TV-spot

Gisteren samen met mevrouw Griffioen uit Lelystad opgetreden voor een nieuwe SP-TV-spot.

Mevrouw Griffioen is voor de vaste bezoeker aan dit weblog geen onbekende.
Haar brief (zie onder) van destijds vormde de opening van mijn Algemene Beschouwingen in september en vormt nu 'n belangrijk onderdeel van de spot.

Mogelijk al déze maand gaat ie de lucht in.

Lelystad, 10 september 2004

Geachte Heer Marijnissen,

Betr: Ouderenbeleid en de binnenkort te houden begrotingsdebatten

Ik ben alleenstaand, 71 jaar en vrij goed gezond, zodat ik me alleen kan redden. Ik heb lang getwijfeld om U eens een brief te schrijven. Maar toen ik laatst hoorde dat de minima er volgend jaar weer op achteruit zouden gaan, kreeg ik hem toch wel goed zitten.

Ik heb van mijn 16e jaar tot en met mijn 58ste jaar gewerkt, dus heb ik mijn steentje wel bijgedragen. Ik was blij dat ik 65 werd en AOW kreeg, want bij de bijstand denken ze dat iedereen een fraudeur is en als zodanig word je ook behandeld. Ik vroeg geld voor een wasmachine want de mijne was stuk. Die kreeg ik niet. Ze vroegen of ik niet met de hand kon wassen. Ik had een half jaar daarvoor net een open hartoperatie gehad. Ik moest bij de bank geld lenen om een 2e handswasmachine te kopen.
(-)
De huursubsidie ging met 4 euro achteruit, de huur werd 16 euro meer, weer 20 euro. Ik moet nu 25% van mijn tandartsenrekening betalen, gedeeltelijk medicijnen. Als je een plaatje moet hebben bij de tandarts…zelf betalen, 300- 700 euro. Kan je dat niet, moet je alles laten trekken, want een gebit krijg je gratis. het is de wereld op zijn kop. Wat houdt dit alles in: Geen krant, concert, schouwburg of vakantie. Je vakantiegeld gebruik je voor cadeautjes voor kinderen en kleinkinderen, iets nieuws voor jezelf of onverwachte rekeningen b.v. de tandarts.
(-)
De ouderen hebben hard gewerkt om het land weer op te bouwen, zodat de jeugd nu kan leren. Wij konden dat niet, wij moesten overdag werken en ’s avonds leren en thuis alles afgeven anders konden ze niet rond komen.
Ik ben in de gelukkige omstandigheid, dat ik nog alles op de fiets kan doen, een auto heb ik 14 jaar geleden weg moeten doen, geen geld. ’s Avonds ga ik niet meer weg, want dat is niet vertrouwd een vrouw alleen. Een cursus in het buurthuis is te duur en zo ga je maar door er blijft zo niet veel meer over. (-) Ik ga alleen één maal per week naar fitness en zwemmen, om maar lang fit te blijven, samen 30 euro. p. mnd.

Ik wil niet klagen, want ik red het nog wel, dan eet je toch vaker een boterham, dat doen zoveel ouderen, hoor ik zo om me heen. Ik vind het alleen zo onrechtvaardig, om ouderen te pakken, die protesteren niet, dat hebben we toch nooit gedaan.
Wij zijn arm groot geworden, dus we redden het nu ook wel. Maar er is niet veel respect meer voor ons, je schrikt als je in een winkel een keer met U wordt aangesproken.
(-)
Dan nog iets, die 30% loonsverhoging die het kabinet voor hun zelf bij de volgende verkiezingen er door wil drukken. Omdat men in het buitenland meer zou verdienen, dat kan toch niet. Je volk armoede laten lijden en jezelf op hun kosten verrijken?

Hebben deze mensen het beste met ons of met zichzelf voor? Als ik Balkenende was zou ik de bijbel nog maar eens lezen, daar staat wel iets anders. Samen delen in voor- èn tegenspoed.

Meneer Marijnissen, ik weet dat U aan dit alles niet veel kunt doen, maar al brengt U het maar onder de aandacht bij collega’s en kabinet, dan ben ik al dik tevreden.

Mijn dank voor het lezen. Ik hoop dat U er wat mee doet. Ik heb in ieder geval mijn hart een keer gelucht.

