Balen!

Feyenoord verliest in een slechte wedstrijd. Het lijkt wel of de spelers aan het eind van de wedstrijd geen puf meer hebben. Hoe kunnen (bij het laatste doelpunt van Ajax) anders vier Ajaxieden tegenover slechts twee Feyenoorders staan?

Balen ook over de rellen. Twee treinen in de vernieling, enkele zwaar- en lichtgewonden, duizenden gestrande reizigers, veel materiële schade…
Moeten we dit allemaal maar voor lief nemen? Het is de prijs die we moeten betalen voor het voetbal, of moeten we maatregelen nemen?

Ik vind het níet normaal en de kosten veel te hoog. Daarom is het belachelijk dat er nog steeds geen aanpak bestaat van de harde kern van hooligans. Ik ben ervoor dat ze een stadionverbod krijgen én een meldingsplicht tijdens wedstrijden.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 17 april 2005 :: 23.06 uur

41 Comments

41 reacties

 1. Ja, het wordt tijd voor meldingsplicht en échte stadionverboden, zodat een gewone fan ook eens naar een uitwedstrijd kan zonder combiregelingen. Want ik hoorde op de radio iemand die geen vernieling in haar coupé had, maar toch strandde en terug naar huis moest na uren te hebben gewacht.

  Een klein groepje wat het verpest voor de rest. Een bekend fenomeen…

  Maar de uitslag, die maakt een hoop goed :)

  Reactie door Renske — zondag 17 april 2005 @ 23.08 uur

 2. k schaam me er bijna voor om feyenoorder te zijn…
  maar t lijkt wel of die kleine harde kern, steeds groter wordt, en niet alleen tijdens wedstrijden, k had een mooie sticker ( :-) ) van feyenoord op mn brommer, en ja hoor, binnen no time wassie met merkstift beklad :S

  Reactie door Patrick — zondag 17 april 2005 @ 23.11 uur

 3. Flinke straffen. Als ik zoiets zou flikken dan ging ik toch ook de cel in?

  Ik begrijp al dat gedoe rond voetbal al helemaal niet.
  Het is een totaal overgewaardeerde sport.
  Dat is mijn mening hoor.
  Ik zou graag veel meer op TV en in de krant zien van allerlei andere sporten.

  Reactie door Molly — zondag 17 april 2005 @ 23.28 uur

 4. Herinner mij dat in de jaren 60 dat voetbalrellen in zuid amerika veroordeeld werden dat was hier niet mogelijk mensen
  achtergaas en greppels rondom het speelveld.
  Het is hier nu nog erger als in zuid amerika.
  Hard aanpakken is het enigste middel om het te stoppen, zo als wel eens geopperd wordt stel de ouders aansprakelijk indien het minderjarige zijn, dan letten ze misschien wel op wat hun kroost uitspookt, volwassene straffen cursus omgaan met andermans eigendommen, de schade verhalen waar mogelijk op de daders, ze levenslang toegang tot sportvelden weigeren.

  Reactie door folkert de lepper — zondag 17 april 2005 @ 23.29 uur

 5. Geen supporters mee naar uitwedstrijden. Je bespaart dan vele € op beveiliging. Want ook bij wedstrijden waar niets gebeurt zijn talloze politie-agenten in touw om mogelijke supportersrellen in de kiem te kunnen smoren.

  Reactie door Henk — maandag 18 april 2005 @ 0.06 uur

 6. Hard aanpakken, deze (relatief kleine) groep hooligans. Er moeten door de tweede kamer ook duidelijke en heldere afspraken worden gemaakt lijkt mij, het moddert al jaren maar aan. Een stadionverbod en meldingsplicht voor de hooligan lijkt me het minste. Bij vernielingen het verhalen op de dader, de (extra)politie inzet verhalen op de hooligan of club. Afgelopen twee dagen hebben 400 extra politieagenten moeten werken! Lijkt mij niet dat de belastingbetaler hier voor hoeft mee te betalen toch? (Risico) wedstrijden anders tot er goede afspraken zijn maar zonder publiek spelen.Zoals vandaag kan echt niet!

