En, CDA, wat gaan we doen…?

Op het laatste congres van het CDA werd een resolutie aangenomen die zei dat de koopkracht van mensen met een laag inkomen verbeterd moet worden, tweedeling voorkomen moet worden en de solidariteit hersteld.

Bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken heeft de SP een motie ingediend die precies hetzelfde uitspreekt.

Vanmiddag wordt daar over gestemd. We willen een hoofdelijke stemming.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 16 december 2004 :: 10.34 uur

35 Comments

35 reacties

 1. Ik hoop van harte dat alle Nederlanders die in armoede leven, nu eens een hart onder de riem worden gestoken vanmiddag.

  Ik hoor alleen maar geluiden over de armoede van 65 jarige.

  Ik denk dat men geen idee heeft hoeveel jongere ouderen en jongeren in armoede leven. Om over gezinnen met kinderen nog maar te zwijgen.

  Niets hoor ik over een tegemoetkoming voor hen.

  Ook voor mij lijkt de bijstand niet meer ver weg en het is de vraag of ik nog wel gezondheidszorg en huur kan blijven betalen in de toekomst.

  Ik en velen met mij zien de toekomst zeer somber tegenmoet.

  Heb jaren gevochten om weer terug te komen van WAO naar werk.
  Maar helaas bij reorganisatie wordt je als eerste gewipt.

  Het maakt hierbij niet uit hoelang je werkzaam was in het bedrijf. Bewijzen kun je helaas niets.

  Hoe zo geen discriminatie op WAO verleden en leeftijd?

  Ik heb allang niet meer het gevoel dat in ons MOOIE Nederland de meest kwetsbare ontzien worden.

  Het lijkt de bedoeling de tweedeling met snelheid verder op te voeren.

  Alle bestaande mooie denkbeelden worden aan de kaak gesteld, zelfs vrijheid van meningsuiting schijnt niet meer geaccepteerd hier schijnt zwaar over gediscusieerd te moeten worden door sommige partijen. Verval noem ik dit.

  Dit is niet meer het Nederland wat ik ken. Het lijkt hier steeds kouder en benauwder te worden.

  De angst regeert en de vergrijzingswaan.

  Ik ben zelfs benieuwd of mijn reactie hier blijft staan.

  Vriendelijke groet,

  E.Krul

  Reactie door krul — donderdag 16 december 2004 @ 11.13 uur

 2. Het lijkt me een zeer interessante uitkomst, zeker omdat het gevoel leeft dat de regering totaal niet stilstaat bij wat er werkelijk leeft onder het volk dat zij vertegenwoordigt, ze lijken hun taken uit te voeren zonder zich echt verantwoordelijk te voelen voor wat hun stemmers daarvan ondervinden, alles voor de politiek en de democratie is maar schijn.

  ben blij met de positieve geluiden die de Hond heeft uitgezocht, ook al heb ik het niet zo op statistieken..

  mijn stem staat nog steeds vast..

  Reactie door kurai — donderdag 16 december 2004 @ 11.22 uur

 3. Jan, misschien toch eens interessant om op dit forum het meest controversiele politieke besluit van deze week te agenderen: de toetreding van Turkije tot de Unie. Hoe denken de SP’ers hierover? Ik las in de Volkskrant in ieder geval dat de partij voor is? Waarom en vind je niet dat de Unie eerst maar eens nu intern orde op zaken gaat stellen ipv alweer de volgende kolossale uitdaging aan te gaan?

  Reactie door Opheffer — donderdag 16 december 2004 @ 11.32 uur

 4. Hele slimme zet…

  Nu moeten ze met de billen bloot!!!

  Ben zeer benieuwd naar de uitkomst..(Is dat geen plagiaat Jan ?)

  Reactie door Lambert — donderdag 16 december 2004 @ 12.03 uur

 5. OFF TOPIC

  Zalm blundert met pro Joesjenko uitspraak.
  In een interview noemde Zalm Joesjenko ‘een man met veel integriteit’. ‘Het zou goed zijn voor Oekraïne als hij president zou worden,’ voegde Zalm toe. De twee kennen elkaar nog uit de tijd dat Joesjenko voorzitter was van de Oekraïense Centrale Bank, in de jaren negentig. ‘Ik heb hem een paar keer ontmoet, hij was een uitstekend econoom,’ zei Zalm. Nederland strijkt hiermee in tegen de haren van EU-lidstaten die van mening zijn dat Brussel neutraal moet blijven in de kwestie Oekraïne. Veel lidstaten zijn bang om Rusland van Europa te vervreemden wanneer de EU de pro-Russische kandidaat Janoekovitsj afvalt. Ook is niet iedereen even blij met het vooruitzicht op een eventuele toetreding van Oekraïne tot de EU. Door te impliceren dat de Europese Unie aan de kant staat van Joesjenko, beïnvloedt Zalm de verkiezingen van 26 december. Vandaag maakte minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) bekend dat zeventig Nederlandse waarnemers in Oekraïne toe zullen zien op een eerlijk verloop van de verkiezingen in december. De vorige verkiezingen werden door de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking) afgekeurd wegens fraude.

