Johan de Witt

Ik werk op het moment aan een boekje dat in het voorjaar moet verschijnen.
Het wordt uitgegeven in het kader van de heropening van het Haags Historisch Museum.
De titel is ‘Waar geschiedenis huis houdt’ en gaat over het belang van historisch besef.

Op de foto, die ik vanmiddag voor het boekje maakte:
De buste van Johan de Witt in de cel in de Gevangenpoort waar broer Cornelis vast zat. De twee broers werden in 1672 gelyncht door een opgehitste, dolgedraaide menigte.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 07 december 2004 :: 17.17 uur

81 Comments

81 reacties

 1. Dat zou binnenkort best nog eens kunnen gebeuren als de eerste en tweede slaapkamer niet eens als de wiedeweerga naar het volk gaat luisteren.
  Het merendeel van de Nederlandse bevolking is dat ondermijnen van de Nederlandse rechtsstaat door die ingestroomde hordes meer dan zat.
  - per 1 januari 2005 verplicht een identiteitsbewijs op zak.
  - een aantal politici kan zijn/haar werk niet meer naar behoren doen door bedreigingen (die overigens nog uitgevoerd worden ook)
  -hele wijken in de grote steden waar niet eens meer politie durft te komen

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 18.17 uur

 2. Ja, de vraag is wanneer Geert Wilders wordt gelyncht. Zolang Marijnissen en alle andere Nederlanders niet pal gaan staan voor de kamerleden die hun werk niet kunnen doen vanwege hun kritisch beleid, is er van democratie anno 2004 geen sprake meer in dit land. Waarom hier geen aandacht aan besteed? Wat kan mij het schelen dat de koopkracht achteruitgaa? Het gaat om hele ander zaken dezer dagen. Is het alleen nog maar de angst die regeert? Hoe lang steekt men zijn kop nog in het zand en tracht men de boel bij elkaar te houden? Dat de democratie wordt ondermijnd door geloofsidioten is een feit ! en als ik de beelden van AT5 mag geloven zijn er heel veel geloofsverwanten die trots zijn op hun broeder Mohammed B. (In beeld durven ze niet te verschijnen, de lafaards.)
  Luister naar ons! Hoe lang moeten we nog roepen en kunnen we nog roepen?

  Reactie door marja — dinsdag 7 december 2004 @ 18.26 uur

 3. Leuk detail: Museum De Gevangenpoort heeft nog steeds een tong en duim (geloof ik) van de gebroeders de wit in de tentoonstelling. Geleend van het Haags Historisch.

  Nogal morbide zou ik zeggen. Een eerbetoon aan het volksgericht. We zijn er blijkbaar trots op dat dat in Nederland is gebeurd. Je zou verwachten dat iedereen (Jij misschien Jan) zich zou inspannen om ze een fatsoenlijke begrafenis te geven.

  Woedende menigten zijn niets nieuws, zo ook de op effect jagende politici die ze aanzetten tot kwaads.
  Zolang we trots ledematen van gelynchte mensen tentoonspreiden lijkt de opening me nou niet iets om vrolijk aan mee te werken Jan. Of ben ik nog niet genoeg ingeburgerd en snap ik de cultuurwaarde van een onbegraven mens niet?

  Reactie door Erwin — dinsdag 7 december 2004 @ 18.32 uur

 4. Zoishet durft blijbaar zelf ook niet in die grote steden te komen, gezien zijn/haar onzinnige overdrijving van de grotestadsproblemen.
  Donkere cel trouwens, ik zie alleen een zwart vlak.

  Reactie door Rik — dinsdag 7 december 2004 @ 18.41 uur

 5. En Rik, kom je er wel eens in die grote steden? Waar precies? Waar woon je? Denk je dat er geen problemen zijn? Is Van Gogh onlangs niet vermoord in een grote stad in een prachtige buurt?

  Reactie door Right — dinsdag 7 december 2004 @ 18.44 uur

 6. Tja; spijt me wel

  Maar bij het woord “gelyncht” moet ik direct toch weer denken aan de moord op van Gogh en degenen die nu nog steeds op de lynchlijst staan bij bepaalde volgelingen van een achterhaalde religie. Heb vanmiddag op radio 1 gehoort; dat Wilders advies heeft gevraagd aan Donner omdat hij dit land wil ontvluchten.

  Donner zou hebben gemeld; dat hij nog eerder zelf op zou stappen, dan dit te kunnen aanvaarden. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt. Met Wilders in het buitenland verdwijnt toch ook de Groep Wilders? Kan iemand met verstand van staatkunde dit me even komen uitleggen?

  Reactie door ReneR — dinsdag 7 december 2004 @ 18.49 uur

 7. En natuurlijk het laatste nieuws: Nu ook Wilders die niet meer in de tweede slaapkamer verschijnt.
  Lekker land is dit geworden he?
  Advies aan Wilders: Land verlaten.
  Prachtig die ingestroomde hordes gorgelende baardapen die zelfs al op Ned. 1 hun onzin uit kunnen kramen over ongelovige honden.
  Bah!

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 18.55 uur

 8. geen ras? na t getuigd bepaald niet van respect @zoishet…

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 19.23 uur

 9. Vergeet er niet bij te zeggen dat de menigte in kwestie was opgehitst door de oranjes… van het belang van historisch besef gesproken.

