Een golf van solidariteit

Massaal stond ons land om 12.00 uur stil bij de ramp in Azië.

80% van de mensen zegt reeds gegeven te hebben aan Giro 555,
of dat zeker nog te zullen doen (zie Maurice de Hond).

Nog nooit is er bij een actie in zo’n korte tijd zoveel solidariteitsgeld binnengekomen (tot nu toe ruim 54 miljoen Euro).

Het bevestigt mijn beeld dat solidariteit geen ouderwets begrip is,
maar voor heel veel mensen de kern van het bestaan.

Laten we van ons land een beter, leuker land maken.
Laten we van de wereld een beter, leuker oord maken.
Laten we er vandaag mee beginnen.

Weg met de ‘cultuur van wegkijken’,
Weg met het cynisme,
Leve het engagement!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 05 januari 2005 :: 12.05 uur

48 Comments

48 reacties

 1. [...] kt het wel (behalve de fiscus dan)… Tijdens mijn drukke werkdag las ik het volgende hier; Laten we van ons land een beter, leuker land maken. Laten we van de wereld een beter, [...]

  Pingback door ...:::SjorsLive:::.... » Blij, Blij, Blij — woensdag 5 januari 2005 @ 20.43 uur

 2. Ik vindt het hardstikke goed hoor, wat ons landje weer voor elkaar bokst. Dit soort dingen moet ook, maar niet alleen in Nederland maar in de hele wereld, dan zijn we goed bezig!!!
  En nu maar hopen dat onze regering straks niet zegt: Zie je wel ze kunnen nog zoveel geven, dan kunnen ze nog wel wat inleveren ook, want zo zitten ze in elkaar in dit land. NEMEN> NEMEN> NEMEN> maar vooral niks GEVEN. O, ja ze hebben ook 25 miljoen gegeven (van onze belastingcenten)
  Het ligt nog vers in mijn geheugen dat er geen poen meer was om de vergrijzing op te vangen. Hahahaha……..huichelaars. Nogmaals de akties zijn prima en dat moet vooral doorgaan.

  Reactie door Eef — woensdag 5 januari 2005 @ 12.21 uur

 3. Solidariteit is uiteraard geen ouderwets begrip. Ik vind alleen dat deze solidariteit, te vaak van 1 kant moet komen. Onze ministers bv, hoe kan Remkes het in zijn kop halen om als eerste reactie te geven….”ik ben op vakantie..niet storen” Goed voorbeeld doet goed volgen ? soms is het Nederlander zijn niet leuk meer. In het Euro parlement wordt onze Balkenende ook al Harry Porter genoemd. Waar blijft onze geloofwaardigheid ?. Solidariteit wordt gelukkig nog door de ” echte ” mensen gemaakt. Nederland heeft Indonesie jaren lang leeg gerooft, onze overheid schiet nu ook te kort, laten de burgers dan maar solidariteit tonen, door massaal op 555 te storten.

  Reactie door Erik — woensdag 5 januari 2005 @ 12.22 uur

 4. Nou Jan ik vind een beetje cynisme af en toe wel humorisch hoor!

  Het is maar net hoe je het brengt.

  Reactie door krul — woensdag 5 januari 2005 @ 12.46 uur

 5. Inderdaad Erik. Soms is Nederlander zijn helemaal niet leuk meer.

  Reactie door Han — woensdag 5 januari 2005 @ 12.46 uur

 6. @ eef # 1:

  Ik lees net in de telegraaf dat de belastingdienst alles via en andere kanaal weer terughaalt.
  citaat:
  De fiscus heeft laten weten gewoon loonbelasting te heffen over vrije dagen die werkgevers willen doneren aan Giro 555 van de gezamelijke hulporganisaties.
  Bovendien riskeren bedrijven die de bijdrage van hun werknemers verdubbelen ook aangeslagen te worden door de belastingdienst, waardoor ongeveer de helft van de gift in de staatskas verdwijnt
  einde citaat
  Het zijn en blijven ratten in Den Haag en enig gevoel van medeleven hebben ze niet

  Reactie door Sinne — woensdag 5 januari 2005 @ 12.49 uur

 7. Fransman zijn ook niet en engelsman ook niet en duitser enz.

  Soms is mens zijn helemaal niet zo leuk, maar we zitten allemaal in dezelfde schuit en moeten er hier met elkaar het beste van zien te maken.

