JA, want anders…

In Nederland beginnen de voorstanders van Europa al aardig handig te worden in uitspraken die neerkomen op: ‘Stem JA, want anders…’ Een wind die uit Frankrijk is komen overwaaien, waar Chirac en zijn aanhangers alles uit de kast trekken om het komende NEE alsnog in een JA om te toveren. Zo ook Jacques Delors, oud-voorzitter van de Europese Commissie, die droogjes opmerkt dat ‘alle tegenstanders van de grondwet liegen’.

‘Iedereen moet weten dat een stem tegen de Grondwet een stem tegen Europa is.’

Ook uit het artikel in de Trouw:

In het lange interview vaart Delors uit tegen de ‘rattenvangers’ en ‘slechte herders’ van het NEE-kamp, die de Fransen willen wijs maken dat de Grondwet hen definitief uitlevert aan een wilde vrije-markteconomie waar Poolse bouwvakkers vrij spel hebben en het made in China je van alle kanten aanstaart. ‘Léés die Grondwet nou eens!’, roept Delors.

Nou meneer Delors, dat hebben wij gedaan, en daarom zijn we tégen deze Grondwet en vóór Europa.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 01 mei 2005 :: 20.15 uur

30 Comments

30 reacties

 1. Deze grondwet heb ik ook helemaal gelezen en als Delors meent het tegendeel te bewijzen over de vrije markteconomie dan moet hij me dat toch eens aanwijzen?

  Reactie door John — zondag 1 mei 2005 @ 20.23 uur

 2. net woutertje gehoord.,

  denk dat hij gehersenspoeld is, alle drama als we tegen zijn,

  en ook tegenwicht tegen india en chinie (dat zei hij letterlijk)

  CHINIE – sjiniee – )

  Wouter go home!

  Reactie door Jansonius — zondag 1 mei 2005 @ 20.29 uur

 3. Gek eigenlijk, als iets echt sociaal en goed voor het volk is, waarom moet het dan gepromoot worden…dat doe je alleen als je een mooi verpakte drol iemand kado wil doen.

  Reactie door Eek Het Rubbere Weblog Konijn — zondag 1 mei 2005 @ 20.33 uur

 4. Nee begrijp dat nou…… als je tegen deze grondwet ben dan komt er een nieuwe holocaust…. Heeft JP zelf gesuggereerd.

  Reactie door Degtyarev Pekhotny — zondag 1 mei 2005 @ 20.34 uur

 5. Bah, ik zag Wouter Bos net ook op het journaal. Die zit volgens mij in zijn vrije tijd vaak met Balkie en Zalm te borrelen. De PvdA is nu begonnen met hun JA campagne maar hun achterban is het er niet helemaal mee eens. Moet ze misschien eens naar een echte linkse partij gaan en echt links gaan stemmen de volgende keer!

  Reactie door Sulis — zondag 1 mei 2005 @ 20.52 uur

 6. @Degtyarev Pekhotny: En laat me raden door wie die holocaust voornamelijk word veroorzaakt. De Socialisten?

  Reactie door Sulis — zondag 1 mei 2005 @ 20.53 uur

 7. Het ontbreekt er alleen nog aan dat men Ja-stemmen gaat kopen!

  Reactie door E.Krul — zondag 1 mei 2005 @ 20.56 uur

 8. 3. Eek, Helemaal gelijk! Ook vreemd dat er überhaupt een referendum moest komen. Als we onze regering moeten geloven kan Nederland zich toch geen NEE permiteren.

  Reactie door Simon — zondag 1 mei 2005 @ 21.26 uur

 9. Europa een monster in schaapskleren!

  Reactie door E.Krul — zondag 1 mei 2005 @ 21.30 uur

 10. In het NOS-journaal weer Ja-propaganda, dit maal door Wouter Bos en in Buitenhof vanmiddag wisten Kathelijne van GL en Diederik van PvdA er ook nog even een klein pleidooi vóór de Europese Grondwet uit te slepen…

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 1 mei 2005 @ 21.36 uur

 11. Wouter Bos stelde dat de EU-Grondwet meerdere voordelen heeft. Hij beargumenteerde zijn mening echter niet. Dit is redelijk opmerkelijk. Neemt Wouter Bos de achterban van de PvdA serieus?

