EU – Grondwet

(De maaker: Jos Paulissen)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 04 maart 2005 :: 0.18 uur

74 Comments

74 reacties

 1. Als ik ‘m snap, snapt iedereen ‘m, Jan
  En: IK SNAP HEM NEE TEGEN DE GRONDWET DUS .
  Net het congresstuk ‘Heel de wereld’ doorgelezen, dat maakt het nog duidelijker.

  Reactie door texas henkie — vrijdag 4 maart 2005 @ 3.22 uur

 2. Waarom zou je zaken die je Europees kan regelen zoals sociale wetgeving, millieuzaken etc.. niet Europees regelen, ik vind het echt te kort door de bocht om maar alleen nee te zeggen. Europa zou er wel eens voor kunnen zorgen dat ons neo- liberale regering rekening moet houden met Europese regels, niet slecht toch.
  Wat heeft verder de Euro met de Europese grondwet te maken? Ja alles is duurder geworden, maar mensen die werken zijn goed gecompenseerd in hun salaris, alleen mensen met een uitkering zijn niet gecompenseerd, dat is volgens mj niet de schuld van de Euro maar van de overheid.

  Reactie door Jack — vrijdag 4 maart 2005 @ 8.51 uur

 3. Die Europese grondwet werd opgesteld in vergaderingen van staats- en regeringsleiders zonder medewerking van het volk.
  We kunnen straks langer werken, flexibele banen worden veralgemeend, de kassen van de sociale zekerheid worden leeggemaakt, door de werkgeversbijdragen te verminderen. Alle Europese regeringen moeten deze beslissingen uitvoeren, die genomen werden zonder enig debat en zonder dat wie ook er controle op heeft. Ik vind dat een dergelijke cultuur van geslotenheid niet kan. Die Europese grondwet moet daarom volledig verworpen worden. Maar de meerderheid van Nederland gaat straks wel aan de dezelfde steen stoten, vrees ik!!!

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 4 maart 2005 @ 8.57 uur

 4. @@ Jack

  Ben ik goed gecompenseerd in mijn salaris Jack? Ik weet niet waar je dat vandaan haalt, want ik heb er totaal niets van gemerkt hoor. We zijn gewoon door die Euro vies verneukt. Het is gewoon waar, dat door de invoering van de Euro alles schandalig duur is geworden, maar loon erbij, vergeet het maar. Nederlanders staan massaal in het rood, dankzij die Euro!!!

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 4 maart 2005 @ 9.05 uur

 5. De Euro staat op zich los van die grondwet, maar desalniettemin hebben ze wel met elkaar te maken. Door nu massaal tegen de grondwet te stemmen, dwingen we de dames en heren politici om voor de verandering eens WEL naar ons te luisteren. Dan krijgen we een Europa dat van ons is, in plaats van een groepje grijze politici in Brussel.

  Reactie door Jan Breur — vrijdag 4 maart 2005 @ 9.09 uur

 6. De euro heeft het niet duur gemaakt, de winkeliers (lee inhalige nederlanders) hebben het duur gemaakt, klein detail, groot verschil.

  Reactie door Ronald — vrijdag 4 maart 2005 @ 9.39 uur

 7. Ik weet nog niet wat ik ga stemmen.

  @2
  Het lijkt mij ook dat je bepaalde zaken op Europees niveau zou moeten kunnen regelen. Het zou sommige dingen een stuk eenvoudiger maken, lijkt me.

  Als je een poosje in een ander Europees land wilt gaan werken en er eventueel een poosje wilt gaan wonen, dan heb je te maken met allerlei verschillende soorten wetgeving op het gebied van sociale zaken en dat soort dingen. We spreken dan wel van 1 Europa waarbinnen je je vrij kunt bewegen, maar in de praktijk is dat zeker niet het geval. Ja, vakantie vieren, dat wel. Maar als je wat meer serieuze dingen van plan bent, dan is het hopeloos.

  Ook op het gebied van milieu wetgeving zou je denk ik op Europees niveau veel dingen kunnen regelen.

  Aan de andere kant mag Europese wetgeving er niet toe leiden dat de levensstandaard en de kwaliteit van de leefomgeving er nadelig door wordt beinvloed.

  En natuurlijk is het zo dat per land en regio er omstandigheden zijn die bijzondere wetgeving vereisen.

  Dus ja, ik ben er nog niet over uit.

  Reactie door Techneut — vrijdag 4 maart 2005 @ 9.40 uur

 8. @ Accept

  De lonen zijn gemiddeld behoorlijk gestegen de afgelopen jaren, de fout met de Euro was/is dat mensen hem zijn gaan gebruiken als een gulden, de mkb-ers hebben hier handig op ingespeeld en hebben hun prijzen verhoogd. Nu klaagt iedereen steen en been dat het allemaal zo duur is geworden, terijl uit onderzoek blijkt dat het wel meevalt, buiten een paar specifieke gebieden.
  Als je iets koopt moet je het betalen.
  De Euro heeft je niet verneukt maar het beleid van JP en Zalm

  Reactie door Jack — vrijdag 4 maart 2005 @ 9.58 uur

 9. @2
  Ik zie niet in waarom het positief zou zijn dat onze neo-liberale regering zich aan Europese regels moet houden. Als er iets een neo-liberaal ‘project’ is, is het dit Europa wel. Er is pas weer opnieuw gezegd dat de economie het allerbelangrijkst is in Europa. Tevens is er openlijk toegegeven dat er daarom minder geld naar het milieu en de sociale voorzieningen gaat.

  Dat is nog een punt van het neo-liberalisme wat me niet aanstaat. Op het moment dat er veel deskundigen zijn die zeggen dat het erg slecht gaat met ons milieu wordt daar niet naar geluisterd. Als de eerste de beste nitwit zegt dat het slecht gaat met de economie zijn de heren er als de kippen bij om ons bang te maken.

  Europese samenwerking? Ja! Dit Europa? Nee!!!!

