Ouro Preto

Er ontstaat een oploopje als we ons vertonen in het centrum...

Een aantal dagen verbleven we in en in de buurt van Ouro Preto, een heel mooie, beroemde, oude stad met zo’n 70.000 inwoners.

Alle toegangswegen naar de stad zijn opgeknapt net als de rest van de stad. Men is in afwachting van hoog bezoek. Hier zullen de presidenten en regeringsleiders van Zuid-Amerika gaan besluiten verder samen te gaan werken. De twaalf landen willen een vuist gaan maken en daarbij zoeken ze ook de samenwerking met Afrika!

We spreken hier met vijf leden van PMDB. Ze lopen over van bewondering voor Lula en zijn politiek. Toch heeft de PMDB-landelijk besloten uit de regering te stappen. Volgens de deelnemers aan het gesprek om daarmee de uitgangspositie voor de volgende verkiezingen te verbeteren.

Ik vraag de PMDB’ers wat ze zo waarderen in de politiek van Lula:
Hun antwoorden op een rij:

1. Hij heeft het IMF de wacht aangezegd en gezorgd voor financiële rust. De inflatie is beteugeld.
2. Hij heeft gezorgd voor economische groei en dus meer banen.
3. Hij geniet breed vertrouwen onder de bevolking en heeft daarmee het geloof in de politiek teruggebracht.
4. Hij heeft het vertrouwen gewonnen van het nationale bedrijfsleven dat hij ook stimuleert.
5. Hij is een echte democraat.
6. Hij heeft op tijd begrepen dat ie nu ook meer moet gaan doen aan ‘de sociale zaken’ in ons eigen land.
7. Ik waardeer vooral de persoon van Lula. Hij heeft niet gestudeerd, hij komt niet uit een rijke familie en heeft dus de steun onder de bevolking niet kunnen kopen.
8. Hij is niet té radicaal. Hij weet zijn idealen te behouden, daarvoor onvermoeibaar te blijven strijden, zonder te vervallen in rethoriek zonder resultaten. Hij is ook een realist.

Het plaatselijke museum.

Wie zijn, volgens jullie, de tegenstanders van Lula?
Van wie heeft hij te vrezen?

1. De rijke familie’s en de groot-grondbezitters.
2. Het internationale bedrijfsleven.
3. Het (internationale) financierskapitaal.
4. De PSDB, de sociaal-democratische partij. (De leverancier van de vorige president, Cardoso (1995 – 2002), en nu in de oppositie)

Het regende vrijwel de hele tijd...ook 's avonds.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 19 december 2004 :: 15.07 uur

12 Comments

12 reacties

 1. De rijke familie’s en de groot-grondbezitters zouden wel eens de grootste tegenstanders kunnen zijn van Lula.
  Het internationale bedrijfsleven/financiers zullen investeringen doen die rendement kunnen op leveren voor op langere termijn het land een sterkere economie te maken.
  Grootgrond bezitters zijn veelal feodale heersers die weinig voor de bevolking doen als zealleen maar uit te persen..

  Reactie door folkert de lepper — zondag 19 december 2004 @ 17.25 uur

 2. Lula da Silva belooft de Brazilianen een beter leven in tijden van grote werkloosheid en economische stagnatie. Ik moet het eerst nog zien met die beloftes, tenslotte was Wim Kok net als Lula da Silva ook een vakbondsmannetje die het volk dik verneukt heeft, of zijn we dat al weer vergeten. En die stropdas vindt ik eerlijk gezegd zowiezo al verdacht van hem ha ha. Maar ja, wie weet wat ie kan betekenen voor de Brazilianen, de toekomst zal het ons laten zien, al heb ik er weinig vertrouwen in eerlijk gezegd.

  Reactie door ACCEPT — zondag 19 december 2004 @ 20.24 uur

 3. Als ideologieën sterven in schoonheid, of…als de schoonheid van het leiderschap belangrijker wordt dan het sterven voor deze ideologieën.

  Last Updated: Monday, 13 December, 2004, 04:34 GMT

  Political blow for Brazil’s Lula
  By Steve Kingstone
  BBC correspondent in Sao Paulo

  Lula has been criticised for failing to deliver on social policy…………!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Brazil’s president has suffered a significant political setback with the withdrawal of two parties from his governing coalition.

