21 minuten

Het grootst opgezette internet opinie-onderzoek heeft maar liefst 150.000 deelnemers gehad. Vandaag zijn de uitkomsten bekend geworden.

Eén van de meest belangrijke uitkomsten voor mij is de volgende:

Het beleid van het kabinet om de economische groei te verhogen, onder meer door ingrepen in sociale zekerheid en pensioen, wordt door opvallend weinig mensen gesteund. Slechts dertien procent zegt het kabinet te steunen.

En de volgende conclusie geeft ook aan dat de regering ondanks alle mooie woorden de burgers maar niet het vertrouwen kan geven dat nodig is:

De enquête maakt duidelijk dat veel mensen pessimistisch zijn over de toekomst. Slechts 29 procent denkt in de toekomst gelukkig te zullen zijn met Nederland.

Een duidelijk signaal aan het kabinet Balkenende!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 21 april 2005 :: 17.17 uur

48 Comments

48 reacties

 1. Sinds dat debat over waarden en normen heb ik nóg minder vertrouwen in Balkenende’s vaardigheid om dergelijke signalen op te vangen…

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 21 april 2005 @ 17.34 uur

 2. 80% van de mensen gaven ook aan een prettig bestaan belangrijker te vinden dan het vergaren van rijkdom.

  Ik hoop ook dat dit eens wordt opgepakt: dat mensen niet persé ‘ongemotiveerd’ zijn als ze ‘gewoon een 9 tot 5-baantje’ willen en meer niet.

  Reactie door Paul Heetebrij — donderdag 21 april 2005 @ 17.38 uur

 3. Ach, er zal toch niets veranderen in dit land met haar vastgeroeste politiek. Het is een kwestie van tijd tot de boel echt ploft. C’est la vie. :P

  Reactie door Daniël O. — donderdag 21 april 2005 @ 17.40 uur

 4. …Het is een kwestie van tijd
  Comment van Daniël O. — 21 april 2005 @ 17.40

  vind het nu wel tijd hoor, om t te laten ontploffen ;-) ..genoeg is genoeg

  Reactie door Patrick — donderdag 21 april 2005 @ 17.45 uur

 5. Jan,

  Er zijn meer signalen geweest waar Balkenende zich niets van aangetrokken heeft. We zullen het wel niet goed begrijpen zal de conclusie wel weer worden.

  Reactie door alexander — donderdag 21 april 2005 @ 17.51 uur

 6. Hoorde ook dat vooral de jongeren milieu belangrijker vonden dan economische groei.

  Reactie door Anton Schuurmans — donderdag 21 april 2005 @ 18.50 uur

 7. Ach, ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet helemaal serieus kan nemen dat slechts 29% zegt gelukkig te zullen zijn met Nederland. Kom nou toch, we moeten ons niet gek laten maken hoor. Dat doet me denken aan cijfers van een tijd geleden, waaruit bleek dat half Nederland angst heeft voor Moslims, en meer van die onzin. Laten we alsjeblieft een beetje reëel blijven. En laten we een voorbeeld nemen aan het volk van Equador, die toch maar even haar president weg heeft gejaagd. Dat moeten wij toch ook kunnen? :)

