Anti-Anti-Depressiva

Nu.nl meldt dat het slikken van anti-depressiva onze economie ruim een miljard zou besparen. Ziekteverzuim terugdringen is altijd goed, maar we moeten het wel via de juiste weg doen. Je schrikt je toch rot als je leest dat 850.000 mensen deze pillen slikken. Onze maatschappij is chronisch depressief maar wordt door pillen in leven gehouden. En de economie vaart er wel bij. Dit is toch dweilen met de kraan open?

Het zou niet alleen Hogenvorst, maar het hele kabinet sieren, om eens na te gaan waarom bijna 1 miljoen mensen zich enkel beter voelt met behulp van deze pillen. Ik doe een kleine gok…misschien het ongewenste neven-effect van het neo-liberaal beleid?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 07 april 2005 :: 23.08 uur

237 Comments

237 reacties

 1. Misschien komt het door wat ze in het water stoppen.

  Reactie door Degtyarev Pekhotny — donderdag 7 april 2005 @ 23.15 uur

 2. Mogelijk een van de reacties op de te ver doorgevoerde bezuinigingen in de zorg, huisartsen hebben te weinig tijd voor een goed gesprek!Vreselijk zoveel mensen!Haastige spoed is zelden goed, want wat gebeurd er als ze uitgewerkt zijn, dan komen de onderliggende problemen misschien extra hard aan het licht.Zijn sommige van die middelen niet verslavend?Is er nog iemand die klaarheid in de waanzin van vandaag vinden?

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 23.17 uur

 3. pilletje voor de “pijn” dus…
  zou best kunnen, Jan!

  Laagervorst zou ‘s een koekie van eigen deeg mogen krijgen: zich voordoend als deskundige op gezondheidsterrein, ondertussen de problemen wegredenerend de afvalbak in!

  ik heb jaren VVD gestemd, maar ben sinds dit kabinet goed genezen, helaas niet van mijn chronische longproblemen en vermoeidheidsverschijnselen, WEL van de drogredenen van het kluppie!

  strijdbare groetjes,
  Joal

  Reactie door joal — donderdag 7 april 2005 @ 23.26 uur

 4. Ik hoorde dat in de VS één op de vijfentwintig mensen een sociopaat is. Deze mensen kunnen zich niet inleven in andermans gevoelens en mimiekeen menselijke emoties, zonder er het gevoel bij te hebben. Dit zijn een hele hoop mensen, veel meer dan ik dacht. . Ik denk dat niet direct één op één naar de Nederlandse situatie vertaalbaar is, en wij er minder hebben. Wat me wel opvalt is dan deze mensen in Nederland de macht hebben gegrepen.
  Het begon in het bedrijfsleven en sijpelde door in de regering. Logisch dat normale mensen aan de drugs moeten om dit te verwerken.

  Alexander

  Reactie door alexander — donderdag 7 april 2005 @ 23.28 uur

 5. Tje Alexander, dat is waanzinnig veel, als dat ons voorland is…!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — donderdag 7 april 2005 @ 23.30 uur

 6. Je laatste zinnen zijn je onwaardig Jan als je dit werkelijk zou menen.
  Het probleem is er wel degelijk maar heeft natuurlijk geen politieke achtergrond. Ik denk dan ook dat je dit schreef om reacties uit te lokken.
  Zeker voor deze middelen is er in de jaren 60 een tendens ingezet.
  Flowerpower, het gebruik van drugs, het was allemaal niet zo erg en het mondiale succes en de economische voorspoed voor de westerse wereld moest worden geconsumeerd.
  Voor de farmacie lag opeens een enorme markt open. De “feeling good” markt.
  Iedereen had het recht zich goed te voelen.
  De snelheid van de economie en haar ontwikkelingen stonden niet meer toe om even buiten de boot te vallen op straffe van een onherstelbare achterstand.
  Ook artsen vonden dat iedereen het recht had zich goed te voelen en aan hun werden langzaam maar gestadig steeds meer producten onder de aandacht gebracht die dit gevoel konden helpen ontwikkelen of in stand houden.
  Vanaf de late jaren 60 kregen we de namen Valium, Librium en later Prozac als nieuwe woorden in ons woordenboek.
  Van downers naar uppers of omgekeerd. En als de arts het niet voorschreef zat hij helemaal fout en moest worden ingewisseld.
  Recente studies geven aan dat het allemaal geen barst helpt. Nee, zelfs het gebruik van deze middelen zou eerder leiden tot bijvoorbeeld zelfmoord.
  Feeling good door uppers is bad.
  Feeling bad zonder uppers is soms gewoon normaal.

  Gedrogeerd is de wereld een doedelzak.

  Reactie door Tom — donderdag 7 april 2005 @ 23.39 uur

 7. Als we annemen dat niet al deze 850.000 mensen een aangeboren neiging tot depressiviteit hebben zouden we kunnen stellen dat deze een maatschappelijk – sociale invloed hebben. Om dit te koppelen aan een eventueel regeringsbeleid zouden we de sociaal – economische opbouw van deze groep moeten kennen. Het lijkt me overigens niet onwaarschijnlijk dat een groot gedeelte bestaat uit de zwakkere sociaal – economische klasse. Als dat zo is dan is dat best schrikbarend.

  Wellicht dat een dergelijk onderzoek te rechtvaardigen is.

  Reactie door Jan Pruimboom — donderdag 7 april 2005 @ 23.49 uur

 8. Ik lees net dat het onderzoeksbureau uitgaat van een modaal inkomen per patient. Of dit een aanname of feitelijke waarneming is, is me nog niet bekend.

  Reactie door Jan Pruimboom — donderdag 7 april 2005 @ 23.58 uur

 9. Dingen die belangrijk zijn om je “goed” te voelen:
  -Een sociaal netwerk
  -Voldoende geld om je geen zorgen te hoeven maken hoe je deze maand rond komt
  -Mee bouwen aan een fijne samenleving
  -Je kinderen alle mogelijkheden kunnen geven die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen
  -Een fijne oude dag na een leven van hard werken
  -Een leven zonder angst voor morgen
  -Brood op de plank
  -Dat je ouders niet wegkwijnen in een verpleeghuis
  -Geld om te ontspannen

  Je zou wel een gelijk kunnen hebben Jan.

  Reactie door Alie Dekker — vrijdag 8 april 2005 @ 0.11 uur

 10. Ik denk dat we kunnen volstaan met de eerste en tweede trap van de Maslow Theorie.

  Eerste levensbehoeften (Voedsel, kleding, onderdak) en
  Een vorm van bestaanszekerheid die ons in staat stelt ons te ontwikkelen.

  Als aan deze twee voorwaarden niet wordt voldaan dan werkt de activerings- en stimulatiestrategie van de overheid namelijk niet.

  Gezien het scholingsniveau van onze “leiders” hebben ze helaas van dergelijke beginselen geen kaas gegeten.

  Reactie door Jan Pruimboom — vrijdag 8 april 2005 @ 0.20 uur

 11. Jan,

  Helemaal waar. De eerste stap (fysiologisch) zal eerst vervold moeten worden wil de tweede stap (zekerheid) aan bod komen.
  Als men gaat zagen aan die fundamenten dan zullen hoger liggende stappen absoluut niet werken.

  Breng iemand, die twee dagen niet gegeten heeft, aan het verstand dat hij moet uiktkijken voor zijn verlopen ziektekosten verzekering.
  Hetzelfde geld voor de bovenliggende factoren.

  Een kenniseconomie, zal -als het zich wil onderscheidden van de rest van de wereld uit de Ego behoefte moeten komen maar liever vanuit de zelfontplooings behoefte.

  dit bewijst ook weer hoe achterlijk deze mensen zijn die nu de begroting kloppend maken.

  Alexander

  Reactie door alexander — vrijdag 8 april 2005 @ 0.39 uur

 12. Hoogervorst is met recht een van de allerslechtste ministers van volksgezondheid die Nederland ooit gekend heeft. Niet alleen maakt hij belachelijke -bijna onuitvoerbare- beslissingen, hij is ook nog eens niet ontvankelijk voor tegenargumenten. Daarnaast ben ik er vrijwel zeker van dat hij een aantal doden door wanbeleid en desinteresse op zijn geweten heeft. Helaas kun je ‘m nergens juridisch op pakken, want zoals al eerder ergens op dit forum gepost, de hele gezondheidszorg is al vergeven van de luxe baantjes die door vvd’ers worden bestuurd. Walgelijk en schandelijk is het !

  Reactie door Jory — vrijdag 8 april 2005 @ 1.34 uur

 13. Depressiviteit: je kunt je niet aanpassen aan de huidige maatschapppij. Ik ben een dokter, en wordt geadviseerd door deskundigen van medicijnindustrie. Ik adviseer je: neem een pil. Goed voor ons allemaal, goed voor Europa.
  Neem een pil, en je bent weer enthousiast. Maakt niet uit waarover. Het is goed voor ons allemaal. we weten toch niet meer wat goed is.

  Reactie door Simon — vrijdag 8 april 2005 @ 1.50 uur

 14. Beste Jan(12)
  Je bent depressief o m d a t je die pillen slikt. Onmiddellijk stoppen!! No mather what!!

  Reactie door Simon — vrijdag 8 april 2005 @ 1.53 uur

 15. Ben ervan overtuigd dat dit het neven-effect is van het neo-liberaal beleid! Het ergst zou het nog zijn wanneer dit kabinet deze conclusie van het onderzoeksbureau zou “belonen” door het voorschrijven van deze pillen aan te moedigen! Dat zou toch HET bewijs zijn van van het feit dat ons kabinet bestaat uit de sociopaten zoals in Amerika, waar Alexander het over heeft(voorzover deze conclusie niet al bewijs daarvoor genoeg is)…

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 8 april 2005 @ 1.55 uur

 16. Pillen maken het alleen maar erger!!!!!! Echt waar!!!!! Pillen maken het alleen maar erger, pillen maken dat je denkt: ‘Ik ben weer een ‘normaal’ mens, ik kan weer ‘meedoen’. Met de gekte!! Maar ondertussen denk je: wat een gekte. En dat denken inmiddels 850.000 mensen in Nederland! Maar ze kunnen het niet zeggen, want ze hebben een ‘goede’ dokter. Die hun ‘kalm’ houdt. En op het CWI ziiten mensen van 22 die nog nooit van depressiviteit gehoord hebben. Voor het ‘systeem’ te werken.

  Reactie door Simon — vrijdag 8 april 2005 @ 2.01 uur

 17. Misschien zijn er slechts een paar mensen op deze aarde die weten of die pillen goed onderzocht zijn.

  Reactie door Simon — vrijdag 8 april 2005 @ 2.10 uur

 18. Nou….Simon…ik geloof wel dat er mensen zijn die last hebben van een aangeboren “defect” in de chemie van de hersenen waardoor anti-depressiva SOMS het leed kunnen verzachten, maar dan wel met de nadruk op SOMS en niet vóórdat een dergelijk “defect” is uitgesloten!

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 8 april 2005 @ 2.11 uur

 19. Beste Madelijne
  Inderdaad, er wordt onderzoek gedaan!

  Reactie door Simon — vrijdag 8 april 2005 @ 2.15 uur

 20. De regering streeft naar een aantal depressieven van 1.100.000. De belastingopbrengsten van de verkoop van de pillen compenseren de kosten van de negativiteit. De burgers denken dat dokters nog steeds dokters zijn en de economie groeit met 1,2 procent. De gemiddelde burger heeft niets in de gaten. Voor het volgende jaar zijn geen voorspellingen gedaan. Overleg over onze ethiek met de wereldleiders volgt.

  Reactie door Simon — vrijdag 8 april 2005 @ 2.27 uur

 21. Ik moet ineens denken aan wat Balkenende laatst durfde te zeggen over posivitisme…

  (wat overigens een foutieve benaming is van wat hij bedoelde: “posivitisme” is de benaming van een filosofische stroming die ervoor pleit dat je uitgaat van wat concreet waarneembaar is en dus had hij het “moeten” hebben over “positiviteit”, maar dit terzijde…)

  Daar zouden we hem, in verband met de conclusies van dit onderzoeksbureau, misschien nog eens mee moeten confronteren…!!!!

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 8 april 2005 @ 2.50 uur

 22. 22) 2x mis…posivitisme moet uiteraard positivisme zijn…ik krijg het blijkbaar mijn b.. niet uit in deze trieste tijden…

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 8 april 2005 @ 3.00 uur

 23. dat is veel te kort door de bocht. een dipje door malaise is geen depressie. er is steeds meer (wetenschappelijk) bewijs voor aanleg voor bijvoorbeeld depressies. een depressie is een ziekte. anti-depressiva zijn niet geschikt voor mensen die in een dip zitten vanwege grote zorgen. het zou goed zijn als huisartsen niet dat soort middelen konden voorschrijven voor mensen die zich even niet goed voelen. want dan helpen ze namelijk niet.

  Reactie door muse — vrijdag 8 april 2005 @ 4.46 uur

 24. Het zou niet alleen Hogenvorst, maar het hele kabinet sieren, om eens na te gaan waarom bijna 1 miljoen mensen zich enkel beter voelt met behulp van deze pillen. Ik doe een kleine gok…misschien het ongewenste neven-effect van het neo-liberaal beleid?
  …….

  heeeeeeeelemaal mee eens, waar men in de zorg vroeger vijf uur begeleiding in de week kon bieden, is dat nu nog maar een uurtje, de enorme wachtlijsten voor woonvormen, de wachtlijsten voor een crisisopname..enkele weken omdat de (gesloten) afdelingen vol zitten,.. het constante woordje beleid (omdat er geen geld is).. wordt je toch vanzelf knetterdepressief…

  Reactie door Patrick — vrijdag 8 april 2005 @ 7.48 uur

 25. Onder dementerend president Reagan, die ook al stijf stond van de geslikte pillen, zijn de neo-conservatives in de USA hun grote offensief begonnen. Met zijn grootste fan hier, onze toenmalige premier Lubbers, had dat gedachtegoed hier ook vrij spel en begon de huidige ellende van liberalisering en privatisering en het grote graaien. Toenmalig minister van gezondheid Borst wist maar 1 oplossing: “We moeten bidden dat het niet erger wordt”. Duidelijk ook dement, of ‘n vooruitziende blik? Inmiddels hebben die neo-conservatives de hoogste internationale posten: Rice, Wolfowitz, en noem maar op, ook hier aan de top: Zalm en consorten, Bolkestein nog even op afscheidstournee, etc. Nederland van agrarisch naar libertarisch. Naar de je-zoekt-het-zelf-maar-uit mentaliteit. Papa en mama aan de anti-depressiva en hun kinderen, vroeger “regenboog-”, nu met ‘n aandoening binnen het spectrum van autisme in het “wij”/”zij” onderwijs, met “AWBZ-rugzakje”.
  If you can’t beat them, join them. Mag ik ook zo’n pil?

  Reactie door Boudewijn Pleines — vrijdag 8 april 2005 @ 7.50 uur

 26. P.S. 1 positief effect: het heeft ons wel de SP opgeleverd!

  Reactie door Boudewijn Pleines — vrijdag 8 april 2005 @ 7.52 uur

 27. Wel erg goedkoop om dit “het ongewenste neveneffect van het neoliberaal beleid? Te noemen. Bij ons werkte enkele Vietnamese mensen; een van hun kwam terug van vakantie uit Vietnam. Hij vertelde: daar zie je geen overspannen mensen je moet alles doen om te overleven, je hebt geen tijd voor die kul je hebt geen tijd om overal over na te denken. En misschien zit er wel wat in. de hele dag worden we bestookt met boodschappen “reclames” elk uur nieuws steeds sneller, we moeten nadenken over pensioen,energie,ziektekosten, wat wil wat doe je snel sneller, geen geld leen het. In je bedrijf moet je meedenken met het bedrijf”die je net zo makkelijk er uit gooien” dat weet je, maar je moet overleven. Deze maatschappij is er een om gek van te worden

  Reactie door Harry Sangers — vrijdag 8 april 2005 @ 8.10 uur

 28. Jan, een jaar of twee terug werd een onderzoek bekend dat is uitgevoerd in Australië, Groot-Britannië en de V.S. Daaruit kwam naar voren dat een bevolking onder een rechtse regering veel vaker depressief raakte en het aantal zelfmoorden behoorlijk steef, terwijl diezelfde bevolking onder een linkse regering veel minder vaak depressief werd en er veel minder zelfmoorden werden gepleegd. Men weet dat aan het feit dat onder rechtse regeringen voor veel mensen alle hoop vervliegt en dat deze mensen wel hoop hebben en vaak houden onder een linkse regering. Dat onderzoek moet vast nog wel ergens in een SP kast liggen. Graaf dat eens op en lees dat nog eens? Misschien kan het je helpen.

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 8 april 2005 @ 8.31 uur

 29. tuurlijk is dit mede een gevolg van het neo liberale beleid van de regering en europa.mensen staan smorgens in de file .(slecht openbaar vervoer). fiets gejat .mensen willen aangifte doen .maar politie heeft geen tijd (moeten bonnen schrijven ).w.a.o rs zijn ineens ,genezen, en worden rechtstreeks de bijstand ingeschopt.politici vullen hun zakken (ministers 30% en statenleden 77% salaris verhoging )en de burger na hard knokken 1,25% !. burgermeesters en wethouders die alleen geintereseerd zijn in projectontwikkelaars (afbraak sociale woningbouw )mensen zijn geknecht (hypotheek)door banken .zodat vrouwen moeten gaan werken en hun kinderen moeten dumpen in opvang fabrieken (is helemaal tegen de natuur in om je ,jongen , achter te laten )ok ik heb net als iedereen mijn mindere dagen .maar kijk dan in de spiegel zie daar een geweldige vent staan .en ben weer helemaal klaar om samen met anderen dit kabinet van van asociale klootzakken het land uit te flikkeren . en tussendoor eens een pot bier pakken in de kroeg en een goeie wandeling in de natuur doen wonderen !!daar kan geen medicijn tegen op p.s en vergeet niet tegen de grondwet te stemmen !!

  Reactie door texas henkie — vrijdag 8 april 2005 @ 8.48 uur

 30. Beetje makkelijk om hier het kabinet ook al de schuld van te geven. Heeft de mens dan totaal geen eigen verantwoordelijk ? Lees eens een zelfhulp boek van Anthony Robbins of zo. Dat geleun op elkaar moet maar eens afgelopen zijn.

  Reactie door Don — vrijdag 8 april 2005 @ 9.43 uur

 31. 31 @ Don: *zucht*……flinke jongen….!

  Reactie door Opa-Buiswater — vrijdag 8 april 2005 @ 9.59 uur

 32. Dank u Opa Buiswater. Het gebruikelijke oppervlakkige commentaar.
  Zucht…, steun…, dit waardeloze kabinet ook…, waar zijn m’n pillen… ?

  Reactie door Don — vrijdag 8 april 2005 @ 10.05 uur

 33. @Don.

  Het gaat hier niet alleen over die specifieke kabinet. We worden in Nederland al zo’n dertig jaar geterroriseerd door het neo-liberalisme (nieuw-rechts in de jaren ’80).
  @ Jan M. Ik vind het een beetje kort door de bocht om dat zo snel te stellen. Het is een zeer gewaagde uitspraak en om dat echt te weten te komen moet je een goed onderzoek doen naar de oorzaken.

  Reactie door Maarten — vrijdag 8 april 2005 @ 10.11 uur

 34. Welnee. ‘t Is zonneklaar…

  Reactie door Boudewijn Pleines — vrijdag 8 april 2005 @ 10.16 uur

 35. …na nog ‘n pil…

  Reactie door Boudewijn Pleines — vrijdag 8 april 2005 @ 10.17 uur

 36. Hallo Jan,
  Een rechts beleid is een van de medeoorzaken van depressieviteit. Daarmee heb je meer gelijk dan je misschien had verwacht jan. Depressieviteit heeft als belangrijke oorzaken uitzichtloosheid op verbetering van de situatie waarin men denkt zich te bevinden, alsmede het gebrek aan energie, machteloosheid om hier iets aan te doen. Hetgeen kan leiden tot een negatieve levenshouding. En pillen verdoven en verliezen hun werking. Om mensen uit depressies te helpen zijn andere methodes nodig. Helaas zitten die niet allemaal in het ziekenfonds, dus wordt er minder gebruik van gemaakt. Wat denk je van meer tijd nemen voor jezelf, om te wandelen in de natuur, – goede muziek beluisteren,- zwemmen, fietsen, – yoga en meditatie of ontspanningstherapie, – goede sexs, – stoppen met drank, minder roken, – een goed gesprek, – enz. allemaal welbekende middelen om iets aan depressieviteit te doen. Dan blijft mijn vraag; “Waarom wordt er zo weinig gebruik van gemaakt?”.
  Een zonnige groet,
  Amita.

