Daar kan het dus wel!

In Spanje wordt een generaal pardon gegeven aan ruim 600.000 illegalen. Voornaamste redenen voor dit pardon zijn de onmenselijke situatie waarin de mensen leven en het inperken van de zwartgeld economie. De situaties van de mensen in Spanje en Nederland zijn niet vergelijkbaar maar de oplossing zou dat wel moeten zijn.

Spanje geeft toe dat er fouten zijn gemaakt in het vroegere beleid. Maar in plaats van deze op te lossen over de ruggen van mensen, trekt Spanje een streep in het nu. Vanaf hier gaan we verder. Spanje zegt: ‘Als mensen door onze fout hier een leven hebben opgebouwd, kunnen wij ze dat niet zomaar afpakken onder het mom; ‘foutje bedankt.’

Daar kan onze overheid nog wat van leren!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 09 mei 2005 :: 11.21 uur

57 Comments

57 reacties

 1. wat ben ik blij dat Nederland dit niet volgt. Je hebt namelijk nu al in Spanje de aanzuigende werking gezien, het afgelopen jaar veel meer asielzoekers dan de jaren ervoor.

  Reactie door evert — maandag 9 mei 2005 @ 11.33 uur

 2. En onze minister:
  Andere EU-landen hebben verdeeld gereageerd op het Spaanse initiatief. De Nederlandse Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schilly zijn van plan een protestbrief naar de Spaanse regering te sturen. Zij vrezen dat de gelegaliseerde migranten niet binnen de Spaanse landsgrenzen zullen blijven, maar op termijn naar West-Europa doorreizen. Volgens de Spaanse premier Zapatero zal dat wel meevallen. Veel illegalen zijn afkomstig uit Equador en Colombia, en zouden niet snel geneigd zijn naar een niet-Spaanssprekend land te verhuizen.

  Terugkeren
  Tegenstrijdige beleidslijnen tekenen de verdeeldheid binnen de EU over het aantrekken van nieuwe immigranten. Terwijl Spanje met een grootschalige amnestieregeling komt, zet Nederland 26.000 afgewezen asielzoekers het land uit. Vorige week al zei minister Verdonk op een bijeenkomst met haar Europese collega’s in Luxemburg dat de Spaanse aanpak wat haar betrof haaks staat op het Nederlandse migratiebeleid. “Nederland heeft een duidelijk beleid: illegalen moeten terugkeren. Legalisering staat niet ter discussie”, aldus Verdonk.

  Reactie door Joan van der Lingen — maandag 9 mei 2005 @ 11.37 uur

 3. Daar zouden ze inderdaad een voorbeeld aan kunnen nemen. Maar gezien comment 2. zie ik dat niet gebeuren. Maar dat wist ik zo ook al wel eigenlijk.

  Reactie door Sulis — maandag 9 mei 2005 @ 11.47 uur

 4. Verdonk luistert toch niet.
  Bah, dat dat mens een protestbrief stuurt, je zou je bijna schamen Nederlander te zijn. (In ieder geval plaatsvervangende schaamte)

  Reactie door kaatje — maandag 9 mei 2005 @ 11.52 uur

 5. Tuurlijk kan het en het moet ook kunnen. Het gaat namelijk om mensen. In Trouw van zaterdag stond weer een stuk over asielzoekerskinderen, hier geboren, die terug moeten naar ‘hun’ land en daardoor ernstige stresssyndromen hebben. Kinderen van acht die suicidaal zijn… Ik schaam me diep voor dit beleid.

  Het gaat om mensen, weg met de anonieme getallen. Laat maar zien die 26.000 gezichten.

  Reactie door Renske — maandag 9 mei 2005 @ 12.02 uur

 6. Ja, solidariteit op zijn Europees,
  Tegen Polen, Roemenen etc.. zeggen, kom maar bij ons werken en leven. We hebben banen genoeg voor jullie en tegen asielzoekers zeggen, rot lekker effe op vol=vol. En dan JP een grote bek hebben over solidatiteit en armoedebestrijding. Ja we zijn lekker bezig in Europa, straks hebben we zeker dat Europees leger nodig om onze landsgrenzen te beschermen.