  Reactie door Freek Bersch — donderdag 21 april 2005 @ 19.17 uur

 8. Geloof mij nou maar,de verzorgings staat is voorgoed voorbij!!!
  je moet voor je zelf kunnen zorgen,ziek of niet ziek,werk of geen werk!
  Hulp van wie dan ook in de vorm van subsidies of uitkeringen hoef je in de zeer nabije toekomst niet meer te verwachten.
  Er wordt nu alleen van je verwacht dat je alle premies voor verzekeringen betaald,maar ook dat zal wel veranderen,het zal zo worden dat je een prive of commerciele verzekering moet nemen tegen ziekte of arbeids ongeschiktheid.
  Ook ouderdoms voorziening zal je in de toekomst zelf moeten financieren.
  Zo gaat het ook in andere landen,met name in Amerika,daar krijg je twee jaar lang minimale financiele ondersteuning bij ziekte of werkeloosheid,daarna is het over en krijg je niets meer.
  Nederland wordt een bikkelharde maatschappij en ik ben zeer bezorgd voor mijn kinderen,die ik stimuleer om op school te blijven en diploma`s te halen en te leren voor zich zelf te zorgen.
  Daarom maak ik mij boos over dat uitgestreken poffertjes porem van de heer JP Bak-elende en Jaques Schraven die proclameert dat de beloningen voor de heren van Nuon en Essent te riant zijn terwijl hij zelf in de raad van bestuur bij Nuon zit,hij heeft de beloninen zelf goed gekeurd!
  Het wordt tijd dat we de hele zooi plat gooien en de boel te gaan saboteren.!! Arbeiders wordt wakker en ga aktie voeren.

  Reactie door beppie — donderdag 21 april 2005 @ 19.20 uur

 9. Ik heb aan die actie meegedaan. Overigens, voor mij waren het nauwelijks 17 minuten! Maar ik ben bezig in de Preambule (grondwetkrant) en lees steeds meer dingen waar ik me bezorgd over maak. Wel duidelijk is dat het harder zal worden. We gaan ons aanpassen aan de Oosteuropeanen. Dat komt neer op een maatschappij een beetje zoals de VS. Kei- en keihard ben ik bang. En heel erg egoïstisch. 21 minuten wijst uit dat het voor het merendeel van de Nederlanders kennelijk niet zo nodig is om heel snel heel rijk te worden. Dat op zich vind ik prachtig. Alleen zie ik, net als Beppie, een heleboel beren op onze weg, die daar losgelaten worden door dit kabinet. Iedere keer als er probleem wordt opgelost, komt er een nieuw bij. Als bijstandsgerechtigde in een onder de middelmaat woning houd ik mijn hart vast voor wat gaat komen.

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 21 april 2005 @ 19.26 uur

 10. Had er ook aan meegedaan, aan 21 minuten. Ik vind het wel weer zwaar overdreven, hoor. Als in een land dat op de top tien staat van meest welvarende landen maar 29% denkt in de toekomst gelukkig te zullen zijn met Nederland (is het met of in, dat maakt nogal wat verschil, kankeraars zijn het natuurlijk altijd al geweest dus dan is er niks veranderd) dan vraag ik me toch in gemoede af hoe mensen in Congo, Sudan, Irak, Afghanistan, etc. zich moeten voelen. Natuurlijk wordt er hier flink beknibbeld op alle voorzieningen en natuurlijk worden mensen daar de dupe van, maar dat neemt niet weg dat het hier relatief gezien nog steeds het paradijs op aarde is. Ik maak me wel een beetje zorgen zo langzaamaan over dat absoluut ontbreken van vertrouwen in de politiek, dat blijkt niet alleen hier uit, maar ook uit de regelmatig terugkerende onderzoeken in Twee Vandaag. Als de politiek straks geen enkel draagvlak meer heeft onder de bevolking, dan kun je ook de besluitvorming niet meer serieus nemen. Dat vind ik een bedreiging voor de democratie.

