Stof tot denken

De mensheid een aangenaam verblijf op aarde geven. Iedereen gelijke kansen. Dat zijn onderwerpen die een ieder aan het hart gaan. En dan kom je ineens weer zo’n bericht tegen waaruit blijkt dat het ook zo maar ineens allemaal anders kan zijn. Massavernietigingswapens kunnen worden ontmanteld, maar hoe voorkom je een astoroide inslag waarvoor de Britse wetenschappers bang zijn?

Misschien is enkel de mogelijkheid van dit gebeuren wel goed voor de mensheid. Leren we enkel door een ‘near-miss’ dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. In tijden van grote nood worden geschillen toch in een ander perspectief gezet.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 18 april 2005 :: 11.40 uur

54 Comments

54 reacties

 1. Gek, eigenlijk moeten we banger zijn voor machtswellustelingen, dan voor de natuur die gewoon zijn gang gaat.

  Inplaats dat men daar zijn nietigheid en kwetsbaarheid en kleinheid in ziet, meet men zich grootheidswaan en zelfoverschatting aan.

  Reactie door E.Krul — maandag 18 april 2005 @ 11.57 uur

 2. Voor wat betreft de verliezen wél, maar voor wat betreft het bijkomen ervan voor de overlevenden is het toch makkelijker als je wat achter de hand hebt, en je bent bevoorrecht als je die luxe hebt. Dat is sowieso mijn levensfilosofie, ik geloof niet dat mensen in wezen veel van elkaar verschillen. Ik geloof absoluut niet in slechtheid van de rijken en goedheid van de armen. Alleen is het leven soms al moeilijk genoeg voor iedereen, en als je dan ook nog eens arm bent dan wordt het wel héél moeilijk. Zelf werk ik bij de sociale dienst en je ziet dan dat bij mensen in tijden van ontregeling door bijzondere omstandigheden rekeningen niet worden betaald, er iets extra´s wordt gekocht waar geen geld voor is, etc. Mensen komen dan flink in de problemen. Ik heb collega´s die dan zo´n zuinig mondje trekken van de ´eigen verantwoordelijkheid´, maar ik zou precies hetzelfde hebben. Als ik van slag raak, ga ik lekker naar een beauty dag, of kleren kopen, of een heel erg dure crème voor m’n gezicht. Of ik koop heel veel boeken over het onderwerp. Materiële dingen helpen dan gewoon. Als je dan nog eens de extra sores toe krijgt dat je tot over je oren in de schuld zit, en dat zit je op het sociaal minimum al gauw, dan wordt het leven wel erg uitzichtloos!

  Reactie door Joan van der Lingen — maandag 18 april 2005 @ 12.00 uur

 3. Materiele dingen helpen maar tijdelijk net als snoep en koek, je kan er verslaafd aan raken.

  Het kan een tijdelijke troost zijn, maar vroeg of laat zal je toch in je eigen duistere kelder moeten afdalen, om het licht te gaan zien.

  Tot zolang doe je mee aan de hebrace.

  Reactie door E.Krul — maandag 18 april 2005 @ 12.09 uur

 4. Hoe meer je hebt hoe meer de zucht naar meer.

  Reactie door E.Krul — maandag 18 april 2005 @ 12.10 uur

 5. Ze verwachten het in 2029 en dat is dikke shit, want dan zou ik net m’n pensioen krijgen! Heb je je hele leven voor betaald, dan krijg je alsnog niks. Doet de regering het niet, dan doet moeder natuur het wel.

  Reactie door ACCEPT — maandag 18 april 2005 @ 12.14 uur

 6. 3. en 4. E. Krul, ik heb het niet over het streven naar perfectie, maar over menselijke reacties in tijden van tegenspoed. En dan is het erg naar als je die je niet kunt veroorloven omdát je al aan de onderkant van de samenleving zit. Ik heb het ook niet over continu consumeren. En verder hadden we de preek vandaag al van Donner gehad.

  Reactie door Joan van der Lingen — maandag 18 april 2005 @ 12.15 uur

 7. Dan wordt die vergrijzing uiteindelijk een letterlijke door de jaren en jaren stof in de atmosfeer.

  Reactie door Helma D. — maandag 18 april 2005 @ 12.16 uur

 8. 6 Joan

  Ik heb het niet over mensen die niets tot nagenoeg niets hebben.