  Reactie door Lambert — donderdag 16 december 2004 @ 12.23 uur

 6. Jan, als men in de kamer hetzelfde denkt als de gemeenteraadsleden in Schiedam, dan vraag ik mezelf af of er wel CDA leden op het congres waren!

  Reactie door Sinne — donderdag 16 december 2004 @ 14.17 uur

 7. De stemmingen zijn uitgesteld tot dinsdagavond (21-12-04)

  Het uitstel heeft niet te maken met de motie van de SP.

  Dus de CDA-fractie kan nog even nadenken.

  Reactie door Paul Ulenbelt — donderdag 16 december 2004 @ 14.26 uur

 8. Mag ik voorstellen dat mensen die graag willen dat er buitenlandse onderwerpen worden aangehaald bij een stelling die over ons binnenland gaat, die suggestie voortaan doen aan sp@sp.nl ? En de weblogs zoveel mogelijk gebruiken voor reacties op de stellingen? Oekraïne mag interessant en misschien zelfs belangrijk zijn, het heeft helemaal niets met het CDA van doen of met enig ande binnenlands onderwerp. Turkije hoort bij het Europarlement en daar zijn apart weblogs voor.

  Zo, nu tot de orde van de dag: het CDA heeft dus weer uitstel gekregen. Jan en Paul, dat is geen goed nieuws, want nu hebben ze daar nog meer tijd om een antwoord te breien dat de meeste inwoners in ons land op het verkeerde been zal zetten. Een glimlach en het grootste deel van onze bevolking knikt weer gehoorzaam: Zie je wel, het CDA is toch wel netjes en sociaal, hoor. Het tegendeel is waar. Tenminste, waar het de Tweede-Kamerfractie betreft. In het land zitten zat sociale CDA-ers. Ik ken er zelf eentje die een warm kloppend en zeer sociaal hart heeft. Maar de leden van de tweede-Kamerfractie van het CDA ontbreekt elk sociaal gevoel. Daar denkt men “gewoon” in geld en macht. Kunnen jullie de boel niet wat ophaasten???

  Reactie door Lydia — donderdag 16 december 2004 @ 15.12 uur

 9. Jan,
  je moet dit echt uit je rss feed halen hoor hahaha ‘Jan Marijnissen logt zich af!’ dit stuurt je feed mee hahaha.

  Reactie door MAD — donderdag 16 december 2004 @ 15.21 uur

 10. In Nederland kennen we inmiddels ontelbare sociale verzekeringen oa WW/ WAO/ AOW /bijstandswet enzovoorts.
  Ik heb gelukkig tot op heden geen gebruik hoeven te maken van deze mogelijkheden en vind het geen probleem om een bijdrage hieraan te geven.
  Er gaan nu echter geluiden op over een eenduidige volksverzekering, dit klinkt mij niet slecht in de oren.
  De hoeveelheid instanties die deze uitkeringen allemaal moeten controleren groeit ook alleen maar.
  Hoe denkt de SP hierover, minder bureaucratie lijkt me geen slecht plan.

  Reactie door Erwin — donderdag 16 december 2004 @ 16.25 uur

 11. Het is al verbazingwekkend dat een welvarend land als dit voedselbanken nodig heeft (blij dat ze bestaan, daar niet van). Mag hopen dat er iets uit die stemming dinsdag komt maar zie het nogal somber in. Er zou wel meer gecorrigeerd worden maar de kleine correcties die plaats vinden gaan via belasting of bijzondere bijstand. Zelf in de WAO en mijn vriend opnieuw gewipt door reorganisatie en bezuiniging, kunnen we amper nog de huur betaald krijgen maar hebben we teveel voor bijzondere bijstand. Van de belasting kreeg ik amper de medicijnen die ik zelf koop vergoed, laat staan dat het iets compenseert. Zo zitten weet ik veel hoeveel mensen erbij, net boven bijstandsniveau dus nergens recht op maar ondertussen de eindjes niet aan elkaar geknoopt te krijgen.

  Er is teveel in een klap bezuinigd en het gaat maar door ..

