Turven

Hoewel we nog vele weken af zijn van het referendum (1 juni), is er inmiddels in de media toch veel aandacht voor de Grondwet. En dat is goed. Maar, wat mij echter opvalt is dat er – naar mijn schatting – een factor vijf meer voorstanders aan het woord komen dan tegenstanders.
Wie zou dat bij willen houden door alle optredens te turven?

(Eén geluk: de voorstanders zijn nou niet bepaald de mensen waar je genegen bent naar te luisteren, ze al te serieus te nemen, want het zijn over het algemeen mensen die evident belang hebben bij de aanname van de Grondwet.)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 25 april 2005 :: 0.13 uur

47 Comments

47 reacties

 1. Tsja dat zal er wel aan liggen dat de meeste politici voor zijn. Geen wonder trouwens. Die zien het allemaal wel zitten om nog is voor Europa aan de slag te mogen.

  Ik vind het in ieder geval erg opvallend dat alle mensen(SP,Wilders,CU) van wie ik echt het gevoel heb dat ze in de kamer zitten omdat ze een ideaal hebben, dat van die mensen, het merendeel tegen is. Terwijl de baantjesjagers het allemaal wel best vinden.

  Reactie door Bastiaan — maandag 25 april 2005 @ 0.23 uur

 2. Ik ga lekker tegenstemmen op “oneigenlijke gronden”.

  Reactie door Erik — maandag 25 april 2005 @ 0.32 uur

 3. Europese grondwet….right….Ik heb als oernederlands staatsburger maar bizar weing informatie…letterlijk en figuurlijk het gevoel WEER door de overheid genaaid te worden…ik me bewust dat er een belang schuilt in een europese grondwet……MAAR door wie worden wij als nederland ondergesneeuwd???Wij zijn te volgzaam…GEEN eigen mening….te graag het beste jongetje van de klas wilen zijn…Als ik het voorhet zeggen had…dan bleef ik neutraal….niks europa…..niks europese verbintenissen!!!Het is zo ontzettend krom allemaal.Onze huidige regering probeert een soort van allemans vriendje te zijn…pleziert Bush met steun in Irak etc etc…wil overal bijhoren…en nu mogen wij als burgers een stem uitbrengen , een stem die niks maar dan ook helemaal niks in te brengen heeft…nou…how low can you go!!!…Ik GA stemmen ,dat wel,en wel TEGEN!!!Waarom…geen idee!!!Ik ben TEGEN deze regering….ik wil een nieuwe!!!Een menselijker regering!!!

  Reactie door Anghie — maandag 25 april 2005 @ 0.32 uur

 4. Volgens mij lezen ze over de vraag heen, Jan. Er staat toch duidelijk: WIE ZOU DAT BIJ WILLEN HOUDEN DOOR ALLE OPTREDENS TE TURVEN? Ik zou het wel gewild hebben, maar gelukkig begin ik weer zo goed te herstellen dat ik komende week vrijwel elke avond weg ben, dus dat lukt niet. Overigens stond op Teletekst dat de meerderheid van de Nederlanders nee gaat stemmen, en dat dit blijkt uit de Referendumwijzer. Dus is dat ding toch nog ergens goed voor.

  Reactie door Joan van der Lingen — maandag 25 april 2005 @ 0.58 uur

 5. Daar hoef ik niet eens voor te turven, dat valt inderdaad op, hoewel ik dat in Buitenhof vandaag vond meevallen, maar Netwerk laatst vond ik zeer “gekleurd” en NOVA-politiek vond ik, ondanks de zinnige bijdrage van Harry, veel te schamel aangaande het onderwerp…
  Echter: de voorstanders weten inderdaad niet echt argumenten aan te voeren die veel indruk maken…
  Ronald Plasterk was vandaag geweldig (op dit moment wordt Buitenhof herhaald overigens)

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 25 april 2005 @ 1.00 uur

 6. Ik wil wel turven, maar zal niet alles zien uiteraard…wát ik zie, zal ik turven op aantal woordvoerders vóór en tegen…

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 25 april 2005 @ 1.02 uur

 7. Ok, Madelijne, fijn: we wachten je conclusie(s) af.
  (Radio is natuurlijk ook interessant)

  Reactie door Jan Marijnissen — maandag 25 april 2005 @ 1.10 uur

 8. Misschien wil iemand anders dan de radio voor haar/zijn rekening nemen? Ik ben niet zo radio-achtig…

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 25 april 2005 @ 1.14 uur

 9. Het leuke is wel dat de tegenstanders argumenten hebben, en de voorstanders niet! Plasterk had in Buitenhof in 90 seconden meer te melden dan Bot in een kwartier.

