Helemaal gelezen

Niet iedereen leest de hele grondwet en wie dat als gewone burger doet verdiend een pluim van formaat. Weblogger Stephan Okhuijsen heeft hem wel helemaal gelezen en het is erg leuk om te zien wat het commentaar is van een ‘gewone’ jongen. Via internet geeft hij op elke paragraaf zijn mening, in het Engels op zijn eigen weblog en in het Nederlands op Sargasso.nl.

In een interview geeft Stephan aan dat hij nog steeds moeilijk een oordeel kan vellen, zelfs nu hij hem helemaal gelezen heeft. “Een belangrijk bezwaar vindt Okhuijsen de manier waarop de grondwet tot stand is gekomen. “De grondwet begint met de tekst dat de grondwet een vertaling van de wensen van het volk van Europa is. En dat terwijl de Europeanen nauwelijks bij de totstandkoming van de grondwet betrokken zijn geweest.”

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 19 mei 2005 :: 12.07 uur

27 Comments

27 reacties

 1. Iemand heeft hem gelezen. Dat is inderdaad wereldnieuws wahaha

  Reactie door Degtyarev — donderdag 19 mei 2005 @ 12.29 uur

 2. Even iets anders: waarom is Jan niet in de Kamer eigenlijk?

  Reactie door David — donderdag 19 mei 2005 @ 12.40 uur

 3. De arme man ligt nu in het ziekenhuis. En wordt nu met penicilline behandeld tegen het ‘EuBola virus”.

  Reactie door TheSaint — donderdag 19 mei 2005 @ 12.40 uur

 4. Enorm veel respect voor deze jongen!
  Ik lees dat ding stukje bij beetje en ben nog lang niet zover dat ik ‘m helemaal gelezen heb (het helpt ook niet dat ik ‘m niet uit wil printen en m’n inkt niet wil verspillen aan een dergelijk document, dus ik scrol wat af…)…
  Ben wel tot de conclusie gekomen dat waar de tekst mij tegenstaat, dit voldoende reden is om TEGEN te stemmen: wanneer de ene implicatie de andere, mogelijk positieve, implicatie ontkracht of zelfs tegenspreekt zodat niets goeds gegarandeerd wordt en mij in elk geval duidelijk is dat de economische belangen ver uit de hoofdmotivatie uitmaken, dan weet ik echt voldoende….
  En het commentaar van deze jongen dat de wil van het volk er bepaald niet mee verdedigd wordt, is volkomen terecht!

  Reactie door Madelijne Pleines — donderdag 19 mei 2005 @ 12.40 uur

 5. @2: bloggen kan zelfs vanuit de trein of tweede kamer :)

  tjemig! inderdaad iemand die het HELE verhaal gelezen heeft…
  ben het met onder andere met Madeleine eens:
  over de inhoud heb ik op geen enkele manier kunnen meepraten/denken dus MIJN stukje wil is niet naar gevraagd.

  WEET waar je NEE tegen ZEGT!

  groetjes,

  Reactie door joal — donderdag 19 mei 2005 @ 13.05 uur

 6. Kok, Ceausescou en het autisme van de macht

  Met een been in het graf en met het andere been in tal van raden van commissarissen tegen een exorbitante vergoeding, vond Wim Kok het nodig om het Nederlandse volk eens ernstig toe te spreken. Want wij zouden toch wel erg dom zijn om het werk van onze Grote Leider, die zo geniaal en in volharding meer dan een decade aan zijn internationaal meesterwerk heeft gewerkt, niet met onze ja-stem te bekronen.

  In NOVA van gisteravond was zijn leiderschap en statuur weer te bewonderen. Eerst gaf hij Paul Witteman op zeer botte wijze te verstaan dat hij niet onderbroken wilde worden. Vervolgens stak hij zijn betoog over Europa af. Na kortgeleden te hebben verklaard dat hij in zijn – verder briljante – carriere toch een klein foutje heeft gemaakt (het volledig onderschatten van het integratievraagstuk) moest hij, terugkijkend, nu toch ook toegeven dat hij de groeiende onvrede over Europa jarenlang had onderschat. Daarbij wees hij ter verontschuldiging ook nog even fijntjes naar alle andere bestuurders die hem omringden en die dit toch ook nooit hadden gezien.

