Niveau


(Bron: AD)

Zie ook hier.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 24 april 2005 :: 9.22 uur

56 Comments

56 reacties

 1. Het zoveelste bewijs dat dit kabinet het land bestuurt alsof het een bedrijf is… Zucht…
  Nou ja, reclame over wasmiddelen gelooft toch ook niemand? Dus wat dat betreft zitten we wel goed :-)

  Reactie door Vincent — zondag 24 april 2005 @ 9.27 uur

 2. Dus als ik het goed begrijp is Marijnissen geen waardige tegenstander dat is arrogant zeg. Ja waarom niet avond aan avond in discussie met Marijnissen, wat is daar fout aan. laf zeg! Daarbij vindt ik het ook nog een beledigend voor Marijnissen zelf en voor zijn achterban, bah bah.

  Reactie door SpeedRazor — zondag 24 april 2005 @ 9.29 uur

 3. Heel apart, want de kamer wilde een referendum om de mening van het volk te polsen en nu wil de kamer de mening van de burger beinvloeden met propaganda? Het kabinet wil ons het gevoel geven dit democratisch te besluiten en dit hele proces is een pertinente leugen!

  Een stem voor de EU grondwet is een stem voor de definitieve
  opheffing van Nederland. Vroeger noemde men dat landverraad!

  Nederland huilt, waar het eens heeft gelachen.

  Reactie door ACCEPT — zondag 24 april 2005 @ 9.31 uur

 4. We willen af van politici die veel beloven en niets doen en als het even kan terug naar de gulden en uit die geldverslindende, bureaucratische en anti-democratische waanzin dat zichzelf een verenigd Europa noemt. BAH.

  Reactie door ACCEPT — zondag 24 april 2005 @ 9.38 uur

 5. Dat referendumfoldertje is rechtse krompraat om mensen het gevoel te geven dat ze verstandige burgers zijn als ze voorstemmen. Het ranzige blaadje met taal uit de tijd van Romme en Beel benadrukt alleen maar de noodzaak van voorstemmen zoals die door het kabinet wordt gedicteerd.

  Wat er niét in staat:
  Nederland zal naar beneden worden gezogen.
  Een paar voordelen die Nederland nu nog heeft t.o.v. het buitenland zullen worden aangepast, Dus ook hier: dure tolwegen,
  repressie jegens koffieshopproducten en gebruikers daarvan, maar hand boven het hoofd bij topverdieners met drank achter het stuur, zoals in België en Zuid Europa.
  Ook hier straks smeergelden om gunsten en diensten. En sociale woningbouw en huurwoningen commercieel uitbaten als logies voor maatschappelijk niet `geslaagden’.
  Ook hier een ordeloze bebouwing van milieugebieden met industrieterrreinen, afvalbergen en electriciteitsmasten en betonnen rivierbeschoeiïngen zoals in conglomeraties in Noord-Italië.
  Ook hier straks geen fietser meer te zien, net als in Londen en alles beneden Maastricht, ze zullen worden weggepest door de Europese overheden omdat auto’s baas moeten zijn.
  Ook hier straks extra repressieve politiekorpsen zoals de Italiaanse Carabinieri en de Spaanse Guardia Civil, en rechtspraak met jury’s die per burgerplicht op meten komen draven. En gemuilkorfde advocatuur voor wie zonder geld op het parket staat.
  Maar dat wat in Nederland slechter en duurder is dan het in het buitenland zal niét voordelig worden aangepast zoals ons belachelijk moeilijk en duur te halen rijbewijs, Nederland zal niet zoals elders sportfaciliteiten royaal subsidiëren zodat zwemmen en buitensport toegankelijk blijft voor de lagere inkomens. En kinderbijslag blijft hier Europees gezien láág voor wie het nodig heeft, en kinderopvang zal voorlopig nog wel de duurste van de EU blijven, en onze autobelasting ook.

  Reactie door C.Tilyx — zondag 24 april 2005 @ 9.46 uur

 6. Is er geen site waar alle negatieve effecten staan van een EU grondwet. Kijk Balkenende komt alleen met positieve toestanden, want zoals hij zei “Nederlanders moeten eens niet zo negatief zijn”.

  Tijd voor een kettingbriefmail.