  Reactie door Maarten — vrijdag 4 maart 2005 @ 10.01 uur

 10. @Jack (2): de SP wil niet simpelweg nee zeggen tegen alle Europese samenwerking. Nederland is nou eenmaal omringd door andere landen en samenwerking op allerlei gebieden kan juist goed zijn! Maar de manier waarop deze grondwet dat regelt, is verkeerd. Het neo-liberalisme wordt ons als Europese norm dwingend opgelegd. We worden gedwongen om meer te besteden aan defensie. En verder is het gewoon belachelijk dat al deze regelgeving ons van bovenaf opgelegd wordt, inplaats van te zijn ontstaan van onderaf, van uit de burger. Ok het kabinet is zo goed om een referendum te houden, maar heeft nu al veel meer geld beschikbaar voor de ja-campagne waardoor de weegschaal bij voorbaat al uitslaat naar een richting… de verkeerde!!!

  Reactie door Ilse — vrijdag 4 maart 2005 @ 10.52 uur

 11. Hallo Jan,
  De poster lijkt mij een beetje “ver gezocht”. Bovendien is het leven duurder geworden omdat hebzuchtige mensen (kijk maar eens bij de horeca-sector) de gelegenheid hebben aangegrepen om guldenstekens te vervangen door eurotekens en zo een enorme prijsverhoging hebben veroorzaakt.
  Ook wil ik best een Europese grondwet. Maar dan wel een grondwet vergelijkbaar met de Nederlandse grondwet, – dus niet de thans door de Eu voorgestelde vorm. Dit is geen grondwet, maar lijkt hier en daar meer op een dwangbevel.
  Groet,
  Amita

  Reactie door amita — vrijdag 4 maart 2005 @ 10.53 uur

 12. #6 Ronald.
  Die winkeliers zijn gewoon een onderdeel van datzelfde kapitalistische systeem van z.g. vrije ondernemingsgewijze productie. Het principe blijft natuurlijk hetzelfde: each man for himself and devil take the hindmost.

  Reactie door f.baron — vrijdag 4 maart 2005 @ 10.59 uur

 13. Ja,wil gewoon weg zeggen……Ja tegen de liberalisering.
  En daarom zeer goed en beeldend naar buiten gebracht die ezel.
  Het gaat steeds slechter en als wij dat tegen kunnen gaan moeten wij dat ook zeker doen.
  Maar dan wel met heldere,eenvoudige spreektaal.
  Nee is een stap dichterbij gewoon gelukkig verder leven dan Ja.

  Reactie door anita — vrijdag 4 maart 2005 @ 11.20 uur

 14. Jos Paulissen moet toch iets beter de krant lezen. Want door de Euro zijn de prijsstijgingen van olie, koffie, en andere grondstoffen op de wereldmarkt, niet of nauwelijks van invloed op het prijsniveau in Nederland. Dus het lekker makkelijk spelen op sentimenten, die gewoon niet waar zijn. Dat de horeca de prijzen zo heeft verhoogd heeft als een boomerang gewerkt, want de omzetten en horecabezoek zijn enorm gedaald en men is langzaam aan het terugkomen van die politiek.

  Reactie door BJ — vrijdag 4 maart 2005 @ 11.28 uur

 15. Yep, we gebruiken de euro als de gulden dat was ook te voorzien. Aan geld moet je wennen en je kon op je vingers natellen dat een valuta verandering hoe dan ook problemen gaat geven. Maar dit referundum gaat natuurlijk niet over de euro, daarvoor is het al te laat, maar over de grondwet.

  Heeft iemand die grondwet gelezen? Meer dan 500 pagina’s telt dat ding (de grondwet van de VS telt er slechts 11). Dat kan een normaal mens nooit bevatten. Het zal dus hoogstends voor politici en advocaten van interesse zijn, wij kunnen er niets mee. En da’s precies wat er mis is met de EU. De EU is een staatsvorm die ons van boven wordt opgelegd. Maar het zou natuurlijk door de bevolking moeten worden gevormd. Een Europese natie met een regering, niet andersom.

  Reactie door daniel565 — vrijdag 4 maart 2005 @ 12.06 uur

 16. euro en grondwet(neoliberaal beleid)de gevolgen van de euro en de grondwet zijn voor mij als zelfstandige (motorzaak )de volgende .ongeveer de helft van mijn leveranciers (importeurs )verhogen hun prijzen sedert de invoering van de euro hun prijzen met 3tot zelf 100%.de andere helft van de importeurs verhoogde hun prijzen niet meer dan met 2%(gek genoeg bedrijven die nog absolute topkwalitiet leveren)een van de bedrijven is overgenomen door het pirelli concern .resultaat per 1 januari 2005 8%PRIJSVERHOGING en lagere marge voor de dealer .dus hogere consumenten prijs . je ziet steeds meer in europa dat de fabrikanten zelf het heft in handen nemen door het opzetten van een eigen dealer organisatie met zo weinig moglijk zelfstandige dealers ,zodat de concurentie verdwijnt en de grote jongens kunnen doen en laten wat ze willen .minder service, hogere prijzen ,en voor hen meer winst !en ook zelfstandige hebben te maken met oplopende huurprijzen ,verzekeringen ,waz verzekering opgedoekt 1,5 miljard premie geld van zelfstandigen rechtstreeks naar de verzekerings maatschappij ,DIEFSTAL !!!!!IK ALS ONDERNEMER BEN TEGEN DEZE GRONDWET !!!!!!!!!!! deze is alleen goed voor de mulinationals !!!

  Reactie door texas henkie — vrijdag 4 maart 2005 @ 12.14 uur

 17. Hm ik mag nog niet stemmen;) Maar, ja, het lijkt misschien allemaal duurder geworden, maar ik denk dat het niet zo is. Dit gaat zo psychologisch klinken, maar ik denk dat een groot gedeelte mensen gewoon moeite hebben met verandering… want niet iedereen heeft er moeite mee. En ik denk ook dat als iemand wat wilt kopen het gewoon doet, ongeacht de prijs.

