Fysiotherapie in de uitverkoop

Fysiotherapeuten zien kabinetsplannen als ‘uitverkoop’ van hun vak(Persbericht SP, 22-01-2005)

Veel fysiotherapeuten vrezen een kaalslag onder de ‘eerste lijns’ fysiotherapie. Sinds het niet meer in het ziekenfondspakket zit, zien patiënten om financiële redenen af van noodzakelijke behandelingen. Aanvullende verzekeringen zijn te duur, of blijken onvoldoende of patiënten worden ervoor geweigerd.

De beroepsgroep gaat bovendien gebukt onder doorgeschoten bureaucratische controle. Dit blijkt uit een zeer uitgebreide peiling van de SP onder 555 fysiotherapeuten naar de gevolgen van de maatregelen van minister Hoogervorst. SP-Kamerlid Kant zal naar aanleiding van de resultaten eisen dat fysiotherapie weer in het pakket wordt opgenomen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 22 januari 2005 :: 18.56 uur

28 Comments

28 reacties

 1. Waar we overigens ook stil bij moeten staan, is het overlijden van Theun de Vries (97 jaar). De beste man was een socialist in hart en nieren en tevens een schrijver van formaat.

  Reactie door Daniël O. — zaterdag 22 januari 2005 @ 19.04 uur

 2. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is het mooiste van het land? ”tja, samen met jou, bijna iedereen, maar wat een ellende, waar gaat het heen?” ‘Tja ik weet, je ziet het overal, het is kommer en kwel, en veel verval’

  Words by me

  Reactie door RedStar® — zaterdag 22 januari 2005 @ 19.08 uur

 3. Ik heb dit al eerder voorgesteld ze praten altijd over ziekte verzuim laten alle grote bedrijven een fysiotherapeut in dienst nemen en mensen vroeg tijdig behandelen tijd over verhuren aan het ziekenfonds.

  Reactie door jouderikerink — zaterdag 22 januari 2005 @ 19.30 uur

 4. Ook ik moet stoppen met mijn therapie, die ik hard nodig heb i.v.m. mijn niet goed functionerende lijf, omdat ik het niet kan betalen.

  Het is een keuze die je moet maken, of nog meer bezuinigen op je voedsel, of stoppen met de therapie.

  Die keuze zou je toch niet moeten hoeven maken.

  Massa`s mensen worstelen met het zelfde probleem.

  Wat een walchelijk land is dit geworden!

  Reactie door e.krul — zaterdag 22 januari 2005 @ 19.44 uur

 5. LIFE WILL NEVER BE THE SAME.

  Reactie door ACCEPT — zaterdag 22 januari 2005 @ 20.28 uur

 6. Het is toch Godgeklaagd dat Balkenende het in zijn toespraak nog durft te hebben over solidariteit, over het bezien van de gehele levensloop (?!) en dan dit…Buiten het feit dat hij vreselijke dingen zegt, ook tussen alle regels door, ontmaskert hij zijn “visie” met wat hij in daden omzet. Het heeft iets van psychopatengedrag…

  Reactie door M. Pleines — zaterdag 22 januari 2005 @ 21.01 uur

 7. Het is volgens mij een slechte zaak wat er met de fysiotherapie gebeurt, kijkt het kabinet wel goed naar de mogelijke gevolgen van hun plannen, wat zijn de gevolgen als mensen geen fysiotherapie krijgen?

  Balkenende wil naar een “participatiemaatschappij”,
  ja maar alleen voor mensen die 100% kunnen meedoen anders ben je niet welkom.

  Volgens mij is fysiotherapie juist besparent doordat mensen weer eerder kunnen meedoen.
  De zorg wordt steeds minder terwijl je er meer aan kwijt bent.
  De meeste die geld zouden terug krijgen met de no-claim kunnen het wel missen. Zou denk ik beter zijn dat mensen boven een bepaald inkomen minder terug krijgen met de no-claim en dat dat geld wordt gebruikt om minder draag krachtigen ook een goede zorg te kunnen geven die ze nodig hebben.

  http://www.fysiotherapie.nl/index.php?Menu_ID=7

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zaterdag 22 januari 2005 @ 21.07 uur

 8. Het is een schande.

  Maar hebben de fisiotherapeuten wel een geloofwaardige pleitbezorger in hun voorzitter?