Met vriendelijke groet,
Mevr. M. Griffioen

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 04 december 2004 :: 18.46 uur

30 Comments

30 reacties

 1. Mooi zo! Dat wordt waarschijnlijk een spot “uit het leven gegrepen”. Het gaat dus om Rita. Krijgt Corrie ook nog een bijrol? Zouden ze samen misschien de (Rita) Corita’s kunnen vormen?

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 4 december 2004 @ 18.57 uur

 2. Ter voorkoming van mogelijk misverstand: de tekst onder 1 bedoel ik allerminst sarcastisch of cynisch!

  Reactie door Olav Meijer — zaterdag 4 december 2004 @ 19.10 uur

 3. Wat een vreselijk schrijnend verhaal! Maar het is helaas de bittere waarheid voor heel veel oudere mensen! Dat klopt toch voor geen kanten…! Geen wonder dat zij een brief schrijft aan de SP.. de S staat toch voor Samen Sociaal en Solidair…? Er moet zeker dringend wat gebeuren! Deze regering kan èn mag juist onze ouderen niet in de steek laten en laten stikken…! Dat is gewoonweg volstrekt respectloos!

  Reactie door jessi — zaterdag 4 december 2004 @ 19.31 uur

 4. Goed zo Jan, (geen stropdas dit keer? – een rode zou het best leuk doen voor de camera) – en mevrouw Grifioen bedankt voor haar welwillende medewerking. Dit is waarom ik voor de SP heb gekozen, – het reageren op en het naar buiten brengen van sociale misstanden.
  Succes.
  Amita.

  Reactie door Amita — zaterdag 4 december 2004 @ 19.55 uur

 5. Wordt het zoiets vanne “Jan regelt het allemaal”?
  Lijkt me knap genant.

  Reactie door J Versluys — zaterdag 4 december 2004 @ 20.14 uur

 6. Echt heel erg schrijnend verhaal van Mevr. M. Griffioen. De mensen die ons land na de oorlog hebben opgebouwd en hun hele leven hard hebben gewerkt, krijgen nu als dank op hun oude dag een heel klein inkomen, de verzorging voor deze mensen gaat in een rap tempo achteruit, deze mensen worden nu als last gezien omdat zij geld kosten en niets inbrengen. Waar blijft het respect voor deze mensen dat ze verdienen? Alles draait om de economie en niet meer om het leven zelf!!! Dit soort dingen moeten veel meer in de aandacht komen. Balkenende noemt zich een Christen, man hou toch op zeg.

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 4 december 2004 @ 20.15 uur

 7. Zeer aangrijpende brief van Mevr. Griffioen.
  Maar hoeveel zullen er wel niet zijn die geen brief schrijven, of hun moed open doen.
  Hoeveel zullen er wel niet meer zijn, die in stilte lijden onder die uitknijp praktijk van dit kapinet.

  ACCEPT, als dit inderdaad de norme en waarde, en de Christelijke forming is van Balkenende, moeten wij met ons allen ervoor zorgen dat zij snel zijn opgehoepeld.

  Reactie door Leo 3 — zaterdag 4 december 2004 @ 20.50 uur

 8. Ja Leo 3, liever vandaag dan morgen. Maar ik vrees dat we moeten wachten tot de verkiezingen, wanneer ze genadeloos worden afgestraft door de kiezers. En dan maar hopen dat het nieuwe linkse kabinet meer kan betekenen(en vooral wat rechtvaardiger) voor de ouderen en financieel zwakkeren in deze samenleving dan dit krankzinnige kabinet. Maar slechter regeren als deze malloten doen, kan eigelijk niet hé.

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 4 december 2004 @ 20.59 uur

 9. Accept,

  Ik hoop dat je gelijk krijgt met dat linkse kabinet.
  Maar ik vrees iets heel anders.
  In de geschiedenis is het al vaker voorgekoemen. Breng de kleine luiden tot wanhoop en ze gaan een zondebok zoeken. Roep nu heel hart wie allemaal fout zijn, Wilders en Hirsji Ali, en je kunt de winst uittellen. Dit kabinet zorgt wel voor de wanhoop. Maar ik vrees dat het daarna nog wel eens veel erger zou kunnen worden. :-((

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 4 december 2004 @ 21.29 uur

 10. Mevr. Griffioen,

  Goed geschreven, en nog beter dat het gehoord wordt!!!

