PT

Minister Dulci (l)

In Sao Paulo, Brasilia en Salvador heb ik gesproken met veel mensen van de PT: Van minister Luiz Dulci tot de fractievoorzitter in de Tweede Kamer, van senator Eduardo Suplicy tot veel ‘gewone’ leden.

De opkomst van de PT als echte ‘doorbraak’partij is één van de redenen van mijn bijzondere belangstelling voor het hedendaagse Brazilië.

Van 1964 tot 1980 kende Brazilië een militaire dictatuur, die periodes zeer onderdrukkend en gewelddadig was. Veel mensen die nu hoge posities hebben in de PT hebben een rol gespeeld in het verzet tegen de dictatuur. Bijvoobeeld Lula, de huidige president. Hij organiseerde eind jaren zeventig stakingen in de metaalindustrie ten zuiden van Sao Paulo en werd mede daardoor door veel mensen als de personificatie van de strijd gezien.

Iedereen was zich bewust van het unieke moment toen de dictatuur in 1980 werd ingerolen voor een democratie: – We moeten meer gaan samenwerken – was het devies. En dat was wat er gebeurde. Vanuit allerlei progressieve partijen en groepen kwamen mensen om samen de PT (Partido dos Trabalhadores) op te richten. Ze kwamen uit de CUT (de vakbond), verschillende politieke partijen (van Trotzkisten tot christelijk-sociaal geïnspireerde mensen), uit progressieve kerkelijk groepen, uit maatschappelijke bewegingen.

Er werd besloten om op een open, ontspannen manier met de verschillende ideologische achtergronden van de verschillende deelnemers om te gaan. De ideeën mogen verschillen, onze praktijk zal eensluidend zijn. Er werd een practisch programma geschreven dat de strijd aanbond en -bindt met de grote inkomensverschillen, de armoede, de machtige positie van het internationale bedrijfsleven en het financierskapitaal, en de corruptie. De PT ging zich inzetten voor met name goed gemeentelijk beleid, sociale programma’s en tégen alle uitwassen van het neoliberalisme dat vóór Lula ook in Brazilië erg dominant was.

Men had daar succes mee. Het vertrouwen in de partij groeide snel. Na drie keer verlies in de laatste ronde, werd Lula twee jaar geleden tot president gekozen. Ondertussen had de partij al vele duizenden raadsleden, burgemeesters, enzovoorts door het hele land, in de grote steden maar ook op het platteland. Om een indruk te geven: in 1982 had de partij 118 raadsleden, inmiddels zijn dat er 3.677. De partij heeft meer dan ‘n miljoen leden.

De politieke agenda van de PT en dus ook van de regering (hoewel Lula’s partij in de Tweede Kamer slechts 25% van de zetels bezet en allianties dus noodzakelijk zijn) heeft een duidelijke binnenlands gezicht, maar ook zeer nadrukkelijk een búitenlandse ambitie.
Daarover de volgende keer.

Senator en PT'er van het eerste uur, Suplicy

Josias Gomes, de PT-vertegenwoordiger in het parlement uit de deelstaat Bahia

De fractievoorzitter van de PT in het parlement, Chinaglia

Samen met PT'ers uit Salvador

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 02 december 2004 :: 14.55 uur

47 Comments

47 reacties

 1. Interessant verhaal Jan! Maar waar ik benieuwd naar ben is hoe dit model past binnen de nederlandse samenleving en welke fouten er gemaakt zijn hier of daar. Is het egocentrisch denken en de graai graai hebben hebben kan niet schelen van wie geldeconomie daar ook al zover doorgedrongen?

  Reactie door Ben — donderdag 2 december 2004 @ 16.11 uur

 2. ingerolen= ingeruild (toch?).

  Nieuwe stropdas, Jan?

  goed dat je weer in den lande bent!

  Reactie door RM — donderdag 2 december 2004 @ 16.33 uur

 3. Natuurlijk is dat een nieuwe stropdas. En waarschijnlijk ook de enige.

  Welkom terug Jan. Op naar de 25% en een SP-er als (minister)President!

