Het recht te kunnen begraven

In Nederland zijn veel verschillen tussen rijk en arm. Niet enkel in het dagelijkse leven, maar tegenwoordig ook in de dood. De cijfers waarmee het AD vandaag kopte zijn te gek voor woorden. In Moordrecht zijn de kosten van een graf 25 keer duurder dan het plaatsje Bellingwedde, het verschil is bijna 5000 euro.

Cremeren is gemiddeld 725 euro, begraven kost iemand tussen de 400 en de 6500 euro. Drie keer raden wat de minima zullen kiezen als ze überhaupt nog iets over hebben. Ook verzekeren is hierbij geen optie. Veel mensen zouden dat extra geld op dit moment niet eens kunnen missen.

armen Begraafplaats

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 11 april 2005 :: 18.56 uur

63 Comments

63 reacties

 1. Je zou toch denken dat men in Moordrecht (ontleed deze plaatsnaam eens…) goedkoper uit zou zijn dan waar dan ook….

  maar even serieus, het is inderdaad te gek voor woorden…de marktwerking lijkt nu dus zelfs tot hiertoe te zijn doorgedrongen…

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 11 april 2005 @ 19.08 uur

 2. Natuurlijk; de dood is nu ook big bussiness. Er komt ook immers vergrijzing; en de ruimte om te begraven is schaars; vooral in de Randstad. Trouwens zijn in Bellingwedde of -wolde de huizen ook nog eens 3 keer zo goedkoop!

  Reactie door ReneR — maandag 11 april 2005 @ 19.18 uur

 3. als je geen geld hebt, heb je geen recht… (jah, dan moet je er maar niet voor kiezen om dood te gaan?!? :s )

  gelukkig kost het zonnetje nog geen cent (tot iemand daar patent op vraagt)

  Reactie door Patrick — maandag 11 april 2005 @ 19.19 uur

 4. eh… neemt natuurlijk ;-)

  Reactie door Patrick — maandag 11 april 2005 @ 19.19 uur

 5. OFF TOPIC

  De bond FNV en c.s. hebben de lopers van 2 november nu definitief verraden aan de agenda van Zalm door toch lekker weer accoord te gaan met het SER plan.

  Zeg uw lidmaatschappen op en ik hoop; Jan; dat de S.P. zelf eens een vakbond kan gaan oprichten. Er is nu animo genoeg voor.

  De Waal en zijn verraderlijke FabrieksJudaskliek kan beter samen met Zalm en de Geus in dit kabinet gaan zitten om het laatste restant opgebouwde arbeidersrechten ook nog eens “samen” op te ruimen of te verkwanselen. Want weet dit: JULLIE HEBBEN ER VERDOMME JARENLANG ZELF PREMIE VOOR BETAALD EN GAAN GEWOON DOOR MET BETALEN VOOR EEN HALF EI MET EEN LEGEN DOP!!!!!

  Reactie door ReneR — maandag 11 april 2005 @ 19.24 uur

 6. @Patrick

  wacht maar af…straks wordt er via de bonden in de SER ook nog afgedwongen; dat je geen recht meer hebt op een graf en een kist. Dit klootjesvolk gewoon snel dumpen in een diepe greppel met een shovel ernaast om het snel af te dekken is veel goedkoper. Want principes zijn ze bij die schijtlaarzenbond kwijtgeraakt!!!!!

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — maandag 11 april 2005 @ 19.29 uur

 7. In sommige gemeenten gebruikt men voor begraven een deel van de OZB. In andere gemeenten moeten de mensen dat geld allemaal zelf ophoesten, zei men in het Journaal. Ik heb al lang geleden besloten tot crematie en moet wel nog een codicil schrijven dat ik niet in een kist wil, tenzij dat een kartonnen kist of anders “disposable” kist is. Liever rollen ze mij in mijn Grand Foulard van ongekleurde India katoen (dik). Knoop aan de bovenkant, knoop aan de onderkant en hup de oven in. Wel, nadat alles eruit en eraf is gehaald wat eventueel nog bruikbaar is voor iemand anders, natuurlijk. De rest van de verpakking mag dan verbrand worden en de as, wel, misschien dat ik daar nog iets voor verzin, omdat die strooivelden te veel krijgen. Misschien wil een vriend later mijn as in de Nieuwe Maas gooien of ergens op de Veluwe laten verwaaien of in de duinen bij Zandvoort. Begraven hoeft niet zo nodig van mij. Maar voor de mensen die dat persé willen is het misschien mogelijk om je elders te laten begraven waar het goedkoper is?

