Nota Chaos

Deze week spreekt de Tweede Kamer over de nota ‘Ruimte’ van de regering.
Krista van Velzen verwoordt het standpunt van de SP.

Nederland is een klein land en dat vereist een strakke ruimtelijke ordening. Maar na de zorg, onze energie en het openbaar vervoer zet dit kabinet nu de schaarse ruimte te koop in de Nota Ruimte van minister Dekker. SP-Kamerlid Krista van Velzen: “Het is in dit land makkelijker een bedrijf te beginnen dan een huis te bouwen. Voor een schuurtje in de tuin of het bouwen van een dakkapel worden burgers geconfronteerd met een berg papier en vergunningen, terwijl er voor bijvoorbeeld bedrijventerreinen amper voorschriften gelden. Wat de SP betreft zou dat snel moeten veranderen, maar deze regering doet daar helemaal niets aan.”

De Nota Ruimte, eerder door Van Velzen beschreven als ‘Nota Chaos’, geeft een eenzijdige visie op de ontwikkeling van Nederland en lijkt te beogen om van Nederland een transportband te maken voor de rest van Europa. Nederland is beroemd om zijn ruimtelijke ordening die 16 miljoen mensen ruimte geeft om op 40.000 km² samen te leven, maar dat beleid wordt nu afgebroken. Dit gaat niet alleen ten koste van de mensen die in Nederland wonen, ook de natuur en biodiversiteit krijgt het zwaar te verduren met het loslaten van centraal bestuur.

Van Velzen: “Door heel Nederland vind je lange linten aluminium koektrommels op bedrijfsterreinen, waarvan een groot deel te koop of te huur staat. Bouwen in de hoogte, dubbel grondgebruik bij parkeren, het delen van gemeenschappelijke voorzieningen zoals infrastructuur, beveiliging en water en bundeling van de bedrijven zijn oplossingen die voor de hand liggen, maar worden vreemd genoeg niet eens genoemd in de Nota Ruimte die het ruimtelijke beleid van Nederland de komende decennia zal bepalen”.

Als er duurzamer gebouwd zou worden en creativiteit een kans zou krijgen, zou bebouwing in natuur (zoals het plan is in Moerdijk, de Oostvlietpolder, de Hoekse waard en bij Muiden) niet nodig zijn. Van Velzen: “Ik hoop dat de minister in zal gaan op concrete voorstellen van de SP, zoals een heffing op leegstaande bedrijventerreinen, het verruimen van woningbouwmogelijkheden door bouwen op eigen erf, en een nieuwe raming voor bedrijventerreinen die gebaseerd is op de feitelijke behoefte.”

Minister Dekker geeft verder ruim baan aan mensen die in het groen willen wonen, maar lijkt de mensen te vergeten die in de steden achterblijven. Van Velzen: “Ik stel voor om duidelijke afspraken te maken over leefbaarheidsaspecten, zoals groen in de stad, voldoende speelruimte voor kinderen en sportvelden die niet alleen met de auto te bereiken zijn. Ook het loslaten van het vaste locatiebeleid voor de detailhandel zal neerkomen op het leeglopen van het platteland en de binnensteden, ten gunste van grote baanwinkels langs de snelweg. Nog meer blokkendozen en verkeersstromen dus. Van enige centrale regie is in de Nota amper nog sprake. Er lijkt maar een belang te gelden: het belang van het geld. Daar wordt Nederland niet mooier, prettiger of beter van.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 18 januari 2005 :: 22.24 uur

32 Comments

32 reacties

 1. Waarover hebben we het nog…
  Nederland is aan het verstedelijken, de randstad breidt zich steeds verder uit..
  Kortom we zijn straks niet alleen de chinezem van Europa, maar we gaan ook HongKong achterna.
  Onze luchtkwaliteit is de slechtste van de wereld, maar we gaan maar lekker verder met consumeren en economische groei realiseren.
  Ik vind dat de argumenten om te praten over ruimtelijke ordening, niet een vergunning voor een schuurtje, dat is goedkoop en misplaatst in deze discussie, de VVD lacht zich ziek als je met dat soort argumenten aankomt, dan gaan ze daar op verder en niet op wat werkelijk belangrijk is voojou en mij, onze leefomgeving en welke waarden het leven moet hebben