  Reactie door Cas — donderdag 2 december 2004 @ 16.59 uur

 4. Die stropdas is te kort Jan. Dat ziet er een beetje knullig uit.
  Bij sommigen stáát een stropdas gewoonweg niet.

  Reactie door Snuf — donderdag 2 december 2004 @ 17.05 uur

 5. Ik wist ‘t: de stropdas!
  Zeker, hij is te kort: ik had ‘m ook geleend, anders zou ik het parlementsgebouw niet in mogen, zo werd mij gezegd.

  Reactie door Jan Marijnissen — donderdag 2 december 2004 @ 17.28 uur

 6. Ik schrok al jan; toen ik je met die stropdas zag; maar inderdaad; je moest em dragen en wij als beschaafde nederlanders passen ons netjes zonder protest aan bij de regels van een land waar men ons als gast ontvangt. Dat moeten vele gasten hier nog leren.

  Reactie door ReneR — donderdag 2 december 2004 @ 17.41 uur

 7. Mensen die hier in Nederland blijven wonen zijn geen gasten meer dat zijn mede Nederlanders. Of moeten ze ook Lonsdale gaan dragen om zich echt te kunnen aanpassen ReneR?

  Reactie door Rooie Kater — donderdag 2 december 2004 @ 18.00 uur

 8. T.a.v. de PT:

  Een heel mooi succesverhaal van hoe men van onderaf uiteindelijk toch greep kan krijgen op de situatie in een land. Ik vind 25% van de 2e kamer toch zeer veel. Omgerekend naar hier is dat toch maar even 37 zetels. En dan heb je hier vaak de macht. Het is goed, dat men in staat is om mensen met verschillende achtergrond en ideologie bijeen te blijven binden om vervolgens naar buiten toe 1 front te vormen.

  In zekere zin zou dit ook moeten kunnen opgaan voor onze eigen S.P. ik zou daar heel erg voor zijn. Maar ik proef vooral de laatste tijd hier op dit forum een zekere tweespalt vanwege de isseus, die de laatse maand hier de reveu zijn gepasseert met als gevolg daarvan, dat S.P. ers met een bepaalde ideologie op dit terrein dus zichzelf buitengesloten gaan voelen. Er wordt dan om even te noemen direct maar even geschreven, dat deze persoon geen socialist of S.P. er is of kan zijn. Er wordt zelfs al maandenlang op een ander S.P. log geschreven, dat deze mensen in feite rascisten zijn. En dan denk ik, dat je veel mensen, die heel erg het gedachtegoed van de S.P. steunen, maar op dit ene punt een andere mening hebben dan de mening van een aantal andere S.P. politici, op den duur wegjaagt en waarschijnlijk in de armen van een andere malloot, die nu snel meelift op dit ene isseu.

  Mijn boodschap is dan ook deze:

  Probeer de mening van elke andere S.P. er te respecteren, zonder dit op bovengenoemde manier te degraderen. Want we moeten de boel bij elkaar zien te houden en we hebben elkaar daarvoor hard nodig; want elke stem voor de S.P. is weer een stapje in die goede richting naar braziliaans voorbeeld. Het tij moet hier nog keren.

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — donderdag 2 december 2004 @ 18.07 uur

 9. ReneR
  Heb je zelf het hardst aan meegewerkt…nu niet heilig gaan zitten zijn, bah. Wie liep hier op iedereen in te beuken ? behalve toen jezelf aangepakt werd, toen was ReneR opeens pleite. En nu een beroep gaan doen ? tsss mijn god heb jij een plaat voor je hersens.

  Reactie door MAD — donderdag 2 december 2004 @ 18.12 uur

 10. Even van de orde, anders moet mijn webmaster wel erg veel gaan deleten…

  We hebben hier al eerder afgesproken dat we de discussie enigszins bij het onderwerp houden. Dus niet discussies over allerlei (op dat moment en hier) non-issues.

  Reactie door Jan Marijnissen — donderdag 2 december 2004 @ 18.32 uur

 11. #11 Jan M

  Prima uitgangspunt Jan.
  Ik hoop dan maar dat je een goed evenwicht hebt gevonden/zult vinden tussen censuur en vrijheid van inzenden. Het idee van Marja met dat log-zijspoortje lijkt me daarbij nog niet eens zo’n gek idee….als je die webmaster dan toch al zo ver hebt gekregen om meer tijd hierin te steken?

