Pim Fortuyn

Vanavond wordt er dan eindelijk beslist over de vraag wie de Nederlanders ‘de grootste Nederlander’ vinden.

Als Pim Fortuyn wint – en daar ziet het naar uit – is dat het ultieme bewijs dat alle ministers van Onderwijs van na WO II gefaald hebben.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 15 november 2004 :: 13.54 uur

183 Comments

183 reacties

 1. Het is een algemeen gegeven dat mensen een zeer korte termijn geheugen hebben. Bij het laten kiezen door mensen van de Top 100 allertijden is er dus de eis dat de platen ouder dan 5 jaar moeten zijn. Dit om te voorkomen dat mensen allerlei actuele platen kiezen, waardoor ‘allertijden’ nergens op slaat. Vanuit dat oogpunt is het niet vreemd dat Pim Fortuin op 1 staat. Het is de enige actuele ‘politicus’ in de top 10. Dit verklaart ook de opname van Tiesto en Macro Borsato in de longlist. Dat zijn toch geen ‘Grootste Nederlanders’? Had de KRO iets langer nagedacht over het format dan had ze eenvoudig dit soort ‘problemen’ kunnen voorkomen door simpelweg te stellen: alleen mensen van minimaal 5 of 10 jaar geleden, omdat van deze mensen kan worden gezien of ze eeuwigheidswaarde hebben. Van Pim Fortuin, Borsato en Tiesto valt dit zeer te betwijfelen.

  Reactie door Wolter — maandag 15 november 2004 @ 14.08 uur

 2. Grote idiotie om te gaan bedingen wie de grootste Nederlander was. Dit heeft weer alleen met vermaak en kijkcijfers te maken.

  Je kan alleen alles in zijn eigen tijd zien en op zijn eigen terrein. Dit is weer zo`n idiote wedstrijd die niets om het lijf heeft. Een lachertje vind ik het, waar ik geen seconde aan zou besteden om naar te kijken.

  Reactie door krul — maandag 15 november 2004 @ 14.10 uur

 3. Als Pim fortuijn uuit de bus komt, zijn mensen nog dommer dan ik dacht.

  Reactie door krul — maandag 15 november 2004 @ 14.11 uur

 4. Laten we een wedstrijd uitschrijven wie zich de komende 4 jaar het meest heeft ingezet om de verdeelde bevolking te herenigen.

  Reactie door krul — maandag 15 november 2004 @ 14.14 uur

 5. Als Fortuijn gekozen wordt, is dat niet zozeer te danken aan falend onderwijs, maar meer aan het falen van de huidige politici die in het verleden en ook nog heden ten dagen bang zijn om bepaalde taboes te doorbreken…

  Reactie door frans berloth — maandag 15 november 2004 @ 14.14 uur

 6. Geen gelul, gebak van krul

  Reactie door Paul Geveke — maandag 15 november 2004 @ 14.16 uur

 7. Dit is wel een nadenker….

  Reactie door chrisinactie — maandag 15 november 2004 @ 14.20 uur

 8. Pim Fortuyn ligt nog best vers in het geheugen van gemiddeld Nederland en daarom was het inderdaad beter geweest om mensen te nemen die tot zo’n vijf jaar geleden ‘belangrijk’ zijn geweest voor Nederland…

  Het enige wat we aan Fortuyn te danken hebben is een nog grotere kloof tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland, met als dieptepunt de moord op Theo van Gogh.

  Persoonlijk vind ik dat Willem Drees het meeste gedaan heeft voor het Nederland waar wij nu in leven.
  Voor mij is hij de Grootste Nederlander! 8)

  Reactie door Mirella — maandag 15 november 2004 @ 14.30 uur

 9. Wat heeft Fortuyn dan bereikt in zijn leven? naar mijn mening niets. Het enige voordeel voor mij is dat ik nu een studenten OV heb. Er zijn genoeg nadelen die Fortuyn heeft gebracht!
  Waar blijven Johan de Wit, Johan van Oldenbarnevelt en prins Maurits. Zij hebben er uberhaupt voor gezorgd dat Nederland nog steeds bestaat en dat we zo rijk zijn.

  Reactie door Elwin — maandag 15 november 2004 @ 14.31 uur

 10. Maar of dan de ministers van Onderwijs gefaald hebben…
  In ieder geval de docenten! Als verantwoordelijke daarvoor zou je de ministers kunnen noemen ja…
  Vooruit… ;)

  Reactie door Mirella — maandag 15 november 2004 @ 14.33 uur

 11. Als Pim Fortuyn wint – en daar ziet het naar uit – is dat meer het ultieme bewijs dat de Fortuynfans een betere internetlobby hebben dan, pak ‘m beet, Michiel de Ruyter. En dat is volgens mij niet iets om wakker van te liggen, laat staan iets om Van der Hoeven en haar voorgangers de schuld van te geven. (Er zijn genoeg belangrijkere dingen om Van der Hoeven de schuld van te geven.)

  Zolang iedereen die een beetje handig is met computers en internet “zo vaak hij wilt” gratis kan stemmen, dan is het niet verbazingwekkend dat Fortuyn, die voor een klein deel van het land zo’n beetje de nieuwe Messias was, gaat winnen. Als dit spelletje een paar maanden later begonnen zou zijn, zou Theo van Gogh waarschijnlijk tweede worden achter Fortuyn…

  Het lijkt me wel interessant om te kijken wat de Grootste Nederlander zou zijn wanneer een telefoonpanel van bijv. Maurice de Hondt willekeurig tienduizend mensen om hun mening vroeg…

  Reactie door CaAl — maandag 15 november 2004 @ 14.34 uur

 12. Beste meneer Marijnissen,

  Ik hoef u niet te vertellen dat Nederland momenteel bedreigd wordt door extremistische moslims. Ik ga ervan uit dat u net als ik op de hoogte bent van de doelen die deze moslims zich gesteld hebben en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Misschien bent u als volksvertegenwoordiger zelfs beter ingelicht over de gevaren dan de gewone burger.
  Uiteraard besef ik dat het gezien de recente gebeurtenissen gevaarlijk kan zijn om uitspraken te doen over de islam maar toch wil ik u als volksvertegenwoordiger, en dus ook mijn vertegenwoordiger, vragen om nader kennis te nemen van enkele boodschappen uit de koran en hier duidelijker stelling tegen te nemen in het openbaar debat.
  De koran draagt moslims op om niet-moslims te doden. Terroristen beroepen zich op de koran als ze hun misdaden plegen. Mohammed Atta, het brein achter 9/11, had een koran in z’n koffer toen hij op die bewuste dag in het vliegtuig stapte.In zijn vijf pagina’s tellende advies aan mede-kapers draagt hij ze op te bidden, allah om hulp te vragen en te citeren uit de koran. Osama bin Laden citeert vaak uit de koran om z’n aanhangers te overtuigen en te motiveren. Arabische televisiestations zenden aan de lopende band haatdragende preken uit van imams die uit de koran citeren dat alle joden uitgeroeid dienen te worden. Die programma’s worden ook hier in Nederland ontvangen en bekeken. Waarom heeft de Nederlandse officier van justitie hier nog geen werk van gemaakt? Je zou toch verwachten dat boeken die oproepen tot geweld tegen Nederlandse burgers verboden kunnen worden.
  Waarom geniet de islam in Nederland grondwettelijke bescherming terwijl het toch duidelijk een vijandige leer is? De satanskerk wordt toch ook niet beschermd door onze Grondwet? De islam is geen religie zoals andere religies, geen enkele andere religie ter wereld vraagt van gelovigen om de wereld te veroveren desnoods met geweld. Geen enkele andere religie eist dat afkerigen van het islamitische geloof ter dood veroordeeld dienen te worden.
  De koran is niet te vereningen met de Nederlandse Grondwet welke discriminatie verbiedt en pluriformiteit waarborgt. De islam discrimineert veelvuldig vrouwen, homoseksuelen en niet-moslims. Moslims roepen met de koran in de hand veelvuldig op tot geweld tegen deze en andere groepen in de samenleving. Het resultaat zien we elke dag overal ter wereld. In Nederland zijn we al zover dat kritiek op de islam de dood tot gevolg kan hebben. Theo van Gogh is vermoord, Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders moeten onderduiken en Paul Cliteur durft zich niet meer in het debat te mengen. Tot overmaat van ramp gaat de heer Donner, onze minister van justitie, dan ook nog eens uitzoeken of “godslastering” kan worden aangepakt. Hiermee bewijst de Nederlandse overheid de extremisten een enorme dienst. Imam Khalil el-Moumni daarentegen ging vrijuit na zijn discriminerende uitspraken over homoseksuelen. Het boek “De weg van de moslim” mag ook gewoon verkocht worden terwijl daarin ook wordt opgeroepen tot geweld tegen homoseksuelen en niet-moslims. Boodschappen die overigens rechtstreeks uit de koran komen, de leidraad voor alle moslims. Volgens Art. 137/WvS kon Adolf Hitler’s Mein Kampf verboden worden omdat het aanzette tot haat jegens specifieke groepen en rassen.Het moet dus mogelijk zijn om ook de koran te verbieden en alle andere literatuur die hierdoor geïnspireerd wordt(zoals de nog afschrikwekkender ahadith)omdat ook hierin wordt opgeroepen tot haat en er wordt aangezet tot haat. Men heeft in Nederland vrijheid van godsdienst “behoudens de wet” wat betekent dat oproepen tot geweld en haatdragende boodschappen niet getolereerd kunnen worden, ook niet onder het mom van religie. In Spanje werd een imam veroordeeld voor het schrijven van een boek waarin wordt uitgelegd hoe een moslim een vrouw dient te slaan. Die informatie kwam uit de koran. Zo zijn er wel meer imams Europa uitgezet die slechts voorschrijven wat er in de koran staat. MET DE BOODSCHAPPER WEREN BEN JE ER NOG NIET, DE BOODSCHAP ZELF DEUGT NIET…!!!!!!!!
  Wanneer gaat de overheid nu eens serieus actie ondernemen tegen moslims die onze samenleving onder schot hebben? Waarom wordt nog steeds zaken gedaan met Mili Görüs, een fundamentalistische Turkse organisatie die zich weliswaar handig heeft ingekapseld in het Nederlands subsidieweb maar ondertussen wel(al dan niet heimelijk)een islamitische staat nastreeft? Een club die nauwe banden heeft gehad met Turkse(VERBODEN)politieke partijen zoals die van Erbakan. Erbakan verklaarde in 1989 nota bene in Arnhem: “De Europeanen zijn ziek. Wij beschikken over het medicijn. Heel Europa wordt islamitisch. Wij zullen Rome veroveren”. De militante moslimfundamentalist Erdogan, de huidige premier en leider van de islamitische politieke partij APK, citeerde als burgemeester van Istanbul op een politieke bijeenkomst de volgende regel uit een door hemzelf geschreven gedicht:
  “De minaretten zijn onze bajonetten,
  de koepels zijn onze helmen,
  de moskeeën zijn onze kazernes
  en de gelovigen zijn onze soldaten!”
  En met diezelfde Erdogan doen wij zaken om Turkije zo snel mogelijk de EU in te loodsen…!!!
  Volgens premier Balkenende is de islam echter niet het probleem. Dan vraag ik me toch af hoe het komt dat bijna alle brandhaarden in de wereld worden aangestoken door MOSLIMS, hoe het komt dat bijna alle terroristen MOSLIM zijn en hoe het komt dat alle geweldsuitbarstingen en schendingen van mensenrechten in de islamitische wereld te herleiden zijn tot de koran of uitspraken van de “profeet” mohammed. Ik denk dat Balkenende niet weet waar hij het over heeft en door politiek correcte bomen het zicht op de werkelijkheid heeft verloren.
  Terwijl toch ook hij naar recente uitspraken te oordelen beseft dat zelfs uitstekend geïntegreerde moslims met een gedegen opleiding kunnen radicaliseren. Wat verstaan we eigenlijk onder radicale opvattingen? Na de moord op Theo van Gogh leken haast alle moslims te eisen dat politica Ayaan Hirsi Ali ook de mond werd gesnoerd. Nota bene Balkenende zelf moest aan een vrouw met hoofddoek uitleggen dat het zo niet werkt in Nederland. ook lijkt het er sterk op dat de islamitische gemeenschap in Nederland gevrijwaard wenst te blijven van stevige kritiek en al helemaal niet bestand is tegen wat plaagstootjes van een columnist aan het adres van fundamentalisten. Wat weer de vraag opwerpt in hoeverre de in Nederland verblijvende moslims het eens zijn met hun vrome soortgenoten.
  Een bezoeker van de Al-Tawheedmoskee zegt deze week in Nieuwe Revu nr 47, pagina 28 t/m 33 dat hij de wapens zal oppakken als de helft van de Nederlandse bevolking uit moslims bestaat. HOEVEEL VAN DIT SOORT MOSLIMS LOPEN ER EIGENLIJK ROND IN NEDERLAND..???
  HOEVEEL MOSLIMS DENKT U DAT HET ZULLEN OPNEMEN VOOR DE AUTOCHTONE MINDERHEID ALS DE BOM TEGEN DIE TIJD UIT ZIJN VOEGEN BARST???
  Een grote zwijgende meederheid is vaak al genoeg om het kwaad te laten geschieden, dat bewijst de geschiedenis ons altijd weer.
  Met vriendelijke groet,
  Een bezorgde burger

  (nb. daarom is Fortuyn nog steeds populair)

  Reactie door zoishet — maandag 15 november 2004 @ 14.35 uur

 13. De grootse Nederlander ooit was de reus van Rotterdam!

  Reactie door krul — maandag 15 november 2004 @ 14.37 uur

 14. Er is geen grootste Nederlander, die moet nog komen of komt er nooit!

  Reactie door krul — maandag 15 november 2004 @ 14.43 uur

 15. Beste Jan,

  een beetje kinderachtig om dit te stellen. Is dit niet hoe een democratie werkt? Wat zou je er van vinden als er wordt gesteld dat het feit dat de SP op 13(?) zetels staat het ultieme bewijs is dat alle ministers van Onderwijs na WO II gefaald hebben?(BTW ze zijn je gegund hoor, ook al ben ik zeker geen SP stemmer) Net zo onredelijk en minachtend voor de kiezer als jouw stelling.

