Iedereen heeft zo zijn redenen

Er zijn veel verschillende redenen om ‘NEE’ te stemmen op 1 juni. Die van de SP vindt je hier. De ChristenUnie heeft zo ook zijn eigen redenen. Vandaag werden vijf vragen aan André Rouvoet gesteld in de Volkskrant. Net als ik vindt hij de vorming van een Europese Superstaat een kwalijke zaak, maar voor een partij met een religieuze achtergrond gelden ook weer andere motivaties. Zo is de verwijdering van de Joods-Christelijke traditie uit de grondwet voor hem een pijnlijke zaak. Voor mij is dit geen halszaak, maar in het laatste gedeelte van het interview kan ik mijzelf dan weer goed herkennen.


uit de Volkskrant 10-05-2005

‘ U schrijft dat deze Grondwet getuigt van zelfoverschatting en gebrek aan zelfkennis, zelfbeheersing, identiteit en dienstbaarheid. Waarom?

‘Daar zijn alle bezwaren samengevat. Er waren verdragen die goed waren. Daar had het bij moeten blijven. We hebben geen bezwaren tegen goede en internationale samenwerking. Maar deze Grondwet wil veel meer, heeft enorme pretenties en ambities. Die niet waargemaakt kunnen worden. Het staat bol van de retoriek. Hier en daar krijgt het zelfs iets bespottelijks. Waarom moet er in het handvest van de grondrechten staan dat er in Europa niet gemarteld mag worden? Het hele stuk ademt de sfeer van het overnemen van nationale documenten. Europa kent nog altijd zijn beperkingen niet.’

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 10 mei 2005 :: 13.12 uur

28 Comments

28 reacties

 1. Waarover ik bezorgd ben, is de verplichting die op de lidstaten drukt om de eigen defensie te ‘verbeteren’ (lees: versterken) Al met al lijkt het een Europees belang om een machtsblok van betekenis te worden zodat eigen belangen meer kans hebben te worden afgedwongen. Geld en middelen kan men maar één keer uitgeven en aanwenden. Om het die éne keer uit te geven aan bewapening (ITEC) of militaire kosten vind ik een gemiste kans.

  Defensie: ja, maar dan wel in de zin van verdediging van degenen die zonder stem en zonder macht zijn (gemaakt of geraakt) in onze Europese landen (en daarbuiten)Niét via macht of geweld, maar in een geest van solidair zijn met elkaar.

  Reactie door Jaap — dinsdag 10 mei 2005 @ 13.35 uur

 2. Tijdens de herdenking probeerde Balkenende even zijn EU-Grondwet te promoten. Zeer ontsmakkelijk. Mijn Nee is omdat ik in zijn geheel tegen Europa ben. Maak van Brussel maar een mooi handelscentrum van Europa. En voor de rest, business as usual voor Nederland.

  Reactie door MikeAlfaDelta — dinsdag 10 mei 2005 @ 13.35 uur

 3. Ook ik herken me hierin.

  Reactie door E.Krul — dinsdag 10 mei 2005 @ 13.36 uur

 4. Aldus Balkenende telegraaf vandaag.

  ‘Nee’ slecht voor onze reputatie
  Als Nederland nee zegt tegen de Europese grondwet, is dat “niet goed voor de internationale reputatie van Nederland”. Balkenende gaat er nog steeds van uit dat de Nederlandse bevolking zich bij het referendum van 1 juni voor de grondwet zal uitspreken. binnenland

  Reactie door folkert de lepper — dinsdag 10 mei 2005 @ 13.40 uur

 5. Gisteren nog het promotiefilmpje gezien van de ‘dag van Europa’. Ook een sterk staaltje van propoganda… Maar goed, de Europa best belangrijk campagne is dan ook van de overheid, en die is… voor

  Reactie door Renske — dinsdag 10 mei 2005 @ 14.07 uur

 6. jan peter b wist niet wanneer wilhelmina was afgetreden,
  jan peter b wist niet wanneer juliana was afgetreden
  jan peter b schreef wel brieven naar bernhard

  jan peter b weet ineens wel dat de europese unie al 60 jaar voor vrede zorgt

  raar dat hij nu wel ineens op de hoogte is!!!

  gewoon een “meester”-oplichter, met kennedy-kapsel, die het omhoogvallen nog niet zat is, en ook nog eens een keer je oren kwelt met geaffectueerd engels en steenkolen duits.,

  om een nog grotere ramp te vermijden,altijd tegenstemmen

  nicolai had het met kinderen over de dictator van wit-rusland, jan peter b werd erbij gehaald, en ook nog vergeleken,
  jan peter b is maar minister-president en staat niet aan het hoofd van dit land ,alhoewel hij wel dictatoriale trekjes heeft en net als hitler hypnotiserend kan kijken.

  daar verdeed die nicolai zich wel mee, op een heel natuurlijke wijze., is de aap toch weer wat uit de mouw.

  nee tegen dictator balkenende!

