Cadiz

Vorige week was ik ‘n paar dagen in Spanje. Naast het mooie Cordoba en Granada ook even in Cadiz geweest. En wat zag ik daar op de muur van de boulevard…?

Inderdaad, ook daar zijn er mensen die de Europese Grondwet niet zien zitten. Maar, zoals we nu weten: uiteindelijk heeft de meerderheid van de Spanjaarden ermee ingestemd. Niet zo raar, want nu al zo’n 25 jaar krijgt het land jaarlijks vele miljarden toegeschoven door Brussel. In 2002 nog 8,5 miljard Euro Netto. Wij betalen echter per jaar per gezin 400 Euro méér aan Brussel dan we terug ontvangen…

Tsja, mogelijk dat dit uiterst batige saldo de heldere blik van de Spanjaarden op de werkelijke betekenis van de Grondwet wat heeft vertroebeld. Hoewel, Spanje krijgt als een van de grote landen méér macht in de Unie.

Overigens, misschien aardig om te weten: In Spanje is alles zo’n 25% goedkoper dan hier.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 15 mei 2005 :: 22.01 uur

46 Comments

46 reacties

 1. Mmm goed dat we dit jaar naar Spanje gaan met vakantie..

  Reactie door Karin — zondag 15 mei 2005 @ 22.06 uur

 2. Dit is spaans.

  Reactie door folkert de lepper — zondag 15 mei 2005 @ 22.09 uur

 3. Mooie foto! Zou een prachtige poster zijn!

  Overigens zou het kabinet bij jouw bericht over wat we aan Brussel betalen, onmiddelijk kaartje 33 trekken….de sukkels!

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 15 mei 2005 @ 22.14 uur

 4. Kaartje 33? Wat was dat ook weer? Kun je ff spieken?

  Reactie door Jan Marijnissen — zondag 15 mei 2005 @ 22.18 uur

 5. Mijn Spaans is niet meer wat het geweest is, maar staat er inderdaad “nee tegen de monarchie”?

  Reactie door Karin — zondag 15 mei 2005 @ 22.21 uur

 6. 4) Ja hoor, Jan..geen probleem….
  Citaat uit de Volkskrant: “Kaart 33 doet er nog een schepje bovenop. “Hoezo alleen betalen, moet je eens kijken wat we terug krijgen van Europa” De conclusie op kaart 34 luidt dan ook: “Nederland profiteert enorm van de EU”…

  Enfin…tel uit je “winst”…..(zucht)

  Ik maak me geen zorgen over die kaartjes….

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 15 mei 2005 @ 22.29 uur

 7. Ik vind het heel moeilijk hoor. Ik ga absoluut wel stemmen, maar er is zo weinig info over dit gebeuren. En de info die op het www staat maakt het er voor mij persoonlijk nog niet duidelijker op. Dus ik ben nog steeds zwevende kiezer.
  Kun je me helpen bij de beslissing Jan? Misschien even in telegramstijl de voors en tegens doormailen??
  Bij voorbaat dank!

  Reactie door Jeanneke — zondag 15 mei 2005 @ 22.30 uur

 8. aanlsuitend bij 7, ik ga wel nee stemmen, maar ik vraag me nou af of dingen als het homohuwelijk en euthenasie wetgeving dinges echt veranderd kan worden hier in Nederland door die europese grondwet? want iedereen die ik hoor heeft daar weer wat anders over te zeggen….

  Reactie door Patrick — zondag 15 mei 2005 @ 22.37 uur

 9. Ja, inderdaad hartstikke goedkoop in Spanje. En het is ook een heel actievoerderig volk, ben laatst naar Barcelona geweest, met het vliegtuig, en op het ritje van het vliegveld naar het hotel met de metro zag ik voordat hij ondergronds dook al meer leuzen tegen en voor van alles wat je denken kan dan hier tussen Groningen en Rotterdam.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 15 mei 2005 @ 22.39 uur

 10. Verrasend !! In de laatste peiling van Maurice de Hond i.o.v. het NOS zijn het aantal tegen stemmers bij PvdA en VVD GROTER dan het aantal voor stemmers.

  Reactie door Alie Dekker — zondag 15 mei 2005 @ 22.45 uur

 11. 7)Jeanneke,
  Op de site van de PvdA staan 20 vragen en antwoorden over de EU. Ook heel interessant. Maar ik weet nog steeds niet wat ik ga stemmen. ..