  Reactie door Jan — maandag 18 april 2005 @ 0.08 uur

 7. In 10 minuten tijd van euforie, en gejuich naar gelatenheid en weer en gevloek (ja sorry op zo’n moment leef je zo erg mee).

  Ik denk dat het ook beter is dat er maar geen uit-supporters meer toegelaten moeten worden bij risico-wedstrijden. De lol is er ook voor de supporters allang vanaf met die vervelende combi-regelingen, ik ga allang niet meer voor mijn plezier naar uitwedstrijden, die laat ik dankzij de combiregelingen mooi allemaal schieten.

  Daarnaast zorgen die combiregelingen er schijnbaar nog niet eens voor dat de veiligheid nu wel gegarandeert kan worden, dus wat schieten ze ermee op, je bent je gezondheid niet zeker tegenwoordig in de omgeving van een stadion bij een risico wedstrijd.

  Maar goed, vooralsnog overheerst bij mij ook de teleurstelling van de nederlaag en het ogenschijnlijk ontbreken van felheid bij de Feyenoord spelers, ik klamp me maar vast aan “volgend jaar beter” zoals ik ieder jaar weer doe :)

  Reactie door Anton Schuurmans — maandag 18 april 2005 @ 0.11 uur

 8. (De reactie van de SP)

  Koppel meldplicht aan stadionverbod

  Relschoppers onder de voetbalsupporters moeten gestraft worden met een stadionverbod in combinatie met een meldplicht. De voetbalrellen die vandaag plaatsvonden rond Feyenoord-Ajax geven aan dat langer wachten onverantwoord is. Dit stelt SP-Kamerlid Agnes Kant. De SP vindt dat minister Donner veel te traag en terughoudend is met deze maatregel. “Dat we nog steeds geen strafrechterlijke meldingsplicht koppelen aan stadionverboden, is onbegrijpelijk. Jarenlang wordt er over gepraat maar er gebeurt ondertussen niets.”

  In debatten in de Tweede Kamer wordt vaak gesteld dat het een meldplicht een verregaande vrijheidsberoving en straf is, en dat je daar terughoudend in moet zijn. Kant: “Bij relschoppers die met stenen gooien, mensen in gevaar brengen en het voor echte supporters verzieken, is dit een belachelijk argument.” Kant zal dinsdag in het vragenuur bij de ministers Remkes en Donner aandringen op het toepassen van de meldpicht.

  “De kern van supportersbeleid moet zijn: pak de dader, niet de echte fans. Het uitzicht iedere zondag op het politiebureau te moeten doorbrengen, is een stuk afschrikwekkender dan het niet bijwonen van een risicowedstrijd. Die maatregel kan wel weer op slinkse wijze worden omzeild – in tegenstelling tot de meldingsplicht.”

  Reactie door Jan Marijnissen — maandag 18 april 2005 @ 0.16 uur

 9. Een stadionplicht is een goed idee, alhowel je moet oppassen dat die gasten dan niet ergens anders rotzooi gaan trappen. Maw, het gevaar bestaat dat je het probleem alleen maar verplaatst.

  Reactie door Koen — maandag 18 april 2005 @ 0.20 uur

 10. Tja,dat voetbal,Jan,raar toch dat die sport zoveel agressie oproept, je ziet het al bij de kleine jongetjes en hun vaders langs de lijn.Mijn zoon heeft even het idee gehad om te gaan voetballen, ik was erg blij dat tafeltennis won, in zijn uiteindelijke keuze, nu roeit hij fanatiek in Leiden.Ik snap niet zo goed dat voetbalclubs niets doen, gewoon uit zichzelf zeggen, als er rellen na de wedstrijd zijn geweest,dan spelen we de volgende wedstrijd zonder publiek, volgens mij is het dan zo afgelopen met dat belachelijke gedoe!En misschien geen alcohol tijdens wedstrijden?