  Reactie door AMITA — vrijdag 8 april 2005 @ 10.50 uur

 37. En het leuke is dat die pillen ook nog voor geen meter helpen. Het enige wat ze doen is je gemoedstoestand afvlakken. Je bent nooit meer echt blij, maar ook nooit meer echt kwaad. Reden voor mij om weer met die bagger te stoppen, in mijn lijf niet meer van die troep. Reageer het wel af op mensen om mij heen of (nog beter) dit kabinet :).
  Je raakt gewoon verslaafd aan die rotzooi en de huisartsen schrijven maar wat graag recepten. Een keer ben ik terug gegaan om nieuwe medicijnen nadat ik er 2 jaar af was, na veel zeuren kreeg ik ze mee. Thuis wilde ik er een nemen, dacht nog even goed na en heb het doosje zonder pardon in de container gegooid.
  Je bent sterker dan je denkt, je kunt het ook wel aan zonder die troep alleen wil men je laten geloven van niet. We worden straks een tweede Amerika waar je voor elk pijntje een pilletje of een therapeut krijgt.
  Hou jezelf eens goed een spiegel voor, als je echt eerlijk bent weet je perfect waar al je problemen zitten en hoe je ze op kunt lossen. Die oplossing kan soms heel simpel zijn. Denk niet te ingewikkeld.
  Natuurlijk weet ik dat er ook gevallen zijn waar die pillen echt wel nodig zijn en echt wel helpen, maar mijn gok is dat het vor 60% ook op een andere manier opgelost kan worden.
  Dat het aantal mensen dat zulke pillen slikt toeneemt met het beleid wat nu door dit kabinet gevoerd word kan ik heel goed begrijpen en dus kan ik me wel vinden in je conclusie… ;)

  Soms moet men iets minder kleinzerig zijn…

  Reactie door Mirella — vrijdag 8 april 2005 @ 10.50 uur

 38. Ik ben blij dat er anti-depressiva pillen zijn. Leer maar eens om te gaan met manisch-depressieve mensen zonder medicijnen. Ik vind deze stelling dan ook erg kort door de bocht genomen.
  Stemmingmakerij, dat is het.

  Reactie door Mag ik ook even? — vrijdag 8 april 2005 @ 10.51 uur

 39. hi hi. op 24 januarie berichtte ik al op mijn log, (helaas in engels)
  January 24th Climate is changing.
  In the 60′s people took acid to make the world weird. Now the world is weird people take Prozac to make it normal. Realy, It appears, we live in a weird world. Listening to discussions, reading newspapers, watching commercial tv stations makes one believe we are living in an overwhelming poverty of flamboyant garbage. In fact nobody is trusting nobody including oneselve. And meanwhile we are using milliards of words to make this situation less severe. In this mess it is important to trust oneself and once you realy do you find out you can hardly share. And that could be the real problem. Is the climate changing or do I just have my bad day? ;-(

  Reactie door Alex — vrijdag 8 april 2005 @ 10.53 uur

 40. Pffff… Lijk Balkenende wel met m’n positivisme… ;)
  En dat voor iemand die (bijna chronisch) depressief is… Moet niet gekker worden! :)

  Overigens sluit ik me ook aan bij Amita, ga leuke dingen doen, blijf bezig, dat helpt beter dan welk pilletje dan ook. En als dan de dag voorbij is gooi je ter afsluiting even een beker kapot tegen een muur voor alle dingen die niet leuk waren die dag (ik noem maar wat geks).

  Iemand een consult? *kuch*

  Reactie door Mirella — vrijdag 8 april 2005 @ 10.57 uur

 41. @ 39

  Voor de omgeving valt daar wel mee om te gaan (weet ik uit ervaring) alleen voor de persoon in kwestie is het heel moeilijk, zo niet onmogelijk. Iemand die ik kende was ook manisch depressief (hoewel artsen later weer zeiden van niet en daarna weer van wel etc…), hij heeft 2 weken geleden zelfmoord gepleegd… :?

  Reactie door Mirella — vrijdag 8 april 2005 @ 11.01 uur

 42. Nou ik vermoedde eigenlijk dat deze regering misschien aandelen had in de anti-depressiva industrie!

  Wat een verwondering ineens over zoveel ant-depressiva slikkers, gaat er dan geen belletje rinkelen vraag je je af!

  waarschijnlijk blijft er op den duur nog maar een ding over om te functioneren in deze asociale maatschappij.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 11.07 uur

 43. Puzzelend door een aantal blog`s van Jan en de EU heb ik toch weer de indruk dat alles al eens geschreven is. Tijd voor mij om weer eens in mijn “historisch besef” te duiken op zoek naar een oud boekje van Bart Landheer, Europa – noodlot en identiteit, uit 1984.
  Nog steeds zijn de schrijfsels van deze cultuur filosoof aardig actueel.

  citaat:
  ” Europa bevind zich in een kritieke periode: het moet zich bezinnen op zijn opgave of het wordt reddeloos meegesleept door de dagelijks stijgende spanningen in het wereldsysteem.
  Deze spanningen tekenen zich duidelijk af in het Europese bewustzijn dat in hoofdzaak reageert in gestandaardiseerde patronen die de machtsverhoudingen in de wereld weerspiegelen, maar de vraag is of de belangen van de Europeanen in deze verhoudingen op adequate wijze tot hun recht komen, wordt niet slechts of zelden gesteld.
  Europa, het woord roept visioenen op van een groots verleden dat terugreikt tot het begin van onze jaartelling en dat vele eeuwen lang het brandpunt is geweest van de evolutie van de mensheid. Europa bewerkte de ontsluiting van de wereld als geheel ofschoon het dit proces niet tot een einde wist te brengen en nu moet toezien hoe totale vernietiging het ontstaan van een mensheidsysteem, dat vele eeuwen – mischien zelf duizenden jaren zou kunnen blijven bestaan, dreigt te vernietigen voordat het geboren is.
  Zou Europa niet tot iets beters in staat zijn dan een machteloze toeschouwer te zijn in deze processen die de mensheid verscheuren en die de Europese maatschappij hebben doen degenereren tot een veld van pathalogische spanningen waarin alleen de gemanipuleerde mens nog kan bestaan omdat hij er zich geen rekenschap van geeft dat hij gemanipuleerd wordt?”
  einde citaat.

  Aldus het begin van de inleiding.
  Waneer mensen echter wel bewust worden van de manipulatie, maar machteloos moeten toekijken hoe het van kwaad tot erger gaat en wij steeds opnieuw worden voorgelogen, kan ik me het aantal depresieven goed voorstellen.

  Reactie door CB — vrijdag 8 april 2005 @ 11.15 uur

 44. 37 Amita

  wie maakt uit wat een goed gesprek is, tijd is geld volgens deze regering, je zal niet kunnen wandelen, goede muziek beluisteren (bij mijn weten nooit iemand genezen van zijn depressie door dit) zwemmen (als je daar toch bent in dat water kom je misschien ter plekke op het idee, om met je kop naar beneden te gaan hangen) fietsen ( te veel energie) yoga ( bij sommigen werkt dit absoluut niet) meditatie (als je meditatie niet gewend bent lijdt dit alleen maar tot meer piekeren)ontspanningstherapie (is goed voor iedereen, maar beter is om aan doelen te werken), goede sexs ( wie maakt uit wat goede sex is) iemand die depressief is heeft geen trek in sex, wel in liefde en aandacht en tederheid, stoppen met drank,( voor sommige is dit een uitvlucht van tijd tot tijd, minder roken( juist een verkeerd advies voor iemand die in zijn depressie worsteld, kan wel nadien, je ziet het wat simpel Amita, ooit zelf wel eens depressief geweest? en dan nog wat weet jij er van wat mensen allemaal proberen of niet depressief te zijn of er van tijd tot tijd weer in te vervallen?
  Een zonnige groet,

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 11.21 uur

 45. @ 40
  Wel in heel beroerd Engels, if you’ll pardon me… En hier op ‘t log proberen we wel te delen, toch? Al is ‘t soms voor de dovemansoren van ‘n Tom of Jeroen. In de jaren 60 zongen de Stones: “Mother needs something today, to calm her down”, over “a little, yellow pill” en dat was al sinds ruim 10 jaar aan de gang. Onderdeel van het Marshall-plan, misschien? Mag ‘t ‘n milligrammetje meer zijn, m’neer? Laten we “hen” ook daarvoor dankbaar zijn; stel je voor, zonder? Geeft ‘n hoop onrust, hoor, al die potentiele tijdbommetjes. Kan iemand mij vertellen, hoe ik leestekens in m’n vermaledijde teksten krijg?

  Reactie door Boudewijn Pleines — vrijdag 8 april 2005 @ 11.22 uur

 46. het is misschien wel al vijf voor twaalf, voor we beseffen dat we massaal METROPOLIS binnen wandelen!

  Stem vooral tegen de Europeese grondwet!

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 11.25 uur

 47. PS, 44, ijzersterk, CB!

  Reactie door Boudewijn Pleines — vrijdag 8 april 2005 @ 11.27 uur

 48. Maarten,
  Op de site van ZorgaanZet.nl kun je lezen dat mensen die afhankelijk zijn van een uitkering duurder zijn voor de zorgverzekeraars dan mensen met werk. Met het nieuwe zorgstelsel komt er dus ook een indeling naar aard van inkomen. De zorgverzekeraars worden voor deze groep gecompenseerd. De informatie over de aard van inkomen komt dan bv van het UWV.

  Reactie door Alie Dekker — vrijdag 8 april 2005 @ 11.27 uur

 49. 46 AHH Boudewijn, jij ook al dat probleem met de leestekens, als ik een leesteken wil zetten verdwijnt spontaan mijn stukje waar ik mee bezig ben.

  Maar probeer de altknop en de letters aan de rechterkant eens, misschien is jou probleem wel opgelost dan.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 11.28 uur

 50. Weet je wat helpt tegen depressiviteit?

  Geen TV kijken, geen kranten lezen, af en toe een keer de ziektewet in gaan voor 1 a 2 weken en 1 keer per week flink aan de zuip gaan in de kroeg. En elke avond twee glazen wijn opdrinken, want dat ontspant lekker. En vooral niet te ingewikkeld denken.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 8 april 2005 @ 11.29 uur

 51. En dweilen met de kraan open =
  koffieschops sluiten en de straathandel laten floreren omdat dat toch niet meer te stoppen is en elke junk morgenochtend toch weer vrij rondloopt om onze kinderen te benaderen.
  Opvanghuizen waar je of asielzoeker, of bij voorbaat junk/psychisch gestoord bent. Gelijk in therapie (Is een goeie film over, ook al oud)

  Ik heb zelf een flinke depressie gehad, maar de medicijnen zorgen ervoor dat ik zelfs van de kleine dingen als lopen met de hond of een lekker zonnetje niet meer genoot. Ben ook rap gestopt en las later dat nu zelfs psychiaters toegeven dat er te snel anti-depresieva wordt voorgeschreven.

  Reactie door CB — vrijdag 8 april 2005 @ 11.29 uur

 52. Ik denk dat dit een middel is om AL te KRITISCHE mensen te kunnen opsluiten.
  Spuit ze maar plat,geef ze maar pillen ,dan hebben ze controle over ze.
  kunnen ze de zittende macht niets aan doen.
  Hoeven ze ook geen geld meer te pompen in onderzoek naar somatische klachten want alles is psychisch.
  Radboud draait op volle toeren en wordt bekender in het buitenland.
  Macht pure macht.
  Van de inhoud moeten ze het niet hebben,is gebleken.
  Misschien doen ze de oppositie ook wel anti-depressiva in hun koffie/thee???????

  Reactie door anita — vrijdag 8 april 2005 @ 11.30 uur

 53. 33 @ Don: Ik heb de indruk dat je mijn * zucht* verkeerd hebt begrepen. Het was een zucht van: “daar gaan we weer, weer zo,n neo-liberaal balletje van net (geen) 30 dat zijn misplaatste ongenoegen hier komt uiten”Zo,n soort zucht was het. Wie ben jij dan wel dat je zo,n aanmatigende toon durft te gebruiken tegen medelanders die door oorzaken die vaak buiten hun invloedssfeer liggen in een positie gekomen zijn dat zij zichzelf even niet kunnen bedruipen? Naar beneden pissen is natuurlijk makkelijker dan omhoog….maar daar werkt likken natuurlijk weer beter. ;-(

  Reactie door Opa-Buiswater — vrijdag 8 april 2005 @ 11.33 uur

 54. 49 Alie,

  Inderdaad nu vragen ze zich af hoe het zo komt, terwijl ze massal mensen de WAO uitdonderen en de ww en bijstand allang niet meer is om van te leven, ik schat voor velen de overlevingskans in doormiddel van antidepressiva.

  Ze snappen er werkelijk niets van in Den Haag!

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 11.33 uur

 55. Alt + ` dan leesteken
  Alt + ‘ dan leesteken
  Alt + ” dan leesteken
  Grr`s

  Reactie door CB — vrijdag 8 april 2005 @ 11.35 uur

 56. 53 amita

  Om oppositie vol te houden heb je bijna antidepressiva nodig!

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 11.35 uur

 57. 51 Accept,

  Je bedoeld zoals de gemiddelde Nederlander leeft!

  Helaas zijn er mensen die niet anders kunnen dan nadenken over de dingen die er gebeuren, zalig zijn de simpelen van geest!

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 11.38 uur

 58. P.S. voor een webmaster hier, wie kent hem …
  Deze leestekens in de hoofdtekst worden niet door alle RSS-readers gelezen. Die vragen ASCII anders worden ze niet geacepteert bij invoering in het programma.
  In de comments werkt het wel.

  Reactie door CB — vrijdag 8 april 2005 @ 11.45 uur

 59. 54) Opa Buiswater. Helaas zijn er mensen die anders denken dan u. Overigens wel knap dat u al een oordeel over mij hebt zonder mij te kennen (u weet zelfs mijn leeftijd en politieke voorkeur !). Depressiviteit heeft m.i. niets met politiek te maken en kan dus ook niet politiek opgelost worden. Jammer dat u zo naar en persoonlijk wordt.

  Reactie door Don — vrijdag 8 april 2005 @ 11.45 uur

 60. Hoemeer men leert hoe gekker kunnen ze worden. Iemand die simpel van geest is, wordt ook niet snel overspannen.

  Reactie door ACCEPT — vrijdag 8 april 2005 @ 11.46 uur

 61. Accept

  O het is nog simpeler…

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 11.57 uur

 62. @46
  Je bedoeld toch niet het “delen” van kritiek op elkaar? ;-)

  Reactie door Alex — vrijdag 8 april 2005 @ 12.06 uur

 63. Ik dank CB, in more ways than one, en krul,e’tje, idem en beslist niet denigrerend bedoeld, dat verkleinwoord steeds weer, voor hun technische ondersteuning en zal ‘t proberen…
  Hierarchie…: Shit! Dat werkt dus ook al niet, bij mij… Libertarier…: nee, ook niet. GRRRRR, inderdaad!

  Reactie door Boudewijn Pleines — vrijdag 8 april 2005 @ 12.07 uur

 64. 64
  Misschien moet je zo`n teken aanwijzer aanschaffen, even halen bij een opleidingsinstituut voor tekstverwerken.

  Bedoel dit niet als grap hoor.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 12.12 uur

 65. ïí ( de ” en de ‘ met alt tegelijk)
  ì ( de ` zonder alt), sorry

  Nu ik toch bezig ben test(das `t laatste)
  ^

  Reactie door CB — vrijdag 8 april 2005 @ 12.14 uur

 66. 64 hierachie= altknop en 139 ( bij numlock rechts)

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 12.15 uur

 67. Beste Krul,
  Wie maakt het uit? – is een van je vragen, nou heel simpel, de persoon zelf en niemand anders. Je vind het allemmaal maar betrekkelijk? – bedenk dan wel dat niets doen zeker niet helpt.
  Ja, ik weet dat er mensen zijn die elke therapie afwijzen uit angst, of gewoon omdat ze het lekker vinden om te zeuren. Daarom zeg ik altijd: “Kom overeind, doe een stap – de rest volgt vanzelf”.
  Groet en sterkte,
  Amita

  Reactie door AMITA — vrijdag 8 april 2005 @ 12.21 uur

 68. 68 Amita

  Weet je ook dat er veel mensen zijn die er van alles aan doen,
  jij hebt kennelijk nog nooit geworsteld met depressiviteit, veel mensen worstelen daar dagelijks mee.

  Niet ieders draagkracht is het zelfde.

  Jou stelling duidt ook op simpelredeneren.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 12.40 uur

 69. en dan nog amita vind ik het een gebrek aan inlevingsvermogen om te stellen dat veel mensen graag zeuren omdat ze het lekker vinden, eigenlijk vind ik het ook een wat wrede conclusie.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 12.42 uur

 70. “kom overeind, doe een stap- de rest volgt van zelf…

  tjonge jonge wat een simpelheid, jij snapt er echt niets van!

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 12.44 uur

 71. De oppervalkkig of simpeldenkende mens zal zo snel niet verzeild raken in depressie, ik durf zelfs te zeggen dat zij zichzelf minder aandurven en hun eigen angsten.

  Nee Amita jij draagt een soort zweverig positivisme uit dat misleidend is en volkomen buiten de werkelijheid staat.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 12.57 uur

 72. Krul, omdat u de wereld en het leven als complex ervaart wil toch niet zeggen dat iedereen dat ook moet doen. Zonder persoonlijke situaties te baggataliseren heeft Amita zeker een punt. Mag ik het als een verdienste van mijzelf beschouwen dat ik, ondanks tegenslagen, door een postieve instelling nog nooit depressief ben geweest ? Noch ik, noch u zijn exemplarisch !

  Reactie door Don — vrijdag 8 april 2005 @ 13.01 uur

 73. Misschien ligt het verschil wel bij het inlevingsvermogen.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 13.04 uur

 74. De zogenaamde stimulerende positivisten bouwen alleen maar een grote muur op.

  Evenals de ontkenning dat de werled niet complex is.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 13.05 uur

 75. herstel: wereld

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 13.05 uur

 76. Krul, zo superieur bent u toch ook weer niet. Misschien heeft het te maken met een wereldbeeld of zelfbeeld. Denken in mogelijkheden i.p.v. moeilijkheden. Maar mijn maag draait om als u dat gelijk stelt aan simpelheid van geest of oppervlakkigheid. Ik durf de confrontatie met mijzelf aan en waarom zou ik angsten voor mijzelf hebben ?

  Reactie door Don — vrijdag 8 april 2005 @ 13.07 uur

 77. 77 Don

  fijn houden zo.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 13.08 uur

 78. Krul, het is allemaal denkbeeldig wat u stelt. Op dezelfde wijze als u zichzelf negatief voedt kunt u dat ook eens positief proberen. U bent hier nu eenmaal toch.

  Reactie door Don — vrijdag 8 april 2005 @ 13.09 uur

 79. Depressie is een afschuwelijke ziekte, dat ben ik helemaal met e. krul eens. Maar 850.000 mensen die daarmee zouden rondlopen? Ik geloof er helemaal niks van. Ik vind het wel zorgelijk, je weet ook helemaal niet wat het lange-termijn-effect zal zijn van al dat geslik, b.v. de relatie dementie-veel slikken van pillen. En ik vermenigvuldig altijd elk cijfer met 4, omdat veel mensen deel uitmaken van een gezin. Dan zit je al op 3.400.000 direct betrokkenen die nou niet elke dag springend van plezier door het leven zullen gaan (een depressieve partner of ouder is ook heel ingrijpend). Betrek daar nog de vrienden, kennissen en collega’s bij en dan zou iedereen dus heel veel mensen om zich heen moeten hebben die aan de anti-depressiva zijn. Als je dan ook nog eens bedenkt dat lang niet iedereen met klachten daar medicatie voor slikt, dan kan je eigenlijk wel de conclusie trekken dat heel Nederland depressief is, of daar tegenaan hangt. Op zich, als ik kijk naar die shagrijnige smoelen in de metro, kan ik me er wat bij voorstellen. Maar toch geloof ik er helemaal niks van.

  Reactie door Joan van der Lingen — vrijdag 8 april 2005 @ 13.12 uur

 80. Ooit gelezen hoeveel kinderen er depressief zijn.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 13.15 uur

 81. 80 Ik wil niemand veronrusten hoor maar ik denk dat het nog veel erger is.

  Hoeveel mensen zijn niet aan de drank, hoeveel mensen roken geen hashj enz., die slikken dan wel geen anti-depressiva, maar overleven door het gebruik van andere middelen.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 13.18 uur

 82. Krul, ik heb zelf 4 kleine kinderen. Je moet hen inderdaad postief beschermen tegen de gangbare trend van ontvredenheid. Maar met een beetje gedegen opvoeding, een warm nest en positieve stimulans kun je ze voor depressiviteit behoeden. Zeker weten.

  Reactie door Don — vrijdag 8 april 2005 @ 13.19 uur

 83. In mijn omgeving en dat is alleen maar mijn omgeving ken ik zo zeker 25 mensen die depressive klachten hebben, veel drinken of roken of anti-depressiva slikken.

  ik ben 1 nederlander die dit meldt.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 13.19 uur

 84. Ze zijn nog niet groot don, ik hoop het voor ze.

  Helaas heb ik andere voorbeelden gezien en mensen gehoord die het zelfde dachten.

  Depressief wil je niet.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 13.21 uur

 85. Het is verbijsterend dat het nog niemand is opgevallen.
  Het is allemaal een groot rechts complot.
  Uit een geheim rapport is naar voren gekomen dat in opdracht van vooral de VVD er 2 keer zoveel uppers en downers worden uitgeschreven aan linkse mensen.
  U herinnert zich toch ook wel dat uw huisarts u vroeg of u van linkse signatuur bent?
  En u kwam alleen maar voor een griepprik!
  Er werd u duidelijk gemaakt dat u niet goed in u vel stak en opgedragen zowel uppers als downers te gaan slikken om in balans te blijven.
  Uiteindelijk zit gewoon Amerika er achter, daar zitten toch de grootste farmacie bedrijven?
  Amerika heeft ook Afghanistan alleen maar bezet om niet slechts de oliehandel maar ook de cokehandel in handen te hebben.
  Het is allemaal om ons bang en duf te houden. Ook het Islamitisch Extremisme is eigenlijk een club die wordt gefinancieerd door de CIA en in Nederland de VVD.
  Je denkt toch echt niet dat die vliegtuigen die op het World Trade Center klapten door een stelletje moslims werden gevlogen?
  Dat waren gewoon mensen die ze teveel downers hadden gegeven!
  Hoe je het ook wendt of keert.
  Het is de schuld van de VVD, Balkenende, Amerika, Bush enzovoort dat we samen zoveel uppers en downers slikken.
  Laten we samen boos zijn.