  Reactie door SpeedRazor — zondag 24 april 2005 @ 10.04 uur

 7. Fijne bewindslieden, hebben een hele hoge pet op van zich zelf.
  Ze vinden het niet aanlokkelijk om b.v. met Jan Marijnissen in debat te gaan. Bespeur ik daar angst? Moet haast wel.Duidelijke zaak, ze durven het debat niet aan. Wel voor eigen parochie zoals in Ede waar Heer Donner enkele blunders heeft begaan.
  Misschien een goed idee “Laat deze regering de uitslag van het referendum bepalen over hun eigen voortbestaan. Bij afwijzing kan het voltallige kabinet naar huis”. Dan heb je lef.

  Reactie door Ollekebolleke. — zondag 24 april 2005 @ 10.14 uur

 8. De vergelijking van de Europese Grondwet met een wasmiddel is treffend, hoor: Wat zal het leven akelig verbleken in geval van aanname van die Europese Grondwet!

  Mijn hemel, wat een creatieve geest moet die van Baalen hebben om met deze vergelijking zijn standpunten te onderbouwen….Nogmaals ik ben niet zo bang voor die Ja-campagne, stelt niets voor….

  Goede morgen Ollie! Fijn je weer te zien, lekker weertje ook daar? (of was het “hier”…?)

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 24 april 2005 @ 10.20 uur

 9. Gisteren het saaie foldertje in mijn brievenbus gevonden, er staat inderdaad niet veel soeps in.
  Wat betreft de ja-campagne, stiekem zijn ze daar toch allang mee bezig bijvoorbeeld met de site: http://www.grondweteu.nl
  Dit is in opdracht van de regering gemaakt en dat ligt er ook wel duimdik bovenop. :(

  Reactie door Helma D. — zondag 24 april 2005 @ 10.31 uur

 10. Hoi Lijn,
  Ja, geweldig weer.
  Ik heb gisteren met vrienden die hele EU kwestie tijdens een etentje besproken. niet de hele tijd natuurlijk want het moest wél gezellig blijven. We zaten echt op een lijn. En iedereen die ik spreek spreekt er schande van. Wie zijn dan toch die mensen die vóór gaan stemmen?

  Ik schrijf dus net aan Madelief:

  Ik wil eigenlijk zelf wel een web-log opbouwen maar ik ben daar niet deskundig in . Misschien dat speedrazor weet hoe dat moet? Ik ga me erin verdiepen maar vandaag nog niet. Verjaardagfeestje!
  Groet en prettige dag.
  Heb je op ballet gezeten?>?

  Reactie door Ollekebolleke. — zondag 24 april 2005 @ 10.40 uur

 11. aaah men…wordt je toch doodziek van dat gekwijl, speedrazor dit en dat. Ik ben het onderwerp niet, dat is de EU grondwet. Weetje, Ollekebolleke blijf lekker hier zitten ga wel een ander links weblog zoeken waar ik fatsoenlijke bijdrages kan lezen. Je mag dit weblog hebben met je vriendjes en je bloemige avonturen. Wordt er kotsmisselijk van dat labiele en poezelige gedoe van jullie.

  Reactie door SpeedRazor — zondag 24 april 2005 @ 10.54 uur

 12. Misschien heeft Jan Marijnissen zelf ook geen om avond aan avond in debat te moeten met CDA, VVD en PvdA. Alhoewel… ;)

  Reactie door Linda Hogema — zondag 24 april 2005 @ 10.54 uur

 13. @Ollebolleke:
  http://www.blogger.com/start

  dan ben je in 15 minuten klaar om -heel eenvoudig van opzet- te gaan Bloggen. suc6!

  grtz Da Joal

  DIE UITERAARD ZIJN NEE-CAMPAGNE BLIJFT VOLHOUDEN!

  en dat heeft niks met linkse of rechtse krom- danwel prietpraat te maken naar mijn idee: Het gaat om het behoud van onze zelfstandigheid

  Reactie door joal — zondag 24 april 2005 @ 10.57 uur

 14. “We willen advies van het volk, maar we raden ja aan om “voor” te zijn…”

  :?

  Reactie door Farshad Bashir — zondag 24 april 2005 @ 10.57 uur

 15. Mat Herben en Jan Marijnissen zijn in dit land de enige tegenstanders van niveau? Volgens mij lopen er bij de SP wel meer politici rond dan alleen Jan Marijnissen. En er zijn vast ook nog wel andere goedgebekte (bekende) debaters die tegen de EU grondwet zijn.

