Balans ver te zoeken

Hoezo Balans? Gisteren berichtte ik al dat de regering 3,5 miljoen euro extra heeft vrijgemaakt voor de ja-campagne . Op aanvraag van Harry van Bommel kwam Nicolaï gisteren in de Kamer uitleggen waar dit geld vandaan komt en waarom het wordt ingezet.

Nicolaï antwoordde dat hij dit op aanvraag van de Kamer had ingezet. Dit zou echter enkel gebeuren als de nee-partijen grof geld hadden ingezet, wat verre van het geval is. Nicolaï gaf aan dat hij helemáál niet reageert op de peilingen, maar dat het kabinet constateert dat er verwarring is omtrent de grondwet. Zij schatten in dat deze propaganda beter is voor het evenwicht in het debat.

Mijn antwoord aan de microfoon is hieronder te lezen.

“Als u het heeft over verwarring over de Europese grondwet, dan komt dat volgens mij vooral door deze grondwet zélf! Het zijn honderden pagina’s vol onleesbare taal, en hij is bij de meeste gemeentehuizen Nota Bene nog niet eens beschikbaar. Dat de verwarring van de mensen gevoed wordt door het feit dat ze belazerd zijn bij de invoering van de euro, kan ik begrijpen. Maar het is gewoon niet fair dat deze regering van het belastinggeld van voor- en tegenstanders propaganda gaat bedrijven voor een ‘ja’ tegen de Europese grondwet. Het is ongehoord. Ik vind dat de partijen in de Tweede Kamer campagne moeten voeren, met de bescheiden middelen uit de eigen kassen. Dat doet onze partij ook. Wíj kunnen niet naar de fiscus gaan en zeggen: doet u ons maar drie miljoen om het evenwicht in de campagne te herstellen door spotjes te kopen. Als u zegt dat er evenwicht gebracht moet worden in de campagne, kan ik dit maar op één manier begrijpen, en dat is dat blijkbaar wíj de argumenten aan onze kant hebben, maar geen geld, en dat u zónder argumenten maar met 3 miljoen de kiezers probeert te kopen.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 18 mei 2005 :: 14.29 uur

36 Comments

36 reacties

 1. hoeveel boterhammen kunnen er gekocht worden 3,5 miljoen euro? vast genoeg om iedereen die nu honger heeft een fijne dag te bezorgen :?

  mja, je iig beter argumenten hebben dan een paar centen :-)

  Reactie door Patrick — woensdag 18 mei 2005 @ 14.51 uur

 2. Tja, zal jouw regering maar wezen……die zo onbetrouwbaar is… bananen republiek. Want officieel volgens de wet moet Maxima het land uit! Haar Nederlandersschap is onwettig.

  Reactie door chrisinactie — woensdag 18 mei 2005 @ 15.01 uur

 3. Op de vraag bij B en van D aan Rutte of het eerlijk was dat het JA kamp er zomaar 3,5 miljoen bijkreeg ten opzichte van het NEE kamp met o.a. de SP en CU antwoordde deze parel van de VVD:”de SP is de rijkste partij,die houden geld in,die hebben het niet nodig”.

  Beste staatssecretaris,het is het èèn of het ander,of u beleid is we helpen de verkwisters nl de VVD/CDA/PvdA die een partij beleid voeren waar geen cent in kas zit.

  Of we steunen de partijen die hun zaakjes keurg op orde hebben nl SP.

  Laat anders Zalm stage lopen bij de SP,dan leert hij misschien nog ooit hoe je een organisatie runt op een sociale en financiële verantwoorde wijze.Zonder te besodemieteren en graaien,met voorwaarden vooraf.Misschien voor een beginnetje,een plekje op de postkamer.

  Reactie door Beste Kerel — woensdag 18 mei 2005 @ 15.14 uur

 4. Ik zei het al eerder, het wachten is op omkoping en Ja-propaganda.

  Hoe staat het inmiddels met de media is die al om inmiddels, na de vakbonden en de instellingen die subsidie ontvangen, verwacht ik nog meer instanties die het min of meer door de strot geduwd krijgen om Ja te zeggen.

  Onbetrouwbare zaakjes spelen zich af inmiddels.

  Bananenrepubliek… dieper zinken kan niet meer.