  Reactie door Henk — dinsdag 7 december 2004 @ 19.29 uur

 10. @zoishet

  na ik heb da nie gezien, dusse kan daar ook mn mening niet over geven, maar als ik zo lees wat jij op schrijft vind ik dat iig wel errug respectloos klinken, maar goe…

  en als de pleuris uitbreekt? boeie, ik heb nix meer… dus ook niets te verliezen ;-)
  mja een beetje minder kan ook wel hoor

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 19.38 uur

 11. zoishet gebruikt misschien wel minder nette bewoordingen, maar de strekking van zijn betoog is volkomen juist. Als door het volk gekozen parlementsleden door bedreigingen het werken blijvend onmogelijk wordt gemaakt, dan is de democratie dood. Als ik vervolgens de omstandige manier van manoevreren hoor van sommige politici om vooral niks te zeggen dat kwetsend zou kunnen worden uitgelegd, dan is duidelijk dat het goed mis is. Een stemming over godslastering wordt ontweken, omdat de timing niet gelukkig is (lees: we willen niemand voor het hoofd stoten)
  Als afsluiting van het sociaal forum afgelopen zondag toog de meute tevreden huiswaards onder het gezamenlijk aanheffen “alle joden dood” en meer fraais (aldus Trouw). Worden we toch weer goeie vrienden.
  De SP bericht over een goede afsluiting van een geslaagde bijeenkomst.
  We zijn in de dictatuur terecht gekomen. Ik denk dat ik eens wat meer op mijn tellen ga passen. Feind hört mit.

  Reactie door Snuf — dinsdag 7 december 2004 @ 19.56 uur

 12. Wie zei dat ook al weer dat Rik wat vaker in een grote stad zou moeten komen? Hihihihi, hij WOONT en werkt in een hele grote stad in het westen des lands EN is elke zaterdagavond in het Lagerhuis te bewonderen. Ook al in een GROTE STAD. Laat die maar schuiven, die komt er wel en Rik weet dus heel erg goed hoe het zo werkt in een GROTE STAD.
  Langzaam, maar zeker, voel ik een groeiende woede, diep in mij omhoog borrelen. Ik ben beslist niet de enige, die dit gevoel heeft. Een volksgericht zoals bij de Gebroeders De Wit zie ik niet zitten, maar dat er een grote Volkswoede kan ontstaan, dat wel. En was het niet zo dat de Gebroeders De Wit waren verraden en eigenlijk onschuldig waren, of zit ik nou erg mis? Ik heb het ooit geweten. Dat wel. Lang geleden…
  Misschien moet ik inderdaad gaan inburgeren, zoals Mevrouw R. Verdonk dat graag ziet: bij al die inburgeraars zitten ook uitkeringsgerechtigden. Dat ben ik: een uitkeringsgerechtide. Misschien helpt zo’n inburgeringscursus om me te doen begrijpen wat dit kabinet voorstaat. Nu weet ik dat niet, want ik zie enkel afbraak en vernieling van dit kabinet. Hmmm, misschien toch maar een Volksgericht, maar dan niet eentje of twee, maar het hele kabinet! Vervloekt zijn ze!

  Reactie door Lydia — dinsdag 7 december 2004 @ 20.11 uur

 13. We moeten zogenaamd solidair zijn.
  Vraag je je nooit af of solidariteit een vrije keuze dient te zijn en geen morele verplichting?

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 20.26 uur

 14. as je solidair Moet zijn is t nie goe natuurlijk, maar als je t uit je eigens Bent is t wel okeej toch

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 20.30 uur

 15. ‘In gevaar’
  “Ik twijfel hoe ik dat moet doen, zeker als het lang gaat duren. Dan breng ik mijn mensen in gevaar, de enkeling die wel het lef heeft om wat te doen en de anderen schrik ik af. Ik kan zo dus gewoon niet verder. Ik hoop dat het over een maand anders is, maar de dreigende situatie zal eerder jaren duren”, aldus Wilders.

  Afzeggingen
  Volgens Wilders hebben mogelijke toekomstige Kamerleden afspraken met hem afgezegd, omdat ze ‘bang’ zijn. De mensen zouden door de AIVD zijn benaderd dat ze bij een afspraak met Wilders ‘een vergelijkbaar veiligheidsrisico’ lopen. Het Kamerlid noemt dit ‘een directe aantasting van het democratische proces’.

  Land verlaten
  Het voormalig VVD-Kamerlid zegt ook na verschillende adviezen overwogen te hebben het land tijdelijk te verlaten. Hij zal in ieder geval deze week niet in de Kamer verschijnen.

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 20.32 uur

 16. Wakker worden slaapkoppen!!

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 20.32 uur

 17. Een grenzeloze naieviteit.

  De multicul zal nooit uit zichzelf oplossen. Vroeger gebeurde dat inderdaad als er een immigrant naar Nederland kwam en hier tussen de Nederlanders ging wonen. Maar nu heb je complete buurten die uit immigranten bestaan en het wordt alleen maar ereger. Waar moeten die mensen in integreren? Er groeien momenteen complete generaties op die helemaal niet meer in contact komen met Nederlanders. Hun buren zijn allemaal immigranten, de winkels waar ze hun eten kopen zijn van immigranten, via de schotel ontvangen ze alles behalve Nederlandse zenders, ze zitten op scholen met 99% allochtone leerlingen, enz.
  -
  En dit gaat in rap tempo zo door. Over een paar jaar bestaan zowel Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en utrecht voor het grootste deel uit allochtonen. En die ontwikkeling stopt echt niet zomaar meer.
  -
  En dan zijn er nog mensen die zichzelf proberen wijs te maken dat het allemaal vanzelf wel goedkomt?