  Hoe blind moet je zijn om zelfs de balken in je eigen ogen niet te zien! Zelfs een kleuter kon zien welke gevoelens er in de samenleving leefden en hoe die langzaam in omvang toenamen. Maar de (haagse) politiek zag het allemaal niet. En ook nu is het in Den Haag beslist niet beter. Want hoewel dit kabinet beter past bij mijn voorkeuren, schrik ik van de dagelijks blunders, het gebrek aan mensenkennis en het missen van inzicht in de samenleving.

  Toen ik Kok zo bezig zag, gisteravond in NOVA, moest ik denken aan die beroemde balkonscene van Ceausescou, waarin hij vanaf het onderliggende plein, voor het eerst openlijk werd uitgejouwd. De totale verbazing op het gezicht van die man zal me altijd bijblijven. Dat is wat macht doet met leiders, die alle wortels in de samenleving (al of niet bewust) hebben verloren.

  Samenleving en politiek liggen mijlenver uit elkaar. En alleen de bevolking lijkt de de oplossing te zien. Het is dat we zo’n vredelievend (of laf) volkje zijn, want anders hadden ook wij al lang vanaf het plein aan het Binnenhof onze leiders uitgejouwd en naar huis gestuurd. Je moet wel blind zijn om niet te zien dat een (fluwelen) revolutie in Nederland nog nooit zo dichtbij is geweest.

  Reactie door Fred — donderdag 19 mei 2005 @ 13.07 uur

 7. * Wij hebben nog dertien dagen om NIET in de val te lopen, waarin de Euro-voorstanders zich al zo onwrikbaar hebben vastgemanoeuvreerd: klagen en zeuren dat we te weinig gehoord worden, te weinig aan het woord komen, de boodschap niet goed begrepen wordt, etcetera enzovoort. Het is toch intussen overduidelijk dat we eigenlijk ons gelijk helemaal zo hard niet hoeven uit te roepen: het IS al begrepen.

  Met meer (smeer-)middelen en nog meer woorden en beloften zullen de belanghebbenden zich steeds minder geloofwaardig maken. Zoals je misschien geneigd bent de autoverkoper te geloven als hij de degelijke constructie, de perfecte wegligging en het zuinige gebruik prijst, maar toch aan het twijfelen slaat wanneer hij gaat beweren dat je met zijn product ook kan vliegen, er altijd en overal een parkeerplaats voor vindt, dat je nóóit geflitst zal worden, en dat je met klachten niet bij hem terug hoeft te komen omdat de garantie levenslang is.
  Dan gaat je gezonde verstand, mèt Bob Fosko, toch zeggen: “ik dach ’t niet…”.

  Reactie door Harry Kuiper — donderdag 19 mei 2005 @ 13.09 uur

 8. Met mijn huisgenoten lezen we de EU grondwettekst op internet. We hebben allemaal het gevoel dat we daar meer aan hebben dan te luisteren naar allerlei politici die met allerlei argumenten aan komen zetten die niet met de EU grondwet te maken hebben.

  Daarnaast hadden we vandaag de discussie over het protest-stemmen, naar aanleiding van een artikel in het Dagblad van het Noorden. Veel mensen zullen tegenstemmen als protest tegen de huidige regering en Europees beleid. Dat vinden wij een zeer verkeerde actie. Mensen zouden moeten stemmen op basis van hun mening over de EU grondwet en niet omdat ze het niet eens zijn met het beleid van Balkenende.

  De EU grondwet en het beleid van Balkenende zijn twee verschillende dingen. Net zoals de mogelijke toetreding van Turkije. Ook zonder EU grondwet kan Turkije toetreden, daar is helemaal geen EU grondwet voor nodig.

  Kortom dames en heren politici, maak wel een scheiding tussen de EU grondwet en andere zaken. Nu draaien jullie de burgers een rad voor ogen en spelen jullie in op emotie, op gevoelens van burgers en gaat het niet meer over datgene waar het over zou moeten gaan.

  Reactie door Fjodor — donderdag 19 mei 2005 @ 13.47 uur

 9. Stemmen tegen de grondwet en gelijk ook tegen Balkenende lijkt me op zich niet zo raar. Is toch 1 pot nat die hele club. De kant waar zij mee op willen met het beleid hier in Nederland is een goeie spiegel voor waar men met 1 Europa naar toe wil.

  Reactie door Sulis — donderdag 19 mei 2005 @ 13.50 uur

 10. Je moet denk ik wat verder nadenken. De grondwet zal er ook zijn na Balkenende.

  Reactie door Fjodor — donderdag 19 mei 2005 @ 13.56 uur

 11. Actueel: http://www.stand.nl van de NCRV heeft de volgende stelling:

  Stelling van donderdag 19 mei 2005. Luister LIVE naar Radio 1.

