Het kan!

- Halvering van het aantal mensen dat moet leven van minder dan 1 dollar per dag.
- Alle kinderen naar school.

- Gelijke kansen voor mannen en vrouwen.
- De sterfte van kinderen onder de vijf jaar met twee-derde terugbrengen.

- Het aantal moeders dat op het kraambed sterft met drie-kwart verminderen.
- Terugdringen van aids en malaria.

- Honderd miljoen mensen in de sloppenwijken krijgen het ècht beter.
- Het aanpakken van de schuldenlast van de ontwikkelingslanden, en het goedkoop beschikbaar stellen van medicijnen aan ontwikkelingslanden door farmaceutische bedrijven.

Dit zijn de 8 belangrijkste punten van het VN-programma om iets te doen aan de oneerlijke verdeling van de welvaart in de wereld. Een en ander moet geregeld zijn in 2015.

Vandaag is er een rapport gepubliceerd dat aantoont dat HET KAN!

Voorwaarde is wel dat àlle rijke landen hun afspraken nakomen: 0,7% van het BBP uitgeven aan steun voor de ontwikkelingslanden. Slechts vijf landen voldoen nu aan die eis: Zweden, Luxemburg, Nederland, Denemarken en Noorwegen. De VS bijvoorbeeld geeft slechts 0,1% BBP uit aan hulp.

Zie voor verdere info: hier.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 17 januari 2005 :: 11.12 uur

41 Comments

41 reacties

 1. Geloven jullie het? Overigens, lees ik goed dat de VS dus 0.3 % boven de norm zit?

  Reactie door Ton — maandag 17 januari 2005 @ 11.35 uur

 2. Wel een heel storend foutje. Dat zal wel 0,1% moeten zijn voor de VS ?

  Reactie door simbro — maandag 17 januari 2005 @ 11.37 uur

 3. Inderdaad, is nu hersteld.

  Reactie door Jan Marijnissen — maandag 17 januari 2005 @ 11.56 uur

 4. Ton, dat het kan geloof ik wel. Of het ook gebeurt, daar heb ik mijn twijfels over.

  Reactie door Jeroen Dekkers — maandag 17 januari 2005 @ 12.09 uur

 5. …en landen die wél aan de norm voldoen er niet allerlei andere zaken van betalen, zoals Nederland doet met onder andere oprotpremies voor illegalen.

  Reactie door Eric — maandag 17 januari 2005 @ 12.27 uur

 6. Kon het (dat typefoutje) al niet voorstellen. Vermoedelijk hebben ze hun achterstallige schulden aan de VN ook al in die 0.1% gecalculeerd. Enfin, een droom zou zijn de wapenhandel om te zetten in deze VN-activiteiten. Voor mij zouden ze deze VN-activiteiten net zo mogen commercialiseren als de wapenhandel. Dus het omdraaien van de “commercie-gedachte”. Geen wapens maar hulpgoederen. Mogen ze nog wat verdienen ook. Jammer genoeg hebben we dit meer gehoord, alleen luisteren schijnt heel moeilijk te zijn.

  Reactie door Ton — maandag 17 januari 2005 @ 12.42 uur

 7. Laten we hopen dat de armoede in de wereld echt aangepakt gaat worden en dat zeer betrouwbare mensen toezicht houden op het te besteden geld.

  Reactie door E.Krul — maandag 17 januari 2005 @ 13.02 uur

 8. Natuurlijk kan het. In theorie heeft het atijd gekund.
  Nu de praktijk nog…

  Reactie door Jan Breur — maandag 17 januari 2005 @ 13.11 uur

 9. natuurlijk kan het.
  alleen betekend het wel dat een hele hoop rijke mensen een kelin beetje moeten inlevern. en dat beetje inleveren sschijnt vaak hoe langer hoe moeilijker te zijn naarmate je meer geld hebt.

  maar natuurlijk kan het, als iedereen zou willen. kijk maar naar de gigantische bedragen die opgehaald zijn voor giro 555 de afgelopen dagen.

  Reactie door AM — maandag 17 januari 2005 @ 13.17 uur

 10. Ieder wel denkend mens wist dat dit allang kon, maar de wil en de bereidheid van de rijke landen om het te doen is er niet, alleen als het eigen belang een rol speeld, willen ze nog wel eens in actie komen.