  Ik neem effe een downertje hoor……

  Reactie door Tom — vrijdag 8 april 2005 @ 13.22 uur

 86. Krul, in mijn omgeving ken ik er 2 en die hebben het echt mede aan hun eigen levenshouding te wijten. Maar nogmaals, u bent niet exemplarisch.

  Reactie door Don — vrijdag 8 april 2005 @ 13.23 uur

 87. Krul, ik baggataliseer echt niet dat een individu depressief kan zijn, wellicht ook zonder dat ie er zelf iets aan kan doen. Het gaat me echter te ver om het neoliberale beleid de schuld te geven van de fictieve cijfers dat blijkbaar 1 miljoen mensen depressief zouden zijn. Als dat echt zo is mag Emile Ratelband van mij premier worden.

  Reactie door Don — vrijdag 8 april 2005 @ 13.26 uur

 88. TSJAKKA !

  Reactie door Don — vrijdag 8 april 2005 @ 13.27 uur

 89. 87
  Net als u ben ik niet exemplarisch, het kan zijn dat de uw bekende gevallen het voor het grotendeel aan zichzelf hebben te wijten.

  Uw conclusie lijkt echter veel op het oordeel, dat alle uitkeringstrekkers wel frauedeur zullen zijn.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 13.31 uur

 90. herstel: fraudeur

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 13.32 uur

 91. wist je niet dat Emiel Ratelband zelf tot depressie neigt?

  De grote cadeu-verpakker weet de inhoud goed te camoufleren

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 13.35 uur

 92. herstel: cadeau

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 13.35 uur

 93. Krul, Dat van Ratelband was een geintje. Dat is inderdaad een clown. Lach nou toch eens een keertje !

  Reactie door Don — vrijdag 8 april 2005 @ 13.40 uur

 94. 94 hahahahahahah die Don.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 13.42 uur

 95. Camillo?

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 13.43 uur

 96. Trouwens de Paus heeft opdracht gegeven om gelukkig te zijn… omdat hij het ook is.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 13.54 uur

 97. Krul, heb je die vechtpartij in die hoek van het St.Pietersplein dan niet gezien? Priester, enigszins kalend en met een buikje onder de lange rij knoopjes van zijn zwarte habijt geeft een linkse hoek aan een wat oudere, grijzende man met grote zwarte snor, wit overhemd met rode das op de uitbollende buik. Don Camillo en de burgemeester, want doe was er natuurlijk bij!

  Alle gekheid op een stokje. Er zijn mensen die kennelijk niet goed begrijpen wat een depressie is. In 1993 stortte ik in en in 1994 werde de diagnose Burn-Out gesteld. Dat ging helemaal niet goed en ik zakte heel diep weg in een hele zware depressie. Wilde dood. Had het ook al helemaal uitgedacht. Ik kon geen hulp vinden, behalve mijn huisarts en die heeft dat toen niet goed ingeschat. Daarom ben ik momenteel meer dan de helft van mijn energie kwijt, kan ik niet meer functioneren in een groep mensen groter dan maximaal 20-50 en ben ik heel snel heel erg moe. Ik heb destijds pillen geslikt: Aurorix. Dat heeft mij heel goed geholpen om de hormonen en andere chemicaliën die zich van nature in de hersenen bevinden, weer in balans te brengen. Depressief zijn is alles behalve een lolletje en zoiets simuleert geen mens.
  Don, ik heb het eerder gehad over een wetenschappenlijk onderzoek dat onder rechtse regeringen er meer mensen depressief raken en ook zelfmoord plegen dan onder een linkse regering. Dat heeft te maken met hoop. Als mensen geen hoop en geen uitzicht meer hebben op verbetering, dan zijn depressie en uiteindelijk voor sommigen zelfmoord bijna een logisch gevolg. Onder linkse regeringen blijkt dat de mensen meer hoop hebben en een gevoel dat ze een beter uitzicht hebben op een betere toekomst en dus zijn er dan minder mensen depressief en plegen derhave ook minder mensen zelfmoord. Ik geef “de regering” er geen schuld van, ik citeer uit een wetenschappenlijk rapport dat zo’n anderhalf tot twee jaar geleden naar buiten werd gebracht en waardoor er artikelen in de diverse kranten hebben gestaan. Persoonlijk lijkt dit verhaal me zeer plausibel. Zeker met mijn ervaringen.

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 8 april 2005 @ 14.24 uur

 98. 73) Slaat in als een bom, Don !!! (73) Perfecto.
  Kan ik volledig onderschrijven, maar dan heb jij
  vast ook een stevig wiegje gehad, waardoor die
  mental training al direct gestart werd of bereikt
  door een volstrekt éigen wil en daar goed van
  kunnen profiteren, mazzel hoor, maar voor mij
  hebt je gelijk.

  Sommige mensen kennen in elk opzicht hun eigen
  macht en onmacht niet en mankeert het aan hulp,
  maar doorgaans aan hulp vrágen (als ze dat nooit
  kregen.

  Don, ik kijk hier nog maar enkele weekjes rond
  en zou zeggen, ga hier even de “historie” na.

  Je ziet dan dat sommigen waarschijnlijk structurele
  moeilijkheden zouden kunnen hebben, waarbij wij
  toch iedereen in hun waarde proberen te laten.
  Soms echter lijkt dat onmogelijk en projecteren
  mensen (minder vermogend, of éénzijdig begaafd)
  hun frustraties hier. Dat mag, maar moet m.i.
  toch binnen aanvaardbare grenzen blijven.

  Zelf liet ik me ook wat gaan in zijlijnen, heb
  daar geen spijt van want zo leer je doorgaans
  elkáár iets beter kénnen en soms beter begrijpen.
  ‘t Hoeft niet te helpen, maar ‘t zou per toeval
  eens kunnen.

  Zélf heb ik het niet zo met ‘gekat’maar word ook
  geprovoceerd tot….en ik neem niet álles….
  wat daarna weer met een smoesje onderuit wordt
  gehaald…

  Iedereen maakt hier in de sneltreinvaart van 300
  aanslagen per minuut, en is het erg belangrijk,
  dan moet het zeker hersteld, maar als héél duidelijk
  is wat bedoeld werd, dan moet feitelijk dat mieren…
  afgelopen zijn, want als je hier als corrector zou
  optreden, maakt iedereen grammaticale foutjes, zelfs
  nog terwijl de fouten van anderen worden ‘behandeld’.

  Daar ga ik geen energie in steken en menig ander ook
  niet, ….en ….als ik bij jou “bagatelliseren”ver-
  beter en bij mijzelf constateer dat ik ‘nog’ schrijf
  ipv ‘noch’(nog nooit eerder gedáán), of al tijdens
  de lagere school van mijn grut merkte dat het al lang
  ingeburgerd scheen, ‘meer, als’, en ‘even als’ ipv.
  meer DAN en even ALS (terwijl me dat nog steeds mateloos
  ergert) dan kunnen we allemaal wel aan de gang blijven
  behoudens de docenten nederlands, indien die van de
  partij zouden willen zijn.

  Ik ga dus inderdaad zelfs zo ver, dat als een goédwillende
  ALLOCHTOON tracht ook hier ‘ín te burgeren’ wij eerder
  de helpende hand bieden dan…..een zucht slaken…en
  te stellen “er niét aan te moeten denken” dat die
  fonetische taal hier verschijnt: wie de sgoen past trekke
  hem aan.
  Voor dergelijke ontboezemingen geldt dat der zulken
  de bof mogen hebben zich in het buitenland (desnoods met
  handen en voeten gebarend)aan een arts zien te komen,
  daar waar zij absoluut én de taal niet spreken of er
  niet terecht kunnen met 1, 2 of 3 ooit verplicht gestelde
  talen-leervakken. Tja als je je uit angst niet durft te
  behélpen en liever niet afgaat, dan kies je daar voor, niet?
  Maar dan hier niet de zedenmeester uithangen, klopt niet !!

  Buiten elk perk vind ik het om iemand voor idioot uit te
  maken, ook al kon ik het in mijn p.c.woordenboek niet vinden
  maar had misschien er toch een andere op na moeten slaan.

  Echter ik meen te constateren, dat nu eerst Madelief, ik
  dus heeft moeten ontgelden, wéér of geen wéér, daarna
  krijgen mevrouw M. Pleines en ik ervan langs, vervolgens
  ‘de familie Pleines’ en nu is Amita aan de beurt om op af
  te reageren (68.+ 69).

  In niét ABN-Nederlands betitelt men dat met “‘n pispaaltje”
  zoeken en mijn kinderen werden jaren terug eerst op het l.o.
  schoolplein geconfronteerd met “shitttt” en op de v.w.o.
  dat voorafgegaan met “bull” !!!

  Tja, we zijn tegenwoordig lekker ‘diervriendelijk’bezig en
  het houdt een aantal mensen van de straat, moet je maar
  denken.
  Iedereen gaat er op zijn tijd wel eens mank aan:
  “Beschaving is beheersing én behéérsing ís beschaving”.

  Maak van je hart geen smoorkuil, belast er gewoon een ander
  mee is dan het motto en onderschrijf verschrikkelijk veel
  motto’s van anderen, maar niet om er daarna er structureel
  uit te citeren en te ridiculiseren en nog eens ongenuanceerd
  ook.

  68 en 69: Vriendelijk Amita (dat is dus dubbel op !)

  Amita, die zich als Amity (vriendschappelijk) presenteert,
  is nu dus aan de beurt, maar weet nagenoeg zeker wie ze
  voor zich heeft, als haar de ‘histórie’ duidelijk wordt.

  Dus Amita, ik ken je niet, heb ook niet dat stokje over-
  gedragen aan wie danook, maar nu mag jij met je overigens
  beste bedoelingen, er even van ‘geniéten’!

  Op ‘n gegeven moment kom je er achter, wat niet waar is of
  wel,
  en ik ben een reuze bofferd: m’n supersnelle Packerd Bell,
  die helpt me efficiënt en snel, dus achterhaal ik de
  wérkelijke waarheid wel.

  Op één van de andere sites merkten we ook dat, naar het
  duidelijk scheen, iemand (bleek later ex-verslaafde)
  the party join-ed, op exact dezelfde manier, héél opmerke-
  lijk en werd er ter plekke vierkant op aangesproken,
  géén gemekker, niet onder de gordel, niet zeuren als een
  onvoldane teener, niet de evt. leuk ontstane sfeer ver-
  pesten etc.

  Amita mag ik veronderstellen dat je wiegje góéd stónd?
  Leerde men in jouw omgeving ook, dat “als je niks aardigs
  kon zeggen, dan maar beter je mond te houden?”.
  Wel Amita, sommigen leerden dat helaas nooit en dat kan je
  nog niet eens kwalijk nemen ook.

  Als ik ‘gezeurd’ had, was ik al 3 x dood en begraven !!
  Echter, waar de ‘pijn ‘ werkelijk zit bij mensen, willen
  ze vaak vooral niét zeggen, en projecteren hun eigen
  onmachten als zijnde te hebben geconstateerd bij anderen,
  ins blaue hinein.

  Als je daardoor heen kijkt, lijkt het
  zelfs zo dat mensen zich bediénen van verschillende
  personages om her en der hun gram te halen en ik denk
  inmiddels dat wie spreekt over molshopen bij anderen
  zichzelf inmiddels ingegraven hebben als ‘de mol’.

  Maak zelf de analyse grondig en zié dat léven,
  beléven niet iedereen gegeven is omdat toch te
  trachten zoveel mogelijk opbouwend te doen.

  Echter voor iedereen geldt, dus ook voor mij, en ook
  voor jou, je roept bepaalde teneurs een halt toe als
  het je te bar wordt…ennuh …goede wijn behoeft
  geen krans hoor…vandaar dat enkelen onder ons er
  wel genoeg van kunnen krijgen, maar zich niet zullen
  bezatten, net zo min als ze zich hiér over de
  schreef láten gaan, dat is nl. inhearent aan elkaar.

  Zoek de discrepantie in dit archief en neem veel -voor -
  (goedgemeends van Made-)-lief. Fijn weekend allemaal.

  Reactie door Madelief — vrijdag 8 april 2005 @ 14.49 uur

 99. 98. L.M. Lembeck, jouw beschrijving vind ik reden te meer om niet te geloven dat 850.000 mensen een echte depressie hebben, die zou rechtvaardigen dat ze anti-depressiva nemen. Zelf heb ik ook ooit, jaren geleden, een depressie gehad, het was afschuwelijk. Het ergste wat ik ooit heb meegemaakt. De betekenis van het gezegde hoop doet leven is me toen goed duidelijk geworden. Anti-depressiva heb ik toen niet geslikt, ik kreeg ze wel voorgeschreven, maar de eerste 14 dagen verergeren de klachten daardoor en ik werd zo suicidaal dat ik het niet aandurfde er mee door te gaan. Als ik er achteraf op terug kijk had mijn depressie echt heel veel te maken met het leven dat ik toen nog leidde. Ik was weinig assertief, rommelde maar zo’n beetje aan zoals ik verwachtte dat het wel goed zou zijn, had een beroep wat echt in de verste verte niet bij me paste en voelde me altijd schuldig. Wist wel niet waarover, maar wel dat het allemaal mijn schuld was. Ben uiteindelijk in therapie gegaan, de beste stap die ik ooit gezet heb, en het ligt gelukkig al lang achter me. Maar volgens mij is denken dat je aan de verwachtingen van anderen moet voldoen, ook als die verwachtingen averechts staan op je eigen karakter, de voornaamste reden om depressief te worden. Of ook andere vormen van dwang die maken dat je iets doet wat tegen je zelf ingaat, zoals in een relatie blijven omdat je bang bent om alleen te zijn, etc., volgens mij is angst sowieso de voedingsbodem van depressies. Die 850.000 mensen zouden beter eens kunnen gaan nadenken over wat ze zelf willen, voordat ze weer een pil (of drank, of drugs, of een sigaret) tot zich nemen. Overigens vraag ik me ook wel eens af wat er in drank/drugs/sigaretten/pillen zit, want volgens mij word je daar ook down van. Vroeger rookte ik 2 pakjes Gitanes zonder filter per dag, dronk een behoorlijke slok, als ik niet kon slapen nam ik valium. Tegenwoordig drink ik geen druppel alcohol, ik rook al haast 3 jaar niet meer, als ik niet kan slapen sta ik op en ga wat anders doen, en hoewel ik kanker heb waar toch aardig wat mensen misschien behoorlijk down van zouden worden voel ik me beter dan ik ooit gedaan heb.

  Reactie door Joan van der Lingen — vrijdag 8 april 2005 @ 15.07 uur

 100. Misschien eens interessant om te lezen: Verheen van Hoogleraar in de psychiatrie prof. P.C. Kuiper. Ook hij had nooit gedacht dat hem ooit een depressie( en wat voor een) ten deel zou vallen. isbn no: 9012059992

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 15.17 uur

 101. Madelief, kort door de bocht gaan is hier aan de orde van de dag. Natuurlijk herken ik hier inderdaad personen van wie ik het vermoeden heb dat ze structurele problemen hebben. Maar vaak juist diegenen reageren in oppervlakkige platitudes (goed gespeld ?). Het valt mij vaak op, al reageer je met goede intentie, je wordt gelijk aangepakt. Je neemt natuurlijk ook een risico door op een openbaar forum je ziel en zaligheid bloot te leggen. Maar goed, ik blijf positief en hoopvol gestemd.

  Reactie door Don — vrijdag 8 april 2005 @ 15.23 uur

 102. Fijn weekend Madelief en ik hoop dat het bovenstaande je enige opluchting gaf.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 15.25 uur

 103. 110 Joan

  Mijn petje af hoor voor je kracht en doorzettingsvermogen.

  Het is echter niet voor iedereen weggelegd om er zo tegenaan te gaan.

  Draagkracht kan overschreden worden.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 15.55 uur

 104. Hoi Madelief,
  Maak je niet te druk, het is – zeker voor mij – geen drama. Ik reageer, of geef mijn mening, alleen omdat ik dat zelf wil of vind iets te kunnen bijdragen, zonder daar iets voor terug te verwachten. De rest hou ik privé.
  In liefde en vrede,
  Amita

  Reactie door AMITA — vrijdag 8 april 2005 @ 16.08 uur

 105. 104. Tuurlijk, ben ik helemaal met je eens, dat draagkracht soms tekort schiet. Maar dat daarom in dit toch ondanks dit klote-kabinet toch wel heel bevoorrechte land 850.000 mensen aan de pillen zouden moeten, wil er bij mij niet in. Kijk eens naar de draagkracht van mensen die in oorlogsgebieden leven en honger en armoe lijden. Actievoeren is een hartstikke goede remedie tegen depressie.

  Reactie door Joan van der Lingen — vrijdag 8 april 2005 @ 16.08 uur

 106. p.s.: overigens realiseer ik me wel dat juist het hele nare van depressies is dat je je relativeringsvermogen en het besef van die grote wereld om je heen kwijt raakt. Daarom is het juist zo onverdraaglijk.

  Reactie door Joan van der Lingen — vrijdag 8 april 2005 @ 16.12 uur

 107. 107 Joan

  precies Joan jij snapt het

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 16.39 uur

 108. Maar als mensen massaal ant-depressiva schijnen te moeten gaan slikken, omdat er kennelijk iets niet deugd aan de huidige samenleving, ben je bezig de zaak te verdoezelen. Door middel van pillen inpasbaar maken.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 16.45 uur

 109. Het wordt inderdaad tijd dat mensen in actie komen, voordat het volk in letargie verzinkt.

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 16.46 uur

 110. 103)Maak er dit weekend het beste van Krul,
  ga letterlijk en figuurlijk in het lichtst
  van de dag lopen, zal je goed doen.
  Inderdaad deed het bovenstaande, 102, me
  erg goed, dat snap je wel.

  Als je bedoelde dat het over 101, jouw
  aandragen van prof. Kuiper moest gaan,
  dan even het volgende:

  In die tijd, ik woonde daar vlak in de
  buurt, volgde ik wel eens een lezing van
  hem en vóórdat die depressie een aanvang
  nam, was het enige dat hem obsedeerde
  dit:
  hij had een vak geleerd (ik dacht zelfs
  ook nog kinderpsycholoog geweest, naar
  ik me herinner)en dan die specialisatie,
  om uiteindelijk te ondekken, dat:
  -manco’s niet zaten in het milieu alleen
  (zoals toch in die tijd Prof.Dr.Waterink
  ook vaak dacht !),
  -hypnose therapieën niet altijd de oplossing
  bleken,

  maar schrik, oh grote schrik, het zat
  biologisch te bewijzen in de hérsenen, wat
  nu met scan’s en dna-testen haarscherp kan
  worden vastgesteld.

  Men trachtte in die beroepsgroep nog veel
  al het gedrag te bewerken met zelfs LSD,
  want dat zou helpen, maar nee….wat dan wel…?

  Onderzoek leerde, dat je kunt willen wat je
  wilt, maar als iets struktureel hardstikke fout
  zit, dan:
  1. kun je trachten die afwijking te genezen met
  therapie,
  en als dat een nooit te herstellen factor is,
  wordt helaas vaak overgegaan, maar ‘t is niet
  anders, dor
  2.zorgvuldig gekozen medicatie, en dat is bijv.
  ook m.b.t.
  – schizofrenie,
  – manus depressief zijn,
  en kan iemand dus, tegen zichzelf beschermen én
  wie weet ook ánderen…(!),

  maar al te vaak als die medicatie dan eindelijk
  goed werkt en dat is een langdurige aftasting van
  mogelijkheden, dan denkt men ‘genezen’te zijn en
  stapt zonder toestemming van de artsen van al die
  pillen af.
  Brengen zichzelf en anderen in gevaar, die niet
  zelden daardoor ook in paniek raken (toen het juist
  goed bleek te gaan) en het hele gedonderstraal
  begint weer van voren af aan.

  Waar in die tijd psychiaters zich dus rot van
  schrokken is dat er geen één formule meer klopte
  m.b.t. de gestelde, vermeende diagnose en de
  behandeling die men “geléérd” had te moeten
  toepassen. De psychiatrie stond op zijn kop.
  In Amerika kwam men daar tijdens gastcolleges
  achter en hier werd dat nog niet zo openlijk
  gepubliceerd.

  Een collega van hem maar dan bij de andere universiteit
  ter plekke, aangetrouwde familie van mij, verzuchtte
  ooit, daardoor de helft voor niks en verkeerd te hebben
  geleerd, gedaan en te hebben onderwezen, en zei dus ook:
  “Had ik toen geweten, wat ik nu weet….dan….enz.”
  De hele beroepsgroep schrok en moest een andere
  aangepaste koers gaan varen, wetende wat ze inmiddels
  in hun onschuld, hun onwetendheid hier en daar hadden
  aangericht. Ontgoocheld die lui en hoe nu alsnog verder
  brood

  Vraagje Krul? Wáár heeft hij uiteindelijk in zijn boek,
  roman of document, zijn depressie aan opgehangen???
  Immers ik kreeg die info per direct uit de eerste
  hand, zelfs dus bij monde van…

  Trouwens weet je wel van hoeveel middelen, inien verkeerd
  toegepast, de kwaal nog veel erger wordt, of een andere
  uitgelokt…en dat vele bijwerkingen zoals hallucineren
  extra mogelijk werd ipv minder?
  Dat bijv. een middel als diazepam in een flinke
  concentratie mensen aanzet o.m. tot winkeldiefstallen,
  overmoedig gedrag, zoals bepaalde muziek in winkels
  ook aanzetten kan tot vrolijk meer kopen dan je budget
  je eigenlijk toeliet?