  Reactie door CiNNeR — donderdag 16 december 2004 @ 18.15 uur

 12. “dat de koopkracht van mensen met een laag inkomen verbeterd moet worden”

  Denk ook aan de actuele ganzenlever kwestie!
  De ‘truuk’ voor zowel de armeren als de ganzelever kwestie is simpel:

  * * * Indexeer en bestel niet meer dan nodig is. * * *

  En wat nodig is, zou (overall) basaal goed genoeg moeten zijn, in alle opzichten en lagen van de NL bevolking.

  Verdeel en heers?
  Nee: heers en verdeel eerlijk.

  Reactie door Barend — donderdag 16 december 2004 @ 18.22 uur

 13. Van Extreem weet je tenminste waar je aan teo bent. Met het CDA niet. Die waaien zo een andere richting uit. Niet dat ik mijn voorkeur aan Extreem geef. Totaal niet. Daar ben ik te veel mens voor.

  Reactie door Brillie — donderdag 16 december 2004 @ 19.19 uur

 14. Nu las ik vanmiddag dat er weer kerstdiner’s georganiseerd moeten worden omdat er mensen zijn die thuis van eenzaamheid en armoede zitten weg te kwijnen. Past helemaal mooi in het voedselbank idee. Als politiek denhaag zou ik daar toch knap ziek van zijn, een geweten hebben die me toch zou opdragen hier snel een einde aan te maken. Maar ja als politici kom je gewoon met kille stink argumenten en dan slaap je weer lekker. bah

  Reactie door MAD — donderdag 16 december 2004 @ 19.24 uur

 15. Henk, dat was onvergeeflijk daar in Helmond. Iemand van de Voedselbank had bij de ingang moeten staan en de mensen moeten waarschuwen dat er televisieopnamen gemaakt werden. Zoals je het nu beschrijft lijkt het wel of ze een curieus onderwerp gevonden hadden en er net zoals bij politici (ben ik ook geen voorstandster van) er bijna letterlijk bovenop springen. Die houding van 2-Vandaag is tegenwoordig “gewoon”. Ik noem dat de verhuftering van Nederland. Zelfs met de waarschuwing had iederen netjes gevraagd moeten worden of ze het wel goed vonden om gefilmd te worden. Zodat hun verhaal, als voorbeeld voor duizenden lotgenoten in ons land, luid en duidelijk verteld kan worden. Het is zo eenvoudig en simpel om even beleefd en tactisch te zijn… snotverdorie wat een kapitale blunder van 2-Vandaag EN de mensen die de Voedselbank beheren, want die hadden beter moeten weten. Overigens, wat deed JIJ daar? Jij bent kleine zelfstandige, je ZWEMT toch in de pegels???? (hihihi)

  Reactie door Lydia — donderdag 16 december 2004 @ 19.50 uur

 16. @ mad,

  ach ja,.. als je op het minimum zit en ziek bent of zo heb je geen stem eh… en ook geen recht op wat dan ook :-(

  Reactie door Patrick — donderdag 16 december 2004 @ 19.51 uur

 17. Dit is een armoedekabinet alles en ook alles word duurder in 2005 zijn er veel gezinnen die kunnen niet meer rond komen kinderen geen sport meer.Waar kunnen de Nederlandse burgers vragen om ontwikkelingshulp want dit kabinet sruurd alles naar buitenland en laat de Nederlandse burgers stikken en worden nog verder uitgezogen.En dan praten ze over normen en waarde die krijgen ze met de volgende verkiezing de groetjes.

  Reactie door j.ouderikerink — donderdag 16 december 2004 @ 20.14 uur

 18. Bezuinigen om het bezuinigen. Wat de gevolgen zijn, zien we later wel. Dat lijkt momenteel de enige motivatie van dit kabinet.

  Een goed plan om die motie in te dienen. Kijken of ze de daad bij het woord gaan voegen. De aap moet nu uit de mouw gaan komen, ik ben benieuwd.

  Het is goed van de media om aandacht te geven aan de problematiek en de armoede, maar inderdaad zomaar te gaan filmen is ronduit lomp en grof. Je zou hier een klacht over in moeten dienen.
  Er zijn een heleboel mensen in ons landje, die nog steeds niet in de gaten hebben dat de armoede dichterbij is dan ze denken. Het is nog steeds een “ver van mijn bed”-item voor ze. Mensen lopen daar nu eenmaal niet mee te koop.

