PvdA

Al kunnen we op ‘n aantal terreinen redelijk samenwerken met de PvdA, de verschillen van inzicht en inzet zijn toch nog wel groot. De achtjarige flirt van de PvdA met de VVD (Paars) zijn we niet vergeten. Maar ook de huidige PvdA heeft nog steeds een neoliberaal virus onder de leden dat van tijd tot tijd aan het licht komt.

Volgens berichten in het Parool wil de PvdA marktwerking en eigen bijdragen in de gezondheidszorg. Voor voorzieningen als een rollator zal voortaan betaald moeten worden.

De PvdA wil eigen bijdragen en marktwerking in de gezondheidszorg. Gratis voorzieningen als rollators moeten worden afgeschaft. Met deze maatregelen moet de zorg op lange termijn betaalbaar worden gehouden.

De plannen staan in een later deze maand te verschijnen rapport van de partijcommissie, waarover Het Parool vrijdag bericht. Het rapport heeft de instemming van partijleider Wouter Bos.

Met de plannen schuift de PvdA meer op in de richting van CDA en VVD. “Het sluit aan bij ons nieuwe beginselprogramma”, zegt Kamerlid Frank Heemskerk, een van de opstellers van het rapport. Ondanks gunstige opiniepeilingen lijkt toekomstige linkse samenwerking in de Kamer daarmee onwaarschijnlijk.

De PvdA is voorstander van een breed basispakket met een inkomensafhankelijke premie. Voor extra zorg moet worden bijbetaald en voorzieningen als een rollator worden inkomensafhankelijk. “Voor sommigen blijft het gratis,” legt Heemskerk uit, “maar voor veel meer mensen betekent het dat ze moeten sparen. Je ziet aankomen dat je zoiets nodig hebt.”
(Bron: Parool)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 16 april 2005 :: 17.04 uur

66 Comments

66 reacties

 1. Inkomensafhankelijke premies zijn natuurlijk prima maar dan moet het wel in een sociaal kader plaatsvinden. Lage inkomens zouden daar de vruchten van moeten kunnen plukken. Mede omdat de hogere inkomens meer af zullen dragen en er dan ook per saldo meer premiegeld binnenkomt.

  Reactie door Jan Pruimboom — zaterdag 16 april 2005 @ 17.23 uur

 2. Oh, Jan, ik wordt er moedeloos van, wij moeten alles maar zien aankomen en de politiek wordt steeds makkelijker, afschuiven, eigen verantwoordelijkheid voor de burger.Je zult maar een gen bezitten wat slecht lopen in zich heeft en niemand weet nog van dat gen, hoezo zien aankomen!He, ik bedenk ineens wat, het wordt volgens mij duurder, zonder die rollater, dan heeft iemand hulp nodig om te lopen, hoe gaan ze dat financieren?Kortom een sukkelig geheel wederom!Het devies zal dus blijven samenwerken waar mogelijk en anders heel felle oppositie graag!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 16 april 2005 @ 17.24 uur

 3. Verregaande samenwerking met de PvdA lijkt steeds verder weg, en daarmee de mogelijkheid van een linkse regering. Mij lijkt overigens dat een linkse oppositie krachtiger en slagvaardiger is dan een links kabinet.

  Reactie door Jan Pruimboom — zaterdag 16 april 2005 @ 17.25 uur

 4. Ik zou ook dan de vraag willen stellen aan Jan M of hij nog steeds een samenwerking met de PvdA, en daarmee een links kabinet als ambitie heeft?

  Reactie door Jan Pruimboom — zaterdag 16 april 2005 @ 17.27 uur

 5. Beter, laat maar eens zien wat echt ‘links’ inhoud. Moeten we ook maar een actie beginnen dat Pvda zich niet langer links moet noemen of socialist.

  Reactie door Owahze — zaterdag 16 april 2005 @ 17.27 uur

 6. Er zijn partijen die het normaal vinden dat tienduizenden bejaarden sterven van de honger en de dorst. De SP vindt dat niet, en laatst kon ik op TV zien dat Wouter Bos dat ook niet normaal vindt.

  Laten we ons daarop concentreren. Laten we dit land onderscheiden in mensen die dat wel, en mensen die dat niet normaal vinden.

  Reactie door Degtyarev Pekhotny — zaterdag 16 april 2005 @ 17.34 uur

 7. De PvdA is voorstander van een breed basispakket met een inkomensafhankelijke premie. Voor extra zorg moet worden bijbetaald en voorzieningen als een rollator worden inkomensafhankelijk

  Breed basispakket, helemaal voor
  Inkomensafhankelijke premie, helemaal voor
  Enige zaken die dan in de “extra zorg” komen worden inkomensafhankelijk. Zeer solidair!

  Wat is hier fout aan?

  Reactie door Tom — zaterdag 16 april 2005 @ 17.36 uur

 8. Gaan we nou ook al zeiken omdat we een rollator moeten betalen als we het geld er voor hebben? Logica is ook niet aan jullie besteed, hè?

  Reactie door Robert — zaterdag 16 april 2005 @ 17.37 uur

 9. Ja…jongens, focus je maar weer op die rollator, dit plan zal wel even verder gaan dan “bijbetalen voor een rollator”…dat is de logica die relevant is…

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 16 april 2005 @ 17.42 uur

 10. @ Robert 8

  Ik dacht toch echt dat de logica verscholen lag in het feit dat de kritiek gericht was op het feit dat er mensen zijn die het geld er niet voor hebben. Maar wellicht hebben we ieder een andere definitie van logica.

  Reactie door Jan Pruimboom — zaterdag 16 april 2005 @ 17.43 uur

 11. @Tom
  Heb je je ooit verdiept in de gevolgen van marktwerking in de zorg?
  Kijk hier ‘ns!