  Reactie door Karin — zondag 15 mei 2005 @ 22.47 uur

 12. @Karin
  Het is helemaal niet vreemd dat je nog niet weet wat je moet gaan stemmen. Voor mij is dé reden om nee te stemmen de marktwerking die in beton gegoten wordt d.m.v. deze grondwet. Ik wil beslist niet dat zorg,onderwijs,openbaar vervoer en de energievoorzieningen worden overgeleverd aan de markt. Ik geloof niet in een doelstelling van meer winst maken en overleven voor dergelijke sectoren. Ik geloof wel in de wil van mensen om dergelijke voorzieningen collectief te waarborgen. Wat staat ons op dat gebied te wachten als deze grondwet er komt? Hoe kijk je aan tegen een school of ziekenhuis met als doelstelling winst maken? Denk je dat dat ten goede komt aan ons als burgers of aan de aandeelhouders?

  Reactie door Alie Dekker — zondag 15 mei 2005 @ 23.05 uur

 13. 8) Patrick, homohuwelijk en euthanasie worden vaak in één adem genoemd met het drugsbeleid en over dat laatste wordt wel degelijk een dubbele boodschap in de grondwet “uitgezonden” in principe zijn we als land gerechtigd om ons eigen beleid te bepalen omdat de EU daar geen exclusieve bevoegdheid in heeft, maar wanneer de EU zou vinden dat de grensoverschrijdende criminaliteit toe zou nemen door, bijvoorbeeld, dat gedoogbeleid, zouden we die “zeggenschap” daarover weer kunnen verliezen…artikelen zijn zodoende niet altijd consistent met de implicaties daarvan en dat maakt alles zo onzeker!

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 15 mei 2005 @ 23.06 uur

 14. Of te wel,
  Savez que disses Si! :-)

  Weet wel enz.

  Reactie door Pim — zondag 15 mei 2005 @ 23.07 uur

 15. dus alleen het drugsbeleid kan veranderd worden en homohuwelijk en euthenasie en abortus enzo niet?

  Reactie door Patrick — zondag 15 mei 2005 @ 23.09 uur

 16. 15) Tja….ik zie niet zo snel dat die in gevaar zouden komen, maar ik vind wel dat de waarde van die vrijheden ook afhangt van het “klimaat” waarbinnen je die vrijheden geniet en als dit klimaat door zaken als liberalisering van de markt en andere onverkwikkelijke zaken minder sociaal wordt, dan krijgen die vrijheden een heel andere dimensie…Neem Euthanasie…als je je realiseert dat dit nu meer voorkomt door een a-sociaal beleid binnen verpleegtehuizen, dan krijgt het bestaan van die mogelijkheid toch weer een heel andere betekenis…Niet dat ik daardoor tegen euthanasie ben, maar ik wil ermee zeggen dat vrijheid alleen echt (letterlijk) genoten kan woorden in een samenleving waar welzijn is gegarandeerd…
  Ik stem dus absoluut tegen deze grondwet….

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 15 mei 2005 @ 23.15 uur

 17. 16)sorry…niet woorden, maar worden natuurlijk…

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 15 mei 2005 @ 23.16 uur

 18. Amigos, besos!

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 15 mei 2005 @ 23.18 uur

 19. Opstandig volkje daar in Andalusie.
  Enkele jaren terug struikelde je daar over de “Andalusie is not Spain” graffiti.
  Maar hiermee hebben ze wel gelijk.

  Reactie door Bart — zondag 15 mei 2005 @ 23.20 uur

 20. Vreemd, een land dat geld krijgt en daaaarom JA stemt.

  Zouden wij NLers (nu in meerderheid NEE stemmers) ook JA stemmen als we er op vooruit zouden gaan?

  En kijken we dan naar bijv. 4 of naar 40 jaar vooruit?

  Reactie door Barend — zondag 15 mei 2005 @ 23.29 uur

 21. @Barend
  Vooruit is een relatief begrip. Als ik met mijn zieke kind, door de marktwerking, naar een ziekenhuis in een grote stad moet omdat het lokale ziekenhuis de concurrentiestrijd niet meer aan kan, dan zeg ik NEE dat is beslist geen vooruitgang. Als de school waar mijn kinderen naar school gaan, wordt gesponsored door een of ander commercieel bedrijf, dan zeg ik NEE dat is beslist geen vooruitgang.

  Reactie door Alie Dekker — zondag 15 mei 2005 @ 23.39 uur

 22. Ja Jan…

  In Spanje is heel veel stukken goedkoper; vooral openbaar vervoer.
  terwijl het toch niet zo’n rijk land is, zijn vele voorzieningen beter dan hier. Hoe zou dat toch komen?