  Reactie door E.Krul — maandag 18 april 2005 @ 12.19 uur

 9. Eens te meer een motivatie om meer in het NU te leven, daar dat is wat er overblijft.
  Is zo’n meteoriet-aankondiging niet al eens eerder gedaan?

  Reactie door Paul — maandag 18 april 2005 @ 12.19 uur

 10. Joan

  Ik begrijp heel goed wat je wilt zeggen, misschien kun je mijn bijdrage nog een keer lezen en begrijp je dan beter wat ik bedoel.

  Reactie door E.Krul — maandag 18 april 2005 @ 12.22 uur

 11. Toets maar eens gewoon de cijfers 2012 in bij google(in het Nederlands) en kijk wat je nog meer ziet!

  Reactie door ACCEPT — maandag 18 april 2005 @ 12.22 uur

 12. Ja precies, is dat nou toeval of goed gepland?

  Reactie door E.Krul — maandag 18 april 2005 @ 12.24 uur

 13. OK, ik neem ontslag en ga reizen. :) Moet het wel echt afgelopen zijn dan (2012), anders krijg ik een probleem.

  Reactie door Paul — maandag 18 april 2005 @ 12.24 uur

 14. 12 is voor Paul bedoeld

  Reactie door E.Krul — maandag 18 april 2005 @ 12.25 uur

 15. Wat 2012 betreft, allemaal Maya: begoocheling

  Heeft allemaal een bepaald duister doel als oogmerk.

  Reactie door E.Krul — maandag 18 april 2005 @ 12.33 uur

 16. Hier zit Bin Laden achter, die nu baalt als een schaap op een haringkar want hij had het zo gepland dat het object pas in zou slaan als hij dood was. Volgens de berekeningen valt het ding boven op Texas. En nee je krijgt er geen stof en orkanen van, Texas komt alleen iets dieper te leggen, 3000 KM beneden Amsterdams peil, diep dus. George Bush en de rest van de kapitalisten bende gaan nu zelf ervaren hoe olie ontstaat. En Bin Laden, die overleeft want die is de woestijn gewend en wordt olie sjeik in Texas.

  Reactie door SpeedRazor — maandag 18 april 2005 @ 12.35 uur

 17. En die onheilspellende muziek die je er bij `all about 2012´ zomaar bij krijgt! Je zou er haast 2012 niet meer van halen, want het begint wel heel plotseling. Als ik al niet zo vaak het einde van onze tijden tegemoet had mogen zien, te beginnen met de profetieën van Lou de Palingboer, dan zou ik ook gelijk een wereldreis gaan plannen, Paul. Nu ga ik me maar weer heel prozaisch wat brood op de plank verschaffen, want de bedrijfsarts vond vanmorgen dat het heel goed met me ging, al moest ik de opbouw van het werk niet overhaasten. Heerlijk. Zijn soms van die kleine meevallertjes in een mensenleven.

  Reactie door Joan van der Lingen — maandag 18 april 2005 @ 12.38 uur

 18. Mij is inmiddels duidelijk dat angstzaaien, kennelijk invloed heeft op een deel van het volk, of men hoopt dat dat zo is.

  Reactie door E.Krul — maandag 18 april 2005 @ 12.40 uur

 19. 17 Ik zit alweer op 24 uur en ik heb mij voorgenomen mijn leven wat minder complex te maken. Helaas heb ik ook zo mijn verantwoordelijkheden.
  Ook (ex)overspannen?

  Reactie door Paul — maandag 18 april 2005 @ 12.41 uur

 20. 19. Nee, Paul. Het klinkt wat cru, maar ik heb/had kanker. Maar het gaat goed.

  Reactie door Joan van der Lingen — maandag 18 april 2005 @ 12.43 uur

 21. Sterkte Joan! Kan het genezen?

  Reactie door Paul — maandag 18 april 2005 @ 12.44 uur

 22. Ja zeker wel, Paul. En ik blijf om te beginnen 10 jaar onder controle, de eerste jaren elke 3 maanden. Dus ik zie de toekomst zonnig in.

