Dan maar zo!

Bush zijn regering ratificeerde het Kyoto rapport niet, terwijl Amerika de grootste vervuiler op aarde is. Gelukkig zijn er ook verstandige mensen in de VS die zich wel zorgen maken om het milieu. Burgemeesters van 132 steden, waaronder New York, hebben zich aangesloten bij een coalitie die zich wel aan de doelstellingen van het Kyoto-verdrag wil houden, ondanks dat Bush het niet doet.

Laten we hopen dat nog meer steden zich aansluiten.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 15 mei 2005 :: 11.47 uur

21 Comments

21 reacties

 1. Geweldig! Al is dat hele Kyotoverdrag een druppeltje op een gloeiende plaat, het toont wel betrokkenheid

  Reactie door Jory — zondag 15 mei 2005 @ 11.50 uur

 2. Eindelijk gezond verzet in Amerika tegen de mentaliteit van Bush!! Misschien ramt iemand ooit nog dat bord voor z’n kop weg….

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 15 mei 2005 @ 11.58 uur

 3. betwijfel of dat wel zal lukken Madelijne, volgens mij heeft ie die als klein kind zijn met superlijm vast gelijmt….

  Reactie door Patrick — zondag 15 mei 2005 @ 12.01 uur

 4. 3) Dan maar met nog meer “gezichtsverlies” Patrick… :D

  Reactie door Madelijne Pleines — zondag 15 mei 2005 @ 12.06 uur

 5. Alle burgemeesters in Nederland hebben ook een oproep ontvangen om ‘burgemeester voor vrede’ te worden.
  In Hengelo hebben we de CDA burgemeester uitgedaagd:
  http://www.hengelo.sp.nl/niews/2005/04-16vrede.stm
  Vond weer een reden om dat niet te doen…..

  Reactie door Vincent Mulder — zondag 15 mei 2005 @ 12.30 uur

 6. Binnen anderhalve maand van tien burgemeesters naar 132 is geweldig. Het geeft aan dat er ook in de VS nog heel veel mensen nuchter nadenken. “Good on you folks!”

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 15 mei 2005 @ 13.30 uur

 7. Ik hoop op een nog sterkere kettingreactie in de VS en ben blij met elke druppel. En men wil voor 2012 de uitstoot van broeikasgassen terugbrengen tot 7% onder die van 1990, 2012, waar heb ik dat jaartal eerder gezien. Ook al toeval?

  Reactie door Trudie Beverloo — zondag 15 mei 2005 @ 13.56 uur

 8. Ben heel blij met dit bericht. Zéker sinds ik kanker heb, ben ik me erg bewust van de manier waarop wij met z’n allen uit economische motieven de wereld kapot maken. Dat is wel het gebied waar ook onze kinderen straks moeten leven. Er is er maar eentje van. Daarom vind ik die Burgemeesters voor Vrede, al ligt dat dan op een ander vlak, ook een prima initiatief. Welk motief had jullie burgemeester om daar niet aan me te doen, Vincent, als de grote steden zich wél hebben aangesloten?

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 15 mei 2005 @ 14.00 uur

 9. @Joan: Hij vond dat de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) zich maar moest uitspreken. Maar dat is hetzelfde als Balkenende vragen om de Bush campagne in Irak af te keuren. zie ook: http://www.hengelo.sp.nl/niews/2005/05-11vrede.stm

  Reactie door Vincent Mulder — zondag 15 mei 2005 @ 14.06 uur

 10. 9. Lekker laf, Vincent. Schuilen achter de rug van een organisatie en zelf geen actie durven nemen. En erg onnodig, zeker als de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag je al zijn voorgegaan.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 15 mei 2005 @ 14.12 uur

 11. Joan heb je het verschil tussen de twee folders al gezien?

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 15 mei 2005 @ 14.28 uur

 12. 11. Nee, Lydia. Maar ik hou ze nu naast elkaar. Op de eerste is de groene achtergrondkleur iets donkerder. De tweede is dunner. De tweede vouwt uit en is niet, zoals op het eerste gezicht lijkt, een boekje. De tekst op de voorkant is identiek. En ik denk dat voor 80% van de mensen zal gelden, als voor Kaatje en mij, dat ze denken: die héb ik al gehad, en dat ze ‘m ongezien bij het oud papier flikkeren. Vraag me af hoeveel die nieuwe zending kost.