  En meneer Marijnissen zei laatst op de radio (ruud de wild;)) dat we uniek moesten blijven, gewoon Nederland dus en geen Europa…(zoiets dergelijks was het) Anyway, ik ben het daar he-le-maal mee eens!

  Reactie door Farijal — vrijdag 4 maart 2005 @ 12.16 uur

 18. De euro heeft het leven in ALLE deelnemende landen ( veel ) duurder gemaakt. De Grieken gingen zelfs over op een kopers-staking, Duitsland mekkert ( doen ze wel vaker ), Italië, Spanje allemaal ontevreden. Misbruik maken van de situatie is geen privilege van de Nederlanders. Maar het kwaad straft zichzelf, hoop ik dan maar.
  Loontrekkenden zijn sinds de invoering van die euro NIET gecom- penseerd, integendeel (per 1-1-2005) eerder gekort. Lieden met een inkomen van zo´n 10000 euro per maand KUNNEN niet oordelen over mensen met zoveel minder. Kunt U zich Zalm nog herinneren die ging koken voor een bijstandsmoeder met 3 kinderen? 1 Kip ging hij met rood bezweet hoofd voor ze klaarmaken, dat stuk onbenul. Middeninkomens gaan veel meer inleveren dan die 1,5% waar goeroe de Geus het over had, onbetrouwvbaar zijn ze ook nog.
  Weinig mensen kennen de tekst van de E.U grondwet maar menen al wel dat je TEGEN/ VOOR moet stemmen?! SP e.a politieke organisaties zorg voor een tekstverklaring in ¨Jip en Janneke¨ taal en wijs op de mogelijke consequenties van het één en ander, vóór 1 juni graag.

  Reactie door William — vrijdag 4 maart 2005 @ 12.40 uur

 19. @8 Jack

  Dat is nonsens, de lonen zijn helemaal bijna niet gestegen. Ja, die van managers en andere topfiguren. Ik weet nog dat ik bij Praxis een paar plintjes kocht in december voor fl. 4.95. In januari moest ik(toen de euro inmiddels was ingevoerd) weer hetzelfde plintje hebben en het koste toen € 4.95. Hier werd gewoon even de euroteken voor gezet. En zo zijn er nog veel meer schandalige prijsverhogingen in een zeer korte tijd doorgevoerd. Hoezo mensen zijn de euro gaan gebruiken als een gulden? Wat dacht je van die nutsbedrijven en gemeentelijke belastingen, ziekenfonds, waterschap enz. Ze hebben allemaal een schandalige prijsverhoging doorgevoerd, dankzij de euro.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 4 maart 2005 @ 12.40 uur

 20. @18 William

  Klopt,het leven en de prijzen in heel Europa is in zeer korte tijd flink omhooggegaan.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 4 maart 2005 @ 12.43 uur

 21. het kabinet is voor,
  het kabinet dat uitblinkt in paarden achter de wagen spannen
  het kabinet dat iedereen de wet voor wil schrijven
  het kabinet dat zich zelf verhoogd
  het kabinet dat gierig is

  ben je van de pot gerukt, stem dan voor!

  Reactie door Jansonius — vrijdag 4 maart 2005 @ 12.48 uur

 22. @8 Jack

  De prijzen zijn in de afgelopen vijf jaar spectaculair gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van HP/De Tijd. Het opinieblad vergeleek aan de hand van kassabonnen uit 1998, 2000 en 2003 de prijzen van honderd producten en diensten. De gemiddelde prijsstijging bedroeg liefst 49 procent.

  HP becijferde niet alleen wat de consument extra voor zijn dagelijkse boodschappen is gaan betalen (een kwart). Het blad besteedde ook aandacht aan zaken als lichamelijke verzorging (+ 61 procent), vervoer (+ 36 procent) en horecabezoek (+ 42 procent).

  Meest in het oog springend is de stijging van de nominale ziekenfondspremie, van 13,08 gulden naar 21,45 euro (47,27 gulden). Dat is een toename van 261 procent. Vooral voor de luxe dingen is de Nederlander fors meer gaan betalen. Zo werd de Albert Heijn bezorgservice 150 procent duurder, een telefoontje naar KPN inlichtingen binnenland 167 procent, een glaasje bier 52 procent en een Vietnamese loempia 76 procent.

  Ook de meer alledaagse producten, zoals een pot Calvé pindakaas (50 procent) en een strippenkaart (21 procent), gingen in prijs omhoog. De prijzen stegen na 2000 sterker, in de aanloop naar de invoering van de euro als betaalmiddel.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 4 maart 2005 @ 13.00 uur

 23. Heel de wereld, het zal mij benieuwen.

  Reactie door Jory — vrijdag 4 maart 2005 @ 13.25 uur

 24. Er zijn genoeg redenen om tegen de EU-Grondwet te stemmen, maar beweren dat de Euro bijna alles duurder heeft gemaakt is echt onzin. Ieder serieus onderzoek toont aan dat invoerintg van de Euro slechts een marginaal effect op de prijsontwikkeling heeft gehad. Het gezeur over die dure Euro leidt de aandacht af van de zaken die het leven voor een hoop mensen echt moeilijker hebben gehad. bovendien doet dit flauwekul argument de anti-EU-Grondwetcampagne van de SP geen goed. Laat de SP seriues campagne voeren. Dat is beter dan aan de mensen in het land fabeltjes te verkopen.

  Reactie door Coen — vrijdag 4 maart 2005 @ 13.38 uur

 25. Ach Coen, alles is wel degelijk veel duurder geworden. Daarvoor hoef je geen verhaaltjes van onderzoekers te geloven of te lezen. Ik zie het met mijn eigen ogen. Veel dingen zijn zelfs verdubbelt in prijs. Dit zijn geen fabeltjes, maar realiteit.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 4 maart 2005 @ 13.52 uur

 26. Deze poster vind ik enorm demagogisch van aard. De appel (de EU-Grondwet) wordt vergeleken met de peer (de euro). Waarom is de SP zo simplistisch en weinig intelligent bezig? Dergelijke PR zal als een boemerang voor de SP gaan werken!