  Greetz Patrick

  Reactie door Patrick — zaterdag 4 december 2004 @ 21.53 uur

 11. ACCEPT (8)
  Kan niet anders dan je gelijk geven dan dat het malloten zijn.
  Ben ook bang dat je niet genoeg mensen krijgt, om het voor elkaar te krijgen, om dit kabinet snel weg te krijgen.
  Ze verschuilen zich in de Haag, daar hebben ze gewoon een soort bunker van gemaakt.
  Zou wel eens willen weten, welke regeltjes het vvd heeft gesteld, om met het cda in zee te gaan.
  De vvd was weggestemd door de bevolking, maar toch zitten zij er weer en maken de dienst uit.
  Slechter kan het niet, schrijf je, maar ben er toch niet erg gerust op, er zitten daar smerige mannetjes.

  Nog een bretig weekeind.
  Moet aan het werk
  Groetjes

  Reactie door Leo 3 — zaterdag 4 december 2004 @ 22.15 uur

 12. Iets om trots op te wezen van kabinet Balkenende.

  Meer mensen afhankelijk van voedselbank
  ROTTERDAM (ANP) – Steeds meer mensen maken gebruik van de wekelijkse gratis voedselpakketten van de Stichting Voedselbank Nederland. De stichting begon twee jaar geleden met hulp aan dertig gezinnen.

  Begin dit jaar voorzag de organisatie duizend tot 1200 huishoudens van een doos vol levensmiddelen en inmiddels is dat uitgegroeid tot 2500.

  Medeoprichtster Clara Sies wijt deze enorme stijging ook aan de publiciteit die de Voedselbank de afgelopen jaren kreeg. ,,Maar de economische malaise is natuurlijk de grootste boosdoener”, aldus Sies, die twee jaar geleden samen met haar man vanuit een leegstaande kas in Berkel en Rodenrijs begon met de voedselvoorziening. Het initiatief kwam voort uit hun eigen ervaring als uitkeringsgerechtigden.

  Criteria

  De stichting heeft in de loop van de tijd een aantal criteria aan zijn ‘klanten’ gesteld. Huishoudens kunnen alleen via maatschappelijke instanties aangemeld worden. ,,Dat is belangrijk, want dan weten we dat ze in elk geval financiële begeleiding krijgen.”

  Verder is de voedselhulp er alleen voor alleenstaanden die minder dan 150 euro per maand te besteden hebben aan de dagelijkse levensbehoeften. Voor twee volwassenen ligt die grens bij 200 euro en per kind op 25 euro. Vooral mensen met schulden komen terecht bij de Voedselbank, maar ook ouderen. Er zit een maximum van drie jaar aan de voedselhulp, even lang als het traject van schuldhulpverlening.

