af aan vertrouwd raken met basiswaarden van onze samenleving.
  Uw toespraak, voor zover hierboven weergegeven, kan ik niet anders lezen dan een pleidooi voor het afschaffen van het islamitisch onderwijs. Want binnen dát onderwijs zullen kinderen weliswaar aalerlei nuttige zaken leren, maar níet vertrouwd raken met de wordingsgeschiedinis van onze samenleving en met ónze fundamentele keuzes over goed en kwaad.
  Deze week heeft duidelijk gemaakt dat de multiculturele samenleving mislukt is. Wie dat niet ziet, heeft denk ik al jaren een plastic zak over het hoofd.
  Het islamitisch onderwijs leidt tot zwarte scholen, tot het eenzijdig opdringen van een geloofs- en maatschappijvisie die in Nederland niet geaccepteerd wordt en uiteindelijk dus tot segregatie.
  Waar dat toe heeft geleid. kijk om je heen. De Nederlanders hebben verloren omdat ze intollerante groepen in de samenleving heeft, die zich als een Fremdkörper gedragen. De allochtonen hebben verloren omdat ze door gebrek aan integratie als “losers” aan de onderkant van de samenleving bungelen.

  Ik denk niet dat we de ouderen nog kunnen bereiken, maar laat ons dan inspannen voor de jongere generatie. Zou ik het dan ooit mee gaan maken, dat moslimmeisjes gewoon lid worden van de volleybalverenigign, de hockeyclub of nog mooier de voetbalclub.
  Zie ik ze dan ook gewoon in een discotheek swingen met Nederlandse jongens en meiden ?

  Bent u het met mij eens, meneer Marijnissen. Zou u voor opheffing vasn het islamitisch onderwijs willen pleiten ? En dat blijven doen !
  Ook al is dat een wens die maar moeilijk te realiseren is, dat zijn sommige andere SP-standpunten ook. En daar wordt door u ook geregeld op gewezen.

  Een democratie moet uiteindelijk grenzen stellen. Als er groepen zijn die de democratie willen gebruiken om diezelfde democratie om zeep te helpen, dan is dáár de grens bereikt.
  We moeten wel !

  Reactie door Henk — zaterdag 6 november 2004 @ 12.32 uur

 7. Als ik onze geschiedenis voor de geest haal dan is hetgeen er deze week gebeurd is eentje in een rij van vele gebeurtenissen die onns land kenmerk als het gaat om onderdrukking en haat. De Nederlander is niet zo brandschoon als zij zich zelf wilt doen geloven. De positie van de autochtone vrouw is hier zo ongeveer het slechts van alle westerse landen. Wie kent een vrouwlijke topmanager bij naam? Uit welk land zijn de meeste joden afgevoerd? Waren wij zo braaf in de West en de Oost? Ook wij konden de boel dus goed onderdukken. Luidt het spreekwoord niet: Verbeter de wereld en begin bij u zelf? Tja, Nederland en zijn historie. Komt het ooit goed met Nederland?

  Reactie door jojo — zaterdag 6 november 2004 @ 12.38 uur

 8. @MAD et al;

  De reacties van jouw en diverse ‘gelijkgestemden’ stemmen me nog droever dan ik al was omtrent de moord op Theo van Gogh en de staat van Nederland.

  Reageer eens niet direct en denk na, reflecteer op de afgelopen weken en jaren. Een paar quotes:

  ‘Geen beperkingen aan clutuuruitingen van cultuur”Geen beperkingen aan bepaalde uitingen van immigranten’ Geen beperkingen aan moskeeen’ Bedreigen van rappers zijn niet erg’ ‘Bedreigen aan Ali en Wilders vallen wel mee’. Het is nog lang niet zeker of de dader een islamiet was’ Het was een1gestoorde eenling’ Er zijn niet veel van die gestoorden’ In de islam komt geen anti-semitisme voor ‘Er is geen dreiging van extremisten, alleen van rechste politici’Ze gebruiken dit alleen maar ‘om…’

  Ik hoop echt dat de mensen die dit soort teksten echt menen over 20 jaar wakker worden in een vrije samenleving, zonder ondrukking. Ik hoop dat ze een eigen, individuele mening kunnen vormen en dit ook kunnen zeggen (net als jíj nu wel kan doen).

  Wordt alsjeblieft wakker.. Misschien kunnen zo de volgende moorden, bomaanslagen in nederland en uiteindelijk oorlog in Europa en de rest van de wereld voorkomen worden.

  Maar deze zaken gebeuren hier natuurlijk niet, net als bovenstaande quotes. Ik hoop het echt dit niet gaat gebeuren en dat de harde werkelijkheid de ‘ontkenningen’ niet weer zal achterhalen.

  Wat was er (niet) gebeurd als er 70 jaar geleden meer mensen wakker waren geworden in Nederland en Europa.

  Reflecteer en vergelijk het heden met de historie. De overeenkomsten zijn huiveringwekkend en diep triest.

  Een bedroefde nederlander.

  Reactie door Bedroefd — zaterdag 6 november 2004 @ 12.48 uur

 9. Beste Jacob Bakker, wen er maar aan dat onwelgevallige meningen geweigerd worden, niet hier maar bij mevr. Meulenbelt. Van mij worden alle berichten geweigerd, omdat ik het vaak niet met haar eens ben. Het zij zo.
  Ik vind overigens dat zij dat zelf moet weten, maar ik vind het wel vreemd dat zo’n web-log dan op de SP-site blijft staan. Het geeft de partij een intolerante uitstraling.

  Reactie door Henk — zaterdag 6 november 2004 @ 12.49 uur

 10. Bedroefd
  Ik heb me altijd geuit, overal, heb me nooit iets aangetrokken van tere zieltjes. Net als Van Gogh. Doe ik nu ook niet, Van Gogh was een tering etter van het eerste uur, dus stop maar met het ophemelen. Een Tokkie was het onder de schrijvers. Overdreven gedoe allemaal, gewoon realistisch blijven….

  Ik respecteer je verdriet, hoewel ik dat niet goed snap van burgers, in mijn ogen moet je dan ernstig labiel zijn. Maar goed dat ben ik. En ja misschien ben ik hier ijskoud in, kan kloppen omdat mijn maag omdraait als ik mensen iemand zie verheerlijken wat gewoon een lul was.

  Hij was leuk soms… en ja ook ik heb destijds om hem kunnen lachen, en nee van mij hoefde die niet dood. Maar een paardelul blijft een paardelul ook na zijn dood.

  Reactie door MAD — zaterdag 6 november 2004 @ 13.09 uur

 11. Die Anja Meulenbelt is gewoon simpel gezegd achterbaks. Ze duld geen tegenspraak en toont zich dan ook een ware loser. Ik snap dan ook niet wat ze bij de SP te zoeken heeft en roep haar op om vrijwillig te vertrekken. Misschien kan ze een Islamitische partij oprichten en krijgt ze misschien meer dan een miljoen stemmen.

  Reactie door JanW — zaterdag 6 november 2004 @ 13.13 uur

 12. JanW
  Mmm 1 miljoen stemmen, hoeveel zetels is dat dan ?

  Reactie door MAD — zaterdag 6 november 2004 @ 13.16 uur

 13. Geen idee MAD, heb me daar nooit mee bezig gehouden.

  Reactie door JanW — zaterdag 6 november 2004 @ 13.22 uur

 14. JanW
  Hmm ja ik ook niet echt, iemand anders? zou een moslim partij dan een kans maken… Dat zou ik eerlijk gezegt wel raar vinden.