  Het referendum over de Europese grondwet is een slecht idee

  Nog een kleine twee weken tot het referendum voor de Europese grondwet en het wordt almaar spannender. Het percentage nee-stemmers stijgt en dat zorgt voor groeiende onrust bij het kabinet. Zo zei minister Brinkhorst gisteren dat er misschien over dit onderwerp helemaal geen referendum gehouden had moeten worden. De mensen weten te weinig van het onderwerp af, vindt de minister. Moeten we toch blij zijn dat we ons mogen uitspreken over de nieuwe grondwet? Of heeft Brinkhorst gelijk en is het referendum gewoon een slecht plan? In Stand.nl praat Frank du Mosch donderdag met Boris van der Ham, kamerlid namens D66 en één van de initiatiefnemers van dit referendum, over de stelling: “Het referendum over de Europese grondwet is een slecht idee”.

  Surf naar Stand.nl en stem EENS of ONEENS

  Einde citaat Stand.nl

  Straks, om 14:00 uur, is Boris van der Ham, Tweede Kamerlid voor D66, te beluisteren op Radio I.

  P.S.: ± 75% is het nu met de stelling oneens!

  Reactie door Kees Huizenga — donderdag 19 mei 2005 @ 13.59 uur

 12. Ja natuurlijk dat snap ik. Ik bedoel meer dat het beleid van Balkenende in het straatje past van de EU en de grondwet. Ik ben tegen beide. Dus buiten dat ik tegen de grondwet stem geef ik ook een boodschap af aan Balkenende en zijn beleid. Tegen de grondwet was ik al voordat Balkenende aan de macht kwam. Die plannen zijn er al jaren.

  Reactie door Sulis — donderdag 19 mei 2005 @ 14.00 uur

 13. comment 12 is voor Fjodor 10 voor de duidelijkheid.

  Reactie door Sulis — donderdag 19 mei 2005 @ 14.01 uur

 14. @ Fred.

  Helemaal mee eens.

  Het fenomeen dat jij omschrijft komt ook vaak in sektes voor. De leider begint vaak met een grote wijsheid te doceren en trekt daardoor veel volgelingen aan.
  Er komt dan een moment dat de leider zo overtuigd is zijn van hun gelijk, dat deze blind wordt van alle informatie die anders impliceert (cognitieve dissonantie). Hoe meer tegenwerking de leider krijgt des te steviger zetten ze de terreur in om zijn visie door te drukken, wat kan ontaarden in drama’s (Wacko).

  Ik zie dit ook bij sommige leden van BEII ze zijn zo overtuigt van hun gelijk dat ze onredelijke machtsmiddelen toepassen om toch hun gelijk te halen.
  Andere leden van BEII zijn gewoon geslepen en zorgen dat hun toekomstbaantje niet in gevaar komt. Vaak gaan deze mensen hand aan hand. De fanatieke charismatische leider, die steeds blinder wordt voor de realiteit en de koele berekenbare inhalige zakenman die zijn slag slaat.

  Alexander

  Reactie door alexander — donderdag 19 mei 2005 @ 14.09 uur

 15. 7. die valkuil is inderdaad link. Ik betrap mezelf erook op dat ik aan het janken ben dat we te weinig aandacht krijgen als Nee kamp.
  Maar ja, we moeten dan ook aanvechten tegen zware misleiding door de lieden van BE2, het is heel frustrerend als je dan zelf geen podium krijgt om je stem te laten horen.

  Reactie door kaatje — donderdag 19 mei 2005 @ 14.33 uur

 16. Ik geloof dat mijn opmerking niet helemaal is overgekomen. Op dit moment is namelijk de ‘dag van de verantwoording’ bezig, waar het kabinetsbeleid van 2004 wordt besproken. De SP schaart zich in dit verband in het rijtje van regeringspartijen door niet hun fractievoorzitter in debat te laten gaan met de regering. Ook al is je leus ‘minder politiek’, en ook al heb ik alle waardering voor Jan’s tournee langs de provincies, dit is toch een beetje onfatsoenlijk.

  Reactie door David — donderdag 19 mei 2005 @ 14.35 uur

 17. David dat doet Jan het hele jaar al in debat gaan met ons kabinet. Dacht je werkelijk dat nu ze het zo’n mooie naam hebben gegeven ze ineens wel gaan luisteren?