  The Brazilian Democratic Movement Party has voted to end its two-year alliance with the president’s Workers’ Party.

  The decision, on Sunday, came a day after the Popular Socialist Party also decided to break with the government.

  Luiz Inacio Lula da Silva has been left weakened as he tries to push his reform agenda through Brazil’s parliament.

  Complicated calculation

  President Lula could have lived with the desertion of the Popular Socialist Party but losing the much larger Brazilian Democratic Movement Party (PMDB) is much more serious.

  It runs more local councils than any other party in Brazil and, in parliament, only Lula’s Workers’ Party (PT) has more lawmakers.

  On Sunday, rank and file PMDB members voted by a large majority to cut links with the government – a move that will mean giving up two cabinet posts.

  They also voted to field their own candidate for president in two years’ time rather than give their backing to Lula as he seeks re-election.

  Their main criticism of the president is that so far he has failed to deliver on social policy.

  It is possible that some PMDB lawmakers will choose to leave the party and remain within the governing coalition.

  There are also some who say Sunday’s vote was illegal under party rules.

  But even so, it looks as if Lula has lost an important partner and, with key votes ahead on financial and judicial reform, the arithmetic for the government is suddenly looking a lot more complicated.

  Reeds eerder mocht ik een bescheiden bijdrage geleverd hebben aan dit discussieplatform waarin ik mijn kritische kanttekeningen plaatste over de invulling van het beleid van Lula.
  Entweder,
  Wreekt zich het gebrek aan een zekere politieke ervaring om beslissingen op basis van consensus op een dermate wijze vorm te geven dat een belangrijke regeringscoalitie in stand blijft…
  Oder,
  Heeft Lula een koers gevaren die terecht kritiek opwekt bij zowel regeringspartners als oppositie omdat het sociale karakter van zijn beleid ondergesneeuwd is geraakt door het fluïdum van de macht.

  En…zowel Entweder als Oder liggen in dit geval in elkaars verlengde.

  Brazilië….wat gaan we nu echt doen na de Kerst?

  Reactie door Bernard Uitdenhemel — zondag 19 december 2004 @ 20.42 uur

 4. Wat geeft de toekomst?

  Op straffe van het verlies van het vertrouwen van de Brazilianen, zal Lula snel van beleid moeten veranderen. Hoe langer hij wijfelt en hoe langer hij de illusie van verandering hoog houdt, hoe harder de schok zal zijn. Eerst en vooral zouden de akkoorden met het IMF gebroken moeten worden, en alternatieve bronnen gevonden worden voor de financiering van een reëel ontwikkelingsproces waarin de bevrediging van de menselijke behoeften in het centrum van de reflecties en politieke keuzen staat. Maar het staat zo goed als vast dat Lula die draai naar links niet zal maken. De enige capaciteit tot verandering in de goede richting berust bijgevolg bij de sociale beweging. Een bijzonder krachtige mobilisatie zal noodzakelijk zijn om Lula te dwingen zijn beloftes tegenover het Braziliaanse volk te houden, of om ontslag te nemen.

  Reactie door ACCEPT — zondag 19 december 2004 @ 20.56 uur

 5. Ik vind de reactie van ACCEPT zeer acceptabel alhoewel de genoemde invulling op het overwegen van het verlaten/verbreken van de akkoorden met het IMF bij mij op scepsis stuiten.
  Dit zou op het financieel/economische vlak een zodanige destabilisering veroorzaken dat het kind met het badwater wordt weggegooid.
  Bij het verlaten of negeren van de reeds gemaakte akkoorden met het IMF is het niet alleen denkbeeldig maar een zekerheid dat inflatie op een dermate wijze zal toeslaan dat een uiteindelijke recessie Brazilië in het verderf zal storten.
  Zelfs het overwegen van zo een scenario moet worden afgewezen omdat dit ook direct zijn invloed zal hebben op de internationale markt, en niet alleen valutair maar ook in de zin van het geboden perspectief dat de leden van het WTO ten aanzien van Brazilië hebben voorzien.
  Wel heeft Accept een punt in het zoeken naar alternatieve financiële hulp en dit hoeft, gelet op de “bodemschatten”, niet eens van humanitaire aard te zijn.