  Reactie door MAD — zaterdag 6 november 2004 @ 13.25 uur

 15. Het is niet te hopen MAD, want dan ben ik echt weg hier. BRRRRRR.

  Reactie door JanW — zaterdag 6 november 2004 @ 13.28 uur

 16. Mad,

  Je begrijpt het niet, dit maakt me juist zo bedroefd…

  Lees het nog eens goed en je zal zien dat ik nergens Theo ophemel.

  Jij schrijft; Theo was de tokkies onder de schrijvers; en iedereen gaat over tot de orde van de dag.

  Als je zou schrijven; ‘marrokanen zijn de tokkies van nederland; zou niemand overgaan tot de orde van de dag maar je als facist bescehouwen’.

  Verder schrijf je nog; tering etter, ‘labiel’ ‘paardelul’
  Maar dit is niet eens waarom ik bedroefd ben, ik ben juist bedroefd om oppervlakkige reacties zoals nr 11 van zoveel nederlanders.

  Lees het nog eens na MAD: (quote van MAD)
  ‘Hij was leuk soms… en ja ook ik heb destijds om hem kunnen lachen, en nee van mij hoefde die niet dood. Maar een paardelul blijft een paardelul ook na zijn dood’ (ik herhaal qoute van MAD).

  MAD, Het gaat niet om dat je hem wel of niet leuk vind/vond (en dat hij van je niet dood hoefde (………daar wordt ik echt stil van…).

  Het gaat erom dat iemand wordt afgeslacht, dat dit geinstitionaliseerd is in Nederland en rest van de wereld en dat dit ook voor jouw een enorm gevolgen zal kunnen hebben.

  Ik ben echt bedroefd Mad, dat mensen zoals jij nog steeds de ideale voedingsbodem zijn voor wat er momenteel in Nederland gebeurt en nog zal gebeuren (nog meer moorden, bomaanslagen en uiteindelijk nog meer polarisatie). En ik ben dubbel bedroefd, omdat je dit zelf niet inziet.

  Wordt alsjeblieft wakker.
  ‘De pot verwijt de ketel’
  ‘De facist verwijt het bruinhemd’

  Ik hoop echt dat je dit kan begrijpen, slaap er eens een nacht over een lees een boek over Nederland in de jaren voor de 2e wereldoorlog (en Duitsland).

  Bedroefd….

  Reactie door Bedroefd — zaterdag 6 november 2004 @ 13.33 uur

 17. @MAD, dat zou in houden dat ze meer zetels als de SP zouden hebben (die hebben nu iets van 600.000 stemmen.)

  Reactie door Ronald — zaterdag 6 november 2004 @ 13.38 uur

 18. Bedroefd
  Het ligt aan mij….

  Ronald
  Dat is eng, daar ben ik dus tegen… of ben ik nu erg ondemocratisch. Maarja aan de andere kant het is democratie. Zou het wettelijk trouwens mogelijk zijn…

  Reactie door MAD — zaterdag 6 november 2004 @ 13.44 uur

 19. @MAD, maar nog niet alle miljoen zijn stemgerechtigd he, maar goed, het zou inderdaad geen gunstige ontwikkeling voor nederland zijn.

  Reactie door Ronald — zaterdag 6 november 2004 @ 13.51 uur

 20. Stel je voor dat de illegalen ook mogen stemmen, dan wordt zelfs de PVDA weggevaagd. BRRRRRRRR.

  Reactie door JanW — zaterdag 6 november 2004 @ 13.54 uur

 21. Natuurlijk komt er een moslimpartij. Natuurlijk zullen zij de overhand krijgen. Zo werkt de democratie. Hun normen en waarden zullen de onze worden.

  Reactie door Marja — zaterdag 6 november 2004 @ 13.55 uur

 22. jamaar we hebben allemaal en bek vol dan democratie… is het dan niet logisch dat dit bij democratie hoort. Dus dat je dat maar moet slikken…

  Reactie door MAD — zaterdag 6 november 2004 @ 13.58 uur

 23. Dus ook geen Sinterklaas meer Marja? Ben er ook bang voor.

  Reactie door JanW — zaterdag 6 november 2004 @ 14.02 uur

 24. @23

  Heb je ook gelijk in MAD. Tja, moeilijk.

  Reactie door JanW — zaterdag 6 november 2004 @ 14.03 uur

 25. Mad zal zich weten aan te passen. Die neemt 4 vrouwen en gaat elke vrijdag 5x naar de moskee. Ook doordeweeks. Hij zal een echte leider zijn. Het maakt hem geen bal uit, uit welke hoek de wind waait. Als hij maar mensen kan beledigen en vermoorden uit naam van zijn geloof.

  Reactie door Marja — zaterdag 6 november 2004 @ 14.09 uur

 26. @MAD, nee hoor gewoon verhuizen naar een land waar dat niet zo is.
  Tabee sukkels is het dan he.

  Reactie door Ronald — zaterdag 6 november 2004 @ 14.11 uur

 27. Marja
  Doe ff normaal.. ben jij de nieuwe gsm van nokia ‘labieltje’.

  JanW
  Ja moeilijk, zou niet weten hoe je daar .. zou moeten instaan.

  Ronald
  Haha je weet dat ik dat never zou doen.

  Reactie door MAD — zaterdag 6 november 2004 @ 14.25 uur

 28. De waarheid is dat er vele mensen zijn die zich laten hersenspoelen, maakt niet uit door wie en waardoor en uit welk oogpunt en met welk voordeel voor zichzelf en uit welk oogpunt van welke angst dan ook.

  Zelfbespiegeling ontbreekt vaak en de angst overheerst.

  Veel mensen hebben ook geen eigen mening omdat ze zichzelf niet kennen, laat staan herkenning zien bij andere mensen.

  Hun zelfvertrouwen is slecht ontwikkeld en is een belemmering voor een eigen gezonde persoonlijke ontwikkeling en zelfrespect.

  Hoe kun je zelfrespect hebben als je geen respect hebt voor de ander.

  Doelloosheid, weinig toekomst perspectief, weinig zelfvertrouwen, minderwaardigheids gevoelens, innerlijke verwarring is een wankel evenwicht en kan een voedingsbodem zijn voor radicalisering of fundamentalisme.

  Ondergeschiktheid aan een godsdienst levert geen beter mens op,
  een godsdienst hanteren als peilpunt voor een beter mens worden wel. Veel mensen hebben iets buiten zichzelf nodig om zich veilig te voelen in deze wereld.

  “Niemand” wil “iemand” zijn.

  Hoeveel labiele mensen lossen niet op in het zogenaamde spirituele new age gebeuren.

  “Niemand” wil graag “iemand” zijn.

  En de balk in het eigen oog wordt niet gezien, omdat het blikveld beperkt is tot het slechts nog zien van de splinter in het oog van de ander.

  Kent u het verhaal van die rechter nog die bovenmatige straffen gaf aan beklaagden die met alcohol op een misdrijf pleegden?
  Het bleek dat die rechter al jaren een zwaar alchol probleem had.

  Zo kijkt men ook vaak naar de medemens, men projecteert dat wat in hen zelf wordt weggedrukt of ontkent een ander op.

  Als je jaren lang bent onderdrukt en onderworpen aan een geloof of dictatuur, kun je niet van het ene moment op het andere een democratie en vrijheid van meningsuiting hanteren. Innerlijke verwarring onstaat vaak. Minder mensen komen direkt tot zelfontwikkeling en innerlijke ruimte.

  Niet iedereen is hier naar toegekomen omdat hij vrijheid van meningsuiting en democratie zo belangrijk vond. Het is vaak ook een economische reden.

  Misschien is het wel zo dat fundamentalistische groeperingen juist Nederland uit hebben gezocht om tot pogen hier tot totale chaos te komen, om af te straffen dat men bezig is om van een dictatuur als Irak een democratie te maken.

  “De achterkant van het tegenovergestelde”.

  Het symbool Nederland moet er misschien net zo miserabel voor komen te staan als Irak.