  Reactie door folkert de lepper — zaterdag 4 december 2004 @ 22.18 uur

 13. Fijn dat we die brief nog een keertje onder ogen krijgen, Jan. Da’s goed. En als Folkert niet had gereageerd over de Voedselbank, dan had ik het gedaan. Tenminste 1.000 (DUIZEND) mensen binnen een jaar tijd erbij om geholpen te worden. Hoeveel mensen zijn er in ons land die in stilte armoede lijden, waarvan niemand het weet? Alleenstaande ouderen? G]Oudere, voormalige gastarbeiders die niet de volle veertig jaar gewerkt hebben en dus niet een volledige AOW ontvangen en misschien uit onwetendheid, of juist met de wetenschap dat ze al potentiële fraudeurs worden gezien, niet naar de Sociale Dienst stappen. De maatregelen van dit kabinet beperken zich hoofdzakelijk tot de groepen die een inkomen onder de ziekenfondsgrens hebben. Het kabinet heeft vorig jaar en begin dit jaar zijn (haar??) uiterste best gedaan om tweedracht te zaaien tussen oud en jong, arm en rijk en ziek en gezond en ik moet zeggen dat ze dat heel aardig gelukt is. Alleen komen er nu steeds meer mensen die een inkomen hebben tussen de huursubsidiegrens en de ziekenfondsgrens tot de conclusie dat ook zij doelwit zijn van dit kabinet en dat ook hun inkomen flink aangetast zal worden als Dekker’s huurplannen doorgang vinden. Op het Woonbond Forum is tenminste een van hen nu zo ver dat die solidair is met de laagste inkomens, omdat ik heb gezegd solidair te zijn met hen. Door Dekker’s plannen wordt de armoede groter, moeten meer mensen huursubsidie aanvragen, zoeken meer mensen goedkope woningen en komen er steeds meer wijken met mensen met de laagste inkomens en daarvan zijn er een heleboel van allochtone afkomst. Dat heet segregatie en gettovorming. Ik heb me al eerder afgevraagd waarom dit kabinet bezig is met alles af te breken. Als het later weer moet worden terug opgebouwd, dan kost dat veel meer geld dan ze nu denken te bezuinigen. Wat mensen als de dames Griffioen betreft: heel veel ouderen zijn vrouwen. Vrouwen leven het langste en blijven vaak nog jaren in leven als weduwen. Deze vrouwen hebben doorgaans geen pensioen of een heel kleintje en deze alleenstaande vrouwen lijden armoede. Want ouder worden betekent vaak dat je meer moet stoken, duurder eten moet hebben voor je gezondheid, medicijnen en hulpmiddelen, thuiszorg en wijkverpleging en ga zo maar door. Alleenstaande ouderen, waaronder natuurlijk ook mannen, hebben het heel zwaar. Dankzij die mensen is ons land in de jaren vijftig weer op poten gezet en zijn in de jaren 60 honderdduizende woningen gebouwd om die vreselijke woningnood op te lossen en nu laat dit kabinet, maarlaten ook de rijke(re) jongelui, deze mensen zakken als een baksteen nu ze geld gaan kosten….. Iemand op de radio zei dat er een schrijver is die schreef: Nederland verhuftert. En dan heeft hij het uitsluitend over autochone Nederlanders. En dat is zo waar…… Die verhuftering heeft toegeslagen in dit kabinet en verder denk ik echt dat dit kabinet braafjes doet wat de multinationals willen dat het doet. Misschien zelfs voor zwart geld ook nog….. En dat moet ONS “regeren”???? Mevrouw Griffioen, SUCCES! en Jan ook natuurlijk.

  Reactie door Lydia — zaterdag 4 december 2004 @ 22.46 uur

 14. Wat een goed initiatief;júist n u.!Ik dacht v.d.week,dat deze
  problemen nogal ondergeschoffeld werden,door de vóórtdurende
  discussie over de Islam,integratie,extreem etc. Het gezever
  van de regering(e.a.)over,hoe weer rust in het land te brengen,
  begint aardig hypocriet te worden,als ze zélf steeds meer on-
  rust zaaien door steeds meer sociale zekerheden onderuit te
  halen. De voedingsbodem voor onrust,angst en onveiligheid wordt
  dagelijks mede gevoed dáárdoor. Het ene versterkt het andere.
  Maar dit gaat een beetje off topic.Nou ja;veel succes met
  de nieuwe TV spot!
  Overigens:@13 helemaal mee eens.

  Reactie door Reintje — zaterdag 4 december 2004 @ 23.20 uur

 15. Goed idee Jan om deze mevrouw een rol te laten spelen in de campagne. Want een politicus kan lullen wat ie wil; om deze mensen kunnen ze niet heen; dan willen ze zich het liefste verstoppen achter hun moralistische normen en waarden praatjes en hun liberale zeepbellen die direct in hun gezicht zullen uiteenspatten.