  Reactie door Bernard Uitdenhemel — zondag 19 december 2004 @ 21.26 uur

 6. Ze kunnen de verdragen met het IMF niet verbreken of negeren, dat zou als behoorlijk onbetrouwbaar overkomen op de rest van de wereld, dus zal er geen hond meer geld aan hun willen lenen.

  Voor Lula, praatjes vullen geen gaatjes, iedereen kan aan de macht komen met mooie beloftes, maar waar kunnen maken is een heel ander verhaal.

  Reactie door Ronald — zondag 19 december 2004 @ 21.35 uur

 7. Ronald,#6
  je heb helemaal gelijk, zie maar eens als er hier vekiezingen zijn allemaal mooie beloftes maar waar maken is iets anders.
  Veel beloven en weinig geven doet een gek in vreugde leven.

  Reactie door folkert de lepper — zondag 19 december 2004 @ 21.47 uur

 8. Tegen sommigen die hier hebben gereageerd zou ik willen zeggen:
  Zonder onderzoek geen recht van spreken, én…
  …kun je misschien vertellen wat er wèl moet gebeuren in Brazilië?

  Het is ‘n beetje raar het opstappen van PMDB uit de regering als bewijs voor de foute koers van Lula en de PT op te voeren. Deze partij is één van de twee partijen in de huidige Braziliaanse politiek die ‘legaal’ was onder de dictatuur.

  Misschien goed om te weten dat de populariteit van Lula nu groter is dan ooit tevoren.
  De Brazilianen begrijpen heel goed dat niet alles in twee jaar kan.
  De richting is goed en die steunen ze dus.

  Reactie door Jan Marijnissen — zondag 19 december 2004 @ 23.48 uur

 9. Inderdaad Jan; alle begin is moeilijk. Ik hoop alleen; dat bij het vinden naar bodemschatten, het regenwoud bespaart blijft. Trouwens; voor de komst van Lula was het ook al een financiele chaos. En dan is het logisch, dat men gaat luisteren naar een nieuw geluid.

  Het beteugelen van de invloed van het IMF vind ik heel moedig. Kunnen ze hier nog wat van leren. Wij zouden ook gewoon de moed moeten hebben om te breken met die Euro; de NAVO en de E.U. zelf. Vooal als je kijkt; wat ze er afgelopen weekend erdoorheen hebben gejast zonder naar de meerderheid van Europa te luisteren. En dan bedoel ik daarmee het komende lidmaat van Turkije. Ik daag mijn eigen partij uit om een poll-window hier te openen, om tegen intoetsing van je lidnummer een stem voor of tegen de toetreding te maken.

  Reactie door ReneR — maandag 20 december 2004 @ 9.55 uur

 10. Het gaat er niet om wat er wél moet gebeuren, maar wat er kán gebeuren zonder het risico te lopen dat het land in een complete chaos afglijdt als blijkt dat alle mooie praatjes niet haalbaar blijken te zijn.
  Dus niet prediken wat je wil realiseren maar vertellen wat je kunt realiseren met de beschikbare middelen.

  Reactie door Ronald — maandag 20 december 2004 @ 18.24 uur

 11. Tja, ik ken iemand die daar naar toe ging om zijn nieuwe vrouw met haar twee zonen (van 6 en 8 jaar) op te halen en ze in Haarlem een gelukkig leven te geven. Zij kwamen oorspronkelijk uit de sloppenwijken, maar waren daar op hun manier gelukkig (geen klappen en zo). Ja en hier moesten ze leren te eten, zij wisten niet wat een aardappel was en aten deze met schil en al op. Om ze manieren bij te brengen begon d.b. kennis ze te slaan en hard ook. Nu mijn vraag waar zijn ze gelukkig, daar zonder eten of hier met alles, maar wel met klappen?

  Straatkinderen in Brazilië leveren dagelijks een strijd op leven en dood. Stichting ‘Help mij leven’ biedt deze kinderen een toekomst, door het werk van de Braziliaanse organisaties REMER en Sparta te steunen.

  http://www.helpmijleven.nl/
  http://www.pinokio.nl/r_verhaal_abu.html

  Reactie door B.v.N.G. — dinsdag 21 december 2004 @ 14.36 uur

 12. 5192e81
  fa0dee185f6006bbbdcf10c4a8702eaa 34.

  Trackback door 5192e81 — zaterdag 5 maart 2005 @ 16.56 uur