Abu Ghraib, wie wordt gestraft?

Human Rights Watch heeft fel uitgehaald naar de VS in verband met de selectieve manier waarop de schuldigen van de martelingen in de Iraakse gevangenissen worden aangepakt. Verontwaardigd is HRW over het feit dat juist dé wereldmacht, de VS, zich steeds minder aantrekt van de mensenrechten.

‘Nu worden alleen de daders aangepakt, maar de politci en de top van het leger die ervan wisten en niets deden, gaan vrijuit.

Als ergens ter wereld gemarteld wordt, is dat een schending van de mensenrechten. Echter, als het grootste en machtigste land ter wereld zich hieraan schuldig maakt, is dat niet alleen een schending van de mensenrechten, dan is dat tevens een aantasting van de nòrmen binnen de mensenrechten.

De gevolgen dáárvan zijn vele malen ernstiger’, aldus HRW.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 13 januari 2005 :: 22.12 uur

13 Comments

13 reacties

 1. Ach en nederland werkt hier aan mee.

  Reactie door Zwerver — donderdag 13 januari 2005 @ 22.26 uur

 2. Weet je wat ik het allertrieste vind? Dat de wereld hiervan alleen maar schande kan spreken en dat niemand van de regeringen openlijk de VS hierover aanspreekt.

  Reactie door Helma D. — vrijdag 14 januari 2005 @ 6.30 uur

 3. De Amerikanen hebben zich om geldelijk gewin altijd als racistische, onmenselijke schoften gedragen jegens volken die aan hun wil moesten worden onderworpen. Dat gold voor de indianen, dat geldt nog altijd voor de negers en dat is nu van toepassing op de moslimarabieren.
  Ik schaam me voor Balkenende die als beulsknecht van de inquisitie van Bush & en de nazinazaat Rumsfeld ons eigen voetvolk stuurt om deze agressors te dienen in het
  Republikeins Amerikaanse weggrissen van Iraakse rijkdommen. Ik wou dat ik het genuanceerder kon zien, maar de huidige praktijken van het mondiale Amerikaanse machtsvertoon maken me dit onmogelijk

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 14 januari 2005 @ 8.06 uur

 4. goh, wat een medeleven met die Afghaanse baardapen.
  Enig idee wat dit stelletje fascisten zelf heeft uitgespookt in de naam van Allah..?
  Wat mij betreft zitten ze prima op G.B.!

  Reactie door Charles — vrijdag 14 januari 2005 @ 11.06 uur

 5. Charles.

  Als het je een beetje tegen zit, is het mogelijk daar zelf terecht te komen. Er hoeft maar één amerikaan op te merken dat jij je wel eens zou kunnen hebben ingelaten met al quaida of de taliban en een uitleveringsverzoek naar NL gaat. Je wordt opgepakt en uitgeleverd aan de vs. Zonder fatsoenlijk proces in nederland. Je krijgt in de vs ook geen eerlijk proces, maar gaat linea recta naar Guantanamo Bay.

  Zo ligeen globaal de rechtverhoudingen tussen Nederland en de vs. Want waarom zou het anders gaan dan met een nederlander die door een vs staatsburger wordt beschuldigt van het verstrekken van drugs aan een inwoner van de vs?

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — vrijdag 14 januari 2005 @ 11.57 uur

 6. Zie ook:
  http://www.truthout.org/docs_05/011005B.shtml

  Je hoeft helemaal niks misdaan te hebben om gemarteld te worden, alleen maar een naam hebben die lijkt op de naam van iemand die verdacht wordt ergens van. Gek genoeg hoor je daar niks of vrij weinig over in de mainstream media.

  Martelen is gewoon beleid van de Amerikaanse regering en Abu Ghraib was niet alleen maar een incident. Dat blijkt wel weer wat er gisteren op nu.nl stond:
  “Een van de bezorgde topfunctionarissen, speciaal presidentieel adviseur Condoleeza Rice, schreef in oktober een brief aan het parlement waarin ze betoogde dat de voorstellen verkeerd zijn. Ze bieden volgens haar “rechtsbescherming aan buitenlandse gevangenen die dat nu niet hebben”.

