NOS-column

Wekelijks lever ik een column aan bij de NOS.
Vanaf woensdag is onderstaande tekst op mijn weekboek te lezen.

Over Spanje en spiekbriefjes.

De afgelopen week ben ik ’n paar dagen in Andalusië geweest. Natuurlijk mooi weer, natuurlijk heel fijn om er even tussenuit te zijn. Rust, en ‘ns een keer met andere zaken bezig zijn. We waren in Granada, Sevilla en Cordoba. Het gaat met Zuid-Spanje veel beter dan ik dacht. Denken veel buitenlanders dat wij hier alleen maar tulpen in de tuin hebben staan, op klompen lopen en onze energie opwekken met oude stellingmolens, ik dacht dat Andalusië arm was, leefde van de flamenco en lekker eten serveerde: mijn (voor)oordeel bleek niet te kloppen.

Fantastische steden, goed onderhouden, dito wegen, volle etalages, weinig flamenco, slecht eten, en…héél Europees. Ik zag hoe superieur de Islamitische architectuur (van duizend jaar geleden) zich hier toont. Ik las over de voorbeeldige tolerantie die destijds gemeengoed was en gewapenderhand door de katholieken de kop werd ingeslagen.

Dit goede Spanje ontvangt jaarlijks vele miljarden steun vanuit Brussel. In 2002 bijvoorbeeld maar liefst 8,5 miljard netto. Die massieve steun duurt nu al zo’n twee decennia. Ondertussen betalen wij jaarlijks per gezin 400 Euro méér dan we ontvangen. We zijn de grootste betaler aan Europa. We betalen vier maal méér dan de Denen en de Fransen, met dank aan Wim Kok die op een conferentie in Edinburgh zat te slapen toen het erop aan kwam. We moeten echt snel een eind maken aan deze onzin van onrechtvaardig herverdeling van gemeenschapsgeld over Europese landen.

Terwijl ik in Spanje zat heeft het kabinet stiekem spiekbriefjes verspreid met vileine suggesties voor het winnen van de discussie van de tegenstanders van de Grondwet. Dat is allemaal nog tot daar aan toe, ware het niet dat de suggesties wel erg dubieus zijn. Wat te denken van deze: ‘Dreig je een debat te verliezen, refereer dan aan de oorlog die het eerst in je opkomt’.

Het kabinet heeft besloten om voor 2 miljoen Euro (belastinggeld, óók van de tegenstanders!) in te zetten voor etherreclame, en 1,5 miljoen Euro voor wéér een folder. Maar dan ’n folder die rechtstreeks oproept tot vóór stemmen, propaganda dus.

Nu uit peilingen blijkt dat inmiddels een meerderheid van de bevolking zegt tégen te willen gaan stemmen, slaat bij de heersende partijen en de regering de schrik om het hart. Het zal toch niet zo zijn dat de bevolking hen hun speeltje afneemt? Dat mag niet gebeuren, dus worden alle registers opgetrokken: mensen worden bang gemaakt met de dreiging van werkloosheid. Brinkhorst heeft het over ‘het licht dat uitgaat’ als de Grondwet wordt afgewezen. En, alsof dat nog niet erg genoeg is, wordt ook gedreigd met een nieuwe oorlog, zelfs de holocaust wordt erbij gehaald.

Het probleem van VVD tot en met GroenLinks is niet de slechte marketing (óók waar trouwens), maar het slechte product. Wat je daar ook aan reclame tegenaan gooit, het verkoopt zichzelf niet…en dáár gaat het om.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 16 mei 2005 :: 0.21 uur

30 Comments

30 reacties

 1. Precies…goede wijn behoeft geen krans en deze wijn is dus niet te zuipen….

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 16 mei 2005 @ 1.52 uur

 2. Hebben we al zo’n briefjes gezien? Inhoud bekend?
  Inhoud bekend krijgen middels openbaarheid van bestuur is alreeds ingezet?

  Anderzijds, als wij NEE zeggers meer maar vooral betere argumenten hebben, en de burger weet van de spiekbriefjes, dan zit het wel snor.

  Reactie door Barend — maandag 16 mei 2005 @ 2.15 uur

 3. Iets met een kat en rare sprongen moet in nu ineens denken.

  Reactie door Han — maandag 16 mei 2005 @ 8.10 uur

 4. Wij betalen dus bakken met geld aan Europa, vervolgens moet de broekriem aan, kleed men ons sociaal stelsel uit tot er alleen nog een geraamte overblijft. Zeikt men over zieken, gehandicapten en mensen met een uitkering. Wil men pinksteren afschaffen.