  De heer Eenkhoorm was hiervoor voorzitter van de VVD en was het nu juist niet die partij die dit soort zaken zo nodig moest?

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — zaterdag 22 januari 2005 @ 21.23 uur

 9. fysiotherapiein de gtote bedrijfen opnemen met een behandel kamer tijd over verkuren aan ziekenfonds en daar mensen helpen die het nodig hebben en dan wel gratis dan snijd het mes aan 2 kanten en kunnen mensen met een laag inkonen toch geholpen worden met de knip dicht.Liijk dit wat????????????.

  Reactie door jouderikerink — zaterdag 22 januari 2005 @ 21.29 uur

 10. 9

  Je begint er helmaal van te mis-tikken J.O.

  Nou goed idee, maar de mensen dan die geen baan hebben?

  Reactie door e.krul — zaterdag 22 januari 2005 @ 21.34 uur

 11. je begrijpt het niet die mensen moeten daar juist geholpen worden bedrijven en ziekenfonds moeten dit opbrengen zo snij je het mes aan twee kanten dus iedereen moet daar heen kunnen met dichte knip ok.

  Reactie door jouderikerink — zaterdag 22 januari 2005 @ 21.50 uur

 12. Fysiotherapie in de uitverkoop

  Nee, het is de zorg in de uitverkoop.

  De machinerie die onder meer de motor van ons zorgstelsel aandrijft wordt al jaren bedreigd om te crashen. De signalen waren reeds jaren terug duidelijk zichtbaar, en in het spectrum van links naar rechts werden er te obligaat “oplossingen” aangedragen maar liever nog werd genegeerd dat veranderingen hoe dan ook noodzakelijk zouden gaan worden voor onze toekomst.
  Links schreeuwde om toch in ieder geval de “marktwerking” niet toe te laten in de sector zorg.
  Rechts schreeuwde net zo hard dat alleen “marktwerking” de oplossing zou zijn om de zorg gezond te houden.

  De zorg is per definitie iets wat ons allen aangaat.

  In een land zoals het onze ben ik overtuigd dat we abject moeten staan om toe te laten dat er een scheiding kan ontstaan of dat er negatief verschil van rechten wordt geaccepteerd voor bevolkingsgroepen in ras, religie of anderzijds financiële groepen met onvoldoende mogelijkheden om een door ons allen als geaccepteerd basispakket “zorg” te kunnen ontvangen of genieten.

  De zorg is echter ook een complete industrie waarin grote
  commerciële belangen een zeer grote rol spelen en waarbij men moet accepteren dat deze rol in de toekomst alleen maar zal toenemen.

  Commercie en Zorg zijn niet van elkaar te scheiden. Er worden geen nieuwe medicijnen ontwikkeld zonder commercieel belang. Zorgaanbieders moeten marktgericht denken bij de inkoop van niet alleen medicijnen maar ook zorgapplicaties en vervolgzorgkosten.
  Om in de toekomst te komen tot een voor ons acceptabel zorgpakket moet van links naar rechts geaccepteerd worden dat een goed totaalproduct alleen kan ontstaan door een synergie van beide.
  En ja…
  Dan ook fysiotherapie maar ook bijvoorbeeld tandheelkunde terug in het basispakket.

  Reactie door Ardecum — zaterdag 22 januari 2005 @ 22.39 uur

 13. Dat er wat moest veranderen in dit land is iets, waar zo een beetje iedereen het over eens was. Maar zo zoetjes aan worden alle eerste levensbehoeften schrikbarend duur; gezondheid, redelijk wonen en studeren wordt weer iets van de rijken. De arbeider kan , net als de jaren vijftig, met een paar steunzolen en een kunstgebit net zo goed uit de voeten en dat heeft tot voordeel dat de rijken minder premie kunnen betalen. En dat is belangrijk want de rijken zijn per slot van rekening zo,n beetje de baas in nederland, dankzij het golfbaan netwerk! Ik begrijp het niet meer Jan, kun jij mij uitleggen wat er aan het gebeuren is? Voor mij is het een beetje surrealistische film aan het worden met Balkenende als intellectueel aan het woord bij de Bilderberg conference ( geen typefout) . En waar is dit kabinet mee bezig; is het blinde scoringsdrift met blinde daadkracht en geen oog voor de gevolgen? Zit er zo weinig kwaliteit in het kabinet dat men. steeds weer , de gevolgen van beslissingen niet overziet? Weet jij het antwoord Jan, ik word er moedeloos van……..