  Reactie door Jack — maandag 9 mei 2005 @ 12.34 uur

 7. Helemaal off-topic!!
  Maar toch een mooie kreet voor de eventuele debatten over de Europse grondwet:

  “Wie marktdenken zaait, moet niet gek opkijken als hij de wet van de jungle oogst”.

  Visie van professor dr. René Jorna, hoogleraar Cognitie en Kennismanagement aan de Rijksuniversiteit Groningen, op innovatie en kennismanagement in het kader van duurzaamheid. Hij stelt dat in het huidige dominante economische model kennismanagement (kennis delen) zich in de marge afspeelt.

  Reactie door Alie Dekker — maandag 9 mei 2005 @ 12.42 uur

 8. Dit probleem is toch niet op een algemene manier op te lossen. Het is onmenselijk om mensen die al jaren proberen een bestaan hier op te bouwen en al hun hoop hebben gevestigd op een toekomst in Nederland, weg te sturen. Het gaat wmb echt om de intentie waarmee en de manier waarop zij in de samenleving staan, dat zou de ‘selectie’ moeten zijn bij deze ‘oude’ groep asielzoekers.
  Over het terugsturen van kinderen of het uit elkaar trekken van gezinnen hoeven we het al helemaal niet te hebben.
  En uiteraard wel zorgen dat in de toekomst wat meer en sneller duidelijkheid komt voor asielzoekers. Een maximum instellen zou imo ook moeten kunnen. Want meestal zijn het niet de meest kansarmen die de reis kunnen betalen…

  Reactie door Ben van der Spank — maandag 9 mei 2005 @ 12.50 uur

 9. Ja, eenheid is ook in europa ver te zoeken en zal ook zo blijven, ik vind het van Spanje heel goed maar ik denk dat ze die werkers ook wel kunnen gebruiken, echt iets doen omdat het ideaal is, is in mijn ogen niet samen te doen met politiek!Dat gaat alleen om macht en geld!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — maandag 9 mei 2005 @ 12.59 uur

 10. Ik schaam me gewoon om nederlander te zijn.
  Mensen vluvhten niet voor niets.

  Maar misschien zou Nederland het eens van een andere kant moeten voelen.

  laten ze alle nederlanders die “in den verre” (van België en Duitland, tot Canada en Australië) vertoeven, omdat ze daar een beter economisch leven konden opbouwen maar gewoon terugsturen.

  Tenslotte zijn dat economische vluchtelingen.

  Reactie door Molly — maandag 9 mei 2005 @ 13.05 uur

 11. Goed ingeburgerde maar uitgeprocedeerde asylzoeker: “Had Alva die oorlog maar gewonnen”!

  Reactie door simbro — maandag 9 mei 2005 @ 13.20 uur

 12. Schuld kunnen bekennen maakt een regering sterk. Zou dit kabinet inderdaad iets van kunnen opsteken.

  Reactie door MikeAlfaDelta — maandag 9 mei 2005 @ 13.22 uur

 13. een gast is een gast
  en gasten vertrekken weer
  de gasten die hier te gast zijn kunnen terug wanneer het weer veilig is
  en gasten die werken moeten ook belasting betalen, en gaan naar school toe
  er moeten minder regels komen en de fout ligt bij de regering die zijn erg laat met het helpen van onze gasten.
  daar ligt de onduidelijkheid

  Reactie door lonsdalekleding — maandag 9 mei 2005 @ 14.06 uur

 14. Spanje heeft sinds vorig jaar weer een socialistische regering, die ook daadwerkelijk een socialistisch standpunt uitdraagt en voor socialistische daden staat. Nederland heeft de PvdA, een partij die je maar beter geen belofte kunt ontlokken en die in al haar grootheid eenvoudigweg geen fouten kan begaan.