  De Ark van Noach! en vooral goed voor elkaar zorgen!

  Reactie door krul — woensdag 5 januari 2005 @ 12.50 uur

 8. @ 3 Krul,

  beetje cynisme enne humor moet zekers af en toe kunnen… ;-) der is al veel te weinig over om nog over te lachen eh

  groet patrick

  Reactie door patrick — woensdag 5 januari 2005 @ 13.04 uur

 9. Sinne@ 5

  Zoals ik al vermoedde, het blijven hufters, tjonge tjonge, wat een solidariteit. Stelletje zakkenvullers!!!!!

  Reactie door Eef — woensdag 5 januari 2005 @ 13.10 uur

 10. Morgen ook solidair met vele logger om een dagje op ‘wit’ te gaan voor Azië? (zie ook Rosita en mijn log)

  Reactie door Sjors — woensdag 5 januari 2005 @ 13.14 uur

 11. @ Krul (7):

  Zaten in de Ark van Noach dan al Fransen, Engelsen, enz.? :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 5 januari 2005 @ 13.32 uur

 12. van ieder twee toch @ olav ;-)

  Reactie door patrick — woensdag 5 januari 2005 @ 13.37 uur

 13. ik hoor het Balkenende nog zeggen… “meer zorg voor elkaar in de samenleving “. Sta je voor het goede doel extra vrije dagen af, wordt je er toch weer op gekort. Leve de belasting…!! en daarmee ook weer de politiek. HULDE voor hun saamhorigheid. Begint me toch allemaal wel een beetje te iriteren. Balkenende roept van een vertrouwens breuk, na het “leugentje” van Mabel, en hun recht op troonopvolging werd hiermee ontnomen. Hoeveel foutjes en leugentjes mag Remkens nog maken, eer we hem een vertrouwens breuk kunnen toedichten.

  Reactie door Erik — woensdag 5 januari 2005 @ 13.44 uur

 14. Zojuist op het nieuws: op giro 555 is tot nu toe 54 miljoen EURO binnengekomen en het eind is nog niet in zicht en de radio en TV actie moet nog komen. De SHO staat er versteld van. Ik ook. En als ik zo de hele nare toestand nog eens naloop, dan weet ik bijna zeker dat we net zo vrijgevig waren geweest als er “alleen” maar Aziaten getroffen waren geweest. Bedenk wel dat Indonesië een vroegere Nederlandse kolonie is geweest en er veel mensen in ons land zijn die nog allerlei banden hebben met mensen in dat land en het land zelf. Dat gaat ook op voor Portugal en Groot Brittanië. Dat er westerse slachtoffers zijn, betekent misschien wel dat er meer zal binnenkomen, maar misschien maakt dat 10% uit. De practische hulp van artsen en RIT medewerkers, materieel en voedsel en water was toch wel gekomen. Gelukkig wel. Mensen die vinden dat de landen zelf rijk genoeg zijn en dat je dus niet hoeft te geven, die zijn: a. in de minderheid, en b. voorzien van een twijfelachtig karakter.
  Een actie van artsen die een Greenpeace schip hebben gecharterd waarmee ze langs alle eilandjes langs de west/noordwest kust van Sumatra gaan varen en hulp gaan bieden is dan ook werkelijk geweldig.
  Hopenlijk kunnen ze de rotzakken en dieven en kinderontvoerders tegen houden, die nu hun slag aan het slaan zijn en kleine kinderen onder de drie die wees zijn, wegstelen en bij adoptie ouders onder brengen voor een leven vol prostitutie of andersoortige slavernij. Want ook politiewerk kost geld en die MOET beslist gebeuren!

  Reactie door Lydia — woensdag 5 januari 2005 @ 14.08 uur

 15. Onvoorstelbaar dat zo’n aktie zo’n doorslag vindt, het schijnt dat hulporganisaties zelfs hebben gevraagd om te stoppen met geld geven.
  Geweldig, ook al is dit 80% solidariteit naar het buitenland. Misschien , – als rampendonaties geen commerciele melkkoe wordt – , valt er nog een hoop maatschappelijke winst te halen in ons eigen kikkerlandje en wie weet, daarna in Europa!