  Het moeilijke nu is dat menig arts tegen zijn eigen
  hele toekomstverwachting in is verworden tot recepten-
  schrijver, doorgeefluik naar ziekenhuizen, en er zoals
  meen ik Madelijne al zei, absoluut géén tijd meer is
  voor een inhoudelijk goed gesprek. Inderdaad dat zou
  soms heel wat medicatie overbodig maken.

  Dus als je voor mij prof. Kuiper bedoelde aan te halen,
  kan ik hem nog heel goed voor de geest halen in de tijd
  voor hij eraan ten gronde ging…..en dus….kennelijk
  2 universiteiten vol met ‘vakmensen’ die hem niet wisten
  te redden, …tragisch hé?
  Door de jaren heen bleek mij in veel gevallen die ik
  op kleine afstand kon meemaken of zien, dat hoe gek
  het voor jou ook klinken mag een”
  a. regelmatig leven,
  b. regelmatig slapen én véél (om ‘s nachts de positieve
  cellen te doen groeien, er sterven er nog al wat af
  overdag),
  c. voedselallergie op “rood”te laten onderzoeken,
  d. na te gaan of de depressieve, ook drift (!)buien
  elke keer een aanvang nemen een week vóór volle maan
  en daarna weer stopt,
  e. een mineralen en vitaminentest te laten maken,
  f. zeker niét te roken, absoluut niét,
  g. werk wel of niet betaald te aanvaarden,
  h. desnoods een hondje aan te schaffen of i.d.
  i. en heel veel buiten te wandelen, (zwemmen niet
  leuk? dan niét, maar je hoeft daar geen baantjes
  te trekken, je kunt er je spieren ontspannen
  door de opwaartse druk en dié trainen).

  Je kunt keuzes maken in je leven Krul, zo niet
  dan zijn we nu toch op een leeftijd dat je niet
  meer kunt zeggen -als je tenen tegen een tafel
  stoot – ‘toute tafel’. Dat is echt te gemakkelijk!

  Doorzetten is niet gemakkelijk, maar ‘t valt te leren,
  dat wel en je zult eens zien wat je nog met Norman
  Peale wijs kunt worden.

  Denk er rustig over, maar snuif dit weekend maar eens
  flink veel buitenlucht in, goed voor je?
  Je zit toch niet ergens vast hoop ik? Ik meen het !!
  Zo ja, ga dan als de donder hulp halen om al die
  bekénden van jou om jou heen dáármee te hélpen !!

  Je hoeft niet ten onder te gaan aan ego trippen,
  maar je gewoon, gezellig open stellen voor ook
  veel leuke dingen.

  Sociaal van de Partij zijn is een prima methode
  om van je onlustgevoelens definitief af te komen
  en werkt echt enorm bevrijdend, maar dan moet je
  dat wél willlen.

  Als dat wéér een bla-bla-bla- van jou oplevert,
  heeft vandaag menigeen er getuige van kunnen zijn,
  dat ook ik het beste met je voor heb,ondanks ál
  jouw gesputter, dan weer hier, dan weer daar…

  Train jezelf in niet af en toe een goeie bui,
  maar werk aan een stabiliteit…die bij jouw
  geaardheid hoort (leuk of niet)…accepteer die,
  en probeer daarin gelukkig te worden, meer dan je
  nu lijkt te zijn, en draag dát dan méér uit.

  Cynisme alleen leidt tot helemaal niets, maar dan
  ook helemaal niets.
  Haal of laat je positieve kanten veel beter uit
  jezelf halen en sta dan ook een diepte-analyse
  toe.
  Niemand leeft alleen voor zichzelf: We zijn er
  mét/voor de ánder. Je krijgt het dan ook een
  stuk plezieriger…vast…!

  Reactie door Madelief — vrijdag 8 april 2005 @ 17.49 uur

 111. Tjonge jonge Madelief het zit je wel erg hoog allemaal he, ik dacht nog wel dat je er een prettig weekend van ging maken.

  Kritiek is kennelijk moeilijk te incasseren voor sommigen.

  Hou je vooral niet mij mij bezig verder zonde van je kostbare tijd joh.

  Als je net zoveel buitenlucht op zou snuiven ik op snuif, wordt je minder gespannen en kun je het beter verdragen als iemand een ander mening heeft of kritiek geeft.

  Vriendelijk groet,

  en een fijn weekend nogmaals

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 19.26 uur

 112. Joan, ik denk dat je een kanjer bent. Strijdbaar en doorgaan is jouw leuze. Maar je zegt het zelf: het relativeringsvermogen van mensen in een depressie is vrijwel niet bestaand. Je weet zelf dus heel goed dat als je diep erin zit, je echt niet gaat denken aan bewegen, therapie, actievoeren. Doordat het in je hersenen een janboel is (teveel cortisol o.a.) denk je niet logisch al “denk” je dat je logisch denkt. En bovendien is het echt niet iedere patiënt gegeven om te relativeren en zelfs maar te proberen er uit te komen. Ook dat is persoonlijk. Op 16 miljoen inwoners lijkt me 850.000 misschien wat veel, maar zijn ze allemaal even ziek? Of moet je die 850.000 weer onderverdelen in bepaalde stadia? Dan komt het getal weer wel logisch over, volgens mij.
  Joan, sterkte en houd je taai!

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 8 april 2005 @ 19.28 uur

 113. 112. Weet je wat je doet?…..precies….
  Einde verhaal en neem de juiste
  beslissingen.
  Je toon is alleszeggend,
  verbazing wekkend…en….
  op prof. Kuiper niét gereageerd.
  Niet inhoudelijk genoeg? Of teveel:
  de spijker op zijn kop, al weer !!

  Reactie door Madelief — vrijdag 8 april 2005 @ 19.52 uur

 114. Wel eens zelf over een diepteanalyse nagedacht?

  Reactie door ekrul — vrijdag 8 april 2005 @ 20.03 uur

 115. Hoi Madelief,

  volgens mij doe ik, op “g” en “h” na, alles fout….bedoel je met een allergie voor “rood”, een allergie voor rood voedsel?
  Of ook in politieke zin en heb ik dan mogelijk een “dubbel probleem”, als zou blijken dat ik er allergisch voor ben…?! Ik moet er toch niet aan denken: niet meer “mijn” spaghetti met broer én niet langer naar rode akkevietjes met broer en/of zus….

  Lieve groet en goed weekend!

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 8 april 2005 @ 20.35 uur

 116. 113. Helemaal niet, hoor. Wat ik al zei, ik heb gaandeweg geleerd dat ik me het lekkerste voel als ik gewoon m´n eigen gang ga en me niet probeer aan te passen aan de wensen van anderen over hoe ik me zou moeten gedragen. En zolang je daarmee anderen geen kwaad doet is daar niks mis mee, volgens mij. Alleen is niet iedereen hetzelfde, ik zou mijn recept om me lekker te voelen dan ook zeker niet willen voorschrijven aan anderen. Noemde mijn eigen ervaringen alleen maar als alternatief voor het slikken van pillen, ik vind 850.000 mensen echt krankzinnig veel.

  Reactie door Joan van der Lingen — vrijdag 8 april 2005 @ 21.13 uur

 117. 117) Ha Madelijn,
  juist m.b.t. jullie vorige keer,voorgenomen,
  binnenkort te herhalen gemeenschappelijke
  maal, antwoordde ik deze keer Boudewijn maar
  i.p.v. dat genuanceerde antwoord, jullie ook
  -ik bedoel dus de dametjes- erin betrokken..
  en i,p,v, jullie even op mijn balkje te
  parkeren, was even nodig, kruis ik jullie wég.

  ‘t Gevolg is, dat ik nu op gemak daar alsnog
  op terugkom, maar in ieder geval besloot met
  jullie voor vandaag te wensen, zo mogelijk,
  niet een longdrink, maar een short-one te
  nuttigen ook op Olleke en Hilleke, maar goed
  de avond is nog niet om, en daartoe ga jij
  vast om, zonder om te vallen, tenzij v.d.slaap.

  Ik moet nog even iets makkelijker the threads,
  verwijzingen, te achterhalen, maar de kalender
  helpt er ook aan mee. Iets meer laten bezinken,
  en dan reageren is soms verstandiger, soms ook
  niet en dan maar heet van de naald, zeker als
  je merkt dat er eigenlijk tóch iemand in ge-
  dachten tegenover je zit.

  Net zoals een kassa-telrol, zou het toch bijzonder
  makkelijk zijn om zoiets als snufje extra, zo’n
  ding uit je printer te zien rollen.

  Routine opdoen is per soort ingerichte site ver-
  schillend. Ik had het even 2 dagen druk met
  interne bezigheden en kon dus jou niet -naar
  behoren antwoorden- en voordat ik dat doe, moet
  ik nu terdege nagaan, welke inzending mij van-
  middag ontglipte, om ergens niet in herhaling
  te vallen, soit, never mind.

  Overigens bedoelde ik echt een voedselallergie
  (door rood voedsel !!), maar ja dat krijgen we
  er nu van hé, eenmaal cryptisch of dubbelzinnig
  en we kunnen wel blijven lachen, maar haast niks
  meer gewoon zeggen of het wekt….(laat mij niet
  lachen, anders gezegd, laat óns wél lachen)…
  weer wrevel, of zou het dan toch jalouzie zijn?

  En wat dat hondje betreft, vroeger moest ik wel
  ‘ns een vogeltje voor de kinderen, een konijn,
  of cavia, huisratjes in een kooi, die schattig
  werden geboren en tussen ”pa” zijn pootjes
  gedeponeerd werden om zich erover te ontfermen,
  maar…..’t vogeltje mocht ook los en kroop
  ‘s winters ergens in de Kerstboom-binnen..,
  maar voor mij persoonlijk hoeven die handen
  binders nú al helemaal niet meer, en vissen
  tropisch of niet ook weer verschonen…nee..
  ik hoef het niet meer.

  ‘n Hondje is goed voor
  therapie in velerlei opzichten en moéten mensen
  naar buiten, die anders die schop niet onder
  hun eigen derrière weten te geven en dan
  wel zullen moeten door weggevallen wilskracht.

  Nu kan ik ervan genieten dat als we ergens heen
  gaan, zo lang weg te blijven als we maar willen.
  Na een wékkerlang leven heerlijk, gun ik iedereen.

  Zouden wij beiden een allergie kunnen hebben
  in rood? Ga je gauw? Ipv altijd mijn kleuren
  blauw te dragen, heb ik intussen massa’s rood,
  langer of eerder dan de mode me voorschreef.
  Trouwens die lap ik ook aan mijn laars.

  Maar als ik opnieuw een garderobe zou moeten
  samenstellen voor een functie binnen het
  bedrijfsleven, wist ik zeker wel wat ik wilde.

  Overigens, wat is er met jou aan de hand?
  Ik geloof dat ik alles goed doe????
  Natuurlijk doe jij alles goed, laat je toch
  beïnvloeden? Nee toch? Soms is méé-léven boter
  aan de galg gesmeerd, maar goed denken jij en ik
  dan: in ieder geval toch geprobeerd, wat jij !!

  Je moet je, ik bedoel, je laat je jouw ver-
  worvenheden niét afnemen hoor, dan roep ik ook
  een grote broer uit het niets om je een push
  in de goeie richting te geven, (goh, mogen we
  echt niet meer smeuïg zijn? je had me nog wel
  zo gestimuleerd…oh…)ik bedoel dus geen push
  up. Als daar nu ook al gehakt van gemaakt wordt?

  Volgens mij is er alleen maar bottlemelk mogelijk
  in het gunstigste geval, en als dat nou ook al
  tegen de borst stuitend is, …tja dan…moet
  ik het maar houden bij fruit persen en zal ik
  me in élke bocht wringen om er gezond bij te
  blijven.

  Vast doe ik nu een aanslag op jouw concentratie-
  vermogen, terwijl je misschien na een drukke
  week daarvan trachtte los te raken…..
  Zelf pak ik straks ook nog wat lekkers en aange-
  zien ik me aan een kwantum (tov medicijnen)
  (voor ang.pect.) moet houden zal ik dat ook
  onverstoorbaar…doén !! Geniet er dus extra
  van, kun je begrijpen.

  Vroeg ik nu elders of je nog even de afkortingen,
  indien mogelijk, wilde verklaren mbt je studie?
  Dat is waarschijnlijk of eigenlijk bekend, of
  überhaupt de richting waar ik ooit mee van doén
  heb gehad. Alleen als je dat wilt hoor, anders
  niet.
  Er schieten mij flarden te binnen, maar leuk dat
  jouw broer stápel op zijn zussen is, goed om te
  horen…en zo….

  Het Referendum verder uitdiepen, zal mij benieuwen.

  En de werkweek is nu toch voor iedereen na 17.00 af-
  gelopen? Mogen jullie je vast op een sight-site-LIJN
  begeven, doen hoor, lekker verversen hoor….
  bloemetjes even buitenzetten, hoogstens de plaat
  poetsen, en inschikkelijk gedrag…ben je nou gek….
  dat schaften ze toch af in de vorige eeuw?

  Nee, een sociale partij houdt vooralsnog als eerste
  het punt medemenselijkheid hoog. Dat alle aanzittenden
  daar soms tot op het bot(te af) niet van gediend zijn,
  er wel aanzitten met slab of servet, en alleen komen
  om met een (vorm van) bestek te gooien is in klein
  bestek wat me onder véél méér opviel de afgelopen week.

  Met een variant op vroeger, misschien bij jullie ook
  bekend, maar zeker weten bij Olleke:

  “Niét op reagére….LIJN.aaaa”!!! (lees: Lèènnaaaa)”

  Gelukkig stelt Amita..zich…ook relativerend op…
  maar even dacht ik: nee….nee…nee…zo maar,
  all of a sudden (‘t Most niet magguu).

  Maar ik weet dat uit (een inmiddels ergens hier
  geconstateerd gebrek aan concentratie de puzzle eigenlijk
  goeddeels tot klaarheid is gebracht en bedankt voor
  je aanwijzing en hulp (voor mij althans).

  Eén en ánder bracht me tot vermoedens, die nadien
  werden bevestigd, maar het probleem is daarom nog
  niet opgelost..en ik héb…altijd al een gevoelig
  hart psychisch, maar nu ook fysiek, dus houd ik het
  maar geweldig goed en stevig vast….nog steeds
  nodig, blijkt…..

  Overigens gék eigenlijk dat hier af en toe zaken
  ook op dood spoor raken, en niemand die daar nog
  ooit wat van hoort hoe het werkelijk afliep.

  Om virusverspreiding te voorkomen, alhoe wel ik ook
  mentaal goed beveiligd ben, kies ik ook voor
  anonimiteit en begrijp je evengoed wel dat Madelief
  niet mijn meisjesnaam is. Ik heb niets te verbergen,
  maar wil daardoor ook ongewenste inmenging voorkomen.

  Toen ik merkte dat je via google zowat een v.i.p.
  werd als je onder je volle eigen naam toevallig gast
  was, hoefde dat voor mij niet meer en hield ik het
  elders alleen nog bij mijn voornaam, en Olleke
  ontving bij toeval een ander troetelnaampje voor mij,
  bedacht door mijn moeder.

  Nu weet ik hoe dat heet, “vlammen” of “flame”
  en op dat soort populariteit zit ik helemaal niet te
  wachten en daar doe ik het al allerminst voor, zoals
  intussen ook al sarcastisch werd opgemerkt dat het
  mij te doen zou zijn om van mijn eigen stukjes te
  genieten….ga heen…hoe komt het in iemands brein op.

  Noch jij noch ik mogen kennelijk af en toe niet
  ad rem, etc. etc. zijn, de smeuïgheid en sjeuïgheid
  verstoort. Nee zeg, laten we het vooral “inhoudelijk”
  houden en met diepernstige gezichten elkaar blijven
  voorhouden, dat het leven één grote ernstige zaak is.

  Kom op Madelijn we nemen er nog ééntje, vind je niet?

  Leve ook de lol, anders raakt ons hoofd zo, zo vol!

  We gaan ervoor, fijn weekend, warm feelings, bye….

  Reactie door Madelief — vrijdag 8 april 2005 @ 22.17 uur

 118. Met alle respect Madelief, maar zou het geen goed idee zijn om zelf een weblog te beginnen?

  Reactie door Jan Pruimboom — vrijdag 8 april 2005 @ 22.26 uur

 119. hebben jullie trouwens als anti-depressief voor vandaag al de brief op http://www.eenroyaalgebaar.nl getekend? De stand staat op ruim 90.000, maar dat moeten er veel meer worden.

  Reactie door Joan van der Lingen — vrijdag 8 april 2005 @ 23.52 uur

 120. Ja madelief; inhoudelijk vind ik je niet zo sterk; het zijn merendeel wat losse gedachten. Mischien kun je beter ook wat pillen gaan slikken?

  Reactie door ReneR — zaterdag 9 april 2005 @ 0.39 uur

 121. 120 Joan

  Sorry Joan; maar wat mij betreft komt er geen royaal gebaar; want ik weet gewoon nu al; dat we om de 3 jaren op herhalingsoefening kunnen. Er moet een keer een grens worden gesteld. Dit is niks anders dan dweilen met de kraan open.

  Reactie door ReneR — zaterdag 9 april 2005 @ 0.42 uur

 122. @118 Madelief,
  Anti-anti depressiva, was de inhoud van dit betoog, oftewel een
  mens is meer dan een hoofd.
  Je bent een wijze vrouw madelief, hoewel niet door zulke herkend, die niet weten dat ze zitten in hun hoofd.
  Velen zeggen hier weinig met geen woorden en minder met meer. Muggeziften over taalgebruik en woorden. Door jouw zo heerlijk neergespat dat een mens is meer dan dát.

  Reactie door Pim — zaterdag 9 april 2005 @ 0.54 uur

 123. Joan, ik heb wél getekend, hoor!

  Madelief,

  Die vervelende buurman die vroeger ieder madeliefje wenste weg te maaien, kom ik hier weer vele malen tegen tot mijn grote ongenoegen…maar royaliteit blijkt, in meer opzichten, maar moeilijk voor sommigen.

  Vreemd dat mensen het “onkruid vergaat niet”-principe zo weinig toejuichen waar onkruid (en in het bijzonder de madelief!)dan ook nog eens vele malen prachtiger is dan de zo gecultiveerde tulp op de zo gecultiveerde “keukenhof”.

  En dan, nog even over kaatseballen gesproken: Ik herinner me ook dat diezelfde zure buurman iedere, in zijn tuin aangekomen, bal doormidden sneed. Blijkbaar begreep hij niet dat madeliefjes die zo voor hem zouden hebben teruggekaatst…de sufferd!

  Maak je geen zorgen om de “threads”, de echte verbanden vinden elkaar hier altijd wel weer, met of zonder kalender.
  Zo ook de Ollekes en Hillekes, de bollekes en de billekes af en toe dáár gelaten, om over wat pollekes en pillekes soms teweeg brengen en mensen “hier en daar” doen zeggen, maar niet te spreken…en ook het “snappen” (snap je?)kunnen mensen niet altijd behappen, zo is gebleken.

  Lieve Madelief,
  Hang on, girl! Zoals ik al eerder zei.
  Morgen ga ik trachten om het webloggen niet zo ten koste te laten gaan van de “i” uit jouw betoog (de frisse neus)…

  Liefs!!

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 2.58 uur

 124. Goeie morgen allemaal.
  Over 111 Madelief. De Geschiedenis ingaan als de grote kinderpsygoloog prof. dr. Watering; daar kan ik nogwel even een boekje over opendoen.
  Deze man stond aan het hoofd van het pedealogisch instituut aan de Vossiusstraat in Amsterdam – 1955- alwaar ik verbleef(2jaar) omdat er een uithuisplaating i.v.m. de scheiding van mijn ouders was gedaan door de kinderrechter in Rotterdam. Er waren ongeveer 80 kinderen intern dus een soort kindertehuis. Er heerste een bikkelharde dicipline. Mishandeling was aan de orde van de dag. Kinderen in de leeftijd van 7,8,9 jaar werden als ze niet wilde luisteren (daar was ik er een van ) regelmatig op gesloten in cellen. Dit alles met een christelijk sausje overgoten.Er gebeurde véél meer. Verplicht moesten we medicijnen in nemen waarvan ik nogsteeds niet weet waarom.
  Maarja, ik ben toch groot geworden.
  Nu maak ik even een sprong in de tijd. Tijdens het onderzoek naar de mogelijkheid van OPS (Organic Psycho Syndroom) bij mij, was er ook een psychiatrisch onderzoek van wel 20 minuten. Op grond van de door mij verstrekte gegevens aan die psychiater was zijn conclusie dat ik typisch een geval van borderline was, waarvan de oorzaak in mijn jeugd lag.Pedaelogisch instituut misschien? Met nog een zootje traumatische belevingen in de periode tussen de door mij genoemde voorvallen.
  Als ik nu terug kijk moet ik zeggen dat deze ervaringen mij gemaakt hebben tot wat ik nu ben. En daar heb ik best wel vrede mee.Maar wél ondanks ipv dankszij.
  Groeten en een frisse neus.

  Reactie door ollekebolleke — zaterdag 9 april 2005 @ 7.12 uur

 125. Wederom goeie morgen
  Ik hoor net dat de eerste actie van heer Pechtold is; dat 14 jarigen van hém een gratis indentiteitskaart krijgen.
  Dit komt mij ergens bekent voor.
  Héél transparant of terwijl zo doorzichtig als de kolere.
  Doei.
  O.B.Bolleke.