  Met vriendelijke groet,

  Mark.

  Reactie door Mark — maandag 15 november 2004 @ 14.44 uur

 16. Mocht het fortuyn worden dan nomineer ik hierbij Nederland als de Grootste Idioten van Europa

  Reactie door stephan — maandag 15 november 2004 @ 14.44 uur

 17. Belachelijk! :? Geschiedenislessen worden zwaar verwaarloosd en onderschat dat blijkt wel weer.

  Reactie door Sulis — maandag 15 november 2004 @ 14.45 uur

 18. @stephan

  Dat hoeft niet. Dat zijn we al decennia.

  Reactie door zoishet — maandag 15 november 2004 @ 14.49 uur

 19. jammer dat tekenfilm figuren niet meedingen naar grootste nederlander… vind grote smurf namelijk toch wel een goeie eerste ;-)

  Reactie door Patrick — maandag 15 november 2004 @ 14.52 uur

 20. hm, net zo’n onzin als fortuyn op nummer een dus he,.. was ik er vergeten bij te zetten.

  maar em, dat ligt dan toch niet alleen aan alle ministers van onderwijs na wo 2, maar ook aan em de leraren ;-)

  greetz patrick

  Reactie door Patrick — maandag 15 november 2004 @ 14.54 uur

 21. Kom op Jan, als we dan toch op die tour gaan:

  Het feit dat Pim Fortuyn de lijst van Grootste Nederlanders heeft gehaald, is het ultieme bewijs dat de politiek van na WO II over de hele linie heeft gefaald.

  Zo lust ik nog wel peultjes.

  Reactie door Ome Anton — maandag 15 november 2004 @ 14.59 uur

 22. Ik hoop dat Fortuyn wint. Alleen maar om de hele politiek, van links naar rechts, duidelijk PROBEREN te maken dat ze wel heeeeel ver afstaan van het Nederlandse volk en zich bij lange na niet bewust zijn wat er in de Nederlandse samenleving broeit.

  Reactie door zoishet — maandag 15 november 2004 @ 15.04 uur

 23. Alsof Pim zo toegankelijk was en dicht bij het HELE Nederlandse volk stond. :?

  Reactie door Sulis — maandag 15 november 2004 @ 15.06 uur

 24. Luns was langer dan Fortuyn. Luns is de grootste Nederlander!

  Reactie door pseudo — maandag 15 november 2004 @ 15.08 uur

 25. Zonder Willem van Oranje geen Nederland. Lijkt mij onnodig om hier nog verder op in te gaan.

  Reactie door Piet — maandag 15 november 2004 @ 15.10 uur

 26. Zonder de inwoners van Holland was Willem van Oranje niet des tijds koning van Nederland geworden.

  Reactie door krul — maandag 15 november 2004 @ 15.16 uur

 27. Als Pim Fortuyn verkozen wordt tot de grootste Nederlander, dan is hij dit gewoon. Heel simpel; de meerderheid heeft gekozen. Dat ik er zelf anders over denk (Drees!) doet daar niets aan af; ook al niet-Fortuyn aanhanger moet je een goed verliezer kunnen zijn. Dus niet gaan roepen: “vals spel”, “stomme verkiezing” of iets dergelijks. Laten we ons a.u.b. gedragen als volwassen mensen.

  Reactie door Daniël O. — maandag 15 november 2004 @ 15.16 uur

 28. Ik distanteer mij van deze verkiezing.

  Reactie door krul — maandag 15 november 2004 @ 15.18 uur

 29. Het is duidelijk dat na WO II het onderwijs steeds minder is voor gaan stellen. Ik wil niet zeggen dat ik zo blij was met manier waarop b.v. nonnen mij binnen een bepaalt gareel wilde brengen. Toen waren er nog, hoeveel was het ook alweer, dertien, vijftien examenvakken. Nee, we zouden het onderwijs wel eens verbeteren. Zes of zeven. Over nivelering gesproken.
  Geschiedenis, maatschappijleer en godsdienst zijn nog nauwelijks terug te vinden.
  Ik had het voordeel dat ik in mijn ogen een aantal goede leraren op dat gebied heb getroffen.
  Een leraar maatschappijleer die onder andere de maatschappij in een groter geheel plaatste en hoe de zaken met elkaar verbonden zijn in zijn lessen gaf.
  Bij geschiedenis een lerares die ons niet alleen jaartallen uit ons hoofd liet leren. Haar standpunt was die kun je opzoeken. Zij leerde ons dat geschiedenis iets is wat dagelijks in je doen en laten verankerd ligt.
  Een pastoor die ons godsdienstles kwam geven en niet alleen de bijbel ter hand nam maar ook de filisofische denkbeelden van de diverse wereldstroningen vanaf Socrates aan ons onderwees. Hij durfde ook discussies aan te gaan over deze zaken.
  Ik vind het persoonlijk jammer dat hier tegenwoordig weinig of geen aandacht aan wordt besteed.
  Ik vind dat dit terug mag komen om duidelijker te hebben hoe de wereld in elkaar zit en dat het niet alleen om bezit en geld draait.
  Ik heb toentertijd de discussies die hier uit voortvloeide als zeer positief ervaren en heeft mij de kans gegeven om het mens- en wereldbeeld wat ik heb te vormen. Er werd mij door deze onderwijskrachten niets opgelegd, ik had de keuze er wel iets mee te doen of niets. Daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor.
  Maar ja, door de marktwerking is er een verarming ontstaan in het onderwijs.
  We onderwijzen alleen nog maar wat de leerlingen en studenten interessant vinden.
  Niet dat ik persé naar die tijd terug wil, maar mijn inziens mogen aan een aantal vakken wel meer aandacht besteed worden.

  Reactie door schavuit — maandag 15 november 2004 @ 15.22 uur

 30. He Krul,

  De inwoners van Holland staan niet in de lijst, wel bij de les blijven he.

  Reactie door Piet — maandag 15 november 2004 @ 15.24 uur

 31. Natuurlijk is er sprake van een ‘korte-termijn-geheugen-effect’.
  De heer Marijnissen komt ook het liefst vlak voor de verkiezingen op de TV.

  Reactie door fransamsterdam — maandag 15 november 2004 @ 15.27 uur

 32. @ Krul:

  Helemaal met je eens. Het is idiotie. “De grootste Nederlander”: als dat al zou zijn vast te stellen op een bepaald terrein, dan kan je de uiteenlopende terreinen nog niet met elkaar vergelijken. (Politiek, wetenschap, kunst, sport, enz.). Populaire onzin dus. En inderdaad een afgang, vooral in het buitenland, als Pim Fortuyn wordt gekozen.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 15 november 2004 @ 15.34 uur

 33. Ik hoop dat de volgende verkiezing gaat over:

  WIE IS DE DOMSTE NEDERLANDER ALLERTIJDEN.

  MIJN NAAM MAG BOVEN AAN DE LIJST.

  Ik zit ook in dit complot.
  Ik heb ook meegedaan.
  Dacht in een vlaag van verstandsverbijstering dat het belangrijk was.
  Heb op Drees gestemd omdat ik elke dag probeer de mensen duidelijk te maken dat we moeten behouden wat hij begonnen is op te bouwen n.l onze verzorgingsstaat.
  Het spijt me, ik schaam me diep

  Reactie door Joke Faas — maandag 15 november 2004 @ 15.36 uur

 34. @32
  Nooit opgevallen dat altijd dezelfde koppen op tv ziet.
  RTL 4 heeft na Fortuyn een nieuw idiool: Wilders.

  Reactie door schavuit — maandag 15 november 2004 @ 15.40 uur

 35. @ Krul (27):

  Maar Krul, je bent wel in de war. De eerste koning uit het Huis van Oranje-Nassau was koning Willem I (vanaf 1815). En de eerste koning van Nederland (toen Koninkrijk Holland geheten)was Lodewijk Bonaparte (1806-1810).

  Reactie door Olav Meijer — maandag 15 november 2004 @ 15.44 uur

 36. Ze zijn te vroeg begonnen anders had Theo van Gogh gewonnen.

  Reactie door Jacob Bakker — maandag 15 november 2004 @ 15.46 uur

 37. @ Schavuit (32):

  Misschien maakt Wilders volgende keer wel een kans (als de debilisering verder is voortgeschreden)?

  Reactie door Olav Meijer — maandag 15 november 2004 @ 15.47 uur

 38. mooi weer wijzen. wat al gezegd is alle politici zijn schuldig. die hebben ook de geschiedenis boekjes gelezen, maar er niet uit geleerd. overigens die hele verkiezing is appelen met peren vergelijken. de vraag had moeten zijn wie heeft echt iets voor alle Nederlanders betekend. de enige grootste Nederlander is de reus van Rotterdam

  Reactie door henk vd. laar — maandag 15 november 2004 @ 15.49 uur

 39. Olav Meijer
  Kan het nog dieper dan?

  Reactie door schavuit — maandag 15 november 2004 @ 15.54 uur

 40. Zoishet, je bent bang, zwak en onwetend.

  Overigens is het christenfundamentalisme nog steeds veel gevaarlijker dan de islamfundamentalisme. De extremistische islam kan onze burgers vermoorden, de extremisctische christenen onze democratie. En bange burgers als jij zullen daar graag in meegaan.

  Reactie door ouwe_rukker — maandag 15 november 2004 @ 15.54 uur

 41. De eventuele verkiezing van Pim Fortuyn tot grootste Nederlander aller tijden bewijst dat de gemiddelde intelligentie en educatie van “De Nederlander” de laatste 25 jaar met rasse schreden is omhoog gevlogen.
  Jammer dat we hem niet meer kunnen exporteren.

  Reactie door Jacob Bakker — maandag 15 november 2004 @ 15.55 uur

 42. @ouwe_rukker,

  Je naam zegt genoeg……

  Reactie door zoishet — maandag 15 november 2004 @ 15.59 uur

 43. Het feit dat Fortuyn vanavond misschien in een programma dat wordt georganiseerd door de KRO en de Telegraaf ( het clubblaadje van Pim)gekozen wordt tot grootste nederlander houdt natuurlijk niet in dat hij dat ook is. Tenslotte zijn er maar 350000 stemmen op hem uitgebracht en ,om van Aartsen maar even na te brouwen, dat zijn er geen 16 miljoen. Bovendien: waar gaat het allemaal over? Krijgt hij dan een prijs? Zijn we allemaal zo blij met de OV-jaarkaart of bedanken we hem nog even voor de polarisatie in de samenleving die we mede aan hem te danken hebben? Het gaat, zoals gewoonlijk, weer helemaal nergens over; als het programma en maand later was begonnen had A.Hazes gewonnen waarschijnlijk……

  Reactie door Opa-Buiswater — maandag 15 november 2004 @ 16.02 uur

 44. @zoishet

  Dus dat kunnen we al niet meer winnen? Hoe ziet het op mondiaal niveau staan we daar ook al bovenaan?

