Guantánamo Bay

Gisteren bij Netwerk een reportage over wat er met de gevangenen op GB zo ongeveer gedaan wordt,…met toestemming van ‘mijnheer’ Rumsfeld.

Let wel: Het gaat hier om gevangenen die willekeurig zijn opgepakt, tegen welke geen enkele concrete verdenking bestaat, geen recht hebben op (juridische) bijstand, geen enkel recht kunnen ontlenen aan de Conventie van Genève en dus ook nog steeds geen uitzicht hebben op een proces, laat staan een eerlijk proces.

Lekkere jongens die de beschaving in het Midden- en Verre Oosten willen brengen…

Martelen is barbarij. GB is een vrijplaats waar internationaal recht geminacht wordt. Een schande waar Nederland maar niet tegen wil opstaan.
Of toch eindelijk (na jaren) wél, mijnheer Donner, mijnheer Bot, mijnheer Balkenende?

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 16 mei 2005 :: 11.10 uur

97 Comments

97 reacties

 1. wat is beschaving? je beter voelen dan een ander en dit ook nog is goed duidelijk maken?

  Reactie door Patrick — maandag 16 mei 2005 @ 11.19 uur

 2. Als ik me niet vergis heeft Ben Bot kort geleden wel degelijk de Amerikanen aangesproken op Guantamano Bay. Terecht, mijns inziens.

  Reactie door Daniël O. — maandag 16 mei 2005 @ 11.20 uur

 3. (2) Daniël O.
  Daar zullen die amerikanen wel hevig van geschrokken zijn!
  Aad Sweep

  Reactie door Aad Sweep — maandag 16 mei 2005 @ 11.27 uur

 4. @ Aad Sweep: ja, maar wat moeten we anders verwachten? We moeten er niet vanuit gaan dat Nederland de koers van de Verengde Staten en al die andere landen kan wijzigen. Het enige wat wij kunnen doen is andere landen aanspreken op bepaalde zaken, maar verder is er weinig te doen.

  Reactie door Daniël O. — maandag 16 mei 2005 @ 11.39 uur

 5. Guantanamo Bay staat voor een terugkeer naar de methoden van het kolonialisme.

  De VS hadden een vazal-regime op Cuba, dat op het laatst functioneerde als thuisbasis voor de Maffia en andere misdaadorganisaties, die via de casino’s het misdaadgeld konden witwassen. Vervolgens is dat misdaadgeld gebruikt om het gewone bedrijfsleven te penetreren. Vermoedelijk heeft een belangrijk deel van de bedrijfsleidingen van veel bedrijven een misdaadachtergrond, of is al dan niet bewust een marionet van de misdaadbaronnen.

  Aan het begin van de twintigste eeuw heeft de VS afgedwongen dat ze Guantanamo Bay voor eeuwig konden huren tegen een belachelijk lage pachtsom, die door de voortdurende inflatie nu helemaal niks voorstelt. Het is feitelijk dezelfde methode die Groot Brittannië gebruikte om koloniale concessies elders in de wereld af te dwingen: algemeen erkend als uiterst verwerpelijk kolonialisme.

  Doordat het gehuurd is, is het feitelijk Cubaans grondgebied. Maar de Cubaanse regering heeft er niets over te zeggen. Het is geen Amerikaans grondgebied, dit wordt erkend door de Amerikaanse regering door te stellen dat daar de Amerikaanse wetten en door de VS afgesloten verdragen niet gelden. Feitelijk zou Fidel Castro toezicht op de behandeling van de gevangenen moeten houden. Maar dat weigert de VS natuurlijk.

  De VS hebben op hun koloniaal stukje ‘bezit’ de conventie van Geneve buiten werking gesteld, en ook alle verdragen die ze onder andere onder de vlag van de Verenigde naties hebben afgesloten met betrekking tot mensenrechten. Kortom het is weer een terugkeer tot barbarij. Ook het opgesloten houden van mensen zonder enige rechtspraak is in strijd met veel door de VS afgesloten internationale verdragen. Nadat enige tientallen jaren gelden de CIA-martelopleidingsinstituten in de VS werden gesloten (ze werden ten dele naar een aantal Latijns Amerikaanse landen verplaatst) wordt er in de VS weer gewerkt aan een beschrijving van officieel beleid, waarin martelen als toegestane methode wordt beschreven.

  Kortom, Gunatanamo Bay staat voor terugkeer naar de barbarij van de middeleeuwen, 19e eeuws kolonialisme, schending van mensenrechten en verscheuren van internationale verdragen.

  Natuurlijk mogen de VS zich verdedigen tegen terrorisme, maar daarbij moeten mensenrechten en internationale verdragen gerespecteerd worden. Anders ontaard de verdediging in huichelarij: het vervangen van de ene barbarij door de andere.

  Hoe huichelachtig de VS met terrorisme omgaan (en dan refereer ik niet eens aan de beestachtigheden in het recente verleden op veel plekken in de wereld) kun je zien aan de uitlevering van vliegtuigkapers. In de zestiger en zeventiger jaren vonden er zeer veel vliegtuigkapingen plaats door zwarten die het onmenselijk racisme in de VS wilden ontvluchten en naar het veel menselijker Cuba wilden gaan. De VS hebben toen afgedwongen dat Cuba vliegtuigkapers terug zouden sturen naar de VS om daar berecht te worden (terecht, want de kapingen hielden veel te grote risico’s voor de vaak onschuldige inzittenden in). Maar nu vraagt Cuba de uitlevering van een terrorist die een bomaanslag op een Cubaans vliegtuig heeft gepleegd. Het blijkt een CIA-agent te zijn die ook elders in de wereld (o.a. Nicaragua) beestachtigheden heeft uitgehaald. Nu kijkt Bush de andere kant op, hij wil de beruchte terrorist en massamoordenaar niet uitleveren en ook niet zelf berechten. Die hele strijd tegen terrorisme is feitelijk hypocriete huichelachtigheid.

  Reactie door Drob — maandag 16 mei 2005 @ 11.47 uur

 6. Ik heb met verbijstering zitten kijken, ongelovelijk dat dat wordt toegestaan. Dit moeten ze in Amerika uitzenden, mischien laait er dan een discussie op daar.

  Reactie door laura — maandag 16 mei 2005 @ 11.59 uur

 7. @2 + 4

  Maar de mensen die in Afganistan door de Nederlandse troepen gearresteerd worden komen mooi wel op dit ‘vakantieoord’.

  Wat Nederland dus had kunnen doen? Geen ‘super’troepen leveren voor een ondoorzichtige oorlog waarbij de ‘terroristen’ naar GB worden gebracht. Eén eis: niet naar GB hadden ze wel kunnen stellen.

  Reactie door Renske — maandag 16 mei 2005 @ 12.00 uur

 8. @4:
  Wat we kunnen doen? Nou, ten eerste stoppen met meehelpen aan deze praktijken. Nederlandse mariniers pakken deze mensen samen met de Amerikanen op in Afghanistan. Waarbij er geen garantie is dat ze vervolgens niet op het vliegtuig gezet worden of in Afghanistan zelf gemarteld worden.

  Reactie door Jeroen Dekkers — maandag 16 mei 2005 @ 12.04 uur

 9. Als ik de Nederlandse wetgeving goed genoeg ken, kan degeen die de door de Nederlandse militairen gevangen genomen personen uitlevert, of daar opdracht toe geeft, vervolgd worden wegens medeplichtigheid, indien hij had kunnen weten dat wreedheden of een onmenselijke handeling daaruit kan voortvloeien.

  Kortom, zodra bekend wordt dat een Nederlandse gevangene op Guantanamo gemarteld wordt, kan de minister van defensie vervolgd worden wegens medeplichtigheid, maar ook de hierarachische (militaire) lijn die uitvoering aan die opdracht heeft gegeven, als ze de martelingen hadden kunnen voorzien.