  Reactie door Jan Marijnissen — zaterdag 16 april 2005 @ 17.45 uur

 12. Maar goed, hoe zit het dan met de kosten van de vergrijzing. Gisteren zag ik op TV, ik geloof de voorzitter van de werkgevers organisaties, en die zei dat mensen steeds minder werken en er steeds meer ouderen komen, dus wordt (ouderen)zorg steeds duurder. Dat leek mij heel logisch. Hoe denkt de SP dit aan te pakken? Volgens mij kun je niet blijven doorgaan met alles gratis houden. Daarmee zadel je de arbeidende mens op met hoge premies en belastingen, volgens mij.

  Reactie door Fjodor — zaterdag 16 april 2005 @ 17.56 uur

 13. Tom,

  Veel mensen, die geen extra zorg-premie, kunnen betalen, kunnen dat niet betalen, omdat ze die extra zorg nodig hebben, en dus niet gewoon kunnen werken, om genoeg te kunnen verdienen, om die extra premie te kunnen betalen… Terwijl mensen die wel gewoon kunnen werken, geen extra zorg nodig hebben terwijl ze wel t geld ervoor hebben…
  Da’s gewoon de mensen die toch al niets hebben, de laatste cent afpakken… wat is daar goed aan?

  Reactie door Patrick — zaterdag 16 april 2005 @ 17.58 uur

 14. Over de wenselijkheid van het (veel verder) invoeren van de marktwerking in de zorg heb ik reeds menig stukje geplaatst. En ook zeer gedetailleerd.
  Alhoewel het boegeroep natuurlijk niet van de lucht was ging er nooit iemand inhoudelijk op in.
  Onder strikte voorwaarden, die de overheid kan stellen aan kwaliteit en solidariteit, is dit de enige juiste manier om de ellende in de zorg te lijf te gaan.
  “De PvdA is voorstander van een breed basispakket”
  Dit was precies zoals ik dat toen verwoordde.

  Aan bijvoorbeeld de bonden en de sociale partners eerst eens de taak om deze mogelijkheid uit te diepen voor we een ongefundeerd “NON” zeggen.

  Als we het ergens over eens zijn is dat het op deze manier niet kan doorgaan.

  Reactie door Tom — zaterdag 16 april 2005 @ 17.59 uur

 15. @ Tom 14

  Iedereen zal het er over eens zijn dat het momenteel nogal stroef loopt, maar marktwerking lijkt mij althans geen goed idee. Politici kijken graag naar het buitenland en als we even naar de VS gaan dan zien we dat marktwerking niet functioneerd. Althans, voor de minder draagkrachtigen. Zorgverzekeringen zijn onbetaalbaar voor vele groepen mensen.

  Reactie door Jan Pruimboom — zaterdag 16 april 2005 @ 18.05 uur

 16. 14)Tom, begrijp ik je goed wanneer je vindt dat “een béétje” marktwerking binnen de zorg geen kwaad kan?
  Vergeet het maar Tom, er bestaat niet zoiets als een “eindige” marktwerking binnen de zorg.
  Waarom niet? Omdat ieder ietsiepietsie marktwerking tot de uitnodiging van “vraag” zal leiden en dat fenomeen maakt die marktwerking oneindig. Binnen de zorg behoor je niet tot “vraag” uit te nodigen, binnen de zorg behoor je aan de vraag te beantwoorden!

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 16 april 2005 @ 18.10 uur

 17. @Fjodor.
  Veel antwoorden kan je zelf vinden op http://www.sp.nl.
  Over de vergrijzing? Kijk bijvoorbeeld hier.

  Reactie door Jan Marijnissen — zaterdag 16 april 2005 @ 18.10 uur

 18. Tom, waar zijn we het over eens? Wat kan op deze manier niet doorgaan? En over welke ellende in de zorg heb je het precies?

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 16 april 2005 @ 18.16 uur

 19. De marktwerking in de zorg wordt steeds verder doorgevoerd. Zonder argumenten maar vooral als een ideologie alsof marktwerking alle problemen in de zorg zou oplossen. Veel mensen die in de zorg werken, geloven daar niet in en maken zich grote zorgen over de gevolgen hiervan. De zorg is geen markt.

  Dit door Agnes Kant ingenomen standpunt is natuurlijk ook een politiek standpunt.
  Ik kan haar, maar ook direct betrokken mensen wel begrijpen. Aan halfslachtigheid is op dit moment geen gebrek en gaat dan ook ten koste van kwaliteit en kwantitatieve inzet.
  Voor de “specialisten” op dit gebied is er dan ook geen echte mogelijkheid om te vergelijken omdat een werkelijke goed opgebouwde zorg vanuit ondernemerschap nog niet, of zoals reeds genoemd, halfslachtig is ingevoerd.

  Dit wil echter niet zeggen dat ik voor een “laissez faire, laissez Passé, ben en zonder voorwaarden de gehele zorg aan de markt wil overlaten zonder controle en reglementen.
  Hier geen Amerikaanse toestanden met miljoenen salarissen voor specialisten.

  In feite kan je ook terugschakelen naar andere topics hier geplaatst.
  Het opstellen van spelregels om wettelijk het grote graaien tegen te gaan en functies te kwalificeren.
  En dan niet door een nieuwe commissie Tabaksblatt die mij direct al veel te vrijblijvend was.

  Zijn “succes” en dit werkelijk tussen aanhalingstekens, kan iedereen elke dag in de krant lezen.

