Wouter Bos over het NEE van de SP

‘Vandaag wordt er ook op een aantal plekken in het land gesproken over linkse samenwerking. Dat vind ik prima. Het is goed dat linkse partijen tijdig verkennen of ze met elkaar kunnen samenwerken voor het geval de mogelijkheid zich voor zou doen.

Juist daarom vond ik het pijnlijk om vanochtend op de auto-radio Jan Marijnissen in een spotje het volgende te horen zeggen: “Als u geen Europese superstaat wil waarin het dictaat van de grote landen heerst en als u wil dat Nederland Nederland kan blijven, dan moet u NEE stemmen.’

‘Het is jammer dat juist nu we iets kunnen laten blijken van echte linkse samenwerking de SP zo frontaal positie kiest tegenover PvdA en GL. Met een spotje dat 3 onwaarheden in 20 seconden vertelt. Want de Grondwet leidt niet tot een Europese staat maar stelt juist grenzen aan de Europese bemoeienis en maakt de positie van de deelnemende landen sterker. Ook is er geen dictaat van de grote landen; ze kunnen niets zonder de kleintjes. En tenslotte kan Nederland juist op ons dierbare gebieden (het homo-huwelijk, euthanasie, drugs) de zaken blijven regelen zoals wij willen.

Ik roep dus Jan Marijnissen en alle linkse, progressieve Nederlanders op om voor de Grondwet te stemmen. Omdat het gaat om banen, om veiligheid voor onze burgers, om de plaats van de vakbonden in onze samenleving, om het bieden van tegenspel aan de Amerikanen op het internationaal politieke toneel; dat gaat allemaal beter met de Grondwet dan zonder de Grondwet.’

(Wouter, samenwerking houdt in dat je elkaar respecteert, óók als je het niet eens bent. Samenwerking houdt zeker níet in: koekoek-éénzang. Dat PvdA en GL stelling nemen tegen de SP op dit punt hoeft voor mij samenwerking richting een nieuwe coalitie niet in de weg te staan)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 01 mei 2005 :: 22.35 uur

89 Comments

89 reacties

 1. Woutertje liegt dattie barst, er staat toch echt duidelijk dat ONZE grondwet ondergeschikt is aan de EU-grondwet. Kan die vent niet lezen ? Zelfs me moeder van 60 pikte dat er als eerste uit en was meteen tegen.

  Reactie door Eek Het Rubbere Weblog Konijn — zondag 1 mei 2005 @ 22.42 uur

 2. Wat een onzin kleintjes worden altijd misbruikt door de grote,
  als het uitkomt mogen deze kleintjes even wat zeggen zo gauw de stemmen binnen zijn moeten ze weer hun kop houden om dat ze klein zijn..

  Reactie door folkert de lepper — zondag 1 mei 2005 @ 22.43 uur

 3. Weet je wat me zo opvalt en wat me zorgen baart? “Niemand” weet wat de werkelijke gevolgen zijn van de invoering van deze grondwet maar toch woedt er haast voelbaar een oorlog tussen de voor en tegenstanders. Dit maakt dat ik naarstig op zoek ben naar verborgen agenda’s. Wat maakt ze zo agressief. Komt dat door het gebrek aan inhoudelijke argumenten voor of tegen?. Is het machteloosheid doordat men het zelf ook niet weet of steekt er totaal iets anders achter?

  Reactie door Alie Dekker — zondag 1 mei 2005 @ 22.55 uur

 4. Nou, dat is niet zozeer het punt, Konijn. Dat is bij de huidige Europese verdragen die rechtstreeks werken ook al zo, en vaak is dat een voordeel. Het stakingsrecht bijvoorbeeld staat niet in de Nederlandse wetgeving, en dat het toch wordt erkend komt omdat het staat in het Europees Sociaal Handvest, een verdrag met rechtstreekse werking. Vroeger konden stakers ontslagen worden omdat het stakingsrecht niet werd erkend. Ik ben eindelijk begonnen in die Europese grondwet. Elke dag een stukje, dan hoop ik ‘m uit te hebben op de dag van het referendum. Ik moet zeggen (en ik zal daar de enige niet in zijn) dat ik door de stelligheid van PvdA en GroenLinks wel een beetje in verwarring wordt gebracht. Dus ik ga ‘m inderdaad helemaal lezen.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 1 mei 2005 @ 22.56 uur

 5. Alie Dekker
  Iets anders…ben er heilig van overtuigd. Ik denk echt serieus dat het puur gaat om het opzetten van een nieuw ‘boysnetwerk’. Let maar op straks gaan al die afgeschoten politici ergens in Brussel zitten in een commisssie of weet ik veel wat. Ik denk dat ze allemaal aan hun eigen baantje ziten te denken, vandaar dat ze ook zo fanatiek zijn. Het is dan niet alleen meer Denhaag, maar ook Brussel.

  Reactie door Eek Het Rubbere Weblog Konijn — zondag 1 mei 2005 @ 22.59 uur

 6. Joan van der Lingen
  Voor mij een heel groot punt, ik hoef geen Europese grondwet en ook geen europa, ik wil alleen Nederland. Ich bien ein niederlander….ofzoiiets :)

  Reactie door Eek Het Rubbere Weblog Konijn — zondag 1 mei 2005 @ 23.01 uur

 7. Manipulatief mannetje, die Wouter….

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 1 mei 2005 @ 23.09 uur

 8. Er zijn in de westerse wereld twee culturen: de ene is egoïstisch, individualistisch en inhalig; de andere georiëntereerd op de groep, trots op traditionele waarden en gericht op integriteit, verantwoordlijkheid en discipline. Ik dacht dat onze linkse broeders (PvdA en Groen links) ook bij de tweede groep hoorden. De opmerking van Wouter Bos maakt me bang. Zien wij iets over het hoofd of is nu werkelijk de meerderheid van onze samenleving in catagorie 1 in te delen?

  Reactie door Alie Dekker — zondag 1 mei 2005 @ 23.13 uur

 9. Ik vind het steeds moeilijker worden, want waarom zijn Pvda en GroenLinks voor en SP tegen? Zijn PvdA en Groenlinks dan dom? Dat kan ik me niet voorstellen!
  Ik weet het verdorie echt niet of ik voor of tegen ben!

  Reactie door Karin — zondag 1 mei 2005 @ 23.14 uur

 10. PvdA en Groen Links maken de fout dat ze menen dat Europa, met aanname van de Europese Grondwet, een gezonde tegenhanger zal zijn van Amerika terwijl we de VS juist in hun macht zouden bevestigen…dat zal op onszelf, maar ook in wereldwijd verband niet gunstig reflecteren. Verder vraag ik me af in hoeverre ze de artikelen binnen de Grondwet afzonderlijk hebben bestudeerd of ook in samenhang met elkaar…dat máákt nogal wat verschil, is mijn indruk…

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 1 mei 2005 @ 23.20 uur

 11. Bos mengt weer eens water en olie. Eigenlijk huilt ie om de lokale politiek en gebruikt het wel gelijk ff voor de EU ‘problematiek voor de voor stemmers’(die weer tegen een zelfstandig NL zijn…)

  En wederom blijkt weer: NIET met de PvdAlle winden in zee !!