  Reactie door Joan van der Lingen — donderdag 21 april 2005 @ 19.33 uur

 11. Heel goed stukje Joan.
  Ik ben het volledig met je eens.

  Reactie door Tom — donderdag 21 april 2005 @ 20.17 uur

 12. Wij zitten in een rijdende trein waar we niet uit kunnen. De trein is het wereldwijde economische systeem. Op het moment dat er in China en in veel andere landen produkten voor veel lagere prijzen gemaakt kunnen worden dan in Nederland (Europa)worden wereldwijd die goedkope produkten gekocht en niet de dure Nederlandse.Dus gaan er in Nederland fabrieken dicht. Zo werkt nu eenmaal de kapitalistische markteconomie. Helaas pindakaas. Wat deze regering probeert is de franje wegsnijden in de hoop beter te kunnen concurreren.Dat doet pijn en het helpt waarschijnlijk niet eens, zolang men Nederland ziet als distributieland (= pakjes verplaatsen). Wat misschien wel helpt is slimmere produkten en produktieprocessen te ontwerpen. Dan moet je daar heel veel geld insteken en dat ook nog goed begeleiden. Een alternatief is een socialistische planeconomie, maar daarin gelooft inmiddels niemand meer, zelfs de SP niet, lijkt het. In zo’n economie is het uitgangspunt: we maken wat we nodig vinden. Nederland heeft dan nog het voordeel dat wij ons aardgas kunnen ruilen tegen grondstoffen/produkten die in Nederland niet te vinden/maken zijn. Je zou het ook in een socialistisch Europa kunnen doen.Maar dan met een andere grondwet dan die er nu ligt. Net nu het socialisme zo goed als verdwenen is, is de noodzaak van een socialistische economie groter dan ooit (denk b.v. ook aan het milieuprobleem, is ook niet op te lossen binnen een kapitalistische economie).Dus dendert de trein voort. Wie trekt aan de noodrem ?

  Reactie door simbro — donderdag 21 april 2005 @ 20.27 uur

 13. 10@:U maakt zich terecht zorgen om het absoluut ontbreken van vertrouwen in de politiek. Het woordje “de” zou ik echter willen vervangen door “deze”. U schrijft verder: als de politiek straks geen enkel draagvlak meer heeft……., en besluit met…Dat vind ik een bedreiging voor de democratie. Ook hier vervang ik “de”, door “deze” politiek. Een bedreiging voor de democratie is eerder het negeren van de wil van het volk. In mijn herinnering was er geen kabinet dat zo’n farce maakt van de wil van het volk als het huidige. Wereldvreemde, zeer met zichzelf ingenomen egotrippers, waar het blijven zitten waar je zit tot absolute prioriteit is verheven en het volk slechts de funktie van kruiwagen vervult om die zgn. volksvertegenwoordigers op het pluche te brengen.

  Reactie door William — donderdag 21 april 2005 @ 20.32 uur

 14. 13. Dat ben ik er helemaal mee eens, maar je merkt dat het een domino-effect aan het worden is. Door het gebrek aan vertrouwen in `deze´ politiek lijkt het vertrouwen in de politiek in z´n geheel te verdwijnen.

  Reactie door Joan van der Lingen — donderdag 21 april 2005 @ 20.40 uur

 15. TPG’ers woedend over beloning baas

  K
  Van een onzer verslaggevers ALKMAAR, donderdag „Hij is een goede baas en daar hoort een goede beloning bij, maar dit gaat alle perken te buiten.” Woedend is de 55-jarige postbesteller Johan Ackermann in Alkmaar op zijn hoogste baas, Peter Bakker van TPG, over wat hij noemt de ‘graaizucht’ als het gaat om beloningen.
  Bakker heeft, zo blijkt uit het jaarverslag van TPG, zijn beloning het afgelopen jaar zeer riant zien stijgen: van € 1,45 miljoen tot bijna € 1,82 miljoen. „En dat terwijl Bakker mij vorte jaar april nog schriftelijk verzekerde dat de volledi-
  ï raad van bestuur in 2ÖÖ4 met zijn salaris op de lullijn was gezet”, vervolgt Ackermann.
  Die verzekering kwam nadat Ackermann mede namens een aantal Almaarse TPG’ers een Hief aan de bestuursvooratter had geschre-
  m. Dit omdat uit het jaarverslag over 2003 was