  Bestaat er niet zoiets als SPprojecten, anders dan: ledenwerving , flyeren of scholing? Ik doel dan op wederopbouw in de ruimste zin van het woord.

  Reactie door Jory — woensdag 5 januari 2005 @ 14.20 uur

 16. Inderdaad: solidariteit ís geen vies woord meer. Kinderen, sportclubs, particuliere initiatieven, iedereen doet iets! Fantastisch.

  Het positieve mensbeeld van de SP (de mens is een sociaal wezen) is volledig gegrond!

  Reactie door Renske — woensdag 5 januari 2005 @ 14.26 uur

 17. Denk toch dat het iets te rooskleurig gezien wordt. Vergeet niet er zijn veel commercieele instanties die geld geven. Natuurlijk met een bepaalde gedachten, want er zijn momenteel toch net even teveel bedrijven die flink te koop lopen met hun gulle giften. Ik geloof niet zoveel in een gedeelte van deze stelling/log. Waar ik wel in geloof is dat het misschien een goede periode is om mensen eens duidelijk te maken dat egoisme een vreselijk iets is. Niet alleen omdat er duizenden mensen verzopen zijn, maar er ook staan als het om je achtertuin gaat waar ellende is. Want als je A zegt ook B zeggen…want anders is de uitkomst dat je een weggooier bent.

  Reactie door MAD — woensdag 5 januari 2005 @ 14.45 uur

 18. Ik wist wel dat de mensen nog steeds aardig zijn.

  Reactie door Farshad Bashir — woensdag 5 januari 2005 @ 14.53 uur

 19. Hoe fijn ik het ook vind dat er massaal gegeven wordt voor Azië en dat er heel veel media-aandacht is, toch blijf ik me druk maken om de situatie in ons eigen land. Want waarom is er ook niet zo veel media-aandacht (écht iedere dag zoals nu bij Azië) voor de herkeuringen van de WAO-ers en voor de mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank en voor de AOW-ers (de mensen die ons land hebben opgebouwd) die nu een fooi van het CDA krijgen, maar die niet meer kunnen rondkomen? Waarom is er niet iedere dag media-aandacht voor de mensen die de dupe worden van de no-claim en voor de idiote plannen van minister Dekker inzake de huren?

  Begrijp me niet verkeerd: ik vind het verschrikkelijk wat er in Azië is gebeurd, maar hoe verschrikkelijk ook, het is een natuurramp. Wat er in Nederland gebeurt, wordt mensen aangedaan door de eigen overheid. Nogmaals: het is goed dat er aandacht is en dat er (misschien mede daardoor) zoveel geld beschikbaar komt, maar ik wilde dat de media net zoveel aandacht zouden besteden aan de mensen die het moeilijk hebben in ons eigen land.

  Reactie door emma — woensdag 5 januari 2005 @ 15.19 uur

 20. Solidariteit is een menselijke eigenschap, het is een middel om de soort te laten overleven. Je kunt een maatschappij inrichten op basis van solidariteit maar ook op het principe: ieder voor zich (en God voor Knevel). De laatste jaren (ook onder Paars)is de maatschappij steeds meer gebaseerd op indivudualistisch gedrag (prestatiegericht, marktwerking, eigen verantwoordelijkheid, afbraak van collectieve regelingen/verzekeringen enz.). In zo’n samenleving wordt solidariteit naar de achtergrond gedwongen, maar in de mensen blijft de neiging tot solidariteit latent aanwezig en dat blijkt weer bij zo’n actie voor een ramp. Het is beter een maatschappij te maken die juist op solidariteit gebaseerd is, waarin de sterken de zwakkeren ondersteunen. Dan doe je een beroep op de goede eigenschappen van mensen en niet op de (ook in elk mens aanwezige) egoïstische trekjes. Daar moet de SP naar blijven streven !