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 18 april 2005 @ 0.25 uur

 11. Koppel meldplicht aan stadionverbod?

  Meldplicht lijkt me geen verregaande straf en/of vrijheidsberoving, maar vergelijkbaar met de vervangende straf die alom geaccepteerd is en toegepast wordt bij jongeren (en speciaal bij vandalisme). Als we deze meldplicht kunnen combineren met een nuttige vervangende straf, ipv nutteloos op het politiebureau te zitten, zou dat nog beter zijn. Kunnen de toch al overbelaste mensen die in de zorgsector werken, ook ‘es een zondagmiddag met de kids naar een leuke voetbalwedstrijd gaan ;)

  Reactie door Henk Tukkers — maandag 18 april 2005 @ 1.46 uur

 12. Ik vind het al jaren jaar schandalig: Er wordt met dubbele maten gemeten want een clubje activisten dat ook maar even buiten de route loopt bij een demo, of burgerinspecties bij een vliegbasis
  kunnen wel slagvaardig en met veel mediataam tam worden aangepakt: repressie, pepperspray, estra harde slagen met de gummipit, hardhandige arrestaties van mensen die zich niet verweren, AIVD-dossier en noem maar op!
  Waarom laat het kabinet deze weerzinwekkende vandalen steeds in staat op nieuw toe te slaan, is dit geen echt terrorisme soms?
  Nee, natuurlijk niet want de voetballobby is zo rechts als de neten. Het hele VVD oldboys-netwerk borrelt er in de skyboxen.

  Reactie door C.Tilyx — maandag 18 april 2005 @ 7.57 uur

 13. Goed dat de SP dit oppakt. Het is toch schandalig dat een paar miljonairs die tegen een balletje trappen oorzaak zijn voor enorme chaos en schade…

  Reactie door Jan Breur — maandag 18 april 2005 @ 8.40 uur

 14. lost allemaal niks op .eerst de bobo,s met de vette portemonee bij de k.n.v.b. aanpakken .want het is te gek dat die figuren als kessler de dienst uit maken .dan de clubs en de vet betaalde spelers met een i.q van een drol aanpakken .o.a de talloze (gespeelde en geregiseerde vechtpartijen op het veld zoals deze week bij p.s.v.)elleboogstoten ,bewust trappen op enkels ,enkel met het doel om je tegenstander te blesseren (zoals bij boksen ) meldingsplicht dient gepaard te gaan met werkstraf o.a. bij de n.s. treinstellen poetsen en opknappen .dit is mijn inziens alleen uitvoerbaar als alle wedstrijden weer op zondag en op de zelfde tijd beginnen .maar ja geef ze brood en spelen .

  Reactie door texas henkie — maandag 18 april 2005 @ 8.59 uur

 15. Ik vind dat zolang de voetbalclubs geen betere maatregelen nemen om hun supporters in de hand te houden, ze op moeten draaien voor de schade en de kosten van politieinzet.

  Reactie door Nathan — maandag 18 april 2005 @ 9.21 uur

 16. Helaas zal afschaffen van betaald voetbal wel niet kunnen, maar van mij mag het. Het zijn overigens niet alleen jochies van 16-17 jaar. Het zijn, net zoals bij het doodschoppen van Tjoelker destijds, vaak brave huisvadertjes met een baan die in het weekend graag even oorlogje willen spelen. Varieren in leeftijd van 18 tot 35 jaar!Hoe los je dat dan op?
  Misschien heeft Texas-Henkie gewoon groot gelijk: ALLE WEDSTRIJDEN BEGINNEN OP ZONDAGMIDDAG OM DRIE UUR en allemaal gelijk.
  Hij heeft ook gelijk als hij zegt: brood en spelen en dat is exact wat Balkenende heeft gezegd: geef het volk veel voetbal! Kennelijk dacht hij dat veel voetbal het volk af zou houden van politiek…. Henk, je bent een voetballiefhebber, weerhoudt het jou van politiek?
  En ja, fors straffen en bij eredivisie wedstrijden geen supporters van bezoekende clubs erbij.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 18 april 2005 @ 9.31 uur

 17. Simpel, gewoon poliie snipers in het stadion plaatsen en is er iemand vervelend knal je hem af. En is het een hele meute, trek je er gewoon een vlammewerper overheen. Simpel en effectief.