  Reactie door Drob — maandag 16 mei 2005 @ 12.11 uur

 10. Ik ben het met jullie eens dat Nederlandse soldaten gevangen genomen lieden beter naar een oorlogstribunaal kunnen sturen dan naar de Amerikanen of Britten, maar daar verander je op zich ook niet veel mee. Guantamano verdwijnt er niet mee, en het gaat uiteindelijk om de koers van de Verenigde Staten. De oplossing ligt mijns inziens in diplomatiek overleg, en dat Europese landen de VS keer op keer aanspreken. Ik merk een beetje dat de VS de banden met Europa wat wil aantrekken, en daar moeten we gebruik van maken.

  Reactie door Daniël O. — maandag 16 mei 2005 @ 12.11 uur

 11. ja wel bot is zo uit de film poltergeist gestapt, ik schik wel van deze man
  maar niet wat die te vertellen heeft, want we worden gezien als mickey mouse club die blij moeten dat wij bevrijd zijn van de nazi´s
  dat zijn we ook, maar niet voor altijd
  dus is het tijd om uit de navo te stappen het leger om te zetten in een kleine politie macht
  zodat als in aangifte gaat doen van mijn autoradio dat er ook wat mee gedaan wordt
  maar ja dat volk vindt dat zij het alleen recht hebben op deze aarde.
  ik ken nog een volk uit de geschiednis die dat ook dachten

  Reactie door joost — maandag 16 mei 2005 @ 12.12 uur

 12. Voor de liefhebbers: (een Amerikaanse rechter heeft zich er vorige maand weer over uitgesproken en de detentie op QB scherp veroordeeld):
  After the Supreme Court ruled last June that inmates had the right to a legal hearing, the Pentagon established a system of military tribunals to review their continued detentions. But those tribunals — which did not give the detainees the right to a lawyer — have come in for severe criticism from human rights organizations. Judge Green added to that criticism Monday.

  In her decision, she said the tribunals did not satisfy crucial demands for fairness. They failed to meet these demands on two counts — by denying inmates the right to hear all of the evidence against them, and by allowing the introduction of testimony obtained under torture. “The procedures implemented by the government to confirm that the petitioners are ‘enemy combatants’ subject to indefinite detention violate the petitioners’ rights to due process of law,” she wrote.

  But despite the strongly worded opinion from Judge Green, it remains highly unlikely that any of the Guantánamo inmates will have their day in court anytime soon. Earlier this month, another judge in the D.C. District Court, Judge Richard Leon, dismissed a similar lawsuit from a second group of Guantánamo detainees.

  The conflicting verdicts, and the Pentagon’s resistance to full-scale legal reviews of the Guantánamo detentions, make it likely that both cases will end up in the Supreme Court.

  En terwijl dat duurt en duurt, zul je er maar gedetineerd zijn!

  Reactie door Joan van der Lingen — maandag 16 mei 2005 @ 12.12 uur

 13. Ik vraag mij af wanneer de vlam in de pan slaat.

  Dit gaat veel verder dan koran teksten door een wc spoelen.
  Wie denken de Amerikanen wel dat ze zijn.

  Het is toch een Christelijk land.
  Zegt de bijbel niet : Wat U wil dat U niet geschied doe dat ook een ander niet !!!

  Wat een smerige smaak kreeg ik in mijn mond van het netwerk programma over GB.

  Ben Bot staat te boek als een hard onderhandelaar, Laat hij dan nou maar eens zijn hollandse grote bek opentrekken tegen de VS !!!

  Reactie door Jean-Paul — maandag 16 mei 2005 @ 12.33 uur

 14. @ Jean-Paul: volgens mij is het verhaal over het doorspoelen van de Koran enkel een gerucht van extremistische mohammedanen om de boel verder op te hitsen. Een broodje aap-verhaal dus. Want zeg nou zelf: hoe spoel je in hemelsnaam een massief boek door het toilet?

  Reactie door Daniël O. — maandag 16 mei 2005 @ 12.36 uur

 15. Mijn maag draait zich om….

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 16 mei 2005 @ 12.42 uur

 16. @ 14 Newsweek gaf toch wel degelijk toe dat ze het gepubliceerd hadden, dat wc-verhaal. Logisch dat het Afghaanse volk boos is.

  US-trekpop Karzai vindt dat dit demonstreren `hoort bij een democratie’, ja en demonstranten doodschieten ook zeker?
  En nu trekt Newsweek plus bron zich terug met een slappe smoes en wordt er naar zondebokken gezocht, onder druk van het Pentagon. Weer een stapje dichter bij censuur!

  Reactie door C.Tilyx — maandag 16 mei 2005 @ 12.44 uur

 17. Ik heb gister de bewuste uitzending op t.v. gezien. Ik me echt doodgeschrokken. Ik wist wel dat daar praktijken gebeuren die het daglicht niet verdragen, maar dit is echt belachelijk! Je zult maar zo behandeld worden, dat is echt onmenselijk!
  Met dit soort misstanden speel je juist in op allerlei extremistische gevoelens. Laat dit stoppen. In Nederland kennen wij de leus “Nooit meer Auschwitz!” laat het dan ook “Nooit meer Guantanomo bay!” zijn. Beste Jan, en mede-SP’ers/critici, laten wij hier een goede actie omheen maken! Denk bijvoorbeeld aan een boycotactie, demonstratie, folders, posters, tv en radiospotjes!
  Wat daar gebeurt, strookt niet met de gedachte, dat we 60 jaar geleden bevrijd zijn van een systeem dat dezelfde trekjes had!

  Reactie door Frank Stoffer — maandag 16 mei 2005 @ 12.46 uur

 18. Nee een massief boek kan je niet doorspoelen !!!

  Maar zeg nou zelf het gaat om de behandeling van de gevangenen in het algemeen.

  Hoe kan een Christelijke Natie dit verkopen naar de rest van de wereld.

  En waar blijven de ontkenningen ???
  En waar blijven de excuses ???

  Het is waarschijnlijk nog veel erger dan wij denken.

  Ik ben hier echt door van slag. Nederland moet zich hiervan afstand nemen en de VS aanspreken.

  Reactie door Jean-Paul — maandag 16 mei 2005 @ 12.49 uur

 19. @ Frank Stoffer (#17): zestig jaar geleden zijn we niet bevrijdt van een systeem dat terreurverdachten op een eiland martelde, maar van een systeem dat stelselmatig vijfentwintig miljoen mensen heeft vermoord. Beetje de zaken dus in perspectief zien kan geen kwaad. Wat er gebeurt op Guantamano Bay is ontzettend fout, maar we moeten niet doen alsof het even erg is als dat wat de nationaal-socialisten vroeger deden. En we moeten ook niet denken dat deze zaken alleen op Guantamano Bay gebeuren.

  Reactie door Daniël O. — maandag 16 mei 2005 @ 12.52 uur

 20. @ Jean-Paul: ik heb goede hoop dat er verandering gaat komen. In de Verenigde Staten komt er steeds meer weerstand (van bijvoorbeeld de gerechtelijke macht), Europese landen laten merken dat wat er gaande is fout is, de VS lijkt meer met andere landen samen te willen werken, dus er ligt een basis voor verandering.

  Reactie door Daniël O. — maandag 16 mei 2005 @ 12.54 uur

 21. Daniel O. Zestig jaar geleden had ook een begin. Bovendien is het niet eens zeker dat het hier om terroristen gaat. Dat is juist een onderdeel van het schandaal. Rassenzuivering moet ergens beginnen he. :?

  Reactie door Sulis — maandag 16 mei 2005 @ 13.10 uur

 22. Ik heb die aflevering gezien. En dat zoiets gesanctioneerd wordt door een land wwarvan heel velen zeggen volgelingen van Jezus Christus te zijn.

