Dreigement Bot ‘ver gezocht’

Het Financieele Dagblad
Donderdag, 19-05-2005

Hel en verdoemenis voorspellen als de EU-Grondwet wordt afgestemd, is volgens economen misplaatst.

AMSTERDAM – Als Nederland de Europese Grondwet afwijst, leidt dat tot een teruggang in de economie. Dat sombere perspectief schetste minister Bot van Buitenlandse Zaken in deze krant. Het vertrouwen in het Nederlandse vestigingsklimaat krijgt er een knauw door en werkt door in de economische groei, zegt hij.

Bot doet zijn voorspelling op grond van zijn jarenlange ervaring in Europa: ‘… als het even wat slechter ging met de Unie leidde dit tot een dip in de markt’.

De stelligheid van Bot vindt nauwelijks steun onder economen. Analisten van zakenbanken voorzien wel dat de financiële markten meer gaan letten op de fundamentele verschillen tussen de eurolanden als de Grondwet wordt getorpedeerd. Dat kan de renteopslag voor landen met een hoge staatsschuld, zoals Italië en Griekenland, verder doen oplopen dan de huidige 20 tot 30 basispunten. Voor Nederland is dat gevaar er niet.

‘Ik vind het vergezocht en erg losjes geredeneerd van minister Bot. Je moet de conjuncturele gang van zaken niet verbinden aan een referendum over de toekomst van de Europese Unie’, zegt Sweder van Wijnbergen, econoom en voorheen secretaris-generaal bij het ministerie van Economische Zaken. Ook Nederlandsche Bank-president Wellink zegt geen ‘relatie te zien tussen groei en de Grondwet’.

Een topeconoom, die anoniem wil blijven – ‘het kabinet heeft het al moeilijk genoeg’ – zegt niet te weten wat het economische effect van een afwijzing zal zijn. Hij vraagt zich alleen af of het verstandig is om de kiezer bang te maken met zo’n schrikbeeld. ‘Je loopt zelfs de kans dat het averechts werkt en dat de kiezer de kop in de wind gooit onder het motto: “als het mij gevraagd wordt, moet je me ook een vrije keus geven”.’

Ook voormalig PvdA-europarlementariër Alman Metten denkt dat het dreigen met de negatieve gevolgen van een Nederlands nee niet werkt. ‘Natuurlijk zal het geen positief effect hebben, maar ik ben niet gecharmeerd van dreigementen. Je moet de discussie voeren op basis van positieve argumenten. Op dat punt hebben de regering en de Tweede Kamer veel te laat de campagne ingezet. De tegenstanders hebben de toon gezet en nu moet de regering zich verdedigen.’

Metten, die adviezen geeft over Europese zaken, is boos op degenen die hebben bedacht om de Grondwet te onderwerpen aan een referendum. ‘Volstrekt onverantwoordelijk. Regering en parlement hadden hier zelf over moeten beslissen.’ De anonieme econoom vult aan: ‘Het kabinet zit in een onmogelijke positie. De kiezer moet nu ja zeggen tegen een Grondwet die hij niet kent, of hij zegt nee en kiest daarmee voor het oude Verdrag, dat hij ook niet kent.’

TACO MULDER
(c) HFD 2005 alle rechten voorbehouden

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 19 mei 2005 :: 16.26 uur

82 Comments

82 reacties

 1. Kijk eens aan. De rede zal overwinnen

  Reactie door Maarten — donderdag 19 mei 2005 @ 16.40 uur

 2. Bot zelf geeft mij hiermee het sterkste argument om TEGEN te stemmen….immers: als zijn woorden waar zouden zijn (wat ik absoluut niet geloof) geeft hij daarmee aan dat Nederland alleen als onderdeel van een superstaat nog waarde zou hebben en onderschrijft hij bezwaren die hij zelf telkens wil weerleggen…

  Het Ja-kamp maakt zichzelf met de minuut meer belachelijk….
  Ik trap er niet in…

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 19 mei 2005 @ 16.42 uur

 3. Misschien kunnen ze het referendum nog verbieden……

  Reactie door alexander — donderdag 19 mei 2005 @ 17.01 uur

 4. dat is schikken mr poltergeist zo groot in beeld

  Reactie door joost — donderdag 19 mei 2005 @ 17.16 uur

 5. Hahaha Joost dat was ook mijn gedachte. Vind je het gek dat die man zo negatief is hij komt volgens mij zelf uit het diepste van de hel.

  Reactie door Sulis — donderdag 19 mei 2005 @ 17.18 uur

 6. Kan zijne “excellentie” mr. B. Bot (gepromoveerd in het Volkenrecht) ter verantwoording worden geroepen door de Tweede Kamer? Heeft hij in het FD opzettelijk gelogen of was het onwetendheid? Moet de premier hem vermanend toespreken?

  Zelfs de President van De Nederlandse Bank, dr. N. Wellink, distantieert zich van CDA-partijgenoot mr. B. Bot. De President van De Nederlandse Bank heeft zeker vooroverleg gehad met de minister van Financiën, voordat hij deze economische reactie aan het FD gaf. Wederom blijkt het kabinet een verdeeld huis te zijn!

  Reactie door Kees Huizenga — donderdag 19 mei 2005 @ 17.19 uur

 7. @5 sulis (there here) hoor je hem dat zeggen

  ben niet bot hoor had ik dat al niet eens gezegd

  Reactie door joost — donderdag 19 mei 2005 @ 17.35 uur

 8. Ahja en Balkenende laat zich niet gek maken door peilingen, want een leider moet leiding geven. De man wil dus niet luisteren naar het volk…tragisch.