  Reactie door Sulis — donderdag 19 mei 2005 @ 14.51 uur

 18. Mijn excuses n.a.v. reactie 11: Stand.nl was op Radio 1 vanaf 13:33 uur en is vandaag nog te beluisteren via http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radio1/ncrv/standnl/laatste.ra?start=02:24

  De opmerking van superregent mr. L.J. Brinkhorst dat dit EU-referendum maar beter niet had kunnen worden gehouden is vanuit de communicatietheorie bekeken een gigablunder van hier tot gunder. Nu de nee-stemmers lijken te gaan winnen, blijkt Brinkie een bange jongen te zijn. Was het niet Boris Dittrich, die op het D66-congres van 2 april jl. zei: “Democratie is niet voor bange mensen!” Gelukkig is Boris van der Ham het niet met zijn partijgenoot Brinkhorst eens. Sinds gisteren kan D66 zich in rede geen “referendumpartij” meer noemen.

  De leden van de regering spreken elkaar enorm tegen. Waarom geeft Balkenende II 3,5 miljoen euro extra voor EU-Staatpropaganda uit, indien Europavereerder Laurens-Jan deze informatie eigenlijk maar grote onzin vindt. Het volk “begrijpt dit ontwerp-verdrag immers niet”. Dat is ook de mening van de minister van Buitenlandse Zaken.

  Echt, deze regering moet eerst maar eens begrijpen en doorgronden wat professionele overheidscommunicatie is. Les 1 is dat de ontvanger van de boodschap serieus moet worden genomen en mondig is. Les 2 is dat het openbaar bestuur er niet voor zichzelf is, maar voor de burger.

  Reactie door Kees Huizenga — donderdag 19 mei 2005 @ 15.35 uur

 19. Brinkhorst vind dat er eigenlijk geen referendum had moeten komen over de EU grondwet.
  Misschien blijkt hieruit wel dat verplicht doorwerken na je vijfenzestigste helemaal niet zo’n goed idee is.

  Reactie door leen — donderdag 19 mei 2005 @ 16.27 uur

 20. Wat menige politicus niet heeft gedaan; kon deze Stephan dus klaarspelen. Ik hoop maar; dat hij er geen chronische hoofdpijn aan over gehouden heeft.

  Quote Fred #6

  “Je moet wel blind zijn om niet te zien dat een (fluwelen) revolutie in Nederland nog nooit zo dichtbij is geweest”.

  Ik hoop het; dit kan een ommekeer zijn in de nederlandse politiek; of het wordt de grootste blunder ervan. Dieper dan nu kunnen ze al haast niet meer zakken.

  Reactie door ReneR — donderdag 19 mei 2005 @ 16.40 uur

 21. @18 Kees Huizinga

  Ik denk ook; dat als D66 en de rest de tijd kon terugdraaien; dan hadden ze het al lang gedaan; al is het tegen hun principes. Principes gooien ze bij D66 sneller overboord dan een kniepees reflex.

  Reactie door ReneR — donderdag 19 mei 2005 @ 16.43 uur

 22. dat heeft de s.p al gedaan en ik geloof hun wel dus dan is nee
  en de euro was voor mij al meer dan genoeg

  Reactie door joost — donderdag 19 mei 2005 @ 19.10 uur

 23. Hierbij het artikel uit NRC Handelsblad van vandaag over de EU-campagne. De onzekerheid binnen het kabinet straalt er van af.

  De PvdA neemt gelukkig afstand van de angstpolitiek van Balkenende II. De overheidsvoorlichting wordt, geheel voorspelbaar, door de Nederlandse bevolking gewantrouwd.
  Ter kennisgeving aangeboden.

  Vrees komt uit: campagne gaat niet over Grondwet

  Het kabinet zou opgewekt en positief campagne voeren voor de Europese Grondwet. Maar dat lukt nog niet.

  Door onze redacteur Raymond van den Boogaard

  DEN HAAG, 19 MEI. De minister van Economische Zaken steekt zijn afkeer van het komende referendum over de Europese Grondwet niet onder stoelen of banken. ,,We houden nu een referendum over een zaak waar de bevolking niets over weet”, aldus Laurens Jan Brinkhorst in het vandaag verschenen blad Forum. Europa, meent de minister, gaat de burger vérgaand boven de pet. Het ware beter, zegt hij, referenda te houden over ,,zaken die mensen beter kunnen overzien, die over een nationaal, een Zuid-Hollands of een Amsterdams thema gaan”.