  Reactie door Joan van der Lingen — maandag 18 april 2005 @ 12.46 uur

 23. Gefeliciteerd Joan, alle reden om de toekomst zonnig te zien, maar pas goed op je zelf.

  Reactie door E.Krul — maandag 18 april 2005 @ 12.52 uur

 24. Speedrazor, als er zo’n enorm rotblok op de aarde neerstort, dan komt de hele wereld direct erna in een soort van “nucleaire” winter terecht! Door precies zo’n inslag zijn de dinosuariërs uitgestorven en is de wereld eeuwenlang in het duister gehuld geweest. Denk nou niet dat, als het ding op Texas valt je alleen een gat daar hebt en verder niks! Als het ding in een oceaan valt zit je met Tsunami’s die hun weerga niet kennen. Ik dacht dat de afstand groter zou zijn. Maar ja, 2029, er kan nog veel gebeuren vóór die tijd en misschien heeft men tegen die tijd allang een oplossing gevonden over hoe je het ding ruimschoots van te voren moet opblazen in kleine stukjes. Ik vertrouw wel op de wetenschap.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 18 april 2005 @ 13.50 uur

 25. mooi toch .allemaal gelul is weer z,on amerikaans hersenspinsel om het (militaire)ruimtevaart budget van de nasa te verandwoorden en op te schroeven ! en tevens hun milieu beleid te bagataliseren .LEKKER DOOR SMEERLAPPEN WANT WE GAAN TOCH NAAR DE KLOTE .

  Reactie door texas henkie — maandag 18 april 2005 @ 14.52 uur

 26. 23. Dank je, E. Krul. Zit nu op mijn werk, dus hou het kort.

  Reactie door Joan — maandag 18 april 2005 @ 15.02 uur

 27. Als de asteroide vlak langs de wereld scheert zal hij de baan van de aarde veranderen.
  Hierna duurt een dag nog maar 23 uur.
  Wie gaat deze arbeidstijdverkorting betalen?
  Kamervragen graag!!!

  Reactie door Tom — maandag 18 april 2005 @ 15.06 uur

 28. Dan ben ik alweer 42 jaar… jeetje… maar ja, in het verleden hebben ze zulke dingen ook vaker beweerd en werden we ”net” gemist.

  Reactie door Farijal — maandag 18 april 2005 @ 15.21 uur

 29. In tijden van grote nood worden geschillen toch in een ander perspectief gezet.

  Dat is een wijze les!. Als iemand loopt af te geven op een ander vraag ik ze vaak: als die persoon en jij samen op een zinkend schip zaten zou je elkaar dan helpen? Het antwoord is ALTIJD ja.

  Reactie door Alie Dekker — maandag 18 april 2005 @ 16.19 uur

 30. Alie
  Of nee…en denken.. barst maar, toen barsten, nu ook barsten.

  Reactie door SpeedRazor — maandag 18 april 2005 @ 16.53 uur

 31. en om je helemaal lekker te maken valt hij op vrijdag de 13 april!

  Reactie door Jansonius — maandag 18 april 2005 @ 17.08 uur

 32. 2029 ben ik als ik het haal 63, mogelijk met pensioen?Onze oudste 45, goh, ben ik misschien oma, hoe zouden we dan leven?Nog meer technische snufjes, huishoudrobots, lijkt me fijn en zouden we dan nog webloggen, of hebben we dan beeld,praatcomputers?Hebben we dan een sociale europese grondwet en lekker allemaal een basisinkomen.In een klap dood, is volgens mij wel de mooiste dood die je je kan bedenken, ach tegen die tijd hebben ze vast wel ergens een laser straal die het ding kan verpulveren.Ze hebben tenslotte 24 jaar om er iets tegen te verzinnen, kortom ik maak me geen zorgen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 18 april 2005 @ 17.24 uur

 33. Oeps, moet 73jaar zijn, mag ik wel vast gaan sparen voor mijn rollater!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 18 april 2005 @ 17.26 uur

 34. Tegen die tijd is ook de olie op dus als we niet snel iets ondernemen om voor vervangende brandstof te zorgen, komt dat ding net op tijd….

  Sorry voor het cynisme…

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 18 april 2005 @ 17.47 uur

 35. @34,Madelijne, niet erg dat cynisme maar ik dacht dat ik een voorzet had gegeven voor een leuk fantasietje?