  Reactie door E.Krul — woensdag 18 mei 2005 @ 15.21 uur

 5. wij hadden afgelopen zaterdag in het publiek een andere balans.
  Eentje met nep-Euros. benieuwd naar welke kant die doorsloeg?
  zie:http://www.hengelo.sp.nl/niews/2005/05-14referendumkraam.stm

  Reactie door Vincent Mulder — woensdag 18 mei 2005 @ 15.25 uur

 6. 3,5 miljoen euro, oftewel 26 balkenendes of 4,3 boersma’s.

  Reactie door alexander — woensdag 18 mei 2005 @ 15.46 uur

 7. Daar kan de Zonnebloem aardig wat boottochtjes met onze ouderen mee maken, want zij worden nog altijd de nek omgedraaid door dit kabinet die nu mijn jaarlijkse inbreng deels in gaat zetten terwijl ik radicaal tegen ben.
  Dit is plundering van gemeenschapsgelden waarmee ze aantonen dat ze echt niet tegen hun verlies kunnen

  Reactie door sinne — woensdag 18 mei 2005 @ 16.12 uur

 8. Ach, had je nu echt geloofd dat deze regering rekening houdt met wat het volk ergens van vindt.Deze regering heeft nog nooit geluisterd, enkel naar zichzelf!

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 18 mei 2005 @ 16.19 uur

 9. Nee hoor, Sabineke, “we begrijpen het gewoonweg niet!” :-) :-)

  Reactie door L.M. Lembeck — woensdag 18 mei 2005 @ 16.42 uur

 10. @9L.M.Lembeck, Tja, ik wordt er zo langzamerhand wel moe van, misschien dat ik het daarom niet begrijp

  Reactie door Sabineke van Schie-Pleines — woensdag 18 mei 2005 @ 17.28 uur

 11. Heeft Balkendende niet vast bijvoorbaat z`n handtekening onder die gondwet gezet.

  Reactie door E.Krul — woensdag 18 mei 2005 @ 17.49 uur

 12. 3500000 keer 2,20 = 7700000 nou nou daar kan al wat anders mee doen
  we moesten toch bezuigingen of geldt dat voor dit soort bedragen niet.

  Reactie door joost — woensdag 18 mei 2005 @ 17.56 uur

 13. dus f . o den haag

  Reactie door joost — woensdag 18 mei 2005 @ 17.57 uur

 14. Heel sterke slotzin, Jan! Deze blijft tot 1 juni erin, toch?

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 18 mei 2005 @ 18.06 uur

 15. Maar, zoals Rutte gisteren zei bij BVD, met de SP hoef je geen medelijden te hebben! Die kunnen het bést zelf betalen!

  Reactie door Joan van der Lingen — woensdag 18 mei 2005 @ 18.42 uur

 16. Deze ja-campagne van dit kabinet is wel zo knullig dat het wel een nee-campagne lijkt, ik vraag me af wat ze nu echt willen.

  Reactie door Lida Overbeek — woensdag 18 mei 2005 @ 18.43 uur

 17. Jan; je commentaar op die louche Nicolai was er 1 om in te lijsten.
  Recht voor zijn raap; daar hou ik wel van.

  Reactie door ReneR — woensdag 18 mei 2005 @ 18.52 uur

 18. Net Zalm gehoord op het journaal, hij baalt dat de invoering van de Euro wordt gekoppeld aan de Europeese grondwet,het Nederlandse volk is NIET belazerd bij de invoering van de Euro,het zijn allemaal Leugens!!!!de tegenstanders van de Eurppeese grondwet gebruiken het fiasco van de Euro als tegen argument,volgens Zalm.

  Reactie door beppie — woensdag 18 mei 2005 @ 19.16 uur

 19. En zo is dat, Jan! Goed gezegd!

  Reactie door Madelijne Pleines — woensdag 18 mei 2005 @ 19.18 uur

 20. Zalm snapt er niets van.

  Reactie door folkert de lepper — woensdag 18 mei 2005 @ 19.22 uur

 21. Het zou het definitieve failliet van de democratie betekenen als niet argumenten, maar geld de doorslaggevende factor vormt voor het succes dat het kabinet met zijn campagne vóór de Grondwet hoopt te behalen. Geld dat het kabinet bovendien in onbeperkte mate kan inzetten. Als het bedrag van 3,5 miljoen euro inderdaad zo’n schijntje is, waarom krijgen de tegenstanders dan niet zo’n zelfde bedrag er als ‘extraatje’ bij? Want dan is er pas echt sprake van ‘evenwicht’ in de campagne, als voor- en tegenstanders op gelijke wijze en in gelijke mate bedeeld worden met campagnegelden.