  Reactie door Helma D. — donderdag 16 december 2004 @ 22.39 uur

 19. Ook hier merk ik weer de macht van de mediacratie! 2 vandaag en nova en nog meer van zogenaamde onafhankelijke journalisten hebben er alle baat bij dat er conflicten zijn en gaan, zonder dat er door wie dan ook op hen gestemd is, over alle partijen heenregeren met stemming makerij en opkloppen van hypes. Ik noem het borderline gedrag. Een ernstig psychische stoornis waarvoor een burger wordt opgenomen in een kliniek en veel journalisten doen het elke dag ongestraft! Eigen belang en zucht naar aandacht en sensatie ten koste van de “gewone man”! Een zeer kwalijke zaak in dit land! en de domme politicus of bestuurder laat het gewoon gebeuren. Met als makkelijkste slachtoffer? Dit kabinet!! Want die hebben de media zelf zo hard nodig om hun boodschap over te brengen inclusief alle onwaarheden !!
  Let er maar eens op hoe weinig mensen de kans krijgen hun verhaal volledig te vertellen, veel te vaak worden ze onderbroken in hun betoog door de ondervrager die samenvat met one-liners die niet weergeven wat er werkelijk wordt bedoeld. 2 vandaag voorop! Papagaaien uit de andere media nemen dat dan over en er is weer een conflict geboren. Lang leve de waan van de dag!
  We worden al heel lang te sterk beinvloed door de media en iedereen lijkt hier achter aan te hobbelen. In dit land regeert de mediacratie en politiek laat dit gewoon gebeuren en wie zijn daarvan dan de pineut? Juist ja! die mensen in Helmond en morgen? Jij en Ik!

  Reactie door Ben — donderdag 16 december 2004 @ 23.24 uur

 20. Ik kan met gemak voorspellen; hoe het CDA gaat stemmen in de kamer. Dus gaan ze achter het kabinet staan. Zo heeft het CDA in de kamer altijd al gefungeert; als een mak stelletje schapen.
  De resolutie van het CDA congres brengt toch ook geen ander geluid, dan wat er vlak voor de verkiezingen in hun propagandafoldertjes stond te lezen?

  Reactie door ReneR — vrijdag 17 december 2004 @ 0.48 uur

 21. Het is ook knap jammer dat zoveel leed verborgen blijft en ‘iets om voor te schamen’. Op RTL4 had je onlangs het programma ‘geen cente makke’. De ogen vielen uit mijn hoofd aangezien het duidelijk om personen draaide die een gat in de hand en het verstand in de zak hadden. Een meisje vreesde maar net uit te kunnen met een bedrag waar ik een maand boodschappen van doe. Zo krijgen mensen wel een vertekend beeld van die armoede’ het valt toch allemaal best mee .. valt me ook altijd op bij docu’s over bijvoorbeeld schuldsanering. De mensen die boten en auto’s kochten komen in beeld, de mensen die hun huis kwijtraakten omdat ze plots hun baan verloren, in de WAO geraakten of andere problemen kregen komen niet in beeld.

  Reactie door CiNNeR — vrijdag 17 december 2004 @ 2.37 uur

 22. Henk, kan je zien hoe naïef ik ben. Ik had er nog geen mometn bij stil gestaan dat er Sociale Diensten kunnen zijn die de hulp van de Voedselbank als “betaling in natura” zouden kunnen zien. Je ziet, ik heb er nog steeds twijfels bij, maar je hebt gelijk, als het al gebeurt zullen juist deze mensen zich absoluut niet meer kunnen verweren. Als ik dan even meedenk: er zijn mensen die geen uitkering ontvangen, maar die illegaal (tja..) hier wonen. Die kunnen nu opgespoord worden om uitgezet te worden.
  Wat betreft dat rotnieuws over je gezondheid en dat gedoe rond die verzekering, sterkte hoor. Lijkt me heel zwaar voor het hele gezin. Las vanmorgen op teletekst pagina 316 of 318 van iemand die door een fout van een arts nu hartpatiënt is en strakjes net zo goed zijn No-Claim kwijt is. Alweer: Tja…
  En ja, ik heb net de Tribune uit. Renske, net als jij zat ik met tranen in mijn ogen, alleen bij de grote foto al. Een oudere vrouw met haar hoofd in een afvalcontainer of er iets in zit waar ze nog iets aan heeft. Dat kan een “Scavenger” zijn die de stad doordwaalt om spullen te zoeken die weer verkocht kunnen worden en die dan zo aan geld komt. Maar het kan ook iemand zijn die niets meer heeft en zo haar kostje bij elkaar moet scharrelen. In dat geval is de foto schrijnend. Net zoals het verhaal van die meneer, hoewel ik me afvraag waarom hij zo weinig overhoudt. Hoge huur kan, maar misschien is er sparke van schuldenproblematiek. Dan nog kan je iemand niet met zo weinig geld afschepen. Daar IS niet van te leven. Het is EEN verhaal. Er zijn er duizenden. Griezelig, nietwaar? En het klopt echt wel, lees ook het interview met Sander over de daklozen. De Euro is de grootste boosdoener. Waar ik eerst 2 gulden voor betaald kost nu 2,50 euro! Ook ik zie iedere maand de bodem in zicht komen en ik kan echt goed met geld omgaan. Ik kon zelfs wat sparen voor een eventuele nieuwe wasmachine of koelkast. Dat wordt nu erg moeilijk. En volgend jaar wordt het nog beroerder.
  Sorry Jan, niet helemaal “ON TOPIC”.