  Reactie door Kees Huizenga — vrijdag 4 maart 2005 @ 13.53 uur

 27. @25 ACCEPT

  Wel eens van marktwerking gehoord?

  Reactie door Coen — vrijdag 4 maart 2005 @ 14.04 uur

 28. Nadat ik eerder al in BE of Dld. tankte vanwege het kwartje van Kok, doe ik er nu al mijn inkopen.
  Er wordt daar welliswaar ook geklaagd over prijsstijgingen, maar de prijsverschillen met NL zijn over het algemeen aanzienlijk lager dan hier.
  Ik stem voor de grondwet, mits er in artikel 1 staat dat iedere
  lidstaat eraan gehouden is, zijn burgers niet te neppen. En bovendien onder lid 1a staat dat het doen alsof dat niet het geval is, tot uitsluiting van de unie leidt.

  Reactie door alex — vrijdag 4 maart 2005 @ 14.12 uur

 29. @alex

  Mag ik hieruit opmaken dat je tegen de grondwet stemt?

  Reactie door Jan Breur — vrijdag 4 maart 2005 @ 14.19 uur

 30. @28 Jan. Dat staat er toch?

  Reactie door alex — vrijdag 4 maart 2005 @ 14.23 uur

 31. Schitterende poster.
  Slaat de spijker precies op de kop!

  Waar kan ik deze poster bestellen? Iemand?

  Reactie door wilms — vrijdag 4 maart 2005 @ 14.37 uur

 32. Als ik ‘m snap, snapt iedereen ‘m, Jan
  En: IK SNAP HEM NEE TEGEN DE GRONDWET DUS . kijk ook es op http://www.flashdancepeace.web-log.nl

  Reactie door reddevil — vrijdag 4 maart 2005 @ 14.48 uur

 33. Goede middag,Jan, slimme poster, volgens mij.Ik stem nee tegen de grondwet omdat ik niet wil dat we een provincie van Europa worden, de regering trekt zich in mijn ogen toch al teveel terug(voor meer salaris), de grondwet is volgens mij alleen een economische en de multynationals hebben het al goed genoeg!Bovendien wil ik niet nog een leger erbij.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 4 maart 2005 @ 16.23 uur

 34. Wedden dat men met die grondwet ons met de grond gelijk wil maken!

  Wedden dat wij de minste vingers in de pap hebben in Europa!

  Wedden dat het er heel veel geld verspiltgaat worden!

  Wedden dat de burgers dat gaan betalen!

  Wedden dat dat wij een derderangs staatje worden!

  Wedden dat dit het fiasco van de laatste eeuwen zal worden!

  Wedden dat half Nederland onder water komt te staan en wij geheel falliet raken!

  Wedden dat Nederland dan pas vol is!

  Reactie door e.krul — vrijdag 4 maart 2005 @ 16.29 uur

 35. Natuurlijk stem ik tegen deze Europese Grondwet!!! En om veel meer redenen dan om die euro! Ik vertouw deze grondwet in relatie tot onze regering niet voldoende, ben bang dat ze zeer opportuun met deze wet om zullen gaan, met als gevolg: verder gaande liberalisering van de markt, devaluatie van alle waarden en normen die tot welzijn zouden moeten leiden enz.! Persoonlijk vind ik het een béétje jammer dat de poster vooral over die Euro gaat omdat mensen die “Ja” stemmen ons (de ware socialisten) vaak verwijten dat die Euro onze enige beweegreden zou zijn wat toch zeker meestal niet het geval is, deze poster speelt die gedachte een beetje “in de kaart”…en dat had ik wel anders willen zien als ik heel eerlijk ben…

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 4 maart 2005 @ 17.39 uur

 36. zalm vergeten met zijn gratis setje euro’s?

  dat setje hebben we al kweet niet hoe vaak zelf betaald.,
  geen geldwisselen meer, nee, nu elke dag betalen voor de wissel.,

  ben benieuwd welke worst ze ons nu weer gaan voorhouden.,

  een pm die zegt, dat iedereen harder moet werken,
  dat is een reden om het niet te gaan doen,
  kan ook niet, want zodra je wat overkomt wordt je gedumpt.

  we hebben een tijd van de rijke wordt rijker, en de vuile wordt vuiler,en de vieze wordt viezer,en de gemene gemener ,
  en ga zo maar door, ze laten geen kans onbenut om zichzelf en hun soortgenoten te bevoordelen.,
  en als woordvoerder een zwevende gereformeerde dominee, met zijn gierige diaken de geus,

  knap door zalm naar zijn hand gezet,

  hoe kun je zo stom zijn, en dan premier en minister worden.

  Reactie door Jansonius — vrijdag 4 maart 2005 @ 18.37 uur

 37. Ik snap niet helemaal wat de euro met de mogelijke Europese grondwet te maken heeft met of ik nu voor of tegen ga stemmen.

  Goed, na invoering van de euro is er van alles duurder geworden, maar dat heeft volgens mij niet zozeer met de euro te maken, maar meer met de gebruikers ervan. Dus de horeca, supermarktketens etc. Het gaat er bij mij niet in dat het invoeren van een nieuwe munteenheid an sich, er toe kan leiden dat een kop koffie twee keer zo duur wordt.

  Wat het stemmen betreft, tja, daar ben ik nog steeds niet over uit. De argumenten van de SP om tegen te stemmen, die vind ik heel aanvaardbaar. Aan de andere kant, de argumenten die GroenLinks aandraagt om voor te stemmen, die vind ik ook heel aanvaardbaar.

  Ik denk dat het er in feite op neer komt dat ik gewoon niet begrijp wat die grondwet inhoud en wat die voor gevolgen zal hebben. Ik vraag me ook af of de campagnes van voor- en tegenstanders aan beter begrip zullen bijdragen, ik denk dat ze eerder verwarring zullen scheppen.