  Reactie door Jack — dinsdag 18 januari 2005 @ 22.41 uur

 2. En vergeet de cultuur niet!! hier in Haarlem, zo’n prachtige stad, dreigen de mooiste panden met historische waarde te worden afgebroken ten behoeve van de economie! Het is een grof schandaal…Nederland lijdt aan een mentale hartstilstand…

  Reactie door M. Pleines — dinsdag 18 januari 2005 @ 23.09 uur

 3. Hoera Nederland naar de klote weidewinkels worden niet tegengegaan. Net als in Belgie lege binnensteden en aan de randen megawinkels. We moeten die oude hit van Barend Servet, maar weer uit de kast halen. WAAR MOET DAT HEEN HOE ZAL DAT GAAN. Soms een beetje ziek van Nederland bedrijventerreinen op natuurgronden 6 miljoen vierkantenmeter kantoorruimte leeg. En wij maar doorbouwen met kantoren. Kan de SP niet eens uitzoeken hoe dat mogelijk is? Welke maffia verdiend daar noou veel geld aan? Campings worden verbouwd tot chaletparken en de gewone kampeerder wordt weggepest inclusief brandstichting intimidatie, leegroof en ga zo maar door. Nederland levert zich uit aan zinloze BVtjes en schimmig spel en dure jongens die alleen in het nieuw komen als er weer eens een geliqudeerd is.

  Reactie door Harry Sangers — woensdag 19 januari 2005 @ 1.40 uur

 4. Minister Dekker geeft ruim baan aan mensen die in het groen willen wonen.
  Prima en zeer ontspannend in de natuur.
  Helaas gaan er stemmen op dat natuur moet wijken voor de economie en dat die zelfde economie belangrijker is dan het leven van mensen in de natuur.
  Geld en inkomen van diezelfde economische aktiviteiten zullen gewone mensen een worst zijn.
  Kapitalisme schijnt nog steeds het drijfvermogen te zijn van geluk en geld.
  De verdiensten van groot kapitalisten zijn helaas belangrijker dan het leven van arbeiders en uitkerings mensen.
  Werkgevers steunen dan ook niet voor niks de VVD kliek die graag ziet dat werknemers geen enkele wet volgens de vvd mag overtreden.
  Met straffe van inhouding van een uitkering en gedwongen arbeid aka Nazi ideenen!
  Helaas voelt onze jeugd dat heel goed en komt dan ook in opstand met criminaliteit!
  Ze weten dan ook niet meer hoe te reageren tegen dit klote kabinet!

  Reactie door Hendrik — woensdag 19 januari 2005 @ 1.59 uur

 5. Lange linten laagbouw op industrieterreinen zijn iedereen een doorn in het oog.

  Simpele oplossingen:

  1) Stapel 2 of 3 van die bedrijven op elkaar en maak van de opengehouden grond een park tussen de bedrijven.

  2) Parkeerplaatsen mogen niet meer. Je bouwt maar een garage onder of op je gebouw.

  3) Eigenlijk kun je dit ook toepassen op de binnenstad. Maar dan moeten wel meer mensen in een flat willen wonen en minder over een ‘eigen tuintje’ (meestal vergaan van het onkruid) zeuren.

  Zeggen jullie daar dan ook wat over?

  Hier in de VS is het heel normaal dat grote woonflats een gezamenlijke tuin hebben, vaak met zwembad en BBQ’s. Als iedereen zich fatsoenlijk gedraagt en zijn rotzooi opruimt kan dat heel prettig zijn. Waarom gebeurt dat in Nederland niet?

  Het zal toch niet met de overal aanwezige kleine criminaliteit te maken hebben he?

  Reactie door Nepkarel — woensdag 19 januari 2005 @ 4.54 uur

 6. Ik vind het te gek voor woorden er zijn in nederland geloof ik 150000 daklozen en er staan legio kantoorruimtes leeg en er is geen politieke partij die er zich iets van aantrekt of pruttelt een beetje tegen zoals hier,maar het echt aan de kaak stellen doet men niet of kan men niet hier in rotterdam de mooiste panden staan leeg en je zou van diverse van die panden met enige aanpassing makkelijk kunnen omvormen tot woonruimtes maar dan kom je natuurlijk in botsing met het grootkapitaal,nog altijd worden er bouwvergunningen afgegeven om weer een kantoorruimte te openen terwijl er zoveel leeg staan het is de waanzin bekroond en niemand snapt er iets meer van net als van de politiek trouwens.