  En ja die gaspijpennek Bot, naja die spoort ook voor een meter..

  Reactie door TheSaint — donderdag 19 mei 2005 @ 17.36 uur

 9. een echte leider straalt dat uit

  Reactie door joost — donderdag 19 mei 2005 @ 17.39 uur

 10. joost

  een echte leider ontloopt zijn volk niet, een echte leider stapt lijnrecht op zijn volk af en gaat met ze praten. Balkenende is een leider van het CDA. Niet van het volk.

  Reactie door TheSaint — donderdag 19 mei 2005 @ 17.49 uur

 11. @ 10 the saint
  en daar heb je voorkomen gelijk in

  Reactie door joost — donderdag 19 mei 2005 @ 17.56 uur

 12. Jan, ik vind je erg aardig.
  Ik kom hier graag.
  Maar doe me een lol
  haal die onsmakelijke foto weg.

  Oh, dan krijg ik ballen in mijn buik ……..

  Reactie door Sis — donderdag 19 mei 2005 @ 18.05 uur

 13. De paniek onder de bewindslieden wordt groter en groter. De drogreden(ering)en worden steeds grotesker. Als het zo doorgaat, hoeft nauwelijks nog een NEEN-campagne gevoerd te worden, zou je bijna zeggen.
  Maar ja, dat moet natuurlijk toch wel gebeuren. Want door stevige tegenargumenten worden de Haagse baasjes nog nerveuzer en gaan ze nog meer fouten maken. En tot op de laatste dag moeten we mensen ervan zien te overtuigen NEEN te stemmen. Want het kabinet mag geen enkele smoes in handen krijgen -zoals een relatief geringe opkomst- om een NEEN-uitslag opzij te kunnen schuiven.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 19 mei 2005 @ 18.05 uur

 14. Kunnen we dit onderwerp laten rusten, iedereen om me heen zegt doodziek van het gezeik te worden en dus niet te gaan stemmen namelijk…En idd je kunt geen krant of webpagina opslaan of er staat wel iets over in….

  Reactie door lambert — donderdag 19 mei 2005 @ 18.20 uur

 15. lambert
  Nu denk ik…kom ik bezoek jouw site…en wat ziet mijn oog :)

  Reactie door TheSaint — donderdag 19 mei 2005 @ 18.27 uur

 16. Is die foto van Bot soms bewerkt met Photoshop/filter/distort/spherize?
  Onvoordelig portret! Of krijg je vanzelf zo’n
  uitgestreken facie na tig jaar diplomatieke dienst?
  Het overtuigt mij niet tot `Yes, I will!’

  Reactie door C.Tilyx — donderdag 19 mei 2005 @ 18.30 uur

 17. Klopt Saint, Maar ik heb stukken minder bezoekers !!!!

  Reactie door lambert — donderdag 19 mei 2005 @ 18.31 uur

 18. Overigens een knauw in de economische groei ?? Welke dan, onder dit kabinet geen groei gerealiseerd….

  Reactie door lambert — donderdag 19 mei 2005 @ 18.49 uur

 19. integriteit, eerlijkheid, betrouwbaarheid, transparantie en verantwoordelijkheid, moed, efficiëntie en rekenschap afleggen.

  Dit is wat ik zoek in onze regering, en straks in Brussel/Straatsburg zal ik het vinden?

  Reactie door Alie Dekker — donderdag 19 mei 2005 @ 19.12 uur

 20. balkenende wil alleen maar hogerop, omdat hij zo klein is!

  met een nee kan hij niet jan peter kennedy worden, kan iemand eens uitzoeken hoeveel kennedy uitspraken hij kopieert, of helemaal alles eens vergelijken,

  zoudden we straks ook naar de maan gaan?, naar de bliksem gaan we al!

  Reactie door Jansonius — donderdag 19 mei 2005 @ 19.29 uur

 21. waarschijnlijk is hij dus gewoon gek!

  Reactie door Jansonius — donderdag 19 mei 2005 @ 19.30 uur

 22. vers van de pers!
  54% stemt tegen en 27% voor van de mensen die gaan stemmen volgens het rtl4nieuws, het gaat goed!
  Hoe meer die gasten van het kabinet de straat op gaan, hoe beter het is voor ons.

  Reactie door kaatje — donderdag 19 mei 2005 @ 19.38 uur

 23. @20: Nee dus…

  Premier Balkenende laat zich niet gek maken door opiniepeilingen waaruit naar voren komt dat het vertrouwen verder tanende is.

  Volgens de premier komt de afrekening van het kabinetsbeleid pas in 2007, wanneer er weer nieuwe verkiezingen zullen zijn.Dit zei Balkenende vandaag tijdens het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer. Hij gaf een weerwoord tegen de oppositie, die opmerkte dat er voor het saneringsbeleid van het kabinet te weinig draagvlak in de samenleving is. Recente onderzoek heeft laten zien dat nog negentien procent het huidige kabinet ziet zitten, een dieptepunt.Balkenende refereerde in zijn weerwoord naar vorige kabinetten. Zo kregen de kabinetten van Lubbers en Kok in eerste instantie ook weinig steun vanwege harde maatregelen. “Leiderschap betekent die dingen doen die nodig zijn”, aldus Balkenende.