  Er is eigenlijk een onafhankelijk instituut nodig om objectieve informatie te verstrekken over de grondwet en de gevolgen van invoering ervan. Maar ja, waar vind je dat?

  Reactie door Nathan — vrijdag 4 maart 2005 @ 19.13 uur

 38. @Nathan 37

  Gewoon goed om je heen kijken,en bedenken dat jijzelf wellicht nog het enige “onafhankelijke “instituut” bent dat er over is met ca. 10.000.000 anderen.

  Reactie door Pim — vrijdag 4 maart 2005 @ 19.23 uur

 39. Nathan…ik herken jouw verwarring, maar juist die vertelt mij, onder andere, dat die grondwet nu geen goed idee is! De feitelijke samenwerking tussen europese landen is er niet van afhankelijk, dus waarom niet even (of langer) pas op de plaats totdat er uitzicht is op gevolgen die duidelijker een verantwoord beleid garanderen?

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 4 maart 2005 @ 19.28 uur

 40. Jasper van Dijk (SP in Brussel) vertelde dat de Grondwet tot stand is gekomen met toestemming van de Europese Burger. Bovendien zal deze nieuwe Grondwet BOVEN onze eigen Grondwet komen. Dat wil zeggen dat onze eigen Grondwet ondergeschikt wordt aan de Europese.
  A. Ik kan me met de beste wil van de wereld niet herinneren dat ik ooit toestemming heb gegeven voor een Europese Grondwet, net zomin als ik toestemming gegeven had voor de invoer van de Euro.
  B. Ik zet toch nog steeds onze EIGEN, Nederlandse Grondwet BOVEN de Europese, al was het alleen maar om Artikel 1: Discriminatie is verboden.

  Conclusie: ja natuurlijk stem ik TEGEN!

  Opmerking: Jan, wil je het woord MAAKER onder de poster veranderen in: MAKER?

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 4 maart 2005 @ 19.35 uur

 41. @27 Coen

  Ja hoor Coen. En?

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 4 maart 2005 @ 19.49 uur

 42. Helaas is het zo dat de EU geen tegenwicht zal betekenen voor Amerika, zoals de goedlachse burger wordt voorgeschoteld. Integendeel, de EU wordt het pretpark van Bush.

  Een neocon/republikeins Amerika juicht een EU mét grondwet graag toe omdat het zo beter een appél kan doen op dissidente lidstaten bij verdere US-oorlogsplannen in het Middenoosten en bij imperialistisch US machtsvertoon in Latijns Amerika. Erger nog: de Bush-administratie propagandeert graag dat Natolidmaatschap met EU-lidmaatschap moet zijn gekoppeld. Dat bleek tijdens het US-bezoek wel weer uit Bush’ lobbypraatje in Brussel waarin de EU weer eens moest worden overtuigd van het strategische en economische nut van Oekraïne en Turkije in Nato en/of EU. En van hier tot Polen de EU-parlementariërs maar dociel ja knikken, mijn god, moet dat nog normaal worden gevonden? Een nee tegen de EU-grondwet is dus ook een nee tegen powertools voor de Yank.

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 4 maart 2005 @ 19.53 uur

 43. met het “voordeel” van goedkope arbeidskrachten in de oost-europese landen, hebben we er ook een heleboel milieuvervuiling bijgekregen., in oost-europa waren ze niet zo moeilijk met dumpen.

  dus dat de gewone man er per saldo niets mee opschiet lijkt me duidelijk.,want wie gaat dat uiteindelijk betalen ?

  Reactie door Jansonius — vrijdag 4 maart 2005 @ 20.04 uur

 44. @41 ACCEPT

  Dan begrijp je waarom veel dingen duurder zijn geworden. De Euro heeft daar echt niet zo veel mee te maken.

  Reactie door Coen — vrijdag 4 maart 2005 @ 20.39 uur

 45. @44 Coen

  We zijn gewoon vies beetgenomen door de regering.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 4 maart 2005 @ 21.31 uur

 46. Dankzij de e(u)rodutie van dit Europeesche gezinde Crissstelijke en liberale kabinet worden alleen in een stad als Rotterdam
  i.p.v. 60 gezinnen bij aantreden, nu na twee jaar 1100 gezinnen van levensmiddelen voorzien door de voedselbank. (netwerk vandaag)
  Dit allemaal in het kader van de noodzakelijke voortstuwing (?)
  van Nederland de vaart der volken. Ik wordt hier compleet onpasselijk van. Een grondig nee is het enige goede antwoord.
  Ik heb geen woorden voor zo’n oud ‘vakbondsman’ als De Geus.
  Voor de eerste keer sinds zijn aantreden zie ik hem eens zéér voldaan en optimistisch glunderen omdat 50% van de herkeurde minder valide W.A.O ers geschikt zijn geacht om deel te nemen aan het “valide” arbeids proces.(zie Volkskranr vandaag)Hetgeen betekent dat na ratificatie
  van die Europeesche Grondwet eventueel de voedselbank zelfs gesubsidieëerd zal gaan worden in heel Europa en zal voorzien in de behoefte van een Europeesch netwerk van minderbedeelden.
  Vooruitgang bestaat tegenwoordig schijnbaar en daadwerkelijk hoofdzakelijk daaruit mensen over het randje van de afgrond te duwen. Of het nu gaat om W.A.O ers , bejaarden, mimima of modaal, bezuren zullen ze het, allemaal. Niet dat die grondwet nu zo slecht is. maar meer door hetgeen er aan vooraf ging. Verkwanseling van beschaving door een zwak “elitair” deel van de huidige politiek verkocht aan multinationals t.b.v. de vrije marktwerking. Die alomvattende begeerde vrijheid is alom indringend te aanschouwen. In de gezondheidszorg, bejaardentehuizen, in het uitkleden van Jan Modaal en de expansiedrift van de voedselbank.