  Reactie door ollekebolleke — zaterdag 9 april 2005 @ 8.00 uur

 126. 124. Goed idee, Madelijne! Ik ga mijn huis schoonmaken en de belastingen doen, i.p.v. te webloggen. Kom ik ook niet aan de anti-depressiva toe.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 9 april 2005 @ 9.10 uur

 127. Kijk ik net op de weblog van Zalm waar hij zegt hoe goed hij wel is. Maar je kan er niét reageren. Had ik ook verwacht.
  Lees ik net dat bij de volgende begroting de hoge inkomens er wéér het meeste op vooruit gaan. Had ik óók verwacht.
  De VVD zakt in de politieke barometer. Had ik óók verwacht.
  Kijk ik naar buiten, valt er natte sneeuw. Gretverdrie!!! Had ik NIET verwacht.
  Je zou er toch depressief van worden!
  Nou,het beste maar weer.

  Reactie door ollekebolleke — zaterdag 9 april 2005 @ 10.29 uur

 128. Lieve Madelief,

  Alvorens ik, aangemoedigd door Joan, het huis ga afbreken (daar komt schoonmaken bij mij inmiddels zo ongeveer op neer…!)even een reactie op mijn favoriete bloemetje…

  Wij tutoyeerden onze ouders vanaf het moment dat we konden praten, maar zij drukten ons zo zwaar op het hart dat dit nóóit de bedoeling was waneer het andere ouderen dan ons betrof dat ik nu nog (oudere) mensen in mijn omgeving teleur stel door het “u”, tegen hun wil (“zeg nou toch JIJ…”), hardnekkig vol te houden…
  Wel zeiden we “pappie en mammie” en op zekere leeftijd leek het mij spannend om “Catherien” tegen mijn moeder te zeggen, ze wist dondersgoed dat dit, door dit gewoon toe te staan, vanzelf zou stoppen…Zo was het immers ook met de welbekende schuttingwoorden gegaan…(al maakte zij zelf dit proces iets later door, waarvan elders en inmiddels tot mijn spijt gezien de ophef die het veroorzaakte, akte…)

  Het “dan en als”, net als het “ik en het mij” werd door mijn vader, meer dan op school, immer verbeterd wanneer we ons hierin vergisten…

  Dit alles vond plaats achter de, in Heemstede, zo verfoeide ongecultiveerde voortuin met een schat aan madeliefjes, lavendel, mens-hoog gras, en zo’n rode-besjesboom waarin merels elk jaar trouw een nestje bouwden…

  De buurt begreep maar weinig van onze behoefte aan privacy en onze desinteresse in uiterlijke beschaving en hoefden wat ons betreft, dat verschil in uiterlijke- en innerlijke beschaving ook niet te begrijpen want wat heeft dat voor zin als het “innerlijk” niet als van nature begrepen wordt…?

  Daarom heb je misschien gelijk waar het jouw pleidooi voor het weglaten van alinea’s betreft…dit zou wel eens net zo heilzaam kunnen werken als de ongecultiveerde voortuin. Toch moet ik wel onderkennen dat ik jouw, zo door mij gewaardeerde, stukjes ook makkelijker lees wanneer het gras gemaaid is (alinea’s) en het madeliefje daar met haar kopje zo heerlijk eigenzinnig en vooral wijs bovenuit steekt!

  Liefs!

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 11.14 uur

 129. Ollekebolleke, Olleke, Ollie (vind ik ook wel lief klinken)…

  Joan en ik constateerden al bij zijn eerste optreden dat Pechtold een “eng mannetje” is, dit -wat mij betreft- weliswaar dus onder de weldadige invloed van drie glaasjes Sheridan’s (met als gevolg dat hier werd gedacht dat ik voortdurend onder invloed ben), maar Joan was (en is altijd) op dat moment zéér helder en ook jouw comment hier bewijst het gevaar van de “pech” en het daarbij behorende “told” you so…

  En inderdaad: de vis (Zalm) wordt dúúr betaald…(“Jantjes”, vreselijk stuk, maar enfin)…

  Het is een verschrikkelijke wereld voor de Ziel in haar/zijn diepste betekenis…en “borderline?”, daarvan ken ik er velen, maar jij getuigt op geen enkele, maar dan ook geen enkele wijze van enig kenmerk daarvan! Nu is “borderline” ook wel DE welbekende bak waarin niets gescheiden wordt gedeponeerd…dus die term neem ik nooit als vanzelfsprekend serieus.

  De natte sneeuw, wind en aftocht van de lente die zich vorige week nog zo liefde- en hoopvol presenteerde viel ook mij, letterlijk, koud op mijn dakje…

  Desondanks wens ik je een heerlijke dag!

  Groet!

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 11.31 uur

 130. Hierarchie=139+Alt: Hiïrarchie?…..Nee, wel ‘t juiste principe, dat Alt+cijfercode… Bedankt, ekrul! Hi(Alt+SHIT! die is ‘t zeker niet! Jèèèè!!! Het is 393+Alt! Hiërarchie. Goed, hè! Libertariër… Nou, ik kan weer even voort. Néõ-ç☼nsêrvÃtïêf… Leuk!

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 11.38 uur

 131. Geweldig Boudewijn ik wist dat je er uit zou komen.

  We zijn vandaag zo vrolijk… zo vrolijk …zovrolijk, we zijn vandaag zo vrolijk… zo vrolijk waren we nooit.

  Reactie door ekrul — zaterdag 9 april 2005 @ 12.04 uur

 132. Lijkt me alweer eeuwen geleden Madelijne(van die drie glaasjes.)
  Krul is in z’n nopjes.
  Prettige dag ook.

  Reactie door ollekebolleke — zaterdag 9 april 2005 @ 12.10 uur

 133. 11.08 Ha Olleke, jouw bericht naar mij was
  boven gekomen, toen het mijne onderweg was.
  Daar moet ik nog steeds aan wennen.
  Maar eerst, ik heb jou nog eens 3 x over-
  gelezen en sta verstomd waar jij mee geworsteld
  hebt en toch de kans gezien je er boven
  uit te werken. Als ik je tegen was gekomen
  in Amsterdam, had ik je zo mee naar huis
  genomen.

  Echt waar, dat Instituut is meen ik daarna
  verhuisd naar die plek grenzend aan het
  Vondelpark en binnen dat instituut heb ik
  wel zo goed als zeker nog een uitzendbaantje
  gehad, toen als stenotypiste Nederlands.

  Daar tikte ik ellenlange rapporten uit en
  er zat een meneer Hagen(?) die ik ook
  wat vreemde uitspraken hoorde doen, toen.

  Wat heb je uiteindelijk machtig mooi
  wending gegeven aan je leven en omgebogen
  in positieve dingen.

  Van de trap gooien, schoppen, zonder eten
  naar bed sturen, bang maken, etc. waren
  toen nog steeds aan de orde van de dag.
  In de armste én de rijkste milieus, beiden.

  Waterink zou hebben gezegd: dit kind is
  voor de rest van zijn leven verpest.

  Hoe dan die situaties, die ik geenszins
  in twijfel trek, dáár onopvallend hebben
  kunnen plaatsvinden is mij volkomen een
  raadsel. Overigens was op mijn lokatie
  geen kinderhuis te zien.

  Wie weet, maar dat is gokken, heeft die
  psych. Kuypers, daar wel stage gelopen,
  of werkbezoeken gebracht, of cliënten,
  want ze opereerden dacht ik tegelijker-
  tijd in kinderzielen in Amsterdam.

  Mijn vak-familie zat eerst elders in
  het land, en daarna jaren, vlak bij jou n.b.
  en kwam pas later naar Amsterdam.

  Natuurlijk kregen wij thuis wel eens een
  behoorlijk standje en 1 x heb ik een correctie
  tik aan mijn zusje zien uitdelen en die was
  zeker op zijn plaats en een echte driftkop,
  ging ervan stotteren, kwam door “links”moeten
  schrijven, bleek later, puntje bij paaltje.

  Zij werd van de 4 mentaal de sterkste, maar
  heeft ergens een heel lief klein hartje zitten.

  Ik schreef aan Madelijn, kreeg een telefoontje
  en pas daarna ontdekte ik jouw ontboezeming.

  En er zijn heus meer mensen, die net als jij,
  je heilig voornamen de hun toegewezen kinderen
  altijd nog beter op te voeden, dan wat ze
  zelf ervaarden.
  Ervaring is een enorme voedingsbodem om het
  zelf (“later als ik groot ben” ook bij ons een
  leus) absoluut beter te willen doen.

  Bij opvoeden is een pak slaag niet nodig, maar
  tijdens een stoeipartijtje bleek al gauw dat
  er daarin maar door één leiding werd genomen.
  Dan werd iets besproken of kwam er een uit-
  daging, “jij bent toch niet zo sterk als ik”
  en probeerden mijn zoon en ik een dunne
  (strooppannekoekenhouten !!) lepel te breken,
  voor de grap en ontlading van schoolspanning.

  Ook daagde hij me uit of ik hem nog wel de
  trap op kon dragen, en ja hoor daar ging ik
  op mijn 40ste met kind (schoenmaat 43)van 11
  de trap op….en ….láchen…..

  Ooit heb ik mijn dochter van 6 één keer zien
  stampvoeten (boos om iets onbenulligs, zo iets
  als ik wil ook láát opblijven), net zoals
  vroeger mijn jongere zus veelvuldig deed.
  Ik had niet eens direct door en dacht dat ze
  met 1 voet ging springen…en ja…mijn
  zoon van 10 en ik schoten in de lach…..
  foutje…., maar door de traantjes heen
  lachtte ze daarna onmiddellijk mee….en
  zo eenvoudig kan het zijn.

  Met 4 meiden op rij bij mij thuis vroeger,
  zei de jongste, als haar iets niet beviel,
  heel laconiek: “nou dan ga ik een andere
  vader en moeder zoeken”, en mijn moeder
  liet zich ook niet kennen en zei: “nou dan
  ga je maar”, kreeg een kleur als een boei
  en stuurde een grotere dochter er achter
  aan om te kijken wat ze dan werkelijk
  ging doen. Tja na, 20 huisnummers verder
  maakte ze rechtsomkeert en vond het toch
  fijner thuis en waar vond ze nou die…
  andere…ouders…en werkelijk, natuurlijk
  was er wel eens wat, bij wie niet?

  Respect kweken is moeilijker dan angst
  inboezemen, en opvoeden door je doorgaans
  zonder diploma’s, maar met de beste be-
  doelingen, en niemand, niemand, kan ik de
  wezenlijke (huwelijks-)omstandigheden van
  anderen kijken.
  Uiteraard zijn de ouderwetse, overbelaste
  huisartsen van vroeger merendeels aan hun
  vak ten onder gegaan. Tegenwoordig gaat
  dat anders.

  Bepaalde medicijnenverstrekken, betekent
  bijv. een snoepreisje maken naar Curacao
  of zo, op kosten van de pharmaceutische
  club, die op die manier hun omzet afzetten
  en belastingvrij uitbetalen.
  Kan ook eens aangepakt worden.

  Wie weet, dat men jou met gewone slaap
  middelen getracht heeft normale nachtrust
  te doen krijgen, of de héle groep, kan zijn.
  Kalmeringsmiddelen om iemand beter te laten
  funktioneren in de groep, kan ook.
  Je zou zelf moeten kunnen terughalen of je
  haat- en liefdegevoelens, allebei sterk
  waren. Zitten die onder de dope, voel en
  ervaar je minder of niks en doét ook alles
  je niks.
  ‘t Kan zijn dat het dan toch om gewone
  lichte kinderslaapmiddelen is gegaan, kan
  ik me zo voorstellen.
  Zoals er nu ook zware slaappillen bestaan
  en lichtere, die alleen het snel tot slaap
  komen bevorderen, maar daar heb ik geen
  ervaring mee. Maar ik kan me voorstellen
  dat je het alsnog zou willen weten, net
  zogoed als ik zou willen weten of ik nou
  voor een goedaardig, dan wel kwaadaardig
  gezwel ben bestraald in het W.G. met zo’n
  apparaatje dat door je neus naar binnen
  wordt geschoven, én…vér….én….
  onverwacht ingebracht…én bloeden….én
  tránen….maar Madeliefje als bijnaam
  kreeg ik dus niet voor niets, dáárvoor al.

  Weet je Ollekebolleke er zijn zo veel invals
  hoeken voor wat een mens kan beleven, dat
  je zelf nu kunt zien, hoe mensen zich er
  doorheen slaan en dat goed voorbeeld, goed
  doet volgen.
  Heb je een keer je dag niet, gebeurt ons
  allemaal wel eens, probeer dan datgene te
  doen waarin je die negatieve gevoelens kunt
  kwijtraken en vul die dag, na die be-
  zinning, met iets wat je prettig vindt
  om te doen.
  Even iets buiten je huis, buiten mét jezelf
  te ondernemen, waar je voldoening in vindt
  Ook al lijkt je hoofd even te moe van alles,
  wellicht een stevige koppijn ervan, pak
  een asperientje en neem al dan niet met
  zijn tweetjes of zijn drietjes, de benen.
  Altijd kom je/komen jullie wel iets tegen
  waardoor je dan van het evt. málen afkomt,
  of het nou de stilte is of de drukte van
  de stad. Verándering doet het altijd bij
  gedeprimeerd zijn of verdrietig en jij
  pakt misschien muziek, je schilderskwast,
  een bak beslag, maar dwing jezelf eruit
  te willen raken. Absoluut dat het helpt!!
  ‘k Ben blij dat je ‘t prijsgaf en snap je
  nu nog drie keer beter, en die dochter
  van jullie, kan dus niet overkomen wat
  jou overkwam, en zou ze toch eens even
  lastig zijn (maar dan is daar minstens
  één of meer reden voor) ga je gewoon
  een straatje om. Maar jou kan ik me van
  het begin af aan, niét echt boos voor-
  stellen. Fijn weekend verder, Madelief.

  ‘t Mooie bij jullie is, dat ik er nu
  heilig van overtuigd kan zijn, dat jij
  zelf die geziene fouten van vroeger niet
  zult maken.
  Het is ook veel te gemakkelijk geredeneerd,
  dat zich dat opnieuw openbaart bij de manier
  van opvoeden bij de eigen kinderen.
  DAT JE NOOIT aan laten praten, dat is weer
  die boekenwijsheid, die zelden met gedegen
  onderzoek wordt ondersteund en geloof me
  ook de vakmensen slaan hun kinderen werd
  me laatst in een tandartswachtkamer duidelijk.

  Sorry, de volgorde tekst is verschoven en ik
  kan het niet herstellen nu, geen tijd, sorry.

  Reactie door Madelief — zaterdag 9 april 2005 @ 12.13 uur

 134. Leuk liedje. Moet meteen denken aan de methode Huet (was ‘t Huet? Eén of andere apotheker?): “Het gaat vandaag beter en beter. Ik voel me goed. Iedere dag gaat het beter. Iedere dag voel ik me beter”. Wat mensen niet bedenken… Toch werd ik echt even vrolijk, ekrul. En merk dat ik af en toe even terug ga om ‘t nog ‘ns te lezen. Zingen, meer, eigenlijk.

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 13.11 uur

 135. …Scheelt wéér ‘n pil…

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 13.11 uur

 136. 136) Bou, dat was Emile Coué (1857-1926) die beweerde dat niet de wil, maar de verbeeldingskracht de drijfveer van ons handelen is, hij adviseerde zijn patiënten om iedere dag 20 maal tegen zichzelf te zeggen: “Het gaat elke dag, in elk opzicht, steeds beter met me”…

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 13.38 uur

 137. O ja, zus lief: Coué! En nu herinner ik ‘t mij weer, van dat “in elk opzicht”, wat me altijd zo’n sterke leek. “Sterke”, in de zin van verdwalen in al die mogelijkheden. Bij mij bleef er dan toch iedere keer wel weer ‘n opzicht, waarin ik ‘t niet haalde… Zegt dat “alles” over mij? Verbeeldingskracht te over, zou je zeggen, en motiveren doet ie me ook wel geregeld, maar drijfveer? ‘t Zal toch niet? Overigens vind ik je tegenwoordig ‘n bron van feitelijke informatie………….. En onnoemelijk veel meer, natuurlijk…

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 14.16 uur

 138. 138 Tja, ik zou zeggen volhouden, blijven herhalen… de aanhouder wint zegt het spreekwoord.

  Reactie door ekrul — zaterdag 9 april 2005 @ 14.18 uur

 139. Nee Bou, dat zegt niet “alles” over jou, maar wel meer over “alles” en in alle opzichten…en drijfveren…je hebt gezien hoe dat in politiek opzich uit kan werken, dus wees maar blij (“blij, blij, blij…we zijn zo blij”…óók niet een lied?)met jouw motivatie in plaats daarvan want drijfveren lijken meer in de spreekwoordelijke achterwerkjes terecht te komen…
  (gelieve dit niet te visualiseren en in de spreekwoordelijke achterkamertjes te laten…)

  Krul, volhouden ja….aanhouden…? Ik wéét het niet…de aan(deel)houders die tot nu toe winnen hebben niet mijn sympathie…

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 14.32 uur

 140. Overigens ontdek in net ^, `, etc. etc. gewoon op mijn toetsenbord…(!) ^ boven de 6; en ` boven Tab aan de linkerkant! Ben ik nu zo bevoordeeld of betekent dit dat ik een heel ouderwetse computer heb????

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 14.38 uur

 141. Hallo Madeliefje.
  Vorig jaar heb ik een treinkaartje gekregen van de vakbond om naar Amsterdam tegaan en op het Museumplein te gaan staan om te demonstreren- wat ik ook gedaan heb.
  Ik had de eerste trein uit Gr.en ben toen lopend zoals vele anderen via Damrak,Dam,Kalverstraat, Heilige weg,Leidse straat, Leidse plein,Vondelpark gegaan. Een klein straatje pal naast het Vondelpark heet de Vossiusstraat. Ik heb voor het gebouw gestaan -nr 65- waar ik als kind van 7 heb gezeten. Het gebouw stond in de stijgers en werd omgebouwd tot apartementen. Ik had zo graag nog even binnen gekeken waar ik de door mij eerder genoemde ervaringen heb op gedaan. Wis en waarachtig dat daar een kindertehuis was. Maar gelukkig (alhoewel) kon ik er niet in.
  Het voert te ver om hier nog meer over te schrijven.

  Zelfhypnose werkt!!!!!!! Ik ben vandaag zo vrolijk enz. Gewoon doorgaan.

  Reactie door ollekebolleke — zaterdag 9 april 2005 @ 14.42 uur

 142. Er is zelfs een hele Club Positif op het Internet te vinden, met hypnotische teksten van Coue, zie ik. Met een meer voor de ochtend, bij de avond heb ik niet gekeken maar dat zal wel een ondergaande zon zijn. Inmiddels heb ik een afwas van 10 dagen gedaan, mijn dekbed verschoond en een was laten draaien en opgehangen. En ik ga zo verder met de keukenvloer en vanavond nog de belastingen. Ik zal er een paar jaar diepteanalyse voor nodig hebben om te begrijpen wat in deze stelling mij zo inspireert, maar ik hoop dat het aantal anti-depressivaslikkers snel zal stijgen, zodat de stelling regelmatig herhaald kan worden.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 9 april 2005 @ 14.46 uur

 143. We zullen doorgaan… tot we aan ons gaatje staan.

  Reactie door ekrul — zaterdag 9 april 2005 @ 14.51 uur

 144. Hoog Sammie, kijk om hoog Sammie… want daar boven is de lucht!

  Reactie door ekrul — zaterdag 9 april 2005 @ 14.52 uur

 145. Ja Joan, ik doe mijn huishoudentje altijd op een zeer onlogische en chaotische manier en in ook in die volgorde, met tussendoor dus een blik op het weblog dat af en toe inderdaad haast te aangenaam afleidt en mij te veel smoesjes verschaft om efficiënt te werk te gaan…oei, oei…moet nu dus snel verder om straks ook nog een winkeltje en de(te) frisse rode neus te kunnen gaan halen…

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 14.53 uur

 146. 142 Bij mij gaat het zo, eerst het leestekentje en dan de letter.

  Reactie door ollekebolleke — zaterdag 9 april 2005 @ 14.58 uur

 147. Ik denk dat bijna iedereen gezellig naar die trouwerij van die Engelse aristocraten zit te kijken. Bah, dat noemt zich socialisten!
  Grapje.

  Reactie door ollekebolleke — zaterdag 9 april 2005 @ 15.09 uur

 148. Je bent niet alleen grappig, Joan! En Olleke, ik heb ook uitstel gevraagd. Nee, van de belastingdienst. Probeerde dit jaar weer om ‘t via internet aan te geven. Wat bedoelen ze daar nou toch met: “We kunnen het niet leuker maken. Wel makkelijker”. (Is dat niet hun slogan?) Eén groot eufemisme, de voorstelling van dit bestaan… Een meer voor de ochtend? Ga ik niet kijken. Doe mij maar ‘n bak koffie. En vooral niet al teveel verplichtingen; ik heb m’n tijd nodig…
  Ja, Lijn, die tekens zitten bij mij ook op ‘t toetsenbord. ‘n Tantaluskwelling (of is dat zo’n injectie tegen infecties?), want ze werken alleen in Word of met de ingewikkelde software van CB. En nee, hè, niets zegt alles over mij, toch? Van dat liedje is: “..dat m’n neus van voren zit en niet opzij..” en het is maar helemaal de vraag of dat wel zo is. Bij sommige mensen zie ik ‘m wel ‘ns wat meer opzij zitten en die lijken daar niet minder blij om. Maar ook niet meer, overigens. Je weet niet waarom mensen blij zijn. Ook niet, waarom niet. Velen zijn niet blij met dit kabinet. Helaas weer niet genoeg voor ‘n revolutie. En, zoals iemand hier al terecht opmerkte, van revolutie word je vaak ook niet blij. Zouden dieren vaker blij zijn dan mensen? Daar hebben ze dan weinig reden toe… Misschien heb je geen reden nodig? Hebben dieren reden? Hebben mensen reden? Het wordt wel eens beweerd… Of ‘t is ook alweer ‘n kwestie van “stofjes”…? “STOF”, zegt Madelief.