  En ergens in Spanje zakt een Spanjaard onderuit ‘aaaah wat is het toch geweldig dat Europa’. En Zalm staat al klaar met zijn schepje in de schatkist, hierrrrrr nog een schep geld Spanje. Wij kunnen het missen, want wij mergelen hier alles uit.

  Reactie door TheSaint — maandag 16 mei 2005 @ 8.32 uur

 5. Ik heb het al eerder voorgesteld en doe dat nu weer:

  Zorg voor een pagina grote advertentie in de landelijke en regionale dagbladen. Zet de kaartjes van dit kabinet links met hun teksten en zet rechts wat we inhoudelijk daar van vinden. Zo las ik in je tekst, Jan: bij kans op een debat te verliezen, grijp dan naar de eerste de beste oorlog = dreiging. En zeg op die pagina ook dat de folder(s) pure propaganda zijn. Zolang er argumenten bij staan kan dit NIET als propaganda gezien worden.
  En doe dat komende week al. Uiterlijk volgende week! Het heeft HAAST, omdat het nog steeds TE stil is op het campagne front.

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 16 mei 2005 @ 9.15 uur

 6. “Dreig je een debat te verliezen, refereer dan aan de oorlog die het eerst in je opkomt”

  Volgens Godwin’s Law verlies je toch de discussie direct:
  http://www.catb.org/~esr/jargon/html/G/Godwins-Law.html

  Reactie door Martijn — maandag 16 mei 2005 @ 9.18 uur

 7. Lembeck
  Is waar, maar wel met huis tuin en keuken voorbeelden. Hier is behoefte aan. Marijnissen moet niet naar de mensen toe zoals je in discussie gaat met je achterban (wij). Zij snappen je boodschap wel en mensen die bij andere partijen zich met politiek bezig houden ook wel. Een meerderheid in Nederland moet je benaderen met huis tuin en keuken voorbeelden. De euro is een goede, dit met spanje is ook een erg duidelijke, dat snappen mensen want ze gaan er ook op vakantie.

  Kom met verhalen als : gaat u nog op vakantie dit jaar in Spanje ? geniet er vooral van, want uw geld zit in dat land. Wij betalen jaarlijks blahblahblah.

  Zoiets dat staat dicht bij de burger…geen elitair links geneuzel met argumenten…

  Reactie door TheSaint — maandag 16 mei 2005 @ 9.24 uur

 8. “Het Marktwerkingskladblok, ook wel Europesche Grondwet genaamd”,

  Referendum? Grondwet? Het eerste is slechts! raadgevend en’t tweede een opgeschoond samenwerkingsverdrag! Beiden zijn een farce! Als Balkenende en Bos en al die andere verpolitiekte tulpenbollen die voor een zogenaamde grondwet zijn, nog niet eens een echt referendum over bijvoorbeeld “Een gekozen burgemeester in Nederland” op poten kunnen en willen zetten, wie denken zij dan wel dat zij zijn om ons zo’n nepreferendum aan te kunnen smeren over een ruim 400 artikelen tellend “Marktwerkingskladblok” en daarbovenop nog eens 3,5 miljoen Euro belastinggeld te besteden aan lobby activiteiten.
  De politieke verhoudingen zijn hier in Nederland al helemaal zoek, laat staan in Europa!? De enige weg naar een eventuele coherente en rechtzinnige Europesche Grondwet is het op de schop gooien van al die geld en energie verslindende Europesche instituties middels een echt en gedegen democraties raamwerk.
  Wat biedt die zogenaamde Europesche Grondwet ons aan echte en betere democratische middelen? En waarom zou ik mij moeten laten piepelen door die Brusselse en Strassbourgse veelplegers? Laten zij er eerst maar eens voor zorgen dat de zogenaamde Europesche burger echt iets te kiezen krijgt. Van mij krijgen zij, ook al vertrouw ik de tweede kamer voor geen meter aangaande het opvolgen van de uitslag van dat “raadgevend referendum”, van mij krijgen zij een hardgrondig nee voor hun kiezen.

  Met vriendelijke groet, Jacob Roodenburg.