  Reactie door lambert — donderdag 19 mei 2005 @ 20.14 uur

 24. Ik heb hem ook maar in het rijtje lulkoekredenen voor of tegen de grondwet gezet…

  Reactie door Rowin — donderdag 19 mei 2005 @ 20.18 uur

 25. Als het refendum op nee uitkomt zal het toch ja worden
  de 2e kamer moet nl. ook nog nee zeggen.
  En anders wordt het ja bij het volgende referendum.
  Alle lichten staan op rood, maar de EU trein dendert door !!

  Reactie door Jan — donderdag 19 mei 2005 @ 20.22 uur

 26. Nee; we kennen die oude grondwet niet exact; maar we ondervinden hem wel elke dag aan den lijve.
  Je zou die wetten letterlijk eigenlijk diep onder de grond moeten begraven. Ik acht daar meneer Bot bijzonder voor geschikt. Als je die man zo ziet; dan denk ik eerder aan een lijkgraver; dan aan een minister.

  Reactie door ReneR — donderdag 19 mei 2005 @ 20.27 uur

 27. GELUL van Bot.

  Reactie door Johan Smeets — donderdag 19 mei 2005 @ 21.18 uur

 28. Wat er nu in de politiek gebeurd is eigenlijk wel boeiend. Je ziet nu echt overduidelijk de ware aard van regeringspartijen. Al die jaren zie je ze niet in de wijk, maar moeten hun iets van ons hebben zoals dat ook steeds met de verkiezingen is, dan op eens weten ze weet wie wij het volk zijn.

  Ze willen met ons praten…waarom nu pas? omdat er weer iets te halen valt bij de burger.

  Reactie door TheSaint — donderdag 19 mei 2005 @ 21.29 uur

 29. Beste Jan en andere reaguurders.lees en geef comentaar dit is het beleid in Nederland.

  bron radar (tros )
  Open brief aan zijne excellentie mr. drs. J.G. Wijn
  (Via dit forum omdat de oud-medewerkers van de Prawda, tegenwoordig werkzaam bij het CDA-bureau, weigeren deze brief op de weblog van zijne excellentie mr. drs. J.G. Wijn te plaatsen.)

  Geachte zijne excellentie mr. drs. J. G. Wijn,

  Sinds de maatregelen rondom de rigoureuze afschaffing van het grijze kenteken voor particulieren, heb ik getracht me, m.b.t. álle politieke ontwikkelingen, volledig te isoleren.
  Ik kon het niet langer verdragen om naar het gekonkel en gedraai van de hoogedelgestrenge heren en andere excellenties te luisteren, laat staan er ook nog eens naar te kijken.
  Mensen in mijn naaste omgeving hielden hier gelukkig rekening mee en het was een helende en heilzame periode.

  Totdat een onverlaat me onlangs vertelde dat er voor mensen die jarenlang de belasting béwust(!) hebben ontdoken en hun (zwart) geld op buitenlandse tegoeden hebben gestald, een (overgangs-) regeling wordt getroffen!?

  Welnu zijne excellentie mr. drs. J. G. Wijn, vanwege het feit dat ik, zoals reeds vermeld, me een tijd afzijdig heb gehouden van alles wat naar politiek riekt, kan ik hier natuurlijk (nog) niet over oordelen, maar dít lijkt me buitengewoon ongeloofwaardig.

  Burgers die jarenlang GEbruik hebben gemaakt van een door de overheid ingestelde regeling (rijden met een grijs kenteken) en die dit vaak uit pure noodzaak deden, worden zóndermeer en zónder pardon, opgezadeld met enorme financiële en mobiele problemen.
  En Nederlanders die uit pure LUXE hun geld moeten onderbrengen bij buitenlandse banken en daarmee bewust de belasting ontduiken, kunnen rekenen op hulp van de overheid?

  Zijne excellentie mr. drs. J. G. Wijn, u weet vast van de hoed en de rand en ik zou het dan ook zeer op prijs stellen indien u mij eens precíes vertelt hoe dit nu zit, want zóveel onrechtvaardigheid zult zelfs ú niet toestaan.

  Ik zie uw antwoord dan ook met enorm veel belangstelling tegemoet.

  Met buitengewoon nederige groet,

  J. Albers

  Reactie door Zwerver — donderdag 19 mei 2005 @ 21.34 uur

 30. Oorlog, het licht uit, een instortende economie, een holocaust, een “volk dat het niet begrijpt dus is het niet goed om een referendum te houden”….
  Zo zoetjes aan wordt het een beetje lachwekkende vertoning, helemaal als je die VVD-gasten met hun oranje shawls over straat zag folderen!
  Comedy capers; met de heren Balkenende, Bot en Brinkheurst als de Marx brothers ( of eigenlijk Watt en halfwatt………) :-)

  Reactie door Opa-Buiswater — donderdag 19 mei 2005 @ 21.37 uur

 31. Ben Bot is eng!

  Reactie door RedStar — donderdag 19 mei 2005 @ 21.47 uur

 32. Jak! Die ranzige Nicilaï vandaag op zijn weblog:
  “GroenLinks europarlementariër Joost Lagendijk wist mooi duidelijk te maken dat er geen alternatief voor de grondwet is. Marijnissen, Wilders en Rouvoet zouden nooit met een goed alternatief kunnen komen.”

  Geen alternatief? Er zijn twee mooie alternatieven: geen grondwet, of een andere grondwet. Waarom houden we anders een referendum?