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 15.18 uur

 149. Hallo…In verband met de blijdschap van waar de neus zit: men heeft het tegenwoordig maar al te vaak over “Alle neuzen eenzelfde kant op” dit zou, in verband met jouw terechte opmerking hierover, Bou, nog een heel leuk tafereel op kunnen leveren….(!!!)

  Ja Ollekebolleke, ook ik moet dan eerst dat leestekentje en dan de letter intypen, maar al die alt-toestanden hoef ik dus niet toe te passen…”hè?…”, denk ik dan dus…

  Dieren blijer dan mensen…? Het is maar wie hun baasje is en, in geval van poes Tootsie, hun oom…en dus toont Tootsie zich wel blij!

  En of ze blij als “blij” ervaren…?? Dat is toch wel een voordeel dat vooral de mens ten deel is gevallen als tegenwicht voor- en implicitiet aan het feit dat we verdriet ook als “verdriet” ervaren…

  En houd even op over stofjes of over stof vandaag want beneden is het hier al aardig opgeknapt, maar bóven….???

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 15.56 uur

 150. Het wordt toch nog gezellig,met al die neuzen, welke kant ze dan ook op staan. Als ze maar niet recht omhoog staan zoals bij veel VVDers.

  Reactie door ollekebolleke — zaterdag 9 april 2005 @ 16.03 uur

 151. Zo is dat Ollie, bij Zalm valt me op dat die neus weliswaar omhoog staat, maar de mondhoeken (zuinig) naar beneden, behalve wanneer hij onbedaarlijk lacht, dan veins je jezelf bijna voor een “fata morgana” geplaatst en denk je: nu is ‘t hèt moment om de man eens lekker door te kietelen en hem tot een andere levensvisie te verleiden….maar ja…ik vréés….

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 16.11 uur

 152. Het “beneden” (>opgeklaard) is hier, in verband met de nog nader te bepalen positie en stand van de neuzen, wel ‘n betrekkelijke, los van het waar. Ik neem aan dat je in dit geval de benedenverdieping van je stulpje (vrije associatie blijft ‘n boeiende…) bedoelt en jij ‘n vlijtig Liesje was? Behalve dan “boven”, waar Tootsie dan misschien wel blij mee is, omdat ze daar lekker ligt te zijn. Dat van dat/die verdriet/blij verband/tegenstelling, is er ook zoeen (?zo één?).
  Moet je dààr (heb a accent aigu nog niet ontdekt) nou blij mee zijn? Zie veel dieren, waarvan ik me afvraag of ze ooit blij zijn (geweest). Veel mensen ook…

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 16.16 uur

 153. Van veel neuzen denk je: ik ben blij (toch!) dat ik niet weet waar ze zitten……, of zijn geweest!… Van andere weet je ‘t wel… Ze worden mij wat te vaak in mijn zaken gestoken, terwijl ik er zelf toch zo voor (op)pas, om ‘m in andermans zaken te steken! Ik denk wel 3 x na, voordat…, als al…

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 16.24 uur

 154. Ja…volgens mij moet je daar wel blij mee zijn al zou “moeten” daarbinnen natuurlijk al een onmogelijkheid scheppen….

  Ik ben althans wel blij met “de diepten en hoogten” in mijn leven, misschien is “blij” niet het juiste woord…maar, enfin…je begrijpt me (dat wens ik je althans toe!) wel…

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 16.28 uur

 155. Boudewijn, ik herinner me in verband met jouw nr 155 (vanuit de overlevering en we gaan maar niet in details) een voorval bij Tante Beb dat die reactie heel eenvoudig verklaart…

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 16.31 uur

 156. 156 slaat op 154

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 16.31 uur

 157. 157) Had met eten te maken….

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 16.56 uur

 158. Daar breng je me wel weer iets in herinnering… (157) Zat ik net in m’n cerebrale modus. Dat was bijna meer ‘je neus branden’. ‘Schenden’ sowieso. Sindsdien gaat ‘t ook slechter met m’n aangezicht. Gevoelsmatig dan, want anderszins kan ik niet echt oordelen. Is ‘je neus in de wind gooien’ eigenlijk ‘n gezegde? ‘Een fijne neus hebben’; hij heeft ‘n fijne neus voor dat soort zaken. Dat sluit vrije keus ook wel ‘n beetje uit. Het is mijn ‘keuzeneus’; voor na de operatie. Of die van de chirurg? Hij kan maar één neus, vandaar… Toch alle neuzen dezelfde kant op.
  Weet je dat ik geloof dat ik reuze opgewekt raak, in deze anti-anti-depressiva discussie (nou, ja,…). Maar ten koste waarvan…?

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 16.57 uur

 159. 157 met eten? Oeps…

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 16.59 uur

 160. 161) Lees mijn persoonlijk mail in verband met hetzelfde 161…

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 17.00 uur

 161. 150 tot 162
  Komt Michael Jackson ook?

  Reactie door ollekebolleke — zaterdag 9 april 2005 @ 17.13 uur

 162. Geen neus is ook ‘n neus.

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 17.18 uur

 163. 160. Neen. De neus in de wind gooien is geen gezegde. Een snee in de neus hebben wel. En ook iemand iets door de neus boren. Zelfs ook hij heeft een neus als een kapstok. Maar die neus in de wind klopt niet. Je hebt weer wel hij heeft wind in zijn hoofd, dat past weer beter binnen deze stelling. Overigens heb ik gekeken wat Coué (wat handig, die tekens!) met de avond doet. Of beter, de Club Positif. Dan zie je een ondergaande zon. Die zon gaat onder in een meer. Maar ondertussen heb ik wel een tweede was gedaan en de keukenvloer geboend. Nu de belasting nog.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 9 april 2005 @ 17.22 uur

 164. 163)Ollie, als je bedoelt of Michael Jackson ook “aan de beurt komt….” wat mij betreft niet… Ik vind het zo zonde wat daarmee gebeurd is, pijnlijk ook dat een verwoest leven zich zo (bewust?) uiterlijk manifesteert…En ik heb altijd zo van zijn muziek gehouden…en dan al die misbruikverhalen…ik heb het er (waar of niet waar) moeilijk mee….pijnlijk vind ik het.

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 17.26 uur

 165. Zaterdag 17.01. Wat in der vrede bezielt jullie allemaal?
  De één nog meer op dreef dan de ander, en
  er straalt op mij een vrolijkheid terug
  van jullie allemaal, als of ik een straffe
  sherry gedronken heb, maar dat was vroeger
  incidenteel.
  Krul, wat leuk: je kunt zingen, en wie heeft er nou ook nog
  even volksmuziekschool of zo gehad? Krul is dat liedje
  so,mi,mi,fa,fa,so,so, la,fa,fa, so,mi,mi, etc. dan
  inderdaad het zelfde als:”Ich bin ja, haut’so glücklich,
  so glücklich,(nog een keer),so glücklich wie noch nie…”

  Olleke, ik was even helemaal sprakeloos van “ons gemeen-
  schappelijke A’dam-ervaring” dat kille kantoortje
  op het noorden met een (géén rijke)STOFfige sfeertje,br.
  Dat je nou toch met mijn Jan daar op dat Musemplein
  hebt gestaan, te gék, en ik had je vast op iets lekkers
  in de stad getrakteerd, of een rondvaart (ooit gedaan?)

  Andere vrienden van mijn ouders vroeger hadden bekenden
  in de Kinderpostzegelsorganisatie, vanwaaruit ook die
  die kinderhuizen in den lande werden bezocht en ik hoor-
  de er bedroevende verhalen over.

  Ook nu nog soms, gastpleegouders, die een kind niet
  op de rails krijgen, terwijl ze er eerst aan hechtten
  en het later dan weer los moeten laten met verdriet.

  Als het dan bij jou wel goed gaat vind ik dat echt
  fantastisch. Goh Olleke, wanneer komt er weer een
  staking? Oh je, daar mag ik natuurlijk niet een
  gemeenschappelijk belang van maken.

  Geintje, ik heb inderdaad wel die boodschappen al
  gedaan en toen we terugkwamen de TV aangezet, en
  ik zit er met mijn rug naar toe, even kijken en
  zien, en dan vrolijk laten voor wat het nu weer
  opnieuw moet gaan voorstellen door die twee…en
  uiteindelijk uitgezet…wat een vertoning….

  De markt is hier voortaan op zaterdag en was er
  zo’n hete-kip-overn op straat, openingsaanbieding
  2 van die juffrouwtjes, lekker warm, voor 5.–,

  kijk dat benne leuke dingen voor de mensen…..

  Pim,….bedankt…..even een beetje gaar zo af en toe,
  maar kom nog op iets terug, even zo’n vitamientje..
  fijn, …(zucht, diepe zucht)

  Don,….leuk van die 4 kinderen en dan toch nog tijd om
  hier te scharrelen, of slapen ze dan?
  Leuk hoor dat iedereen hier even z’n kop om de
  deur komt steken…
  Dames, het was dan wel vroeg Pasen, maar moet er echt
  schoongemaakt worden? Ik laat nu mijn Jan even naar
  zolder rennen om de droger te vullen, tja…en dat
  doe ik het laatste jaar véél vaker….ja waarom
  ook niet…Naast tig koffiezetapparaten schaften
  we ons een Senseo aan, lekkerrrrrrrrrmakkelijk en
  je drinkt er minder koffie door, wel zo goed.
  Boudewijn, jouw espresso lijkt me ook wel wat als die niet
  te straf is en zingen, doe je ‘t écht, wat klassiek
  of modern meezingen met de radio, of anders dan dat.
  Olleke, waarvan onthield jij toch al jouw liedjes?
  Krul, hoe kwam je zo ineens op Shaffy, zóng die wat ?

  Overigens al mijn leestekens zijn net zoals die van
  Olleke, eerst het leesteken, dan de letter.

  Alleen de c,cedille zal ik natuurlijk niet bij de
  Packard Bell kunnen verwachten en ‘t lukt niet om
  de “c” en de “,” overelkaar heen te krijgen, dan
  valt er één teken weg.

  Voor geen prijs, dat ik me aan de knoppen waag, die
  meer zijn dan op mijn voormalige IBM-schrijfmachine.

  Nog doodeng, maar er was een kort poosje – nog niet
  zo lang terug – dat even álles me te veel werd
  (de dood voor ogen, maar daar heb ik afstand van
  genomen, om te kunnen overleven, gewoon…doorgaan..).

  Toen moest ik zelfs een handleiding van div.
  keukenapparatuur en klokwerken etc. 3 x lezen en
  dansten de letters ook voor mijn ogen.

  Daarna flink rust genomen, vond het te gek voor
  woorden, het karwei eerst uitgesteld en daarna
  regel voor regel aangepakt, geoefend beetje bij
  beetje, mezelf van een lekker ontbijt voorzien,,
  en zo waar het kon best lukken, maar ik moest er
  wel wat voor doen (rusten) en laten (niét forceren).

  Ik heb het de arts niet gemeld, geen zin in be-
  handeling met medicijnen, wist absoluut zeker,
  dat het tussen de oren zat…(in afwachting van
  een tijdige(?) dotteropname incl. 3 stents)….

  Rustig nadenken over een aantal dingen en onder
  ogen durven zien, voor sommige akkevietjes is
  “diepte-analyse” misschien een te groot woord.

  Zingen, betekent ook dat er een goed voorjaar
  aan zit te komen, heeft met de omslag van het
  zoen te maken, in voor- en najaar, als de
  blaadjes gaan, en als de blaadjes komen….
  Ben je daar gevoelig voor? Zou kunnen…..
  ReneR. Mocht je hiernaar toe verdwaald zijn:
  Niet erg hoor dat je elders ergens vond dat
  mijn inzendingen niet zoveel voorstelden voor jou,
  mag je rustig vinden en ik laat jou de eer op welke
  wijze je me dat zou willen duidelijk maken…
  Even zo goed bedankt voor de reaktie en

  voor allemaal, ik ga de dametjes even warmen voordat ik ze
  in mijn armen sluit, of liever lekker onder hánden neem.
  Nou jullie snapsen wel wat ik ga doen, lekker kip eten.

  Inhoudelijk doe ik nu nog mensen tekort en wens Boudewijn,
  die ik hier als hekkensluiter op 150 in het scherm tegenkom,
  met zijn zussen veel plezier, maar jullie mailen (ik hoop
  ook flink melig) vast ook lekker onderling, genieten.

  Madelijn, wat leuk van dat gras, het is er in onze kleine
  tuin niet meer van gekomen, maar wij en zeker ook mijn Jan
  is ook gek van dat idee, en thuis kon ik vroeger in het toen

  nog onbebebouwde weiland plukken, met de rest strohutten
  maken, picknicken, je herkent het allemaal wel. Eeuwen terug
  voor mij, maar nooit uit de herinnering. 147, ik idem en

  start al naar gelang 3 of 4 akties tegelijk en zie ik wel
  waar ik ergens uitkom, maar ondertussen iets op de kookplaat
  laten sudderen…is er niet meer bij……hélp……oei.

  Madelijn, 138 zou Dr. Schüller, RTL 5, zondagmorgen die ook
  dat soort bezigheden zo beschrijft of benoemd, dat als basis
  voor zijn uitspraken hebben gebruikt..komt me nl. overbekend
  voor ….kom er nog eens verder mee over de brug, wil je?

  18.03, hoogste tijd voor nog een paar domestic moments, maar
  voordat ik gewoon jullie allemaal, dag leukerds en lieverds
  en zeer teer beminden en beste makkers allemaal een hele
  fijne avond, nacht of zondag wens, een ieder extra al naar
  gelang haar of zijn behoefte, even dit, wat was dat nou toch
  vandaag, iedereen zó vrolijk?
  Dacht ik toch echt het summumm een poosje terug elders al
  tegengekomen te zijn in dichtvorm, zeer inspirerend, naar
  Thomasvaer en Pieternel-idee, maar the mood schijnt er echt
  behoorlijk in te zitten, ik klap dus in mijn handjes (écht
  klein) blij-blij-blij, mijn neus zit wél van voren en niet opzij. Zo varen de letters voorbij, dankzij de Sociale Partij.
  HOERA…..

  Reactie door Madelief — zaterdag 9 april 2005 @ 18.10 uur

 166. Kan die belasting niet wachten, Joan? Je hebt al zo veel gedaan, vandaag. En weet je het zeker? Van die neus in de wind? Of is dat haar? Hij gooit z’n haar in de wind… Was ‘t hetzelfde meer als van de ochtend? Nee, niet waarschijnlijk. Ik bedoel “het meer van de ochtend, maar dan ‘s avonds”. Of is ‘t behang. Ik word meestal ‘n beetje depressief van behang; vooral dat fotobehang. Tegen ‘n tropische verlaten-strand-scene aankijken in ‘n wat te klein en bedompt kamertje met TL-licht. Waar die associaties soms toch vandaan komen?
  En volgens mij dacht Olleke bij 163 vooral aan die chirurchisch volkomen mislukte neus, die je nauwelijks nog die naam mag geven. Als dat werkelijk z’n eigen keuzeneus is…,…
  Arme Michael… Lijkt ‘t iemand logisch, ALS de misbruikbeweringen waar zijn, dat iemand z’n kind daar laat logeren zonder zich rekenschap te geven van de risico’s? Kom nou toch!

  Reactie door Boudewijn Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 18.11 uur

 167. Inzending 150, was de laatste die ik tegenkwam en
  nu ben ik de volgende 167.
  Ben ik iets vergeten, of slaan mijn opmerking nu
  gek aan,nu ik net de nrs 151 t/m 166 hier zie staan.

  In ieder geval, zo werkt dat hier!
  Prettige avond allen, ook die ik niet persoonlijk
  noemde maar waarvan ik genoot van de inzendingen.Dag,dag.

  Reactie door Madelief — zaterdag 9 april 2005 @ 18.21 uur

 168. Nee, die belasting kan niet wachten. En ik weet het zeker van die neus in de wind. Die gooi je niet, die steek je. In de wind, bedoel ik. Dat betekent dat je arrogant bent. Ofwel hoogmoedig. Je kunt trouwens ook nog je neus voorbij praten. Het meer van de avond is een ander meer dan dat van de ochtend. ´s Avonds is er een rots, waar het avondrood mooi op uitkomt. Het is geen behang, maar echt positief zou ik er niet van worden, ook niet omdat ik met mijn oor in de speaker moet gaan hangen om de Formule de Coué te kunnen horen. Die is bovendien zó ontzettend lang, zal een klein stukje quoten:
  “D’un autre côté, s’il vous arrive quelquefois d’être triste, d’être sombre, de vous faire de l’ennui, de broyer du noir, à partir de maintenant il n’en sera plus ainsi, et au lieu d’être triste, sombre, au lieu de vous faire du chagrin, de broyer du noir, vous serez gai, bien gai, gai sans raison”.
  Ik kan me voorstellen dat mensen die dat lezen en serieus nemen anti-depressiva nodig hebben.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 9 april 2005 @ 18.42 uur

 169. Jouw opmerkingen slaan nóóit gek aan, madelief, of altijd (voor sommigen) en dan is het “paarlen voor de zwijnen”, dus ik zou me er niet druk om maken, lief.

  Dr. Schüller ken ik niet dus daar gáát Boudewijn’s illusie over mijn feitelijke kennis (en terecht want ik weet nog niet eens waar Sappermeer ligt, zo dat al bestaat)…

  Gelukkig, jij ook 147, Madelief…ik heb, in verband daarmee mezelf net enige ordners aangeschaft om nu eindelijk die administratie eens te gaan doen, morgen…Dus nu hoop ik maar dat ik mezelf morgen kan inhouden en die computer eens uit kan laten staan…wél net een neus gehaald die meer in de wind was en frisser thuis is gekomen dan mij lief is…
  ik ware blij
  zou die iets minder rood nu zijn
  en, desnoods,
  in plaats daarvan, opzij..

  Lieve groet!

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 18.47 uur

 170. 149 Ollekebolleke

  Nee; we zijn de grens over gegaan om even flink wat goedkopere spullen te halen uit Duitsland. Je weet wel….en ook wat flessen wodka en een volle tank. Zaterdag is echt zo’n dag om voor de rest van de week in te slaan over de grens

  Zalm; je bekijkt het maar….

  Reactie door ReneR — zaterdag 9 april 2005 @ 18.54 uur

 171. Madelief;

  Sorry van mijn reactie; maar mischien kun je beter een boek of roman gaan schrijven als je zo veel talent hebt om je gedachten op papier te zetten.

  Reactie door ReneR — zaterdag 9 april 2005 @ 18.57 uur

 172. Nog steeds met alle respect:

  Maar zou Madelief haar bijdragen korter, samenhangender en on-topic kunnen houden. Het eindeloos scrollen valt me steeds zwaarder.

  Reactie door Jan Pruimboom — zaterdag 9 april 2005 @ 19.34 uur

 173. Madelief en Madeleine, voor off-topic communicatie is er ook telefoon.
  Groet,
  Amita

  Reactie door AMITA — zaterdag 9 april 2005 @ 19.49 uur

 174. En zo kwam er een einde aan de zo vrolijke stemming….

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 19.50 uur

 175. 172 ReneR
  Ik ken dat ritje. Doe het af en toe. Scheelt een bom duiten.

  174 Hallo Jan, Ik kan mij er wel iets bij voorstellen Maarrrrr, ik vind het zelf niet zo’n probleem , inmiddels ken ik Madeliefje zo. Ik zie al aan de lengte van de inzending zonder gelezen te hebben van wie hij is. En ik lees ze nogsteeds met open mond.
  Maarja wie is er nu nog on-topic?
  Groeten O.B.B.

  Reactie door ollekebolleke — zaterdag 9 april 2005 @ 19.59 uur

 176. Hè gelukkig, Ollie!

  Groeten en liefs, allemaal!

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 20.07 uur

 177. @ ollekebolleke 177

  Ik kan begrijpen dat dergelijke proza amusentswaarde heeft voor sommige mensen op dit weblog. Doch valt dit buiten de doelstelling van dit weblog. Een eigen weblogje voor Madelief is dan een uitkomst.

  Reactie door Jan Pruimboom — zaterdag 9 april 2005 @ 20.09 uur

 178. Wellicht, Madelijne, hebben Jan en Amita hun anti-depressiefje niet geslikt vandaag. Het kan je zuur door de neus lopen is ook een spreekwoord. Inmiddels heb ik er alweer een was doorheen gedraaid, én ik heb lekker en gezond gekookt, én ik ga nu aan de belasting beginnen. Zal dat manisch zijn?

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 9 april 2005 @ 20.13 uur

 179. Hoi Jan (179)…ik ken weinig “berichten” waarbij er niet langzaam wordt afgegleden naar één of meerdere andere topics en bovendien is Madeliefje daar niet alleen verantwoordelijk voor, blijkbaar vinden anderen het ook de moeite waard om naar haar en naar elkaar te reageren en het was erg gezellig en vrolijk hier (in het kader van dit speciale onderwerp, niet verkeerd, lijkt me…)totdat daar dan mensen, die blijkbaar over het onderwerp zelf ook niets zeggen, over vallen….Overigens heb ik nooit iets over een specifieke “doelstelling” van dit Weblog gelezen…ja, politiek, maar dát blijkt breed….