  ,,Minachting voor de kiezer”, vindt Kamerlid Frans Timmermans (PvdA) de uitlatingen van Brinkhorst. ,,Hij zegt eigenlijk dat de burgers te dom zijn om over de Europese Grondwet te oordelen!”

  Het is maar een kleine aanvaring, tussen twee geheide voorstanders van het ‘ja’ op 1 juni. Maar het laat zien hoe, minder dan twee weken voor de volksraadpleging, met name het kabinet nog in onzekerheid verkeert hoe de campagne voor het ‘ja’ eigenlijk moet worden aangepakt. Nauwelijks is in de ministerraad afgesproken dat de leden van het kabinet er positief en opgewekt tegenaan zullen gaan bij dit referendum waarom zij niet hebben gevraagd, of de minister van Economische Zaken breekt de rijen.

  En dit alles tegen een – volgens de peilingen – nog steeds groeiende nee-stemming in het electoraat. Die wordt, blijkt uit een vandaag door de bij de Geassocieerde Persdiensten (GPD) aangesloten kranten gepubliceerde peiling, in hoge mate gevoed door wantrouwen tegen de overheidsvoorlichting over de Grondwet. Maar liefst 53,2 procent vindt dat het kabinet geen betrouwbare inlichtingen geeft over de voors en tegens, slechts 19,2 procent meent dat dit wel het geval is.

  Lichtend voorbeeld van de binnen het kabinet afgesproken benadering is het optreden van staatssecretaris Atzo Nicolaï (Europese Zaken). Ook hij stond in het verleden niet als een enthousiast voorstander van referenda te boek, maar betoonde zich eerder deze week tijdens een forum in Rotterdam een en al enthousiasme over zijn campagne-ervaringen: ,,Het is heel erg goed dat er nu eindelijk debat is over Europa, dat hebben we jaren gemist.”

  Nicolaï toont zich in debatten in zaaltjes in den lande ook niet schuw bij het behandelen van bezwaren tegen Europa, die op 1 juni formeel niet ter discussie staan, zoals de eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie, of zorgen over de toekomst van de sociale uitkeringen na de toetreding van grote aantallen armere landen in Oost-Europa. Hij gaat er gewoon op in, ook al gaat het op 1 juni dan eigenlijk alleen maar over de tekst van de Grondwet.

  Dat het op 1 juni in de belevingswereld van de stemmende burger niet gaat waarover het zou horen te gaan – dat is van meet af aan de grote zorg geweest van veel leden van het kabinet. Ook Brinkhorst maakt zich in Forum weer tot tolk van deze bange voorgevoelens: ,,De discussie gaat steeds over de verkeerde dingen. Mensen weten niet wat er in staat. Dat is mijn grote zorg: dat het uiteindelijk om buikgevoelens gaat.”

  Aanvankelijk leken deze zorgen, vanuit het standpunt van de regering, nog redelijk te overzien. Bezwaren als ‘zal in Europa Koninginnedag worden afgeschaft?’ of ‘betekent Europa het einde van ons Nederlandse coffeeshopbeleid?’ konden door de voorstanders van de Grondwet glimlachend worden afgedaan als ‘broodjes aap’. Maar toen viel de klap, uit onverwachte hoek: directeur van De Nederlandsche Bank Henk Brouwer.

  Brouwer opperde onlangs de stelling dat de door veel burgers sowieso al geconstateerde, maar van overheidswege krachtig ontkende welvaartsvermindering na de invoering van de euro op 1 januari 2002 het gevolg was van het beleid van minister Zalm (Financiën): die zou de gulden te goedkoop hebben ingewisseld tegen de euro. Dat is tegen het zere been van Zalm, nu opnieuw minister van Financiën en vice-premier, die door een krachtige bestrijding van Brouwers bewering in hoge mate bijdraagt aan de algemene bekendheid van deze achilleshiel van de ‘ja’-campagne.