  Een beetje kortzichtig vind ik het.

  Reactie door Nathan — zondag 24 april 2005 @ 10.59 uur

 16. @13

  Onze zelfstandigheid? Als ik me niet vergis staat heel Nederland op de achterste poten als het Noorden weer eens roept dat het meer zelfstandigheid wil. Maar als natie willen ‘we’ wel zelfstandigheid binnen Europa?

  Reactie door Nathan — zondag 24 april 2005 @ 11.01 uur

 17. Hoi Olliebollie,

  Schreef nel al elders aan Madeliefje over mijn Balletervaringen, (je weet wel, daar waar wij beiden bijna afhaakten) daar geeft ook Seb een advies aangaande het maken van een weblog….dus…Mocht je er in slagen, kom ik er zeker op bezoek!

  Gefeliciteerd met je kleinzoon en heerlijke zonnige dag!

  Om toch “on topic” te blijven: Ik ken helaas wel dierbaren die voor willen stemmen…ze zijn er dus wel, maar vooralsnog geven de peilingen gelukkig aan dat het geen overtuigende meerderheid betreft…

  liefs,
  Lijn

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 24 april 2005 @ 11.11 uur

 18. @3: “Vroeger noemde men dat landverraad!”
  Helemaal mee eens. Je zou ze verdomme Den Haag uit stenigen, koppen kaalscheren en brandmerken.

  Reactie door Paul Strenen — zondag 24 april 2005 @ 11.18 uur

 19. @16: Dat is inderdaad dat nationalistische trekje wat mij toch een beetje zorgen baart.

  Reactie door Fjodor — zondag 24 april 2005 @ 11.23 uur

 20. Misschien dat ik wat mis, maar ik zie en hoor alleen maar propagandisten voor de grondwet in de media. En alleen Harry van Bommel als tegenstander. Het zou me daarom niet verbazen als straks een overgrote meerderheid van de kiezers voor zal stemmen. Dit wordt een makkie voor de media als hielenlikkers van het regeringsbeleid.
  Geruststellende gedachte is dat heel veel mensen straks het referendum zullen boycotten. De thuisblijvers zijn dan ook de echte nee tegen de EU kiezers… Maar zoals het al heel lang gaat zal de elite weer geen boodschap hebben aan de zwijgende meerderheid.

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — zondag 24 april 2005 @ 11.32 uur

 21. Mischien een leuk idee. Een referendum houden om de belasting BETALERS te vragen of HUN geld, gebruikt mag worden, tbv de referendum.

  Reactie door erik — zondag 24 april 2005 @ 11.37 uur

 22. Het gaat zo als het altijd gaat, er is Ja-propaganda nodig om de geloofwaardigheid kracht bij te zetten.

  Alleen een probleem… de burgers trappen er niet meer in!

  Dit kabinet is te ongeloofwaardig, te hypocriet, te leugenachtig, om de ja-propaganda nog geloofwaardig te laten zijn.

  Keer op keer zijn we door deze regering met een kluitje in het riet gestuurd, te vaak, te veel, te slinks.

  Laat dus een massaal nee horen!

  Reactie door e.krul — zondag 24 april 2005 @ 11.37 uur

 23. “Met wie moeten de ministers debatteren?, vraagt een voorlichter zich af?” “Er zijn geen tegenstanders van niveau”

  Tachtig procent van de bevolking ziet dit kabinet totaal niet zitten en hoe meer er bekend wordt over de voorgestelde Grondwet des te groter wordt de weerstand ertegen. En dan geen redenen zien om het debat met de oppositie te voeren? Stelletje qutregenten.

  Reactie door Ed Sorrento — zondag 24 april 2005 @ 11.48 uur

 24. Over tegenstanders van niveau: André Rouvoet van de Christen Unie is ook tegen en had gisteren in Trouw over vier pagina’s een discussie met een hoogleraar uit Leiden. Prima argumenten tegen, heel doordacht. (zie ook mijn blog, als ik zo vrij mag zijn).

  Reactie door Willem Dezwijger — zondag 24 april 2005 @ 11.48 uur

 25. Ik wed dat u de wet voorgeschreven gaat worden, waar geen ontkomen meer aan is, als u Ja gaat stemmen.

  Wees geen slachtvee… en stem nee!!