  Er is eigenlijk nog maar 1 oplossing voor al degenen; die de volgende verkiezingen niet meer kunnen of willen afwachten:

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zondag 5 december 2004 @ 1.20 uur

 16. Jan dit wordt een spot waar menig nederlander rode oortjes van zal krijgen.
  Het betreft hier een structureel probleem en geen incidenteel.
  Zoals ik al vaak op mijn weblog en die van jou heb geplaatst, de huidige generatie bestuurders is die generatie die jaren op kosten van de gemeenschap gestudeerd heeft en dat zolang mogelijk om onder de destijds bestaande dienstplicht uit te komen.
  De meeste ouderen schamen zich er voor om een beroep te doen op de bijzondere bijstand, waardoor zij financieel vaak onder de armoede grens leven. Bestuurders kunnen dan wel zeggen dat men de eigen verantwoordelijkheid moet nemen.
  Maar moet je verwachten dat deze groep mensen die jaren nergens een beroep op hebben gedaan, groot gebracht zijn om geen schulden te maken er toe dwingen om dit nu ineens wel te gaan doen?
  De bestuurders in dit land moeten hun verantwoordelijkheden eens onder ogen zien en deze groep buiten elke vorm van bezuinigingen houden ook zouden zij eens wat vakr het land in moeten gaan net als wij SP’ers doen
  Afgelopen week werd in de kamer het voorstel om ook autochtone een inburgeringscursus te laten volgen, de meeste die Mw Verdonk met die plannen bereikt komen ook weer uit deze groep.
  Zijn we langzaam maar zeker in Den Haag aan het pushen om het pilletje van Mw Borst populair te maken?
  Het wordt echt tijd dat men in Den Haag eens de realiteit onder ogen krijgt Jan. Dus ik hoop dat de Spot een mega succes wordt!

  Reactie door Sinne — zondag 5 december 2004 @ 11.35 uur

 17. Helaas staat dit niet op zichzelf. En het zijn niet alleen maar oudere die eronder te lijden hebben natuurlijk. De groep is veel groter. En dan de lui die geen uitkering nodig hebben bijvoorbeeld halen hun geld op in een vette BMW, en degene die het juist nodig hebben worden van het kastje naar de muur geslingerd. Een chrinish zieke moet een keer of 1000 zeggen dat ie iets niet kan, er wordt geen notitie van gemaakt zo dat deze mensen elke keer weer opnieuw hun uitleg moeten geven. En zo kunnen we nog een poosje doorgaan.

  Reactie door Frozen — zondag 5 december 2004 @ 13.42 uur

 18. Geweldig initiatief! Het zijn echter niet de ouderen alleen die in armoede leven.

  Er zijn veel mensen die jonger zijn, ook jaren hebben gewerkt en in het zelfde schuitje zitten als mw. Griffioen.

  Zij kunnen niet aan werk komen door discriminatie van: leeftijd, afkomst, arbeidshandicap of wao verleden.

  Deze mensen hebben geen vrij reizendagen en geen kortingspas.

  Je hebt helemaal pech als je net 2 euro boven bijstandsniveau zit, dan val je helemaal over al buiten en kun je nergens meer aanspraak op maken.

  Wil je s.v.p. dit even meenemen in het spotje!

  Reactie door krul — zondag 5 december 2004 @ 16.24 uur

 19. Ook een reactie over het feit dat velen niet weten dat we met zijn allen “in no time” (sinds dit kabinet en de euro)geen geld meer OVER hebben.

  In de volkskrant las ik:

  De consument houdt UIT VOORZORG de hand op de knip.

  Hoezo uit voorzorg????
  Dat impliceert dat veel mensen nog voldoende geld hebben. Ze zitten in Den Haag te wachten tot we die knip open trekken en daardoor de economie weer aantrekt. Nou helaas pindakaas. Het merendeel van Nederland gaat naarstig op zoek naar de goedkopere winkels. Naar alternatieven. Ze passen hun levensstijl aan en dat is niet leuk voor de economie. Want we gaan terug van SUPER-consument naar vestandelijke redeneerders. Waarom moet ik een nieuwe bank? die oude is nog prima en de buren hebben er eentje van de kringloop.

  Reactie door alie dekker — zondag 5 december 2004 @ 22.59 uur

 20. Je hebt helemaal gelijk Alie.

  Er zijn mensen die het een zakkenroller niet aan willen doen, dat ze hun beurs zouden pakken.

  De ontgoocheling is te groot!

  Reactie door krul — maandag 6 december 2004 @ 10.50 uur

 21. Zeer goede actie Jan,

  maar de wao’ers worden weer vergeten.
  Te weinig geld om van te leven, niet eens je rekeningen kunnen betalen, 2 x per week een warme maaltijd, enz….