  Reactie door Barend — zondag 1 mei 2005 @ 23.22 uur

 12. De onvrede wordt m.i. gevoed door de middelmatigheid van onze huidige bestuurders. Vaak verschuilen zij zich bij het nemen van onwelkome beslissingen achter de:”opgelegde regelgeving vanuit Brussel”, terwijl deze, kijk naar de fijnstof, c.q. dieselproblematiek, wel steekhoudend is. Deze bestuurders betogen enerzijds dat Brussel almachtig is en teveel macht heeft want wij bestuurders hebben niets meer te vertellen en aan de andere kant moeten zij een “Brusselse Grondwet” verdedigen. Dit komt zo ongeloofwaardig over dat het aantal nee-stemmers wel eens veel hoger zal worden dan menigeen voor mogelijk had gehouden. Een artikel, zoals gisteren in NRC is natuurlijk ook dodelijk.

  Reactie door Paul Sturm — zondag 1 mei 2005 @ 23.33 uur

 13. Al die voorstanders maken maar dankbaar gebruik van onze betrokkenheid aangaande homohuwelijken, euthanasie en drugsbeleid….Ik hoop nu maar dat men beseft dat het belang van dergelijke belangrijke items alleen relevantie kan hebben binnen een samenleving die we wensen!!!

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 1 mei 2005 @ 23.36 uur

 14. Ik zou zo graag praktijkvoorbeelden willen horen. Europa is zo ver van mijn bed-show. Om werkelijk te snappen wat er nu beter wordt met deze grondwet moet ik voorbeelden hebben. Welk positief effect heeft het op ons leven. Ik toets graag dingen aan mijn geweten maar met deze grondwet is dat niet te overzien. Dat alleen maakt mij standvastig in mijn NEE. Standvastigheid is het vermogen nee te kunnen zeggen wanneer de wereld ja wenst te horen. Elke politicus die er op uit is angst te zaaien zonder duidelijk argument valt voor mij af. Tot nu toe zijn dat alleen de voor-stemmers die op angst inspelen zonder daar duidelijke voorbeelden bij aan te dragen.

  Reactie door Alie Dekker — zondag 1 mei 2005 @ 23.36 uur

 15. Juist die vrijblijvendheid, het feit dat sommige artikelen niet consistent zijn met elkaar, zoals het recht van een lidstaat om de eigen cultuur te bewaken en dierenwelzijn (denk aan Spanje dat stierengevechten als cultuurgoed beschouwt), maakt dat we er in geen geval op kunnen vertrouwen dat belangrijke zaken gewaarborgd zijn. Het is een wet die meer over vluchtwegen gaat dan over de veiligheid. Geen wonder dat voorstanders alleen op angs in kunnen spelen!

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 1 mei 2005 @ 23.43 uur

 16. sorry: angst…

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 1 mei 2005 @ 23.43 uur

 17. Waar heeft die Wouter Bos het over? Meer banen, hoe dan, hier in Nederland, dan zal toch het vestigingings klimaat aangepast dienen te worden maar eerst volgens mij het milieu, nu overschrijden we de norm al zo erg dat er, op een antal plekken geen bedrijven, laat staan woningen gebouwd mogen worden, dus daar dient eerder over gesteggeld te worden en dan gaan we die norm dus aanpassen, hoe bedoel je dure gezondheidszorg!Willen we weer allemaal mensen in de WAO, i.v.m. allergieeen, astma en weet ik wat.En socialer?Ze gaan in beginsel uit van de rechten van de mens!Kan zeker ook over onderhandeld worden!Wat is de meerwaarde van deze grondwet, de verdragen zijn allemaal al onder tekent, alleen nu op een hoop geveegd, toen had ik er geen zeggenschap over, nu wel het blijft dus een dikke nee!En PVDA en GR.Links achterlijk, dat geloof ik niet, zoals Maxima het eens zo mooi wist te zeggen:een beetje dom!Ik ga toch zeker geen 50 miljard euro aan defensie per jaar betalen in Europa? Waar moeten we dat in godsnaam vandaan halen, als er nu al een staatsschuld is waar we met zijn allen ons blauw aan betalen, nee, dat betekent nog minder geld voor zwakkeren en ouderen in ons land, dat geld moet uit de lengte of de breedte komen en in die zin zijn we dus net zo afhankelijk van wie ons gaat regeren in Brussel als in Den Haag.Nou, dan weet ik genoeg, de lobby van de multynationals is daar tig keer groter uiteraard, immers ze kunnen er een ingang tot Europa mee winnen en dat is volgens mij dus de enige reden voor deze grondwet;nog meer macht voor die megagiganten als, Shell, Microsoft, alleen kunnen de wapen heren dan ook fijn mee gaan doen!Mooi niet, als het aan mijn ligt!!
  @Joan, jij bent waarschijnlijk beter thuis in die materie dan ik maar besef dat al die verdragen er al zijn en al vaak boven onze grondwet gaan, dus waarom, deze grondwet?Het kan haast alleen maar politiek gewin zijn of juridisch en beiden zijn in mijn ogen vaak alleen woordsteekspellen, degene die het best gebekt is, wint en dan hou ik voor Nederland dus mijn hart vast!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — zondag 1 mei 2005 @ 23.45 uur

 18. Toen ik op Radio 1 de rapportage hoorde waarin Bos de SP aanvalt toen vroeg ik me toch af hoe het zit met hoor en wederhoor. Ze zonden zelfs het spotje uit en daarna Bos met zijn opmerkingen. Had de radio gesierd als ze dan na hadden gevraagd hoe wij bij die punten komen. Maar goed hopelijk komen er nog wat debatten waarin je gehakt van die Bos kan maken.

  Reactie door Renske — zondag 1 mei 2005 @ 23.55 uur

 19. Bos moet blij zijn dat er verschil is, maar aangezien die dat niet is geeft aan dat die Grondwet niet deugd. Omdat de SP als enige linkse partij tegen is “als je PVDA ook links wil noemen”
  Als nee tegen de Grondwet hoog scoort is dat een probleem voor Bos hij weet dat zijn leden en kiezers tegen zijn geld ook voor Groen Links heel veel leden en stemmers van deze partijen zijn om verlerlei redenen tegen. Het is angst voor de SP daarom reageert Woutertje zo. De SP zit op het goede spoor.

  Reactie door Harry Sangers — zondag 1 mei 2005 @ 23.56 uur

 20. Nog even en Europa is echt in 2 kampen verdeelt. Het klinkt mss wel raar, maar ik heb het gevoel dat de kans op meer en mer onrust tussen die twee burger kampen, voor veel problemen gaat zorgen in de toekomst. Nostradamus voorspelde ook al zoiets geloof ik, 2012 oorlog , europa, burgeroorlog?
  Het is nu iig al oorlog tussen de diverse voor- en tegenstanders van de aan te nemen nieuwe Europese grondwet. Ik kan het al bijna niet meer uit mijn strot krijgen, maar er worden smerige spelletjes gespeeld.
  BTW, waar kan ik mijn verlies aan inkomen terug halen, wat ik heb opgelopen sinds de Euro er is?