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 18 april 2005 @ 18.12 uur

 36. Zeker een leuk fantasietje….Bientje…maar dat van die olie is echt wáár…alle fantasietjes ten spijt…óf er moet iets gebeuren anders is dit bericht misschien niet eens relevant voor het wel/niet overleven…Ik vind, net als Jan dat het goed zou zijn om ons te realiseren dat we in het zelfde schuitje zitten, maar daar zijn al heel veel redenen voor…en de tendens is gelukkig ook dat men naar meer gevoelens van solidariteit snakt…..Helaas, helaas zitten we met dit kabinet opgescheept…

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 18 april 2005 @ 19.05 uur

 37. Vrijdag 13 april 2029 zei je Jansonius, nou heb ik geen tijd voor een inslag van een meteoriet die dag. In mijn agenda is die dag al volgepland.

  Reactie door E.Krul — maandag 18 april 2005 @ 19.08 uur

 38. Ja, we zitten in het zelfde schuitje, in je eentje kan je niet een inslag voorkomen, je zult moeten samenwerken, samen sta je sterk.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 18 april 2005 @ 19.18 uur

 39. Oke Evert, ik zal kijken of ik dan een gaatje heb!

  Reactie door E.Krul — maandag 18 april 2005 @ 19.34 uur

 40. Alle gekheid op een stokje: er zijn volgens mij de afgelopen 5 jaar al een paar near-misses geweest, en juist dat gegeven zou er toe geleid moeten hebben dat we met zijn allen niet elkaar de schedels zouden inhakken maar samen gaan werken, samen gaan delen op basis van gelijkwaardigheid. Er is genoeg om te verdelen, er is te veel verdeeldheid.

  En die mwd’s van de VS, Rusland, Israël, India en Pakistan mogen wat mij betreft, op straffe van zware sancties, meteen ontmanteld worden. Zo niet, dan de leiders van dat land voor een Internationaal Strafhof.

  Reactie door Johnito — maandag 18 april 2005 @ 19.42 uur

 41. Anders is er wel een astoroide die een gaatje in je agenda kan maken E.Krul ;)

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 18 april 2005 @ 19.59 uur

 42. Als nou eens begonnen wordt alle massavernietigingswapens te ontmantelen. Zijn we alvast van 1 dreiging verlost.
  Groet
  Amita

  Reactie door AMITA — maandag 18 april 2005 @ 20.19 uur

 43. Wat zullen we een schouwspel beleven zeg, die laatste minuten voordat we met z’n allen tegelijk verdampen!

  Maar alle gekheid: de Aarde wordt voortdurend rakelings gepasseerd door de gekste rotsblokken uit de ruimte, en eens in de zoveel miljoen jaar is het echt ontzettend raak. De maan is ontstaan uit een inslag zo groot als Mars, om maar iets te noemen. Een kleintje veroorzaakte de Golf van Mexico en het einde van 99% van alle leven. Transsylvanië is één grote krater. We gaan nog wat meemaken, dus.

  Alle Hollywood-achtige ideeën á la “Space Cowboys” om er een atoombom op af te sturen en zo het geheel een andere richting te geven is ook al idioot; we weten pas dat we geraakt worden in de laatste dagen voorafgaand aan de Grote Finale, bovendien zijn er geen krachtige draagraketten meer sinds Rusland zijn ruimteprogramma heeft uitgekleed en de Nasa de tekeningen van de Saturnus 5 raket bij een schoonmaakbeurt heeft weggegooid.

  Het is erop … of eronder, en niks nieuws onder de zon wat dat betreft.

  Reactie door Olav ten Broek — maandag 18 april 2005 @ 22.43 uur

 44. @ Olav ten Broek,

  Dat is vreemd, ik hoorde gisteren op tv (? Jeugdjournaal ?) iemand beweren dat er een onbemand ruimteschip met een raket op vastgemaakt kan worden en het mormel zo van baan veranderen kan.
  ;)

  Reactie door Helma D. — dinsdag 19 april 2005 @ 8.07 uur

 45. Dat hoorde ik vanmorgen ook, Helma. Het hoeft zelfs maar een klein zetje te zijn om de koers zover te veranderen dat “het mormel” ruim langs de aarde wegsuist! En over 30 jaar hebben ze vast daarop iets gevonden. Ben ik bijna 80….. :-)

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 19 april 2005 @ 8.25 uur

 46. Tja, wetenschap he? Zelfs daar zijn ze het onderling vaak niet eens. Laten we er maar op rekenen dat iedereen gebaat is bij een niet inslaande meteoriet en dus iedereen zich daarvoor gaat inzetten.
  Zoals men de laatste tijd wel vaker hoort: als de nood het hoogst is, wordt men creatief. :)

  Reactie door Helma D. — dinsdag 19 april 2005 @ 8.55 uur

 47. Het is als persoon volkomen zinloos om je nu druk te maken over 2004 MN4, zoals dat ding heet. Wat bij die baanberekenaars een grote kans is, is voor ons een risico dat we dagelijks nemen als we ons in het verkeer storten.