  Het zou een grote les voor dit kabinet zijn, als de kiezers over twee weken massaal duidelijk maken dat hun gewenste steun aan de Grondwet níet te koop is door de kiezer te paaien met gelikte folders en verleidelijke reclamespotjes (op het niveau van “u zou wel gek zijn als u meer betaalde”, maar dan niet toegepast op een wasmiddel, maar op de Grondwet). Laat het kabinet, als het daartoe nog in staat is, of als het daartoe zichzelf nog in staat acht, vooral de kiezers met argumenten overtuigen om vóór te gaan stemmen. Maar juist het gemak waarmee het kabinet nu enkele miljoenen meer belastinggeld uitgeeft aan zijn campagne, kan alleen maar bevestigend werken voor het wantrouwen dat onder grote delen van de bevolking bestaat omtrent het project van deze Grondwet en ‘Brussel’ in het algemeen. Een ‘Brussel’ dat bovendien nu ook een nóg grotere bijdrage van Nederland wil gaan vragen.

  In economisch opzicht heeft Nederland voor de euro al een erg hoge prijs betaald, maar met de aanname van de Grondwet zal door ons ook in politieke zin een hoge prijs betaald gaan worden. Maar…, in tegenstelling tot de euro kan dit laatste nog worden tegengehouden, als we straks massaal tégen deze Grondwet gaan stemmen. En daar zal Nederland zeker geen modderfiguur mee slaan. Hooguit dít kabinet. Maar met met nog maar 19% vertrouwen van de Nederlandse bevolking, ook als het gaat om de wijze waarop dit kabinet deze Grondwet wil promoten, is dat laatste natuurlijk niet verwonderlijk.

  Reactie door David Tompot — woensdag 18 mei 2005 @ 20.10 uur

 22. Bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen, ik hoor niets anders sinds dit kabinet. Maar als het erop gaat lijken dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking geen ja-knikkers zijn komt er zo ineens weer 3,5 miljoen pleuro uit Zalm zijn koffertje. Ik ben niet in verwarring over deze grondwet. Ik wil hem gewoon niet. Al zou het alleen maar zijn omdat dit kabinet het zo graag wil en dit kabinet voor alles staat waar ik niet voor sta. Een a-sociaal Nederland wat onderdeel is van een nog a-socialer Europa. Een nog grotere tweedeling tussen arm en rijk.

  Reactie door Sulis — woensdag 18 mei 2005 @ 20.43 uur

 23. Het wantrouwen tegen dit kabinet is zo groot, dat elke euro die door deze regering uitgegeven wordt voor de ja-campagne weer minstens één nee-stem meer op zal leveren. Dus wat mij betreft: Gooi er nog maar een paar miljoen tegen aan! Maar wel zonde van de zendtijd en al de bomen die weer gekapt moeten worden voor die folders! Waarom nee ? Hoe verder weg de belangrijke beslissingen worden genomen, des te minder interesseren zich de mensen voor politiek en daardoor zal de democratie steeds slechter gaan werken.

  Reactie door simbro — woensdag 18 mei 2005 @ 20.55 uur

 24. Je kunt heel veel redenen bedenken waarom je voor of tegen de grondwet moeten stemmen. Maar als ik in mijn omgeving luister, zijn de mensen het kabinet Balkenende zat en stemmen daarom tegen. En dan helpen die € 3,5 miljoen ook niet. Dat geld kunnen ze beter gebruiken voor wachtgeld voor het huidige kabinet.

  Reactie door Karin — woensdag 18 mei 2005 @ 20.56 uur

 25. De onafhankelijke referendumcommissie heeft bij mijn weten één miljoen euro gekregen voor de campagne. Die één miljoen is heel evenwichtig verdeeld over het JA-kamp en het NEE-kamp. Als nu het JA-kamp 3,5 extra krijgt, dan krijgt dat maar liefst acht maal zoveel als het NEE-kamp. Hoezo evenwichtig? Dit is dus echt de wereld op z’n kop.
  Kort geleden kon dit kabinet met geen mogelijkheid meer dan tien miljoen euro vinden voor de verpleeghuiszorg, nee, het kon echt niet meer, en dan nu zomaar drieëneenhalf miljoen euro voor de JA-campagne? Het is een godgeklaagd schandaal.