  Reactie door Joop Berger — maandag 16 mei 2005 @ 13.13 uur

 23. @Joop Berger: dat is op zich al een lachertje. Ze zijn afstammelingen van al het gespuis die wij hier in Europa liever kwijt dan rijk waren. :D

  Reactie door Sulis — maandag 16 mei 2005 @ 13.15 uur

 24. Hoe angstig moet een macht zijn, om zich zo te verlagen tot dat wat ze zelf veroordelen.

  Saddam Hoessein hanteerde dezelfde tactieken uit angst voor machtsverlies.

  Reactie door E.Krul — maandag 16 mei 2005 @ 13.16 uur

 25. @ Sulis: je denkt dat de VS werkt aan ‘rassenzuivering’? Dat geloof je zelf toch niet? De Verenigde Staten zijn gewoon paranoïde bezig om iedereen die een mogelijk gevaar is voor de VS het moeilijk te maken tot aan martelingen toe. Een trekje waar niet alleen de VS last van hebben, overigens. Je schrikt er van als je op de webstek van Amnesty leest hoeveel landen zich schuldig maken aan dergelijke praktijken.

  http://www.amnesty.nl/themas_marteling.shtml en http://www.amnesty.nl/themas_gevangenisomstandigheden.shtml

  Reactie door Daniël O. — maandag 16 mei 2005 @ 13.18 uur

 26. @Daniel O. : Hitler vond Joden ook een bedreiging voor Duitsland. Inderdaad zijn ze niet de enige met dit soort martelpraktijken. Maar ik tel daar nog bij op de oorlog in Irak en Afghanistan. Toevallig ook allemaal Moslims uhm terroristen…. :? Welk ander land is zo actief in het uitroeien van Moslims uhm terroristen??? De marteltechnieken zijn er zelfs op aangepast. BV Islamitische gevangenen insmeren met menstruatiebloed of halfnaakte vrouwen tegen ze aan laten reupen. Alles om ze maar te vernederen en kleineren. Precies zoals Hitler dat ook deed met Joodse mensen. Als wij de Amerikanen vrijspel blijven geven sluit ik niet uit dat ze steeds verder zullen gaan met hun martelpraktijken. Maar het is een bekend verhaal dat andere landen toekijken en pas ingrijpen als ze er zelf last van krijgen. Goh was het zo erg? Wij wisten van niks.

  Reactie door Sulis — maandag 16 mei 2005 @ 13.25 uur

 27. Precies Sulis.

  Het martelen word aangepast op speciale groep gevangenen.
  Moslims in dit geval.
  Dat maakt het zo ernstig en kwaadaardig.

  Ik merk nog weinig reactie van moslim-nederlanders.
  Die zullen toch op zijn minst woedend moeten zijn.

  Reactie door Jean-Paul — maandag 16 mei 2005 @ 13.35 uur

 28. Jean-Paul,

  Ik zou me in een land die zich zo onvoorwaardelijk achter Amerika opstelt ook niet echt veilig voelen mijn mening te geven als Moslim zijnde. Bovendien is de sfeer in Nederland zelf ook niet echt uitnodigend te noemen. Je zou maar een Marokkaan zijn die ook Mohammed B. heet en een eigen mening hebben.

  Reactie door Sulis — maandag 16 mei 2005 @ 13.43 uur

 29. @ Sulis: Bush en nu ook Condi blijken grote liefhebbers van de Islam, dus het is ze echt niet te doen om de Islam. Daarnaast zijn Joden een etnisch volk en mohammedanen niet. En ja, dat terroristen of ‘vrijheidsstrijders’ in Afghanistan en Irak over het algemeen mohammedaans zijn… dat verbaast je toch niet?

  Condoleeza Rice: “Islam is a great and peaceful religion. And it is a religion that we in the United States respect fully. The fastest growing — one of the fastest-growing religions in the United States is Islam. And if you go to almost any community in many of our cities, you will see mosques, and you will see that people who practice this great religion are a part of America’s great democracy. That’s the way that it should be. And I would hope, if anything is understood, that America, which values religious diversity, values this great religion that is Islam.”

  En dat menstruatiebloed verhaal is net zo’n broodje aap als het doorspoelen van de Koran. Kom op zeg, denk jij dat vrouwen hun menstuatiebloed bewaren om het later weer te gebruiken? En wat is er in vredesnaam mis met halfnaakte vrouwen? :P

  Reactie door Daniël O. — maandag 16 mei 2005 @ 13.44 uur

 30. De documentaire heb ik ook gezien met open mond. Wát een moed, wát een durf, wát een dappere mannen die als vrijwilliger dit wilden ondergaan. Die ene, blonde jongen had ik zo een dikke knuffel willen geven, Eigenlijk allemaal wel. Dit was puur martelen en als dit het is wat er gebeurt in Guantanamo Bay, dan wordt daar gemarteld. Overigens wist ik dat al wel, maar kon me er nauwelijks een voorstelling bij maken. Nu wel, dankzij de BBC.
  Koop geen Amerikaanse spullen. Geen auto’s, geen kleding en, heel moeilijk voor veel mensen: geen muziek! Koop niets dat uit Amerika komt. Als we zoveel mogelijk mensen in de wereld zo ver kunnen krijgen, dan merkt de Amerikaanse economie dat beslist en dat is een goed teken om ze te laten weten dat de Amerikaanse regering en het leger vreselijke dingen begaan.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 16 mei 2005 @ 13.49 uur

 31. Daniel O. Ik vind het erg ongepast hier lacherig over te doen. Ik geloof niet dat je zelf genoeg gezien en gelezen hebt wat niet Amerikaans gekleurd was. Als je je wat meer had verdiept in wat er zich daadwerkelijk afspeelt in deze gevangenis zou je er niet om kunnen lachen. (toch?) Verder moet je niet zo klakkeloos aannemen wat Bush en consorten zeggen. Zeggen en doen zijn 2 verschillende dingen. Hitler zei ook dat de concentratiekampen werkkampen waren voor de Joden. Maar dat geloofde ook heel veel mensen toen inderdaad.

  Reactie door Sulis — maandag 16 mei 2005 @ 13.49 uur

 32. Ik doe mee aan die boycot Lyd!

  Reactie door Sulis — maandag 16 mei 2005 @ 13.52 uur

 33. @ Sulis: als jij dat wat de Verenigde Staten nu doen gelijkschakelt aan dat wat Hitler en de nazi’s deden, als in Amerika = nazi-Duitsland, dan ben je gewoon bezig met een impliciete holocaust ontkenning. Immers, je schakelt dan de grove martelingen van vijfhonderd terreurverdachten gelijk een de stelselmatige uitroeiing van vijfentwintig miljoen mensen. Dat kan alleen beteken dat je óf het martelen van deze vijfhonderd net zo erg vind als de stelselmatige uitroeiing van vijfentwintig miljoen mensen, óf je bent gewoon van mening dat Hitler en de nazi’s enkel vijfhonderd mensen hebben gemarteld. In beide gevallen vind ik dat je op grove wijze omgaat met de feiten, en door een gebrek aan nuance feitelijk kwalijke zaken zegt.

  Reactie door Daniël O. — maandag 16 mei 2005 @ 13.59 uur

 34. Amerika brengt geen beschaving en dit is ook helemaal niet hun bedoeling.
  Het is het trojaans paard dat ze gebruiken om de bronnen van dit land dienstbaar te maken voor hun machtige economie.

  Alexander

  Reactie door alexander — maandag 16 mei 2005 @ 14.00 uur

 35. Is dat beschaafd, de oorspronkelijke bevolking verbannen naar reservaten?

  alsof je dieren die uitgestorven dreigen te raken(door eigen toe doen) op sluit in dierentuinen.

  Reactie door E.Krul — maandag 16 mei 2005 @ 14.27 uur

 36. Ja Krul, de geschiedenis van de VS is met bloed overgoten.

  eerst de indianen, en daarna iedereen die niet mee wilde spelen in de American Dream.

  Wat een Nachtmerrie !!!