  Reactie door stephan — maandag 15 november 2004 @ 16.05 uur

 45. Pim de grootste?

  Bij http://www.standpunt.nl :
  Stelling van maandag 15 november 2004

  Pim Fortuyn is de grootste Nederlander aller tijden

  Eens (19%)
  Oneens (81%)
  tot nu toe hebben 2865 mensen gestemd

  Op het forum van Leefbaar Rotterdam zijn ze al weken be…

  Trackback door Weblog Theo Cornelissen — maandag 15 november 2004 @ 16.07 uur

 46. Mijn favoriet staat op de volgende url, maar daar kon ik niet op stemmen, want hij was niet ‘genomineerd’ -door wie niet?-. http://www.fransamsterdam.web-log.nl/index.log?ID=1321464

  Reactie door fransamsterdam — maandag 15 november 2004 @ 16.11 uur

 47. Ik denk overigens dat ook een hoop mensen op Pim Fortuyn gaan stemmen vanwege de moord op Theo van Gogh. Het is duidelijk dat de Nederlander nadrukkelijk een statement wil maken naar de gevestigde orde. Zo bleek uit een onderzoek van het Historisch Nieuwsblad in oktober dat Nederlanders de moord op Fortuyn de meest belangrijkste naoorlogse gebeurtenis vonden; toen was het dus nog geen 2 november. Maargoed, ik hoop op Drees. ;)

  Reactie door Daniël O. — maandag 15 november 2004 @ 16.25 uur

 48. Natuurlijk hebben de leraren niet gefaald. Die hebben de geschiedenis netjes opgediend. Je gaat me toch niet vertellen dat nu het onderwijs van jouw een trap krijgt omdat een stel debielen Pim Fortuyn uitkiest?

  Reactie door Alie Dekker — maandag 15 november 2004 @ 16.32 uur

 49. Ik ben het ermee eens dat Forutyn niet op deze lijst thuis zou horen, want de grootste Nederlander is hij niet geweest. Ik vind sowieso de verkiezing erg vreemd, want alle genomineerden zijn onnoemlijk belangrijk om het nederland van nu te begrijpen (zelfs Cruyff en fortuyn).
  Dat het volgens u, meneer Marijnissen aan het onderwijs ligt, vind ik erg opportunistisch. Het ligt aan de gehele politiek van de afgelopen 20 jaar. Zij hebben het economisch goed, maar sociaal slecht gedaan. Dat heeft vooral de gewone man geraakt. Deze gewone Nederlander (autochtoon, werkend, lager opgeleid, klein gezin en laag inkomen) voelde zich in fortuyn erkend en ziet daarom in hem een groot man. Dat kun je dom noemen. Het lijkt mij meer een roep om erkenning voor zijn/ haar rechten. Maar nee, opnieuw worden ze afgescheept met opmerkingen als racistisch, dom, verwend… Ach wat maakt het ook uit. Het is maar een verkiezing. Maar ga niet roepen achteraf dat de uitkomst onzin is, want dan misken je eigenlijk een democratisch gekozen systeem.

  PS

  Het vijf jaar argument vind ik trouwens een goede opmerking. Dat zou de verkiezing positief beinvloeden.

  Reactie door jimmy — maandag 15 november 2004 @ 16.34 uur

 50. Tot nu toe was het stemmen trouwens gratis. Zouden we vanavond moeten gaan SMS-en?

  Reactie door fransamsterdam — maandag 15 november 2004 @ 16.52 uur

 51. Leg nij even uit hoe dat gaat SMS-en. Dat kost mij teveel tijd en Fortuyn? Onze vaderlandse geschiedenis herbergt blijkbaar een stelletje geboefte waar we trots op moeten zijn. Ik hou het bij Sweelinck. Prima componist en kan geen vlieg kwaad doen. Streelt alleen maar het gehoor. Of ben ik gek?

  Reactie door jojo — maandag 15 november 2004 @ 17.09 uur

 52. Olav Meijer 36

  Je hebt helemaal gelijk. Het is ook zo lang geleden.

  Reactie door krul — maandag 15 november 2004 @ 17.21 uur

 53. Je kunt het ermee eens zijn of niet, die man was groot! (en het gaat neem ik aan niet om lengte).. daarbij.. socialisme voorziet toch in de behoefte van haar bevolking? U zou het dus sowieso eens moeten zijn met ongeacht welke uitslag aangezien het de bevolking is die spreekt…

  Reactie door diederick — maandag 15 november 2004 @ 17.31 uur

 54. Ik snap ook nooit waarom zoveel nederlanders op de SP stemmen, maar goed, de een z’n smaak is de ander z’n smaak niet denk ik maar.

  Reactie door Bart — maandag 15 november 2004 @ 17.51 uur

 55. Hahahahahahahahaha, gekke vent.
  Je hebt nog gelijk ook !

  Reactie door Sis — maandag 15 november 2004 @ 17.55 uur

 56. Ik wordt echt niet goed als Pim Fortuyn zou worden gekozen. Niet eens om Pim Fortuyn zelf, maar wel om die mensen met hun achterlijk gezwets als “het gedachtengoed van Pim”, en “Pim zou het zo gewild hebben”.
  Mensen, gebruik je hersens en lees nog eens geschiedenisboeken op na. De geschiedenis van Nederland is echt wel eerder begonnen dan 6 mei 2002

  Reactie door karin — maandag 15 november 2004 @ 18.14 uur

 57. Zoals CaAl stelde is een winst voor Pim meer het bewijs van het falen van de webmasters van de KRO. Verkiezing is zo lek als een mandje, en de Pim-achterban bestaat uit fanatieke cyberzendelingen. Die hele verkiezing is wel erg gehyped, trouwens. Een opportunistische duitser die zelfs z’n laatste woorden er niet in het Nederlands uit kreeg (mon dieu, etc….), een aankomend politicus die daarvoor in zo’n beetje al zijn betrekkigen mislukt was, een voetballer die in genialiteit altijd moest onderdoen voor Willem van Hanegem, een op zich niet slechte premier die verantwoording droeg voor de politionele acties in Indonesie. Ik houd niet zo van chauvinisme, maar als je dit lijstje ziet is er ook eigenlijk geen enkele reden toe….

  Reactie door Rik, — maandag 15 november 2004 @ 18.24 uur

 58. Nee meneer Marijnissen…

  Het is niet de schuld van het ministerie van Onderwijs. De enige reden waarom Pim Fortuyn zo hoog scoort is omdat er onvrede was/is jegens de politiek. Jaren lang er met de pet naar gooien heeft ervoor gezorgt dat Nederland onveilig is, te duur is (dankzij de Euro), het ontzettend vol is (in de Randstad) enz…

  En om precies dezelfde reden scoort Geert Wilders nu in de peilingen goed. Wellicht iets om over na te denken voordat u zo’n domme mening plaatst.

  Reactie door NoodHoofd — maandag 15 november 2004 @ 19.15 uur

 59. Nee, Jan. Het is het bewijs dat onder meer de SP er niet in slaagt een links alternatief naar voren te brengen waar de Fortuyn-aanbidders iets aan zouden hebben.

  Terzijde: ik stem Anne Frank.

  Reactie door Hiram — maandag 15 november 2004 @ 19.21 uur

 60. Ik kijk niet naar die onzin, er bestaat geen grootste nederlander. Waarom zou iemand als Marco Borsato de grootste nederlander zijn, omdat hij toevallige een beetje goed kan zingen?

  Wat is er mis met de mensen die in de oorlog in het verzet hebben gezeten, die na de oorlog het land op hebben gebouwd of de mensen in de zorg en onderwijs, wat is er mis met de gewone man/vrouw?

  Reactie door Evert Tigchelaar — maandag 15 november 2004 @ 20.25 uur

 61. Karin 58
  Ben het helemaal met je eens.

  Evert Tigchlaar 62
  Dat die mensen in het verzet zaten en Nederland weer hebben opgebouwd, daarvan werdt gezegt “Dat is niet meer dan hun plicht”

  Reactie door Leo 3 — maandag 15 november 2004 @ 20.45 uur

 62. Jan,

  een beetje te kort door de bocht. Op de MULO (ja, ja, zeer ouderwets) heb ik prima geschiedenis onderwijs gehad. Het hangt er van af wie d’r voor de klas staat. (Dat was in 1966 – 1970)

  Verder: Als Pim Fortuyn het wordt bewijst het maar één ding: Het geheugen van vele mensen is zeer beperkt, en hun kennis tamelijk abominabel.

  Daarnaast: De KRO heeft een probleem, want dit is natuurlijk een onzin uitslag. Over 100 jaar weten we nog wie Hugo de Groot, Desiderius Erasmus, Anthony van Leeuwenhoek, Christiaan Huygens, enz. waren. Maar Pim Fortuyn? Pim wie???

  Mazzel & broge, Evert

  PS: Op m’n MULO-B diploma had ik drie 10-nen, en één daarvan was voor Geschiedenis … :-)

  Reactie door Evert Wesker — maandag 15 november 2004 @ 20.56 uur

 63. Een mooi citaat van onze oppersocialist, Jan Marijnissen: “Als Pim Fortuyn wint is dat het ultieme bewijs dat alle ministers van Onderwijs van na WO II gefaald hebben. ” Ten eerste was Fortuyn degene die altijd al beweerde dat de ministers van Onderwijs sinds WOII gefaald hebben, mede door de les in geschiedenis die steeds gebrekkiger werd. Ik neem aan dat ook Marijnissen op die geschiedenislessen doelt, dus in feite is hij het met Fortuyn eens over dit onderwerp. Verder meen ik dat Marijnissen ook nà WOII op school heeft gezeten, dus met zijn geschiedenisbegrip is het eveneens niet zo goed gesteld. In 1 zin zoveel tegenstrijdigheid, dat doe ik hem zelfs niet na! ;)

  Je moet zelf weten wie je de grootste vindt dat heeft niets met kennis te maken, de grootste nederlander bepaal je met je eigen gevoel en mening. Daarom is het ook niet nodig om een ieder die een ander als grootste beschouwd af te kraken of voor dom uit te maken.Nu weet ik wel dat je de fortuynliefhebbers niet letterlijk als dom uitmaakt, maar je bedoelt het in feite wel.

  Het gekke is dat alleen de mensen die Fortuyn de titel niet gunnen zijn stemmers afkraken, maar mensen die bijvoorbeeld Drees de titel niet gunnen hoor je niet zeggen hoe dom die stemmers wel niet zijn. Dit laatste kan aan mij liggen, het viel me gewoon op.

  Reactie door Soca — maandag 15 november 2004 @ 21.09 uur

 64. Wat is nou het nut van zo’n verkiezing? Het enige positieve ervan is dat er een aantal mensen die inmiddels in vergetelheid zijn geraakt weer eens een keer de revue passeren. Dat is mooi voor de algemene ontwikkeling, maar verder heeft het geen enkele zin.
  Als ik het mocht zeggen: Mies Bouwman. Haar “liefheid” straalde van de buis. Dat moet veel positieve effecten hebben gehad op de mensen…

  Reactie door Helma D. — maandag 15 november 2004 @ 21.21 uur

 65. Jan,

  Een ding is in elk geval duidelijk: met de winst van Fortuyn komt de winnaar gelukkig niet uit de (linker)hoek die dit land naar de verdommenis heeft geholpen.

  Als we Neerlands grootste criminelen aller tijden gaan verkiezen komt vanzelf de tijd dat jouw vrienden zullen winnen.

  Mazzel!

  Reactie door Jim — maandag 15 november 2004 @ 21.22 uur

 66. Soca,
  het is gewoon een kul verkiezing een verkiezing zonder waarden, als Fortuin wint zegt dat nog niets over zijn grootheid want dat was die mijn inziens ook niet, maar komt waarschijnlijk dat mensen weinig in geschiedednis geinterseerd zijn en dehalve ook niet weten wat ze echt kunnen kiezen..

  Reactie door folkert de lepper — maandag 15 november 2004 @ 21.27 uur

 67. Die hele verkiezingen zullen me een worst zijn eigenlijk. Grootste Nederlander voor wie? Al die mensen die er een hotline van gemaakt hebben om hun “idool” te laten winnen? Ik was eigenlijk al afgehaakt toen er in de kamer een debat was met de vraag of Anne Frank alsnog het Nederlanderschap moest krijgen. Terwijl half Nederland met de handen in zijn haren zat omdat dit kabinet er nogal belachelijke maatregelen aan het doordrukken was. Een grootse Nederlander moet er wat mij betreft nog opstaan. Want ik knap steeds meer af van dat Nederlands hypocriete gelapzwans.