  Reactie door Paul Geveke — maandag 9 mei 2005 @ 14.36 uur

 15. @ 9

  dat is heel anders mensen gaan verhuizen om daar iets te beginnen met geld

  en sommige komen hier om geld te krijgen

  dat moeten we kunnen scheiden
  echte oorlog vluchtingen en profiteerde gasten

  dus schaam je niet

  Reactie door lonsdalekleding — maandag 9 mei 2005 @ 14.45 uur

 16. In Nederland zouden wij alsnog een generaal pardon kunnen geven. Al zal minister Verdonk dit misschien zien als het mislukken van haar plannen. En toegeven dat je fout zat… Ik vind het vreselijk om op televisie weer een gezin uit bijv. Afrika te zien waarvan de kinderen vloeiend Limburgs praten. Ze wonen hier al jaren en moeten weg. Op weg naar onzekerheid en veelal onveiligheid. Hoe haal je als ouder in godsnaam je kinderen hier traumaloos doorheen als je zelf helemaal gek wordt?
  Goed idee van Spanje om mensen zonder strafblad te laten blijven. Andere voorwaardes zouden kunnen zijn dat mensen de Nederlandse taal spreken (of bereid zijn om deze te leren). Een baan hebben en voor een bepaalde datum in Nederland gevestigd waren i.v.m. de aanzuigkracht voor meer asielzoekers.Ik kan me niet voorstellen dat over deze voorwaarden geen overeenstemming tussen de partijen kan komen. Bij de SP heeft het generaal pardon nog steeds prioriteit, maar andere partijen zijn dit veelal alweer vergeten en alweer bezig met andere dingen. Tja, als je zelf niet in de situatie zit om uitgeplaatst te worden is het soms makkelijk slapen.

  Reactie door silke jansen — maandag 9 mei 2005 @ 14.58 uur

 17. Oei, Oei, Oei, pas nu toch op.
  Het 1 wel vergelijken als het uitkomt en het ander niet, da’s straks niet des SP’s mag ik hopen! Laat dat aan VVD/PvdA/CDA/D66 over aub.

  Reactie door Barend — maandag 9 mei 2005 @ 15.07 uur

 18. Barend ik snap je niet. Of ging het A. niet over mij. Ben ik B. een dom konijn?

  Reactie door silke jansen — maandag 9 mei 2005 @ 15.47 uur

 19. deze huidige regering wil nergens wat van leren

  Reactie door e.Krul — maandag 9 mei 2005 @ 16.05 uur

 20. Ze handelen voortdurend over de ruggen van de kwetsbaren in deze samenleving.

  Reactie door e.Krul — maandag 9 mei 2005 @ 16.08 uur

 21. @19

  dat doen alle mensen die zich hooghartig voelen

  Reactie door lonsdalekleding — maandag 9 mei 2005 @ 16.15 uur

 22. Naar mijn mening moeten jullie je woede niet richten tegen het uitzettings beleid van Verdonk, maar tegen de werking van het IND. Deze 26.000 mensen zijn uitgeprocedeerd wat inhoudt dat ze het land uit moeten, hoe hard het ook klinkt. Daarvoor is de procedure er nou eenmaal. Het feit dat sommige procedures veel te lang hebben geduurd is een fout van de werking van het IND of doordat de asielzoekers na een afwijzing continu in beroep blijven gaan of andere manieren vinden om de boel te rekken. Daarnaast werkt een generaal pardon averechts, kijk maar wat de voor werking het beleid van Verdonk heeft gehad >> http://www.stemblog.nl/archive/2005/04/23/hard_imigratiebeleid_werkt#body

  Reactie door Bolkie — maandag 9 mei 2005 @ 16.38 uur

 23. Bolkie, deze mensen vallen in een regeling voor de huidige, die veel en veel strakker is. Er zijn beloftes gedaan. Ze mochten elke keer weer opnieuw een procedure starten. Volkomen legaal. Samen met de WITTE Illegalen moeten ze weg. Spanje: 700.000 !!! Nederland: Amper 16.000, want die anderen ZIJN al weg. Da’s echt alles. Wat maken 16.000 mensen nou uit op 16 miljoen mensen? Ziek vind ik dit van Verdonk en Trawanten!