  Reactie door Jean-Paul — maandag 16 mei 2005 @ 14.44 uur

 37. En wat dacht je van de uiterst beschaafde behandeling van onze donkergekleurde medemensen?

  Reactie door Drob — maandag 16 mei 2005 @ 14.54 uur

 38. §33
  geeft ze de kans, die er toen ook was
  en zijn het allemaal verdachten?
  en worden nu ook veel moslims dood gemaakt in irak en afganistan 150.000 doden meer die tellen zeker niet mee
  dus ik zie wel verband tussen usa – nazi duitsland
  alleen die oorlog al wat zoeken ze daar eigenlijk die klote cowboys
  en er valt niets te ontkennen over het uitroeien van mensen
  maar wij leren nooit

  Reactie door joost — maandag 16 mei 2005 @ 14.56 uur

 39. Misselijkmakend. En dan zie ik alleen de foto.

  Er moet inderdaad een tegenbeweging op gang komen.

  Kunnen we achter de identiteit van die soldaten komen en ze aanklagen bij het internationaal gerechtshof?
  Maar ja, dan komt the big Boss nederland binnevallen he?

  Reactie door Molly — maandag 16 mei 2005 @ 15.13 uur

 40. @ 13, Jean-Paul:

  De bijbel gaat zelfs verder (Matt 7:12): “Alle dingen dan die Gij wilt dat de mensen u doen, moet ook GIJ insgelijks voor hen doen; dit is trouwens de betekenis van de Wet en de Profeten“. Je moet dus niet alleen het slechte nalaten, maar actief het goede doen. Passief blijven is ook zonde.

  In Matt 6:43-48 gaat het zelfs nog verder: “Gij hebt gehoord dat er werd gezegd: ‘Gij moet uw naaste liefhebben en uw vijand haten’. Ik zeg u echter: Blijft uw vijanden liefhebben en blijft bidden voor hen die u vervolgen, opdat GIJ er blijk van mocht geven zonen te zijn van uw Vader die in de hemelen is, want hij laat zijn zon opgaan over goddelozen en goeden en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen. Want als GIJ liefhebt die u liefhebben, wat voor beloning hebt GIJ dan? Doen de belastinginners niet hetzelfde? En als GIJ alleen uw broeders groet, wat voor buitengewoons doet GIJ dan? Doen ook de mensen der natiën niet hetzelfde? Gij moet daarom volmaakt zijn, evenals uw hemelse Vader volmaakt is.

  Reactie door Gideon — maandag 16 mei 2005 @ 15.20 uur

 41. Zonder de vergelijking te maken tussen Nazi-Duitsland en de huidige V.S., kan ik wel zeggen dat elk mens dat moedwillig is gedood, hetzij door een kogel, hetzij door marteling, misdadig is. De concentratiekampen en de miljoenen doden in de tweede Wereldoorlog waren van een gruwelijkheid, dat zijn weerga niet kende, werd gezegd. Maar: “Niets menselijks is ons vreemd” en martelingen, moorden en oorlog zullen altijd blijven, zolang er mensen zijn die belangrijk en/of rijk en machtig willen zijn. Als ik echt gelovig zou zijn, dan zou ik nu geloven dat Donald Rumsveld in een onzettend diep, zwart gat terecht zal komen na zijn dood, waar het nogal warm schijnt te zijn! :-) Zijn verdiende loon, dat wel.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 16 mei 2005 @ 15.49 uur

 42. Ik vind het wel grappig dat de Tweede Wereld oorlog wel gebruikt mag worden als argument om Europa te verenigen. Was dat ook niet Hitler’s doel? Vergelijkingen mogen niet gemaakt worden maar het mag wel gebruikt worden om de grondwet goed te praten….

  Reactie door Sulis — maandag 16 mei 2005 @ 15.55 uur

 43. bush en hitler zijn

  krankzinnig
  1 zodanig gestoord in zijn geestelijke vermogens, dat men niet in staat is zichzelf te leiden of de rechten van anderen te eerbiedigen

  Reactie door joost — maandag 16 mei 2005 @ 16.03 uur

 44. Ja Gideon dat is waar.

  Maar ik vind het ook leuk om jou eigen mening te lezen.
  Anders verschuil je jezelf misschien te snel achter een aantal teksten.

  Ik ben benieuwd naar jou persoonlijke mening over de martelingen in GB

  Reactie door Jean-Paul — maandag 16 mei 2005 @ 16.16 uur

 45. Big brother is watching you.

  GB is dichterbij dan men denkt. De politiestaat sluit zich ook om Nederland dankzij dit gekkenkabinet. Eerst plaats men over een paar jaar een GPS-chip in onze auto’s. Daarna zijn wij zelf aan de beurt.

  Reactie door ReneR — maandag 16 mei 2005 @ 16.32 uur

 46. Ik ben zeer onder de indruk van de uitzending. Het valt me op dat de uitzeningen van Netwerk steeds beter worden en de uitzendingen van Nova steeds meer afvlakken.
  De ‘hoera’stemming mbt tot het tig jarig bestaan van het CDA en de veren die er in de konten gestopt werden maakte me misselijk.

  De uitwerking van Hitler en Bush zijn niet met elkaar te vergelijken. Hitler had een moordindustrie opgezet, terwijl Bush zieltjes wil winnen door retoriek, geloof en angst.
  Uiteindelijk kán Bush niet anders. We leven in een andere tijd. Communicatiemiddelen zijn veel volwassener dan toen, 60 jaar geleden. Een moslim holocaus op deze schaal is snel ontdekt.

  Toch zitten er heel veel overeenkomsten. En dat is wereldheerschappij. Hitler wilde een derde rijk en Bush wil globalisatie. De vorm van globalisatie zijn door verschillende kritische mensen nog eens uitgespit en enge teksten komen, na het chroomlaagje eraf te bleken, bovendrijven.

  Amerika zal onder alle omstandigheden de amerikaanse belangen behartigen tegen landen sie dit dwarsbomen of willen gaan dwastbomen. Dit is een letterlijke tekst in de beleidsnote van defentie. Het doel in concentratie van macht is Hitles gelijk aan Bush.
  Toch is er een zeer groot verschil. Hitler had een aversie tegen Joden, en deze waren in zijn visie de veroorzaker van de wereld problemen. Het vermoorden van de Joden zou de wereld voorspoed brengen. Bush heeft daarentegen geen aversie tegen de Moslims, maar gebruikt deze mensen als benzine om het vuur dat angst heet goed brandend te houden. Hij zal nooit massaal mensen vermoorden, omdat dit zijn snode plannetjes zal dwarsbomen.
  Wat de VS eerst deed met het communisme, doen ze nu met de moslims. Westerlingen angst aanjagen zodat ze hun privileges opgeven om de overheid meer macht te geven zodat deze hun eigen agenda kunnen doorvoeren, en dat heeft hij wel met Hitler gemeen