  Trouwens: Wat vond men in Brazilie over de S.P. en welke nuttige wenken uit dat land ga je gebruiken voor de situatie hier? Ik neem toch aan dat het een soort van studie-reis was.

  Reactie door ReneR — donderdag 2 december 2004 @ 18.55 uur

 12. Ik vindt het een mooi voorbeeld voor wat men hier ook kan bereiken.
  Tegen de uitwassen van Neoliberalisme, en voor Socialisme.
  Maar die stropdas, :( ttssss.

  Reactie door Charles Starren — donderdag 2 december 2004 @ 19.02 uur

 13. Door het deleten; klopt de referentie naar een nummr niet meer
  #11 moet dus worden: #10.

  Heb wel een kritische vraag naar de webmaster die dit uitvoerd:
  Waarom ben je #7 en #9 vergeten? Of hebben deze bijdagen soms wel iets te maken met het onderwerp wat hier ten tonele is gevoerd?? Ik kan bijdage #9 niet anders kwalifiseren dan een potje onredelijk gemopper. Kortom: wat is je motivatie dan om dit wel te laten staan? Of gaan we mensen voortrekken hier.

  Reactie door ReneR — donderdag 2 december 2004 @ 19.02 uur

 14. Er werd en wordt hier niet gecensureerd. Hier worden geen meningen geskipt. Dàt is het uitgangspunt.

  Het enige wat ik vraag is: Gedraag je ‘n beetje, en hou je ‘n beetje aan het onderwerp.

  Reactie door Jan Marijnissen — donderdag 2 december 2004 @ 19.08 uur

 15. @Jan, een eigen webmaster, das wel erg decadent hoor ;-)

  Reactie door Ronald — donderdag 2 december 2004 @ 19.49 uur

 16. Ja Jan, ik vind dat ReneR daar gewoon gelijk in heeft. ReneR schrijft een stukje en zie hoe nr. 7 en 9 daar weer heftig op reageren, slaat gewoon nergens op vind ik. Het heeft niks met het onderwerp te maken en zou zeggen deleten nr. 7 en 9 en die van mij(nr. 14) dan ook maar gelijk.

  Reactie door ACCEPT — donderdag 2 december 2004 @ 19.51 uur

 17. Ik bedoel nr. 16.

  Reactie door ACCEPT — donderdag 2 december 2004 @ 19.52 uur

 18. Ingerolen: typisch brabants denk ik. Ik ben er zelf ook mee opgegroeid. :)

  @Jan,

  Wat was nu de allerbelangrijkste drijfveer voor al die verschillende groeperingen om samen te gaan werken, ook al waren er onderling zoveel verschillen? Kwam dat door alle ellende die ze hadden meegemaakt of was het een andere factor? Ik kan voorstellen dat de meeste van de bevolking tegen de dictatuur was, doch niet allen verenigd zijn in de PT…

  Reactie door Helma D. — donderdag 2 december 2004 @ 20.31 uur

 19. @Helma. Er bestaan nog steeds allerlei verschillende partijen, maar -zoals gezegd- meteen na de dictatuur hebben veel mensen besloten dat er iets écht nieuws moest komen, met als motto ‘eendracht maakt macht’. De nadruk heeft steeds gelegen op het binnenhalen van successen, en minder op de onderlinge, ideologische verschillen.
  Vanaf het begin heeft Lula een belangrijke rol gespeeld als bindende factor.

  Reactie door Jan Marijnissen — donderdag 2 december 2004 @ 20.53 uur

 20. OFF TOPIC:

  Op dit moment is er een grootschalig onderzoek gaande naar oudere WAO’ers door, zich zelf noemende, enquêteurs in opdracht van het UWV.
  U wordt onverwacht, zelfs in de avonduren, gebeld door een volstrekt onbekende die uw, zelfs geheime telefoonnummer en adres, kent en dit met zeer indringende vragen.
  Na doorvragen wordt gezegd dat dit in opdracht van het NIPO gebeurt en dat de databank geleverd is door het UWV en dat het “vooraleerst” niet om een fraudeonderzoek gaat hetwelk als woord door de “enquêteur” zelf wordt genoemd.
  Het niet meewerken wordt gezien als weigering.