  Reactie door ReneR — zondag 15 mei 2005 @ 23.54 uur

 23. U heeft er een stem bij meneer Marijnissen met uw uitspraak van gisteren ‘we zijn beduveld met die euro!’. Heerlijk om dat te horen. In Zweden is alles ook al zo goedkoop ofwel in Nederland is alles te duur.

  Sympathieke groeten vanuit Drentheland

  p.s. van GroenLinks naar de SP!

  Reactie door Annet Lemaire — zondag 15 mei 2005 @ 23.55 uur

 24. Jan Marijnissen

  je hebt op teletekst de zetelbarometer gemist denk ik he?

  De S.P. is met 2 zetels gestegen in de peiling vorige week naar 17 zetels.

  Bij de VVD gingen er 2 vanaf…het zou toch niet???

  Reactie door ReneR — maandag 16 mei 2005 @ 0.49 uur

 25. Dus we geven 1,6 miljard teveel? Hoort erbij, een beetje solidariteit met de wat armeren!

  Reactie door Farshad Bashir — maandag 16 mei 2005 @ 1.14 uur

 26. @FB. Hou het op het dubbele. Dit heeft niks met solidariteit te maken, want dan kunnen we het geld beter geven aan de échte armen. Inmiddels zijn ze dat in Andalusië al lang niet meer… En als je me niet gelooft, ga dan maar ‘ns in Marbella kijken.

  Reactie door Jan Marijnissen — maandag 16 mei 2005 @ 1.17 uur

 27. Zo kom ik zelf regelmatig in Italië, duur land maar zijn de lonen ook hoger dan hier en de vakbonden nog de schrik van het patronaat.
  En in Italië schijnt staatssubsidie op het spoor te zitten want treinen kost bijna niks. En ook de musea zijn heel voordelig.
  In Nederland is echt alles duur! Een dagje Nemo Amsterdam op en neer vanuit Groningen met man, vrouw en kind komt al neer op 120 euro! Daar heb je haast drie vliegtickets naar Spanje voor!

  Reactie door C.Tilyx — maandag 16 mei 2005 @ 9.11 uur

 28. @C.Tilyx,
  Italie is dan ook zo goed als failliet, hun pensioen buffer is NUL (dus met andere woorden er hoeft maar iets te gebeuren en de gepensioeneerden krijgen geen cent meer).
  Niet blind staren op andere landen als Spanje, italie e.d. die landen kennen niet zo’n uitgebreid uitkeringstelsel als Nederland.
  Daarom is nederland zo duur dus, ons sociale stelsel maakt het zo duur en dat er dus weinig geld overblijft om bijv. subsidie voor het spoor.

  Reactie door Ronald — maandag 16 mei 2005 @ 9.22 uur

 29. Ronald,
  het is wel een stokpaardje van je altijd het sociale stelsel als boosdoener aantewijzen, ooit zal je het nodig hebben en zal je er blij mee zijn als ze dan tenminste nog bestaan.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 16 mei 2005 @ 10.33 uur

 30. @Folkert, moet ik dan liegen?, het is nu eenmaal het sociale stelsel dat het bulk van het geld opslokt en niets anders.

  Reactie door Ronald — maandag 16 mei 2005 @ 10.55 uur

 31. Ronald,
  toch vindt ik deze mening te gemakkelijk om daar het probleem op teschuiven, deze regering is er mede verantwoordelijk voor dat veel niet meer te betalen is en waar zij de armste het hardst raken, blijft van mening dat er geld genoeg is hier maar dat het wordt verkwanseld aan de eu en andere zaken.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 16 mei 2005 @ 11.28 uur

 32. (7) jaenneke
  Let even goed op:als ik door hogere machten dan ik gedwongen word een wrak van een auto te kopen van een louche autohandelaar(ik heb dus zelf niet kunnen beslissen) dan voel ik me bedrogen.Als diezelfde handelaar dan een jaar later bij me aan de deur komt en vertelt dat hij een koopje voor me heeft,een prachtige caravan b.v. en ik kan dan wel zelf besissen, wat denk je dan dat ik doe? .Nu, de mensen die ons nu zo graag die grondwet verkopen zijn echt dezelfde mensen die ons de euro door de strot hebben geduwd.geloof je me niet? Denk maar aan Zalm, Wouter Bos, Duijsenberg, Balkenende en hoe lang moet ik nog verder gaan.In het geval van de caravan zou ik die niet eens hoeven te zien, ik zou het zo ook wel weten.En bij de grondwet??/
  Aad Sweep

  Reactie door Aad Sweep — maandag 16 mei 2005 @ 11.48 uur

 33. (29 t.e.m 31)de discussie tussen folkert de lepper en Ronald.