  Reactie door leen — maandag 17 januari 2005 @ 13.41 uur

 11. Dag Jan.

  Jan.
  Is dit rapport ergens in het Nederlands vertaald
  te krijgen?
  Ik zou het graag ter inzage in onze SP stand willen
  leggen.

  Reactie door Joke Faas — maandag 17 januari 2005 @ 13.50 uur

 12. Naar mijn mening moeten we hier ook wat doen: http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/rankorder/2034rank.html

  Mijn droombeeld is om uitgaven aan de krijgsmachten terug te dringen tot minder dan 3% en het liefst 2% van het overheidsbudget. Landen als Jordanië en Noord-Korea geven nu maar liefst 20% van hun budget uit aan hun legermacht en vele andere landen zijn evengoed zwaar militaristisch met een ruim 10% van hun landelijk inkomen. Als die landen nu eens de 8% uit gaan geven aan ontwikkelingshulp of hun eigen bevolking, en ook de VS een honderd miljard euro minder uitgeeft aan haar leger, dan waren we in een klap af van ontzettend veel vijandigheden, armoede en honger. Maargoed, dit alles ijdele hoop, vooral gezien het gebrek aan daadkracht bij die slappe VN. Enkel wat brave schooljongetjes uit Europa zullen meedoen aan een dergelijk plan.

  Reactie door Daniël O. — maandag 17 januari 2005 @ 14.31 uur

 13. Het zou mooi zijn,
  Ik hoop dat deze theorie werkelijkheid kan worden, maar ik denk dat zolang bush aan de macht is, amerika in ieder geval niet meer gaat geven. Daarna betwijfel in het ook, maar ik blijf een idealist en ga er voor!

  Reactie door linda — maandag 17 januari 2005 @ 14.54 uur

 14. JAN>M. jan je lokt wat uit op internet als het gesloten word geef je eind conclusie wat je vind van de commetaren geef anders is een cijfer.Of ben je daar te bang voor JAN open vizier.

  Reactie door jouderikerink — maandag 17 januari 2005 @ 17.42 uur

 15. Het feit dat het kan is fantastisch en is een goede reden om het ook echt waar te maken, maar niet de enige….Want hoe kwam het ook weer dat we ooit aan die mogelijkheid twijfelden…?

  Reactie door M. Pleines — maandag 17 januari 2005 @ 17.56 uur

 16. Jouderikerink, Waarom wil je een cijfer??? Gaat het je niet om de inhoud??? Je moet eens kijken naar wat het feit dat men in het “Lagerhuis” een “beoordeling” krijgt, met die mensen doet…en hoe weinig dat de discussie inhoudelijk helpt…dat is echt heel verschrikkelijk….laat maar zitten, hoor Jan!

  Reactie door M. Pleines — maandag 17 januari 2005 @ 18.05 uur

 17. ronald

  of het lukt ze om te gaan groeien door dat beetje extra geld dat ze dan vangen en lukt het een echte economie op te zetten.

  Reactie door AM — maandag 17 januari 2005 @ 18.10 uur

 18. Pleines mag je niet iemand zijn menig vragen als je wat op inernet zet en commetaar van de burgers verwacht.Dit lijk wel iets op dit kabihet alles slikken.

  Reactie door jouderikerink — maandag 17 januari 2005 @ 18.28 uur

 19. @AM, dat zou ook mogelijk zijn, maar hoe lang denk je dat ze dat volhouden, want een ‘goede’ economie heb je niet zomaar he.

  Reactie door Ronald — maandag 17 januari 2005 @ 18.36 uur

 20. Natuurlijk mag dat…Jouderikerink,(15,20)vandaar dat ik op je reageer(18)!en dat iedereen op elkaar reageert. Je hebt het nu over een mening en dat vind ik wel iets anders dan een cijfer. Jouw voorstel van het geven van een cijfer vond ik wat bezijden de inhoud, een mening gaat meer daarover. Misschien had ik je verkeerd begrepen, sorry in dat geval..

  Reactie door M. Pleines — maandag 17 januari 2005 @ 18.51 uur

 21. Ben overigens wel, ook in dit verband, bang voor die Dienstenrichtlijn en ik vraag me af in hoeverre die de bereidheid om aan de norm te voldoen, nadelig zou beïnvloeden…De intentie om welzijn op waarde te schatten, herken ik daar niet in, dit verontrust mij zeer!!