  Geen oplossing van de tegenstanders? Ga eens naar ze luisteren!

  Reactie door Simon — donderdag 19 mei 2005 @ 21.54 uur

 33. Nederlanders hebben de reputatie een nuchter volk te zijn.
  Maar als ik zo’n emotionele Zalm dan weer hoor brallen dan schaam ik me voor mijn volk.
  Buitenlanders zouden misschien wel eens kunnen denken dat iederéen in dit land hem napraat,mits onder genot
  van een Heineken-Bokma kopstoot. En dat moet ik dan maar weer uitleggen aan mijn Franse vrienden: Dat ze niet moeten denken
  dat we een volk zijn dat goedlachs knikt bij jajem en van dáttum.

  Reactie door C.Tilyx — donderdag 19 mei 2005 @ 21.55 uur

 34. UTRECHT – 19/05/05 – (Novum) – PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos vergelijkt het beleid van premier Jan Peter Balkenende met het propagandabeleid van de voormalig Iraakse minister van Informatie Mohammad Said al-Sahhaf. Bos waarschuwde de premier geen onwaarheden te vertellen zoals Al-Sahhaf deed tijdens het regime van Saddam Hoessein. De fractievoorzitter zei dit donderdagmiddag tijdens het verantwoordingsdebat over de uitgaven van het kabinet.

  Bos verdenkt Balkenende ervan ‘het zicht op de werkelijkheid te verliezen’. Volgens Bos is de steun niet groot voor het kabinet en is de vernieuwing die het kabinet voorstaat geen werkelijkheid geworden. “Ik hoop niet dat de premier zo doet als de Iraakse minister van informatie en waarheden achterhoudt”, zei Bos. Al-Sahhaf propageerde toen de oorlog uitbrak dat Irak de Amerikanen zou overwinnen.

  Ook toen het Amerikaanse leger Bagdad binnenviel en het gebouw waar de informatieminister zijn persconferentie hield opschudde van de Amerikaanse bommen, hield Al-Sahhaf vol dat het Iraakse leger de Amerikanen zou verpulveren.

  © Tiscali/Novum

  Bos gaat draaikonten dus?

  wat meot je met die man?

  Reactie door Johan Smeets — donderdag 19 mei 2005 @ 22.05 uur

 35. Ze zullen toch niet in het buitenland denken, dat ons hele volk bestaat uit eikels?

  Reactie door E.Krul — donderdag 19 mei 2005 @ 22.11 uur

 36. Belachelijk zoals de dames en heren van de coalitie-partijen lopen te folderen, ook Wouter Bos van de Pvda babbelt er vrolijk en lustig op los alsof hij niets anders gewend is als op deze manier contact te zoeken met de kiezers.
  Interessant zijn de reacties wel van diverse mensen die op deze manier worden benaderd,want het lijkt wel een invasie van onbekende wezens van een verre planeet die je vragen om een reactie te geven op iets waarvan ze diezelfde bevolking nooit of te nimmer bij hebben betrokken.
  Je ziet dan ook aan de onwennige en stuntelige manier van optreden dat de geloofwaardigheid sterk in twijfel word getrokken bij het publiek.
  Alleen onderschat niet de reactie van regering en coalitie na het referendum met een nee uitslag men zal zich in allerlei mogelijke en onmogelijke bochten wringen of alle polderlandse trucendozen openen om desnoods in het landsbelang deze gronwet erdoor te drukken ook gezien de reactie van Rita Verdonk gisteravond in BvD.

  Reactie door visgert — donderdag 19 mei 2005 @ 22.27 uur

 37. de ja ratten van de p.v.d.a zijn nu bezig bij monde van clairie polak in nova wilders af te zeiken .maar zet zichzelf met een zeer zwak vooringenomen standpunten in de zeik .ben geen fan van die rechtse bal wilders .maar hij blijft netjes en met (zoals alle nee stemmers)met steekhoudende argumenten .het gaat ze niet lukken jan . nee!!!!!!!!!!!!!!!!!!! is het en blijft het

  Reactie door texas henkie — donderdag 19 mei 2005 @ 22.33 uur

 38. het kan nog mooier .net bij de zeepkist word de s.p vergeleken met het vlaamsblok (bestaat niet meer foutje dus )en le pen .(turfje)nee !!!!!!! is het en blijft! zo ik ga morgen ratten klemmen kopen is hard nodig !nova (p.v.d.a.) ratten!!!

  Reactie door texas henkie — donderdag 19 mei 2005 @ 22.37 uur

 39. Vanmiddag hoorde ik op BBC World een of andere Lord zeggen dat de mensen in “Holland” zeer serieus bzig waren over de grondwet en dat een eventueel NEE, een goed doordacht NEE zou zijn. Waarna de Lord werd afgekapt vanwege de tijd. Maar misschien heeft iemand zin om op de site van BBC World dit te zoeken? Vanuit GB kijkt men met argusogen naar de Fransen EN de Nederlanders. Ik denk dat in feite ook heel veel Britten NEE zouden stemmen als ze dat zouden mogen…

  Reactie door L.M. Lembeck — donderdag 19 mei 2005 @ 22.46 uur

 40. Texas Henkie

  Dacht precies hetzelfde….Wilders werd wel heel erg doorgezaagd. Terwijl de man toch een heleboel zinnige dingen zei, zeker 80% van het gesprek sprak mij aan. Alleen…ben geen Wilders Fan.

