Regel het zelf

Zelf je schulden regelen. Voor 39.000 (13% meer dan het jaar daarvoor) mensen komt deze site te laat. Dat is namelijk het aantal mensen dat vorig jaar hulp zocht voor zijn schulden.

Voor mensen met een gat in de hand is deze site natuurlijk een goede zaak, voorkomen is beter dan genezen. Maar veel mensen die in een situatie van schuldsanering zijn gekomen, kunnen er niet veel aan doen. Dat zijn geen mensen die zomaar wat raak kopen, maar het zijn mensen die zich wel in de schulden moeten steken om zichzelf nog een normaal bestaan te geven, of hun kinderen af en toe iets extra’s te kunnen geven. Daarom heb ik een beetje een dubbel gevoel bij dit initiatief. Het is de ene kant van de medaille. De andere kant van de schuld wordt namelijk niet belicht.
De vraag wie de schuldige is van de enorme stijging van het aantal aanvragen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 03 mei 2005 :: 12.51 uur

31 Comments

31 reacties

 1. Ik vind die site eigenlijk niet zo’n heel goed initiatief. Het is mooi dat ze mensen willen helpen, maar het lijkt zo wel alsof het vrij makkelijk is om van je schulden af te komen. Gewoon het stappenplan volgen en je daar aan houden en het komt wel goed.

  Ik vind dit eigenlijk in dezelfde categorie vallen als die lening-reclames. Je wilt iets kopen en je hebt geen geld, dan ga je dat toch goedkoop lenen? En ik vrees dat veel mensen dan heel gemakkelijk geld gaan lenen, de drempel is dan toch vrij laag.

  Dan zie je van die vrolijke mensen die met “goedkoop” geleend geld een nieuwe auto hebt gekocht of gezinnen die met “goedkoop” geleend geld op vakantie gaan. Dan creëer je in mijn optiek toch een verkeerd beeld van de werkelijkheid.

  Je hebt helemaal gelijk dat de andere kant van de zaak niet wordt belicht. Waarom worden mensen in bepaalde gevallen gedwongen om geld te lenen? Waarom hebben mensen schulden?

  Veel mensen die gedwongen zijn om geld te lenen, die gaan daar volgens mij echt geen mooie nieuwe auto van kopen. Maar die gebruiken het om kapot huisraad te vervangen en voor andere zaken die niet bepaald met luxe te maken hebben. Dat aspect wordt niet belicht.

  Reactie door Nathan — dinsdag 3 mei 2005 @ 13.07 uur

 2. Dat dubbele gevoel heb ik hier ook bij want de oorzaak (het kabinetsbeleid) blijft. Dat zelfde gevoel heb ik ook bij de voedselbank. Ik weet dat het noodzaak is maar aan de andere kant is het lekker makkelijk voor ons kabinet dan hoeven zij er niks aan te doen. Met alle respect voor de initiatiefnemers van dit project, daar geen verkeerd woord over!

  Zelf je schulden regelen is zeker een goed initiatief al is het alleen om het onderwerp schulden uit de taboe sfeer te halen. Veel mensen denken dat iemand met schulden er maar op los leeft en een gat in zijn hand heeft. Dat is in veel gevallen niet waar. Dat maakt het niet makkelijker om over dit soort problemen te praten en er hulp bij te vragen. Om nog maar niet te spreken over de Deurwaardermaffia die mensen met schulden het leven zuur maken. Je komt in de schulden omdat je niet rond kunt komen en dan krijgt men er ook nog eens boetes van de Deurwaardermaffia overheen. Dat is net zoiets als een junk een geldboete geven voor diefstal zodat die vervolgens weer moet gaan stelen om de geldboete te betalen. :?