  Reactie door SpeedRazor — maandag 18 april 2005 @ 9.52 uur

 18. Nee, SpeedRazor, jij hebt lekker diepgang…

  Reactie door Jan Breur — maandag 18 april 2005 @ 9.57 uur

 19. Jan breur
  Absoluut poëtisch zou ik het bijna willen noemen, ik ben een echte poëet.

  Reactie door SpeedRazor — maandag 18 april 2005 @ 10.01 uur

 20. SpeedRazor: hoe ben jij tot dit inzicht gekomen?
  En zo nee, hoe denk je hier werkelijk over?

  Het getuigt nu niet bepaald van wijsheid (is wat anders dan IQ) om op voorhand iedereen af te doen als links en semi-intellectueel, en vervolgens alleen maar vooringenomen te zieken.

  Ik ben serieus benieuwd naar jouw inzichten. Wie weet is het verhelderend. Ik ben van mening dat ik namelijk niet altijd gelijk heb.

  En toegegeven, deze post is ook een open deur.

  Reactie door Paul — maandag 18 april 2005 @ 10.08 uur

 21. Ik voelde in die rellen een beetje ook de frustratie van die mensen ten aanzien van het kabinet; klinkt gek, maar zo’n partij is een gelegenheid voor hen om alle agressie los te gooien op de dienaren van de overheid en alles wat ermee samenhangt.

  Jammer dat ze dat niet deden op 2 november; dan was het wat duidelijker overgekomen. Maar nee; ze moesten van de bonden braafjes demonstreren; ja kijk; dan lachen de Geus en Zalm bij voorbaat zich al een deuk.

  Dus ik zou zeggen; spaar je energie voor de laatste editie van het Museumplein.

  Reactie door ReneR — maandag 18 april 2005 @ 10.41 uur

 22. Beste lieve paultje

  Kijk ik vindt het erg fijn dat ik je mag indoctrineren, ik heb namelijk momenteel geen vriendin, dus dit komt erg mooi uit. Ik zal de boel wat oprekken zodat we uitgebreid kunnen communiceren met elkaar. Als ik de reacties bewonder doet het me denken aan olievelden met jaknikkers. Het pompt maar voor de rest is er weinig te zien. Vaten vullen voor de baas en als de vaten gevuld worden is de baas tevreden.

  Reactie door SpeedRazor — maandag 18 april 2005 @ 10.51 uur

 23. 22 En zeg/bereik je hier nu iets mee?
  Ben jij dan een nee-schudder?

  Reactie door Paul — maandag 18 april 2005 @ 10.53 uur

 24. Hallo Jan,
  Pas op dat je niet het kind met het badwater weg gooit. Voetbal is leuk, is een spelsport waarmee een heleboel goede eigenschappen kunnen worden ontwikkeld. Er zijn elk weekend talloze wedstrijden, waar veel plezier aan wordt beleefd, – soms op afgelegen velden en weinig publiek.
  De ellende, agressie en wangedrag, waarover we het allemaal eens zijn dat dit nu gestopt moet worden, komt voor bij wedstrijden met veel publiek, – zowel bij de profs als bij de amateurs. Door al het gezeur over de islam, discreminatie, etc. is dit een beetje uit beeld geraakt, – maar we zullen nu toch echt moeten ingrijpen, anders wordt elke topwedstrijd een veldslag. Er zijn nu eenmaal een aantal mensen, die alleen maar negativiteit kennen en wanneer deze mensen hun energie bundelen ontaard dit in redeloze terreur.
  Groet,
  Amita