  gebleken dat de salarissen van de top waren gestegen, terwijl in het najaarsakkoord juist de nuflijn was afgesproken. Tot die verhogingen was echter al in december 2002 door TPG’s raad van commissarissen besloten, zodat het argument van Ackermann „dat die nullijn alleen geldt voor mensen op de werkvloer, maar niet voor het management”, toen niet opging.
  Maar per l januari 2004 heeft geen van de leden van de raad van bestuur enige salarisverhoging gehad, meldde de TPG-baas in zijn brief aan Aekermann. Het basissalaris van Bakker bleef inderdaad op €900.000, maar aan extra vergoedingen incasseerde hij nog eens € 77.876, tegen € 43.154 in 2003. Daarbovenop kwam een bonus van € 717.805 <€ 21.674 het jaar ervoor), plus een bijdrage voor pensioenvoorziening van € 199,321 (€ 488,201 in 2003), wat zijn totale beloning over 2004 brengt op € 1.895.002, tegen € l .453.029 een jaar eerder.

  Reactie door beppie — donderdag 21 april 2005 @ 21.01 uur

 16. Goed nieuws Jan Marijnissen!
  Van zulke cijfers kan je alleen maar positiever van worden. :D

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — donderdag 21 april 2005 @ 21.05 uur

 17. In de inleiding van deze weblog staat wel een erg selectieve paragraaf uit het rapport. Daar hoort namelijk ook nog bij:
  “Daar staat tegenover dat een meerderheid grotere inkomensverschillen en een verlies aan Nederlandse identiteit wel wil accepteren wanneer dit helpt de welvaartsgroei te verhogen en de werkloosheid te verlagen.”

  Reactie door John de Windt — donderdag 21 april 2005 @ 21.39 uur

 18. Je kunt het hele rapport downloaden op de site van 21 minuten. Heb het nog niet gelezen, maar er zal inderdaad meer in staan dan alleen de paragraaf die hierboven staat.

  Reactie door Joan van der Lingen — donderdag 21 april 2005 @ 21.52 uur

 19. Dus blijkbaar vindt Nederland hoge inkomens geen probleem. Enige conclusie over Essent/Nuon is dat er dus een kleine minderheid zich heel hard druk maakt over iets wat helemaal geen probleem is in Nederland.

  Reactie door John de Windt — donderdag 21 april 2005 @ 21.54 uur

 20. @18
  Wel typisch deze weblog om erg selectieve en gekleurde informatie te verschaffen. Geef een kleine, slechts op beperkte waarheid rustende aanleiding en de meeste participanten op deze weblog zijn meer dan bereid om hun gal over anderen te spuwen. Misschien eens tijd om constructiever, en nog belangrijker, realistischer te zijn??

  Reactie door John de Windt — donderdag 21 april 2005 @ 21.58 uur

 21. Je kunt moeilijk een heel rapport op een weblog plaatsen, lijkt me. En het is begrijpelijk dat je leest wat je vanuit je eigen politieke visie wilt lezen. Misschien, ik heb het rapport nog niet gelezen, komt de hele inhoud ook wel op de quote die hierboven staat neer. Ik hoop het niet, want dan ziet het er erg somber uit. Zag in de samenvatting bij één van de actualiteitenprogramma´s, weet niet meer welke, Netwerk of Twee Vandaag geloof ik, overigens een samenvatting die op precies hetzelfde neerkwam als wat hierboven staat.

  Reactie door Joan van der Lingen — donderdag 21 april 2005 @ 22.10 uur

 22. Beste John, maar volgens mij pleegt dit kabinet een aanslag op de menselijke waarden. Veels huishoudens maken enorme schulden zonder dat ze er iets aan kun nen doen. Dit kabinet en met haar de hele coalitie is ziende blinde en horens doof. Hoewel ik het ook niet altijd eens ben met stellingen die hier worden aangehaald is het toch gewoon een constatering dat dit een ziekmakend, misselijkmakend en vooral haatzaaiend, onmenselijk kabinet is. Balkenende is een gevoeloos, emotieloos mens. Maar ik ga er echter wel alles aan doen om gelukkig te worden.