  Reactie door Willem Dezwijger — maandag 25 april 2005 @ 1.20 uur

 10. 9) Precies!!!

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 25 april 2005 @ 1.21 uur

 11. Vorige keer stond die column van Plasterk op de Referendum-weblog. Misschien weer een goed idee?

  Reactie door Joan van der Lingen — maandag 25 april 2005 @ 1.30 uur

 12. De columns van Plasterk zijn altijd duidelijk en to the point. Dat van de fabel en de feiten was me al eerder opgevallen. Wellicht zouden meer feiten aan het licht kunnen worden gebracht, maar er is niet veel tijd meer………

  Reactie door Jan Pruimboom — maandag 25 april 2005 @ 2.05 uur

 13. Stel we bewijzen dat het bijv. 1 tegen 2 is welke voor zijn.
  En dan….?

  Help de fransen ons helpen en ga in het frans verzet.
  De beste kans op een voortdurend zelfstandig Nederland van onszelf!

  Dus laat dit tijdrovend brood en spelen groepje ff voor wat het is en
  doe het op zijn frans in de franse fora, zet -mail dit door mailtjes-
  op en begin bij wie je kent, vraag of zij het door sturen.

  Fransen hebben een zwak: ego (het zijn net NLers :) In WO2 legden ze
  het af, nu kunnen ze europa zelfstandig en alleen een halt toeroepen.

  Hun politieke partijen kunnen dit doen, zoals de SP ooit deed met een
  doorstuur mail.

  Succes, Parle NON !!

  Reactie door barend — maandag 25 april 2005 @ 8.36 uur

 14. Goedemorgen Jan,

  Dus aan ons de taak om de mensen te laten zien wat de echte reden is(dus wat er achter steekt) waarom ze willen dat we voor stemmen.
  Een tegen campagne,tegen de voorstemmers zelf.
  Succes.
  Was mij opgevallen dat inderdaad in de krant ook alleen een kolom nee en 3/4 ruimte Ja is.
  Dus nieuwe slogan….
  Doe je mee aan de volksverlakkerij? dan stem je Ja.

  Reactie door anita — maandag 25 april 2005 @ 8.44 uur

 15. De oneerlijkheid in de wereld is groot!Waar ik meer van baal,zo hoorde ik in het nieuws vamorgen, dat men een prikklok wil instellen in de thuiszorg, SCHANDELIJK!!!!!
  Teken de petitie:zorggeenmarkt.nl en kom naar Den Haag, 24 mei, Plein tweede en eerste kamer,12-14.30 uur!!!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 25 april 2005 @ 8.50 uur

 16. Gewoon een weblog openen. Bij een centraal iemand is door bekenden van je blog een paswoord op te vragen. Zo kunnen meerdere mensen hun observaties vastleggen, met commentaar erbij. Een soort “Euro-watch”.

  Kun je gelijk erbij zetten of de personen wiens mening je truft belang hebben en welk belang.

  Reactie door Molly — maandag 25 april 2005 @ 8.59 uur

 17. “Maar, wat mij echter opvalt is dat er – naar mijn schatting – een factor vijf meer voorstanders aan het woord komen dan tegenstanders.”

  Valt je dat nu pas op? Dat is de manier waarop de media in dit land de mensen probeerd te beinvloeden. Dat merk je niet omdat meestal de media hetzelfde denkt als jij. Nu val je buiten de boot en merk je hoe dat is.

  Reactie door daniel565 — maandag 25 april 2005 @ 9.04 uur

 18. In Zaanstad stelt B&W dat er geen poster campagne gevoerd gaat worden bij het referendum.
  Ik vraag mij als gewone burger af of dat haar bevoegdheid is dat te bepalen.