  Reactie door John — zondag 1 mei 2005 @ 23.58 uur

 21. Nee, heb het even opgezocht, John. Het weirde is juist dat Nostradamus de drie golfoorlogen heeft voorspeld (waarbij Irak/Iran als eerste geldt). Bij de derde zouden miljoenen doden vallen, maar daarna zou een eeuw van voorspoed aanbreken, met, ik plak het even:
  “Gaandeweg zullen de mensen een dieper inzicht verwerven in de plaats van onze planeet in het universum. De wereld zal stilaan onder één overkoepelend bestuur worden geplaatst en de persoonlijke integriteit van de mensen zal steeds beter worden verzekerd”.
  Alles lijkt vandaag wel tegen te werken voor de tegenstanders van de Grondwet! Zelfs Nostradamus had het al voorzien!

  Reactie door Joan van der Lingen — maandag 2 mei 2005 @ 0.16 uur

 22. Vind het zeer terleurstellend dat meneer Bos heeft opgeroepen om toch ja te stemmen naar zijn kiezers zonder een duidelijk argument.
  Wat is er toch erg mis met de PvdA, het lijkt er sterk op dat men steeds meer de kant van de VVD gaat kiezen waarbij D66 geen enkele optie meer is.
  Staat meneer Bos ook al onder sterke druk van VVD corifeeen die willen bepalen wat het allerbeste is voor ons Nderlanders?
  Schandalig zelfs dat Bos zijn kiezers gaat adviseren, zijn PvdA stemmers dan zover gedaald dat ze zelfs advies van hun leider nodig hebben?
  We worden door politici bedonderd en ik geloof ook niet ineens mijn eigen partij maar die kijken tenminste anders tegen een referendum dan een voormalig socialistische partij.
  De heer Den Uil zou zich graag omdraaien in zijn vredig graf als hij wist hoe het huidige PvdA omgaat met zijn stemmers.
  Bos moet zich diep schamen met zijn erg laconiek advies!
  Zou het niet beter zijn om Nederland eens erg Neutraal te benoemen?

  Reactie door Hendrik — maandag 2 mei 2005 @ 0.24 uur

 23. @John:
  De vraag is wat er meer kans geeft op een oorlog. Een afwijzing van deze grondwet, zodat de discussie over wat de EU zou moeten zijn en wat niet eens echt op gang komt. En dat de burgers ook nog eens wat te zeggen krijgen, in plaats alleen een “ja of nee” tegen een tekst van 400 regels.

  Of de goedkeuring van dit verdrag, waar een groot deel van de bevolking tegen is, waarna er vervolgens te veel macht in Brussel ligt, met te weinig democratische controle. Schandaal hier, fraude daar, grote landen maken de dienst uit (kijk eens naar het aantal stemmen die in de Raad van Ministers nodig zijn voor een meerderheid), een paar richtlijnen in de stijl van de dienstrichtlijn, etc zou zo maar de komende jaren kunnen gebeuren.

  Zou dat laatste goed zijn voor de voor de verhoudingen tussen Europese landen? Ik denk het niet.

  Ik denk dat een wel afgewogen EU, met goede democratische controle, geen regelzucht en een wel gedefineerde missie, veel beter is. Daarom is het het beste deze grondwet af te wijzen in mijn ogen, omdat het de enige manier is om iets beter af te dwingen.

  Reactie door Jeroen Dekkers — maandag 2 mei 2005 @ 0.27 uur

 24. Die Wouter Bos begint me nu ook te irriteren. Vanwege die EU-grondwet komen er heel wat apen uit de mouw, zoals bij de NOS en Nicolai, en nu ook bij Wouter Bos. De wijze waarop de Wouter Bossen te werk gaan is mijn inziens een soort vorm van femelarij die de geloofwaardigheid van de politiek ernstig ondermijnt. Deze gluiperd laat de SP voortdurend vallen als het gaat om samenwerking omdat hij met ‘rechts’ wil samenwerken, maar nu ineens begint hij over die ‘linkse’ samenwerking om de SP te dwingen om voor te stemmen. Wouter Bos z’n spelletje kan men enkel plaatsen onder de noemer van manipulatie en matennaaierij.

  Reactie door Daniël O. — maandag 2 mei 2005 @ 0.57 uur

 25. Wat is de grootste blunder die onze regering heeft gemaakt over ons nieuwe Euro-verdrag?

  Met stip op 1
  Door er een referendum over te houden.

  Samenwerking en vooral goede samenwerking tussen landen is erg belangrijk. Maar als het moment komt om openheid van zaken te geven, doe dat dan ook !!!

  Reactie door Henk Tukkers — maandag 2 mei 2005 @ 0.58 uur

 26. Ik ben bij verkiezingen nooit gevallen voor de gladde praatjes vanuit PvdA-en GroenLinks-hoek. En dat zal ook bij dit referendum niet gebeuren.

  Reactie door Johnito — maandag 2 mei 2005 @ 1.32 uur

 27. Ik vind het niet zo moeilijk. Als de grondwet wordt aangenomen gaat Europa ongeveer zo door als nu het geval is: ondemocratische besluitvorming via onduidelijke ambtelijke circuits en met ernstige aantasting van bevoegdheden op nationaal, binnenlands gebied. Dit referendum is onze eerste, enige en laatste kans een signaal te geven dat we voor Europa zijn maar wel heel anders: echt democratisch en alleen met bevoegdheden op echt grensoverschrijdende kwesties.
  (Zie ook mijn blog).

  Reactie door Willem Dezwijger — maandag 2 mei 2005 @ 1.40 uur

 28. 27 I hear you.

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 2 mei 2005 @ 2.23 uur

 29. Het is al een tijd in de mode om iedere werknemer middenklas te noemen.(W Bos in trouw van vandaag)
  Onzin natuurlijk, de meeste loonafhankelijken zijn echt niet zeker van hun baan tot hun pensionering.
  Bovendien stond kort geleden nog in de krant dat zeer velen ziek werden of zelfs sterven door hun arbeid.
  De PvdA is duidelijk niet meer voor de arbeider.
  De autochtone en allochtone baanlozen binnen onze samenleving af schrijven (ID-ers) en schofferen is ook zo iets.
  Als europa echt iets voor wil stellen zou ze werk als grondrecht moeten invoeren in plaats van een dik boek vol vage praatjes de mensen proberen aan te smeren.

  Reactie door nico — maandag 2 mei 2005 @ 7.27 uur

 30. Opgaan in een Europese superstaat is toe te juichen als Nederland voor de toekomst gevrijwaard zou blijven van kabinetten Balkenende, Bos of Wiegel.
  Als dat in de grondwet staat dan een van harte gemeend JA

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — maandag 2 mei 2005 @ 8.24 uur

 31. Toch wel grappig om de PvdA over links samenwerking te horen terwijl het al lang geen linkse partij meer is. (behalve in verkiezingstijd dan)

  Reactie door Han — maandag 2 mei 2005 @ 8.50 uur

 32. Manipulatie…daar gaat het om. Mensen vergeten te snel dat ze te maken hebben met een politici. Getraint om te manipuleren. Vooral goed op gaan letten als VEEL politici het eens zijn met elkaar, vaak zit er dan een addertje (python) onder het gras. En dat zal never in het voordeel van de burger zijn.

  Reactie door Eek Het Rubbere Weblog Konijn — maandag 2 mei 2005 @ 9.13 uur

 33. Zo zie je maar hoe vervelend het is wanneer de discussie niet gevoerd wordt aan de hand van argumenten, maar door verdachtmakingen.