  Reactie door jojo — donderdag 21 april 2005 @ 22.11 uur

 23. Wat mij in het rapport opviel, is dat een groot deel van de mensen een prestatiegerichte beloning wel zou willen accepteren om de productiviteit te verhogen. Dat vind ik opmerkelijk, want:
  - Dat wil zeggen dat ze nu de kantjes ervan aflopen en dus meer kunnen gaan verdienen door harder te gaan werken, of
  - Ze vinden dat hun collega’s de kantjes eraf lopen, zodat zij meer gaan verdienen en hun collega’s dus minder, of
  - Zij blijven hetzelfde verdienen en de productiviteit gaat omhoog, omdat hun collega’s nu eindelijk eens harder gaan werken.
  In ieder geval, volgens mij gaan ze er niet vanuit dat het ook wel eens zo zou kunnen zijn, dat ze minder gaan verdienen.
  Ik heb wel eens verhalen van vroeger gehoord, toen men nog “per stuk” stond te werken. Dat was geen vetpot voor heel hard werken.

  Verder viel me op dat de mensen die het gelukkigst waren en de minste zorgen hadden, hun schapen al op het droge hebben. Goh, een verassende uitkomst. Maar laat dat nou net niet zo’n grote groep zijn. :lol:

  Wat me verontrust is dat er zoveel vertouwen is in de bijdrage van bedrijven van de verbeteringen. Terwijl die alleen maar willen verdienen, want daar zijn ze voor. Misschien het resultaat van het verlies van vertrouwen in de overheid, politiek en vakbewegingen?

  Reactie door Helma D. — donderdag 21 april 2005 @ 22.11 uur

 24. @5
  “Er zijn meer signalen geweest waar Balkenende zich niets van aangetrokken heeft. We zullen het wel niet goed begrijpen zal de conclusie wel weer worden.”

  ‘t mooie is, dat heeft ie al gezegd ja…. :(
  we moesten afwachten tot 2007, dan zouden we huidige koers wel hebben begrepen.. nou, ik begrijp het liever nu eigenlijk!

  Reactie door Lode Claassen — vrijdag 22 april 2005 @ 0.34 uur

 25. Het verbaast mij dat er nog zulke ‘kabinets-kritische’ conclusies uit dat rapport te halen vallen. Ik heb de enquete ook ingevuld, maar daar had ik later spijt van. Ik vond de vraagstelling erg rechts gekleurd. Veel vragen gingen over keuzes/afwegingen die gemaakt moesten worden, en daarin werd vaak al het doemscenario van JP en consorten gesteld tegenover de maatregelen die het kabinet voorstelt, waarna veel mensen geneigd zullen zijn geweest om dan maar voor de kabinetsmaatregel te kiezen.
  Ik hecht dus eigenlijk weinig waarde aan de uitkomsten van het onderzoek.

  Reactie door Lianne — vrijdag 22 april 2005 @ 8.29 uur

 26. het is natuurlijk mogelijk dat de meerderheid van de bevolking geen idee heeft van de problemen in dit land.

  Reactie door daniel565 — vrijdag 22 april 2005 @ 8.52 uur

 27. “Maar liefst 150.000 deelnemers?”

  Da’s toch niks? Ik snap dat het vanaf een paar honderd of duizend al heel wat wordt gevonden in een papieren enquete, maar dit is op Internet. Het grootste deel van Nederland is online en nog niet één procent van de bevolking reageert?

  Reactie door Jarno — vrijdag 22 april 2005 @ 9.01 uur

 28. “Slechts 29 procent denkt in de toekomst gelukkig te zullen zijn met Nederland”

  En dus 71% ongelukkig of ligt er ook nog iets tussenin?

  Reactie door Bas — vrijdag 22 april 2005 @ 9.04 uur

 29. Lees het rapport even zelf anders op http://www.21minuten.nl

  Reactie door Helma D. — vrijdag 22 april 2005 @ 9.15 uur

 30. @Jan Marijnissen

  Je weet toch ook wel Jan; dat dit nooit een duidelijk signaal kan zijn voor deze regering? Ze trekken zich hier toch niks van aan. Hooguit geeft het je een argument extra, om je betoog kracht bij te zetten.