  Reactie door M. Pleines — maandag 17 januari 2005 @ 20.45 uur

 22. NOS meldt het volgende:

  http://www.nos.nl/nieuws/artikelen/2005/1/17/vnmillenniumrapportgepresenteerd.html

  Reactie door Farshad Bashir — dinsdag 18 januari 2005 @ 0.04 uur

 23. Afspraken met de V.S. zijn helaas onmogelijk. Amerikanen zijn niet zo vrijgevig als wij zijn. De Nederlanders geven met elkaar zo’n 130 miljoen euro; dat is € 8.- per persoon.
  De Amerikanen geven met z’n allen 184 miljoen dollar; dat is zo’n 50 euroCENT per persoon.

  Reactie door Cas — dinsdag 18 januari 2005 @ 0.13 uur

 24. http://www.makepovertyhistory.org

  Reactie door Therry — dinsdag 18 januari 2005 @ 0.41 uur

 25. Binnen tien jaar de armoede terugdringen met 50%, het kan. Daarvoor moeten landen zich houden aan de afgesproken normen voor ontwikkelingssamenwerking. Een helder rapport van de V.N. Maar dat is niet genoeg.
  Want wat voor het gemak over het hoofd wordt gezien is dat geld “dumpen” in bodemloze putten geen zin heeft. En ook dat staat in het VN rapport (goed lezen!). De regeringen in de arme landen moeten de hand in eigen boezem steken, ook zij besteden grote delen van hun begroting aan hun leger. Je kunt dus meer ontwikkelingsgeld beschikbaar stellen, maar als landen corrupt zijn en het geld niet in onderwijs, gezondsheidszorg en fatsoenlijk openbaar bestuur steken, maar in grootschalige geldverslindende projecten, bereik je niets.
  Tenslotte nog iets interessants, voor de Bush haters onder jullie, de regering van de V.S. heeft in de afgelopen vier jaren haar bijdrage aan ontwikkelingsamenwerking met 50% verhoogd -en nee ik weet niet aan wie en waarvoor het extra geld is gegeven- tenminste dat hoorde ik vanmorgen op de radio.

  Reactie door Ricardo Kamperveen — dinsdag 18 januari 2005 @ 9.23 uur

 26. Oja vergeten, als die produkten hier duurder worden dan willen de werknemers hier een loonsverhoging (ja ook die bij de tussenhandelaren en of producenten) dat wordt ook weer in de prijs doorberekend en de eind prijs van ht produkt stijgt alweer.
  En ook de prijs van al het andere in Nederlan stijgt dus mee, bedrijven vluvhten weer meer naar 3de wereldlanden vanwege loonkosten en je cirkel is alweer rond.

  Zoals ik al zei, we houden dit zelf in stand door dat de ‘meeste’ nederlanders gewoon niet meer willen en/of kunnen betalen voor die produkten en door onze eis naar goedkope produkten gaan producenten op zoek naar goekope produktiemethoden.

  Reactie door Ronald — dinsdag 18 januari 2005 @ 10.00 uur

 27. Ronald een goed verhaal maar de mensen in veel landen moeten zelf de produktie ter hand nemen enz –Anders zijn ze over 100 jaar nog niet uit de cirkel .

  Reactie door jouderikerink — dinsdag 18 januari 2005 @ 10.20 uur

 28. Publicaties TNS NIPO onderzoek, 17 januari 2005

  “Millenniumdoelen haalbaar en wenselijk”

  Een overgrote meerderheid van de Nederlanders vindt de Millenniumdoelen – de in 2000 geformuleerde plannen van de Verenigde Naties voor de bestrijding van armoede, honger en ziekten in de wereld – haalbaar en wenselijk. Voorwaarde is dat de effecten van ontwikkelingssamenwerking meetbaar zijn. Bovendien vinden Nederlanders dat ontwikkelingslanden ook zelf de handen uit de mouwen moeten steken.