  Reactie door daniel565 — maandag 2 mei 2005 @ 9.13 uur

 34. Ik wist niet dat de Vatican gesponserd werd door de EU, las ik net bij D66

  http://www.d66.nl/news/item/Geen%20subsidie%20voor%20Vaticaan_evenement/3708

  ..en de VS heeft nog steeds een uitzonderingspositie; Frankrijk en Engeland hebben meegetekend. Wat heb je dan aan een EU grondwet, als de landen onderling aparte wetten hanteren?

  “Er is afgesproken dat Amerikaanse onderdanen en burgers van andere landen die het ICC niet erkennen, van vervolging worden uitgesloten. Die uitzondering is strijdig met het internationale recht en betekent dat er juridisch met twee maten wordt gemeten. Dat kan natuurlijk alleen maar een tijdelijke situatie zijn,’ aldus van der Laan.” T I J D E L I J K E -situatie, wat een troost?

  Hoeveel van die tijdelijke situaties gaan we tegemoet? De wetten worden te pas en te onpas veranderd en aangepast. Dus dan hebben we niets aan de grondwet die legaliseert dat de uitzonderingen bestaan. Ik voel me net in een trein (tweede klas, voorheen derde klas). Dus wij hebben inderdaad te maken met een superstaat en supermensen, het staat nu vast in de onderlinge verdragen van superstaten?

  Reactie door Beba — maandag 2 mei 2005 @ 9.30 uur

 35. samenwerken met de p.v.d.a betekent niks anders als straks een mes in je (politieke) rug krijgen jan . gewoon de p.v.d.a. oprollen .deze regenten club is zichzelf al aan het opheffen .er is geen enkel normaal mens meer die hen geloofd .

  Reactie door texas henkie — maandag 2 mei 2005 @ 9.43 uur

 36. http://www.jsdiscussie.nl/forum/viewtopic.php?t=169

  lachuh:)

  Reactie door Eek Het Rubbere Weblog Konijn — maandag 2 mei 2005 @ 9.49 uur

 37. Wouter Bos begint steeds meer op een “salon socialist” te lijken.

  Reactie door jaco — maandag 2 mei 2005 @ 9.53 uur

 38. Partij van de Arbeid… weet u nog die partij die voor de arbeiders was. Deze partij is veranderd in een verlengstuk van de VVD, heeft niets meer met een arbeiderspartij te maken en maakt zich voortdurend schuldig aan populistische politiek.

  Heel veel ouderen hebben hun pratij in rook op zien gaan.
  Wordt het niet tijd voor een naamsverandering?

  Wat dacht je van Partij van de Afvalligen, of Partij van de Au, Partij van de Aanfluiting, Partij van de Adder, partij van de Aftakkeling, Partij van de Aftandsen, partij van de Apathie enz.

  Reactie door E.Krul — maandag 2 mei 2005 @ 10.06 uur

 39. Het is jammer dat Wouter Bos de ‘banenrethoriek’ etc. van stal haalt. Hij geeft daarmee blijk geeft, de psychogologie van het politiek-economische mechanisme niet te kennen/begrijpen en het bureaucratisch socialisme te willen blijven handhaven.

  Ik weet te weinig van de echte visie op dit punt van de SP, in de fragmenten die ik oppik. Blijkt men soms het prima begrepen te hebben en soms weer totaal niet. Maar misschien is de ‘totaalvisie’ van de SP een prima basis, die een rechtvaardig ondernemersklimaat in Nederland schept.

  Is ‘Hoe dan Jan?’ hiervoor een boekje, beste SP’ers?

  Reactie door Peter Hoopman — maandag 2 mei 2005 @ 10.11 uur

 40. @36

  Dat is inderdaad een leuke discussie. Binnen een brede partij als de PvdA heb je veel uiteenlopende meningen en het blijkt maar weer eens dat de top van de PvdA er nogal eens andere meningen op na houd dan een groot deel van de leden.

  Onlangs sprak ik nog met een aantal PvdA-ers, ook daar heb je voor- én tegenstanders van de EU grondwet.

  Iemand anders haalde het ook al aan. Het is eigenlijk verbazingwekkend hoe binnen groepen van ‘gelijkdenkenden’ zo’n enorme verdeeldheid is ontstaan over de EU grondwet. Zowel bij links als bij rechts.

  Zelf denk ik overigens dat begrippen als links en rechts achterhaald zijn en dat je breder moet denken. Zie ook onderstaande site:
  http://www.politicalcompass.org/

  Reactie door Nathan — maandag 2 mei 2005 @ 10.12 uur

 41. Wow wat een agressiviteit, natuurlijk weet dhr. Wouter Bos dat, maar hij bekijkt het vanaf een globaler opzicht. Stil staan is nooit goed, ik stem voor de verandering! Want ook al hebben wij als klein land dadelijk een lagere stem, we moeten niet altijd vanuit onze eigen belangen kijken.

  Reactie door Anne — maandag 2 mei 2005 @ 10.25 uur

 42. Het wordt mij steeds duidelijker. Er verandert helemaal niets. Hoe leuk ze ook overkomen, die zich ook links noemende politieke leiders, als puntje bij paaltje dreigt te komen wordt de SP toch weer verdoemd. Dat was jaren geleden al zo binnen Groen Links, nu heeft de P vd A die fakkel overgenomen.
  Linkse samenwerking? Ik weet het niet meer, hoor.

  Reactie door ab kuypers — maandag 2 mei 2005 @ 10.37 uur

 43. volgens mij is de PVDA in de angstcampagnes van de VVD getrapt.

  Reactie door E.Krul — maandag 2 mei 2005 @ 10.43 uur

 44. @22,38 en anderen over de PvdA / VVD combi:

  De SP had al eens een mok voor nieuwe leden waarop de afbeelding: Bolkestijn die Kok zaken influisterde.
  PvdA en VVD komen uit hetzelfde nest dit weet bijna geen mens.
  PvdA is al lang niet links meer, is de dikste partij, heeft de meeste miljonairs las ik ergens, etc.

  VVD is wel slim, die gebruiken politiek bezien de vele vele beorven PvdA stemmers die wel ouder maar niet slimmer werden dus de kinderen veelal ook niet v.w.b. iets anders dan PvdA stemmen!

  VVD=PvdA en andersom net zo (Zalm ex-pvda, hirsi ali ex pvda, Bos=shell, Kok=shell etc.)

  Reactie door Barend — maandag 2 mei 2005 @ 10.55 uur

 45. Wouter,

  Samenwerking betekent dat alle drie de partijen (PvdA, SP en GroenLinks) op bepaalde punten naar elkaar toe moeten komen. Het is dus geen dictaat van de PvdA aan de andere twee partijen. Die machtswellustelingen van de PvdA lijken het nooit te leren. Misschien helpt het als een fors deel van het PvdA-electoraat de volgende keer op de PRDV stemt…?