  Reactie door ton zandboer — woensdag 19 januari 2005 @ 8.33 uur

 7. Als de bebouwing blijft toenemen, lijkt mij dat “wonen in het groen” voor de elite bedoeld is. Ooit groede ik in West-Brabant op tussen de wielanden en de boomgaarden. Er verrees een niewbouwwijk, samen met een industrie terrein aan de andere kant van de stadt, want al die mensen moesten werken. (De kip en het ei?) Inmiddels worden de laatste stukken van de “oude” gemeente volgebouwd. Landbouw is verdwenen naar de randgemeenten die na de herindeling waarschijnlijk nu ook wel in de bouw-manie zijn ingepland. De laatste landweggetjes maken plaats voor asfalt naar een bungalowpark. De steden eromheen doen hetzelfde. Bossen worden tot onderhouden parken met trim en bike trajecten met ruime parkeergelegenheid.
  Er is hier nog ruimte hoor, genoeg, dus is misschien niet heel mijn klaagzang terrecht denkt u ….
  Ik ben benieuwd wat mijn dochter over dertig jaar zal zeggen, als om al die stukken een hek staat met “prive”.

  Reactie door CB — woensdag 19 januari 2005 @ 8.58 uur

 8. Sommigen uit de politiek gaan op een snoepreisje en gaan parken bekijken in Baltimore om te kijken of we dat ook kunnen toepassen in nl, net als of je daar veel ruimte hiervoor hebt, voor die grote parken.

  En als ze in de vs grote flats hebben met een gezamelijke tuin (omgemerkt door NepKarel (5)), waarom hebben ze niet daar naar gekeken daar kunnen we hier wat aan hebben.

  Dat de gewone man het lekker lastig wordt gemaakt om een klein hokje te bouwen, maar ondertussen bedrijven alle ruimte wordt geboden, blijkt het maar weer welke partij er aan het roer zit, de zelfde partij die er voor zorgt dat elk persoon die een uitkering heeft als crimineel wordt behadeld terwijl de meeste mensen die de boel oplichten en frauderen een goede baan heeft.

  Offtopic,
  Vanmorgen las ik in de metro dat de no-claim vaak gunstig uit valt, ja voor de mensen die gezond zijn en een goede baan hebben.
  Weer blijkt voor wie het beste gezorgt wordt.
  Dus Jan Marijnissen, je hebt weer wat te vragen aan dat aso kabinet, “Voor wie zorgt het kabinet ?”. Maar ja, we weten het antwoordt eigenlijk al, de rijken.

  “Maar er zit een addertje onder
  het gras. Het blijkt dat vooral particulier
  verzekerden, hoger opgeleiden
  (veelal met een goede job),
  jongeren en mensen met een baan
  kans hebben op teruggave op basis
  van de huidige bezoekfrequentie,
  zonder dat zij hun gedrag hoeven
  aan te passen. Het is de vraag, stelt
  het NIVEL, of dit de bedoeling is
  van deze regeling.”

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 19 januari 2005 @ 9.17 uur

 9. Het is al eerder gezegd geloof ik, maar er staan MEER dan genoeg bedrijfspanden leeg. Laten ze die eerst maar weer eens opvullen in plaats van nieuwe bedrijventerreinen uit de grond te stampen. Over een jaar zie je daar ook weer de mooiste gebouwen volgeplakt met posters waar Te huur of Te koop op staat… :?

  Woningen bouwen in het groene gebied van Nederland is hartstikke leuk, de enige mensen die zo’n huis kunnen betalen wonen nu al in kapitale villa’s in de steden. Die komen dan weer leeg te staan etc etc etc… Voor de lagere klasses in de bevolking wordt geen flikker gedaan terwijl voor de rijkere mensen onder ons het allemaal nog mooier, nog luxer en nog exclusiever wordt gemaakt.
  Het kan aan mij liggen, maar dat lijkt me niet helemaal de bedoeling van het verhaal… :?