  Reactie door Tom — zaterdag 16 april 2005 @ 18.20 uur

 20. Marktwerking in de publieke sector heeft nog nooit tot enig voordeel geleid voor de consument die afhankelijk is van dergelijke diensten. Zou marktwerking in de zorgsector nu ineens wel tot succes leiden.
  In plaats van te hameren op marktwerking zou het ook eens de moeite waard zijn om naar andere oplossingen te zoeken.

  Reactie door Jan Pruimboom — zaterdag 16 april 2005 @ 18.28 uur

 21. Het lijkt wel een economische asperine die ‘marktwerking’.
  Nu niet alleen de artsen van het Kabinet Balkenende maar tevens ook dokter Bos c.s. dit ‘wondermiddel’ voor zowat elke kwaal voorschrijven is het een kwestie van tijd dat er patienten (ehh klanten) aan overlijden.

  Reactie door Cees — zaterdag 16 april 2005 @ 18.32 uur

 22. Je wil het niet geloven ,hier in Almere is de PVDA helemaal de weg kwijt.
  Zij stemmen nl voor een open TBS inrichting in een woonwijk.Dus waar juist veel kinderen wonen.
  En dat wil de pVDA.
  Wij hebben 16 Maart 8300 handtekeningen overhandigd door de ANGO (gehandicapten/chronisch zieken).Ze geven gewoon geen antwoord PVDA.Ze hebben niet veel met de gehandicapten hier.
  En overal komen overkoepelende organen,die vaak een heel ander woord spreekt dan de groepen die ze zeggen te vertegenwoordigen.
  Nee PVDA is niet meer wat het geweest is.
  Haal soms dat sociaal er maar van af.

  Reactie door anita — zaterdag 16 april 2005 @ 18.34 uur

 23. In plaats van te hameren op marktwerking zou het ook eens de moeite waard zijn om naar andere oplossingen te zoeken.

  Comment van Jan Pruimboom — 16 april 2005 @ 18.28

  …zoals de bureaucratische onzin eruit, de managers eruit, betere communicatie, waardoor niet alles 20 keer opnieuw hoeft gedaan te worden

  Reactie door Patrick — zaterdag 16 april 2005 @ 18.34 uur

 24. Nee Tom, dat zie je toch echt verkeerd! Waar het om gaat is dat de zorg al in eerste instantie niet over markt gerelateerde belangen behoort te gaan. Het bestaan van de patiënt is het enige belang dat zou moeten tellen. Zelfs het kleinste begin van marktwerking zoals het aan moeten schrijven van fondsen om aan benodigde middelen te komen (en dat is nu wel degelijk al aan de orde!), leidt af van de eigenlijke en feitelijke zorgvraag van de cliënt en ondermijnt een fatsoenlijk beleid!
  Er is geen bovendien geen enkele reden voor het nemen van het risico om uit te vinden hoe marktwerking in financieel opzicht zou kunnen bijdragen binnen de zorg: wanneer de zogenaamde liberalen zich eens binnen het geheel van de samenleving zouden plaatsen en het fatsoen op zouden kunnen brengen om aan georganiseerde solidariteit bij te dragen, zouden we deze discussie niet hoeven hebben.

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 16 april 2005 @ 18.38 uur

 25. @ Patrik 24

  Een transparantere organisatie zou al een heel stuk helpen ja. Aan de zorgverleners zal het niet liggen, dat zijn vaak hele betrokken mensen met oprechte belangstelling. Laat de zorgverlener doen waar hij voor aangenomen is dan zijn we al een heel eind.

  Reactie door Jan Pruimboom — zaterdag 16 april 2005 @ 18.41 uur

 26. 26, inderdaad, en dan hoeven de zorgverleners die echt betrokken zijn, ook niet met een chagerijnig gezicht weg te lopen,.. wat nu steeds vaker gebeurd…

  Reactie door Patrick — zaterdag 16 april 2005 @ 18.43 uur

 27. Vermoedelijk lonkt de PvdA al naar het CDA, voor na de volgende verkiezingen. Alleen een duidelijke stem op partijen links van de PvdA kan tot verandering leiden.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 16 april 2005 @ 18.55 uur

 28. # 25 Madelijne

  Nee Tom, dat zie je toch echt verkeerd! Waar het om gaat is dat de zorg al in eerste instantie niet over markt gerelateerde belangen behoort te gaan.

  Nee, Madelijne.
  De zorg zal altijd verbonden en afhankelijk zijn van “De Markt”.

  Ik geef hier enige voorbeelden;
  1. De prijs van medicijnen
  2. De prijs van medische apparatuur en applicaties
  3. De prijs van bouw en inrichting van ziekenhuizen en andere gerelateerde centra
  4. De prijs van het inhuren van externe adviseurs
  5. De prijs van personeel
  6. De prijs van specialisten
  En ik heb niet de intentie om direct compleet te zijn.

  Je zou ook kunnen zeggen dat we “zedelijk en moreel” verplicht zijn om deel te nemen op straffe van uitbuiting. (Hetwelk jarenlang is gedaan door de apothekers)

  Volledige marktwerking onder stikte controle van de overheid ten aanzien van verzekering en prestatie hetwelk dan zelfs niet eens meer los van elkaar kan worden gezien.
  En dit met de eis op “betere” zorg in al zijn aspecten.
  De overheid en het parlement heeft hier de taak te controleren, te reglementeren en te corrigeren.
  En zo hoort het ook!

  Reactie door Tom — zaterdag 16 april 2005 @ 19.02 uur

 29. Ik heb in het verleden ook pvda gestemt (strategisch) om te voorkomen dat rechts te groot werd. De achterban van de pvda is en blijft links. Veel oudere pvda-ers.De invulling van deze partij in beleid en zeteltjes e.d. is niet echt links meer. Hierbij roep ik alle linkse pvda stemmers op op bij de volgende verkiezingen (overpakweg 4 maanden??????) op de sp te stemmen. Ik denk dat dan hun belangen goed behartigd worden.