  Wat is dan wel een duidelijk signaal?

  Dat we eindelijk eens de boel hier helemaal gaan platleggen en dat geestelijk gestoorde godvrezende en liberale boeventuig van hun haagse pluche komen trekken!!!!!!

  DAT is pas een goed signaal Jan en diep in je hart weet je het zelf ook wel. De geesten worden dus hier steeds meer rijp voor hetgene wat ik al heel lang loop te roepen:

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — vrijdag 22 april 2005 @ 9.17 uur

 31. Jan, hoezeer ik meestal je meening deel, in deze niet.Die 21 minuten vragen waren erg gericht op?Je kon indien je wilde ook commentaar leveren, ik ben eerder daar benieuwd naar,er werd naar mijn mening wel erg gestuurd.Ook de hoeveelheid mensen valt me tegen;kortom ik begin zo langzamerhand ook het vertrouwen in statistiek te verliezen!
  Zorg is geen markt, wil graag een demonstratie op 24 Mei, in Den Haag op het plein, slechts 10.000 hebben ondertekend, Ik wil dus graag een oproep doen:
  KOM ALLEMAAL Naar DEN HAAG: 24 MEI OM TEGEN DE MARKTWERKING IN DE ZORG TE DEMONSTREREN!!!!10.000 is niet genoeg om indruk te maken, het moeten er meer worden dan het museum plein,want we hebben allemaal kunnen zien dat men wel onder de indruk was maar niet echt genoeg om bang te maken en ik vind dat men dat nu maar eens moet worden!!!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — vrijdag 22 april 2005 @ 9.19 uur

 32. @25 Lianne.

  Ik had precies hetzelfde gevoel. Veel te eenzijdige vraagstelling en antwoordkeuze.

  Reactie door roel — vrijdag 22 april 2005 @ 9.38 uur

 33. van Aartsen denkt zich alvast verder dan 2007 te kunnen bluffen. Hij ziet wel eenzelfde Balkenende maar dan met rugnummer 3 tot stand komen. Ik ben benieuwd wat zijn strategie tot die tijd zal blijken.

  Reactie door Jory — vrijdag 22 april 2005 @ 10.43 uur

 34. Heb ook braaf de enquete destijds ingevuld. Sluit mij overigens volledig aan bij het comment van Lianne!

  Wat ik wel opvallende uitslagen vindt is te zien in schema 20… De steun voor het kabinetsbeleid is ver te zoeken, zélfs bij VVD CDA en D66 stemmers! 8)
  Verder in schema 6 is duidelijk te zien dat men een solidairdere (?) samenleving wil, een betere kwaliteit van bestaan en meer gelijkheid… Eigenlijk alles wat het nu niet is, dankzij dit kabinetsbeleid.
  Er zijn dus genoeg kabinet-kritische dingen uit te halen!

  Maar Balkenende c.s. zullen wel weer zeggen dat die 150.00 mensen dom zijn etc… :?

  Reactie door Mirella — vrijdag 22 april 2005 @ 10.48 uur

 35. 150.00 moet uiteraard 150.000 zijn…

  Reactie door Mirella — vrijdag 22 april 2005 @ 10.49 uur

 36. Nee… zeggen tegen de Europeese grondwet heeft alles te maken met dit huidige kabinet. Wat dit kabinet laat zien is slechts namelijk een voorproefje van wat u te wachten staat als u Ja… stemt.

  het gaat namelijk om geld en winst maken, mensen dienen totaal ondergeschikt gemaakt te worden hier aan.

  Dit kabinet handelt allang in de geest van de gruwelrichtlijn!