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 15 mei 2005 @ 14.32 uur

 13. Ik heb het vermoeden dat de VS steeds meer opgesplitst raakt in twee groepen. Een groep zijn de superrijken en de lagen eronder, die munt slaan uit het beleid van bush. Een tweede groep mensen geloven dat de VS het uitverkoeren land is om democratie en vrijheid te brengen bij andere landen. De derde groep zijn de nitwits die zich bang laten maken door de propaganda van Bush en tenslotte de gelovingen die menen dan God een lijntje heeft met bush.

  Aan de andere kant staan mensen die geen heil zien in de plunder strategie van Bush. Ze realiseren zich dat dit maar voor een hele korte termijn werkt, en hun kinderen opzadelt met een onverantwoorde rekening. Zij zien Amerika niet als een gidsland meer als een corrupte bende, die overal manupuleert om macht binnen te schrapen.

  Het verschil tussen de VS nu en tien jaar geleden is dat nu alles openlijker gaat. Het is nu voor iedereen duidelijk dat de Rijken en flink op vooruitgaan terwijl de armeren het gelag betalen. Zelf in de Irakoorlog heeft de Amerikaanse regering geen bewijsmateriaal vervalst. Voor hun is dit een koud kunstje. ze gingen er vanuit dat de mensen de oorlog hoe dan ook zounden pikken.
  Dit was tien jaar geleden onmogelijk. Toen werd alles gewoon stiekum in scene gezet, zodat het tenminste leek dat de VS van goede wil was.

  De laatste tijd staan er zeer veel goede (verboden) documentaires op Alt.binaries.documentaries of Alt.binaries.multimadia.documentaries.
  Ik weet niet hoe het met de copyright zit, maar deze zijn zeer de moeite waard op te bekijken.

  Alexander

  Reactie door alexander — zondag 15 mei 2005 @ 14.33 uur

 14. 11,12: En dan vergat ik nog, Lydia, dat de opdruk nu zwart is en eerst wit. Zullen ze het zelf ook somberder zijn gaan inzien met dat ja?

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 15 mei 2005 @ 14.46 uur

 15. 10. Ik kreeg van iemand te horen dat als je de link van burgemeesters voor vrede niet aanklikt mijn post aan Vincent nogal raar leest, alsof ik Vincent verwijt lekker laf te zijn!!! Verre van dat. Ik vind Vincent één van de sympathiekste SP’ers die ik ken, en ook één van de meest actieve. De burgemeester daar is lekker laf omdat hij zich achter de VNG verschuilt!!!

  Reactie door Joan van der Lingen — zondag 15 mei 2005 @ 15.29 uur

 16. Joan, ik verdenk dit kabinet er sterk van de folders met opzet zo te hebben laten maken. Zolang de mensen denken dat het dezelfde is, gooien ze ‘m wel weg. Als de mensen ‘m te lastig vinden opgevouwen (daar is een hele wetenschap voor, hihihi) dan gooien ze hem wel weg. Als de mensen denken dat de tekst net zo “makkelijk” leesbaar is als in de vorige, dan gooien ze ‘m wel weg. Hoe minder mensen stemmen, hoe beter. Vooral, omdat de CDA- en VV-stemmers trouwe stemmers zijn en ze daar op rekenen dat die JA zullen stemmen. Laat ik nou toch steeds meer VVD-ers in mijn omgeving horen zeggen dat ze NEE zullen stemmen.
  Maar… als de folders werkelijk eerlijk bedoeld zijn om de mensen beter te informeren, dan vraag ik me af welk Public Relation kantoor ze hebben ingehuurd, want die bakt er niks van! André Rouvoet liet in zijn spotje zien wat hij en zijn kat doen met de grondwetkrant, de Preambule: in de kattenbak! En deze folders? Terugsturen is een mogelijkheid, maar ik ga er geen cent meer aan besteden dan ik al gedaan heb (ook mijn belastingcenten zitten er in) en dus gaat het ding in de vuilnisbak. Waar hij hoort. Want het ding is vullis en wat er in staat is ook vullis.