  Alexander

  Reactie door alexander — maandag 16 mei 2005 @ 16.53 uur

 47. Voor de EU zou ik respect kunnen opbrengen als het zich als politieke macht duidelijk profileerde in de wereldpolitiek. Het omgekeerde is het geval, want het Europa waar we voor naar de stembus gaan laat zich dicteren door Amerika!
  Balkenende, Blair en Berlusconi voorop, stimuleren doelbewust Republikeins Amerikaanse bemoeienis met de EU, zoals: het implementeren van hun antiterrorisme-systeem, Amerika’s vergaande eisen jegens Europese justitieorganen, de Amerikaanse importgeboden voor Europees staal en andere producten, en dreiging met sancties als de EU Amerikaanse invoer onaantrekkelijk maakt. Voorts is er de voortdurende druk van de Bush-administratie om Turkije snel toe telaten tot de EU, en het gezeur van Washington over een Europees leger waar de EU nog volop verantwoording over aflegt ook. Verder wordt Irak geprest om zich in dure dollars te laten betalen voor haar olie, want het feit dat Saddam Hoessein daarvoor Euro’s vroeg en daarmee minstens tien procent meer ving, was een van Amerika’s redenen hem weg te jagen.
  Het lijkt wel of de EU er is om de Amerikanen een plezier te doen. En met de nieuwe excommunistische lidstaten wordt het er niet beter op. Die zijn idolaat van de Bush-doctrine. Omdat ze nooit een democratische traditie hebben gekend gunnen deze landen liever opnieuw macht aan demagogie, ditmaal van rechts, dan dat ze zelf nadenken over wat democratische ontwikkeling écht inhoudt. Zij vormen aldus een dankbare bodem voor de Amerikaanse laars. Vooral Polen gedraagt zich eerder als lidstaat van de USA dan van de EU, dit lijkt te maken te hebben met oude sentimenten van Poolse deelname aan de Geallieerden in `40 `45 . Polen vergeet daarbij dat Amerika in de Koude Oorlog daarna, geen poot uitstak om het te redden van de Russen.
  Tevens heeft de kortstondige deelname van Amerika aan de VN-macht tegen Servië geleid tot de buitengewoon grote permanente legerbasis Bondsteel in Kosovo. Ik heb geen enkele Europees parlementariër daar vragen over horen stellen. Stel je voor dat de EU zo’n basis zou inrichten waar dan ook ter wereld, Amerika zou ons meteen briesend op het matje roepen.
  Tot slot zetten de Amerikanen Denemarken onder grote druk om het immense Groenland,dat Deens gebied is, te voorzien van strategisch belangrijke Amerikaanse bases voor het Starwars- project en andere miltaire doeleinden.
  Laat Brussel a.u.b. een referendum uitschrijven of de Europese brievenbus wel of niet open moet voor Washington- dictaten. Als het antwoord nee luidt, zul je zien dat de EU in een klap
  weer uitelkaar valt. Als er nog hoop is moet die van Frankrijk komen, dat is het enige EU-land van betekenis dat zowel links als rechts, zich niet zomaar door Brussel wil laten verkwanselen aan Amerikaanse belangen.

  Reactie door C.Tilyx — maandag 16 mei 2005 @ 17.15 uur

 48. Beste Alexander #46 en C. Tilyx,
  Het si fantastisch zoals jullie het omschrijven. Maar laten vooral niet vergeten om iets te gaan doen! Een boycot met een enorme publiciteitscampagne zou erg mooi zijn. We moeten niet blijven toekijken en niets doen. Dit soort situaties vragen om actie! Kom op bezoekers, kom op partijbestuur, kom op mensen, kom op Jan, niet alleen constateren dat er een probleem is, maar ga er mee aan de slag!!!

  Reactie door Frank Stoffer — maandag 16 mei 2005 @ 17.34 uur

 49. @ 13 en 40

  boeken zijn boeken er is geen bewijs voor dat de boeken echt zijn
  het zijn verhalen die vertel worden door de jaren heen
  ga in een kring zitten vertel een zin in iemndas oor en vertel het door dan is op het einde het verhaal heel anders

  Reactie door joost — maandag 16 mei 2005 @ 18.26 uur

 50. ja joan weer die kringgesprek maar zonder fruit hahaha

  Reactie door joost — maandag 16 mei 2005 @ 18.30 uur

 51. Ik heb een gedeelte van de uitzending gezien, maar ik werd er letterlijk zo misselijk van dat ik gauw verder heb geschakeld.
  Hoe kunnen mensen zo barbaars zijn?

  Reactie door Karin — maandag 16 mei 2005 @ 19.06 uur

 52. Oh, Karin, da’s reuze makkelijk. En dit gaat al zo sinds de mens rechtop is gaan lopen. Zolang we denken dat we er op vooruit kunnen gaan zijn we bereid tot letterlijk alles. Ecce Homo.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 16 mei 2005 @ 19.39 uur

 53. Jan, volgens mij is de hele kliek rond Bush & Co. hieraan direct schuldig aan oorlogsmisdaden en is het Nederlandse Kabinet medeplichtig aan door de regering van de USA te (gedoog)steunen in hun acties in Afganistan en Iraq.

  Los van welke politieke stroming dhr. Balkenende ook is vind ik dat hij zich moet verantwoorden tesamen met z’n ministers en anderen die het in stand hebben gehouden voor het internationaal strafhof. Als ze werkelijk niets te verwijten valt dan zouden ze daar ook niet bang voor moeten zijn.

  Reactie door Reinoud — maandag 16 mei 2005 @ 20.24 uur

 54. Oorlogsmisdadigers helpen maakt ons land ook tot oorlogsmisdadiger – zo simpel is het. In het ene land juichen dat de holocaust voorbij is, in het andere land hetzelfde uitvoeren. In het ene land blij dat de muur weg is, in het andere land er weer een bouwen. Het ene land aanvallen wegens massavernietigingswapens, en in het andere land (of zelfs datzelfde land!) daarvoor de onderdelen voor leveren. De ene keer vrijheidstrijders inzetten, om ze een paar jaar later als terroristen te vervolgen. Enz. enz. Danse Macabre.

  Reactie door Sonja — maandag 16 mei 2005 @ 21.02 uur

 55. die vrijwillegers hoefden maar ik meen 30 uur,en ze haalde het niet eens allemaal,een deel was voorstander van gb maar achter af
  tegen,ik heb het twee keer gezien ,,voor de helft,,en ze hebben niet eens alle practijken van de ss laten zien,,waarom ik het 2 keer gezien heb ,in delen,,1 ik begon te koken,2 ik ben indirect schuldig??,en ik werdt zo kwaad dat ik in staad ben op dat moment,deze regering die hier aan mee werkt op te pakken in oranje overals te plaatsen kop er af en in de brandsteken,en ophangen aan de grootste brug,ik wordt weer kwaad!!hoe lang laten wij toe dat deze practijken tegen deels niet schuldig bewezen gevangenen door gaan ,ik ,,nu,,wijger een engels man/amerikaan die hier op vakantie is de weg te wijzen/enz,ik weet hij /zij heefd er mischien niets mee te maken??maar ze gaan wel terrug met een vakantie verhaaltje,hoop ik,ze zijn in mijn ogen niet welkom,met de usa practijken in mijn achterhoofd,een doods angstig land wat van pure angst niets anders kan doen dan oorlog voeren,en het erge is dat probeert balke einde en aanhang in nederland ook te maken/met hun terroristen dreiging en steun aan dit gekken land,ik voel steeds meer haad tegen mensen???die dit openlijk steunen,,dus ergens helpt het die angst politiek,,met dat,, verschil dat het tegen de regering zelf keert..in mijn geval dan,

  Reactie door ad — dinsdag 17 mei 2005 @ 10.59 uur

 56. In het streven naar het volmaakt zijn, zijn velen de weg kwijt geraakt en mismaakten geworden.

  Reactie door E.Krul — dinsdag 17 mei 2005 @ 12.46 uur

 57. In het streven naar volmaakt zijn, kun je de volmaakte waanzin bereiken.

  Reactie door E.Krul — dinsdag 17 mei 2005 @ 12.48 uur

 58. of je voor eeuwig een mislukkeling voelen

  Reactie door E.Krul — dinsdag 17 mei 2005 @ 12.49 uur

 59. GB en al die andere minder bekende vergelijkbare gevangenissen wereldwijd zijn nu niet echt een verrassing, Alle verdragen en afspraken die de US maakt zijn alleen van toepassing ingeval ze de belangen van de US dienen.

  De afgelopen 100 jaar vormden de UK en de US de enige echte wereldmacht, en hoewel ze een organisatie hebben opgericht die een afbeelding van hun eigen structuur is: oorspronkelijk de volkerenbond en later de VN, weigeren ze hun eigen belangen hier aan ondergeschikt te maken. Ze staan boven de wet die ze anderen wel opleggen. Bekijk bijvoorbeeld eens naar de zaak Nicaragua vs. United States uit 1986.