  Ik zou aan Ronald willen vragen: heb je wel eens gehoord van de betuwelijn, de hogesnelheidslijn, de JSF straaljager,de oorlog in Afghanisten, de oorlog in Irak,de maandelijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg,de kosten van het oranjehuis? Tel al die bedragen maar eens bij elkaar op

  Reactie door Aad Sweep — maandag 16 mei 2005 @ 12.01 uur

 34. Vol verbazing las ik de kop op http://www.pvda.nl :

  WBS-debat: meerderheid stemt vóór Grondwet
  In een goed gevulde zaal in Felix Meritis werd afgelopen donderdag volop gediscussieerd over de Europese Grondwet. Tijdens het door de Wiardi Beckman Stichting georganiseerde debat gaf Professor Rood van het Instituut Clingendael een uitleg over de inhoud van de Grondwet en gingen Frans Timmermans en Ronald Plasterk met elkaar, maar vooral met het publiek in debat. >>Het merendeel van de zaal bleek het na afloop eens te zijn met Frans Timmermans en gaf aan vóór de Grondwet te gaan stemmen.

  Reactie door Jory — maandag 16 mei 2005 @ 12.21 uur

 35. hm, er is een stukje afgeknipt. Ik schreef dus:

  Is dit stukje te snel geschreven, of gaat het merendeel van de aanwezige PvdA’ers echt over 1 nacht ijs ? :)

  Reactie door Jory — maandag 16 mei 2005 @ 12.22 uur

 36. @ Jan 26: Marbella is een verhaal apart. Daar komt namelijk om de paar jaar een schatrijke oliekoning uit Arabië met een gevolg van meer dan 1500 man en verschaft zodoende de gemeente een enorme financiële injectie. De fooien die in de horeca worden achtergelaten schijnen fabuleus te zijn en ook heeft hij onder de voormalige burgemeester Jesus Gil enorme donaties gedaan aan de gemeente, o.a. voor een ziekenhuis.
  Zie ook: http://frontpage.fok.nl/news.fok?id=21408

  Reactie door C.Tilyx — maandag 16 mei 2005 @ 12.56 uur

 37. @Folkert op zich heb je wel gelijk maar als je de begroting eens door spit dan zie je dat er (grofweg) zo’n 95 miljard van de begroting (zo’n 170 miljard) naar het sociale stelsel gaat.
  Spanje, Italie e.d. hebben niet zulke posten dus kunnen die meer geld voor andere dingen uitrekken.
  Dus daar gaat de vergelijking tussen Nederland en dergelijke landen dus mank, wij zouden ook gratis OV kunnen hebben als we hun system hanteerden als italie, spanje e.d.

  @Aad Sweep, nederland geeft elk jaar alleen al aan bijstand zo’n 35 miljard uit (toevallig ongeveer hetzelfde wat ze aan loonbelasting binnenhalen.)

  Reactie door Ronald — maandag 16 mei 2005 @ 13.14 uur

 38. Ronald,
  ik heb liever goede sociale voorzienigen als een gratis openbaar vervoerkaartje wat jou zo belangrijk lijkt, spoorpunten zijn nog te eten maar spoorrails niet.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 16 mei 2005 @ 13.55 uur

 39. @Folkert, ik hoef geen gratis OV, maar ik stoorde me aan de opmerking dat het in Italie en dat soort landen het OV en de rest zo goedkoop is.
  Natuurlijk kan het goedkoop als je niet zoveel belasting binnen hoeft te halen om je voorzieningen te bekostigen

  Reactie door Ronald — maandag 16 mei 2005 @ 14.48 uur

 40. @ 39 Ronald: Wat voor voorzieningen Ronald? Die worden hier toch in ras tempo afgebroken? En we staan al voor Europees voor gek met eigen risicoprofit in de gezondsheidszorg, daar waar die elders in die EU bijna overal naar draagkracht te betalen is.
  En met de kosten van kinderopvang loont het al bijna niet meer om te werken voor moeders. Van Scandinavië tot Italië is dat
  soepel geregeld, en is de kinderbijslag nog een stuk hoger ook!
  De pest is dat het Nederlandse kabinet niet óf óf wil, maar én
  én: En beknibbelen op de laagste inkomens, én die allerlei regeltjes opleggen waardoor bijbaantjes niet lonen, en uitzuinigen op elementaire zaken als cultuur, onderwijs en volkshuisvesting, én voordeeltjes afschaffen als grijs kenteken: want `eerst het zuur, dan het zoet’! een uitspraak van Zalm waar je prompt het maagzuur van krijgt.