  Het word tijd dat dit kabinet eens gaat NADENKEN!!! 8)

  Reactie door Mirella — woensdag 19 januari 2005 @ 10.09 uur

 10. De Nota Ruimte is het zoveelste misbaksel van het neo-liberale kabinet. Vrij baan voor het grote geld en de elitaire bovenlaag, de gewone mensen zoeken het maar uit! Zo veel mogelijk doordrukken ten bate van dit groepsbelang, ook al bestaat hiervoor in de verste verte niet een draagvlak bij een meerderheid van de bevolking. Faits accomplis creëren. De Balken-Bende roept, met dit a-sociale afbraakbeleid en al haar gekwezel over “normen waarden”, woede, frustratie en geweld op……

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 19 januari 2005 @ 10.11 uur

 11. Het kabinet gaat voor het geld, dat is reeds al heel lang duidelijk.

  Als rode draad de gruwelrichtlijn. Daar investeren waar het geld zit en waar meer geld te maken valt.

  Als er nu nog iemand is die dat niet door heeft, dat het de bedoeling is om de minst draagkrachtigen af te serveren, dan weet ik het niet meer.

  Met geld maak je geld en aangezien geld alles beheerst in deze wereld en in dit land, zie ik het verder heel somber in voor de minst draagkrachtigen.

  Er valt namelijk geen geld te verdienen aan deze mensen, dus hebben ze eigenlijk nergens meer recht op!

  Met allerlei formulieren mogen zij (dit is een gunst een geschenk) tegemoetkomingen vragen van de staat.

  Kijk hoe goed de staat voor ze zorgt! Jullie mogen blij zijn dat de staat zorgt dat je nog brood kan eten!

  Snappen jullie dat nu nog niet, we hebben het al zo vaak uitgelegd.

  Al die ondankbare geluiden van deze mensen, tja dan hadden jullie maar een ONDERNEMINGSGEEST MOETEN ONTWiKKELEN SUFFERDS!!

  Reactie door e.krul — woensdag 19 januari 2005 @ 10.37 uur

 12. Tijd voor revolutie, om een eind te maken aan al dat onzinnige geneuzel van dit blunderkabinet.
  Amita

  Reactie door amita — woensdag 19 januari 2005 @ 10.38 uur

 13. Hoe het begrip normen en waarden opgevat wordt door dit kabinet, gaat uw begrip te boven!

  Reactie door e.krul — woensdag 19 januari 2005 @ 10.41 uur

 14. En dan te bedenken dat er nog zoveel ruimte is in al die leegstaande ondernemingen in Nederland!

  Reactie door e.krul — woensdag 19 januari 2005 @ 10.53 uur

 15. Zo eigenwijs kan het natuurlijk ook:
  Schiedam wil toch bouwen rond Houthaven
  Hoop is gevestigd op een wetswijziging door de Tweede Kamer

  De gemeente Schiedam onderzoekt meerdere scenario’s die de bouw van 220 woningen rond de Houthaven toch mogelijk moeten maken. De Raad van State besliste vorige week dat er voor het aan de Wilhelminahaven grenzende gebied ten onrechte door de provincie een zeehavenontheffing was afgegeven….

  http://w3s.rotterdamsdagblad.nl/modules/w3s-merge.phtml?w3s_dbms=mysql&w3s_host=w3s.rotterdamsdagblad.nl&w3s_database=rdagblad&w3s_table=artikel&w3s_id=15659&w3s_template=Artikel

  Daarnaast is de grond daar zo zwaar verontreinigd, dat er niet eens bomen geplant mogen worden en dat het telen van eigen groente uit den boze is.

  Zware dreun voor Houthaven II

  http://w3s.rotterdamsdagblad.nl/modules/w3s-merge.phtml?w3s_dbms=mysql&w3s_host=archief.rd.nl&w3s_database=rdagblad&w3s_table=archief&w3s_id=i17083548&w3s_template=Archiefpagina

  Nieuwbouw schijnt dus belangrijker te zijn dan het welzijn van de burger

  Reactie door Sinne — woensdag 19 januari 2005 @ 11.16 uur

 16. …goh,.. allemaal leegstaande panden…

  *droomt een beetje weg*…hmzz zou best fijn zijn, een ruime kamer… met pakeerplaats… ghehe