  Reactie door bert biobak — zaterdag 16 april 2005 @ 19.11 uur

 30. Tom, die prijzen behoren door de georganiseerde solidariteit te worden opgebracht, marktwerking zal dit alleen maar moeilijker maken.

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 16 april 2005 @ 19.12 uur

 31. 29. Tom, even tussendoor, want ik moet weg. Maar ik zie niet zo goed in waarom de verstrekking van zorg marktgebonden zou moeten zijn, al is de facilitering van de zorg dat wel. Het leidt juist tot heel nare uitwassen als de verstrekking marktgebonden is. Sprak van de week iemand die bij een bureau werkt dat op competitieve basis MRI-scans en ook botdichtheidsonderzoeken doet. Als je maar betaalt, kun je gelijk terecht, ze hebben vestigingen in Amsterdam en Rotterdam. Terwijl er in ziekenhuizen een wachtlijst is voor MRI-scans. Ik vind dat een kant die de gezondheidszorg niet op moet, en het is ook helemaal nergens voor nodig.
  Het ene kan los van het andere staan, en juist als de verstrekking van zorg door de overheid gecontroleerd blijft en niet aan de markt wordt overgelaten, kun je ook de faciliterende kant enigszins onder controle houden.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 16 april 2005 @ 19.15 uur

 32. De PvdA is een partij die niet links is en niet rechts. In Groningen Stad weet ik bij god niet wat ik er aan heb. De ene keer stellen ze zich uitermate sociaal op en staan schouder aan schouder met de SP en GroenLinks, de andere keer zijn ze vriendjes met de VVD.

  Reactie door Fjodor — zaterdag 16 april 2005 @ 19.19 uur

 33. Als zorg commercieël wordt, wat is het resultaat? Zorg wordt duurder, want er moet immers winst gemaakt worden. Ook aandeelhouders willen centjes zien. Er staan dure managers aan het roer. Allemaal centjes die in eerste instantie in andermans zak terechtkomen. Zorg hoort in de publieke sector thuis. Zonder winstoogmerk. Je kunt zorg niet overlaten aan bedrijven die eraan willen verdienen.

  Reactie door Jan Pruimboom — zaterdag 16 april 2005 @ 19.19 uur

 34. “Als zorg commercieël wordt, wat is het resultaat?”

  Ehm, zie Essent en Nuon?

  Reactie door Fjodor — zaterdag 16 april 2005 @ 19.24 uur

 35. # 31
  Madelijne, je bent toch niet naief?
  En wat bedoel je met georganiseerde solidariteit?
  # 32
  Tom, even tussendoor, want ik moet weg. Maar ik zie niet zo goed in waarom de verstrekking van zorg marktgebonden zou moeten zijn, al is de facilitering van de zorg dat wel.
  De facilitering van de zorg is dat wel?
  Waar ligt dan de scheidslijn?

  Reactie door Tom — zaterdag 16 april 2005 @ 19.28 uur

 36. marktwerking in de publieke sector of zorg bestaat niet .het is een verzonnen term door de rechtse ballen .oer driften als water,voeding, huisvesting ,gezondheid, zitten in de genen van het ,dier, mens !in natuurvolken vind je dit nog steeds terug .eten ,drinken, het hutje en de medicijn man !hoe primitief ook .ieder mens heeft behoefte aan deze voorzieningen .je hebt dus gewoon geen keuze .een van de belangrijkste voorwaarden van markt werking !voorbeeld ik heb zelf een motorzaak maar motorrijden is geen eerste levensbehoefte.dus zit er geen directe noodzaak aan .je kunt de koop uitstellen .tenslotte ga je niet dood als je een jaartje geen motorrijd .maar je operatie uitstellen ,of je gas water en licht ,daar kun je wel degelijk ziek of dood aan gaan .kortom kortom als iedereen die een motor wil kopen alleen bij 3 motorzaken terecht kan (door de overheid bepaalt)dan gaan de prijzen omhoog en de service omlaag .en mijn salaris omhoog .stoppen dus met die bullshit .en de p.v.d.a. top zijn rechtse ballen en een lid van die partij met enig links gevoel stapt over na de s.p (gelukkig kom ik er cursussen steeds meer tegen ) p.s het is nee en blijft nee tegen de eu grondwet .

  Reactie door texas henkie — zaterdag 16 april 2005 @ 19.30 uur

 37. Tom, wil je ook de vragen wie welke zorg krijgt en tegen welke voorwaarden (prijs), door de markt laten bepalen?

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 16 april 2005 @ 19.34 uur

 38. 36. Nou, nogal simpel. Bij de verstrekking in de vorm van de handen aan het bed, de apparaten in het ziekenhuis, het bed in het ziekenhuis. Ik bedoel met facilitering de basis-voorzieningen die nodig zijn voor het bieden van zorg. Dus medicijnen, apparatuur, specialisten, behuizing, etc. Op zich zou het prettig zijn als dat ook een publieke zaak zou kunnen zijn, maar dat is maar ten dele haalbaar. Maar natuurlijk kun je wel wet/regelgeving uitvaardigen voor wat betreft de zorg zelf. Je zou bijvoorbeeld die privé-klinieken wettelijk kunnen dwingen ook ziekenfondspatienten te nemen en niet alleen mensen die zelf even de paar honderd euro (zo’n scan blijkt niet zo duur te zijn) voor zo’n onderzoek kunnen neertellen.

  Reactie door Joan van der Lingen — zaterdag 16 april 2005 @ 19.39 uur

 39. # 38 Ed

  Beste Ed, het is duidelijk dat je net binnenkomt.
  Lees eerst mijn stukjes even.
  Daarna ben ik volledig bereid om met je te discussieren.