  Reactie door E.Krul — vrijdag 22 april 2005 @ 10.51 uur

 37. Nederland heeft maar voor een deel door dat rechtse ideologiën de klauwen hebben uitgeslagen en ons in een wurggreep nemen. Als een alles verwoestende wals komt dat “ieder voor zich ……” over ons heen. De grenzenloze brutaliteit van de graaiers, de verplettering van de zwakkeren, de (VVD)greep op wat geld op moet leveren zoals de zorg, uitkleden van WW, WAO etc., en dat alles onder het goedkeurend oog van een zich Christelijk noemende partij met steun van een gedegenereerde club opportunisten. Ik heb nog steeds niet het antwoord gezien WAAROM die top van graaiend Nederland zulke buitenproportionele inkomens moet krijgen. Argumenten dat ze anders weg zullen lopen, het buitenland dan met nóg meer geld lonkt, je alleen met heel veel geld een goede manager kunt strikken…..die kennen we onderhand. Maar het echte WAAROM, nee dat niet. Ook de grootgraaier van Essent geeft toe dat hij het geld in zijn leven niet kan opmaken ( “een doodskleed heeft geen zakken” zij hij nog ). WAAROM, WAAROM dan toch?? Egotripperij, opwaartse kracht voor het onderliggende echelon, windowdressing voor de buitenwereld ??
  Misselijkmakend zijn de krokodillentranen die door Balkenende, de Geus e.a worden geplengd . Huichelachtige tonelen op de aandeelhouders vergadering van Essent, afgesloten met een ovationeel applaus na de fooi van de graaimeneer. In Amerika ge-neert men zich er niet voor om 450 X het modale inkomen te touchéren. Is dat waar onze “top” managers naar toe willen? Ik wil niet onvermeld laten dat ook, of zelfs, Wim Kok ( U weet wel ) de weg in zakkenvullersland weet te vinden. Kan het zijn dat de Europese grondwet garanties biedt dat er niets zal veranderen en de bruine vlek over heel Europa zal uitvloeien?

  Reactie door William — vrijdag 22 april 2005 @ 14.28 uur

 38. Kortom:
  Als we ja zeggen tegen europese grondwet, dan hebben we er zelf voor gekozen dat de kop van de burgers eraf gemaaid worden. Inmiddels zijn de stoelpoten en bij sommige burgers hun eigen poten er al af gezaagd.
  Laat dat zooitje toch eens oprotten met hun schijheilige smoelen.
  Nogmaals, we gaan nog verder naar de kloten als we
  JA zeggen.

  Reactie door Eef — vrijdag 22 april 2005 @ 15.18 uur

 39. Je kan het wel vervelend vinden dat er moeilijke dilemma’s worden voorgelegd, maar uiteindelijk zijn dat wel realistische vragen. Huidige consumptie (in de vorm van overheidsbestedingen) versus economische groei. De enquete heeft dus wel degelijk realistische vragen voorgesteld, waarvan de uitkomst niet altijd in lijn staat met de mening van de meeste participanten van dit forum. Kan me voortellen als de sp deze enquete zou hebben opgesteld, dat je vragen kan verwachten à la: Wat heeft u liever: 10% stijging van de WW of 10% extra bestedingen voor de zorg. Deze vragen zijn duidelijk van de tweede orde. Eerst bepalen hoeveel geld de overheid uberhaupt zou moeten besteden. Gelukkig is NL daar met 150,000 deelnemers erg duidelijk in.

  Reactie door John de Windt — zaterdag 23 april 2005 @ 2.21 uur

 40. Beste Jan,

  In tijden van economische malaise zijn er maar weinig mensen die de toekomst rooskleurig inzien en zijn de nodige maatregelen altijd impopulair. De westerse wereld is teveel luxe gewend en dus zijn we een stel verwende kinderen geworden. Met andere woorden, niet zeuren en de schouders eronder. Dit kabinet voegt tenminste woorden bij daden…

  Reactie door jason — zaterdag 23 april 2005 @ 9.53 uur

 41. sorry, ik bedoel natuurlijk daden bij woorden. (zie reactie hierboven)

  Reactie door jason — zaterdag 23 april 2005 @ 12.59 uur

 42. 39 John de Windt

  Weet je; er zijn; vooral rond de verkiezingstijd zóveel peilingen geweest hè? Van verschillende buro’s en instanties. Als je alles bij elkaar optelt; dan kom je toch wel uit op een paar honderd?