  Reactie door e.krul — zondag 24 april 2005 @ 11.49 uur

 26. Hoogmoed, komt voor de val, is mij altijd aangeleerd!Oh, laat dit ook nu uitkomen!Ik ben dat wereldvreemde stelletje in Den Haag meer dan zat!Nodig ze maar uit voor een debat,Jan, en geef ze van katoen!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 24 april 2005 @ 12.00 uur

 27. Het enige waar men mee aankomt is met clichematige uitspraken waarom je ja zou moeten stemmen… wanneer gaan ze het (weer) nog een keer uitleggen( in hun eigen doolhof van woorden en verwijzingen.

  Het is weer als de kleren van de keizer “het heeft niets om het lijf” Laat u niet dwingen om uit angst te zeggen dat u de pracht en praalkleding van de keizer ziet!

  Het is een fatamorgana en het is er dus niet!

  Reactie door e.krul — zondag 24 april 2005 @ 12.01 uur

 28. 13 Bedankt joal!!!

  Reactie door Ollekebolleke. — zondag 24 april 2005 @ 12.10 uur

 29. Onder dit volk zijn trouwens zat goed gebekte mensen die het zelfingenomen wereldvreemde clubje in Den Haag, tegengas kan geven.

  Maar ja, als je zelf gaat stellen dat er geen tegenstanders van niveau zijn, is het de vraag of de tegenstanders nog wel willen debatteren met zo`n arrogant vooringenomen stelletje die denken dat de schepping hen alleen heeft voorzien van helder intellect.

  Deze neerbuigende houding heeft dit kabinet van meetaf aan gehad, zowel ten opzichte van het volk, als ten opzichtte van de oppositie.

  Het wordt tijd dat ze een koekje van eigen deeg krijgen.

  Reactie door e.krul — zondag 24 april 2005 @ 12.11 uur

 30. @24 Willem Dezwijger

  Toch nog iets nuttigs van de Christen Unie.

  Reactie door ACCEPT — zondag 24 april 2005 @ 12.21 uur

 31. Het is nooit goed, wat je ook doet.

  NEE stemmen is niet goed.
  De Referendumwijzer liet Harry van Bommel boven de 60 % JA stemmen op onderdelen van de nieuwe Europese Grondwet. Wel vond hij de selectie gekleurd.
  Het betekent echter toch altijd dat er een substantieel aantal zaken waren waarop hij JA op stemde.
  JA stemmen is niet goed.
  Vele zaken zijn te abstract en de echte gevolgen zijn dan ook niet geheel te overzien.
  Zoals elke wet in ons huidige parlementaire stelsel separaat op zijn merites wordt beoordeeld voor invoering lijkt het niet echt gezond om dit in mijn opinie enige juiste model te gaan verlaten voor invoering van een totaalpakket.
  Helemaal niet stemmen is ook niet goed, want dan val je onder de grootste gemene deler en dat past al helemaal niet bij het recht om te mogen stemmen.

  Het beste is dat deze hele stemming gewoon niet doorgaat want hij is ook nog eens slechts alleen raadgevend.

  Waar hebben we het eigenlijk over?

  Reactie door Tom — zondag 24 april 2005 @ 12.22 uur

 32. laten wij Ronald Plasterk dankbaar zijn. Al de tweede column. hopelijk gaat hij nog 6 weken zo door.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 24 april 2005 @ 13.10 uur

 33. mooi he! (van de website van barend en van dorp)

  Wat zou jij gaan stemmen?
  PvdA : 28%
  CDA : 6%
  D66 : 6%
  VVD : 14%
  SP : 14%
  Groenlinks : 6%
  ChristenUnie : 2%
  LPF : 1%
  Groep Wilders : 18%
  SGP : 1%
  Groep Lazrak : 1%
  Anders : 3%
  Aantal stemmen: 29365

  Reactie door Jansonius — zondag 24 april 2005 @ 13.19 uur

 34. Ziet U een Italiaan, Griek, Cyprioot, Let, Roemeen, Bulgaar, Est, Litauer enz. al zitten met zo’n referendum pamfletje in de hand? En ziet U al dat die het belang van één verenigd Europa met één grondwet als prioriteit numero Uno stellen, met voorbijgaan aan zijn eigen dringender behoeften? Het is met een Europa van 25 als met privatisering: vergroten van de ruif waarin de grootgraaiers kunnen rauzen. Kwaliteit neemt niet toe, eerder af, het kost meer en de betaler bepaalt niet meer.

