Huisartsen in actie

De huisartsen in ons land voeren actie. Ze verwijzen patiënten zo veel mogelijk naar de specialist.

De huisartsen zijn woedend. En terecht!

De zorgverzekeraars (ZN) willen dat de huisartsenpraktijk wordt vergroot van 2350 naar 3000 patiënten. Maar nu al klagen veel mensen over de geringe hoeveelheid tijd die ze in de spreekkamer krijgen van de huisarts. Met 3000 patiënten wordt het allemaal nóg moeilijker.

Sinds kort wil de regering dat de zorgerzekeraars de regie krijgen over de gezondheidszorg. De hierboven omschreven eis van hen laat zien wat ons voor de toekomst te wachten staat.

Huisartsen van Nederland, zet ‘m op!

Oh ja, en trek je niks aan van de NPCF (de zelfbenoemde vertegenwoordigers van de patiënten olv ene – nooit van gehoord – Iris Bennekom). Ze slaan wel vaker de plank mis en werken liever samen met de zorgverzeraars dan dat ze opkomen voor de belangen van de patiënten.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 14 december 2004 :: 0.14 uur

16 Comments

16 reacties

 1. Worden de mensen die dit beslissen zelf nooit ziek of zo? Komen zij nooit bij de huisarts?

  Als je nu al bij de huisarts komt mag je maar vaak een onderwerp op tafel gooien… bij gebrek aan tijd

  Hoeveel zotter mag het nog worden?

  greetz patrick (die toch spontaan een pijntje in de grote teen aanvoelt komen waar hij van de week toch echt voor naar de huisarts zal moeten ;-)

  Reactie door patrick — dinsdag 14 december 2004 @ 0.22 uur

 2. 3000 patiënten op 1 huisarts…
  ik weet van zijn vrawh dat mijn Peter-huisarts 3.300 stuks in zijn kaartenbak heeft. hij voelde zich afgelopen jaar gedwongen om een 2e arts in te huren, zodat ie nog een BEETJE contact en aandacht per patiënt kon geven EN ondertussen bij kon blijven scholen om up-2-date te blijven.

  het uurtarief dat ie overhoudt na aftrek van assistentes en co-worker ligt maar NET iets hoger dan dat van een aankomend tekstschrijver…
  duzzz!

  groetjes,
  Joal

  Reactie door joal — dinsdag 14 december 2004 @ 0.22 uur

 3. Als het kabinet achter deze eis van de zorgverzekeraars staat, dan zou dat niets anders betekenen dan dat dit kabinet er gewoon mee instemt dat er op de kwaliteit van de huisartsenzorg wel ‘wat’ ingeleverd mag worden. Ingeleverd, hetgeen betekent dat van de schamele minuten die een huisarts nu nog heeft voor elk van zijn/haar praktijkbezoekers er nog minstens een minuut moet worden afgetrokken om daarmee ook alle andere ‘extra’ mensen te kunnen helpen. Dat laatste natuurlijk tussen aanhalingstekens, want juist de zorgverzekeraars zouden moeten weten dat je met minder ipv. meer tijd per bezoeker op praktijk uiteindelijk niet méér mensen kunt helpen, maar juist minder. Immers, een huisarts die minder tijd tot zijn beschikking heeft om naar de klachten van de mensen te luisteren, zal minder goed in staat zijn te beoordelen wat er mogelijk aan de hand kan zijn en een inschatting te maken of het nodig is om iemand bij bepaalde klachten door te verwijzen naar de specialist. En de gezondsheidszorg zal er wat de kwaliteit betreft op achteruit gaan als mensen te snel, of nog erger, te laat, worden doorverwezen naar een specialist wanneer het zover komt dat het elke huisarts domweg aan tijd ontbreekt om goed te kunnen luisteren naar de klachten van iedere bezoeker die, straks in nog grotere getale, op zijn/haar praktijk langskomt.

  Het zou daarom te wensen zijn dat het kabinet deze eis van de zorgverzekeraars richting de huisartsen niet ondersteunt. Bovendien moeten we ons serieus afvragen of er in de toekomst überhaupt nog mensen huisarts willen worden als de zorgverzekeraars huisartsen kunnen opleggen om (telkens) meer mensen op te nemen in de praktijk. Daarbij mag niet onvermeld blijven dat er al lang een ontwikkeling gaande waarbij er meer huisartsenpraktijken verdwijnen (zeker in de dunbevolkte regio’s) dan dat er nieuwe bijkomen (oa. door de vergrijzing onder de huisartsen).