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 9 mei 2005 @ 16.57 uur

 24. gasten blijven gasten hoeveel het er ook zijn

  Reactie door lonsdalekleding — maandag 9 mei 2005 @ 17.19 uur

 25. Ze zijn uitgeprocedeerd dus moeten ze allemaal het land uit.

  Maar als ik het zelf moest doen bleven ze denk ik allemaal want ik zou het moreel niet kunnen doen.Ik bedoel dan wel de gewone mensen en niet de verstopte kriminelen.
  Misschien is het verstandiger om het stilletjes te doen zonder publiciteit.
  Dus formeel uitgezet maar door ons beroemde gedoogbeleid deze mensen opnemen met een mogelijkheid om na een aantal jaren goed gedrag gewoon Nederlandse burgers te worden.
  Dus dan maar een voorlopige werkvergunning en zien wat er gebeurt.

  Reactie door Tom — maandag 9 mei 2005 @ 17.40 uur

 26. Inderdaad Lembeck, 16000 is niet veel op 16 miljoen. Maar het beleid doet mensen wel eventjes nadenken voordat ze naar ons land komen. En als je een ‘echte’asielzoeker bent, die voor zijn leven moet vrezen in eigen land, dan laat je je niet afschrikken door een hard beleid. Maar de gelukszoekers wel en daardoor werkt het beleid in mijn ogen wel.
  Overigens zouden ze van mij het pardon wel krijgen, maar dat is dan ook de allerlaatste keer. Schoon ship maken, maar wel met behoud van het harde beleid…

  Reactie door Bolkie — maandag 9 mei 2005 @ 18.04 uur

 27. Ben ook boos dat die zure mevrouw Verdonk nu weer een protestbrief naar Spanje moet sturen, walgelijk!!! Ik vind de argumenten van de Spaanse overheid zeer zuiver en integer klinken, geweldig voor de mensen die daar nu kunnen blijven (daar ben ik dan toch wel weer blij om)!

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 9 mei 2005 @ 18.24 uur

 28. maar waar draait het nu eigenlijk om

  ik heb bij vluchtelingenwerk gewerkt in delft
  mijn mening is dat een vluchteling(gasten)hier kan blijven totdat het veilig is in hun land
  als dat zo is dan kunnen ze gewoon weer terug
  ook al is dat erg moeilijk en soms niet eerlijk
  in sommige landen is het een puinhoop irak somalie bijv.
  dus duurt dat wat langer
  maar je moet altijd in je achterhoofd houden dat je terug moet om je eigen land weer op te bouwen

  Reactie door lonsdalekleding — maandag 9 mei 2005 @ 19.14 uur

 29. Bolkie, het aantal asielzoekers dat naar ons land komt, is inmiddels zo klein dat steeds meer AZC’s gesloten worden! Bovendien, hoe stel je vast of het wel of niet een urgent geval is en of zo’n land wel echt veilig is en niet alleen veilig, omdat BuZa dat zegt?? Maar het allerbelangrijkste wordt nog al eens vergeten: het zijn MENSEN zoals jij en ik. Met gevoelens en vreugde en angsten en alles wat wij hebben. Zo behandel je je eigen huisdier niet, dan zeker ook geen medemens.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 9 mei 2005 @ 19.21 uur

 30. ik vraag mij of ik nu rechts of links ben of dat ik beter maar helemaal niet moet gaan stemmen.

  Reactie door lonsdalekleding — maandag 9 mei 2005 @ 20.26 uur

 31. uit menselijk oogpunt ben ik het wel eens .maar de zwart geld economie word er echt niet kleiner op .dus blijft er een aanzuigende werking op illegalen bestaan .daar de bedrijven gewoon doorgaan als daar niet hard tegenop getreden word. kijk maar naar nederland .waar drugsgelden via talloze bedrijven witgewassen word .