  Dit blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO begin januari 2005 in opdracht van KNCV Tuberculosefonds onder ruim duizend Nederlanders uitvoerde. Aanleiding is de overhandiging van het rapport van het aan secretaris-generaal Kofi Annan. De overhandiging vindt plaats in New York door de Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs, om 18.00 uur Nederlandse tijd. Tegelijkertijd vinden in vele Europese hoofdsteden presentaties van het rapport plaats.

  Het onderzoek toont duidelijk aan dat een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking (84 procent) positief staat tegenover de Millenniumdoelen en deze doelen niet te ambitieus vindt. “Ik denk dat de zeebeving bij Sumatra niet alleen de actiebereidheid voor noodhulp heeft versterkt, maar ook voor structurele internationale samenwerking”, stelt Jaap Broekmans, directeur KNCV Tuberculosefonds en lid van het Millennium Project (een onafhankelijke internationale adviescommissie voor de Millenniumdoelen). Vrijwel hetzelfde aantal Nederlanders vindt dat een betere verdeling van welvaart en de bestrijding van infectieziekten als aids en tuberculose óók in het belang is van rijkere landen, zoals Nederland. Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat het risico groot is dat het aantal tuberculosepatiënten toeneemt met de toetreding van de nieuwe EU-lidstaten.

  Nederlanders stellen als voorwaarde voor ontwikkelingssamenwerking dat armere landen zich inspannen om de eigen situatie te verbeteren (90%). Een groot aantal (80%) stelt hierbij bovendien aantoonbaar resultaat voorop. Dit sluit naadloos aan op de uitgangspunten van de Millenniumdoelen en de aanbevelingen uit het rapport. Verder stellen de Millenniumdoelen dat de positie van vrouwen in onder meer het onderwijs moet worden versterkt. Bijna één op de zeven vrouwen vindt dit niet ambitieus genoeg gesteld, tegenover één op de tien mannen.

  B9090 | Methode: TNS NIPObase (CASI) | Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 6 tot en met 11 januari 2005. Hierbij zijn ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=1.033).

  Reactie door Barry — dinsdag 18 januari 2005 @ 10.35 uur

 29. @jouderikerink,

  Weet je wat het echte probleem in die landen is?
  Dat de mensen daar nog te ‘huisvlijtig’ zijn, zolang mensen daar zelf hun brood bakken/vlees slachten/kleding maken etc etc zal er bijv. in hun dorpen en steden geen plaats zijn voor een Bakker/slager/etc etc.
  Dat is wat er ontbreekt in die landen, de stap van zelf doen naar het gemeenschappelijk laten doen door 1 persoon van een bepaalde taak (die stap hebben wij in europa al zo’n 1000 jaar geleden gedaan.
  Want zo gauw er een bakker in het dorp is zal, als die bakker het te druk krijgt vragen naar een opgeleide werknemer -> dus vraag naar scholing -> ‘vraag naar’ betekend dat een eventuele leraar dat gat zou kunnen opvullen met een bakkerschool -> die op zijn beurt als ie weer teveel leerlingen heeft een extra leraar nodig heeft etc etc etc etc en zo gaat het cirkeltje rond.
  Wat er dus gewoon aan die landen aan schort is niet een arm-rijk kloof die te groot is, maar een compleet ontbrekende middenklasse die een land van de broodnodige vraag en aanbod voorziet.

  Maar omdat die mensen net als hollanders denken ;-) van “zelf bakken is goedkoper’ zal er geen bakker brood in zien om een bakkerij te beginnen en komt er dus ook geen vraag naar opgeleid personeel.

  Reactie door Ronald — dinsdag 18 januari 2005 @ 10.50 uur

 30. @Ricardo Kamperveen: Dan kan je dus voorstellen wat Bush eerst uittrok voor ontwikkelingshulp: o.o25%BBP. Hij kon voor zijn fatsoen dus niet anders dan het te verviervoudigen; en nu de afgesproken rest nog, of gelden afspraken alleen voor nederland en niet voor de US?? Net zoals het op tijd betalen van contributie aan de VN en het tekenen van accoorden waarmee je al ingestemd hebt en zo kan ik nog wel even door gaan. Arrogantie van de macht heet dat….bah!

  Reactie door Opa-Buiswater — dinsdag 18 januari 2005 @ 12.11 uur

 31. Ronald je begrijpt het goed het geld word op een verkeerde ingepomp het moet anders eerst midden klasse opleiden maar daar zijn de rijke landen op tegen dus in onze tijd veranderd er niets.Dan valt er niks meer te halen en zijn er geen lage lonen landen meer wie word er beter van?????????????.DE burgers maar geld geven.