  Reactie door nico — maandag 25 april 2005 @ 9.11 uur

 19. Ik hoorde net op de radio: Het referendum is een zaak van de volksvertegenwoordiging en niet in de eerste plaats van de regering. M.a.w. SP, laat je horen. Schreeuw het van de daken!
  Trek er wat geld voor uit. Landelijke dagblad campagne. Grote advertentie in de Telegraaf misschien. Dan benader je een andere groep dan de neestemmers. Het is 2 voor 12. Het woord NEE had voor mij nog nooit zo’n mooie klank!!
  Dit referendum moet een duidelijk signaal zijn. Zo niet, schiet mij dan maar lek. Dan zitten de gene die niét stemmen weer eens te slapen.
  De SP heeft de laatste jaren meer en meer sympathie ook bij niet stemmers, gebruik die sympathie en timmer aan de weg!!!
  Bij veel programma’s op radio en tv over dit onderwerp merk je dat de teneur is dat het een uit gemaakte zaak is. Alleen lastig dat een groepje linkse figuren roet in het EU eten wil gooien.
  Nederland, let op uw zaakje!!!!!!!!

  Reactie door Ollekebolleke — maandag 25 april 2005 @ 9.48 uur

 20. vervolg van @20
  Of publiceer enige dagen vóór het referendum een lijst van vooraanstaande Nederlanders en BK ers die tegen deze grondwet zijn!

  Reactie door Ollekebolleke — maandag 25 april 2005 @ 9.55 uur

 21. Hoi Jan,

  Ik wil radio 1 wel turven zo veel als ik kan. Wat moet ik met bepaalde opmerkingen doen? Ik zal ze verlopig per dag hier op deze weblog doen verschijnen in afwachting

  Heb net zelf de referendumwijzer gedaan, deze is gekleurd. Ik had verwacht dat de vragen betrekking hadden of de europese grondwet moest komen ja of nee en de waarom daarom heen, maar de meeste vragen gingen over hoe de europese grondwet functioneert als die er al zou zijn, zo omzijl je namelijk de letterlijke vraag. Moet volgens u de grondwet komen ja of nee en geef je aan degene die de referendumwijzer volgen geen resultaat percentage wat betrekking heeft op de op de letterlijke vraag.

  Nadat je dan een resultaat hebt vernomen van hoe je overeenkomsten liggen met die van de europese grondwet, is er de mogelijkheid om mee te doen aan een peiling mbt hetgeen u gaat stemmen, voor of tegen.

  Nadat je hebt gestemd kan je het resultaat bekijken van die peiling. Heeee wat vreemd. Aantal deelnemers: 9.446, aantal stemmen voor 0,00%, aantal stemmen tegen 0,00%.

  Nu maar klikken op verantwoording en dan helemaal onderin:
  De referendumwijzer is mede mogelijk gemaakt door financiële steun ondersteuning van Ministerie van BinnelandseZaken en Koninkrijksrelaties.

  Misschien is het mij ontschoten, maar was het niet Ministerie van Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties?
  Maar ik kan het ook mis hebben. In ieder geval komt hij bij mij gekleurd over.

  Reactie door Alexander van Hattum — maandag 25 april 2005 @ 9.59 uur

 22. Herstel 2de alinea:

  Heb net zelf de referendumwijzer gedaan, deze is gekleurd. Ik had verwacht dat de vragen betrekking hadden of de europese grondwet moest komen ja of nee en de waarom daarom heen, maar de meeste vragen gingen over hoe de europese grondwet functioneert als die er al zou zijn, zo omzijl je namelijk de letterlijke vraag en geef je aan degene die de referendumwijzer volgen geen resultaat percentage wat betrekking heeft op de letterlijke vraag.

  Reactie door Alexander van Hattum — maandag 25 april 2005 @ 10.02 uur

 23. Een goed redenaar weet een vraag zo beantwoorden dat de uitkomst in zijn voordeel werkt. Bij de voorstanders komt het alleen niet tot een antwoord op de vraag. Ze negeren de vraag, en gaan gewoon verder met hun verhaal. En dan noemen ze MIJ autistisch…