  Reactie door simbro — woensdag 5 januari 2005 @ 15.39 uur

 21. Emma
  Groot gelijk heb je, ik denk daar precies eender over, eigen land is ook belangrijk. Maar je moet er nonstop bij zeggen ‘jamaar ook azie’ want anders ben je weer niet schaperig genoeg…

  Zo hoor ik Balkenende allemaal stoere woorden ‘voor mij spreken’, naja ik leef helemaal niet zo mee zoals hij het verwoord, vindt het erg en rot, maar meer ook niet. Er wordt altijd zo’n overdreven tint aan gegeven in Denhaag. Net of ik zit te janken in een hoekje.

  Maarja realistisch blijven is ook een vak…

  Reactie door MAD — woensdag 5 januari 2005 @ 15.48 uur

 22. Mad, inderdaad realistisch blijven is ook een vak. Ik maak me er boos over dat Balkenende nu zo staat te praten over Azië en in eigen land een sociale ramp aan het veroorzaken is. Verder vraag ik me af waar al dat geld wat het kabinet doneert nu opeens vandaan komt. Er WAS toch geen geld? Geen geld om onze ouderen een goede oude dag te bezorgen, geen geld om de huidige WAO-ers volledig in de huidige wet te laten, geen geld om de no-claim niet door te laten gaan, geen geld om nieuwe huizen te bouwen (daarom moeten de huren fors omhoog)??

  Nogmaals: prima dat er zoveel aandacht voor deze natuurramp is, maar er mag ook wel wat meer aandacht voor de sociale problemen in ons eigen land komen (zo langzamerhand begint dat op een sociale ramp te lijken). Als Balkenende zo graag “goed werk” wil doen, laat hij dan beginnen met een aantal idiote maatregelen terug te draaien, er is kennelijk toch geld genoeg!

  Reactie door emma — woensdag 5 januari 2005 @ 15.58 uur

 23. Emma
  Ik denk dat Marijnissen daar best werk van gaat maken. Zou dom zijn als hij het niet zou aankaarten, want je staat als regering compleet voor lul als je je druk maakt om het voedsel in een ander land en in je eigen land moet een partikuliere organisatie het maar zelf regelen omdat er geen genoeg eer te halen is. En inderdaad waar komen die centen vandaan, erger me er ook aan…

  Een regering en politici nu in een spagaat krijgen is vrij eenvoudig voor de SP. Gewoon kwestie van voorlul zetten. Misschien vals, jammer dan, moeten ze maar beter nadenken.

  Reactie door MAD — woensdag 5 januari 2005 @ 16.06 uur

 24. Gefeliciteerd Nederland en Europa…
  ff op een rij waarom er nu zoveel gestort word op 555

  1. Kersttijd, een melancholische tijd waarin mensen altijd wat meer voor een ander over willen hebben
  2. Er zijn westerlingen bij betrokken, zonder al die toeristen hadden we echt niet xoveel aandacht eraan besteed, een beetje op het niveau van een overstroming in Bangladesh, daar hoor je ook weinig over
  3. De enorme mediahype, iedereen komt op tv tot aan tante Marie aan toe.. enneh Darfur is al lang weer vergeten hoot.
  Giro 555 –> overlijden Andre Hazes –> Pim Fortuin –> stille tochten etc…

  Jan dit is geen gezond solidariteit, dit is pseudo-solidiar gedrag. Het enige waar het goed voor is is dat het geld oplevert, maar het veranderd geen barst aan de huidige situatie in ons land. Solidariteit begint bij jezelf in je eigen omgeving. Dat veranderd niet met wat geld storten op een rekeningnummer. Er is duidelijk wel en behoefte aan collectivisme, mensen willen een gezamenlijh doel delen, daar moet je op inspelen anders kunnen daar wel eens rare situatues uit ontstaan.

  Reactie door Jack — woensdag 5 januari 2005 @ 16.11 uur

 25. 11 Olav Meijer,

  Verdenk je mij er van dat ik er bij was destijds? Ha Ha

  Reactie door krul — woensdag 5 januari 2005 @ 16.11 uur

 26. Tja en wie ligt er nog wakker van al die doden en ontheemden in Afrika? Kan daar ook even ingegrepen worden met dezelfde vaart?