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 20.39 uur

 18. @snuitje, waarde vriend

  Dat geldt voor iedere politicus, rechts of links, ultra-rechts of ultra-links. Eenieder heeft in dit land vrijheid van meningsuiting. Dat ook ik vind dat niet eenieder de fijnste woordkeuze heeft, speelt geen rol. Het monddood maken van politici is sinds de aanloop naar WO-2 naar mijn weten hier niet meer voorgekomen.
  Of je nu een Wilders-aanhanger bent of niet, dit is in een democratie ontoelaatbaar.

  Reactie door Snuf — dinsdag 7 december 2004 @ 20.46 uur

 19. Snuitje, olijkerd

  Zeker, ik ondersteun mijn bijdragen én ik onderschrijf tot op zekere hoogte de bijdragen van zoishet. Op dit moment worden bij mijn weten geen linkse politici bedreigd. Op het moment dat dit wél gebeurt, dan zal ik ook daartegen in verweer komen.
  Maar zoals zoishet het zegt zoishet.

  Reactie door Snuf — dinsdag 7 december 2004 @ 21.15 uur

 20. Zo gaar heb ik het niet meer gevreten.
  De democratie is hiermee ten einde.
  Voor mij is het oorlog!

  Wel suggereerde Donner volgens Wilders dat de problemen zouden kunnen worden opgevangen als hij na een periode van afwezigheid zou aankondigen uit de politiek te stappen. Dat wil Wilders niet.

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 21.15 uur

 21. Begrijp me niet verkeerd. Als Jan hetzelfde zou overkomen zou ik net zo reageren. Ik ben dik 10 jaar lid geweest van de SP en weet precies hoe het gaat. Lijstduwer geweest bij de gemeenteraadsverkiezingen in A’dam -ZO.
  De democratie is ten einde, zeker als een minister dit soort onzin verkoopt!

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 21.19 uur

 22. Het is ruim een half jaar geleden dat ik voor het eerst hardop zei dat ik niet (meer) in de multiculturele samenleving geloofde. Multiculturele samenleving betekent namelijk dat er meerdere culturen samen zouden leven. Nou, van samenleven is er nauwelijks sprake als je ziet dat ‘allochtonen’ bijna alleen maar met mensen uit het land van herkomst trouwen (een moslima mag immers niet trouwen met een autochtoon). Van samenleven is geen sprake als je ziet dat de 1e generatie allochtonen nauwelijks Nederlands spreekt, als je dagelijks hoort dat de 2e generatie beter Arabisch spreekt dan Nederlands. Van samenleving is geen sprake als je ziet dat moslima’s gehoofddoekt over straat gaan en zich hoe dan ook vasthouden aan de eigen cultuur, gedwongen of niet. Van samenleving is geen sprake als de overheid subsidie geeft om deze cultuur, die bijna gelijk staat aan de religie, de islam, bewust in stand te houden. Denk aan de scheiding op scholen van meisjes en jongens vanaf een bepaalde leeftijd. Er is geen sprake van samenleving als er meer en meer islamitische scholen worden gesticht met hun aparte leefregels die niets meer met onze moderne samenleving te maken hebben. Er is geen sprake van samenleven als imams haat naar het westen prediken in moskeeen: denk aan Amerika en de bondgenoten, Nederland zelf! Er is geen sprake van samenleven als allochtone jongens geen respect geven aan de Nederlandse vrouw, als jongens geen hand mogen geven aan vrouwen en vrouwen geen hand mogen geven aan vreemde mannen. Dat is geen samenleven, dat is geen integratie maar dat is het vasthouden aan normen en waarden die Nederland al lang achter zich heeft gelaten. Het is geen samenleven als een CDA’er zegt dat we de allochtone hangjongeren moeten begrijpen wanneer zij tot ‘s avonds laat op straat hangen en overlast bezorgen want zegt deze christen”ze zijn het gewend in het eigen land te doen”. Voor het gemak vergeet deze gelovige dat deze jongeren gewoon in Nederland zijn geboren! Het is geen samenleven als er met twee maten wordt gemeten. Men ziet zichzelf als slachtoffer van het land waar men woont. Die rol weet men goed uit te buiten want men kent de democratie en eist zo alsnog respect op voor het eigen in mijn ogen intolerante en pre-moderne geloof. Het is geen samenleven als men in dit land islamitisch fundamentalist is en de koran letterlijk als uitgangspunt neemt voor de moraal. Er is geen multiculturele samenleving als men niet geinteresseerd is in de andere cultuur. De multiculturele samenleving is een lachtertje en heeft het gevaar in zich dat het radicalen voortbrengt. Er is geen sprake van samenleven als een islamitisch fundamentalist vanwege kritiek op het geloof, een autochtone Nederlander afslacht, op klaarlichte dag. Er is geen sprake van samenleven als deze daad wordt toegejuicht door duizenden andere in dit land geboren moslims. Er is geen sprake van samenleving als twee gematigde Marokkaanse gezinnen (gesteund door een islamitisch orgaan) een advocaat in de hand nemen om te willen verbieden dat een Nederlandse politica, A. Hirsi Ali de film Submission 2 gaat maken. Er is geen sprake van sameleving als moslima’s ‘s avonds zonder man of vriend niet meer de straat op mogen. Er is geen sprake van samenleving als de nieuwkomers niet van Nederland houden en niet alleen voor de economie voor Nederland hebben gekozen. Er is geen sprake van samenleven als Nederland geen toelatingseisen gaat stellen aan de nieuwkomers en duidelijkheid gaat scheppen over wat hier en wel en niet kan. Er is geen sprake van samenleving als de koran belangrijker wordt geacht dan de rechtsstaat. Er is geen samenleving als men niet erkent dat de islam het gevaar van radicalisering inhoudt. Er is geen sprake van samenleving als men de moskeeen en de islamitische scholen in de gaten moet houden omdat er wellicht terroristische plannen worden gesmeed. Er is geen sprake van een multiculturele samenleving als de allochtonen zichzelf als slachtoffer blijven zien en niet de kansen grijpen die hier wel degelijk voor iedereen zijn, als men liever volgens de regels van een boek wil leven hetgeen ons allen de donkerste middeleeuwen kan brengen. Er is geen sprake van samenleving als de allochtone vrouwen zich niet gelijkwaardig aan de man gedragen. Gaat u zo maar door. De multiculturele samenleving is een lachertje maar dat heb ik al gezegd.