  Reactie door L.M. Lembeck — zondag 15 mei 2005 @ 16.22 uur

 17. Joan,
  Ik schrik erg van je berichtje waarin je vertelt dat je kanker hebt. Ik weet niet hoe het met je gaat, maar ik wil je alle goeds toewensen.
  gr. Karin

  Reactie door Karin — zondag 15 mei 2005 @ 22.33 uur

 18. Goed nieuws; maar ik denk, dat de amerikanen nog heel ver verwijderd zullen zijn van de groteske eco-taxen en wetten, die men hier dit volk door de strot heeft kunnen douwen. En als het dan uiteindelijk zover is; dan staat dit land al lang onder water. En mischien is dat maar goed ook. Dit land heeft toch al geen toekomst.

  Reactie door ReneR — maandag 16 mei 2005 @ 0.20 uur

 19. 17. O sorry, Karin, dat was de bedoeling niet! Dank je wel, dat is lief van je. Ik krijg binnenkort mijn eerste controle en weet dan zelf ook beter hoe het gaat. Voorlopig heb ik nog regelmatig slapeloze nachten, het is erg wennen om iets ernstigs onder de leden te hebben.

  Reactie door Joan van der Lingen — maandag 16 mei 2005 @ 1.00 uur

 20. ReneR,

  Als die Eropese grondwet erdoor komt, dan hebben we een beleidsstuk waarin staat dat “het vergroten van de consumptie” en “het bevorderen van de vrije markt” tot hoogste goed verheven zijn.

  Kunnen we niet naar een Europa waarin “het bevorderen van duurzaamheid in de breedste zin” en “het bevorderen van het welzijn van de ingezetenen” voorop staan?

  We kunnen, in tegenstelling tot wat de Amerikaanse regering doet, prima superzuinige en -schone auto’s gaan maken, en daarnaast zorgen voor goedkoop en efficiënt openbaar vervoer. We kunnen ook zorgen dat niet iedereen waanzinnige woon-werk-kilometers vreet. We kunnen energiezuinige centrales bouwen. We kunnen ons voedsel ecologiesch verantwoord produceren en nog diervriendelijk ook, dat zou de (fysieke en geestelijke) volksgezondheid met sprongen verbeteren. We kunnen zorgen dat, net als vroeger, apparaten langer meegaan dan net tot het einde van de garantieperiode.

  Let’s make things better, zei de firma Philips, en ze brachten vervolgens de grootste troep op de markt. Tja, de Markt.

  Maar inderdaad, een ecotax invoeren die hoger is dan de energieprijs en er dan vervolgens niks mee doen? Iets betalen wat ook iets oplevert: prima. Iets betalen en dan horen dat je in het vuilste land ter wereld bent komen te wonen: schande.

  Reactie door Olav ten Broek — maandag 16 mei 2005 @ 1.03 uur

 21. Olav ten Broek

  Ja; je schets daar een heel mooi beeld; van wat er mogelijk is.
  En weet je; op dit moment kunnen we al echt rijden op koolzaad diesel en kunnen we een hele hoop huizen voorzien van zonnepanelen. In plaats van dat onze boeren produkten maken; die met veel subsidie worden gedumpt in de derde wereld of zelfs doorgedraaid; kunnen ze velden vol koolzaad verbouwen. Staat ook nog heel fraai ook, al die gele bloemvelden. En genetici kunnen mischien zelfs nog wel enkele kleurenvarianten kweken om het geel af te doen wisselen.

  Maar dat wil deze regering niet; men houd bewust deze beweging tegen. Daarom wordt het rijden op het veel schonere LPG ook zo zwaar belast. SHELL zit er namelijk niet op te wachten dat hun aandelenkoersen eens zullen gaan dalen. Met Bos straks aan het roer in den Haag; zie ik een ommekeer in het energiebeleid heel sober in. SHELL heeft zijn marionetten overal zitten!

  Reactie door ReneR — maandag 16 mei 2005 @ 16.09 uur