  In mediterraan Europa is de levensstijl `Carpe Diem’, pluk de dag, hier is het heel calvinistisch `Memento mori’, gedenk te sterven! In Spanje en Italië hebben ze siësta van een paar uur tussen de middag, hier mag de arbeider zijn zuurverdiend stuk brood wegproppen in een klein halfuur geprikklokte schafttijd.

  Als Nederland stoer mee wil doen met die EU,moeten ze ook het volk dat nog niet `binnen’ is de kans geven om extra werken aantrekkelijk te maken. Zoals in Italië waar veel mensen makkelijk wat bijverdienen doordat ze machientjes thuis hebben om voor fabrieken onderdelen te maken of in te pakken.

  Reactie door C.Tilyx — maandag 16 mei 2005 @ 15.16 uur

 41. Ronald,
  ze halen zoveel belasting binnen om de eu te spekken dat moeten wij betalen waar o.a. Spanje van profiteerd.
  Belachlijk dat zo n klein land een van de grootste netto betalers is en er het minst voor terug krijgt. Ook jij zou daar moeite mee moeten hebben nu weet je waar o.a. die hoge belasting druk vandaan komt europa.

  Reactie door folkert de lepper — maandag 16 mei 2005 @ 15.36 uur

 42. @Aad Sweep

  Hé die vergelijking met een louche autohandelaar had ik ook al een hele tijd in mijn hoofd! Ik zou de tribune een suggestie doen om er eens een pakkende spotprent van te maken. Want in feite is de situatie hetzelfde hè?

  Ze zeggen allemaal; dat we die grondwet maar moeten nemen; omdat het een hele goeie grondwet is; terwijl we bijna allemaal tegen worden gehouden door ons voorgevoel; dat we in de maling worden genomen. precies wat ik ook krijg; bij veel autoverkopers.

  Een proefritje kun je niet eens maken….we zitten er waarschijnlijk tot aan onze dood aan vast, dus het is nog erger dan een miskoop uit een garage!

  Reactie door ReneR — maandag 16 mei 2005 @ 15.46 uur

 43. @Ronald

  Er is geld zat Ronald! Weet je ook wel wat er allemaal berekend is; wat voor schade de papierwinkel en de burocratie ons toebrengt? En de regering krijgt zijn inkomen ook van veel andere bronnen hoor. En anders maken ze wel een paar geldbronnen. Nu zijn ze dus bezig om de eeuwige melkkoe -de autorijders- nog meer geld af te troggelen. De haagse struikrovers; ik heb er geen andere woorden voor.

  Reactie door ReneR — maandag 16 mei 2005 @ 15.49 uur

 44. Ik las net een berichtje waarin de SP ons oproept de folders massaal terug te sturen naar dat antwoordnummer.
  Jammer dat ik het niet eerder las. Nu ligt het al onder het vuilnis. :-))

  Reactie door Jeanneke — maandag 16 mei 2005 @ 22.47 uur

 45. Je hebt ongetwijfeld fantastische dagen in Zuid-Spanje gehad, Jan. Vorig jaar heb ik zelf door Andalucía gereisd (lans Sevilla, Córdoba, Granada, Malaga, Ronda en Tarifa). Alleen al de overblijfselen uit de islamitische bloeiperiode zijn bijzonder fraai. Maar (@ 26) Marbella is niet representatief voor Andalucía, hoor, zoals ook Tilyx terecht opmerkt (nr. 36). Het is een Saint Tropez vooral voor Engelsen! In Spanje is Catalonië het meest welvarend, en behoort het zuiden tot de minder welvarende gebieden.

  @ Patrick (8 en 15):

  Zeker de Nederlandse strafwetgeving is niet veilig onder de Europese “Grondwet” (denk aan drugs, euthanasie, abortus e.d.). Er bestaat weliswaar een “noodremprocedure”, voor het geval dat een fundamenteel aspect van het nationale strafrecht wordt aangetast, maar onduidelijk is, wanneer die zou kunnen worden ingeroepen, en duidelijk is, dat dat niet te vaak kan! Bovendien heeft minister van justitie Donner al gezegd, dat z.i. het gedoogbeleid daar niet onder valt. Dus: tel uit je winst!
  Het homohuwelijk is iets heel anders, nl. burgerlijke wetgeving. Die zal niet zo gauw kunnen worden aangetast.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 18 mei 2005 @ 16.52 uur

 46. Hoi,
  We zijn net terug uit Spanje, en ik moet zeggen, de prijzen vielen me niet echt mee (behalve de benzineprijzen, € 1,05 per liter). In de supermarkt was alles van hetzelfde prijsniveau als Nederland.

  Reactie door Karin — zondag 4 september 2005 @ 15.08 uur