  Reactie door Marja — dinsdag 7 december 2004 @ 21.32 uur

 23. Historisch besef is belangrijk maar niet het belangrijkst. Het belangrijkst is dat men de ‘mores’ van het land waarin men woont kent en respecteert.

  Reactie door Marja — dinsdag 7 december 2004 @ 21.37 uur

 24. @ Snuitje, kijk jij maar uit met je naieve beleving van de werkelijkheid. Over een paar jaar kom jij er ook wel achter dat ‘het recht van de sterkste’ voor jou niet van toepassing is.
  Echt een snuitje die Keyboard warrior.

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 21.40 uur

 25. Snuitje, m’n makker

  Wat is er zaterdag, dat ik personeel nodig zou hebben ? Ik kan je even niet volgen.
  Of ik in oorlog ben ? Ik vind oorlog een beetje bizarre term, maar dat dit land in de greep is geraakt van de angst voor fundamentalisten is mij een doorn in het oog. Vandaar dat lapje, maar dat wist je toch, Snuit ? Of was jij degene met het lapje ?, dat je het niet meer zo helder ziet

  Reactie door Snuf — dinsdag 7 december 2004 @ 21.41 uur

 26. Snuit krijgt geen lapje. Hij krijgt een doekje.
  Voor het welbekende bloe….

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 21.43 uur

 27. @ Marja

  TOP!

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 21.43 uur

 28. @ marja

  dus een multiculturele samenleving kan niet? uhg, dus ik moet mn vriendschap met mn beste vriend maar opgeven omdat ie moslim is en dit bij voorbaat toch al niet kan? goh… jammer, was de afgelopen jaren best leuk en gezellig…

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 21.50 uur

 29. Marja,

  Jouw bijdrage is mij uit het hart gegrepen.
  Overigens ben ik geen vreemdelingenhater. Ik constateer dat voral Aziaten, zoals Filipijnen, Chinezen, Vietnamezen e.d. de weg in onze samenleving wél weten te vinden. Het alsmaar aan de onderkant van de samenleving bungelen en radicaliseren is een probleem voor voornamelijk islamitische immigranten. Als onze maatschappij hen niet aanstaat en men wenst zich niet te houden aan de elementaire samenlevingsregels hier, dan moeten ze maar
  gaan, naar een of andere islamitische heilstaat.
  Overigens, Jan Marijnissen formuleerde dat vorige week ook op deze manier, dus er is wel enige steun voor.
  In de toekomst zijn we, ook in verband met de vergrijzing, aangewezen op immigratie. Laten we dan vooral mensen uit het voormalige Oostblok halen. Overigens, werkgevers geven daar nu al de voorkeur aan boven bijv. Marokkanen.

  Reactie door Snuf — dinsdag 7 december 2004 @ 21.53 uur

 30. 31. Uitzonderingen daar gelaten. Dat spreekt. Ik ben geen racist. Maar ik ben wel nieuwsgierig of die vriend van jou nog een echte moslim is die 5x per dag bidt en zo.
  32. Ik ben ook geen vreemdelingenhater maar we moeten de feiten onder ogen zien. Ik zie pluriformiteit als een verrijking tenzij een bepaalde ‘groep/cultuur/religie’ tegen de rechtsstaat blijkt te zijn. 1 moord vanwege kritiek is wel even genoeg dacht ik.\