  Henk, sterkte en succes en misschien kan je de Voedselbank vragen of zij weten of zoiets mogelijk is? Want als zij gaan piepen heeft het wellicht nog meer draagkracht.

  Reactie door Lydia — vrijdag 17 december 2004 @ 9.14 uur

 23. Balkenende heeft in het torentje zitten dichten voor de militairen in Irak. Wat lieffffff is dat toch. Al die aandacht voor die militairen. Schattig gewoon, alleen die gasten redden zich wel hoor. De mensen bij voedselbank willen die aandacht ook wel hebben voor hun situatie en hoe ze eruit kunnen geraken.

  Reactie door MAD — vrijdag 17 december 2004 @ 9.40 uur

 24. Hoe een land te loor kan gaan!

  Er wordt energie gestopt in mensen die geld hebben en zich prima kunnen redden in deze maatschappij.
  Kwetsbare groepen kosten geld en leveren weinig tot niets op.

  Die schrappen we dus en die MOGEN met papieren bedelformulieren de bijstand eerbiedwaardig vragen om een aalmoes.

  Verder zijn er nog de voedselbanken! Prima geregeld toch allemaal! Terug naar 250 jaar terug toen was het ook heel gewoon dat men moest overleven door middel van goede giften van de meestbedeelden.

  Ondertussen breken de meeste ministers van dit kabinet, zich het hoofd er niet over.

  Ze proppen zich liever vol met ganzelever

  Reactie door krul — vrijdag 17 december 2004 @ 10.08 uur

 25. Er was een ploselinge verzending dus stopte mijn bijdrage.

  Ze proppen zich liever vol met ganzelever van gedwongen vetgemeste onschuldige dieren en voelen daarbij geen enkele wroeging, zelfs niet een heel klein beetje.

  Ik hoop dat die lever van hen net zo vet wordt als de opgezwollen levers van die verkrachte ganzen.

  Wat voor mensen zijn dit eigenlijk die dit land besturen?

  Geen wonder dat ze geen enkel medegevoel hebben voor mensen die ze in armoede dwingen!

  Welkom in de hel mensen!

  Het zal geen vredige kerst worden

  Moeten we eigenlijk niet massaal naar het binnenhof trekken en uit protest de tenten opslaan daar met kerst!!!!!

  Reactie door krul — vrijdag 17 december 2004 @ 10.19 uur

 26. Nog geen leuke die ik net zag, ook weer zo lekker krom.


  Rompa: “Politiek trekt meer geld uit voor gevangene dan oudere”
  (Persbericht)

  Wat is ouderenzorg nu werkelijk waard? Drs. Mariëlle Rompa zou dáár van de politiek nu eens echt antwoord op willen hebben. Zij zegt dat in een het decembernummer van het opiniemagazine Ondernemen! van MKB-Nederland. Rompa is directeur van de branchevereniging voor verpleging en verzorging Arcares en tevens vice-voorzitter van MKB-Nederland.

  Voor een bed in een verpleeghuis trekt de overheid 170 euro uit, voor een bewoner van een verzorgingshuis 70 euro. Een gevangene daarentegen mag 190 euro per dag kosten en een delinquent met tbs zelfs meer dan 500 euro. De Arcares-directeur vindt dat de overheid als financier een verband moet aanbrengen tussen verantwoorde zorg en een kostendekkend budget.

  Reactie door MAD — vrijdag 17 december 2004 @ 10.25 uur

 27. Ja Mad is al jaren zo hoor. Ik heb jarenlang in verpleeghuizen gewerkt, waar mensen met zijn, zessen op een zaal hun leven moesten doorbrengen.

  Geen enkele privacy en ze zaten opgescheept met mensen die ze zelf niet uitgezocht hadden de rest van hun leven mee door te brengen. Gestraft zonder een misdaad te hebben begaan.

  Gevangen hebben het een stuk comfortabeler.
  Gaan ze zeuren over twee op een cel.