  Reactie door William — zondag 24 april 2005 @ 13.19 uur

 35. Deze reactie toont het gebrek aan ‘niveau’ van de campagemakers.
  Ze hebben in ieder geval weinig fantasie en geven de schuld aan externe omstandigheden. Ontslaan die lui.

  Is het geen idee voor het JA-kamp om eens een campagne a la ‘dumpjeschatje’ op te zetten? Ik zie een hoop parallellen!
  Mét korte teksten en veel plaatjes en nog humor ook!

  Kortom: neem jezelf niet te serieus, doe eens gek en stem gewoon JA! Kun je lache’ straks.

  De vraag om transparantie wordt beantwoord met debilisering.

  Reactie door Paul Heetebrij — zondag 24 april 2005 @ 13.20 uur

 36. De samenvatting van de Europese Grondwet, uitgebracht door een onafhankelijke Referendumcommissie, vermeldt op pagina 8 niet de belangrijkste doelstelling van de EU. Het betreft art. I-3 lid 2 van de EU-grondwet (citaat): “De Unie biedt haar burgers een ruimte van vrijheid, veiligheid en recht zonder binnengrenzen, en een interne markt waarin de mededinging vrij en onvervalst is.” Einde citaat.
  Op pagina 5 van deze samenvatting staat: “Het referendum gaat over de vraag of Nederland wel of niet met dit Verdrag (tot vaststelling van een Grondwet voor Europa) instemt. U spreekt dus geen oordeel uit over de regels die nu al in Europa gelden. Die blijven ongewijzigd bestaan als het nieuwe Verdrag er niet komt.” Einde citaat.

  In strijd met het laatste citaat zegt de “Verantwoording” van http://www.referendumwijzer.nl c.q. Het Instituut voor Publiek en Politiek”: “De Europese Grondwet is feitelijk een verdrag tussen alle lidstaten van de Europese Unie dat, na ondertekening door diezelfde staten, in de plaats komt van alle bestaande EU-verdragen, zoals die onder meer in Nice (2001), Amsterdam (1997) en Maastricht (1991) zijn vastgelegd.”

  Conclusie: het maakt niet uit of men voor of tegen stemt. De oude EU-verdragen blijven gewoon gelden; ook als meerdere landen de voorliggende vaststellingsversie van de EU-Grondwet afwijzen. Of de EU-Grondwet treedt, zoals beoogd, per 1 november 2006 in werking of de oude EU-verdragen blijven in stand. Deze EU-Grondwet is echter vooral een consolidatie van bovengenoemde verdragen uit onder meer 1991, 1997 en 2001. De EU-karavaan gaat dus gewoon verder, wat er ook gebeurt! Dat is de spagaat.

  Ik zal mij gaan bezinnen op mijn stemgedrag. De vraag is of mijn stem en die van andere landgenoten en mede-Europeanen er werkelijk toe doen. Wat verandert er wezenlijk door mijn stem? Er is immers geen alternatief! Wij worden hoe dan ook met voldongen feiten geconfronteerd. Wordt de kiezer wel serieus genomen?

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 24 april 2005 @ 13.29 uur

 37. 32) Heb ook genoten van Ronald Plasterk, Joan…geweldige man!

  En die Ben Bot…niet bepaald overtuigend…

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 24 april 2005 @ 13.31 uur

 38. Gisteren viel de grondwetfolder in de bus en ik heb er toch wel iets aan gehad moet ik zeggen…. Absorberend was het papier niet maar het toiletpapier was op.

  Reactie door Paul Strenen — zondag 24 april 2005 @ 14.02 uur

 39. In reactie op Jan Marijnissen: ” ”
  “Het is een aanfluiting voor het referendum (raadpleging van de bevolking) als de regering (op kosten van àlle burgers) een inhoudelijke campagne gaat voeren ‘voor’ de Europese Grondwet.”

  …stel ik dat dit nu juist meer dan ooit een taak voor de oppositie is, hoewel de PvdA (ooit links) pro EU is dus de kans klein is om de pro-contra eerlijk te verdelen.