  GB is daarom slechts een hoofdstuk uit een doorlopend verhaal. Grote kans dat men over 20 jaar GB al weer is vergeten, en zich weer over een nieuwe crisis verbaast.

  Reactie door Gideon — dinsdag 17 mei 2005 @ 13.27 uur

 60. Ten eerste zijn dit krijgsgevangenen, dus nogal wiedes dat ze willekeurig opgepakt zijn. Ze hebben uiteraard niet de status van krijsgevangenen omdat Al Qaida niet erkend kan worden als regering of staat. Maar dat neemt niet weg dat deze mensen in hechtenis dienen te verblijven totdat het conflict beïndigd is. Niemand laat vijandelijke soldaten vrij zolang de oorlog nog voort duurt. Dus dit verklaard ook waarom zij daar voor onbepaalde tijd verblijven. Het is totale onzin om te verwachten dat vijandelijke soldaten enkel en alleen op basis van een aanklacht vast mogen worden gehouden. Het is al voldoende dat zij vijandelijke soldaten zijn.

  Bovendien gaat het hier om een beperkte groep van zo’n 500 man aldus Netwerk. Er zijn natuurlijk tienduizenden terreur verdachten dus om net te doen alsof alle terreur verdachten in Cuba zitten is uiteraard onzin.

  Ik vraag me toch echt af waarom jullie je zo druk maken over het lot van Al Qaida en Taliban strijders. Het is zeker geen pretje daar in Guantanamo en weet je wat…

  Gevangenen in een Amerikaanse gevangenis krijgen 3 maaltijden per dag. Ze hebben een bed, er is verwarming, ze kunnen opleidingen volgen…Met andere woorden, voor een Moslimfundamentalist uit Afghanistan is het verblijf in een Amerikaanse gevangenis geen straf maar een beloning.

  Laat ze maar flink op hun donder krijgen, ze hebben het verdient.

  Reactie door daniel565 — dinsdag 17 mei 2005 @ 13.50 uur

 61. daniel565 hoe voelt dat nou om een enorme plaat voor je kop te hebben? :O

  Reactie door Sulis — dinsdag 17 mei 2005 @ 14.17 uur

 62. @ Daniel565

  Ik heb zelden zulke propagandistische onzin gezien.

  Veel gevangenen zijn niet opgepakt tijdens of direct na een strijd, maar gedurende de bezetting of hoe je het verblijf van de Amerikaanse troepen in Afghanistan dan ook behoort aan te duiden. Er zijn al een aantal gevangenen vrijgelaten waarvan achteraf is toegegeven dat het helemaal geen strijders waren.

  De gevangenen worden niet als krijgsgevangenen behandeld. De hele behandeling is totaal in strijd met de bepalingen van Geneefse conventie. Het Rode Kruis wordt niet toegelaten, hetgeen een eerste eis is bij krijgsgevangenen.

  De gevangenen krijgen geen opleiding zoals je op een propagandistische wijze verkondigd. Verder krijgen de gevangen geen drie maaltijden per dag; de gevangenen worden juist gemarteld door onder andere voedselonthouding over meerdere dagen.

  Kortom, als je hier iets wil debiteren, zorg dan dat je minimaal enige kennis van zaken hebt. Extreemrechtse propaganda zonder kennis van zaken werkt op deze site nou eenmaal niet.

  Reactie door Drob — dinsdag 17 mei 2005 @ 14.25 uur

 63. En toch vraag ik me af waarom de SP, behalve op de eigen site, niks wezenlijks tegen dit beleid van de VS onderneemt. Houd een handtekeningenactie of iets dergelijks. Maar houd het niet bij een beetje zeuren op de eigen site.

  Reactie door J.Jansons — dinsdag 17 mei 2005 @ 14.27 uur

 64. J.Jansons Voor de zeurende noot op deze site hebben we jou. En denk je werkelijk dat de VS zich iets van een handtekeningen actie van de SP uit Nederland aan zou trekken. Wakker worden zeurpiet!!!!

  Reactie door Sulis — dinsdag 17 mei 2005 @ 14.41 uur

 65. Drob

  Ik had het over Amerikaanse gevangenissen, niet over Guantanamo Bay.

  Reactie door daniel565 — dinsdag 17 mei 2005 @ 17.00 uur

 66. Wij hebben het hier over Guantanamo Bay. En jij had het over ‘krijgsgevangenen’ uit Afghanistan en die zitten wel voor een deel in Guantanamo Bay, maar niet in de VS.

  Reactie door Drob — dinsdag 17 mei 2005 @ 17.14 uur

 67. daniel 565 heb je de uitzending wel eens gezien?? dan weet je ook dat ze geen maaltijden krijgen,en die zogenaamde oplijdingen waar jij het over hebt dat ligt er maar aan waar je je in,, de je naait het steeds,, wordt opgepakt en waar je voor opgepakt wordt!!!en de mensen die zijn opgepakt is tot de dag van vandaag een deel onschuldig opgepakt omdat de buurman hun heg te hoog vondt als je begrijpt wat ik bedoel,,hoop voor je dat je buurman wel te vertrouwen is,mocht het hier uit de klauwen lopen,zie geschiedenis van elke oorlog,er zijn zat buren te vinden die je heg te hoog vinden.

  Reactie door ad — dinsdag 17 mei 2005 @ 19.04 uur

 68. Elke heg is te hoog voor mensen die bang zijn voor wat er mogelijk achter verborgen zou worden.

  Angst dood de geest en maakt het hart kil en koud. Angst leid er toe dat medemensen op monsters gaan lijken en iedereen weet hoe je monsters moet behandelen. Angst leid er toe dat je uitzonderingen gaat maken voor jezelf: Het doel heiligt de middelen. Door angst gedreven worden normale mensen, zoals jij en ik, naverloop van tijd vreselijke monsters. Monsters die elke contact met de realiteit zijn verloren en die in hun eigen gebouwde nachtmerrie leven.

  De mens ziet de wereld zoals hij zelf is. Alleen door de realiteit onder ogen zien, zoals deze is, kunnen we leren wie wij werkelijk zijn en wat onze rol is in het leven. Pas dan kunnen we onze buren vertrouwen met hun veel te hoge heg. Pas dan beseffen we dat ze deze heg hebben omdat ze ook bang zijn, want ze zijn bang voor wat achter ons heg staat. Ons heg, die ons nog nooit eerder was opgevallen.

  Reactie door Gideon — dinsdag 17 mei 2005 @ 19.38 uur

 69. Dit zijn krijgsgevangenen uit de oorlog met ernstige verdenkingen van terrorisme. We hebben het hier over terroristen, maar dat verteld Netwerk natuurlijk niet want dat past niet in de marxistische ideologie. Uitstekend! Eigenlijk zouden wij een van de waddeneilanden moeten reserveren voor hetzelfde soort gespuis. Martelen? We hebben het hier over onder druk zetten, niet martelen, niemand wordt daar gemarteld. Dat wil de linkse media ons graag doen geloven. Een advokaat voor Osama? Laat mij niet lachen. Net zolang wakker houden todat er wordt gepraat, simpel. Kijk naar de executies van onschuldige in Irak. Met een roestig mes worden onthoofd door een barbaren met een geloof uit de de 6e eeuw. Rechten? VOOR WIE? VOOR WIE ? De linkse media haat alles wat met Amerika te doen heeft. De publieke omroep met hun pseudo journalisme kijkt alleen door hun eigen rode elitaire bril en sluit de ogen voor de realiteit. Wat we zien is een gekleurde ‘documentaire’ gemaakt door dezelfde soort journalistische leugenaars als van Newsweek. Wat hebben we nodig: MEER Guantanamo Bay. Ik zou zeggen waarom reserveren wij niet Vlieland voor hetzelde doel: het beschermen van Nederland, onze taal, onze cultuur en onze vrijheid !
  Maar de meesten hier op dit forum zijn inmiddels zo gehersenspoeld door de linkse facisten van de media dat onafhankelijk denken niet meer mogelijk is. Slaap verder, blijf vooral naar de TV kijken en sluit je orgen voor het instorten van onze waarden.
  Kom op kameraden, Stalin was zo slecht nog niet en Bush is erger dan Hitler.
  Liberalism is a mental disorder!