  Reactie door Sulis — dinsdag 3 mei 2005 @ 13.08 uur

 3. Hallo de jan

  Ik ben ook in de schuldsanering geraakt toen ik met de merel op vakantie wilde, maar nu is ze alleen gegaan maar ik heb wel geld geleend bij de bank enz. Dus ik moet bijv. Ook naar de schuldsanering om terug te betalen maar dat wil ik niet enz. Want ik moet toch ook leven!!! Daarom denk ik dat mensen met de schulden bijv. Een pardon van de koningin moeten hebben net als asielzoekersmensen want die hebben ook schulden toch enz.? Nu is mijn leven natuurlijk niet zo mooi meer als de merel met iemand anders op vakantie gaat en dat denkt mijn moeder ook enz. Want ze belde gisteren nog op en ze zei: misschien moet je wat aan de schulden doen! Nou dat vind ik dan wel heel toevallig dat de jan hier bijv. Net over begint! Daar moest ik net om lachen enz. Zo van hahaha hahhahhaha hhaaha. Maar eigenlijk is het heel verdrietig want ik denk dat de merel in bed ligt met een spaanse straatmuzikant of bijv. Een ober want de merel valt makkelijk voor mensen die werken of niet werken!!!

  Ik vind het heel goed de jan enz. Vooral doorgaan en ik bel mijn moeder dat ze deze site ook moet bekijken enz. Want goede ideeen zijn beter dan slechte ideeen toch? Zo is het. Nu moet ik naar de dokter want mijn kleine teen is wat dikker dan normaal bijv. Dus weer schuld! Maar ik blijf vrolijk enz. Hoor!

  Groeten van de sp-fan (tomaat is grappig haha!)

  Reactie door DREKNEK — dinsdag 3 mei 2005 @ 13.13 uur

 4. Hoeveel mensen in Nederland komen maandelijks niet geld te kort om fatsoenlijk van te kunnen leven.

  Als iets er niet is, kan je niet bezuinigen om je te kort aan te vullen. Ik denk niet dat de site een oplossing biedt voor deze mensen. (niet iedereen kan zich een computer veroorloven, laat staan het geld opbrengen om deze draaiende te houden. Inbellen kost geld weet je wel.

  Veel mensen houden na aftrek van alle maandelijkse lasten misschien 100-200 euro over om van te leven.

  Ja zo ontstaat er al snel een tekort, dat je niet meer kan weg werken. Tenzij je een aantal weken niet of nauwlijks eet, bestaat de kans dat je wat inloopt op het te kort.

  Iedereen weet dat als je een tijdje van het minium moet leven, je vanzelf schulden krijgt of je wil of niet.

  Daarnaast moet men zich van alles ontzeggen wat het leven nou net een beetje leuker kan maken.

  Ik geloof graag dat de minst gezonde mensen in onze maatschappij de mensen zijn die van een miniuminkomen leven.

  Wil je of moet je iets ondernemen( b.v. een trein nemen, fysiotherapie, een dieet houden, een sport, zwemmen, noem maar op, dan moet je of je wil of niet bezuinigen op je voedsel.

  Alleen als je helemaal in de WAO zit, kun je nog een bepaald bedrag van de belasting af trekken.

  De culturele geneugten van het leven kun je helemaal wel vergeten.

  Een dooddoener die site voor deze mensen, maar ja eigenschuld dikke bult denkt deze regering, dan had je maar niet ziek moeten worden en maar hele dagen moeten kunnen werken.

  Zoek het allemaal zelf maar uit! Ik wens iedereen die lijdt onder het beleid van deze regering heel veel sterkte, want ik vrees dat het al erger en erger wordt, zeker als die Europeesche grondwet doorgaat.

  Steeds meer mensen raken het vertrouwen in politici kwijt.

  Geen wonder toch… Rosenmuller toffe vent was dat… veranderd ineens in een lulletje Rozenwater nadat hij ook het geld heeft geroken.

  Eigenlijk kom ik er meer en meer achter dat dieren, heel wat betrouwbaarder zijn dan mensen.