  Rice verwoordde het standpunt van de regering in Washington. Die meent dat aan buitenlandse gevangenen de meest elementaire rechtsbescherming moet kunnen worden ontzegd in het kader van de strijd tegen het terrorisme. Tal van arrestanten verdwijnen zo praktisch in de VS.” (http://www.nu.nl/news.jsp?n=467760&c=20)

  Reactie door Jeroen Dekkers — vrijdag 14 januari 2005 @ 11.59 uur

 7. Ah, eindelijk wordt daar weer een aandacht aan besteed, heb het de afgelopen tijd meerdere malen genoemd hier, van het cda hoef je niet veel te verwachten, die zegen toch, we gaan er vanuit dat de amerikanen oplossen. Maar gelukkig geeft Jan Marijnissen hier weer aandacht aan, goed bezig Jan! Nu maar hopen dat jij de rest wakker kunt krijgen, zou goed zijn als dat er vanuit Europa een duidelijk signaal komt richting VS dat er meer aan gedaan moet worden.

  Charles (4),
  Je moet niet iedereen over een kam scheren, er zitten goede en slechten tussen, net zo als er goede en slechte amerikanen zijn.
  Er zijn meer mogelijkheden dan voor of tegen amerika hoor.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — vrijdag 14 januari 2005 @ 17.29 uur

 8. Er bestaan geen schone oorlogen.

  Reactie door nico — vrijdag 14 januari 2005 @ 17.49 uur

 9. Jan,

  Ik kan kort zijn. Op mijn weblog staat een stukje onder de titel ‘wie martelt is een loser’.

  Zie: http://wesker.web-log.nl/log/1645704

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — vrijdag 14 januari 2005 @ 20.17 uur

 10. Een voormalige gevangene in de Iraakse Abu Ghraib gevangenis, die door de wachten van de V.S. gedwongen werd om in het openbaar aan masturbatie te doen en op een pyramide van naakte mannen werd opgestapeld bekent dat zelfs de Iraakse dictator Saddam dergelijke dingen niet deed.

  Alhoewel breed in de publieke opinie de mannelijke gevangenen in de publieke opinie werden uitgemeten is de vrouwelijke gevangenen even gruwelijk gegaan. Ik zal jullie de links besparen waar de misdaden tegen de vrouwen zijn begaan, daar de meeste magen daar niet tegen bestand zijn.

  Reactie door Joop — zaterdag 15 januari 2005 @ 18.47 uur

 11. Onderstaande een brief van een Iraakse vrouw, die gevangen zat in de Abu graib-gevangenis en deze uit de gevangenis wist te smokkelen. Deze vrouw doet een oproep aan de verzetsstrijders om de gevangenis aan te vallen en zo hun te bevrijden uit deze hel. Het maakt niet uit als zij daarbij worden gedood.
  Deze brief vormde de aanleiding voor Iraakse verzetsstrijders om deze gevangenis aan te vallen, hoe riskant ook de operatie is.

  Tot mijn eigen volk, tot mijn eigen mensen in Ramadi, Khalidiyya en Falluja… tot alle mensen in de wereld voor wie hun eer en waardigheid geliefd zijn is mijn oproep.

  Vanuit de Amerikaanse gevangenis van Abu Ghraib, stuurt jullie eigen zuster Nur deze brief, maar de vraag is: waarmee zal ik beginnen? Ik weet niet hoe ik jullie de ellende en vernederingen in de gevangenis moet uitleggen; de honger die wij lijden de vernederingen die wij ondergaan terwijl jullie van je maaltijden genieten? Of de dorst terwijl jullie drinken zoals het jullie behaagt? Of de slapeloze nachten waaraan wij worden blootgesteld door onze Amerikaanse bewaarders? Of onze naaktheid zoals onze bewaarders van ons verlangen om ons aan hun te vertonen?