  Dictateur wordt afgedwongen door een dictator. Democratie is een algemeen genomen besluit door een land of een volk in iedergeval de meerderheid.

  Wie dit niet bevalt, moet vertrekken naar daar waar men geen democratie, geen vrijheid van meningsuiting en/of een politieke godsdienst hanteert.

  Deze wereld is er bij gebaat dat uitbuiting, overheersing, egoisme en eigenbelang wordt aangekaart. Dat wordt aangekaart dat de armen niet steeds armer en de rijken niet steeds rijker worden. als we daar niet mee aan de gang gaan, vrees ik een totale chaos voor de toekomst.

  Reactie door krul — zaterdag 6 november 2004 @ 14.30 uur

 29. Laat ik dan maar de knuppel in het hoenderhok gooien. Het gaat hier over geschiedenis, dus dan haal ik de geschiedenis er maar bij. De vraag is of we er iets van kunnen leren. Bedenk bij onderstaande dat ik geen Christen ben.

  De Moslims hebben in de zevende eeuw het Christelijke Midden-Oosten en het Christelijke Noord-Afrika veroverd. De lokale bevolking moest zich aanpassen en deed dat door Islamiet te worden en die normen en waarden (wat een ‘heerlijke’ CDA-term) overnemen. Ook werd Spanje grotendeels veroverd. Een verovering van Frankrijk en doortocht naar het nog niet eens volledig Christelijke Noord-Europa werd door een veldslag onder aanvoering van Karel Martel bij Poitiers voorkomen.

  In het voornamelijk Christelijke Turkije (Asia) vond een invasie van Islamitische Turken plaats. De vele volkeren hebben zich aangepast aan de normen en waarden van de invallende veroveraars. Alleen een handjevol Grieken heeft zich niet aangepast, die zijn er dan ook in het begin van de twintigste eeuw uitgesodemieterd, terwijl de ook al niet aanpassende Armeniërs aan het begin van de twintigste eeuw nagenoeg uitgemoord werden.

  Nu hebben we in Nederland een grote import van Islamitische burgers. In tegenstelling tot andere grootschalige blijvende immigranten (Chinezen, Indonesiërs, Surinamers) lijken ze erg in zichzelf gekeerd te blijven.

  De combinatie van hoog geboortecijfer en importbruiden en –bruidegommen leidt tot een verdrievoudiging per generatie. Nu een miljoen, over 25 jaar 3 miljoen, over 50 jaar 9 miljoen, over 75 jaar 27 miljoen. Door het lage geboortecijfer van de ‘autochtone’ bevolking neemt die met 15 procent per generatie af: nu 15 miljoen, over 25 jaar 13 miljoen, over 50 jaar 11,5 miljoen en over 75 jaar 10 miljoen. Dat betekent dan dat de autochtonen een kleine minderheid vormen.

  Kunnen we van de Islamitische expansie in de verre eeuwen terug leren om met de Islamitische bevolkingsexplosie in Nederland om te gaan???? Moeten we over 75 jaar Islamitische normen en waarden over nemen of ontstaat er een vreedzame coëxistentie. Houden de Islamieten die hoge geboortecijfers en kopen en verkopen ze nog hun dochters??? Het klinkt tendentieus, maar het is op zijn minst de moeite waard over na te denken.

  Reactie door Drob — zaterdag 6 november 2004 @ 14.34 uur

 30. @ Krul

  Niet vaak zie je dit soort genanceerde berichten hier. Kan dit alleen maar onderschrijven!

  Hoop dat de ‘MAD’s’ van Nederland dit ook een keer gaan inzien en begrijpen.

  Ik vrees dat de balken niet uit de ogen gaan verdwijnen, eigenlijk is het al te laat..

  Bedroefd

  Reactie door bedroefd — zaterdag 6 november 2004 @ 14.45 uur

 31. het is nooit te laat… wel altijd tijd!

  Reactie door krul — zaterdag 6 november 2004 @ 14.51 uur

 32. Bedroefd
  Ogen zijn altijd al open, alleen is mijn manier anders. Ik heb geen hakbijl nodig en een grote bek om in de realiteit te staan.

  Reactie door MAD — zaterdag 6 november 2004 @ 15.21 uur

 33. @ MAD,

  Hakbijl kan ik niet zien, dat je een grote bek hebt daarentegen zou ik niet helemaal durven te ontkennen gezien je woorkeus.

  Overigens is daar niks mis mee, maar je begrijpt het nog steeds niet. Het gaat niet om een ‘manier’ van hakken of ‘afbekken’.

  Het gaat om de rechter met zijn drankprobleem. Dus haal die balk uit je oog!

  Bedroefd

  Reactie door bedroefd — zaterdag 6 november 2004 @ 15.41 uur

 34. Bedroefd
  Ja….nu roep je dus weer bij me op ‘nah en’. Het is maar net hoe je het brengt he.

  Reactie door MAD — zaterdag 6 november 2004 @ 16.00 uur

 35. Geschiedenis:

  Na de WW2 werd Nederland weer Nederland.
  We vonden een balans, ondanks het feit dat er zo veel mensen in ons land waren geweest die “fout” waren geweest.

  Na de terroristische aanslagen van de extremistische molukkers keerde de rust weer. De molukkers hebben nog steeds een deel van hun eigen cultuur.

  Nu zitten we weer in een periode waarin extremisten daden stellen waardoor een herwaardering en hereiking plaatsvindt van
  waar Nederland voor staat.

  Ik heb nog nooit in zo korte tijd zoveel mensen zich horen uitlaten als op het moment. Mooi. Want voor mezelf weet ik weer even heel nadrukkelijk waar ik zelf voor wil staan en waarvoor absoluut niet.

  Dat er gelijkberechtiging van man en vrouw bestaat in de nederlandse samenleving, da’s mooi.
  Het wil niets meer en minder zeggen dat we gelijke (burger)rechten hebben volgens de wet.

  In de praktijk is het nog steeds zo dat er sprake is van ongelijke behandeling.

  Vraag is, of ik ook werkelijk op alle vlakken gelijkbehandeling als reeel zie.
  Dat alle vrouwen worden geacht te gaan werken mag dan de indruk wekken dat man en vrouw gelijk kunnen zijn, het doet afbreuk aan het recht van het kind op zijn eigen ouders.
  Als ik zie hoeveeel van die ukkies het dagverblijf in worden gejaagd elke dag.

  De geschiedenis laat steeds weer zien dat er een golfbeweging is van eenheid, diversiviteit, en een streven naar eenheid in diversiviteit.

  Over een trend in bevolkingsgroei zoals Drob in 30 beschrijft maak ik me niet zo’n zorgen.
  De geschiedenis laat ook zien dat er steeds gebeurtenissen zijn waardoor landen grote aantallen inwoners verliezen.

  Reactie door Molly — zaterdag 6 november 2004 @ 16.17 uur

 36. Drob (30)

  Heb alles wat je terug haalt uit de geschiedenis, goed gelezen en wat dingentjes opgezocht.
  Op dit punt kan ik je niet anders, dan je gelijk geven.
  Het eerste waar ik aan moest denken waren de kruistochten.
  Heb nog wat oude boeken, over geschiedenis, van mijn vader.
  Daarin werd vermeld van de Turkseveldtochten.
  Om de waarheid te zeggen, ben blij het niet meegemaakt te hebben die tijden.
  Als ik het in die korte tijd goed gelezen heb, is er zeer veel bloed gevloeid.
  Als dat zich herhaalt zal het niet zo best zijn.