  Reactie door E.Krul — dinsdag 3 mei 2005 @ 13.35 uur

 5. WAAROM IS DE REACTIE WEGGEGAAN? BEN IK GEEN MENS!!?

  Reactie door DREKNEK — dinsdag 3 mei 2005 @ 13.36 uur

 6. OH DAAR IS IE ALWEER SORRY!!

  Reactie door DREKNEK — dinsdag 3 mei 2005 @ 13.37 uur

 7. Je Capslock staat nog aan Dreknek.

  Reactie door Sulis — dinsdag 3 mei 2005 @ 13.39 uur

 8. Wat ik nog erger vind, is dat het beroep op schuldsanering al járen stijgt met een soortgelijk percentage, altijd boven de 10%, en dat er geen haan naar kraait. Ook niet naar de echt gigantische stijging, je kunt het zelfs een explosie noemen, van het beroep dat wordt gedaan op voedselbanken, en op soortgelijke initiatieven. Ik weet nog ooit, dat het ging over zebrakinderen van bijstandsmoeders die werden gepest op school. Je had toen die enorme merkgeilheid, en kinderen die in een spijkerbroek van de Zeeman en een t-shirt van de Wibra liepen werden genadeloos gepest door de klasgenoten. Dat vond ik toen heel erg, die kinderen raakten beschadigd voor het leven. Maar je had toen toch nog niét kunnen denken dat in een zo ontzettend rijk land als Nederland ooit een situatie zou ontstaan waarbij het zelfs min of meer normaal zou worden dat kinderen zonder ontbijt naar school worden gestuurd omdat er geen geld meer is om te eten. Ik vind het ook een diepe schande dat zoiets geen incident meer is, maar regelmatig voorkomt. Overigens vind ik het ook misdadig zoals banken, en zeker ook postorderbedrijven, maar doorgaan krediet te verschaffen in totaal uitzichtloze situaties. Ik werk bij een sociale dienst en regelmatig wordt bezwaar aangetekend tegen een nieuw vastgestelde aflossingscapaciteit van mensen die zijn uitgestroomd uit de uitkering en nog een al dan niet fraudeschuld hebben bij de dienst. De schuld aan de sociale dienst is een preferente, dat betekent dat die voorgaat op de andere schulden. Maar ik zie regelmatig dossiers waarbij schulden van 30.000 euro of meer met een inkomen van zo´n 1.500 euro per maand voorkomen, en die mensen zitten dan nog niet bij de schuldsanering, maar wel in een volkomen uitzichtloze situatie. Dat dat maar voort kabbelt, het aantal mensen met problematische schulden steeds verder groeit, en daar eigenlijk helemaal niets aan gedaan wordt ter preventie, vind ik erg. Daarom vind ik op zich zo´n site, het is ook door het Nibud opgezet, een goed initiatief, hoewel ik me wel afvraag of het de doelgroep zal bereiken.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 3 mei 2005 @ 13.43 uur

 9. Jaan: Gelukkig kan iedereen bij de gemiddelde electramegastore een gloednieuwe PC kopen en pas in 2007 betalen. Evenwel kan je alvast ADSL nemen en pas over drie maanden beginnen met betalen. Dus kansen genoeg, ook voor de allerarmsten onder ons, om digitale hulp te krijgen bij de schuldsanering…

  Reactie door crusher — dinsdag 3 mei 2005 @ 13.53 uur

 10. Ach ja die schulden.
  Onder Kok werd in één maal de belasting aftrek van de rente afgeschaft. Zonder zelfs maar een fatsoenlijke overgangsregeling. Van Kok mocht er over exorbitant hoge Hypotheken zelfs niet gepraat worden, zelfs niet toen een meerderheid van het PvdA congres dat verordoneerde.
  Ook nu wordt er in de dicscussie die daar gelukkig toch weer over is geopend, zij het op een laag pitje, regelmatig gerept over een overgangsregeling, wat op zich alleen maar fatsoenlijk is. Maar al die kleine luiden die schulden hebben gemaakt om zich van bijvoorbeeld een wasmachine of een koelkast te voorzien, die liet men in één maal in de kou staan, geen overgangsregeling.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 3 mei 2005 @ 14.00 uur

 11. Nu blijkt dat Zalm ons ook nog eens bestolen heeft van 10% van ons inkomen, ook dat komt bij de kleine man het hardste aan. Onze pesioenfondsen zijn opeens 10% armer geworden. Ons spaargeld evenzo. En dit soort dieven en bedriegers hebben dan ook nog eens hun mond vol over normen en waarden.