  Reactie door Sulis — maandag 15 november 2004 @ 21.29 uur

 68. Sulis,
  ze hadden net zo goed bassie en adriaan er bij kunnen zetten het is gewoon circus.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 15 november 2004 @ 21.55 uur

 69. Deze verkiezing zegt veel over ons en verder niets.

  Reactie door claar — maandag 15 november 2004 @ 21.58 uur

 70. Drees was de grootste Nederlandse sociaal-democraat, Rembrandt de grootste Nederlandse schilder (of van Gogh) en Fortuyn was de grootste Nederlandse ijdeltuit.

  Reactie door simbro — maandag 15 november 2004 @ 22.08 uur

 71. Pim Fortuyn was iemand die door de heersende klasse gebruikt werd om de arbeidersbeweging uit elkaar te slaan door mensen tegen elkaar op te zetten.

  Iedereen is toch even groot…

  Reactie door Farshad Bashir — maandag 15 november 2004 @ 22.19 uur

 72. Het is een stoelendans om een stel doodkisten heen. Waarom zouden we ons druk maken om deze media hype. Het is brood en spelen.

  Het zou overigens wel goed zijn, als Pim zou winnen. Dan houden ze hoop ik in elk geval op met het maken van dit soort programma’s.

  Reactie door ReneR — maandag 15 november 2004 @ 22.20 uur

 73. @ReneR,

  Zou je denken? Juist niet, vrees ik…

  Reactie door Helma D. — maandag 15 november 2004 @ 22.35 uur

 74. Ach, in Zuid-Afrika is het hele programma na enkele uitzendingen geschrapt. Het was ook iets anders van opzet. Want de nummer één stond al vast. Nelson Mandela, en terecht, maar voor het programma begon was al besloten dat hij zou winnen. De rest van de strijd ging om de nummers 2 t/m 10. Alleen in tegenstelling tot wat iedereen verwachtte (Steve Biko, Bischop Tutu) kwamen er allerlei namen naar boven van mensen die nu niet echt een lekker fris verleden hadden tijdens het Apartheidsregime. Een generaal van de geheime dienst kwam met stip op drie en zo verder. Toen is de uitzending maar gestaakt.

  Reactie door BJ — maandag 15 november 2004 @ 22.36 uur

 75. Pim heeft gewonnen!!!!

  Eat you heart out!

  Reactie door DblDtch — maandag 15 november 2004 @ 23.19 uur

 76. Pfff… ik ben stil van.

  Hoe gek kan een land zijn om iemand als Fortuyn tot grootste Nederlander te verkiezen.

  Mag ik een bakkie?

  Reactie door Cas — maandag 15 november 2004 @ 23.25 uur

 77. Fortuyn heeft gewonnen… het onderwijs heeft verloren… Kijk op: http://eikenaar.web-log.nl/index.log?ID=1324123 voor een kleine introductie in wat geschiedenis inhoud. Maar het is slechts een introductie, dus voor iedereen die op Fortuyn stemde: dat wordt flink doorstuderen… wat een beschamende vertoning:(

  Reactie door Eelco Eikenaar — maandag 15 november 2004 @ 23.30 uur

 78. Op zich had ik natuurlijk gehoopt op Willem Drees en had ik het vermoeden ik dat Willem van Oranje alsnog zou winnen, maar deze uitkomst is duidelijk een (zoveelste) sein naar de politiek toe. De gevestigde orde moet zich een goede verliezer tonen en derhalve de burger serieus nemen met de problematiek die er tegenwoordig helaas is.

  Reactie door Daniël O. — maandag 15 november 2004 @ 23.32 uur

 79. En nu?

  Reactie door Sulis — maandag 15 november 2004 @ 23.32 uur

 80. Ik nomineer het varken en de geit dat ze het toch maar weer pikken om met mensen vergeleken te worden!

  Reactie door Sulis — maandag 15 november 2004 @ 23.35 uur

 81. @Eelco Eikenaar
  Het onderwijs heeft helemaal niet verloren!
  De gehele eerste en tweede slaapkamer heeft verloren!

  Reactie door zoishet — maandag 15 november 2004 @ 23.48 uur

 82. Haha stelletje azijnpissers hier.
  Het pleps heeft weer gewonnen en ik ben een van hen.

  Reactie door osseworst — maandag 15 november 2004 @ 23.51 uur

 83. @Osseworst: Het maakt mij geen worst uit wie er gewonnen heeft omdat ik het uberhaupt niet belangrijk vind. ;)

  Reactie door Sulis — maandag 15 november 2004 @ 23.55 uur

 84. Deze overwinning van Fortuyn is een beetje vergelijkbaar met de Stones en U2 die meedoen aan Idols waar vervolgens Jim wint. En daarna gaan zeggen dat dat is omdat Jim zo’n groot artiest is.

  Reactie door Eelco Eikenaar — dinsdag 16 november 2004 @ 0.04 uur

 85. Jan Marijnissen had graag willempie als grootste nederlander gezien…

  Reactie door peter franken — dinsdag 16 november 2004 @ 0.08 uur

 86. De grootste Nederlander is ehhhh…gokje…2 meter 18!

  Reactie door PsiesDrom — dinsdag 16 november 2004 @ 0.09 uur

 87. @PsiesDrom: LOL

  Reactie door Sulis — dinsdag 16 november 2004 @ 0.14 uur

 88. Pim de grooste Nederlander?
  Pim Fortuyn is gekozen tot grootste Nederlander aller tijden. Nu vind ik zo’n verkiezing vrij onnozel en nutteloos, maar de verkiezing van Pim getuigd volgens mij van weinig historisch besef bij een groot deel van de Nederlandse bevolking. Zelf vind ik dat die “eer” eerder aan iemand toekomt die echt iets voor het volk heeft betekend.

  Reactie door arie — dinsdag 16 november 2004 @ 1.22 uur

 89. Kolere, wat een beschamende uitslag van de Grootste Nederlander. Nog even en ik vind Sinterklaas de grootste Nederlnader, die geeft kadootjes weg en maakt iedereen blij, vooral de middenstand. Maar ja hij is Spanjaard/Turk. Dus dat feest gaat niet door. Pim Voortuin de grootste Nederlander. Heeft niemand meer geschiedenis gevolgd? Ik ben het met die Rob de Wijk wel mee eens, als we Michiel de Ruiter niet hadden, dan hadden wij vanavond voor de grootste Belg gekozen. HA!

  Een groet uit Eindhoven
  Joost
  ps: Jan kijk ook eens even op mijn reactie op de overwinning van Pim Fortuyn

  Reactie door Joost — dinsdag 16 november 2004 @ 1.55 uur

 90. @ Joost: lach er maar om, als we geen Pim Fortuyn hadden, dan hadden wij vanavond nu de grootste moslim gekozen! HA! :P

  Reactie door Daniël O. — dinsdag 16 november 2004 @ 2.13 uur

 91. Pim Fortuyn.

  Ik zou zeggen laat je niets opspelden door een kale belofte.
  Als men nu verkiezingen houd wie het meest racistische land is, dan is Nederland verzekerd van een prijs.
  Voor mij was, en is Erasmus de allergrootste.

  Reactie door Charles Starren — dinsdag 16 november 2004 @ 7.20 uur

 92. “Groot” is een ruim begrip…

  Reactie door Helma D. — dinsdag 16 november 2004 @ 7.32 uur

 93. Tot ziens

  Hoewel dit soort verkiezingen helemaal nergens over gaan en ik er verder geen aandacht aan heb besteed, schijn ik nu wel te moeten gaan emigreren.
  Ik ook altijd met m’n grote mond.

  Trackback door Weblog Bart Vermeulen — dinsdag 16 november 2004 @ 7.47 uur

 94. “Geef het volk brood en spelen” “Verdeel en heers” dat zei Cesar al voor de middeleeuwen Toen was Nederland nog een achtergebleven provincie en was hij de grootste nederlander. Hebben we er al wat van geleerd? Het is de waan van de dag, kijk er na met een lach en zorg dat je vandaag zelf de grootste bent in je eigen omgeving!

  Reactie door Ben — dinsdag 16 november 2004 @ 8.00 uur

 95. Erasmus, De allergrootste.

  Reactie door Charles Starren — dinsdag 16 november 2004 @ 8.29 uur

 96. Een KRO programma en wat een polemiek! Toe maar, kijkcijfers!

  De grootste Nederlander: uit de serie de kleinste Nederlander, de lelijkste Nederlander…., de gemiddelde Nederlander?

  Ik stel voor dat we gewoon een uitzending maken over Jan modaal, die gemiddelde Nederlander die jaren lang een hele hoop heeft geaccepteerd, gedoogd en de hand voor de ogen heeft gehouden om vervolgens volledig het roer om te gooien en een extreem rechtste populist tot GROOTSTE Nederlander uit te roepen….

  Reactie door Heet — dinsdag 16 november 2004 @ 9.15 uur

 97. Dat P.Fortuyn zou zijn uitgekozen tot `grootste’ Nederlander, zegt meer over het dubieuze peil van politiek en historisch besef van de Nederlandse samenleving, dan over de heer Fortuyn zelf.

  Het zij hem posthuum gegund. Zelf had ik een andere kandidaat in gedachten, namelijk Poncke Princen, een Nederlander van formaat die na `47 door Nederland werd verketterd en moest vluchten omdat hij deserteerde uit ons leger in Nedelands Indië.
  Hij heeft zich sindsdien ingezet, tot aan zijn dood enkele jaren terug, voor de mensenrechten in Indonesië.
  Zelfs toen hij doodziek was, aan het eind van zijn dagen werd het hem door Kok en consorten nog practisch onmogelijk gemaakt zijn familie in Nederland te bezoeken, uit angst voor een politieke rel, want de kwestie Princen ligt nog altijd erg gevoelig en de RVD plus nationale kroniekschrijvers zouden deze held het liefst uit onze vaderlandse geschiedenis willen poetsen.
  Maar ook onder Sukarno werd hij vervolgd en mishandeld omdat hij voor mensenrechten streed, ongeacht wie ze schond.
  Ik pleit voor een standbeeld voor Poncke Princen.

  Reactie door C.Tilyx — dinsdag 16 november 2004 @ 9.16 uur

 98. dom nederland heeft deze man absoluut niet begrepen. maar als je alle weblogs nu lees die ik tot dusver heb gevolgd. zie ja dat alle mensen in grote lijnen het zelfde denken als hij. zijn probleem was dat hij het niet kon verwoorden aan de domme ter natie.

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 10.06 uur

 99. Wat zou ik dolgelukkig zijn geweest als Fortuyn niet was neergeschoten. Wat zou ik dolgelukkig zijn geweest als hij gewoon in de regering was afgegaan. Nu verheerlijkt men een man die niets meer en niets minder heeft gedaan dan het volk tot op het bot verdeeld. Uitelkaargedreven en tegenelkaar op gezet. Mijn keuze is dit niet geweest. Zelf had ik anderen kunnen nomineren maar dat heb ik niet gedaan. Simpelweg omdat verkiezingen nergens over gaan. Geef het volk brood en spelen dan houden ze zich tenminste niet bezig met de harde werkelijkheid die nu gaande is. Dat was toen zo dat is nu zo en zal altijd zo blijven

  Reactie door Jan — dinsdag 16 november 2004 @ 10.42 uur

 100. Ach, hoeveel intelligente mensen sms’en nou naar televisiespelletjes?

  Reactie door Maharek — dinsdag 16 november 2004 @ 10.47 uur

 101. Wie zei het ook alweer:

  “Waarin een klein land al niet klein kan zijn!”

  Gekrompen tot pygmeeenvolk.

  Reactie door krul — dinsdag 16 november 2004 @ 10.48 uur

 102. 107 -Wat zou ik dolgelukkig zijn geweest als Fortuyn niet was neergeschoten. Wat zou ik dolgelukkig zijn geweest als hij gewoon in de regering was afgegaan. Nu verheerlijkt men een man die niets meer en niets minder heeft gedaan dan het volk tot op het bot verdeeld. Uitelkaargedreven en tegenelkaar op gezet. Mijn keuze is dit niet geweest. Zelf had ik anderen kunnen nomineren maar dat heb ik niet gedaan. Simpelweg omdat verkiezingen nergens over gaan. Geef het volk brood en spelen dan houden ze zich tenminste niet bezig met de harde werkelijkheid die nu gaande is. Dat was toen zo dat is nu zo en zal altijd zo blijven

  Comment van Jan — 16 november 2004 @ 10.42 ik denk dat je jan marijnissen bent.

  hebben jullie in den haag er wat van geleerd?? hebben jullie in den haag uberhaupt weleens afgevraagd WAAROM heeft deze man aanhang. nee, dat hebben ze in den haag nog NOOIT gedaan. men heeft nog nooit de WAAROM vraag gesteld.

  Gezien de hele situatie en het zwarte pieten speel, durf ik het volgende te stellen.