  Reactie door Leo 3 — zaterdag 6 november 2004 @ 16.44 uur

 37. @Molly
  Inderdaad: Pest, Spaanse griep, oorlogen, bloeddorstige dictators
  Maar een oorzaak die de balans tussen twee bevolkingscomponenten aantast, ken ik recent alleen in de gaskamers en het uitroeien van de Armeniërs. Ik hoop toch echt niet dat dit ons te wachten staat.

  Reactie door Drob — zaterdag 6 november 2004 @ 16.45 uur

 38. Mad 33

  Ogen zijn altijd al open, alleen is mijn manier anders. Ik heb geen hakbijl nodig en een grote bek om in de realiteit te staan.

  All the way !

  Reactie door Charles starren — zaterdag 6 november 2004 @ 16.52 uur

 39. 23 MAD

  Geven en nemen, Mad heeft gelijk volgens mij.

  Reactie door Charles starren — zaterdag 6 november 2004 @ 16.57 uur

 40. Mad heeft geen gelijk. Natuurlijk niet. Mad moet eens een boek openslaan. Hij is wat zijn naam zegt wat hij is. Hij moet tbs krijgen. Een kamertje tussen Volkert en Mohammed.

  Reactie door Inge — zaterdag 6 november 2004 @ 17.15 uur

 41. maar wat heeft mad nou eigenlijk gezegd wat zo verkeerd is?

  Reactie door AM — zaterdag 6 november 2004 @ 18.11 uur

 42. Ik ben ook zeer pessimistische voor wat betreft de toekomstige inpassing van het islamitische volksdeel. Laten we een aantal zaken eens gaan bekijken:

  Mohammed B. was hier geboren; kun je al niet meer zeggen; dat het te maken heeft met de afkomst uit een ander land. Of dat hij nog nooit in aanraking is geweest met onze normen en waarden. Het schijnt helaas nog steeds zo te zijn; dat zodra je bij veel islamieten over de drempel loopt; dat daar direct Nederland ophoud en Noord-Afrika begint. Ook kun je niet zeggen; dat deze man slecht geschoold is met zijn HAVO opleiding.

  Daar waar andere allochtonen veel succes hebben en veel plezier beleven samen met autochtonen; daar laten vooral de Noord-Afrikanen en ook wel turken het afweten. Die kloof is niet te overbruggen. Je kunt bijv. niet even als Nederlandse man een afspraakje maken met een turkse of marokkaanse vrouw, zoals dat wel kan met een surinaams of chinees meisje. Laat staan een moslima proberen als “kaffir” te versieren of te zoenen. Je speelt echt met je leven. Een collega van mij dit dit eens deed; moest letterlijk rennen voor zijn leven.

  Daarentegen lopen islamitische jongens wel graag achter de hollandse meiden aan. Maar flik het eens om hetzelfde te doen met hun meiden; als ze in de buurt zijn….dan is het ook oppassen voor “gematigde” moslims.

  Daarom zal er altijd een grote kloof blijven tussen deze 2 bevolkingsgroepen. En het maakt niet uit wat voor dialogen er komen of wat voor praatgroepjes à la Cohen of Meulenbelt er ook zijn. De islamitische vrouw is in mijn ogen pas geemancipeert als ze zelf over haar eigen leven mag beschikken; zonder continu bewaakt te worden door de bekende penose. Ik heb weinig hoop, want van de Koran mag een vrouw niet trouwen met een heidense man. Een moslim-man mag wèl trouwen met een ongelovige vrouw. Kan een moslim mij dit even uitleggen? Is dit het respect wat hun grote profeet voor de vrouw heeft weggelegt? Ook deze open vraag mocht niet worden gesteld op het log van Meulenbelt. Ze voed hiermee alleen maar nog meer de gedachte en het oordeel; dat de islam iets te verbergen heeft en een religie wiens uitwassen als deze fundamentele ongelijkheid; met recht bestreden mogen worden in een land waar we in de geest van grote denkers als Erasmus wensen voort te leven.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zaterdag 6 november 2004 @ 18.38 uur

 43. QUOTE Jan Marijnissen:

  “Waarom hebben wij vrijheid van meningsuiting? Waarom hebben wij gelijkberechtiging van man en vrouw”?

  Die hebben we nog niet eens voor ALLE vrouwen kunnen bereiken hier; Jan; zie de laatste alinea van mijn vorige betoog.

  En daarom zeg ik: Dat hebben we nog niet; we zijn nog druk bezig daarmee; maar slagen er blijkbaar steeds maar niet in om een bepaald deel van onze bevolking hiervan te overtuigen. Maar overtuigen heeft geen zin; als mensen erop zijn geprogrameert om te leven naar de letter van een boek. En dit nooit; maar dan ook nooit in twijfel mogen trekken.

  Reactie door ReneR — zaterdag 6 november 2004 @ 18.45 uur

 44. ReneR wat je schrijft zijn allemaal feiten. Maar heel veel autochtoontjes willen dat nog niet inzien. Nog steeds niet! Onbegrijpelijk. En wie, wie was d e IMAm die Mohammed B. heeft onderwezen. Graag even van zijn bed lichten. Want er schijnt geen enkele terrorist zonder imam tot zijn daad te komen.

  Reactie door Marja — zaterdag 6 november 2004 @ 18.45 uur

 45. Inge
  Niet zo verbeten doen en je hakken in het zand zetten als je een paar keer met mij in conflict bent geweest. Denk je nu heus dat ik iets persoonlijk tegen je heb en dat ik gelijk de aandrang voel om je af te snauwen, nee heb ik niet. Jij zegt iets en ik reageer, en daar is alles mee gezegt. En ja soms gaat dat er hard aan toe, volgende log ben ik dat al weer vergeten. Het gaat niet om het winnen van een discussie. Dus alsjeblieft Inge, laten we gewoon normaal doen en soms fel en als je dat niet kan dan moet je hier niet aan mee doen. Ben het ook met Ronald niet altijd eens, maar waardeer hem wel, ook al heeft die een klote smaak qua politiek :)

  Enigste wat ik probeer is op andere manieren ergens in te staan, soms gaat dat, soms niet. Is heel persoonlijk. Wat ik merk is dat een aantal toch de neiging hebben ‘dit is de enigste manier van kijken’ en dat is niet zo. Ik wil dus niet in een hoekje geperst worden van dat is correct en dat niet.

  Marokaanse jongeren in Denhaag zijn de straat op gegaan. Het is een begin, waarom dat begin kapot maken met negatieve klanken, je kan het volgensmij beter aanmoedigen.

  Reactie door MAD — zaterdag 6 november 2004 @ 18.46 uur

 46. #42 “AM”

  AM oftewel Anja Meulenbelt; ga naar je eigen log! Dit log was toch voor jou te afgrijselijk om aan te zien? Als je met ons hier in discussie wil; ga dan eerst de mogelijkheden op je eigen log daar weer voor openstellen! je toont weer eens hoe hypocriet je in feite bent. Bah. Jan M: Ik ben je dankbaar dat ik dat nog hier mag zeggen. Anders krijgt dat mens nooit eens een tegengeluid.

  Reactie door ReneR — zaterdag 6 november 2004 @ 18.51 uur

 47. MAD: Je schrijft; dat Marokaanse jongeren de straat op zijn gegaan. Inderdaad een stap in de goede richting en het prijzen waard.

  Maar het gaat me allemaal te langzaam. De kloof zal denk ik helaas niet meer te dichten zijn; zoals de regering op dit moment bepaalde zaken aanpakt. Soms is dat ook niet mogelijk; doordat alle mensen hier nu eenmaal grondwettelijk hun rechten hebben.

  Reactie door ReneR — zaterdag 6 november 2004 @ 18.58 uur

 48. ReneR
  Het gaat ‘jouw’ te langzaam, we hebben het hier over een eeuwen oude cultuur/religie. Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Onthoud wel dat we pas sinds heel kort tot conclusie zijn gekomen dat het niet goed gaat, aansturing is pas sinds heel kort veranderd. Dingen kosten tijd, en negatieve geluiden dragen nergens iets aan bij. Eerder een verharding dan anders, en ik dacht dat jij niet in zo’n land wilde wonen. Doe er dan ook niet aan mee.

