Praten over historie

Vanmiddag in de boekhandel Verwijs in de Passage in Den Haag boeken gesigneerd: ‘Hoe dan, Jan?’ en ‘Waar historie huis houdt’. De setting was heel leuk, een tafel met stoelen erom heen. Eerst voorlezen uit eigen werk, daarna discussie met de bezoekers en vervolgens signeren.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 17 maart 2005 :: 14.57 uur

35 Comments

35 reacties

 1. Ik was weer op de verkeerde plaats Jan!

  Reactie door e.krul — donderdag 17 maart 2005 @ 16.27 uur

 2. Zeer goed geschreven boek.Echt over deze tijd.
  Alleen ik wacht met smart op de uitvoering er van.
  Succes en doorzetingsvermogen!

  Reactie door anita — donderdag 17 maart 2005 @ 16.54 uur

 3. Is dit nu wat men noemt “SALONSOCIALISME”.De gegoede burgerij
  is bereid om kennis te nemen van wat het proletarisch gedachten goed wordt genoemd.Ziet er eigenlijk best knusjes uit. Een tafereeltje dat zo door Johannes Vermeer geschildert zou kunnen zijn maar vanwege het historisch besef in een hedendaags perspectief geplaats moet worden.

  Reactie door Criticus — donderdag 17 maart 2005 @ 19.30 uur

 4. Ik kan er niks aan doen, het moet me van het hart: Ik wou dat je dat boek niet “hoe dan, Jan?” had genoemd. Die titel weerhoudt me echt van lezen. Het komt op mij echt zeldzaam pedant over. Kan me herinneren dat ik vroeger nog eens een man gekend heb die tegen me zei: “ik zou mezelf geen goeroe willen noemen” en voordat hij daar “maar” aan kon toevoegen zei ik al “nee, ik ook niet”. Daar doet die titel me ontzettend aan denken. Maar “waar historie huis houdt” intrigeert me wel als titel, dat ga ik zeker aanschaffen.

  Reactie door Joan van der Lingen — donderdag 17 maart 2005 @ 20.31 uur

 5. Ik zie die tafel niet….(?)

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 17 maart 2005 @ 20.54 uur

 6. Beste Jan,

  Zelf heb ik ook wat historisch onderzoek gedaan, nl. naar het linkse verzet in de tweede wereldoorlog en de rol van de Nederlandse Inlichtingendiensten.

  Het resultaat is verbijsterend. Ik betrap veel historici (Lou de Jong, Van Engelen, Van der Boom, Meershoek) op verzwijgingen van uiterst belangrijke zaken. Maar ook vond ik pertinente onwaarheden die eenvoudig te controleren waren (in het geval van De Jong zelfs gezien dat hij de documenten had ingezien) en die daarmee de indruk van koude-oorlogsleugens krijgen. Hoe kun je nou in Nederland belangstelling voor geschiedenis kweken als historici van naam een valse voorstelling van de geschiedenis geven? Wat voor waarde heeft geschiedenis als academische proefschriften leugens bevatten (weerlegbaar met een voor de hand liggende inspanning van twee uur)?

  Reactie door Drob — donderdag 17 maart 2005 @ 21.42 uur

 7. Historisch bezoek van Marijnissen bij Jensen nu op tv.

  Reactie door folkert de lepper — donderdag 17 maart 2005 @ 22.08 uur

 8. Drukke dag gehad, Jan, nieuws commentaar,Jensen(geen favoriet van mij,dus niet gekeken)en deze ontmoeting!In het nieuws gaf je goed respons!Ik ben benieuwd hoevelen er in Brussel zullen zijn!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 17 maart 2005 @ 23.38 uur

 9. Tussendoor ook nog even naar de opening van een foto-tentoonstelling geweest in de Haagse bibliotheek. De foto’s zijn van Jan Bogaerts. Hij was samen met Karel Glastra van Loon maanden lang in het grensgebied van Birma en Thailand. Ze spraken daar met de Birmese vluchtelingen die zich daar in grote getale hebben verzameld, in erbarmelijke omstandigheden. Karel schreef er een boek over: ‘De onzichbaren’. Ook de foto’s van Jan zijn in een boekje vervat. Woon je in Den Haag, ga even kijken!

  ‘s Avonds op en neer naar Amsterdam geweest. In boekhandel Scheltema was in het kader van de boekenweek, je raadt het al, een discussie over ‘historisch besef en historisch kennis’. Een goed gesprek en ik vond het dan ook jammer dat ik eerder weg moest. Naar Den Haag, voor een optreden in NOVA – Den Haag Vandaag over onze argumenten tegen de Europese Grondwet.