  Toch jammer hoor, als je helemaal niets hebt…

  greetz patrick

  Reactie door patrick — woensdag 19 januari 2005 @ 12.17 uur

 17. Patrick misschien moeten we toch Soestdijk gaan kraken!

  Reactie door e.krul — woensdag 19 januari 2005 @ 12.53 uur

 18. Rijkere oudere wil niets inleveren van AOW

  Gepubliceerd op woensdag 19 januari 2005 planet

  Kapitaalkrachtige ouderen willen niets weten van plannen
  om hen mee te laten betalen aan de AOW-premies.
  ‘Ik heb er voor betaald’ is de meestgehoorde reden.
  Eind december werd bekend dat de Sociaal Economische Raad het kabinet
  zou willen adviseren ook rijkere ouderen AOW-premie zouden moeten betalen.
  Dat zou nodig zijn om de sociale zekerheid betaalbaar te houden.

  Inkomensafhankelijke wao wat vindt de Sp daarvan?

  Reactie door e.krul — woensdag 19 januari 2005 @ 12.59 uur

 19. 19) Natuurlijk! Je betaalt je je hele leven al scheel aan belasting en premies. Als je je oude dag netjes regelt gaat men ook nog verwachten je bij gaat dragen voor diegenen die gods water over gods akker (hebben) laten stromen. Gelijk hebben ze, hand op de knip ! Als de overheid zo nodig iets moet, laat ze dan haar burgers wijzer en verantwoordelijker maken wat betreft deze materie. Dan kunnen meer mensen hun oude dag zelf goed regelen en is het makkelijker voor diegenen die echt buiten de boot vallen een voorziening te treffen.

  Reactie door Don — woensdag 19 januari 2005 @ 13.18 uur

 20. “wonen in het groen”………..in het groene hart is alvast een voorschot genomen op de plannen van dekker en hebben een paar snelle jongens ( uiteraard met genoeg poen) alvast 47 villa’s neergezet! Illegaal uiteraard, maar wie gaat ze wat maken?

  Reactie door Opa-Buiswater — woensdag 19 januari 2005 @ 13.53 uur

 21. @Ton 16: Ik heb begrepen dat de woningcorporaties meer dan genoeg poen hebben om te bouwen; ze vinden die hele huurexcercitie die nu op stapel staat zelfs onzin omdat de “potten”dan alleen nog verder uitpuilen. Grond om te bouwen is er nodig en helaas schijnt het voor de meeste gemeenten aaantrekkelijker te zijn om er industriegebied dan woongebied van te maken……..

  Reactie door Opa-Buiswater — woensdag 19 januari 2005 @ 13.57 uur

 22. De nota “Ruimte” is in feite een platte, tweedimensionale visie op hoe Nederland er uit zou moeten zien. Alle ruimte geven voor al die activiteiten die uiteindelijk geld moeten genereren (althans, als er niet nog meer aan ‘leegstand’ wordt gebouwd als het gaat om ongebruikte kantoorpanden en bedrijfsterreinen) en zeer spaarzaam zijn met de ruimte waar in Nederland een veel grotere behoefte aan is, zoals bijvoorbeeld locaties voor sociale woningbouw. Juist de partij die als het gaat om werk en het leveren van (overheidsgesubsidieerde) diensten zo sterk de nadruk legt op efficiëntie en rendabiliteit, de VVD dus, laat die normen geheel ongemoeid als het gaat om het efficiënt gebruiken van de schaarse ruimte die we in Nederland hebben.

  Ruimte voor wie eigenlijk? De nota ruimte is niet alleen heel eenzijdig, maar ook zeer beperkt als in deze plannen alleen (onevenredig veel) ruimte wordt gegeven voor projectontwikkelaars en mensen met een goed gevulde portemonnee voor het vervullen van hun wensen. Want de ruimte die gereserveerd zou moeten worden voor betaalbare woningbouw is iets wat niet een kleine groep, maar juist een zeer grote groep van de bevolking hier aangaat. En op díe ruimte zou juist niet ingeleverd moeten worden, bovendien is het ook een duurzame investering om juist ruimte te geven voor betaalbare woningen, iets wat zeker niet gezegd kan worden van de hoeveelheid leegstaande bedrijfspanden (en bijbehorende parkeerterreinen) die er de laatste tien jaar zijn bijgekomen. Zoals ook investeren in ruimte voor natuur een duurzame investering zal zijn, een die zichzelf later zal terugverdienen. Iets wat ook maar heel weinig ‘ruimte’ krijgt in de platte, tweedimensionale visie waar een visieloos kabinet het etiket “Nota Ruimte” heeft opgeplakt.