  Mensen maken fouten, en die fouten maakt creëert iets.

  Politicus zeggen altijd dat zij geen fouten maken dat doen altijd andere. Dus conclusie; politicus is geen mens, en creëert niets.

  Advies wordt MENS.

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 10.55 uur

 103. De uitslag van “de grootste Nederlander” is be-spot-te-lijk en toont op zich al aan wat voor onzin dit is. Zoals Jacobine Geel (die voor Willem van Oranje pleitte) terecht zei: “Niet de grootste Nedrelander is gekozen, maar een signaal”.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 16 november 2004 @ 11.16 uur

 104. Pim de Grootste nederlander!
  Jammer dat het grootste gedeelte van de kiezers Pim niet kende zonder de camera’s.
  In mijn ogen is de grootste nederlander nog altijd Antoni van Leeuwenhoek. Wereldwijd wordt er dankzij hem nog steeds wonderbaarlijke ontdekkingen gedaan waar de wetenschap zijn voordeel uit kan behalen

  Reactie door Sinne — dinsdag 16 november 2004 @ 11.21 uur

 105. al de mensen die in de top 10 stonden waren uniek in hun soort. en daar kan je natuurlijk over redetwisten. en omdat je dat kan kan zo iemand dus niet de grootste nederlander zijn. want dat ben je pas als 16 miljoen mensen zich kunnen vinden in één persoon. als we hadden soort ataturk moeten hebben.

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 11.26 uur

 106. Je hebt gelijk.
  In een discussie over Vrijheid van meningsuiting, normen en waarden is het humanistische gedachten goed van Erasmus van overstijgend grote waarde. Maar helaas de Nederlander weet nauwelijks meer waar dat over gaat.

  Het kiezen van Fortuin heeft ook nog eens het effect van een zelfvervullende profetie.

  De mensen die adolaat zijn van Fortuins demagogische stellingnames zullen massaal op hem gestemd hebben.

  In volgende discussies over de waarde van Fortuins uitspraken zal regelmatig gebruik gemaakt worden van de stellingname: Fortuin is niet voor niets gekozen tot grootste Nederlander.

  De Fortuin aanhangers hebben zo hun eigen gelijk gecreëerd.
  Dat is overigens wel echt des Fortuins.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 16 november 2004 @ 11.41 uur

 107. tja waarom had hij dan zo’n grote aanhang onder allochtonen bevolking?

  je kan niet met je vingers knippen en zeggen nu heb ik de oplossing. wat hij zei is dat heel nederland een fout heeft gemaakt. en erkennen van een fout brengt je verder want dan ben je bereid om een oplossing te gaan zoeken.

  maar het hele item van kiezen voor de grootste nederlander is appellen vergelijken met peren. te dom voor woorden dat is wel zo ja. maar ik ga mezelf herhalen en dat wil ik niet lees maar wat ik geschreven heb. met die verstande dat ik ook niet alle wijsheid in pacht heb. maar ik sta wel open voor alle visies.

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 11.48 uur

 108. @Henk: ja, da’s lekker makkelijk. Elke politicus wil dat het veiliger wordt op straat, of dat de wachtlijsten weg zijn, of whatever. Daar was Voortuyn echt niet de enige in, hoor. Het grootste deel van de issues wordt van links tot rechts als zodanig erkend. Enkele duidelijke uitzonderingen zijn de wenselijkheid van (behoud van eigen cultuur voor) vreemdelingen in de samenleving, de noodzaak van een sterk en groot leger en de verdeling van lasten.
  Welke fout vind jij dan eigenlijk dat Nederland gemaakt heeft en waar Voortuyn zo duidelijk over was? Want alle mensen die ik over hem gesproken heb of heb horen spreken komen na lang doorvragen uiteindelijk niet verder dan “nou ja, met die buitenlanders enzo…”

  Reactie door Mrx — dinsdag 16 november 2004 @ 12.08 uur

 109. 116 – mrx. de fout die nederland heeft gemaakt is dat het nooit het probleem wat er heerste van de tijd van jan maat nooit hebben willen benoemen. dat we in nederland nooit eerlijk zijn geweest. we zijn altijd om de hete brij heen blijven lopen. en getracht om iedereen te vriend te houden. dat gaat niet je kan niet iedereen te vriend houden. en wat ik al zei; men maakt fouten dat je gewoon als je zegt ik ben mens. maar een politicus zegt nooit ik heb het fout gedaan. zodra men dat gaat doen ga je zien waar dingen verbetert moeten worden. dan start een open dialoog. dat heeft fortuijn bedoelt. en hij heeft ook zijn fouten, ben de laatste om te zeggen dat dat niet zo is. maar wat ik al geschreven heb. een politicus is geen mens!!!

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 12.14 uur

 110. Dat Pim de grootste Nederlander zou zijn geweest is natuurlijk onzin. Wel mis ik hem als fenomeen.
  Wat hadden we nog veel met hem kunnen meemaken.
  Was zelf jarenlang bevriend met Marten, zijn broer, en Jet.
  In familiale kring was hij zeker niet onbesproken en de familie zou dan ook niet op hem hebben gestemd….toen.

  Reactie door Jacob Bakker — dinsdag 16 november 2004 @ 12.16 uur

 111. hij behoort tot 2% van de bevolking die hoogbegaafd is. dus 98% moet hem beoordelen die absoluut niet snapt wat hij zegt en doet. dus het is wel begrijpelijk dat dit soort reactie zijn op de web.

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 12.20 uur

 112. Pfff gelukkig kon Bush niet meedoen.

  Reactie door folkert de Lepper — dinsdag 16 november 2004 @ 12.28 uur

 113. even voor de duidelijkheid ik heb deze regering niet gekozen. nederland heeft een andere regering gekozen. nu moet niet dingen om gaan draaien. deze regering is ons opgedrongen. als het aan nederland lag hadden we een pvda/cda kabinet.

  maar het gaat niet alleen om deze regering. het gaat om alle regeringen van de afgelopen decennia. er waar het omgaat is ik, politicus heb een fout gemaakt. dat maakt je groot en roept respect op. niet wat men al die jaren gedaan hebben, daarom is het volk verwijdert van de politiek. en niet andersom. de politiek is niet verwijdert van het volk omdat het volk niet weet te keizen.

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 12.29 uur

 114. @Henk:
  1) leer eens Nederlands typen.
  2) “het probleem van Janmaat” was hetzelfde als “het jodenvraagstuk”: een probleem in z’n hoofd.
  3) wat zou dan eerlijk zijn geweest volgens jou? “Ja nee sorry beste kiezers, we hadden het fout, alle mensen met een kleurtje zijn inderdaad slecht”? Want dat is wat Janmaat ervan vond.
  4) Fortuyn en fouten toegeven? Laat me niet lachen. Je kunt je misschien nog het debat op de Erasmus universiteit herinneren? Daar is-ie boos weggegaan omdat hij Rosenmullers argumenten niet kon weerleggen.
  5) (Regerings)politici leggen verantwoording af aan de 2e Kamer/Gemeenteraad etc. Wij kiezen die instellingen zodat we dat zelf niet de godganse tijd hoeven te doen. Niet perfect, inderdaad, maar het beste dat we als mensen tot nu toe bedacht hebben.

  Reactie door Mrx — dinsdag 16 november 2004 @ 12.38 uur

 115. Ik had het progamma al eerder gezien op de BBC, en ik ben hier afgehaakt.Ik moet zeggen, de engelsen zetten met passie hun kandidaat zo neer dat ik me begon te intresseren voor hun kandidaat, ook al wist ik er niets vanaf. De tunnels en bouwwerken van Brunel werden verheerlijkt, en er werden 50 minuten zendtijd aan besteed zodat je alles van de man en zijn passie wist. Ik vond het Nederlandse progamma dan ook een slap aftreksel. Winston Churchill werd tot de allergrootste Brit gekozen. Hier in Nederland werden naar mijn smaak veel kandidaten onder belicht. Haaden ze wat meer tijd en passie in het progamma gestoken dan was de uitslag misschien anders geweest. Maar Pim Fortuin, kiezen boven Erasmus of Willem van Oranje dat is toch pure armoede.

  Reactie door Monique — dinsdag 16 november 2004 @ 12.42 uur

 116. 123 – mrx, zwak dat je me gaat vangen om Nederlands type. Jij kan niet eens je eigen naam schrijven.

  ergens in web-log wordt Jacobine aangehaald. we hebben gestemd op een signaal. en dat bedoel ik uit te leggen. ja hij was een signaal.
  de 2de kamer dat is een lachertje van de week. als er motie komt dat zegt zalm met brullende lach. die voeren wij niet uit. m.a.w. men doet maar. heel Nederland van hoog tot laag van niet gestudeerde doet wetenschappers gaven aan bouw niet die Betuwe-lijn. wat ligt er nu?
  en zo kan ik nog wel even doorgaan.

  maar het moeilijk uitleggen aan de domme ter natie.

  doei

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 12.46 uur

 117. Pim Fortuyn heeft terecht gewonnen omdat er geen competitie was. Willem Drees, Anne Frank en Johan Cruyf? Dat zijn toch helemaal geen mensen die recht hebben op de titel “grootste Nederlander”. Dan weet je toch van te voren dat Fortuyn gaat winnen. Groots, dat zijn mensen zoals Shakespeare, Newton en Churchill. De vraag is of Nederlanders uberhaupt aanspraak kunnen maken op zo’n titel. Nou, Rembrandt misschien. Erasmus, Van Oranje en de Ruyter waren wel belangrijk -misschien zelfs groots in hun tijd- maar we hebben toch nooit geleerd om ons met die mensen verbonden te voelen. Daar heeft Marijnissen gewoon gelijk. Bij de figuur Fortuyn is dat gevoel er wel omdat we hem hebben meegemaakt. Fortuyn kennen we allemaal uit onze eigen ervaring, we zijn voor ons beeld van hem niet afhankelijk van de geschiedenisboekjes. Al die mensen die op hem gestemd hebben tijdens de verkiezingen zagen “iets” in hem. Daar zit geen rationeel denkbeeld achter, dat was emotie. Die emotie bestaat niet in de geschiedschrijving, althans niet in dit land. Fortuyn heeft het nationalisme nieuw leven in geblazen, bovendien heeft hij de interesse in de politiek terug bij de burger gebracht en daarmee de Democratie in dit land gered. Door zijn dood heeft hij nooit de kans gekregen om te falen en is daardoor een mytische figuur geworden. Zoals Kennedy in de VS. Of dat na onze generatie blijft doorgalmen is de vraag. Ik denk echter dat dankzij de moord op Van Gogh er wel degelijk kans is dat Fortuyn een nieuw begin is in het verhaal wat “Nederland” heet. Iedereen weet dat de moord op van Van Gogh plaats kon vinden omdat er niet naar Fortuyn werd geluisterd. Fortuyn wees al op het gevaar van de radicale Islam en werd daarom als een nieuwe Mussert afgeschilderd. Zo werd hij vermoord door een man die in de waan was dat hij Nederland van een fascistische dreiging redde. Fortuyn’s luidrichtigste volgeling, Van Gogh, werd als een soort posthuum gelijk, ook vermoord en wel door een moslimextremist. Ik denk dat Fortuyn & Van Gogh met hun dood het einde hebben ingeluid van “de na oorlogse periode” in Nederland. Met “na oorlogs” bedoel ik de periode dat politici kritiek van rechts kunnen disqualificeren door voor te gaan lezen uit het dagboek van Anne Frank. Die tijden zijn voorbij, dankzij Fortuyn.

  Reactie door daniel — dinsdag 16 november 2004 @ 12.49 uur

 118. Hey Monique

  Helemaal met je eens, de versie van de BBC was prachtig. De nederlandse versie genant. Ik vond trouwens Newton de mooiste aflevering alhoewel ik zelf een grote fan van Winston ben.

  Reactie door daniel — dinsdag 16 november 2004 @ 12.54 uur

 119. Ik twijfel steeds meer aan het socialismegehalte van sommigen. Nu de uitkomst sommige lieden niet gezind is, roepen ze steevast dat de Nederlanders dom zijn, dat het plebs het helemaal verkeerd ziet en dat de Nederlanders geen historisch besef hebben. Maar om na te denken waarom zo veel mensen op Fortuyn hebben gestemd, door bijvoorbeeld de huidige ontwikkelingen in Nederland, dat doet men dus niet. Het ‘klootjesvolk’ is immers dom en die paar arrogante linkse quasi-intellectuelen weten het natuurlijk veel beter. Maar ze zullen nooit te nimmer wat doen met de onvrede in het land, want het past niet in hun straatje. Ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was. Slechte verliezers… bah!