  Reactie door MAD — zaterdag 6 november 2004 @ 19.09 uur

 49. Mad, 49 raaskal toch niet zo. Je weet helemaal niets. We zijn helemaal niet pas sinds kort tot de conclusie gekomen dat het niet goed gaat. Dat is al jaren bekend. Maar jij hebt de foute ontwikkeling altijd verdedigd omdat je je nergens in hebt verdiept. Je weet niets! Je moet anderen eens aan het worod laten. Even een pauze laten vallen.
  Nog een leuke quote: vindt AM vooral erg fijn.
  De grote denker Khomeiny beveelt in 1 van zijn missieven aa dat geile huisvaders die jammer genoeg hun ‘onreine’ want ongestelde vrouwtjes niet van dattum mogen geven, tot heil van de snikkel het geitje mogen frequenteren of de kameel. Maar ook de puntenslijper brengt uitkomst.

  Het commentaar van Mad hoef ik nu even niet te lezen. Dag.

  Reactie door Marja — zaterdag 6 november 2004 @ 19.28 uur

 50. @MAD

  Als jij nooit eens krap bij kas hebt gezeten of honger hebt gehad; dan leer je ook nooit de waarde van geld kennen. Een ziel leert door het negatieve heen. je hebt het negatieve soms nodig om tot een verandering of inzicht bij jezelf te komen. Komt het niet van binnenuit; dan komt het vanzelf wel een keer naar je toe.

  je kunt iedereen in elkaar rammen; totdat je een keer de verkeerde tegenkomt en jij tegen de vlakte gaat. Ga je toch een keer over je oude gedrag nadenken; zeker weten.

  Wat jij nu “negatief” noemt, is in wezen kritiek. Daar moet een mens mee om leren gaan. Er zijn ook een hele hoop die daar niet mee om kunnen gaan (AM). Maar daarom mogen bepaalde zaken nog wel benoemd worden. Ik geloof best; dat er personen nu profijt uit die moord proberen te halen; maar die komen zichzelf nog wel tegen. Anderzijds kunnen we ook niet; zoals jij wil, gewoon maar onze schouders ophalen; die man 3 jaar cel geven en maar overgaan tot de orde van de dag. Dat zou te gek zijn voor woorden.

  Het gaat mij te langzaam;ja bedenk wel dat de islam de jongste is van alle grote religies; dus zo oud is ze ook weer niet.
  We hebben in een tijd; waarin alles snel snel sneller gaat en moet; niet steeds maar afgeremd worden in onze beschaving of cultuur door de orthodoxe religieuze belevenis van enkelen. We kunnen hen nu eenmaal niet de 300 jaar van verlichting aanreiken; die het christendom hier ook heeft moeten doorgaan.
  Er is teveel te doen; er is te weinig tijd.

  Reactie door ReneR — zaterdag 6 november 2004 @ 19.34 uur

 51. Marja
  Voor theo van gogh geld vrijheid van spreken in al zijn facetten en als ik het doe telt die niet meer. Dus het heeft niets meer met denken te maken maar met dictatoriaal iemand iets opleggen. Maar goed ik weet niet ;)

  Reactie door MAD — zaterdag 6 november 2004 @ 19.34 uur

 52. 52.je durft jezelf toch niet te vergelijken met Theo van Gogh? Ga toch weg man. Zoek een schaap! Als je maar iets anders gaat doen dan je gif spuien. Niemand zit erop te wachten die onzin te lezen van jou. Je moet een boek gaan lezen, desnoods de krant van vandaag. Daar kun je nog iets van opsteken.

  Reactie door Marja — zaterdag 6 november 2004 @ 19.57 uur

 53. ReneR
  Nee ik deel dat gedoe over negatief niet met je. Ik zie negatief als een griep, het is nergens goed voor. Vroeger dachten we dat de griep krijgen goed voor je systeem was, is het dus niet, zelfde geld voor negatief.

  Ik ram niemand in elkaar en kom genoeg verkeerde tegen. Overigens zie ik niet in wat dat met dit onderwerp te maken heeft.

  Negatief kan kritiek zijn. AM aanvallen is geen kritiek, is gewoon pisnichte gedrag. 1ste keer is kritiek, 2 de keer ook, 3de keer …. sluit vrede met elkaar en ga door. Ja misschien doet ze dingen niet goed, maar jezus moet je daar een hele weblog kruistocht voor houden tegen 1 persoon. Ik ken je uit verhalen anders ReneR, vindt je erg verbitterd. Maar goed ik zal nu ook wel een evil socialist zijn.

  Reactie door MAD — zaterdag 6 november 2004 @ 19.59 uur

 54. Marja
  Toch maar lezen… ben jij een socialist Marja ?

  Reactie door MAD — zaterdag 6 november 2004 @ 20.00 uur

 55. 55. Dat gaat je geen bal aan. Laat ik je dit zeggen, ik heb nog nooit rechts gestemd , ben dat ook niet van plan. Maar lul toch niet over rechts en links. Dat is achterhaald. Het gaat erom wat nodig is hier nu in Nederland. Jij ziet de ernst van de zaak niet. Nu niet en over 10 jaar ook nog niet. Ga maar eens naar KNEVEL kijken, misschien steek je er iets van op, socialistje in hart en nieren!

  Reactie door Marja — zaterdag 6 november 2004 @ 20.04 uur

 56. MAD,

  Als je altijd maar positief bent, wordt je op een gegeven moment heel erg zielig. Je moet positief en ook wel eens negatief zijn, een beetje evenwicht krijg je dan in je leven.

  Reactie door JanW — zaterdag 6 november 2004 @ 20.09 uur

 57. Volgens mij kun je ook nooit alleen maar positief zijn, want dat zou betekenen dat je alles maar goed vindt en nergens kritiek op hebt. Je zou nooit een eigen mening kunnen hebben. Dus allen maar positief zijn bestaat niet.

  Reactie door JanW — zaterdag 6 november 2004 @ 20.22 uur

 58. MAD (46)

  Heb net op de TV gezien dat veel jongeren van Marokaanse afkomst
  inderdaad gaan beraadslagen, dat wat er gebeurd is, verkeerd was.
  En niet allen in de Haag maar ook in Amsterdam en nog wat andere grote steden, ben de namen even vergeten.
  Op nl. 2 zei zelf een soort schriftgeleerde van de koraan, dat wat er gebeurd is NOOIT had mogen gebeuren.
  Ook zei hij dat de verdachtte van de moord, de Islam nog meer in opspraak had gebracht dan v Gogh.

  Wie is eigenlijk bedroefd, nog nooit eerder gehoord.
  En inderdaad, zoals AM al zegt: Wat heeft MAD verkeerd gezegd???
  Weet niet beter dan dat je gewoon op je eigen manier voor je mening uitkomt, em volgens de regels mag dat toch hier.

  Die Leo van 37 ben ik niet, kom net thuis.
  zou wel eens willen weten wie er op mijn naam dat neergezet heeft.

  Reactie door Leo 3 — zaterdag 6 november 2004 @ 20.28 uur

 59. @59

  Ze voelen al nattigheid, bang dat ze hun moskee moeten sluiten.

  Reactie door JanW — zaterdag 6 november 2004 @ 20.42 uur

 60. @Marja: Quote comment 56: Zoek een schaap! Als je maar iets anders gaat doen dan je gif spuien.