  Reactie door Jacob Bakker — donderdag 2 december 2004 @ 20.57 uur

 21. Het lijkt mij een nuttige reis met hoopgevende verhalen.
  Heel recent las ik dat Brazilië de helft van zijn bosgebied wil kappen.
  Dat zou, behalve voor de inheemse volken, een milieuramp opleveren.
  Ook over gehad?

  Reactie door nico — donderdag 2 december 2004 @ 21.05 uur

 22. misschien een idee voor de linkse partijen hier in Nederland? of zijn die er al langer mee bezig meer samen te werken. misschien kunnen ze dan echt een alternatief bieden.
  dit kabinet ben ik inmiddels behoorlijk zat.

  Reactie door AM — donderdag 2 december 2004 @ 21.55 uur

 23. @ Jan
  Wellicht zijn uit je studie-reis bruikbare elementen naar voren gekomen , die hier ook toepasbaar zijn? We zijn nooit te oud om te leren nl.! Ook hier zal een aankomende ommezwaai naar links gepaard gaan met samenwerkingsverbanden , ook al liggen ze alleen op hoofdlijnen gelijk ,idiologische verschillen blijven er toch. Is ook nodig , anders heb je niks aan een debat :)
  Het is de kunst om de verschillen naadloos in elkaar over te laten lopen , net als bij een regenboog :)

  Reactie door Gerard van Sprundel — donderdag 2 december 2004 @ 22.10 uur

 24. Maar wie zorgt voor de lijm?

  Reactie door Helma D. — donderdag 2 december 2004 @ 22.14 uur

 25. alle mensen die willen dat er iets verandert!

  Reactie door AM — donderdag 2 december 2004 @ 22.23 uur

 26. @AM,

  Klinkt geweldig, ik ben ervoor…
  Maar tot nog toe werkt dat niet. Wie heeft genoeg draagvlak om dit te klaren?

  Reactie door Helma D. — donderdag 2 december 2004 @ 22.40 uur

 27. Aan zo’n cynische reactie hebben we natuurlijk ook niks.
  In Den Haag termen is PvdA, GroenLinks en SP (ruim) voldoende draagvlak.
  In termen van pietjes en klaasjes is wat meer ‘nee’ durven zeggen en daarbij ook de daad aan het woord voegen (vooral dat laatste zie ik eigenlijk nooit), kortom mensen als Helma moeten eens wat minder cynisch zijn, al kan de verleiding ertoe erg groot zijn… ik heb zelf ook wel eens:”ik wil gvd weg uit dit land” maar we moeten blijven bijten, niet 1 dag naar Amsterdam en dan verwachten dat het kabinet dan wel zal vallen… nee

  Een leuk verhaal uit Brazilie! Hier kunnen we zeker van leren :)
  Maar hoe gaat het Lula eigenlijk? Hoeveel succes hebben zijn plannen in de dagelijkse praktijk? Hoe zit het bijvoorbeeld met de (illegale) houtkap? De enorme armoede? De drugproblematiek? En wat zijn nou de feitelijke vorderingen van het re-nationaliseren van de publieke voorzieningen? Hoe ver zijn die nu gevorderd na 2 jaar? En hoe gaat het economisch met Brazilie en is dit dankzij het solidaire beleid van Lula? (of kan er sprake zijn van een conjucturele bloei?)
  Kortom, wat diepere vragen over het wel en wee van ons socialistische voorbeeld

  Groetjes

  Reactie door Emil Jacobs — vrijdag 3 december 2004 @ 0.07 uur

 28. Emil; inderdaad zal er na een dag protest in Amsterdam niks veranderen en ook Lula zal na een jaar nog niet zo veel hebben bereikt. Daarom is het goede zaak om vooral door te gaan met de intentie om dit kabinet weg te sturen. Een vos verliest zijn streken nooit. Ik vertrouw ze voor geen milimeter meer.

  Reactie door Space invader — vrijdag 3 december 2004 @ 2.14 uur

 29. Helma D
  De man die bindende factor gaat zijn bestaat niet. Ik geef de linkse politici nog maar weinig credits. Men is net zo aan het rollebollen en blunderen als het kabinet. Men ziet een wetsartikel en klimt gelijk in de populistische hoge mast. *krak* zei de mast. En zo gaat het steeds. Geld voor alle linkse partijen hoor. Links durft niet links te zijn. Wouter Bos gaat met een Ultra rechts figuur als Wilders praten. Nou…dan stem ik wel blanco volgende keer, want het blijkt wel weer, politici schudden allemaal elkaars handje. Links of rechts, profijt is wat telt.