  Reactie door krul — vrijdag 17 december 2004 @ 10.32 uur

 28. Bedankt Lydia voor je reactie. Blijkbaar ken jij de spelregels want ik wist niet dat de weblog van jan louter en alleen voor binnenlandse onderwerpen geldt? Los van de vraag of de toetreding van Turkije wel louter en alleen een buitenlands onderwerp is, vind ik dit onderwerp een stuk belangrijker vandaag dan elk ander onderwerp en werp ik de suggestie dat Jan dit maar eens in zijn weblog opneemt. Dat dit niet bij dit onderwerp hoort ben ik helemaal eens maar de sp site mailen vind ik ook geen oplossing want die staat toch wel los van deze site dunkt mij, het is een weblog van jan die toevallig aanvoerder is van de SP. Beter is misschien dat Jan op zijn weblog ergens de gelegenheid geeft om suggesties voor onderwerpen te plaatsen.
  Hopelijk toch nog een beetje een prettige kerst ondanks al dat leed voor jou Lydia en de andere webloggers.

  Reactie door Opheffer — vrijdag 17 december 2004 @ 11.05 uur

 29. Voor Jan Peter Balkenende speciaal dit kerstgedicht.

  U bent een man van woord en gebaren
  Met uw nette pakkie en een scheiding in uw haren
  Schreef u voor ‘onze jongens en meiden’ een gedicht
  Hiermee toont u gelijk uw ontzettend grote inzicht
  Al die miljoenen voor dat leger leven
  Is dat alles wat u ons burgers kunt geven?
  Na alles wat er is gebeurd en u niet heeft kunnen belemmen
  Verwacht u nu echt dat wij weer massaal op u gaan stemmen?
  Denk dan eens bij u volgende hart onder de riem
  Deze gevoelens van haat en onmacht smoort u zo niet in de kiem
  Niemand zit meer te wachten op uw preken
  In de praktijk zijn het niet woorden die tellen maar de streken
  Mensen in Nederland die kerst doorbrengen zonder warmte en gezelligheid
  Denkt u nou echt dat niemand ziet dat dit komt door uw zotte beleid?
  Dus als u tijdens uw kerstdineetje nog eens na mocht denken
  Zou u misschien de minder bedeelden ook eens wat aandacht kunnen schenken?
  Mocht u zich dan verslikken, sla u zelf dan drie keer op de rug
  Wie weet komt uw gevoel dan weer een beetje terug

  Reactie door Kerstgedicht — vrijdag 17 december 2004 @ 13.41 uur

 30. De verbetering die het CDA via Gerda Verburg voorstelde, en die door de minister werd afgewezen, zou bij het CDA het schaamrood op de kaken hebben moeten doen komen. Mevr. Verburg stelde voor alleenstaande 65+ers netto 36 euro per jaar erbij te geven en samenwonende 65+ers 72 euro per jaar. 3 euro per maand !!! En daarmee denkt het CDA haar sociale gezicht te tonen ? Men zou zich diep, diep moeten schamen.

  Reactie door Carolien — vrijdag 17 december 2004 @ 14.22 uur

 31. “Opheffer”, (wat een vreemde naam overigens, ik houd het toch liever bij mijn eigen naam) ik heb nooit gezegd dat je ergens anders heen MOET met je verhaal. Ik heb een voorstel gedaan. Voor Turkije kan je heel goed terecht op de Brusselse Waakhond weblogs, hoor. Die staan in directe verbinding met de partijleiding. Wat die Oekraïne betreft heb ik verwezen naar de sp zelf. Want had Jan niet zelf gevraagd om toch zoveel mogelijk te proberen bij het onderwerp te blijven? Maar nu hoor ik op de radio (14.50 uur – radio 1) dat de “deal met Turkije” zo goed als rond is. Een voorstel is precies wat het zegt: een voorstel en dat kan je doen en je kunt het laten. C’est tout.