  Reactie door David Tompot — woensdag 19 januari 2005 @ 14.54 uur

 23. Wat heeft dit allemaal voor zin er komt niks uit de cometaren jan zegt nooit wat het word personen tegen elkaar zit geen verband in JAN

  Reactie door jouderikerink — woensdag 19 januari 2005 @ 16.27 uur

 24. hey krul,

  strak plan… name the time and place ;-) haha…

  greetz patrick

  Reactie door patrick — woensdag 19 januari 2005 @ 17.06 uur

 25. In het groot en in het klein… Organisaties hadden bijv. heel veel (overheids- dus van ons allen-) geld op rente staan. Die lopen eens af, bijv, na 10 jaar.

  In Landsmeer/Amsterdam-N/Zaanstad/Purmerend is dat het geval.
  Daartussen ligt een, bij biologen wereldwijd bekend, natuurgebied, 2 eigenlijk, het Twiske en Ilperveld.

  Nu gaat het beheer daarvan, een of andere club of stichting, ben er nog niet achter, de boel ‘exploiteren’. Behalve wij van de SP is er geen partij die iets er tegen inbrengt!

  1. slagbomen met camerabeveiliging rondom. 1 euro per doorgang, of (in beginsel) 40 euro per jaar, tot nader order.
  2. uniek natuurgebied, zeer zuiver water, word eerdaags opengesteld voor motorboten, zogenaamd omdat het haventje verlies draait. Het nu gesloten gebied (voor motorboten) wordt ook opengebroken aan minimaal 2 kanten, om een doorvaart te maken van NH-kanaal tot voorbij Zaanstadse wateren.
  Na ja goed, de natuur draait dus verlies weldra, en _daarmee_ de mensen . . .

  Iets voor Harry Voss misschien!?
  Of kunnen onze EUers al iets roepen van dat kan alleen mits men of er….? is ?

  Nota chaos, meer mensen meer chaos.

  Reactie door Barend — woensdag 19 januari 2005 @ 17.50 uur

 26. Geachte Heer Marijnissen

  Ik ben Peter Mueller en zit in 4Havo. Ik moet voor het vak Algemene Natuur Wetenschap een praktische opdracht maken en doe het over dierproeven. Voor het praktische gedeelte wil ik graag de volgende vragen willen stellen:

  Wat vind uw partij van dierproeven? Voor of tegen en waarom.

  Wat moet er veranderen?

  Wat vindt u van de alternatieven?

  Wat is het standpunt van uw partij?

  Gaat u er iets aan veranderen? Zo ja, wat? Zo nee, waarom niet?

  Vind uw partij het niet te laat dat er pas in 2009 een verbod komt dat er geen dierproeven meer mogen plaats vinden in Europa voor het testen van cosmetica?

  Is 2009 niet veel te laat?

  Bedankt voor uw medewerking.

  Hoogachtend
  Peter Mueller

  Reactie door Peter Mueller — woensdag 19 januari 2005 @ 17.59 uur

 27. Veenendaal is tot aan de gemeentegrenzen volgebouwd.
  Desalniettemin ontbreekt het de gemeente aan visie voor nieuwbouw.
  Ja, uitbreidingen van het winkelcentrum, dat doen ze wel, en er is
  zelfs een spreidingsbeleid (waar overigens niet aan gehouden wordt).
  Scouting midden in een woonwijk… activiteitencentrum voor
  gehandicapten op een bedrijventerrein…
  De idioterie slaat druk om zich heen, overal in Nederland…
  Tijd voor beleid en een overheid die haar verantwoordelijkheid neemt.

  Reactie door Jan Breur — woensdag 19 januari 2005 @ 18.23 uur

 28. Protest tegen Shell Project in Oost Rusland
  De vrienden van Sakhalin – 19.01.2005 17:57

  Morgen (donderdag 20 januari) is door locale activisten tot actiedag tegen een gevaarlijk olie project op het schiereiland Sakhalin uitgeroepen.