  Reactie door Jansonius — dinsdag 10 mei 2005 @ 14.39 uur

 7. Goed verhaal van Rouvoet. Volgende week komt Eimert van Middelkoop naar Veenendaal. Helaas moet ik vergaderen, maar onze voorzitter gaat zeker een kijkje nemen.

  @2 MikeAlfaBeta
  Balkenende grijpt iedere gelegenheid aan om het “stemvee” voor zich te winnen. Maar dat heeft geen invloed op mij. Ik ben niet in zijn geheel tegen Europa. Ik vind samenwerking een goede zaak. Maar als je goed samenwerkt, hoef je wat mij betreft niet per direct te fuseren!

  @4 folkert de lepper
  Een Nederlands “Nee” is slecht voor onze reputatie in het buitenland? Een Frans “Ja” is slecht voor hun reputatie bij mij. Een Nederlands “Ja” trouwens ook…

  @5 Renske
  Wij hebben de dag van Europa ludiek gevierd door voor het gemeentehuis te gaan voorlezen. Maar… dag van Europa? Wat is dat? Ik heb nergens een Europese vlag zien hangen!

  Reactie door Jan Breur — dinsdag 10 mei 2005 @ 14.40 uur

 8. De EU-Grondwet straalt erg veel bemoeizucht uit. Het is een “albedil” op supranationaal niveau. Vooral die “zelfoverschatting en het gebrek aan (…) zelfbeheersing” van de EU-Grondwet met betrekking tot de bevoegdheden van de Europese Unie spreken mij aan in de kritiek van mr. André Rouvoet.

  De EU-Grondwet heeft een bepaalde ideologie. Een vrije markteconomie, maar veel overheidsbemoeienis vanuit Brussel.
  Filosoof Ad Verbrugge zei in NRC Handelsblad van 30 april 2005 (onder de perikoop: “Ideologie van Europa verwant met communisme”):
  “In de Europese ordening neemt de economie ook een centrale plaats in. De opgelegde ideologie van vrij verkeer van personen, kapitaal en goederen grijpt even diep in, zoals de felle discussies over de Dienstenrichtlijn laten zien. De uniformering van Europa, denk ook aan de ombouw van ons eigen systeem van hoger onderwijs, is voor het grootste deel economisch gemotiveerd.” Einde citaat.

  Het CDA, de ChristenUnie en alle voorstanders van bijzonder onderwijs zouden zich grote zorgen moeten maken over de toekomst van dit onderwijs. Artikel I-17 sub e van de EU-Grondwet luidt:
  “De Unie is bevoegd om ondersteunend, coördinerend of aanvullend op te treden. De gebieden voor dat optreden zijn, wat hun Europese dimensie betreft (sub e): onderwijs, jeugd, sport en beroepsopleiding.” Einde citaat.
  Stel dat blijkt dat het bijzonder onderwijs extra veel geld kost, gegeven art. 23 van de Nederlandse Grondwet (vrijheid van onderwijs; ook qua bekostiging). Wat doet dan de EU? Ik heb hierover mijn twijfels. Wat is belangrijker: de economie of de cultuur?

  Betekent de etatistische uniformering van Europa (Europa als superstaat) de economische “gelijkschakeling” van Europa? Ten koste van onze nationale identiteit en sociaal-culturele verworvenheden? Laten we hier goed over nadenken en debatteren!

  Reactie door Kees Huizenga — dinsdag 10 mei 2005 @ 14.51 uur

 9. Mijn ideaalbeeld van een wereld zonder oorlog
  een wereld zonder honger
  een wereld van gelijke rechten voor iedereen
  een wereld zonder discreminatie
  een wereld zonder uitbuiters
  een milieuvriendelijke wereld
  een wereld van “een voor allen
  en allen voor een”
  wordt door deze EU grondwet niet dichterbij gebracht. Integendeel.
  Waar zijn al die inspanningen voor nodig om een EU-legermacht te vormen?
  Wie heeft er baat bij privatisering van al die nutsvoorzieningen?
  Waar ligt de werkelijke macht inde EU???
  En zo ken ik er nog wel een paar.
  Daarom op 1 juni . . . . je raadt het al: in een keer goed – NEE.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — dinsdag 10 mei 2005 @ 15.09 uur

 10. 7) Jan Boer :)

  Ow ik geloof ook wel in samenwerking, maar moet dat zonodig een woning onder 1 kap worden….van mij niet.