  Reactie door MAD — vrijdag 3 december 2004 @ 8.11 uur

 30. MAD (29):

  Je bent wel erg somber over de mogelijkheden van links en scheert ze volgens mij te veel over één kam. De opstelling van Wouter Bos vind ik ook heel opportunistisch en ongeloofwaardig: iemand als Wilders mag per definitie geen gesprekspartner zijn. Maar niet alle linkse politici stellen zich zo op; of beter gezegd: het kost mij veel moeite Bos zelfs maar “links” te noemen. Daarom: mocht zich ooit het perspectief voordoen van een “linkse coalitie”, dan moet de SP er heel goed voor waken niet haar uitgangspunten te verloochenen (gelijkwaardigheid en solidariteit)!

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 3 december 2004 @ 9.52 uur

 31. Er zijn al veel meer mensen die niet meer weten op wie te stemmen.
  Vele vragen zich al af wat het verschil is of zij nu gebeten worden door de hond of de kat.
  Weet het zelf ook niet meer zo, daar moet ik MAD gelijk in geven.

  Reactie door Leo 3 — vrijdag 3 december 2004 @ 10.00 uur

 32. Heel interessant wat er in Brazilie gebeurd. Is het ook merkbaar voor de minstbedeelden in het land die sociale koers die is ingezet.

  Heeft deze nieuwe koers al zichtbare resultaten opgeleverd voor de bevolking en welke zijn dit?

  Sinds 1980 een democratiche koers varen betekend niet dat het ideee gelijk is gerealiseerd.

  Voor democratie moet je blijven vechten, wikken en wegen.

  14 jaar is nog erg kort, daarom ben ik erg nieuwsgierig wat het voor positieve resultaten, tot nu toe, heeft opgeleverd voor de minstbedeelden in Brazilie.

  vriendelijke groet,

  Reactie door krul — vrijdag 3 december 2004 @ 10.15 uur

 33. Beste Jan,
  De laatste tijd valt ten aanzien van Lula op dat zijn socialistische beleid niet het gewenste resultaat schijnt op te leveren. Met name het feit dat hij te veel de eisen van het IMF volgt heeft hem een liberaal stempel gegeven. Natuurlijk kan dit soort geluiden vanuit de oppositie komen! Feit is kennelijk wel dat zich binnen de PT een groep heeft afgescheiden en een eigen partij is begonnen. Wat waren jouw ervaringen in Brazilië?

  Reactie door Arie Smits — vrijdag 3 december 2004 @ 13.26 uur

 34. @MAD,

  Die bindende man hoeft niet persé een politicus te zijn.

  Verder moet je je ook afvragen hoever je wilt gaan in het “samen zijn we sterk”-verhaal. Automatisch betekent dat, dat je een deel van je belangen minder belangrijk moet gaan vinden.
  Zoals Dhr. Marijnissen al aangaf, bij de PT lag de nadruk op het binnen halen van successen en minder bij ideologische verschillen. Daardoor kun je je natuurlijk meteen op een veel grotere doelgroep richten.

  Ik vraag me af:
  - Wil de SP doen, dat wat de PT in Brazilie heeft gedaan, en zoja
  - Tot hoever is de partij bereid te gaan met betrekking tot het, al dan niet tijdelijk, minder belangrijk vinden van de huidige ideologie die de partij hanteert en
  - Wie of wat zou de bindende factor moeten zijn?
  Hopelijk komt dit niet cynisch over, maar eerder realistisch. Ik schat deze materie toch als erg lastig in.