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 11 april 2005 @ 19.30 uur

 8. Sja Rene R, denk je dat ze dan nog mensen vinden die dat werk uit willen gaan voeren ;-)

  Reactie door Patrick — maandag 11 april 2005 @ 19.36 uur

 9. Men kan beter zijn uitvaartverzekering opzeggen. De Gemeente moet je toch begraven of verzekeren. Dan maar geen koffietafel, maar het scheelt wel geld.

  Reactie door Jan Pruimboom — maandag 11 april 2005 @ 19.48 uur

 10. Ik vind het schandalig dat gemeenten deze bron van inkomsten zo uitknijpen. Het wordt duidelijk. Deze lijkenpikkers gaan daadwerkeijk over lijken.
  Ik denk dat we over vijf jaar, drie katagorieen krijgen. Begraven, cremeren en massagraf.
  Alle uitgedroogde bejaarden en uitgehongerde uitkleringstrekkers komen dan in een kuil terecht
  Het gaat alle moreel teboven. Alles is geoorloofd naar de zoektocht naar geld. Toen mijn oma begraven werd, zo’n jaar gelden moesten we alleen 600 euro betalen om het gat te laten graven.

  Alexander

  Alexander

  Reactie door alexander — maandag 11 april 2005 @ 19.49 uur

 11. @Patrick

  Lees het nieuws en neem waar; dat voor geld en macht steeds meer mensen bereid zijn om sociale en humane principes te dumpen voor eigen gewin!

  Vlees spuiten zo toch ook lekker propvol shit; terwijl bekend is, dat mensen er doodziek van kunnen worden?? Deze maatschappij is moreel failliet Patrick.

  Reactie door ReneR — maandag 11 april 2005 @ 19.50 uur

 12. Wat betreft de bonden, die hebben hun sociale gezicht allang niet meer laten zien. Kok die zelfverrijking aan de top veroordeelde doet er aan mee. De Geus die Christelijk (dus Romeins) sociaal is. Geeft wat des keizers is……….

  Reactie door Jan Pruimboom — maandag 11 april 2005 @ 19.50 uur

 13. Neej joh Jan Pruimboom, dan krijg je allemaal mensen die niet op de juiste manier afscheid kunnen nemen van hun geliefde.. die dan weer allemaal zwaar depri geraken, aan de medicatie moeten, moeten stoppen met werken, instellingen massaal plat gaan lopen, door alle bureaucratie nog verder in een dip geraken, massaal zelfmoord gaan plegen, waardoor er nog meer mensen moeten begraven gaan worden… Kun je toch niemand aandoen ;-)

  Reactie door Patrick — maandag 11 april 2005 @ 19.51 uur

 14. Kan de S.P. ook niet even een eigen uitvaartdienst oprichten zonder dergelijk winstbejag over de rug van een lijk (naast de eigen vakbond)? En zo krijg ik nog wel meer ideeen.

  Reactie door ReneR — maandag 11 april 2005 @ 19.53 uur

 15. Tja Patrick, je kunt niet alles hebben……….. Op naar de DELA.

  Reactie door Jan Pruimboom — maandag 11 april 2005 @ 19.54 uur

 16. Rene R, ik loop er iedere dag tegen aan, dus ik weet ut wel :-( de eens zo normale menselijkheid, is allang ingeruild voor geldtekens… mja t is zo jammer dat die mensen met geldtekens in de ogen nog steeds veels te veel te zeggen hebben…

  Reactie door Patrick — maandag 11 april 2005 @ 19.54 uur

 17. misschien moeten we bij de geus en balkenende in de straat gaan staan, en als ze dan langskomen de H-groet brengen.