  Reactie door Tom — zaterdag 16 april 2005 @ 19.47 uur

 40. Nee Tom ik ben niet naïef, ik ben zelfs door de schade en schande van die marktwerking wijs geworden als werker in de zorg….

  Met georganiseerde solidariteit bedoel ik dat we de volledige kosten voor de zorg met elkaar op dienen te brengen zodat niemand, ook niet jij later, plotseling voor onmogelijke kosten komt te staan…Ik draag overigens graag bij aan jouw rollator of aan welke zorg je ooit ook nodig zult hebben.

  Reactie door Madelijne Pleines — zaterdag 16 april 2005 @ 19.53 uur

 41. Toen die CDA-er kwam met het idee dat mensen best zelf hun eigen rollator konden betalen was ik gelijk boos. Inmiddels ben ik ietwat genuanceerder gaan denken. Er staat honderden van die dingen weg te roesten in kelders en schuren, omdat de Thuiszorg die dingen niet terug wil hebben. ALs ze nu eens gaan beginnen met het UITLENEN van die dingen, zoals bv met rolstoelen en krukken ook gebeurt. Dan moet je het geleende terugbrengen nadat het niet langer nodig is. Een Technische Dienst (werkgelegenheid voor jongeren!) kan de apparaten nalopen, eventueel repareren, nieuw likje verf geven, nieuwe remblokjes, nietw zitje misschien ook en hopla, de rollator kan een nieuw leven leiden bij iemand anders. Voor mensen met een inkomen onder de ziekenfondsgrens zou het ding gratis moeten zijn. Zit je met je inkomen daarboven, dan kan je wat mij betreft, inkomensafhankelijk een steeds groter deel zelf betalen tot aan het hele bedrag aan toe voor mensen die dat makkelijk kunnen missen. Ik heb het hier NIET over operaties of MRI scans of medische handelingen. Ik heb het over hulpmiddelen. Maar nog steeds roesten die dingen weg in kelders en garages en schuurtjes. Dat noem ik dan verkwisting!

  Reactie door L.M. Lembeck — zaterdag 16 april 2005 @ 19.54 uur

 42. Sorry Tom, maar ik kan het niet laten. Wat is “extra zorg”?

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 16 april 2005 @ 20.09 uur

 43. Hallo Jan,
  De zorgwekkende toestand in de zorg (elke vorm van) komt, zoals bekend, door alle bezuinigingen. De privatisering is een hoofdschuldige hieraan, – de oorzaken hiervan zijn duidelijk, – de marktwerking, de concurrentie, het winststreven. Hieraan zijn ook nog risico’s verbonden waarover ik nog niemand gehoord heb. – Wat als een bedrijf, een bedrijf in de zorgindustrie failliet gaat? Denk daar ook eens aan, wat gebeurd er dan met de patiënten?. Alleen goede zorg als je extra (wilt/kunt/moet) betaald? – En altijd op de achtergrond de vraag wie moet daar voor opdraaien, met bij velen de gedachte: “Maar niet uit mijn portemonaie”. Mijn vraag: “Hoe sociaal, hoe solidair, hoe medelevend zijn we?”.
  Groet,
  Amita.

  Reactie door AMITA — zaterdag 16 april 2005 @ 20.11 uur

 44. # 41 Madelijne

  Dat schakel ik alleen maar terug naar het voorstel van de PvdA waarin dit juist wordt ondervangen.
  Ten aanzien van je werkkring meen ik ook een bevestiging te vinden.
  Het systeem waar jij in hebt gewerkt was altijd zonder marktwerking of, zoals genoemd, te halfslachtig dus je ervaringen zijn gerelateerd aan deze slechte manier van omgaan met “de zorg” en derhalve eerder dus een bevestiging van mijn mening.

  Reactie door Tom — zaterdag 16 april 2005 @ 20.15 uur

 45. Buiten alle discussie lijkt het me voorlopig niet verstandig marktwerking op de zorg los te laten. Laten we eerst de marktwerking op andere publieke sectoren eens in goede banen leiden zodat we weten of het uberhaupt wel mogelijk is.

  Daar ziet het overigens niet naar uit.

  Reactie door Jan Pruimboom — zaterdag 16 april 2005 @ 20.15 uur

 46. Oh, jongens hier wordt ik toch weer zo moe van;IN DE ZORG KAN GEEN MARKTWERKING!Waarom niet, marktwerking gaat uit van meetbaar en constante, helaas is elk mens anders en zelfs niet eens per dag maar soms per minuut.Dit geldt voor zowel werkers als clienten.Ook ziekte heeft geen constante, hoe graag we dit ook willen en proberen, waarom omdat ieder mens anders is en dus ook op medicijnen anders reageert.Waarom is zorg momenteel zo kostbaar?Omdat de toeleveranciers absurde prijzen rekenen, een schroef in een ziekenhuis is honderd keer zo duur als in de bouwmarkt.Die leveranciers kunnen er niet zo heel veel aan doen aangezien veel van die apperaten alleen maar in ziekenhuizen gebruikt kunnen worden.Wat dachten jullie van het waanzinnige tempo waarin alles momenteel gaat en de verzelfstandiging die we ineens als burger moeten hebben; je moet kennis hebben over recht, economie, grondwetten, verzekeringen, energie, opvoeding, daar tussen door nog je gek werken om een huis te kunnen betalen, kinderopvang en dan nog maar even de boodschappen en het huishouden en de laatste trends in huis halen.Voor veel mensen is het teveel en hun gezondheid, geestelijk dan wel lichamelijk gaat er onder lijden.Dan laat ik het onveilig gevoel nog maar even buiten beschouwing!Marktwerking, grrrrr!Prima voor de trends en geldwolven maar alsjeblieft niet in de zorg.Ik ben door al die idiotie die ze daarin al uit hebben gehaald eruit gegaan en dat doet nog dagelijks zeer, het is een grof schandaal dat we zo met mensen om denken te moeten gaan!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zaterdag 16 april 2005 @ 21.41 uur