  Balkenende werd gevraagd wat er zou gebeuren als Nederland TEGEN de grondwet zou stemmen…
  “Als Nederland VOOR de grondwet stemt, hebben we allerlei mogelijkheden in de Europese samenwerking als het gaat om diplomatieke banden en wederzijds respect. Ik kijk dan ook erg uit naar 1 juni, als we massaal naar de stembus gaan en zeggen: ja, dit Europa is ook mijn Europa.”
  (Het is niet letterlijk wat hij zei, maar wel iets van die strekking. Hij ging helemaal niet in op de vraag; en brabbelde zijn eigen verhaaltje maar gewoon door. Dodelijk irritant.)
  (Trouwens, je hoort het hem zo zeggen)

  Reactie door Jan Breur — maandag 25 april 2005 @ 10.09 uur

 24. Heb de referendumwijzer gedaan, en ik was voor 78% tegen de nieuwe EU grondwet.
  Ik had de referendumwijzer niet nodig voor mijn keuze, maar voor mijn bevestiging dat meer mensen tegen de grondwet moeten stemmen.

  Reactie door leen — maandag 25 april 2005 @ 10.35 uur

 25. @ Molly:

  Goed plan van dat weblog, zal straks een naam reserveren, details volgen! (eerst een slaapkop (2,5 jr) uit bed halen, de jeugd van tegenwoordig… ;))

  Wordt vervolgd dus!

  Reactie door Mirella — maandag 25 april 2005 @ 10.37 uur

 26. @24

  lijkt me dat als we tegenstemmen we ook wel eens veel respect zouden kunnen oogsten, is het niet nu dan wel later.,

  maar weer worden normen en waarden gebruikt om mensen te misleiden.,

  waarom heeft die jp zich nog niet kapotgeschaamd,?

  omdat hij norm en waardeloos is misschien!

  Reactie door Jansonius — maandag 25 april 2005 @ 10.51 uur

 27. Straks mogen we stemmen over de Europese grondwet, maar we zitten al wel opgescheept met het Europees Parlement; een geldverslindend instituut, wat alleen concrete voordelen oplevert voor baantjesjagers en zakkenvullers. De voordelen voor de europese burger zijn nog niet echt zichtbaar.
  Minister Bot had het in Buitenhof over transparantie, maar voorlopig hebben we vooral voor bestuurskundige en juridische leken te maken met een “black box” of om in socialistische termen te spreken met een zwarte hoge hoed waarvan je nog maar moet afwachten welk konijn eruit te voorschiin komt.
  Al met al geen reden om enthousiast te zijn en om voor te stemmen.

  Reactie door reint — maandag 25 april 2005 @ 11.36 uur

 28. Het optreden van Ronald Plasterk in Buitenhof was gisteren weer ijzersterk, net zoals trouwens zijn columns in de Volkskrant die hij over de Europeesche grondwet schreef. ( Het leverde hem van aperte voorstanders het verwijt op dat een bioloog geen verstand kan hebben van een grondwet….volgens mij kan een geschiedenisprofessor niet regeren omdat hij daar bewijsbaar geen kaas van gegeten heeft) Het grappige is, dat je nu hetzelfde ziet gebeuren als vorig jaar september; hetkabinet gaat het proberen uit te leggen! De kiezer wordt dus weer benadert als ware het randdebielen die er niets van snappen en dus door de wijze mannen moeten worden voorgelicht. Dat heeft vorig jaar alleen maar averechts gewerkt en ik voorzie dat dat deze keer ook het geval zal zijn! Laten Peppi en Kokkie (JP en BB) hun best maar doen, tegen stemmen doe ik toch wel….;-)

  Reactie door Opa-Buiswater — maandag 25 april 2005 @ 11.39 uur

 29. Hmmmz, alle namen die iets met de grondwet te maken hebben waren al bezet, het is dus (zeer origineel *NOT*) geworden: http://turven.web-log.nl staat nog niks op, word aan gewerkt.
  Een ieder die zich geroepen voelt hier iets aan bij te dragen, op wat voor manier ook, kan even een mailtje sturen via het mailformulier en krijgt dan het password toegestuurd. Identificeer jezelf wel even… ;)

  Reactie door Mirella — maandag 25 april 2005 @ 11.40 uur

 30. De verwachte opkomst schijnt nog steeds rond de 33% te zijn.

  dat MOET veranderen. Want je kunt dan wel de slag winnen, doordat de tegenstemmers hebben gewonnen; maar als dit kabinet de uitslag naast zich neer legt vanwege een te geringe opkomst; dan verlies je de oorlog!