  Reactie door David Tompot — dinsdag 14 december 2004 @ 2.15 uur

 4. Het is half vijf, ‘smorgens, en ik zit op en achter de computer te wachten tot de pijnstiller gaat werken. Strakjes de huisarts bellen en vragen of er iets ander gedaan kan worden tegen die rotte Ischias. Hij heeft per consult 7 minuten voor je. En op donderdag werkt er een tweede huisarts bij, zodat hij even iets anders kan doen, bv bijscholing. Dit schijnt echter afgesproken werk met het CDA geweest te zijn: Huisarts uit de No-Claim, dan meer patiënten voor de huisarts. Die koehandel schijnt gesloten te zijn tussen het CDA en VVD/D66. Hoezo, CDA-ers zijn af en toe “rattig”?

  Reactie door Lydia — dinsdag 14 december 2004 @ 4.32 uur

 5. Helemaal eens met de akties van de huisartsen!

  Nog een vraagje voor Jan: Zie http://indra.web-log.nl/index.log?ID=1479723

  Reactie door Indra — dinsdag 14 december 2004 @ 6.24 uur

 6. Ik sta achter de actie van de huisartsen, maar ik heb wel een kanttekening:

  Als ze iedereen doorsturen naar de specialist ontstaat daar een enorme wachtlijst. Hoe zit het met de mensen, die die specialist dringend nodig hebben? Komen zij nu onderaan die wachtlijst?

  Reactie door Helma D. — dinsdag 14 december 2004 @ 6.33 uur

 7. Een paar maanden geleden kreeg ik een brief van mijn huisartsen, na 25 jaar hielden ze ermee op. Later kwam ik mijn huisarts tegen. De reden dat hij ermee ophield is dat hij niet meer achter zijn beroep kon staan. Het werd hem allemaal veel te veel en daarom besloot hij ermee op te houden. De huisarts van tegenwoordig wordt overbelast met allerlei regels, en juist de praktijk daar komen ze steeds minder aan toe. Jammer dat het zo moet gaan en als de actie nodig is dan steun ik het van harte.

  Reactie door Monique — dinsdag 14 december 2004 @ 9.51 uur

 8. Ik vraag me nu al eens af hoe sommige huisartsen in 5 minuten een diagnose kunnen stellen…
  Mijn vorige huisarts spande wel de kroon (niet qua snelheid in dit geval trouwens), daar heb ik 2 jaar moeten zeuren voor een doorverwijzing, voor alle andere dingen kreeg ik het advies: ga maar 3 keer per dag lekker warm douchen, dan gaat het vanzelf over… :?
  Heb je meer dan 1 klacht, krijg je gelijk een dubbel consult aan je broek.
  Volkomen terecht dat ze actie voeren! Ze hebben nu al geen tijd voor je, laat staan als ze nog eens 650 patienten erbij krijgen…

  Als ik 1 keer per jaar bij de huisarts kom is het ook vaak hoor, maar als je hem vaker nodig hebt kan ik me voorstellen dat je je er behoorlijk aan gaat ergeren.

  Reactie door Mirella — dinsdag 14 december 2004 @ 10.26 uur

 9. #9

  Bedrijfsartsen van Arbodiensten; betaald dus door werkgevers maken het nóg bonter. Ze hebben allemaal een extra cursus gevolgd bij Yomanda in Tiel.

  Collega van mij had ontsteking in de knie en kon niet lopen alleen maar liggen. Belde met de Arbo-arts en die zei doodleuk: Komt u maar even hierheen! Terwijl hij net aangaf; dat hij zich nauwelijks kon verroeren.

  Arbo arts verklaarde mij ook eens doodleuk voor genezen; terwijl ik mijn handen niet kon gebruiken vanwege RSI achtige klachten. Kon nog niet eens meer iets optillen; kon niet eens meer het stuur van mijn auto omdraaien; zo veel pijn had ik. Maar die dokter kon aan de buitenkant niks zien en daarom was ik volgens hem kerngezond. Ze zijn helderziend….

  Als de S.P. het hier voor het zeggen zou krijgen; dan moeten we niet vergeten; die absurde formule van Arbo-diensten om zeep te helpen.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — dinsdag 14 december 2004 @ 11.41 uur

 10. Jan,hard tijd dus voor eigen zorgverzekering op te zetten.
  En dan gaan de beste artsen(die nu kwaad zijn en afgebrand bijna)voor SP werken.
  Komt het toch nog goed met de zorg in 2005.