 47. Ondertussen zakt de PvdA in de peilingen, en stijgt de SP…

  Reactie door Olav ten Broek — zaterdag 16 april 2005 @ 22.58 uur

 48. Marktwerking in de zorg lijkt mij een érg zorgelijke kwestie!
  Zorg(lees ziekenfondspremie en aanverwante zaken)zijn nu al voor veel mensen bijna onbetaalbaar;moet dat nou nóg eens erger worden omdat meneer de direkteur van de zorgverzekeraar zo nodig mee moet doen in de lijn van wat direkteuren in allerlei buitenlanden verdienen?
  Wij leven niet in een buitenland!!!!!!!!!! Wij leven in NEDERLAND!!!!!
  Laat dan niet die zuurverdiende cneten op gaan aan de Jaguar van de direkteur van de zorgverzekeraar!

  Reactie door Marian — zaterdag 16 april 2005 @ 23.11 uur

 49. In de PvdA lijkt het geloof in de marktwerking inmiddels zo sterk aan invloed gewonnen te hebben dat het met de dag moeilijker wordt om bij de grote politieke en maatschappelijke issues nog scherp de visies van de Pvda van die van de VVD te kunnen onderscheiden. Weliswaar blijft de PvdA, als het gaat om de financiering van de zorg, vasthouden aan een verzekeringsstelsel met inkomensafhankelijke premies, maar in feite introduceert de PvdA daarmee een vorm van solidariteit die zo minimaal is en zo ontkleed dat deze onvoldoende de toegankelijkheid voor gezondsheidszorg voor iedereen kan garanderen. Voor de SP vormen deze plannen van de PvdA een bevestiging van wat wij eerder al vreesden, maar nu zeker weten: nl. dat door de PvdA aan solidariteit geen prioriteit meer wordt gegeven.
  Het gevaar met de introductie van de marktwerking in de zorg is dat deze marktwerking zoveel ruimte wordt gegeven (vooral aan de positie van de zorgverzekeraars) dat deze marktwerking niet meer het middel is om de zorg betaalbaar te houden (zoals ons graag wordt voorgehouden) maar dat de marktwerking het doel wordt waaraan de kwaliteit van te leveren zorg ondergeschikt wordt gemaakt. Patiënten die niet meer vrij kunnen kiezen naar welk ziekenhuis ze willen gaan voor een bepaalde operatie, artsen die meer tijd kwijt zijn aan het invoeren van de juiste cijfertjes bij elke gepleegde diagnose en het daarbij met elke zorgverzekeraar afzonderlijk moeten onderhandelen over de vergoeding die bij elk van die diagnoses/behandelingen hoort: het zijn enkele voorbeelden die laten zien dat uiteindelijk de patiënt de prijs betaalt voor deze marktwerking. En dat is geen goedkopere.

  Het is dus een mythe dat de marktwerking de gezondsheidszorg betaalbaar maakt en toegankelijk houdt voor iedereen, een mythe die overigens niet alleen door het kabinet als waarheid wordt beschouwd, maar ook kritiekloos lijkt te worden overgenomen door de media. Zoals ook in het NRC vandaag, waarin een journalist in vraaggesprek met Agnes Kant maar één oplossing voor ogen kon zien om de gezondheidszorg in de toekomst betaalbaar te houden en die luidde: marktwerking. Jammer overigens dat de journalist in dit gesprek een zo kritiekloze opstelling innam tegenover de in de politiek (met de PvdA nu nog sterker) heersende doctrine die marktgericht denken heet.

  Juist ook omdat dit denken bijna op totalitaire wijze en zonder reserve wordt (en is) toegepast op alle domeinen van deze maatschappij, zou, ook in het algemeen, door de media in hun verslaggeving (ook als het gaat over de Europese grondwet) wat meer ‘afstand’ genomen moeten worden tot de heersende politieke opinie.

  Reactie door David Tompot — zaterdag 16 april 2005 @ 23.19 uur

 50. 45)Tom, opnieuw mis! Zoals ik je al zei: met “halfslachtigheid” heeft de bewezen onmogelijkheid van marktwerking niets te maken! Er bestaat niet zoiets als “een beetje” marktwerking binnen de zorg (die wel degelijk al is ingetreden en die dit gegeven bewijst) dat is een illusie! Het gaat om de pricipes van de marktwerking die niet verenigbaar zijn met de principes binnen de zorg en waarom zouden we dit willen? Laat de markt de markt zijn en de zorg de zorg!

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 17 april 2005 @ 0.20 uur

 51. Vind het wel meevallen hoor. Inkomensafhankelijk, dus sowieso erg solidair. Dus bijvoorbeeld de mensen die een rollator kunnen betalen moet een rollator zelf bekostigen, mensen die dat niet kunnen niet. Alleen dat ‘veel meer’ spreekt me niet zo aan.

  Overigens ben ik als het om marktwerking gaat behoorlijk liberaal, maar in de zorg lijkt me dat toch echt een héél slecht plan. Voorbeelden te over.

  Zou een eventuele samenwerking (say in een kabinet) hier door minder haalbaar zijn? Neuh, lijkt me niet. Als de PvdA samen kan werken met de VVD moet dat met de SP toch ook wel lukken. Als je kijkt hoe de standpunten zijn komt het toch ook aardig overeen. Vandaar dus dat de PvdA nog een linkse partij is, ver naar het midden, maar het blijft aan de linkerkant.