  Roelf

  Reactie door Roelf van Bergen — dinsdag 3 mei 2005 @ 14.05 uur

 12. 9 Crusher

  Leuk advies… wie betaald het in 2007?

  Door dit soort acties komen mensen ook in de problemen, de kans bestaat dat er dan ook geen geld is om het te betalen.

  Adsl betaal je ook maandelijks, ja je kan natuurlijk ook gewoon niet eten en een computer en adsl nemen.

  Reactie door E.Krul — dinsdag 3 mei 2005 @ 14.23 uur

 13. Ik zou zo langzamerhand wel eens willen weten hoe het toch komt dat het Centraal Bureau voor de Statistiek jaar in jaar uit met inflatiecijfers komt die steeds verder afwijken van de feitelijke prijsstijgingen die in brede lagen van de bevolking worden ervaren. Uit eigen ervaring kan ik melden dat alleen al de woonlasten (huur en energie) tussen 1 januari 2002 en
  31 december 2004 met 25% zijn gestegen. Als je dan 1/3 deel van je inkomen aan woonlasten besteed, betekent dat simpelweg dat je koopkracht in de genoemde periode al sowieso met zo’n 8% is gedaald. En dan heb ik nog niet eens over de prijsstijgingen van goederen en diensten waar je die andere 2/3 deel van je inkomen aan uitgeeft. Het CBS meldt echter doodleuk dat de prijzen tussen 2002 en 2004 gemiddeld slechts met 6,7% stegen.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 3 mei 2005 @ 14.34 uur

 14. Overigens komen mensen ook geheel buiten hun schuld in de schulden als het lot ze treft dat er iets fout is gegaan in de comuter bij een instantie. Zelf heb ik dit met Eneco. In januari, inmiddels dus 4 maanden terug, kreeg ik een rekening, alleen over elektriciteit want gas is apart, van 525 euro om bij te betalen over 2004. Had dat haast al gelaten gedaan, tot ik bedacht dat het helemaal niet kón, en heb gebeld. Fout gemaakt bij Eneco, zou worden rechtgezet, hoefde niet te betalen. Maand later, aanmaning. Gebeld, etc. Maand later, 525 afgeschreven van mij giro. Gebeld, laten storneren, etc. Paar weken terug, rekening verhoogd met incassokosten en dreigen met deurwaarder. Briesend gebeld, er is nu iemand mee bezig die me al 2 keer heeft gebeld maar nog niks gedaan, ook nog niks gehoord. Nu kijk ik even in de Girotel en zie wat posten staan van Eneco, 4 verschillende zie ik, en ik blijk deze maand 380 euro te hebben betaald, bij elkaar opgeteld. Wat er nou ook is foutgegaan met die euro en die gulden, dat is wel 836 gulden, een beetje veel voor een huis met slechts één kamer waar op de energie gelet wordt en waar de gaskachel inmiddels allang uit is. Maar ik merk gewoon dat ik er niet meer toe kom om te gaan bellen. Lamgeslagen door de spots van de zusjes bij Eneco energie. Furieus over de laatste reclamespot, een jaar gratis energie als het nóg beter kan. Zullen ze mijn rekening daarvoor belasten? Nu kan ik dit soort dingen opvangen, het kost me alleen m’n goede humeur en het levert negatieve energie op. Maar iemand die net rond kan komen van een bijstandsuitkering levert zoiets de genadeslag, slapeloze nachten en nét die overgang naar een huurschuld omdat Eneco door een fout zo veel heeft afgeschreven dat er niets meer op stond voor de huur.