  Reactie door Lydia — vrijdag 17 december 2004 @ 14.52 uur

 32. Het “ENIGSTE” wat ik hoop is dat deze REGERING, die niet kan REGEREN nu eindelijk eens UITGEREGEERD zal zijn.
  SP trek aan je STUTTEN om deze zogenaamde “REGERING” een HALT toe te roepen.
  Het is toch te gek voor woorden dat er VOEDSELBANKEN bestaan. Rotterdam heeft al 60 STEUNPUNTEN !!!!!!!!
  En dan komt er nog óók een TV-uitzending over !!!! Om voor een voedselpakket in aanmerking te komen moet je echt aan bepaalde VOORWAARDEN voldoen en die liegen er niet om. Nu worden deze mensen óók nog een keer te kijk gezet, het is te beschamend voor woorden.
  Dan het ALLERGROOTSTE GEVAAR wat ons óók nog te wachten staat is de LIBERALISERING van de HUREN !!!!!!!!!
  De “WOONMARKT” zit totaal op slot en dat komt omdat er niet genoeg HUURWONINGEN gebouwd zijn in de afgelopen jaren.
  Ik dacht dat REGEREN vooruitzien is, maar dat blijkt in de praktijk anders uit te werken.
  (Ik weet van een klein project van zo’n 12 appartementen, waarvan er nu alweer -VIER- TE KOOP staan. Het project is ongeveer 1 jaar geleden opgeleverd !!!!!)
  Die hele zogenaamde “WOONMARKT” is één grote LUCHTBEL.
  Willens en wetens is die gecreëerd, dat kan niet anders.
  Houden zij zich DOM of zijn ze gewoon DOM.
  Als ik op die manier voor mijn baas zou werken was ik binnen één week ontslagen. Misschien had mijn baas het na één dag al gezien.
  En dit KABINET blijft nog aan óók !!!!!!!
  Jullie mogen het weten. Soms zie ik dan óók echt géén TOEKOMST meer. De (N)EURO heeft dan óók al genoeg ellende gebracht.
  Aan mijnheer ZALM, die zo zalvend kan spreken: “Het valt allemaal reuze mee.” doet zelf echt niet de boodschappen en staat eigenlijk gewoon slap uit zijn nek te lullen.
  Hebben zij het nog over EMANCIPATIE ook. Vrouwen moeten de ARBEIDSMARKT op !!!! Dat is géén EMANCIPATIE, maar goedkope arbeidskrachten op de werkvloer. Wéér een reden voor dit KABINET om het minimumloon naar beneden te laten gaan. Dat is de daar achter liggende boodschap. En Vrouwen moeten tegenwoordig wel (mee)werken, al was het alleen maar om de tandartsrekeningen te betalen. Er heerst nu al zoveel “VERBORGEN ARMOEDE” dat ik er weleens beroerd van word en dan heb ik het niet over die “FLAUWEKUL” die op de TV getoond word.
  Want echte “VERBORGEN ARMOEDE” blijft echt verborgen anders zou het niet zó heten !!!!!!
  Dit KABINET sociaal ????????????
  Dit kabinet is A-SOCIAAL !!!!!!!
  De REKENWONDERS van deze REGERING rekenen van alles en nog
  wat ‘niet’ mee, zodat de ACHTERUITGANG van het BESTEEDBARE INKOMEN van de gewone burger “NIET ZICHTBAAR” wordt en volgens deze REGERING dan ook niet bestaat.
  Wie is er nu DOM ??????????????