  Reactie door jouderikerink — dinsdag 18 januari 2005 @ 12.39 uur

 32. Mag ik concluderen dat wat Daniël in bovenstaande reactie naar voren draagt ook geldt voor Israël. Dit is op militair gebied het derde land in de wereld. Op de VS en Rusland na heeft het de grootste legermacht in de wereld. Of geldt voor Daniël hier dat militaire bewapening van leveningsbelang is?

  Reactie door Joop — dinsdag 18 januari 2005 @ 16.57 uur

 33. @ Joop: mijn droombeeld is om uitgaven aan de krijgsmachten terug te dringen tot minder dan 3% en het liefst 2% van het overheidsbudget.

  Reactie door Daniël O. — dinsdag 18 januari 2005 @ 17.11 uur

 34. ….Voorwaarde is wel dat àlle rijke landen hun afspraken nakomen: 0,7% van het BBP uitgeven aan steun voor de ontwikkelingslanden. Slechts vijf landen voldoen nu aan die eis: Zweden, Luxemburg, Nederland….

  Jan,
  wanneer gaan die landen, naja nederland dan is wat steun bieden aan mensen in zn eigen land? …pffff word er ech is niet goed van… steeds maar te horen te krijgen te weinig personeel dus we kenne je niet helpen… als dit is zo rijk land is, wrom heb ik dan al zolang geen dak boven t hoofd?… of mag je alleen een eigen plekje hebben als je goed opgevoed bent enne geld zat heb?

  greetz patrick (hehe die er ech weer is meer dan moedeloos van is…)

  Reactie door Patrick — dinsdag 18 januari 2005 @ 19.55 uur

 35. Beste mensen,

  Nog even wat getallen voor zij die erin geïnteresseerd zijn:

  De 10 rijkste mensen op Aarde bezitten ca. $225 miljard. Dat is evenveel als 60% van sub-Sahara Afrika. De rijkste 500 mensen op deze planeet bezitten meer geld dan het gezamenlijke inkomen van de armste 3 miljard mensen op deze planeet.

  Geciteerde bronnen:
  http://www.forbes.com/billionaires/
  http://www.ips-dc.org/projects/global_econ/billionaires.htm

  Mazzel & broge, Evert

  PS: Dit soort zaken kan b.v. je uit de column van George Monbiot in The Guardian vissen. Aanbevolen.

  Reactie door Evert Wesker — woensdag 19 januari 2005 @ 20.49 uur

 36. @41

  Tja, het is absurd.

  Reactie door ACCEPT — woensdag 19 januari 2005 @ 20.58 uur

 37. Als die drie miljard nou eens die 500 opzoeken. Dat winnen ze toch altijd?

  Reactie door Ton — donderdag 20 januari 2005 @ 10.09 uur

 38. @41, zelfs iemand met de laagst mogelijke uitkering in Nederland behoort nog tot de 14% van de rijkste mensen op deze planeet.

  Met een Modaal inkomen in Nederland behoor je tot de top 5% rijken van de wereld.

  Reactie door Ronald — donderdag 20 januari 2005 @ 10.44 uur

 39. @44

  Nu moet je nog even alle lasten en levensonderhoud er van afhalen Ronald. Behoren ze dan nog tot die 14% rijkste op deze planeet?

  Reactie door ACCEPT — donderdag 20 januari 2005 @ 11.22 uur

 40. @44, maakt niks uit accept, die lasten zijn er ook nog niet bij de armsten af.
  Die lijst was op gemaakt uit bruto bedragen

  Reactie door Ronald — donderdag 20 januari 2005 @ 14.14 uur

 41. Ja, Jan, het kan!
  Het zou ook de angel uit het conflict met de moslim wereld halen, want dat is m.i. voor 90% een economisch conflict.
  Bush’ rechtlijnig denken in zijn ” war on terror” helpt de wereld helemaal niet verder, integendeel.
  Het word tijd dat hij eens nadeknkt over de oorzaak van die haat tegen de amerikanen.

  Reactie door Jan Jong — zaterdag 22 januari 2005 @ 21.41 uur