EU – Grondwet

Balkenende, Nicolaï en Marijnissen over de EU – Grondwet.

(Zie ook de discussie.)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

vrijdag 18 maart 2005 :: 14.51 uur

7 Comments

7 reacties

 1. Ik snap er niks van waarom de voors en tegens zo ver uit elkaar liggen. Ik zal blij zijn als er wat schriftelijke uitleg komt want op de t.v. is het zo vluchtig en denk ik bij iedere uitleg “tja daar zit wat in”. Vandaar dat ik benieuwd naar schriftelijke uitleg ben dan kan ik het nog eens na lezen en naast elkaar leggen

  Reactie door antoon — vrijdag 18 maart 2005 @ 15.57 uur

 2. Bij de Sovjet-Unie zou een groot probleem zijn geweest dat het communisme in de grondwet was vastgelegd. Straks staat het kapitalisme in de Europese grondwet. Zou er dan nog een vrije markt is?

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — vrijdag 18 maart 2005 @ 16.05 uur

 3. Het roept toch wél vragen op nu het kabinet 8 miljoen Euro extra uittrekt om burgers te overtuigen van een ja voor de EU-grondwet.
  Ik weet niet eens waarom ik nú al voor een EU-grondwet moet zijn, het gaat me veel te snel. Ik denk dat veel mensen daar soortgelijke moeite mee hebben.
  Waarom van overheidswege met zoveel geld smijten en moeite doen voor een dwingend advies om ja te stemmen?
  Als iets deugt hoeft er toch niet zo’n klemmend beroep op de burgerzin te worden gedaan?
  Ik krijg het gevoel dat de overheid een wij tegen hén-campagne lanceert. Het riekt naar volksmennerij!
  De VVD bralt in dezen alsof het een staatsorgaan is in plaats van een middenstandspartijtje: Van Aartsen en van Baalen manifesteren zich als schuimbekkende propagandisten voor de EU-doctrine. Om twijfelaars over de streep te trekken en als grof geschut voor de eindfase zal straks ongetwijfeld het onvermijdelijke fossiel Wiégel worden ingezet!
  Het CDA schept er middels Balkenende regentesk en belerend commentaar bovenop, en Wouter Bos komt met betuttelende voorwaarden om de gevolgen van een `nee’ in te dammen.
  Zijn de neoliberalen bang om gigantisch op hun bek te gaan op 1 juni? Want Nederland is wél altijd een van de fanatiekste aanzwengelaars geweest van het EU-gebeuren. Wat zit er achter deze kippendrift?
  De met militaire precisie georganiseerde stemmingmakerij om een `Ja’ binnen te slepen doet kolderesk aan: het is niet slim want het maakt het kabinet kwetsbaar voor populistische hilariteit. Cabaratiers zouden er hun voordeel mee kunnen doen. Zo wist Youp van het Hek met z’n Buckler biergrappen het hele marktsegment van loos bier voorgoed af te serveren. En Jacobsen en van Esch bleken zo tot de verbeelding te spreken dat Koot en Bie ze moesten dumpen omdat racistisch rechts ermee wegliep.
  Er knaagt nóg wat: Is een Rijksstrategie voor een `Ja’ campagne geheim? Zo ja, dan vraagt het om klokkenluiders en een lek! Want wat is mooier dan een vet referendum-schandaal voor 1 juni?

  Reactie door c.tilyx — vrijdag 18 maart 2005 @ 16.20 uur

 4. Wat voor ijsje wil je graag hebben? Die met dat lekkere chocolade eroverheen, of die met de nootjes? Jij mag het zeggen!

  oh, doe dan maar het ijsje met het chocolade.

  He, dat komt me net slecht uit, mag ik wel 2x een ijsje met nootjes!

  Of terwijl, er is totaal geen reden om voor of tegen te stemmen. Dit kabinet doet toch wat ze zelf willen. Ik weet nu al voor 100% zeker dat de grondwet er in zijn huidige vorm komt. Democratie, ha ha ha ha.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 18 maart 2005 @ 16.32 uur

 5. Net het Nos Journaal gezien op Zaterdag 19 Maart, 18 uur:
  Bij ons in Friesland maken vinders Jan en Jouke zich zorgen of het eerstgeraapte kievietsei onder de pét moet blijven, terwijl Nijpels uitlegt dat het helaas niet aan de Koningin mag worden aangeboden, en PvdA fractieman Noten zich drukmaakt om het al dan dan niet doorjassen van het gekozen burgermeesterschap in de Eerste Kamer, aangezien het in strijd zou zijn met de Gróndwet! Laat deze regionale drukte alsjeblieft zo blijven, want bij een `Ja’ voor de de Europese Grondwet is dit aandoenlijke folklorisme voorgoed passé!

  Reactie door c.tilyx — zaterdag 19 maart 2005 @ 18.20 uur

 6. Nederland is BEZET
  Bezet door nieuw-rechts
  Deze regering luistert niet naar ons
  Deze regering manipuleert ons

  Nu europa nog
  Het komt er aan!

  Dirk

  Reactie door digra — maandag 21 maart 2005 @ 21.46 uur

 7. Er moet wel een grondwet komen maar niet deze. Deze is slechts gericht op kapitalisme en economie. Er moet een grondwet komen van uit de persoon. Ondernemingsrechten hoeven niet in de grondwet te staan. De vrije markt wijst ze wel terecht. En anders de vakbonden.

  Reactie door J.Hoogerdijk — donderdag 31 maart 2005 @ 10.07 uur