  Weetje ik wordt eigenlijk alleen maar pis en pislink van als ik die pro euro politici zie. Jaren tref je ze nergens op straat aan en nu is er wat te halen en we zijn weer goed *KOTS*. Boris “het echte werk is op straat”. Wat een K&*#*#&RAT, afgelopen jaren hebben we ze NERGENS gezien, in geen ene wijk. Daarom stem ik alleen al nee, gewoon om ze te kankeren.

  Ik vindt het zo ondertussen echt gajes, eigenlijk zouden burgers massaal met stokken die politici hun wijk uit moeten meppen. Toen niet….hoef je nu ook niet te komen slijmen.

  Reactie door TheSaint — donderdag 19 mei 2005 @ 22.57 uur

 41. Ik zie bij de reacties van mensen de getoond worden op het journaal veelal oude mensen zijn die nog opkijken tegen een bestuurder.
  Ze spreken alijd met twee woorden en bevestigen onderdanig de mening van de folderaar.

  Net ook weer. Ik dacht dat het van Aartsen was. Hij stond een stuk hoger (op het podium)zodat hij nu ook een fysiek kon neerkijken op het gepeupel. Een wat oudere meneer keek wat schuchter omhoog. Van aartsen brabbelde wat dat we geen nee kunnen stemmen want dan blijven we eenzaam en verlaten achter en zullen we allemaal vroeg sterven.
  De man herhaalde onzeker dat we inderdaad niet op een eiland wonen en van aartsen knikte goedkeuren. Goe gedaan boertje, da’s weer een jaa’tje.

  Reactie door alexander — donderdag 19 mei 2005 @ 23.01 uur

 42. Nova toonde andermaals klip en klaar de partijdigheid van de NOS.
  Clairy Polak stelde de vervelende vragen aan Wilders, waarbij alle goocheme journalistentrucs uit de doos werden getrokken. Een inderhaast opgetrommeld positief gebekt zeepkistfiguur debiteerde glibberig een dubieuze reclameriedel over de voordelen van de EU waar de de SP een vijand van zou zijn, plus nog Ferrie Mingele die de juiste antwoorden ontlokte aan het ADHD-achtig kakelend vrouwmens Lousewies van der Laan, dat de EU grondwet aanprees als een witter dan wit wasmiddel tegen het zwarte negativisme van die vervelende onderstroom die nog altijd durft te twijfelen.
  Ulk!! Wat zouden ze er bij de Nos voor betaald hebben gekregen?

  Reactie door C.Tilyx — donderdag 19 mei 2005 @ 23.07 uur

 43. alexander

  Klopt zag ik ook, dat laten ze graag zien, een oudere jaknikker. En bij Wilders lieten ze een buitenlandse jongen zien die hem uitmaakte voor racist. NOS klopt voor geen meter, zie ze nu zelf niet hoe doorzichtig hun nieuwsgaring is. Nee is negatief, Ja is positief. vals vals vals…

  Ratelband is een tv zender begonnen op internet, misschien moeten wij dat ook maar gaan doen. Makkelijk te realiseren. Non-stop live feeds aanbieden aan iedereen die het wil horen en zien. Is maar kleine investering.

  Reactie door TheSaint — donderdag 19 mei 2005 @ 23.11 uur

 44. Antwoord 40 Alexander: Ja, Alexander, dat heb je goed gezien.
  Dát bedoel ik nu altijd met het `goedlachse’ kiezersvolk dat zich makkelijk knollen voor citrioenen laat verkopen; het zijn de kneuterige provincialen die hebben geleerd de pet in de hand te houden als een `meerdere’ tot hen spreekt!
  Ik heb meelij met die mensen omdat lieden als Balkenende en Van Aartsen juist die groep schoffeert, eerlijke mensen die hun leven lang al goede normen en waarden hebben hooggehouden, deze simpele bejaarden verdienen het niet om zich door deze gewetenloze gladdekkkers in te laten pakken en zich in hun aandoenlijke dementie angst aan te laten praten, het is van een hemeltergende onsmakelijkheid.

  Reactie door C.Tilyx — donderdag 19 mei 2005 @ 23.16 uur

 45. @ 40.

  Ik heb het gezien. Wat een huppelkut is die Van der Laan.

  Maar kijk eens naar Barend en Van Dorp.
  Daar zit Peis / peys of hoe je haar naam schrijft.

  Wat een hol vat. Ze weet niks, ze kan niets zeggen, en iedereen is verkeerd geciteerd. Een fatsoenlijk punt kan ze niet maken, ze struikeld over haar eigen woorden, en geeft de schuld aan iedereen behalve aan haarzelf.
  Dat zoiest minister kan worden. Nu snap ik ook waarom de transportsecor haar wetsvoorstellen schreef, zij zal wel niet kunnen schrijven.

  Alexander

  Reactie door alexander — donderdag 19 mei 2005 @ 23.18 uur

 46. weten jullie nog dat onder kok 7000 mensen vermoord werden .in sebrenica .ach ja .het fotorolletje was kwijt .gaat op 1 juni ook gebeuren .het geheugen chipje van de stencomputer kwijt . onzin ?denk dan nog maar is goed na over dat fotorolletje .slaap lekker allemaal

  Reactie door texas henkie — donderdag 19 mei 2005 @ 23.19 uur

 47. Heeej Bot, waar een deur sluit gaat een ander open.
  Laten we van NL een testcase maken, ik voorspel dat we ‘naast de EU’ zullen floreren en nieuwe ‘markten’ aan kunnen boren. Heel amsterdam zal een attractiepark worden ofzo ad euro 200 entree :-)

  NEE stemmen dus. Goede kans ook voor de SP met de komende verkiezingen. immers, VOOR de ‘EU ellende’ zijn :
  (en die gaan waarschijnlijk JA doen waar we NEE ‘adviseren)

  CDA, D66, VVD, GL, PvdA(niet links meer….)