  In de trein nog een discussie gehad over spacecake en paddo’s…je schijnt er ‘nieuwe inzichten van te krijgen die je dolgraag met anderen wilt delen’, zo vertelt de folder bij de truffels van een reisgenoot.

  Reactie door Jan Marijnissen — vrijdag 18 maart 2005 @ 0.37 uur

 10. Heb ooit zo’n handje paddo’s tot me genomen…een zeer korte, niet nare hallucinatie was het gevolg, maar zeker niet om over naar huis te schrijven, laat staan in een folder…

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 18 maart 2005 @ 1.56 uur

 11. Kijk ook eens wat vaker naar de recente historie:
  http://www.sargasso.nl/index.php?p=553

  Reactie door Degtyarev Pekhotny — vrijdag 18 maart 2005 @ 1.57 uur

 12. Ik heb ook ooit paddo´s genomen, een vriendin had me gezegd dat je daardoor kleuren intenser ging beleven. Dus ik een omeletje gebakken met paddo´s erin (het is jaren terug, had toen een smartshop op de hoek van de straat die er net mee begonnen en ik mocht ze voor ze uitproberen, voor niks) en het nabij gelegen bos in. Gelukkig was ik nog vrij dicht bij huis toen ik dacht: ik zie meer dan intense kleuren. Nog net thuis gekomen, waar ik een psychedelische ervaring kreeg die ik niet voor mogelijk had gehouden. Bloemen die uit elkaar spatten als vuurwerk, in elkaar over vloeiende objecten, maar ook een gevoel van intense eenzaamheid, alsof ik de enige overlevende was na een ramp die de wereld had getroffen, kan ik me herinneren. Op een gegeven moment werd het zelfs griezelig (ik was alleen, het was gewoon overdag op een vrije dag en in mijn totale naiviteit had ik inderdaad gedacht: kom, wat paddo’s, en dan de plas om lekker van het groen genieten). Uiteindelijk heb ik een vriend gebeld die zei dat ik vooral rustig moest blijven en me op een vast punt moest concentreren. Dat deed ik, er lag een kam op de grond. Alleen, die kreeg voetjes, stond op en wandelde weg toen ik me erop concentreerde. Ik ben blij dat ik het geprobeerd heb en heb sindsdien ook vaak nagedacht over hoe beinvloedbaar perceptie kan zijn. Maar niet de behoefte gehad het nog eens te herhalen. Wel weet ik absoluut zeker dat schilders als Jeroen Bosch en Pieter Bruegel de oudere aan de paddo’s hebben gezeten. Het gaf mij althans dat soort ervaringen.

  Reactie door Joan van der Lingen — vrijdag 18 maart 2005 @ 8.22 uur

 13. Hallo Jan,
  Ja, een goede manier om mensen te bereiken. Niets werkt beter dan persoonlijk contact in een niet al te grote groep. Goede PR voor de SP
  Groet
  Amita.

  Reactie door amita — vrijdag 18 maart 2005 @ 10.45 uur

 14. Als ik me niet vergis was Jan daar in het kader van de historie en niet zozeer als vertegenwoordiger van de SP. Nu snap ik wel dat de meeste mensen Jan vooral zien als de voorman van de SP, maar ik neem aan dat Jan daar niet expliciet reclame heeft gemaakt voor de SP.

  Reactie door Hupsakee — vrijdag 18 maart 2005 @ 11.44 uur

 15. Politici gaan massal commercieel, wat zou het nou schuiven die publieke aandacht her en der!

  Ik zie Liever een Jan marijnissen die heel hard zijn mond opentrekt in de kamer en daar buiten!

  Paddo`s heb je toch niet nodig, om hallugene zaken waar te nemen, de politiek zorgt daar volop voor!

  Fatamorgan`s worden voorgespiegeld en de hle illusoire kermis trekt dagelijks aan je voorbij.

  De kunst is om al die lege gekleurde luchtbalonnetjes leeg te prikken,dan blijft er nog weing over van de inhoud, dan slecht een gerimpeld velletje!

  Nee dit is waarempel een nieuw “Maya cultuur” geworden.

  De wimpel wappert op een andere wind, dan de vlag er onder!