  Reactie door texas henkie — maandag 9 mei 2005 @ 22.34 uur

 32. O.K. Henk, maar dan zul je toch bepaalde werkgevers moeten aanpakken, toch? Neem de vraag weg en het aanbod valt weg. Zolang er louche werkgevers blijven die liever illegalen hebben werken voor ze, zullen de nieuwe illegalen blijven komen. ‘t Is best complex, hoor. En er zit nog veel meer aan vast. Ik zou toch willen beginnen met deze 16.000 gewoon te legaliseren, zodat al deze mensen geen “Sans Papiers” meer zijn en recht krijgen op werk, eventueel een uitkering, een woning, scholing. Als die mensen werken, betalen ze belasting en werken dus mee aan ons land.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 9 mei 2005 @ 23.03 uur

 33. Als die 16.000 slim zijn gaan ze naar Spanje. Kunnen ze later nog op legale manier weer naar Nederland. Ik kan me Verdonk’s bezwaar tegen de Spaanse handelswijze wel voorstellen.

  Reactie door Henk — maandag 9 mei 2005 @ 23.11 uur

 34. Ik heb inderdaad ook gevoelens Lembeck, maar die gevoelens zijn sterker voor de mensen hier in Nederland die hulp hard nodig hebben, zoals de ouderen. We hebben al een groot aantal problemen hier op eigen bodem die ook de nodige aandacht (en geld) moeten krijgen. En ja, in mijn ogen liever ten koste van vreemdelingen die al een kans hebben gehad, ze zijn immers al uit geprocedeerd.

  Reactie door jason — maandag 9 mei 2005 @ 23.29 uur

 35. Het beleid van minister Verdonk is misschien wel JUIST het in de illegaliteit drijven van tienduizenden. Dat levert lekker goedkope slaafjes op, en het zwarte geld kan in Nederland op zóveel manieren worden witgewassen dat dat ook al geen bezwaar is.

  Echt hoor, het zou me niets verbazen! Asielzoekers kosten heel wat geld en houden de overheid (justitie, IND) bezig. Illegalen kosten in het ergste geval helemaal niets en leveren in het beste geval nog een leuk centje op voor Ondernemend Nederland. Vooral voor die VVD-ondernemers die altijd de mond vol hebben over uitkeringsfraude maar zelf graag een of twee klusjes in het zwart laten doen.

  Reactie door Olav ten Broek — maandag 9 mei 2005 @ 23.33 uur

 36. en de duitse regering van Groenen en SDP wil ook een protestbrief sturen.
  Gek dat ik niemand hier hoor dat jullie socialistische broeders in Duitsland hier ook een probleem mee hebben.

  (maar daarom willen jullie ook geen europese grondwet, want socialisme is in Duitsland blijkbaar heel anders dan in Nederland).

  Reactie door evert — maandag 9 mei 2005 @ 23.57 uur

 37. Het is wel heel moedig van de spaanse regering; maar meer waarschijnlijk: ook heel naief; om te geloven, dat ze het illegalen-probleem hiermee gaan oplossen. De voorheen illegalen worden voor de uitbuitende werkgevers in 1 klap weer te duur; waardoor zij weer op zoek zullen gaan naar nieuwe illegalen; waardoor dezen vanzelf weer zullen gaan komen. Al moeten ze daarvoor de middelandse zee voor overzwemmen of peddelen.

  Verdonk kan ik wel begrijpen. Er zijn al zat illegalen gelegaliseert hier en het moet een keer ophouden. Ergens moet je een streep zetten en dat zal nooit op begrip stuiten bij diverse groepen en mensen; die zelf thuis de deur keihard dichtslaan als er ooit een zwerver bij hun komt aankloppen om onderdak en brood.

  Reactie door ReneR — dinsdag 10 mei 2005 @ 0.18 uur

 38. 36) Evert, ook het socialisme binnen Nederland kent essentiële onderlinge verschillen…zo zijn Groen links en PvdA ook vóór de Europese Grondwet in tegenstelling tot ons. Tóch zijn er ook initiatieven tot onderlinge samenwerking…dus…wát bedoel je nu precies met deze reactie???