  Reactie door Kees Huizenga — zondag 1 mei 2005 @ 21.58 uur

 12. Ach, Wouter Bos is net als z’n `illustere’ voorganger Win Kok tesamen met J.P. Balkenende allang `weggekocht’ door het bedrijfsleven als je het mij vraagt; beloof ze een grandioze oude-dag voorziening in de vorm van enige commissariaten en je hebt ze binnen..
  Was Wouter Bos niet eigenlijk iemand van de Shell? Zou me niets verbazen als hij nog steeds voor ze werkt; een infiltrant zoals zo vaak gebeurd.

  Reactie door Reinoud — zondag 1 mei 2005 @ 22.17 uur

 13. Simon, dat denk ik ook. Wedden dat we NOOOOOOiT meer een referendum krijgen hierna, als we massaal NEE stemmen??? :-)

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 1 mei 2005 @ 22.22 uur

 14. Vond Ronald van Raak erg goed in Buitenhof, hij wees terecht hoe opmerkelijk het is dat Wouter Bos nu “ongelijkheid” lijkt te propageren als randvoorwaarde voor solidariteit…Afgezien van het belangrijke meningsverschil over de Europese Grondwet vond ik de initiatieven tot linkse samenwerking wel hoopgevend en genuanceerd onderbouwd, maar ik was dus wél erg blij met de kritische noot aangaande Wouter Bos en zijn visie op het accepteren van “ongelijkheid”, was die kritische noot niet gevallen, had ik het er een stuk moeilijker mee gehad…

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 1 mei 2005 @ 22.26 uur

 15. Ter info:

  Blijkt dat Wouter Bos al een even groet naïeveling is als de regeringspartijen.

  Ik vond al dat hij weinig te zeggen had, maar dat hij voor een Europese grondwet is is toch wel een beslissing waardoor ik de komende 10 jaar niet meer op de PvdA stem.

  Wat hebben we nu aan dat Europa. Het leven is alleen maar duurder geworden sinds de invoering van de Euro, en dezer dagen bleek dat we allemaal 10 afgezet zijn door die Oenen in de regering. Dat betekent dat onze bezittingen 10 % in waarde gedaald zijn en nog erger dat we al jaren 10 % te weinig verdienen en dat zal de komende jaren ook wel zo zijn.

  Ook door de naïveteit van de regering indertijd.

  Denken jullie nou echt dat Nederland iets in de melk te brokkelen zal hebben in Europa?
  Stelletje naïevelingen. Dit is de eerste stap waarin ons steeds meer soevereiniteit zal worden afgepakt. En als je er eenmaal mee begonnen bent is de stap terug steeds moeilijker.

  Denken jullie bijvoorbeeld dat we nog van die Euro af kunnen?
  Nou dan.

  Bovendien hoe kan Europa nou een stem naar buiten zijn als we zo verdeeld zijn. Een minister van Buitenlandse zaken zal de interne spanningen alleen maar verergeren want dan moeten we als Europa een standpunt innemen. Laat ieder land toch gewoon zijn eigen stem laten horen. Verscheidenheid is mooi, kijk maar naar de natuur.
  Biodiversiteit blijkt bij te dragen aan grotere kansen op oeverleven in de natuur.

  Ik zie alleen iets internationale samenwerking voor misdaadbestrijding en milieu, maar dat kan best tussen landen onderling geregeld worden.

  Ton van Dongen

  Nou dan.