  Reactie door AMITA — maandag 18 april 2005 @ 11.02 uur

 25. maatregelen als geen alcohool, geen uit-publiek worden al jaren gebruikt om rellen / vandalisme in en om het stadion tegen te gaan maar blijken veelal niet tot nauwelijks te werken. Als er geen uit publiek is om mee te rellen /je frustratie op af te reageren dan is er altijd nog te politie of de particuliere beveiliging. Kortom dergelijke acties zijn een druppel op een gloeiende plaat.
  De meldingsplicht tijdens wedstrijden lijkt voorals nog de meest effectieve oplossing om relschopper in- en vooral om het stadion te weren. interesse in wat meer achtergronden betreft een effectief stadion verbod?
  http://www.footballsupporters.info/fans_police/stadionverbod.htm

  Reactie door seb — maandag 18 april 2005 @ 11.04 uur

 26. Denken jullie nu werkelijk dat de ideeën die jullie opperen dat daar nog niet aan gedacht is? In Denhaag zijn al die partijen 8 uur per dag ijverig met denken over de meest onzinnige dingen en geloof me, voetbal staat dicht bij onzin dus daar hebben ze allang een idee over gevormd. Daarbij is het toch merkwaardig dat wij volksvertegenwoordigers aanwijzen met de intentie ga maar werken voor ons, vervolgens gaan ze aan ons vragen hoe ze het moeten doen of wat wij ervan vinden. Hallo, dat is jouw werk, heb zelf werk.

  Reactie door SpeedRazor — maandag 18 april 2005 @ 11.18 uur

 27. 26: Een democratie valt of staat bij meningsvorming, en dat is (hopelijk) wat hier gebeurt, naast het feit dat het leuk vermaak biedt.

  Reactie door Paul — maandag 18 april 2005 @ 11.28 uur

 28. René, da’s onzin. Hooligans zijn er al jaren en jaren. Die lui willen gewoon oorlogje spelen en flink “matten”. Maken ze zelfs afspraken voor. Is een keertje een beetje uit de hand gelopen, toen in Beverwijk…. Wel denk ik dat er eens gezocht moet worden naar de verbinding tussen betaald voetbal en verniel- en oorlogszucht. Ik denk ook dat wellicht wedstrijden gespeeld moeten worden zonder supporters (sic!) van de bezoekende club erbij. Want wat kost dit allemaal niet aan belastinggeld? En bovendien is de politie bij die vechtpartijen en voetbalwedstrijden (synoniem aan elkaar) bezig en zijn ze dus niet met hun normale werk in de wijken bezig. Slechte zaak. Laat de KNVB maar betalen voor die handel.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 18 april 2005 @ 11.56 uur

 29. Blijft de vraag waarom de politie vreedzame Maagdenhuisbezetters
  met gróf geweld inelkaar mept en vier dagen lang collectief vasthoudt, en misselijkmakende treinvernielers op weg naar het stadion laat lopen, ja misschien een paar oppakt voor de vorm.

  Is het teveel gevraagd om deze horden aansprakelijk te stellen voor de kosten?
  Deze buitenproportionele scheefheid in aanpak wil er bij mij nog steeds niet in…

  Reactie door C.Tilyx — maandag 18 april 2005 @ 12.30 uur

 30. 29 Vanuit de ME’er moet het veel leuker zijn om even te kunnen oefenen op weerloze wezens. Ik heb hele smerige trucjes voorbij zien komen bij de ontruiming van het maagdenhuis.

  Die hooligans in collectief zijn beangstigend en dan durven ze niet meer zo.

  Reactie door Paul — maandag 18 april 2005 @ 12.35 uur

 31. Me’ers en hooligans genieten van de agressie, politie gebruikt het zelfs als een soort training. Dus beetje erg veel hypocriet.