  O beste broeder, wanneer wij jullie vrachtwagens en auto’s de bouwmaterialen voor de Amerikanen zien transporteren, staan onze harten op springen omdat deze vrachtwagens en auto’s aan mijn eigen mensen en mijn eigen stad toebehoren, waarna ik reageer met een bloedend hart: O Allah! Mijn mensen hebben hun eer en waardigheid verkocht in ruil voor een bundel Amerikaanse dollars, maar wanneer ik reageer op onze aangetaste eer en mijn situatie, barst ik uit in tranen.

  O beste broeders en zusters, hoe kan ik, het lijden wat wij meemaken en de ervaringen in de handen van de Amerikanen uitleggen of in woorden uitdrukken, alleen de vele klappen en de dagelijkse martelingen omdat wij niet toegeven aan hun lusten en seksuele verlangens!!!

  O geestelijk leiders van ons geliefde geloof, waarom verstoppen jullie je gezichten voor de schande en onteering die de Amerikanen jullie en ons hebben gebracht. Hebben jullie jezelf en ons al aan de Amerikanen op de slavenmarkt verkocht in ruil voor enkele dollars? Hebben jullie je eer en waardigheid verloren?? De Amerikanen in Abu Ghraib hebben al jullie en onze eer aangetast.

  Laat degenen die mijn brief lezen wereld wijd hun stemmen verheffen tegen de brute behandeling die wij ondergaan door de handen van onze bewaarders. Zij hebben onze eer geschaad en aangetast als wilde beesten. Wij schreeuwen voor hulp om onszelf te beschermen tegen deze beesten maar niemand lijkt ons wanhopige gehuil te horen.

  Tot slot, als er nog een atoom aan waardigheid in jullie harten is, O leiders van de oemma, val dan deze bekende gevangenis aan met elke wapen die beschikbaar is.

  Reactie door Joop — zaterdag 15 januari 2005 @ 19.10 uur

 12. Het is zoals Trouw schreef:
  niet bijzonder dat het gebeurd
  (want schone oorlogen zijn een illusie)
  maar bijzonder is dat het in de pers gekomen is..

  Reactie door nico — maandag 17 januari 2005 @ 11.10 uur

 13. Weet je wat ik triest vind?! Dat alles daar nog gewoon doorgaat, mensen worden daar nog steeds gemarteld,verkracht en vernederd worden. Waarom worden die zieke soldaten niet opgepakt en met z’n alle in z’n mini celletje gezegt?! Waarom is dat zo moeilijk?!!! D’r is godverdomme genoeg bewijst voor dit alles! En je kan mij niet wijs maken dat al die mensen daar iets verschrikkelijks hebben gedaan. En steld dat ze iets verschrikkelijks hebben gedaan, dan worden ze nog onmenselijk behandeld. Ik heb gisteren bij Netwerk een docu gezien over die gevangnis en zag de reactie bij Rumsfled, die stond gewoon te lachen die vieze vuile (PIEP) alsof hij het gewoon vind wat daar allemaal gebeurt. Nou ze zouden hem is een tijdje daarheen moeten sturen met die aroganten harses van hem!!!!

  En weet je wat het ergste is?! BUSH heeft toesteming gegeven voor die martelingen. Het staat op zwart wit dat je mensen mag martelen als ze mischien iets met terrorisme te maken zouden hebben.

  Dan heb ik vraagje voor je Bush. Hoe denk je dat je terrorist word? Denk je echt dat iemand opeens wakker word en denkt: Goh, laat ik is een bus opblazen. Nee, natuurlijk niet, maar als je mensen zo gruwlijk mishandeld en vervolgens als vuil weggooit, DAN krijg je terroristen! Als je eerst hun hele familie vermoord en ze niks meer hebben om voor te leven, DAN krijg je terroristen!

  Maar mischien ben ik heel dom als ik dat zeg.

  Reactie door Anouk — vrijdag 25 november 2005 @ 18.36 uur