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 20.22 uur

 180. Hij deed het weer, Madelijne. Of beter, hij deed het weer NIET! Met z’n ogen knipperen, Pechtold, net op het journaal. Volgens mij knipper je niet als je verstijfd bent van angst. En angst is de bodem onder depressie. Pechtold is straks de 800.001e klant voor anti-depressiva.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 9 april 2005 @ 20.25 uur

 181. 180) Joan, ik ben trots op je! En wat zul je je lekker voldaan voelen, althans dat heb ik dan altijd (nu ja, altijd…), héérlijk!!!! Tja jammer dat sommigen niet “verder kijken dan hun neus lang is…” om te zien hoe waardevol het is om één en ander met elkaar te delen…

  Maar wij gaan vrolijk verder, ik zal geen “lange neus” trekken naar wie dan ook, maar ben toch blij dat Ollie en jij weer even kwamen “neuzen”! Sterkte met die belastingen! Morgen lekker genieten van dat lekkere schone huisje en van het gedaan hebben van de belastingen, hoor en verder lekker niets, dat heb je verdiend!

  En in het kader van deze “dag van de neus”:

  Een eskimo-kus en groet!

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 20.31 uur

 182. 182) Hè…wás hij weer in beeld…het kán natuurlijk ook te maken hebben met de felle lampen in de studio (weet niet waar je hem zag op het journaal) Akelig mannetje…was ie ook weer zo gretig?

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 20.35 uur

 183. Precies, Madelijne, wij zullen geen namen noemen, maar wie een neus heeft kan ruiken! Tot morgen (de belasting roept).

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 9 april 2005 @ 20.37 uur

 184. 185) Dag Joan, tot morgen!

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 9 april 2005 @ 20.38 uur

 185. Goede morgen deze morgen,
  Ik heb vanmorgen nog even rond geneusd in voorgaande stukjes.
  Wat mij opvalt is de vrolijkheid tussen en in de regeltjes. Is geweldig. Komt volgens mij door de antieclimax na het D66debacle
  en het achterwege blijven van een breed gedragen verontwaardiging door de Nederlandse samenleving. Dan val je in een gat (berusting?). Of door het slechte weer. (compensatiegedrag) Gekheid hoor!!
  We gaan er vandaag flink tegen aan,Misschien?

  Reactie door ollekebolleke — zondag 10 april 2005 @ 7.51 uur

 186. 182 Joan, Ik blijf bij mijn eerder (elders)geopperde stelling dat D66ers dus ook Pechtold Body Snatchers zijn, pas op!!!!

  Reactie door ollekebolleke — zondag 10 april 2005 @ 7.57 uur

 187. Ik hoop maar dat Joan er ‘n beetje goed door is gekomen, door die belastingen… Goede morgen, Ollekebolleke! (late reactie, maar ik volgde je wel al elders op dit log.) Je analyse zou wel eens on the nose kunnen zijn… Het valt me op dat ‘n aantal mensen hier niet in staat is om zich te realiseren dat ALLES relatief is, en niets dus off-topic. Ik vind dat juist Madelief dat ijzersterk vertegenwoordigd. Bedankt, hoor, Madelief! En Jan Marijnissen kan daar ook wat van. Ik vind dat bijzonder sympathiek, en, misschien wel belangrijker, belangrijk. Ik ben het eens met zijn stelling en denk daarenboven dat, waar dat maar even mogelijk is, en generaliserend, de mens beter af is zonder anti-depressiva. Als je nooit depressief bent, is er volgens mij iets niet in orde met je. Daarmee wil ik overigens niemand tekort doen; Kent u iemand, waar werkelijk alles, maar dan ook echt alles bij in orde is?

  Reactie door Boudewijn Pleines — zondag 10 april 2005 @ 9.30 uur

 188. Even het volgende, misschien iets voor Remi Poppe:
  Terwijl de gewone burger zich het schompes moet werken en niet meer bij zijn baas terecht kan als hij overspannen is geweest,
  worden flessentrekkers door de overheid gespekt en beloond.

  Want wat las ik gisteren in de Leeuwarder Courant? Let op:
  De startbanen van de Vliegbasis Leeuwarden worden vernieuwd,
  het gaat om een nieuwe bovenlaag en extra verlichting.
  Aan wie is dat megaproject gegund dat tot in juli duurt?
  Aan Koop Tjuchem!!! Daar ging een lampje bij me branden, ik zag het hoofd van Marijke Vos; Koop Tjuchem was een van de ergsten
  in het bouwfraudeschandaal!
  En nu mogen deze fraudeurs een defensie-opdracht doen, op plekken
  waar de gewone burger doorgaans al op kilometers afstand wordt
  bespied alvorens te worden weggejaagd. De broek zakt me af!
  Maar ik snap het wel Koop Tjuchem is wél gereformeerd.

  Reactie door Harke Boer — zondag 10 april 2005 @ 10.52 uur

 189. 190 Schoot bij mij in het verkeerde keel/neusgat.
  Hoeveel zou dit “bedrijf” weer onder tafel door hebben gestoken?
  Mocht e.e.a. in de verre toekomst boven tafel/water komen, dan lijden de heeren weer aan algehele geheugenverlies.
  En zo klim ik naar booooven.
  Groeten O.B. Bolleke.

  Reactie door ollekebolleke — zondag 10 april 2005 @ 11.16 uur

 190. 184. Is waar, heb ik niet aan gedacht, die felle lampen. Hij moet nog wennen natuurlijk! Hij was gretig genoeg om gelijk naar de Antillen af te reizen. Hoorde van een vriend van mij die daar jaren gewoond heeft dat De Graaf dát nou juist hartstikke goed deed! 187 ollekebolleke, inderdaad, ik heb er geen hond over gehoord, over vorig weekend! Nou is me op m´n werk vriendelijk verzocht het niet meer over politiek te hebben omdat ik op een aantal CDA-tenen bleek te hebben gedreund, maar verder heeft ook niemand het er over. Berusting inderdaad, denk ik. Van: we krijgen ze nog wel, maar voorlopig zit het er niet in. Er was wél een linkse meerderheid in de opinie-peiling bij DHV. Maar diezelfde vriend zei me dat het een totale illusie was dat de PvdA ooit met de SP zou gaan regeren, omdat het een regentenpartij pur sang is en het er alleen maar om gaat de baantjes te verdelen en dat ze dat door de tijden heen met
  CDA, VVD en D’66 altijd al goed gedaan hebben. Dat er ook altijd een meerderheid zal zijn van PvdA/CDA en dat ze daarom naar buiten toe desnoods zwaar zuchtend, van we moeten wel, in het belang van het land, altijd voor die combi kunnen kiezen, maar dat het de dood in de pot zou zijn voor de PvdA als ze een echte linkse coalitie zouden aangaan. Dus wie weet wat er nog in het verschiet ligt voor Pechtold! Die bodysnatchers theorie geloof ik ook wel. Dat er een huls is achtergebleven met glazen knikkers als ogen. We hebben bij Brinkman kunnen zien hoe niet eens zozeer je neus (ik word door die ogen zo afgeleid dat ik de neus nog niet heb gezien) maar je ogen je op kunnen breken.
  Mijn belastingen zijn helaas nog niet af. Het is op zich een fluitje van een cent, net als je huis schoonhouden. Toch wil het mij maar niet lukken, maar dat weerhoudt me er niet van het nog eens te proberen. Als iedereen het kan, kan ik het ook. Uiteindelijk is alles mogelijk, behalve je eigen neus afbijten!

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 10 april 2005 @ 11.35 uur

 191. Beste Joan,
  Ben enigszins verbaasd over je opmerking inzake het slikken van een depressiefje. – Waarom deze reactie? – Mag ik van jou geen comment geven op de uitgebreide stijl van Madeliefje en Madelijn? – Jammer, dit was A. niet voor jou bedoeld B. beide dames kunnen best voor zichzelf opkomen, als dat al nodig zou zijn.
  Met vriendelijke groet,
  Amita

  Reactie door AMITA — zondag 10 april 2005 @ 11.39 uur

 192. 190. Harm. Tja, misschien heeft die vriend van mij (die heeft echt jaren bij de PvdA gezeten) wel gelijk: dat het er alleen maar om gaat alles te blijven beheersen en de baantjes veilig te stellen. Ik geloof daar niet in, maar nou ben ik een idealist (daarom heb ik ook geen anti-depressiva nodig). Op zich trouwens hoeft dat bedrijf, plus alle werknemers, natuurlijk nog niet failliet omdat ze gefraudeerd hebben. Als er deze keer maar wat beter wordt opgelet.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 10 april 2005 @ 11.40 uur

 193. 193. Amita, ik geloof in Solidariteit. Ik vond zo’n gezamenlijke aanval op Madelief niet nodig, en zoals het jou vrij staat zo’n aanval te doen staat het mij vrij voor haar op te komen, al is dat haar zeker zelf toevertrouwd. Het kwam nogal zuur over, en we moesten on-topic blijven, volgens jou en Jan. Vandaar het anti-depressiefje.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 10 april 2005 @ 11.42 uur

 194. Beste Joan,
  Een aanval ????????????? – hoe zo ?????????
  Ontspan – en doe gewoon je dansje. O.K.?
  Groet,
  Amita

  Reactie door AMITA — zondag 10 april 2005 @ 12.14 uur

 195. Ik heb vanavond wat sloooooow food in mijn sloooooowcooker staan, Amita, en gelukkig ben ik zo’n gezegend mens dat altijd ontspannen is. Ik heb ook een heel lage bloeddruk. Verder blijf ik on topic en me realiseren dat het hier om anti-depressiva gaat. Dansen is inderdaad ook een prima manier om niet depressief te worden.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 10 april 2005 @ 12.24 uur

 196. @194
  Helemaal mee eens. Dat de rondbuikige heren in de top van Koop Tjuchem wat al te creatief zijn, dat zou niet mogen betekenen dat al die werknemers daar er het dupe van moeten worden. Laat die mensen hun werk behouden en gewoon hun werk doen, maar houd de activiteiten op hoog niveau goed in de gaten.

  Reactie door Nathan — zondag 10 april 2005 @ 12.40 uur

 197. Hoi allen,

  Joan ik hoop dat je je heerlijk voelt vandaag na al die bezigheden gisteren! En ja…lampen of geen lampen…die Pechtold en alles waar hij aan vast zit, blijft eng en al eerder heb ik me, net als Ollie, verbaasd getoond over de berusting, het murw zijn of over welke oorzaak dan ook voor het uitblijven van de voortgang op de felle kritiek op D66…

  Amita, ik begrijp nog steeds niet wat je nu precies dwars zat aan een “conversatie” die overigens tussen meer mensen plaats vond dan tussen Madelief en mij…En ik voel me niet persoonlijk aangevallen, maar vind wel dat je een aanval pleegde op de sfeer die wij allen, ook Boudewijn, ook Joan en ook Ollekebolleke als erg plezierig ervoeren. Het verbaast me eerlijk gezegd met name van jou een beetje dat je een dergelijke uiterst vredelievende sfeer waarin veel gevoel van “samen” bestond, niet toejuigde en je was, en bent, overigens van harte welkom daar in te delen…
  Dat is wat ik erover kwijt wil…

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 10 april 2005 @ 12.43 uur

 198. Delen. Solidariteit. Empathie. De rest is circus.

  Reactie door Boudewijn Pleines — zondag 10 april 2005 @ 12.57 uur

 199. The show must go on. Vaak denk ik: kunnen we die show nou niet even stoppen.

  Reactie door Boudewijn Pleines — zondag 10 april 2005 @ 12.59 uur

 200. Bedankt, Madelijne, ik ga vandaag weer lekker verder! Je hebt inmiddels misschien wel al begrepen dat ik plotsklaps overvallen werd door kanker een tijdje terug en daardoor al een tijd veel meer dan normaal aan huis gebonden ben. Helaas doen operaties, bestralingen, etc. vooral een echt gigantische aanslag op je energie, en vriendinnen kwamen wel helpen maar daar werd ik weer iebelig van omdat die van alles gingen lopen weggooien en ik ben zo’n hamster, weet je wel, de raarste dingen bewaren. Dus heb ik gezegd dat ik het écht best zelf kon (zonder dat van plan te zijn), maar inderdaad, wat het is, op ik nou opgejaagd word door die ogen van Pechtold, of sociale dwang, of dat (Godlof) mijn energie toch een beetje terug komt, maar ik voel alles in mij roepen dat ik een opgeruimd en schoon huis wil hebben! Misschien is het de erfenis van eeuwen voorjaarsschoonmaak die in m’n genen zit. Maar in ieder geval ga ik dus weer even verder. Ik heb een wondermiddel ontdekt: een timer zetten, en dan al die tijd dat die loopt met het verstand op nul schoonmaken. Word je erg vrolijk van.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 10 april 2005 @ 13.00 uur

 201. Hoi Joan,

  Ja had ik begrepen en ik bewonder je daarom en ook nog los daarvan.

  Opruimen kan heerlijk zijn, soms ruimt het ook je hoofd een beetje op, dat is het prettige ervan. Dat van die timer is een ijzersterke! Zouden ze dáárom destijds een kookwekkertje hebben bezorgd in de postkamer van Den Haag??? Is het daar wellicht tijd voor een enorme schoonmaak????!

  Ik pas hetzelfde principe toe waar het ‘t overdenken van mijn werk-perikelen betreft, weliswaar zonder timer, maar ik “reserveer” een half uurtje na werktijd om erover na te denken zodat ik én mezelf toesta om “mijn werk mee naar huis te nemen” (daar tegen vechten werkt namelijk averechts, is mijn ervaring) én het tegelijkertijd zodanig doseer waardoor het me niet teveel beheerst….Ik moet mezelf er nog wel in oefenen, maar het werkt wel aardig….

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 10 april 2005 @ 14.11 uur

 202. @(bepaalde) Dames

  jullie maken er meer een dameskransje van; alleen ontbreken de koffie en de koekjes nog. Heel waardevol voor jullie zelf; maar de meer serieuze loggers hier hebben steeds meer moeite om nog wat zinnigs tussen deze vorm van weblogvulling of -vervuiling te vinden. Als jullie willen chatten; maak dan alsjeblieft gebruik van messenger in plaats van dit weblog. Oke?

  Reactie door ReneR — zondag 10 april 2005 @ 14.27 uur

 203. Jullie zijn beiden bewonderenswaardige vrouwen, Joan en Madelijne, wat het resultaat daarvan ook moge zijn… Ik kom altijd van alles tegen, als ik ga opruimen, wat ik liever niet tegenkom. Ja, het is dan ook (relatief) wel ‘n bende hier bij mij. Dingen die ik dan met vreugde hervind, wegen niet op tegen de consequenties van de dingen die ik liever niet was tegengekomen. Terwijl ik bijzonder goed en grondig kan opruimen. En ook ‘n opgeruimd gevoel krijg van boenen enzo. Bij of voor ‘n ander is dat altijd makkelijker, is mijn bevinding. Kom ik weer bij Madelief uit, elders op het log. Eén stap verder en je zit alweer in zo’n reality-programma, waarbij de buren jouw huiskamer omtoveren in jouw grootste nachtmerrie. En vice versa, natuurlijk. Of de angst dat de ‘modepolitie’ je in het vizier krijgt. Ze worden wel bedankt, daar bij RTL en consorten. Wat maken die paar politiecamera’s nou nog uit, in het publieke domein, denk ik dan. Vroeger werd de vuile was zo niet buiten gehangen, denk ik dan ook, maar of er daardoor ook minder van was? Of minder vuil? Denk het haast niet, denk ik dan meestal…en weet het eigenlijk wel zeker.

  Reactie door Boudewijn Pleines — zondag 10 april 2005 @ 14.47 uur

 204. 204 Beste ReneR,
  Terug scrollend heb ik kunnen constateren dat jouw bijdrage hier ook niet bepaald toppie is.Niet echt to the point, iff I may say so. Op het risico af dat gedacht wordt dat ik hier enige dames de helpende hand bied,wat op zich wel charmant is(ik ben soms lichtelijk ouderwets)denk ik de ze hun eigen boontjes wel kunnen doppen.
  Hoogachtend Prof. Dr. Ir. O.B. Bolleke. Voorheen KNAL.

  Reactie door ollekebolleke — zondag 10 april 2005 @ 15.12 uur

 205. Rene R, het staat je ten alle tijden vrij om het, voor jou onzinnige, over te slaan en om een comment te plaatsen dat jij, in het kader van het onderwerp, zinniger vindt. Vervolgens is het dan weer aan een ander of hij/zij de “zin” van jouw comment onderschrijft, zo werkt het…

  En eh…koekje heb ik erbij met een glaasje spa-rood (met de nadruk op rood)

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 10 april 2005 @ 15.17 uur

 206. 208. Lieve Joan,
  Net wilde ik hier de boel afsluiten,
  en ontdekte dat ik mijn nachtrust
  kennelijk moet gebruiken om mijn
  zonden te overdenken.

  Echter, lieve Joan, jij al helemaal
  niet en ook blijkt mij dus nu 0.29 (ma)
  mogen absoluut niet negatief laten be
  invloeden, dat bekort de tijd die ons
  nog gegund is.

  De wellevendheid ontbreekt zelfs nog
  bij mensen voor wie ik ook opkwam, zoals
  Amita, aanvankelijk, ergens, die ook on-
  heus bejegend werd.

  Een klont boter heb ik altijd wel in huis,
  en bij Ikea hebben ze vast ook nog wel
  een galg-in-bouwpakket voor mij, dan
  heb ik dat achter de hand, voor als
  ik mensen zo beledigd en liefdeloos zou
  hebben geantwoord, (nadat zij mij eerst keer op
  keer onhebbelijk attaqueerden) want je weet
  “God straft meteen”, en dan kan ik het in
  ieder geval aanbieden aan Ebay, want ik
  heet en ben geen barbertje.

  Goedbedoeld ried ik een “gedeprimeerde” een
  paar ontsnappingsmogelijkheden aan.
  In de praktijk blijkt steeds weer, dat als
  mensen tussen de oren niet beter willen worden,
  het ook niet zal lukken.

  Het ergerlijke is dan dat jij en ik wezenlijk
  iets biologisch mankeren en dat slechts bij
  een goede conditie het zo lang mogelijk zullen
  kunnen volhouden. Elke negatieve spanning
  haalt energie weg, ipv dat wij positieve
  energie ontvangen en bijladen.

  Ook ik gebruik dus geen anti-depressiva, want
  ik weet heel goed, dat die geen enkele zin
  hebben als je je “wil(skracht)”er niet achter
  zet.

  Vorig jaar verloor ik mijn jongste zus totaal
  onverwacht aan uterusK. Ook van haar weet ik
  dat, had ze het eerder geweten, en er iets
  aan kunnen doen, ze het met die positieve be-
  nadering enorm lang gerekt zou hebben.

  ACCU zoveel mogelijk bijladen is het devies
  en niet zelden blijkt zoals ook eens een vriendin
  van mijn moeder, dat ze er nog 20 jaar aan kon
  toevoegen, met dezelfde positieve instelling
  die ik bij jou bespeurde.

  Ik ga deze week mijn accu eens flink bijladen
  en begrijp hier op dit log absoluut niet dat
  sommigen mensen zo enorm agressief benaderen.
  Dat doet me verdriet, en daar MAG ik geen energie
  in steken, echter hier en daar roep ik het wel
  een halt toe, als de toon me te bar is geworden.
  Uiteindelijk bijt ik dan tenslotte nog één keer,
  eindelijk assertief geworden, van mij af.

  De vriendelijke commentaren doen jou en mij erg
  goed en figuren als de Pleines, Olleke, Drob
  doen mij goed, erg goed.Teveel ervan aan mijn
  adres, wekt kennelijk jalouzie op, want iets
  anders kan ik er niet van maken.

  Zinnen die beginnen met: “Met alle respect”
  wát voor respect?, als je daarna ongezouten,
  niet altijd even genuanceerd, de kritiek krijgt
  en evt. niet zou accepteren.

  Joan, zo ging dat vroeger op school, “dan mocht
  je niet meer meedoen hé?” en werd je een
  alternatief aangepraat, maar goed ik kies nog
  in de naweeën van pasen, eieren voor mijn geld,
  en mijn maag staat niet naar pruimen, die waren
  overigens toch niet zo groot dit jaar, de oogst
  zou misschien kunnen mislukken, dus geef ik de
  groeigelegenheid álle ruimte.

  Voor een zo stabiel mogelijk evenwicht, mag je
  je niet druk maken en dus ook niet over mij,
  alhoewel het me wel goed deed.
  Soms lijkt het wel op zo’n hetze-logje en ver-
  moed ik dat er tussendoor hier, zo af en toe
  tussendoor post wordt afgedaan, die privé per
  e-mail was opgestart of onderhouden, soit.

  Dat kan er mede voor zorgen, dat commentaren
  onvolledig zijn of verkeerd worden begrepen.
  Het is ook lastig dat je niet aansluitend
  commentaar kunt geven en er andere teksten
  tussen schieten (alsof je daar ook op zou
  hebben gereageerd, hetgeen niet zo is) en
  zorgt dus ook voor verwarring en niet zo leuk.

  Mijn zo vrolijk mogelijke bijdragen heeft de
  meute dus kennelijk gedeprimeerd ipv zo
  mogelijk geïnspireerd om de toonzetting wat
  minder negatief te krijgen, jammer hoor.

  Natuurlijk blijf ik de manier van reageren
  volgen en dank jou voor hetgeen je mij meegaf,
  als stille pepper,ik zal het onthouden.
  Zo lijkt het net of ik er weer even een zus
  bij had, nadat ik er dus 12 maanden terug
  één verloor, dank je wel Joan.