  Reactie door Barend — donderdag 19 mei 2005 @ 23.53 uur

 48. luisteren is ook wat ,wat hoorde ik brinkhorst zeggen in een vandaag op tv uitgezonden stukje

  “met de grondwet houden we het gebrek aan inefficientie”

  wie legt het me even uit.,

  blijkbaar zijn ze gebaat bij inefficientie!

  omdat hun nut anders wegvalt, creeren ze het zelf dus!

  Reactie door Jansonius — vrijdag 20 mei 2005 @ 0.33 uur

 49. (zucht)

  Reactie door Alex ander — vrijdag 20 mei 2005 @ 0.48 uur

 50. http://www.sdnl.nl/balkenende.htm#verwijzing-0

  wie moet er nog peultjes!

  Reactie door Jansonius — vrijdag 20 mei 2005 @ 0.49 uur

 51. Korte samenvatting van de Europese Grondwet:
  - Oorlog is vrede
  - Onwetendheid is kracht
  - Vrijheid is slavernij

  Reactie door Erik van Donk — vrijdag 20 mei 2005 @ 3.00 uur

 52. Een vooraanstaande PVDA er, een econoom, in Groningen heeft in een interview op de regionale omroep gezegt nee te stemmen. En hij had goede argumenten. “We hoeven niet allemaal te doen wat W. Bos zegt” zei hij.
  Ik ben even zijn naam kwijt.

  Reactie door Geert H — vrijdag 20 mei 2005 @ 6.57 uur

 53. Geert, bedoel je Sveder van Wijnbergen soms?

  Ik heb nog even alles gelezen hier en ik begin nu bang te worden dat de media langzaam, maar zeker, de mensen moeten gaan conditioneren, net zoals dat in de VS gebeurt. Daarom is misschien de reorganisatie van de publieke omroep zo belangrijk voor dit kabinet. Als dat het is waar ze nu mee bezig zijn, dan vraag ik me een ding af: gebeurt dit dan door heel Europa ook, of kunnen we strakjes voor objectief nieuws naar de Duitse zender kijken/luisteren, of naar de BBC of De Belg? Want dan heeft zoiets vrij weinig zin. Trouwens, met een sateliet al helemaal niet en ook op Internet kun je aan redelijk objectieve informatie komen. Ik hoop dat ik het mis heb.

  Reactie door L.M. Lembeck — vrijdag 20 mei 2005 @ 7.28 uur

 54. @ Lembeck

  Ik ben het met je eens dat het journaal niet objectief is, maar ik zie geen complot. Het wordt waarschijnlijk niet bewust gedaan. Wie met een complottheorie op de proppen komt, verliest aan geloofwaardigheid, zie Peter Siebelt.

  Reactie door Jan Breur — vrijdag 20 mei 2005 @ 8.15 uur

 55. Jan Breur

  Zo kan je dus iedere verdenking doodslaan. Maar de pest is dat het wel klopt wat je zegt…

  Reactie door TheSaint — vrijdag 20 mei 2005 @ 8.22 uur

 56. Als we geen 180 euro per persoon hoeven te betalen aan de eu dan houden wij (3) bijvoorbeeld 540 per jaar over, dan koop ik subiet een andere wasmachine. Dat is goed voor de economie want anders blijf ik de was doen met die lekke machine.
  Ik schrok me rot van dit bedrag van 180 euro, dat wist ik nog niet. En de volgende was Zweden met 94 en dan Duitsland met 71 euro, het leek het songfestival wel maar dan andersom. Geen wonder dat Spanje vóór was, ja die krijgen 216 pp! Spanje kan dan ook makkelijker mensen extra toelaten, zou ik dan ook doen, ruimte zat en geld toe.
  Ik ben voor (eu) samenwerking, maar waarom kost ons dat het meest? Ik wil graag in de grondwet opnemen dat iedereen hetzelfde betaald, kan dat.

  Reactie door Lida Overbeek — vrijdag 20 mei 2005 @ 9.04 uur

 57. Gisteren het songfestival gezien?
  Als je dat ziet, dan zou je ook accuut nee stemmen tegen de EU. De Oosteuropese landen stemmen op elkaar, dus Nederland zal nooit meer hoog eindigen. Dit is volgens mij een voorbode van wat er straks gaat gebeuren in de EU

  Reactie door Karin — vrijdag 20 mei 2005 @ 9.19 uur

 58. Gewoon geen EU, weg ermee. Lekker nationalistisch, ik woon in Nederland, ben daar geboren en getogen, heb niets met andere landen. Mensen die zo trendy en modern in het leven willen staan moeten dan maar lekker daar gaan wonen. Beetje trots en nationalistisch gevoel mag best. En wil best andere mensen/landen helpen, maar wel gewoon van me land afblijven. Samenwerking prima….samenwerking, geen invasie van Brussel die Nederland onderwerpt.