  Reactie door Nettie Klompsma — woensdag 18 mei 2005 @ 21.09 uur

 26. Woeden wekken is het allemaal en dat snappen ze niet in Den Haag.

  euro…neuro

  Reactie door E.Krul — woensdag 18 mei 2005 @ 23.26 uur

 27. 26: Die 3,5 miljoen euro die het kabinet nu extra uit de staatskas haalt is een duidelijk teken dat de angst van dit kabinet dat de Nederlanders straks massaal ‘nee’ gaan zeggen neurotische vormen begint aan te nemen. En behalve dit kabinet en wat groot-industriëlen gelooft niemand nog in de glans en
  e(u)rotiek van de euro. Al wordt er nu natuurlijk volop inspanning geleverd van de kant de regering, met steun van de media en instanties als het CPB om te laten zien dat de waardevermindering van de gulden net voor de invoering van de euro geen enkel nadelig effect had op het besteedbaar netto inkomen van de Nederlander. Hoe het ook zij, vaststaat dat we allemaal meer euro’s voor onze guldens hadden moeten ontvangen en dat we dus veel minder…, nee, dit kan niet waar zijn. Ik begrijp het ineens, dat met die euro hebben we helemaal verkeerd gezien, want we zijn er juist rijker door geworden. Zo rijk, dat onze bijdragen aan ‘Brussel’ de afgelopen jaren gerust nog wat omhoog konden en dat uit het Europees potje voor subsidies ter stimulering van de regionale economieën Nederland maar heel weinig ‘nodig’ had. We hebben zoveel cadeautjes gegeven aan ‘Brussel’, dat we nu als dank een cadeautje terugkrijgen: de Europese Grondwet. Een samenvoegsel van eerdere verdragen, die (om de beeldspraak van minister Bot te gebruiken) tot een (moeilijk behapbare) gehaktbal zijn samengekneed. Waarbij ons allen (niet expliciet weliswaar) geadviseerd wordt deze gehaktbal in een keer door te slikken, zodat je geen rare nasmaak ervan in je mond krijgt.

  Reactie door David Tompot — donderdag 19 mei 2005 @ 3.17 uur

 28. Geen oude schoenen weg gooien voordat je nieuwe hebt, ja?
  Het paard achter de wagen spannen is, toch dat je niet eerst
  de muntenbak aanpast, de grensposten opendoet, vervolgens
  gaat bedenken of je eigenlijk wel grensverléggend bezig wil zijn?

  Wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken er dan één van
  Niét-Europese Zaken?

  Eerst Zalm aan het woord over de centen en veel later Bot over
  waar die muntenbak met euro’s het beste kan funktioneren?

  Zal en Bot lekkere vissen in die vissenkom van Den Haag en
  niemand SPARTELDE TEGEN toen Jan Marijnissen zijn messcherpe slotopmerking maakte.
  Er viel géén beklemmende stilte of boog men deemoedig het hoofd.

  Van dreutel tot dreutelaar en zó kruipt men naar boven.

  Vissen kunnen diep duiken,nu even afwachten hoe ze boven komen!

  Reactie door Madelief — donderdag 19 mei 2005 @ 7.52 uur

 29. Als je begint met liegen, ontkom je niet meer an de volgende leugenen draai je steeds verder de modderpoel in, zelfs zalmen krijgen dan zuurstofgebrek.

  Reactie door E.Krul — donderdag 19 mei 2005 @ 10.46 uur

 30. Verdacht eigenlijk, extra geld uitrekken om iets er door te drukken. Zou hier weer eens “Stichting Eigenbelang” achter zitten?

  Reactie door Gerben — donderdag 19 mei 2005 @ 13.04 uur

 31. Geen extraatje voor de laagste inkomens

  “Ik heb op dit moment meer tegenvallers dan meevallers en ik kan dus niets financieren”, zei Zalm.

  Rijkpropaganda grondwet 3,5 miljoen euro extra.

  Laten we Zalm nog een tegenvaller geven,nee grondwet.