  Reactie door Robert — maandag 2 mei 2005 @ 12.16 uur

 46. @ Condoom-Nijntje (1):

  Inderdaad: Wouter liegt dattie barst…
  -”Grenzen aan de Europese bemoeienis”? – Juist sterkere Europese bemoeienis!
  -”Geen dictaat van de grootste landen”? – Die krijgen het in de praktijk nog meer voor het zeggen!
  -”Nederland kan alles zelf blijven regelen op “dierbare gebieden”"? – Die lopen juist gevaar, m.n. in het strafrecht!
  Je moeder is zo gek nog niet! :)

  Overigens was ik wel zo tevreden over de rest van het radiospotje. Die luidde ongeveer als volgt: “Zeg op 1 juni “neen” tegen de Europese Grondwet. Als je meer wilt weten, kijk dan op http://www.sp.nl. en begrijp het “neen” van de SP.”
  Onder het topic “Gedrocht” van 18 april jl. heb ik ernstige bedenkingen geuit tegen de tekst: “Weet waar je ja tegen zegt”. (Zie m.n. de nrs. 38 en 49). Ik weet natuurlijk niet in hoeverre dat invloed heeft gehad, maar ik ben er zeer verheugd over dat niet dezelfde fout in de radiospot is gemaakt! :)

  Reactie door Olav Meijer — maandag 2 mei 2005 @ 12.32 uur

 47. Een fors aantal mensen vraagt zich af waarom de PvdA en GroenLinks, die vóór zijn, een totaal ander standpunt hebben over deze grondwet dan de SP, de hem afwijst.

  Waar het volgens mij in essentie om gaat, is vertrouwen. Heb je nog steeds vertrouwen in de mensen die de EU zoals we die nu kennen, hebben vormgegeven? Heb je nog steeds vertrouwen in de mensen die ons de euro hebben gebracht en die de ‘reëel bestaande Europese politiek’ in het leven hebben geroepen? Die de spreekwoordelijke Brusselse bureaucratie hebben geschapen? Want dit zijn precies dezelfde mensen die deze grondwet hebben opgesteld.

  De belangrijkste stemmen die voor de PvdA en GroenLinks de koers bepalen als het gaat om Europa, zijn mensen die al vele jaren meedraaien in het Europese circus. Deze partijen gaan vooral af op de adviezen van hun Europadeskundigen die daar functies hebben, in commissies zitten en al jaren heen en weer pendelen tussen Den Haag, Brussel en Straatsburg. Zij benadrukken vooral de stapjes vooruit die de grondwet biedt voor de Europarlementariërs. Deze mensen geloven nog steeds dat het huidige ‘Europa’ de (niet perfecte, maar toch goede) verwezenlijking is van de Europese droom, zoals die kort na de Tweede Wereldoorlog is ontstaan. En daar hebben we een belangrijk verschil te pakken met visie met de SP. Volgens de SP is de huidige EU namelijk ontspoord. De EU staat niet meer voor het Europa van de idealen. Het is niet meer het Europa van de burgers en goedwillende politici met een droom van vrede en samenwerking. Het is vooral een Europa geworden van de concurrentiepredikers en de goed verdienende bureaucraten. Ook de SP ziet de stapjes vooruit voor de Europarlementariërs, maar heeft meer oog voor de forse stappen áchteruit die de nationale parlementen en regeringen moeten maken.

  De PvdA en GroenLinks zeggen beiden dat de Europese grondwet niet ideaal is, maar het best mogelijke resultaat. Zij vertrouwen er op dat er in de komende jaren wel wat aan verbeterd zal worden, en dat het Europese parlement en de Haagse politiek er voor zullen waken dat deze grondwet niet gebruikt zal worden door mensen die hem anders interpreteren dan zijzelf. De SP ziet geen aanleiding om daar op te vertrouwen. Daar hebben de Nederlandse en Europese politiek van de laatste decennia geen aanleiding toe gegeven. De ruim 700 tandenloze en machteloze Europarlementariërs zullen door aanname van deze grondwet niet veranderen in daadkrachtige, strijdbare leeuwen. Op dat instituut kunnen we helaas niet vertrouwen, ook niet als ze ietsje meer bevoegdheden krijgen indien deze grondwet wél wordt aangenomen. De Haagse politiek heeft zich de laatste jaren evenmin weerbaar en wilskrachtig genoeg betoond om kwalijke maatregelen of bemoeienis uit Brussel tegen te houden. De hoop van vooral GroenLinks dat er de komende jaren nog aan de Europese grondwet gesleuteld kan worden, is echt ijdele hoop. Een grondwet voer je in voor een lange periode. Daar zal de komende tien jaar niet voldoende aan bijgeschaafd worden om er fundamenteel iets beters van te maken, hoe graag sommigen dat ook willen.

  De ongevraagde invoering van de euro, het in stand houden van de gigantische bureaucratie, het blijven pendelen tussen Brussel en Straatsburg (kosten: 200 miljoen euro per jaar!), het ongemoeid laten van de geldverslindende landbouwsubsidies en de importmuren voor derdewereldlanden – al deze zaken geven aanleiding tot gezond wantrouwen tegenover de Brusselse politiek. Bos en Halsema zeggen dat deze grondwet juist grenzen stelt aan de Brusselse bemoeienis. De Duitse minister voor Europese Zaken Martin Bury zei echter: “De Europese grondwet is het geboortecertificaat van de Verenigde Staten van Europa.” (Die Welt, 25 februari 2005). Of de interpretatie van de Nederlandse Euro-optimisten wordt gedeeld door de Europese beleidsmakers, is dan ook zeer de vraag.

  Het is echt teveel gevraagd aan de burgers om deze hele grondwet zelf te lezen. Daar is dit document veel te groot, te juridisch en te saai voor. Een groot deel van de mensen zal dus een afweging moeten maken op basis van de vraag: kun je ten aanzien van de Europese grondwet uitgaan van vertrouwen in de Europese politiek, zoals PvdA en GroenLinks dat doen? Of is het verstandiger om uit te gaan van een gezond wantrouwen, zoals de SP dat doet? Deel je het Euro-optimisme van Bos en Halsema? Of is er aanleiding voor een meer Eurokritische benadering, zoals Marijnissen die hanteert? Het is verstandig om politici niet alleen te beoordelen op wat zij beloven, maar toch vooral op wat zij tot nu toe hebben gepresteerd. En dan zullen de meeste progressieve kiezers toch moeilijk iets anders concluderen dan dat er aanleiding is voor een gezond wantrouwen.

  Als je dan toch de moeite neemt om de Europese grondwet te bestuderen, en je moet vast stellen dat het meer weg heeft van een verkiezingsprogramma van de VVD dan van een grondwet (zoals ook Ronald Plasterk terecht opmerkte) dan slaat de balans voor mij duidelijk door: het is beter om ‘Nee’ te zeggen.

  Reactie door Barry — maandag 2 mei 2005 @ 12.33 uur

 48. Ik vond het optreden van Ronald v. Raak bijzonder amusant. Het leek er heel even op alsof hij en Diederik Samson elkaar redelijk aanvoelden in het programma Buitenhof.

  Wouter Bos zal de druk wel voelen van pvda-dinosauriers als Klaas de Vries, mensen die ongetwijfeld de Kok-lijn willen voorzetten, waar we inmiddels al 2x dat fijne CDA kabinet aan te wijten hebben.