  En die politici moeten ook een goed luisteren naar het volk!!!!!! Jullie kunnen allemaal flink doen over samenwerking en europa, maar hebben de politici dan niet door dat er een hele grote groep mensen is die gewoon TEGEN EUROPA in het algemeen zijn, niet alleen tegen een grondwet. Die vertaling hoor ik dus van geen ene politici, ook niet van het NEE kamp of is men selectief doof?

  Reactie door TheSaint — vrijdag 20 mei 2005 @ 9.20 uur

 59. Karin
  haha ja is inderdaad een goed voorbeeld, is misschien het beste voorbeeld wat je mensen kan voorhouden. Zo werkt Europa dus voor ons….

  Reactie door TheSaint — vrijdag 20 mei 2005 @ 9.24 uur

 60. Maar, mensen, aan de andere kant was gisteren op TV b.v. een 78-jarige vrouw in Bolsward te zien, die zei dat ze zich nu niet zo zou laten manipuleren als in het begin van de jaren vijftig. (Toen werd bij wijze van experiment een referendum over “Europa” gehouden in Delft en Bolsward, als representatieve steden van Nederland. Men kreeg toen cadeautjes als men voor stemde!). Er zijn ook vele oudere mensen, die zich niet knollen voor citroenen (meer) laten verkopen en zeer kritisch zijn.
  Overigens blijkt in Bolsward ook een obscuur lokaal partijtje te zijn dat duizenden euro’s subsidie heeft gekregen om ja-stemmen te propageren (o.a.via de ether)! De overheid geeft nu scheppen geld uit voor dit soort activiteiten!

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 20 mei 2005 @ 9.30 uur

 61. Dit kabinet haalt alles uit de kast om de stem van het volk te negeren.
  Zelfs met de grootste bull shit proberen ze hun gelijk te krijgen.
  op de kaartjes 40 t/m 52 zal wel tekst hebben gestaan over respect normen en waarden eerlijkheid openheid transparantie etc

  Reactie door sinne — vrijdag 20 mei 2005 @ 9.33 uur

 62. Een scherpzinnige man die op een subtiele manier
  heel bot kan zijn, de essentie van het woord diplomatie dus.
  Tot nu toe gaat de zon bij nog iedere dag op en laat ik me door de regen bedruppelen, zeggen de Madeliefjes in mijn tuin en de wereld is nog niet ten ondergegaan, tenminste, zover mijn oog reikt.

  Reactie door Alex ander — vrijdag 20 mei 2005 @ 9.49 uur

 63. mij dus

  Reactie door Alex ander — vrijdag 20 mei 2005 @ 9.52 uur

 64. Maar dit terzijde,

  Reactie door Alex ander — vrijdag 20 mei 2005 @ 9.54 uur

 65. “Een ‘harde, maar waardige’ en korte campagne kan er volgens de premier voor zorgen dat het ‘nee’ omslaat in een ‘ja’” heeft Balkenende verklaard. Het zal mij benieuwen waarmee het kabinet zal komen! “Hard, maar waardig”? Gezien het optreden van de bewindslieden tot nu toe moeten we ons voorbereiden op een strontkar, die ze over de nee-campagnevoerders zullen willen gaan uitstorten. Maar wie stront voor een ander klaarlegt, zakt er zelf in, nietwaar? :)

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 20 mei 2005 @ 10.22 uur

 66. De EU-Grondwet is een compromisstuk dat door alle landen gepruimd dient te worden. Een kok die naar alle monden heeft gekookt …

  Een Duitse braadworst, een Frans stokbrood, enkele Spaanse pepers, een Engels ontbijtje, en ja, ook nog een klein beetje Hollandse boerenkool e.a. Daar heeft men een eenheidsworst (*) van gemaakt en deze vervolgens voor het nederlandse volk uitgescheten. (* Lees: Een drol van gedraaid) Daarom is de EU Grondwet een echte STRONTWET.

  Staks wel even de kont afvegen hoor !

  Reactie door Wim — vrijdag 20 mei 2005 @ 10.23 uur

 67. Sorry: in de eerste zin: “volgens de premier” natuurlijk schrappen!

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 20 mei 2005 @ 10.24 uur

 68. @53 Nee L.M. Het was Frank de Vries, Fractievoorzitter PVDA Groningen. Niet zomaar iemand.

  Reactie door Geert H — vrijdag 20 mei 2005 @ 11.08 uur

 69. Gisteren 19 mei: Elk jaar op 19 mei is er de Internationale Heksennacht! Vrouwen gaan dan de straat op om hun boosheid te uitten over de gevaren die specifiek vrouwen nog steeds buiten tegenkomen.

  Mijn steun hebben ze, vooral nu Nederland op moet gaan in de EU
  het feminisme weer een vies woord dreigt te worden.
  Want in landen als Roemenië en Polen en andere Oostbloklidstaten,
  zal het ingewortelde patriarchaat zijn voorrechten niet klakkeloos prijsgeven, en het machismo van zuideuropese machoculturen als Frankrijk, Spanje en Italië zal niet direct bereid zijn te leren van de emancipatie-vooruitgang die landen als Nederland, Zweden en Denmarken de laatste decennia hebben geboekt.
  Nee, Nederlanders zullen ons ook op dat gebied in moeten leveren, en vrouwen in moeten boeten onder druk van de Europese trend, zodat zaken als sexisme, en `het Aanrecht’ opnieuw bevochten moet worden.