  Over gif spuien gesproken ik zie dat jou eigen comments daar niet voor onder doet met die taal die je in je mond neemt. Pot verwijt de ketel. En beantwoord misschien eens de vraag die hier al een paar keer gesteld is. Wat heeft Mad nu precies verkeerd gedaan? Gaat het om de manier van uitdrukken? Dan zou ik jezelf ook nog eens te raden gaan en niet zo lopen mierenneuken.

  Reactie door Sulis — zaterdag 6 november 2004 @ 21.02 uur

 61. Sulis.
  Er zijn nu eenmaal mensen die graag katten.
  Als je dan de vraag stel waarom, krijg je geen antwoord.
  Ben er al aan gewendt, volgens mij weten zij het antwoord niet.

  Reactie door Leo 3 — zaterdag 6 november 2004 @ 21.32 uur

 62. @Marja: Excuses. Ik neem oprecht mijn laatste woorden weer terug. Zie! Trap ik zelf ook weer in die valkuil. :(

  Reactie door Sulis — zaterdag 6 november 2004 @ 21.33 uur

 63. @Leo3: Ik ben het eigenlijk zo zat. Of ik nou wel of geen gelijk heb. Hier bereiken we ook niks mee. Ik ga me proberen op positieve oplossingen te richten.

  Reactie door Sulis — zaterdag 6 november 2004 @ 21.35 uur

 64. Sulis; succes, hoop dat je die echt vindt!!!!!!!!!

  Reactie door Leo 3 — zaterdag 6 november 2004 @ 21.40 uur

 65. Mierenneuken, ja daar zijn we in Nederland wel aan gewend. Dus dat kan blijkbaar wel. Excuses zijn niet nodig hoor. Ik reageer gewoon in de geest van Van Gogh, ik bedoel niet dat ik hem kan evenaren maar je moet duidelijk zijn. Theo van Gogh wilde altijd het debat voeren, maar met humor. Hij kon niet geloven dat je aan het eind van een heftig debat met ruzie uit elkaar zou gaan. Dan was het mislukt voor hem. Zo hoort het te zijn. Mad moet de reacties van ene “bedroefd” en ene “~Henk” en nog een aantal mensen maar eens echt ter harte nemen. En zo leuk is het nou ook weer niet om altijd maar zijn primaire reacties te lezen. Wat mij opvalt is dat de ‘linkse kerk’ het nog erg moeilijk heeft met het begrijpen en accepteren dat de multiculturele samenleving een mislukking is. Dat is stap 1 die velen nog te gaan hebben en daar word je moedeloos van. Daarom raad ik iedereen aan eens een aantal goede boeken over dit onderwerp te lezen. Niet ALLEEN op je intuitie afgaan. Welke boeken: de koran bijvoorbeeld! Grapje. Ik hoor het wel als men het wil weten.

  Reactie door Marja — zaterdag 6 november 2004 @ 21.58 uur

 66. Over links en rechts gesproken. De Sp, als linkse partij (???)
  heeft er tegenwoordig een dagtaak aan de extreem conservatieve
  islamitische stromingen te vergoelijken. Als imams christenen, joden en niet-gelovigen en niet te vergeten homo’s tot op het bot beledigen, reageert men lauwtjes. Maar de uitlatingen van van Gogh, ook niet flauw, worden aangegrepen om te zeggen dat hij het wel een beetje zelf opgezocht heeft. Vreselijke quatsch.
  Sommigen pleiten nu voor eenzijdige zelfcensuur. Tsjonge, jonge
  Marga, let op, je hebt mierenneuken gezegd ! Als jou iets overkomt dan heb je er zelf om gevraagd.

  Reactie door Henk — zaterdag 6 november 2004 @ 22.13 uur

 67. Marja #53 vergist zich. Het is zoek een geit en geen schaap. En het is geen mierenneuken #66, maar geitenneuken.
  En Sulis #61 weet blijkbaar wat van Marja dat hij haar een ‘pot’ noemt. Het lijkt wel een cursus seksuologie.

  Reactie door Drob — zaterdag 6 november 2004 @ 22.17 uur

 68. Woon zelf in het noorden van nederland, als ik met de trein naar school ga zie ik op elk station een poster met de tekst: God is liefde (of zoiets) staan, waarschijnlijk hangt dus op veel stations in nederlands deze posters ook.
  Ook staan soms mensen folders uit te delen over het christelijke geloof. Christenen proberen dus ook anderen hun geloof op te dringen.

  Ook zijn er verschillende christenen die je direct slecht vinden als je niet geloofd, en denken dat christenen nooit iets verkeerd doen en volgens hun komt de verharding van de maatschappij door dat minder mensen geloven.

  Ook op sommige christelijke scholen mogen stagelopers die niet op een christelijke school zitten niet stage lopen.

  Dus respect voor iemand die wat anders geloofd of niet gelooft is bij verschillende nederlands ook ver te zoeken.

  Ik keur het ook af om geweld te gebruiken, maar ik keur het ook af dat verschillende nederlanders gaan generaliseren en alle moslims over een kam scheren.

  Ben zelf niet geloofig en autochtone nederlander.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 7 november 2004 @ 0.15 uur

 69. @MAD 54

  Onlangs heeft de wetenschap ontdekt; dat onze huizen “veel te schoon” zijn. Veel mensen hebben allerlei allergieen en vooral astmatische aandoeningen uit dit soort milieus. Terwijl dit niet het geval is bij gezinnen waar het wat “viezer” is. Nu mag jij de conclusie trekken; die de onderzoekers ook al hadden gemaakt. Verder ooit geweten hoe homeopathie precies werkt?

  Het is zoals JanW ook al zegt: Soms MOET je je wel eens kwaadmaken. Ik heb jou dat ook al meerdere keren zien doen op dit log; zozeer zelfs, dat je graag een afspraakje wilde maken voor een matpartijtje MAD.
  En ook ik heb het gevoel; dat er binnen de S.P. grenzen zijn overschreden en daar blijf ik op hameren. Ieder zijn eigen kruistocht en motivaties om te schrijven; het zij zo.

  Je hoeft de welbespraakte en welbelezen s.p.-freule Meulenbelt niet te verdedigen MAD. Ook niet nadat ze je via #42 even over je bol aait…. Laat dat maar aan haarzelf over. Doet ze niet hier; is haar keus. Doet ze wel veilig op haar eigen log; waar we niet doorheen komen. Iedereen heeft het over meer dialoog; ook zijzelf en vervolgens is de deur bij haar potdicht.
  Het is geen paradigma; het is een paradox. Het salonsocialisme hangt me echt de strot uit. Daar hebben we de PvdA al voor.

  Ik kan verder het niet iedereen maar altijd naar de smaak maken; als het gaat om de inhoud van mijn “verhalen” en de keuzes die ik maak. Ik schrijf soms collumnachtige stukken in de plaatselijke krant en dan kan ik als een van Gogh uithalen. Het is maar net welk deel ik van mezelf ga aanspreken of wie een bepaalde soort reactie bij me oproept. Soms heb ik ook een mindere dag en kon ik maar beter bij mijn PC wegblijven. Maar aan de zijkant passief toekijken en zwijgen; is helaas niet mijn stijl.

  Ik respecteer je stijl MAD; en ik erger me niet aan je soms SMS aandoende bijdragen en je kan soms nogal erg direkt overkomen. Maar wat ik niet wil zien; dat volg ik niet; simpel zat. Ieder zijn stijl en dat mogen we brengen zonder censuur; een verademing binnen de politieke wereld en politieke weblogs. Het is het waard om daarvoor te vechten; laat mij dan maar de enigste kruisvaarder hier zijn.