  Reactie door Arnout — vrijdag 4 maart 2005 @ 21.33 uur

 47. Sorry, in mijn boosheid zijn enkele letters verloren gegaan.

  Reactie door Arnout — vrijdag 4 maart 2005 @ 21.38 uur

 48. Het zou helpen als alle mensen die getroffen worden door het regeringsbeleid nu eens een keertje gingen stemmen. Zolang de meerderheid elke vier jaar thuis blijft zitten kunnen ze in Den Haag hun gang blijven gaan. Wie zwijgt, stemt toe.

  Reactie door Jan Pruimboom — vrijdag 4 maart 2005 @ 22.22 uur

 49. Quote

  Een ezel stoot zich niet 2 maal aan dezelfde steen……

  Helaas bestaat het overgrote merendeel van de nederlandse bevolking uit onwetende en onbewuste ezels. Dus ik zou er maar niet zo zeker van zijn, dat nederland tegen die grondwet zal stemmen. We zijn een land vol domoren, gezien de opeenvolgende machthebbers in Den Haag alsook in de plaatselijke politiek.

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — vrijdag 4 maart 2005 @ 22.49 uur

 50. “Ten tweede male hief de commandant zijn hand: het salvo. Het lichaam steigerde, toen knakte het hoofd, het lichaam gleed dubbelgeklapt langs de paal omlaag. Met een donker geluid ontsnapte de laatste lucht uit de longen. Het was half zeven”(*).

  Zo eindigde het leven van Anton Mussert, voorman van de NSB, op maandag 6 mei 1946. Mussert was tot de doodstraf veroordeelt op grond van onder andere “de poging om het land onder vreemde heerschappij te brengen”.

  Ho ho, STOP!!! Uiteraard begrijp ik best dat wat er nu met de Europeese grondwet gaande is niet met de situatie ten tijde van WO II vergeleken mag worden. Echter, ik vraag mij af of op termijn de uitwerking van de onderhavige grondwet niet hetzelfde zal zijn. Simpelweg omdat de provincie Nederland dan slechts een onbelangrijk onderdeel zal uitmaken van een Groot Europese Rijk waarin het nog nauwelijks over zichzelf mag beslissen. Alles langs democratische weg bereikt uiteraard maar zo zijn er ooit meer aan de macht gekomen…..

  Misschien zie ik het allemaal wel verkeerd dus wie spreekt mij tegen????

  * uit ‘Mussert, Een politiek leven’. Jan Meyers 1984,
  ISBN 9029531134

  Reactie door Cees — vrijdag 4 maart 2005 @ 22.53 uur

 51. Coen

  De Telegraaf heeft een keer uitgebreid na de invoering van de euro een onderzoek gedaan in winkels, instellingen e.d. je hebt toch wel het nieuws een beetje kunnen volgen. Marktwerking was er ook onder de gulden hoor.
  allen

  Ik heb een collega, die inmiddels over de grens in Duitsland is gaan wonen. Energiekosten per maand 60 euro, autobelasting voor haar dieselauto 100 euro per JAAR. Geen watermeter, geen rioolrechtenbelasting, afvalheffing,ecotax, etc etc. OZB betaal je eenmalig een bedrag in 1 keer. Zij betaalde 12000 euro en dan kunnen ze je dus niet meer plagen met steeds weer die verhogingen. Zit gewoon bij je hypotheek inbegrepen.

  De duitse overheid geeft haar als nieuw ingezetende 4 jaar lang steun met 400 euro per maand.

  Tja, eurofielen….we zijn dan zogenaamd 1 staat, maar binnen dat grote land hebben we nog zeer grote verschillen. Ook ik doe mijn grote inkopen in Duitsland vooral drank. Even een paar flessen wodka ophalen en wat likeuren voor resp. 4 en 8 euro. Hoppaa tel uit je winst. je zou het haast nog hier kunnen verhandelen.

  Wordt eens wakker euroezels, we worden vies verneukt, eigenlijk zijn we dat al.

  Reactie door ReneR — vrijdag 4 maart 2005 @ 23.02 uur

 52. Cees

  Ik had al een keer geschreven, Frankrijk en Duitsland nu via een softere weg de dromen van hun beider grootste despoten aan het vervullen zijn. We hebben straks niks meer te vertellen

  Reactie door ReneR — vrijdag 4 maart 2005 @ 23.05 uur

 53. #51

  Die houden wij erin EURO-EZELS.
  Voor dan ben je een EURO-EZEL
  Tegen dan ben je een EURO-WIJZE UIL

  Reactie door anita — vrijdag 4 maart 2005 @ 23.31 uur

 54. als duitse en franse bedrijven contracten sluiten,

  zit er meest de clausule bij,

  dat ze de toeleveranciers ook in duitsland of frankrijk moeten

  zoeken.

  Reactie door Jansonius — vrijdag 4 maart 2005 @ 23.33 uur

 55. @ ReneR, die schreef: “Helaas bestaat het overgrote merendeel van de nederlandse bevolking uit onwetende en onbewuste ezels.”

  Wat een ongekend arrogante opmerking. Bij het lezen schoot mij meteen een oude wijsheid te binnen:

  Tot de massa die u zo veracht, hoort altijd 1 meer dan u dacht.