  Reactie door MikeAlfaDelta — dinsdag 10 mei 2005 @ 15.18 uur

 11. Zojuist kwamen Herben en Varela (jaja, hij leeft nog) even vertellen waarom ik Nee moet gaan stemmen. Waardoor ik haast de neiging zou krijgen om Ja te gaan stemmen! Wordt de LPF soms gesponsord door de Ja-lobby, want het gevaar bestaat dat zoiets vruchten gaat afwerpen….. ;-)

  Reactie door Opa-Buiswater — dinsdag 10 mei 2005 @ 15.23 uur

 12. @10 MikeAlfaDelta
  Wilde ik je net corrigeren op het feit dat je mijn naam fout had, zie ik dat ik jouw naam ook fout had. Excuses!

  @11 Opa Buiswater
  Varela kwam iets vertellen? En ik heb het gemist? Owwww Jammer!

  Reactie door Jan Breur — dinsdag 10 mei 2005 @ 16.16 uur

 13. Jan Breur
  Bachhh zag er de humor wel van in :)

  Reactie door MikeAlfaDelta — dinsdag 10 mei 2005 @ 16.35 uur

 14. @14 MikeAlfaDelta
  Gelukkig maar ;)

  Reactie door Jan Breur — dinsdag 10 mei 2005 @ 16.46 uur

 15. Vind het inderdaad goed uitgedrukt van Rouvoet! De pretenties die deze Europese Grondwet uitademt kenmerken zich, wat mij betreft, vooral door het spuien van een aantal normen zonder enige samenhang met waarden waardoor een aantal zaken elkaar ook tegenspreken!

  En ik vond het ook walgelijk zoals Balkenende bij die herdenking van de gesneuvelde Amerikanen maar even van die gelegenheid gebruik maakte om de Europese Grondwet te promoten…enge man!

  Reactie door Madelijne Pleines — dinsdag 10 mei 2005 @ 18.14 uur

 16. @Madelijne: het was nog veel erger, hij liep vooruit op de bekrachtiging ervan. Met andere woorden, we mogen voor de vorm stemmen maar ze zetten toch wel door. Ik ben persoonlijk sterk vóór Europa en sterk vóór een grondwet, maar níet voor deze! Zie ook het stuk op mijn eigen blog.

  Reactie door Bolleke — dinsdag 10 mei 2005 @ 19.01 uur

 17. We hebben geen grondwet in Europa nodig. We redden het prima met goede verdragen. Laat de landen hun eigen identiteit behouden. Het gaat te snel en de burger voelt zich bedreigd en weet niet eens goed waarom. Houd het bij verdragen. We hebben echt dit onding niet nodig! Euopa maaktinderdaad meer kapot dan ons lief zou moeten zijn…

  Reactie door L.M. Lembeck — dinsdag 10 mei 2005 @ 19.35 uur

 18. Ik stem nee,vanwege de toetreding van andere landen,waardoor het onbestuurbaar word en het meest,omdat ik tegen dit Kabinet ben

  Reactie door Ratje — dinsdag 10 mei 2005 @ 20.23 uur

 19. ‘Nee’ slecht voor onze reputatie? Wat een onzin!
  Waar is die balkenende wel trots op? Op zijn aso beleid waarbij hij
  liever geld besteed aan een luxe trein voor een kort traject dan voor een fatsoenlijke oude dag voor de ouderen.

  Geef het kabinet de schop die het verdient en stem NEE!

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — dinsdag 10 mei 2005 @ 20.25 uur

 20. zat nog ff te peinzen over jpb.,

  vind dit van toepassing:

  : got·spe (de ~, ~s)

  betekenis:

  wel zeer grote brutaliteit

  Reactie door Jansonius — dinsdag 10 mei 2005 @ 22.22 uur

 21. 16) Beste Bolleke…ook ik ben zeer voor samenwerking binnen Europa en tot voor zeer kort ook voor EEN Europese Grondwet, maar ook aan dat laatste begin ik zolangzamerhand stevig te twijfelen…Eigenlijk vind ik dat, zolang het werkelijk om de sámenwerking gaat, een verdrag (een overeenkomst) veel meer relevantie daarmee heeft dan een “wet”…maar dit zijn mijn laatste overpeinzingen en die zijn uiteraard ook mede beïnvloed door alle wantoestanden rond deze afschuwelijke versie van een Europese Grondwet…ik voorzie dat de noodzakelijke aanpassingen die een Europese Grondwet, wat mij betreft, wél acceptabel zouden maken, nooit gerealiseerd zullen worden zolang de Europese overheden op deze manier met waarden en normen omgaan…
  Liever zie ik dan een nieuw verdrag dat initïeert tot naleving of tot standkoming van , op welzijn gebaseerde, artikelen binnen de grondwetten van de lidstaten zelf….
  Maar nogmaals: dit even slechts ter overpeinzing….