  In de praktijk zal het erop neer komen dat de schaamteloze
  reuzen-reclameaffiches met schaarsgeklede vrouwen als lustobject, zoals we die al jaren in Zuidelijke landen zien,
  ook hier de snelweg zullen gaan sieren.
  Als man ben ík daar niet blij mee.

  Reactie door C.Tilyx — vrijdag 20 mei 2005 @ 11.11 uur

 70. @69 Voor die posters hoef ik al bijna de deur niet meer uit. Als ik uit mijn raam kijk, zie ik dames 3 maal zo groot als in werkelijkheid in hun bijna blote reet staan.
  En dat in Groningen. Ik zit al te wachten op de eerste kettingbotsing.

  Reactie door Geert H — vrijdag 20 mei 2005 @ 11.22 uur

 71. Hebbeb jullie het orakel al gehoort:

  Balkenden voorspeld dat het “ja” wordt in de Volkskrant.

  De peilingen zijn maar momentopnames. Nouja, alle peilingen zijn momentopnames, maar meerdere peilingen geven een trent weer.
  en voor een momentopname hoef je niet bang te zijn, maar voor trent ligt het even anders.
  Bakkie snapt niet hoe meer hij zijn muil opentrekt, hoe meer mensen tegen stemmen.

  Ik raak er meer van overtuigd dat er straks nog vuiler spel gespeeld wordt. Ik denk dat we de UN moeten uitnodigen om de stemmingen te controleren.
  Of ze gaan het gewoon toch doen.

  Alexander

  Reactie door alexander — vrijdag 20 mei 2005 @ 11.42 uur

 72. #53 gelukkig weer een wakkere Nederlander erbij.
  De Media en TV worden al jaren omgekocht of ergens mee klem gezet.

  Ik denk wel eens misschien kan beter John de mol een politieke partij oprichten.
  HIJ slaagt als enigste er een echt sprookjes en gezellig land van te maken.

  Reactie door anita — vrijdag 20 mei 2005 @ 11.46 uur

 73. Ja Alexander begin ook te vrezen dat het stemmen ook geen fairplay wordt.
  Hier in Almere zit SP nog niet in de raad.LPF ook niet .Wilders natuurlijk ook nog niet .Alleen CU.
  Dus de grote Ja campagnemakers zitten achter de knoppen.
  Wie zegt dat mijn NEE duidelijk doorkomt?????
  Zo zal het in vele steden worden.
  Ja ik geloof werkelijk dat wij controleurs bij de stemlokalen moeten neerzetten.
  Net zo’n maffialand als Italië aan het worden???????

  Reactie door anita — vrijdag 20 mei 2005 @ 11.49 uur

 74. een belangrijk CDA man uit onze gemeenteraad stemt tegen onder het motto:” Ik wil graag mijn eigen land behouden.”
  Zijn mederaadsleden zijn woedend dat hij zijn mening ventileert, hij kan een mooie politieke carriere nu wel vergeten.
  Wel heel toevallig dat Luxemburg gisteren met een voorstel kwam Nederland minder te laten betalen, bah, dat riekt gewoon naar indoctrinatie

  Reactie door kaatje — vrijdag 20 mei 2005 @ 13.21 uur

 75. 57 Karin

  Ja Karin; dat is wat mij ook al jarenlang was opgevallen in het festival sinds met masaal kan SMS en; is er geen zak meer aan.

  Alle turken in europa gaan elke keer massaal hun stem aan turkije geven en vice versa. Van Duitsland krijgen ze ook altijd die 12 punten. Geef mij maar de oude jurering.

  Reactie door ReneR — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.44 uur

 76. #69 Tylix

  Maar dat hebben we al hier! Nooit dan die abris gezien van Sloggi en Triumph?

  Reactie door ReneR — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.47 uur

 77. 74 Kaatje

  Jaa en straks mag iedere Nederlander op aanbod van de turkse regering een weekje op vakantie gratis vliegen met Onur Air naar Turkije om hen over de EU drempel te trekken!!

  Reactie door ReneR — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.49 uur

 78. @Alexander

  Ook diplomaten van de U.N. zijn niet allemaal betrouwbaar. De zoon van Cofi Anan schijnt ook niet zo fris te zijn.

  Mischien is het beter om wat statenloze zigeuners of eskimo’s uit te nodigen om een oogje in het zeil te houden.

  Reactie door ReneR — vrijdag 20 mei 2005 @ 15.52 uur

 79. Wie aan politiek doet is bijvoorbaat verrot

  Reactie door Jan — vrijdag 20 mei 2005 @ 17.27 uur

 80. Het verdelen van het draagvlak geldt volgens mij voor het gepeupel en zeker niet voor de salarissen van de heren,cq mevrouwen regeerders in het Europese Parlement?!

  Reactie door Marjolijn — vrijdag 20 mei 2005 @ 18.00 uur

 81. Bot had trouwens veel succes met zijn rol in Poltergeist II – The Other Side.

  Reactie door Sonja — zaterdag 21 mei 2005 @ 13.10 uur

 82. Geweldig, bedankt voor die opmerking Sonja, echt schitterend!!lol

  Oorlog doet rare dingen met mensen en ik denk dat dit ook bij hem het geval is. Hij heeft zijn beste tijd gehad. Het wordt tijd voor nieuwe jonge, frisse mensen!!!!!

  Reactie door cynthia — zondag 22 mei 2005 @ 11.40 uur