  Die lijn is alleen erg onlogisch, daar bijna alle macht en invloed weggegeven zal worden aan Europa. In hoeverre kun je dan nog een linkse samenwerking bewerkstelligen? :S
  Kortom, ik denk dat de SP best wel wat kroonjuwelen mag opeisen in het geval er sprake zou zijn van een mogelijke samenwerking :)

  Reactie door Jory — maandag 2 mei 2005 @ 12.43 uur

 49. Balkenende is voor.
  Wouter Bos is voor.
  Dat zijn gelijk al twee goede redenen om tegen te zijn.

  Reactie door f.baron — maandag 2 mei 2005 @ 13.09 uur

 50. Wouter Bos heeft toch lang samen gewerkt met Zalm?Waar je mee omgaat wordt je mee besmet is ook hier weer duidelijk!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 2 mei 2005 @ 13.55 uur

 51. Wouter Bos, maar ook Femke Halsema, zouden als ze voor de Europese grondwet zijn, toch wat meer naar de eigen partij moeten kijken in plaats van afgeven op het feit dat de SP tegen is. Zowel binnen GroenLinks als de PvdA is 40 a 50% van de kiezers tegen de grondwet, zoals uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt. Bovendien moet er in een goede linkse familie plaats zijn voor meningsverschillen en discussie daarover, zonder elkaar uit te sluiten.

  Reactie door Bert Peterse — maandag 2 mei 2005 @ 13.59 uur

 52. Samenwerken is wat anders dan het altijd met elkaar eens zijn. En Wouter moet nu niet net doen alsof hij dat zelf ooit van plan was. :?

  Reactie door Sulis — maandag 2 mei 2005 @ 14.01 uur

 53. @21 Joan
  Schitterend dat je dat aanhaalt…
  “Gaandeweg zullen de mensen een dieper inzicht verwerven in de plaats van onze planeet in het universum. De wereld zal stilaan onder één overkoepelend bestuur worden geplaatst en de persoonlijke integriteit van de mensen zal steeds beter worden verzekerd”.

  Dit zal trouwens gepaard gaan met de ‘herontdekte’ ervaring dat het lichaam de geest kan genezen. Zowel het lichaam van het individu als dat van de wereld.
  Op het individuele menselijke vlak is hier een boek aan gewijd van David Servan Schreiber 2003 ‘guérir’ ‘genezen’ 2003.(Arts, psychiater)
  Duizenden mensen bezoeken zijn lezingen en nemen zijn ervaring,
  zij het nog cognitief tot zich.
  Interressant is ook hoe Servan -Schreiber de frictie beschrijft tussen die individuele genezing en de gedicteerde belemmeringen op het economische vlak, zijnde het gebrek aan tijd vanwege de overmaat aan belang dat geinvesteerd wordt aan de groei van economie. Bij uitstek de ziekte van deze tijd.
  Na te lezen in Volkskrant 30/4
  b.t.w. In het licht van dit alles leg ik ook nog eens waarom ik @Madelief een wijze vrouw vond, want ze kent de ervaring van de remedie voor de kwaal.

  Reactie door Pim — maandag 2 mei 2005 @ 15.08 uur

 54. (uit)

  Reactie door Pim — maandag 2 mei 2005 @ 15.11 uur

 55. Bos weet gewoon niet wat hij wil,
  namelijk in het Brabants Dagblad van vandaag roept hij zijn partijgenoten en pvda kiezers het zelde te doen.Ja zeggen dus.
  Maar een regel verder staat letterlijk.
  DE PVDA LEIDER ZEI DAT DE GRONDWET “BETER”HAD GEKUNT! Maar dat, dat nog geen aanleiding was om tegen te stemmen.
  Wanneer dan wel? Bos houd gewoon zichzelf voor de gek!
  Want als Brussel straks zegt wij maken een wet tegen…….vul maar in dan staat deze wet volgens art.1-12 boven de nederlandse grondwet.Mijn advies gewoon NEE

  Reactie door Jolanda van Osch — maandag 2 mei 2005 @ 15.52 uur

 56. @ Jan Marijnissen

  Kijk; dat Wouter Bos expliciet jou en de S.P. noemt; terwijl er nog talloze andere instellingen en organisaties zijn; die de grondwet afwijzen; duidt erop dat Bos nu een mooi excuus heeft gevonden om samenwerking in de toekomst met de S.P. uit te sluiten. Want Bos wil juist die coalitie helemaal niet Jan en kan het nu ook verkopen aan het deel van die achterban die dat wel wil.

  Bos is een populist in dienst van bedrijven als SHELL en diens politieke vrienden. dat zegt genoeg!

  Reactie door ReneR — maandag 2 mei 2005 @ 16.38 uur

 57. ik wil mijn menning zeggen over de europeese grondwet,ik zeg nee nederland moet zo blijven zoals wij zijn opgevoed door onze ouders ever de normen en waarden van nederland.
  Het is jammer dat wij nederlanders altijd klaagen waarom staan wij met elkaar niet op en laten deze regering zien door wie zij zijn gekozen.
  Ik zelf ben 43 en heb de jaren 40\45 niet meegemaakt,door de geschiedenis en verhaalen ouders denk ik dat adolf nog zijn zin krijgt,hij wilde europa ook een werd.ik vind dit absurd dat onze voorouders zo hebben gevochten voor deze rechten die wij nu hebben laat mijn nederland zo blijven als die is met zijn eigen cultuur en wetten.
  dit wilde ik even kwijt en zie wel als er reactie komt.

  Reactie door a de wit — maandag 2 mei 2005 @ 16.44 uur

 58. #45 Robert

  Weet jij dan; of de PRDV tegen of voor die grondwet is?

  Reactie door ReneR — maandag 2 mei 2005 @ 16.47 uur

 59. @Barry

  Goed betoog

  Het meest stoor me ik aan de nogal provo-naieviteit die heerst bij het Bos en Halsema-kamp. Zo van: je moet vooal voor gaan stemmen, dan komt de rest vanzelf wel of dan wordt het vanzelf wel beter. Je beslist voor de eeuwigheid over oeroude volksrechten en die ga je niet zo maar even verpatsen aan een land als Turkije; dat europees gezien nog maar net om de hoek kan kijken. En qua mensenrechten beter nog even een blokje om kan lopen.

  Reactie door ReneR — maandag 2 mei 2005 @ 16.51 uur

 60. Zojuist was Jan Marijnissen op de radio die me nu weer sterk laat twijfelen. Bestaat er geen wet waarin staat dat wanneer er over je eigen land besloten wordt, je meer stem-inbreng hebt?

  Reactie door Anne — maandag 2 mei 2005 @ 18.06 uur

 61. @60

  Ik had juist begrepen dat als het om nationale zaken gaat, dat het nationale parlement kan beslissen of iets een interne zaak is of een zaak waar Europa zich mee mag bemoeien. Althans, zo heb ik dat van de deskundige in TweeVandaag laatst begrepen.

  Maar waar ik dan wel bang voor ben is de regel in de EU grondwet die stelt dat het Europees recht boven het nationaal recht gaat.

  Kijk, het nationale parlement kan stellen dat iets een interne aangelegenheid is. Maar in een unie waar zoveel dingen zo sterk met elkaar verweven zijn, daar is het in mijn optiek erg moeilijk om een grens te trekken. Dus ik vrees dat we dan een hoop juridisch en politiek gedoe zullen krijgen over de vraag of een bepaalde zaak wel of niet onder het Europees recht valt. Want in dat geval is het een zaak waar het Europees parlement over mag (mee-)beslissen.