  Reactie door Madelijne Pleines — woensdag 11 mei 2005 @ 1.44 uur

 22. kijk,

  als bush nu komt is hij de man, als ze een euopees presidentje hebben, zijn ze gelijkwaardig, en daar moet iedereen dan maar voor bloedden, dus is het gewoon egotripperij van de ergste soort

  jen peter b loopt hier ook al op vooruit, zoals hij blijkbaar overal op vooruitloopt., hij is ook geen premier van nederland maar van europa, vergis je niet, het hollandse belang is hetzelfde als het europese belang, tenminste in zijn hersenen,
  en zo praat hij ook,lijkt me staatsvijand nummer 1 momenteel.

  balkenende : je hebt eenrichtingsverkeer in je hersenen!

  hoe kun je zo onnozel zijn en denken dat je een factor van betekenis zou zijn, balkenende als europees president, was volgens berend botje voor de hand liggend, het zou kunnen, een marionet kunnen ze wel gebruiken, en hij is waarschijnlijk toch al geprogrammeerd om voor de grote belangen te zijn, maar hij zou het alleen kunnen worden omdat de andere landen het elkaar niet gunnen, daar heeft hij een kansje,

  maar wim duisenberg zou het eerder worden denk ik., ook veel meer persoon als piepeltje jan peter

  balkenende go home en ga je zonden afwassen!

  Reactie door Jansonius — woensdag 11 mei 2005 @ 12.40 uur

 23. @Madelijne: het lijkt mij persoonlijk wel kek om een tekst van de strekking “liberté, égalité, fraternité” in een grondwet op te nemen. Ook zou ik graag zien dat een evt. Euro-grondwet de positie van het EP eens goed regelt, zodat we daar ook wat aan hebben. Voor alle overige zaken voldoen inderdaad normale verdragen (“wetboek”). Dus:
  - commissie (“regering”) op basis van verhoudingen EP, met “normale” formatieprocedure.
  - commissie legt altijd eindverantwoording af aan het EP, dat dus overal het laatste woord over heeft.
  - alle specifieke beleidsdoelstellingen horen helemaal niet thuis in een grondwet en moeten er dus ook niet in.

  Reactie door Bolleke — woensdag 11 mei 2005 @ 13.33 uur

 24. Dank je Bolleke, je hebt me aardig geholpen om mijn gedachten weer te ordenen….

  Groet!

  Reactie door Madelijne Pleines — woensdag 11 mei 2005 @ 19.13 uur

 25. Nog een leuke: Balkenende vindt een NEE-stem on-Nederlands… (gelezen in het Nederlands dagblad)

  Nee nou wordt hij fraai. Een ja-stem waarmee je vrijwel alle nationale bevoegdheden overhevelt naar Brussel is dus WEL Nederlands? Wat voor slap, willoos volk zijn die Nederlanders dan? Zijn we dan echt een land vol Balkenendes?

  Reactie door Jan Breur — donderdag 12 mei 2005 @ 19.39 uur

 26. 25) Ja….als hij nou had gezegd: On-Europees….wat overigens ook niet waar zou zijn…..
  Wat een sukkel!

  Reactie door Madelijne Pleines — vrijdag 13 mei 2005 @ 7.16 uur

 27. You have a very talented and skilled writting. I had a great time reading your comments. ,

  Reactie door Nicolas Trumen — vrijdag 26 augustus 2005 @ 15.05 uur

 28. Ik weet dat de kans dat dit gelezen gaat worden (of dat, als er al een reactie gaat komen, ik die niet meer zal zien), maar ik wou het toch even kwijt.

  Jan, je zegt “Net als ik vindt hij de vorming van een Europese Superstaat een kwalijke zaak, maar voor een partij met een religieuze achtergrond gelden ook weer andere motivaties.”
  Een van deze motivaties is een groot stuk uit Openbaringen, een bijbel boek waarvan veel Christenen geloven dat het nog uit moet komen.
  Ik zou het hele stuk kunnen overtiepen, maar ik denk niet dat daar iemand op zit te wachten….

  Reactie door Peter M — woensdag 15 november 2006 @ 23.16 uur