  Reactie door Joan van der Lingen — dinsdag 3 mei 2005 @ 15.10 uur

 15. Ik heb de site bekeken en ben er persoonlijk niet van onder de indruk.
  Er worden wat algemene, goedbedoelde adviezen gegeven waar je in de praktijk eigenlijk niks mee kan. Vooral niet als je begrotingstekort veroorzaakt wordt door een met dank aan de regering achterblijvend/dalend inkomen.

  Wat moet je met de tip om te verhuizen naar een goedkopere woning? Er zíjn geen goedkope woningen! Voor degenen die er zijn, kom je – als je al kans maakt – pas na een wachttijd van een jaartje of 7 (of langer, zoals bij ons in de regio) in aanmerking. Ja, die tip, daar kun je wat mee.
  De opmerking “de kosten voor de verhuizing heb je dan misschien zo terugverdiend” raakt ook kant nog wal: je moet ze tenslotte tòch eerst maken en je kwam toch eigenlijk naar die site omdat je in de SCHULDEN zat?
  “Ga meer werken” is ook al zo’n fijne. Er is geen werk, dat is nou net de reden dat manlief in de WW zit!

  Afijn, persoonlijk heb ik – met riant uitzicht op het binnenkort niet meer kunnen betalen van de huur, een boodschappenlijstje dat toch duurder uitvalt dan de uit de begroting rollende 18 eurii per maand en alles al gesaneerd wat er te saneren valt – helemaal NIETS aan de site.
  Maar ik zal wel tot de uitzonderingen behoren of in een andere realiteit leven dan de goedbedoelende makers van de site (en trouwens ook in een andere dan onze regering, maar dat was al langer duidelijk).

  Reactie door Renée — dinsdag 3 mei 2005 @ 16.39 uur

 16. Jan Marijnissen,

  Als je om je heen kijkt in de kamer zie je ze wel zitten, de mensen die hun mond dicht houden omdat het politiek niet te verantwoorden is.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 3 mei 2005 @ 17.07 uur

 17. ik vind preventie en voorlichting helemaal niet slecht. dat mensen in de problemen komen doordat ze meer uitgeven dan ze hebben, komt heus niet alleen door “de regering”. je zult de mensen met een laag inkomen die voor kapitalen op rekening bij de wehkamp kopen en en die hun leuke nieuwe breedbeeldtv die ze in 2002 kochten pas in 2004 hoefden te betalen, de kost moeten geven. vaak zit bij schuldsaneringen ook dat soort ellende, en daarvoor is voorlichting helemaal geen slecht plan.

  Reactie door muse — dinsdag 3 mei 2005 @ 17.19 uur

 18. weer z,on onnodige site en hulpverlenings instantie .die als puntje bij paaltje komt je laten verrekken .hoezo eigen schuld !! een bijstandgerecgtigde die voor een half jaar ergens voor een paar kut centen naar een werkgever geschopt word . kan opnieuw een uitkering aanvragen en in sommige gevallen 3 maanden wachten op zijn centen .dus geen huur betalen !!!! en er is niemand thuis bij al die instanties om de gemeente eens op zijn nummer te wijzen .

  Reactie door texas henkie — dinsdag 3 mei 2005 @ 20.48 uur

 19. @17: Er zou inderdaad veel meer aan preventie moeten worden gedaan. Ik erger me altijd rot als ik die reclames van Frisia, Postkrediet en andere profiteurs voorbij zie komen. Die reclames zouden verboden moeten worden, vind ik, want ze maken de drempel om een zogenaamd goedkope lening wel heel laag.

  Een goedkope lening, dat klinkt mooi, maar iedere lening moet wel worden terugbetaald en twee of drie goedkope leningen zijn net zo duur als een duurdere lening.

