Demonstratie Woonbond

Vanmiddag was er een demonstratie van de Woonbond op het plein voor het Tweede Kamergebouw. Ondanks het feit dat het debat is uitgesteld tot volgende week, het vandaag gewoon een werkdag is voor de meeste mensen, de sneeuw en de uitgevallen verbindingen, waren er toch enkele honderden mensen. Allen zijn woedend over de plannen van minister Dekker om de huren boven een bepaald maandbedrag helemaal vrij te geven.

Het gevolg zal zijn dat veel mensen óf financieel helemaal aan de grond komen te zitten, óf moeten besluiten te verhuizen naar woningen met een lagere huur. Probleem is alleen dat die huizen er niet zijn. Woningcorporaties zijn tien jaar geleden, tijdens het laatste CDA-PvdA-kabinet, verzelfstandigd. De partijen vonden het niet langer nodig dat de overheid garant zou staan voor voldoende, betaalbare woningen. De SP was en is fel gekant tegen die opvatting. Bescheiden maar resoluut stel ik nu vast dat we destijds helemaal gelijk hadden toen we ons tegen die politiek van Lubbers III verzetten.

De minister heeft na kritiek haar plannen ietwat verzacht, maar dat is niet voldoende. Haar plannen moeten helemaal van tafel, in het belang van het grote goed van een betaalbaar huis voor iedereen, ongeacht het inkomen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 03 maart 2005 :: 14.11 uur

13 Comments

13 reacties

 1. Waar staat Lydia? :)

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 3 maart 2005 @ 14.15 uur

 2. Daar!

  Reactie door e.krul — donderdag 3 maart 2005 @ 14.19 uur

 3. Wat goed dat er toch zoveel mensen waren!!!
  De opkomst bij de manifestatie “Respect voor ouderen NU” viel me toen zo tegen…en ik vond dat erg jammer!! Ik ben blij dat er vandaag blijkbaar een betere opkomst was, Jan!
  Nu nog een grote actie tegen de, door de overheid gezaaide, verdeeldheid binnen de algehele zorg door de marktwerking!

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 3 maart 2005 @ 14.20 uur

 4. Heb er persoonlijk geen last van omdat we een koophuis hebben, maar een vriendin woont in een flatje en die gaan ze nu renoveren. Beter gezegd, het gaat geheel tegen de vlakte en wordt daarna herbouwd. Alleen gaan dan de huren wel van 300 naar 500 euro omhoog. En dat gebeurd daar (Kampen) dus met een hele woonwijk met woningen in de goedkopere sector, waardoor straks 1500 huishoudens andere woonruimte moeten zoeken… :?
  Koophuizen zijn daar ook al duur, een nieuwe wijk stampen ze uit de grond maar alleen met woningen voor de vrije sector etc…

  Reactie door Mirella — donderdag 3 maart 2005 @ 14.22 uur

 5. Olav, naar links, nog een stukje, stukje verder nog…naar links, verder naar links… De mensen stonden een beetje in een hoefijzervorm en ik stond vanaf het podium LINKS vooraan met een bord waarop ik mijn eigen tekst had geplakt:

  HUUR HARMONISEREN? – WONING RENOVEREN !

  Na afloop plantten de meeste mensen hun actiebord in een hele grote sneeuwbal (leek op het grote onderstuk van een sneeuwpop) en diverse fotografen hebben er foto’s van gemaakt. Dit was DE AKTIE-BAL!

  Er waren ongeveer honderd mensen. Echt niet veel meer. De kou viel mee, maar trekt toch op door je schoenzolen, hoor!
  De PvdA deelde sjaals en handschoenen en balonnen en aktieborden uit, de Woonbond deelde paraplu’s en aktieborden uit en de SP had een paar aktieborden. Ook waren er oranje balonnen van De Woonbond, een grote, oude Engelse dubbeldekkeer uit “East Yorkshire” ,waardoor ik gelijk heimwee kreeg naar mijn vriendin daar (zucht) en een kraampje met lekkere hete chocomel verzorgd door de “corporaties”. De directeur van ONS DOEL uit Leiden was er en er waren nog meer corporaties die de aktie steunen. De wethouder van Den Haag hield een toespraak en zei luid en duidelijk dat bijna alle grote steden, op ROTTERDAM NA (Boe geroep uit de massa) de aktie van de huurders steunen. Volgende week is op 6 maart dit onzalige plan in de Kamer.

  Wie kan overigens het volgende GERUCHT bevestigen of ontkennen?

  Mevrouw Sybilla Dekker’s echtgenoot schijnt een PROJECTONTWIKKELAAR TE ZIJN!!!

  Als dat klopt moeten we nog meer aktie voeren, net zoals bij Jorritsma, tegen de BELANGENVERSTRENGELING. Wie, oh wie komt hier achter?

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 3 maart 2005 @ 16.52 uur

 6. Heb sterk de indruk dat er ministers zijn die meer de belangen van hen zelf dan die van de kiezer behartigen.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 3 maart 2005 @ 18.17 uur

 7. Natuurlijk niet op 6 maart! Maar op 8 maart is mij verteld! Blijf dus e-mails sturen en laat je protest CONTINU horen. Dit is een onzalig plan dat voor witte en zwarte wijken zorgt en onder de witte wijken nog eens een segregatie tussen rijk en arm. Plus dat een groeiend aantal daklozen te vrezen is, vooral bij mensen met een MIDDEN INKOMEN die goedkoper moeten gaan wonen als het veel te duur wordt, maar die dat NIET kunnen, omdat er GEEN WONINGEN zijn voor ze! Wachttijden rond de 8 jaar hier in de Randstad en 6-8 elders in het land. En maar slopen en maar duur terugbouwen. Het tekort aan goede en betaalbare woningen groeit met de dag!