  Reactie door krul — woensdag 5 januari 2005 @ 16.13 uur

 27. 24 Jack

  Zo sust men ook het eigen schuldgevoel.

  Men haalt hier ook weer een gevoel van eigenwaarde uit.

  Het doel verbindt mensen en mijn krijgt het idee van verbroedering en verbondenheid.

  Maar zoals alles schijn is, is dit ook schijn.

  Reactie door krul — woensdag 5 januari 2005 @ 16.21 uur

 28. MAD (23)
  Hoezo zou dat vals zijn?
  Hebben zij zelf niet, wat nu uitgekomen is, de bevolking valse
  voorgelogen?
  Als het Marijnissen lukt, mag hij ze zo in een hoek drijven, dat ze het schaamrood op hun kaken krijgen.
  Alhoewel ik dat betwijfel, volgens mij staan ze zeerver van het mensdom af.

  Weet dat het hier niet past maar:
  Volgende week moet ik waarschijnlijk, met mijn nieuwe cogela, naar een project in Rottedam.
  Weet nog niet precies waar, maar lijkt me wel leuk.

  Reactie door Leo 3 — woensdag 5 januari 2005 @ 16.22 uur

 29. Veel succes Leo met het nieuwe project en je nieuwe collega.
  Het begint toch aardig voor jou het nieuwe jaar!

  Reactie door krul — woensdag 5 januari 2005 @ 16.42 uur

 30. Leo 3
  Van mag die hoor…lesje solidariteit vs. hypocriet.

  Nieuw project is altijd leuk, vooral als je de eerste bent. Kan je dingen nog naar je hand zetten. goodluck! toch niet spaanse polder ?

  Reactie door MAD — woensdag 5 januari 2005 @ 16.43 uur

 31. krul (29)

  krul, bedankt, een beetje succes heeft een ieder nodig.
  Ze zeggen toch altijd, het geluk is met de domme,hahahah.

  Reactie door Leo 3 — woensdag 5 januari 2005 @ 16.47 uur

 32. MAD (30)
  Weet dat nog niet, maar het woord spaanse polder is al wel een paar maal gevallen, al voor de kerst, we zien wel.

  Reactie door Leo 3 — woensdag 5 januari 2005 @ 16.50 uur

 33. Leo 3
  Draai daar zelfs weleens snachts, daar gebeurt het allemaal, achtervolgingen en schietpartijen en van vreemde snuiters tot verdwaalde hoeren tot aan rechercheurs en bananen ehmm doaune. Dus maak je borst maar nat :) ergens in het midden vindt je een fantastische snackbarretje…heerlijk broodje bal kan je daar eten.. ;)

  Reactie door MAD — woensdag 5 januari 2005 @ 16.55 uur

 34. AZIE MOET GEHOLPEN ZONDER MEER .Alleen Remkes is een lamzak die had bij de Nederladse burgers moeten zijn.Hij was bang dat hij in de weg liep dat doet hij al jaren bij de VVD.Wat hebben we toch een goed kabinet kunnen alleen de burgers pakken.NORMEN enWAARDEN.

  Reactie door j.ouderikerink — woensdag 5 januari 2005 @ 17.02 uur

 35. Het is een goed teken dat er niet alleen hier in Nederland, maar ook elders zovele mensen zijn die, ieder op hun eigen (creatieve) wijze, laten zien wat solidariteit werkelijk betekent. Solidariteit gaat niet alleen om het veiligstellen van het wederzijds eigenbelang zoals we dat hebben in het naar draagkracht verplicht moeten bijdragen aan een maatschappij en gezonde samenleving waar men later ook zelf van kan profiteren, maar solidariteit is ook wat mensen zelf beweegt om juist belangeloos die bijdrage te leveren aan mensen in door natuur- of oorlogsgeweld getroffen samenlevingen die, waar dan ook, al deze grote en kleine bijdragen nodig hebben om er zelf weer bovenop geholpen te kunnen worden.