  Reactie door ReneR — maandag 25 april 2005 @ 14.11 uur

 31. Zag gisteren spotje van de PvdA. Eentje die vooral gericht was op loyaliteit/binding aan de PvdA, maar geen enkel woord over de grondwet. Dit zag ik ook in de SP spot die ik vorige week zag. Is dit een strategische stilte voor de storm? Is dit waarom ik nogsteeds geen anti-grondwetcampagne van de sp zie? Niet via PP in elk geval.

  Reactie door Paul Strenen — maandag 25 april 2005 @ 15.36 uur

 32. @32
  Ons ‘front’ ligt bij de Fransen. De campagne kan vanaf hier over internet via mail en in forums, weblogs zoals deze etc.

  Maak het referendum hier bij voorbaat positief voor de NEE stememrs en dus nutteloos !(Nutteloos is het toch wel vanwege een eigenzinnige regering die vervolgens doet wat ze wil)

  Reactie door Barend — maandag 25 april 2005 @ 15.53 uur

 33. Radio 1 gaat er nu over (maandagmiddag 16.00-17.00 uur). Een panel o.l.v. mevrouw Uitsinger (spelling van de naam is onzeker).

  Ik twijfel al lang maar ik ga waarschijnlijk toch tegen stemmen. De Europese grondwet staat boven de wet van een land. Er is wel vetorecht. Dus bijv. als de rest van Europa tegen het homohuwelijk is dan kan Nederland, dat wel een homohuwelijk heeft, zijn veto uitspreken. En dan mag Nederland dus dit huwelijk houden. Maarr… als Nederland dus niet dat vetorecht uitspreekt, en dat acht ik zeer aannemelijk met het CDA aan de macht, of anderen, dan verdwijnt dus dat homohuwelijk. Ik heb te weinig vertrouwen in dit kabinet om ja te kunnen zeggen.

  Reactie door Annelies — maandag 25 april 2005 @ 16.20 uur

 34. Ik vind dat de SP een cursus schrijven moet geven, met name gericht op -d, -t en -dt gebruik. Zo moeilijk is het niet en die argumenten komen dan zoveel strakker en harder over…..

  Reactie door Degtyarev Pekhotny — maandag 25 april 2005 @ 16.27 uur

 35. Net op Teletekst wat over het misleidende standpunt van de EU-grondwet als het gaat om dierenrechten:

  http://teletekst.nos.nl/gif/images/112-01.gif

  Stierenvechten, dwangvoeding bij ganzen (voor fois gras), en onverdoofd slachten mag namelijk gewoon doorgaan van de Grondwet. Het verbaast me in ieder geval niet dat er addertjes onder het gras zitten in deze EU-grondwet.

  Reactie door Daniël O. — maandag 25 april 2005 @ 17.32 uur

 36. @36 Het feit dat de eu zich überhaupt wil bezighouden met de tradities van een land (of dit nu in onze ogen diervriendelij is of niet), is reden genoeg die eu rotzooi op te heffen. Je als conglommeraat te bemoeien met de cultuur en tradtities van een ander, is op zich al een regelrechte oorlogsverklaring.

  Reactie door Paul Strenen — maandag 25 april 2005 @ 17.56 uur

 37. “Eén geluk: de voorstanders zijn nou niet bepaald de mensen waar je genegen bent naar te luisteren”.

  Ja en jij kan het weten Jan Marijnissen, jij moet telkens dat gebalk van balkenende en co aanhoren, ik leef met je mee.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — maandag 25 april 2005 @ 18.38 uur

 38. Net op bij RTL Boulevard legt het konijnenbrein Albert Verlinde de keuze uit als een stem voor of tegen Europa. Een aantal maal zelfs.

  Van zulke mensen moet je het hebben.