  Reactie door ReneR — zondag 7 november 2004 @ 0.41 uur

 70. @Marja

  Ik ben niet van plan om de Koran te lezen Marja. Mischien doe ik dat een keer, als ze in staat zijn om de wijsheden te filteren van de ronduit onmenselijke en wrede passages. hetzelfde moeten ze ook eens gaan doen met die Bijbel; maar dit boek is er al voldoende bij mij ingestampt in het verleden, dus daar hoef ik niet zoveel tijd aan te besteden.

  Ach ik hou me eigenlijk liever direct bezig met het boeddisme. Daar hoor ik tenminste ook niet zoveel gedonder over als met dat christendom in het verleden en de islam nu. Ik zou het heel fijn vinden als de Dalai Lama eens een weblog hier kon beginnen.
  Daar kunnen we nog een hele hoop van leren.

  Reactie door ReneR — zondag 7 november 2004 @ 0.51 uur

 71. ReneR
  Ik verdedig AM niet, het zint me al een tijdje niet. Alleen nu gaf je me aanleiding om te reageren. Heb een pesthekel aan om met een clubje mensen weg te zieken (je bent de enigste niet) omdat ze anders denken of zijn, wat doen we straks, haar afschieten omdat ze..anders handeld en denkt dat ze daar goed aan doet. En als je me een beetje kent via dit log, weetje dat ik niet gevoelig ben voor schattige woordjes.

  En je opmerking ‘aai over je bol’ hou je maar voor je, want heb met AM ook genoeg felle discussies gehad logs terug. Alleen voel ik niet de aandrang om iemand aan het kruis te nagelen omdat zij anders denken of doen.

  Als ik een matpartijtje aan ga weet ik maar al te goed dat ik fout bezig ben, diverse vrienden en vriendinnen van mij lezen hier ook en zeggen dan ook, moet je niet doen. Maar de andere kant is ik durf iedere confrontatie aan en het mensen luid en duidelijk in hun gezicht te herhalen. Ik kruip nergens achter weg. Ik aanvaard iedere wettelijke consequentie. Niet dat ik zo graag in bak zou belanden, meer omdat ik voor niemand buig.

  Reactie door MAD — zondag 7 november 2004 @ 7.18 uur

 72. @71

  Die Dalai Lama, daar kan inderdaad iedereen nog veel van leren!!! Het is ook geen geloof hé, maar een leer. Dalai Lama zegt ook, niet alles klakkeloos van mij overnemen, maar je zelf er in verdiepen en er conclusies uit trekken. Dat Bhoedisme dringt niemand iets op en zo hoort het.

  Reactie door JanW — zondag 7 november 2004 @ 9.56 uur

 73. MAD

  Je denkt toch niet; dat ik zo ben; dat ik een clubje mensen om me heen ga verzamelen? Ik heb dat niet nodig. Ik kan voor mezelf spreken en heb een eigen mening. Ik kan er niks aan doen; dat er af en toe mensen zijn die ook hetzelfde over een onderwerp denken als ik. Geen reden voor bepaalde complot-theorieen MAD, waar jij dan tegen in het verweer hoeft te komen. Weet; dat ik dit geweldige log van Jan Marijnissen niet continu af laat zeiken door Anja Meulenbelt en haar vaste bezoekers zoals meneer H. Kuiper. En MAD; ik was al heel lang bezig op het log van AM; ik heb je daar 1 opmerking zien plaatsen vlak nadat ze haar log al had dichtgesmeten. Kun je mij anders even verwijzen naar de onderwerpen; waar jij het een en ander hebt geplaatst? (Hoeft niet; het is slechts een verzoek).

  Quote:
  “Meer omdat ik voor niemand buig”.

  Zo kom je ook op mij en waarschijnlijk veel mensen hier over. Ik weet niet wat het precies is MAD; soms is het beter wat flexibeler en opener te zijn in plaats van onbuigzaam te zijn. Ik ben het op gebieden zelfs grondig eens met AM; maar ook dat stukje positiviteit van mijn kant is nu afgesneden. Goed; dan moet ze het zelf maar weten. Ik hoop niet; dat ik mensen nu een verkeerd beeld geef van mezelf. Op een gitaar kun je vals spelen als je continu op de verkeerde snaren gaat zitten. Bij deze heb ik dan gezegd; wat ik erover moet zeggen.

  Reactie door ReneR — zondag 7 november 2004 @ 12.34 uur

 74. ReneR
  Maar ReneR het doet helemaal niet terzake of ik op haar weblog wel of niet iets plaats, evenals of ik flexibel genoeg ben of wat andere van mij vinden. Gaat mij gewoon dat je een keer moet stoppen, je kan niet alles onder het mom van ‘vrijheid van spreken’ vegen. En dan vragen we hier op het weblog ons soms af waarom mensen niet in vrede met elkaar kunnen leven…. wij zelf kunnen het niet eens, en strijde om zaken die eigenlijk belachelijk zijn.

  Reactie door MAD — zondag 7 november 2004 @ 14.35 uur

 75. In vrede met elkaar leven; dat kunnen we best wel MAD; je tendens is mij wat te pessimistisch; is ook niet altijd produktief. Mischien kunnen we een keer het erover hebben waar de grens precies ligt. Maar dan krijg je weer een debat en daar houden bepaalde personen niet van.

  Jij vraagt je nog steeds af; waarom mensen niet in vrede met elkaar kunnen leven. Ik hoef me dat niet meer af te vragen; ik weet al heel lang waarom. Klinkt uit de hoogte; maar zo zie ik het. We hebben niet allemaal de neuzen in dezelfde richting. We hebben alllemaal onze eigen normen en waarden of cultuur; of een verborgen agenda waar velen zich wanhopig aan vast klampen. het is juist die inflexibiliteit van geest en gedachte, waar we in dit land problemen mee hebben.

  Kijk nou simpelweg eens naar de natuur. Diersoorten die zich in de evolutie niet konden aanpassen op tijd aan veranderingen op deze aarde stierven uit. Hetzelfde zal ook gebeuren met de starre en onbuigzame dogma’s, die weigeren in te zien dat ze voor hun eigen bestwil moeten meegaan in de vooruitgang. En elke religie klakkeloos achterna hollen zonder enige acceptatie van kritiek of dat je er zelf over gaat peinzen; is een gemis. Wat dat betreft ben ik een echte rooie rakker en verwijs ik naar hetgene wat Marx hierover schreef. De grootste religies hebben nog altijd de neiging om de vooruitgang om zeep te helpen en de arbeider te wijzen op de plek die God voor hen heeft toebedeeld: Vooral niet teveel gaan klagen en alles slikken wat hen voor wordt gekauwd.

  Ik weet het MAD; we worden het niet altijd eens. Ik accepteer dat. Want dat is het mooie van deze maatschappij; dat je je mening nog mag zeggen. Het is best de moeite waard om daarvoor te vechten evenals onze voorouders dat honderden jaren geleden met hun bloed hebben moeten bekopen. En ik blijf ervoor vechten; op welk podium dan ook.

  Reactie door ReneR — zondag 7 november 2004 @ 15.02 uur

 76. @RenéR: Je kunt ook op een vreedzame manier vechten zonder bloed te vergieten. Kijk inderdaad naar de geschiedenis om te zien dat bloedvergieten niets heeft opgelost en niemand dichter bij elkaar heeft gebracht. We kunnen de toon van deze discussie ook veranderen door op een positieve manier naar oplossingen te zoeken i.p.v. iedereen die anders denkt haatdragend te benaderen. Dan kunnen we nieuwe geschiedenis gaan maken. Dat de wereld een religeus probleem heeft is allang duidelijk nu nog een manier vinden om de echte boosdoeners aan te pakken zodat we eindelijk naast elkaar kunnen gaan leven. Een religeuze wereld is nu eenmaal ondenkbaar er zijn nog altijd meer gelovers dan niet gelovers. Maar het begint en eindigt allemaal met één woord: RESPECT

  Reactie door Sulis — zondag 7 november 2004 @ 17.41 uur

 77. Sulis ga toch weg met je RESPECT! In welke eeuw leef je? Ja, we moeten zonder bloedvergieten iets oplossen maar weet je wie er net vermoord is? En waarom? En hoe? En door wie? En door welke imam is dat goedgekeurd? Met de manier waarop jij denkt, komen we er in ieder geval niet. Ga je toch eens verdiepen in de materie. Lees een boek! Heb je dat wel eens gedaan? Wel eens van Paul ~Cliteur gehoord? Ebru Umar? “Weg met de sluier”. Probeermaar eens.