  Nu moet er ook gezegd worden dat er maar weinig catastrofes zijn waar in een klap zo veel mensen het slachtoffer van worden en waar dat ook in zo veel landen tegelijk plaatsvindt. De vrijgevigheid van mensen is wat dat betreft wel geconditioneerd: mensen geven, zo weten we van de laatste tientallen jaren, pas als er een bepaalde ‘drempel’ is overschreden bij de plaatsgevonden catastrofe, en dat is de drempel van de shock, van de onverwachte ‘gebeurtenis’. De gebeurtenis van de overstromingsramp in Azië past niet in het beeld dat we hebben van de ‘doorsnee’ ramp, als het gaat om het aantal van meer dan 100.000 slachtoffers dat is gevallen, de geografische reikwijdte van de getroffen gebieden en dat gevoegd bij de grote kwetsbaarheid van de getroffen gebieden voor de mogelijke nieuwe catastrofe van epidemieën.

  Stilzitten en niets doen is bovendien een houding die ieder welvarend land zich niet zou kunnen permitteren. Maar een ongeschreven stelregel die ook een andere kant op werkt: zelfs de meest arme landen, zoals Noord-Korea, zien een mogelijkheid om zich naar buiten toe als een van die vele rijke landen te profileren die wel wat overheidsgeld kunnen missen.

  Zeer opmerkelijk is ook de grote Amerikaanse bijdrage aan noodhulp. Waar eerder nog het beruchte oorlogsschip de Abraham Lincoln op de Perzische Golf ingezet werd om ‘verzetshaarden’ in Irak een destructieve, vele mensenlevens kostende slag toe te brengen wordt nu vanaf dezelfde oorlogsbodem een constructieve bijdrage geleverd aan het leveren van hulpgoederen. Afgeleverd uit helikopters die ditmaal vluchten uitvoeren om mensenlevens te redden. En ook Frankrijk heeft inmiddels zijn ‘Jeanne d’Arc’ (die ook verbleef in de buurt van de Perzische Golf) naar een van de getroffen regio’s gestuurd voor het kunnen uitvoeren van vluchten met hulpgoederen.
  De tsunami heeft veel in beweging gebracht, ook in de ‘missie’ van deze oorlogsschepen: ze zijn nu even niet meer op oorlogspad.

  Reactie door David Tompot — woensdag 5 januari 2005 @ 17.15 uur

 36. Emma, ikvind dat je gewoon groot gelijk hebt. Ik ben echt heel blij met deze hartverwarmende reactie en wil er niet cynisch over zijn. Maar ik vind ook dat Darfur geholpen moet worden. En ik vind ook dat we in ons eigen land heel veel meer aandacht moeten hebben voor de mensen onder de ziekenfondsgrens, maar deze onderwerpen zijn: “nu even niet” sexy genoeg. De media blazen elk klein rotonderwerpje op tot een, wat men noemt: hype. Maar mensen op en rond het minimuminkomen in eigen land is niet interessant genoeg. Genoeg gehoord op radio en TV van presentatoren en journalisten dat ze er niks van snappen als iemand zegt dat de media het wederom verkeerd aanpakken. Nieuws is nieuws en hoeft niet tot op het merg uitgediept te worden. Er is meer tussen Hemel en Aarde dan alleen wat de media mooi vinden. We mogen onze eigen mensen niet vergeten.

  Jan, mooi artikel in Trouw, maar ik vind je folder die ik in de bus vond, mooierDER…. Toch had ook die duidelijker gekund. Hij ligt al op het oud papier zag ik. De mijne niet, hoor.

  Reactie door Lydia — woensdag 5 januari 2005 @ 17.27 uur

 37. MAD (33)
  Aha, sport, spaning en zenzatie.
  Blijf je in iedergeval wel wakker, en een broodje warmebal is ook nooit weg.
  Heb een goede vuurdoop doorstaan, dus schrik niet zo gauw, en weg lopen is me nooit geleerd.
  Wie weet, lopen we nog een keer dezefde dienst.
  Is dat misschien het project waar zo’n 2 maanden terug over gepraat werd, dat er meer jongens bij moesten, voor een beter verloop van het opserveren, en diensten wisseling.

  Trouwens heb je het nieuws gehoord over onze jongens in Irak?