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 10 mei 2005 @ 2.43 uur

 39. Om te beginnen wil ik zeggen dat Nederland het generaal pardom had moeten toestaan aan de 26000(? ik ben het precieze aantal kwijt) illegalen waar het om ging, maar ik wil wel het Spaanse beleid ook even nuanceren, namelijk: Spanje heeft 40-45 miljoen inwoners (dus 3x zoveel als Nederland) en is 17x zo groot als Nederland. Het land is dus veel leger. Als je de de verhoudingen van beide landen met elkaar in evenwicht brengt, dan zou het dus gaan om 600.000 illegalen in een land dat 680 miljoen tot 765 miljoen inwoners heeft. Dat is nog eens een druk land! Ik zou wel willen weten hoe de Spanjaarden in die situatie zouden denken. Naar Spanje toegerekend: de Nederlandse 26000 zou naar Spaanse maatstaven uitkomen op 442000 illegalen. Verdere nuances die ik nog wil aanbrengen: de illegalen in Spanje hebben grotendeels werk en gaan dus geen gebruik maken van uitkeringen. Overigens is er in Spanje sowieso veel minder mogelijkheid om gebruik te maken van een uitkering dan hier en zijn de uitkeringen lager. De beslissing voor Spanje om illegalen te legaliseren is daarom vanuit dit perspectief makkelijker te maken. Bovendien was de actie zoals Jan al aangeeft er ook op gericht om het zwarte circuit te decimeren.

  Reactie door Paul Geveke — dinsdag 10 mei 2005 @ 12.41 uur

 40. @30 Ik vind de vraag waar ben je je hersenen kwijtgeraakt meer op zijn plaats.

  Reactie door Pi — dinsdag 10 mei 2005 @ 12.46 uur

 41. Of Verdonk een brief stuurt naar Spanje maakt helemaal niets uit want die wordt zowiezo niet gelezen, gelijk zij onze protestbrieven niet leest. Betalen met gelijk muntje, heet dat.

  Reactie door Bo Tor — dinsdag 10 mei 2005 @ 12.47 uur

 42. De omstandigheden verschillen nogal tussen Nederland en Spanje. Spanje is een groot land dat veel meer ruimte heeft dan Nederland. Nederland kamt met een groot ruimte probleem er is niet genoeg ruimte hier om de bevolking op te vangen. Dit is goed te zien als we kijken naar de huizenprijs die is namelijk belachelijk hoog vergeleken met andere Europese landen. Als we ook nog een klein beetje natuur willen behouden dan ziet het er helemaal slecht uit voor de toekomst.

  Daarbij komt dat de rede dat Spanje de illegalen wil houden helemaal niks te maken heeft met barmhartigheid of wat dan ook. De enige rede is dat die mensen een goede injectie zijn voor de economie. Over het algemeen geldt namelijk de stelregel dat bevolkingsgroei samen gaat met economische groei, zoals we al zo vaak hebben kunnen zien in de geschiedenis. Deze mensen zijn niks anders dan goedkope loonslaven van de kapitalistische markt! Juist een socialistische partij moet dit kunnen inzien.

  Hoever moet de economische groei gaan, welke ruimte blijft erover voor onze kinderen en hoe moet het met het milieu? Het is een feit dat sinds de industriële revolutie, die voor Nederland plaatsvond in het midden van de 19de eeuw, het milieu met sprongen tegelijkertijd verslechterd is. Waar stopt het? In plaats van mensen en kapitaal op te hopen in een paar West-Europese landen kunnen we beter aan verspreiding werken.

  Het is geen oplossing om maar mensen toe te laten en illegalen hier gewoon te laten blijven. Dit zou ook oneerlijk zijn tegenover de laag opgeleide Nederlanders. Als we werkelijk de problemen willen oplossen zullen we voorbij onze grens moeten kijken. Het is geen Nederlands probleem zelfs geen Europees probleem. Economische vluchtelingen zijn een wereld probleem. Twee derde van de wereld bevolking leeft in armoede. Dat moet opgelost worden anders blijven ze komen en daar heeft niemand wat aan. Dit kunnen we alleen bereiken als de wereld gemeenschap eindelijk is gaat samen werken zonder de hele tijd de economische eigenbelangen in het oog te houden!