  Reactie door Barry — vrijdag 4 maart 2005 @ 23.57 uur

 56. @50 Cees
  Met veel respect voor je min of meer toepasselijke gedachtensprong en vergelijkenderwijs aangehaalde herinnering aan Anton Mussert’s lot en snode streven.
  Je ziet, vergeef me, één ding verkeerd. Namelijk, al vóór de aanvaarding van die grondwet maakt Nederland een zeer onbelangrijk deel uit van een Groot Europees Rijk waarin het nog nauwelijks over zichzelf kan beslissen. Het gebrek aan de onderkenning daarvan leidde en leidt o.a. tot de verkwanseling van teloorgegane en nog te gane verworvenheden, spreek, het momenteel in gang gezette afbraakproces.De vraag of dat alles zich langs democratische weg voltrokken heeft is strikt technisch gezien wel waar maar m.i. toch illusoir, want meer dan 80 % van de bevolking is nooit in kennis gesteld van het effect van werkelijke voltrokken en in gang gezette beslissingen. Illusoir,omdat slechts een deel, welliswaar democratisch gekozen bestuurders, bevoegdheid en beslissingsrecht nam
  zonder het noodzakelijk te achtten zijn achterban volledig over de gevolgen daarvan te (willen) informeren. En ja je
  hebt gelijk, net als de bevolking in Nederland zich niet ten volle bewust was op grond van uitblijven van werkelijke
  informatie voordien, zal dit ook na aanvaarding van die wet nog lang het geval zijn met Nederland als zodanig binnen Europa.
  Tot slot. Ondanks aanwezigheid van een democratisch bestel is een onderdeel van het kenmerk van macht nog steeds het onthouden van informatie. Dit wordt in de komende maanden echter “ruimschoots” ingehaald. (Vooral door de voorstanders naar het zich laat aanzien) Maar of dat gaat lukken?

  Reactie door Arnout — zaterdag 5 maart 2005 @ 0.31 uur

 57. Ik ben zowiezo tegen het verschijnsel referendum en overweeg voor het eerst van mijn leven niet te gaan stemmen. Ik vind het het werk van de politiek om een oordeel te vellen over de EU-grondwet. De beslissing zou in de tweede kamer moeten vallen. Ik heb andere werkzaamheden en ga mij echt niet in dermate ingewikkelde materie verdiepen. Mocht ik toch over deze questie gaan stemmen dan zal ik het stemadvies volgen van de politieke partijen waar ik de meeste affiniteit mee heb. In mijn geval is dat de PvdA. Als ik ga stemmen stem ik dus voor de EU-grondwet.

  Voor de duidelijkheid:

  Voor zijn: CDA, PvdA, VVD, Groen Links, D66 en Lazrak.

  Tegen zijn: SP, LPF, Christen Unie, SGP en Wilders.

  Het lijkt erop dat tegenstanders te vinden zijn onder uiterst links, uiterst rechts en uiterst christelijk. Wie zich daarin herkent moet zeker tegen gaan stemmen.

  Reactie door Theodor — zaterdag 5 maart 2005 @ 19.21 uur

 58. Gevoelsmatig ga ik ‘nee’ stemmen, omdat ik bang ben voor een puur kapitalistisch Europa, zoals het zich nu ontwikkelt. Ik mis alleen de informatie om te kunnen beoordelen of de grondwet ook een kapitalische kant op stuurt. Of kan Europa met deze grondwet en genoeg linkse stemmen (bij de Europese verkiezingen) ook nog een socialistisch Europa worden ? Wie kan mij een goede samenvatting van de zogenaamde grondwet geven ?
  Net als 25 vind ik eerlijk gezegd de affiche ook nogal demagogisch waar het gaat om het noemen van de euro als schuldige van alle ellende. Ik zal deze affiche niet voor m’n raam hangen ! Volgens mij moet eerst veel duidelijker worden gemaakt waarom dit Europa niet deugt. Geen Europa van de markt, wel een |Europa van solidariteit!

  Reactie door simbro — zaterdag 5 maart 2005 @ 20.00 uur

 59. Simbro op http://www.sp.nl staat een goede uitleg onder de link “Waarom u gelijk heeft om tegen te stemmen in het referendum over de Europese Grondwet” met daaronder nog meer links naar informatie.

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 5 maart 2005 @ 23.24 uur

 60. Simbro,

  kijk ook eens op:

  http://www.groenlinks.nl/europa/nieuws/Nieuwsbericht.2005-02-22.1217/view

  Reactie door Theodor — zondag 6 maart 2005 @ 11.59 uur

 61. @55 Barrie

  Inderdaad Barrie; het klinkt hard. Maar helaas is mijn opmerking niet onterecht. Want het is de meerderheid hier altijd geweest; die zich om de 4 jaar weer om de tuin laat leiden door mooie verkiezingspraatjes; of ze hebben gewoon oog en oor kleppen op. We zullen in 2007 eindelijk eens weer mogen zien, of ze ervan hebben geleert na 4 jaar liberaal beleid onder Balkenende. PvdA stemmen is daabij helaas ook liberaal stemmen. Dus ik zie het somber in.

  Jammer dat je gelijk tekeer gaat en de opmerking arrogant plaatst. het heeft eerder met de harde realiteit hier te maken en de feiten onder ogen willen zien, dan dat. Ik wou dat het anders was; maar het is nu eenmaal zo. Mischien kan ik je leed enigzins verzachten, als ik stel, dat we met z’n allen zo veel mogelijk dom worden gehouden….dan hou je de onbewustheid ook in stand.

  Reactie door ReneR — zondag 6 maart 2005 @ 12.32 uur

 62. Simbro, aangaande 59 en 60, gebruik na het lezen van beiden, vervolgens je eigen gezonde verstand….

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 6 maart 2005 @ 13.28 uur

 63. rener (61)ik ben het wel met je eens. als straks vlak voor het referendum die gekken als wilders ,zalm ,v.aarsen .weer iets populairs gaan roepen over terroristen en ik mijn islamitische buurtgenoten in de gaten moet houden .dan zal tijdens het referendem het grootste deel van de mensen in deze psychiatrische inrichting(nederland)achter die staatsgevaarlijke gekken aanlopen . kortom een poulaire ?????? uitspraak van dergelijke gasten kan het hele referendum verzieken .als de s.p campagne aanslaat dan is het voor mij 100%zeker dat iets dergelijks gaat gebeuren om de nee stemmers om zeep te helpen .