  Reactie door Helma D. — vrijdag 3 december 2004 @ 13.43 uur

 35. Wel nou… het feit dat de politiek gaat debatteren over ‘inburgering voor nederlanders’ heb ik zoiets, kom laten we gewoon al die politici het land uitschoppen. Sporen ze daar nog wel helemaal prettig in hun bovenkamer. Shit ik zou daar WOIII voor starten voor zoiets…sporen gewoon echt niet meer…

  Reactie door MAD — vrijdag 3 december 2004 @ 13.52 uur

 36. Rrrrrusstig blijven, MAD. Je hebt overigens groot gelijk. Maar om daar nou gewelddadig voor te worden, dat is het ook niet waard, hoor. Beter is de pen te hanteren, die vaak scherper kan zijn dan het zwaard. En daar ben je goed in, dus put in de diepste krochten van je kennis en gebruik alles. Wat ons eigen kabinet betreft: nog nooit heb ik meegemaakt dat een kabinet moedwillig en bewust ons land ten grond richt. Dit kabinet doet het “eventjes”…
  Jan, in hoeverre is Brazilië nuttig voor Nederland? Want al is het interessant, er zijn genoeg heikele onderwerpen in ons eigen land om over te praten en hopenlijk de problemen erdoor op te lossen en dan zijn problemen uit een ander land heel erg naar, maar eerlijk gezegd vind ik momenteel dit land even belangrijker. Ik wil me de luxe niet veroorloven dat ik aan andere landen denk, al is dat wel nodig en als mensen dat doet, prima, maar ik wil dat even niet. We zitten danig in de stront in dit land en laten we nou eens eerst daar wat aan gaan doen voor we ons gaan moeien met andere landen? Of ben ik nu te ver gegaan? Daarvoor mijn excuses, maar het neemt niet weg dat ik wel zo denk.

  Reactie door Lydia — vrijdag 3 december 2004 @ 14.55 uur

 37. Lydia
  Soms….soms..dan zit ik echt dingen te lezen van politici dat ik denk…duh. Dit is grappig bedoeld ofzo. Maar nee serieus, ze zijn er serieus mee bezig dan, ze doen zelfs een poging om erover te praten. Inbrugering voor Nederlanders….. hoe verzin je het, om gillend gek van te worden. En dan denk ik, kan beter nee schuddend weglopen want ze zijn gewoon niet normaal daar. En ik weet ik mag niet generaliseren, maar het lijkt wel als of ze allemaal de weg kwijt zijn. Inderdaad, iedereen kan de politiek in. Als je leuke dingen kan roepen zoals ‘verbod op sokken dragen’ ben je helemaal hot. Je moet haast wel SM ingestelt zijn om politici te willen zijn. Misschien moeten we een tape sturen naar MAX X ‘zie de Nederlandse bizarre politici’.

  Reactie door MAD — vrijdag 3 december 2004 @ 15.16 uur

 38. Precies Lydia je zegt het precies goed. Heel leuk zo’n studiereis hoor en vast ook nuttig. Alleen wat nu met Nederland? Waar staat de SP ten opzichte van rechts die heel dankbaar gebruik maakt van de onrust in Nederland? Waar zij voor de moord op Theo al erg druk mee waren. Gingen we voor niks met 300 duizend mensen naar de dam? Niemand heeft het meer over het kabinetsbeleid. Het gesprek van de dag is autochtonen laten inburgeren, Prins Bernhard die voor zijn dood nog wat bekentenissen deed (lafaard) en dat je niet kritisch over iemand mag zijn die dood is. En dan Jan die op het moment dat zijn achterban hem het hardst nodig heeft naar het buitenland gaat want het was al een jaar gepland. Het valt me allemaal vies tegen van de hele linkse politiek. Het is zo stil. Ze lijken wel bang om iets te zeggen. Hebben ze dan toch gewonnen?

  Reactie door Rooie Kater — vrijdag 3 december 2004 @ 15.52 uur

 39. Rob, 12 jaar rechts in Nederland? Vergeet het! Vanaf de jaren tachtig al. Ik denk eerder aan twintig jaar rechts met tijdens “paars” een vleugje middenlinks erdoorheen. Maar een links kabinet hebben sinds Den Uyl niet meer gehad. Brrrrr.

  Reactie door Lydia — vrijdag 3 december 2004 @ 17.14 uur

 40. Het is heel logisch

  Rechts maakt gewoon dankbaar gebruik van de actualiteit om zijn verloren aanhang terug te winnen. Dan moet je maar sportief zijn, een voetballer zal ook dankbaar gebruik maken van een schot in open doel. Maar die kans geeft men dan wel zelf weg. Links heeft het dus ook wel degelijk aan zichzelf te wijten, dat dit soort uitwassen hier konden gedijen. Daarom moeten we ons niet weer gaan verschuilen in dezelfde salon-linkse patronen van vroeger; waarbij we alles maar moesten doodzwijgen. Want zo geeeef je rechts juist voeding.