  Reactie door Marc Klarter — woensdag 18 mei 2005 @ 8.36 uur

 70. @ 69

  Marc Klarter Marc behoort kennelijk tot het beklagenswaardig slag volk dat een Leider nodig heeft.
  Een Leider wordt gevraagd door Lijders. Van een Leider wordt verwacht het volk te mennen.
  Een zelfstandig denkende daarentegen heeft geen leider nodig maar benoemt met andere zelfstandig denkenden een soortgenoot die de werkelijke betekenis van democratie begrijpt, democratie=regering van de bevolking, en die de capaciteiten heeft om een volk te overtuigen van de noodzaak van de vrije gedachte, zonder retoriek zonder symbolen. De mislukte leider Bush representeert vandaag de dag het failliet van de Amerikaanse droom. Als vleesgeworden symbool van de onmacht van het militair-industriële complex heeft hij gefaald de critici van het Republikeins Amerikaans imperialisme te overtuigen
  van de noodzaak van de eigengereide en agressieve Amerikaanse troepenopbouw in Irak.

  Uit onmacht zich te reprofileren na de schandalen van bestiale martelingen door Amerikaanse beulen in Bagdad op Irakese gevangenen, op last van het Pentagon, en onder de eer van Stars & Stripes, dreigt thans censuur Amerikaans gemeengoed te worden. Jawel, in het land dat zichzelf op de borst klopt als ultiem voorbeeld van vrij gedachtengoed en democratie!
  Want als het aan Bush-enthousiasteling Marc ligt moeten vrije media als Netwerk en Newsweek onder controle van dictatenregimes die collaboreren met Amerikaanse Republikeinen.
  Gelukkig zijn er in Amerika nog de `Human Right Watch’ en is er `Amnesty International’ nobele organisaties die zich niét door het Pentagon de mond laten snoeren!

  Reactie door C.Tilyx — woensdag 18 mei 2005 @ 9.24 uur

 71. De droom trekt voorbij en lokt velen kijkers, die gretig grijpend naar het Mayaaanse zoete goed, ontgoocheld koud en stram ontwaken.

  Reactie door E.Krul — woensdag 18 mei 2005 @ 10.45 uur

 72. Het zijn geen krijgsgevangenen want menigeen is ver buiten oorlogsgebied ontvoerd en aan de amerikanen verkocht. Tevens zijn het geen soldaten in de strikte zin van het woord, aan welke natie zou je ze immers moeten uitleveren? Terrorisme is gewoon een misdaad en dus een zaak van de politie en niet van het leger. Het zijn geen terroristen, hooguit verdachten van terrorisme, aangezien gezond verstand zegt dat slechts in een onafhankelijk openbaar process schuld kan worden vastgesteld. Zelfs als de Amerikanen deze verdachten vast willen houden dan nog mag het geen probleem zijn dat hun fysieke en mentale gezondheid onafhankelijk moet kunnen worden vastgesteld door bijvoorbeeld de UN.

  Gevangenen die je “onder druk zet” (wat ook onacceptabel is in de beschaafde wereld) kun je nooit meer vrij kunt laten: Ze zullen dan pas echte redenen hebben om je te haten. Je kunt in een beschaafde samenleving geen mensen opsluiten op alleen maar vermoedens of veronderstelling, zonder enige vorm van eerlijk en fair process. Dat is willekeur en tirannie, het heeft niets te maken met recht of beschaving.

  Geschiedenis leert dat elke menselijke samenleving ontwikkeld zich na verloop van tijd tot een aristocratie. Politiek is een cyclisch process die in volgorde de stappen anarchy, directe democratie, vertegenwoordigende democratie, aristocratie, dictatuur, tirannie doorloopt.

  Anarchy is uitermate stabiel maar heeft erg weinig energie om iets te bereiken. Iedereen voor zichzelf. Tirannie is daar in tegen inherent instabiel maar tevens kan er veel worden bereikt door de elite (over de rug van de slaven). Denk bij aristocratie niet aan edelen, een bureaucratie heeft zo haar eigen elite bijvoorbeeld.

  Vanzelf gaat de politiek uit de maat lopen met de wensen en inzichten van het volk (The Wisdom of Crowds) en de politiek zal steeds meer kracht moeten gaan gebruiken om het volk in bedwang te moeten houden. Dit process drukt de politiek richting steeds grotere concentratie van macht bij een steeds kleinere groep. Hoe kleiner de groep, hoe minder verscheidenheid van leden, hoe extremistischer haar gedrag zal zijn.

  Het bewijs voor deze stelling is te zien in GB en andere soortgelijke plaatsen wereldwijd.

  Reactie door Gideon — woensdag 18 mei 2005 @ 10.51 uur

 73. Ik vind het persoonlijk een veel beter idee Bush, Blair en het Nederlandse kabinet op Vlieland te zetten en hen te vernederen tot ze erbij neervallen. Maarjah dan doe je precies hetzelfde en ben je zelf geen haar beter. :?

  Reactie door Sulis — woensdag 18 mei 2005 @ 11.48 uur

 74. Drob

  Yep en ze horen dus niet thuis in Amerikaanse gevangenissen in Amerika.

  Reactie door daniel565 — woensdag 18 mei 2005 @ 12.27 uur

 75. Je hoeft ze alleen maar een paar weken in de schoenen van een WAO-er,een uitgeprocedeerde, bijstandsgerechtigde of laagstbetaalde te laten plaats nemen.

  Effect verzekerd.

  Reactie door E.Krul — woensdag 18 mei 2005 @ 16.09 uur

 76. Ik denk het ook Krul. Maar een paar weken is wel erg weinig hoor.

  Reactie door Sulis — woensdag 18 mei 2005 @ 20.30 uur

 77. ja op cuba worden de mensenrechten geschonde, toch bush.

  Reactie door folkert — woensdag 18 mei 2005 @ 23.36 uur

 78. Ik vind het zeer schandalig wat er daar gebeurt!! Ieder mens heeft de recht op een eerlijk proces, en niemand heeft de recht om iemand te laten martelen. Als je geen rechtzaak houd, kan je toch ook niet beslissen of iemand schuldig is of niet?? Verder moet ik er even bij zeggen dat ik zeer blij werd toen ik alle reacties las. Ik had het om eerlijk te zijn niet verw8. Veel mensen zien de waarheid maar sluiten hun ogen. Hopelijk komer er wat demonstraties in dit land om effe te laten zien dat dit echt niet door de beugel kan!!!

  Reactie door moslim-nederlander — donderdag 19 mei 2005 @ 17.59 uur

 79. @ Danil O. (14):

  Jij slikt elk Amerikaans propagandaverhaal meteen voor zoete koek. Wat is dat nou voor onzin: de Koran kan niet door een plee worden gespoeld? Je kan toch gewoon bladzijden uitscheuren, en die ook nog in stukjes scheuren? Dat komt toch op hetzelfde neer? Natuurlijk zet de regering-Bush het bald Newsweek, dat het bericht publiceerde, onder zeer zware druk om het bericht in te trekken, vanwege de (mogelijke) voor haar schadelijke consequenties.
  Maar nee: dit is voor jou meteen een “broodje-aapverhaal”.
  Pech voor jou: vanmorgen kwam het bericht, dat het Rode Kruis bevestigt dat al enkele jaren geleden de Koran in Guantánamo Bay onteerd werd! En ik kan je verzekeren: het is zeer uitzonderlijk dat het Rode Kruis zoiets naar buiten brengt, omdat ze altijd stricte “neutraliteit” nastreeft. Maar nu heeft deze organisatie de Amerikaanse leugenachtigheid kenelijk niet meer willen laten passeren.