  Reactie door e.krul — vrijdag 18 maart 2005 @ 12.33 uur

 16. Ik kan niet wachten tot ik dat boek in mijn bezit heb…

  Reactie door Jan Breur — vrijdag 18 maart 2005 @ 12.59 uur

 17. Over historie gesproken, nu hoor je zo.n burgermannetje als jpb zeggen dat de deportatie van de joden een zwart hoofdstuk is in de hollandse geschiedenis, zou hij vergeten zijn dat we bezet waren door de nationaal-socialisten uit het buurland,en dat die daar verantwoordelijk voor waren,tuurlijk er waren wat foute hollanders die meehielpen, maar de tijden waren anders, niet iedereen kon mensen laten onderduiken,omdat het toch ook weer monden waren die gevoed moesten worden, nog maar afgezien van het feit dat het slecht met je afliep, als je betrapt werd.
  omdat balkenende nu het hele hollandse volk slecht maakt, vind ik dat hij moet aftreden als premier!
  zijn eigen beleid lijkt erg op nationaal-socialisme,zou hij willen dat we met de arm omhoog hem gaan groeten?
  iedereen moest al langer en harder werken, nu hebben wij de joden weer omgebracht, en dan heeft hij nog wel een doctoraal in geschiedenis!, het is toch niet te geloven, en heel holland slikt het weer, hoort het niet eens, merkt het niet eens,hij moet hierover toch ter verantwoording worden geroepen, of zie ik dat verkeerd.

  Reactie door Van de Weide — vrijdag 18 maart 2005 @ 13.57 uur

 18. Inderdaad, in de Volkskrant van vandaag raaskalt Balkenende als een schoolmeester die zich schaamt voor zijn klas. Ik citeer zijn
  fluimende oprislingen even niet maar het komt erop neer dat hij
  vindt dat het afgelopen moet zijn met cynisme en negatieve houding naar de overheid vanuit het volk. (Wie gaat dat dan controleren, vraag ik me dan af, komt er een antimopperpolitie?) Deze onzalige figuur is volslagen Weltfremd en begrijpt nog altijd niet dat volkse onvrede jegens een arrogant, belerend en bekrompen kabinet niet zomaar ontstaat en ook niet een twee drie ondergeschoffeld kan worden.

  Reactie door c.tilyx — vrijdag 18 maart 2005 @ 14.27 uur

 19. 9 Jan Marijnissen QUOTE:

  “In de trein nog een discussie gehad over spacecake en paddo’s…je schijnt er ‘nieuwe inzichten van te krijgen die je dolgraag met anderen wilt delen’, zo vertelt de folder bij de truffels van een reisgenoot”.

  Zou Geert Wilders dan in z’n eentje ook van dit soort zaken hebben gebruikt? Hij ziet er ook best wel “spacy” uit. Blijf er maar van af; ik hoop dat jij gewoon je gezonde boerenverstand blijft gebruiken.

  Reactie door ReneR — vrijdag 18 maart 2005 @ 15.37 uur

 20. # 17

  Ja; ik las ook al in het AD; dat de joden heel erg blij waren met die kruiperige preek van Ballie. Hij wil gewoon leuk worden gevonden; een jeugdtrauma,want men zag hem op school ook al niet staan denk ik.

  Reactie door ReneR — vrijdag 18 maart 2005 @ 15.42 uur

 21. Jan M. kun je niet even een prijsvraag maken om dat boek gratis toegestuurt te krijgen?

  Reactie door ReneR — vrijdag 18 maart 2005 @ 15.43 uur

 22. @Joan #12

  Door het gebruik van een bepaalde drug Joan; zet je de poort naar een andere dimensie op een kier. Je geest wordt gevoeliger voor prikkels. Je onderbewustzijn gaat ook een rol spelen. Het is gevaarlijk voor degenen; die gevoelig zijn; wat je daar dan ook onder mag verstaan.

  In mijn opleiding in de psychiatrie had ik een klasgenoot; die net zoals zovelen in die tijd een keertje extacy (XTC) wilde proberen.

  Op een dag kwamen ze bij hem op de kamer en waarschuwde hij hen voor “draden”, die boven de vloer gespannen waren. Dat was het begin van zijn ziekte; zijn psychosen. Hij was natuurlijk altijd al gevoelig; maar de drug was de sleutel, die zijn doos van Pandora opende. Hij was in opleiding om mensen met een psychische aandoening te kunnen verplegen. Nu is hij zelf patient.

  En zo moet je drugs ook gaan zien. Natuurlijk; bovenstaande komt niet standaard voor. Maar je neemt de gok om blijvend “gek” te worden. Je neemt de gok; om patient te worden binnen de psychiatrie. Je neemt de gok; om voor een kortstondige bijzondere ervaring je toekomst te grabbel te gooien. Is dat het waard?

  Reactie door ReneR — vrijdag 18 maart 2005 @ 15.55 uur

 23. 3 Criticus

  Ik denk dat je met je term “salonsocialisme” bij de verkeerde site zit. Log even naar die van de PvdA en aanschouw; wat salonsocialisme inhoud. verdiep je ook even in diens lokale machtspolitiek en probeer daarna je naam eer aan te doen.