  Ik heb trouwens nog een paar aanvullingen:
  Er is geen sprake van een multiculturele samenleving als men langs elkaar heen leeft en die onverschilligheid tolerantie noemt. Er is geen sprake van samenleving of integratie als Marokkaanse vrouwen, gesteund door de ‘linkse kerk’, vechten voor het recht een hoofddoek en erger hier (terwijl het het onderdrukkingssymbool in landen als Iran is) te mogen dragen, als men vecht voor onderdrukking en dat niet inziet, als zij niet toe willen geven dat vrouwenonderdrukking en vrouwenmishandeling binnen de islam ‘gerechtvaardigd’ wordt omdat ze zelf vergitigd zijn door dat geloof en ze het accepteren minder dan de man te zijn. Er is geen sprake van samenleven als er niet dezelfde regels gehanteerd worden voor allochtonen en autochtonen. Er is geen sprake van een multiculturele samenleving als men niet herkent dat de ene cultuur niet dezelfde normen en waarden heeft als de andere cultuur en als men deze verschillen wegrelativeert. Er is geen sprake van samenleving als moslims niet uit hun geloof mogen treden, wat wel bij het christendom is toegestaan. Er is geen sprake van samenleving als men geen kritiek kan verdragen. Er is geen sprake van samenleving als men niet toegeeft dat er een link is tussen de islam en het moslimterrorisme dat zich hier heeft gevestigd.

  Reactie door Marja — dinsdag 7 december 2004 @ 22.03 uur

 31. En:

  Zolang kamerleden moeten vrezen voor hun leven want bedreigd vanwege hun kritische beleid, zolang zij hun werk niet kunnen doen, is er geen sprake van een geslaagde multiculturele samenleving. Zolang niet alle Nederlanders pal gaan staan voor deze volksvertegenwoordigers is er van prettig samenleven geen sprake.

  Reactie door Marja — dinsdag 7 december 2004 @ 22.06 uur

 32. Nee hoor snuitje!
  Je loopt vanzelf met je sn… tegen de muur.
  Heb ik geen enkele invloed op en ik pretendeer dat ook niet.
  Nog een doekje nodig?

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 22.09 uur

 33. @ marja,

  idd hij bidt geen 5 keer per dag… en hij ligt totaal in de clinch omdat hij van huis uit de islam mee krijgt en op straat tegen de nederlandse cultuur aanloopt wat veel aanlokkelijker is of zjowiets enne probeert daarin zijn eigen weg te zoeken, pakt van alles wat… naar wat voor hem het goede is,.. en hij loopt tegen heel veel racisme op… al heel heel heel erg lang… terwijl ie geen vlieg kwaad doet….

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 22.12 uur

 34. @Patrick,
  Kan heel vervelend uitpakken voor die vriend van jou. Die moslims hebben het niet zo op afvalligen…..

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 22.15 uur

 35. @ zoishet,

  nou hij doet het er al jaren prima op hoor ;-)

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 22.17 uur

 36. 37. Ja, dat is klote en hij doet geen vlieg kwaad, zeg je? Het lijkt erop dat de goede onder de kwaden moeten lijden. Dat is vreselijk voor hem. Doe hem de groeten van me. En hij moet zich niet laten kisten. Als hij het naar zijn zin heeft hier en zich ‘netjes’ gedraagt (wat klinkt dat stom) zal het wel goed komen met hem. En hij heeft jou toch?!.

  Reactie door Marja — dinsdag 7 december 2004 @ 22.18 uur

 37. @ Patrick,
  Waar doet hij HET er al jaren prima op?
  Dat hij thuis problemen heeft en/of buitenshuis?

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 22.20 uur

 38. @marja

  klinkt idd een beetje stom… da jong is hier gewoon geboren… is hier gewoon opgegroeid… heb (samen met mij…) gewoon kwajongenskattekwaad uitgehaald op de leeftijd waarop de meeste jonges dat doen… is gewoon netjes op school… doet gewoon netjes een bijbaantje bij de appie heijn…. gelooft toevallig net iets anders dan ik… maar heeft evenveel respect voor mij als ik voor hem… en zoas hem benne der toch echt wel een stuk meer hoor :-)

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 22.22 uur

 39. @zoishet

  dat ie zelf de dingen er uit pikt die wat hem betreft goed zijn, en die waarde hebben

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 22.23 uur

 40. 43. Toch nog een vraag. Heb je het wel eens met hem erover gehad wat voor vrouw hij wil? Ik bedoel staat hij open voor iedereen?

  Reactie door Marja — dinsdag 7 december 2004 @ 22.25 uur

 41. Uiteindelijk kiezen ze allemaal voor hetzelfde.
  3% van de populatie moslim: problemen ontstaan in de samenleving.
  5% van de populatie moslim: sociale onrust.
  10% van de populatie moslim: land wordt gedestabiliseerd.

  En niet leuteren, dat is overal en in elke tijd op de hele wereldbol geschiedenis!

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 22.26 uur

 42. marja,

  ja toevallig wel… een chinese omdat ie dat hele mooie meiden vind… haha

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 22.26 uur

 43. as jij vin dat da zow is, danissutvastzo voor jou zoishet…. eh… of zoiets…

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 22.28 uur

 44. De doorsnee moslim heeft helemaal geen baat bij de controverse die is ontstaan. Het gaat vooral om het bestrijden van de imams die de moskeeën gekaapt hebben om hun onverdraagzaamheid te verspreiden, het gaat om de islamitische scholen, opgezet met steun van duistere Arabisch-islamitische stichtingen, waar jodenhaat en haat tegen ongelovigen onderwezen wordt. Daar moet paal enperk aan gesteld worden.