  Daar zit direct ook mijn grootste bezwaar tegen de voorgestelde EU grondwet. Men roept dat Europa met de EU grondwet slagvaardiger word, maar het karakter van de EU grondwet is vrij abstract (lees: vrijblijvend, voor meerdere interpretaties vatbaar) en ik verwacht dan ook een hoop juridisch en politiek getouwtrek. Dus ik denk dat de EU organisatie dan misschien wel kleiner word, maar niet dat ze slagvaardiger word.

  Reactie door Nathan — maandag 2 mei 2005 @ 18.58 uur

 62. Het idee van die linkse samenwerking zal wel berusten op ‘hogere politiek’, die kennelijk door Marijnissen wordt ondersteund. Voor mij is het echter duidelijk dat er met de rechtse PvdA van Bos, (‘t is niet Samsom’s PvdA!) niet samen te werken valt.

  Onmiddellijk ophouden dus met die discussie!

  Reactie door Paul Jan Petersen — maandag 2 mei 2005 @ 20.13 uur

 63. De PvdA socialistisch ??? Ja , héél lang geleden !!!!!

  Reactie door Diny — maandag 2 mei 2005 @ 23.17 uur

 64. Platvoet heeft zo’n twintig jaar geleden al braaf meegeholpen om
  de PSP uit te verkopen aan de PPR. Het is hem toen gelukt, o.a. door een congresbesluit over openbare onderhandelingen aan zijn laars te lappen.!Laat het hem nu niet lukken om de SP te verkopen aan de PvdA!!!
  En wat die grondwet betreft: Alle landen zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan anderen! (met excuses aan George Orwell)

  Reactie door Aad Sweep — dinsdag 3 mei 2005 @ 0.39 uur

 65. Het gaat er niet om dat je elkaars standpunten niet zou respecteren, maar het punt is dat de SP onzin uitkraamt in die spot. Ik heb nog niet één duidelijk inhoudelijk argument van de SP gehoord waarom je tegen die grondwet zou moeten stemmen. Speel het op de inhoud en niet op de onderbuikgevoelens, misschien dat de SP me dan duidelijk kan maken waarom mijn stem een ‘nee’ moet zijn i.p.v. een ‘ja’.

  Reactie door Pieter — dinsdag 3 mei 2005 @ 0.59 uur

 66. Een van de gevolgen van een “linkse”samenwerking op iets langere termijn is de vorming van een twee-of drie partijenstelsel.Discussies die nu in de TK nog tussen SP en GL metPvdA gevoerd worden zullen dan niet verder komen dan de achterkamertjes van de PvdA buro’s, en de burger zal er niets meer van vernemen, zoals dat nu bij GL ook al intern gebeurt. Overigens lijkt het er op dat het CDA ook niet zo’n hechte eenheid is als het over sociale kwesties gaat.

  Reactie door Aad Sweep — dinsdag 3 mei 2005 @ 1.08 uur

 67. Wouter Bos weet sowieso niet wat hij wil…

  Reactie door arend — dinsdag 3 mei 2005 @ 2.26 uur

 68. pieter(65)geef mij eens voorbeeld waarom ik voor moet zijn .(aub geen economie geblaat alla nicolai, lousewies,en j.p)

  Reactie door texas henkie — dinsdag 3 mei 2005 @ 7.48 uur

 69. @ 58.

  Ik weet niet of de PRDV voor of tegen de Europese grondwet is. Maar ik weet wel dat (met name) een deel van het PvdA-electoraat gevoelig is voor nieuwe politieke partijen. Misschien dat de PvdA een toontje lager gaat zingen als bij de volgende verkiezingen blijkt dat de winst uit de peilingen niet verzilverd kan worden door de PvdA, omdat velen op de PRDV gestemd hebben. Of de PVVD (Partij voor de Dieren) of de SP natuurlijk…. Dus Wouter kan maar beter een beetje dimmen met zijn pleidooien voor de EU-grondwet en zijn kritiek op de SP.

  Reactie door Robert — dinsdag 3 mei 2005 @ 9.02 uur

 70. Hoe kun je nou positie kiezen tegenover de PvdA? Die partij staat helemaal nergens!!!! Ik zou niet weten hoe ik mij tegenover die partij zou moeten plaatsen. De keuze voor woorden als ‘pijnlijk’ en ‘jammer’ is weer typisch des Wouters, dwz. PvdA’s.

  Reactie door Paul Geveke — dinsdag 3 mei 2005 @ 10.37 uur

 71. Jan, die Wouter Bos zou de hoofdrol moeten krijgen in One Flew over de Cuckoo’s Ness, refererend aan jouw koekoeks-eenzang. Die man heeft het absoluut niet helder.

  Reactie door Paul Geveke — dinsdag 3 mei 2005 @ 10.41 uur

 72. Pieter, het spotje is kort van duur. Daarin kán je met geen mogelijkheid voor- en nadelen van de grondwet uitleggen. Daarom wordt er ook verwezen naar de website. Vervelend voor de mensen die geen computer en/of geen internet hebben, maar steeds meer mensen hebben dat wel. Lees wat er op de site staat als je meer wilt weten!

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 3 mei 2005 @ 11.22 uur

 73. Weet het echt niet voor of tegen. Er zijn mij teveel glibbers voor Neelie Kroes, Bolky en Balky. Terwijl we al zo vaak belazerd zijn, kijk maar naar de EURO aap die deze week uit de mouw kwam. Wordt ik gemanipuleerd met de referendumwijzer?,die gaf voor aan.
  gr. Evert

  Reactie door evert — dinsdag 3 mei 2005 @ 12.06 uur

 74. Het valt mij ook erg tegen dat Groen Links voor de grondwet is. Ik heb bij de laatste verkiezingen Groen Links gestemd maar dit doet me echt overlopen naar hoogstwaarschijnlijk de sp. Je zou toch verwachten dat die 2 partijen elkaar niet zoeel uit de weg liggen? Die PvdA is onder Woutertje een volstrekt nietszeggend hoopje nietsigheid geworden overigens.

  Reactie door Paul Strenen — dinsdag 3 mei 2005 @ 16.36 uur

 75. Hoera! De SP is nu niet alleen maar oppositie maar ook een dissidente partij.

  Reactie door C.Tilyx — dinsdag 3 mei 2005 @ 17.31 uur

 76. eenheid in verscheidenheid ,links trek samen op ,solidariteit voor de “zwakkeren” is het enige dat er werkelijk toe doet

  noppy

  Reactie door telman — dinsdag 3 mei 2005 @ 18.18 uur

 77. Kok gaat inmiddels de bevolking óók al oproepen om ja te stemmen. Waarom al die passie? Ik begrijp er niets van.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 3 mei 2005 @ 19.38 uur

 78. @ Joan van der Lingen
  Blijkbaar is er meer dan wij willen begrijpen, laten we er maar van genieten van het idee dat mensen zo gepassioneerd zijn. (:

  Reactie door Anne — woensdag 4 mei 2005 @ 19.32 uur

 79. ik ga gewoon nee stemmen omdat ik vind dat wij jan met de pet een euro disney munt hebben gekregen die ik zeker niet wilde
  ben er in 2 jaar 200 euro achteruit gegaan dus europa nee nederland ja
  en zalm moet begraven worden

  Reactie door eyepro — donderdag 5 mei 2005 @ 13.09 uur

 80. NEE, NATUURLIJK: NEE !!
  Nogmaals, zolang ons niets duidelijk wordt meegedeeld over de regerende, de uitvoerende en de controlerende macht, moeten we allemaal ‘nee’ zeggen:
  te weinig letters gevreten zeker, wordt al gauw over Jan met de Pet geoordeeld.