  Wat die jongens roepen is dat ze niet goed kunnen bepalen wat de baan na de passage van 2029 is. Een relatief kleine afwijking kan hem op botsingskoers met de aarde zetten, maar de kans is veel groter dat een kleine afwijking de botsingskans verkleint. Een probleem is dat in 2016 dat ding lange tijd vrij dicht bij Venus verkeert en als die invloed niet heel erg nauwkeurig bekend wordt, dan is de positie een paar jaar later erg onzeker.

  Om een idee te geven: zowel de aarde als dat ding gaan ongeveer 30 km/sec. Als die asteroide 20 cm/sec harder gaat, kan er vijf jaar later een botsing komen, of niet.

  Maar een rotsblok van een paar honderd meter doorsnede kun je echt geen zetje geven van de orde van 1 m/s om hem te laten missen.

  Dus maak je niet druk. Het verkeer is veel gevaarlijker voor een persoon, en als die gaat raken doe je er toch niks tegen. Misschien dat ze het over honderd jaar wel kunnen.

  Reactie door Drob — dinsdag 19 april 2005 @ 11.03 uur

 48. Drob, je gaat uit van wat de wetenschap NU kan. Over 30 jaar kan men naar alle waarschijnlijkheid nog veel meer. Zou dat ding er NU aankomen en ons missen, dan nog zitten we in een slipstream die zeer schadelijke gevolgen kan hebben. Ik denk met Helma, dat gevaar dat ons allemaal bedreigt wel eens de mensen tot elkaar zou kunnen brengen….

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 19 april 2005 @ 11.36 uur

 49. @L.M. Lembeck
  Het spijt me voor je, maar het is geen kwestie van techniek, maar van energie. Er is al lang bekend wat je moet doen, maar de hoeveelheid benodigde energie kan gewoon niet ter plekke gebracht worden. Als je de voortsuwingsontwikkeling van de laatste 30 jaar doortrekt naar de volgende dertig jaar, dan kom je in de verste verte niet in de buurt van wat benodigd is.

  En een duizendtal zware atoombommen laten exploderen, laten dat ding in brokken uiteenvallen, waarbij het resulterende bombardement van de aarde met brokstukken nog ernsiger gevolgen heeft dan een enkele inslag.

  Over honderd jaar is er waarschijnlijk een andere techniek beschikbaar, mogelijk de ionenmotor. Maar voorlopig moet die nog een triljard keer (het kan best zijn dat het een paar nulletje meer moeten zijn) krachtiger worden dan die nu is.

  En die slipstream heeft niks te betekenen. In de ruimte bestaat geen slipstream, maar mogelijk bedoel je wat stof dat er achteraan komt: dat betekent hooguit wat vallende sterren (streepjes door de lucht) meer.

  Reactie door Drob — dinsdag 19 april 2005 @ 12.21 uur

 50. @ Lydia (24):

  Dat met die dinosauriërs was zo’n 65 miljoen jaar geleden. Omdat die dieren, die vele miljoenen jaren op de aarde hadden geheerst, plotseling uitstierven konden de zoogdieren zich verder ontwikkelen, en daardoor uiteindelijk ook de mens! Wij hebben ons bestaan dus te danken aan een kosmisch toeval.
  Zo’n botsing met een grote meteoriet of planetoïde (“asteroïde” is een onjuiste term) komt gemiddled ongeveer eens in de 250 miljoen jaar voor.
  (“Asteroïde” betekent letterlijk: gelijkend op een ster. Zo’n rotsblok heeft niets met een ster -een soort kernfusiecentrale- te maken. Tussen de banen van Mars en Jupiter bevindt zich een gordel met een heleboel grotere en kleinere rotsblokken en gruis. Komt het object hiervandaan, dan kan het “planetoïde” (= gelijkend op een planeet) worden genoemd. Komt het object van elders uit ons zonnestelsel, dan gaat het om een meteoriet of -hoogst zelden- een komeet. Kometen draaien gewoonlijk in een zeer wijde baan om de zon).