  ,,We hebben nu wel net voor anderhalf miljoen kleurige folders voor het ‘ja’ laten drukken”, verzucht een Haagse functionaris, ,,maar zo’n Brouwer blijkt voor het ‘nee’ in zijn eentje meer waard.” Dat belooft weinig goeds voor de ‘ja’-campagne van het kabinet, waarvoor eind vorige week – op de valreep – 3,5 miljoen euro werd uitgetrokken, onder andere voor meer radiospotjes. Het electoraat lijkt al lang in de ban van de Europese onderwerpen, waarvan het kabinet vindt dat ze niet ter zake horen te zijn. Volgens de GPD-enquête van vandaag wil meer dan de helft van degenen die zeggen ‘nee’ te zullen stemmen daarmee protesteren tegen de gang van zaken bij de invoering van de euro en/of de toetreding van Turkije. Voor 26 procent blijkt een ‘nee’-stem een aantrekkelijke manier om onvrede met het kabinet-Balkenende te uiten.

  Er is een ‘coup de théâtre’ nodig om de tendens te keren, maar waar die dramatische ingreep vandaan moet komen is nog onduidelijk. Alle ogen gaan naar de premier, maar die maakt voorshands weinig aanstalten. Zeker is dat het kabinet niet zijn politieke lot gaat verbinden aan de uitslag van een referendum waar het niet zelf om heeft gevraagd – en hetzelfde geldt trouwens voor staatssecretaris van Europese Zaken Nicolaï. Liever laat men kopstukken uit het verleden de argumenten voor het ‘ja’ vertolken: ex-premier Wim Kok is al volop actief in de media en naar verluidt zal ex-VVD-leider Frits Bolkestein ook nog ruim aan bod komen.

  19 mei 2005

  Einde citaat.

  Reactie door Kees Huizenga — donderdag 19 mei 2005 @ 19.34 uur

 24. @8 Fjodor

  De Grondwet is niet alleen een juridisch document maar ook een politiek programma. En dat programma, verdergaande liberalisering op economisch terrein, wordt door dit kabinet van harte ondersteund. Een stem tegen de Grondwet wordt daardoor bijna onvermijdelijk een stem tegen het door het kabinet Balkenende gevoerde beleid. Voor die situatie is het kabinet zelf verantwoordelijk. Dat kun je de tegenstanders van de Grondwet niet verwijten.

  Reactie door Ed Sorrento — donderdag 19 mei 2005 @ 19.46 uur

 25. Uit RTL Nieuws van 19:44 uur van 19 mei 2005:

  Massaal ‘nee’ tegen Europese grondwet
  Nederland gaat massaal nee zeggen tegen de Europese grondwet. Dat blijkt uit een peiling van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws.

  Groei
  De ja-campagne van het kabinet dreigt op een pijnlijke mislukking uit te lopen. Sterker nog: De groep mensen die tegen de grondwet gaat stemmen groeit met de dag. Onder de Nederlanders die zeker gaan stemmen, zijn nu zelfs twee keer zoveel tegenstemmer als voorstemmers.

  Tegen
  Van deze ‘zekere kiezers’ is 27% voor de grondwet, maar twee keer zoveel, 54%, is vastbesloten tegen te gaan stemmen. Het referendum vindt op 1 juni plaats.

  Protest
  Van de nee-stemmers zegt 94% dat de Europese eenwording te snel gaat. 58% van de nee-stemmers stemt tegen de grondwet uit protest tegen het kabinet-Balkenende.

  Einde citaat RTL Nieuws.

  Reactie door Kees Huizenga — donderdag 19 mei 2005 @ 20.49 uur

 26. De, op zichzelf onterechte, koppeling Grondwet en kabinets-beleid geeft de burger een kans zijn mening over JPB en zijn vazallen tot uitdrukking te brengen. Het merendeel van de ( nee ) stemmers heeft nauwelijks een idee waar het in die grondwet nu eigenlijk om draait, maar destemeer wat hem/haar in het leven van alledag overkomt. JPB cs. zijn volstrekt ongevoelig gebleken voor welke oppositie dan ook, Zalm is pissig omdat Dhr. Brouwer op zo´n cruciaal moment met het bedrog naar buiten komt, Verdonk betwijfelt of het KABINET ?!

  Reactie door William — vrijdag 20 mei 2005 @ 12.25 uur

 27. vervolg 26: de uitslag kan en zal respecteren terwijl dat niet des kabinet´s is. De optocht van die, zeer met zichzelf ingenomen, folderende fraktievoorzitters wekt de lachlust op ware de situatie niet zo bedroevend. Ik hoop van harte dat die narcisten heel stevig op hun uitgestreken bek gaan, ook al is het op verkeerde gronden.

  Reactie door William — vrijdag 20 mei 2005 @ 12.32 uur