  Reactie door Kristel — donderdag 19 mei 2005 @ 19.04 uur

 32. Europa, meent de minister Laurens Jan Brinkhorst , gaat de burger vérgaand boven de pet. Het ware beter, zegt hij, referenda te houden over ,,zaken die mensen beter kunnen overzien, die over een nationaal, een Zuid-Hollands of een Amsterdams thema gaan”. (NRC 19 mei)

  De man heeft helemaal gelijk. Europa is uitsluitend een spelletje voor dergelijk arrogante kwasten. De te domme burger is wel de gene die via belasting zijn duidelijk onverdiende loon opbrengt.
  Ik voel mijn buitengewoon beledigd door dit individu. Zulks hoort niet in een landsbestuur thuis.

  Reactie door Kristel — donderdag 19 mei 2005 @ 19.14 uur

 33. De buitegewoon zeer neerbuigende opmerking richting volk is al eerder gebeurd, door leden van dit kabinet.

  En dit kabinet houd telkens het volk, respect en waarden en normen voor. De ene hand weet niet wat de andere doet.

  Reactie door E.Krul — donderdag 19 mei 2005 @ 22.33 uur

 34. Beste Heer marijnissen.

  Staat er ergens in de wet dat we met z’n allen CDA en VVD uit het kabinet kunnen halen voor het einde van de regeringsperiode? En wat is daarvoor nodig?

  Ik stem uiteraard TEGEN de grondwet en TEGEN Balkenende cq. Zalm!!

  Met vriendelijke groet,

  Johan

  Reactie door Johan-B-27 — vrijdag 20 mei 2005 @ 9.57 uur

 35. Beste Jan M

  Ik ben al jaren lang voorzitter van een stembureau in Amstelveen
  maar voor dit reverendum heb ik gepast.
  Ik weet dat de kamer het laatste woord heeft
  maar omdat de drie partijen de grondwet willen tegen de zin in van de bevolking . Zie ik het reverendum als een farce
  maar toch ga ik stemmen ( tegen )
  dit kabinet krijgt van het begin af aan een onvoldoende van de burgers, en toch kunnen ze blijven “regeren ” . hoe krijgen we ze weg. niemand kan ongestraft blunder op blunder begaan in het bedrijfsleven.
  Ik zou ook wel een antwoord willen wat er aan te doen dit stel te doen verdwijnen.
  Napeleon werd verbannen naar een mooi eiland
  deze heren zouden verbannen moeten worden naar de noordpool
  zodat ze met eigen ogen kunnen zien wat er met het milieu aan de hand is.

  Reactie door Eddy — vrijdag 20 mei 2005 @ 17.05 uur

 36. Maandagmiddag 23 mei Radio 2, knooppunt Kranenbarg, onderdeel: “Trilemma”. Een actuele kwestie, waaraan een vraag wordt onleend met drie mogelijke antwoorden.
  En dan gaat het om de vraag welke van de drie antwoorden de mening van de meeste luisteraars van dat moment vertolkt.
  De vraag ging dit keer over de 3,5 miljoen extra voor de ja-campagne.

  Vraagstelling en stand overgenomen van http://info.omroep.nl/ncrv/home?nav=orpjLsHtGLLWGefChfC

  “Het begint er aardig op te lijken dat een meerderheid van de Nederlanders op 1 juni tegen de Europese Grondwet gaat stemmen. En daar is het kabinet niet blij mee, want zij zijn natuurlijk een groot voorstander van de Grondwet. Daarom maakt de regering nog even een eindsprint, en trekt ze ruim 3 en-een-half miljoen euro extra uit voor een laatste grote Ja-campagne. Het Comité Grondwet Nee is daar, hoe verrassend!, niet blij mee en sleept het kabinet voor de rechter om zo deze campagne tegen te houden. Maar ja, is dat wel terecht? Want de regering is nu eenmaal voor, en ze mogen toch net zoveel reclame maken als ze zelf willen? In het trilemma daarom de vraag:

  Mag het kabinet 3,5 miljoen euro extra uittrekken voor een ‘Ja’ campagne?

  Stand
  Nee, want voor en tegenstanders moeten met gelijke middelen kunnen strijden (dan spreken de argumenten voor zich)
  86%
  Uiteraard, de overheid is nu eenmaal voorstander en daar mogen ze ons met alle middelen van overtuigen!
  8%
  Ik vind het prima, maar overheidsbemoeienis zal alleen maar averechts werken
  6% ”

  Dit wilde ik jullie niet onthouden.

  Reactie door Nettie Klompsma — dinsdag 24 mei 2005 @ 1.47 uur