  D i t i s n i e t z o m a a r e e n v o l k s -
  r a a d p l e g i n g o v e r p o l i t i e k , d i t
  g a a t o v e r d e t o e k o m s t v a n N L !

  Dus help de Fransen ons helpen en maak dat referendum hier onnodig, g a i n h e t F r a n s v e r z e t !

  Daarbij is het aan de mensen, de kiezers, om te weten WAAR de informatie te vinden is, met of zonder campagne van wie ook.

  Iedereen moet zElf denken en toepassen via stemmen.

  Persoonlijk ben ik actief op franse websites, Fransen zijn namelijk meer geintereseerd in politiek dan NLers, veeel actiever ook.

  En dit is wederom een taak voor het NEE kamp, in het frans een tekst en dan de fransen maar steunen in hun overwegende NEE keuze.

  Roep ook de franse organisaties op een mail rond te sturen zoals de SP eens deed aan alle leden met het verzoek die door te sturen naar degenen van wie zij dachten dat ook die de mail wel wilden ontvangen.

  Reactie door Barend — zondag 24 april 2005 @ 14.41 uur

 40. Die van Baalen haalt dingen door elkaar, het land wil de grondwet niet promoten, het zijn een paar partijen die dat willen, groot verschil.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — zondag 24 april 2005 @ 14.50 uur

 41. Blaag Van Baalen (VVD) wordt bedankt voor zijn vergelijking met wasmiddelen. Dat plaatst het geheel naar het niveau waar het kennelijk behoort. Alleen, jammer voor hem, zijn de consumenten/stemmers tegenwoordig waarschijnlijk critisch genoeg om niet te trappen in slogans als: “Witter dan wit!”. Als we de inhoud en consequenties van de zg. Europese Grondwet goed tot ons laten doordringen, zeggen we: we doen onze was wel op onze eigen manier, en zullen de TV-schoonmaaksters eens naar Den Haag sturen!

  Reactie door Olav Meijer — zondag 24 april 2005 @ 16.07 uur

 42. @ Kees Huizinga (36):

  Citaat: “Conclusie: het maakt niet uit of men voor of tegen stemt.”
  Dit is onjuist. Als de Europese “Grondwet” in werking zou treden, gaan wel degelijk allerlei dingen veranderen. Naast vastlegging van regels in oude verdragen worden nl. ook nieuwe bepalingen ingevoerd, waarmee Nederland nog veel meer dan nu wordt verbonden aan en afhankelijk wordt van “Brussel”. Alleen als de Grondwet NIET in werking treedt, zullen de oude verdragen gewoon blijven gelden.

  Reactie door Olav Meijer — zondag 24 april 2005 @ 16.19 uur

 43. Zeg Jan….waar is dat hondje eigenlijk gebleven.
  Daar had ik eigenlijk een heel blafconcert van verwacht…. om te waarschuwen!

  Reactie door Molly — zondag 24 april 2005 @ 17.11 uur

 44. Hallo Jan,
  Waar ik een beetje bang voor ben is, dat de “niet stemmers” straks de uitslag van het referendum gaan bepalen. Door hun onverschilligheid voor het EU gebeuren de tegen-stemmers de das om zullen doen, door een te lage opkomst.

  Worden we dan straks op Europees nivo bestuurt door deze mensen zonder gezicht?

  Voor de ja-stemmers ben ik niet bang, hun procentuele aandeel daalt sterk, maar we kunnen ze wel meetellen voor de minimaal vereiste opkomst.

  Dus een oproep aan iedereen, voor- of tegenstander, ga a.u.b. stemmen.
  Strijdbare groet,
  Amita

  Reactie door AMITA — zondag 24 april 2005 @ 17.53 uur

 45. Pffff, ik wordt toch zo moe van die Haagse kliek. Het kabinet moet zich buiten dat referendum houden, dat is iets voor het volk! Wie de democratie hoog in het vaandel heeft staan, stemt tegen de grondwet. Wat een kabinet hoort ten allen tijde onpartijdig te zijn. Wanneer het kabinet die grens overschreid, kan ik het niet meer als mijn kabinet beschouwen.