  Reactie door SpeedRazor — maandag 18 april 2005 @ 18.30 uur

 32. Alle wedstrijden om 11.30 (uiterlijk) laten beginnen,
  iedere, niet bijvoorbaat al laveloze, gast kan er op tijd zijn,
  waar danook vandaan.

  Iedereen kan er desnoods met een trein komen.

  Alcohol verbieden én “reeds onder invloed zijn” ook.

  Wáár in Nederland kun je, door de overheid gesubsidieerde voorstellingen,wel beschonken binnenkomen, of het er worden?

  Kermisgangers mogen best vrolijk zijn, maar vrolijker word ik
  er de laatste jaren niet meer van.

  Net hoor ik dat er gezone kleurloze melk op de markt komt,
  als dat nu eens in een leuke “voetbal”(club)-verpakking in de
  handel wordt gebracht, levert het de club geld op en ter
  plekke in de verkoop na verloop van tijd net zo gewoon als alle
  andere concurrerende drankjes die een zekere chique hebben.

  Een aantal rechercheurs die tussen het publiek zittend zouden
  per sms-code-bericht, hulp kunnen inroepen om iemand letterlijk
  van de “bank te lichten”, die “werpspullen” bij zich heeft,
  en weet dat ze verboden zijn. Meegenomen sporttassen moeten
  ingezien kunnen worden net zo lang tot iedereen zich weer weet
  te gedragen, zodat ook gezinnen weer probleemloos erbij kunnen
  zijn.

  Wie weet trouwens hoe dat voetbal kwalitatief nog veel beter
  wordt met al die uitgeslapen spelers, mijnentwege beginnen ze
  10 uur, want tegenwoordig kun je niet meer zeggen dat het de
  kerkgang in de weg zou zitten, want dat was vroeger het motief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 19 april 2005 @ 8.31 uur

 33. Leve de voetbalwet! en laat de echte suporters met rust!

  Reactie door Jan-Derk — dinsdag 19 april 2005 @ 10.41 uur

 34. @ Henk (5), Anton Schuurmans (7) en Lydia (16 en 28):

  Met jullie ben ik het eens: wat mij betreft mogen bij risicowedstrijden de “supporters” van de bezoekende club gewoon niet meer in of bij het stadion komen. Velen gaat het alleen maar om de kick van de rellen. Een stadionverbod gekoppeld aan meldplicht is inmiddles een te zwakke maatregel. Dat is altijd maar weer achteraf-gedoe met betrekking tot enkele personen. Het tegenargument: “de goede lijden onder de kwaden”, vind ik in dit geval zwak. Dat is immers wel vaker het geval als een zwaarwegender belang moet worden gediend. En dat is er: de enorme schade die de voetbalrellen veroorzaken zijn niet meer te aanvaarden.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 19 april 2005 @ 12.59 uur

 35. #28 oke oke….

  Reactie door ReneR — woensdag 20 april 2005 @ 0.33 uur

 36. craps online

  craps online The praise of ancient authors proceeds not from the reverence of the dead, but from the competition, and mutual envy of th

  Trackback door craps online — vrijdag 29 april 2005 @ 5.31 uur

 37. Kijk dit is een site waar supporters misschien beter kunnen vertoeven!

  Reactie door Paulus — woensdag 11 mei 2005 @ 17.11 uur

 38. En dit is de url: http://www.penaltyking.nl

  Reactie door Paulus — woensdag 11 mei 2005 @ 17.12 uur

 39. Speedrazor jouw reactie stel ik gelijk aan het IQ van een pinda, met je snipers en flammenwerpers

  Reactie door Henk — dinsdag 31 mei 2005 @ 11.28 uur

 40. Dus!

  Reactie door Henk — dinsdag 31 mei 2005 @ 11.31 uur

 41. voortaan op zo’n serieus forum ook serieus antwoorden

  Reactie door Henk — dinsdag 31 mei 2005 @ 11.31 uur