  Reactie door Fjodor — dinsdag 3 mei 2005 @ 20.50 uur

 20. @fjodor (19): dat soort clubs verstrekt geen leningen aan minima. op afbetaling kopen bij de wehkamp of de block is veel verneukeratiever.

  en de stelling van jan dat mensen zich diep in de schulden moeten steken om zich een normaal bestaan te geven, onderschrijf ik niet. ‘t is vreselijk lastig om rond te moeten komen op het minimumniveau, ik weet dat, maar je loopt er geen schulden van op van duizenden euro’s. dat komt gewoon echt omdat je te veel uitgeeft. daar bieden bedrijven als de wehkamp natuurlijk alle gelegenheid voor, tegen een forse rente. maar mensen kiezen daar ook wel zelf voor.

  Reactie door muse — dinsdag 3 mei 2005 @ 22.50 uur

 21. Ineens dacht ik wat lees ik hier nou

  dinsdag 3 mei 2005
  Regel het zelf
  Geplaatst onder: Haagse zaken, Media om 12.51 uur

  Zelf je schulden regelen.

  Voor 39.000 (13% meer dan het jaar daarvoor) mensen komt deze site te laat. Dat is namelijk het aantal mensen dat vorig jaar hulp zocht voor zijn schulden.

  De regering regelt voor u dat u zich wel in de schulden moet steken en vervolgens mag u zelf regelen dat uw er weer afkomt, dacht ik toen.

  En dan is er een site ontworpen, die u nog even de helpende hand kan bieden om het overzicht op uw maandelijks oplopend te kort te bestrijden.

  De regering is je beste kameraad…

  Reactie door E.Krul — woensdag 4 mei 2005 @ 10.51 uur

 22. Misschien is het ook een idee om kinderen weer geld te laten ‘voelen’. Alles kan tegenwoordig met plastic betaald worden; kinderen ‘voelen’ het geld niet meer. Ik zit er weleens over te denken; zou geen slecht vak zijn op het VMBO bijvoorbeeld. Ouderwets winkeltje spelen en zien en voelen dat je je geld maar 1 keer kunt uitgeven.

  Reactie door frances — woensdag 4 mei 2005 @ 12.21 uur

 23. Voor een heleboel mensen zijn de gstegen kosten echt niet meer te betalen. Zie de bejaarde mevrouw Griffioen uit Lelystad in de SP spot.
  Natuurlijk heb je ook een categorie mensen met een gat in de hand. Het word hen wel erg makkelijk gemaakt een lening af te sluiten voor allerlei hebbedingetjes; voor deze mensen is de site dan ook heel erg behulpzaam. Voor de mensen die door allerlei overheidsmaatregelen in de sores komen, heeft deze site niets te bieden.
  Begrijp me goed, ik vind het uitstekend dat deze site er is, maar ben er meer een voorstander van om preventief meer te wijzen op het gevaar van leningen en natuurlijk om ervoor te zorgen dat mensen met een kleine beurs weer eens wat meer te besteden krijgen, ten koste van de grootverdienders in de vorm van belastingen. Tijd voor nieuwe verkiezingen!

  Reactie door Karin — donderdag 5 mei 2005 @ 1.27 uur

 24. vraag het Paul Rosenmöller die heeft genoeg over

  Reactie door eyepro — donderdag 5 mei 2005 @ 18.54 uur

 25. Ach ja, ik regel mijn nu nog (weinige) betaalzaken zelf :)

  Reactie door Farijal — donderdag 5 mei 2005 @ 23.47 uur

 26. mensen moeten gewoon eerst nadenken voordat men geld uit gaat geven. ik heb altijd pas geld uitgegeven als ik het had.

  Reactie door evert — vrijdag 6 mei 2005 @ 1.07 uur

 27. mensen het ligt niet aan het uitgeven
  maar aan die klote euro
  EUROPA EN DE EURO ZUIGEN

  Reactie door joost — vrijdag 6 mei 2005 @ 8.59 uur

 28. In nederland ging het goed in de jaren 90. We konden leuke dingen doen en de een meer dan de ander en dat was weer een drijfveer voor een ander die het minder had om dat ook te kunnen ook al lukte dat niet altijd. “Gelukkig” was er de mogelijkheid om een lening te nemen, want je hebt toch overal recht op? ik ben toch niet minder dan ? ( wedstrijd, waar doet hij dat toch van?)Massaal werden leningen afgesloten en het vervelende is dat je dat terug moet betalen. werd daar niet over nagedacht? Ik heb zelf alleen een studieschuld, maar vind dat echt niet prettig!!!Ik denk echt dat veel mensen te makkelijk hierover hebben gedacht! En nu de euro ons in de strot is gedrukt is alles 2 keer zo duur geworden en dan wordt het terugbetalen een strop.