  Afgedaan heeft de PvdA voor mij, met zo’n oen aan de leiding,

  Ton van Dongen
  De Tamarisk 22
  Boxmeer

  Reactie door Ton van Dongen — zondag 1 mei 2005 @ 22.26 uur

 16. http://www.telegraaf.nl/binnenland/20451441/Aantal_tegen-stemmers_groeit.html

  Reactie door folkert de lepper — zondag 1 mei 2005 @ 22.32 uur

 17. Ach snap wel waarom ze dat Europa zo graag willen…wat dacht je van dit…je politieke carriere loopt op het einde, waar ga je dan heen ? ver weg van de burger, Brussel, lekker opgaan in het niets en je zakken vullen. En gaan haan die naar je kraait. En de burger…tsja die is weer vreselijk hard genomen.

  Reactie door Eek Het Rubbere Weblog Konijn — zondag 1 mei 2005 @ 22.34 uur

 18. Ja ja regeren is vooruitzien!

  Reactie door E.Krul — maandag 2 mei 2005 @ 10.41 uur

 19. “Stem ja, want anders….”

  Kijk, ik ben niet te chanteren.. integendeel. Dat soort uitspraken roept bij mij het tegengestelde op. Kinderlijk, maar waar.

  Interessant is dat de kinderen hier in huis zich beginnen te ergeren aan de kreten.
  Ook zij willen feiten horen, meer weten.
  Maar kennis verstrekken? Amper…

  Leuke opmerking:
  Wij moeten de Nederlanse wet kennen om ons daaraan te houden. Daarom staat-ie in de bieb, hoor je erover op school.

  Maar die Europese grondwet… waar is die dan?

  Reactie door Molly — maandag 2 mei 2005 @ 11.47 uur

 20. Molly, tik eens in Google in: Grondwet Europa…

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 2 mei 2005 @ 13.10 uur

 21. @ 19 Molly: Ga eens naar http://www.grondweteuropa.nl van de RU Leiden. De EU-Grondwet wordt per artikel toegelicht.

  Reactie door Kees Huizenga — maandag 2 mei 2005 @ 13.31 uur

 22. Weet ik.

  Was een opmerking van een van de kinderen.

  Het gaat om het grootste gros van de bevolking.
  Als ik ergens met iemand een praatje over de europese grondwet aan wil knopen dan geven de meesten aan dat ze niet weten hoe of wat.
  Ze hebben het gevoel dat ze gepuscht worden voor iets te stemmen waar ze niets van af weten.

  Falende voorlichting, daar gaat het om.

  Reactie door Molly — maandag 2 mei 2005 @ 18.29 uur

 23. Wie niet voor ons is; is tegen ons….waar kwamen dit soort one-liners toch vandaan?

  Reactie door ReneR — maandag 2 mei 2005 @ 20.25 uur

 24. De Ja-campagne voor de Europese Grondwet is definitief van start gegaan. Atzo Nicolai besluit om de duimschroeven strak aan te draaien.

  Van overheidswege werden in een eerder stadium al boute uitspraken over de gevolgen van een eventuele afwijzing van de Eurogrondwet gedaan. Er werd ons gewezen op de zware verantwoordelijkheid die de Nederlandse burger zou dragen. Oorlog en Auschwitz lagen in het verschiet. Emotionele chantage werd niet geschuwd. Het doel heiligt de middelen.

  Om het zekere voor het onzekere te nemen, besloot staatssecretaris van Europese Zaken, Atzo Nicolai, vandaag om de kiezers de duimschroeven nog strakker aan te draaien: Lousewies van der Laan werd in een Haagse tram op pad gestuurd om nietsvermoedende reizigers de Eurogrondwet aan te praten.

  Commentaar van Atzo: “Als we in de peilingen niet binnen de kortste keren een ruime meerderheid voorspeld krijgen, sturen we Lousewies gewoon nog een keer op pad. Ik weet dat het een paardenmiddel is, maar het is voor de bestwil van alle burgers. Wie niet horen wil, moet maar voelen.” (gefingeerd commentaar door HT)

  U bent gewaarschuwd. Houdt de fiets paraat.