  Reactie door Uhro — zondag 17 april 2005 @ 0.54 uur

 52. Onlangs heeft kamerlid Niny van Oerle van het CDA gesproken in Leeuwarden, waar ze pleitte voor afschaffing van de subsidie op een scootmobiel.
  Volgens haar moeten mensen die niet meer mobiel zijn, dat soort vervoermiddelen maar uit eigen zak betalen.
  Terwijl mevrouw van Oerle ook al een bejaard mevrouwtje is van 70 jaren oud, lijkt het haar te doen dat andere oudjes haar voorbeeld moeten volgen omdat mevrouw nog zo fit is.
  Helaas is niet elke oudere instaat om financieel mobiel te zijn.
  Laat staan de fitheid van mevrouw het kamerlid.
  De C van het CDA schijnt steeds minder waard te worden in de politiek.

  Reactie door Hendrik — zondag 17 april 2005 @ 1.28 uur

 53. Ondertussen stijgt de VVD in de peilingen!!!!
  Ja hoor, echt waar!!
  Nouja, het is maar een peiling.

  Reactie door bert biobak — zondag 17 april 2005 @ 7.46 uur

 54. Markwerking in de bouw werkte fantastisch,voor de bouw bedrijven.MET dit voorbeeld voor ogen.weet ik dat markwerking in de zorg precies dezelfde kant opgaat en zorg verdwijnt voor iedereen zonder een goed inkomen.Dus zieken en anderen die zorg nodig hebben kunnen verrekken. als zij die zorg niet betalen kunnen.solidarietijd schijnt voor de P.V.D.A verleden tijd te zijn
  hein

  Reactie door h.b. kerkhoff — zondag 17 april 2005 @ 8.40 uur

 55. Is het nou eigenlijk niet opportunistisch om in het midden te gaan zitten? Arbeiders noemen dit van twee walletjes eten.

  Het lijkt wel of de PVDA zich vast aan het indekken is met het oog op verkiezingen. Nee links zijn ze niet meer te noemen, daarom zal het grote deel van het volk zich ook niet meer herkennen in de PVDA.

  Reactie door E.Krul — zondag 17 april 2005 @ 10.57 uur

 56. Kennelijk is de norm: bevoordelen van de enkeling belangerijker in dit land, dan dat de waarden van; welvaart, goede gezondheidszorg, onderwijs op niveau, goede ontwikkelings kansen en toekomstvooruitzichten voor het volk.

  Reactie door E.Krul — zondag 17 april 2005 @ 11.05 uur

 57. Je weet tenminste wel waar je aan toe bent, als je geen barmhartigheid ontvangt.

  Reactie door Boudewijn Pleines — zondag 17 april 2005 @ 11.55 uur

 58. Morgen Bou@58, Barmhartigheid???Recht, volgens mij en de rechten van de mens:De overheid dient te zorgen voor!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 17 april 2005 @ 11.58 uur

 59. Jan M.
  ik zie tot mijn genoegen dat je steeds beter gaat begrijpen wat ik al jaren heb geroepen. Een “links”kabinet met de PvdA zal niet links zijn. Ik ben al oud en heb alles bewust sinds 1945 meegemaakt.Toen ging het nog een beetje met de PvdA, maar het wordt steeds erger.Let niet op wat Woutertje zegt, maar op wat hij vroeger gedaan heeft en waarschijnlijk weer zal doen.
  waakhond Aad Sweep

  Reactie door Aad Sweep — zondag 17 april 2005 @ 12.00 uur

 60. art.25Rechten van de mens:Een ieder heeft het recht op een levenstandaard, die hoog genoeg is voor de gezonheid en het welzijn van zichzelf en zijn gezin, waaronder begrepen voeding,huisvesting en geneeskundige verzorging en noodzakelijke sociale diensten,alsmede het recht op voorziening in geval van werkeloosheid,ziekte,invaliditeit,overlijden van de echtegennt,ouderdom of een ander gemis aan bestaansmiddelen,onstaan ten gevolge van omstandigheden onafhankelijk van zijn wil.Moeder en kind hebben recht op bijzondere bijstand en zorg.Alle kinderen, al dan niet wettig, zullen dezelfde sociale bescherming genieten.

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 17 april 2005 @ 12.39 uur

 61. Beste Jan Marijnissen

  Ook ik ben altijd al hier de grotere scepticus geweest als het gaat over die PvdA. Ik ben blij; dat ook jij nu steeds meer begrijpt; dat het regeren met die PvdA op dit moment een gruwel is. Laten wij maar mooi zuiver in ons bloed blijven en onze eigen koers varen. Wij moeten het bij de volgende verkiezingen niet opnemen tegen de VVD; maar tegen vooral die PvdA en deels; het CDA. We moeten het gehuigel van die W.Bos aan de kaak stellen. Politiek elimineren die handel. Mischien kun je het nog wel eens worden met Femke; maar als je ziet; (zoals anita ook al aangaf) hoe Groenlinks en PvdA vaak samen op lokaal nivo overal de zaak runnen; dan is het gewoon, of de VVD overal de overhand heeft! Echt waar! De verloedering bij die 2 partijen is op lokaal niveau al een paar generaties verder gevorderd Jan.

  Door inkomensafhankelijke premies te pleiten maakt Bos een schijnbeweging naar de linkse kiezer; om vervolgens dit te lijmen aan de marktwerking in de zorg. Ik zou zeggen: loskoppelen. Ook dit is het verloederen van de sociale ideologie.