  Maar mijn mening is noooooooooit gevraagd!! het lijkt wel; of ze een vast kliekje afbellen ofzo. Maar ik heb me er altijd al over verbaast. De enen peiling; bijna dagelijks soms over het beeldscherm, maar er is iets mis met die peilingen. Er kan zodoende mee worden gemanipuleert.

  Maar wat heel veel mensen horen in hun omgeving; daar kun je best wel van op aan hoor; want ik tref haast geen voorstander van dit kabinetsbeleid of deze EU grondwet, die moet ik echt gaan zoeken in mijn kringen.

  Reactie door ReneR — zaterdag 23 april 2005 @ 16.06 uur

 43. @42 ReneR

  Kans is inderdaad erg klein dat je gevraagd wordt naar jouw specifieke mening in peilingen. Dat is het verhaal van de statistieken en representatieve groepen. (vaak zijn deze steekproeven gebaseerd op maximaal 1000/2000 participanten). Overigens ben ik ook nog nooit gevraagd voor een peiling.
  Buro’s zullen alles aan doen om betrouwbare statistieken te laten zien; ofterwijl zij zullen proberen een representatieve doelgroep te selecteren voor bepaalde vragen.

  Het feit dat jij niemand in jouw kringen vindt die voorstander is van de EU grondwet, bewijst alleen maar dat jouw kring niet representatief is voor Nederland. Kortom, er zijn meer mensen in dit land en deze mensen hebben een andere mening dan jij.

  Reactie door John de Windt — zondag 24 april 2005 @ 0.38 uur

 44. ;)

  Reactie door nikki — zondag 24 april 2005 @ 17.35 uur

 45. Ik ben het er niet mee eens dat dit kabinet niet goed is voor ons land. Op korte termijn hebben mensen soms last van het beleid, maar wat hier vergeten wordt is de lange termijn.

  Onderhand is al duidelijk dat onze economie weer groeit. Daar komt nog bij dat een internet onderzoek geen goede doorsnede geeft van de bevolking.

  1. Oude mensen hebben vaak geen internet.
  2. Mensen met een goede drukke baan hebben vaak geen tijd voor een enquête, dus die groep mensen worden ook gemist.

  Reactie door J. Jansons — donderdag 28 april 2005 @ 14.38 uur

 46. Meneer J. Jansons,
  Voor alle belangrijke zaken kun je tijd maken, het is maar waar je prioriteiten liggen. Bovendien suggereert u dat alleen mensen die lange dagen maken een goede baan hebben, niets is minder waar! Bovendien heeft u `s avonds toch ook een paar uur vrij??En er zijn veel ouderen met wel internet!
  Ik vind uw reactie eigenlijk wat arrogant en dat is een mening!

  Reactie door cynthia — vrijdag 6 mei 2005 @ 12.38 uur

 47. Ik ben blij met deze uitkomst..trouwens hoeveel onderzoeken zijn nog te vertrouwen?? en met een verdergaande liberalisatie zal dit alleen maar erger worden!!!!Zodra geld de top prioriteit wordt” gaat de leugen regeren!

  Reactie door cynthia — vrijdag 6 mei 2005 @ 12.40 uur

 48. Jan Mulder werd afgekat bij Paul Witteman. Waarom zegt ie niet gewoon dat ie liever een rechtvaardig solidair Nederland heeft dat een Nederland met een bloeiende liefdadigheid van grootgraaiers?

  Reactie door pim van tol — vrijdag 3 november 2006 @ 23.56 uur