  En ik wil niet bezig blijven met op te roepen om tegen te stemmen, maar Balkenende c.s. laat mij geen keuze

  Reactie door Jan Breur — zondag 24 april 2005 @ 21.03 uur

 46. Denkend aan een Nederland volgens EU-normen gemodelleerd,
  zie ik stranden van onze nu nog lege Waddeneilanden die eruit zien zoals de Belgische kust van Knokke tot De Panne: Eén grote Atlantikwall van appartementen die één groot feest vormen voor projectontwikkelaars. Op Ameland bouwen die nu al gnuivend op dat vooruitzicht uit.
  Ik zie laaglanden die eruit zien als Lille-Roubaix en de Povlakte, een gebied dat qua vorm en structuur vergelijkbaar is met Nederland, alleen ziet de hele Povlakte van Milaan tot aan Venetië eruit als de Maasvlakte.
  En overal werkgelegenheid voor wie verplichte bedrijfskleding accepteert, en overheids- en kantoorfuncties uitsluitend in pak met strop zoals in Italië, Engeland en Spanje, u zeggen met achternaam tegen de baas zoals in de meeste lidstaten.
  Staatswinkels voor tabak zoals in genoemde landen, en voor drank zoals in Scandinavië.
  En wat recreatie betreft: Dure campings met hekken en bewaking met honden, disco-uitgaansprijzen zoals overal in Zuid-Europa: 10 euro entree en 5 euro per consumptie.
  Vrije schietwapenverkoop zoals in België en Italië en ex-oostblok, en in de Nederlandse winkels weer authentiek echt-lijkend oorlogsspeelgoed zoals vroeger, voordat Den Uyl en Kok dat verboden. De hier afgeschafte dienstplicht moet natuurlijk terug, anders gaan Polen en Italië steigeren.
  En Arbo? Als ze in Portugal zonder oorbeschermers en zonder kappen op de cirkelzaag hout snijden kan het hier toch ook?
  Want anders gaat het ten koste van de winstmaximalisatie.
  En kostscholen en schooluniformen kunnen ook wel weer terug, dat zullen ze elders in Europa echt niet afschaffen om ons, we hebben ons maar aan te passen!
  Maar wat zal blijven in Nederland is de bemoeienis van gemeentelijke welstandscommissies over de kleur van je kozijnen. In Ierland mag het ook groen en geel, in het voormalig Oostblok mag je bouwen wat je wilt, dus hier ook? Vergeet het maar. Regelzucht moet blijven net als het belastinggeld verslindende Bijzonder Onderwijsstokpaardje van de Gristendemocraten.
  En onze taal moet zich ook aanpassen. Daar waar Spanje, Engeland, Duitsland en Frankrijk culturele staatscommissies hebben om hun taal zuiver te houden, wordt onze prachtige taal hier verkwanseld aan de Engelstalige commercie.
  In grote delen van Europa hebben ze nog siësta, maar krijgen we dat in Nederland dan ook? Niks! Een half uur schaft om je zuurverdiend stuk brood naar binnen te proppen en dan doorwerken, mooi weer of niet.
  In Frankrijk, Italië, België, Duitsland en Engeland kost museumbezoek bijna niks vanwege royale staatssubsidies, ook theaterbezoek en opera is daar traditioneel voor de lagere inkomens toegankelijk.
  Maar denkt men dat Nederland deze prijzen naar beneden gaat bijstellen? Ik geloof er niks van.
  In Italië rijden de treinen al sinds Mussolini op tijd! En de staat draagt in dat land ook bij aan spoorkosten, nergens kom je voordeliger in Rome dan daar. Maar de goedlachse burger die denkt dat het met de EU in Holland ook goedkomt met de treinreiskosten, komt bedrogen uit.
  Eerst de gulden, de moraal, daarna de grondwet en de taal. Europa pakt het allemaal!

  Reactie door C.Tilyx — zondag 24 april 2005 @ 21.10 uur

 47. Het in de EU-Grondwet opgenomen Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie (van december 2000; juridisch nog niet bindend!) vind ik het belangrijkste onderdeel. Daarom was ik tot zeer recent een grote voorstander van deze EU-Grondwet. De paniekerige uitspraken van minister P.H. Donner van vorige week hebben mij echter negatief beïnvloed.