  Reactie door Jansonius — maandag 11 april 2005 @ 19.55 uur

 18. Balkenende en de Geus nemen de Romeinse infiltrant apostel Paulus een beetje te letterlijk.

  Reactie door Jan Pruimboom — maandag 11 april 2005 @ 19.57 uur

 19. Die hele marktwerking en bijbehorende mentaliteit neemt een enorme vlucht, nog even en Hoogervorst komt met het voorstel dat mensen die hun organen doneren, een crematie of begrafenis in plaats naar keuze vergoed krijgen…

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 11 april 2005 @ 20.28 uur

 20. hehe je organen verkopen om een mooie kist, en begraafplaats te kopen :s ,.. jammer dat je ze niet in t vooruit kan verkopen, om eten mee op de plank te krijgen

  Reactie door Patrick — maandag 11 april 2005 @ 20.41 uur

 21. Ik spring wel in een gletsjer tegen de tijd dat ik er geen zin meer in heb. (als die er nog zijn dan tenminste) dan is mijn probleem opgelost en word ik mischien nog eens ontdooid en tot leven gewekt door een beschaving over een 50000 jaar. Ik heb alleen met jullie (“de samenleving”) te doen met die stapels rottende lijken op straat en de daarmee gepaard gaande ziekten. (builenpest enzo)maar ja mischien is dat wel een gepaste straf voor al dat korte termijn denken.

  Reactie door xus — maandag 11 april 2005 @ 21.18 uur

 22. xus, wel wat bestek of zo meenemen dan, mochten ze je over 5000 jaar ontdooien, kunnen ze daar in ieder geval uit op maken dat we een soort van beschaving hadden ;-)

  Reactie door Patrick — maandag 11 april 2005 @ 21.22 uur

 23. Hallo,
  Misschien is de oplossing voor dit probleem wel zoals in de film Soilent Green, waarin de overledenen (je kon ook vrijwillig uit het leven stappen onder het genot van je favorite muziek en filmbeelden) en de lijken uiteindelijk tot voedsel geperst werden voor de overbevolkte wereld. Met in de hoofddrol (is géén typefout)Charlston Heston.
  Somber he?

  Reactie door ollekebolleke — maandag 11 april 2005 @ 21.24 uur

 24. Ja,begraven is ook een recht. Alleen heeft het woord recht een andere betekenis gekregen. Je hebt recht op een fatsoenlijk leven. Je hebt recht op veiligheid. Je hebt recht op eten en een dak boven je hoofd. Al deze zogenaamde rechten zijn niet meer gegarandeerd. Nu heet het “je moet je eigen verantwoordelijkheid nemen”. Maar het is niet van vandaag alleen, het is er langzaam in geslopen.
  Cremeren kost pakweg 725 euro. Is dat alleen om de oven op te stoken of zit de koffie daar ook bij. Dan valt het nog mee. Ik kies dan voor cremeren.

  Reactie door ollekebolleke — maandag 11 april 2005 @ 21.44 uur

 25. Ollekebolleke, Een vreselijke film, daarin werden mensen tot koekjes gemalen,toch?Ik ben verzekerd voor begrafenis, of crematie, mijn kinderen moeten maar beslissen wat ze willen en manlief natuurlijk, als ik eerder zou gaan.Het maakt me in het geheel niet uit.Heel veel dingen zijn in de diverse gemeentes verschillend, dus dat dit ook zo is verbaasd me niets.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 11 april 2005 @ 21.49 uur

 26. Waar liggen je ouders – eeeuh bellingwolde – aaahaaaa

  de mijne liggen in moordrecht – lekker puh

  Reactie door Jansonius — maandag 11 april 2005 @ 21.55 uur

 27. Ze leggen me maar in het bos neer ergens kost niks en ik merk het ook niet meer

  Reactie door Mannie — maandag 11 april 2005 @ 22.01 uur

 28. Ik heb gehoord dat je voor een kuil in Moordrecht eerst geballoteerd wordt. Als je lid van de Rotaryclub en/of de VVD bent (geweest) maak je een kans.

  Reactie door Bolkenstein — maandag 11 april 2005 @ 22.03 uur

 29. Weet je wat ik vervelend vind, slechte voorlichting over het onderwerp; zo wilde mijn moeder graag gecremeerd, hebben we gedaan maar ze wilde ook verstrooid, nu moet je een maand wachtenvoor dat kan(na een maand kan de technische recherge geen belastbaar materiall meer vinden in de as),krijg je een telefoontje na die maand, dat je je moeder op kan halen, moet je weer naar het crematorium, naar een kantoortje achteraf en krijg je een koker met de as mee, loop je dus met je moeder op je arm, in de auto,heel onwaarschijnlijk allemaal, ik had die procedure graag van tevoren geweten.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 11 april 2005 @ 22.04 uur

 30. Misschien leuk om de urn van jezelf in de tuin te laten zetten ,en er een bloemetje in proberen te laten bloeien

  een distel trekt het wel denk ik, en dan krijg je weer een paarse bloem, als die kleur dan nog niet verboden is door balkenende 3 of 4 of 5 of zo.