  Reactie door Leo 3 — woensdag 5 januari 2005 @ 17.29 uur

 38. Waar kan ik mij aan melden voor werk in thailand

  Reactie door werkeloze — woensdag 5 januari 2005 @ 18.19 uur

 39. Werklozen naar Sumatra!? ze zijn gek!
  En anders worden ze het wel…..

  De boodschap: dat artsen, militairen, hulpverleners van beroep enz. dus mensen die zware begeleiding nodig hebben van de pshygologen is nog niet koud,
  of men wil totale amateurs die hel ‘insturen’ danwel toestaan.

  * * * * .. . . . . . . . . Dazzeled . . . . . . . ..* * * * *

  Dit is geen solidariteit meer, maar goed bedoelde risico’s scheppen.

  Verder is ‘de gemiddelde NLer’ een ramptoerist en zeer beinvloedbaar door simpele sentimenten.
  Sta je op een drukken oprit naar de A10 met een blikschade, schelden ze dat je aan de kant moet, of je ff ergens anders kan gaan staan…..
  Zien ze de beelden op sumatra en is het telebankieren lekker vlot en makkelijk… tjakka, > 54 miljoen. (Wat ontegenzegenlijk mooi en goed is voor voor de Aziaten.)

  Maar laten we niet te hard roepen dat NL solidair is, 365 a year… dat IS namelijk niet meer zo. NL 365 dagen per jaar is o.a.: stemmen op de verkeerden, agressie onderling, ramptoerisme…. (langzaamrijden bij ongelukken, meeluisteren op scanners enz.)

  Geluk bij een ongeluk voor Paul de Leeuw, die kan straks weer wat traantjes pinken op de buis na 1 van zijn liederen, geholpen door zielige en vertraagde beelden.

  Nee, van deze log’s wordt ik alleen maar overtuigder van de hypocrisie! En weldra zien we de bedrijven die goedkoop per seconde op de buis kunnen, NL haalt er weer commercie uit…

  Reactie door Barend — woensdag 5 januari 2005 @ 18.30 uur

 40. Barend
  Zelfde gedachten had ik ook, worden heel wat getraumatiseerde uitkeringtrekkertjes. Zelfs ook een cursus gehad in het ‘lijken bekijken’ noem ik het maar. Als je daar geen psychologische begeleiding bij hebt pakt het kut voor je uit. Je moet het namelijk gewoon als een stuk vlees kunnen bekijken. En dat kunnen burgers niet.

  Reactie door MAD — woensdag 5 januari 2005 @ 18.43 uur

 41. PS: makkelijk ook, ff overmaken en weer een goed geweten tot de volgende ramp. Hier is geld, lossen _jullie_ het ff op?

  Iets van jezelf geven (Maar niet erheen gaan, naar die hel als amateur) is meer waard, maar NL is egocentrisch verworden, gelukkig kan men makkelijk telebankieren of iets in de pot aan de deur doen…

  TRIEST! Weeeee NL !

  Reactie door Barend — woensdag 5 januari 2005 @ 18.44 uur

 42. Goede actie Jan,

  Ook ik heb me meteen aangemeld om mijn overigens zeer kleine weblogje op wit te zetten.
  Goed te lezen op andere logs dat ook jij dit gaat doen.
  Solidariteit is belangerijk en dat het nog bestaat bewijst de afgelopen periode wel.

  Reactie door waiter — woensdag 5 januari 2005 @ 19.03 uur

 43. dat balkenende en remkes zich niet lieten zien, was te verwachten,

  waarom dan; nou simpel, daar was niets meer af te breken!!!

  Reactie door Jansonius — woensdag 5 januari 2005 @ 19.13 uur

 44. Heel goed dat dat er wat gedaan wordt voor slachtoffers, is te hopen dat het bij degene terecht komt die de hulp het hardst nodig hebben, wat ook jammer is dat solidariteit veelal pas te voorschijn komt als er een ramp heeft plaats gevonden.
  Ik weet niet precies maar in china heb niet zolang geleden ook een ramp plaats gevonden wat is daar voor gedaan?, slachtoffers aantal zou ongv.240.000 mensen geweest zijn.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 5 januari 2005 @ 19.38 uur