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 20 mei 2005 @ 10.08 uur

 80. Wijze woorden van Gideon.
  Maar ik ga er niet beter van slapen als hij inderdaad gelijk heeft.

  Later.

  Reactie door Jean-Paul — vrijdag 20 mei 2005 @ 17.00 uur

 81. Dat was niet mijn bedoeling hier mee. Het is echter nog erger dan je denkt.

  Zoals ik al verschillende keer heb opgemerkt is GB niet de enige plaats, maar heeft de USA wereld wijd verschillende vergelijkbare gevangenissen in verschillende landen. Allemaal in het geheim natuurlijk.

  Neem bijvoorbeeld het geval van een 22tig jarige taxi chauffeur, Dilawar.

  Reactie door Gideon — maandag 23 mei 2005 @ 7.54 uur

 82. Er ging iets mis met de hyperlink….

  test: Dilawar

  anders: http://blog.amber.org/2005/05/22/evil-knows-no-nations-borders/

  Reactie door Gideon — maandag 23 mei 2005 @ 7.56 uur

 83. Ik hoop dat Osama nog wat dollartjes heeft om dat nieuwe flatje op ground zero aan te pakken.

  Reactie door Paul Strenen — maandag 23 mei 2005 @ 13.01 uur

 84. Hoe komt het dat Moslims, die erg getalenteerd zijn in het beledigen van anderen, zo makkelijk op hun teentjes getrapt zijn?

  Reactie door daniel565 — dinsdag 24 mei 2005 @ 8.53 uur

 85. Typisch Amerika! Hun doel is helemaal niet het midden oosten helpen! Het waren de nederlandse soldaten die de bevolking hielpen! Haat maakt veel kapot! Geweld wordt beantwoordt met geweld en Amerika krijgt het dus echt wel terug. Is dat ook de bedoeling ofzo?
  Cynthia

  Reactie door cynthia — zondag 29 mei 2005 @ 12.17 uur

 86. Amerikanen hebben een geschiedenis van oorlog voeren en bommen gooien. Het is het meest agressieve land ter wereld en heeft sinds WOII tientallen landen gebombardeerd.
  Amerikanen zijn alleen geïnteresseerd in “freedom” en “democracy” voor zichzelf. Voor de rest vegen ze aan alle internationale verdragen hun voeten.
  Het is tijd dat Europe zich eens serieus begint af te keren van dat nep-democratie land.
  U kunt er zelf mee beginnen: koop geen Amerikaanse producten meer.

  Reactie door jojo — zondag 29 mei 2005 @ 21.42 uur

 87. Marc Klarter weet het allemaal beter.
  Hij weet zelfs dat het allemaal terroristen zijn, en wel, zonder dat iemand daar een proces in een rechtbank gehad heeft. Vrijheid van menigsuiting vind hij veel te links, wie kritiek heeft op Amerika is gebrainwashed.
  Een land waar mensen zonder proces worden vast gezet beschouwt men hier niet als een democratie.
  Wie ie er nu gebrainwashed?

  Reactie door jojo — zondag 29 mei 2005 @ 22.01 uur

 88. Het is geen terug keer van “kolonialisme” zoals iemand hierboven al zei, maar de terugkeer van “fascisme!”.

  De overgrote meerderheid van de westernse wereld zit zwijgend toe te kijken. Kijk naar dat plaatje (bovenaan) maar. We zagen recent ook de plaatjes uit “Abu Ghraib” gevangenis,… Hoezo “Freedom en Justice for all!?” Enkele slodaatjes die aan deze gruwelijke daden mee hebben gedaan zijn opgepakt, maar de hoofdrolspelers? Onaantastbaar!!! Geen gerechtshoff in de wereld die ze wat kan. Buitengewoon triest.

  Waar gaan we naar toe met zijn allen?!
  Mijn vriendin zegt wel eens dat het goed is als ik ook rijbewijs haal, zodat ik af en toe ook zelf kan bobben als we naar een feestje gaan. Ik weet het niet hoor. Voorlopig heb ik behoorlijk moeite mee. Voor mij halen ze voolopig maar geen olie uit Irak! Over 10 jaar kijk ik wel verder.

  Eh, Bush, Blair, Balkenende, Bot, Bondgenoten, “B’tjes”,… 2de rangs. Niet bepaald type van mensen dat in mijn ogen de titel van een “politicus” verdient. Toch zitten ze allemal te regeren.

  Er is iets behoorlijks verkeerd met dit hele planeet. Hebben we met zijn allen over 200 jaar een strijd tegen de “Evil emperor”, net als in Star Wars movies? Hmmm, niets is onmogelijk… Persoonlijk zal ik er goed over nadenken voor ik eventueel een nakomeling achter me laat.

  Als ik die beelden zie, schaam ik met toch behoorlijk, simpelweg omdat ik blank ben en omdat ik eenmaal hier woon, ook al heb ik zelf verder niets te maken met deze onmenselijke brutaliteit.

  Wellicht ga ik een stapje te ver, zo vroeg in de ochtend. Nuchter, te nuchter misschien… Maar: “Zwijgen is fout, spreken is goud!” zag ik weer ergens op een bordje. Mijn 2 cent.

  Reactie door Artistx.nl — donderdag 2 juni 2005 @ 9.42 uur

 89. O ja, ik zag in de posts hierboven dat sommigen ruzien of Koran nouw wel of niet in de wc was weggespoeld. Hier dan maar een hint, ze geven wel toe (wooow, wat democratisch zeg!) dat ze ermee geknoeid hebben:
  http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/4585281.stm

  Alleen “No credible evidence”, zeggen ze. Natuurlijk niet. Gaan ze de bewijzen soms in de riool verzamelen?! Hoogstwaarschijnlijk laten ze de gevangenen dit doen.

  Reactie door Artistx.nl — donderdag 2 juni 2005 @ 10.13 uur

 90. hoi

  Reactie door mark — donderdag 2 juni 2005 @ 11.18 uur

 91. Wat voor bril moet je opzetten om een mening te hebben over het verwijderen van kankergezwellen,zonder een oplossing aan te dragen.

  Reactie door unoxica — zondag 18 september 2005 @ 12.12 uur

 92. Yes. Paare ( http://www.x24x7.com/Paare.html )

  Reactie door Paare — woensdag 5 oktober 2005 @ 16.50 uur

 93. Your website is wonderfull. I’ll come visit again. About a year ago I started: http://www.yioni.com/2005/10/what-to-do-with-this-site.html , rare pieces questioned for a long time

  Reactie door John Anderson — zondag 9 oktober 2005 @ 0.02 uur

 94. in heel guantanamo bay zitten mischien 600 gevangenen en 100 schuldigen. de overige gevangenen zijn of zo lang gemarteld dat ze bekenden of van de straat afgeplukt.

  Reactie door iemand — dinsdag 20 december 2005 @ 12.01 uur

 95. Het uitleveringsverdrag met de U.S. moet op de schop!
  Is het niet raar dat het mogelijk is om mensen vanuit Nederland aan een land over te dragen dat martelen stiekem toestaat en openlijk mensenrechten schendt?

  Reactie door Luuk — maandag 5 juni 2006 @ 12.29 uur

 96. wat ik vind van gb is afschuwelijk, maar laten we de amerikanen te vriend houden. er is een 3e wereldoorlog op komst, een gelovige oorlog. als het aan mij ligt leeft iedereen in vrede, maar er is een gelovige cultuur die elke en anders weldenkende mens wil uit gaan roeien. en volgens de linkse politiek is er niks aan de hand. wat subcidiegeld en het is opgelost. NEDERLAND WORD WAKKER

  Reactie door miky196 — zaterdag 10 juni 2006 @ 20.19 uur

 97. Het motto is helaas geworden:
  Het doel heiligt de middelen,
  alles is georloofd
  maar dan ook echt tot ontvoeren uit
  europa aan toe.

  Reactie door rene — woensdag 30 mei 2007 @ 16.33 uur