  Reactie door Opa-Buiswater — zaterdag 22 januari 2005 @ 23.21 uur

 14. @13 Opa Buiswater, ik heb ook het gevoel dat ik zo langzamerhand in een of andere B-film terecht ben gekomen. Het is en blijft vechten tegen de bierkaai met dit kabinet. Inderdaad overheerst bij hen blinde scoringsdrift zonder oog voor de gevolgen. En als men wel oog voor de gevolgen heeft, kan het hen blijkbaar geen donder schelen! En waar men mee bezig is? Ik zou het écht niet weten! Je wordt er inderdaad moedeloos van en doodmoe ….

  Reactie door emma — zaterdag 22 januari 2005 @ 23.30 uur

 15. @ 13 en 14,

  sluit me der helemaal bij aan… was er alleen al moedeloos van…

  greetz patrick

  Reactie door patrick — zaterdag 22 januari 2005 @ 23.33 uur

 16. Al die mensen die maar klagen, terecht hoor, maar het helpt niets. Het word tijd voor een grote georganiseerde opstand tegen de afbraak van de maatschappij. Grootschalige demonstraties, stakingen en dat soort dingen. Misschien iets voor partijen als de SP en de NCPN in samenwerking met de vakbonden om iets dergelijks op poten te zetten? Volgens mij is er voldoende animo bij de bevolking om aan dergelijk acties mee te doen, maar ze moeten er niet te lang mee wachten, de instelling van “we kunnen wel protesteren, maar het helpt niets” is al bij veel te veel mensen aanwezig.

  Reactie door Revolutie — zondag 23 januari 2005 @ 11.24 uur

 17. Goed zo Agnes, zoals gewoonlijk, goed voorbereid.
  Amita

  Reactie door amita — zondag 23 januari 2005 @ 12.17 uur

 18. Nu,ik denk dat vele(niet allen) schuldig zijn aan maatregelen in de fysiotherapie.
  Wie kent geen mensen in de omgeving die zo gemakkelijk jaar in-en uit psysiotherapie krijgen?
  Alleen om maar geld in het laatje te krijgen.
  Als ik zie dat iemand honderden behandelingen krijg en toch niet wilt stoppen met volksdansen omdat het zo gezellig is dan zeg ik.Als je knie het niet kan hebben(door slijtage) en het advies is niet overdrijven en je gaat toch volksdansen dan moet je de behandeling maar zelf betalen.
  Zo krijgt de een van alles en de andere wordt zijn hardnodige medicijnen onthouden(die hij wel hard nodig heeft)
  Er moet ook een nieuwe wind gaan waaien bij de Gezondheidsraad.
  Die moet eigenlijk regels maken dat er een budget komt voor de patient,waar je zelf een stem in heb waar je het aan uitgeeft.
  Dit moet als doel hebben gezonder te worden.
  Ik vind dus als een mens slijtage heeft en de arts geeft nog geen advies om meer kalk te slikken,dus heeft hij/zij meer kans op verdere ziekten,dat dan de kans verkeken is om als nazorg die eeuwige fysiotherapie te geven.

  Reactie door anita — zondag 23 januari 2005 @ 13.19 uur

 19. Ik zou Balkenende en zijn kliek zo graag een jaar of 30 in de “bijstand” willen zetten.Met een lijf waardoor je fysio nodig hebt, met een zoon die 2 keer onder een auto lag en daardoor afhankelijk is van een scootmobiel en speciale voorzieningen en zelf al 26 jaar onder het bestaansmimimum moeten leven. Eens kijken of ze dan nog zo mooi proberen een slecht beleid te verkopen. Het praat zo makkelijk vanuit hun positie.