  Reactie door Daniël O. — dinsdag 16 november 2004 @ 13.15 uur

 120. daniel jij begrijpt het.

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 13.16 uur

 121. Soms geneer ik me om Nederlander te zijn.
  Als dit de grootste was in de ogen van de meerderheid, Theo in ene een volksheld? Kunnen de scholen geen lespakket krijgen in nadenken?

  Reactie door Wim Deenik — dinsdag 16 november 2004 @ 13.35 uur

 122. @Henk:
  Idd flauw om over je taalvaardigheden te beginnen, maar het was af en toe zo erg dat ik het drie keer moest lezen voor ik begreep wat er stond, en dat debatteert wat lastig.
  Intussen heb je alleen maar weer eens geroepen dat ik blijkbaar dom ben omdat ik Fortuyn een gevaarlijk mannetje vond met wie ik het hartgrondig oneens was op zo ongeveer alle terreinen, en ga je wederom niet in op mijn vraag: wat was dat probleem dan waarvoor politici hun fouten zouden moeten toegeven? En de door jou ongetwijfeld verachtte paarse Kok is afgetreden door verantwoordelijkheid te erkennen voor Srebrenica, maar dat vergeet je maar even gemakshalve.
  PS mijn naam is prima gespeld zo.

  Reactie door Mrx — dinsdag 16 november 2004 @ 13.40 uur

 123. Dank je Daniel.

  Reactie door Monique — dinsdag 16 november 2004 @ 13.45 uur

 124. 131 – mrx. ik leid aan een hele erge vorm van dyslexie vandaar dat mijn berichten soms wat krom zijn. ik doe me best om zo helder mogelijk te schrijven. en voor mij is het helder omdat ik niet zie dat ik het fout doe. dat even als uitleg.

  ik verachtelijk elk kabinet die tegen de wensen van een meerderheid in ga. er zijn vele voorbeelden te geven dat de overheid niet leert van hun fouten. er zijn dan allerlei commissies die dat dan uitzoeken en dan nog zeggen jij maar hij was fout ik niet. en jij weet net zo goed als ik welke dingen ik bedoel, bijlmer, irt, bouwfraude, aanleg van grote projecten, vreemdelingen vraagstuk. zo kan ik nog wel even doorgaan. het is menselijk dat er dingen fout kunnen gaan, niemand is feilbaar. maar geef dat toe en leer er van.

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 13.51 uur

 125. Natuurlijk PIM FORTUYN DE GROOTSTE NEDERLANDER ALLERTIJDEN

  PIM was de enige die begreep wat het volk wou en dit ook zei is ons afgenomen.
  Bedankt PIM voor ales wat je voor ons land gedaan hebt.
  Je mag er dan nu niet meer wezen, maar je ideeen hebben de politiek en de democratie weer wakker geschudt.

  Een groot man is heengegaan R.I.P

  Reactie door ELLY — dinsdag 16 november 2004 @ 13.53 uur

 126. Jammer dat velen zich laten vereenzelvigen met woorden op TV
  Jammer dat er geen historisch besef meer is
  Jammer dat we zoveel meelopers hebben
  Jammer dat men zelf niet meer kan denken
  Jammer dat we het land daarmee moeten redden
  Jammer dat we deze maatschappij aan ons zelf te danken hebben
  Jammer dat we de andere daar de schuld voor opleggen
  Jammer dat niemand meer in de spiegel meer durft te kijken
  Jammer dat we hier zelf de schuld aan hebben
  Jammer dat men niet meer probeert om zelf na te denken
  Jammer gewoon

  Reactie door 2qt2bstr8 — dinsdag 16 november 2004 @ 14.03 uur

 127. Ja Pim bedankt voor de puinhoop!

  Reactie door Sulis — dinsdag 16 november 2004 @ 14.05 uur

 128. kijk je moet de maatschappij zien als een grote onderneming. het management bepaalt hoe succesvol een onderneming is. dat geldt dus ook andersom. je kan als medewerker nog zo denken wat je wilt maar als het management niet naar je wilt luisteren omdat zij het beter weten. wat doe je dan als medewerker?

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 14.09 uur

 129. @137 Henk vd.Laar
  Ontslag nemen?

  Reactie door karin — dinsdag 16 november 2004 @ 14.19 uur

 130. 137 = hoe doe je dat als in een land woont?? ik zei nog de maatschappij is als een grote onderneming. zo als jij het dus stelt moet ik maar gaan emigreren?

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 14.22 uur

 131. In een discussie over Vrijheid van meningsuiting, normen en waarden is het humanistische gedachten goed van Erasmus van overstijgend grote waarde. Maar helaas de Nederlander weet nauwelijks meer waar dat over gaat.

  :):):):):):):)

  Reactie door Charles Starren — dinsdag 16 november 2004 @ 14.39 uur

 132. Ik ben het volledig met je eens, Jan.

  Ik denk dat Fortuyn dit ook niet erg plezant zou vinden. Een paar kogels maakt iemand slachtoffer en niet de grootste Nederlander!

  Reactie door Renske — dinsdag 16 november 2004 @ 14.46 uur

 133. @Henk: om te beginnen is er genoeg keus qua partijen om op te stemmen, waarvan echt niet iedereen voor de Betuwelijn was etc. Je vervalt heel erg in het “Pim-tegen-de-gevestigde-orde” denken.
  Wat betreft schuldaanvaarding bij grote fouten: uiteindelijk is altijd de minister verantwoordelijk (momenteel bungelt Remkes ivm terrorisme-aanpak). Daarnaast zijn grote ingewikkelde problemen nou eenmaal groot en ingewikkeld, en dan is het moeilijk zo niet onmogelijk 1 verantwoordelijke aan te wijzen.
  Enneh, als de maatschappij een onderneming is, dan toch eerder een naschoolse opvang waar allerlei kinderen bij mekaar gedumpt worden en de begeleiders er het beste van proberen te maken. Het ene kind past beter in de groep dan de ander, maar ze hebben er allemaal voor betaald dus je kunt ze er moeilijk uittrappen. Het zal je verbazen hoe weerbarstig de praktijk is wanneer je beleid probeert te formuleren. Dat begreep Fortuyn niet, of hij deed of hij het niet begreep maar zou dan van een koude kermis zijn thuisgekomen, ware hij ooit minister geworden.
  Nu ik erover nadenk: een pleidooi voor democratie met als voorbeeld “de maatschappij als onderneming”. Klinkt als arbeidersraden uit de Sovjet-Unie…

  Reactie door Mrx — dinsdag 16 november 2004 @ 14.54 uur

 134. mrx – 142
  Nu ik erover nadenk: een pleidooi voor democratie met als voorbeeld “de maatschappij als onderneming”. Klinkt als arbeidersraden uit de Sovjet-Unie… als je bedrijfskunde geleerd hebt dan wordt er geleerd dat een management hele grote factor is. ik bedoelde niet dat dat Nederland een communistische staat moeten worden of is. Dat bedoelde ik niet te zeggen.
  Ik wil ook niet beweren dat hij voor alles de oplossing had. Of dat hij alles in een keer kan oplossen. Hij had geen toverstokje. Dat tegen de gevestigde orde is zeker beter. Want ze zijn bedrijfsblind geworden in Den Haag. Ze moeten weer gaan zien want er leeft in Nederland. Geloof me daar hebben ze absoluut geen besef van.

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 15.07 uur

 135. Waarom gunnen we Pim en zijn fans niet eens deze titel?

  Reactie door Piet — dinsdag 16 november 2004 @ 15.38 uur

 136. 144 – hij verdiend die titel niet, ondanks het feit dat ik hem best wel in dingen kan volgen. maar zoals jij het stelt is het net van gun hun ook wat, dan zijn we van het gezeur af.

  maar dan begrijp je niet waarom hij een emotie, zoals daniel het schreef, heeft losgemaakt.

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 15.41 uur

 137. Lol@Henk…dat van de arbeidersraden was ook maar een grapje. Maar wel semi-serieus: een maatschappij is mijns inziens geen bedrijf, dat wilde ik even duidelijk maken.
  Je hebt deels wel gelijk dat veel politici “het contact met de achterban” wat kwijt zijn, m.a.w. het zijn technocraten geworden en dat heeft zo zijn nadelen. Maar alleen omdat een politicus het niet met je eens is wil niet zeggen dat hij/zij niet weet wat er leeft. Er is alleen verschil van mening. Jij bent van mening dat er een probleem is met (o.a.) “de buitenlanders”. Je staat niet alleen. Maar er zijn ook heel veel Nederlanders die dat helemaal niet vinden. Die stemmen dus niet op “Pimmetje”.
  Ook vind je dat er een probleem is met mega-projecten zoals de Betuwelijn. Ook hierin sta je niet alleen. Ook hierbij zijn er veel Nederlanders die er juist geen enkel probleem mee hebben (bijvoorbeeld omdat ze er gebruik van gaan maken, of werken in de bouw of whatever). Wat ik bedoel te zeggen is: het is allemaal niet zo zwart-wit, en daar loop je keihard tegenaan op het moment dat je bestuursverantwoordelijkheid draagt.
  Trouwens, Zalm is inderdaad een ***, maar in die mening sta ik hier denk ik niet alleen.
  @Piet: het heeft niks met gunnen te maken. Ware hij verkozen tot “meest geliefde politicus van de afgelopen 25 jaar”, fine by me. Maar hiermee wordt-ie een soort uithangbord voor Nederland, zoals Churchill dat voor het VK is. Niet echt te vergelijken…

  Reactie door Mrx — dinsdag 16 november 2004 @ 15.54 uur

 138. 146 – mrx ik ben het eens dat in een gezond democratie je verschil van mening mag hebben. gelukkig maar en dat we zoals nu op een fatsoenlijk manier manifesteren. jammer dat het op schrift moet wat dat is niet mijn sterkste kant.
  dat van onderneming en het land wat een vergelijking. want ik bedoel is het volgende. ik neem dat jij ook werkt, als je meerdere boven je hebt die kantje eraf loopt of het onverschillig laat wat er in het bedrijf gebeurt dan loop je de kans (en dat doet de meerderheid van het volk) dat men denkt hij loopt niet hard waarom zou ik dat doen. maar als in een bedrijf werkt waar ook de werkgever zich op de werkvloer begeeft als het druk is en laat zien dat hij het bedrijf niet onverschillig laat dat doet een werknemer dat ook. heel kort goed voorbeeld doet goed volgen.

  tuurlijk heb je een partij die tegen is en een partij die voor is. maar ik heb weleens het gevoel dat hoor harder het nederlandse volk ergens voor of tegen is, den haag doet dan juist tegenovergestelde. dus als iest niet wil zeg dan je het wel wil, want dan krijg je het niet, snap je het nog.

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 16.13 uur

 139. 146 – mrx ik ben het helemaal met je eens dat de wereld niet zwart/wit is. dat is inderdaad heel kort door de bocht. er kunnen inderdaad meerdere belangen meewegen. die wij niet weten. maar dan moet je als politicus dat heel goed kunnen uitleggen. maar niet zeggen het is goed, dus accepteren. daar heb ik heel veel moeite mee.

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 16.17 uur

 140. @Henk: mee eens, dat stoort heel veel mensen dus ook onmeunig aan het hele kabinet Bakellende. Maar met 300.000 man op de Dam heeft dus _wel_ effect gehad.
  Wat betreft politici in het land: ben ik op zich óók met je eens. Helaas werken politici (althans, op landelijk niveau) zich compleet de pleuris (80 uur per week is geen uitzondering) dus luiheid kan je ze in elk geval niet verwijten. Partijstructuren zouden moeten zorgen voor feedback van onderaf, maar helaas lijden politieke partijen in Nederland (en in een groot deel van west-europa) een wat kwijnend bestaan. Burgers hebben namelijk ontzettend last van het NIMBY-syndroom: Not In My Back Yard. Regeren? Ach, het zal wel. Wat zeg je? Ze komme an me auto/buurt/school/whatever? De straat op! Maar ja, da’s geen trend die je 1 2 3 omdraait.
  Om het even echt semi-wetenschappelijk te maken: mijn theorie is dat mensen als Fortuyn ontzettend goed het NIMBY-gevoel kunnen kanaliseren naar een politieke beweging c.q. leider, en daardoor (kortstondig) veel aanhang verwerven. Helaas kunnen ook zij geen oplossing bieden, want het zal toch allemaal in íemands achtertuin moeten plaatsvinden. Sorry voor de vergelijking, maar het is nou eenmaal niet anders: in Hitlers geval was het de achtertuin van de synagoge, en het lijkt nu de achtertuin van de moskee te worden. Het enige gevolg is uiteindelijk dat alles in huilen eindigt (in het geval van Fortuyn jammerlijk in letterlijk huilen) en dat de door zo’n beweging aangesproken mensen zich nog meer van het publieke leven afkeren, waardoor partijen nog meer wegkwijnen etc.
  Die beweging heeft Fortuyn niet in gang gezet, maar wel een gigantische slinger gegeven, en dat vind ik vanuit politicologisch en maatschappelijk oogpunt geen goede zaak. Sinds Fortuyn worden alle politici als huichelaars gezien, terwijl dit helemaal niet zo is natuurlijk. Alleen, zie dat respect maar eens terug te winnen. Dat is zo verdomde moeilijk.