  Reactie door Jacob Roodenburg — maandag 16 mei 2005 @ 10.03 uur

 9. @the saint

  Familie van Balkende’s cluppie? Wij snappen het wel maar de domme burger moet je niet met argumenten overhalen…

  Nee, hier scoor je wel mee…

  Reactie door lambert — maandag 16 mei 2005 @ 10.06 uur

 10. De jonge democraten zetten de achtervolging in!

  Zij zullen overal waar Wilders is ook zijn en hun argumenten waarom je vooral wel ja moet stemmen, daarna laten horen.

  Ze voegde er aan toe, dat ze Geert wilders wel uit lieten spreken.

  Kun je dit stalken noemen?

  Reactie door E.Krul — maandag 16 mei 2005 @ 10.34 uur

 11. Als de hele zaak doorgaat, kunnen ze Nederland ook binnenkort met miljarden steunen.

  Reactie door E.Krul — maandag 16 mei 2005 @ 10.38 uur

 12. Je hebt bloedgeld en bloedpolitiek!

  Reactie door E.Krul — maandag 16 mei 2005 @ 10.40 uur

 13. @lambert

  De burger is ondertussen doodziek van het argumenteren. Omdat het meestal niets oplevert…
  Met korte krachtige duidelijke statements is nog een heel groot volksdeel te winnen.

  Grt
  Dirk

  Reactie door Dirk — maandag 16 mei 2005 @ 10.51 uur

 14. recies, Dirk. Dat bedoel ik ook. Hier op dit log gaat het wel. Er zijn erg veel mensen behoorlijk geïnformeerd, maar we zijn een kleine minderheid en het gros van de bewoners van ons land heeft hier weinig aan. Grote publiciteit is volgens mij een MOETEN en als dat nalaat, gaan mensen of niet stemmen, of ze denken dat de kabinetsleden best wel gelijk zouden kunnen hebben…

  Reactie door L.M. Lembeck — maandag 16 mei 2005 @ 10.56 uur

 15. Woensdag a.s. komt Lambert v. Nistelrooy (CDA-er uit Brussel) naar Deurne om een discussie te leiden over de grondwet. Omdat ik daar goed beslagen ten ijs wilde komen heb ik bij de gemeente een exemplaar van de grondwet willen halen. Niet alzo, ik kon één exemplaar inkijken !!Verder een kaartje sturen naar den Haag om een exemplaar te bestellen.Intussen begrepen dat die er in den Haag ook niet meer zijn.Het is duidelijk,de tegenstanders zijn zeer aktief en de regering wil niet dat ze goed op de hoogte zijn.Downloaden en printen gaat me een kapitaal kosten aan telefoontikken en papier.Kan de SP niet een paar punten er uit lichten die helemaal fout zijn en die met een duidelijke uitleg beschikbaar stellen aan mensen die op openbare avonden willen meepraten ?. met de originele tekst er bij natuurlijk!
  Voor mij komt die sowieso te laat natuurlijk, maar voor 1 Juni kan ik er dan misschien elders nog iets mee doen.
  Aad Sweep

  Reactie door Aad Sweep — maandag 16 mei 2005 @ 11.22 uur

 16. P.S. Kan de SP meedelen in hoevel gemeenten intussen de grondwet niet te krijgen is
  Aad Sweep

  Reactie door Aad Sweep — maandag 16 mei 2005 @ 11.24 uur

 17. 16) Hoezo, Aad..ga je je dáár dan vestigen… :D ?

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 16 mei 2005 @ 11.50 uur

 18. (17) madelijne

  Gezien mijn leeftijd zal ik wel in Nederland moeten blijven en daar is het overal hetzelfde
  Aad Sweep

  Reactie door Aad Sweep — maandag 16 mei 2005 @ 12.12 uur

 19. Lambert
  Ik denk dat je weinig van de burger snapt, weetje wie de burger op dat vlak wel begreep, Fortuyn. Met zo min mogelijk zinnen iets uitleggen, hij communiceerde zijn boodschap perfect. Kort en bondig.

  Reactie door TheSaint — maandag 16 mei 2005 @ 12.24 uur

 20. Ja Jan, Andalusie is een stuk rijker geworden. Maar het schijnt ook zo te zijn dat er de laaste tijd weer veel leegstand is in de bekende badplaatsen. Het versoberd daar de laaste tijd met name in de horica.