  @Tom

  Je doe hier voorkomen; alsof de zorg te duur is en de marktwerking het redmiddel is voor die zorg. Dat is echt onzin.
  De marktwerking in het openbaar vervoer; het energienet etc etc. heeft ons alleen maar flink meer geld gekost; Vooral aan topmanagers; die de ene bonus na de andere krijgen; Wat je nu ziet bij NUON en ESSENT; daar zul je straks dan ook berichten in de krant van zien verschijnen bij ziekenhuizen. Maar goede servive? Ho maar; want het geld moet toch ergens vandaan komen? Dat zie je ook aan je energierekening. Dit; terwijl de directeuren voor die marktwerking ook heus wel goed presteren. Verder ligt er een hele hoop burocratie; waarvan Agnes Kant het al heel vaak over heeft gehad; wat de zorg duur maakt. En dan maakt het niet uit of er marktwerking is of niet.

  Verder zijn er een heel hoop landen; die de marktwerking ook nog niet hebben ingevoerd en die hun zorg op een heel hoog nivo hebben en betaalbaar ook. Laten we dan daar eerst naar kijken; om te leren wat we hier fout doen. Is dat nou zo’n probleem, of zijn ze daar te trots voor?

  het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — zondag 17 april 2005 @ 12.47 uur

 62. ReneR
  ook mij bekruipt soms het gevoel dat alleen een gewapende revolutie het tij nog kan keren.Een bekende Fransman van na de Franse revolutie, (was het Robbespierre of iemand anders?)heeft echter gezegd:”De revolutie verslindt zijn eigen kinderen”. Dat is mij altijd bijgebleven en je ziet het in de naoorlogse jaren inderdaad op veel plaatsen gebeuren.Daarom geloof ik daar niet meer in.Wel in overtuigen, samen met (soms harde) aktie.Aan dat laatste mankeert het wel eens een beetje bij de huidige SP, maar ik heb de indruk dat de diskussie in elk geval weer terug is.Zoals ik op een website van Arda Gerkens al eens gezegd heb:”een socialist hoort er in het kapitalisme toch nooit bij”; dus laat je niet inpakken. De SP beroept zich op drie uitgangspunten die vrijwel overeenkomen met die van de Franse revolutie:”Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap”.Daar ben ik het helemaal mee eens!
  De dictatuur van het proletariaat die Marx predikte, waarbij hij dan aannam dat die slechts een beperkte tijd gold, waarna het echte socialisme gevestigd kon worden is nergens verder gekomen dan de dictatuur, die daarna niet meer van het proletariaat was, maar van de nieuwe machthebbers. Je kent hoop ik het boek “Animal Farm” van Orwell. Lees het anders maar eens gauw.En wat het kapitalisme betreft: lang heb ik gedacht dat het aan zijn eigen kwalen zou bezwijken en ik zag dat toch maar niet gebeuren. Maar de laatste tijd begin ik weer hoop te krijgen als ik zie dat de godsdiensten zich gaan aaneensluiten,omdat hun macht overal afkalft, en dat het milieu zo verpest is dat “ze” het zelf beginnen te zien!
  Jij hebt me zelf op een vroegere website zo genoemd, daarom teken ik met
  waakhond Aad Sweep

  Reactie door Aad Sweep — zondag 17 april 2005 @ 14.14 uur

 63. #64 Aad “waakhond” Sweep

  Ja ik heb je bijdragen altijd met genoegen gelezen en je getuigd van een wijsheid; die ik vaak nogal eens mis hier.

  Ook deze keer kan ik je terughoudendheid begrijpen; vooral als je kijkt naar de geschiedenis. Maar deze geschiedenis kent ook wel vreedzamere revoluties. De marsen van het volk van Oost-duitsland met kaarsen staan nog in mijn geheugen gegrift en dat leidde wel degelijk tot een ommekeer. Je had in Porugal de Anjer-revolutie en eigenlijk was de Praagse lente ook heel mooi verlopen; ware het niet; dat de russen roet in het eten gooiden. En door de protesten van de Libanezen; vertrekken nu ook de Syriers.

  Ik ken het boek van Orwell ook; maar de varkens van Orwell zitten nu overal reeds in dit land. Daar had men hier niet eens een revolutie voor nodig. Het is langzaam aan al zo verloederd. Geweld hoeft niet; we kunnen het land ook met z’n allen lam leggen voor alle economische verkeer. De fransen hebben vaak deze methode gebruikt met succes. het zit hen blijkbaar meer in het bloed, dan bij ons…..

  Reactie door ReneR — zondag 17 april 2005 @ 14.42 uur

 64. Eenieder is er van overtuigd dat dit kabinet niet deugd.
  Alleen met elkaar te rollebollen is hetgeen wat dit kabinet op de been houdt.
  De droom dat we een vuist kunnen maken tegen dit kabinet is nog ver, heel ver, heel ver weg als we de negatieve punten van onze oppositie blijven benoemen!

  Reactie door Wever — zondag 17 april 2005 @ 17.26 uur

 65. Het kabinet deugt wel….alleen de bezetting.

  Reactie door Tom — maandag 18 april 2005 @ 18.50 uur

 66. het is duidelijk dat de PVDA niet een linkse coalitie wil hebben. Maar hoe moet het dan? PVDA zal wel veel stemmen halen bij een volgende verkiezing denk ik. Ik heb ook niet meer zoveel vetrouwen in groen links doordat paul rosenmuller ook meedoet aan zelfverrijking! En de partij van peter R. de Vries, tsja ik wil helemaal geen politiestaat! Zodra solidariteit weer van belang wordt zal de samenleving leefbaarder worden en is een politiestaat niet nodig! Hoe moet het nou? Als het aan mij ligt heel graag een links kabinet!!En anders? dan denk ik aan verhuizen naar Canada….

  Reactie door cynthia — vrijdag 6 mei 2005 @ 12.45 uur