  Ik ga off-topics. Die laat ik dan graag over
  aan degenen die issues meer uitdiepen dan ik,
  maar ik heb er maar weinigen
  gevonden, die inhoudelijk meer kunnen dan
  boeh roepen en dat overal herhalen, zónder
  er wezenlijk iets aan toe te voegen, een
  zinnige vraag te stellen of wending te
  geven aan….01.19

  Een nieuwe week is aangebroken, ons vakantie
  geld zit grotendeels in een nieuwe vlonder
  aan het water (zo’n steigertje) en daar
  zal ik dan morgenochtend mijn onvol-
  maaktheden eens driftig onder de loupe nemen.

  Lid worden van deze partij stel ik nog
  even uit, want ik kan me niet voorstellen
  dat alle kraaiers van buiten komen, en ik
  moet me in de toon en sfeer volkomen op
  mijn gemak kunnen voelen.
  Het schrikt enorm af en dat na zo’n
  mooi gedicht dat ik vandaag kreeg..zucht…

  Dank je wel, en in jou ook al de andere
  goedwillenden, zéker weten!!!

  Reactie door Madelief — maandag 11 april 2005 @ 1.25 uur

 207. Goede morgen,
  Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om Madeliefje even te bedanken voor (208) haar “toetsenbordvruchten)op dit vroege uur. Alhoewel niet aan mij gericht.
  Ik ben van mening dat scherpe reactie’s van anderen iets te maken heeft met het “meten” van hun eigen verbale kracht t.a.v. de andere. Zeker als de andere er boven uitstijgt betr. gevoel en inleving van personen en zaken. Ik hoop dat je voorlopig hier en daar met je aanwezigheid dit vaak te rechtlijnige wereldje een beetje bijkleurt.

  Reactie door ollekebolleke — maandag 11 april 2005 @ 7.02 uur

 208. Och, Madelief, gezien de resultaten van eeuwen Eurovisie, zijn wij geen land van toon houden. “Wat ‘n geluk, dat ik ‘n stuk, -je van de wereld ben… Dat ik de wijsjes van de sijsjes en de merels ken.” Of deed die niet mee?

  Terwijl de toon, of je die nu zet of houdt, toch altijd zo belangrijk is: c’est le ton qui fait la musique…

  Alleen wij hier konden dat bedenken: Het land van ooit. Ooit…, spijt. Het land van spijt… Beter dan met zo’n zuur glimlachje van “lekker, puh…”, evenzogoed, dat je ook maar al te vaak tegenkomt op regentensmoeltjes…

  Ooit… We hadden het sinds het V.O.C. al moeten zien aankomen, denk je niet? Al die dealertjes van toen? De hele week dealen en zondag’s niet… Zondag naar de karrek, met ‘n boek vol zilverwerk… Was Kortjakje de eerste onterechte WAO-ster? Hoezo, onterecht…

  Nu rust de Paus (applaus!)… Tenminste, als er geen ‘hiernamaals’ zou blijken te zijn. Iedere andere optie sluit ‘rust’ uit, naar mijn idee. Hierna…maal wat? Hierna nogmaals? Na wat? Als we maar niet met z’n allen gaan eten! Gedane zaken nemen geen keer. Maal?

  En de koningin moet er bij zijn. Je zal maar in ‘n paleis geboren zijn. Overal slingert hermelijn. Overal portretten in ‘statie’ van ‘n stamboom vol dubieuze vruchten. Wil-hel-mina hoorde die portretten spreken. Schijnt. Of was dat Juul? Hoge bomen, enzo…

  Op naar Monaco. Volgende show. Hohoho. Opium, voor ‘t volk? Ik laat me liever in de luren leggen door de natuur. Hoewel de schijn bedriegt, is daar geen theater. Hoewel je dat er natuurlijk wel in kunt zien… Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de schoonste van het land? En dan maar hopen dat spiegeltje zo attent is, of discreet, dat het je wat voorliegt.

  Schoon. Handen wassen. In onschuld. Dikke bult. Ik zit vaak maar wat te orakelen… Heb je dat gemerkt? Snap jij nou dat mensen denken dat wat dan ook ooit off-topic is? Die snappen toch niets van het universum? Dat, ook, het hunne is. Of je nou dat ‘oneindig’ durft in te kijken, of niet…

  Net zoals jij verbaasd (?) ontdekte dat ekrul en Lambeck dames zijn (toch?), lees ik dat ollekebolleke heer is. Niet alleen Vrouwe Justitia zou ‘n blinddoek moeten dragen. Eigenlijk. En al helemaal geen Lonsdale! Straks moet ik nog ‘n swastika dragen, om DIE te ontkrachten. Dat is ooit al niet gelukt en toen droegen massa’s die.

  Hoewel ik (steeds betrekkelijker) een mannennaam draag, denken velen misschien wel ‘n vrouw te lezen. Dat hoop ik ergens dan maar. Betekent: koning van het hart, schijnt, mijn naam. Dan bedenk je niet zo gauw ‘n alias, Daisy(2x), misschien…

  Ja, jammer van die sour grapes hier. Terwijl relativering zoveel verlichting kan brengen, dunkt mij… Ik merk dat ik er ook ‘n stuk minder “vrolijk, zo vrolijk, wie noch nie…” van ben geworden en dat wil ik, vooral, jou niet aandoen…

  Ik ga vandaag maar ‘ns opruimen en dan draag ik wel ‘n blinddoek. De vraag zal blijken, of ‘t veel helpt… Some people wear it on the inside, dat gebakken ei…
  Misschien ben jij ‘t toch al tegengekomen, deze zonnige (nog wat frisse) morgen, daar, op je vlondertje. Het is ‘n ereteken, hoor. ‘n Privilege, ook al werd ‘t door ‘t noodlot gebakken. Wat eigenlijk niet?

  Enne, prosit, alvast! Bottoms up! Van Bobo, zoals Madelijntje, die ook ‘n -liefje is, Made in heaven, mij wel ‘ns noemt en ondanks wat dat in het Surinaams schijnt te betekenen (Of? en ach, wat maakt ‘t uit…)

  Reactie door Boudewijn Pleines — maandag 11 april 2005 @ 10.49 uur

 209. Lieve Madelief,
  Hoe positief ingesteld ook, heb ik er totaal geen problemen mee negatief beinvloed te worden. In mij woedt een al decennia durende strijd tussen inktzwart cynisme en een superkinderlijk naief stemmetje dat zegt dat als je maar goed je best doet alles goed zal komen. Ik merk dat ik met het ouder worden er meer plezier aan beleef als een super-positivo door het leven te gaan. Als ik zeg: ik rook niet, drink niet, eet vegetarisch, ga op de fiets naar het werk en ik vind het leven heerlijk, dan kan ik weer erg vrolijk voort omdat het tegelijkertijd zo op m’n eigen lachspieren werkt. Heb altijd als lijflied gehad “whatever gets you thru your life”. En jouw prachtige teksten werken daarbij tweeledig, naar jou en naar mij (en vele anderen).

  Reactie door Joan van der Lingen — maandag 11 april 2005 @ 15.07 uur

 210. Knus!

  Reactie door Boudewijn Pleines — maandag 11 april 2005 @ 15.39 uur

 211. Hartstikke knus, Boudewijn, en het cynisme zit in de Schadenfreude. Het is namelijk echt waar, en doe het me maar eens na!

  Reactie door Joan van der Lingen — maandag 11 april 2005 @ 15.40 uur

 212. 213>
  Ik vind je helemaal niet zo cynisch, Joan, eerder alleen maar meer dan prima bezig! En ben doorgaans blij om je comments te lezen, waar of waarover dan ook. En ja, ik geloof het natuurlijk en nee, ik doe ‘t je ws. niet na.
  Voor ‘t geval je mocht denken dat mijn “knus” cynisch bedoeld zou zijn. Neen. Absoluut niet! En ik word gelukkig wel vaker knus van jouw schrijven. Net als van dat van enkele andere dierbare medeloggers. Maar er zijn erbij….
  Dat “Whatever gets you through your life” is wel erg betrekkelijk, natuurlijk, veronderstel ik. Maar als iedereen daar ‘n beetje fijntjes mee omgaat, ‘t niet buiten ‘t ook voor anderen draagbare uit laten groeien… En ach, wat is draagbaar?

  Reactie door Boudewijn Pleines — maandag 11 april 2005 @ 16.30 uur

 213. Hallo Boudewijn,
  Sorry dat ik even interrumpeer maar volgens mij is draagbaar, datgene dat je redelijke wijs kunt torsen fysiek of mental voor een bepaalde tijd.
  Misschien staat er iets over in de arbowet.Grapje.
  Ik ga weer naar mijn balkon in de zon. Tot spoedig hopelijk.
  Olleke.

  Reactie door ollekebolleke — maandag 11 april 2005 @ 16.54 uur

 214. Ja, daar heb je gelijk in, Olleke, zoals de bagagedrager op mijn nieuwe fiets. Het andere woord is draaglijk en ik merk trouwens, maar ik heb een one track mind, dat het allebei lugubere woorden zijn, met in het ene baar en het andere lijk.
  Gelukkig, Boudewijn! Ik lees jouw commentaren ook meestal met veel genoegen, dus kunnen wij allebei weer vrolijk verder, want dat blijft de bedoeling onder deze header: anti-antidepressiva!
  Dat whatever gets you thru your life is helemaal niet betrekkelijk, hoor! Ik heb het altijd al als motto gehad, met wel weer het knusse en positieve voorbehoud dat je andere mensen natuurlijk niet de hersens in mag slaan of anderszins pijn mag doen. Maar verder, ook al leggen mensen strikjes in hun schaamhaar, als het ze tevreden en gelukkig houdt moeten ze vooral hun gang gaan, wat mij betreft.

  Reactie door Joan van der Lingen — maandag 11 april 2005 @ 17.12 uur

 215. Hoi, Bollie! (Mag die, Bollie?)

  Reactie door Boudewijn Pleines — maandag 11 april 2005 @ 17.13 uur

 216. 216/217
  Ik kom even niet meer bij Joan. En dat meen ik echt. Opweg van mijn balkon richting keuken, kom ik langs de computer. Toch even kijken.
  Ja Boudewijn, Bollie mag als het maar geen Bol wordt of zoiets, ik ben héél gevoelig voor dat soort dingen.
  Humor is de beste medicijn.

  Reactie door ollekebolleke — maandag 11 april 2005 @ 17.26 uur

 217. En…ik moet af en toe zo on-be-daar-baar(uh, ik bedoel)lijk om je lachen, hè! Joan. ‘n Vrouw vol verrassingen, dunkt mij. En ik bedoelde natUUrlijk (u=weer zo’n letter, waarvoor ik de cijfercode – nog, hoop doet leven – niet heb ontdekt om ‘m van ‘n aigu te voorzien) ‘dragelijk’, niet “draagbaar” en, tja, ik zou Boudewijn toch niet zijn, als ik daar niet aan toevoegde, misschien toch ook wel ‘n beetje…
  Je denkt verder wel eens dat sommige hersens voor weinig meer deugen dan om te worden ingeslagen. Als we het over het algemeen nut hebben, bedoel ik. Maar je houdt je nog in, je realiserend dat ‘n ander dat even makkelijk van jou kan denken.

  Reactie door Boudewijn Pleines — maandag 11 april 2005 @ 17.39 uur

 218. Knus, knusser, knust, vinden jullie ook niet?

  Reactie door Boudewijn Pleines — maandag 11 april 2005 @ 17.44 uur

 219. Knussen. Tegenwoordig knussen ze. Het ministerie van knussen en waterhappen. Ja, Van Dale? Knussen.

  Reactie door Boudewijn Pleines — maandag 11 april 2005 @ 17.47 uur

 220. En zo werd anti-anti-depressiva wederom het zonnigste stukje internet…

  Reactie door Boudewijn Pleines — maandag 11 april 2005 @ 17.50 uur

 221. Ik hoop dat ons aller Madeliefje hier ook notie van neemt.
  Mooi ww.knussen knus wij hebben gekneust sorry geknûtst.(Fries of Zweeds??)
  hier wordt ik echt helemaal vrolijk van.
  Groetjes.
  222 Houwe zo!!!!

  Reactie door ollekebolleke — maandag 11 april 2005 @ 18.23 uur

 222. Wat heerlijk dat hier de lucht weer is opgeklaard!!!!

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 11 april 2005 @ 18.38 uur

 223. Mag ik even weten waar iedereen gebleven is?

  Reactie door Bolkenstein — maandag 11 april 2005 @ 21.53 uur

 224. Er komt een tijd dat we beseffen dat economie niet het belangrijkste is in de wereld. Troost je daar maar mee. Ik vind het raar dat men binnen bedrijven (sommige dan) wel beseft dat een organisatie pas goed kan draaien als de mensen die er werken zich goed voelen. En dat een organisatie als nederland dat niet begrijpt. Sterker nog ik denk dat we er pas zijn als men over de hele wereld tot die conclusie gekomen is.
  Welzijn=welvaart niet andersom als je dan zonodig welvaart nodig hebt.

  Reactie door xus — maandag 11 april 2005 @ 22.44 uur

 225. @ 266.

  Ik denk het ook. De mens maakt dan een volgende stap in de evolutie. De vraag die mij bezighoudt is: is de verrechtsing nu een laaste noodkreet van een egoistische minderheid die over 10 jaar tot de geschiedenis behoort, of is dit een hardnekkige trent, die eerst flink wat offers vergt, door oorlogen en wantoestanden, voordat deze inkeringen zich verankeren.

  Alexander

  Reactie door alexander — maandag 11 april 2005 @ 23.45 uur

 226. Ik hoop het eerste maar ik denk het laatste alex.

  Reactie door xus — maandag 11 april 2005 @ 23.51 uur

 227. > Er komt een tijd dat we beseffen dat economie niet het
  > belangrijkste is in de wereld.

  Misschien wat beter geformuleerd: er komt hopelijk een tijd dat mensen beseffen dat economie meer is dan geld.

  Dat is iets wat Heertje overigens in zijn leerboeken ook schrijft, maar blijkbaar blijft er weinig van hangen.

  Reactie door Nathan — dinsdag 12 april 2005 @ 9.02 uur

 228. @227, Tegen de tijd dat we dat collectief beseffen ligt de wereld op z’n gat, en de economie incluis.

  Reactie door Pim — dinsdag 12 april 2005 @ 17.03 uur

 229. 230 Pim, Hoi, ik dacht al eerlijk gezegd
  dat je griep had of met vrije dagen was.
  Even buiten het kringwerk (soms) hier.

  Niet alle onderwerpen zijn voor iedereen
  even het item om op in te springen.

  Mij gaat het na het eerder volgen van deze
  site om een lichtelijke klimaatsverandering
  hetgeen elk onderwerp anders doet benaderen
  en dat was de reden dat ik trachtte eea
  vanuit een andere invalshoek te benaderen.

  Ongeduldige die ik zelden ben, hoef niet
  direct beantwoord te worden, of nagevolgd,
  maar de toon en sfeer die – wat mij betreft -
  de web van de heer Jan Marijnissen toekomt,
  vond ik af en toe van het soort waar ik niet
  altijd even amused van kan zijn.

  Bovendien zijn wij hier allemaal gast en al
  vroeg leer je in je jeugd, maar dan moet die
  ook al meezitten, enkele basismanier.
  Volharden in discipline wordt vaak niet meer
  eigen gemaakt, en je gaat er echt niet kapot
  van en je máákt er op die manier ook niemand
  mee kapot.

  Sfeer verzieken wordt haast niet meer aangepakt.

  Verschillen van opvatting moet men elkaar kunnen
  laten, maar sommigen zijn misschien in hun jeugd
  ooit zwaar gepest, bril? roodhaar? sproeten? of
  flaporen?, maar zelden werd dat goedbegeleid.

  Deze categorie slaat gewoonlijk terug op volwassen
  leeftijd en weten het zelf niet eens.
  De nog immer aanwezige wraak, wreekt zich altijd
  op de voorzichtigen van aard, totdat die hen een
  halt toeroepen, en soms is dat helaas nodig.

  Bedankt nog voor je com(pli)ment, ik hoop het
  waard te blijven en ook zelf m’n toon blijvend
  stabiel te houden, soms wel eens moeilijk.
  Fijne avond, of…? goeie morgen, grasblommetje.

  Reactie door Madelief — woensdag 13 april 2005 @ 21.33 uur

 230. Niet elke “gek” zoals het min of meer wordt gebracht slikt
  anti- depressiva omdat ze depressief zijn. Klassieke anti-depressiva worden namelijk veelal ingezet tegen (chronische) pijnbestrijding. Dus niet iedereen van 850.000 mensen hebben die pillen nodig omdat ze zich depressief voelen…Van mensen met zulke loze kreten daar wordt ik nou depressief van. Laat zulke uitspraken alsjeblieft over aan de mensen die er echt verstand van hebben!!!

  Reactie door Nicole — zaterdag 16 april 2005 @ 21.45 uur

 231. Beste Jan en alle anderen,

  antidepressiva, en andere medicijnen voor psychische aandoeningen kunnen voor verschillende doelen worden gebruikt.

  Het kan een hulpmiddel zijn om door een moeilijke fase in je leven te komen. Een fase waarin je geestelijk in de war bent.

  Tevens kan het een middel zijn voor mensen die zijn geboren met een geestelijke ziekte. Een geestelijke ziekte dien je net zoals met andere lichamelijke ziektes met de juiste middelen te behandelen.

  Daarnaast worden antidepressiva gebruikt om als mens te kunnen overleven in onze huidige maatschappij. Een maatschappij die tegenwoordig erg commercieel en hard is geworden. Dit kan als een trigger voor een grote groep mensen werken om dit spul te gaan gebruiken. Die mensen denken nu dat ze met de grote stroom moeten meedoen.

  Het is -denk ik- zaak dat deze laatste groep zich gaat afvragen wat zijzelf in dit leven willen. En dit gaan scheiden van wat er zogenaamd van de buitenwereld af van hun wordt verwacht.

  Als zij tot dit inzicht komen komt er hopelijk een massaal verzet tegen de harde, commercieele kant van deze maatschappij.

  Zo zal het gebruik van antidepressiva dat wordt veroorzaakt door de huidige maatschappelijke situatie drastisch dalen.

  Beste mensen het is een lange en moeizame weg om je eigen persoon te ontdekken! Het is echter zeker de moeite waard om het eens te proberen. En ieder klein stapje is er een in de goede richting.

  succes!!!

  groetjes Sandra

  Reactie door Sandra — zaterdag 7 mei 2005 @ 15.45 uur

 232. En nu zijn anti depressiva ook niet ongevaarlijk voor de gzondheid! Pillen worden veel te snel voorgeschreven.
  We moeten weer terug naar een meer sociale maatschappij of liefst op weg naar een sociale wereld
  Cynthia

  Reactie door cynthia — zondag 29 mei 2005 @ 12.33 uur

 233. We moeten weer terug naar een meer sociale maatschappij of liefst op weg naar een sociale wereld

  En dat kan alleen bij jezelf beginnen, iedereen is hier verandwoordelijk voor dus ga a.u.b. niet zielig lopen wijzen naar een regering of iets anders dan je zelf !

  Reactie door Bas — maandag 20 juni 2005 @ 17.45 uur

 234. Hoi bas, het kan niet alleen bij jezelf beginnen. De buitenwereld heeft veel invloed. Dus als de buitenwereld verrot is voelt een mens zich ook verrot. Waardoor ben jij zo hard geworden,of lul je gewoon maar wat en denk je dat dat stoer is? Bovendien ben ikniet depressief en slik ik geen medicijnen. Het onderwerp raakt mij wel omdat ik een kennis verloren heb doordat hij zelfmoord pleegde als gevolg van een depressie en het onbegrip in zijn omgeving! Soms is nadenken voordat je wat neerzet verstandig bas..

  Reactie door cynthia — maandag 27 juni 2005 @ 15.07 uur

 235. Beste Jan,

  Je noemt: “Misschien het ongewenste neven-effect van het neo-liberaal beleid?” Ik weet het haast wel zeker. Straks komt er nog een probleem bij. De criminaliteit wordt zo ook groter. Let maar op.

  Jan, ga zo door met jouw politiek voeren. Ik sta er volledig achter.

  Groeten,

  Berry

  Reactie door Berry — dinsdag 1 november 2005 @ 14.17 uur

 236. als je tegenwoordig lichamelijke klachten hebt en een beetje stress(normaal toch)word je lichamelijk niet eens nagekeken,probeer eerst maar eens antidepressiva,daar voel je je vast beter door.Wanneer je daarna nog steeds lichamelijke klachten hebt zijn het bijwerkingen van de pillen en die gaan over als je het langer gebruikt.Stoppen is heel vervelend,krijg je ook weer lichamelijke klachten van dus de cirkel is rond,je bent nog steeds niet in orde maar je komt er niet meer vanaf.Als dit wel lukt en je gaat jaren later weer eens naar je huisarts staat in je dossier:depressie,dus word je weer een depressie aangepraat en weer pillen terwijl je waarschijnlijk nooit een depressie hebt gehad.Hier word je pas depressief van.Goh,zouden pillen helpen?
  Volgens mij ligt dit aan het beleid in de gezondheidszorg.

  Reactie door mira — zaterdag 21 juli 2007 @ 12.01 uur

 237. Een ziekte in een politiek hokje stoppen geeft blijk van weinig kennis van zaken. Een maatschappij die boven zijn geestelijke stand leeft zal altijd ergens scheuren gaan vertonen. Zouden, met een nieuwe politieke stroming, de scheuren worden bedekt of gedicht.

  Reactie door Chris Kuypers — vrijdag 2 november 2007 @ 20.00 uur