  Natuurlijk zitten er figuren bij die de kantjes ervan aflopen (offtopic: hoe gaat het met Ali, Jan?) maar het merendeel zijn keiharde werkers. En tja, een groot deel heeft ook een andere politieke mening dan jijzelf. Het zij zo in een democratie…

  Reactie door Mrx — dinsdag 16 november 2004 @ 16.51 uur

 141. 149 – mrx, tja wat moet ik daarop zeggen. er zit waarheid in met wat je zegt. daar wil wel wat aan toevoegen. we moeten dus eerlijk worden in Nederland. echte keuzes maken zoals dat hoort in een democratie. en leren luisteren naar de meerderheid. en het negatieve afhalen van “minderheid” dat hou nu eenmaal. ik begrijp ook wel dat een absolute democratie niet bestaat.

  ik wil ook niet beweren dat men lui is, maar heb denk dat men niet nadenkt in oorzaak – gevolg. en ze stellen nooit de waarom vraag.

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 17.06 uur

 142. @Henk: maar een dictatuur van de meerderheid is ook niet goed. Kenmerk van een democratie, zeker in ons meerpartijenstelsel, is dat je ook rekening houdt met minderheden. Maar da’s een andere discussie.
  Men denkt over het algemeen heus wel in oorzaak/gevolg, alleen de grap is dat wat jij voor gevolg wenst een ander gevolg is dan dat ik wens, en dat heet “politieke kleur”. Over de oorzaken bestaat, zoals ik eerder al aanstipte, meestal wel enige consensus. En tja, er worden natuurlijk ook wel eens blunders gemaakt, en er stappen ook ministers op vanwege die blunders, of kamerleden komen niet meer terug op de lijst omdat het partijbestuur ze te licht bevonden heeft.
  Kortom, ik denk gewoon dat je het te cynisch ziet, en dat vind ik jammer. Wat natuurlijk niet betekent dat ook politici niet constant moeten streven naar verbetering, want ik vind dat iedereen dat zou moeten doen. Maar ja, als ze het echt niet goed doen, blijft er maar 1 ding over: volgende keer op een andere partij stemmen…

  Reactie door Mrx — dinsdag 16 november 2004 @ 17.14 uur

 143. 149 – mrx. ik snap je vergelijk wel met hitler en de synagoge en nu politiek en moskee. daar moeten we inderdaad ook voor blijven waken dat we niet doorschieten. dus moeten we naar de kern van de oorzaak. men denkt dat de onderkant het heel slecht heeft dat men belasting moet betalen en het geld wordt over de balk gegooid. noem maar op waar je over kan mopperen. en als je dan ziet dat een buitenlander positief wordt gediscrimineerd dan voorzaak je een probleem. dan schuif je gemopper op een buitenlander. dat deden de nazi’s op de joden. dan wordt je blind voor het werkelijke probleem. het probleem is dat het volk zich niet serieus wordt genomen. je bent VOLKSVERTEGENWOORDIGER dus luister naar degene die je vertegenwoordig.

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 17.15 uur

 144. ‘Pim Fortuyn toch niet de Grootste Nederlander’ http://www.nu.nl/news.jsp?n=443284&c=10

  Reactie door Sulis — dinsdag 16 november 2004 @ 17.18 uur

 145. 152 – nee we moeten inderdaad niet verworden tot een dictatuur. een ieder moet gehoort worden daar doe ik niets aan af. maar wees eens eerlijk gebeurt dat? luisteren naar een minderheid, we zeggen toch dit is democratie dus de meerderheid beslist.

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 17.22 uur

 146. Dat staat buiten kijf, Henk. Maar dan wel allemaal naar de stembus!

  Reactie door Mrx — dinsdag 16 november 2004 @ 17.24 uur

 147. 152- Mr. X. – En tja, er worden natuurlijk ook wel eens blunders gemaakt, en er stappen ook ministers op vanwege die blunders, of kamerleden komen niet meer terug op de lijst omdat het partijbestuur ze te licht bevonden heeft.
  LEREN WE HIER OOK VAN IN DEN HAAG? GAAN WE LEREN UIT VERLEDEN? dan zeg goed u maakt fouten dat mag, doe ik ook. maar ik leer van mijn fouten.

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 17.26 uur

 148. 155 – Mr. X., daar ben ik meeeens want aan de keukentafel en op zo’n weblog als deze los je de problemen niet op. dus inderdaad laat je horen.

  Reactie door henk vd. laar — dinsdag 16 november 2004 @ 17.27 uur

 149. @Henk 156: natuurlijk wordt daarvan geleerd. En de term “Den Haag” om “de politiek” aan te duiden is ook zo heerlijk cynisch. Maar dat even terzijde, da’s m’n eigen stokpaardje en neem ik je niet kwalijk ;)
  Op zich is politiek niet zo heel ingewikkeld. Even simplistisch: de VVD zegt, belastingverlaging voor bedrijfsleven en midden- en hogere inkomens en lagere lonen, da’s goed voor de economie want er wordt meer winst gemaakt omdat arbeidskosten e.d. lager zijn. De SP (en toch nog wel een heel klein beetje de PvdA) zegt, lastenvermindering voor lagere inkomens (b.v. door hogere lonen), dat kost het bedrijfsleven in eerste instantie wat maar uiteindelijk gaat de comsumptie omhoog omdat mensen meer te besteden hebben, en het is aan het bedrijfsleven om daarop in te springen met gewenste producten.
  Dat is globaal de rechts-links tegenstelling. Verder betalen wij politici om hun eigen mening te vormen, en als we het daarmee eens zijn stemmen we erop. Luisteren naar het volk is iets anders dan met alle winden meewaaien, want dat zou natuurlijk ook niet goed zijn. Maar, vergis je niet: de politieke agenda wordt voor het grootste deel bepaald door de media, die zich op hun beurt richten op actualiteit en wat er leeft onder de mensen (aan wie ze tenslotte hun krantjes en tijdschriften moeten verkopen). Dat gevoel van onbegrepenheid waar je aan refereert snap ik dan ook niet helemaal…

  Reactie door Mrx — dinsdag 16 november 2004 @ 17.44 uur

 150. Een beetje voorbarige stelling van Jan:

  AMSTERDAM – Als ook alle stemmen zouden worden meegeteld die nog na de uitzending van “De grootste Nederlander ” zijn binnengekomen dan zou Willem van Oranje de uiteindelijke winnaar zijn geworden, zo meldt de KRO in een persbericht.

  bron: http://www.nu.nl

  Reactie door Rode Peper — dinsdag 16 november 2004 @ 18.18 uur

 151. Jaja, zou….
  Maar er is besloten om bij de afgesproken methode te blijven. Er verandert dus niets aan de uitslag.
  Dus: Ja, hij heeft gewonnen. Maar het aantal stemmen in werkelijkheid zouden daar niet voldoende voor zijn.

  Reactie door Helma D. — dinsdag 16 november 2004 @ 18.42 uur

 152. @ Henk van de Laar Post 110

  Deze post is niet afkomstig van Jan Marijnissen maar van mij. Volgens mij zet JM het er altijd bij dat hij zelf reageert.

  Reactie door Jan — dinsdag 16 november 2004 @ 19.04 uur

 153. HILVERSUM – Als het rechtstreekse programma De Grootste Nederlander maandagavond langer had geduurd, dan was Willem van Oranje winnaar geworden van die verkiezing en niet Pim Fortuyn. Dat meldde de KRO dinsdag.

  Voor het einde van uitzending kwam het aantal stemmen voor Fortuyn uit op bijna 115.000 en voor Willem van Oranje op 111.000. Daarmee was Fortuyn onmiskenbaar de grootste, aldus de KRO. Na de uitzending waren de rollen omgedraaid. Er kwamen nog zoveel stemmen binnen dat Willem van Oranje uitkwam op 161.000 en Fortuyn bleef steken op 130.000.

  De KRO wil zich echter aan de vooraf afgesproken procedure houden dat alleen de stemmen tellen die tijdens de uitzending op Nederland 1 zijn binnengekomen.

  Volgens de omroep is het probleem van de uiteenlopende cijfers veroorzaakt door computers die na de uitzending nog nieuwe gegevens produceerden. Dat had te maken met een beveiliging die was ingebouwd om frauderen te voorkomen. Tijdens de uitzending kon alleen gestemd worden via een vaste telefoonlijn of via de mobiele telefoon. Kiezers konden maximaal zes stemmen uitbrengen. Computers controleerden of dit aantal niet werd overschreden.

  ‘Daardoor ontstond vertraging in de verwerking van de gegevens met als resultaat dat de telefoonlijnen geblokkeerd raakten. Als noodgreep werd tijdens de uitzending besloten alsnog het stemmen per SMS toe te staan. Daardoor werden er op het hoogtepunt van de finale in korte tijd zoveel berichten tegelijk verzonden dat opnieuw vertraging ontstond in de verwerking van de gegevens’, aldus de KRO.

  Als je iets doet, doe het dan goed… :?

  Reactie door Mirella — dinsdag 16 november 2004 @ 20.12 uur

 154. Als je een dergelijk programma maakt en je organiseert een verkiezing dan weet je dat je een wat “volkse”uitslag kunt verwachten. Historici zouden een andere keuze gemaakt hebben.
  Zou je een verkiezing houden om Neerlands grootste musicus aller tijden te kiezen, dan zou André Hazes hoge ogen gooien. Muziekkenners zouden een andere keuze maken.
  Ik zou zeggen accepteer dat. Het achteraf je verongelijkt voelen dat jouw voorkeur niet gekozen is, komt een beetje zielig over. Hoe het ook zat met de tellingen.

  Reactie door Snuf — dinsdag 16 november 2004 @ 20.38 uur

 155. Submission

  Even een andere ranglijst: De film “submission” schijnt bij onafhankelijke filmmakers nu ook ontdekt en gewaardeerd te worden klik op de engelstalige link:

  http://www.ifilm.com/ifilmdetail/2655656?htv=12

  Reactie door ReneR — dinsdag 16 november 2004 @ 21.05 uur

 156. Op naar de volgende verkiezingen dit is lache man! :)

  Reactie door sulis — dinsdag 16 november 2004 @ 21.44 uur

 157. Jammer dat we in Nederland een gasbel hebben gevonden dan waren we arm gebleven en misschien gelukkiger

  Reactie door h.meurs — dinsdag 16 november 2004 @ 21.51 uur

 158. Nederland is niet dom. Ze zijn het zat. En de man die als eerste het lef als politicus had om het aan te wijzen werd door velen alleen om die reden gekozen. Dat de man verder het meest rechtse gedachte goed meedroeg waardoor die kiezer zelf niet veel wijzer van werd deed er niet toe(waar ze zelf nu de bittere vruchten van mogen plukken).

  Deze stemmen zie ik niet anders als proteststemmen tegen de hele politiek. De moord op Theo en de reactie van Donner daarop heeft ze bewust gemaakt dat de boodschap nog niet begrepen is.

  Dit is geen verkiezing dit is een signaal. Jammer dat een politicus als Jan dit niet ziet en het alleen weet te schoferen.

  Reactie door rommel — woensdag 17 november 2004 @ 1.57 uur

 159. Grote nonsens, Jan!
  Het zegt alleen maar dat de KRO een ongelooflijk stompzinnige verkiezing heeft gemaakt waarin ‘kandidaten’ meededen die je helemaal niet met elkaar moet willen vergelijken. Als de KRO Nederlanders laat mee doen die nog maar kort dood zijn, zeker zo’n omstreden type als Pim Fortuyn, dan weet je dat er een hoop oneigenlijk gedoe van komt. Kijken naar zo’n programma en stemmen op zo’n verkiezing … je moet toch wijzer zijn. Blamage voor de KRO.