  Reactie door Snuf — dinsdag 7 december 2004 @ 22.29 uur

 45. marja,

  ik heb het er trouwens ook wel vaak met zijn moeder over gehad, die weer iets strenger gelovig is. Zij zou het wel moeilijk vinden als hij met iemand van een ander geloof thuis zou komen, maar ze zou zich er wel bij neerleggen,.. omdat het zijn keus is…

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 22.29 uur

 46. @Patrick,
  Hij pikt helemaal niets eruit. Hij pikt wat die moet pikken van z’n familie, de iman en z’n maangod.
  Enne…vindt je het zo leuk om zo neerbuigend te reageren naar mij toe?
  Veel invloed van je vriendje zeker?

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 22.31 uur

 47. De Engelsen krijgen ook al de zenuwen. Ik hoorde vanavond van een Schot dat Engeland binnenkort ook een terroristische actie verwacht. Dit artikel vond ik wel opvallend vandaag in de nrc. Mag het Jan? Het is allemaal geschiedneis hoor!

  ‘Grappen over religie maken is grondrecht’

  Door onze correspondent

  Acteur Rowan Atkinson

  LONDEN, 7 DEC. Grappen maken over andermans religie is een fundamenteel recht. Dat heeft de Britse acteur Rowan Atkinson, de ster van de BBC-serie Blackadder, gisteren staande gehouden in het Lagerhuis.

  Atkinson deed mee aan een debat over een controversieel wetsvoorstel van de regering-Blair om het huidige verbod op racisme uit te breiden naar een verbod op het aanzetten tot religieuze haat.

  Volgens Atkinson is er een verschil tussen iemand belachelijk maken om zijn geloof, en beledigend zijn op grond van iemands ras, wat hij misdadig noemde. ,,De vrijheid om kritiek te hebben op ideeën – alle ideeën, zelfs als er oprecht in wordt geloofd – is een van de fundamentele rechten van de maatschappij’’, aldus Atkinson, die wordt gesteund door de Liberal Democrats en de Tory-oppositie. ,,Een wet die poogt te zeggen dat je kritiek kunt hebben op ideeën of ze kunt ridiculiseren zo lang het maar geen religieuze ideeën zijn, is een heel curieuze wet.’’ Onder ,,het vernis van tolerantie’’ zou met de nieuwe wet volgens hem ,,een slangenkuil van onuitgesproken en onweersproken denkbeelden’’ ontstaan.

  De regering is bang dat moslims slachtoffer worden van agressie door extreemrechtse groepen, die onweersproken denkbeelden’’ moeilijk zijn te vervolgen onder de bestaande anti-discriminatiewetgeving.

  De huidige wet beschermt joden en sikhs al wel. Minister Blunkett (Binnenlandse Zaken) nam deze zomer voor de tweede keer het initiatief om de wet te veranderen.

  Zo’n voorstel maakte ook deel uit van de verscherpte antiterreurwetgeving uit het najaar van 2001, maar toen liet Blunkett het vallen om een afgezwakte versie van de wet door het Hogerhuis te kunnen loodsen. Atkinson hoorde ook toen al bij de felle tegenstanders.

  Hij zei dat een Monty Python-satire als Life of Brian verboden zou kunnen worden onder de verscherpte wet.

  Atkinson is een veteraan van de religieuze satire. Hij schiep onder meer Blackadder-personages als de Bisschop van Bath, die kinderen eet; hij speelde de duivel en schreef programma’s als Not the Nine O’Clock News. Beelden van het islamitische vrijdaggebed met de voice-over ,,Het zoeken naar de contactlens van de ayatollah gaat door’’ zouden volgens hem tot het verleden gaan behoren.

  Reactie door Marja — dinsdag 7 december 2004 @ 22.34 uur

 48. @ zoishet,

  nee, hij pikt overal waar hij naar Zijn Eigen mening iets goeds uit kan halen wat uit… en als dat iets is wat van zijn familie niet mag… doet ie t lekker toch ;-)

  en ik heb geen disrespect naar jou toe, kwam er alleen ff nie meer helemaal uit :-), ik heb respect voor jou mening, ben het er niet mee eens en ga mijn mening al helemaal niet veranderen in deze… vandaar dat ik zei dat het voor jou zo is… snapt u?

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 22.35 uur

 49. @Patrick,

  Ik keur het af, maar begrijp het wel.

  Waar heb ik dat toch vaker gehoord?

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 22.38 uur

 50. huh?

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 22.39 uur

 51. 54. Ja, die kende ik ook al. Ik begrijp niet dat men dat begrijpt.
  Dat men dat WIL begrijpen.

  Reactie door Marja — dinsdag 7 december 2004 @ 22.40 uur

 52. Och, morgen schieten ze Jan dood. Ik keur het af, maar begrijp het wel.
  Ik bedoel, de normale tendens is volkomen zoek in Nederland. En dat komt alleen maar door mensen die onze samenleving willen ondermijnen.
  En iedereen weet verdomd goed wie dat zijn!

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 22.43 uur

 53. 58. Behalve C. Tilyx. Die begrijpt er geen snars van.