  Reactie door Marja — zondag 7 november 2004 @ 21.24 uur

 78. @Marja: Make love not war! Kan je je daar weer druk om gaan maken. ;)

  Reactie door Sulis — zondag 7 november 2004 @ 22.59 uur

 79. Marja
  Jij denkt rechts, ik denk links. Natuurlijk roep jij nu dat je niet over links of rechts wilt praten, want dan zijn je argumenten direct benoemt. Maar dat is ons verschil.

  Reactie door MAD — zondag 7 november 2004 @ 23.29 uur

 80. Ik weet niet; of we wel in termen “links” of “rechts” moeten denken over dit probleem. Het raakt ons allemaal; jong of oud; blank of donker. Verstandige oplossingen zijn in meerdere ideologieen te vinden. Zachte aanpak heeft blijkbaar niet zo geholpen, dan moet er dus maar wat anders worden verzonnen.

  @Sulis

  Ik vind het woord “respect” veel te ruim. Het zal altijd zorgen voor conflicten tussen groepen mensen; die menen “het respect” voor zich op te moeten eisen ten koste van een ander. En dan zijn er al snel mensen; die het lijdend voorwerp automatisch in bescherming willen nemen.

  Ik was ook christelijk opgevoed. Ik moest respect tonen voor de religie van mijn ouders en de kerk. Het werd er letterlijk ingeramd via lijfstraf; indien wij; kinderen dit respect in de ogen van mijn vader overtraden. Mijn afkeer tegen elke religie was hiermee gevoed. Ook kon ik geen enkele discussie voeren met mijn vader. Met Gods woord kon je niet discusieren.

  Maar er zitten wel degelijk een paar wijsheden in die Bijbel; die het onthouden waard zijn:
  “WAT U NIET WIL WAT U GESCHIEDT; DOE DAT OOK EEN ANDER NIET”.

  Dit vind ik een veel beter principe; dan het begrip “respect”. Als men dit navolgt; dan zouden we een heel andere wereld hebben.

  Reactie door ReneR — maandag 8 november 2004 @ 0.43 uur

 81. @Sulis

  nog even over dat bloedvergieten
  Ik weet niet welke geschiedenis je bedoeld; maar het nazisme moest helaas met veel bloedvergieten bestreden worden. Anders werd het van kwaad tot erger. Duitsland en de V.S. zijn nu dikke maatjes en Duitsland ook met Frankrijk. Er kwam dus best wel wat blijvend positiefs uit. Er zijn nog wel meer voorbeelden; maar je kent ze denk ik zelf ook wel.

  Het is natuurlijk de kunst om zonder bloedvergieten de geschiedenis positief te beinvloeden. Ghandi deed dit, maar het is bijna een eenling. Sadat deed dit ook; totdat een bloedige aanslag een eind maakte aan deze moedige man z’n leven.

  Reactie door ReneR — maandag 8 november 2004 @ 0.52 uur

 82. @ReneR: Ja en zolang nog niemand het massaal positief heeft gedaan kun je ook niet zeggen dat het niet werkt. Ik ga me daar maar eens in samenzweren met anderen.

  Reactie door Sulis — maandag 8 november 2004 @ 1.00 uur

 83. Waarom mocht Van Gogh wel alles zeggen en als voetbbalsupporters het doen is het beledegend en mag het niet .Iets om over na te denken lijkt me.

  Mijn mening is dat je ook je mening kan uiten zonder gelijk mensen te kwetsen of te beledigen. Het is vaak hoe breng je dingen. Voorbeel voetbalsupporters zeggen Yvonne Weis (heet ze geloof ik ) is een hoer. Je kan ook zeggen ik vind Yvonne Weis geen leuke vrouw. Denk dat over dat laatste niemand zal vallen….je uit toch je mening zonder dat je die persoon beledigd.

  Ben benieuwd wat uw standpunt in deze is Meneer Marrijnissen

  Reactie door Reinier — maandag 8 november 2004 @ 8.36 uur

 84. oke, voor de duidelijkheid: ik ben Anja Meulenbelt niet!
  wat ik zei heeft dus niets te maken met mijn mening of iets dergelijks, het is me gewoon niet duidelijk wat Mad verkeert deed. hij gaf gewoon zijn mening.

  verder iets dat mijn vader altijd zegt: de vrijheid van de een houdt op, waar de vrijheid van de ander begint.
  iets om overna te denken?

  Reactie door AM — maandag 8 november 2004 @ 9.47 uur

 85. @ ReneR: zowel Ghandi als Sadat zijn vermoord door extremistische moslims. Ik heb daarom een naar voorgevoel dat de moderne terroristen niet met vreedzame strijd aangepakt kunnen worden…

  Reactie door Daniël O. — maandag 8 november 2004 @ 16.51 uur

 86. @ 50:
  Goh, wat een “belezen” commentaar, Marja!

  Reactie door Olav Meijer — maandag 8 november 2004 @ 17.22 uur

 87. @Olav Meijer: goed he… ;)

  Reactie door Sulis — maandag 8 november 2004 @ 17.34 uur

 88. @ Marja (66):

  “De multiculturele samenleving een mislukking”? Het probleem is dat mensen als jij zich niet realiseren dat de Nederlandse samenleving al lang feitelijk multicultureel IS. Of je het nu leuk vindt of niet. De kwestie waarvoor we staan is dat er goede manieren moeten worden gevonden om groepen, die zich geheel uit de samenleving (dreigen) terug (te) trekken, er (weer) bij te trekken of houden. En dat lukt niet door verkettering, “demonisering”, hetzerige generalisaties, enz. Zoals jij b.v. over de Koran praat. Lees dan de Bijbel eerst maar eens letterlijk, zeg ik dan. Kan je huiveren! Het gaat erom: wat DOEN mensen met hun geloof in de Nederlandse samenleving? Kunnen ze op een goede manier de grondrechten enz. daarin verwerken? En om dit te bevorderen is samenwerking, dialoog enz. nodig, en geen zinloze scheldpartijen: die leiden steeds verder af van het doel dat we noodzakelijkerwijs na moeten streven.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 8 november 2004 @ 17.35 uur

 89. 89. Ja dialoog maar de grote vraag is “Is er dialoog mogelijk met islamieten?. Mijn ervaring: so far: neen. Ja, wel met de afvalligen. Verder niet. Helaas Olavje. Helaas. Waar woon jij trouwens? In welke plaats? Ik praat regelmatig met de moslims. Maar echt, vrouwen zijn veel minder waard dan mannen. Denk maar eens na hoe jij erover denkt. Daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Veel mannen nemen het namelijk klakkeloos over. Gelukkig niet mijn geliefde.

  Reactie door Marja — dinsdag 9 november 2004 @ 21.14 uur

 90. wsop

  wsop Some circumstantial evidence is very strong, as when you find a trout in the milk.

  Trackback door wsop — woensdag 1 juni 2005 @ 13.43 uur

 91. free sprint ringtones

  free sprint ringtones Knowing that all senal letters synthesized sanccioned and read by the post-masterships, he

  Trackback door free sprint ringtones — woensdag 5 oktober 2005 @ 8.20 uur