  Reactie door Niels — dinsdag 10 mei 2005 @ 12.59 uur

 43. Ik moest gisteren toch zo enorm lachen.(cynisch)Het is dus veels te duur om de indentiteitsbewijzen van vluchtelingen op waarheid te onderzoeken. Verdonk heeft nu de geldkraan daarvoor dichtgemaakt. Met gevolg dat er gemeentes zijn die mensen gewoon inschrijven in het bevolkingsregister waardoor ze aanspraak maken op allerlei voorzieningen waaronder een uitkering. Het is gebleken dat het om veel valse bewijzen gaat en er ook zeer criminele figuren tussenzitten. Dus daar ga je dan met je strenge beleid. Is toch een lachertje dit!!!!

  Reactie door Sulis — dinsdag 10 mei 2005 @ 13.16 uur

 44. Ik vind het ook een schokkende zaak dat jaarlijks zo’n 10.000 immigranten zich met valse papieren toegang tot de sociale zekerheid verschaffen. Het O.M. bevestigt deze aantallen nog eens. Dit heeft niks meer met vluchtelingenbeleid te maken. Dit zijn geen vluchtelingen, dit zijn profiteurs, niet zelden met crimineel verleden, die hier op de zak van de kleinverdiener komen teren. Want dát is wat ook de SP onvoldoende belicht: de sociale zekerheid wordt voor het overgrote deel door de kleinverdiener opgebracht. Immers, premies voor sociale verzekeringen kennen een heffingsplafond en zijn daardoor degresief in de heffingsstructuur. Dus de Nederlandse minima mogen voor een belangrijk deel opdraaien voor graaiers en profiteurs die niet willen en niet zullen werken.
  Zij hebben het klimaat voor de “echte” vluchteling vergald.
  Echte vluchtelingen moeten hier welkom zijn en altijd blijven. Profiteurs en gelukzoekers moet je onverbiddelijk wegsturen uit respect voor de solidariteit van de verzorgingsstaat. Dus zeker geen generaal pardon, wellicht wel een aantal zaken opnieuw bekijken.

  Reactie door Henk — dinsdag 10 mei 2005 @ 16.11 uur

 45. §39

  waarom hoezo ben dat ook dan ?
  het is een vraag waar ik een normaal antwoord op wou dat heet respect

  tolerantie
  1 verdraagzaamheid jegens andersdenkenden
  maar dat is ver te zoeken

  ook al gaat het niet over het onderwerp
  maar jij weet het schijnbaar zo goed met jouw opmerking

  en als ik moet kiezen dan zou nooit de kant van jouw kiezen omdat jij niet normaal antwoord kan gegeven (dus niet na denk)

  maar als ik dus vraag of ik rechts of links ben hoef je niet zo opmerking te maken is zo gemakkelijk achter je computertje kan ik ook
  en over dit onderwerp daar heb ik meer mee te maken als mij lief
  ik ken de ellende en wanhoop jij ook misschien?
  heb alles van dichtbij meegemaakt
  dus hersenen kwijt geraakt ja hoor ik denk na over is waar jij schijnbaar je al lang bij neer gelegd heb

  he deze is voor jouw .

  Reactie door lonsdalekleding — dinsdag 10 mei 2005 @ 16.12 uur

 46. waar staat links eigenlijk voor tegenwoordig

  veroordeel of beoordeel

  Reactie door lonsdalekleding — dinsdag 10 mei 2005 @ 16.17 uur

 47. Toch goed van zo’n land als Spanje, sinds mensheugenis bevolkt met ‘vreemdelingen’, en last van terrorisme – maar blijven gastvrij. En na die bomaanslag het hoofd koel houden (koning van Marokko uitnodigen), en gewoon het juiste doen (goed gaan stemmen) in plaats van hysterisch zoals in Nederland.