  Reactie door texas henkie — zondag 6 maart 2005 @ 13.56 uur

 64. #63 Henk uit Texas
  We zullen zien of je gelijk hebt. Maar het staat al wel vast; dat ze gaan zeggen; dat men met deze grondwet gemakkelijker terroristen kan vervolgen kriskras door Europa. Maar om o.a. daarvoor dit kleine land te grabbel te gooien lijkt me wel wat te veel.

  Reactie door ReneR — maandag 7 maart 2005 @ 0.34 uur

 65. Trouwens opvallend dat Zwitserland zo met rust wordt gelaten door zowel de EU als Amerika. Van Bush geen enkele druk om dit land bij Navo en EU in te delen zoals hij dat doet bij de Oostbloklanden. Daar zit wat achter dat geheim wordt gehouden voor het publiek: het is natuurlijk een publiek geheim dat Zwitserland, met name in Zürich alle zwarte gelden van de wereld beheert in in een labyrinth van onderaardse kluizen.
  Laat Den Haag voor het `jawoord’ te verlangen in dit referendum, (stemmen per referendum is overigens een zwitserse traditie)eerst maar eens antwoord geven op de vraag waarom de Zwitsers niét onder diplomatieke druk worden gezet om mee te doen met dat
  kennelijk zo onmisbare EU-samenwerkingsverband.

  Reactie door C.Tilyx — maandag 7 maart 2005 @ 22.40 uur

 66. #65

  Ja; het lijkt me een heel interessant onderwerp. Je hoort ook zo weinig van dat land. Geen bomaanslagen; geen opstandjes; etc. Er wonen zeker allemaal heel tevreden mensen…? Maar in elk geval is het voor mij wel een voorbeeld; dat we zonder die rot-EU ook wel overleven als land. Dat deden we al veel langer.

  Reactie door ReneR — maandag 7 maart 2005 @ 23.32 uur

 67. Het fameuze bankgeheim van Zwitserland zou compleet op de helling moeten als dat land deel zou nemen aan de EU, en dat zou zeer bedreigend zijn voor de internationale financiële wereld.
  Waarschijnlijk is er een stilzwijgend `gentleman’s agreement’
  onder druk van van machtige groepen als Bilderberg en Carlyle om Zwitserland te sparen in de bijna verplichte EU-vaart der volkeren waar andere Europese landen zich nauwelijks aan kunnen en mogen onttrekken. Zwitserland is het kroonjuweel van Europa,
  tijd dat er vragen over worden gesteld in het EU parlement.

  Reactie door C.Tilyx — dinsdag 8 maart 2005 @ 21.13 uur

 68. Ik stem tegen de EU grondwet.
  Reden : we worden al op nationaal nivo door de politici genaaid en als we instemmen met de europese grondwet dan worden we op internationaal nivo genaaid, en met we bedoel ik dus alle inwoners van Nederland(lees de provincie nederland als het aan de EU ligt).
  Sterker nog als het aan mij ligt dan stappen we uit de EU en gaan we samen met Belgie en Luxemburg als die-eenheid verder.
  Nog een stap verder; Noord-Brabant,Zeeland, Limburg en Vlaanderen vormen samen een nieuw land; ideaal.

  Reactie door HAC — zondag 13 maart 2005 @ 17.03 uur

 69. de euro heeft ons arbeider al genekt, de valse beloftes van de huidige kabinet( zoals teruggave kwartje v. kok,afschaffing woz bel;etc,) let op mensen ook de ziekenkosten verzekering gaat FORS duurder worden voor ons, geen loonsverhoging behalve voor de ministers 30%) en straks met het eu grondwet ook nog eens betalen voor de buitenlandse werkloosheid?
  wie weet wat er in de grondwet staat, wie begrijpt het?
  maar ik weet een ding zeker ik stem nee,net als de opinipeiling in frankrijk ,ik heb een gevoel dat we weer worden verneukt

  Reactie door jan — vrijdag 18 maart 2005 @ 19.27 uur

 70. @22 ACCEPT.
  Dat onderzoek van HP was zeer onwetenschappelijk en misleidend. Kijk voor een leesbare weerlegging hieronder: http://www.cbs.nl/nl/publicaties/artikelen/macro-economie/prijzen/consumentenprijzen/reactie-inflatie.pdf

  Reactie door T. Eerdmans — woensdag 11 mei 2005 @ 12.45 uur

 71. Was juist op zoek naar een VOOR-poster! Maar die schijnt niet te bestaan. Voor degenen die nog twijfelen een tip: ga op zoek naar informatie om zelf tot een goede keuze te komen of ga naar http://www.stemwijzer.nl. Hoe dan ook: stem!

  Reactie door Bart van der Laar — vrijdag 13 mei 2005 @ 19.11 uur

 72. Vergis je niet. Het objektief van deze verkiezing is niet de politiek van Nederland maar die van Europa.
  Dat we samen een kompromie moeten vinden dat is waar.
  Dus alle artikelen in deze grondwet zijn niet helemaal positief voor iedereen, voor elk land.
  Ik woon in frankrijk, en hier zijn de nee-stemmers op een heel andere manier tegen de grondwet als in Nederland.
  In feite laat de grondwet genoeg vrijheid over om later een een parlement te verkiezen die de bevolking van Europa vertegenwoordigdt.
  Dan is het natuurlijk belangrijk om te réageren en goed te stemmen.
  vandaag gaat het daar niet over.*
  Niet bang zijn!! Nederland moet een voorstrever blijven en niet zoals in Frankrijk, altijd huiverig om beslissingen en risiko’s te nemen.
  Dus stem et stem VOOR!

  Reactie door petruzzi — maandag 23 mei 2005 @ 10.24 uur

 73. generic cialis

  generic cialis Modern science disclaims any intention of understanding the hidden nature of things; its philosophy condemns any such endeavour as

  Trackback door generic cialis — donderdag 26 mei 2005 @ 11.05 uur

 74. credit card interest…

  encodings consensus caters gassings.ruined?american express http://www.net-credit-card.com/

  Trackback door credit card interest — zondag 21 mei 2006 @ 18.48 uur