  Reactie door Jansonius — maandag 11 april 2005 @ 22.10 uur

 31. Je zou eigenlijk geld moet vangen voor een lijk. Kijk; als je ze nou een tijdje in de zon legt te drogen; dan kun je ze nog gebruiken om de groene-stroom centrales mee te stoken toch?

  Groenlinks zou het vast wel een goed idee vinden; de recyclingfreaks.

  Reactie door ReneR — maandag 11 april 2005 @ 22.12 uur

 32. @31 Als balkenende de macht houdt zal hij iedereen wel willen laten uikoken om van het vet wat er nog inzit zeep te laten maken

  dat deden ze in 40-45 ook in polen met de mensen uit de kampen,en wat te denken van de kronen,daar zit een laagje goud in,dus die ben je ook wel kwijt natuurlijk.

  Reactie door Jansonius — maandag 11 april 2005 @ 22.27 uur

 33. @ReneR
  Eigenlijk een oud idee, in de 19e eeuw stookten de stoomlocomotieven in de VS Egyptische mummies (miljoenen!)

  Reactie door Drob — maandag 11 april 2005 @ 22.27 uur

 34. heb je toch een goede katalysator nodig :) maar zonder flauwekul..laat dit probleem escaleren en het lost zich vanzelf op ;)
  Het zij door een totale uitroeiing van de bevolking door een of andere zwaar besmettelijke ziekte hetzij dat de overgebleven samenleving toch maar vind dat al die losliggende lijken op een veilige en eervolle manier verwerkt moeten worden. Over dat eervol valt nog te twijfelen trouwens. Ik ken mijn pappenheimers. Komt waarschijnlijk neer op de goedkoopste oplossing zodat we van het overgebleven geld de staatschuld nog verder af kunnen betalen.(vergeef me mijn cynisme)

  Reactie door Xus — maandag 11 april 2005 @ 22.38 uur

 35. #33 Drob

  he bedankt voor die info; wat waren die amerikanen in die tijd toch al slimme commerciele cowboys!

  Reactie door ReneR — maandag 11 april 2005 @ 22.51 uur

 36. wie weet wat ze in de toekomst nog allemaal met je DNA kunnen uitstukken,
  verbranden zou wel eens de domste oplossing kunnen zijn.

  Reactie door Jansonius — maandag 11 april 2005 @ 22.55 uur

 37. Hoe noemen ze dat ook alweer: zwarte humor? Ik lig in een DEUK!

  Serieus even: tegenwoordig “koop” je een graf voor 10 tot 30 jaar. Daarna wordt het graf “geruimd” en verdwijnen de overblijfselen in een massagraf. Een graf voor “eeuwig”is of ontstellend duur of gewoon niet meer mogelijk in dit landje, waar men zich begint af te vragen of men voortaan bovengronds moet gaan begraven.

  Sabineke, ik heb die film gezien en vond ‘m machtig interessant. Er beginnen al dingen uit te komen. Zo krijgen we zeker en vast over afzienbare tijd ook hier sterfhuizen. Misschien ook wel met zo’n mooie videowand met wuivend graan en een blauwe lucht erboven en mooie, zachte muziek. Het is wel het toppunt van recycling! Ja, en ik was Charlton Heston vergeten. Ik kijk niet meer naar films met die man erin sinds ik Bowling for Columbine gezien heb. Jakkes, wat een engerd!