  Reactie door cynthia — vrijdag 6 mei 2005 @ 12.08 uur

 29. ik wil ook even vermelden dat ik nooit mensen over 1 kam wil scheren er zijn ook mensen die hard werken en die net genoeg verdienen om van rond te komen. Ik snap dat je dan een lening af wilt sluiten om het ruimer te hebben. Ik heb er zelf echter een andere kijk op.. alles wat je leent moet je terugbetalen, dus ik leen liever niet ook al heb ik het nu financieel ook niet makkelijk, kan niks extra`s doen..ben wat sneller tevreden misschien? ik ben 24 jaar…

  Reactie door cynthia — vrijdag 6 mei 2005 @ 12.21 uur

 30. Hallo, ik zou het fijn vinden als er toch eens, hoe vervelend voor de mens dan ook,
  een onderscheidt gemaakt wordt tussen zakelijke wspn (en dan bedoel ik niet 3 of 4 jaar zakelijk bezig zijn) en wat je persoonlijk valt aan te rekenen zoals kredietverstrekkers, postorderbedrijven enz. Het over 1 kam scheren gaat soms te ver.

  Reactie door marga — zaterdag 2 juli 2005 @ 18.34 uur

 31. Met de komst van de euro is gewoon voor alle bedragen een euroteken gekomen.
  En ik hoor hier teveel is hun eigen schuld, is de regering zijn schuld. Het enige wat je de mensen kunt kwalijk nemen is dat ze massaal op de CDA hebben gestemd.

  Stel ik heb een huis alles is ok en ik kan met het loon wat ik verdien net rondkomen. (100 tot 200 per maand over)
  Nou gaat mijn wasmachine kapot, die koop ik op afbetaling.
  Een week daarna gaat mijn koelkast kapot.
  Dat zijn al 2 big ass uitgave waar je geen geld voor hebt maar toch moet kopen.
  Dan komt je auto om de hoek met een lege bezine tank en verdomme daar heb je mijn verzekering weer.

  Nu ben ik dus bij elkaar opgeteld iets van 2 maanden bezig met het gelijk trekken van mijn schulden.
  Ik denk nog 2 weken en ik heb het weer recht en BAM auto kapot.
  Daar ga je weer. Ik heb de auto nodig om naar mijn werk te komen.

  geen auto = geen werk
  Geen werk = Geen geld

  1 week geen geld is schulden voor een maand en wat er nog bij komt dan weer.

  Wees nou eens eerlijk. Tegenwoordig houd het niet op. Het ene wordt goedkoper (3 cent ofzo), en het andere wordt weer duurder.
  De techniek veranderd per minuut dus ben je genoodzaakt naar een paar jaar weer iets nieuws te kopen omdat je dan de helft niet kan afspelen.

  80% van nederland heeft schuld en wat doen we daar als regering aan ?

  Niks ! alles duurder maken en maar heel wijs blijven lullen tegen de europese unie dat we het zo goed hebben en dat we dat allemaal wel kunnen missen ZONDER HET VERDMME EERST FF AAN DE NEDERLANDERS TE VRAGEN.

  Euro moesten we ook slikken werdt niet gevraagd.

  Die jan-peter balkenende die wil alleen zijn eigen hachje redden. Die redeneert zoiets van als ik tot mijn 65ste maar gebeiteld zit vindt ik het best.

  NOU IK NIET !!!!

  Reactie door Dee-Jay — woensdag 9 november 2005 @ 15.52 uur