  Reactie door M. Lavrijsen — zondag 23 januari 2005 @ 13.33 uur

 20. Even iets anders we betalen allemaal 1 derde belasting er moet een reken kamer komen van de Nederlandse burgers kijken waar het geld blijft je moet eens weten welke mensen wij als Nederlandse een jaar salares betalen laat dit kabinet dat eens bekent maken waar het geld heen gaat.Ik vind persoonlijk dat je de belasting moet kunnen blokkereren en dat dit kabinet via een advokaat terug kunnen halen maar wel met een begroting waar het geld blijft dit kabinet maak je van alles wijs 1 euro per persoon en we hebben de beste advokaten en P.R.DE.VRIES er bij en dan allemaal jong oud en opa”s dus vrouwen mannen jongens en meisjes allemaal ten strijde want dit gaat niet goed met dit kabinet .

  Reactie door jouderikerink — zondag 23 januari 2005 @ 13.33 uur

 21. tja wie neemt het voortouw

  Reactie door e.krul — zondag 23 januari 2005 @ 15.06 uur

 22. @20 Helemaal mee eens! Maar ………. hoe zetten we dat op. Ik ben het ook eens met de mensen die zeggen dat dit kabinet moet opstappen, maar …… hoe krijgen we dat voor elkaar. Ik ben bang dat we zullen moeten wachten tot 2007.

  Reactie door emma — zondag 23 januari 2005 @ 15.12 uur

 23. 16 Revolutie , ik ben het helemaal met je eens !!
  Veel mensen berusten al in hun lot en dat mag niet gebeuren .

  Reactie door Diny — zondag 23 januari 2005 @ 16.02 uur

 24. Nu laten wij proberen met de plaatselijke afdelingen samen de koppen bij elkaar te steken en een datum afspreken dat wij met veel mensen naar Den Haag gaan.
  Met een thema …..wij zijn al uitgekleed,Balkenende wat wil je nog meer van ons.?

  Reactie door anita — zondag 23 januari 2005 @ 17.01 uur

 25. Wat nu Jan, D66 kiezers aan het inpalmen met ongenuanceerde meningen van een beroepsgroep?
  De beroepsgroep zelf is niet ontevreden omdat ze geen verwijsbrief meer nodig hebben en de toegang dus laagdrempelig is geworden. Als ze tevreden zijn is de het inkomen dus niet verminderd.
  Kabinet onterecht tevreden, beroepsgroep tevreden,
  Patienten die niet bijverzekerd hebben de klos.
  Patienten die bijverzekerd hebben worden er beter van.

  Reactie door Jack — maandag 24 januari 2005 @ 12.57 uur

 26. Tja Jan ik vraag mij al een hele tijd af, waarom
  er niemand in Den Haag op de meest eenvoudige
  manier komt om het begrotingstekort te dichten
  zonder te bezuinigen en dat ook nog op een
  hele eerlijke en simpele manier.
  Deze manier is herinvoering van het belastingstelsel
  van voor 1 januari 2001. Hiermee heeft het toenmalige
  kabinet meen ik 6 miljard gulden teruggeven aan de burger.
  Omdat ik dagelijks met belastingen te maken heb, zie ik in de
  praktijk waar deze 6 miljard terecht is gekomen. Namenlijk
  bij de mensen die het niet nodig hebben. Tevens vind ik
  het nieuwe systeem van belastingheffing oneerlijk
  op tal van gebieden, terwijl het systeem van voor 2001
  door herzieningen en jurispudentie behoorlijk evenwichtig
  inelkaar zat. Een berichtje van je zie ik gaarne tegemoet

  Met vriendelijke groeten,
  Bert

  Reactie door Bert — donderdag 27 januari 2005 @ 1.03 uur

 27. Is gezondheidszorg niet meer voor iedereen?
  Nee, als je geld hebt krijg je alles, anders heb je pech. Waarde en normen het ligt er maar aan welke waarden en normen je hanteerd. Dit kabinet geeft niet veel om solidaritiet ze heeft liever een kale strijd om geld en als je niet in staat bent om dat te verdienen dan heb je hier geen huis ,geen zorg(fysiotherapie, recht op de goede cytosstatica),geen onderwijs. Als je wat verkeerd zegt en je hebt een verblijfsvergunning dan pakken ze die gewoon af, als je hier vluchteling bent en ze sturen je terug dan geven ze alle informatie gewoon door aan het land van herkomst. Grote kans dat je vermoord wordt, maar dn hoor je er tenminste niks meer van. Als je oud wordt in nederland is het maar te hopen dat je het goede verpleeghuis hebt gekozen. Je kan ze wel een keurmerk geven ,maar er zij geen plaatsen genoeg. We zijn RIJK…RIJK…RIJK. We moeten minder verdienen maar alle kosten worden opgeschroeft dus je bent hier eerder arm.
  Het is ijdele hoop dat het kabinet naar de mensen luisterd er moet iets anders gebeuren.
  Als we ze hun gang laten gaan zijn alle kleine mannen weer geknecht ,hebben we geen onderwijs voor allen, geen zorg voor allen enz………