  Reactie door ReneR — vrijdag 18 maart 2005 @ 16.00 uur

 24. Denk dat we eens een keer een grote anders geaarde neger op j-peetje moeten afsturen.

  Reactie door Jansonius — vrijdag 18 maart 2005 @ 16.20 uur

 25. bedoel natuurlijk – zwarte man –

  voordat ik er last mee krijg!

  Reactie door Jansonius — vrijdag 18 maart 2005 @ 16.38 uur

 26. @24
  Hoezo? Wat heeft dat voor nut?

  Reactie door Nathan — vrijdag 18 maart 2005 @ 18.14 uur

 27. @nathan

  hij leeft niet helemaal, volgens mij, dus daarom, weet hij dat hij leeft.

  Reactie door Jansonius — vrijdag 18 maart 2005 @ 18.22 uur

 28. Ik weet niet…Jansonius…zag ooit “Debiteuren, Krediteuren” en volgens mij kun je die klus beter aan Sinterklaas overlaten dan aan Zwarte Piet…(!)

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 18 maart 2005 @ 21.40 uur

 29. @28

  Als de sint er niet door in de problemen komt,mag dat van mij ook wel :)

  Reactie door Jansonius — zaterdag 19 maart 2005 @ 1.59 uur

 30. @29

  Mag niet meer van de paus. Laat zwarte Piet zijn roede maar gebruiken.

  Reactie door Drob — zaterdag 19 maart 2005 @ 10.24 uur

 31. Drob, heb jij je onderzoek naar het linkse verzet e.d. ergens gepubliceerd? Ik zou het graag willen lezen.

  Reactie door Sonja — zondag 20 maart 2005 @ 16.46 uur

 32. De historie leert ons, dat het volk telkens weer wordt uitgebuit!

  Reactie door e.krul — zondag 20 maart 2005 @ 17.24 uur

 33. @Sonja 31

  Ik probeer een uitgever te zoeken. Maar een wetenscahppelijk historisch onderzoek, alhoewel het soms meer weg heeft van een gerechtelijk onderzoek, leest niet zo erg prettig. Uitgevers zijn huiverig en het gaat waarschijnlijk niet zonder subsidie. Maar dan moet ik een subsidie van de staat accepteren, terwijl ik gedocumenteerd aantoon dat de Nederlandse Inlichtingendiensten vor de Duitsers hebben gewerkt, nog wel in opdracht van vor oorlogse bestuurders, dat Inlichtingendiensten gemarteld hebben en enige honderden mensen (mogelijk enige duizenden) op eigen initiatief voor de Duisters opgespoord hebben om vermord te worden (Inlichtingendienstenmannen zeiden tegen de achterblijvers dat ze hun partner nooit meer zouden terugzien en benaderden soms de achtergebleven vrouwen seksueel).

  Na de oorlog heeft de overheid deze mannen letterlijk om deze activiteiten belond met hoge functies binnen het BNV (later BVD); onder andere de op een na hoogste maoorlogse functionaris.

  Daarmee wordt het zowel moeilijk een subsidie te krijgen en te accepteren.

  Velen van de tweede-generatie zijn ten gevolge hiervan ernstig psychisch gekwetst, maar dat wordt volgens de huidige normen en waarden totaal genegeerd. De regreing weigert de conequenties te nemen voor haar wandaden die sterk aan GESTAPO en KGB doen denken.

  Reactie door Drob — maandag 21 maart 2005 @ 11.57 uur

 34. Ja, een uitgever vind je niet – die nemen alleen nog maar boeken die in de brede laag populair zouden kunnen zijn…
  Maar geef niet op, er zijn meer mogelijkheden, kijk hier eens: http://boeken.jouwpagina.nl/rubriek/index/118119-geef-zelf-je-boek-uit/

  En al zou je het ‘bij de copyshop’ uitgeven?! Je moet ergens beginnen, en is de inhoud goed, dan zal dat toch lonen, dat weet ik zeker.

  Reactie door Sonja — dinsdag 22 maart 2005 @ 10.47 uur

 35. Als het met de uitgever, waar ik nu contact mee heb, niet lukt, zal ik je suggestie over nemen. Via een uitgever krijg je nog wat professioneel commentaar, wat de kwaliteit kan verbeteren. Bovendien is het een eenmansbedrijfje, als hij er wat in ziet gun ik hem graag brood op de plank. Ik hoop binnen enkele weken uitsluitsel te krijgen.

  Sommige bekende instituten rukken het nu al bijna uit mijn handen, maar dat wil nog niet zegen dat het een commercieel succes wordt (hoeft ook niet, ik wil er alleen niet ‘arm’ van worden).

  Reactie door Drob — woensdag 23 maart 2005 @ 9.55 uur