  Dat klopt deze keer, zo weinig letters gevreten, dat ze er ook geen brood meer van lusten en geen kaas van gegeten hebben.
  Wel werd het ze voor de neus gehouden, of liever bij de neus genomen en kwalificeerden het als onsmakelijke niet verteren brokken en hompen.

  Maar zij zijn niet geheel onwetend en deze hele grote groep is er zich bewust van dat als er geld nodig is dat dit niet in een fonds gestopt moet worden, waar bijv. in de toekomst nieuwe univormen, materieel moet worden aangeschaft om Europa een nieuw imago mee te bezorgen.

  Een overgroot bedrag zal moeten gaan naar tolken en taalonderricht, want zolang er in Europa niet één overkoepelende taal, munt en vorm van rechtsgelijkheid is vastgesteld, landen hun financiële huishoudingen door achter deurtjes individueel weten veilig te stellen, zal Europa intern oeverloos verdeeld worden in zichzelf.

  Door ons met zijn allen op elkaar te drukken is de bom onder de eenwording al gelegd, oftewel de implosie zal volgen op de implementatie, de zondebokken die dat op hun geweten zullen vast al gezocht worden (l’histoire se répête)en het zou me niet verbazen als de géést van verschillend dénken daartoe wordt aangewezen in de toekomst aanleiding te zijn.

  De klok is wel op ‘éénheid’ gezet, op opgewonden en je hoort het al zachtjes tikken als je zeer genuanceerd weet te luisteren en
  de vraag is of we dit weer laten gebeuren….al weer….!

  We laten ons geen knollen meer verkopen voor citroenen,
  we hebben geen trek meer in suikerbieten en bloembollen,
  we laten ons niet meer opeenhopen in welke vorm en status danook,
  we hebben er inmiddels schoon genoeg van en duiken niet meer onder. En als ik NEE zég, dan bedoel ik ook N E E !!

  Gelukkig maar dat de media ons ontstemd doen raken, daar
  komen veel, heel veel bewuste kiezers door naar voren en zullen op die manier meehelpen de bom onder ons gelegd, onschadelijk helpen maken. Geen implosie dus maar een explosie van vredelievendheid, dat wordt de échte vrijheid die niet door oorlog verkregen gaat worden, als het bewustwordingsproces goed in gang wordt gezet.

  Reactie door Madelief0 — zaterdag 7 mei 2005 @ 6.31 uur

 81. Nou die grondwet komt er wel; als het niet linksom is dan rechtsom. De grote landen zullen ongetwijfeld ons de wet op gaan leggen en we hobbelen vrolijk mee. We mogen via een raadgevend referendum laten weten wat wij er van vinden. Na een haast niet te doorgronden folder lijkt het alleen maar ingewikkelder geworden en de oproep om toch maar te gaan stemmen in hiermee behoorlijk ontmoedigd. Zowel de oproep van Jan Marijnissen als Wouter Bos ten spijt. Het meest kon ik me nog eigenlijk vinden in de opstelling van Gerrit Zalm die publijkelijk laat weten “niet te gaan folderen” voor de eu voorlichtingsfolder.
  Lekker belangrijk.

  Reactie door ries — zondag 8 mei 2005 @ 16.26 uur

 82. Het rechtse praatje van Wouter Bos is nou nét één reden om lid te worden van een echte Socialistische Partij…..

  Reactie door René — zondag 8 mei 2005 @ 16.54 uur

 83. Hoezo we hebben vetorecht?
  Hoezo we kunnen het voorleggen aan de Europeese raad als we het er niet mee eens zijn?
  Wat voor echte invloed heeft dat?
  Als Europa aangevallen wordt kunnen we evengoed met zijn allen in de tegenaanval daar hebben we geen grondwet voor nodig.
  Deze situatie is ook niet alles, maar nu worden er tenminste unanieme besluiten genomen.Straks beslist een handjevol mensen over ons en als we het er niet mee eens zijn helpt daar geen vetorecht of voorleggen aan de Europes raad meer aan.
  Waar ik bang voor ben is dat het straks (net als nu met het Europeese Songvestival)1 grote vriendjespolitiek gaat worden en dan blijven wij nergens.

  Reactie door Judith — vrijdag 13 mei 2005 @ 22.11 uur

 84. 3,5 miljoen euro……oftewel zoals in die goede oude tijd
  7,7 miljoen gulden gejat uit onze Belastingportomomaie !!!
  Tuig !!!!!!!!!!!!!!!

  Het songfestival is inderdaad een heel goed voorbeeld.

  Nederland is en blijft een kleintje.
  Ben groot en stem tegen !

  Reactie door Vette tegestander — maandag 23 mei 2005 @ 10.30 uur

 85. Ik heb de afgelopen dagen geen enkel inhoudelijk argument gehoord. Modder, verwijten, gezeur en emotie, dat wel. Weet iemand hoe het zit met de vrijheid van meningsuiting zoals die is opgeschreven in het concept voor de Europeese Grondwet? Landbouwsubsidies?

  Ik geloof niet dat er inhoudelijk veel bezwaar is tegen de EG. Er zijn echt maar een handjevol mensen die weten wat er in staat. Het gaat er denk ik ook niet om of wij het inhoudelijk eens zijn. Het referendum ging over de vragen of wij 1) een stap vooruit willen doen naar een formeel geunificeerd en sterker Europa en 2) onze bewindslieden genoeg vertrouwen die stap voor ons te zetten.

  1) JA.
  2) MWAH. Maar liever Balkenende of Bos dan Wilders of Marijnissen.

  Reactie door Marco — donderdag 2 juni 2005 @ 11.16 uur

 86. De rode partijen zoals SP en de Partij van de Afgunst varen zo goed bij het gevoel van jaloezie. Om dat te zien
  heb je geen LTS en drie dans lessen nodig.

  Lies Uiltje

  Reactie door subsidie — dinsdag 4 juli 2006 @ 20.50 uur

 87. Jaloezie maak Sp en P.v.d.A groot.

  Afgunst is het credo in deze tijd.

  Dag rooie jaloerse Jan Magikrijst.

  Reactie door subsidie — dinsdag 4 juli 2006 @ 20.52 uur

 88. Marijnessen gaat voor JALOEZIE.

  Reactie door subsidie — dinsdag 4 juli 2006 @ 20.53 uur

 89. Marijnessen gaat voor JALOEZIE;
  85 % belasting voor de kanjers, dat wil hij.

  Nivelleren tot op het bot en iedereen achter de lopende band, dan is het goed.

  Programma van hem zit jovel in mekaar als je geen meer hebt om wat te doen.

  Jan, Richting zwakstroom niet afgemaakt;
  zuipen en neuken was op advies van Jan goed want ik bleef doorbetaald krijgen. Pandje kraken van een bejaard stel; hadden we geen flikker mee te maken. Dochter van Jopie den Uyl was het daar helemaal mee eens; alle bezit is misdaad.

  Reactie door subsidie — dinsdag 4 juli 2006 @ 20.59 uur