  Reactie door Marja — dinsdag 7 december 2004 @ 22.45 uur

 54. “zoishet” we reageerden precies op hetzelfde moment. Nu mogen we een wens doen, toch? Maar niet hardop natuurlijk. Het wachten is verder op Mad en zijn aanhangers, die denken net als C. Tilyx, beetje simpel maar je kunt het wel begrijpen natuurlijk…

  Reactie door Marja — dinsdag 7 december 2004 @ 22.48 uur

 55. @zoishet

  huh dus uh nu maak je ervan dat ik wat gebeurt is goedkeur omdat ik een moslimvriend heb? haha grappig… maar em geweld of zo is nooit goed te keuren… maar ik vin nie dat als een rotte appel wat flikt dat de rest daarvoor moet worden aangekeken…

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 22.48 uur

 56. @ Marja

  Of er nu een wettelijk verbod komt of niet, de terreur heeft er al voor gezorgd dat men voorzichtiger wordt in de satire. Wie durft er nog een controversieel boek over het islamitische geloof uit te brengen ? We hebben eerder al Cliteur zich zien terugtrekken uit het debat, dat was zeker niet voor niks.
  Uiteindelijk laten we ons het zwijgen opleggen.
  Voorbeeld: De burgemeester van Sydney koos dit jaar voor een klleine kerstboom in plaats van de traditionele joekel. De reden ? Men wilde de aanwezige moslimbevolking niet voor het hoofd stoten. Zelfcensuur eigenlijk.
  We gaan weer gescheiden zwemmen. Vrouwen zullen ook in de zomer lange rokken gaan dragen, zal er nog wel alcohol geschonken worden op terrasjes ? Wellicht gaan we nog gekke tijden tegemoet.

  Reactie door Snuf — dinsdag 7 december 2004 @ 22.52 uur

 57. 62, Patrick, was het maar 1 rotte appel. Dat is wel een beetje naief gedacht hoor. Die Mohammed B. heeft aardig wat sympathisanten in NL, meer dan jij wil weten.

  Reactie door Marja — dinsdag 7 december 2004 @ 22.52 uur

 58. ja, maar der was der toch maar 1 zo gek om het echt te doen…

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 22.54 uur

 59. 64. Ik zal mijn mening laten horen. Nu en in de toekomst, juist meer dan ooit. De idiotie moet gewoon aangetoond blijven worden. Kan men in ieder geval niet zeggen dat men ‘het niet geweten heeft’. En hoe meer mensen dat doen, des te beter.

  Reactie door Marja — dinsdag 7 december 2004 @ 22.54 uur

 60. @Patrick,

  Ze zijn allemaal rotte appels. Deze religie is een oorlogs- en veroveringsreligie.
  En dan mag je nog blij zijn dat ik het een religie noem, want het is eigenlijk een politiek, extremistische groepering, die gebruik maakt van het grote aantal nitwitten die gedachtenloos meelopen. In Nederland hebben ze het makkelijk. De meesten worden dom gehouden/analfabeet/niet zelfdenkend etc. etc.

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 22.56 uur

 61. 68. Ik heb ‘het’ wel eens met een sekte vergeleken. De regels overtreden geeft nogal wat problemen. Dat ken niet. Vandaar.

  Reactie door Marja — dinsdag 7 december 2004 @ 22.57 uur

 62. @zoishet,

  nogal makkelijk om iedereen over 1 kam te scheren…

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 22.58 uur

 63. Wel paradoxaal dat Geert Wilders nu voor zijn eigen veiligheid naar een ander land zou moeten vluchten. Het is voor hem maar te hopen dat ze daar een niet al te streng asielbeleid hebben, anders sturen ze hem zo weer terug naar het land van herkomst. (het moet niet gekker worden)

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 23.01 uur

 64. 70. Patrick, je moet niet denken dat we zomaar tot bepaalde conclusies zijn gekomen. Ik tenminste heb me wel verdiept in ‘de materie’. Soms moet je de grote lijnen volgen. En iedereen over 1 kam scheren hebben we nooit gedaan in NL maar als je je in de islam verdiept, kom je tot bepaalde conclusies zoals hierboven (door mij) en anderen beschreven. Moorden zoals die op TvG waren niet gebruikelijk in het westen, er is echt wel een probleem.

  Reactie door Marja — dinsdag 7 december 2004 @ 23.03 uur

 65. Wel paradoxaal dat Geert Wilders nu voor zijn eigen veiligheid naar een ander land zou moeten vluchten. Het is voor hem maar te hopen dat ze daar een niet al te streng asielbeleid hebben, anders sturen ze hem zo weer terug naar het land van herkomst. (het moet niet gekker worden)

  Comment van zoishet — 7 december 2004 @ 23.01

  wel stom dat ik al drie maanden dakloos ben… in zo’n goed en welvarend en sociaal nederland…

  ( t is idd dom dat iemand onder moet duiken omdat ie bedreigd wordt,.. maar daar hoef je toch echt niet iedereen met een andere geloofsovertuiging op aan te kijken???… of ben ik zo naief dan?)

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 23.04 uur

 66. Snuf, Snuitje (qua leeftijd niet de allerjongsten meer zeker?), Patrick, Zoishet en Marja:

  JEEEEEEZUSSSSS………

  Marja, dat IS me nog al wat, wat je zegt. Voor ik reageer (als ik dat al doe) wil ik het eerst nog een keer of twee goed lezen.
  De anderen: Tylix heeft heel vaak hele goede argumenten. Om iemand nu gelijk op een berichtje af te kraken zoals jullie doen, da’s echt jammer.