  Reactie door Henk Tukkers — dinsdag 3 mei 2005 @ 1.42 uur

 25. In de grond van de zaak, stelt het niets voor. Gewoon nee dus!

  Reactie door E.Krul — woensdag 4 mei 2005 @ 11.02 uur

 26. Is het u niet opgevallen dat dat kontje van Wouter ineens niet meer lekker is!

  Het lijkt er zelfs op dat het achterste uiterlijk wat verzakt is en onsamenhangend van links naar rechts schudt bij elke stap.

  Reactie door E.Krul — woensdag 4 mei 2005 @ 11.04 uur

 27. nee is nee
  laten wij maar het voorbeeld geven voor de rest dat wij nee zeggen er is al genoeg ja gezegd
  of niet eens gevraagd zie euro disney munt
  p v d a ja ja nee dus het lijkt voor mij meer op kontje likken

  Reactie door lonsdale drager — donderdag 5 mei 2005 @ 23.09 uur

 28. stem ja als je al die leugens geloofd van het kabinet
  hoevaak zijn we al niet bedrogen
  als je ja stemt stem je er ook voor dat nederland totaal afhankelijk word van de grote landen
  belachelijk dat je ook niet mag meestemmen in wie straks de diest uitmaakt over jou belasting geld

  stem nee als je niet wil dat nederland afhankelijk is van andere landen en niet wil meebetalen aan een peperduur europees leger , peperdure zorg die straks voor vele helemaal niet meer te
  betalen is , voor meer werken met minder inkomen enz…

  nederland word wakker en laat jullie niet de zoveelste leugen voorspiegelen we zijn al vaak genoeg bedrogen door dit kabinet en zie wat er nu al aan armoede is in nederland wat ons kabinet blijkbaar niet boeit
  dit word erger als je voor stemt !!!

  Reactie door anita — woensdag 25 mei 2005 @ 2.55 uur

 29. Juist nee!!!!! Want, anders als Turkije lid wordt van de EU, kunnen we zo wel dit land aan de Moslims kunnen geven. Hoe houden we dan die terroristen tegen?

  Reactie door ------- — zondag 29 mei 2005 @ 14.43 uur

 30. Ruim 100 honderd Europese hoogleraren stemmen tegen! schreef NRC Handelsblad al in maart 2005.

  Een citaat uit hun verklaring:

  “Wij, docenten aan universiteiten en medewerkers van onderzoeksinstituten en denktanks uit Europa, wijzen het door de intergouvernementele conferentie voorgelegde ontwerp van een Europese grondwet eensgezind af. Wij roepen de parlementen en burgers van de lidstaten op, dit voorstel niet te ratificeren.
  De voorgestelde grondwet heeft tot gevolg dat politieke beslissingen steeds vaker ver van de burger genomen worden. In plaats van de activiteiten van de Europese Unie te concentreren op de doelen die zij beter dan anderen bereiken kan, zal deze grondwet de Europese instituties in staat stellen, de lidstaten en – in bondstaten – hun landen op steeds meer terreinen te verdringen.

  De grondwet zal het de Europese instellingen mogelijk maken een nog dichter web van overheidsregulering te spinnen. De concurrentiekracht van Europa in de wereldeconomie zal daaronder leiden. De Europese economie vergt deregulering en niet nog meer overheidsvoorschriften

  Omdat deze grondwet de politieke besluitvorming centraliseert, geeft zij de overheid meer macht over de burgers en miskent het internationale verschillen in de wensen en behoeften van mensen. Om de Europese centraliseringstendens onder controle te brengen, moeten instituties worden gecreëerd, die geen eigen belang bij de centralisatie van Europa hebben

  Het doel van een grondwet is de basisbeginselen van de staatsrechtelijke ordening van de toestemming van burgers afhankelijk te maken en deze tegen overheidswillekeur te beschermen. Het voorliggende grondwettelijk verdrag is echter veel te ingewikkeld en vaag om dit doel te vervullen. Dat geldt zelfs voor kernvragen zoals bijvoorbeeld of de Unie belasting mag heffen en hoe het handvest van grondrechten uitgelegd moet worden”

  Reactie door EgoClash — dinsdag 31 mei 2005 @ 12.13 uur