  Als je nu een forse misdaad begaat, dan hoef je geen huur meer te betalen die absurd hoog is, heb je elke dag een warme maaltijd, en de nodige zorg, zonder dat het één cent kost.

  Zou het niet een idee zijn om van elke wao’er één gulden te vragen per maand, en met dat geld een hulp project opstellen voor de wao’ers?

  Reactie door Charles Starren — maandag 6 december 2004 @ 11.08 uur

 22. Ik bedoel €uro in de plaats van Gulden

  Reactie door Charles Starren — maandag 6 december 2004 @ 11.11 uur

 23. Wanneer is nou die spot op TV te zien?

  Reactie door ReneR — maandag 6 december 2004 @ 14.44 uur

 24. Mevrouw de Boer had wel een Senseo. Ik wil haar probleem niet bagatalisseren maar meen wel dat ze nog wel iets beter met haar geld om kan gaan.

  Reactie door michiel — maandag 6 december 2004 @ 18.17 uur

 25. Soms krijg je wel eens iets cadeau en dan “mag” je in het weekend een kopje Senseo… Of mag iemand met een uitkering niet af en toe iets van luxe hebben??

  Reactie door Lydia — maandag 6 december 2004 @ 19.59 uur

 26. Ja, Henk, en nou zitten ze verdorie weer aan dat minimumloon te prutsen. Als dat doorgaat vallen die mensen in de armoedeval. Gemeentelijke kwijtscheldingen vallen weg, die van het Hoogheemraadschap valt weg en de huursubsidie valt weg. En je hebt als alleenstaande maar 20% meer. Da’s niet voldoende. Maar voor de samenwoners en mensen met kinderen wordt het echt erg.

  Reactie door Lydia — dinsdag 7 december 2004 @ 9.57 uur

 27. Ik hoop dat het een goede TV spot wordt en wens mevrouw Griffioen alle goeds In september geschreven en pasgeleden opgenomen! Nu na sinterklaas heb ik nog niet gezien dat het kabinet iets heeft gedaan voor de minima. Wel voor (de)maxima want alles ligt stil voor Prins Bernard en daarna het kerst reces
  zodat wellevend nederland op wintersport kan gaan!! Ik gun iedereen het zijne!
  Maar er zijn veel griffioenen die aan de grens staan van de maatschappij en water spuwen! Als het dan gaat vriezen gaat iedereen op zijn gat en komen er ongelukken van omdat we met de billen bloot moeten van dit kabinet komt dat hart aan! En iedereen die dat zou moeten zien staat op de ski en suist het dal in verweg in Lech of bij Anton op de pool in het politieke ijshotel. Een hete herfst? nou nee, meer een ijskoude winter geleidt door de mediacratie die het volk als een psychiatische borderliner informeert van hype naar hype. Natuurlijk kun je de boodschappers niet van alles de schuld geven maar enige zelfkritiek van journalisten en presentatoren zou ik bijzonder waarderen let maar weer eens op hoe weinig politici hun verhaal volledig kunnen houden en niet steeds worden onderbroken door de volgende sensatiezoekende intervieuwer. Alles moet in one liners Spotgoedkoop! maar ook kwaliteitsloos! Ik hoop dat het spotje daar ook mee spot!

  Reactie door Ben — dinsdag 7 december 2004 @ 12.04 uur

 28. Mw. Griffioen vertegenwoordigd een groep van de minima. Vergeet de anderen niet, die ook minimaal tot geen koopkracht meer hebben. Neem dit s.v.p even mee in het spotje!

  Reactie door krul — woensdag 8 december 2004 @ 11.15 uur

 29. @31
  Fortuyn is dood, de media niet, kritiek kan ook onfortuynlijk zijn, maar ik ben wie ik ben, en in sommige zaken had zelfs Fortuyn gelijk!

  Reactie door Ben — dinsdag 21 december 2004 @ 10.14 uur

 30. Jongens, een superspot, in een tijd dat deze visie nog beter vertegenwoordigd moet worden! Keep up the good work, het is niet normaal in welke bizarre omstandigheden wij verkeren in dit land (en ook op groter schaalniveau).

  offtopic: Wat moet dat gespam hier op die site?

  Reactie door Marco — donderdag 2 februari 2006 @ 14.09 uur