  Maar jullie zwarte humor is onbetaalbaar! Dank jullie! :-)

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 11 april 2005 @ 22.56 uur

 38. Er zijn al een soort sterfhuizen,ze worden voornamelijk door vrijwilligers beman/vrouwd.Voor mensen die niet thuis kunnen zijn maar toch meer een knusse omgeving willen dan ziekenhuis of verpleeghuis.Ik weet niet hoe ze er van binnen uitzien maar de Nederlandse zuinigheid kennende zeker geen vidiowall en prachtige plafondschilderingen.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 11 april 2005 @ 23.03 uur

 39. @ 21,
  over 5000 is er geen beschaving meer. De mens zit in de evolutie om zijn eigen te vernietigen.
  Op naar revolutie

  Reactie door John — maandag 11 april 2005 @ 23.21 uur

 40. Van mijn omhulsel mogen zo ook Groene Stroom maken, hoor. Kost niks. Hoeveel Kilowattuur zou dat opleveren?

  Reactie door Olav ten Broek — maandag 11 april 2005 @ 23.27 uur

 41. O shit .. anderen waren mij voor met dit idee van Groene Stroom .. sorry!

  Reactie door Olav ten Broek — maandag 11 april 2005 @ 23.28 uur

 42. @40

  ligt eraan hoe je jezelf stookt,:)

  Reactie door Jansonius — maandag 11 april 2005 @ 23.28 uur

 43. Ik paf me al een slag in de rondte dus ik lever vast niet zoveel stroom meer op.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 11 april 2005 @ 23.30 uur

 44. @23 ollekebolleke,

  Die film ken ik ook. Maar denk je niet dat we van BSE gellerd hebben? het eten van je eigen spicie is nou niet echt slim te noemen

  Reactie door John — maandag 11 april 2005 @ 23.32 uur

 45. Héél nare film was dat. Bah. Wie bedenkt zoiets?

  Reactie door Olav ten Broek — maandag 11 april 2005 @ 23.48 uur

 46. Morbide geest met zwarte humor, ik vond het ook een vreselijke film maar mijn Jack kon het wel waarderen.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 11 april 2005 @ 23.53 uur

 47. 44 Tja john, het was maar een herinnering die film, is mij toch bij gebleven en het geschetste toekomstbeeld past wel in dit kader. Story is van ene Harry Harrison. Ik denk niet dat het bewaarheid wordt,maar het loopt al aardig uit de klauw hier. Trek die lijn eens door naar ons overvolle wegennet. Staan er draglines langs de weg die willekeurig een hap uit de files nemen om de doorstroming te bevorderen. Nouja zeg!!!
  Goeie morgen overigens.

  Reactie door ollekebolleke — dinsdag 12 april 2005 @ 7.08 uur

 48. Ja, jij ook goede morgen.

  Ik wil staand begraven worden.

  Waarom gebruiken we al die mijngangen niet? Mooie frontjes voor de kisten en je hebt dan als leuke bijkomstigheid weer wat extra toerisme. Zoiets hebben ze in Rome ook gedaan.

  Reactie door Molly — dinsdag 12 april 2005 @ 9.20 uur

 49. Vroeger hadden we een geweldig instituut waar iedereen trots op was. Het heette “beschaving”…

  Reactie door Jan Breur — dinsdag 12 april 2005 @ 10.21 uur

 50. 49>
  Wanneer was dat precies, vroeger? Volgens mij is beschaving iets, wat steeds net niet wordt gehaald alvorens ie ten onder gaat. Steeds weer zijn er ‘n paar klojo’s die hun ziel verkopen voor ‘n zilverling en dan is ‘t weer over.

  Reactie door Boudewijn Pleines — dinsdag 12 april 2005 @ 11.28 uur

 51. En het ergste is je hebt geen keus in deze… je kunt geen keuze maken tussen doodgaan of niet.

  In Hallstadt (Oosterijk) is de ruimte langs de helling van de rotswanden zo klein, dat men een beperkte tijd in het graf kan rusten. Men stapelt daar de stoffelijke resten op in knekelhuizen. Namen en geboorte- en sterfdatum op de schedel.

  Enigzins luguber, maar het schijnt ook voor te komen bij het Katholieken kloosters enz.

  Gek he… toch interessant kennelijk, het trekt al jarenlang veel toeristen, die dit schouwspel willen zien.

  Reactie door E.Krul — dinsdag 12 april 2005 @ 11.46 uur

 52. 48 Ja goed idee. Spaart zeker ruimte. Maar ik wil wel weten naast wie ik dan kom te staan. Ik moet er niet aan denken dat ik dan naast een liberaal ofzo sta. Die kans is overigens klein want die gaan naar Moordrecht.