  Reactie door Lydia — dinsdag 7 december 2004 @ 23.05 uur

 67. @zoishet
  uh kan wel lezen, ben alleen niet zo goed in cijfers… nie zo lang op school gezeten ;-) dus eh sorry zegt me nix…

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 23.05 uur

 68. @Patrick,

  Een dakloze die op internet zit.
  Whahahaaaaaa, wat een luxe man!
  Waar staat je laptop? In een kartonnen doos?

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 23.06 uur

 69. Trouwens; leuk dat je weer eens aanschuift Marja.

  #11

  Zo, werden er anti-semitische leuzen geroepen na afloop van het “Sociaal” forum? Toch vreemd dat ik hier op Anja’s log niks van heb gelezen. Want zij was immers toch ook zelf aanwezig op deze bijeenkomst? Waarom lees ik hier niks over?

  Reactie door ReneR — dinsdag 7 december 2004 @ 23.06 uur

 70. 71. Ach, met zo’n kapsel kom je toch overal aan de slag. Nee, ik vind het vreselijk dat hij dat zelf heeft voorgesteld. Hij is banger dan ik dacht en terecht waarschijnlijk. Waarom vormt het volk geen menselijk schild rond hem? Of rond A. Hirsi ALI. Ik ben bang dat de meeste Nederlanders het allemaal wel goed vinden, ze vinden dat AHA en GW toch al te ver zijn gegaan. Wat een rotvolk, geen wonder dat Nederland binnen een week capituleerde in de 2e W.O.. Nederland is gewend om zich aan te passen. De omgekeerde wereld!

  Reactie door Marja — dinsdag 7 december 2004 @ 23.07 uur

 71. 72 marja,

  grote lijnen volgen? sja… als ik de kleine lijnen om me heen al zie… zoals mn vriend die nu met de nek aangekeken wordt terwijl ie geen fok verkeerd heeft gedaan….

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 23.07 uur

 72. @Patrick,

  Een dakloze die op internet zit.
  Whahahaaaaaa, wat een luxe man!
  Waar staat je laptop? In een kartonnen doos?

  Comment van zoishet — 7 december 2004 @ 23.06

  ja kewl he,… de kartonnen dozen komen tegenwoordig met internetaansluiting ;-)
  mag gelukkig bij verschillende mensen logeren… want als het aan de zorg in nederland ligt loop ik nog errug lang op straat…

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 23.09 uur

 73. @ Patrick,
  Kijk maar uit met je moslimvrienden. Die willen je alleen maar de moskeet intrekken.

  Reactie door zoishet — dinsdag 7 december 2004 @ 23.11 uur

 74. @zoishet,

  nou, nooit geen last van gehad hoor,.. mag mn eigen keuzes maken en daar hebbe ze alle respect voor…

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 23.12 uur

 75. @ ReneR

  Aldus Trouw heb ik er bijgeschreven. Ik was er zelf niet bij, dat moet ik eerlijk toegeven. Maar al met al was het volgens sommigen een prima afsluiting.

  Reactie door Snuf — dinsdag 7 december 2004 @ 23.15 uur

 76. 75. Lydia. Fijn dat je die moeite wil nemen het nog eens te lezen. Geloof me dat ik uit ervaring spreek en dat ik me ook in het onderwerp heb verdiept. Er is een probleem en dat probleem kun je maar beter benoemen. Dag!

  Reactie door Marja — dinsdag 7 december 2004 @ 23.21 uur

 77. Wel ik pas me niet aan mensen die mij hun religieuze wetten even komen voorschrijven; nu niet en nooit niet. Jehova’s jaag ik ook weg bij m’n deur. Ik heb genoeg van al dat zootje gezeur.

  Reactie door Blasfemienist — dinsdag 7 december 2004 @ 23.25 uur

 78. maar em, om het een beetje on topic af te sluiten voor vandaan…

  wel een beetje een donkere foto hoor Jan ;-)

  greetz patrick

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 23.36 uur

 79. voor vandaag dus…

  Reactie door patrick — dinsdag 7 december 2004 @ 23.37 uur

 80. Marja
  Ook weer van stal gehaalt ? Zie me naam dus laat ik ook eens even reageren. Want MAD en zijn vriendjes ? vreemd heb me bek hier nog niet open getrokken. Geert Wilders en Hirsi Ali spannen de Nederlandse bevolking voor hun karretje en gebruiken het als schild. Het is puur gemanipuleer van de Nederlandse bevolking. Bedreigingen…Peter R de vries, ik, politie mensen staan vaken tot in onze knieeen tegenover tuig, ja ook extreempjes. We leven allemaal nog….precies zoals Jan Marijnissen al zei over politiek …. politiek is niet voor watjes.

  Reactie door MAD — dinsdag 7 december 2004 @ 23.56 uur

 81. sports book…

  Saskatoon unavailability grunting.uncommonly betting online http://www.more-betting.com/ countenance odds http://odds.sport-betting-site.com/

  Trackback door sports book — zaterdag 20 mei 2006 @ 13.57 uur