  Reactie door Jan Pruimboom — maandag 25 april 2005 @ 19.15 uur

 39. Weet niet meer wie het was die vroeg wat de vakbond ervan vond, maar bij de FNV staat nu voorop de site dat De Waal De Europese Grondwet een stap vooruit vindt. Daarbij staat dan dat de Europese vakbeweging oproept voor te kiezen, maar dat de FNV dat niet doet, puur omdat ze geen stemadviezen geven, wel voorlichting. Verder worden de voordelen genoemd, niet de nadelen, en het besluit met, ik zal even plakken:
  Verdiep u in de achtergronden

  ‘Uit de peilingen blijkt dat een groot deel van de Nederlanders tegen de Grondwet is. Maar leg je ze uit wat erin staat, dan gaat het aantal voorstanders met sprongen omhoog. Ik hoop dat u in ieder geval de moeite zult nemen om u in de achtergronden te verdiepen.’
  Lodewijk de Waal,
  voorzitter FNV

  Maar dit is dus geen stemadvies. Het heet gewoon poldermodel, vermoed ik.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 26 april 2005 @ 1.27 uur

 40. Vrijwel iedereen op deze weblog is het er over eens dat de media ons dagelijks bedonderen. vooral de VARA (lees PvdA) heeft veel te veel macht!NOVA is wel het allerergste.NOVA betekent NOS/VARA.Maar de NOS is toch van ons allemaal, en niet alleen van de VARA (lees PvdA)?Hoe is die VARA(lees PvdA) aan al die macht over de media gekomen?. Waarom krijg ik zo weinig weerklank als ik mensen oproep daar gezamenlijk iets tegen te doen?Samen sta je nu eenmaal sterker, laat mij niet een roepende in de woestijn blijven.
  Aad Sweep@tomaatnet.nl

  Reactie door Aad Sweep — dinsdag 26 april 2005 @ 10.20 uur

 41. #34 Annelies

  Ja; dat heb je goed in de gaten. het hangt er maar even helemaal vanaf; wie er hier aan de macht is. Alles dreigt toch zodoende in korte tijd te worden verkwanselt.

  Reactie door ReneR — dinsdag 26 april 2005 @ 16.15 uur

 42. Joan;

  Nee; de Waal blikt al vooruit naar een ministerspost op sociale zaken in het kabinet Bos/Balkenende.

  Reactie door ReneR — dinsdag 26 april 2005 @ 16.19 uur

 43. Dit kabinet kennende zal het elke uitslag naast zich neerleggen en negeren, zoals het al jaren alles en iedereen negeert.
  Dus als 100% van de kiezers NEE zegt, zal die Europese grondwet nog steeds worden aangenomen want er spelen teveel al vooraf gemaakte afspraakjes en financieële plannetjes cq belangen mee.
  En men heeft het maar over KIEZEN: volksverlakkerij want er valt niks te kiezen, het is een vrijblijvend referendum, vrijblijvend voor de huidige regering, dit is alleen maar een manier om de inmiddels in achterkamertjes genomen beslissingen te ‘democratiseren’, lees: alles doordouwen onder het mom van: u heeft zelf meebeslist.

  Reactie door Eric — woensdag 27 april 2005 @ 0.20 uur

 44. ik word echt ziek van het rechts gezwets in de Politiek!

  Reactie door Carmen — woensdag 27 april 2005 @ 10.58 uur

 45. In Twee Vandaag vandaag (wordt vannacht herhaald) een onderwerp dat zowel de samenvatting als het krantje dat door de regering is verspreid over de Grondwet “onder de maat” zijn. Heb het nog niet gezien, hoorde net de aankondiging.

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 27 april 2005 @ 18.28 uur

 46. Nou, de voorstanders die ik aan het woord heb gezien, vooral de bewindslieden, mogen van mij alle media-aandacht krijgen! Het lijkt wel of ze een verborgen agenda hebben. Alsof ze moeten zeggen dat ze voor zijn, maar liever met een ‘nee’ terug willen naar de onderhandelingstafel. Telkens beweren ze dat we dom zijn als we tegenstemmen, of dat we dan ‘een figuur slaan’. Dan hebben ze er uiteraard weer een heleboel nee-stemmers bij. Dit soort niet-inhoudelijke praat van hun kant werkt namelijk averechts, dat zullen ze onderhand toch wel weten? Of hebben ze echt geen idee wat er onder het ‘domme’ volk leeft..?

  Reactie door Vincent — woensdag 27 april 2005 @ 22.14 uur

 47. nice job. i’m planning to come back here in the future. thins that excited you at 14: http://www.bethedealer.com , my parents didnt told me about it

  Reactie door timothy drake — vrijdag 14 oktober 2005 @ 5.51 uur