  Reactie door Lucy — woensdag 17 november 2004 @ 8.38 uur

 160. 158 – Mr. X. U zal er wel niet meer zijn. Maar toch ik probeer het.
  die vorm van onbegrepen voel zal ik proberen uit te leggen. ik woon in een gebeid waar een bedrijventerrein moet komen. 90% van de bewoners in dat gebied zijn er tegen dat zo’n terrein er komt. wat doet den haag. het komt er want het is niet in mijn achtertuin. we zetten een gebouw neer en deze zuigt de werkgelegenheid naar zich toe. wij begrijpen niet dat er zo wordt geredeneerd en den haag begrijpt niet dat wij zo’n terrein onzin vinden. terwijl rotterdam terreinen omvormt tot woongebieden.
  oorzaak en gevolg, nee dat ziet den haag zeker niet. 1972 hebben we rellen gehad in rotterdam. tussen oud-beowners en nieuw kommers uit het buitenland. 3 zwaargewonden. toen was er al onvrede onder de mensen. het niet begrepen worden. Is daarvan geleerd? Nee!
  betuwe-lijn ik voorspel, en ik niet alleen, dat nederland daar ik komende decennia op leeg zal blijven lopen. dat had men moeten weten als men nagedacht hadden. een spoor neerlegen parrallel aan de een rivier. dom, dom. ze hadden moeten leren van koning willem 1.

  ben het eens met het feit dat wij een hogere economische groei hadden als we als consument geld te besteden hebben. nu komt het puur door de export.

  een vvd-er moet weten (zijn meestal ondernemers), behalve de parij dan blijkbaar, dat geld, geld genereerd.

  Reactie door henk vd. laar — woensdag 17 november 2004 @ 9.23 uur

 161. Gelukkig is het niet zo beroerd gesteld met de geschiedenislessen: na het tellen van *alle* stemmen blijkt niet Pim maar Willem van Oranje te zijn uitgeroepen tot Grootste Nederlander. En dat is helemaal, 100% terecht!! Hoezee!!

  Reactie door missgien — woensdag 17 november 2004 @ 9.38 uur

 162. Nederland is een soort Madurodam, klein en denkt vaak klein, dat kun je zien aan al die standbeelden van Paulus de Boskabouter in veel tuintjes.

  Reactie door krul — woensdag 17 november 2004 @ 10.04 uur

 163. 173 – Gelukkig is het niet zo beroerd gesteld met de geschiedenislessen: na het tellen van *alle* stemmen blijkt niet Pim maar Willem van Oranje te zijn uitgeroepen tot Grootste Nederlander. En dat is helemaal, 100% terecht!! Hoezee!!

  Comment van missgien — 17 november 2004 @ 9.38

  wie zegt dat dit eerlijk is gegaan? maar waar maken we ons druk over? het was te onzinnig voor woorden.

  Reactie door henk vd. laar — woensdag 17 november 2004 @ 10.22 uur

 164. Dit was ook op zijn gebied een groot Nederlander!

  Vandaag is het de geboortedag van Joost van den Vondel.

  Vandaar even een gedicht van zijn hand:

  Joost van den Vondel (1587-1679)

  Antwoord aan den Paapschen Poëet
  op ’t naast-vorenstaande Gedicht,
  Aº. 1650

  Der Papen moordlust smeet bijna de wereld neder,
  Schoot Willem met een lood, en, zoo vervloekt als valsch,
  Holp Coligny en zoo veel duizend om den hals,
  Ja, Frankrijks koningin. Het buskruid maakt onweder,
  Dat ’s afiaat en verdienst bij dit moorddadig zaad,
  Gemest met martelbloed en vleesch in Neêrlands Staat.
  Geen wereldlijke macht die monsters kan betemmen;
  Dies moet heel Kristenrijk in bloed en tranen zwemmen:
  Want als door vuur en strop Gods Kerk wordt omgekeerd,
  Dan wordt het pauslijk en het duister rijk vermeerd.

  T o e g i f t.
  ’k Bescherm geen boosheid, maar de Godsdienst van ons land.
  Zwijg van opmoerigheid, en dek eerst Romes schand!
  Want had uw Oproer stil gezwegen,
  Gij hadt dit Antwoord niet gekregen.

  Reactie door krul — woensdag 17 november 2004 @ 10.50 uur

 165. NIET TEGEN VERLIES KUNNEN, Henk vd Laar.

  Het zou toch wel erg *DOM* zijn dat de KRO al weken niet kan tellen.Maar als je dit geloofd ben jij ook heel DOM.

  PIM is * UITGEROEPEN * tot de GROOTSTE NEDERLANDER *ALLERTIJDEN* en niet Ome Willem. HA,HA,HA,

  Reactie door ELLY — woensdag 17 november 2004 @ 12.10 uur

 166. 177 – lees je wel wat ik schrijf, het zal me een worst wezen.

  ik vind het appelen met peren vergelijken. alle zijn op hun manier uniek. alle zijn belangrijk geweest voor nederland. maar ze hadden beter duidelijker kunnen stellen wie is voor alle nederlanders de grootste. waar alle nederlanders achter kunnen staan. dan ben je de grootste.

  dus voor mijn part had het vondel geweest of pietje bel.

  voor mij is de grootste der nederlanden – de reus van rotterdam -

  Reactie door henk vd. laar — woensdag 17 november 2004 @ 13.05 uur

 167. @Henk: mocht u er toevallig nog zijn – ik ook weer :)
  Ik snap de frustratie van het bedrijventerrein (bij wijze van voorbeeld). Zou me trouwens ook afvragen of dit geen gemeentelijke beslissing was…ik kan dat niet controleren want ik weet niet waar u woont (al vermoed ik in de buurt van Rotterdam aangezien deze naam met regelmaat opduikt in uw posts – niet dat dat er verder toe doet). In elk geval: zelf woon ik toevallig redelijk dicht bij Schiphol, en regelmatig die tering-vliegtuigen over je dak is ook niet leuk. Toch mag Schiphol keer op keer uitbreiden. Waarom? De bewoners van een stadje als Spaarndam snappen dat niet. Maar ja, de mensen die op/aan Schiphol hun brood verdienen zijn er blij mee. Wat is belangrijker? Dat is ook maar een afweging. Op het moment dat Schiphol uit z’n voegen groeit dreigen achter de schermen maatschappijen voortaan maar van Brussel te vliegen met medeneming van al hun vluchten en passagiers, wat een veel grotere aderlating voor Schiphol/de economie is dan alleen die paar vluchten die ze missen omdat ze er geen meer bij kunnen hebben.
  Mijn punt is, aangezien er 16 miljoen nederlanders zijn is het niet zo vreemd dat de stem van 1 individu ondersneeuwt. U noemt dat “niet luisteren”. Ik denk juist dat er naar iedereen geluisterd wordt, waarna de politicus op basis van zijn/haar politieke kleur de knoop doorhakt. Er is geen partij of programma dat het iedereen naar de zin kan maken…

  Reactie door Mrx — woensdag 17 november 2004 @ 13.49 uur

 168. 179 – Mr. X. goede middag, ik heb het gevoel dat je een politicus bent. maar dat terzijde.

  als iets echt economische moet omdat het goed is voor de werkgelegenheid. dan wil ik wel meegaan in zo’n besluit. maar dat bedrijven in de hoekse waard. is nodeloos. men wil iets realiseren terwijl er nog geen werk voor cq. bedrijven voor zijn. maar mijn gevoel is dat het te maken heeft met het doortrekken van de A4 naar het zuiden. je moet toch wegen hebben omdat bedrijventerrein te ontsluiten dus heb eerst een dan is het andere makkelijker te verkopen. en de a4 is al jaren een struikelblok. snap de connectie.

  het terrein wordt verkocht onder het motto dan creeer je werkgelegenheid. was dat maar zo dan ging gebouwen bouwen want die lever me heel veel geld op want die zuigen werk naar zich toe. ik denk dat het andersom werkt.

  en wat je zegt; de de minderheid wordt ondergesneeuw door de meerderheid. dan klopt het toch dat de minderheid niet wordt gehoord ondanks het feit dat zij best weleens gelijk kunnen hebben.

  Reactie door henk vd. laar — woensdag 17 november 2004 @ 14.04 uur

 169. OF WIE IS DE KLEINSTE VAN SCHIPHOL.

  Reactie door ELLY — woensdag 17 november 2004 @ 14.50 uur

 170. 181

  elly

  Reactie door henk vd. laar — woensdag 17 november 2004 @ 15.03 uur

 171. DAN MOET IK EENS KENNISMAKEN MET DE KLEINE elly,
  GROETJES GROTE ELLY.

  Reactie door ELLY — woensdag 17 november 2004 @ 15.25 uur

 172. @ 179

  ik snap wel wat je bedoelt, maar heb erg vaak het idee dat politici niet denken over wat het beste zou zijn voor de meeste mensen, maar alleen voor henzelf en hun kleine kringetje. terwijl ze ondertussen heel hard roepen dat het goed is voor iedereen.

  Reactie door AM — woensdag 17 november 2004 @ 17.53 uur

 173. 184 #AM oftewel (Anja Meulenbelt)

  Je hebt gelijk Anja; maar kun je je het dan ook voorstellen, dat je ook zelf zo over kan komen bij mensen? Trouwens; hoe gaat het met je 2e kamer collega Ayaan?

  politiek maakt meer kapot dan je lief is

  Reactie door ReneR — woensdag 17 november 2004 @ 22.19 uur

 174. Kunnen ze ook niet een verkiezing maken voor het ergste boek aller tijden? Zit ik te twijfelen tussen “mein kampf” en de “Bijbel”. Ik zou de Koran ook willen nomineren; maar die beschouw ik als een vervolg op het oude testament van diezelfde Bijbel.

  Reactie door ReneR — woensdag 17 november 2004 @ 23.19 uur

 175. Stupideus Reneeus
  Uw bijdrages zijn zo buitensporig onbenullig dat ik haast wel tot de veronderstelling moet komen dat u direct afstamt van de Neanderthaler soort ‘stupideus Reneeus’. Dit is te verklaren na het aanschouwen van uw kiekje. U hebt wel door dat u zich onsterfelijk belachelijk heeft gemaakt met al uw aantijgingen van de afgelopen maanden. Het resultaat, u moet voor bilnaad marinier gaan spelen. Uw inzichten zijn zo bekrompen dat ik denk dat u een Neanderthaler foetus bent op sterkwater, u moet haast wel een experiment zijn van het innovatie platform van Balkenende. Stupideus Reneeus klim terug op de eiken houten kast waar u al jaren onder het stof in een nietig statiegeld vrij flesje stond.

  Misschien zullen er ooit enkele politici voorbij lopen en tegen uw flesje tikken. Misschien zal hij of zij het labeltje lezen of met het flesje schudden. Dichter bij de politiek zult u niet komen met uw bekrompen hoofd, inzichten en bruinwerkers expertise. Zelfs de maker van Jurassic Park vond u niet goed genoeg om te figureren als stoffig flesje.

  Met vriendelijke groet,
  Overtuigd SPer

  Reactie door sososs — donderdag 18 november 2004 @ 9.38 uur

 176. soss

  Ik vind dat je heel amusant schrijft. Daar moet je wat mee doen!
  Ik kan er echt om schaterlachen. Heel creatief en vindingrijk.

  Meen ik oprecht.

  vriendelijke groet,

  Reactie door krul — donderdag 18 november 2004 @ 10.59 uur

 177. @Krul: Ik lig ook helemaal dubbel hier. :)

  Reactie door sulis — donderdag 18 november 2004 @ 11.07 uur

 178. @sososs volgens mij hoor je acher een drumstel

  Reactie door Lezer — donderdag 18 november 2004 @ 15.24 uur

 179. Vind ik wel wat makkelijk gedacht…

  Reactie door Koen — donderdag 18 november 2004 @ 17.47 uur

 180. Ik ben ook oneens met de keuze voor Fortuyn, doch is dat immers de keuze van de meerderheid. Kinderachtige stemmingmakerij van Maorijnissen om erover te miepen.
  Het toont in ieder geval aan hoe goed zijn roots liggen, m.a.w. -De stem van meerderheid telt niet, “want wij zullen wel weer beter weten hoe het moet”. zulke gedachten hadden de toenmalige leiders van Sovjet-Unie.

  Reactie door At EZ — donderdag 18 november 2004 @ 20.17 uur

 181. Helemaal mee eens Pat Ventura.

  Reactie door ELLY — vrijdag 19 november 2004 @ 12.53 uur

 182. [...] ducation after WWII” states Jan Marijnissen, the leader of the political party SP on his weblog. I fully agree with him and even though I have not been interested in the election so [...]

  Pingback door Ellen » Blog Archive » The greatest moron of Holland — vrijdag 12 augustus 2005 @ 5.55 uur

 183. football betting…

  covenant:transforming fishing siphon permutes betting http://betting.sport-betting-fun.com/ affords odds http://odds.sport-betting-site.com/

  Trackback door football betting — zaterdag 20 mei 2006 @ 13.36 uur