  Reactie door anita — dinsdag 14 december 2004 @ 12.49 uur

 11. Ja arme huisartsen!
  Ik kom gemiddeld eens in de 10 jaar bij de huisarts, ware het niet dat hij dan steevast net op vakantie is.
  Vervolgens kom ik dan bij een stand-in die mij dan altijd vraagt wat ik zelf denk wat er aan mankeert :)
  Ik heb een diep geworteld respect voor mensen die zo hun brood weten te vedienen.

  Reactie door Charles — dinsdag 14 december 2004 @ 22.25 uur

 12. En wat denken de husiartsen te bereiken?
  Ze prijzen zich nog verder het beroemde v-hoekje in.

  Byzonder oncollegiaal om andere artsen dan maar met de patienten op te zadelen.
  Die hebben ook te weinig tijd, maar zijn voor dat dikke loon best wel bereid er wat meer patienten door te draaien. Al dan niet door de co-assistent, al dan niet particulier.

  Zelf probeer ik op die dag een afspraak te krijgen.
  Zou ik dan eindelijk naar een goede specialist worden doorverwezen?

  Reactie door Molly — woensdag 15 december 2004 @ 1.43 uur

 13. In een dorp van 1000 of tweeduizend mensen was vroeger een huisarts iemand die voor je klaar stond, dag en nacht! en als hij/zij niet kon dan zorgde hij dat een ander het overnam. Hij kreeg respect en als hij het niet aan kon werd er doorverwezen naar een ziekenhuis waar de specialist het overnam. Meer dan tweeduizend patienten is gewoon dom en heeft niets met gezond verstand te maken! Hoog tijd om naar de politieke dokter te gaan, Maar die is zelf ook al zo ziek geworden Nu maakt de oppositie assistent de urgentie uit, mailt de recepten door en regelt de tijd die je bij de dokter mag zijn. In Haast, haast, haast, want rust is een medicijn geworden, Geld, geld, geld, daar doe je het allemaal voor en respect? Ach die hadden mijn ouders vroeger veel te veel nu moet je het afdwingen en zorgen dat je de eerste bent…… bij de dokter. Maar die is dus helaas ook al besmet door haast, bezit, en tijdsnood!
  De MAATSCHAPPIJ! is ziek! heel ziek, en de patient is de dokter geworden. en wij? ach we zijn toch niet zo belangrijk omdat we gewoon te veel zijn om te behappen. dus worden we in groepjes verdeeld: niks aan te verdienen, iets aan te verdienen, en heel veel aan te verdienden! en die laatste groep krijgt zijn zin!
  Oorzaak; infectie van hebzucht van zorgverzekeraars en te veel dure regelateurs die zichzelf in stand houden ten koste van de echte zieken.

  Ik wens iedereen gezonde feestdagen! en de overheid van harte beterschap !

  Reactie door Ben — woensdag 15 december 2004 @ 9.55 uur

 14. De huisarts, uh huisartsenpraktijk, van nu is bijna onvergelijkbaar met de huisarts van pakweg een decennium geleden.
  Hij/zij heeft zich aangepast aan de hier ontstane maatschappij.

  Aan de ene kant respectloze, ‘goed’ geinformeerde patiënten (leve het internet), die precies weten wat ze mankeren en welke medicijnen moeten worden voorgeschreven… aan de andere kant verzekeringsmaatschappijen die vinden dat het consult nog wel iets korter kan. Je in een patiënt verdiepen… hé hallo, dit is 2004 ! :(
  Part-time… bereikbaar tijdens kantooruren, als je tenminste de doktersassistente voorbij komt… en in de toekomst komt er de opgewaarde wijkverpleegster, naar Engels model.
  En de premies maar stijgen…
  Hoogervorst: Door de premies goed met elkaar te vergelijken kan een aardig centje bespaard worden…
  Jaaaaja… :(

  Reactie door Heraclitus VII — donderdag 16 december 2004 @ 6.00 uur

 15. Ik heb sterk de indruk dat de huisarts nu al overbelast is. Het is soms al bijna onmogelijk om de assistente aan de telefoon te krijgen, telkens in gesprek! Het is erg belangrijk dat je huisarts voldoende tijd heeft om de aandacht te geven die nodig is. dus: geen grotere praktijken!

  Reactie door ineke — vrijdag 25 februari 2005 @ 19.42 uur

 16. 5192e81
  fa0dee185f6006bbbdcf10c4a8702eaa 34.

  Trackback door 5192e81 — zaterdag 5 maart 2005 @ 16.56 uur