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 3 maart 2005 @ 19.24 uur

 8. Een punt waar ik nog niets over heb gelezen.
  Niet alleen de mensen met juist modaal zullen moeten verhuizen naar een duurdere woning die er dus niet is. Ook ouderen uit deze inkomens groep die de huur niet meer kunnen betalen zullen van hun geliefde plekje moeten vertrekken om wellicht nog enige jaren te vertoeven op een niet vertrouwde plek om daarna te verkassen naar het bejaarden tehuis. Ook dat is schreinend.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — donderdag 3 maart 2005 @ 20.00 uur

 9. Hallo allemaal,
  Ja, wij waren ook (bijtijds) op weg gegaan naar Den Haag, maar zijn helaas niet verder gekomen dan het dichtstbijzijnde station. Na een lange (frisse) tijd wachten kwam de mededeling dat er voorlopig geen treinen meer richting Den Haag zouden komen. Mede omdat mijn vriendin zich steeds onbehagelijker ging voelen op het open perron, hebben wij het toen maar afgeblazen.
  Overigens, kan ik me andere strengere en koude winters herinneren, waarbij wel eens wat stagnatie vookwam in het openbaar vervoer, maar er toch altijd wel redelijke verbindingen bleven bestaan. Dus . . . . bedankt voor het bezuinigings en privatiseringsbeleid.
  Groet,
  Amita

  Reactie door amita — vrijdag 4 maart 2005 @ 11.12 uur

 10. Amita, ik heb er nog een schorre keel van over, zo hard heb ik Gerda Verburg weg staan boe-en. Houd het maar erop dat ik wel voor drie mensen heb staan brullen, dan ben je in zekere zin er wel geweest! Het feit dat je wilde vind ik al heel bijzonder. Dank je! Er is nergens ook maar iets over vermeld. In geen krant iets ervan gevonden, op geen radiozender er iets over gehoord en op TV al helemaal niets. Huren is niet sexy. Al die arme kopers zijn zo boos dat we alleen over huurders praten dat ze er niet over willen publiceren. Wedden dat die journalisten en de Media medewerkers koophuizen hebben? Ik heb hier ook keihard mijn best gedaan, maar er is gewoon geen interesse. Zou het zijn, omdat de mensen het (weer – sic!!) niet snappen? Vreemd, want ik snap het met mijn boerenverstand wel. En zo slim ben ik nu ook weer niet. Ik denk eerder dat het luiheid is. Als dit Plan van Dekker doorgaat en mensen gaan klagen dat zeg ik dat ze bedankt worden voor het laten doorgaan, omdat ze het vertikt hebben om te protesteren. Laat ze opvliegen!
  Het Plan Dekker is puur slecht. Er ligt een heel behoorlijk alternatief van de Andere Beweging. Dekker wil daar niks van weten. Zegt dat dan niet genoeg? Overigens weet ik inmiddels dat zowel Peijs als Dekker echtgenoten hebben/hadden in de bouwwereld..??? Echt waar.

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 4 maart 2005 @ 19.29 uur

 11. Ik volg al lang politieke debatten,ook al lang verbaas en erger ik mij en met mij vele anderen,aan het gebler en geschreeuw van de opp. partijen ,die overal tegen zijn wat de reg. partijen
  beslissen,met marijnissen voorop.
  Nu weer over de huurprijzen.
  het is opmerkelijk dat de 3 reg. partijen het eens zijn over de huurplannen van Dekker,en de opp. partijen tegen.
  sp pvda gr links enz. doe wat aan de onzinnige plannen van Dekker,doe wat voor jullie riante salaris,jullie wonen wel allemaal in een koop woning.
  Wat is het nut van opp/ partijen mijn inziens nul,nul.
  Jullie opp.partijen hebben gezamelijk meer dan 70 zetels
  maar hebben niets in de melk te brokkelen.
  Laat vallen dit kabinet.
  Honderdduizenden mensen zijn bij het invoeren van de Euro
  al in de grootste financiele ellende gekomen.
  de volgende klap komt eraan honderdduizenden mensen raken door de huurplannen van dekker nog meer in de ellende.
  Stop dit zakken vullen door de wooncorporaties.
  Verder wil ik via de sp Minister de geus nog bedanken voor de 3 euro p/m die na maanden van vergaderen uitgekeerd gaat worden
  met volledige steun van de kamer.
  3 euro p/m in de plus
  maar door de stijging van alle extra verhogingen
  zitten dezelfde ouderen wel p/m 60 tot 80 euro in de min.
  wat moeten wij hiermee.
  een zeer ontevreden nederlander .
  mocht ik hier reactie op krijgen
  dan liever met de standaard opmerking, wij delen uw zorg.

  Reactie door g.kroes — vrijdag 11 maart 2005 @ 10.06 uur

 12. G. Kroes
  laatste regel moet zijn ,
  liever NIET de standaard opmerking , wij delen uw zorg

  Reactie door g.kroes — vrijdag 11 maart 2005 @ 12.47 uur

 13. online sportsbook…

  vindicate unseeded stemmed.tacit bootleggers Godwin!betting http://betting.sport-betting-fun.com/

  Trackback door online sportsbook — zaterdag 20 mei 2006 @ 14.14 uur