  Ik citeer nu de Preambule van deel II van de EU-Grondwet:
  “Dit Handvest bevestigt, met inachtneming van de bevoegdheden en taken van de Unie en van het subsidiariteitsbeginsel (de autonomie of souvereiniteit van de lidstaten, KBH), de rechten die in het bijzonder voortvloeien uit de constitutionele tradities en de internationale verplichtingen die de lidstaten gemeen hebben, uit het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden, uit de door de Unie en de Raad van Europa aangenomen Sociale Handvesten, alsook uit de jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie en van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.” Einde citaat.

  De samenvatting van de Referendumcommissie stelt op pagina 14:
  “Hierdoor heeft de EU een eigen lijst van grondrechten gekregen. Deze zijn juridisch bindend voor de instellingen van de EU. Voor de lidstaten gelden de grondrechten ook, als zij rechtsregels van de EU uitvoeren. De grondrechten doen geen afbreuk aan de grondrechten in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en in de nationale grondwetten van de lidstaten.” Einde citaat. Wat deze laatste zin betreft: zie art. II-112 lid 3, 4, 6 en 7 van de EU-Grondwet.

  Het voordeel van deze gecodificeerde grondrechten in de EU-Grondwet is dat het Hof van Justitie van de EU (aangenomen of voorgenomen) wetten van lidstaten van de Unie aan deze lijst van grondrechten van de EU-Grondwet kan toetsen. Zie art. II-112 lid 5 (laatste zin) en lid 7 van de EU-Grondwet. Hopelijk wordt hierdoor constitutionele toetsing van formele wetten (aangenomen door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer) door een Nederlands Constitutioneel Hof aan de Nederlandse Grondwet bevorderd.

  Zie hier een groot voordeel van de EU-Grondwet. Maar ik behoud mijn twijfels.
  Zelfs de bekende historicus en publicist Geert Mak (auteur van: In Europa) heeft zijn aarzelingen …

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 24 april 2005 @ 21.22 uur

 48. @45

  Ik heb dit kabinet nooit als mijn kabinet beschouwd. In het geval van een volksreferendum behoort de regering zich inderdaad afzijdig te houden. Ik vind het prima als Balkenende namens het CDA campagne gaat voeren, maar niet namens de regering.

  Reactie door Fjodor — zondag 24 april 2005 @ 21.26 uur

 49. @44 Tijd voor een pre-emptive strike :-) richting de franse burgers, dat is m.i. is nu het meest tactische.
  Die stemmen eerder, dus platmailen en fora’s vullen aldaar.
  Politiek aldaar kan een actie doen zoals de SP al eens deed, mailen dus, internet op zijn kop zetten met vrijwilligers.

  Reactie door Barend — zondag 24 april 2005 @ 22.19 uur

 50. @50

  het komt op mij zo over;

  wat heeft een soldaat op zijn brood?

  een soldaat heeft recht op zijn brood!

  arrogante boel allemaal, daarom is dit kabinet er ook voor natuurlijk.,

  weg met het cdvvda opportunisme!

  Reactie door Jansonius — zondag 24 april 2005 @ 23.35 uur

 51. Geen tegenstanders van niveau? En het volk dan?

  Reactie door Jan Breur — maandag 25 april 2005 @ 10.17 uur

 52. Het volk? Dat is van te hoog niveau.

  Reactie door Fjodor — maandag 25 april 2005 @ 11.40 uur

 53. Iets wat niet is te promoten is ook moeilijk te verkopen. Tenzij je leugen na leugen gebruikt. maar dan moet je dus niet Jan Marijnissen tegen het lijf lopen.

  Reactie door ReneR — maandag 25 april 2005 @ 14.51 uur

 54. Of juist wel….

  Reactie door Fjodor — maandag 25 april 2005 @ 15.02 uur

 55. @ Jan Breur (nr. 50): Bedankt voor jouw reactie. Dat recht op toegang tot preventieve gezondheidszorg is mij veel te vrijblijvend. Zie art. II-95 van de EU-Grondwet.

  Reactie door Kees Huizenga — maandag 25 april 2005 @ 22.28 uur

 56. world cup draw…

  Yankees referendum plurals Anacreon:betting http://www.sport-betting-fun.com/ tyrants odds http://www.sport-betting-site.com/

  Trackback door world cup draw — zaterdag 20 mei 2006 @ 14.17 uur