  Reactie door ollekebolleke — dinsdag 12 april 2005 @ 11.58 uur

 53. @ Patrick (3):

  Wel is het zo, dat de captains of industry al dromen van grote zonneschermen in de ruimte. Die kunnen ze lanceren en naar believen boven een (gedeelte van een) bepaald land laten “hangen”. En dan moeten de bewoners betalen voor elk uurtje zonneschijn, dat “vrijgegeven” wordt. Is nog een kwestie van tijd…..Gewoon extraatje verkregen uit het antirakettenruimteschildenplan.

  @ Lydia (7):
  As over het water is wel mooi: terugkeer naar de oerbron van het leven.

  @ Alexander (10):
  Massacrematoria zijn toch efficiënter dan massagraven….

  Overigens: verstrooid ben ik al vaak genoeg. Ik weet alleen nog niet, wanneer voor de laatste keer….. :)
  Ja, beste mensen, één dingen kan deze regering ons niet afnemen: het recht op één keer doodgaan in je leven…..

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 12 april 2005 @ 12.13 uur

 54. 53>
  En ook daar wordt hard aan gewerkt, heer Meijer.

  Reactie door Boudewijn Pleines — dinsdag 12 april 2005 @ 12.41 uur

 55. Kunnen die kerncentrales er niet voor ingezet worden? Die hebben al een koelsysteem. En dan gewoon stapelen binnen de reactor.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 12 april 2005 @ 12.59 uur

 56. De een zijn dood is de ander zijn brood. :(

  Reactie door Daniël O. — dinsdag 12 april 2005 @ 13.02 uur

 57. 53,

  goh ben benieuwd wat dan goedkoper gaat worden, antidepressiva, die men wel nodig zal hebben zonder de zonneschijn,.. offe een uurtje zonnen :S

  Reactie door Patrick — dinsdag 12 april 2005 @ 14.25 uur

 58. @ Patrick (57):

  Dat weet ik niet, Patrick, maar zeker is dat BEIDE door de consument zal moeten worden betaald…

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 12 april 2005 @ 14.34 uur

 59. olav,

  ehe, t zal ook weer is niet eh :S

  Reactie door Patrick — dinsdag 12 april 2005 @ 14.47 uur

 60. Nou dat wordt verpoppen maar! ??????Zelfs doodgaan kost klauwen vol geld, heel raar hoor, want je kunt er toch echt niks aan doen.In de toekomst zal het mogelijk worden om droog te vriezen toch? Misschien is dit voor iedereen mogelijk?

  Reactie door cynthia — donderdag 19 mei 2005 @ 22.24 uur

 61. Ik vindt dit belachelijk van woorden dat sommige gemeente’s zoveel geld vragen voor een stukje grond en dat is het en niet anders, ik vindt persoonlijk dat een vast bedrag moet komen en dan landelijk en dat betaalbaar moet zijn voor iedereen.
  Arm of Rijk het maak niet uit als het niet anders kan dan moet het resterende geld betaald worden door het Rijk.Dit is alleen bedoeld voor de gewone mensen en niet voor de rijke mensen die kunnen het wel betalen.

  Reactie door Roland . — woensdag 25 mei 2005 @ 23.15 uur

 62. soma

  soma It is better to be Socrates dissatisfied than a pig satisfied.

  Trackback door soma — zaterdag 16 juli 2005 @ 6.24 uur

 63. ReNeR ,

  je heb gelijk met je idee over uitvaart zonder winst bejag !!

  uit ervaring weet ik dat er zulke verzekeraars bestaan . bijvoorbeeld d e overgrote gedeelte van turken zijn verzekerd op voor waarde dat iedereen vcoor een bepaald bedrag per jaar verzekerd wordt . Ongeacht leeftijd conditie etc…. voor iedereen geld ook het zelfde wie dood gaat wordt volgens de normen behandeld en begraven ..
  Maar ik weet zeker dat het in nederland niet gemakkelijk zal zijn zoiets moois te maken
  want hier hebben ze nix aan humanitaire hulp hier moet het geld opbrengen !!!

  persoonlijk is het wel een perfercte idee !!

  Reactie door ossenaar — zaterdag 24 september 2005 @ 12.58 uur