  Reactie door GABY — zaterdag 18 december 2004 @ 1.55 uur

 33. Mogge Henk, vroege vogel! Kon je ook niet slapen? Ik zit op met veel pijn van mijn Ischias. Dus maar even achter de PC. Wat je vergeet te zeggen is dat de kille cijfers inderdaad een overschot laten zien aan betaalbare en bereibare woningen, afgemeten aan de huurprijzen. Er zijn te weinig middeldure en dure huur- en koopwoningen. De oplossing lijkt dat eenvoudig: sloop een flink aantal van die goedkope woningen en verplicht gemeenten en corporaties om duur terug te bouwen. Voor het “sociale” gezicht verplicht je ze om dan 30% bereikbare, sociale, woningen terug te bouwen. Je berekening van het aantal mensen dat door zo’n sloop zonder woning komt te zitten, klopt natuurlijk niet helemaal. Want dat is wel uitgezocht. Ongeveer een kwart tot eenderde verhuist naar een koopwoning. Zo’n zelfde aantal verhuist buiten de wijk/gemeente of naar een seniorenwoning of een plek in een verzorgingshuis. De overige eenderde (vaak iets meer) moet een nieuwe betaalbare woning vinden en van hen kan een klein deel doorstromen naar de nieuw te bouwen woningen die bereikbaar zijn, maar gezien de maatregelen die ons te wachten staan, binnen afzienbare tijd niet meer. Terugkeergarantie kan allang niet meer gegeven worden. Het is best een complex geheel. Want er komt heel veel bij kijken. Destijds, in Maassluis, toe ze er daarmee begonnen begin jaren 90, heeft de Huurders Raad Maassluis stevig geprotesteerd en geprobeerd de ingrijpende sloopmaatregelen te verachten door minder te slopen. De woningen die gesloopt zijn en nog gesloopt worden, zijn eind jaren 60, begin jaren 70 gebouwd met van die betonnen elementen voor muren, vloeren en daken. Pre-Fab. Sterke woningen waren het. Alleen door slecht onderhoud waren de houten kozijnen aan het rotten. Er zat enkel glas in en, alweer door slecht en achterstallig onderhoud, zagen de trappenhuizen er niet uit. Donker, eng, vies. De kelders dito. Opknappen was te duur zeiden gemeente en de Woningstichting. Me hoela. Maassluis was van plan om de mensen met lage inkomen zoveel mogelijk de stad uit te jagen naar omliggende, grotere gemeenten. En dat is ze prima gelukt. Maassluis heeft nog wel goedkope woningen, maar vergeleken bij 1990 is het misschien nog een kwart van wat er eerst was. Er zijn/worden meer dan 700 woningen gesloopt. Da’s een tiende van hun woningbestand en waarschijnlij zit ik te laag met deze schatting. Nu wonen die mensen in Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam en nu gaan ze hier (Rotterdam) ook beginnen. Helaas klopt de redenering maar al te vaak: lage-huren-wijken trekken vaak een opeenhoping van sociaal-arme en anti-sociale mensne aan die niet zelfstandig op het idee komen woning en woonomgeving netjes te houden en die ook geen rekening met hun omgeving wensen te houden. Daardoor ontstaan in een relatief klein gebied veel meer problemen dat er ontstaan in dure wijken, waar dit soort mensen ook wel woont, maar nauwelijks opvalt. Bovendien maken opvoeding, opleiding en inkomsten ook vaak uit of iemand zich fatsoenlijk wil gedragen. Steeds vaker niet bij een groeiend aantal mensen. Dat is een probleem dat gemeenten en corporaties liever niet hebben en dus moeten die mensen eruit en als je duur (en middelduur) terugbouwt, dan verdwijnen de problemen ook wel. Technisch gesproken zou je ze gelijk kunnen geven, maar het gaat om mensen en die moeten wonen. Ze overal vervolgens wegjagen en daarna niet meer toelaten, houdt in dat je meer problemen creëert dan dat je oplost. En daar zit nou de crux. Dat laatste zien wij wel zo. En heel veel mensen met ons, en de Woonbond, en een groeiend aantal corporaties en zelfs gemeenten, maar Rotterdam niet en mevrouw Dekker ook niet. Zelfs in haar fractie in de Kamer is men behoorlijk sceptisch. En daarom moeten we doorgaan met protesteren.
  Helaas verlies ik een aardige vriend, VVD-lid, en die het eens is met dit kabinet. Waarom? Vanwege zijn portemonnee. Eigenlijk best te begrijpen ook. Die middeninkomens en er net boven zijn nu de dupe aan het worden of worden dat zeer binnenkort. Natuurlijk proberen die ook te overleven. Al gaat het hen vele malen beter dan de mensen met lage en net middeninkomens. Dit kabinet maakt veel meer kapot dan ons allen lief zou moeten zijn.
  Ik ga proberen nog een uurtje te slapen. Misschien is de pijn gezakt. Trusten.

  Reactie door Lydia — zaterdag 18 december 2004 @ 6.01 uur

 34. Verachten moet verZachten zijn.

  Reactie door Lydia — zaterdag 18 december 2004 @ 6.05 uur

 35. Vandaag een grote actie bij ons in de gemeente gevoerd,Het donkere dagen kerst dinee.,met voor veel mensen het vooruit zicht om tijdens de feest dagen op een houtje te bijten, wat wij hebben verwoord door zoethout weg te geven.
  Nadat we via pers en lokale radio de nodige aandacht hadden gekregen en aandacht hebben gevraagd voor de explosief gestegen aantal mensen in de schuld sanering ,welke is 50 procent hoger dan het laatste jaar.Dus ook veel voedsel bank.
  Schrijnende verhalen van mensen die 1 keer per twee dagen iets warm te eten krijgen,het geld ontbreekt.
  Wij van het bestuur van de SP hebben gemeend om hier iets tegen te doen en vandaar het donkere dagen Kerst dinee.
  WIJ HEBBEN van 11uur-tot 15 uur ieder persoon van een kop gratis tomaten soep voorzien,met de mededeling dat onze partij de SP .de mensen niet in de kou laten staan en dus een lekker bakje warme soep op konden halen.
  Naar ons inschatting hebben enige honderden mensen hier gebruik van gemaakt,en wat je dan voor verhalen hoort ,daar wordt je stil van en dat in 2004. KABINET SCHAAMT U
  Tevens hebben we ook enige duizenden folders uit gedeeld en met mensen afspraken gemaakt voor onze hulpdienst.
  Ik hoop hiermee in een korte verslag weer te geven,wat wij samen met bestuur. markt coordinator.kaderleden en ieder lid met een goede inzet voor elkaar hebben gekregen,maar bovendien heel veel goodwill van de bevolking,met de opmerking jullie doen tenminste nog wat voor de mensen.
  Voor meer info ga naar http://www.stadskanaal.sp.nl

  Reactie door Harm — zaterdag 18 december 2004 @ 23.14 uur