  Reactie door Sonja — dinsdag 10 mei 2005 @ 19.49 uur

 48. Godzijdank hier niet!

  Reactie door mark — dinsdag 10 mei 2005 @ 23.21 uur

 49. #47 Sonja

  Als je met het stemgedrag bedoeld; dat ze de grondwet van Europa hebben goedgekeurd, dan vrees ik toch, dat er bij de meeste spanjaarden en hun regering een steekje loszit. En daar komt ook dit “pardon” uit voort.

  Net op Nova een stukje realiteit uit Spanje mogen aanschouwen. Er wordt nu al gesproken over het “op zoek gaan naar andere illegalen” door spaanse ondernemers. En er zijn ook in Spanje nog steeds illagalen; die buiten die regeling vielen. Die blijven dus gewoon lekker stiekum rondhangen en wachten op het volgende debiele pardon.

  #39 #42 #44

  Prima inhoud.

  Reactie door ReneR — dinsdag 10 mei 2005 @ 23.29 uur

 50. 48

  ook voor jou .

  Reactie door lonsdalekleding — woensdag 11 mei 2005 @ 7.37 uur

 51. 49
  sorry was te snel met reaktie last van mijn negatieve vriend mr bordi die zich altijd voelt aangevallen

  mr bordi staat voor borderline soms wil hij zich wel op de voorgrond plaatsen probeer dan terug te trappen
  names hem sorry

  Reactie door lonsdalekleding — woensdag 11 mei 2005 @ 7.42 uur

 52. een het antwoord voor mij ben echt zoekende is voor mij dichterbij

  dankzij een lief mens die mij helpt hierbij

  groetjes aan MOEDER WIL IS WET voel mij een stuk beter

  Reactie door lonsdalekleding — woensdag 11 mei 2005 @ 7.50 uur

 53. en nog steeds

  Reactie door joost — woensdag 11 mei 2005 @ 19.08 uur

 54. Ze zouden net zo streng moeten zijn als nu met de WAO-herkeuringen.
  Het is mogelijk dat duizenden onterecht hier zijn en een uitkering krijgen en aan de andere kant mensen die terecht in de WAO zitten zijn spontaan genezen verklaard.

  Reactie door Louisa — donderdag 12 mei 2005 @ 16.48 uur

 55. De Spaanse “oplossing” oogt menselijk maar komt in feite voort uit bureaucratische gemakzucht en onbekwaamheid. Het illegalenprobleem los je niet op door op grote schaal paspoorten uit te delen. Deze mensen worden, als Spaans staatsburger, meteen ook EGburger en kunnen dus ook naar EG landenwaar de sociale voorzieningen een stuk aantrekkelijker zijn dan in Spanje. Zo blijkt meteen wat die hele EG voorstelt: een andere lidstaat voor je eigen problemen laten opdraaien. (nog een voorbeeld:Spanje, net zo welvarend als Nederland, profiteert grof van de EG,op onze kosten;wij betalen per burger 2x zoveel als Zweden, dat veel welvarender is)

  Reactie door Folkert — vrijdag 20 mei 2005 @ 16.16 uur

 56. ik woon hier al 13 jaar, ik heb een nederlands paspoort en ik ben gevlucht door de oorlog in mijn land(bosnie) en jij wil mij terugsturen omdat ik een gast ben’? gast=gast?
  ik betaal toch ook gewoon belasting en alle andere dingen..
  het is een goed idee van spanje om die mensen een kans te geven, zou nederland ook eens moeten doen.. ze kunnen wel geld verspillen aan onbenullige dingen, maar niks is belangerijker dan de mens zelf..

  Reactie door nizela — dinsdag 31 mei 2005 @ 22.51 uur

 57. En alweer gaat de discussie nergens over…
  Inderdaad zou Nederland hiervan moeten leren! Waarom gebeurd dit steeds maar niet? We hebben geen democratie meer mensen

  Reactie door cynthia — vrijdag 12 augustus 2005 @ 15.54 uur