  Een oproep om hen te steunen

  http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24432.shtml

  Reactie door Miki — woensdag 19 januari 2005 @ 20.26 uur

 29. Verweven met de omgeving, laat ik mijn hond uit.
  De luchtstroom langs mijn oren, voelt fris aan.
  Nagenoeg sluimerend uit een winterslaap
  verontwaardigd rondkijken vind de aarde haar rust.
  Jammer genoeg neemt het ritme van de maatschappij
  een loopje met de tendens van de natuur.
  De aarde wordt leeggezogen, door menig kapitalist.
  Mensen, die de bomen alleen maar willen zien groeien:
  Vergeten dat de natuur ook gevoed moeten worden
  door liefde, zorg en aandacht.
  Profiteurs weten niet wat genoeg is. Nemen alles wat er is.
  En laten de achterblijvers zitten met ontwortelde bomen.
  Waar veel liefde en zorg en aandacht voor nodig is.

  Reactie door chrisinactie — woensdag 19 januari 2005 @ 21.57 uur

 30. Beste Opa en een knipoog naar Jaan M. Even over die
  woningbouwcorporaties. Ik heb ook inderdaad begrepen
  dat de potten dus zeer goed gevuld zijn. Zeker bij ons
  in de buurt (Zuid-Holland). Tel daarbij de enorme reserves
  van de pensioenfondsen die hun geld de afgelopen jaren
  verkeerd hebben belegd. Dat hadden ze dus beter wel in onroerend
  goed kunnen stoppen. Dan duikt bij mij opeens de naam van
  die warme bakker op. Jan Schaeffer (of zoiets). Ke kon zeggen
  wat je wou van die PvdA-er, maar dat was er die niet lu… maar
  de handen uit de mouwens stak en ook het gevecht met de grote
  jongens aandurfde. V.w.b. Jan Marijnissen waar iedereen maar
  naar vraagt. Volgens mij is de opzet dat hij in deze logs
  proefballonnetjes op laat stijgen, zodat jij, wij, allemaal dus
  kunnen bakkeleien over die onderwerpen. Dat is dus feeling houden
  met de samenleving. Althans dat heb ik ervan begrepen.
  Nou, daar wens ik Jan veel succes mee. Misschien kan ie er wat mee
  in de Kamer. Slijm, slijm? Nee hoor, maar als je zoiets niet
  doet is het ook weer niet goed. Allemaal nog een prettige dag
  toegewenst. Ook de mensen achter de geraniums:Sterkte !

  Reactie door Ton — donderdag 20 januari 2005 @ 10.04 uur

 31. Niet vol maar overvol

  Nederland is overvol, veel te veel mensen opmekaaar gepakt,
  waardoor al snel verval en agressie optreed,daarbij ook nog
  dat hele bevolkingsgroepen geen normen en waarden meer mee
  krijgen; zie berichten over tasjes dieven en groepsverkrachtingen
  n.b. door kinderen ook nog, waar zijn die ouders eigenlijk mee
  bezig?? De ouders van die kinderen zouden eigenlijk eerst eens
  een opvoeding moeten krijgen.Dan hebben we ook nog hele allochtonen
  bevolkingsgroepen die hun weg hier niet kunnen
  vinden en die zich vastklampen aan hun islam gemeenschap.Wat
  ook al niet bij draagt aan integratie.

  Reactie door marco — vrijdag 21 januari 2005 @ 21.38 uur

 32. Ik vrees dat waar het om ruimtelijke ordening gaat, ik nog nimmer kon zien dat de standpunten en maatregelen op een wetenschappelijke wijze waren onderbouwt.

  Zou het bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat moraal en fatsoen, identificatiedrang en respect (voor elkaar en elkaars bezittingen) worden beinvloed door de mate waarin men het gevoel van welzijn ervaart?
  Gezien het feit dat dit weliswaar complexe materie lijkt te zijn die toch ook wel hoopvolle aangrijppunten voor meting vertoond, verwacht ik dat er mischien niet veel, maar toch wel iets zal zijn gepubliceerd over dit onderwerp.

  Ik ben bijzonder nieuwsgierig naar wat er van deze potentieele stressfactor is en of er uberhaupt iemand is die daar constructief mee om weet te gaan.

  Reactie door Anton — zaterdag 22 januari 2005 @ 2.15 uur