  Reactie door A. Boomsluiter — dinsdag 1 maart 2005 @ 10.00 uur

 28. Marktwerking zal de ondergang van de gezondheidszorg worden.In Amerika zijn de kosten van de gezondheidszorg in de laatste jaren van 8-9 % van het bruto nationaal product,naar 17% van het BNP,en u weet we krijgen altijd wat de amerikanen ons voorkauwen,ok al kunnen we zelf niet bedenken waarom.De nieuwe film van Michel Moore,Sicko,zal ons weer verbazen en laten zien wat we krijgen.We zijn er namelijk nog lang niet.
  Is er dan geen geld,zijn de betalers de ziektekostenverzekeraars dan zo arm?
  Absoluut niet,na de afschaffing van de AWBZ jaren geleden,gaf de toenmalige minster de ziekenfondsen een budget van 750 miljoen gulden om de tekorten te dekken,tijdens het bewind van Els Borst bleek dit potje de 5 miljard euro te zijn gepasseerd,die dan ook probeerde dit te laten verwerken in de premies,ook al omdat de verzekeraars zelf ook al weer pittige winsten maakten.Deze worden echter nooit openbaar.Tijdens de Tsunami bij thailand werd fors geschonken:een potje stroomt over,dat potje,u denkt toch niet dat de verzekeraars al die reclame uit eigen zak betalen?
  Nee,nee,de burger maar betalen.Zo gaat dat overigens met de meeste kassen.
  De periode Hoogervorst kenmerkt zich door het volledig beantwoorden van de wensen van de zorgverzekeraars,leve de marktwerking.
  BijBarend en van Dorp gaf hij zelf aan dat van de 16 miljard voor de wachtlijsten,er 8 was verdeeld onder de aanbieders(lees medisch specialisten)en 8 miljard was hij gewoon kwijt!!!!!
  Fysiotherapeuten hebben zich laten afkopen met een forse verhoging van hun salaris met vakinhoudelijke onzin als fitness,beweegprogramma`s,nordic walking,carl noten en wat voor onzin nog meer.Ze zijn de regie kwijt.
  Onder een VVD voorzitter Eenkhoorn,hoe toevallig,hebben vooral de twentse fysiotherapeuten hun ziel verkocht aan inkomensverhogende onzin,meestal in gezondheidscentra en fitnesshallen.
  Ze mochten van de minister dan ook niet zeuren.De zorgverzekeraar mag zich tegenwoordig ook al bemoeien met vakinhoudelijkheid,wat een stumpers,dikke knie,bel een lijn.Gek,in Finland is dit experiment glansrijk geflopt.Gezondheidsvoorlichting,zo weten we al heel lang lijdt tot kostentoename,lees ziektetoename.
  Sinds de huisartsen geen afdoende afspraken met de minister hebben kunnen maken,is de toename van medicijnuitgave gestegen met ongeveer 60%,niet uit vakinhoudelijkmaar om de gas,water en lichtrekening te betalen in al die dure gezondheidscentra,welke door de meeste patienten slechts kort positief worden gehonoreerd,al gauw blijkt dat niet meer bent dan een nummertje.
  Minister Klink om mee te eindigen is dan weer de vlees geworden marktwerking,die gaat het nog bonter en vooral duurder maken.Laat zich alleen door bepaalde mensen en instanties influisteren wat kwaliteit is,net zo hol als Balkenende`s respect,zal dit leiden tot nog meer hetzelfde.
  Alleen de politiek kan het tij nog keren in deze graaimachine(oorlogen Irak:400 miljard dollar tot nu toe,omzet geneesmiddelen per jaar:700 miljard per jaar.)Dus kom op SP,hier ligt jullie kans,redt de zorg,begin direct en laat niet weer los

  Reactie door A Nijmanting — dinsdag 27 november 2007 @ 16.30 uur