  Reactie door ACCEPT — maandag 16 mei 2005 @ 12.26 uur

 21. 18) Vluchten kan niet meer……(zucht)

  Reactie door Madelijne Pleines — maandag 16 mei 2005 @ 12.36 uur

 22. Aad Sweep
  Hier in Amsterdam is het systeem voor verspreiding van de EU-grondwet via de gemeente al net zo rampzalig. Maar . . . .
  bij de openbare bibliotheek (in Amsterdam dus) kon ik zo een exemplaar krijgen, zonder enig probleem. Probeer het daar, in jouw woonplaats, ook maar eens. Succes.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 16 mei 2005 @ 12.44 uur

 23. p.s.
  Aad Sweep, de SP heeft een enquette gedaan bij verschillende gemeenten. Voor informatie kijk op de SP site.
  Groet,
  Amita

  Reactie door Amita — maandag 16 mei 2005 @ 12.47 uur

 24. Ik heb inmiddels een EU foldertje gekregen van de gemeente.

  Maar wat heb je eraan; als je nooit de complete inhoud van wel 1000 pagina’s nooit kunt omvatten? Wat heb je eraan als je nu al weet; dat de opstellers van dit soort paperassen; de neutrale media en het circus eromheen niet is te vertrouwen?

  Ik hoef die zooi niet; ik ga zowiezo tegen stemmen. Al staat erin; dat elke groninger een miljoen krijgt!

  Reactie door ReneR — maandag 16 mei 2005 @ 16.23 uur

 25. Ik wil ff reageren op TheSaint. Zalm heeft nu (veel te laat maar toch) zijn best gedaan om onze uitgaven aan Europa te verminderen. Net zoals Engeland die al jaren een aparte regeling heeft.

  Reactie door Hennipkweker — maandag 16 mei 2005 @ 20.55 uur

 26. Hennipkweker
  Ja daarom snap ik Zalm dus ook in zijn geheel niet. Maarja dat schijnt een trend te zijn in Nederland. Achterban is tegen EU, politieke leiders voor. Rare ontwikkeling. Wie is er dan volksvertegenwoordiger…

  Reactie door TheSaint — maandag 16 mei 2005 @ 22.04 uur

 27. ff aandacht voor Harry van Bommels pleidooi, alhier

  http://www.sp.nl/db/nieuws/kamernieuwspage.html/3207

  retour die hap.

  Reactie door Johan Smeets — maandag 16 mei 2005 @ 23.00 uur

 28. Is inderdaad iets wat ik tijdens mijn opleiding reclame- en presentatietechnieken heb geleerd: een slacht product verkoopt niet beter met een goede reclame. Maar ja… de reclame van het vóór-kamp is óók slecht. Wat ik er ook geleerd heb: 1+1=3

  Reactie door Yvo — dinsdag 17 mei 2005 @ 4.23 uur

 29. Klopt als een bus…ik woon in Spanje,dus ik kan hier aan den lijve ondervinden,dat het met scheppen vanuit Brussel wordt geinvesteerd in bijv. lelijke flatblokken.
  Allemaal sponsoring “EC-community”…(????)
  “lantaarnpaalstraten” (nieuw woord voor fakeproject,om maar subsidies te krijgen uit Madrid en Brussel..)

  Er bestaan hier straten met kilometers lang lichtpalen,waar nooit noch een auto noch voetganger komt…zit ook geen gloeilamp in..maar de subsidie voor deze “valse” ontwikkeling is natuurlijk allang verdampt in cocktails..op Cuba of zo

  Spanje ole,ja…zon en mooie dames..maar niet verder denken,hoor

  Dan Spanje en het milieu…deze mop duurt te lang..sorry
  Wat je bijv.in NL opbouwt..wordt hier gratis afgebroken..

  Reactie door eric — woensdag 18 mei 2005 @ 14.02 uur

 30. De bloeiperiode van de Islam in Spanje was niet alleen superieur wat betreft architectuur, Jan. Ook de kunsten en wetenschappen bloeiden. Het is zelfs zo, dat we onze kennis over de Griekse Oudheid vooral hebben te danken aan de Islamitische geleerden van toen…..En wat betreft de tolerantie van toen: daar kan Nederland anno 2005 nog een puntje aan zuigen!
  Granada is voor mij vooral de stad van de progressieve dichter Federico García Lora, die aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) is geëxecuteerd door de Franco-aanhangers. Ik heb het woonhuis van de familie (in de stad), het geboortehuis (in een dorpje ten westen van de stad) en de executieplaats (in de bergen aan de oostkant van de stad) bezocht.

  Precies: het product “Europese Grondwet” is op zichzelf bijzonder slecht. Rotte bananen blijven ook in de winkel liggen, hoe hard je zo ook aanprijst…..

  Jan, overweeg je een actie “Give my money back”? :)

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 18 mei 2005 @ 17.13 uur