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 19 april 2005 @ 14.03 uur

 51. @ Olav ten Broek (43):

  De astronomen kunnen tegenwoordig al heel lang tevoren berekenen of een ruimteobject de aarde (bijna) gaat raken, hoor! Natuurlijk wordt de berekening preciezer naarmate de tijd voortschrijdt en het object dichterbij komt. Bij een berekening jaren tevoren zijn er natuurlijk foutmarges. Een minimaal verschil in de baan kan al het verschil tussen wel of niet raken van de aarde betekenen.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 19 april 2005 @ 14.09 uur

 52. Hoe ironisch is het dat mensen, die het meest tegen religie gekeerd zijn, geloven in zulke vage voorspellingen van een eeuwenoude volk uit de oudheid.
  De elite, die de wereld regeert heeft altijd onbelangrijke en nietszeggende zaken gebruikt om het volk angst aan te jagen en daardoor haar steun te vragen om een geldverslindend projecten te kunnen financieren, die uiteindelijk de macht van de elite moeten verhogen.
  Ik kan me ongeveer tien jaar geleden herinneren dat de Amerikaanse overheid (daarbij geholpen door wetenschappers, die in dienst zijn van deze overheid) er grote kans bestaat dat er een meteoriet zal in slaan op de Aarde en het leven op Aarde zal vernietigen. Het was volgens deze aan de leiband van de regering lopende wetenschappers noodzakelijk om krachtige kernwapens te ontwikkelen om deze gigantische meteoriet te kunnen vernietigen in de ruimte.
  Het leek enigszins aannemelijk tot er een aantal onafhankelijke en integere wetenschappers in een tijdschrift bekenden, dat de kans dat een meteoriet op de Aarde zal inslaan nihil is. Het hemellichaam met de grootste oppervlakte zal de meeste meteorieten aantrekken en daarbij was het onmogelijk om met kernwapens deze gigantische meteorieten te kunnen vernietigen (als deze kernwapens hun doel kunnen treffen, want dat is ook haast onmogelijk).
  In de jaren zestig kon men ons overtuigen van het net om met een raket naar de maan te kunnen als wetenschappelijke prestige. Het feitelijke doel was een raket te ontwikkelen, die zwaar genoeg was om een grote kernlading die elke plek op de wereld kan bereiken. Zo was de strategische kernraket geboren, die minstens duizend maal krachtiger is dan de Hirosjima bom.

  Reactie door joop — woensdag 20 april 2005 @ 12.05 uur

 53. @ Joop (52):

  Citaat:
  “….dat de kans dat een meteoriet op de Aarde zal inslaan nihil is”.
  Dit is echt onzin, Joop. Regelmatig slaan meteorieten op aarde in. Ze zijn meestal (zeer) klein ,zeker als ze uiteindelijk op de aardbodem of in de zee belanden (veel verdampt al in de dampkring), maar af en toe slaan ook grotere exemplaren in. Tot zelfs hele grote. Hiervan getuigen vele inslagkraters, ondanks dat -in tegenstelling tot b.v. bij de maan- op aarde de sporen relatief snel plegen te verdwijnen. (Voorbeeld: de beroemde krater in Arizona).
  Zoals ik in nr. 50 heb gezegd, hebben in het verleden al diverse malen gigantische inslagen van enorm grote meteorieten plaatsgevonden. Die van 65 miljoen jaar geleden (landingspunt: golf van Mexico)heeft alle dinosauriërs in één klap doen uitsterven. En in de toekomst zal, vroeger of later, het weer gebeuren. (De aarde bestaat inmiddels 4,5 miljard jaar). Dit zijn wetenschappelijk vastgestelde feiten, Joop. (Al meer dan 9 jaar inmiddels houd ik mij als amateur met astronomie bezig).
  Verder bestaat er wel degelijk serieus ruimteonderzoek, waarvoor krachtige raketten noodzakelijk zijn. De astronomie ontwikkelt zich de laatste jaren enorm snel dankzij de ontwikkeling van de technologie. De mens is nu eenmaal zeer nieuwsgierig, ook naar zijn plaats in de kosmos.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 20 april 2005 @ 16.06 uur

 54. leuk, en dat nog op mijn verjaardag :/

  Reactie door silox — dinsdag 23 augustus 2005 @ 20.59 uur