 45. Het gaat Bergen om uitkeringsgerechigden die uit Eigen Vrije Wil naar Azië willen gaan om te helpen met behoud van uitkering. Dat klinkt niet eens zo knettergek als het is, want, zoals MAD duidelijk vertelde, een rottend, opbollend lijk ZIEN op TV is iets heel anders dan er boven hangen met je reukorgaan! Als sportduiker heb ik een paar maal iemand uit het water helpen halen die verdronken was. Alleen waren dat dus wel “verse” lijken. Ik heb een keer langs de kant gestaan van de Maas toen de brandweer er een “oud” lijk uithaalde. Gelukkig was ik de lucht nog niet vergeten uit mijn tijd als leerling verpleegster in Haarlem, dus voor mij was de verrassing niet zo groot. Anderen gingen spontaal en ogenblikkelijk over hun nek. Nee, ik denk niet dat de huidige, verwende Nederlander, hier eventjes tegen kan. Sommigen zullen het kunnen, maar inderdaad, eerst een psychologische test en oefenen op echte doden in een mortuarium. Dan een keertje of vijf mee met de brandweer om lijken op te halen uit putten en sloten en rivieren en onder huizen vandaan, of met de Politie mee als er in een woning al twee weken iets flink ligt te meuren en daar heb je dan ook gelijk dat na een week of twee dat lichaam inmiddels is leeggelopen en in een plas geel, transparant vet ligt te ruften. Ik heb net gegeten, maar ik word er niet zo snel ziek meer van als in het begin, toen ik ermee moest werken in dat ziekenhuis en dat waren mensen die nog moesten overlijden, of net overleden waren en naar het mortuarium gebracht moesten worden. De lijken die al twee tot drie weken dood in hun woning lagen lijken er meer op. Nee, MAD heeft gelijk, dát kunnen niet veel mensen. En daarbij de mensonterende ellende waarin de overlevenden het moeten zien te redden. Sympathieke gedachte van de wethouder SoZaWe uit Bergen (NH), maar gedaan zonder enige kennis van zaken. Misschien moet zelf eens met de brandweer mee?

  Reactie door Lydia — woensdag 5 januari 2005 @ 19.40 uur

 46. Folkert, dat was in 1976 in China en dát moet je nog kunnen terugvinden in de geschiedenisboeken, of kranten uit die tijd of gewoon, op Internet?

  Reactie door Lydia — woensdag 5 januari 2005 @ 19.41 uur

 47. Mijn zoon is direkt na de ramp naar Sri Lanka gegaan. Hij zat zonder werk. Had zijn studie voltooid, was werkzoekende maar wilde geen uitkering. Hij vond dat hij daar goed werk kon doen.
  Heeft alles zelf betaald ticket enz.Zijn ticket loopt a.s zaterdag af. Hij is samen met nog enkele Nederlanders bezig in het Z.O en regeld het puinruimen met 3 buldozers en 8 vrachtwagens. De bevolking is enorm dankbaar.Hij wil langer blijven om het project af te maken.Omboeken van zijn ticket kan niet zegt Martinair. Wil je langer blijven dan moet je een enkele reis boeken(kosten 990 Euro). Als hulpverlener zonder inkomen kun je voor dat geld enorm veel doen voor die mensen daar.Zelf heb ik het min. van buitenlandse zaken benaderd of hij misschien kan meeliften mrt het bezoek van de minister aan Indonesie-Sri Lanka en Thailand. Helaas kon dat niet.(zei De persvoorlichster.Indien u geinterresserd bent in de activiteiten van jonge Nederlanders als vrijwilleger werkzaam in Sri Lanka kijk eens op de Sri lanka pagina – hulpverleningwatersnood nederlansevlag aanklikken.
  Je zult zien dat er ook nog kanjers in Nederland rondlopen
  Indien iemand een oplossing weet voor het probleem van mijn zoon d.w.z een latere goedkope terugvlucht maakt niet uit.

  Reactie door willemsen Jacques — woensdag 26 januari 2005 @ 13.40 uur

 48. Ha Jan,

  Ik wilde even kwijt dat ik je een ontzettend aantrekkelijke kerel vind!

  Reactie door Willemijn — zaterdag 14 mei 2005 @ 2.42 uur