  Het is aan de S.P. zelf ook, om de draad ten aanzien van de dreigende bezuinigingen weer op te rapen. Samen met de andere linkse partijen als het kan. Dus niet veel energie meer erin steken als het onderwerp weer eens over een uitspraak van Donner of een imam gaat, maar focussen op zaken die niet mogen worden verdrongen in het tumult wat nu is ontstaan.

  Ik heb het al eens eerder gevraagt: Hoe staat het met het referendum tegen de plannen; zoals die voor 1 januarie moet zijn geregeld? ik hoor er nix meer van!

  Reactie door ReneR — vrijdag 3 december 2004 @ 17.15 uur

 41. #39 Rob

  Quote:
  Ik hoop dat de Sp weer heilige huisjes gaat afbreken en niet gaat helpen met restaureren.
  Maar het is wel het weblog van Jan Marijnissen,dus bepaald hij ook de onderwerpen,maar ik hoop dat het vuurtje weer snel oplaait.

  Geheel mee eens Rob! that’s the spirit

  #40 Lydia

  Den Uyl moest samen met de confessionelen zaken doen. Een echt links kabinet was het dus niet en is er dus nog nooit geweest. Maar een echt links kabinet kan er wel komen als de opinie zich vervult en belangrijker: Als W Bos eens die verloren veren van Kok weer durft op te pakken!

  Reactie door ReneR — vrijdag 3 december 2004 @ 17.31 uur

 42. Weenie hoor maar kan er ook nog gewoon nog iets normaals gaan bij de SP inplaats die verbale poeha. Als dat het motto van de SP is ‘heilige huisjes omtrappen’…is het dan niet beter om je aan te sluiten bij het verbond van Nederlandse Anarchisten.

  Reactie door MAD — vrijdag 3 december 2004 @ 17.40 uur

 43. @MAD #43

  Dat is niet het motto van de S.P. MAD zover ik weet; maar veel mensen binnen die S.P. hebben wel die instelling. Ik noem het progressief; en ander vindt het anarchistisch. Doet me denken aan de reacties vanuit streng-gelovige en conservatieve hoeken op alles wat deze maatschappij moest doormaken in de roaring sixties, waarbij ook veel heilige huisjes het moesten ontgelden.
  Vraag me af waar jij had gestaan; als je in die tijd je stem zoals nu kon verheffen MAD.

  Reactie door ReneR — vrijdag 3 december 2004 @ 18.03 uur

 44. Niet aan jullie kant dan. Ik hoor niet aan die kant van heilige huisjes omtrappen. Vindt dat net zoiets als zinloos geweld. Echt zo van ‘zie mij eens anti alles zijn’. Oooow ik heb weer iets gevonden om tegen te trappen. Zinloos. Kan weleens een tegen reactie van komen die verder gaat dan ‘heilige huisjes omtrappen’ het dient gewoon geen enkel nut. Actie van de dommen.

  Reactie door MAD — vrijdag 3 december 2004 @ 18.22 uur

 45. Rob
  Artikel mag ook best weg, alleen een beetje dom dat links zich zo heeft laten kennen. Want Donner lacht het hardst. Pvda trekt zich terug, SP volgt braaf en de rest ook, nou ben je dan een papieren tijger…

  Reactie door MAD — vrijdag 3 december 2004 @ 18.57 uur

 46. #45
  Goed MAD;
  nu kan ik je volgen. De negatieve kant heb je van elke kant. Omtrappen van iets om maar wat te schoppen te hebben; is daar natuurlijk eentje van. Maar aan de andere kant dreigen sommige structuren zó vast te roesten en in zichzelf gekeert te raken; dat het tijd wordt om de bezem er eens doorheen te halen.

  Soms zijn het filosofieen of normen en waarden; soms zijn het ook gewoon instanties. Het verfoeilijke UWV is van het laatste een heel goed voorbeeld.

  Reactie door ReneR — zaterdag 4 december 2004 @ 14.29 uur

 47. online sportsbook…

  diction.yarn performing trims axiological announcing,until:betting http://betting.sport-betting-fun.com/

  Trackback door online sportsbook — zaterdag 20 mei 2006 @ 14.18 uur